Nederlandse staatsschuld is uitzonderlijk laag: ‘Veel geld gaan uitgeven, lijkt me nu niet juist’
Вставка
- Опубліковано 9 лют 2025
- Dit is een fragment uit The Daily Move met presentatoren Liesbeth Staats en Kees Dorresteijn. Te gast zijn econoom Han de Jong en Jan Paul van de Kerke, senior econoom bij ABN Amro. In de afgelopen vijftig jaar was de Nederlandse staatsschuld nog nooit zo laag als nu: 42,2 procent van het bbp. De Nederlandse staatsschuld behoort daarmee (opnieuw) tot de laagste van Europa. De Nederlandse schatkist is de coronaschulden volop te boven, want in 2020 lag de staatsschuld nog op 54 procent.
Thumbnail: ANP
Heb je meer BNR in je leven nodig? Check dan ook onze podcasts en artikelen: www.bnr.nl/
Volg ons ook op andere social media:
Instagram: / bnrnieuwsradio
TikTok: vm.tiktok.com/...
Twitter: / bnr
Facebook: / bnr.nieuwsradio
LinkedIn: / bnr-nieuwsradio
Download de BNR-app: www.bnr.nl/app
" de staatsschuld is hoger dan hij ooit is geweest"
Dat wij door inflatie overal meer voor betalen is hij vergeleken met de economie lager.
lekker meer gaan uitgeven, nog meer inflatie en wij maar betalen.
@@marinusvos9414 door inflatie smelt de staatsschuld nog meer weg. Als het ooit naar 0% zou gaan hoeven we geen hoge rentes meer betalen voor obligatie houders. Als de overheid niet teveel groeit en het kloppend houden zou leuk voor de toekomst zijn.
Ook nooit een hypotheek nemen, of lenen voor je studie. Geen lening bij de bank nemen voor je bedrijf. Quantitative easing afschaffen. Geen rendement meer op kapitaal. Worden alle lonen ook lager, eten goedkoper en voor je het weet ben je een derdewereldland. Kan er niet op wachten!
Nederland is rijk vanwege een strategische ligging voor handel, een sterke exportgerichte economie (o.a. havens en landbouw), goed onderwijs, een stabiele rechtstaat, en slimme investeringen in technologie en infrastructuur. Daarnaast zorgen een hoog spaarniveau, sterke pensioenfondsen, en een efficiënt belastingstelsel voor economische veerkracht.
Echter rendeert spaargeld al decennia niet meer, en woningen worden onbetaalbaar. Ook pensioenfondsen worden al langer tijd niet geïndexeerd. Daarnaast blijft de belastingdruk jaar na jaar stijgen.
Mogen die pensioenen ook eens uitbetaald gaan worden?
Nu denkt Rutte het te kunnen gaan gebruiken voor hoge defensie uitgaven.
In Euro´s is de staatsschuld juist in 2024 met 20 miljard groter geworden. Doch door het uit te drukken in % van het BNP lijkt het beter.
In werkelijkheid heeft elke burger juist veel meer schuld opgebouwd.
De Euro. In 2002 toen de Euro ingevoerd werd kostte gouw 350 Euro. Nu ruim 2200 Euro.
Dus de Euro is gewoon in 23 jaar nog maar net 15% waard van wat hij in 2002 was !!!!
Sst niet zeggen het gaat heel goed😂
@@h.y0134 Wat ze ook even vergeten is dat de EU in 2023 al 9000 miljard schuld had. Laten we zeggen dat wij hier 10% van moeten bijdragen. Dan is de Staatsschuld niet 45% maar bijna 145% !!!!
Een bank econoom heeft een agenda.
Volgens mij moet de bevolking minder schuld hebben …dan de staat ?
Er wordt geen staatsschuld afgelost, mijnheer uit het panel. De staatsschuld stijgt juist. Ze luisteren niet naar de economen.
Het lijkt mij fantastisch om te investeren in de renovatie van Scheveningen. Eerst door te leren van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
Vervolgens volledig op de schop, en het Abu Dhabi aan de Noordzee creëren, inclusief een tech-hub en een tax-free startup hub. Anders gaat al het geld straks op aan het aflossen van de euro-obligaties. aka: de staatsschuld van frankrijk en italie.
We moeten vooral de kwaliteit van werk in NL omhoog krikken, we moeten simpel werk afstoten en of automatiseren en mensen vrijmaken. 'n Voorbeeld er zijn zo verschrikkelijk veel restaurants en eetgelegenheden die amper rond kunnen komen, te duur worden of onvoldoende personeel kunnen vinden.
Laat bijvoorbeeld drie restaurants gaan samenwerken in één groter restaurant, dat spaart veel huur of rente, levert een betere kwaliteit en bezetting en kan makkelijker personeel aantrekken. Bovendien komt er bedrijfsruimte vrij voor of andere bedrijven of extra woonruimte. Efficiëncy is waar het om moet gaan draaien. Gemeentes moeten ook voorkomen dat er zoveel van die zaken kunnen ontstaan en op voorhand samenwerking stimuleren. Zo kun je in heel veel branches de efficiëncy verbeteren, mensen en ruimte vrijmaken.
Alleen onze private hypotheek schuld is 82% van het BBP (hoogste ter wereld 😂)
Onze pensioenpot per capita is ook hoogste ter wereld.
Yep, überhaupt hoor je nooit iemand over private schulden terwijl dat historisch gezien veel vaker voor problemen zorgt.
@@dojadog4223 Daar ben ik het zo mee eens! Als ik het voor het zeggen zou hebben kon je uitsluitend lenen voor een huis met 20% eigen geld. En verder niets, niet voor auto, keuken, verbouwing, meubels of wat dan ook. Als je het geld niet bij elkaar kan sparen dan kun je het ook niet afbetalen.
@@buddy1155 er wordt een complete maatschappij draaiende gehouden door lenen.
Onze maatschappij draait om lenen, fictief geld .
@@buddy1155 Ook in het geval van huizen zou iedereen het gewoon in 10 jaar moeten kunnen afbetalen. Je leven lang aflossen en dan ook nog aflossingsvrije hypotheken is belachelijk. In veel landen is je huis afbetalen in een paar jaar heel normaal, terwijl de woningen daar niet per se van mindere kwaliteit zijn. Het probleem echter dat het verdienmodel voor banken grotendeels bestaat uit leningen verkopen. Hoe meer banken kunnen uitlenen, hoe hoger de prijzen van woningen en hoe meer overwaarde mensen hebben hoe meer ze kunnen lenen, etc. etc. Woningen zijn dus niet intrinsiek duur, het is echt een piramidespel gebaseerd op schuld.
Is de schaduw boekhouden ook berekend.
leer eerst eens correct Nederlands spellen. 'Is de schaduw boekhouding ook berekend'.
@@tim3440 U heeft gelijk, het moest idd boekhouding zijn. Alleen taalpuristen willen anderen corrigeren op spelling en verkeerd neergeschreven woorden.
@@nancyremijnse3765 Zeker. Als we al niet kunnen spellen wordt het wel heel ingewikkeld om elkaar te begrijpen, niet waar? ;-)
@@tim3440 U begreep het duidelijk wel, wat ik er mee bedoelde.
inflatie 2020-2025 is 24%, wie heeft er 24% meer loon gekregen in die tijd?
Net alsof schuld goed is...
Zo belasting kan omlaag zodat we meer geld over houden en geen smoesje meer Ze hebben teveel geld van ons afgepakt al jaren
De abrupte schuld is per inwoner belangrijker . Met name per werkende inwoner. De meeste nieuwe emigranten werken niet en kosten veel geld
Met de hoogste inflatie in tientallen JARENN!
Investeren in infrastructuur en huizen verdien je zo weer terug 🎉🎉
Welke handjes gaan dat allemaal bouwen dan?
Schuld moet naar 0 dat snapt ieder huishouden. Nu besteden we miljarden per jaar aan rente. Dat geld zouden we aan andere dingen kunnen besteden. Je gaat toch ook niet meer geld lenen omdat je buurman dat ook doet?
Zo werkt macro economie niet...
En toch neemt ieder weldenkend huishouden een hypotheek om infrastructuur te betalen in plaats van er eerst voor te proberen te sparen.
Bij goed economisch beleid hoort ook lenen als dat betekent dat je inkomen harder groeit dan de rente van die lening. Niet lenen kost vaak meer geld dan de rente die je over de lening moet betalen. Gelukkig hebben we experts die goed kunnen inschatten wanneer een lening meer oplevert dan het kost
Dezelfde mensen die gelobbyd hebben om geld te lenen en weg te gooien aan woke nep ideologie dingen zoals carbod free uitstoot enzo zijn degenen die dan die rente ontvangen.
@@basvriese1934 alleen dat laatste stukje over die experts ben ik het niet mee eens 😂
Who controles the media, controles the world…
Who controlls you
@ Cherrypicking…
Een staat schuld is alsnog een schuld, je betaald er rente over die elders voor gebruikt had kunnen worden.
Staatsschuld is niet heel erg. Kijk je betaald er rent over, maar inflatie is vaak hoger. Dus je lening wordt ook minder "waard" en soms moet je schulden maken om de economie op kracht te brengen. Wij kunnen dat nog gelukkig. Ben zelf een strategie consultant, maar ken de cijfers niet dus kan nu niet oordelen hoeveel je moet investeren.
Je hebt nooit een cursus macro economie gehad lees ik.
@@lolzorkontschuld die de staat aangaat wakkert inflatie juist aan want het geld dat ze leent wordt veelal uit het niets bij geprint
Niet lenen betekent dat je minder geld in je land investeert. Zo lang je door meer geld uit te geven meer groeit dan dat het kost om te lenen dan verdien je geld door te lenen. Er is een rede waarom zo goed als alle landen een behoorlijke staatsschuld hebben en dat die wordt uitgedrukt als % van het brutobinnenlandsproduct. Het hebben van een lage staatschuld is natuurlijk positief, maar je moet het afwegen tegen wat er van had kunnen komen als de staatschuld omhoog ging. Nou ben ik zeker geen expert, dus ik kan je niet vertellen of de zuinigheid van de Nederlandse overheid nou uiteindelijk meer een positief of negatief is
@@basvriese1934 Maar als je leent moet je het uit eindelijk een keer terug betalen inclusief rente.. wordt er tegenwoordig niet voor gewaarschuwd met "Let op! Geld lenen kost geld" 🤣
Wat dacht je van helemaal GEEN staatsschuld?
Dat zou heel dom zijn.
Zonder schuld geen geld
@kevinvandal8595 Dat is wel heel kort door de bocht. Het geldsysteem drijft op een vorm van schuld ja, maar STAATSschuld is een heel ander verhaal. Die kunnen we missen als kiespijn.
@@sjaaktrekhaak253 Ehm... Nee. Zonder schuld is er geen geld. Debit geld bestaat in het huidige geldsysteem niet. Je hebt enkel credit. Immers hebben we louter een 'free floading money supply' zoals de Engelsen zo mooi zeggen. Je noemt dit ook wel FIAT of een geld aanbod waar geen echte dekking, behalve vertrouwen, onder zit. Voor de jaren 1970 hadden we een andere discussie kunnen voeren ;)
Nee door het loslaten van de goudstandaard wordt geld creatie gedaan door schuld. De twee grootste drijvers zijn hypotheken en staatsschuld.
Grappige in Europa is wel dat landen met grote staatsschulden zoals Frankrijk en Italië daar hebben de mensen een kleine hypotheek. Landen zoals Nederland hebben de mensen een grote hypotheek maar is de staatsschuld klein. Waarschijnlijk is het toeval, maar wel een interessant consantering
Staatsschuld 2023 480 miljard. Staatsschuld 2024 510 miljard. Dus staatschuld toegenomen.
Gaat om pct van bbp
@dojadog4223 jij trapt er dus in.
Inflatie eet de schulden op.
Stel jouw schuld is 10.000 euro en jouw inkomen is 5.000, dan zou je de schuld in 2 jaar kunnen aflossen. Stel je doet dit niet en je neemt nog meer schulden. Vervolgens zorgt de inflatie van 100% ervoor dat het inkomen stijgt.
De nieuwe situatie de jaar erop is een schuld van 15.000 en een inkomen van 10.000. In deze situatie kan je de schuld binnen 1,5 jaar aflossen ipv 2 jaar.
Het percentage tussen de inflatie en de rente is een directe relatieve reductie of toename op de schuldwaarde. Is de rente hoger dan de inflatie, dan neemt de schuldwaarde relatief toe en andersom.
Inflatie 2024: 3,8%
Rente 2024: 2,7%
Waarde schuld: 480 tov 510 minus relatieve ontwaardering van 1,1% is nog steeds een toename van 5,1%. Dus het klopt dat de staatschuld is toegenomen ook in waarde.
Maar als dit over een periode van 5 jaar wordt bekeken, dan is de schuld gelijk gebleven. Een periode van 10 jaar is de waarde zelfs met 1% gedaald. Ondanks de forse toename in schuld met zo'n 120 miljard.
(Overigens voor persoonlijke schulden gebruik je jouw inkomsten ipv inflatie.)
@@icarusthefly5458 en als je dus als een gek gaat aflossen wordt de inflatie lager en je schuld duurder. Plus je hebt geen geld meer.
mooi , belastingen omlaag
Ik zou er eerder een voorstander van zijn de benelux 1 land te maken, om een sterkere overheid en economie te krijgen en meer regie te krijgen over Europees beleid… Dan 4 landstalen invoeren ( Nederlands, Engels, Duits, Frans ) zodat er een groter bereik is van handel en ondernemers… Dat zou Nederland toekomstbestendiger maken:)
0% staatsschuld niet goed???? Oooh hij werkt bij een bank onze Jan Paul🤭
Gooi alle belastingen en accijnzen omlaag dan kunnen wij ook minder geld uitgeven
Je kan nu al minder geld uitgeven.
@@mradventurer8104 Ik denk dat het afpakken bedoeld wordt.
@@mradventurer8104 zo kun je het inderdaad ook bekijken
Misschien ook even in gedachte houden dat Nederland in de toekomst voor de helft onder water komt te staan..
Wat een onzin..
Waarom gaan dan de kosten omhoog voor energie en de boodschappen. Zouden dus makkelijk omlaag kunnen.
Naja, accijns op energie kunnen zeker omlaag. De boodschappen prijzen hebben meerdere aan oorzaken.
Dank Jetten daar maar eens goed voor.
Als de overheid niet leent moeten ze op een andere manier aan geld komen, bijvoorbeeld door het sociale stelsel (zorg) weg te bezuinigen of de belasting omhoog te doen.
Wat een kolder is dit.
❤❤❤