Olin käynyt vasta muutamia kertoja viikkorasteilla, kun työporukka pestasi minut Hollolan jukolan aloitusosuudelle v. 1987. Jostain järjestivät mulle halogeeni otsalampun. Itse teippasin lisäksi varmuudenvuoksi kynälampun ranteeseen. Siis eka kerta pimeässä! Oli sellainen seikkailu, että vannottelin itselleni olevan viimeinen suunnistus, jos siitä selviän. Vesisateessa 2. odotteli pomoni. Nuorena kloppina pelkäsin saavani vielä potkutkin kun tulin toista tuntia oletettua myöhemmin maaliin. En saanut potkuja enkä lopettanut suunnistusta 😊 Nolointa oli kun radiossa oli Pekka Oksala kuulemma selostanut että tasan tuhantena saapuu maaliin HH😄 Nyt olen innostunut pimeäsuunnistuksesta ja hankin kunnon lamppusetin. Oli tuossa joitain välivuosia suunnistuksesta. Sinulla on hyviä vinkkejä👍
Hieno tarina Hannu ja kiitos palautteesta! Kyllä se suunnistus on hieno harrastus ja sulla se Jukola oli kyllä selvästi sellainen vaikeuksien kautta voittoon, vaikkei se tainnut siltä silloin tuntua.
Itse en vielä suunnistanut halogeeniaikana, ja ekat mulla olikin noita Kiinan ledejä. Itseasiassa on Kiinan lamppu toiminnassa tänäkin päivänä, tulee käytettyä polkulenkeillä, kun se on liivitön malli, jossa akut takaraivolla. Nykyään käytössä Lumoniten Navigator 3000. Ostin sen 2017 Joensuu-Jukolaan, jossa sattui käymään niin että akku osoittautui vialliseksi, ja päädyin suunnistamaan 2. osuuden pienen avaimenperävaralampun avulla. Sillä näki kartan, ja muuten menin letkoissa muiden valoissa. :) Lumonite kyllä sitten korvasi akun ja sain vähän hyvitystäkin. Tehokkaampaa lamppua en ole haikaillut, lumenien tuplauskin kun lisää käytännön kirkkautta vai 1,4 kertaiseksi. Ja monesti varsinkin peitteisessä maastossa lähinnä vain häikii itseään jos on kovin kirkas lamppu. Toki avoimella ja hakkuun raunassa sitten saa hyödynnettyä tehot.
Se on kyllä aina yhtä karmea tilanne, kun jollain vaatimattomalla varalampulla joutuu seikkailemaan! Toisaalta jää vahvat muistot tuleville vuosille. Tehokkailla lampuilla on tosiaan tuo häikäisyyn liittyvä haaste. Itse asiassa en ole itse juossut aina täydellä teholla aiemmin juuri tuon takia. Nyt kameran kanssa on hyvä olla valovoimaa ja olen vähän harjoitellut lukemaan karttaa vinosti, niin ei häikäise pahasti, kun pitää lamppua täysillä.
Рік тому
Hyvä katsaus! Kytäjä Jukolassa 2010 sammui lamppu ennen ekaa juomapistettä ykkösosuudella. Eikä ollut edes mitään varalamppua mukana. Juomapisteellä lamppua koetettiin saada palamaan toimitsijan kanssa, mutta lamppu oli kai ottanut vettä sen verran, ettei halunnut toimia. Jätin lampun ja valjaat sitten hänelle ja sain häneltä pienen kynälampun lainaan, jolla juuri juuri näki lukea karttaa. Aikaa meni, mutta hyväksytty suoritus tuli :) Toisen kerran lamppu sammui Lappee Jukolassa 2016 ykkösosuudella noin 1,5 km ennen kisa-alueelle yleisön eteen saapumista. Siinähän käytiin radan aikana kisapaikalla ja sen jälkeen oli vielä parin kilsan lenkki. Loppurata oli muistaakseni suunnilleen putkea, joten muiden valoilla selvisi kohtuudella pois. Sittenpä ostinkin Joensuu Jukolaan tuollaisen Lumonite Navigator 3000:n. Sitähän myytiin Thierry Gueorgiou lamppuna. Siinä itseäni hieman häiritsee se, että lamppuosa on sellainen "pompula" otsalla. Ts. lamppu pitäisi olla tukevammin kiinni pääpannassa tai minun pitäisi laittaa se vaan syvemmälle päähän. Päänauha löystyy ja on tullut teipattua se. Täydellä teholla poltinosa kuumenee vaarallisen paljon. Lamppua on kyllä tullut käytettyä paljon muussakin kuin vain suunnistamisessa. Pyöräily, hiihto, pihatyöt, auton rassaus, siivoaminen, metsätyöt.
Kiitos kokemuksien jakamisesta! 👍 Kyllä sitä noissa yösuunnistuksissa tuppaa sattumaan ja tapahtumaan. Ainakin tulee muistoja! 😀 Tuo varalampun mukaan ottaminen on kyllä aika ehdoton nykyään. Nuorempana luotin siihen, ettei mitään tapahdu… Usein ei tapahtunutkaan, mutta onhan se orpo olo, jos lamppu sammuu ja ei ole mitään varavaloa. Sitten vaan yrittää kysyä jotain apuja muilta, jos niitä näkyy. Varsinkin nuo pienet lamput kyllä monikäyttöisiä monessa muussakin puuhassa, kuten kuvailit. Erillisen akun virittely on aina oman vaivansa isommissa lampuissa, mutta toki sekin on monessa puuhassa sen arvoista.
Hehkulamppukaudella on tullut aloitettua yösuunnistus. Ensimmäisellä kerralla tuli vielä eksyttyä aika pahasti kun sellaisella lampullahan näki vain lähimmän puun.
On kyllä ollut aikamoista tuo lamppujen kehitys. Sitten kun vielä ajattelee kuinka suunnistuskartat ovat kehittyneet (=parantuneet, tarkentuneet), niin on ollut aiemmin paljon enemmän epävarmuuksia yösuunnistuksessa.
Aloitin suunnistuksen juuri kun halogeeneja alkoi tulla. Seura oli hankkinut niitä pari ja lainasin niitä treenehin ja kisoihin. Samoissa kisoissa näki paljon hehkulamppuisia, kun vielä silloin kirmasin heistä ohitse 20 watin lampun kanssa. Se 20 wattia oli huikea teho silloin ja parikiloinen akku piisasi juuri kisaan.
Morjens Tapio ja kiitos lamppu historiikista!👍 Itse aloitin ”kiina härveli” aikakaudella. Nykyään mm. lumoniten lampuissa on kätevä varalamppu paikka esim. armytekin tehokkaille pikkulampuille. Niillä ajelee kyllä ainakin puoli tuntia kohtuu tehokkaasti jos päälamppu sammuu. Toinen asia; sinun kompassin käytön tehokkuus ja tarkkuus on herättänyt ihastusta meistä monilla. Miten voi vetää noin tarkasti kompassilla ja käyttää sitä myös nopeasti, kun uutta suuntaa otetaan rastilta lähtiessä ja myös pitkin rastiväliä. Tästä olisi myös mukava saada opetuspätkää, että miten kompassin ammattilainen, kuten sinä, käyttää ”mikro tasolla” kompassia? Tiedämme, että käytät levyä, mutta peukalolla sinänsä ei peruskäytössä juurikaan eroa ole. Eli kysymyksiä listattuna vielä, miten nopeasti ja tehokkaasti otetaan uusia suuntaa vauhdissa? Miten välttää ja varmistaa, että esim. urheilukello tai joku muu esim. turva kännykkä ei sotke neulaa? Voiko emit häiritä neulaa? Ja tämä pääasia tietysti, että miten kehittyä nopeana kompassin ja suunnan ottajana? Korkea polviasento leimauksen jälkeen lienee kaikilla aloittelijoilla lähtötaso.😄 Videoissa ei juurikaan näy miten kompassia kisaillessa käytät.
Kiitos Markus! Hienosti on lamput kehittyneet vuosien saatossa ja kyllähän se tekee yösuunnistuksesta mukavampaa, jos varalamppu kulkee kätevästi mukana ja on helposti otettavissa käyttöön. Oma kompassin käyttö on toki jalostunut sellaiseksi vuosien varrella. Uskoisin, että kompassin käytössä on tosi isoja eroja eri suunnistajien välillä eli kuinka usein sitä katsoo, pyörittääkö rasiaa suunnan ottamiseksi vai riittääkö kartan suuntaus, tai onko peräti ollenkaan kompassia mukana (aika harvinaista ettei käytä). Teinkin silloin ennen Jukolan viestiä yhden videon, johon yhdistin näkymän kahdelta gopro-kameralta. ua-cam.com/video/Srhb71Nvjj4/v-deo.html Päätavoite oli testata miten rintavaljaat toimii kameralle Jukolaa varten, mutta siinä näkymässä näkyy myös kohtalaisen hyvin miten usein karttaa tulee katsottua ja kompassia käytettyä ja kauanko vilkaisut usein kestää. Pidän kompassia kartan päällä ja yleensä pyrin siihen, että käynnissä oleva rastiväli on kompassin oikealla puolella ja saman suuntainen kuin kompassin sivu. Useimmiten (en ihan aina) rastiltä lähdettäessä tai joskus juuri ennen leimausta pyöräytän levykompassin rasia siten, että minulla on suunta seuraavalle rastivälille. Mikäli paljastuukin, että reitinvalinnan takia tätä on syytä muuttaa, niin teen sitten hienosäätöä tarpeen mukaan. Täytyypä katsoa, jos vaikka jollain videolla tulisi pohdittua tätä aihetta vielä tarkemmin.
Tilasin aikoinaan Kiinasta halpisotsalampun jolla suunnistin Enossa. Seuraavana vuonna pari päivää ennen jukolaa akkua ladattaessa kuului yhtäkkiä kunnon pamaus. Akku kärähti ja lamppu oli entinen. Sitten äkkiä soitto valostoreen ja kysymään ehtiikö uusi lamppu ennen jukolaa perille. Se onnistui ja siitä asti olen suunnistanut lumonite navigator 3000:lla.
Siinä oli kyllä vaaran elementit (tulipalo tms) olemassa! Vähän samoja laatukokemuksia oli itselläkin noista suoraan Kiinasta tilatuista. Onneksi ehdit vielä hankkia uuden lampun tilalle ja pääsit Jukolaan!
Oletko havainnut, että metallinen lamppu voisi häiritä kompassia? Nuo varta vasten suunnistajille tehdyt lamput eivät käytännössä vaikuta kompassineulaan ollenkaan, mutta eilen huomasin, että varalampuksi ajattelemani Olight tai Nitecor heiluttivat neulaa puolen metrin päästäkin. Näytit yhtä pienempää varalamppua, kuinkahan kaukaa se vaikuttaa kompassiin?
Terve Hannu! Itsellä varalamppu on usein ollut päässä tai selkäpuolella, joten en ole silloin huomannut vaikutusta kompassiin. En osaa suoraan sanoa, mutta oletan, että vaikutus on noissa tilanteissa olematon, jos nyt ei ole laittanut varalamppua kompassikäteen. Ehkä joku muu osaa kommentoida tähän lisää?
Hyvä lamppuhistoriakatsaus. Itse en ole halunnut enää lisätä valovoimaa kun häiritsee nyt jo karttamuovin ´heijastumat Ps. Kytäjän Jukolan (2010) kakkososuudella selvisi kantapään kautta varalampun merkitys kun päävalosta - olisko ollut joku akkuongelma - lähti valot noin puolessa välissä. Pieni avainperä-ledi oli onneksi takataskussa. Sillä näki ottaa suunnan mutta ei muuta- mittarilennolla kuitenkin maaliin saakka. Voittajafiilis. 🙂
Kiitos Jari! 👍 Kyllä tuon suorituksen jälkeen Jukola-sauna todennäköisesti kelpasi! Parempi tuokin varalamppu oli kuin ei mitään. Mutta kyllä se pimeä / hämärä metsä on haastava paikka ilman kunnon valoa. Tuo valon heijastuma kartasta on kyllä ihan todellinen hankaluus. Kommentoinkin siitä aiheesta Tiinan kommenttiin. Vähän joutuu nykyisin pitämään karttaa vinossa, niin ei tule heijastumaa silmille.
Nyt kun muistelen, niin oma halogeenilamppu taisi olla Silvan valmistama. Silloin sen kanssa tuli toimeen, mutta olisi varmaan nyt shokki nykylamppujen jälkeen ottaa sellainen käyttöön!
Olin käynyt vasta muutamia kertoja viikkorasteilla, kun työporukka pestasi minut Hollolan jukolan aloitusosuudelle v. 1987. Jostain järjestivät mulle halogeeni otsalampun. Itse teippasin lisäksi varmuudenvuoksi kynälampun ranteeseen. Siis eka kerta pimeässä! Oli sellainen seikkailu, että vannottelin itselleni olevan viimeinen suunnistus, jos siitä selviän. Vesisateessa 2. odotteli pomoni. Nuorena kloppina pelkäsin saavani vielä potkutkin kun tulin toista tuntia oletettua myöhemmin maaliin. En saanut potkuja enkä lopettanut suunnistusta 😊 Nolointa oli kun radiossa oli Pekka Oksala kuulemma selostanut että tasan tuhantena saapuu maaliin HH😄 Nyt olen innostunut pimeäsuunnistuksesta ja hankin kunnon lamppusetin. Oli tuossa joitain välivuosia suunnistuksesta. Sinulla on hyviä vinkkejä👍
Hieno tarina Hannu ja kiitos palautteesta! Kyllä se suunnistus on hieno harrastus ja sulla se Jukola oli kyllä selvästi sellainen vaikeuksien kautta voittoon, vaikkei se tainnut siltä silloin tuntua.
Itse en vielä suunnistanut halogeeniaikana, ja ekat mulla olikin noita Kiinan ledejä. Itseasiassa on Kiinan lamppu toiminnassa tänäkin päivänä, tulee käytettyä polkulenkeillä, kun se on liivitön malli, jossa akut takaraivolla. Nykyään käytössä Lumoniten Navigator 3000. Ostin sen 2017 Joensuu-Jukolaan, jossa sattui käymään niin että akku osoittautui vialliseksi, ja päädyin suunnistamaan 2. osuuden pienen avaimenperävaralampun avulla. Sillä näki kartan, ja muuten menin letkoissa muiden valoissa. :) Lumonite kyllä sitten korvasi akun ja sain vähän hyvitystäkin.
Tehokkaampaa lamppua en ole haikaillut, lumenien tuplauskin kun lisää käytännön kirkkautta vai 1,4 kertaiseksi. Ja monesti varsinkin peitteisessä maastossa lähinnä vain häikii itseään jos on kovin kirkas lamppu. Toki avoimella ja hakkuun raunassa sitten saa hyödynnettyä tehot.
Se on kyllä aina yhtä karmea tilanne, kun jollain vaatimattomalla varalampulla joutuu seikkailemaan! Toisaalta jää vahvat muistot tuleville vuosille.
Tehokkailla lampuilla on tosiaan tuo häikäisyyn liittyvä haaste. Itse asiassa en ole itse juossut aina täydellä teholla aiemmin juuri tuon takia. Nyt kameran kanssa on hyvä olla valovoimaa ja olen vähän harjoitellut lukemaan karttaa vinosti, niin ei häikäise pahasti, kun pitää lamppua täysillä.
Hyvä katsaus! Kytäjä Jukolassa 2010 sammui lamppu ennen ekaa juomapistettä ykkösosuudella. Eikä ollut edes mitään varalamppua mukana. Juomapisteellä lamppua koetettiin saada palamaan toimitsijan kanssa, mutta lamppu oli kai ottanut vettä sen verran, ettei halunnut toimia. Jätin lampun ja valjaat sitten hänelle ja sain häneltä pienen kynälampun lainaan, jolla juuri juuri näki lukea karttaa. Aikaa meni, mutta hyväksytty suoritus tuli :)
Toisen kerran lamppu sammui Lappee Jukolassa 2016 ykkösosuudella noin 1,5 km ennen kisa-alueelle yleisön eteen saapumista. Siinähän käytiin radan aikana kisapaikalla ja sen jälkeen oli vielä parin kilsan lenkki. Loppurata oli muistaakseni suunnilleen putkea, joten muiden valoilla selvisi kohtuudella pois. Sittenpä ostinkin Joensuu Jukolaan tuollaisen Lumonite Navigator 3000:n. Sitähän myytiin Thierry Gueorgiou lamppuna. Siinä itseäni hieman häiritsee se, että lamppuosa on sellainen "pompula" otsalla. Ts. lamppu pitäisi olla tukevammin kiinni pääpannassa tai minun pitäisi laittaa se vaan syvemmälle päähän. Päänauha löystyy ja on tullut teipattua se. Täydellä teholla poltinosa kuumenee vaarallisen paljon.
Lamppua on kyllä tullut käytettyä paljon muussakin kuin vain suunnistamisessa. Pyöräily, hiihto, pihatyöt, auton rassaus, siivoaminen, metsätyöt.
Kiitos kokemuksien jakamisesta! 👍 Kyllä sitä noissa yösuunnistuksissa tuppaa sattumaan ja tapahtumaan. Ainakin tulee muistoja! 😀
Tuo varalampun mukaan ottaminen on kyllä aika ehdoton nykyään. Nuorempana luotin siihen, ettei mitään tapahdu… Usein ei tapahtunutkaan, mutta onhan se orpo olo, jos lamppu sammuu ja ei ole mitään varavaloa. Sitten vaan yrittää kysyä jotain apuja muilta, jos niitä näkyy.
Varsinkin nuo pienet lamput kyllä monikäyttöisiä monessa muussakin puuhassa, kuten kuvailit. Erillisen akun virittely on aina oman vaivansa isommissa lampuissa, mutta toki sekin on monessa puuhassa sen arvoista.
Hehkulamppukaudella on tullut aloitettua yösuunnistus. Ensimmäisellä kerralla tuli vielä eksyttyä aika pahasti kun sellaisella lampullahan näki vain lähimmän puun.
On kyllä ollut aikamoista tuo lamppujen kehitys. Sitten kun vielä ajattelee kuinka suunnistuskartat ovat kehittyneet (=parantuneet, tarkentuneet), niin on ollut aiemmin paljon enemmän epävarmuuksia yösuunnistuksessa.
Aloitin suunnistuksen juuri kun halogeeneja alkoi tulla. Seura oli hankkinut niitä pari ja lainasin niitä treenehin ja kisoihin. Samoissa kisoissa näki paljon hehkulamppuisia, kun vielä silloin kirmasin heistä ohitse 20 watin lampun kanssa. Se 20 wattia oli huikea teho silloin ja parikiloinen akku piisasi juuri kisaan.
Morjens Tapio ja kiitos lamppu historiikista!👍 Itse aloitin ”kiina härveli” aikakaudella. Nykyään mm. lumoniten lampuissa on kätevä varalamppu paikka esim. armytekin tehokkaille pikkulampuille. Niillä ajelee kyllä ainakin puoli tuntia kohtuu tehokkaasti jos päälamppu sammuu.
Toinen asia; sinun kompassin käytön tehokkuus ja tarkkuus on herättänyt ihastusta meistä monilla. Miten voi vetää noin tarkasti kompassilla ja käyttää sitä myös nopeasti, kun uutta suuntaa otetaan rastilta lähtiessä ja myös pitkin rastiväliä. Tästä olisi myös mukava saada opetuspätkää, että miten kompassin ammattilainen, kuten sinä, käyttää ”mikro tasolla” kompassia? Tiedämme, että käytät levyä, mutta peukalolla sinänsä ei peruskäytössä juurikaan eroa ole. Eli kysymyksiä listattuna vielä, miten nopeasti ja tehokkaasti otetaan uusia suuntaa vauhdissa? Miten välttää ja varmistaa, että esim. urheilukello tai joku muu esim. turva kännykkä ei sotke neulaa? Voiko emit häiritä neulaa? Ja tämä pääasia tietysti, että miten kehittyä nopeana kompassin ja suunnan ottajana? Korkea polviasento leimauksen jälkeen lienee kaikilla aloittelijoilla lähtötaso.😄 Videoissa ei juurikaan näy miten kompassia kisaillessa käytät.
Kiitos Markus! Hienosti on lamput kehittyneet vuosien saatossa ja kyllähän se tekee yösuunnistuksesta mukavampaa, jos varalamppu kulkee kätevästi mukana ja on helposti otettavissa käyttöön.
Oma kompassin käyttö on toki jalostunut sellaiseksi vuosien varrella. Uskoisin, että kompassin käytössä on tosi isoja eroja eri suunnistajien välillä eli kuinka usein sitä katsoo, pyörittääkö rasiaa suunnan ottamiseksi vai riittääkö kartan suuntaus, tai onko peräti ollenkaan kompassia mukana (aika harvinaista ettei käytä).
Teinkin silloin ennen Jukolan viestiä yhden videon, johon yhdistin näkymän kahdelta gopro-kameralta. ua-cam.com/video/Srhb71Nvjj4/v-deo.html
Päätavoite oli testata miten rintavaljaat toimii kameralle Jukolaa varten, mutta siinä näkymässä näkyy myös kohtalaisen hyvin miten usein karttaa tulee katsottua ja kompassia käytettyä ja kauanko vilkaisut usein kestää.
Pidän kompassia kartan päällä ja yleensä pyrin siihen, että käynnissä oleva rastiväli on kompassin oikealla puolella ja saman suuntainen kuin kompassin sivu. Useimmiten (en ihan aina) rastiltä lähdettäessä tai joskus juuri ennen leimausta pyöräytän levykompassin rasia siten, että minulla on suunta seuraavalle rastivälille. Mikäli paljastuukin, että reitinvalinnan takia tätä on syytä muuttaa, niin teen sitten hienosäätöä tarpeen mukaan.
Täytyypä katsoa, jos vaikka jollain videolla tulisi pohdittua tätä aihetta vielä tarkemmin.
Kiitos täytyypä katsoa tuo video. Se on mennyt aiemmin ohi.
Tilasin aikoinaan Kiinasta halpisotsalampun jolla suunnistin Enossa. Seuraavana vuonna pari päivää ennen jukolaa akkua ladattaessa kuului yhtäkkiä kunnon pamaus. Akku kärähti ja lamppu oli entinen. Sitten äkkiä soitto valostoreen ja kysymään ehtiikö uusi lamppu ennen jukolaa perille. Se onnistui ja siitä asti olen suunnistanut lumonite navigator 3000:lla.
Siinä oli kyllä vaaran elementit (tulipalo tms) olemassa! Vähän samoja laatukokemuksia oli itselläkin noista suoraan Kiinasta tilatuista. Onneksi ehdit vielä hankkia uuden lampun tilalle ja pääsit Jukolaan!
Oletko havainnut, että metallinen lamppu voisi häiritä kompassia? Nuo varta vasten suunnistajille tehdyt lamput eivät käytännössä vaikuta kompassineulaan ollenkaan, mutta eilen huomasin, että varalampuksi ajattelemani Olight tai Nitecor heiluttivat neulaa puolen metrin päästäkin. Näytit yhtä pienempää varalamppua, kuinkahan kaukaa se vaikuttaa kompassiin?
Terve Hannu! Itsellä varalamppu on usein ollut päässä tai selkäpuolella, joten en ole silloin huomannut vaikutusta kompassiin. En osaa suoraan sanoa, mutta oletan, että vaikutus on noissa tilanteissa olematon, jos nyt ei ole laittanut varalamppua kompassikäteen. Ehkä joku muu osaa kommentoida tähän lisää?
Selviää helpoiten kokeilemalla!
Hyvä lamppuhistoriakatsaus. Itse en ole halunnut enää lisätä valovoimaa kun häiritsee nyt jo karttamuovin ´heijastumat Ps. Kytäjän Jukolan (2010) kakkososuudella selvisi kantapään kautta varalampun merkitys kun päävalosta - olisko ollut joku akkuongelma - lähti valot noin puolessa välissä. Pieni avainperä-ledi oli onneksi takataskussa. Sillä näki ottaa suunnan mutta ei muuta- mittarilennolla kuitenkin maaliin saakka. Voittajafiilis. 🙂
Kiitos Jari! 👍 Kyllä tuon suorituksen jälkeen Jukola-sauna todennäköisesti kelpasi! Parempi tuokin varalamppu oli kuin ei mitään. Mutta kyllä se pimeä / hämärä metsä on haastava paikka ilman kunnon valoa.
Tuo valon heijastuma kartasta on kyllä ihan todellinen hankaluus. Kommentoinkin siitä aiheesta Tiinan kommenttiin. Vähän joutuu nykyisin pitämään karttaa vinossa, niin ei tule heijastumaa silmille.
Mun suosikit on ollu Ledx ja Mila. Halogeenilla toki oon aloittanut minäkin.
Nyt kun muistelen, niin oma halogeenilamppu taisi olla Silvan valmistama. Silloin sen kanssa tuli toimeen, mutta olisi varmaan nyt shokki nykylamppujen jälkeen ottaa sellainen käyttöön!
@@kuntoilija82 Silva oli varmaann munkin halogeeni👍🏻
Laatu saattaa maksaakin. 😀🏡🖋🌠
Näinhän se juurikin on!