Pro Privacy Podcast #02 - Wie kan bij je rekening? Groen licht Digital ID, Interoperabiliteit CBDC's

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 34

  • @elsmeervd4893
    @elsmeervd4893 7 місяців тому

    Dankjewel heren ! Zeer leerzaam en duidelijk ,ook voor ouderen !

  • @defranken
    @defranken 9 місяців тому +7

    Goed onderwerp voor een podcast, hier is te weinig informatie over. Ik ga vaker kijken!

  • @Eer68876
    @Eer68876 8 місяців тому +2

    Herkenbaar die bankcontrole. Ik heb hier ook mee te maken gehad en dit is ook wat mij de ogen geopend heeft. Ik heb een klein bedrijfje en in 2020 werd ik gebeld door de Rabobank met het verwijt dat ik toch wel erg veel cashbetalingen in grote biljetten zou ontvangen. Ze zei er ook nog bij dat die biljetten illegaal waren omdat die niet meer door de bank zouden worden uitgegeven. Ik kon me niet bedenken waar het over ging want ik ontvang zelden grote biljetten. Toen bleek dat het ging om 2 biljetten van 200 die ik had ontvangen in 2018. Ze wilden weten waar die vandaan kwamen. Ik had natuurlijk geen idee want het was immers 2 jaar geleden. Vervolgens kreeg ik een brief thuis dat ik voortaan elke zakelijke storting van grote biljetten moest gaan verantwoorden. Privé moest ik zelfs voor elke contante storting verantwoording gaan afleggen. Het was voor mij echt een wake up call. Ben zelden zo kwaad op een bedrijf geweest. Zeker ook de manier waarop. Door te zeggen dat biljetten van 200 niet meer gemaakt worden, waarop ze letterlijk zei dat die dan wel uit illegale praktijken afkomstig zouden zijn. Je wordt gewoon als een crimineel behandeld terwijl je gewoon je zelf verdiende geld afstort.😡

  • @franciscusjohannesburger3720
    @franciscusjohannesburger3720 9 місяців тому +8

    Komt bedreigend over al deze veranderingen , bedankt voor het uitleggen .

    • @davidboerstra8412
      @davidboerstra8412 9 місяців тому +1

      Graag gedaan Fransiscus! Je kunt er maar beter van op de hoogte zijn ;)

  • @vpnconsult
    @vpnconsult 9 місяців тому +4

    Blij dat ik jullie gevonden hebt!
    Jullie hebben er een abonnee bij!

  • @chaletalevi
    @chaletalevi 9 місяців тому +1

    Goede podcast, goede onderwerpen en erg leerzaam. Dank u wel mannen.

  • @sergevanderpluijm
    @sergevanderpluijm 9 місяців тому +4

    Goede podcast!
    Wel even over Bitcoin. Er is geen enkel alternatief voor Bitcoin. Er zijn ook tools om je Bitcoin te anonimiseren(mixing). Andere chains die beter scoren op anonimiteit zijn allemaal extreem kwetsbaar of gecentraliseerd. Monero bijvoorbeeld is beter op gebied van privacy, maar op geen enkele manier te vergelijken als we het hebben over robuustheid. Als je puur en alleen een crypto beoordeeld op hoe het je privacy waarborgt, dan snap ik de kritiek. Maar als je crypto in zijn volledigheid beoordeeld dan is er werkelijk maar één keuze. 99% zijn niet eens decentraal genoeg om te kunnen concurreren.

    • @davidboerstra8412
      @davidboerstra8412 9 місяців тому +2

      Dankjewel voor je reactie Mc Climnie! Zeker ook voor je inhoudelijke toevoeging over Bitcoin en monero etc. Daar moet ik dan nog weer een boel over leren haha. Maar dat gaan we gaandeweg doen. Nogmaals dank en tot de volgende! Groeten David

    • @proprivacyio
      @proprivacyio  9 місяців тому +2

      Dank voor je reactie! Ik ben bekend met mixers en een voorstander van het gebruik er van, maar mixers zijn nog steeds optioneel. De meeste mensen gebruiken die niet waardoor de algehele hoeveelheid privacy van het netwerk in het geding komt. Daarnaast is WEL zichtbaar dat je een mixer hebt gebruikt, wat ook weer tot issues kan leiden. Ik denk overigens dat er nog meer problemen zijn met BTC, als je het leuk vind kan je mijn crypto privacy presentatie bij Weltschmerz vorig jaar bekijken: odysee.com/@Android-Privacy.com:6/crypto-privacy-presentatie:d . Ik zeg overigens niet dat Monero perfect is, maar het is zeer bruikbaar als betaalmiddel op dit moment. We kijken overigens ook nog naar andere privacy projecten. cryptoprivacy.nl

    • @sergevanderpluijm
      @sergevanderpluijm 9 місяців тому

      Dank voor je reactie en de complimenten over de presentatie! Ik merk dat we verschillen in hoeveel waarde we hechten aan privacy. Hoewel ik privacy ook belangrijk vind, is het voor mij niet het belangrijkste criterium in de wereld van cryptocurrency. Naar mijn mening is Bitcoin de ideale asset. Ik zou het graag als geld bestempelen, maar de term 'bezit' of 'asset' lijkt me meer van toepassing.
      Ik ben absoluut een voorstander van Monero voor transacties die nagenoeg volledig privé moeten blijven. Echter, als een middel om vermogen op te slaan, voldoet deze cryptocurrency naar mijn mening niet. De blockchain van Monero is, vooral door de privacyfuncties, aanzienlijk groter dan die van Bitcoin. Dit kan op de lange termijn problemen opleveren met betrekking tot decentralisatie, omdat het runnen van een node uitdagender wordt naarmate de blockchain meer data bevat. Dit probleem zou ook ontstaan bij Bitcoin als de blockgrootte zou toenemen. Hoe zorg je ervoor dat de hele blockchain binnen tien minuten is bijgewerkt bij een grotere blockgrootte? Er is dus altijd sprake van een afweging tussen verschillende eigenschappen. Een snelle blockchain leunt naar centralisatie, terwijl een tragere blockchain vaak meer gedecentraliseerd is. Een omvangrijke blockchain biedt mogelijk meer anonimiteit, maar introduceert ook andere problemen.
      Indien Monero op grotere schaal geadopteerd zou worden, zou de blockchain enorm groot worden, veel groter dan die van Bitcoin. Dit zou leiden tot een aanzienlijke centralisatie van het netwerk. In zo'n geval zou het niet langer functioneren als 'geld'. Waarschijnlijk functioneert Monero het best op de positie waar het nu staat. Je kan het gebruiken, het werkt goed. Maar het zou niet in adoptie moeten toenemen zoals je bij Bitcoin ziet. Dan verliest het waarschijnlijk aan functionaliteit.
      Ik kan het ook mis hebben. Ik hoor het graag van je.
      @@proprivacyio

    • @proprivacyio
      @proprivacyio  9 місяців тому

      ​@@sergevanderpluijm Bitcoin is inderdaad een soort digitaal goud geworden. Maar dan geld nog steeds: wil je dat de hele wereld kan zien hoeveel vermogen je hebt? Hierdoor breng je je zelf in gevaar en maak je een target van jezelf in de vorm van financiële discriminatie (meer betalen jij!), diefstal, oneerlijke concurrentie etc. Op basis van welke data concludeer je dat de Monero blockchain groter is? Of je doelt op een hypothetisch scenario wanneer Monero evenveel gebruikt zou gaan worden? Overigens is Monero ASIC resistant, waardoor geen enorme mining farms (centralisatie) kunnen onstaan. Bij Bitcoin is Blackrock onlangs de grooste investeerder geworden achter een aantal van de grootste mining farms. Ik ben het volledig met je eens dat kleine nodes bijdragen aan decentralisatie. Een ander project (DERO) welke we in de cursus bespreken heeft hier over nagedacht. De blockchain kan 'gesnoeid' worden waardoor het super eenvoudig wordt voor iedereen om zijn eigen node te kunnen draaien. Decentralisatie to the max! Dank voor je complimenten over de presentatie! Als je opmerkingen hebt over de cursus dan hoor ik het graag. cryptoprivacy.nl

    • @sergevanderpluijm
      @sergevanderpluijm 9 місяців тому

      Als je kijkt naar de adoptie van beide chains, dan is Monero veel groter. De privacyfuncties hebben een groot nadeel. De nadelen die Bitcoin heeft, kunnen in de toekomst nog in een layer 2 worden opgelost. Maar de basis is wat mij betreft perfect. Monero lost één specifiek nadeel van Bitcoin op in de basislaag, maar is daarmee praktisch niet te gebruiken als de adoptie tractie krijgt. Dus daar heb je de afwegingen weer.
      Ik denk dat we in principe in hetzelfde team zitten :-) Maar mijn vermogen gaat niet naar Monero, tenzij daar een goede reden voor is.

  • @ariekieboom6165
    @ariekieboom6165 8 місяців тому

    Door met cash te betalen heb je enigzins de controle waar je je geld aan uitgeef. Maar tegelijkertijd wordt je steeds meer beperkt in je keuze aan het aantal zaken waar je het uberhaubt aan uit kán geven, daar er op steeds meer plaatsen geen cash meer geaccepteerd wordt. En ook bijvoorbeeld kan ik de huur van mijn woning niet middels cash betalen. Sterker nog, ik kan dat ook niet eens digitaal betalen op het moment dat ik dat zélf wil. Het kan namelijk alleen maar middels automatische incasso. Hetzelfde bij nog vele andere zaken, zoals o.a. verzekeringen en energiekosten etc. Ik vraag me af of dit allemaal wel wettelijk is. Ze zeggen het je allemaal heel gemakkelijk en ze leggen het je zomaar op, en de meeste mensen nemen aan als de normaalste zaak van de wereld. Wat kan je daar allemaal over zeggen dan?

  • @trut1960
    @trut1960 9 місяців тому +3

    TOP

  • @jurriaan3533
    @jurriaan3533 9 місяців тому +1

    Leuk!

  • @KkKk-uo4mk
    @KkKk-uo4mk 9 місяців тому

    Realiteit 😢

  • @daphnevanhoute4205
    @daphnevanhoute4205 9 місяців тому +1

    KAN de AVG HIER OP GEZET WORDEN??