Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Nedir? [Altyazılı]

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 бер 2023
  • Muris Muvazaası nedir? Muris Muvazaasında hangi hukuki yollara başvurulmalıdır?
    Yönetici avukatımız Hidayet ALAHAN videoda sizler için anlatıyor. ✍🏼 ⚖️
    00:00 Giriş
    Daha önce genel hatları ile, bir kimsenin gaipliğine karar verilmesinden veya vefatından sonra, sahip olduğu malvarlığının mirasçılar arasında paylaştırılmasından ve her bir yasal mirasçı yönünden paylaşım oranlarından söz etmiştik.
    Bugün de, çevremizde sıklıkla duyduğumuz, hatta belki de bizzat içerisinde olduğumuz bir durum olan, muris muvazaasından bahsetmek ve bu konuda karşılaşacağımız ihtimalleri değerlendirmek isterim.
    Öncelikle muris muvazaası ne anlama gelmektedir.? Muris muvazaası, murisin ölmeden önce belirli bir taşınmazını, tapuda satış göstermek suretiyle ve fakat bedelsiz olarak müstakbel mirasçılarından bir tanesine veya mirasçı dahi olmayan üçüncü bir kişiye devretmesi yani halk arasındaki tabirle mirasçılarından mal kaçırması durumudur.
    Mirastan mal kaçırma anlamına gelen muris muvazaası konulu davalarda, genel manasıyla murisin hayattayken yapmış olduğu tasarruflar tetkik edilir. Murisin ölümü ile birlikte, sağlığında bedelsiz olarak devrettiği (mirastan kaçırdığı) mallar, artık murisin mirası içerisinde yer almayacağı için, diğer mirasçılar bu mallardaki miras paylarından mahrum kalmış olacaklardır.
    Hemen belirtmek gerekir ki bu gibi durumlarda mağdur olan kişilerin elinde çok ciddi hukuki imkânlar bulunmaktadır. Bu imkânların etkin şekilde kullanımı, uğranılan mağduriyetin telafisinde büyük önem arz etmektedir. Peki, muris muvazaası mağduru olan, diğer bir deyişle normal şartlarda kendisine intikal edecek olan miras payı adeta gasp edilen bir mirasçı, hangi hukuki yollara başvurabilir?
    Öncelikle davanın mutlaka taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılması gerekmektedir. Öyle ki değişik yerlerde bulunan birden fazla taşınmaz söz konusu ise dava, taşınmazlardan herhangi birinin bulunduğu yer mahkemesinde de açılabilir. Muris muvazaası davalarında görevli mahkemenin de, Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğunu belirtelim.
    Yerleşik Yargıtay İçtihatlarında muris muvazaası nitelendirmesi yapabilmek için, miras bırakanın asıl iradesinin ne olduğunun iyice araştırılması gerektiği vurgulanmaktadır. Yüksek mahkeme, muris muvazaasının varlığını miras bırakanın yapılan muvazaalı işlemde “mirasçıdan mal kaçırma kastı”nın bulunup bulunmadığına bağlamaktadır. Yargıtay, miras bırakanın gerçek iradesinin ne olduğunun tespitini yaparken, ülke ve yörenin gelenek ve görenekleri, toplumsal eğilimler, olayların olağan akışı, miras bırakanın sözleşmeyi yapmakta haklı ve makul bir nedeninin bulunup bulunmadığı, davalı yanın alış gücünün olup olmadığı, satış bedeli ile sözleşme tarihindeki gerçek değer arasındaki fark, taraflar ile miras bırakan arasındaki beşeri ilişki gibi olguları esas almaktadır.
    Muris muvazaasında miras bırakanın amacı, mirasçılarını miras hakkından yoksun bırakmaktır. Birçok Yargıtay içtihadında vurgulandığı üzere; toplumun bazı kesimlerinde erkek evladın kız evlattan üstün tutulması, miras bırakan birkaç kez evlenmiş ise son eşin baskısı, miras bırakanın zayıf durumda olan mirasçısını koruma isteği, yaşlı kişilerin yakınlarındaki mirasçılarının baskısı gibi nedenlerden dolayı miras bırakan kişiler, muvazaalı sözleşme yapma yoluna gitmektedir.
    Muris muvazaası davaları, miras bırakanın ölümü sonrasında açılması koşuluyla, herhangi bir hak düşürücü süreye veya zamanaşımına tabi değildir. Aynı zamanda davayı açan taraf, muvazaa iddiasını, her türlü delil ile ispatlama imkanına sahiptir.
    Önemle üzerinde durmalıyız ki , muris muvazaası konulu davalarda, davanın ispatında her somut olaya göre farklı değerlendirmeler yapılmalı ve davanın ispatı bu değerlendirmeler ışığında titizlikle sağlanmalıdır. Bu kapsamda, yargılamaların uzun sürdüğü de dikkate alındığında, açılacak davaların, en başından sağlam şekilde yönetilmesi, olası hak kayıplarının önüne geçebilmek ve hakkın zamanında hak sahibine ulaştırılabilmesinde önem arzetmektedir.
    #miras #miraspaylaşımı #vasiyet #hukuk #deprem #hukukbürosu #hukukibilgi #youtube #youtubeshorts #trending #trendingshorts #kirasözleşmesi #zümre #avukat #mirasavukat #paylaşma #malsahibi #mirasçı

КОМЕНТАРІ • 24

  • @aylausanmaz301
    @aylausanmaz301 4 місяці тому

    Avukat hanım benim babam vefat etti ben tek evladıyım babamın okuması yazmasında yoktu dördüncü kes evlendiği bayana ev alıyor ev kopeterıften alınmış babam kredi cekmış ama evı üvey annenin ustune yapmış benı mirastan muaf yapmışlar babam öleli 7 ay oldu avukata verdim 5 ay oldu dava acmamış ne yapacağımı bilemedim dava acma suresi 1 seneymiş ne yapmalıyım teşekkür ederim cevap verirseniz

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  4 місяці тому

      Isi dogru kisiye emanet edip, arkaniza yaslanmalisiniz
      Prensip olarak evrakinizi veya kosullarinizi incelemeden yorum yapmamiz mumkun degil.
      Evrakinizi paylasmaniz halinde, ucreti mukabilinde, danismanlik veya avukatlik hizmeti sunabiliriz.
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️

  • @nurtennuru6377
    @nurtennuru6377 11 місяців тому

    Merhabalar canim bir sorum olacakti esim sagken vefat eden esinden miras kaldi biz baska sehirde yasadigimzi icin esimden vekalat aldilar ve kendi aramizda paylasim yaptik deyip bize 3 bin tl odediler esim vefat etti vekaleti gecersiz mirascisin sensin die beni notere goturduler esimın adina vekalet aldilar ama su an e devlette uzerimde bir fistik bahcesinde 11 hissedardan biri ben olarka birde 185 metre kare eve 3 hissedardan biri ben olarka tapuda hak sahibi görünüyorum ve benim yetim cocugum var tapuda gorunende hakkim varmi ne yapmaliyim lutfen bana yardimci olun ne yapmaliyim😊

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  11 місяців тому

      Merhaba Nurten Hanim. Whatsapp hattimizdan bize yazarsaniz (+902128530052) mesai saatlerinde gorusebiliriz. 🙏🏻⚖️

  • @Birkan07
    @Birkan07 10 місяців тому

    Hocam merhaba
    Rahmetli babama Babasından hisseli Tapu miras kaldı dedem öleli 20 sene oluyor, babam bu yerin intikalini yapmamış babam rahmetli olunca bunu öğrendik ve miras çocukları olarak bize geçtiği için dedemin dedem adına en son ikamet ettiği yerden vergi dairesinden ilişik kesme belgesi almak için başvuru yaptık, görevli memur dedemin dosyasıni açtığında yeşil bir kağıt üzerine atılmış 3 kişinin yani babamın kardeşleri olan amcalarımin imzaları vardı bir tek babamın imzası yoktu bura da mal kaçırma gibi bir şey söz konusu olabilir mi hocam

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  10 місяців тому

      Prensip olarak evraki incelemeden yorum yapmiyoruz.
      Danismanlik hizmeti icin :
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️

  • @filizates4659
    @filizates4659 11 місяців тому

    Merhaba avukat hanım babam bana vasiyet virakti kendi paramla yaptigim 2.3kati noterden iki sahitli doktor raporlu vasiyet çıktı burdaki bina 3kat 2ve 3benim 1.kat 5hisse 4kardes birde annem mahkeme onay verdi tapuya gittim abilerimin imzası lazim onlarda benim 1.kattaki dairden hakkımdan vazgecersem vereceklerini soylediler babamin samsunda dairesi vardi onu iki abime verdi birde benden ev yaptihim icin 10sene once 100gram altin degerinde suan 5bin para aldılar ben hakkimdan vszgecmiyorum benim ziginsel engrlli ozel cocugum var babam bana hic birşey hibe etmedi ben tektar mahkeme acabilirmiyim vay ne yapmalıyım simdiden teşekkürler 🌺

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  11 місяців тому

      Merhaba Filiz Hanim,
      Yapmaniz gereken elinizdeki bilgi-belge ile bir avukata basvurarak görüş almak.
      Ucreti mukabilinde, danismanlik hizmeti almak icin:
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️

  • @alaaddinunat2340
    @alaaddinunat2340 4 місяці тому

    Sayın Avukat. Annen sağlığında kardeşime bir dairesini satış işlemi yaparak tapusunu vermiş. Muris muvazaası devası açınca hukuken karşı taraf itiraz etmez ise tanık dinletme hakkım var mı.

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  4 місяці тому

      Alaaddin Bey, kanalimizin amaci hukuki konularda genel bilgi vermek. Hususi sorulariniz icin danismanlik hizmeti alabilirsiniz :
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️

  • @cudi_1979
    @cudi_1979 4 місяці тому

    Merhaba bir sorum olacak velevki miras kaçıran kişi malını mülkünü verdi bu arada o mallarını verdiği kişi bu taşınmazları satarsa yinede dava hakkımız varmidir varsa ve mallar satildiysa nasil sonuc alırız bilgilendirirseniz sevinirim

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  4 місяці тому

      Merhaba,
      Prensip olarak evrakinizi veya kosullarinizi incelemeden yorum yapmamiz mumkun degil.
      Evrakinizi paylasmaniz halinde, ucreti mukabilinde, danismanlik veya avukatlik hizmeti sunabiliriz.
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️

    • @cudi_1979
      @cudi_1979 4 місяці тому

      Aslında dosya yok aile büyüğümüz ev ve dükkanı aileden birine devrediyor ve biz bunu e devletinden öğrendik bizim haberimiz yok saniyor ve kendisi yaşıyor 76 yaşında sadece taşınmazları verdiği kişi şayet satarsa diye bilgi sahibi olmak istedim

    • @cudi_1979
      @cudi_1979 4 місяці тому

      Ve tabiiki bir avukat a ihtiyacımız olacak o zaman geldiğin de bilgi sahibi olmak amaçlıydı sorum 😊

  • @BurakAyah
    @BurakAyah Рік тому

    İyi geceler, birçok mal var amcamlar dedemden aldı ama yerleri bilmiyoruz, dedemin tüm satışları noter kayıtları çıkar mı ortaya bulunur mu

  • @BurakAyah
    @BurakAyah Рік тому

    Dedemin satış ve alış tüm mal varlıkları noterde v.s görebilir miyiz, nereleri vardı bilmiyoruz cok malı vardı

  • @alierdem8537
    @alierdem8537 7 місяців тому

    Hocam vasiyetname ile %50 erkek çocuğa verilmiş diğer kalan %50 de de erkek çocuk tekrar pay sahibi mi

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  7 місяців тому

      Merhaba,
      Prensip olarak evrakinizi veya kosullarinizi incelemeden yorum yapmamiz mumkun degil.
      Evrakinizi paylasmaniz halinde, ucreti mukabilinde, danismanlik veya avukatlik hizmeti sunabiliriz.
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️

  • @thor9772
    @thor9772 Рік тому

    Babam vefat etti babamın hakkı babannemdeydi babamın hakkı olan evi amcama verip , amcamın kıytırık evini bana kakalamaya calısıyorlar ne yapabilirim ?

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Рік тому +1

      Öncelikle içeriğimize olan ilginiz için teşekkür ederiz.
      Sorunuzdan anladığımız kadarıyla, akrabalarınız arasında herhangi bir yasal karşılığı olmaksızın mal paylaşımı yapılmak istenmektedir. Bu paylaşıma da sizin muvafakatınızın bulunmadığı anlaşılmaktadır. Öncelikle bilmelisiniz ki, mirasçılar arasında yapılacak miras paylaşımı hususunda tarafların rızasının bulunması zorunludur. Aksi durumda, ortaklığın giderilmesi yoluna başvurmak suretiyle her bir mirasçının eşit şekilde mirastan pay alabilmesi sağlanabilmektedir. Uyuşmazlığınızın konusu gereği ayrıntılı tetkikat yapılması ve konunun detaylandırılması gerekmektedir. İletişim numaralarımızdan bizlere ulaşabilir, profesyonel bir destek alabilirsiniz.
      İyi günler dileriz.
      Danışmanlık hizmeti için :
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim

  • @AliEkici-bc9xq
    @AliEkici-bc9xq 7 місяців тому

    Bu sözleşmeyle aynı evde yaşama şartı var mı ?

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  7 місяців тому

      Prensip olarak evrakinizi veya kosullarinizi incelemeden yorum yapmamiz mumkun degil.
      Evrakinizi paylasmaniz halinde, ucreti mukabilinde, danismanlik veya avukatlik hizmeti sunabiliriz.
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️