Excelent Luiza. Ce diferenta este intre fisa situatia analitica debite solduri aflata la anaf si obligatiile de plata din spv mereu sunt diferente te rog mult sa ne explici intr-un video daca poti
Multumim pentru informatii. M-au ajutat foarte mult clipurile dumneavoastra. La noul formular al declaratiei unice 2020 dupa ce bifez pentru un pfa sistem real SUBSECȚIUNEA I.1.1 imi apare ca sunt obligat sa completez si SECȚIUNEA I.4 unde apare sa trec CAS datorata, adica CAS-ul pe care il datorez mai sus cand completez cu minim 12 salarii adica 24960 pentru 2019..nu? Referitor la unde platesc impozitele, daca doresc sa le platesc la trezorerie cu ce acte ma duc acolo concret sa platesc daca nu mai se primesc decizii de impunere? Sau se primesc pe SPV? Va multumesc anticipat!
Va multumesc mult pt aceasta explicatie, altfel nu stiu cum m-as fi descurcat, desi sunt finantista. Nu sunt obisnuita cu formularea greoaie folosita de ANAF . Din strainatate e si mai complicat sa , nu ai pe cine sa intrebi. Cu respect, Olga Petrov ( contul google este al fiului meu )
Buna Luiza, La un PFA cu venit în sistem real înființat în decembrie 2019, dacă nu am depus declarația unică în termen de 30 de zile de la înființare cu venitul estimat, care ar fi pasul următor? 1. Să depun declarația cu venitul realizat pe 2019 și totodată venitul estimat pe 2020? 2. Aș dori să te întreb dacă se aplică vreun fel de sancțiuni pentru omiterea declarației estimative pentru anul 2019? Mulțumesc anticipat!
Informatii salvatoare! Cred ca multi am scutit timp pierdut la cozi pentru informatii. O intrebare: Pentru PFA trebuie semnatura digitala pentru a depune declaratia unica in SPV, sau se inregistreaza la fel ca in video cu user si parola de la anaf fara acea semnatura? In 2019 vazusem in video-ul prezentat de tine cu completare pfa in sistem real ca nu este nevoie, dar am citit mai multe surse si ar fi nevoie. Ma poti ajuta cu aceasta informatie? Multumesc!
Multumesc! Nu, PFA-ul nu are nevoie de semnatura electronica. Va recomand video-urile filmate in 2020 pentru declaratia unica acolo gasiti informatii actualizate.
Bună, și mulțumesc pentru video. Ai idee dacă o recipisă întoarsă cu eroare poate suprascrie una anterior OK? E.g. încarci declarația corectă (recipisă OK), realizezi că ai greșit ceva la adresa contribuabilului în declarație, încarci o declarație nouă cu adresa corectată, primești recipisă întoarsă cu eroarea "a mai fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada" - declarația și recipisa inițială rămân luate în considerare?
Da, in situatia expusa declaratia si recipisa initiala raman cele valide si luate in considerare. Trebuia la a doua declaratie pusa bifa la rectificativa ca sa o ia in considerare.
Buna ziua, oare s-ar putea sa faceti un video, ca si anul trecut legat de depunerea DECLARATIEI UNICE PENTRU PFA - NORMA DE VENIT?! Cred ca ar fi util pentru foarte multa lume. S-a schimbat declaratia la sectiunea CASS, iar anul acesta ar fi interesant sa spuneti si despre cei care realizeaza venituri SUB NORMA DE VENIT. Multumesc!
Astept si video-ul cu completarea declaratiei pentru dividende, va multumesc foarte mult anticipat ! (il stiu pe cel postat de d-voastra anul trecut, a fost extrem de util, dar daca faceti unul actualizat la 2019, ar fi super). Apreciez mult ce faceti !
Va multumesc pentru apreciere! Nu am facut deoarece in afara de faptul ca declaratia si-a schimbat forma, modalitatea de completare este aceeasi, si am zis ca informatia este deja acolo pe canal, nu as face decat sa o dublez.
Mulțumesc mult, deci pentru casa fiu reasigurat medical trebuie completat acest document? Eu nu mai sunt asigurat de cam 2 săptămâni și până la vară nu obțin niciun fel de venit și am trecut limita de vârstă de 25 de ani și sunt încă student. Ști cumva cât trebuie să plătesc pentru asigurarea medicală pentru tot anul? Pot depune și în numerar direct la ANAF, adică să plătesc acolo pe loc? Îți mulțumesc! ☺️
Bun, declaratie depusa! Eu am o alta nelamurire. Daca pentru 2018 am estimat si platit in plus, anul asta imi fac singura regularizarea, adica scad ce am platit in plus in 2018 din cat am de plata pentru 2019?
Buna! Da, poti plati doar diferenta dintre ce ai platit in plus si ce mai ai de plata. Dar ar fi bine sa te asiguri ca sumele platite in plus au fost inregistrate ca atare si la ANAF. Poti scoate din SPV "Situatia obligatiilor de plata" (faci o cerere si apoi o descarci din meniul de mesaje). Te uiti doar in primul tabel de sus unde scrie situatie sintetica la total, acolo este suma platita in plus, sau acolo ar trebui sa fie.
Foarte utile toate informatille, multumesc pentru ele. Am si eu o intrebare Ordinul de plata la orica banca pentru anaf cere si cui beneficiar, si la BRD cel putin ANAF-ul nu e in lista de furnizori, si cui-ul nu il gasesc nicaieri pe site anaf , unde il pot cauta?
Trebuie sa stiu mai multe despre plata. La PFA-uri cui beneficiar pentru impozite si contributii este CNP-ul, pentru TVA este CUI-ul, pentru SRL-uri este CUI-ul sau CIF-ul intracomunitar.
E vorba de plata impozitului anticipat calculat in declaratia unica - si Ma refer la CUI administratia financiara ca ei sunt beneficiarul platilor pentru impozit, formularul de plata la BRD cere cui in rubrica beneficiar plata (adica unde pun datele - contul Adm Fin sector 6), nu ma refer la rubrica platitor, unde sunt datele mele ca PFA - sau sa inteleg ca desi e rubrica pentru cel ce incaseaza plata pun cuiul meu de PFA???,
In cazul acesta trebuie sa puneti CNP-ul dvs, daca platiti impozit/cas/cass. Pare contraintuitiv dar la cod beneficiar se pune cnp ca sa ajute Anaf sa faca alocarea pe fisa dvs si sa apara banii alocati corect.
Bună Am depus declarația unică pe 2022 cu venituri din chirii iar acum trebuie sa fac o notificare și nu știu să găsesc declarația in svp. Va rog dacă imi puteti da niște indicatii
Cum trebuie completata declaratia unica daca am infiintat pfa in noiembrie 2020( in termen de 30 zile am vazut pe site anaf) , banuiesc ca 5320 intra direct la sistem real, multumesc
Buna, as dori sa stiu daca IBAN-ul aferent impozitului pe venit determinat in urma depunerii declaratiei unice, (5504 - Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire) este inca cel care in continut 5504 sau a fost actualizat in lista publicata de ANAF in data de 11.05.2020 cu 20A030100 - Impozit pe venituri din activitati independente. Multumesc.
Bună, nu mai exista pe site-ul ANAF conturile cu 55 ptr. impozitele din cedarea folosintei bunurilor și apar in schimb altele cu 20030103. Care este corect?
Cum înregistrez o declarație dacă chiriașul a stat numai 3 luni si prima declarație unica a fost făcută pentru 1an?sau ce calculez la venit?din Septembrie pana in Decembrie?
Buna ziua! stiti cumva un link pentru formularul declaratiei unice pe 2020? nu am gasit nicaieri ci doar formulare unde sunt mentionate venituri pt 2018 si 2019. multumesc foarte mult!
Buna ziua! Referitor la chiriile in lei aferente anului 2018. Se spune ca nu trebuie completat primul capitol pentru chiriile in lei,dar pentru a beneficia de bonificatia de la randul 4, care nu a fost cuprinsa in declaratia depusa in 2018 cu venitul estimat, nu ar trebui totusi completat si cap.1? Daca nu, calculeaza ei din oficiu aceea bonificatie? Sper ca m-am facut inteleasa!
Buna Luiza. Sunt persoana fizica si am inchiriat un apartament pt care am depus declaratia unica pe anul curent. Datorita situatiei actuale in nici 2 luni, chiriasii au reziliat. Cum trebuie sa procedez astfel incat sa rectific si la ANAF?
Bună seara, Luiza! Mulțumesc pentru explicațiile clare și foarte utile!!! Ar trebui să te promoveze din greu anaf-ul pentru că le ușurezi încasarea veniturilor la buget :) Spuneai că vei face un video cu modul de completare al Decl Unice pe 2019. M-aș bucura nespus de mult ca acolo sa ne spui cum se completează în cazul în care persoana fizică are venituri atât din salarii (termen scurt, contract pe perioada determinata) cât și din chirie, din arendarea unui teren și din dividende - din toate :) Și am o întrebare: CAS (pensia) trebuie platită în mod obligatoriu în această situație (venituri din toate sursele)?
Buna!Iti ascult cu drag video-urile si am ce învața...Si eu sunt studenta la CIG si dupa,vreau sa fac stagiu CECCAR pentru expert contabil.Sper intr-o zi sa pot fi ca tine ,cu atat de multe informatii asimilate si bine pregătită.🤗
Bună! Pentru un contract de închiriere ce a început la jumătatea lunii decembrie 2018, trebuie depusa declarația unica pt anul 2018 și apoi declarația cu veniturile estimate pentru 2019? Mulțumesc!!
Buna ziua Luiza, mulțumesc mult pentru informații, este cel mai util canal de youtube pe care l-am găsit până acum! Am o întrebare: dacă eu mi-am înființat pfa-ul în data de 04.09.2019, m-am înregistrat la Anaf în data de 05.09.2019, și depun declarația unică azi, când se consideră că mi-am început activitatea? Pot pune 04.09.2019? Mulțumesc anticipat!
Buna, Va apreciez foarte mult pentru ajutorul acordat tuturor prin aceste material instructive! Doresc sa va intreb cateva lucruri, pentru a intelege mai bine despre impozitul pe venit din cedarea folosintei bunurilor, sistem real / cote forfetare. La minutul 04:30 explicati ca doar cei cu chiria in valuta trebuie sa depuna declaratie de regularizare pentru 2018. Intrebare 1) Deci, daca eu am chiria in RON pe 2018, si am depus anul trecut declaratia cu venitul estimat 2018, iar la finalul anului 2018 acesta s-a dovedit a fi egal cu venitul real, nu mai este nevoie sa depun declaratie de regularizare pentru 2018? Daca nu depun, ANAF presupune ca venitul estimat = venitul real? 2) Pentru chiria in valuta. Pe 2019 am un contract nou, cu chiria in valuta. Venitul estimat pe 2019, calculat in RON nu este numar intreg (este real, cu virgula, deoarece EUR este cu virgula). Declaratia accepta doar numere intregi, altfel da eroare. Cum sa procedez? Multumesc!
La chiriile in lei nu exista venit estimat, stiti de la inceput cat este suma in lei si cate luni aveti contract pe anul in discutie. Deci “estimatul” e de fapt realizatul si de aceea nu mai depuneti declaratie de regularizare la chiriile in lei.
Bună Luiza! As vrea să-ți mulțumesc din suflet pentru aceste videouri pe care ni le pui la dispoziție. Mi-au fost de mare folos pentru a depune prima declarație. Acum am o nelămurire.. contractul de închiriere este până în septembrie 2020 ai depun declarația cu acest termen. Dar, ce fac daca din octombrie închiriez din nou apartamentul? Și o alta situație.. cum procedez daca pleacă mai devreme chiriașul, iar eu deja am depus declarația? Mulțumesc frumos!
In octombrie depui rectificativa si adaugi pe langa contractul initial si prelungirea inchirierii; daca pleaca la fel, faci rectificativa si modifici suma si perioada.
Multumesc ftumos. Abia acum am incheiat un ctr. de inchiriere si nu stiu exact cum sa depun declaratia. Inca nu am incasat nimic; doar din 15 august...am sa va urmaresc. S-au schimbat multe si am nevoie de update; lucrez in alt domeniu, dar cred ca am sa ma descurc. O zi frumoasa, va doresc!
Buna Luiza, am o intrebare. Am depus in mai declaratia unica pentru venituri din dividende (peste plafon) iar in octombrie am deschis un PFA (norma venit). Trebuie sa depun o rectificativa in care voi plati impozit si CAS (ajustate pt 3 luni) pentru PFA iar la CASS trec suma maxima (2496) deja platita din dividende. Am inteles bine? Multumesc frumos
Este foarte ok prezentarea dar nu este completa. Lipseste cum se completeaza OP-ul. Ce se trece la CUI(ma gandesc ca CNP), numele institutiei pt impozit,CAS si CASS. Tot odata CAS si CASS se platesc in acelasi cont 5504?
Consider ca procedura de depunere a declaratiei unice este science-fiction pentru persoanele in varsta ce nu au deschis un calculator in viata lor.Consider ca ar fi trebuit sa existe si optinea de depunere(completare) a declaratiei unice la ghiseu.Multumim pentru material D-na Luiza!
Foarte, foarte util. Doar cu ajutorul tau am reusit sa completez declaratia unica, pentru venituri chirii. F greoi si non-user friendly site-ul ANAF/SPV :( O singura intrebare mai am: dupa validarea formularului si descarcarea recipesei, trebuie sa transfer suma aferenta (impozitul calculat in formular) la orice Trezorerie? Imobilul inchiriat este in sectorul 1, Bucuresti. Multumesc inca o data, Luiza. Esti minunata!
Pentru detalii referitoare la plata am celalalt video pentru 2019, acesta: ua-cam.com/video/qo_Mcaw8pro/v-deo.html Gasesti acolo toate informatiile si de unde sa iei conturile pentru plata.
buna seara, sunt persoana fizica si am inchiriat in anul 2019 5 apartamente dintre care 2 au chiria in valuta si 3 au chiria in lei. Am completat si depus declaratia unica pe 2019. Intrebarea este: in formularul nou pe 2020 trebuie sa completez tot venitul obtinut din chirii anul trecut sau doar cel in valuta pe 2019(transformat in ron). Mersi.
Daca sunt cetatean cu dubla cetatenie si am nif ( domiciliul stabil in strainatate )dar m-am inregistrat cu CNP nu reusesc sa modifiv inregistrarea astfel incat sa nu mai apar cu CNP. Ce ma sfatuiti ?
buna seara!am reziliat contractual de chirie care era valabil pana in 2020am depus declaratia unica pe 2019 va rog sa mi spuneti cum recalculez impozitul daca deja am depus dec.??
Depuneti o declaratie rectificativa in care puneti doar perioada efectiva a contractului si venitul realizat pana la data rezilierii. Impozitul se va recalcula automat in declaratie. La sanatate trebuie sa verificati dvs si daca sunteti sub plafon sa nu mai puneti bifa.
Depuneti o declaratie rectificativa in care puneti doar perioada efectiva a contractului si venitul realizat pana la data rezilierii. Impozitul se va recalcula automat in declaratie. La sanatate trebuie sa verificati dvs si daca sunteti sub plafon sa nu mai puneti bifa.
Activități agricole, impozit pe venit pe baza norma de venit, venitul depășește 24900 de lei, fara serviciu. Cum plătesc impozitul? Pe norma de venit sau se adaugă și ce depășesc peste 12 salarii minim brute? Mulțumesc!
In declaratia unica nu se adauga salariile indiferent de suma lor si indiferent pentru ce venituri completati declaratia. Cu activitatile agricole nu stiu sa va raspund.
Buna Luiza! Caz mai aparte: e vorba de închiriere in scop turistic, 2 luni pe timp de vara, persoana fiind pensionara. Venitul estimativ nu se știe din moment ce ar fi sau nu clienți pe parcursul celor 2 luni. Ar trebui ca venitul să depășească suma de 2.080 lei pe lună ca să depună declarația? Mulțumesc frumos pt răspuns și ajutor!
Buna, Luiza! Multumim pt content-ul de calitate! Foarte util si bine construit! Am o intrebare la care m-ar ajuta un raspuns, pt 2019. Situatia unui angajat intr-o companie care plateste deja CAS, CASS ca salariat dar este si titular pt un II/PFA nou infiintat (prestari servicii). Va plati obligatoriu CAS si CASS si pentru II/PFA (in sistem real) daca depaseste pragul de venit lunar in II/PFA de 12 salarii minime anuale? Cum se evidentiaza in Declaratia unica ? Multumesc anticipat! Succes!
Salutare, Am o nelamurile legata de ajustarea plafonui in cazul unui PFA in sistem real. Am infiintat PFAul in sistem real in luna mai 2019 (8 luni de activitate pe 2019). Venitul pe luna este de 2500 RON insa plafonul anual este de 29952 RON. Sunt deja salariat si NU doresc plata CAS si CASS. Am inteles ca daca venitul anual impozabil este sub pragul de 12 luni x 2496 plafon = 29952 RON nu sunt obligat la plata. Este adevarat ? Sau trebuie sa aplic ajustarea plafonului (plafon/12 luni)* luni de activitate si daca veniturile mele 2500 * 8 luni depasesc aceasta ajustare sa platesc CAS si CASS ?
Bună, Luiza. Poate ca răspunsul la aceasta întrebare este evident însă nu am găsit nicăieri informația- în ce cont de trezorerie se plătește impozitul dacă eu am domiciliul într-un județ și sediul profesional al PFA-ului este înregistrat în alt județ? În județul de domiciliu sau la sediul profesional? P. S. Mulțumesc mult pentru toată informația valoroasa pe care o împărtășești!
Raspunsul asta chiar nu e dintre cele evidente! 😀 platesti la trezoreria aferenta adresei din buletin. Cel mai usor sa tii minte chestia asta este sa te gandesti ca declaratia unica este a ta (depusa pe cnp) nu a PFA-ului si atunci daca e a ta platesti acolo unde ai tu domiciliul. Si eu multumesc pentru mesaj!
Bună! În primul rand vreau sa-ți multumesc pentru bogăția și logica informațiilor, dacă nu te găseam, nu reușeam în veci sa depun declarația în februarie 2019☺. Am o întrebare : contractul de închiriere pe care l-am declarat inițial, cu 6 luni venituri în 2019, a expirat și nu s_a mai prelungit. O luna mai târziu am găsit un alt chiriaș, pentru un an și ar trebui sa depun o rectificativa cu venituri suplimentare pe 5 luni, chiria fiind identica. În rectificativa voi avea un alt rand pentru contractul nou sau modific veniturile vechiului contract expirat ?
In rectificativa ar trebui sa preiei contractul vechi care a expirat (declarat in declaratia initiala) la care adaugi data incetarii + adaugi noul contract. IMPORTANT: in rectificativa nu declari doar noile sume, REIEI si informatiile din declaratia intiala. Informatiile nu se dubleaza, se suprascriu. Fac aceasta precizare pentru ca 90% din oameni declara gresit pentru ca cred ca altfel ar dubla sumele dar de fapt ele se suprascriu.
Bună ziua, dna Luiza, vă rog să îmi spuneți, daca in declarația initiala am declarat venituri din dividende la care am plătit CASS și am mai facut acum declarație rectificativa pentru venituri din închiriere camerelor in scop turistic pe norme de venit,pe perioada 01.05-31.12.2019 pentru un venit de 22500 lei. Impozitul este 2.250 lei . La acest venit mai trebuie să bifez și CASS, având în vedere că a fost declarat și plătit cu declarația initială? Mentionez ca in rectificativa am bifat CASS si am declarat 2496 lei ca și obligatii. Acum nu stiu sigur daca am facut bine sau nu mai trebuia sa bifez, sau trebuia sa trec CASS pt 8 luni. Dacă mă puteți ajuta cu un raspuns? Va mulțumesc pt tot ce faceți!
Buna ziua! Am o intrebare privind completarea acestei declaratii unice de catre PF-urile care au beneficiat in 2018 de voucherul de bicicleta de la Primaria Bucuresti. Ce sectiune trebuie bifata in acest caz - sectiunea I.1.1? iar la "date privind activitatea desfasurata" varianta 10 - alte surse?
@@LuizaDaneliuc Multumesc! A fost un real ajutor pentru a depune declaratia. Acum am o nedumerire privind contul de plata a impozitului pentru acest tip de venit. Lista disponibila la ANAF la adresa static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Con_IBAN_pf.htm#RANGE!A2786 are 5 variante, insa nici una nu mi se pare ca se potriveste situatiei mele cu acest tichet de bicicleta: 1. Impozit pe venituri din activitati independente 2. Impozit pe venituri din cedarea folosintei bunurilor 3. Impozit pe venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala 4. Impozit pe venituri din activitati agricole 5. Impozit pe venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil precum si a contractelor de agent Care este varianta potrivita sau de unde pot afla un raspuns?
Buna Luiza, urmaresc cu mare interes filmuletele tale, am gasit informatii foarte utile si potrivite pentru genul meu de activitate. Nu stiu daca am omis eu in vreun filmulet dar as fi avut o intrebare. Pentru un Pfa deschis anul acesta in luna iulie pentru care am depus declaratia unica si am estimat ca nu voi depasi plafonul minim si nu am optat optional pentru plata contributiilor la sanatate si pensie, mai pot modifica cumva aceasta optiune? Nu sunt salariat in alta parte si as fi vrut sa fiu totusi asigurata chiar daca depasesc sau nu plafonul. Totodata devin automat asigurat si pot beneficia de aceste servicii imediat ce realizez aceasta rectificare sau doar dupa ce platesc contributiile? Multumesc frumos pentru raspuns si ca ai ales sa impartasesti cu noi toate aceste informatii.
Da, in orice moment poti depune o rectificativa in care ori sa estimezi o suma mai mare a veniturilor (daca e cazul) ori sa bifezi ca doresti sa platesti prin optiune chiar daca esti cu venitul sub plafon (cazul expus de tine). Nu conteaza cand faci plata efectiva, vei fi asigurata din momentul depunerii (corecte) a declaratiei. Sa verifici ca recipisa sa fie valida.
Luiza as mai avea o intrebare. Am citit intr-un articol ca pentru persoanele care vor sa plateasca optional contributiile la asigurarea de sanatate (care nu depasesc plafonul minim) se va lua in calcul o baza redusa de 6 salarii minime pe economie, adica un total de 1248 lei. Daca eu am deschis PFA -ul in 29.07.2019 ar trebui sa iau in calcul doar 5 luni pentru CASS din suma de 1248 lei?. Multumesc tare mult
hey ! ... Am si eu un PFA infiintat in 2020 , vreau sa depun declaratia unica cu venitul estimat pentru anul 2020 , dar nu gasesc formular pentru 2020 ... e cam deveme sau cei de la anaf nu si-au terminat cafeluta !
@@LuizaDaneliuc Deci asteapta sa treaca 30 de zile sa-mi poata face cadou o amenda ! ... hai ca-ncepe sa-mi placa , mai astept si eu inca 30 de zile si o radiez !
@@LuizaDaneliuc Hey ! ... am rezolvat cu declaratia unica ... ce ma faceam eu fara tine ... in caz ca Dumnezeu are nevoie de contabil , o sa te recomand !
in legatura cu prezentarea la ghiseu pentru username si parola, poate fi orice sediu ANAF sau doar din localitatea de domiciliu? si ce inseamna "ghiseu"? Multumesc! Explicatiile au fost foarte utile
Buna seara, Am o intrebare legat de CAS la PFA. Daca persoana are venitul sub 22,800 pe anul 2018, de ce declaratia nu se validaba si imi cere sa calculez CAS la suma mai mica de 22,800? Multumesc.
@@LuizaDaneliuc "Nu ati completat un camp. Completati campus evidentiat cu culoarea rosu. Multumesc. Formularul nu este valid. Remediati erorile semnalate si reluati validarea." Campul mentionat este in chenar rosu si este CAS cu suma aferenta.
Bună ziua, Luiza, cu felicitări și mulțumiri pentru tutorialele foarte utile. O întrebare am: dacă în 2018 am realizat venituri în străinătate din activități independente trebuie declarate în România? Eu sunt rezidentă în UK, deja am declarat și plătit impozitul pentru acele venituri aici (voi rezolva și cu chestionarul de rezidență). În declarația unică am oricum de estimat venituri din chirii pe 2019 în București, dar restul de venituri le realizez în afara țării. Din documentarea de până acum mi-e destul de clar că nu voi plăti impozit pe ele în România, dar voiam să știu care e obligativitatea declarării lor. Mulțumesc mult și succes în continuare!
Buna, daca ai fost rezidenta in Romania trebuia sa depui formularul prin care sa anunti plecarea si scoaterea de la rezidenta (am un video despre asta). Fara acel formular cu veniturile independente este foarte posibil ca Anaf sa le vrea impozitate aici. Depinde mult de situatie, ce venituri sunt, pe ce forma juridica sunt realizate.
Bună ziua, Pentru un PFA deschis în 18.06.2019, cu începerea activității de la această dată, care este plafonul minim sub care nu platesc CAS și CASS? Până la sfârșitul anului sunt 6 luni și 12 zile (luna iunie), atunci calculez așa: 2080*7=14560RON este plafonul minim? Un PFA salariat e scutit de plata CASS în cazul în care depășește plafonul? Mulțumesc anticipat!
Salutare. Pentru venituri din drepturi de autor sunt obligat sa depun declaratia unica pana in 31 Iulie sau in 30 de zile dupa ce s-a depasit plafonul? Nu am Pfa/Srl. Multumesc
Daca este primul an in care faci venituri din drepturi de autor pentru care depasesti plafonul (practic primul an in care depui declaratia unica) in 30 de zile de la depasirea plafonului.
Luiza, mi-a fost de mare ajutor! Cand nu ai timp sa stai si sa cauti, video ul tau este perfect, multumiiiim! Tocmai am completat o declaratie pentru venituri estimate din activitati agricole, cu o norma de venit de 24800 Ron. Am aplicat si reducerea normei pt angajat cu norma intreaga, respectiv 50% dar cand ma uit la valoarea impozitului este huge...pt 3 ha de teren cultivat cu porumb total impozit anual ~3770 ron :( Pai anul trecut a platit al meu sot 17 ron. Nu inteleg....declaratia am depus o deja si validat o. Am omis eu vreun calcul? Multumesc, ema
@@LuizaDaneliuc, esti fantastica oricum. Am rezolvat, norma de venit era gresit trecuta si omisesem sa scad suprafata neimpozabila :)). Gata..acum s-a linistit sotul meu....altfel a reactionat cand i-am zis ca are de plata 18 ron :)) Sa stii ca m-au ajutat mult video urile tale, muuult..mi-a dat incredere ca fac bine ce fac + tiiiimp pretios castigat! Te urmaresc cu drag de azi! Azi te-am descoperit! Mi-a placut mult si video ul cu sfaturi pt economisire! Te admir! Sa fii sanatoasa si sa ne mai dai sfaturi! Te imbratisez cu drag!
Buna ziua! Doresc sa depun declarația unica pt voucher ul pt bicicleta. În completarea declarației nu ma lasa sa adaug venitul daca nu completez codul de identificare fiscală. Puteti sa imi ziceți ce trebuie completat acolo, va rog
Salut! Am facut toti pasi (foarte clar explicat, felicitari!), am primit recipisa fara erori, dar acum nu stiu cum sa platesc, pentru ca daca intru pe ghiseul.ro , in sectiunea ANAF nu imi apare plata de la declaratie ci ceva de regularizari.
Buna ziua: un caz particular: persoana fizica, inregistreaza venituri dintr-un contract de inchiriere, este pensionar dar si angajat la o firma privata. Ce completeaza in declaratia unica? Trebuie sa declare el veniturile din pensie si salariu sau acestea sunt deja consemnate pe alte cai? Multumesc!
Buna Luiza si felicitari pt initiativa! Acum 4 ani am cumparat impreuna cu sotia doua garsoniere, pe care le-am inchiriat cu contract Anaf toata aceasta perioada. Acum cateva luni am vandut una din ele (cca 40000 EUR). La depunerea declaratiei unice, atat eu cat si sotia, ar fi trebuit sa mentionam acest venit undeva in vederea calcularii impozitului sau CASS? In cazul in care hotaram sa o vindem si pe cealalta, intrucat chiar daca nu se depaseste pragul de 450000 lei, s-ar depasi cel de 300000 lei pt TVA, exista riscul sa intram in aceeasi oala cu dezvoltatorii imobiliari si sa platim atat impozit, CASS cat si TVA? Multumesc anticipat pentru raspuns. O zi buna!
Buna, iti multumesc! 1. Vanzarea apartamentui nu reprezinta venit impozabil in situatia descrisa si nu trebuia mentionat sau declarat nicaieri in declaratia unica, nici la capitolul de venit si nici de luat in calcul la plafonul de CASS. 2. Inteleg ca cu a doilea apartament vei depasi plafonul de 300.000 lei iar ambele le vei vinde in aceeasi perioada de un an de zile. Daca cu al doilea depasesti plafonul - nu intri la obligativitatea inregistrarii ca platitor de TVA; doar cu vanzarea proprietatatii urmatoare celei depasirii plafonului vei deveni platitor de TVA si asta doar daca le vinzi pe toate in aceeasi perioada de 1 an de zile. Cu alte cuvinte poti vinde s al doilea apartament nu vei plati nici TVA si nici CASS. Nu-l mai vinde si pe al treilea, cel putin nu imediat. Sper sa iti foloseasca raspunsul! :)
Buna Luiza ! Daca am un contract nou de inchiriere apartament catre persoana fizica pe perioada sept 2018- sept 2019 , cum trebuie sa platesc? Pentru lunile din anul 2018 platesc pana in iulie 2019 iar pentru lunile din anul 2019 platesc pana in 2020 ? sau platesc cele 12 luni din contract pana in 2020 ?
Multumesc pentru video, foarte util. Am 2 intrebari despre bonificatiile pe 2019: 1. S-au publicat cuantumurile si termenele de plata pt bonificatiile pe 2019? 2. Daca am depus deja o declaratie unica pt chirii pe 2019 si nu am scris nimic la sfarsit la "Bonoficatia pt plata integrala a impozitului potrivit legii" (pt ca inca nu s-a stabilit bonificatia), iar ulterior dupa stabilirea bonificatiei decid sa platesc mai repede pt a beneficia de bonificatie, ce fac, completez o declaratie unica rectificativa in care adaug cifrele pt bonificatie?
In opinia mea nu, asta ar insemna ca respectivul contabil sa aiba inscrise in spv adresa si nr lui de telefon pentru logare. Dar asta trebuie stabilit cu fiecare contabil in parte.
Buna! locuiesc in strainatate, iar prezenta mea fizica la ANAF este imposibila pentru parola (sa ma pot inregistra in SPV ). ce solutie ar mai fi? multumiri!
Puteti trimite o ruda cu copia CI-ului si cu foaia listata dupa ce va inregistrati online la ghiseu si poate aveti noroc sa dea peste cineva intelegator la ghiseu. Depinde mult si de judet, in “teritoriu” (in afara Bucurestiului) oamenii sunt mai blanzi. O alta varianta ar fi daca aveti o decizie de impunere mai veche, cu numarul acelei decizii va inregistrati fara sa aveti nevoie de parola.
Buna seara Luiza, multumim pentru acest tutorial. Pot sa iti adresez o intrebare? Am o dubla calificare, medic si ITist, motiv pentru care si am atat PFI pentru profesia liberala (medic) cat si PFA pentru alte activitati (servicii informatice in sanatate). Trebuie sa depun doua declaratii unice pentru cele 2 coduri CAEN?
Multumesc, dar obiectele principale de activitate sunt diferite, declar doar codul caen de la PFA (8690)? La PFI am 8622. De asemenea, data inceperii activitatii este diferita pt cele 2
Super instructiv canalul. Aduce un pic de lumina in bezna legislatiei fiscale. Am rugamintea sa-mi raspundeti la doua intrebari legate de complatarea Declaratiei unice: 1) Presupunand ca am depus Declaratia unica pentru veniturile din 2018 la inceputul lunii martie 2019, ulterior, la declararea unui nou contract de inchiriere se face o Declaratie rectificativa sau o declaratie noua? Adica se bifeaza sau nu cuvantul "rectificativa" pe prima pagina a Declaratiei? 2) In cazul in care contractul de inchirierea este o prelungire a unuia mai vechi, din anul precedent, in Declaratia unica se completeaza doua campuri (surse de venit), unul pentru contractul vechi care a expirat si un altul pentru perioada de prelungire, sau se corecteaza campul corespunzator venitului deja declarat pentru perioada de inchirere care s-a incheiat? Va multumesc.
Da, odata depusa o declaratie unica, orice adaugire, corectie se face prin bifarea casutei de rectificativa. Doar atunci cand se regularizeaza veniturile anului anterior nu se bifeaza (daca ai regulariza veniturile din chirii declarate in valuta in 2018 de exemplu). In acest caz, cand se adauga un venit pe anul in curs, se bifeaza rectificativa. Nu se completeaza 2 campuri, ci doar unul singur, doar sumele se modifica cu cele noi.
Intrebare : De unde pot scoate declaratia in cazul in care este depusa si nici un cand intru la mesaje in cont nu apare ? Mentionez ca a fost depusa corect declaratia, recipisa verificata si totul este ok. Nu am salvat la momentul depunerii si acum nu figurez ca asigurat si mi-au cerut o copie a declaratiei depuse si nu o am.
Bună. Am încheiat un contract de închiriere în data de 26.09.2019, cu începere în data de 01.10.2019. Am completat declarația unica, am transmis-o pe SPV. La venitul brut am trecut chiria (1900 de lei) înmulțita cu 12 luni, iar calculul sumelor datorate a fost făcut în funcție de suma rezultată. Am completat eronat? Trebuia sa fac calculul doar pentru cele 3 luni ramase din anul 2019? În cazul completarii eronate, cum pot modifica? Mulțumesc
Multumesc pentru acest ghid de completare a declaratiei unice. In cazul veniturilor din actiuni, trebuie atasata si fisa fiscala primita de la societatea de brokeraj, care confirma valorile inscrise in declaratie? Se atasaza un pdf suplimentar ? multumesc.
Buna ziua, va rog sa ma indrumati cum sa procedez in cazul in care a obtinut venituri din dividende peste plafon 22800 lei pentru anul 2018 si la 1.5.3 obligatii privind cass 5. am trecut 2280 lei si la 6. am aplicat bonificatia de 5% 114 lei pentru ca am depus declaratia pe spv pana la 31.07.2018 considerand in momentul depunerii ca v-a plati integral obligatiile fiscale ale anului 2018 pana la 31.07.2019. Daca nu si achita pana la 31.07.2019,fac rectificativa la DU pentru venitul realizat in 2018 sau v-a emite Anaf o decize in care imi va comunica ca nu beneficiez de bonificatie . Multumsec
Buna Luiza! Sunt Intreprindere Individuala, iar anul trecut nu am avut niciun venit, trebuie sa mai depun declaratia unica? Daca da, este in regula sa o depun pe zero? Multumesc!
Buna Luiza felicitari pentru tutorial! In cazul meu, am in chirie un apartament din data de 29.05.2018 si continua si in anul 2019 avand chiria in euro. In 2018 am depus declaratia unica. Am completat declaratia unica pe 2019 bifand "Declaratie rectificativa priving Capitolul I" + subcapitolul I.1.1 si capitolul 2 insa la validare formular imi spune ca nu pot sa completez capitolul II pentru ca am bifat capitolul I...ai intalnit aceasta problema?
Depuneti declaratie cu sumele regularizate dar nu bifati casuta rectificativa. Rectificativa bifati doar daca ati gresit ceva. Aici regularizati nu corectati o greseala.
Buna . As avea o întrebare . Sunt in PFA înființat in mai 2019 și mi-am depus declarația cu venitul estimat . O sa plătesc după aceasta declarație sau după următoarea declarație când fac regularizarea ?
Bună, Luiza! Nu reușesc să găsesc niciunde acestă informație, so please, help! PFA la normă de venit nou înființat în 2019, am depus declarația. Până când nu plătesc efectiv contribuțiile la sănătate (norma de venit estimată că va fi depășită, deci contribuțiile CNAS obligatorii), nu sunt asigurată. Pe site-ul CNAS apare că nu mai sunt asigurată, de ce? Mulțumesc!
Esti asigurata din momentul depunerii declaratiei, si nu de la momentul platii. Informatiile de la Anaf se preiau greu si in sistemul de sanatate, trebuie sa mergi tu cu declaratia sa te asiguri ca e prelucrata si la sanatate (sisteme informatice diferite si defectuoase).
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta legata de depunerea declaratiei unice: Un PFA impozitat la norma de venit care si-a suspendat activitatea in septembrie 2018 (pentru o perioada de 3 ani) si care a depus si declaratia rectificativa aferenta dupa suspendare in 2018, mai trebuie sa depuna acum declaratia unica in 2019? Si daca da, ce anume va trebui sa completeze in partea aferenta anului 2019? Iar pentru anul 2018 va trebui sa completeze sumele efectiv incasate sau nu mai completeaza nimic in partea respectiva? Va multumesc! Ps: Am tot întrebat în stânga și în dreapta însă nu am găsit un răspuns sigur pana acum. Am îndrăznit sa va întreb deoarece va urmaresc de ceva vreme și de fiecare data informațiile transmise de dvs. s-au dovedit a fi corecte. De altfel, va mulțumim pentru ca împărtășiți cu noi într-un mod atât de clar și prietenos toate aceste informații prețioase. Toate cele bune! ❤️
Daca suspendarea este inregistrata la ONRC si ulterior la ANAF, in perioada de 3 ani nu se depune declaratia unica pe zero sau cu sume. La suspendarea activitatii deja ati reglat situatia pe 2018 pana in septembrie prin acea rectificativa. Multumesc pentru apreciere!
Buna ziua, Am un PFI, realizez venit ca medic, am contract de colaborare cu o clinica privata. Am depus declaratia cu venitul estimat. De curand am inchiriat un apartament, puteti, va rog sa imi spuneti cum sa fac cu declaratia unica? Depun pe aceeasi declaratie sau fac declaratie noua? Multumesc
@@LuizaDaneliuc Multumesc foarte mult pentru raspuns. Ce venituri de aduna ca sa vad daca ajung la pragul de 24800 , cele cu reducerea de 40% sau suma intreaga? Practic adun la PFI venitul care imi ramane dupa cheltuielile deductibile si la chirie cel care rezulta dupa aplicarea cotei de 40% sau adun sumele intregi? Asta referitor la plata la pensie si sanatate. Faceti o treaba extraordinara, ar trebi sa aveti sute de mii de abotati.
Hey! Am urmatoarea situatie, as aprecia mult daca ma poti ajuta. Incepand cu august 2018, din motive personale nu mai sunt angajata cu contract de munca, iar in 2018 am radiat si PFA-ul pe care il aveam din 2009 si in baza caruia oricum nu mai incasasem deloc venituri de trei ani. Din ianuarie 2019, am mai avut cateva contracte de drepturi de autor, toate cu retinere la sursa (pe sume mici). Nu am alte surse de venit, nu voi avea alte surse de venit pe 2019 in Romania, cu exceptia acelor contracte DA care, cum spuneam, sunt sporadice si sincer s-ar putea sa nu mai fie deloc. Acum nu mai locuiesc în Ro, dar momentan nu am venituri in tara in care locuiesc. Nu doresc sa fiu asigurata in sistemul de sanatate din Romania. As vrea si eu sa stiu exact: - ce obligatii am, cand vine vorba de declaratia unica? O depun sau nu? O depun cu zero? - ce obligatii am la CASS? Cum spuneam, nu vreau sa fiu asigurata, dar nu ma incadrez la art 154 alin 1 - pur si simplu nu mai lucrez, nu am venituri pe 2019 in afara de acele contracte cu retinere la sursa care sunt foarte sporadice si pe care nu le pot anticipa corect. - ce mai trebuie sa fac in situatia mea in legatura cu ANAF? Voi completa curand si formularul prin care anunt plecarea - altceva ce mai trebuie facut? Daca completez acel formular, mai pot avea contracte de drept de autor cu retinere la sursa in Ro? Multumesc mult pentru rabdarea de a citi, stiu ca-s multe nelamuriri, dar efectiv nu stiu cum sa fac.
Buna Luiza. Daca nu am depus declaratia in termen de 30 de zile dar am intocmit un contract de inchiriere nou la inceputul lui februarie, eu crezand ca prelungirea se refera si la cazul acesta, ce ma sfatuiesti sa fac? Contractul este cu o persoana juridica deci ei il folosesc ca sa isi deduca in contabilitate presupun. Sa depun asa cu intarziere si sa astept sa vad ce se intampla? Ma pot astepta la ceva penalizari oare?
Pentru venitul aferent 2019 nu vor fi penalizari deoarece termenul de plata este 15 martie 2020. Iar pentru 2018 termenul tocmai s-a prelungit la 31.07.2019. Cel mai bine este sa o depui acum cat mai repede. Singura sanctiune ar fi pentru depunerea cu intarziere dar nu am auzit sa se aplice inca astfel de sanctiuni.
@@LuizaDaneliuc Mersi mult! Foarte de ajutor toate video-urile tale. Sunt sigura ca oricate ai face pe tema asta tot nu ar fi suficiente pentru noi muritorii de rand care abia navigam prin abrambureala asta continua.
Era mare nevoie de un astfel de canal. Foarte util si foarte clar explicat. Bravo!
Multumesc!
acest canal ar fi trebuit sa il creeze anaful insusi. Sunteti o doamna. Respect.
Multumesc!
Multumesc cu respect, sarut-mana.
Multumesc si eu!
Ce bine ca o avem pe Luiza.. pfiuu
Multumim mult !
Multumesc! In curand si video-urile pentru 2020! ⭐
@@LuizaDaneliuc abia astept !
Luiza, jos palaria pentru canalul tau! Imi place nespus cum explici, desi sunt in acelasi domeniu si am aceleasi probleme , dar esti the best !!
Sarumana, multumesc, sper sa fiu de folos si pe mai departe! Mult succes cu inchiderea de luna, cel putin luna asta pentru mine a fost mai grea. 🌸
@@LuizaDaneliuc da, acel sentiment ca nu se mai termina..in fiecare zi situatii noi. Spor la treaba !
Foarte utile informatiile si foarte bun modul dvs de a explica! Multumim foarte mult.
Multumesc pentru apreciere!
F.F. UTIL filmuletul si de asemenea f.f. bine structurata prezentarea,pe intelesul tuturor...mersi Luiza.
Multumesc!
Excelent Luiza. Ce diferenta este intre fisa situatia analitica debite solduri aflata la anaf si obligatiile de plata din spv mereu sunt diferente te rog mult sa ne explici intr-un video daca poti
Foarte utile informatille . Aceste filmari sunt ca antinevralgicul la durerile de cap cauzate de ANAF si lipsa lor de comunicare ,
Multumesc! 🏖
Este foarte buna prezentarea ,Felicitari !!!
Multumesc!
Ce ma bucur ca ai revenit! ❤️
Multumesc!
Buna ziua
imi puteti spune ce adobe folositi sau care trebuie ?
multumesc
Trebuie sa folositi Adobe Reader si sa va asigurati tot timpul ca aveti ultima versiune instalata.
@@LuizaDaneliuc mulțumesc
Am reusit
Dupa ce inregistrez contractul la ANAF mai este nevoie sa declar undeva ca voi inchiria casa,,?
Mulțumesc
Multumim! Mi-a fost dor sa te ascult!
Multumesc si eu! 🤩
Te iubim! Multumesc ca ne-ai luminat :)
Si eu va iubesc chiar daca uneori nu pare! :)
Mersi mult! Nu sunt multi contabili care sunt la curent cu ce se schimba de la un an la celalalt.
Iti multumesc mult pentru apreciere!
Multumim pentru informatii. M-au ajutat foarte mult clipurile dumneavoastra. La noul formular al declaratiei unice 2020 dupa ce bifez pentru un pfa sistem real SUBSECȚIUNEA I.1.1 imi apare ca sunt obligat sa completez si SECȚIUNEA I.4 unde apare sa trec CAS datorata, adica CAS-ul pe care il datorez mai sus cand completez cu minim 12 salarii adica 24960 pentru 2019..nu? Referitor la unde platesc impozitele, daca doresc sa le platesc la trezorerie cu ce acte ma duc acolo concret sa platesc daca nu mai se primesc decizii de impunere? Sau se primesc pe SPV? Va multumesc anticipat!
Foarte util , chiar m-ai ajutat mult cu formularul.
Ma bucur! 🍭
Va multumesc mult pt aceasta explicatie, altfel nu stiu cum m-as fi descurcat, desi sunt finantista. Nu sunt obisnuita cu formularea greoaie folosita de ANAF . Din strainatate e si mai complicat sa , nu ai pe cine sa intrebi. Cu respect, Olga Petrov ( contul google este al fiului meu )
Ma bucur ca v-am putut ajuta! Multumesc pentru mesaj! 😀
Buna Luiza,
La un PFA cu venit în sistem real înființat în decembrie 2019, dacă nu am depus declarația unică în termen de 30 de zile de la înființare cu venitul estimat, care ar fi pasul următor?
1. Să depun declarația cu venitul realizat pe 2019 și totodată venitul estimat pe 2020?
2. Aș dori să te întreb dacă se aplică vreun fel de sancțiuni pentru omiterea declarației estimative pentru anul 2019?
Mulțumesc anticipat!
Informatii salvatoare! Cred ca multi am scutit timp pierdut la cozi pentru informatii. O intrebare: Pentru PFA trebuie semnatura digitala pentru a depune declaratia unica in SPV, sau se inregistreaza la fel ca in video cu user si parola de la anaf fara acea semnatura? In 2019 vazusem in video-ul prezentat de tine cu completare pfa in sistem real ca nu este nevoie, dar am citit mai multe surse si ar fi nevoie. Ma poti ajuta cu aceasta informatie? Multumesc!
Multumesc! Nu, PFA-ul nu are nevoie de semnatura electronica. Va recomand video-urile filmate in 2020 pentru declaratia unica acolo gasiti informatii actualizate.
Multumesc frumos pentru videouri! Foarte util!
Si eu multumesc!
Esti grozava, Luiza!
Multumesc! 😀
Bună, și mulțumesc pentru video. Ai idee dacă o recipisă întoarsă cu eroare poate suprascrie una anterior OK? E.g. încarci declarația corectă (recipisă OK), realizezi că ai greșit ceva la adresa contribuabilului în declarație, încarci o declarație nouă cu adresa corectată, primești recipisă întoarsă cu eroarea "a mai fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada" - declarația și recipisa inițială rămân luate în considerare?
Da, in situatia expusa declaratia si recipisa initiala raman cele valide si luate in considerare. Trebuia la a doua declaratie pusa bifa la rectificativa ca sa o ia in considerare.
Pentru regularizare se utilizeaza cursul valutar mediu, lunar sau cursul din ultima zi a lunii in care s-au incasat euroii ? Multumesc !
Buna ziua, oare s-ar putea sa faceti un video, ca si anul trecut legat de depunerea DECLARATIEI UNICE PENTRU PFA - NORMA DE VENIT?! Cred ca ar fi util pentru foarte multa lume.
S-a schimbat declaratia la sectiunea CASS, iar anul acesta ar fi interesant sa spuneti si despre cei care realizeaza venituri SUB NORMA DE VENIT.
Multumesc!
Astept si video-ul cu completarea declaratiei pentru dividende, va multumesc foarte mult anticipat ! (il stiu pe cel postat de d-voastra anul trecut, a fost extrem de util, dar daca faceti unul actualizat la 2019, ar fi super). Apreciez mult ce faceti !
Va multumesc pentru apreciere! Nu am facut deoarece in afara de faptul ca declaratia si-a schimbat forma, modalitatea de completare este aceeasi, si am zis ca informatia este deja acolo pe canal, nu as face decat sa o dublez.
Mulțumesc mult, deci pentru casa fiu reasigurat medical trebuie completat acest document? Eu nu mai sunt asigurat de cam 2 săptămâni și până la vară nu obțin niciun fel de venit și am trecut limita de vârstă de 25 de ani și sunt încă student. Ști cumva cât trebuie să plătesc pentru asigurarea medicală pentru tot anul?
Pot depune și în numerar direct la ANAF, adică să plătesc acolo pe loc?
Îți mulțumesc! ☺️
Bun, declaratie depusa! Eu am o alta nelamurire. Daca pentru 2018 am estimat si platit in plus, anul asta imi fac singura regularizarea, adica scad ce am platit in plus in 2018 din cat am de plata pentru 2019?
Buna! Da, poti plati doar diferenta dintre ce ai platit in plus si ce mai ai de plata. Dar ar fi bine sa te asiguri ca sumele platite in plus au fost inregistrate ca atare si la ANAF. Poti scoate din SPV "Situatia obligatiilor de plata" (faci o cerere si apoi o descarci din meniul de mesaje). Te uiti doar in primul tabel de sus unde scrie situatie sintetica la total, acolo este suma platita in plus, sau acolo ar trebui sa fie.
Foarte utile toate informatille, multumesc pentru ele. Am si eu o intrebare Ordinul de plata la orica banca pentru anaf cere si cui beneficiar, si la BRD cel putin ANAF-ul nu e in lista de furnizori, si cui-ul nu il gasesc nicaieri pe site anaf , unde il pot cauta?
Trebuie sa stiu mai multe despre plata. La PFA-uri cui beneficiar pentru impozite si contributii este CNP-ul, pentru TVA este CUI-ul, pentru SRL-uri este CUI-ul sau CIF-ul intracomunitar.
E vorba de plata impozitului anticipat calculat in declaratia unica - si Ma refer la CUI administratia financiara ca ei sunt beneficiarul platilor pentru impozit, formularul de plata la BRD cere cui in rubrica beneficiar plata (adica unde pun datele - contul Adm Fin sector 6), nu ma refer la rubrica platitor, unde sunt datele mele ca PFA - sau sa inteleg ca desi e rubrica pentru cel ce incaseaza plata pun cuiul meu de PFA???,
In cazul acesta trebuie sa puneti CNP-ul dvs, daca platiti impozit/cas/cass. Pare contraintuitiv dar la cod beneficiar se pune cnp ca sa ajute Anaf sa faca alocarea pe fisa dvs si sa apara banii alocati corect.
@@LuizaDaneliuc multumesc
Bună
Am depus declarația unică pe 2022 cu venituri din chirii iar acum trebuie sa fac o notificare și nu știu să găsesc declarația in svp.
Va rog dacă imi puteti da niște indicatii
Declaratia depusa o gasiti in sectiunea mesaje impreuna cu recipisa.
@@LuizaDaneliuc Bună
Vă mulțumesc frumos
Cum trebuie completata declaratia unica daca am infiintat pfa in noiembrie 2020( in termen de 30 zile am vazut pe site anaf) , banuiesc ca 5320 intra direct la sistem real, multumesc
Buna,
as dori sa stiu daca IBAN-ul aferent impozitului pe venit determinat in urma depunerii declaratiei unice, (5504 - Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de
distribuire) este inca cel care in continut 5504 sau a fost actualizat in lista publicata de ANAF in data de 11.05.2020 cu 20A030100 - Impozit pe venituri din activitati independente.
Multumesc.
Bună, nu mai exista pe site-ul ANAF conturile cu 55 ptr. impozitele din cedarea folosintei bunurilor și apar in schimb altele cu 20030103. Care este corect?
Cum înregistrez o declarație dacă chiriașul a stat numai 3 luni si prima declarație unica a fost făcută pentru 1an?sau ce calculez la venit?din Septembrie pana in Decembrie?
Depuneti o rectificativa cu sumele doar pe 3 luni.
Buna ziua! stiti cumva un link pentru formularul declaratiei unice pe 2020? nu am gasit nicaieri ci doar formulare unde sunt mentionate venituri pt 2018 si 2019. multumesc foarte mult!
Aici puteti descarca formularul de anul acesta: static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
Buna ziua! Referitor la chiriile in lei aferente anului 2018. Se spune ca nu trebuie completat primul capitol pentru chiriile in lei,dar pentru a beneficia de bonificatia de la randul 4, care nu a fost cuprinsa in declaratia depusa in 2018 cu venitul estimat, nu ar trebui totusi completat si cap.1? Daca nu, calculeaza ei din oficiu aceea bonificatie? Sper ca m-am facut inteleasa!
Buna Luiza. Sunt persoana fizica si am inchiriat un apartament pt care am depus declaratia unica pe anul curent. Datorita situatiei actuale in nici 2 luni, chiriasii au reziliat. Cum trebuie sa procedez astfel incat sa rectific si la ANAF?
Se depune o declaratie rectificativa cu valoarea chiriei efectiv incasate.
Bună seara, Luiza! Mulțumesc pentru explicațiile clare și foarte utile!!! Ar trebui să te promoveze din greu anaf-ul pentru că le ușurezi încasarea veniturilor la buget :) Spuneai că vei face un video cu modul de completare al Decl Unice pe 2019. M-aș bucura nespus de mult ca acolo sa ne spui cum se completează în cazul în care persoana fizică are venituri atât din salarii (termen scurt, contract pe perioada determinata) cât și din chirie, din arendarea unui teren și din dividende - din toate :) Și am o întrebare: CAS (pensia) trebuie platită în mod obligatoriu în această situație (venituri din toate sursele)?
Sper sa pot filma din ele in curand, voi face cate un video pentru fiecare tip de venit. Multumesc ca ma urmaresti! 🍾
Buna!Iti ascult cu drag video-urile si am ce învața...Si eu sunt studenta la CIG si dupa,vreau sa fac stagiu CECCAR pentru expert contabil.Sper intr-o zi sa pot fi ca tine ,cu atat de multe informatii asimilate si bine pregătită.🤗
Bună! Pentru un contract de închiriere ce a început la jumătatea lunii decembrie 2018, trebuie depusa declarația unica pt anul 2018 și apoi declarația cu veniturile estimate pentru 2019? Mulțumesc!!
Buna ziua Luiza, mulțumesc mult pentru informații, este cel mai util canal de youtube pe care l-am găsit până acum! Am o întrebare: dacă eu mi-am înființat pfa-ul în data de 04.09.2019, m-am înregistrat la Anaf în data de 05.09.2019, și depun declarația unică azi, când se consideră că mi-am început activitatea? Pot pune 04.09.2019? Mulțumesc anticipat!
Iti multumesc! Data infiintarii PFA-ului este cea de pe CUI-ul de la ONRC, adica 04.09.2019.
Buna, Va apreciez foarte mult pentru ajutorul acordat tuturor prin aceste material instructive! Doresc sa va intreb cateva lucruri, pentru a intelege mai bine despre impozitul pe venit din cedarea folosintei bunurilor, sistem real / cote forfetare. La minutul 04:30 explicati ca doar cei cu chiria in valuta trebuie sa depuna declaratie de regularizare pentru 2018. Intrebare 1) Deci, daca eu am chiria in RON pe 2018, si am depus anul trecut declaratia cu venitul estimat 2018, iar la finalul anului 2018 acesta s-a dovedit a fi egal cu venitul real, nu mai este nevoie sa depun declaratie de regularizare pentru 2018? Daca nu depun, ANAF presupune ca venitul estimat = venitul real? 2) Pentru chiria in valuta. Pe 2019 am un contract nou, cu chiria in valuta. Venitul estimat pe 2019, calculat in RON nu este numar intreg (este real, cu virgula, deoarece EUR este cu virgula). Declaratia accepta doar numere intregi, altfel da eroare. Cum sa procedez? Multumesc!
La chiriile in lei nu exista venit estimat, stiti de la inceput cat este suma in lei si cate luni aveti contract pe anul in discutie. Deci “estimatul” e de fapt realizatul si de aceea nu mai depuneti declaratie de regularizare la chiriile in lei.
Toate sumele din declaratii se trec numere intregi, fara virgula, rotunjite in sus.
Bună Luiza! As vrea să-ți mulțumesc din suflet pentru aceste videouri pe care ni le pui la dispoziție. Mi-au fost de mare folos pentru a depune prima declarație.
Acum am o nelămurire.. contractul de închiriere este până în septembrie 2020 ai depun declarația cu acest termen. Dar, ce fac daca din octombrie închiriez din nou apartamentul? Și o alta situație.. cum procedez daca pleacă mai devreme chiriașul, iar eu deja am depus declarația?
Mulțumesc frumos!
In octombrie depui rectificativa si adaugi pe langa contractul initial si prelungirea inchirierii; daca pleaca la fel, faci rectificativa si modifici suma si perioada.
@@LuizaDaneliuc Mulțumesc frumos! 😘
Multumesc ftumos. Abia acum am incheiat un ctr. de inchiriere si nu stiu exact cum sa depun declaratia. Inca nu am incasat nimic; doar din 15 august...am sa va urmaresc. S-au schimbat multe si am nevoie de update; lucrez in alt domeniu, dar cred ca am sa ma descurc. O zi frumoasa, va doresc!
Depuneti declaratia in 30 de zile de la data incheierii contractului, nu de la data incasarii banilor. Succes! 😀
@@LuizaDaneliuc Multumesc frumos pentru precizare! O seara frumoasa!
Buna Luiza, am o intrebare. Am depus in mai declaratia unica pentru venituri din dividende (peste plafon) iar in octombrie am deschis un PFA (norma venit). Trebuie sa depun o rectificativa in care voi plati impozit si CAS (ajustate pt 3 luni) pentru PFA iar la CASS trec suma maxima (2496) deja platita din dividende. Am inteles bine?
Multumesc frumos
Trebuie depusa rectificativa pentru declararea veniturilor din PFA si da, la sanatate se scrie toata suma de 2496 lei.
Este foarte ok prezentarea dar nu este completa. Lipseste cum se completeaza OP-ul. Ce se trece la CUI(ma gandesc ca CNP), numele institutiei pt impozit,CAS si CASS. Tot odata CAS si CASS se platesc in acelasi cont 5504?
Da, se trece CNP-ul; da, in contul unic se plateste tot: impozit, sanatate si pensie.
Consider ca procedura de depunere a declaratiei unice este science-fiction pentru persoanele in varsta ce nu au deschis un calculator in viata lor.Consider ca ar fi trebuit sa existe si optinea de depunere(completare) a declaratiei unice la ghiseu.Multumim pentru material D-na Luiza!
Asa este, va dau dreptate dar “defilam” cu ce avem. 😀
Foarte, foarte util. Doar cu ajutorul tau am reusit sa completez declaratia unica, pentru venituri chirii. F greoi si non-user friendly site-ul ANAF/SPV :( O singura intrebare mai am: dupa validarea formularului si descarcarea recipesei, trebuie sa transfer suma aferenta (impozitul calculat in formular) la orice Trezorerie? Imobilul inchiriat este in sectorul 1, Bucuresti. Multumesc inca o data, Luiza. Esti minunata!
Pentru detalii referitoare la plata am celalalt video pentru 2019, acesta: ua-cam.com/video/qo_Mcaw8pro/v-deo.html
Gasesti acolo toate informatiile si de unde sa iei conturile pentru plata.
buna seara, sunt persoana fizica si am inchiriat in anul 2019 5 apartamente dintre care 2 au chiria in valuta si 3 au chiria in lei. Am completat si depus declaratia unica pe 2019. Intrebarea este: in formularul nou pe 2020 trebuie sa completez tot venitul obtinut din chirii anul trecut sau doar cel in valuta pe 2019(transformat in ron). Mersi.
In cazul dvs. trebuie completat tot venitul (lei+valuta).
Eu am intrat astazi 20.12.2019 si ultima varianta apre din 2017. Oare nu se mai depune? Am depus odata pe 2019 dar imi pleaca chiriasii mai devreme
static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
Daca sunt cetatean cu dubla cetatenie si am nif ( domiciliul stabil in strainatate )dar m-am inregistrat cu CNP nu reusesc sa modifiv inregistrarea astfel incat sa nu mai apar cu CNP. Ce ma sfatuiti ?
buna seara!am reziliat contractual de chirie care era valabil pana in 2020am depus declaratia unica pe 2019 va rog sa mi spuneti cum recalculez impozitul daca deja am depus dec.??
Depuneti o declaratie rectificativa in care puneti doar perioada efectiva a contractului si venitul realizat pana la data rezilierii. Impozitul se va recalcula automat in declaratie. La sanatate trebuie sa verificati dvs si daca sunteti sub plafon sa nu mai puneti bifa.
Depuneti o declaratie rectificativa in care puneti doar perioada efectiva a contractului si venitul realizat pana la data rezilierii. Impozitul se va recalcula automat in declaratie. La sanatate trebuie sa verificati dvs si daca sunteti sub plafon sa nu mai puneti bifa.
Activități agricole, impozit pe venit pe baza norma de venit, venitul depășește 24900 de lei, fara serviciu. Cum plătesc impozitul? Pe norma de venit sau se adaugă și ce depășesc peste 12 salarii minim brute? Mulțumesc!
In declaratia unica nu se adauga salariile indiferent de suma lor si indiferent pentru ce venituri completati declaratia. Cu activitatile agricole nu stiu sa va raspund.
Multumim mult, Luiza!
Ma bucur ca v-a ajutat!
Buna Luiza! Caz mai aparte: e vorba de închiriere in scop turistic, 2 luni pe timp de vara, persoana fiind pensionara. Venitul estimativ nu se știe din moment ce ar fi sau nu clienți pe parcursul celor 2 luni. Ar trebui ca venitul să depășească suma de 2.080 lei pe lună ca să depună declarația? Mulțumesc frumos pt răspuns și ajutor!
Buna, Luiza! Multumim pt content-ul de calitate! Foarte util si bine construit! Am o intrebare la care m-ar ajuta un raspuns, pt 2019. Situatia unui angajat intr-o companie care plateste deja CAS, CASS ca salariat dar este si titular pt un II/PFA nou infiintat (prestari servicii). Va plati obligatoriu CAS si CASS si pentru II/PFA (in sistem real) daca depaseste pragul de venit lunar in II/PFA de 12 salarii minime anuale? Cum se evidentiaza in Declaratia unica ? Multumesc anticipat! Succes!
Da, chiar daca este salariat va plati si la sanatate si cas daca depaseste plafonul! Multumesc pentru incurajari, ma bucur ca este utila informatia!
Salutare,
Am o nelamurile legata de ajustarea plafonui in cazul unui PFA in sistem real.
Am infiintat PFAul in sistem real in luna mai 2019 (8 luni de activitate pe 2019). Venitul pe luna este de 2500 RON insa plafonul anual este de 29952 RON. Sunt deja salariat si NU doresc plata CAS si CASS. Am inteles ca daca venitul anual impozabil este sub pragul de 12 luni x 2496 plafon = 29952 RON nu sunt obligat la plata. Este adevarat ? Sau trebuie sa aplic ajustarea plafonului (plafon/12 luni)* luni de activitate si daca veniturile mele 2500 * 8 luni depasesc aceasta ajustare sa platesc CAS si CASS ?
Bună, Luiza. Poate ca răspunsul la aceasta întrebare este evident însă nu am găsit nicăieri informația- în ce cont de trezorerie se plătește impozitul dacă eu am domiciliul într-un județ și sediul profesional al PFA-ului este înregistrat în alt județ? În județul de domiciliu sau la sediul profesional?
P. S. Mulțumesc mult pentru toată informația valoroasa pe care o împărtășești!
Raspunsul asta chiar nu e dintre cele evidente! 😀 platesti la trezoreria aferenta adresei din buletin. Cel mai usor sa tii minte chestia asta este sa te gandesti ca declaratia unica este a ta (depusa pe cnp) nu a PFA-ului si atunci daca e a ta platesti acolo unde ai tu domiciliul. Si eu multumesc pentru mesaj!
@@LuizaDaneliuc mulțumesc mult pentru clarificare! :)
Bună! În primul rand vreau sa-ți multumesc pentru bogăția și logica informațiilor, dacă nu te găseam, nu reușeam în veci sa depun declarația în februarie 2019☺. Am o întrebare : contractul de închiriere pe care l-am declarat inițial, cu 6 luni venituri în 2019, a expirat și nu s_a mai prelungit. O luna mai târziu am găsit un alt chiriaș, pentru un an și ar trebui sa depun o rectificativa cu venituri suplimentare pe 5 luni, chiria fiind identica. În rectificativa voi avea un alt rand pentru contractul nou sau modific veniturile vechiului contract expirat ?
In rectificativa ar trebui sa preiei contractul vechi care a expirat (declarat in declaratia initiala) la care adaugi data incetarii + adaugi noul contract. IMPORTANT: in rectificativa nu declari doar noile sume, REIEI si informatiile din declaratia intiala. Informatiile nu se dubleaza, se suprascriu.
Fac aceasta precizare pentru ca 90% din oameni declara gresit pentru ca cred ca altfel ar dubla sumele dar de fapt ele se suprascriu.
@@LuizaDaneliuc Mulțumesc mult!
Foarte ok !!!
Bună ziua, dna Luiza, vă rog să îmi spuneți, daca in declarația initiala am declarat venituri din dividende la care am plătit CASS și am mai facut acum declarație rectificativa pentru venituri din închiriere camerelor in scop turistic pe norme de venit,pe perioada 01.05-31.12.2019 pentru un venit de 22500 lei. Impozitul este 2.250 lei . La acest venit mai trebuie să bifez și CASS, având în vedere că a fost declarat și plătit cu declarația initială? Mentionez ca in rectificativa am bifat CASS si am declarat 2496 lei ca și obligatii. Acum nu stiu sigur daca am facut bine sau nu mai trebuia sa bifez, sau trebuia sa trec CASS pt 8 luni. Dacă mă puteți ajuta cu un raspuns? Va mulțumesc pt tot ce faceți!
Buna ziua! Am o intrebare privind completarea acestei declaratii unice de catre PF-urile care au beneficiat in 2018 de voucherul de bicicleta de la Primaria Bucuresti. Ce sectiune trebuie bifata in acest caz - sectiunea I.1.1? iar la "date privind activitatea desfasurata" varianta 10 - alte surse?
Trebuie sa bifati la categoria venituri din alte surse, da.
@@LuizaDaneliuc Multumesc! A fost un real ajutor pentru a depune declaratia. Acum am o nedumerire privind contul de plata a impozitului pentru acest tip de venit.
Lista disponibila la ANAF la adresa static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Con_IBAN_pf.htm#RANGE!A2786 are 5 variante, insa nici una nu mi se pare ca se potriveste situatiei mele cu acest tichet de bicicleta:
1. Impozit pe venituri din activitati independente
2. Impozit pe venituri din cedarea folosintei bunurilor
3. Impozit pe venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala
4. Impozit pe venituri din activitati agricole
5. Impozit pe venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil precum si a contractelor de agent
Care este varianta potrivita sau de unde pot afla un raspuns?
Buna Luiza, urmaresc cu mare interes filmuletele tale, am gasit informatii foarte utile si potrivite pentru genul meu de activitate. Nu stiu daca am omis eu in vreun filmulet dar as fi avut o intrebare. Pentru un Pfa deschis anul acesta in luna iulie pentru care am depus declaratia unica si am estimat ca nu voi depasi plafonul minim si nu am optat optional pentru plata contributiilor la sanatate si pensie, mai pot modifica cumva aceasta optiune? Nu sunt salariat in alta parte si as fi vrut sa fiu totusi asigurata chiar daca depasesc sau nu plafonul. Totodata devin automat asigurat si pot beneficia de aceste servicii imediat ce realizez aceasta rectificare sau doar dupa ce platesc contributiile? Multumesc frumos pentru raspuns si ca ai ales sa impartasesti cu noi toate aceste informatii.
Da, in orice moment poti depune o rectificativa in care ori sa estimezi o suma mai mare a veniturilor (daca e cazul) ori sa bifezi ca doresti sa platesti prin optiune chiar daca esti cu venitul sub plafon (cazul expus de tine). Nu conteaza cand faci plata efectiva, vei fi asigurata din momentul depunerii (corecte) a declaratiei. Sa verifici ca recipisa sa fie valida.
Luiza as mai avea o intrebare. Am citit intr-un articol ca pentru persoanele care vor sa plateasca optional contributiile la asigurarea de sanatate (care nu depasesc plafonul minim) se va lua in calcul o baza redusa de 6 salarii minime pe economie, adica un total de 1248 lei. Daca eu am deschis PFA -ul in 29.07.2019 ar trebui sa iau in calcul doar 5 luni pentru CASS din suma de 1248 lei?. Multumesc tare mult
hey ! ... Am si eu un PFA infiintat in 2020 , vreau sa depun declaratia unica cu venitul estimat pentru anul 2020 , dar nu gasesc formular pentru 2020 ... e cam deveme sau cei de la anaf nu si-au terminat cafeluta !
Inca nu s-a publicat.
@@LuizaDaneliuc Deci asteapta sa treaca 30 de zile sa-mi poata face cadou o amenda ! ... hai ca-ncepe sa-mi placa , mai astept si eu inca 30 de zile si o radiez !
Da, daca la primul semn de birocratie ai atitudinea asta, intr-adevar ar trebui sa radiezi PFA-ul. Nu de alta dar sa nu te mai incurce.
@@LuizaDaneliuc Hey ! ... am rezolvat cu declaratia unica ... ce ma faceam eu fara tine ... in caz ca Dumnezeu are nevoie de contabil , o sa te recomand !
in legatura cu prezentarea la ghiseu pentru username si parola, poate fi orice sediu ANAF sau doar din localitatea de domiciliu? si ce inseamna "ghiseu"? Multumesc! Explicatiile au fost foarte utile
La orice ghiseu Anaf, adica in orice sediu Anaf unde se lucreaza cu publicul pentru persoane fizice.
Buna seara, Am o intrebare legat de CAS la PFA. Daca persoana are venitul sub 22,800 pe anul 2018, de ce declaratia nu se validaba si imi cere sa calculez CAS la suma mai mica de 22,800? Multumesc.
Cred ca se valideaza, doar va da o atentionare nu o eroare.
@@LuizaDaneliuc Multumesc f must ptr raspunsul prompt. Videourile sunt f educative. Din pacate nu pot valida documentul.
Scrieti exact cu copy paste eroarea, poate e despre altceva.
@@LuizaDaneliuc "Nu ati completat un camp. Completati campus evidentiat cu culoarea rosu. Multumesc. Formularul nu este valid. Remediati erorile semnalate si reluati validarea." Campul mentionat este in chenar rosu si este CAS cu suma aferenta.
eu ajut pe cineva care nu are computer numai telefon si venitul mic.
Bună ziua, Luiza, cu felicitări și mulțumiri pentru tutorialele foarte utile.
O întrebare am: dacă în 2018 am realizat venituri în străinătate din activități independente trebuie declarate în România? Eu sunt rezidentă în UK, deja am declarat și plătit impozitul pentru acele venituri aici (voi rezolva și cu chestionarul de rezidență). În declarația unică am oricum de estimat venituri din chirii pe 2019 în București, dar restul de venituri le realizez în afara țării. Din documentarea de până acum mi-e destul de clar că nu voi plăti impozit pe ele în România, dar voiam să știu care e obligativitatea declarării lor. Mulțumesc mult și succes în continuare!
Buna, daca ai fost rezidenta in Romania trebuia sa depui formularul prin care sa anunti plecarea si scoaterea de la rezidenta (am un video despre asta). Fara acel formular cu veniturile independente este foarte posibil ca Anaf sa le vrea impozitate aici. Depinde mult de situatie, ce venituri sunt, pe ce forma juridica sunt realizate.
Bună ziua,
Pentru un PFA deschis în 18.06.2019, cu începerea activității de la această dată, care este plafonul minim sub care nu platesc CAS și CASS? Până la sfârșitul anului sunt 6 luni și 12 zile (luna iunie), atunci calculez așa: 2080*7=14560RON este plafonul minim?
Un PFA salariat e scutit de plata CASS în cazul în care depășește plafonul?
Mulțumesc anticipat!
Faptul ca sunteti sau nu salariat nu va scuteste sau nu va afecteaza in nici un fel impozitele de plata la un PFA.
Salutare. Pentru venituri din drepturi de autor sunt obligat sa depun declaratia unica pana in 31 Iulie sau in 30 de zile dupa ce s-a depasit plafonul? Nu am Pfa/Srl. Multumesc
Daca este primul an in care faci venituri din drepturi de autor pentru care depasesti plafonul (practic primul an in care depui declaratia unica) in 30 de zile de la depasirea plafonului.
Luiza, mi-a fost de mare ajutor! Cand nu ai timp sa stai si sa cauti, video ul tau este perfect, multumiiiim!
Tocmai am completat o declaratie pentru venituri estimate din activitati agricole, cu o norma de venit de 24800 Ron. Am aplicat si reducerea normei pt angajat cu norma intreaga, respectiv 50% dar cand ma uit la valoarea impozitului este huge...pt 3 ha de teren cultivat cu porumb total impozit anual ~3770 ron :( Pai anul trecut a platit al meu sot 17 ron. Nu inteleg....declaratia am depus o deja si validat o. Am omis eu vreun calcul? Multumesc, ema
Din pacate nu ma pricep deloc la venirurile din activitatile agricole, imi pare rau!
@@LuizaDaneliuc, esti fantastica oricum.
Am rezolvat, norma de venit era gresit trecuta si omisesem sa scad suprafata neimpozabila :)).
Gata..acum s-a linistit sotul meu....altfel a reactionat cand i-am zis ca are de plata 18 ron :))
Sa stii ca m-au ajutat mult video urile tale, muuult..mi-a dat incredere ca fac bine ce fac + tiiiimp pretios castigat!
Te urmaresc cu drag de azi! Azi te-am descoperit! Mi-a placut mult si video ul cu sfaturi pt economisire! Te admir! Sa fii sanatoasa si sa ne mai dai sfaturi! Te imbratisez cu drag!
Buna ziua! Doresc sa depun declarația unica pt voucher ul pt bicicleta. În completarea declarației nu ma lasa sa adaug venitul daca nu completez codul de identificare fiscală. Puteti sa imi ziceți ce trebuie completat acolo, va rog
Codul de identificare fiscala este CNP-ul dvs.
ce versiune de adobe imi trebuie?
buna ziua, cum completam in cazul in care incasam dividende de la o companie straina ( Austria)?
Completati la venituri din strainatate, dividende. Puteti completa doar pentru 2018, cele din 2019 se declara pe declaratia ce o veti depune in 2020.
@@LuizaDaneliuc si daca veniturile sunt de la persoane fizice, din U.S.A? :D
Salut! Am facut toti pasi (foarte clar explicat, felicitari!), am primit recipisa fara erori, dar acum nu stiu cum sa platesc, pentru ca daca intru pe ghiseul.ro , in sectiunea ANAF nu imi apare plata de la declaratie ci ceva de regularizari.
Pai chiar in acest video pe la minutul 12 zice despre cum platesti. 😀
Buna ziua: un caz particular: persoana fizica, inregistreaza venituri dintr-un contract de inchiriere, este pensionar dar si angajat la o firma privata. Ce completeaza in declaratia unica? Trebuie sa declare el veniturile din pensie si salariu sau acestea sunt deja consemnate pe alte cai? Multumesc!
Doar veniturile din chirii le declarati in declaratia unica.
Buna Luiza si felicitari pt initiativa! Acum 4 ani am cumparat impreuna cu sotia doua garsoniere, pe care le-am inchiriat cu contract Anaf toata aceasta perioada. Acum cateva luni am vandut una din ele (cca 40000 EUR). La depunerea declaratiei unice, atat eu cat si sotia, ar fi trebuit sa mentionam acest venit undeva in vederea calcularii impozitului sau CASS? In cazul in care hotaram sa o vindem si pe cealalta, intrucat chiar daca nu se depaseste pragul de 450000 lei, s-ar depasi cel de 300000 lei pt TVA, exista riscul sa intram in aceeasi oala cu dezvoltatorii imobiliari si sa platim atat impozit, CASS cat si TVA? Multumesc anticipat pentru raspuns. O zi buna!
Buna, iti multumesc!
1. Vanzarea apartamentui nu reprezinta venit impozabil in situatia descrisa si nu trebuia mentionat sau declarat nicaieri in declaratia unica, nici la capitolul de venit si nici de luat in calcul la plafonul de CASS.
2. Inteleg ca cu a doilea apartament vei depasi plafonul de 300.000 lei iar ambele le vei vinde in aceeasi perioada de un an de zile. Daca cu al doilea depasesti plafonul - nu intri la obligativitatea inregistrarii ca platitor de TVA; doar cu vanzarea proprietatatii urmatoare celei depasirii plafonului vei deveni platitor de TVA si asta doar daca le vinzi pe toate in aceeasi perioada de 1 an de zile.
Cu alte cuvinte poti vinde s al doilea apartament nu vei plati nici TVA si nici CASS. Nu-l mai vinde si pe al treilea, cel putin nu imediat.
Sper sa iti foloseasca raspunsul! :)
@@LuizaDaneliuc Multumesc foarte mult pt "consultatie", esti incredibil de prompta :) Felicitari !!!
Buna Luiza ! Daca am un contract nou de inchiriere apartament catre persoana fizica pe perioada sept 2018- sept 2019 , cum trebuie sa platesc? Pentru lunile din anul 2018 platesc pana in iulie 2019 iar pentru lunile din anul 2019 platesc pana in 2020 ? sau platesc cele 12 luni din contract pana in 2020 ?
Va rog urmariti acest video, aici gasiti toate explicatiile valabile pentru 2019: ua-cam.com/video/OKrBdWpNAyk/v-deo.html
Multumesc pentru video, foarte util. Am 2 intrebari despre bonificatiile pe 2019:
1. S-au publicat cuantumurile si termenele de plata pt bonificatiile pe 2019?
2. Daca am depus deja o declaratie unica pt chirii pe 2019 si nu am scris nimic la sfarsit la "Bonoficatia pt plata integrala a impozitului potrivit legii" (pt ca inca nu s-a stabilit bonificatia), iar ulterior dupa stabilirea bonificatiei decid sa platesc mai repede pt a beneficia de bonificatie, ce fac, completez o declaratie unica rectificativa in care adaug cifrele pt bonificatie?
Nu avem bonificatie pe 2019.
Bună, am un PFA deschis de careva zile...poate sa depună declarația unică persoana pe care intenționez să o iau ca si contabilă?
In opinia mea nu, asta ar insemna ca respectivul contabil sa aiba inscrise in spv adresa si nr lui de telefon pentru logare. Dar asta trebuie stabilit cu fiecare contabil in parte.
@@LuizaDaneliuc multumesc!
Buna! locuiesc in strainatate, iar prezenta mea fizica la ANAF este imposibila pentru parola (sa ma pot inregistra in SPV ). ce solutie ar mai fi? multumiri!
Puteti trimite o ruda cu copia CI-ului si cu foaia listata dupa ce va inregistrati online la ghiseu si poate aveti noroc sa dea peste cineva intelegator la ghiseu. Depinde mult si de judet, in “teritoriu” (in afara Bucurestiului) oamenii sunt mai blanzi.
O alta varianta ar fi daca aveti o decizie de impunere mai veche, cu numarul acelei decizii va inregistrati fara sa aveti nevoie de parola.
Buna seara Luiza, multumim pentru acest tutorial. Pot sa iti adresez o intrebare? Am o dubla calificare, medic si ITist, motiv pentru care si am atat PFI pentru profesia liberala (medic) cat si PFA pentru alte activitati (servicii informatice in sanatate). Trebuie sa depun doua declaratii unice pentru cele 2 coduri CAEN?
Nu, declaratia este una singura in care adaugi/bifezi toate tipurile de venit pe care le ai.
Multumesc, dar obiectele principale de activitate sunt diferite, declar doar codul caen de la PFA (8690)? La PFI am 8622. De asemenea, data inceperii activitatii este diferita pt cele 2
Se adauga in declaratie fiecare tip de venit separat.
Super instructiv canalul. Aduce un pic de lumina in bezna legislatiei fiscale.
Am rugamintea sa-mi raspundeti la doua intrebari legate de complatarea Declaratiei unice:
1) Presupunand ca am depus Declaratia unica pentru veniturile din 2018 la inceputul lunii martie 2019, ulterior, la declararea unui nou contract de inchiriere se face o Declaratie rectificativa sau o declaratie noua? Adica se bifeaza sau nu cuvantul "rectificativa" pe prima pagina a Declaratiei?
2) In cazul in care contractul de inchirierea este o prelungire a unuia mai vechi, din anul precedent, in Declaratia unica se completeaza doua campuri (surse de venit), unul pentru contractul vechi care a expirat si un altul pentru perioada de prelungire, sau se corecteaza campul corespunzator venitului deja declarat pentru perioada de inchirere care s-a incheiat?
Va multumesc.
Da, odata depusa o declaratie unica, orice adaugire, corectie se face prin bifarea casutei de rectificativa. Doar atunci cand se regularizeaza veniturile anului anterior nu se bifeaza (daca ai regulariza veniturile din chirii declarate in valuta in 2018 de exemplu). In acest caz, cand se adauga un venit pe anul in curs, se bifeaza rectificativa.
Nu se completeaza 2 campuri, ci doar unul singur, doar sumele se modifica cu cele noi.
I missed you!!!
Multumesc!
Intrebare : De unde pot scoate declaratia in cazul in care este depusa si nici un cand intru la mesaje in cont nu apare ?
Mentionez ca a fost depusa corect declaratia, recipisa verificata si totul este ok. Nu am salvat la momentul depunerii si acum nu figurez ca asigurat si mi-au cerut o copie a declaratiei depuse si nu o am.
Sectiunea mesaje din SPV.
Multumesc!
Bună. Am încheiat un contract de închiriere în data de 26.09.2019, cu începere în data de 01.10.2019. Am completat declarația unica, am transmis-o pe SPV. La venitul brut am trecut chiria (1900 de lei) înmulțita cu 12 luni, iar calculul sumelor datorate a fost făcut în funcție de suma rezultată. Am completat eronat? Trebuia sa fac calculul doar pentru cele 3 luni ramase din anul 2019? În cazul completarii eronate, cum pot modifica? Mulțumesc
Trebuia pusa suma doar pe cele 3 luni. Puteti face rectificativa la declaratie.
Multumesc pentru acest ghid de completare a declaratiei unice.
In cazul veniturilor din actiuni, trebuie atasata si fisa fiscala primita de la societatea de brokeraj, care confirma valorile inscrise in declaratie?
Se atasaza un pdf suplimentar ? multumesc.
In 2019 nu se mai ataseaza documente la declaratia unica.
@@LuizaDaneliuc multumesc f. mult
Buna ziua,
va rog sa ma indrumati cum sa procedez in cazul in care a obtinut venituri din dividende peste plafon 22800 lei pentru anul 2018 si la 1.5.3 obligatii privind cass 5. am trecut 2280 lei si la 6. am aplicat bonificatia de 5% 114 lei pentru ca am depus declaratia pe spv pana la 31.07.2018 considerand in momentul depunerii ca v-a plati integral obligatiile fiscale ale anului 2018 pana la 31.07.2019.
Daca nu si achita pana la 31.07.2019,fac rectificativa la DU pentru venitul realizat in 2018 sau v-a emite Anaf o decize in care imi va comunica ca nu beneficiez de bonificatie .
Multumsec
Nu faceti rectificativa, Anaf nu va acorda bonificatia.
Buna Luiza! Sunt Intreprindere Individuala, iar anul trecut nu am avut niciun venit, trebuie sa mai depun declaratia unica? Daca da, este in regula sa o depun pe zero? Multumesc!
Da, trebuie depusa chiar daca nu au fost venituri, poate ati avut cheltuieli. Oricum ea trebuie depusa daca II nu este suspendat sau inchis.
Buna Luiza felicitari pentru tutorial! In cazul meu, am in chirie un apartament din data de 29.05.2018 si continua si in anul 2019 avand chiria in euro. In 2018 am depus declaratia unica. Am completat declaratia unica pe 2019 bifand "Declaratie rectificativa priving Capitolul I" + subcapitolul I.1.1 si capitolul 2 insa la validare formular imi spune ca nu pot sa completez capitolul II pentru ca am bifat capitolul I...ai intalnit aceasta problema?
Nu trebuie bifata casuta rectificativa.
@@LuizaDaneliuc In 2018 chiria a fost tot in euro...cred ca trebuie sa depun rectificativa, nu? Dar nu inteleg de ce nu imi valideaza formularul...
Depuneti declaratie cu sumele regularizate dar nu bifati casuta rectificativa. Rectificativa bifati doar daca ati gresit ceva. Aici regularizati nu corectati o greseala.
Buna . As avea o întrebare . Sunt in PFA înființat in mai 2019 și mi-am depus declarația cu venitul estimat . O sa plătesc după aceasta declarație sau după următoarea declarație când fac regularizarea ?
Sumele aferente lui 2019 sunt scadente la `5.03.2019; le platesti oricand vrei pana la acea data.
Mulțumesc , vroiam sa mai întreb dacă plătesc in functie de ceea ce am trecut pe estimare sau in funcție de regularizare ?
Bună, Luiza! Nu reușesc să găsesc niciunde acestă informație, so please, help! PFA la normă de venit nou înființat în 2019, am depus declarația. Până când nu plătesc efectiv contribuțiile la sănătate (norma de venit estimată că va fi depășită, deci contribuțiile CNAS obligatorii), nu sunt asigurată. Pe site-ul CNAS apare că nu mai sunt asigurată, de ce? Mulțumesc!
Esti asigurata din momentul depunerii declaratiei, si nu de la momentul platii. Informatiile de la Anaf se preiau greu si in sistemul de sanatate, trebuie sa mergi tu cu declaratia sa te asiguri ca e prelucrata si la sanatate (sisteme informatice diferite si defectuoase).
@@LuizaDaneliuc Oh, ce veste minunata! Multumesc tare!
Mulțumim!
In cazul unui contract de închiriere apartament cu 2 proprietari( sot și soție), ambii trebuie sa depună declarația?
In principiu da, dar se poate face o hartie la notar prin care se cedeaza veniturile doar unuia dintre soti si atunci depune doar acela.
Luiza Daneliuc Va multumesc frumos!
si pe langa 10% sanatate si 25% pensie, impozitul pe venit e tot 16%? mai exista si alte lucruri care trebuie platite sau asta e tot?
Va rog urmariti video-ul, de acolo aflati toate informatiile.
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta legata de depunerea declaratiei unice:
Un PFA impozitat la norma de venit care si-a suspendat activitatea in septembrie 2018 (pentru o perioada de 3 ani) si care a depus si declaratia rectificativa aferenta dupa suspendare in 2018, mai trebuie sa depuna acum declaratia unica in 2019?
Si daca da, ce anume va trebui sa completeze in partea aferenta anului 2019?
Iar pentru anul 2018 va trebui sa completeze sumele efectiv incasate sau nu mai completeaza nimic in partea respectiva?
Va multumesc!
Ps: Am tot întrebat în stânga și în dreapta însă nu am găsit un răspuns sigur pana acum. Am îndrăznit sa va întreb deoarece va urmaresc de ceva vreme și de fiecare data informațiile transmise de dvs. s-au dovedit a fi corecte. De altfel, va mulțumim pentru ca împărtășiți cu noi într-un mod atât de clar și prietenos toate aceste informații prețioase. Toate cele bune! ❤️
Daca suspendarea este inregistrata la ONRC si ulterior la ANAF, in perioada de 3 ani nu se depune declaratia unica pe zero sau cu sume. La suspendarea activitatii deja ati reglat situatia pe 2018 pana in septembrie prin acea rectificativa.
Multumesc pentru apreciere!
Va multumesc mult pentru raspuns! da,suspendarea a fost inregistrata si la ONRC si la ANAF in 2018.
Buna ziua, Am un PFI, realizez venit ca medic, am contract de colaborare cu o clinica privata. Am depus declaratia cu venitul estimat. De curand am inchiriat un apartament, puteti, va rog sa imi spuneti cum sa fac cu declaratia unica? Depun pe aceeasi declaratie sau fac declaratie noua? Multumesc
Declarati ambele venituri pe aceeasi declaratie, nu depuneti o declaratie pentru fiecare venit.
@@LuizaDaneliuc Multumesc foarte mult pentru raspuns. Ce venituri de aduna ca sa vad daca ajung la pragul de 24800 , cele cu reducerea de 40% sau suma intreaga? Practic adun la PFI venitul care imi ramane dupa cheltuielile deductibile si la chirie cel care rezulta dupa aplicarea cotei de 40% sau adun sumele intregi? Asta referitor la plata la pensie si sanatate. Faceti o treaba extraordinara, ar trebi sa aveti sute de mii de abotati.
Hey! Am urmatoarea situatie, as aprecia mult daca ma poti ajuta. Incepand cu august 2018, din motive personale nu mai sunt angajata cu contract de munca, iar in 2018 am radiat si PFA-ul pe care il aveam din 2009 si in baza caruia oricum nu mai incasasem deloc venituri de trei ani. Din ianuarie 2019, am mai avut cateva contracte de drepturi de autor, toate cu retinere la sursa (pe sume mici). Nu am alte surse de venit, nu voi avea alte surse de venit pe 2019 in Romania, cu exceptia acelor contracte DA care, cum spuneam, sunt sporadice si sincer s-ar putea sa nu mai fie deloc. Acum nu mai locuiesc în Ro, dar momentan nu am venituri in tara in care locuiesc. Nu doresc sa fiu asigurata in sistemul de sanatate din Romania. As vrea si eu sa stiu exact:
- ce obligatii am, cand vine vorba de declaratia unica? O depun sau nu? O depun cu zero?
- ce obligatii am la CASS? Cum spuneam, nu vreau sa fiu asigurata, dar nu ma incadrez la art 154 alin 1 - pur si simplu nu mai lucrez, nu am venituri pe 2019 in afara de acele contracte cu retinere la sursa care sunt foarte sporadice si pe care nu le pot anticipa corect.
- ce mai trebuie sa fac in situatia mea in legatura cu ANAF? Voi completa curand si formularul prin care anunt plecarea - altceva ce mai trebuie facut? Daca completez acel formular, mai pot avea contracte de drept de autor cu retinere la sursa in Ro?
Multumesc mult pentru rabdarea de a citi, stiu ca-s multe nelamuriri, dar efectiv nu stiu cum sa fac.
Buna, pentru situatii mai complexe avem un serviciu de consultanta pe skype unde putem discuta toate aceste aspecte. Tariful este de 250 lei/sedinta.
Luiza Daneliuc perfect, mulțumesc mult! Am sa va contactez
Buna Luiza. Daca nu am depus declaratia in termen de 30 de zile dar am intocmit un contract de inchiriere nou la inceputul lui februarie, eu crezand ca prelungirea se refera si la cazul acesta, ce ma sfatuiesti sa fac? Contractul este cu o persoana juridica deci ei il folosesc ca sa isi deduca in contabilitate presupun. Sa depun asa cu intarziere si sa astept sa vad ce se intampla? Ma pot astepta la ceva penalizari oare?
Pentru venitul aferent 2019 nu vor fi penalizari deoarece termenul de plata este 15 martie 2020. Iar pentru 2018 termenul tocmai s-a prelungit la 31.07.2019. Cel mai bine este sa o depui acum cat mai repede. Singura sanctiune ar fi pentru depunerea cu intarziere dar nu am auzit sa se aplice inca astfel de sanctiuni.
@@LuizaDaneliuc Mersi mult! Foarte de ajutor toate video-urile tale. Sunt sigura ca oricate ai face pe tema asta tot nu ar fi suficiente pentru noi muritorii de rand care abia navigam prin abrambureala asta continua.
Cum sterg o declaratie unica ?
Daca a fost depusa si recipisa e valida nu se mai poate sterge. Poti doar depune o rectificativa cu sumele/datele corecte.
Daca ai PFA ti-se suspenda pensia ?
La casa de pensi au spus ca nu, se va suspenda doar in cazu in care se incheie un contract individual de munca
Pensia pentru limita de varsta sau anticipata nu se suspenda.
@@LuizaDaneliuc pai si daca am handicap grad 1 , e anticipata ?