Deze podcast maakt mij weer duidelijk dat er heel veel onduidelijk is. Lastig om de juiste keuze te maken met de vele onzekerheden. Het zegt mij in ieder geval dat ik nog wacht totdat er meer duidelijkheid is m.b.t. wetgeving, subsidies en belasting. Dank voor het verzamelen van de vele gegevens die voorbij kwamen. Wat mij overigens ook van het hart moet is de klungeligheid van bijv. Zonneplan om prijzen op de website te zetten zonder B.T.W. A) Dat mag niet en B) niet iedereen komt in aanmerking voor terugggaaf. Ik heb bijvoorbeeld in 2020 de B.T.W. van mijn zonnepanelen teruggevraagd en kom daardoor dus niet in aanmerking bij de thuisbatterij. Erg misleidend allemaal.
Ha Paul, ik kan je reactie enigszins begrijpen, maar het roept bij ook onzekerheid op of we het dan wel goed hebben gedaan. Ik denk dat je er gelijk in hebt dat er onzekerheid is over de te verwachten inkomsten. Dat heeft er vooral mee te maken dat 1) het een nieuwe technologie is en 2) dat het afhankelijk is van de energiemarkt en die kan niemand 100% voorspellen. Zo had niemand de oorlog voorspeld. Ik begrijp echter niet dat jij de onduidelijkheid juist ziet in de wetgeving. Wat mis je daar nu nog? Het btw-terugvragen is idd nog geen gladgestreken proces, maar als je er geen zin in hebt om het zelf te doen zijn daar ook clubs voor die het voor je regelen. Verder ben ik het ook met je eens dat het op dit moment netter zou zijn als men thuisbatterijen incl. btw prijst.
Ik hoor en lees dat de batterij los van je zonnepanelen staat, en op zich snap ik dat wel. Maar hoe wordt het dan geregeld/afgerekend als mijn panelen terug leveren? Krijg ik hier dan nog steeds de normale (dynamische) vergoeding voor, of gaat dit dan eerst de accu in?
Op je energierekening wordt de batterij in feite losgetrokken van de rest van je verbruik. Je normale gebruik en teruglevering van je zonnepanelen gaan volgens dynamische energieprijzen. Alles wat de thuisbatterij doet wordt apart gemeten en op z'n eigen wijze verrekend op je factuur.
Thnx Tom, leuk om te horen. Het is voor mij ook wel echt een nieuwe hobby geworden :-) Dit heeft ook wel aardig wat uitzoekwerk gekost moet ik zeggen. Ik denk dat deze inhoud wel echt de beste info is om je beslissing op te baseren.
Het verlies tussen opladen is omdat je van wisselstroom naar gelijkstroom moet voor de batterij, en voor ontladen weer terug naar wisselstroom. Het verlies is ongeveer 10%. Nu is van zonnepanelen naar batterij ook geen gouden ei omdat ook daar een gelijkstroom omvormer tussen moet, met vergelijkbaar verlies.
Klopt. Het voordeel van een DC batterij is wel dat je daarom minder conversieverlies hebt. In de volgende 'buyers guide' aflevering benoemen we daarom ook dat je per batterij ook even goed moet kijken of die ook DC kan opladen, zodat minder verlies hebt.
2:30 iedere batterij heeft verliezen bij het laden-ontladen. Deze energie komt vrij in warmte en heeft niets te maken met de omvormer, de verliezen van de omvormer komen daar nog bij. Het energieverlies in de batterij is ongeveer 10~20%.
Mannen, wat een toffe aflevering wederom. 👌 En wat een data om uit te zoeken. 😳 Echt dikke respect. 🙏 Super leuk om te kijken én te luisteren. Natuurlijk een “dank jullie wel” voor de shout-out richting mij. 🖖 Gaaf. Ik zeg nogmaals dank en kan niet wachten op de 4e van de reeks. ✅
Toch nog een vraag mbt balansmarkt: wat zijn de verwachtingen over deze markt. Gaat deze meer reguleren. En moeten we straks over de winst belasting betalen? Nu ontvang je het netto bedrag op je rekening.
Als je de btw terugvraagt ben je kleine ondernemer voor de Belastingdienst. Maar je kunt dan aangeven dat je winst verwaarloosbaar is en je daarvoor geen aangifte voor hoeft te doen. Je gaat dan geen belasting over de winst betalen. Dit is uiteraard wel anders als je zelf ondernemer of zzp'er bent.
Top werk deze aflevering. Met mijn Doe-het-zelf winkel 8 maanden per jaar volledig co2-netraal draaien. Het is gewoon een lekker/goed gevoel. (3 hybride Growatt omvormers met totaal 25 Kwh aan opslag)
@@DannyOosterveer ben uiteindelijk voor een modulair systeem gekozen, de growatt ark (7,5kWh) in combinatie met zonnepanelen. Heb het zonnepanelen systeem op 170% overgedementioneerd, wel in een noord/oost - zuid/west opstelling. Mijn gedachte was dat ik zo meer stroom heb ‘s ochtends en s’avonds zonder enorme pieken te hebben midden op de dag.
Hoi mannen, goed werk gedaan. Je moet er plezier in hebben. Wat betreft direct zelf verbruik: ik heb 14 zonnepanelen, totaal productie in 2023 van 3,47 MWh, waarvan direct zelf verbruik 1,32 MWh = 38%. Installatie Solar Edge met meetspoelen in de meterkast, waardoor direct inzicht. Wel heb ik een E-boiler voor het warme water, die ik zoveel mogelijk opwarm, wannneer de zon schijnt.
Neem homewizzard items en je kunt alles meten, ook je omvormer opbrengst is toonbaar in de app. Wij houden zelf bij wat wij zelfverbruiken, inkom gemiddeld uit op 31% terwijl wij de hele. Dag thuis zijn en slim laden EV Onderzoek eens hoe je de EV kan inzetten als thuis batterij. Ik heb een Hyundai Ioniq5 Die 3600 watt kan terugleveren, dit is. De goedkoopste batterij die er is.
Leuke series, nerds. Maar gebruik aub de juiste eenheden. Een laadpaal levert vermogen in kW, dus 3,7 kW eenfase of 11 kW driefasen. Soms zeggen jullie het goed, soms haal je dit door elkaar.
Voor ons was de keuze heel gemakkelijk: 16 zonnepanelen van 400 Wp die op CUR elke dag (!) van het jaar zo'n 35 kWh produceren en een thuisaccu van 15 kWh voor nachtelijk stroomverbruik. Ons jaarverbruik aan zonnestroom is 12.600 kWh en netstroom 1800 kWh. Geen teruglevering aan het net, geen subsidie (BTW-aftrek) maar ook geen solar tax en blackouts. De jaarlijkse besparing op stroomkosten bedraagt ca. € 4.400 en de totale investeringskosten (alles uitbesteed aan erkend installateur) € 25.000... De TVT is daarmee 5,7 jaar, ruim binnen de garantietermijnen van PV en accu. De kosten zijn wat aan de hoge kant door de enorme afstand tussen omvormers en de meterkast die op CUR niet in huis ligt maar aan de straat. Daardoor moest er veel koper gelegd worden. Ook de afstand tussen zonnepanelen (zuidkant dak) en omvormers (noordkant buitenberging) is groot.
Geldt niet alleen voor vissen, mijn off-grid voorziet het huis maar vooral apparatuur die niet uit mag vallen (voedsel vriezer, medisch) De off-grid heeft wel een bypass naar het net nodig. 30:51
Nu blijkt dat de salderingsregeling niet wordt afgeschaft, zullen er nog meer zonepanelen worden gelegd, dat zal gunstig zijn voor de onbalans markt. Betekent dat dat het rendement op een Zonneplan Nexus thuisaccu beter wordt? Of kun je beter je geld investeren in beleggingen of iets dergelijke?
Dat is nog door niemand te zeggen. Beleggen heeft eigen risico's, maar is denk ik minder risicovol dan een thuisaccu. Zelf heb ik wel wat beleggingen verkocht om een thuisaccu aan te schaffen, maar ik vind het dan ook erg leuk om mee bezig te zijn. Mijn energierekening is jaarlijks nu 400 euro en straks is dus waarschijnlijk verdienen op mn energie. Dat ga ik dan weer beleggen. Ik ben alleen wel skeptisch of het rendabel is
Hoe wordt het straks zonder saldering? Je ben aan het laden en ontladen voor verdienen op de balans markt. Is dit stroom die ik inkoop en verkoop of is dat stroom die Zonneplan inkoopt en bij mij opslaat en later weer verkoopt.
Kijk even de Q&A van Zonneplan van gister terug, daar komt dit ook aan bod. Lijkt alsof er wordt gekeken naar de mogelijkheden om EB voor opgeslagen energie niet te hoeven rekenen 🤷🏼♂️
@@jeroenvd89 Dat is inderdaad wat er gezegd wordt. Dat salderen geldt voor opwek van zonnepanelen, en niet in z'n algemeenheid voor terugleveren aan het net. Ik zou zelf wel iets meer duidelijkheid willen hebben wb de regelgeving. Dat wordt afwachten..
Een "nul op de meter woning" is een woning die op jaarbasis evenveel energie opwekt als voor eigen gebruik verbruikt. Als je maar 1 paneel hebt, ga je heel makkelijk naar een heel hoog percentage eigen gebruik. Mijn panelen leveren jaarlijks, zeg, 200 kWh meer op dan mijn huis nodig heeft. Ik heb geen EV en ook geen thuisaccu, en mijn directe verbruik is 28 a 29% op jaarbasis.
Wij zitten aan een thuisbatterij te denken in samen werking met zonnepanelen We hebben een 1 fase aansluiting we kunnen NIET terug leveren doordat onze woning op een park staat we kunnen ook niet kiezen tussen energie leveranciers wat we willen is dat de batterij alleen gevuld word met zonnestroom met een capacteit van 10/15 kw Wat zou hiervoor de beste oplossing zijn
Dynamisch tarief + Zonnepanelen + Thuisbatterij + elektrische auto + home automatisering is gewoon verschrikkelijk verslavend. Je hebt zeker een punt qua Plezier.
Zelfgebruik is een onzinnige discussie, 's zomers produceer je zoveel meer dan je zelf kan gebruiken. 's winters zoweinig dan je nodig hebt. Er zijn maar een paar dagen dat 100% zelfgebruik mogelijk. 6000 cycli is bijna 20 jaar! Als je batterij overcapaciteit heeft en je gebruikt hem enkel tussen 10 en 90% gaat de levensduur naar 15000 cycli. Grote batterijen zijn naar verhouding niet veel duurder. Garry goes solar geeft daarvoor wat denklijnen.
Eens dat je hem dan vooral in de zomer gebruikt, maar dat is ook wat we in de podcast benoemen, toch? Je benoemt ook dat grote batterijen in de verhouding niet veel duurder zijn, dat lijkt mij de hypothese ondersteunen dat je best een relatief grote batterij zou kunnen gebruiken om in de 7 maanden met veel zon zelfvoorzienend te kunnen zijn. Dus waarom is het een onzinnige discussie?
.@@DannyOosterveer Zoveel mogelijk zelf gebruiken is natuurlijk een prima doel en moet zeker worden nagestreefd. Echter de teller begint in die dagen, dat de WP niet nodig is, weer opnieuw. Daardoor hebt je iedere dag weer een overschot. Het probleem wordt niet opgelost met de term en discussie over "Zelfgebruik bevorderen", de term "Overschot-dag(en)"zou beter op zijn plaats zijn, daarvoor moeten er echte oplossingen komen, zelfs met een batterij kan je wel een fase verschuiving creëren, maar die verschuiving is relatief klein en komt te weinig keren per jaar voor. Dus wel prima om de nacht of een slechte dag te overbruggen, maar niet om de energie van de lente/zomer naar de herfst/winter te verplaatsen. 6 maanden per jaar heb je gewoon te veel energie en daarvoor moeten er oplossingen komen. Het idee dat wij met zelfgebruik het probleem kunnen oplossen is zonde van de tijd en energie die mensen er in steken. Dit alles staat los van jullie podcast, ik vind deze zeer nuttig en ik vind het heel positief dat jonge mensen zo enthousiast zijn en enthousiast kunnen praten over dit onderwerp.
@@janjennissen Eens met je punt. Bij de meeste huizen is het verbruik en de zonnepanelen zo op elkaar afgestemd dat het waarschijnlijk is dat je veel van je opgewekte zonne-energie overhoudt. Bij mij zou dat zeker het geval zijn. Als je dit wilt doen, moet de batterij dus eigenlijk in verhouding staan tot je dagverbruik. Maar goed, als het gaat om verdiensten, dan vind ik dit ook geen zinvolle optie. Dan gaat het eigenlijk alleen om dynamische energieprijzen of onbalans. Thnx voor het compliment! 👍
3 fase 35A liander is inmiddels 1700,- euro p/j en 1x 274 om letterlijk alleen de 3 stoppen te wisselen Navragen leert me dat ze het bewust zo duur maken om upgrade aanvragen af te remmen.
Dit laatste klopt niet. De netbeheerkosten worden sterk verhoogd door het vele werk dat verricht moet worden, dat werkpakket stijgt gigantisch met de jaren, geldt ook voor het materiaal dat nauwelijks leverbaar is. De hoogte van de netwerk kosten hangen af van het aantal gebruikers binnen een segment. Er zijn relatief veel minder gebruikers met 3x35A, maar ze zorgen wel voor een hoge netbelasting. De tariefsprong van 3x25A naar 3x35A is altijd al hoog geweest.
@@nico09231 en de netbeheerder heeft geen winstoogmerk, want ze zijn van de gemeentes. Mensen komen zelf met de raarste verhalen, dus ik neem een ieder met een korrel zout (ook de netbeheerder)
@@HermanWillems niet helemaal waar. Ik neem aan dat je met “dit” doelt op handelen op onbalansmarkt, ja voorlopig is dat alleen Zonneplan propositie. Maar als je daadwerkelijk deze podcast luistert kijken ze naar 6 verschillende redenen voor een thuisbatterij waarvan “dit” er één kan zijn
Onbetaalbare onzin of je zou offgrid moeten gaan omdat je simpelweg geen andere keuzes zou hebben. Ook binnen de offgrid zijn er slimmere alternatieven .
Allebei niet: een passiefhuis is een gebouw dat voldoet aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. Alle passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming.
@@jveldsla Dat zou je ook kunnen zeggen over nu je geld in bitcoin steken. Niet iedereen is een 'ziener'. Besef: alles wat nieuw is, heeft een hoger risico/beloning ratio. Er zitten ook risico's aan, immers weten we niet precies wat overheidsbeleid gaat doen, wat de markt gaat doen, etc. Ik ben 't wel eens met de heren dat hoe meer zonne- en windenergie er op het net komt, hoe meer geld er naar onbalans moet gaan. Dus ik zie het wel zitten, die thuisbatterij.
De grote vraag is of deze Nexus echt gedurende die 5 jaar zoveel oplevert. Er zijn al verschillende signalen dat dit handelen aan banden wordt gelegd. Doei mooie opbrengst Nexus! Zonneplan heeft zijn accu toch al verkocht
Deze podcast maakt mij weer duidelijk dat er heel veel onduidelijk is. Lastig om de juiste keuze te maken met de vele onzekerheden. Het zegt mij in ieder geval dat ik nog wacht totdat er meer duidelijkheid is m.b.t. wetgeving, subsidies en belasting. Dank voor het verzamelen van de vele gegevens die voorbij kwamen.
Wat mij overigens ook van het hart moet is de klungeligheid van bijv. Zonneplan om prijzen op de website te zetten zonder B.T.W. A) Dat mag niet en B) niet iedereen komt in aanmerking voor terugggaaf. Ik heb bijvoorbeeld in 2020 de B.T.W. van mijn zonnepanelen teruggevraagd en kom daardoor dus niet in aanmerking bij de thuisbatterij. Erg misleidend allemaal.
Ha Paul, ik kan je reactie enigszins begrijpen, maar het roept bij ook onzekerheid op of we het dan wel goed hebben gedaan.
Ik denk dat je er gelijk in hebt dat er onzekerheid is over de te verwachten inkomsten. Dat heeft er vooral mee te maken dat 1) het een nieuwe technologie is en 2) dat het afhankelijk is van de energiemarkt en die kan niemand 100% voorspellen. Zo had niemand de oorlog voorspeld.
Ik begrijp echter niet dat jij de onduidelijkheid juist ziet in de wetgeving. Wat mis je daar nu nog? Het btw-terugvragen is idd nog geen gladgestreken proces, maar als je er geen zin in hebt om het zelf te doen zijn daar ook clubs voor die het voor je regelen.
Verder ben ik het ook met je eens dat het op dit moment netter zou zijn als men thuisbatterijen incl. btw prijst.
Ik hoor en lees dat de batterij los van je zonnepanelen staat, en op zich snap ik dat wel. Maar hoe wordt het dan geregeld/afgerekend als mijn panelen terug leveren? Krijg ik hier dan nog steeds de normale (dynamische) vergoeding voor, of gaat dit dan eerst de accu in?
Op je energierekening wordt de batterij in feite losgetrokken van de rest van je verbruik. Je normale gebruik en teruglevering van je zonnepanelen gaan volgens dynamische energieprijzen. Alles wat de thuisbatterij doet wordt apart gemeten en op z'n eigen wijze verrekend op je factuur.
Thanks voor (het verzamelen/conclusies trekken uit) de berg aan info, de shownotes en heldere uitleg! [Goede aanzet tot nieuwe hobby 🙂]
Thnx Tom, leuk om te horen. Het is voor mij ook wel echt een nieuwe hobby geworden :-) Dit heeft ook wel aardig wat uitzoekwerk gekost moet ik zeggen. Ik denk dat deze inhoud wel echt de beste info is om je beslissing op te baseren.
mooie aflevering, hebben jullie een bruikbare link naar het telegram kanaal voor de thuisbatterij? ik kan deze nergens vinden...
Die is inderdaad weggevallen. De link: t.me/degroenenerds
Het verlies tussen opladen is omdat je van wisselstroom naar gelijkstroom moet voor de batterij, en voor ontladen weer terug naar wisselstroom. Het verlies is ongeveer 10%. Nu is van zonnepanelen naar batterij ook geen gouden ei omdat ook daar een gelijkstroom omvormer tussen moet, met vergelijkbaar verlies.
Klopt. Het voordeel van een DC batterij is wel dat je daarom minder conversieverlies hebt. In de volgende 'buyers guide' aflevering benoemen we daarom ook dat je per batterij ook even goed moet kijken of die ook DC kan opladen, zodat minder verlies hebt.
2:30 iedere batterij heeft verliezen bij het laden-ontladen. Deze energie komt vrij in warmte en heeft niets te maken met de omvormer, de verliezen van de omvormer komen daar nog bij. Het energieverlies in de batterij is ongeveer 10~20%.
@@050955 Daar heb je gelijk in, op twee manieren vindt er conversieverlies plaats.
Mannen, wat een toffe aflevering wederom. 👌 En wat een data om uit te zoeken. 😳 Echt dikke respect. 🙏 Super leuk om te kijken én te luisteren. Natuurlijk een “dank jullie wel” voor de shout-out richting mij. 🖖 Gaaf. Ik zeg nogmaals dank en kan niet wachten op de 4e van de reeks. ✅
Thanks Yves! Was inderdaad een hoop uitzoekwerk, dus dan doet het me goed dat het gewaardeerd wordt 🙏 Shoutout is verdiend ;-)!
Toch nog een vraag mbt balansmarkt: wat zijn de verwachtingen over deze markt. Gaat deze meer reguleren. En moeten we straks over de winst belasting betalen? Nu ontvang je het netto bedrag op je rekening.
Als je de btw terugvraagt ben je kleine ondernemer voor de Belastingdienst. Maar je kunt dan aangeven dat je winst verwaarloosbaar is en je daarvoor geen aangifte voor hoeft te doen. Je gaat dan geen belasting over de winst betalen. Dit is uiteraard wel anders als je zelf ondernemer of zzp'er bent.
Top werk deze aflevering. Met mijn Doe-het-zelf winkel 8 maanden per jaar volledig co2-netraal draaien. Het is gewoon een lekker/goed gevoel. (3 hybride Growatt omvormers met totaal 25 Kwh aan opslag)
Heel erg tof Huibert! Kan me goed voorstellen dat het lekker is als je zo duurzaam en onafhankelijk pand hebt! 💪 Heb je veel zelf gedaan?
Dat laat ik toch maar over aan de vakman 😅 @@DannyOosterveer
@@HuibertGuijtVerstandig 😬 mij ook niet gezien
Leuke aflevering, zelf net een thuis batterij besteld om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn.
Tof! Je gaat je eigen zonnestroom opslaan dus? Welke thuisbatterij heb je besteld?
@@DannyOosterveer ben uiteindelijk voor een modulair systeem gekozen, de growatt ark (7,5kWh) in combinatie met zonnepanelen. Heb het zonnepanelen systeem op 170% overgedementioneerd, wel in een noord/oost - zuid/west opstelling.
Mijn gedachte was dat ik zo meer stroom heb ‘s ochtends en s’avonds zonder enorme pieken te hebben midden op de dag.
@@abspoel9 Ja slim! Mooie opzet zo. Wil zelf ook graag nog panalen op Oost/West bijleggen om die reden.
Wat heeft het handhaven van de salderings regeling voor gevolgen voor de Nexus tguisbatteij qua rendement.
Hoi mannen, goed werk gedaan. Je moet er plezier in hebben. Wat betreft direct zelf verbruik: ik heb 14 zonnepanelen, totaal productie in 2023 van 3,47 MWh, waarvan direct zelf verbruik 1,32 MWh = 38%. Installatie Solar Edge met meetspoelen in de meterkast, waardoor direct inzicht. Wel heb ik een E-boiler voor het warme water, die ik zoveel mogelijk opwarm, wannneer de zon schijnt.
Daar ben ik nu ook mee bezig, de warmtepompboiler straks opwarmen met negatieve of eigen stroom!
Nice, mooie opzet! 38% is een hele mooie score! E-boilers en warmtepompen zijn vaak wel mooie 'middelen' om je zelfconsumptie op te krikken.
Vraag: kan een drie fase inverter drie ongelijk belaste fasen voeden? Of heb ik dan dire losse een fase inverters nodig?
Neem homewizzard items en je kunt alles meten, ook je omvormer opbrengst is toonbaar in de app. Wij houden zelf bij wat wij zelfverbruiken, inkom gemiddeld uit op 31% terwijl wij de hele. Dag thuis zijn en slim laden EV Onderzoek eens hoe je de EV kan inzetten als thuis batterij. Ik heb een Hyundai Ioniq5 Die 3600 watt kan terugleveren, dit is. De goedkoopste batterij die er is.
Tibber app net zo. Omvormer en slimme meter p1 gekoppeld, net als mijn autolader en elektrische auto overigens. Alles in 1 app
Leuke series, nerds. Maar gebruik aub de juiste eenheden. Een laadpaal levert vermogen in kW, dus 3,7 kW eenfase of 11 kW driefasen. Soms zeggen jullie het goed, soms haal je dit door elkaar.
Bedankt voor de video. Zeer verhelderend!😃
Afgelopen jaar gebruiken wij 28% van de PV stroom zelf. Wij hebben geen EV, geen batt, geen warmtepomp verwarming.
Voor ons was de keuze heel gemakkelijk: 16 zonnepanelen van 400 Wp die op CUR elke dag (!) van het jaar zo'n 35 kWh produceren en een thuisaccu van 15 kWh voor nachtelijk stroomverbruik. Ons jaarverbruik aan zonnestroom is 12.600 kWh en netstroom 1800 kWh. Geen teruglevering aan het net, geen subsidie (BTW-aftrek) maar ook geen solar tax en blackouts. De jaarlijkse besparing op stroomkosten bedraagt ca. € 4.400 en de totale investeringskosten (alles uitbesteed aan erkend installateur) € 25.000... De TVT is daarmee 5,7 jaar, ruim binnen de garantietermijnen van PV en accu.
De kosten zijn wat aan de hoge kant door de enorme afstand tussen omvormers en de meterkast die op CUR niet in huis ligt maar aan de straat. Daardoor moest er veel koper gelegd worden. Ook de afstand tussen zonnepanelen (zuidkant dak) en omvormers (noordkant buitenberging) is groot.
Geldt niet alleen voor vissen, mijn off-grid voorziet het huis maar vooral apparatuur die niet uit mag vallen (voedsel vriezer, medisch) De off-grid heeft wel een bypass naar het net nodig. 30:51
Nu blijkt dat de salderingsregeling niet wordt afgeschaft, zullen er nog meer zonepanelen worden gelegd, dat zal gunstig zijn voor de onbalans markt. Betekent dat dat het rendement op een Zonneplan Nexus thuisaccu beter wordt?
Of kun je beter je geld investeren in beleggingen of iets dergelijke?
Dat is nog door niemand te zeggen. Beleggen heeft eigen risico's, maar is denk ik minder risicovol dan een thuisaccu. Zelf heb ik wel wat beleggingen verkocht om een thuisaccu aan te schaffen, maar ik vind het dan ook erg leuk om mee bezig te zijn.
Mijn energierekening is jaarlijks nu 400 euro en straks is dus waarschijnlijk verdienen op mn energie. Dat ga ik dan weer beleggen. Ik ben alleen wel skeptisch of het rendabel is
Hoe wordt het straks zonder saldering? Je ben aan het laden en ontladen voor verdienen op de balans markt. Is dit stroom die ik inkoop en verkoop of is dat stroom die Zonneplan inkoopt en bij mij opslaat en later weer verkoopt.
Kijk even de Q&A van Zonneplan van gister terug, daar komt dit ook aan bod. Lijkt alsof er wordt gekeken naar de mogelijkheden om EB voor opgeslagen energie niet te hoeven rekenen 🤷🏼♂️
@@jeroenvd89 Dat is inderdaad wat er gezegd wordt. Dat salderen geldt voor opwek van zonnepanelen, en niet in z'n algemeenheid voor terugleveren aan het net. Ik zou zelf wel iets meer duidelijkheid willen hebben wb de regelgeving. Dat wordt afwachten..
@@DannyOosterveer eens! Ik ben ook benieuwd naar een iets uitgebreidere beschrijving hierover
Get to the point. Dit kan zoveel korter..
Een "nul op de meter woning" is een woning die op jaarbasis evenveel energie opwekt als voor eigen gebruik verbruikt.
Als je maar 1 paneel hebt, ga je heel makkelijk naar een heel hoog percentage eigen gebruik. Mijn panelen leveren jaarlijks, zeg, 200 kWh meer op dan mijn huis nodig heeft. Ik heb geen EV en ook geen thuisaccu, en mijn directe verbruik is 28 a 29% op jaarbasis.
Wij zitten aan een thuisbatterij te denken in samen werking met zonnepanelen
We hebben een 1 fase aansluiting we kunnen NIET terug leveren doordat onze woning op een park staat we kunnen ook niet kiezen tussen energie leveranciers wat we willen is dat de batterij alleen gevuld word met zonnestroom met een capacteit van 10/15 kw
Wat zou hiervoor de beste oplossing zijn
Dynamisch tarief + Zonnepanelen + Thuisbatterij + elektrische auto + home automatisering is gewoon verschrikkelijk verslavend. Je hebt zeker een punt qua Plezier.
Hear hear! 😄
Zelf heb ik dat bij Tibber. Heb app integratie van mijn lader, auto en omvormer. De thuisbatterij is onderweg. Hartstikke leuk
Zelfgebruik is een onzinnige discussie, 's zomers produceer je zoveel meer dan je zelf kan gebruiken. 's winters zoweinig dan je nodig hebt. Er zijn maar een paar dagen dat 100% zelfgebruik mogelijk.
6000 cycli is bijna 20 jaar!
Als je batterij overcapaciteit heeft en je gebruikt hem enkel tussen 10 en 90% gaat de levensduur naar 15000 cycli. Grote batterijen zijn naar verhouding niet veel duurder. Garry goes solar geeft daarvoor wat denklijnen.
Eens dat je hem dan vooral in de zomer gebruikt, maar dat is ook wat we in de podcast benoemen, toch? Je benoemt ook dat grote batterijen in de verhouding niet veel duurder zijn, dat lijkt mij de hypothese ondersteunen dat je best een relatief grote batterij zou kunnen gebruiken om in de 7 maanden met veel zon zelfvoorzienend te kunnen zijn. Dus waarom is het een onzinnige discussie?
.@@DannyOosterveer Zoveel mogelijk zelf gebruiken is natuurlijk een prima doel en moet zeker worden nagestreefd. Echter de teller begint in die dagen, dat de WP niet nodig is, weer opnieuw. Daardoor hebt je iedere dag weer een overschot.
Het probleem wordt niet opgelost met de term en discussie over "Zelfgebruik bevorderen", de term "Overschot-dag(en)"zou beter op zijn plaats zijn, daarvoor moeten er echte oplossingen komen, zelfs met een batterij kan je wel een fase verschuiving creëren, maar die verschuiving is relatief klein en komt te weinig keren per jaar voor. Dus wel prima om de nacht of een slechte dag te overbruggen, maar niet om de energie van de lente/zomer naar de herfst/winter te verplaatsen.
6 maanden per jaar heb je gewoon te veel energie en daarvoor moeten er oplossingen komen. Het idee dat wij met zelfgebruik het probleem kunnen oplossen is zonde van de tijd en energie die mensen er in steken.
Dit alles staat los van jullie podcast, ik vind deze zeer nuttig en ik vind het heel positief dat jonge mensen zo enthousiast zijn en enthousiast kunnen praten over dit onderwerp.
@@janjennissen Eens met je punt. Bij de meeste huizen is het verbruik en de zonnepanelen zo op elkaar afgestemd dat het waarschijnlijk is dat je veel van je opgewekte zonne-energie overhoudt. Bij mij zou dat zeker het geval zijn. Als je dit wilt doen, moet de batterij dus eigenlijk in verhouding staan tot je dagverbruik.
Maar goed, als het gaat om verdiensten, dan vind ik dit ook geen zinvolle optie. Dan gaat het eigenlijk alleen om dynamische energieprijzen of onbalans.
Thnx voor het compliment! 👍
Morgen nog op de VSK te zien, de 10 ampere woning van eplucon.
3 fase 35A liander is inmiddels 1700,- euro p/j en 1x 274 om letterlijk alleen de 3 stoppen te wisselen Navragen leert me dat ze het bewust zo duur maken om upgrade aanvragen af te remmen.
Dit laatste klopt niet. De netbeheerkosten worden sterk verhoogd door het vele werk dat verricht moet worden, dat werkpakket stijgt gigantisch met de jaren, geldt ook voor het materiaal dat nauwelijks leverbaar is.
De hoogte van de netwerk kosten hangen af van het aantal gebruikers binnen een segment. Er zijn relatief veel minder gebruikers met 3x35A, maar ze zorgen wel voor een hoge netbelasting. De tariefsprong van 3x25A naar 3x35A is altijd al hoog geweest.
@@authorified89 Dat was de uitleg van de netbeheerder zelf
@@nico09231 en de netbeheerder heeft geen winstoogmerk, want ze zijn van de gemeentes. Mensen komen zelf met de raarste verhalen, dus ik neem een ieder met een korrel zout (ook de netbeheerder)
is dit nou reclame voor nexus?
Als je er naar luistert merk je dat dat wel meevalt. Ze zijn wel sponsor
@@HermanWillems niet helemaal waar. Ik neem aan dat je met “dit” doelt op handelen op onbalansmarkt, ja voorlopig is dat alleen Zonneplan propositie. Maar als je daadwerkelijk deze podcast luistert kijken ze naar 6 verschillende redenen voor een thuisbatterij waarvan “dit” er één kan zijn
@@jeroenvd89 Klopt helemaal!
NextEnergy heeft ook een onbalansbatterij kwam ik achter na onderzoek. Komt in de volgende aflevering nog aan bod.
@@jeroenvd89 ik zat fout. Mijn excuses!!!
@@DannyOosterveerTibber heeft nu ook een thuisbatterij met onbalans regeling.
Onbetaalbare onzin of je zou offgrid moeten gaan omdat je simpelweg geen andere
keuzes zou hebben. Ook binnen de offgrid zijn er slimmere alternatieven .
Kun je me daar meer over vertellen Ruud? Ben benieuwd naar de mogelijkheden nl.
Hoor ik een krekel?
Rare term passief huis, is dat autarkisch of zelfvoorzienend.
Allebei niet: een passiefhuis is een gebouw dat voldoet aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. Alle passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming.
hoe kjjken jullietegen 1 kommA5
Normaal gesproken is de auto weg als de zon schijnt😮
Sorry jongens, modern is een vlotte presentatie!
Ik haakte af na "gesponserd door Zonneplan".. click..
Kanalen zoals deze worden verziekt door dit soort sponsoring. Dat zie je bij Bright ook. Blijf aub onafhankelijk!
Stel voor je hebt 6000-8000€ en je vindt energie je hobby dan lijkt Zonneplan geen verkeerde investering. Of zie ik dan iets over het hoofd?
Een hobby die geld opbrengt. Dat zijn de beste hobbies. :D
Eens. Alleen dan klinkt het toch te mooi om waar te zijn? Wordt het bv niet gezien als speculeren / dat je uiteindelijk belasting over moet betalen?
@@jveldsla Dat zou je ook kunnen zeggen over nu je geld in bitcoin steken. Niet iedereen is een 'ziener'.
Besef: alles wat nieuw is, heeft een hoger risico/beloning ratio. Er zitten ook risico's aan, immers weten we niet precies wat overheidsbeleid gaat doen, wat de markt gaat doen, etc.
Ik ben 't wel eens met de heren dat hoe meer zonne- en windenergie er op het net komt, hoe meer geld er naar onbalans moet gaan. Dus ik zie het wel zitten, die thuisbatterij.
De grote vraag is of deze Nexus echt gedurende die 5 jaar zoveel oplevert. Er zijn al verschillende signalen dat dit handelen aan banden wordt gelegd. Doei mooie opbrengst Nexus! Zonneplan heeft zijn accu toch al verkocht
gelul