det er en utrolig flot video fra sidste sommer. Så er det også godt, at du lader optagelsen fortsætte på stationerne. Altså at vi andre oplever den virkelige tid. Har du prøvet at ligge stations navne ind på videoen. Jeg bor her og kan rækkefølgen, men. Du køre utroligt jævnt, stabilt og blødt. Kunne der måske ligges max km ind og den faktiske hastighed i et hjørne. Men tak for din indsats og video, så alle vi andre kan se jeres arbejdsplads. TAK.
Hej Leif Tak for din kommentar. Der er desværre ikke tid til at sætte en masse udstyr op i toget, så der både filmes ud af vinduet, samt speedometeret (førerrumssignalet som det så fint hedder). Hvis jeg skulle lægge hastighed ind på andre måder, så kræver det at man optager et GPS-signal hele vejen, eller et billede af et navigationsanlæg. Jeg ved ikke hvordan man ellers lige skulle lave det. Måske jeg kunne lege med ideen, og finde en app til en iPad eller telefon som kunne køre parallelt. Det du ser er fuldstændig uredigeret, så det ville kræve lidt redigering at få lagt et GPS-track ind. Hmmm, du giver mig alligevel nogle ideer jeg måske vil tænke lidt nærmere over. Det er optaget med DJI Osmo Pocket som ikke har indbygget GPS, det har et GoPro vist, og optager et track sammen med videofilen. Jeg vil arbejde lidt med ideen ;-)
Hei Henrik. Tak for alle dine svar om det tekniske og optagelserne. Jeg ved ikke om du har set og kender jeres norske kollega RailCowGirl, tidligere HinduCowGirl, også på UA-cam, hun køre Loko El-18 på Bergensbanen for NJB mellem for det meste Voss og Bergen, men også til Oslo en gang i mellem. Hun køre også lokal tog med Flirt(69 el 96, mener jeg). Jeg ved ikke hvad kamera hun køre med, men hun køre dobbelt med plus sideoptagelse over dale og fjelde, og nu også 360 grader. Men du kunne jo spørge hende, for hun har også hastighed på i venstre side, osv info om signaler, årsager til uregelmæssigheder i driften. Hehe, hun er nu også begyndt at optage fra sin motorcykel via hjelmen 4k og 360. Ja jeg ved godt at det koster jer meget, det er dyrt grej osv. Men hils Kirstine fra Leif strandbech, ham med den dårlige engelsk stavning ;)). NB,din kollega Kenny Karijawasam fra Kennys Film er også god med et kamera 😸
Jeg prøvede min nyanskaffelse, DJI Osmo Pocket. Satte den i første omgang til 1080 (Full HD). Den kan køre 4K, men det koster meget hukommelse på kortet 😀 Indtil videre har jeg et 128 GB kort i, men jeg bliver nok nødt til at bide i det sure æble, og sætte et 256 GB kort i, hvis det skal være 4K. Og så skal jeg have den til at holde op med at vippe op og ned når jeg standser. Og så skal jeg lege lidt med indstillingerne for ISO, lukkerhastighed og prøve forskellige ND-filtre. Jeg skifter lidt mellem forskellige filtre i denne optagelse, men det bliver meget mørkt til sidst.
Hej Henrik Passer det enligt med, at du med SA+SA har en stopdistance der svarer til bremsetrin 5 fra 60 km/h. Og med SA har 40 km/h. Det vil jeg faktisk virkelig gerne vide. Jeg håber du kan hjælpe mig med det. Og hvis muligt også SE og SA+SE. Mange hilsner Marc
De kører og stopper ret ens. Det er primært banemotoren der bruges til at bremse toget med. Et stort sæt (SA) har 8 banemotorer, et lille sæt (SE) har 4 banemotorer. Det samme gør sig gældende med mekanisk bremse (skivebremser) - jo længere toget er, jo flere skivebremser er der på toget. Man kører lidt hurtigere til perron hvis man skal frem til 4-vogns mærket, end hvis man skal stoppe tidligere ved et 2-vogns mærke - og hurtigere igen, hvis man skal helt ud til et 8-vogns mærke. Så jo længere et tog er, des flere bremsenede aksler er der - derfor mærkes ingen forskel - tungere (længere) tog - flere bremser, lettere (kortere) tog færre bremser. Når korte og lange sæt kobles sammen giver det selvfølgelig også forholdsmæssigt flere aksler med bremser. Men kan ikke direkte sige at en bestemt hastighed ved kørsel til perron kræver et bestemt bremsetrin - det er helt afhængig af vejr og temperatur - hvor godt toget "har fat" i skinnerne. Våde skinner eller skinner med rimfrost/isslag kræver at man er vågen, og bruger togets sandingsanlæg, der kan pumpe lidt grovkornet sand ned foran hjulene for at "øge grebet" i skinnerne. Det er lige som at køre bil eller cykel for den sags skyld - er det glat, så tager man sine forholdsregler.
En ting jeg ville synes var super fedt at se også. Var hastigheden. Kunne du måske sætte et speedometer på skærmen? Alle panelerne kan jeg godt undvære. Men hastigheden ville være dejlig!
@@marcjureknielsen2206 Jeg har allerede svaret Leif Strandbech lidt længere nede. Det vil kræve to kameraer eller et kamera der laver et GPS-track der kan lægges ind. Det vil kræve en masse redigering og et nyt kamera. Det er ikke lige noget jeg har på tapetet. Du kan gå ind på BaneDanmarks hjemmeside og hente det der hedder TIB, hvor du kan finde strækningsinformation og de tilladte hastigheder på de forskellige strækninger, som oftest kører vi tæt på den tilladte hastighed for at kunne holde køreplanen. Mellem Hillerød og Holte er hastigheden max. 120 km/t, og det er den også på det meste af strækningen mod Køge, så snart man har passeret Åmarken station. Når vi kommer nærmere København H, er hastigheden lavere - ligesom den er lavere når der er sporarbejde.
@@analogshooter Okay! Der er helt fint. Det var skam mest en idé. Men det jeg ville være interesseret i var hvor hurtigt i kører ind på stationerne og accelerationen.
det er en utrolig flot video fra sidste sommer.
Så er det også godt, at du lader optagelsen fortsætte på stationerne.
Altså at vi andre oplever den virkelige tid.
Har du prøvet at ligge stations navne ind på videoen.
Jeg bor her og kan rækkefølgen, men.
Du køre utroligt jævnt, stabilt og blødt.
Kunne der måske ligges max km ind og den faktiske hastighed i et hjørne.
Men tak for din indsats og video, så alle vi andre kan se jeres arbejdsplads. TAK.
Forresten hvad tid er det du køre fra Hillerød i.
Det er en utrolig smuk solnedgang du ser hver aften, fra førehytten.
Rat at se årstiderne.
Hej Leif
Tak for din kommentar. Der er desværre ikke tid til at sætte en masse udstyr op i toget, så der både filmes ud af vinduet, samt speedometeret (førerrumssignalet som det så fint hedder). Hvis jeg skulle lægge hastighed ind på andre måder, så kræver det at man optager et GPS-signal hele vejen, eller et billede af et navigationsanlæg. Jeg ved ikke hvordan man ellers lige skulle lave det. Måske jeg kunne lege med ideen, og finde en app til en iPad eller telefon som kunne køre parallelt. Det du ser er fuldstændig uredigeret, så det ville kræve lidt redigering at få lagt et GPS-track ind.
Hmmm, du giver mig alligevel nogle ideer jeg måske vil tænke lidt nærmere over. Det er optaget med DJI Osmo Pocket som ikke har indbygget GPS, det har et GoPro vist, og optager et track sammen med videofilen. Jeg vil arbejde lidt med ideen ;-)
Hei Henrik.
Tak for alle dine svar om det tekniske og optagelserne.
Jeg ved ikke om du har set og kender jeres norske kollega RailCowGirl, tidligere HinduCowGirl, også på UA-cam, hun køre Loko El-18 på Bergensbanen for NJB mellem for det meste Voss og Bergen, men også til Oslo en gang i mellem. Hun køre også lokal tog med Flirt(69 el 96, mener jeg).
Jeg ved ikke hvad kamera hun køre med, men hun køre dobbelt med plus sideoptagelse over dale og fjelde, og nu også 360 grader.
Men du kunne jo spørge hende, for hun har også hastighed på i venstre side, osv info om signaler, årsager til uregelmæssigheder i driften.
Hehe, hun er nu også begyndt at optage fra sin motorcykel via hjelmen 4k og 360.
Ja jeg ved godt at det koster jer meget, det er dyrt grej osv.
Men hils Kirstine fra Leif strandbech, ham med den dårlige engelsk stavning ;)).
NB,din kollega Kenny Karijawasam fra Kennys Film er også god med et kamera 😸
Fedt at du lige fik MY1126 med i billedet i starten 😀
Forresten, hvad filmer du med?
Jeg prøvede min nyanskaffelse, DJI Osmo Pocket. Satte den i første omgang til 1080 (Full HD). Den kan køre 4K, men det koster meget hukommelse på kortet 😀 Indtil videre har jeg et 128 GB kort i, men jeg bliver nok nødt til at bide i det sure æble, og sætte et 256 GB kort i, hvis det skal være 4K. Og så skal jeg have den til at holde op med at vippe op og ned når jeg standser. Og så skal jeg lege lidt med indstillingerne for ISO, lukkerhastighed og prøve forskellige ND-filtre. Jeg skifter lidt mellem forskellige filtre i denne optagelse, men det bliver meget mørkt til sidst.
Hej Henrik
Passer det enligt med, at du med SA+SA har en stopdistance der svarer til bremsetrin 5 fra 60 km/h. Og med SA har 40 km/h.
Det vil jeg faktisk virkelig gerne vide. Jeg håber du kan hjælpe mig med det. Og hvis muligt også SE og SA+SE.
Mange hilsner Marc
De kører og stopper ret ens. Det er primært banemotoren der bruges til at bremse toget med. Et stort sæt (SA) har 8 banemotorer, et lille sæt (SE) har 4 banemotorer. Det samme gør sig gældende med mekanisk bremse (skivebremser) - jo længere toget er, jo flere skivebremser er der på toget. Man kører lidt hurtigere til perron hvis man skal frem til 4-vogns mærket, end hvis man skal stoppe tidligere ved et 2-vogns mærke - og hurtigere igen, hvis man skal helt ud til et 8-vogns mærke. Så jo længere et tog er, des flere bremsenede aksler er der - derfor mærkes ingen forskel - tungere (længere) tog - flere bremser, lettere (kortere) tog færre bremser. Når korte og lange sæt kobles sammen giver det selvfølgelig også forholdsmæssigt flere aksler med bremser.
Men kan ikke direkte sige at en bestemt hastighed ved kørsel til perron kræver et bestemt bremsetrin - det er helt afhængig af vejr og temperatur - hvor godt toget "har fat" i skinnerne. Våde skinner eller skinner med rimfrost/isslag kræver at man er vågen, og bruger togets sandingsanlæg, der kan pumpe lidt grovkornet sand ned foran hjulene for at "øge grebet" i skinnerne. Det er lige som at køre bil eller cykel for den sags skyld - er det glat, så tager man sine forholdsregler.
@@analogshooter Okay! Mange tak.
En ting jeg ville synes var super fedt at se også. Var hastigheden. Kunne du måske sætte et speedometer på skærmen? Alle panelerne kan jeg godt undvære. Men hastigheden ville være dejlig!
@@marcjureknielsen2206 Jeg har allerede svaret Leif Strandbech lidt længere nede. Det vil kræve to kameraer eller et kamera der laver et GPS-track der kan lægges ind. Det vil kræve en masse redigering og et nyt kamera. Det er ikke lige noget jeg har på tapetet. Du kan gå ind på BaneDanmarks hjemmeside og hente det der hedder TIB, hvor du kan finde strækningsinformation og de tilladte hastigheder på de forskellige strækninger, som oftest kører vi tæt på den tilladte hastighed for at kunne holde køreplanen. Mellem Hillerød og Holte er hastigheden max. 120 km/t, og det er den også på det meste af strækningen mod Køge, så snart man har passeret Åmarken station. Når vi kommer nærmere København H, er hastigheden lavere - ligesom den er lavere når der er sporarbejde.
@@analogshooter Okay! Der er helt fint. Det var skam mest en idé. Men det jeg ville være interesseret i var hvor hurtigt i kører ind på stationerne og accelerationen.
More please 😀