Vino in universul FAN - Freelance Accounting Network, comunitatea celor ce doresc alerte fiscale zilnice, indrumare fiscala si contabila personalizata, in timp real si pe tot parcursul lunii: network.luizadaneliuc.ro/
Ma bucur ca v-a ajutat! Poate aveti cunostinte carora le-ar folosi comunitatea noastra nou lansata www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/ Multumesc!
Multumesc, nu stiu daca ai vazut proiectul nostru nou pentru antreprenorii la inceput de drum, poate stii pe cineva interesat:www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Poti face un video in care ne spui ce au voie sa controleze cei de la anaf si ce nu? De exemplu telefoanele, agendele (de ex in saloane agendele de programari sau chiar agendele din telefon) comenzile de produse etc?
Am PFA ul deschis din 2022 fara venituri iar acum realizez ca tinand cont de aceasta noua legislatia abuziva in care nu doar ca platesti un serviciu de o calitate execrabila pe care nici macar nu il folosesc (CASS), si pe langa acest fapt trebuie sa il platesti din bani pe care nici macar nu ii ai deoarece nu ai realizat profit/venit. Daca il inchid in cel mai scurt timp posibil voi mai avea ceva de platit?
Din pacate nu mai aveti ce sa faceti acum. Pentru viitor ca sa fiti la curent cu toata legislatia in timp util, va invit in comunitatea noastra nou creata, care exact asta face, informeaza: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Motivul pentru care am închis îi-ul, după 23 de ani de capitalism sălbatic. Venit/profit zero, dar trebuie să plătești obligat-forțat. 10% pentru CASS, dar servicii de sănătate zero. Și o întrebare retorică: De ce în România trebuie să plătesc 10%, iar în Olanda (țara aia cu care ne tragem de șireturi doar la fotbal) trebuie să plătesc 4%? procente pe care în cea mai mare parte le primesc înapoi de la fiscul lor (Belastingdienst), fără să completez nici o fițuică sau dosar cu șină, dacă nu folosesc serviciile lor medicale în luna precedentă.
Buna! Multumim frumos pentru explicatii! Intotdeauna foarte utile! Acum te rog sa ma scuzi pentru cele pe care le voi spune, va fi evident un strigat al frustrarii acumulate impotriva celor ce ne administreaza tara cu atata "dibacie si ne doresc atat de mult binele"... Eu nu inteleg cum sa platesti de 2-3 ori pentru acelasi lucru. Daca sunt salariat si platesc CASS si am si un PFA si mai inregistrez si de-acolo ceva venituri, de ce sa mai platesc si aici pentru acelasi lucru?? Sanatatea reprezinta un serviciu ca oricare altul, spre exemplu ca un abonament de autobuz. Intrebarea este DE CE sa platesc de mai multe ori pentru acelasi lucru? Cand merg sa cumpar un abonament de autobuz il platesc de 2 sau 3 ori? Cand merg sa cumpar o paine, o platesc si pe ea de mai multe ori? La fel si pentru sanatate. Beneficiez de ceva in plus? Am vreun avantaj? Daca nu, care este justificarea? Daca am fi platit pentru CAS (pensie) de mai multe ori, as fi putut intelege, pentru ca platind mai mult, am fi beneficiat de o pensie mai mare (teoretic). Dar asa? Primim alte servicii medicale? Vom avea spitale moderne, echipate corespunzator, iar personalul medical va fi ireprosabil incepand cu 1 ianuarie 2024? Iertati-ma, dar parca ne este teama sa spunem lucrurilor pe nume: Daca acesta nu este un furt si o bataie de joc a statului asupra noastra, a celor ce avem un PFA sau a celor ce doresc sa aiba, atunci ce este?? Daca este furt, cum putem tolera acest lucru? De ce nicio autoritate juridica sau de orice natura ce a vazut proiectul acestei legi si a realizat nu doar ca este unul imoral, ci unul abuziv, nu a atacat in instanta ministerul acesta hulpav al finantelor publice, care nu lucreaza pentru cetateni (asa cum se depun juramintele cand sunt alesi sau numiti), ci numai si numai impotriva noastra? Scuzati-ma daca gandesc ciudat si sunt prea vehement pe tema asta, dar am impresia ca traim sub un regim dictatorial fiscal, unde ne plangem, dar nimeni nu face nimic. Adica indivizii ce ne administreaza tara, huzuresc pe banii nostri si decid dupa bunul lor plac (doar pentru ca pot si vor) cum sa ne mai stoarca de bani cand deficitul fiscal creste? Gresesc cu ceva? Poate sunt eu nebun sau nu inteleg multe lucruri... Inca o data, multumesc pentru informatii si te rog sa ma scuzi daca ce am scris a deranjat cu ceva!
Nu stiu cui ii e frica sa spuna lucrurilor pe nume. Noi contabilii avem protest pe 8 iulie impotriva sistemului. Noi scriem articole si facem video-uri ca restul oamenilor sa inteleaga ce ii asteapta si sa reactioneze. Unde sunt oamenii? La mare, in case, pe internet. Nu sunt la protest, nu ne sustin. Ce se voteaza? Pomana electorala. Iesiti la vot, informati cunoscutii de ce invatati din aceste video-uri, aveti grija ce votati. Faceti ceva concret sau daca nu puteti sustineti pe cei care fac, distribuiti informatia, poate altcineva poate sa se implice mai direct. Si in final asumati-va ca traiti in Romania iar in timpul vietii noastre lucrurile nu se vor schimba. Nu mai visati la cai verzi, ori acceptati situatia ori faceti ceva sa schimbati situatia, macar a dvs. si a familiei dvs. daca nu a tarii.
@@LuizaDaneliuc inca mai avem timp ca pana la alegerile ce vor veni sa votam diferit de ce s-a votat pana acum si sa mai imbunatatim putin lucrurile. Foarte bine ai scris mai sus si am simtit inca din primele tale videoclipuri pe care le-am vazut ca dincolo de partea contabila si fiscala, transmiti si un mesaj civic. Cel putin eu l-am simtit, poate pentru ca l-am cautat (facand parte in trecut dintr-o asociatie civica ce a militat pentru drepturile cetatenilor). Va doresc succes la protest Luiza si sa fiti cat mai multi! Eu voi posta acest videoclip al tau inainte de alegeri sa vada toti cunoscutii cum aceasta clasa politica de care nu mai scapam, sub falsul caracter social pe care il etaleaza, da cu o mana (tot din banii nostri) si ia cu zece. Prea putin sunt cunoscute lucrurile acestea, insa prea importante pentru toti ar trebui sa fie. Spor in continuare!
@bogdanstanescu3337 multumim! Postati si despre protest sau petitia, link aici, poate semneaza cineva. campaniamea.declic.ro/petitions/fara-haos-in-legislatia-fiscala-vrem-predictibilitate?source=whatsapp-share-button&share=77f50ac3-b857-4968-bd95-5bcee8ffc328&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR18KesRgYMgVbMqD7tTjesU4bdjsWXBG81NTOkIfn0BhnAxj5kUbHXIVeU_aem_FSpPr1xg1AbbwU9lbK2K3A
Multumim mult pentru toate informatiile! Ca incepator intr-un mic business, fara contabil, dvs sunteti o comoara. Totusi, va rog sa ma lamuriti: sunt in concediu de crestere copil, in prezent, deci primesc indemnizatie, si am si un PFA (pe care nu realizez profit, e cam pe zero, mai mult fac de hobby), ce trebuie sa platesc? CAS, CASS?
Bună seara. PFA(medic dentist) 0 venit 2023 același 0 venit pentru 2024, fără nici o forma de angajare. Am depus D212 pe 24.04.2024, iar cei 1980 lei CASS trebuie sa-l achit pana pe 25.05.2025 Urmează sa fiu internata la stat și nu știu cum demonstrez ca sunt asigurata la sănătate.
Bună seara. Va multumesc pentru raspuns. Am verificat pe site-ul Casei Naționale de Sănătate, introducând CNP-ul și figurez ca persoana asigurată (banuiesc ca în urma depunerii Decl. Unice). Mulțumim pentru toate informațiile ce ne sunt de un real folos.
Foarte bune explicațiile, mulțumim! Totuși nu sunt sigură dacă am înțeles 100% bine și aș dori un răspuns în legătură cu un caz concret, dacă mă puteți ajuta, vă rog. Eu sunt salariat, cu un salariu de aprox 2x salariul minim pe economie, normal mi se trage CASS și alte taxe. Eu dacă pe lângă job aș dori să deschid un pfa, să investesc și la bursă și aș mai primi și niște bani din drepturi de autor (pe acestea le primesc o singură dată pe an), cum ar trebui să calculez venitul, respectiv contribuția la CASS? Pfa ar fi separat, iar veniturile din bursă și drepturi de autor cumulate? (în declarația unică ar trebui să le trec pe toate 3 împreună?) Iar dacă îmi păstrez și job-ul ar mai trebui să plătesc CASS pt pfa?
Foarte bune informatiile, multumim pentru video. Mai este o situatie pe care nu ati specificat-o in clip: PFA cu venit sub 6 salarii (pentru asta e clar se plateste 1980 lei CASS) si venituri extra tot sub 6 salarii, de exemplu venit din dobanzi bancare de 200 lei. Ce se intampla in acest caz? Multumesc.
O sugestie, dacă îmi este permis, pentru un material, prin care sa ne lămuriți ce CAS (contributii pensie) datorează o persoana care obține venituri din bursa, dividende de la SRL si bursa, si din PFI. Nelămurirea vine din informația ca pentru veniturile din bursa nu se datorează CAS, dar dacă se depășesc anumite plafoane in veniturile totale, se datorează CAS. Anticipate mulțumiri! Mult succes în acest proiect superutil!!
Deci, daca in anul 2024 am venituri din CIM mai mari decat 6*3700, voi avea de platit pt PFA un CASS de 10% din venitul efectiv realizat, indiferent de valoarea acestuia, corect?
Da, pana in 60 de salarii este corect. Aruncati un ochi si in noua noastra comunitate sau poate cunoasteti pe cineva caruia i-ar folosi: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Buna ziua! Sunt pensionar militar si nu plataesc CASS fiind scutit prin lege. Am si un PFA cu un venit total de 1000 lei. Mai trebuie sa platesc CASS pe PFA ? Multumesc frumos!
Bună ziua, am și eu 2 întrebări dacă se poate. Veniturile obținute ca salariat se calculează ca salariul net (sau cel brut) din 2024 să depășească cele 6 salarii minime brute? (6x3.300?) În cazul în care sunt angajat în altă parte, dar totuși PFA-ul pe 2024 înregistrează venituri și nu este pe pierdere/zero, cum se calculează CASS? 10% din venitul net?
1. Salariul brut. 2. 10% din venit pana in 60 de salarii. Va asteptam si in comunitate pentru informatii si explocatii mai pe larg: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
@@LuizaDaneliuc Deci dacă am 6 salarii minime din altă parte pe 2024 (adică 6x3.300 brut, 6x2.129 net) mă încadrez la excepția de a nu plăti CASS decât 10% dacă nu ating plafonul de 6 salarii?
Buna ziua, de aceea am inchis pfa-ul si am trecut pe contract de drepturi de autor. Acum am alta problema - cum se impoziteaza mai multe contracte DA? cine plateste contributiile daca eu inchei contracte DA cu mai multi clienti pentru care scriu si cum se calculeaza aceste contributii? As fi recunoscatoare pentru un astfel de video explicativ, multumesc anticipat!
Este o explicatie mai lunga, va invit in comunitatea noastra recent lansata pentru explicatii pe larg: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Veniturile din Adsense trebuie fiecalizate pe SRL sau Pfa. Daca alegeri PFA si platiti contributie la pensie atunci da. Va invit in comunitatea noastra pentru mai multe informatii de acest gen: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Buna ziua, Am un PFA (sistem real) si am realizat venituri in primele 6 luni din 2024 si din iulie sunt pe CIM si nu mai incasez venituri pe PFA. Pentru anul 2024, imi este clar, voi avea de platit impozit, CAS si CASS atat pe veniturile de pana acum pe PFA cat si pentru veniturile salariale. Ce se intampla in 2025 daca pastrez PFA-ul si am venituri 0 pe tot parcursul anului 2025? Voi mai avea ceva taxe de platit pe PFA, avand in vedere ca voi avea venituri salariale de peste 6 salarii minime? Intentia mea este sa pastrez PFA-ul, cu venituri 0, pana anul viitor in Mai, cand este termenul de plata a taxelor pe anul 2024. Multumesc!
Buna, multumim frumos pt toate informatiile, faceti o treaba minunata cu acest canal. O intrebare as avea, daca vreau sa vad produse digitale, ce ar fi mai ok, PFA sau SRL?
Decizia trebuie sa se ia pe cifre concrete, nu doar obiectul de activitate conteaza, dexi nu va pot ajuta aici. Avem serviciile de consultanta unde puteti discuta concret cu colegul meu situatia. Avem si comunitatea nou lansata: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Buna ziua,sunt si angajata si am si un Pfa .Pentru PFA ,daca depasesc 12 salarii minime pe economie mai platesc Cas ? Am inteles ca pt Cass se plateste 1o% din venitul. realizat . Multumesc mult.
Da, platiti pensie si daca sunteti angajata. Mai multe informatii utile gasiti in comunitatea noastra: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Buna ziua! Din ce am inteles CASS-ul este deductibil pe PFA. Eu am venit de 2500 de lei in 2024. Pana la urma când si cum se deduce CASS-ul? Sa stiu daca la anul am de platit asa de mult sau daca se deduce.
Multumesc. Deci bottom line: Sunt salariat, pe PFA n-am incasat nimic => CASS = 10% * 0. Apoi, daca PFA-ul e suspendat, banuiesc ca nu se aplica nimic. Am declarat venit 0, si n-am bifat CASS. Sper sa nu-mi faca ANAF vreo surpriza.
Da, asa ar fi. Aruncati o privire si in comunitatea noastra nou lansata sau poate stiti pe cineva interesat. Orice share ne-ar ajuta, multumesc! www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Da, daca venitul din PFA este intre 6 si 60 de salarii. Aruncati un ochi si in noua noastra comunitate sau poate cunoasteti pe cineva caruia i-ar folosi: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
@@LuizaDaneliuc mai am o întrebare legata de cartea de munca Dacă soțul deschide un SRL, perioada cat este activ i se vor recunoaste anii (perioada) ca vechime în munca?
Pentru un SRL nu platiti contributie obligatorie la pensie pe veniturile din dividende, doar la sanatate e controbutie obligatorie. Daca se angajeaza la firma, atunci da. Ca si informatie generala, orice contributie la pensie platita este recunoscuta ca vechime. Invers, nu platesti, nu ai vechime.
Da, se aplica si pentru PFA la norma. Mai multe informatii, modificari fiscale la zi puteti afla in comunitatea noastra nou lansata: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Îmi vine să URLU!!! 🤬🤬🤬 Mi-am calculat dările către stat ca PFA cu normă de venit pe 2024, în care am activat 11 zile, iar suma finală este de 2.926 lei! Pentru 11 zile!!! Vă vine să credeți?! - norma de venit 40.000 lei, ajustat la 11 zile 1.206 lei - impozit 10%: 121 lei - CASS: 10% din 6 x 3.300 = 1.980 lei - CAS: 25% din 12 x 3.300 = 9.900 lei ajustat la o lună = 825 lei _____ TOTAL: 121 + 1.980 + 825 = 2.926 LEI pt. 11 zile de activitate în 2024! Mai există oare pe mapamond un asemenea stat mafiot ca al nostru?! Există oare o modalitate legală de a scăpa măcar parțial de plata acestei sume nesimțite?
Vestea buna este ca ati calculat gresit. Nu se ajusteaza plafoanele pentru 2024 nici la sanatate nici la pensie si asta inseamna ca sunteti cu venitul de 1.206 lei sub plafoane. Deci nu datorati decat impozit. Nu am verificat calculul dvs ref. venitul ajustat la 11 zile.
@@LuizaDaneliuc Wow!!! Ar fi minunat, doar că ceva nu se leagă, ori, înțeleg eu ceva diferit față de ceea ce spuneți în videoclip: 2:10 "Dacă realizez venituri sub 6 salarii, adică chiar și 0, plătesc o contribuție minimă la sănătate de 10% din plafonul de 6 salarii minime." 2:59 "Dacă sunteți un PFA, și aveți venituri sub 6 salarii minime pe economie, aveți obligația să plăți o contribuție la sănătate de 10% din plafonul de 6 salarii." 6:14 "Regula generală spune că, un PFA cu venituri 0, plătește 10% din 6 salarii minime. Chiar dacă n-are niciun venit." Eu acum ce să mai înțeleg? 🥴 Iar la CAS, având în vedere că norma de venit (40.000) este mai mare decât 12 salarii minime (39.600), am considerat că sunt obligat la plata pensiei, ajustată. Vă dați seama, nu țin morțiș să arunc pe geam acești bani, doar că nu înțeleg, prin prisma citatelor mai sus reproduse, cum de nu se aplică și în cazul meu? S-a schimbat cumva legislația de la realizarea videoclipului?
@zb1065 aveti dreptate cu sanatatea, m-am grabit, platiti si sanatate la 6 salarii. Dar pensie nu deoarece in 2024 s-a modificat legea si nu de mai ajusteaza plafoanele. La cas plateati doar daca depaseati 12 salarii.
@@LuizaDaneliuc Iertați-mă pentru insistență, dar sunt nevoit să revin pentru clarificări, dar și pentru o a doua opinie: Căutând informații pe net privind obligațiile de plată a CASS-ului pe 2024 de către PFA cu normă de venit, am găsit următoarea afirmație din partea unui specialist consultat de către HotNews: "Dacă PFA e cu normă de venit, va datora CASS la norma de venit chiar dacă va realiza venituri mult mai mari decât norma. Dar la sistem real este durerea, ca să zic așa." Și se dă acele exemple "horror", pe care le cunoaștem... De unde deduc, că cei cu normă de venit plătesc 10% din normă, cât or fi, fără a fi obligați la plata unei contribuții minime calculate la plafonul de 6 salarii. Mai mult de atât, pe declarația unică la rubrica destinată PFA cu normă de venit, nu se regăsește vreun câmp de unde ar reieși că un PFA cu o normă/venituri mai mici de 6 salarii ar fi obligat la plata contribuției minime de 1.980 lei. Așadar, iarăși, ce să cred? E posibil să fi greșit, totuși, și calculul CASS-ului, așa cum mi-ați spus în primul răspuns? Iar dacă plătesc CASS 10% din norma calculată pt. cele 11 zile active, adică 1.206 lei x 10% = 121 lei, voi fi asigurat pentru suma asta până în 24/05/2025? Ar fi prea frumos pt. a fi adevărat, dar cine știe, poate, poate... Speranța moare ultima... 🙂 Oricum, altă variantă nu-mi oferă declarația.
Deci cu alte cuvinte daca: 1. Deschizi un PFA pentru un job tehnic: instalator, electrician, etc. 2. Dar nu ai nici un client timp de 1 an - timp in care pleci din tara sa lucrezi. 3. Cand revii acasa, gasesti conturile blocate de anaf pentru ca nu ai achitat "taxa de prostie" ?
@@LuizaDaneliuc Excuse my *english*. How the F is this allowed ? Nu exista nici o intitutie legala ( curtea suprema, constitutionala, ceva din EU ) care sa le 'traga un sut in ...bot" ?
Nu, pentru aceste venituri nu. Cum nici la dividende nu se aplica TVA. Va rog, daca aveti cunoscuti pe care i-ar interesa noua noastra comunitate, orice share ne ajuta. Multumesc! www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Poate in rau. Sau daca oamenii ies in strada. Era un proiect de lege pentru eliminarea dublei sau triplei impozitari la cass dar nu s-a mai auzit nimic de el.
Din pacate, la cum arata scenariul politic, si la ce "amenintari" s-au facut de la minister, sigur nu va ramane in picioare aceasta portita, vor trage in privat cat se poate...
Taxele se aplica in functie de entitate PFA, SRL, nu in functie de obiectul de activitate. Iar TVA-ul e acelasi pentru toata lumea, inclusiv pentru persoanele fizice. Tva 22%, impozit venit 16% nu 10% etc
Am un PFA, 0 venituri în 2024, sunt salariată. Curând intru în concediu prenatal, apoi concediu creștere copil, deci suspendare CIM. Dacă păstrez deschis PFA-ul, sunt obligată să plătesc sănătatea? De asemenea, pot avea venituri pe PFA fără să îmi afecteze indemnizația de creștere copil? Mulțumesc frumos!
Legat de venituri, stiu ca se pot incasa fara sa afecteze indemnizatia, intr-o limita in jur de 12000 lei pe an, daca nu ma insel… nu mai stiu exact valoarea, dar erau 6 sal minime sau ceva de genul acesta.
Vino in universul FAN - Freelance Accounting Network, comunitatea celor ce doresc alerte fiscale zilnice, indrumare fiscala si contabila personalizata, in timp real si pe tot parcursul lunii: network.luizadaneliuc.ro/
Super util, super bine explicat. 👍🏼😊
Multumesc!
Multumesc si eu! 😀
Multumesc pentru confirmarea la ce stiam. Chiar e foarte util video-ul.
Ma bucur! Avem un proiect nou, daca stiti pe cineva interesat: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
multumesc mult , abia acum m-am lamurit , am tot cautat si nu am gasit nicaieri informatia asta. nici chiar cu bani....
Ma bucur ca v-a ajutat! Poate aveti cunostinte carora le-ar folosi comunitatea noastra nou lansata www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Multumesc!
Felicitari Luiza ! 👍
Multumesc, nu stiu daca ai vazut proiectul nostru nou pentru antreprenorii la inceput de drum, poate stii pe cineva interesat:www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Poti face un video in care ne spui ce au voie sa controleze cei de la anaf si ce nu? De exemplu telefoanele, agendele (de ex in saloane agendele de programari sau chiar agendele din telefon) comenzile de produse etc?
Am PFA ul deschis din 2022 fara venituri iar acum realizez ca tinand cont de aceasta noua legislatia abuziva in care nu doar ca platesti un serviciu de o calitate execrabila pe care nici macar nu il folosesc (CASS), si pe langa acest fapt trebuie sa il platesti din bani pe care nici macar nu ii ai deoarece nu ai realizat profit/venit. Daca il inchid in cel mai scurt timp posibil voi mai avea ceva de platit?
Din pacate nu mai aveti ce sa faceti acum. Pentru viitor ca sa fiti la curent cu toata legislatia in timp util, va invit in comunitatea noastra nou creata, care exact asta face, informeaza: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Multumim pentru video! 🎉
Si eu multumesc!
Motivul pentru care am închis îi-ul, după 23 de ani de capitalism sălbatic.
Venit/profit zero, dar trebuie să plătești obligat-forțat.
10% pentru CASS, dar servicii de sănătate zero.
Și o întrebare retorică: De ce în România trebuie să plătesc 10%, iar în Olanda (țara aia cu care ne tragem de șireturi doar la fotbal) trebuie să plătesc 4%? procente pe care în cea mai mare parte le primesc înapoi de la fiscul lor (Belastingdienst), fără să completez nici o fițuică sau dosar cu șină, dacă nu folosesc serviciile lor medicale în luna precedentă.
Aveti dreptate!
Buna! Multumim frumos pentru explicatii! Intotdeauna foarte utile!
Acum te rog sa ma scuzi pentru cele pe care le voi spune, va fi evident un strigat al frustrarii acumulate impotriva celor ce ne administreaza tara cu atata "dibacie si ne doresc atat de mult binele"...
Eu nu inteleg cum sa platesti de 2-3 ori pentru acelasi lucru.
Daca sunt salariat si platesc CASS si am si un PFA si mai inregistrez si de-acolo ceva venituri, de ce sa mai platesc si aici pentru acelasi lucru??
Sanatatea reprezinta un serviciu ca oricare altul, spre exemplu ca un abonament de autobuz.
Intrebarea este DE CE sa platesc de mai multe ori pentru acelasi lucru? Cand merg sa cumpar un abonament de autobuz il platesc de 2 sau 3 ori? Cand merg sa cumpar o paine, o platesc si pe ea de mai multe ori?
La fel si pentru sanatate.
Beneficiez de ceva in plus? Am vreun avantaj?
Daca nu, care este justificarea?
Daca am fi platit pentru CAS (pensie) de mai multe ori, as fi putut intelege, pentru ca platind mai mult, am fi beneficiat de o pensie mai mare (teoretic).
Dar asa? Primim alte servicii medicale? Vom avea spitale moderne, echipate corespunzator, iar personalul medical va fi ireprosabil incepand cu 1 ianuarie 2024?
Iertati-ma, dar parca ne este teama sa spunem lucrurilor pe nume: Daca acesta nu este un furt si o bataie de joc a statului asupra noastra, a celor ce avem un PFA sau a celor ce doresc sa aiba, atunci ce este??
Daca este furt, cum putem tolera acest lucru?
De ce nicio autoritate juridica sau de orice natura ce a vazut proiectul acestei legi si a realizat nu doar ca este unul imoral, ci unul abuziv, nu a atacat in instanta ministerul acesta hulpav al finantelor publice, care nu lucreaza pentru cetateni (asa cum se depun juramintele cand sunt alesi sau numiti), ci numai si numai impotriva noastra?
Scuzati-ma daca gandesc ciudat si sunt prea vehement pe tema asta, dar am impresia ca traim sub un regim dictatorial fiscal, unde ne plangem, dar nimeni nu face nimic.
Adica indivizii ce ne administreaza tara, huzuresc pe banii nostri si decid dupa bunul lor plac (doar pentru ca pot si vor) cum sa ne mai stoarca de bani cand deficitul fiscal creste?
Gresesc cu ceva? Poate sunt eu nebun sau nu inteleg multe lucruri...
Inca o data, multumesc pentru informatii si te rog sa ma scuzi daca ce am scris a deranjat cu ceva!
Nu stiu cui ii e frica sa spuna lucrurilor pe nume. Noi contabilii avem protest pe 8 iulie impotriva sistemului. Noi scriem articole si facem video-uri ca restul oamenilor sa inteleaga ce ii asteapta si sa reactioneze. Unde sunt oamenii? La mare, in case, pe internet. Nu sunt la protest, nu ne sustin. Ce se voteaza? Pomana electorala. Iesiti la vot, informati cunoscutii de ce invatati din aceste video-uri, aveti grija ce votati. Faceti ceva concret sau daca nu puteti sustineti pe cei care fac, distribuiti informatia, poate altcineva poate sa se implice mai direct. Si in final asumati-va ca traiti in Romania iar in timpul vietii noastre lucrurile nu se vor schimba. Nu mai visati la cai verzi, ori acceptati situatia ori faceti ceva sa schimbati situatia, macar a dvs. si a familiei dvs. daca nu a tarii.
@@LuizaDaneliuc inca mai avem timp ca pana la alegerile ce vor veni sa votam diferit de ce s-a votat pana acum si sa mai imbunatatim putin lucrurile.
Foarte bine ai scris mai sus si am simtit inca din primele tale videoclipuri pe care le-am vazut ca dincolo de partea contabila si fiscala, transmiti si un mesaj civic. Cel putin eu l-am simtit, poate pentru ca l-am cautat (facand parte in trecut dintr-o asociatie civica ce a militat pentru drepturile cetatenilor).
Va doresc succes la protest Luiza si sa fiti cat mai multi!
Eu voi posta acest videoclip al tau inainte de alegeri sa vada toti cunoscutii cum aceasta clasa politica de care nu mai scapam, sub falsul caracter social pe care il etaleaza, da cu o mana (tot din banii nostri) si ia cu zece. Prea putin sunt cunoscute lucrurile acestea, insa prea importante pentru toti ar trebui sa fie.
Spor in continuare!
@bogdanstanescu3337 multumim! Postati si despre protest sau petitia, link aici, poate semneaza cineva. campaniamea.declic.ro/petitions/fara-haos-in-legislatia-fiscala-vrem-predictibilitate?source=whatsapp-share-button&share=77f50ac3-b857-4968-bd95-5bcee8ffc328&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR18KesRgYMgVbMqD7tTjesU4bdjsWXBG81NTOkIfn0BhnAxj5kUbHXIVeU_aem_FSpPr1xg1AbbwU9lbK2K3A
Multumim mult pentru toate informatiile! Ca incepator intr-un mic business, fara contabil, dvs sunteti o comoara. Totusi, va rog sa ma lamuriti: sunt in concediu de crestere copil, in prezent, deci primesc indemnizatie, si am si un PFA (pe care nu realizez profit, e cam pe zero, mai mult fac de hobby), ce trebuie sa platesc? CAS, CASS?
Bună seara. PFA(medic dentist) 0 venit 2023 același 0 venit pentru 2024, fără nici o forma de angajare. Am depus D212 pe 24.04.2024, iar cei 1980 lei CASS trebuie sa-l achit pana pe 25.05.2025
Urmează sa fiu internata la stat și nu știu cum demonstrez ca sunt asigurata la sănătate.
Daca nu apareti in sistem in baza declaratiei unice depuse, mergeti la casa de sanatate si rugati sa va bage manual in sistem.
Bună seara. Va multumesc pentru raspuns. Am verificat pe site-ul Casei Naționale de Sănătate, introducând CNP-ul și figurez ca persoana asigurată (banuiesc ca în urma depunerii Decl. Unice). Mulțumim pentru toate informațiile ce ne sunt de un real folos.
@cidemramazan-h3b si eu multumesc!
Buna seara! Amnistia fiscala nu se aplica si pt PFA ce are de plata CASS până in 25.05'25?
Nu, data scadenta trebuie sa fie pana in 31.08.2024
Foarte util! Unde pot gasi cum se completeaza declaratia unica la desfiintarea/ radierea unui PFA? Multumesc!
Nu avem un asemenea exemplu imi pare rau.
Foarte bune explicațiile, mulțumim! Totuși nu sunt sigură dacă am înțeles 100% bine și aș dori un răspuns în legătură cu un caz concret, dacă mă puteți ajuta, vă rog.
Eu sunt salariat, cu un salariu de aprox 2x salariul minim pe economie, normal mi se trage CASS și alte taxe. Eu dacă pe lângă job aș dori să deschid un pfa, să investesc și la bursă și aș mai primi și niște bani din drepturi de autor (pe acestea le primesc o singură dată pe an), cum ar trebui să calculez venitul, respectiv contribuția la CASS? Pfa ar fi separat, iar veniturile din bursă și drepturi de autor cumulate? (în declarația unică ar trebui să le trec pe toate 3 împreună?) Iar dacă îmi păstrez și job-ul ar mai trebui să plătesc CASS pt pfa?
Da, exact ati inteles bine.
Foarte bune informatiile, multumim pentru video. Mai este o situatie pe care nu ati specificat-o in clip: PFA cu venit sub 6 salarii (pentru asta e clar se plateste 1980 lei CASS) si venituri extra tot sub 6 salarii, de exemplu venit din dobanzi bancare de 200 lei. Ce se intampla in acest caz? Multumesc.
Se cumuleaza si daca e tot sub 6 salarii se achita la 6 salarii.
multumim pentru video
Ar fi util sa puneti in descriere link catre articolul de pe blog la care va referiti 0:27
Acesta este articolul: www.luizadaneliuc.ro/pfa-cu-venituri-zero-contract-de-munca-platesc-cass-in-2024/
O sugestie, dacă îmi este permis, pentru un material, prin care sa ne lămuriți ce CAS (contributii pensie) datorează o persoana care obține venituri din bursa, dividende de la SRL si bursa, si din PFI. Nelămurirea vine din informația ca pentru veniturile din bursa nu se datorează CAS, dar dacă se depășesc anumite plafoane in veniturile totale, se datorează CAS. Anticipate mulțumiri! Mult succes în acest proiect superutil!!
@@joghiuovidiu999 nu se cumuleaza la plafonul de cas decat veniturile pentru care se datoreaza cas
Deci, daca in anul 2024 am venituri din CIM mai mari decat 6*3700, voi avea de platit pt PFA un CASS de 10% din venitul efectiv realizat, indiferent de valoarea acestuia, corect?
Da, pana in 60 de salarii este corect. Aruncati un ochi si in noua noastra comunitate sau poate cunoasteti pe cineva caruia i-ar folosi: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Buna ziua! Sunt pensionar militar si nu plataesc CASS fiind scutit prin lege. Am si un PFA cu un venit total de 1000 lei. Mai trebuie sa platesc CASS pe PFA ? Multumesc frumos!
Da, trebuie sa platiti Cass la minim 6 salarii minime daca Pfa-ul nu este suspendat oficial la Anaf.
@@LuizaDaneliuc Multumesc frumos!
Bună ziua, am și eu 2 întrebări dacă se poate.
Veniturile obținute ca salariat se calculează ca salariul net (sau cel brut) din 2024 să depășească cele 6 salarii minime brute? (6x3.300?)
În cazul în care sunt angajat în altă parte, dar totuși PFA-ul pe 2024 înregistrează venituri și nu este pe pierdere/zero, cum se calculează CASS? 10% din venitul net?
1. Salariul brut. 2. 10% din venit pana in 60 de salarii. Va asteptam si in comunitate pentru informatii si explocatii mai pe larg: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
@@LuizaDaneliuc Deci dacă am 6 salarii minime din altă parte pe 2024 (adică 6x3.300 brut, 6x2.129 net) mă încadrez la excepția de a nu plăti CASS decât 10% dacă nu ating plafonul de 6 salarii?
Buna ziua, de aceea am inchis pfa-ul si am trecut pe contract de drepturi de autor. Acum am alta problema - cum se impoziteaza mai multe contracte DA? cine plateste contributiile daca eu inchei contracte DA cu mai multi clienti pentru care scriu si cum se calculeaza aceste contributii? As fi recunoscatoare pentru un astfel de video explicativ, multumesc anticipat!
Este o explicatie mai lunga, va invit in comunitatea noastra recent lansata pentru explicatii pe larg: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Nu stiu daca acesta este locul corect pentru aceasta intrebare, insa vreau sa stiu daca veniturile din AdSense conteaza pentru vechime in munca.
Veniturile din Adsense trebuie fiecalizate pe SRL sau Pfa. Daca alegeri PFA si platiti contributie la pensie atunci da. Va invit in comunitatea noastra pentru mai multe informatii de acest gen: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Buna ziua, Am un PFA (sistem real) si am realizat venituri in primele 6 luni din 2024 si din iulie sunt pe CIM si nu mai incasez venituri pe PFA. Pentru anul 2024, imi este clar, voi avea de platit impozit, CAS si CASS atat pe veniturile de pana acum pe PFA cat si pentru veniturile salariale.
Ce se intampla in 2025 daca pastrez PFA-ul si am venituri 0 pe tot parcursul anului 2025? Voi mai avea ceva taxe de platit pe PFA, avand in vedere ca voi avea venituri salariale de peste 6 salarii minime?
Intentia mea este sa pastrez PFA-ul, cu venituri 0, pana anul viitor in Mai, cand este termenul de plata a taxelor pe anul 2024.
Multumesc!
Buna, multumim frumos pt toate informatiile, faceti o treaba minunata cu acest canal. O intrebare as avea, daca vreau sa vad produse digitale, ce ar fi mai ok, PFA sau SRL?
Decizia trebuie sa se ia pe cifre concrete, nu doar obiectul de activitate conteaza, dexi nu va pot ajuta aici. Avem serviciile de consultanta unde puteti discuta concret cu colegul meu situatia. Avem si comunitatea nou lansata: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
@@LuizaDaneliuc mulțumesc frumos! ☺️
Buna ziua,sunt si angajata si am si un Pfa .Pentru PFA ,daca depasesc 12 salarii minime pe economie mai platesc Cas ? Am inteles ca pt Cass se plateste 1o% din venitul.
realizat .
Multumesc mult.
Da, platiti pensie si daca sunteti angajata. Mai multe informatii utile gasiti in comunitatea noastra: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
@@LuizaDaneliuc Multumesc mult!🤗
Buna ziua! Din ce am inteles CASS-ul este deductibil pe PFA. Eu am venit de 2500 de lei in 2024. Pana la urma când si cum se deduce CASS-ul? Sa stiu daca la anul am de platit asa de mult sau daca se deduce.
CASS-ul se deduce prin declaratia unica, este o casuta speciala unde veti introduce acest CASS.
Si un pensionar cu pfa, fara activitate?
Si eu vreau sa stiu daca iti impoziteaza din pensie...
de acum activitatea lui e sa stea legat de digitalizarea pfa ului😊
Multumesc.
Deci bottom line: Sunt salariat, pe PFA n-am incasat nimic => CASS = 10% * 0.
Apoi, daca PFA-ul e suspendat, banuiesc ca nu se aplica nimic. Am declarat venit 0, si n-am bifat CASS. Sper sa nu-mi faca ANAF vreo surpriza.
Da, asa ar fi. Aruncati o privire si in comunitatea noastra nou lansata sau poate stiti pe cineva interesat. Orice share ne-ar ajuta, multumesc! www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Deci daca pe langa PFA am si alte venituri, platesc 10% la sanatate din tot venitul de la PFA?
Da, daca venitul din PFA este intre 6 si 60 de salarii. Aruncati un ochi si in noua noastra comunitate sau poate cunoasteti pe cineva caruia i-ar folosi: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
La alte venituri se incadreaza si pensia?
Nu, pensia nu se cumuleaza cu restul veniturilor.
Buna ziua, daca închid PFA-ul cu venit 0 sau il suspend in anul 2024 tot trebuie sa plăteasc?
Da, din pacate, asta este problema.
@@LuizaDaneliuc mai am o întrebare legata de cartea de munca
Dacă soțul deschide un SRL, perioada cat este activ i se vor recunoaste anii (perioada) ca vechime în munca?
Pentru un SRL nu platiti contributie obligatorie la pensie pe veniturile din dividende, doar la sanatate e controbutie obligatorie. Daca se angajeaza la firma, atunci da. Ca si informatie generala, orice contributie la pensie platita este recunoscuta ca vechime. Invers, nu platesti, nu ai vechime.
Daca Pfa ul este la norma?
Da, se aplica si pentru PFA la norma. Mai multe informatii, modificari fiscale la zi puteti afla in comunitatea noastra nou lansata: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
Oare dacă ai PFA (normă de venit) suspendat, mai plătești CASS?
Nu, daca e suspendat la ONRC. Mai multe informatii utile poti afla in noua noastra comunitate: www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
❤🧡💛💚💙💜
😀👍
Îmi vine să URLU!!! 🤬🤬🤬
Mi-am calculat dările către stat ca PFA cu normă de venit pe 2024, în care am activat 11 zile, iar suma finală este de 2.926 lei! Pentru 11 zile!!! Vă vine să credeți?!
- norma de venit 40.000 lei, ajustat la 11 zile 1.206 lei
- impozit 10%: 121 lei
- CASS: 10% din 6 x 3.300 = 1.980 lei
- CAS: 25% din 12 x 3.300 = 9.900 lei ajustat la o lună = 825 lei
_____
TOTAL: 121 + 1.980 + 825 = 2.926 LEI pt. 11 zile de activitate în 2024!
Mai există oare pe mapamond un asemenea stat mafiot ca al nostru?!
Există oare o modalitate legală de a scăpa măcar parțial de plata acestei sume nesimțite?
Vestea buna este ca ati calculat gresit. Nu se ajusteaza plafoanele pentru 2024 nici la sanatate nici la pensie si asta inseamna ca sunteti cu venitul de 1.206 lei sub plafoane. Deci nu datorati decat impozit. Nu am verificat calculul dvs ref. venitul ajustat la 11 zile.
@@LuizaDaneliuc
Wow!!! Ar fi minunat, doar că ceva nu se leagă, ori, înțeleg eu ceva diferit față de ceea ce spuneți în videoclip:
2:10 "Dacă realizez venituri sub 6 salarii, adică chiar și 0, plătesc o contribuție minimă la sănătate de 10% din plafonul de 6 salarii minime."
2:59 "Dacă sunteți un PFA, și aveți venituri sub 6 salarii minime pe economie, aveți obligația să plăți o contribuție la sănătate de 10% din plafonul de 6 salarii."
6:14 "Regula generală spune că, un PFA cu venituri 0, plătește 10% din 6 salarii minime. Chiar dacă n-are niciun venit."
Eu acum ce să mai înțeleg? 🥴
Iar la CAS, având în vedere că norma de venit (40.000) este mai mare decât 12 salarii minime (39.600), am considerat că sunt obligat la plata pensiei, ajustată.
Vă dați seama, nu țin morțiș să arunc pe geam acești bani, doar că nu înțeleg, prin prisma citatelor mai sus reproduse, cum de nu se aplică și în cazul meu? S-a schimbat cumva legislația de la realizarea videoclipului?
@zb1065 aveti dreptate cu sanatatea, m-am grabit, platiti si sanatate la 6 salarii. Dar pensie nu deoarece in 2024 s-a modificat legea si nu de mai ajusteaza plafoanele. La cas plateati doar daca depaseati 12 salarii.
@@LuizaDaneliuc
Mulțumesc frumos! Tot e ceva... Un weekend plăcut!
@@LuizaDaneliuc
Iertați-mă pentru insistență, dar sunt nevoit să revin pentru clarificări, dar și pentru o a doua opinie:
Căutând informații pe net privind obligațiile de plată a CASS-ului pe 2024 de către PFA cu normă de venit, am găsit următoarea afirmație din partea unui specialist consultat de către HotNews:
"Dacă PFA e cu normă de venit, va datora CASS la norma de venit chiar dacă va realiza venituri mult mai mari decât norma.
Dar la sistem real este durerea, ca să zic așa."
Și se dă acele exemple "horror", pe care le cunoaștem...
De unde deduc, că cei cu normă de venit plătesc 10% din normă, cât or fi, fără a fi obligați la plata unei contribuții minime calculate la plafonul de 6 salarii.
Mai mult de atât, pe declarația unică la rubrica destinată PFA cu normă de venit, nu se regăsește vreun câmp de unde ar reieși că un PFA cu o normă/venituri mai mici de 6 salarii ar fi obligat la plata contribuției minime de 1.980 lei.
Așadar, iarăși, ce să cred? E posibil să fi greșit, totuși, și calculul CASS-ului, așa cum mi-ați spus în primul răspuns? Iar dacă plătesc CASS 10% din norma calculată pt. cele 11 zile active, adică 1.206 lei x 10% = 121 lei, voi fi asigurat pentru suma asta până în 24/05/2025? Ar fi prea frumos pt. a fi adevărat, dar cine știe, poate, poate... Speranța moare ultima... 🙂 Oricum, altă variantă nu-mi oferă declarația.
daca e suspendat pfa, chiar daca e inca pe norma, nu am treaba corect?
Corect.👍
Deci cu alte cuvinte daca:
1. Deschizi un PFA pentru un job tehnic: instalator, electrician, etc.
2. Dar nu ai nici un client timp de 1 an - timp in care pleci din tara sa lucrezi.
3. Cand revii acasa, gasesti conturile blocate de anaf pentru ca nu ai achitat "taxa de prostie" ?
Da, cam asa.
@@LuizaDaneliuc Excuse my *english*.
How the F is this allowed ?
Nu exista nici o intitutie legala ( curtea suprema, constitutionala, ceva din EU ) care sa le 'traga un sut in ...bot" ?
Asa din oficiu "sa se dea" dreptate? Nu, dreptatea ti-o faci tu, nu pica din cer.
Daca am obtinut profit din trading , pe o platforma din strainatate, si am depasit 300.000 lei pe an , se plateste si tva , ca persoana fizica ?
Nu, pentru aceste venituri nu. Cum nici la dividende nu se aplica TVA. Va rog, daca aveti cunoscuti pe care i-ar interesa noua noastra comunitate, orice share ne ajuta. Multumesc! www.luizadaneliuc.ro/freelance-accounting-network/
@@LuizaDaneliuc Multumesc pentru ajutor , o sa dau si share
Daca beneficiez de pensie in valoare mai mare de 6 salarii minime pe an, plătesc tot 10% pe venitul PFAului?
Buna!
Credeți că se va schimba legea cu privire la taxele pfa-ului?
Poate in rau. Sau daca oamenii ies in strada. Era un proiect de lege pentru eliminarea dublei sau triplei impozitari la cass dar nu s-a mai auzit nimic de el.
Din pacate, la cum arata scenariul politic, si la ce "amenintari" s-au facut de la minister, sigur nu va ramane in picioare aceasta portita, vor trage in privat cat se poate...
Da, deja s-au anuntat mariri de taxe din 2025.
Care sunt ramurile vizate până în momentul de față?
Taxele se aplica in functie de entitate PFA, SRL, nu in functie de obiectul de activitate. Iar TVA-ul e acelasi pentru toata lumea, inclusiv pentru persoanele fizice. Tva 22%, impozit venit 16% nu 10% etc
Am un PFA, 0 venituri în 2024, sunt salariată. Curând intru în concediu prenatal, apoi concediu creștere copil, deci suspendare CIM. Dacă păstrez deschis PFA-ul, sunt obligată să plătesc sănătatea? De asemenea, pot avea venituri pe PFA fără să îmi afecteze indemnizația de creștere copil? Mulțumesc frumos!
Buna ziua. Ati reusit cumva sa aflati raspunsul legat de CASS in timpul CIC? Si eu am aceeasi curiozitate. Sarcina usoara!
Legat de venituri, stiu ca se pot incasa fara sa afecteze indemnizatia, intr-o limita in jur de 12000 lei pe an, daca nu ma insel… nu mai stiu exact valoarea, dar erau 6 sal minime sau ceva de genul acesta.
Incep deja sa ma simt inferior. Trebuie sa fii extrem de inteligent sa debitezi o asemenea lege. 🤢
😀