Zo VERDIEN JE GELD met een THUISBATTERIJ | Podcast 20

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 31 тра 2024
  • In deze aflevering van de Groene Nerds podcast duiken we, samen met gast Frank Breukelman van Zonneplan, in de wereld van thuisbatterijen en hun rol binnen de energietransitie.
    In de podcast gaan we in op de grote uitdagingen van de energietransitie, en welke oplossingen er beschikbaar zijn. Batterijen zijn een van die technische oplossingen waarmee we nu de energietransitie kunnen versnellen. In de podcast diepen we uit welke energiemarkten er zijn, hoe batterijen in die markten een bijdrage kunnen leveren, en hoe je daar geld mee kunt verdienen.
    Thuisbatterijen die inspelen op dynamische energieprijzen kennen we al even, maar de thuisbatterij van Zonneplan kan ook op onbalansmarkten inspelen, waar veel hogere vergoedingen gelden. Daarom is Frank te gast, die ons alles kan vertellen over hoe dat werkt. Zonneplan introduceert een AI-aangestuurd platform, "Powerplay", dat real-time energiemarkten scant en apparaten zoals thuisbatterijen, laadpalen en omvormers intelligent kan aansturen om optimaal gebruik te maken van fluctuerende energieprijzen. Dit systeem stelt consumenten in staat om zonder actieve betrokkenheid te profiteren van vergoedingen voor het balanceren van vraag en aanbod, waarbij het platform de beslissingen neemt over het laden en ontladen van thuisbatterijen op basis van de huidige en verwachte energieprijzen.
    En omdat Frank toch te gast is, kan hij ons ook alles vertellen over de aspecten van de Zonneplan Nexus thuisbatterij, zoals de verschillende beschikbare capaciteiten, de benodigde installatievereisten en de kosten.
    Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door de Zonneplan Nexus, de thuisbatterij van @Zonneplan.
    Hoofdstukken
    00:00 - Welkom bij de Groene Nerds podcast aflevering 20
    00:39 - Te gast: Frank Breukelman van Zonneplan
    03:16 - De uitdaging van de energietransitie, platgeslagen
    09:29 - De oplossingen voor de energietransitie
    10:38 - De verschillende energie- en onbalansmarkten
    13:56 - Toch een wolkje voor de zon? Zo werkt onbalans.
    23:53 - De Virtual Power Plant van thuisbatterijen
    27:13 - Hoe werkt de thuisbatterij van Zonneplan?
    29:50 - De performance van de Zonneplan Nexus
    37:15 - Verergeren thuisbatterijen netcongestie?
    43:00 - De Zonneplan Nexus: kosten, capaciteit?
    Shownotes
    - Alles over de Zonneplan Nexus thuisbatterij www.zonneplan.nl/thuisbatteri...
    - Lezen: Zo draagt een thuisbatterij bij aan de energietransitie, en kun jij er geld mee - verdienen doe-duurzaam.nl/artikel/hoe-v...
    - Dank aan Harold Halewijn, Dennis van der Meij en Henri Lootens voor de input.
    - De aflevering waarin we discussiëren over hoe we mensen meekrijgen in de energietransitie • Geen slimme maar DOMME...
    - Hoe duurzaam zijn dynamische energieprijzen? • Hoe DUURZAAM is jouw D...
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 65

  • @thomasverlinden92
    @thomasverlinden92 4 місяці тому +6

    De extra stoom die de batterij van zonneplan afneemt, die je niet voor je huishouden nodig hebt. Hoe wordt die afgerekend, tegen welke prijs en hoe zit het met de belasting op dat verbruik?

    • @doeduurzaam
      @doeduurzaam  4 місяці тому +1

      Hi Thomas! Dank voor je vraag. We nemen hem mee in een van onze volgende afleveringen over de thuisaccu.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Ik heb het even nagevraagd, maar alles wat voor de thuisbatterij verbruikt wordt of wordt teruggeleverd, krijgt een apart blokje in je factuur. Je normale energierekening gaat dan gewoon op basis van dynamische energietarieven, en de thuisbatterij op basis van het eigen rekenmodel.

  • @filmpjesvannaatje
    @filmpjesvannaatje 4 місяці тому +3

    Benieuwd naar de volgende podcasts hierover. Misschien een domme vraag: zet ik dan nog steeds mijn zonnepanelen uit bij negatieve prijzen?

  • @tom.jacobs
    @tom.jacobs 4 місяці тому +6

    Even voor mijn duidelijkheid een aantal zaken over Powerplay uitgezocht (interessante propositie):
    - 3 fase noodzakelijk (ongeacht capaciteit), prijzen zijn incl. installatie
    - je hebt zelf niets aan de capaciteit, is puur voor stabiliseren van het net/handel
    - er zit 7 jaar/6k cycli productgarantie op de batterijen [nb: 3 jaar service]
    - je betaald geen BTW (je wordt als energieleverancier gezien?)
    - kosten 6/7/8k euro, schatting opbrengst 950/1350/1600 per jaar, dus rendement op investering 2/5/6% [belastbaar?]
    Best aardige rendement, maar mij zouden de onzekerheden (opbrengst, batterijen, service, locked in zijn en de aanbieder zelf) mij tegenhouden om een verbouwing te laten doen. Bovendien moet je imo wel echt perfect huis hebben (isolatie/verbruik) om dit als beste investering te hebben.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Wat bedoel je met 'een verbouwing te laten doen'? In de zin: wat heeft dat met de thuisbatterij te maken?
      Wb je tweede conclusie: eens. Als je je huis wilt verduurzamen, is dit zo ongeveer het laatste wat je doet. En als je meer zekerheid wilt over een rendement wat je boekt, kun je beter aandelen of bitcoin kopen.

    • @tom.jacobs
      @tom.jacobs 3 місяці тому

      @@DannyOosterveer Verbouwing als in kabels laten trekken, ruimte prepareren om batterij te plaatsen: aansluiten zit in de prijs, maar dat zal toch enig gedoe met zich meebrengen, unit zal niet in een bestaand (220v) wandcontact gestoken worden.
      Vraag me echt af hoeveel NOM woningen er zijn met bewoners die geen betere (milieu) investering kunnen doen, met meer zekerheid en rendement/impact.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      @@tom.jacobs NOM hoeft niet per sé. Ik moet zelf van het gas af, de terugverdientijd voor een warmtepomp is bij mij >35 jaar, omdat ik een zuinig huis heb. Een warmtepomp nemen doe ik daar ook niet alleen met financiële motivaties, ook een stuk duurzaamheid.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      @@tom.jacobs Bovendien blijf ik erbij, als het alleen om geld gaat zou ik iets anders met je geld doen. Als je het leuk vindt, duurzaamheid belangrijk vindt, dan wordt het een logischere keus

  • @henryhengeveld3543
    @henryhengeveld3543 3 місяці тому +4

    Top! Mooie uitzending die weer meer inzichten geeft. Inzichten die ik niet kreeg toen ik Zonneplen zelf belde met vragen. Dank jullie wel .
    Vragen die ik nog wel heb zijn:
    - in geval er meer Accu's komen bij klanten en wijken, wordt dan de onbalans en daarmee de vergoeding ook niet kleiner? (en daarmee de terugverdientijd)
    - in geval er lokaal congestie is in het net en de netbeheerder zit niet te wachtten op 'batterij stroom' in een wijk op plaats. Worden dan de verdiensten van de andere batterijen in NL gebruikt voor het vergoeden van een klant in een dergelijke situatie?

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому +3

      De lokale netbeheerder kan daar dan wel niet op zitten te wachten, maar daar houdt de thuisbatterij *op dit moment* nog geen rekening mee. Hij optimaliseert puur op vraag en aanbod in de onbalansmarkt. Zonneplan heeft wel aangegeven dat ze wel gaan kijken of ze ook lokale netcongestie kunnen gaan meenemen. Dan zal je batterij wellicht wat afschalen op moment bij lokale drukte. Maar dit gaat denk ik nog knap ingewikkeld worden en is dus zeker nog niet vandaag of morgen geregeld.

  • @s0012823
    @s0012823 Місяць тому +1

    Heel gaaf dit! Kan een hoop kabel aanleg schelen!

  • @YvesWinkel
    @YvesWinkel 4 місяці тому +3

    Wederom een leuke en informatieve aflevering. Persoonlijk vind ik het vreemd (maar daar is het op Telegram ook a over gegaan) dat meneer niet benoemd dat kwa prijzen hier wordt gerekend excl. BTW (omdat er "even" vanuit wordt gegaan dat dat bij iedereen geregeld gaat worden). Maar goed, dat is meer naar hem. Jullie hebben het wederom top gedaan! Op naar deel 3 🙂

    • @doeduurzaam
      @doeduurzaam  4 місяці тому

      Goeie vraag Yves! We nemen ze allemaal mee in de volgende afleveringen.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому +1

      Blijft beetje een ding, nu noemen bijna alle leveranciers de prijzen zonder btw. Het is vooral even opletten geblazen dat je altijd even moet kijken nu, of de prijs inclusief of exclusief btw is.

  • @user-ns3nu3kq5c
    @user-ns3nu3kq5c 4 місяці тому +4

    Werkt powerplay ook met Enphase microomvormers ? Worden de voordelen die ik heb door met zonnepanelen stroom op te wekken, de auto op te laden of een warmtepomp te laten werken nu in het verdienmodel van de batterij meegenomen ? Ik wil graag weten wat de batterij extra oplevert. t.o.v. NU, om het echte rendement en terugverdientijd uit te rekenen. Kan Powerplay alle apparaten optimaal aansturen ? heb ik daar nog zelf invloed op ? bijv kan ik zeggen dat mijn auto op tijdstip x, y% volgeladen moet zijn ? Geeft zonneplan transparant aan wat zij verdienen aan de handel en welk deel de consument krijgt ?

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому +1

      Ja. Ik begrijp dat het wat verwarrend is dat zowel de omvormer als de thuisbatterij door Powerplay aangestuurd worden. Maar je kunt ze helemaal los van elkaar zien.
      Met Powerplay kan Zonneplan je omvormer aansturen (bv. uitschakelen bij negatieve energieprijzen)
      Met Powerplay kan Zonneplan de thuisbatterij aansturen om op het juiste moment de laden en ontladen.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому +1

      Je kunt de thuisbatterij in die zin helemaal los zien van je andere gebruik, zoals het opladen van de auto. Voor je eigen gebruik betaal je middels dynamische energieprijzen, de thuisbatterij wordt apart berekend op je factuur.
      Het enige moment wanneer het wel met elkaar te maken heeft, is bij vol verbruik. Dus als de auto laadt en de thuisbatterij laadt. Want, met een auto die 11 kW doet en de Nexus die 10 kW doet, dan zit je waarschijnlijk over je maximale vermogen van je aansluiting. Daarom hebben de meeste laadpalen én ook de Zonneplan Nexus een loadbalancing functie. Ze zullen dan beiden in vermogen iets terugschakelen, zodat je niet over je maximale vermogen gaat.

  • @japjnl
    @japjnl 4 місяці тому +4

    Vraag: wat zijn de huidige ontwikkelingen in sodium gebaseerde thuis batterijen?

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Interessante vraag! Ik hoor er af en toe iets over maar het is niet mijn kopje thee. Wellicht leuk om een expert te zoeken hierover en die een keer uit te nodigen.

  • @jeroenvd89
    @jeroenvd89 4 місяці тому +2

    Leuke aflevering weer! Kan niet wachten tot mijn Zonneplan batterij er staat! :) Bedankt ook Frank voor jouw toelichting.
    Ps: leek dat colorgrading bij Danny’s camera een beetje off was 😬

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому +1

      Ik heb 'm gisteren op de tv gezien, het zag er inderdaad uit alsof ik al half overleden was. Foutje in de edit!

  • @user-ns3nu3kq5c
    @user-ns3nu3kq5c 4 місяці тому +3

    Stel ik wek nu bijv 10kw op met zonnepanelen en nu 6 kw teruglever en terugleveren levert 6 ct/kw op. kan ik die 6 kw die ik teruglever voor 6 cent nog steeds gebruiken voor opladen van auto voor 6 cent/kwh of wordt die verhandeld en zit de opbrengst in de terugverdien businesscase van de batterij ? Samengevat, zijn de opbrengsten van Powerplay "extra" ten opzichte van huidige situatie ? Niet ten koste van status quo.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Dat kan nog steeds. Je kunt de thuisbatterij in die zin helemaal los zien van je andere gebruik, zoals het opladen van de auto.
      Het enige moment wanneer het wel met elkaar te maken heeft, is bij vol verbruik. Dus als de auto laadt en de thuisbatterij laadt. Want, met een auto die 11 kW doet en de Nexus die 10 kW doet, dan zit je waarschijnlijk over je maximale vermogen van je aansluiting. Daarom hebben de meeste laadpalen én ook de Zonneplan Nexus een loadbalancing functie. Ze zullen dan beiden in vermogen iets terugschakelen, zodat je niet over je maximale vermogen gaat.

  • @theovanlieshout1591
    @theovanlieshout1591 4 місяці тому +2

    Heren, ik hoor het wel vaker dat Tennet of een andere organisatie de frequentie regelt met maar liefst een paar Hertz. Dat is een mooie metafoor maar er valt niets te regelen aan de frequentie. Heel Nederland en een groot deel van Europa zit aan elkaar gekoppeld via het hoogspanningsnet. Zelfs een fractie van een faseverschil is voldoende om enorm grote stromen te laten lopen met kostsluiting tot gevolg. Stel dat de frequentie 51 Hz zou zijn, dan is in 10 ms de sinus helemaal in tegenfase en is een volledige kortsluiting het gevolg.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Tennet doet dat natuurlijk samen met alle TSOs. En de afwijkingen gaan over milihertzen. Als het een hertz afwijkt dan gaan er dingen mis idd. Je hebt deels gelijk maar qua impact is dit wel erg overtrokken.

  • @Jmax777
    @Jmax777 4 місяці тому +2

    Met een thuisbatterij als verdienmodel, investering €8000, opbrengst €1000 per jaar, de 20kwh gaat 2x zo lang mee dan de 10kwh versie. Hoeveel keer word de batterij opgeladen en ontladen binnen een jaar? Hoevaak kan de batterij worden opgeladen en ontladen voordat deze aan zijn einde is? Met een vermogen van 10kw kan hij dus meerdere keren per dag volledig op en ontladen worden. Na je 8 jaar break even, hoeveel jaar kun je nog winst draaien? Gaat de batterij 10 jaar mee, dan is je winst €2000, dus een rendement van 2.5% per jaar. Beter dan de bank maar rijk word je er niet van…

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 4 місяці тому +1

      Goede input! Het doel van deze batterij is niet dat deze telkens volledig opgeladen en weer ontladen wordt. In plaats daarvan zie je over de hele dag steeds pieken en dalen. Daardoor wordt de accu minder zwaar belast dan met volledige laad/ontlaadcycli. Je krijgt 7 jaar/6000 laadcycli garantie, waarna de batterij nog minimaal 70% van zijn oorspronkelijke laadcapaciteit moet hebben.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Ik heb het nog even nagevraagd, de verwachting is dat de thuisbatterij na 10 a 11 jaar op is.

  • @markovanderbeek1818
    @markovanderbeek1818 4 місяці тому +3

    De thuisbatterij wordt in telegram groep en in de podcast heel erg benaderd vanuit financieel gewin voor een individu en duurzaamheidsaspect door bijdrage aan oplossing voor disbalans in het net. Beiden zijn zeker waar, maar ik zou graag de thuisbatterij wel eens van een andere perspectief beschouwd willen hebben.
    1)
    In welke mate draagt de thuisbatterij bij aan het oplossen van de disbalans op het net? Hoeveel (grootte orde) thuisbatterijen zijn er nodig om het probleem voor iedereen opgelost te hebben?
    2)
    Zou de van som van uitgaven aan thuisbatterij niet een effectievere oplossing bekostigd kunnen worden?
    Thuisbatterijen worden decentraal aangestuurd, kan dat ook niet juist tot nieuwe problemen leiden?
    3)
    Zou er van som van uitgaven aan thuisbatterij niet een duurzamere oplossing bekostigd kunnen worden? Een batterij is ondanks dat het een positieve bijdrage levert, ook belastend voor het milieu door alle grondstoffen die nodig zijn, en alle co2 die vrijkomt bij productie ervan.
    Deze vragen zijn niet bedoeld om het feestje te verstieren, maar vooral omdat ik het voor mijzelf nog niet allemaal in perspectief kan zien en graag een goede beslissing wil nemen als ik als groene nerd een investering doe.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 4 місяці тому +1

      Wat is die Telegram groep dan?

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Ha Mark, goede vragen.
      Wat betreft je eerste vraag: die moeten we echt aan een expert voorleggen. We nodigen binnenkort Henry Lootens uit, dan kunnen we hem deze vraag mooi voorleggen.
      Wb je tweede vraag: dat kan inderdaad ook tot problemen leiden. Want netcongestie is een lokaal probleem. Ik denk wel dat men hier aan werkt. Het meest effectief, zo heb ik begrepen, is een batterij op buurtniveau, omdat je dan als buurt beter kunt balanceren dan individueel. Het lastige is echter dat een buurt geen DMU (decision making unit) is. Maar buurtniveau zou het beste zijn.
      Wb je derde vraag... dat is vooral een theoretische vraagt. Het IEA zegt dat om de energietransitie te doen slagen, dat zowel kernenergie, als seizoensopslag (bv. waterstof), als meer flexibele energievraag als opslag nodig is. Dus dit is vooral theoretisch, in de praktijk moeten we het allemaal gaan doen.

  • @MrArkov
    @MrArkov 2 місяці тому

    Meeste thuis branden worden veroorzaakt door accu's. Hoe veilig zijn thuis accu's? Kunnen deze eventueel in vochtige plekken als de kruipruimte worden geplaatst?

  • @richardjournee7748
    @richardjournee7748 4 місяці тому +1

    Mijn indruk is dat deze batterijen en met name het gebruik van Powerplay een ander doel dienen dan bijv. je zelf opgewerkte zonne-energie opslaan om het zelf later te kunnen gebruiken. Met gebruik van Powerplay krijg je er niet meer autonomie door en kan je nog steeds relatief weinig zelf bepalen als het bijvoorbeeld gaat om wanneer opslaan en eigen gebruik. Je blijft grotendeels afhankelijk van keuzen van een centrale 'partij', in dit geval Zonneplan. Ik voorspel dan ook allerlei uittingen van onvrede als deze partij keuzen gaat maken die niet direct in het (al dan niet finacieel) belang is van individuen. Of heb ik het verkeerd?

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому +1

      Klopt helemaal Richard. Je neemt deze thuisbatterij met een heel ander doel dan zelfvoorzienend zijn en je zonnestroom om te slaan.
      Het doel van de Nexus is balanceren en daarmee een bijdrage te leven aan mining en duurzaamheid.
      Je conclusie klopt alleen niet. Het is financieel veel interessanter om te verdienen met netbalancering, dan om je eigen zonnestroom op te slaan.
      Wel is het zo dat je inkomsten afhangen van hoe goed de handelsstrategie van Zonneplan is. Maar de verdiensten op de onbalansmarkt zijn vele malen groter.

  • @Jmax777
    @Jmax777 4 місяці тому +1

    Hoe zit het straks met het opladen van de batterij en de energiebelasting en btw wat we over de stroom moeten betalen, alle winst naar de overheid orzo? zeker als het salderen niet meer is. Is er een optie om de thuisbatterij alleen met zonnestroom op te laden? Dus in de winter doet dit systeem het dan voor 3 of 4 maanden niet.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Dat is best wel onduidelijk. In principe is salderen alleen bedoeld voor zonnestroom, maar nu wordt er op de energierekening geen onderscheid gemaakt. Dat zal denk ik echt gaan afhangen van de toekomstige beleidvorming voor het salderen.
      Over je tweede vraag: nu is er nog geen 'zonnestroom' of 'nul-op-de-meter-modus' wanneer je je Zonneplan Powerplay opzegt. Maar die gaat er wel komen, heeft Zonneplan al aangegeven.

  • @martinswart1559
    @martinswart1559 4 місяці тому +1

    Ik heb Enphase iq7 micro-omvormers werkt de zonneplan batterij hier ook op icm powerplay ?

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 4 місяці тому +1

      Het rendement wordt niet per se behaald door eigen zonnestroom op te slaan, dus daar houdt Powerplay geen rekening mee. In de praktijk zijn de momenten met overschot op het net ook de momenten waarop jouw zonnepanelen veel stroom leveren. Je slaat dan automatisch je eigen zonnestroom op, maar er is dus geen koppeling tussen de batterij en de (micro-)omvormer.

  • @rawien
    @rawien 3 місяці тому +1

    Hoe zit het met BTW terugbetaling voor particulieren, als je al via KOR regeling zonnepanelen hebt?
    Belastingdienst heeft aangegeven dat (vandaag gesproken) of geen besluit is genomen over de btw teruggave voor particulieren

    • @doeduurzaam
      @doeduurzaam  3 місяці тому

      Dat is dan het antwoord: de Belastingdienst is de baas en echt énige officiële bron.

  • @HermanWillems
    @HermanWillems 4 місяці тому +1

    Vraag: kan ik ook 3x een 20kWh batterij parallel plaatsen op 3x25A aansluiting heeft dat nog verder gevolgen op het eventuele rendement? Omdat je dan niet maximaal 10kW per batterij kan doen. De chatbot op zonneplan zei tegen me dat dit kan en er geen gevolgen zijn. Toch hoor ik het graag van een zonneplan medewerker?

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Wat is je aansluiting? Met een 3x25A kun je maximaal 18 kW laden, met 3 thuisbatterijen die tegelijk iets doen dit je al op max 30 kW, en dat is los van je normale verbruik zoals je auto, wasmachine en vaatwasser. Dat is wel heel veel vermogen op een 3x25A aansluiting, want dan kun je verre van je maximale verbruik halen.

  • @robvanderpeijl1326
    @robvanderpeijl1326 3 місяці тому

    wij hebben de zelfde batterij al paar jaar staan pylontech HV de batterij kan het vermogen prima aan, maar zit wel aan de bovenkant van wat deze accu kan zeker in de 10kwh versie, is er een mogelijkheid, het max vermogen anders in te stellen? zo dat de accu langer mee gaat. En levert het meer op dan de aansturing op het tarief in de nacht, overdag je zonnenpanelen en maximale self use instelling ?

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Het antwoord op de laatste vraag: ja. Met dynamische prijzen zo rond de 650 p/j, op onbalans zit je op het dubbele. Self use is hooguit paar honderd per jaar, en op voorwaarde dat je opwek, gebruik en batterij in balans zijn.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Je eerste vraag begrijp ik niet helemaal, wat is precies je vraag? Of de batterij langer meegaat als je niet het volle vermogen gebruikt?

  • @MrGevewe
    @MrGevewe 2 місяці тому

    Duidelijk verhaal. Stel de batterij wordt een succes en in de wijk staan er een hele boel batterijen. Gezamenlijk zijn ze bezig de onbalancing problematiek op te lossen. Kan me voorstellen dat dab de financiële voordelen verdeeld worden over het aantal oplossers en de opbrengst per batterij afneemt. Is dit een realistische veronderstelling?

    • @ozzto43
      @ozzto43 29 днів тому +1

      Als vuistregel wél: Naarmate er meer batterijen komen, komt er minder onbalans. Maar andere factoren zijn: het aantal MWh zonnepanelen (toename), EV's en Warmtepomp toename - en toename aantal kabels, die 5 factoren samen bepalen qua tijdstippen en vermogens de onbalans die ontstaat. Dan ook nog de salderingsregeling, en hoe energieleveranciers hier op gaan inspelen: Terugleverkosten / afschakelen van zonnepanelen en laadpalen op afstand .... Als je die meeneemt lijkt er voorlopig nog voldoende dynamiek - en dus onbalans om de Powerplay thuisbatterij economisch haalbaar te laten zijn .....

  • @HermanWillems
    @HermanWillems 4 місяці тому +1

    Vraag: gaat powerplay samenwerken met een laadpaal? Mijn Tesla heeft een API met een sleutel waarmee ik bijvoorbeeld powerplay toegang kan geven met een laadstroom limiet van 0 tot 16A. En powerplay zou de SoC kunnen uitlezen. Of hij is aangesloten ja of nee. Gaat zonneplan daar nog iets mee doen? En hoe gaat powerplay om met zonnepanelen?

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 4 місяці тому +1

      Zeker! Onze planning is dat we in Q3 Powerplay gaan koppelen aan onze eigen laadpalen. Later gaan we ook assets van derden aansturen!

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 4 місяці тому

      @@Zonneplan ah jammer heb al een Tesla laadpaal. Hopelijk kan ik die dan nog verkopen. Want ik wil het graag integreren met zonneplan. Zou mooi zijn als een Tesla lader er ook mee zou kunnen werken want die heb ik al. Hoor het graag als er nieuws over de laadpaal is.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      Wat zou je verwachten dat die aansturing uiteindelijk gaat opleveren?

  • @Dionsimons1
    @Dionsimons1 3 місяці тому +1

    In de 34e minuut wordt er gesproken over een demo-opstelling. Hiermee zou het mogelijk worden gemaakt mee te kunnen kijken bij een echte batterij. Als ik op de website van Zonneplan ga dan kan ik daar niets over vinden. Als ik "Kiki" de AI-klantenservicemedewerker, dan krijg ik de volgende conversatie:
    KIKI: Sorry, maar op dit moment hebben we geen plannen om een fysieke demo-opstelling van de Nexus thuisbatterij te maken. We begrijpen dat het fijn kan zijn om de batterij in het echt te zien, maar we proberen zoveel mogelijk informatie en afbeeldingen online beschikbaar te maken. Zo kun je toch een goed beeld krijgen van de batterij. Heb je misschien specifieke vragen over de installatie of het uiterlijk van de batterij? Ik help je graag verder! 😊
    IK: Dat is vreemd. Tijdens een interview is er door zonneplan aangekondigd een demo-opstelling te presenteren
    KIKI: Sorry voor de verwarring, maar op dit moment heb ik geen informatie over een aangekondigde demo-opstelling van de Nexus thuisbatterij. Het kan zijn dat er plannen zijn, maar die zijn mij niet bekend. Ik raad je aan om contact op te nemen met onze klantenservice voor de meest actuele informatie. Ze helpen je graag verder! 😊
    Kiki AI
    IK: Jij bent toch de klantenservice
    KIKI: Dat klopt, ik ben hier om je te helpen met al je vragen over de Nexus thuisbatterij! 😊 Echter, als het gaat om specifieke aankondigingen of evenementen van Zonneplan, zoals een demo-opstelling, heb ik niet altijd de meest actuele informatie. Mijn excuses voor het ongemak. Is er nog iets anders dat je wilt weten over de Nexus thuisbatterij?
    Deze uitleg zorgt voor mij toch voor enige verwarring en maakt mij een beetje argwanend.

    • @doeduurzaam
      @doeduurzaam  3 місяці тому

      Klopt, in ons gesprek met zonneplan (aflevering 20) bespreken we dat dit eraan zit te komen. En zoals met alle AI: wat er nog niet in zit, komt er ook niet uit ;-)

  • @arjenvansuijlekom940
    @arjenvansuijlekom940 4 місяці тому

    A zakelijk gezwets niet duidelijk voor de klant, ga training in the US volgen

    • @doeduurzaam
      @doeduurzaam  4 місяці тому +1

      Hi Arjen van Suijlekom! Wat begrijp je niet aan de thuisaccu van Zonneplan? Dan nemen we je vraag mee in een van onze volgende afleveringen!

  • @MaxBisschops
    @MaxBisschops 4 місяці тому +1

    Mooi product en mooie verdiensten, maar...
    Volgens mij is het ook wel belangrijk om te kijken hoe snel het product is terugverdiend in relatie tot verwachte levensduur en gegeven garantie op zowel het product als de capaciteit. Volgens Zonneplan is de 20kWh accu terugverdiend in 5 jaar. Dit is een inschatting op basis van de gegevens uit het verleden. Hierbij wordt dus geen rekening gehouden met de afbouw het uiteindelijk verdwijnen van de salderingsregeling. Wordt dit wel meegenomen dan komt de terugverdientijd er volgens mij een stuk ongunstiger uit te zien.
    Het is dan immers zo dat bij het vullen van de accu er 15 cent belasting en toeslagen afgerekend moeten worden die je niet terugkrijgt bij het terug leveren aan het net. Daarnaast hanteert Zonneplan ook nog een handling fee van 2 cent per kWh. Dit dus zowel voor afgenomen als terug geleverde energie. Dus per kWh moet het verschil in inkoop en verkoop dan ineens groter zijn dan 19 cent om er iets aan over te houden.
    Het is dus wel zo correct om dit mee te nemen in de berekening van de terugverdientijd.

    • @Zonneplan
      @Zonneplan 4 місяці тому

      Hoi Max! Daar is uiteraard over nagedacht. De salderingsregeling is uitdrukkelijk gericht op het terugleveren van zelfopgewekte zonnestroom. Het opslaan van stroom en later terugleveren (waarmee je netto dus niet meer stroom aan het net toevoegt) staat hierbuiten. Dit verschil scheiden we dan ook op de energiefactuur.

    • @MaxBisschops
      @MaxBisschops 4 місяці тому

      @@Zonneplan Volgens mij is dit niet correct. Als ik nu energie van het het net afneem betaal ik daarover toeslagen en belasting. Bij teruglevering mag ik de betaalde toeslagen en belasting wegstrepen tegen de reeds betaalde toeslagen en belasting zolang ik maar niet meer teruglever dan afneem. Of deze teruggeleverde energie van de zonnepanelen komt of van de thuisaccu kan niemand controleren. Na (gedeeltelijk) verdwijnen van de salderingsregeling krijg ik straks dus in totaal minder terug voor iedere geleverde kWh als dat ik betaal.

    • @DannyOosterveer
      @DannyOosterveer 3 місяці тому

      @@MaxBisschops Denk dat we sowieso de salderingsregeling eerst maar eens moeten gaan afwachten komende tijd en wat de kleine lettertjes gaan zijn. Als btw op terugleveren echt er af gaat dan kunnen alle thuisbatterijen met dynamische of onbalans modus in de prullenbak.

    • @ozzto43
      @ozzto43 29 днів тому

      Even voor mijn duidelijkheid, een gedachtengang met een paar vragen:
      - Bij zonnepanelen kan ik terug levering salderen met thuisgebruik, dus kwH inclusief belasting en BTW vallen tegen elkaar weg.
      - Hoe is dan de rekensom voor de thuisbatterij. Aan het einde van het jaar heb ik evenveel (uitersten zijn +20kWH of -20kWh) verbruikt als geleverd, maar verbruik/binnenslurpen is op 'goedkope' momenten en terug levering op dure.
      - Versimpeld sommetje: Stel ik verbruik tegen gemiddeld -1 ct/kWh ex Belasting/btw en lever tegen gem. +12 ct/kWH, en ik heb 4000 kWh in en uit geladen, dan wordt het sommetje: winst = (teruglevering: 0,12 * 4000) + (verbruik: 0,01 * 4000) = € 480,=. Mét energiebelasting en btw neem ik als fictieve getallen -1,573 ct (energiebelasting 30%, btw 21) en 18,876, dan kom ik op 755,04 + 62,92 = 817,96.
      KORTOM: Het maakt dus nogal wat uit welke uitgangspunten je moet/kunt nemen en hoe 'de formule' werkt (zelfs als daar nog onzekerheden (lees: variabelen) in zitten, kun je die inschatten.
      => Wie heeft de rekensom voor mij?