Otofaji ve Harikalar Diyarı IF

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 40

  • @hatrayurtseven8614
    @hatrayurtseven8614 3 роки тому +7

    Serkan bey, paylaşımlarınız gerçekten güzel bilimsel literatürleri tarayıp paylaşıyorsunuz. Ben de bir Diyetisyen olarak şunu belirteyim ki; yemek yiyen beslenme konusunda bilgi sahibi olduğunu düşünüp konuşuyor. Welness koçları, fitness antrenörleri, 15 kilo veren adamlar bu işin uzmanı olduğunu düşünüyor. Bize okulda saçma sapan şeyler öğretmediler. Sizin paylaştığınız videodaki bilimsel makaleleri zaten Beslenme uzmanları olarak bizlerde tarıyoruz ve danışanlarımıza en sağlıklı, en bilimsel olanı paylaşıyoruz. Lütfen Beslenme uzmanı olarak tabir ettikleriniz kişilerin gerçekten üniversitelerin “Beslenme ve diyetetik” bölümünden mezun olduklarından emin olduktan sonra eleştirme yapmanızı tavsiye ederim. Yapmış olduğunuz içerikler gerçekten bilim ve tecrübe istiyor doğru olanı paylaştığınız için teşekkürler, iyi çalışmalar👍🏻

    • @serkanyimsel504
      @serkanyimsel504  3 роки тому +4

      Sayın Hatıra. Öncelikle paylaşımlarım hakkındaki güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Bu bahsettiğiniz son paylaşımım bilhassa eleştirdiğiniz konuya yönelik hazırlanmıştır. Bilimsel yöntem ya da bilimsel yaklaşım, otorite basamağını hiyerarşik sıralamada en ilkel basamağa yerleştirir. Konuyla ilgili en kapsamlı eğitimi almış olmanız, sizin literatür kanıt ağırlığını yansıtacağınız anlamı taşımaz. Nitekim hepimizin inançları, ön yargıları ve taraflılıkları var. Halbuki hakem denetimli ve literatür kanıt taraması yapan geniş çaplı sistematik inceleme ve meta analizler, bu tür olumsuzlukları ortadan kaldırır. Eleştirdiğim videodaki kişi (instagram hesabımda bu video mevcut) konusunda otorite olarak bilinmesine ve öğrenimini medikal alanda tamamlamış olmasına rağmen örnekleme ve gerekçelerini zayıf, kurgusal ve anekdot örneklemelerle yaparak bilimsel literatürün henüz göstermediği çıkarım ve tavsiyeler yaptığı için bu videoyu hazırladım. Göreceğiniz üzere bireylerin işinin uzmanı olması ya da en kaliteli eğitimi almış olması o belirttiğiniz literatür taramasının yapacağı, takipçi ve danışanlarına kanıta dayalı öneriler yapacağı anlamı taşımıyor!

    • @hatrayurtseven8614
      @hatrayurtseven8614 3 роки тому

      Sayın Yimsel, konuyla ilgili eğitimi almış, işinin uzmanı olan kişiler zaten kanıta dayalı insanlara fayda sağlar. Belirtmiş olduğunuz kişi işinin uzmanı olmadığından dolayı örneklemeleri zayıf, gerçek dışı ve prim amaçlı cümleler kurmaktadır.

    • @serkanyimsel504
      @serkanyimsel504  3 роки тому +6

      @@hatrayurtseven8614 maalesef katılmıyorum. Konuyla ilgili eğitim alıp, uzman olmak, kanıt bazlı olmayı garantilemiyor.

    • @hatrayurtseven8614
      @hatrayurtseven8614 3 роки тому

      Serkan Yimsel Konuyla ilgili gerçekten eğitim almış birisi zaten kanıta dayalı, örneklemeleri güçlü, uzun süre aldığı eğitimden dolayı bilgili ve realist olacaktır. Ayrıca sağlık alanında eğitim almış kişilerin tabi ki %100 ü değil ancak %70 i sizin bahsettiğiniz bilimsel, kanıta dayalı insanlardır. %30 undan bahsedip %70lik kısımı eleştirmek ne kadar etik tartışılabilir.

    • @serkanyimsel504
      @serkanyimsel504  3 роки тому +5

      @@hatrayurtseven8614 %70/%30 oranını neye göre verdiniz? Bir kanıtınız, kaynağınız var mıdır?

  • @sametcayr6422
    @sametcayr6422 2 роки тому +3

    Ara öğünlerle beslenmek sürekli insülin direnci başlatır. Bu yüzden o şekilde kilo vermek daha zor. IF bu anlamda daha etkili.

    • @serkanyimsel504
      @serkanyimsel504  2 роки тому +2

      Bu hipotez 100'de 100 etkili olsaydı, öğün sayısının kilo vermede en yüksek etkiye sahip olması gerekirdi. Halbuki bilim literatür ağırlığı en büyük etkinin kalori dengesi olduğunu göstermektedir.

  • @yasam9311
    @yasam9311 3 місяці тому

    bizim millet sihir arama derdinde sürekli sihirli birşey bulacak hayatı kurtulacak. youtube'daki doktor videolarına bakıyorum çoğu sihirli diye bahsediyor IF'den. bu konuya anti araştırma yapan birini bulmak sevindirici.

  • @mehmetsinanokumus3980
    @mehmetsinanokumus3980 2 роки тому +1

    Muhteşem mükemmel

  • @admgk7269
    @admgk7269 3 роки тому +2

    Kapsamlı literatür özetiniz için teşekkürler hocam, iki sorum olacak. 1. Siz öğrencilerinize hangi durumlarda ve sürelerde İF öneriyorsunuz? 2.olarak ta uzman olarak ve kişisel tecrubenizle, İF ve diğer diyet önerilerini karşılastirdiginizda hangisini önerirsiniz?

    • @serkanyimsel504
      @serkanyimsel504  3 роки тому +4

      Rica ederim. Videoyu sonuna kadar izlediniz mi bilmiyorum.. Ancak eğer izlemişseniz bu konudaki tutumumu az çok anlamış olmanız gerekiyordu. Ben bilhassa egzersiz yapan popülasyona IF önermiyorum. Onun yerine kalori açığı oluşturmayı öneriyorum.

    • @admgk7269
      @admgk7269 3 роки тому +1

      @@serkanyimsel504 teşekkürler hocam.

  • @mavibulut1698
    @mavibulut1698 3 місяці тому

    Çok iyi video👍👍👍 kalori açığı ve hareket olay bu ya
    Sürekli açlık bende depresyon yaptı mesela ama kalori açığı sağlıklı altrernatif yiyeceklerle 8 kilo gitti kaldı 8 🥳
    Bu arada diyet değil yeme şeklimi değiştirdim👍

  • @reform8146
    @reform8146 Місяць тому

    Simdi rahmetli sanatçı metin arolat bu aralıklı oruç yuzundenmi gercekten vefaat etti bunun hakkinda bir video cekermisiniz ?

  • @ayseerdemkahraman2260
    @ayseerdemkahraman2260 3 роки тому +8

    emzirirken İF ile 23 kg verdim. sütümde hiç azalma olmadı hatta arttı diyebilirim. bir çok sorunum ortadan kalktı. Ailem de yaptı Babam kalesterol mide ve bağırsak rahatsızlıklarından ağız yaraları alerjik semptomlar gibi sorunlarından kurtuldu. annem de huzursuz bacak sendromu ellerindeki sinir sıkışması sorunu bedeninde sürekli var olan ağrılarından kurtuldu. çevremde aklıma şu an gelmeyen çok insan yaptı ve hepsi aynı şeyleri söylüyor. bence biraz fazla ön yargılısınız. ıf+low carb hayat kurtarır.

    • @serkanyimsel504
      @serkanyimsel504  3 роки тому +14

      Yerinizde olsam şahsi izlenimlerimle yakınlarımı örnek göstererek fikir yürütürken; dünyanın çeşitli yerlerinden binlerce delili örnek alarak bilimsel kanıtlara göre değerlendirme yapan birisine "biraz fazla ön yargılısınız" derken ikinci bir defa daha düşünürdüm. İddialarınızın gerekçesi şahsi tecrübedir, anekdot veridir ve data karşılığı 1-2 tanedir. Bu sonuçlara bakarak on binler, yüz binler ya da milyonlara nasıl besleneceği hakkında tavsiyeler verilemez. Nereden biliyorsunuz IF sürecinde sizin ya da babanızın farkında olmadan daha az kalori alıp almadığını? Bu durumda başarı acaba uzun süre aç kalmaktan mıydı, yoksa ortalama günlük enerji alımınızın azalmış olması mı? Öte yandan low carb dediğiniz o durum hakkında; tartıp ölçüp her gün ne kadar gram aldığınızı kanıtlayamayacağınıza göre; nereden biliyorsunuz aslında eskiden gereğinden fazla karb yemediğinizi? Belki de siz ve babanız, (ve çevrenizdeki şu an aklınıza gelmeyen çok insan) o süreçte düşük karb değil, normal ve makul oranlarda yediniz? İşte bilim denen şey bunlarla uğraşır, tahmin edilen ya da sanılan şeyleri ortaya çıkartır. Belirttiğim bütün kaynaklarda bu hususlar açık ve net olarak kanıtlanmıştır. IF kötü ya da başarısız değildir; ancak başarısı sanılanın aksine makul ve doğru miktar kalori alınmasından ileri gelmektedir, saatlerce açlık çekmekten değil. Bilim, hayat kurtarır. ;)

    • @ayseerdemkahraman2260
      @ayseerdemkahraman2260 3 роки тому +5

      @@serkanyimsel504 Elbette bilim hayat kurtarır. Bunda hem fikiriz sizle. Benim size ön yargılısınız derken söylediğim şey öznel olduğunuz değildir. Siz konuyla ilgili negatif yönlere odaklanan araştırmalara sadece odaklanmışsınız. Bu konudaki hem aleyhteki hem de lehteki literatürü araştırıp bunları karşılaştırıp hangi araştırmaların daha güçlü argüman ve deneysel yöntemlere dayandığını karşılaştırarak bir sonuca varmamış olmanızdır. Ben düşündüğümü destekleyen araştırmaları sadece anlatarak bilim yapmış olamam mesela

    • @serkanyimsel504
      @serkanyimsel504  3 роки тому +5

      ​@@ayseerdemkahraman2260 siz yukarıdaki videoyu ziyadesiyle tekrar bir izleyin. Literatürde otofaji ya da IF ile ilgili yapılan iddiaları destekleyen kaliteli randomize insan deneyi olmadığını üstüne basarak söylemiştim. Ayrıca siz "meta analiz" nedir bilir misiniz? Ya da "sistematik inceleme"? Bu çalışmalar literatürü yıllar öncesinden günümüze doğru tararlar, en kaliteli olanlarını bir gruba alırlar, lehte ve aleyhte olan sonuçları karşılaştırıp bir sonuca varırlar. Paylaştığım kaynaklardan en az 2 tanesi bu tür bir kanıttır, IF'nin kalori kısıtlamaktan daha etkili hiç bir özelliğinin olmadığını açık bir şekilde ifade etmişlerdir. Bu arada pardon da, kanıt göstermeden fikri olan ve kanıtlar ötesine giderek iddialar yapan ben değilim ki! IF yandaşları doktorlar ve uzmanlar. Asıl onların bu konuda "önyargılı" davranmamaları ve mütevazi, gerçek, bilimle örtüşen iddialarda bulunmaları gerekir. Üç beş tane fare ya da tüp deneyine bakarak ahkam kesmek yerine!

    • @ayseerdemkahraman2260
      @ayseerdemkahraman2260 3 роки тому

      @@serkanyimsel504 ya olur mu ben nereden bileceğim? bilmiyorum tabi ha bi de gerek yok yani siz ziyadesiyle her şeyi biliyorsunuz zaten üsten üsten konuşan egonuzdan belli. O yüzden kimsenin bir şey bilmesine gerek yok.

    • @serkanyimsel504
      @serkanyimsel504  3 роки тому +4

      @@ayseerdemkahraman2260 "Alaycılık, zekanın en alçak formudur!"

  • @JamesFischer_35
    @JamesFischer_35 6 місяців тому +1

    şahsen if yapıyor değilim fakat insanlık tarihiyle yaşıt bir şey oruç, aç kalmak. dünya kanser oranlarında da yılda bir ay oruç tutan müslüman ülkeleri ortalamada nerdeyse yarı yarıya geride (100binde 400e karşı 100binde 200ler). dahası, bu durum müslüman ülkelerin dünyanın diğer ülkelerini iyi anlamda geride bıraktığı tek durum. bunun ana sebebi oruç mudur, oralara özgü bazı baharatlar mıdır ya da bambaşka bir şey midir, araştırma yapılırsa anlaşılır. bir yaşam biçimi haline getirilmediği sürece açlığın insana iyi geldiğine inanıyorum. evrimsel süreçte günde 3 öğün kahvaltı yaparak gelişmedik, av veya meyve bulamadığında aç gezdi türümüz ve vücut buna adapte oldu. işte o antik mekanizmaları arada harekete geçirmek için açlık iyidir. ama yiyeceğe bu kadar kolay erişebiliyorken sürekli survivor modda yaşamak da mantıklı değil.

    • @Bluebutterfly798
      @Bluebutterfly798 5 місяців тому

      Her videoda dendiği gibi ilişkisellik nedensellik oluşturmaz.Ben çıkıp avrupa ülkelerinde daha az güneş faktörü var ,d vitamini eksikliği kolon ve meme kanseri riskine neden olabilir o yüzden kuzey ülkeleri daha çok kanser olur desem ne diyebilirsin ki!Direkt bunu neden göstermeniz çok mantıksız

    • @ferhatgoren
      @ferhatgoren 5 місяців тому

      Müslüman ülkeler fakir ve aç, doğru veri setleri olmayan ülkeler yani veriler yanlış, kimin neden öldüğü çoğunlukla bilinmiyor...

  • @kadriyebayram6992
    @kadriyebayram6992 2 роки тому

    Yani uzun yapılan açlıklar faydasız mı şeker hastasıyım tek öğün yapsam buda mı uygun değil

    • @serkanyimsel504
      @serkanyimsel504  2 роки тому +1

      Videonun sonunda net olarak söylediğim gibi: Uzun açlıkların kalori açığına ek bir faydası yok!

    • @kadriyebayram6992
      @kadriyebayram6992 2 роки тому

      Yani uzun açlıklar faydalı değil mi onu mu demek istediniz su orucu yapıyorum şifa olur diye benim şekerim hep yüksek belki iyi gelir otofaji sistemi diye yapıyorum yakında da ketojenik beslenme ile aralıklı oruç uygulamali geçmeyi düşünüyorum

  • @kechelyy
    @kechelyy 2 роки тому

    00:32
    1970 mi
    dervişlerin riyazet yapması
    semavi dinlerdeki oruç
    bunları saymıyorsunuz galiba

    • @serkanyimsel504
      @serkanyimsel504  2 роки тому +2

      Daha dikkatli dinlenecek olursa 70'lerde keşfedilen şeyin oruç değil, otofaji kavramı olduğu anlaşılır.

    • @kadriyebayram6992
      @kadriyebayram6992 2 роки тому

      @@serkanyimsel504 siz otofaji ye faydalı mı diyorsunuz faydasız mı konuşmadan pek bisey anlamadım kusura bakmayın

  • @leylauzunlar7108
    @leylauzunlar7108 3 роки тому +1

    Paylaşabilirmiyim?

  • @armaganfatih1
    @armaganfatih1 4 місяці тому

    Valla hocam en rahatı o