Kentler hangi renkte? Nevzat Sayın ile | Kentimi Bilirim: 6.Bölüm

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 січ 2023
  • Tifa Studio, Tasarım alanında öncü isimlerle mekan ve mimarlık konuşmak üzere bir araya geliyor. Bu seri'de, Mimarlığın güncel meseleleri, Türkiye mimarlığı üzerine değerlendirmeler, mekan sorunlarının gündelik halleri, şehir ve yaşam üzerine deneyimler gibi başlıklar konuşuluyor olacak. 6. Bölümde Mimar/ Nevzat Sayın'ı ağırlıyoruz.
    Kentimi Bilirim programı desteklediği için DAC Istanbul @DACIstanbul 'a teşekkür ederiz.
    / dacistanbul
    Nevzat Sayın
    Nevzat Sayın 1954 yılında, Hatay’da doğdu. 1978 yılında, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1980 yılına kadar sosyal konutlar üzerine bir yüksek lisans çalışması; 1984’e kadar usta-çırak yöntemiyle okul sonrası mimarlık eğitimi; 1986’ya kadar bilgi/görgü artırma gezileri ile ilgilendi. 1986’da farklı ölçek ve konularda mimarlık hizmeti vermek amacıyla katılımcı bir yönetim ve yürütme anlayışına sahip olan Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri’ni kurdu.
    Mimarlık kariyeri boyunca yurtiçinde ve dışında çeşitli sergilere katıldı ve ödüller aldı. 2004’te Düşler Düşünceler İşler, 2015’te Bir Yapı Kitabı, 2019’da son on beş senelik üretimini bir araya getirdiği Düşünceler İşler yayımlandı. NSMH çatısında süren mimarlık çalışmalarının yanı sıra, Türkiye’nin farklı mimarlık okullarındaki eğitim çalışmalarının bir uzantısı olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı kurucu üyesidir. Mimarlık öğrencileri için yaz okulları, seminerler, jüriler, atölye çalışmaları da mimarlık eğitimi ile ilişkisinin önemli parçaları olmaya devam etmektedir.
    2000 yılında başladığı ve 2006 yılından bu yana Emre Senan Tasarım Vakfı bünyesinde sürdüğü Yahşibey Mimarlık Çalışmaları (on beş günlük yaz okulu) alternatif bir mimarlık eğitimi olarak dikkat çekmektedir. Çalışmalarının önemli bir bölümünü mimarlığa ve sanata dair yazılar, röportajlar, sergiler ve yayınlar oluşturmaktadır. TRT2’de yayınlanmakta olan MİM adlı mimarlık programını hazırlayıp sunmaktadır.
    ..................................
    Tifa
    Mısırlı mimar, eğitmen ve yazar
    1994'te Mısır'da doğdu. 2013 yılında Türkiye'ye Mimarlık eğitimi almak için geldi. Lisans eğitiminin ardından 2021 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık programından yüksek lisans derecesini aldı. Ulusal ve uluslarasası ödüllere hak kazanmış Tifa, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Kentsel Tasarım Yüksek Lisans programına devam etmektedir. Hayatını eğitimci olarak sürdürmek istediği için sosyal medya üzerinde aktif biçimde öğrencilere yönelik çalışmalarına devam ediyor. Kitapları 100 binden fazla indirildi ve Archdaily gibi uluslarası büyük platformlarda yayınlandı. Birçok okulda onlarca seminer ve workshop verdi. Aynı zamanda kavramsal bir mimari stüdyo olan Tifa Studio'nun kurucusudur. Tifa Studio, tasarım araştırması, analizleri, diyagram oluşturma, mimari yarışmalar, markalaşma, arşivleme, mimaride temsil araçları ve kavramsal üretimler gibi çalışmalar sürdürmektedir.
    Çalışmalarını incelemek için Instagram sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
    @tifa.studio

КОМЕНТАРІ • 6

  • @polkadot9460
    @polkadot9460 Рік тому +4

    Nevzat sayın günlerce konuşsa dinlerim dolu dolu bir adam zihin açıyor şevk veriyor mimar değilim ama videoları izliyorum kültür adamı her iştr değerli ve farkını fark ettiriyor

  • @semakarahan9387
    @semakarahan9387 Рік тому +4

    Nevzat Sayın🤩Tifa stüdyoya teşekkürler 👏🏻

  • @ozgur6405
    @ozgur6405 Рік тому +2

    Emeğinize, ağzınıza sağlık. Çok sevdik, sevindik. Devamını dileriz...

  • @aysenur9
    @aysenur9 Рік тому

    Sonraki videolarınız için belki daha iyi olabilir diye söylüyorum. konuğun bahsettiği yapıların fotoğraflarını videodaki gerekli yerlere eklerseniz çok daha iyi olur.

  • @haticerumeysaerdogan
    @haticerumeysaerdogan Рік тому +2

    Şehir sosyolojisi üzerine olan dialog, bu zamanda bize yabancılaşan bazı terimleri tekrar ön plana çıkarmış.

  • @hilalseker1999
    @hilalseker1999 Рік тому

    çok güzel bi sohbet olmuş. Fakat; nevzat sayın gibi Türkiyenin önde gelen mimarlarından olan birinin “Mimar” kişisine atfettiği “tek insan”herşeyi yapabilir düşünce beni üzdü.Kendisi çok iyi bir okuyucu,şuanda mimarlara verilen eğitim onların iç mekana,peyzaja,mühendisliğe hazırlayabilcek konumda,durumda asla değil. Zaten okulların amacı bu değil tasarım yapmayı öğretmektir.Bir insan okuldan mezun olduğunda kendisi zaten meslekte özelleşecektir belli şeyleri yapmaktan zevk aldığını farkedecektir. Bir insanın herşeyi çok iyi bilmesi mümkün değildir.Mekan çözerken bile bir kişi sadece bir alanda özelleşebiliyorken,Günümüzün durumunu görmemiş olması çokça üzdü. Bir şey “ben yaptım” diyebilmek için çok şey gerekir.Disiplinlerarası çalışma bu yüzyılda kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.Umarım bu düşünceler artık yıkılır.🙏🏻