“Hatay 1 Senede Yeniden İnşa Edilemez” Nevzat Sayın Buyrun Benim'de

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 бер 2023
  • pena kanalına katılın:
    / @penavideo
    -
    “Hatay 1 Senede Yeniden İnşa Edilemez”
    “Yapıların Yükseklikleri Değil, Nasıl Yapıldıkları Daha Önemli Bir Konu”
    “Yerine Göre Yapmak Sorunları Çözer”
    “İmar Affı Yasası Bu Ülkeye Yapılan En Büyük Kötülüklerden Biridir”
    “Bütün Bu Olanların %90’ı Hiç Olmayabilirdi”
    “İmar Affı, Büyük Bir Suç Ortaklığıdır”
    -
    eksisozluk.com/nevzat-sayin-c...
    -
    Facebook: / videopena
    Instagram: / penavideo
    Twitter: / penavideo
    Ekşi Sözlük: eksisozluk.com/biri/pena
    -
    ‘Music by Epidemic Sound (www.epidemicsound.com)’​​​
    -
    Yönetmen: Emre Akagündüz
    Kamera: Noyan Pamukçu
    -
    #BuyrunBenim #Pena #NevzatSayin
  • Розваги

КОМЕНТАРІ • 35

  • @serhanzengin5183
    @serhanzengin5183 Рік тому +24

    Miyazaki Dedem, burada da işini en iyi şekilde yapıyor.

  • @ibrdik
    @ibrdik Рік тому +8

    Ben bu ülkede bu kadar tatlı konuşan bir insan görmedim. Nevzat bey sadece konuşsun, sabaha kadar dinlerim. Teşekkürler.

  • @sedatsancaktar1542
    @sedatsancaktar1542 Рік тому +6

    ''Gerektiğinde yıkmaktan çekinmemek ve boş alanlar üretmek.'' İstanbul için olabilecek en doğru yaklaşım bu.

  • @burhan_baran1889
    @burhan_baran1889 Рік тому +4

    Nevzat abi bence Hollywood yıldızlarına benziyor

  • @erdem_aykol
    @erdem_aykol Рік тому +1

    Sorum cevaplandığı için teşekkürler.

  • @Berke-1999
    @Berke-1999 Рік тому +4

    BIM (Yapı Bilgisi Modelleme) projelerde yasal zorunluluk haline getirilsin beş yıl geçiş için süre tanınsın

  • @blackpearl844
    @blackpearl844 Рік тому +3

    Matrix’teki Architect Nevzat Bey olabilirmiş.

  • @mvltyldz
    @mvltyldz Рік тому +6

    Nevzat Bey’in mimari yetkinliğine söz edebilecek pozisyonda değilim. Ancak bir mimarın deprem ve depremin binalara etkisi hakkında bu kadar net konuşmasını garipsiyorum. Bir inşaat mühendisi olarak konuşacağım, bir binanın depremde yakılmasına, hasar görmesine mimari tercihler de neden olabilir (kapalı çıkma vs) ancak esas olay tamamiyle statik tasarımı ve bu tasarımın sahada iyi uygulanması. Bir diğer etmen de zemin şartlarının iyi analiz edilmesi ve ona uygun temel tasarımı yapılması.
    Bir yapının depreme dayanıklı hale getirilmesi, yani güçlendirilmesi için çok bir meblağa gerek yok diyorsunuz. Ancak bazı binalarda öyle meblağlar ortaya çıkıyor ki yıkıp yeniden yapmak daha uygun hale geliyor. Bu yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi için tüm kat maliklerinin birer ev parası kadar para ödemesi gerekiyor. Bunu da apartman içerisinde çözmenin maalesef pratikte imkanı olmuyor.
    Mühendislikte sınır yok; su altında bile bir bina inşa edersiniz. Ancak yapılar isteniyor ki hem demografiyi hem de konut stoğunu bozmayacak fiyatlara mal edilebildin hem de insanlar bunlara ulaşabilsin. Bu bağlamda, bu ölçüde bir depremde yani hemen hemen 500 yılda gelebilecek ölçüdeki bir depremde, standart bir konutun bir hastane kadar güvenli yapılması yani deprem sırasında hiçbir hasar görmeden kalması ve depremden sonra da işlevine devam edebilmesi ekonomik olarak da pratik olarak da fizibil değildir. Bu demek değil ki binalar bu depremlerde çökecek ve insanlar ölecek. Bu binalar bu ölçüdeki depremlerlerde hasar alacak şekilde tasarlanıyor. Güçlü kolon zayıf kiriş prensibine göre tasarlanan bu binalarda depremin bina üzerine aktarılan enerjisi kirişlerin kırılmasıyla tolere ediliyor zaten. Binanız bu ölçüdeki bir depremde hasar görecek ancak hayatınıza kast etmeyecek şekilde oluyor velhasıl.
    Şu aşamada yönetmeliklerimiz kağıt üzerinde çok iyi. Hiç Japonya örneğine gitmeye gerek yok hatta coğrafi özelliklerimize göre bakıldığında Japonya'yı örnek almanın da mantıklı bir yanı yok. Japonya'daki dizayn PGA değerli çok yüksek olduğu için sık sık gerçekleşen yüksek magnitüdlük depremlerde binaları hasar görmüyor gibi duruyor ancak statik analizde depremin büyüklüğü değil pga değeri kullanılıyor. Bizim yönetmeliklerimiz TS498 ve TS500 Eurocode seviyesinde iken TBDY 2018 Eurocode’dan daha da ilerde bir yönetmelik. Çok yüksek deprem ivmelerine (pga 475) dayanabilecek yapıların çok yüksek güvenlik katsayılarıyla yapılması zorunlu tutuluyor. Bunu daha ileriyle taşımaya da hiç gerek yok. Burada tartışacağımız şey, bu projelerin uygulaması ve denetimi olmalı. Veya bu kadar yüksek katlı şehirleşmek yerine daha müstakil ve daha hafif binaların yayılmasını tartışmalıyız. Sonuçta deprem uyguladığı yanal ivme ile binalara etki ediyor. Uygulanan kuvvet de haliyle Newton'un ikinci yasasına göre (F=ma) basitçe kütle ile doğru orantılı artıyor.

    • @melihduzel
      @melihduzel Рік тому

      tek bir konuda eleştirmek isterim. nevzat beyin bahsettiği sıradan yapılar işlevsiz yapılar değil tarihi, kullanımı, anısı, sirkülasyonu, mimari değeri açısından önemli yapılardan bahsediyor. Bazı yapılarda maliyetten daha önemli faktörler olabiliyor.

  • @bprincci
    @bprincci Рік тому +1

    İnşa etmek fiziksel bir yapı oluşturmak anlamına gelsede aynı zamanda yapının, yapıyı kullanan çevrenin kültürel çevresini, duygusal bağlarını da oluşturmak anlamına gelir.

  • @batuhanburak8994
    @batuhanburak8994 Рік тому +9

    Hatay başepiskoposu sandım Nevzat Beymiş

  • @celalettinbilgin2149
    @celalettinbilgin2149 Рік тому

    ▶️Soruları cevap veren büyüğüme teşekkür ederim. Yolunuz açık olsun◀️

  • @bakrkoyruhsinir3821
    @bakrkoyruhsinir3821 Рік тому

    Lapis Han'ın neresi kötü acaba e5 gibi kaosun dibinde yapılmasina rağmen içinde gram ses yok

  • @zeynepakn3499
    @zeynepakn3499 Рік тому +2

    Ben mimarım. Yani böyle içime bir su serti bu video.

  • @softwareengineer1503
    @softwareengineer1503 Рік тому

    beyfendinin konuşma şekli cok iyi ya

  • @ezgiguney8010
    @ezgiguney8010 Рік тому +3

    Depremle alakalı su ana kadar hep muhendıslerı dınledık, halbukı en basta konusması gereken ınsanlar mımarlardı. Nihayet gorebılıyoruz, gec de olsa. 90larda adları bıle gecmezdi. Ne diyelim, buna da sukur.

    • @argunberkedogan168
      @argunberkedogan168 Рік тому +1

      Hanımefendi o binaların statik projelerini mimarlar değil mühendisler hazırlıyor. Tabii ki mühendisleri dinleyeceksiniz, yaptıkları tasarımları inşa etsinler bakalım mimarlar nasıl olacak görürüz.

  • @semayldz3270
    @semayldz3270 Рік тому

    Ekşi sözlük herkes te açıldı mu bende hala açılmıyor

    • @ahmetayan6386
      @ahmetayan6386 Рік тому

      Bendede acılmıyo

    • @kubilaye47
      @kubilaye47 11 місяців тому

      Açılmaması ülkenin düşünen bireyleri için faydalıdır. Cok bilinen bir yazarın dedigi gibi " eksi kapatılmış iyi olmuş..Aslında onların hepsi yakalanıp temiz bir sopadan gecilirmesi de fena olmazdı. Bu uygar düşünen yazarı bile delirtip uygarlık dışı dilekte bulunmasına yol açmışlarsa kötülerdir. Düşünün..hakkınızda biri bir genç, ergenligi 45 yaşında da aşamamış bir şaşkın hakkınızda oraya bir sürü doğru olmayan şey yazıyor. Sizin hakkınızda..Silemiyorsunuz ..Ne nüfuzlu kişiler sildiremedi.

  • @whitemoon3317
    @whitemoon3317 Рік тому +1

    Mimarlar siyah giyer

    • @softwareengineer1503
      @softwareengineer1503 Рік тому

      ne alak ne demek istedigini merak etttim

    • @gizemcoskun288
      @gizemcoskun288 Рік тому +2

      @@softwareengineer1503 bu sadece bu yorumu yapanın söylemi değil, dünyada genel olarak mimarlık çevrelerinde konuşulan bir şaka/ klişe bu. Türkiyede tanınan tek mimar Mimar Selim Bey olduğu için bilmiyorsunuz ama mimarlar bazen bulundukları mekanla uyum sağlamak (içinde kaybolmak) bazen siyahın asaletinden yararlanmak gibi sebeplerden siyahı veya nötr tonları çok tercih eder. Sevgili Nevzat Bey de bu klişenin dışına çıkmamış. Nevzat Sayın'ın youtube veya tvde yayınlanmış mimarlarla çok söyleşi programları var. Bir göz gezdirirseniz bu klişeyi fark edersiniz.

    • @atakanucgul5094
      @atakanucgul5094 Рік тому

      @@gizemcoskun288 bir an mimar selim'i mimar sinan goygoyu olarak algıladım çünkü bahsettiğiniz mimar selim'i tanımıyordum, googlelayınca gördüm... evet bu goygoyun bir tık detayı da mimarlar saab'a binerdi ama saab araba üretimini durdurunca bmw 5 serisine kaydılar, falan.

    • @kubilaye47
      @kubilaye47 11 місяців тому

      Stüdyoya hakim rengin zıttı giyinilir ki hem daha net görünüm hem de zıtlıklar iyi gösterir. Sayın Sayın ın farklı renklerde hatta beyaz giydigi de çok olmuştur. Bunun konu yapılması ortaokul ve lisedeki resim öğretmeyle ilgili olabilir mi? Mesela " bugün 29 Ekim resmi yapın " diyen biri olmuş olabilir mi? Ya da " bi yeri kazanamıyoruz bari öğretmen olalım ne var ha resim şunu tercih yapayım" demiş biri olabilir mi?

  • @SultaniBaba
    @SultaniBaba Рік тому +2

    Devrim diyor ya hala

    • @kubilaye47
      @kubilaye47 11 місяців тому +1

      Sosyalistlerle Atatürk çileri, lenin ile stalin arasindaki farki bilmeyen milyonlar var. Acaba birilerine devrim " eşinizi paylasacaksiniz " diye gülünç bir yalanla mi tanıtıldı? Devrim sonrası Fransa yı birileri bilmiyor mu? Fr ve sosyal demokrat anlayışla yönetilen ülkelerde ana caddeye milletvekili de park edemez, çocuğunuzun hastane sırasını o bölgedeki nüfuzlu zengin/yerel bürokrat/parti ilçe bşkn vs alamaz. Bu iyi değil mi? Gavur !!! yapmış. Birileri Devrim Arabasını da mi izlemedi.O arac yapılsaydı birileri devrim sayesinde dag köyünden, kasabadan eşini çocuğunu hastaneye yetiştirecekti. Çünkü Türk parası üzerinden satılacaktı ucuz olacaktı, yedek parca yuro ya da dolar üzerinden olmayacaktı bu lar muazzam nimetler değil mi? Inkilap yapan yani Devrim yapan Atatürk ,İnönü döneminde çiftciye patoz makinesi ,yem ücretsiz veriliyordu. Haa pardon İnönü halka uzaktı değil mi???

  • @canerutku1054
    @canerutku1054 Рік тому +1

    bu adamin edebiyat yapmamasi buyuk ziyan.

  • @kubraavc4614
    @kubraavc4614 Рік тому +4

    Evet devrimden sonra duzelicek :)

  • @ByBilgihan
    @ByBilgihan Рік тому +2

    1 senede yikintilari kaldirirlarsa memnun olurum.