Waarom we in de zorg écht een probleem krijgen

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 689

  • @nieuwsuur
    @nieuwsuur  10 місяців тому +73

    De komende tijd gaan we meer zorgverhalen maken, heb jij vragen of onderwerpen waar je aandacht voor wil, laat het weten in de comments.

    • @MS-lw1pd
      @MS-lw1pd 10 місяців тому +7

      Prijs van medicatie en beschikbaarheid behandelingen.

    • @geengenspuit
      @geengenspuit 10 місяців тому +5

      Maak eens een zorgverhaal waarom ze pseudouridine in die haastige prikkies gebruiken.......

    • @BrazenNL
      @BrazenNL 10 місяців тому +5

      De neuroloog vertelde ons dat er ondanks Alzheimer geen rijbewijs meer afgenomen mocht worden. Deze exacte verwoording geeft aan dat het ooit wel mocht. Ik vraag me af waarom dat niet meer zo is. Opstarten van zorg duurde ook erg lang.

    • @geengenspuit
      @geengenspuit 10 місяців тому +11

      @@BrazenNL
      Wat dacht je van de werking van die spuitjes tegen dat vleermuizensoep-virus?

    • @geengenspuit
      @geengenspuit 10 місяців тому +4

      Maak eens een zorgverhaal dat ze met PET-scans gezien hebben dat hartcellen van geprikte mensen overgaan van vetzuren naar glucose verbruik.....Verandering van metabolisme duidt op beschadiging.

  • @mphilipsen3077
    @mphilipsen3077 10 місяців тому +221

    Wat ik chronisch mis in verhalen van vastlopende zorg is dat de eerstelijns zorg (nee niet de huisarts), de zorg van familie en vrienden, is weggevallen omdat iedereen werd gedwongen mee te rennen in de tredmolen van consumeren en het hoofd boven water houden. De maatschappij is overspannen geraakt, we kunnen geen tijd meer aan elkaar besteden en dus vallen we terug op de duurste optie.
    Ik ben benieuwd waarom deze oorzaak nooit wordt genoemd.

    • @oulewappeur76
      @oulewappeur76 10 місяців тому +21

      Dit is ook absoluut waar. Maar buiten dat , men is veel meer gaan verspreiden over t land. Vroeger woonde men veel meer in dezelfde stad als de rest van de familie. Dit is ook niet meer. Toen was men daardoor ook meer betrokken. Vroeger bekommerde men zich ook nog ns wat meer over "de buren" maar ook dit valt vaak veel weg . Men heeft meer de "bemoei me niet met n ander" mentaliteit. Ik denk dat cultuurverschil hierin ook n rol speelt. Steeds gemengdere cultuur wat toch afstand creëert van elkaar en t eerste wat ik zei.

    • @daughter_of_eve04
      @daughter_of_eve04 10 місяців тому +10

      Helemaal eens! Ik vraag me dat ook vaak af. Wat dat betreft kunnen we veel leren van culturen waar familie heel belangrijk is. Misschien wordt die oorzaak nooit genoemd omdat we het normaal zijn gaan vinden. Omdat dit onze cultuur is geworden.

    • @Margriet101
      @Margriet101 10 місяців тому +8

      Als het goed gaat met een maatschappij zie je ook dat mensen meer gaan kiezen om individueler te gaan leven. Dat is natuurlijk leuk als je vermogend bent, maar dat zijn de meeste mensen niet

    • @ingevos4228
      @ingevos4228 10 місяців тому +5

      Goed punt. Past niet meer in hoe de maatschappij ingericht is maar wel zeker belangrijke medeoorzaak

    • @the_notorious_bas
      @the_notorious_bas 10 місяців тому +7

      Niet alleen kunnen, vaak ook niet willen.

  • @metalhunter15
    @metalhunter15 10 місяців тому +125

    De bejaardentehuizen waren echt een supergoed idee achteraf. Ouderen, die veel zorg nodig hebben allemaal bij elkaar en dat maakt het systeem veel meer gestroomlijnd. Tel daar dan nog het gezelschap dat men aan elkaar heeft bij op.

    • @Lilacwinedine
      @Lilacwinedine 10 місяців тому +9

      Het is zo simpel, voor ons, om te zien, dus waarom gebeurd er dan niets vraag ik me af... Het antwoord oa is terug naar bejaardentehuizen

    • @Margriet101
      @Margriet101 10 місяців тому

      Eigenlijk is dat ook heel logisch en humaan. Vroeger bleven vrouwen thuis om voor hun kinderen en ouders te zorgen.
      Nu wordt er verwacht van vrouwen te gaan werken, maar wat doe je met de hulpbehoefende ouderen?
      Juist gewoon opvangen zoals je dat met kinderen ook doet.
      Het is schandalig hoe men in Den Haag omgaat met mensen die hun hele leven belasting hebben betaald.

    • @nineteenfifties7700
      @nineteenfifties7700 10 місяців тому +3

      @@Lilacwinedine denk je dat de ouderen daar ook echt op zitten te wachten? Waarom vragen we hun niet wat ze graag willen? De manier van aanpak wat jullie beiden voorstellen moet ook een humane kant hebben. Alsof jongere mensen ook zo sociaal zijn laat staan ouderen. Maak je maar meer druk om de sponsoring van oorlog waar al het geld laatste jaren naartoe gaat.

    • @metalhunter15
      @metalhunter15 10 місяців тому +8

      @@nineteenfifties7700Wat is dit een rare comment...

    • @MRdeLaat
      @MRdeLaat 10 місяців тому +1

      @@Lilacwinedinebestaan die niet meer dan?

  • @ingevos4228
    @ingevos4228 10 місяців тому +24

    Wat vind ik het ontzettend fijn dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik werk zelf op de spoedeisende hulp en dit herkennen we al jaren en de SEH is echt niet de afdeling om passende zorg te leveren als het al overspoelt. De eerstelijnszorg is zo enorm belangrijk en overspoelt al jaren. Er zjjn zoveel problemen om mensen aan passende zorg te krijgen. Er is zoveel plaatsgebrek, zo enorm veel plaatsgebrek. Ik ben zo blij dat jullie hier aandacht aan besteden en hoop dat jullie dat blijven doen. Ik krijg het idee dat hier meer en meer media pressure voor nodig is. Wat jammer dat we eindelijk toen we eindelijk een minister van zorg hadden die ervaring had in de zorg dat van zulke korte duur was.

  • @shoryuken9520
    @shoryuken9520 10 місяців тому +168

    Hulde aan de privatisering! Dit is wat je krijgt. Veel verzekeraars zijn ook eigenaar van buitenlandse bedrijven,dit is ook weer gelinkt met de beurs. Koop woningen zijn hierdoor om dezelfde reden onbetaalbaar. We gaan steeds meer naar de Amerikaanse maatstaven. Kun je niet betalen? Pech, dan maar onder de zoden.

    • @Armoer
      @Armoer 10 місяців тому +2

      Vrij overdreven. We hebben allemaal verplicht een betaalbare zorgverzekering, dus het is totaal niet zoals in de VS.
      En ja, de zorg in Nederland is betaalbaar. Als je een klein loontje hebt dan kan je zorgtoeslag aanvragen waardoor het je alsnog max 100 eu per maand kost. Als je dat niet kan bijdragen aan je eigen gezondheid, dan heb je heel andere problemen waar je eens naar moet kijken.

    • @joelvr101
      @joelvr101 10 місяців тому

      @@Armoer Nou, nee. Onlangs nog een mevrouw gehad met een COPD-exacerbatie die het verdomde naar de SEH te gaan omdat er geen vervoer te regelen was, en een ambulance meteen het eigen risico zou kosten. Ik werk in een arme wijk in Den Haag waar schrijnende gevallen zoals dit dagelijkse hap zijn. En nee, het is niet zoals de VS, waar een chronische ziekte je snel duizenden dollars in de schulden per jaar zal werken. Maar het feit dat je ook 385 euro op een jaarbasis al niet kan missen, terwijl de zorg hard nodig is, is al een teken dat we er zeker naartoe bewegen.

    • @LECJuwels
      @LECJuwels 10 місяців тому

      die bedrijfen moeten weg als eerst die bedrijfen maken bevolking van de nederlndse kant kapot lghtb geen bevolking groei rarara hoe kan dat

    • @Maria-pq5nm
      @Maria-pq5nm 10 місяців тому

      Dit is zo waar! Na 40 jaar ervaring in de gehandicaptenzorg kan ik dit bevestigen. Een waanzi nige bureaucratie/ hypocrisie.
      Hulde aan de wijkzorg in Velp. Rammel net zolang aan de deur voor erkenning bij politiek en zorgverzekeraars.
      Persoonlijk gesprek loont zeker.
      In de reportage zag het 'wit' van de uniformen en zwart van de computers. Veels teveel deeltaken maken het werken onoverzichtelijk.
      Werk met Ipads, scheelt een hoop loopwerk.

    • @jellebeterams3357
      @jellebeterams3357 10 місяців тому

      Ik heb bijna 15 minuten geen woord gehoord over privatisering. Enkel een aanmerking over het financierings stelsel van betaling op basis van verrichte handelingen, waartegen de zorgverzekeraars zelf aggregeren. Daarnaast is je opmerking over buitenlandse eigenaren van zorgverzekeraars lulkoek. De 5 grootste zorgverzekeraars, al goed voor ongeveer 90% van de zorgverzekeringsmarkt, zijn zo Nederlands als maar kan zijn.

  • @marithhx
    @marithhx 10 місяців тому +18

    Telkens als ik dit soort nieuwsitems zie ben ik zó blij dat ik me om heb laten scholen van sector zorg naar de ICT. Continue patiënten en families teleurstellen, de stress en onhoudbare hoge werkdruk; wanneer je dan aan het einde van de maand je loon gestort krijgt wetende dat dit slechts een schijntje is van wat management krijgt, terwijl wij op de werkvloer het moeilijkste werk doen...
    Nee. Nooit meer.

    • @ellenotten9663
      @ellenotten9663 7 місяців тому

      Tja als iedereen dit in de zorg doet....... Maar misschien is het ook wel goed egoistische mensen kunnen niet zorgen

    • @HolistischeBeweegzorg
      @HolistischeBeweegzorg 2 місяці тому

      @@marithhx mooie post! Respect dat je de switch hebt gemaakt! Ik overweeg het ook!

  • @bachmed00
    @bachmed00 10 місяців тому +86

    Het grote probleem in de zorg is het salaris en het werk rooster.
    Ik werk vol continue op basis van 5 ploegen. Ik weet voor heel het jaar al mijn rooster, werk maximaal 5 dagen achter mekaar en eens in de 6 weken, heb ik een werkweek van 6 dagen. Daarbij ben ik altijd 3 of 4 dagen vrij na mijn werkdagen en begin ik in een ochtend dienst en is mijn laatste dag van de werk cyclus een nachtdienst. Werk technisch gezien maar 32 uur in de week maar krijg er 40 betaald plus 30% toeslag.
    Dan mijn vriendin. Werkt 32 uur in de week, krijg er ook maar 32 betaald. Vervolgens krijgt ze geen vaste toeslag van 30% maar alleen op bepaalde tijdstippen 25% of 50% van die gewerkte uren (waardeloos). Soms werkt ze Dag diensten en gaat ze daarna 1 nachtdienst werken om vervolgens 1 dag vrij te zijn en weer 3 of 4 dagen te werken. En dan daarna pas weer eens 2 dagen vrij en dan soms ineens 5 dagen. Maarja, verlof plannen moet je 100 jaar van te voren aangeven, dus je kan er ook niet even een week aan vast plakken. Je weet rooster max 2 tot 3 maanden voorruit.
    Er wordt een hoop gevraagd, maar je krijgt er ook niet genoeg compensatie voor.
    Ik vroeg aan mijn vriendin hoeveel man er op haar afdeling werkte en hoeveel er op de dagdienst doordeweeks rondlopen (peak hours). "Er werken 40 mensen en zijn alleen 5 mensen aanwezig doordeweeks in de dagdienst." Met andere woorden, genoeg personeel om een 5 ploegen dienst te laten runnen. Waarom kiezen ze dan ook niet voor zo'n systeem.
    Ze heeft 4 jaar HBO gestudeerd werk in de ploegen en verdient nog geen 2800 netto.
    En ik die in de havens als kraanmachinist werkt verdient bijna 1000 euro netto meer. Met een MBO diploma Niveau 3.
    Ik snap heel goed waarom mensen zoals verpleegkundigen uit de zorg stappen. Het verdienen staat niet in lijn voor de tegenprestatie die je moet leveren. Daarbij heb je ook nog eens vaak te maken met familieleden tijdens bezoekuren die alle regels aan hun laars lappen en ruzie zoeken als je hun op de regels attendeert. Patiënten die niet meewerken en een schijt rooster waar je niet op voorruit kan plannen.
    Uiteraard zullen er verpleegkundigen zijn die het beter hebben. Maar degene die ik persoonlijk kan vanuit het Ikazia, Erasmus en Bravis zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

    • @userofyoutube123
      @userofyoutube123 10 місяців тому +3

      Vergelijkbare verhalen hoor ik ook!

    • @lizzy6555
      @lizzy6555 10 місяців тому +7

      En als je dan weet wat een medisch specialist elke maand gestort krijgt, dan wordt je echt even niet goed.... Zo ontzettend scheef....

    • @lucaspolderman6622
      @lucaspolderman6622 10 місяців тому +5

      Heel herkenbaar, maar het gaat in dit item niet om salarissen.
      Ik heb ook genoeg collega’s in de zorg die tevreden zijn met wat zij verdienen.
      Het gaat hier vooral om het wegbezuinigen van belangrijke zorgonderdelen, zonder dat daar vervanging voor geregeld is, waardoor reguliere kanalen verstopt raken. Én….er gebeurt niets op het gebied van preventie, want dit levert namelijk niets op.

    • @jaloemimoe2319
      @jaloemimoe2319 10 місяців тому

      Amen!

    • @ruben9912
      @ruben9912 7 місяців тому

      @@lucaspolderman6622 Het zou in dit item juist ook moeten gaan over salarissen. Je gaat hordes mensen nodig hebben om het beter aan te pakken en voor de eer en een hongerloontje gaan ze het niet doen zeker niet als er eerst flinke studieschuld opgebouwd moet worden en de vooruitzichten in de sector alleen maar erger worden.

  • @bastiaanstapelberg9018
    @bastiaanstapelberg9018 10 місяців тому +163

    Volgens de VVD en CDA de partijen die voorstander waren van de geweldige privatiseringen in de zorg zit het allemaal tussen uw oren...het gaat juist fantastisch.

    • @thijsjong
      @thijsjong 10 місяців тому +5

      Dit probleem gaat nog veel groter worden en dat komt door de vergrijzing. Het gebeurt ook in de U.K. De NHS National Health service loopt ook vast. Daar heb je soms mandela ge wachttijden voor een afspraak met de huisarts. Dus privatisering is het probleem. Zonder privatisering was het probleem net zo groot.

    • @MsFallenPrime
      @MsFallenPrime 10 місяців тому +10

      Heeft niets met de privatisering te maken. De zorgvraag is nou eenmaal 5x zo hoog als 20 jaar geleden. Zonder, of met privatisering. Prijzen moeten gewoon omhoog dan komen er vanzelf meer zorgmedewerkers. 🙂

    • @the_notorious_bas
      @the_notorious_bas 10 місяців тому +14

      @@MsFallenPrime Mede door privatisering heb je die perverse prikkel om (te) veel zorg te verlenen, dus hogere kosten en hogere belasting van het zorgpersoneel.

    • @renewalters4064
      @renewalters4064 10 місяців тому

      Jullie krijgen wat jullie gestemd hebben, slaap verder schaapjes, laat de sprinkhanen komen, gaaf he rutte 😂😂😂

    • @renewalters4064
      @renewalters4064 10 місяців тому +2

      Deze bv van brussel, is verloren 😊.

  • @anoukooosterhof
    @anoukooosterhof 10 місяців тому +3

    Ik zou graag alle zorg professionals willen bedanken. Ik ben erg ziek geweest en ik ben goed opgevangen in ons zorgstelsel. Ik heb heel erg snel zorg gekregen en heb op m'n meest moeilijke momenten enorm goede vooral verpleegkundigen om me heen gehad, die me altijd hebben geholpen. Ons zorg systeem is extreem goed en de mensen die erin werken maken het verschil! Bedankt voor jullie inzet, jullie maken echt een verschil in iemands leven!

    • @freds7790
      @freds7790 10 місяців тому

      1 zwaluw maainog geen zomer, ons zorgstelsel is compleet naar de klote

  • @jeroenhensen1889
    @jeroenhensen1889 10 місяців тому +12

    Al heel lang wordt de zorg steeds verder afgeknepen en zie ik het veel te grote managment steeds hogere eisen stellen aan steeds minder hulpverleners die steeds harder op hun tanden moeten bijten. Daardoor wordt de zorg steeds minder aantrekkelijk. Na bijna 40 jaar in de zorg zag ik in het begin tijd voor de patient en uiteindelijk nauwelijks tijd voor wassen, plassen en tanden krassen.

  • @ankavoskuilen1725
    @ankavoskuilen1725 10 місяців тому +19

    Ik vind het onbegrijpelijk hoe je zo onvoorbereid kan zijn op iets wat er al 70 jaar zit aan te komen.

    • @Spiritus_Invictus
      @Spiritus_Invictus 5 місяців тому

      Dat is nou het resultaat van de combinatie van vele aspecten;
      - een oogkleppen cultuur binnen de politiek;
      - samen met de politieke cultuur om aankomende problemen vooruit te schuiven naar de opvolgers
      - Inflatie met een samenleving waarbij beide volwassenen een baan moeten hebben;
      - en het privatiseren van de zorg die voor een deel het beleid mogen maken wat vergoed kan worden.
      De politiek wist dat, het moment dat de Boomer-generatie ouder werd, dat de vergrijzing een probleem werd. De oplossing voor dat probleem werd alsmaar vooruitgeschoven met de redenatie dat men dat later wel zouden oplossen omdat men nu bezig is de problemen die hun voorgangers vooruitgeschoven hebben.
      Ondertussen zijn de kosten om te leven proportioneel te hoog geworden. De komst van de euro, met de daarbij behordende rappe verandering van waarde van deze euromunt, inflatie, economische crisissen heeft ertoe geleid dat 2 personen in een huishouden moeten werken om alles beter te kunnen bekostigen. Alleenstaande kunnen het uit, maar zijn over het algemeen meer geld kwijt dan men die 2 inkomsten hebben. Hierdoor is de kwaliteit van leven in verhouding van de kosten voor de kwaliteit uit verhouding gegaan.
      Dit resulteert dat vele huishoudens van volwassenen minder tot nauwelijks tijd hebben om mantelzorg erbij te nemen.
      Daarbij het het privatisering van de zorg -naast veel goeds- ook veel verkeerds gedaan. De kosten voor zorg zijn de pan uitgeschoten wat -het alsmaar duurder wordend leven- steeds maar duurder maakt. Hierbij hebben de zorgverzekeraars de unieke positie om deels te mogen bepalen wat het aankomende beleid is op vergoedingen en kunnen daarmee slim inspelen om zo min mogelijk geld uit te keren.

  • @paulWisdomByYears
    @paulWisdomByYears 10 місяців тому +19

    Ik heb jarenlang in de zorgsector gewerkt, maar ik ben gestopt. De ethiek lijkt volledig verdwenen te zijn in de zorg. Zorgpersoneel wordt overspoeld met cijfers, targets en overbodige administratieve handelingen, waardoor de focus voornamelijk ligt op interne processen en de organisatie, in plaats van op het welzijn van de cliënt. Hoewel het soms gelukkig samengaat, lijkt het welzijn van de cliënt niet altijd de hoogste prioriteit te hebben.
    Aan de andere kant zien we in Nederland niet alleen een vergrijzende bevolking, maar ook een grote groep mensen met een zeer slechte levensstijl, wat resulteert in gezondheidsproblemen. Met deze opmerking wil ik benadrukken dat ik me bewust ben van het bestaan van zorgverleners die wel zeer betrokken zijn bij het welzijn van hun cliënten. Helaas worden zij vaak overweldigd door de werkdruk, regeldruk en het ongezonde zorg-klimaat.
    De oplossing lijkt niet zo moeilijk te zijn. Echter, er is een aanzienlijke groep mensen die aanzienlijk profiteren van de huidige situatie. Dus waarom zouden ze willen veranderen? In plaats daarvan klagen ze simpelweg om meer budget te eisen. Overigens zie je dat de politiek niet reguleert om zaken te verbeteren, maar meegaat met de lobby van de zorg.
    Ik denk dat de oplossing zit in de volgende aspecten;
    1. Winstregulatie in de zorg.
    2. Maximalisering van hoge salarissen in de zorg.
    3. Toegang tot gezondheidsbevorderende middelen, zoals gezonde voeding, groene ruimtes en sportfaciliteiten.
    4. Schrappen van heel veel overbodige, paternalistische en denigrerende zorg in Nederland.
    5. Minder medicatie en meer aandacht.
    6. Meer aandacht voor leefstijl.
    7. Bevordering van positieve gezondheid en eigen regie in plaats van alleen te focussen op ziekte, alles wat je aandacht geeft dat groeit.
    Maar goed ik hoop dat zaken er een keer beter voor komen te staan in de zorg.

    • @h.vanriet1445
      @h.vanriet1445 10 місяців тому +1

      Goede analyse, dit moet allemaal gebeuren.

  • @erlinghrautbaaland
    @erlinghrautbaaland 10 місяців тому +90

    1:54 “de berjaardenhuizen zijn weg bezuinigd”.
    Kan ook maar 1 partij zijn

    • @richardlee6289
      @richardlee6289 10 місяців тому +13

      Vergeet niet dat de PvdA het ook mogelijk maakte !

    • @KoenIWB
      @KoenIWB 10 місяців тому

      Dit is wellicht iets te kort door de bocht. We moeten ook waakzaam zijn op de overheidsfinanciën. Het is makkelijk om te wijzen (en begrijpelijk ook hoor) wanneer ergens iets fout gaat, maar het maakt deel uit van een groter geheel. In dat opzicht is politiek een verdelingsvraagstuk. Geven we de middelen uit aan het een of het ander? Lenen we er geld voor of doen we het toch maar niet, omdat dat weer andere problemen in de toekomst oplevert (vooral met structurele uitgaven)? Het lastige is, zoals de specialisten in deze video ook uitleggen, dat we het systeem moeten veranderen. En mensen zijn van nature een beetje allergisch voor verandering, omdat dat fricties oplevert.

    • @MsSonja123456
      @MsSonja123456 10 місяців тому

      Het is agenda 2030, lees die en begrijp wat er gaande is...
      Wij betalen voor onze eigen destructie dankzij de SDG leden die bedrijf Nederland besturen.

    • @waltersteenvoorden252
      @waltersteenvoorden252 10 місяців тому

      @@richardlee6289 En D66, en het CDA maar ook (gedoogakkoord!) de PVV!

    • @peter_de_Jong817
      @peter_de_Jong817 10 місяців тому +12

      Niet alleen die hoor. Al die rechtse meuk zal hetzelfde doen

  • @Test12702
    @Test12702 10 місяців тому +15

    Dit probleem moet zeer groot gemaakt worden. Veel aandacht hieraan geven. Daarbij ook benoemen wat de oorzaak is van dit probleem "marktwerking in ze zorg". Zorg draait niet om geld, maar om mensen!! Het systeem van marktwerking is alleen maar duurder, want wanneer verkeerde of geen zorg krijgen is die veel duurder. Vvd is de oorzaak van dit probleem. In 13 jaar vvd beleid is de complete zorg vernield die een stelletje kneuzen zonder enige kennis van zorg.

    • @isblueskyfan
      @isblueskyfan 10 місяців тому +3

      Kijk ook eens kritisch naar de rol van de zorgverzekeraars. Zij hebben geen belang blij het voorkomen van maatschappelijke kosten. Zij kijken alleen naar hun eigen korte termijn perspectief.

    • @Test12702
      @Test12702 10 місяців тому

      @@isblueskyfan weg met marktwerking dus. Winst maken, aandeelhouders, bonussen, reclames, advies bureautjes, wantrouwen in zorg personeel. Weg met die zooi voegt helemaal niks toe in ze zorg. Gewoon normaal doen. Uitgaan van vertrouwen in de zorg medewerkers, rotte appels in de zorg strafrechtelijk vervolgen.

    • @lucaspolderman6622
      @lucaspolderman6622 10 місяців тому +4

      De medische industrie. Een ordinair verdienmodel.

    • @Sy0exec
      @Sy0exec 5 місяців тому

      Meer (duurbetaalde en onzinnige) managers en minder werknemers. Dát is het VVD model

  • @stefanr5430
    @stefanr5430 10 місяців тому +16

    Ik ben verpleegkundige in de thuiszorg met een achtergrond in het ziekenhuis. Ik merk overal dat het nu al vastloopt. Vanuit het ziekenhuis is er soms geen mogelijkheid mensen over te plaatsen naar revalidatie of verzorgingshuis en vaak ook niet nar huis met zorg.
    Of er is een plekje 50 km verderop, maar dat wil de familie dan niet.
    Nu in de thuiszorg zie ik aanvragen van het ziekenhuis die naar 15 aanbieders word gestuurd maar niemand kan thuiszorg bieden, want allemaal vol. Onlangs iemand die meer dan een maand moest wachten in het ziekenhuis omdat er geen plek was ( wel een complexe casus)
    Dan verwacht de familie ook nog eens veel en die zijn soms ala zwaar overbelast. hebben soms het idee dat de thuiszorg alles we regelt. En dat is niet het geval. We komen voor de geïndiceerde zorg, niet voor allerhande extra dingen. De 'aai over de bol' zorg is er helemaal af.
    De lol is er zo wel af.
    En dan heb ik de factor' zorgverzekeraar' nog niet eens meegenomen in dit verhaal.

    • @Mariemarie-uw7id
      @Mariemarie-uw7id 10 місяців тому +1

      Ik verpleegkundige in opleiding (nu IG’er en persoonlijk begeleider) in verpleeghuis en het loopt bij ons ook vast. Meestal ben ik de enigste Ig’er op 3 afdelingen mijn vriendin werkt ergens anders als IG’er ook die ziet het. Vaak moet je dan in de avonddienst nog wondzorg/katheter/stoma zorg uitvoeren.

    • @Test12702
      @Test12702 10 місяців тому

      Gehandicaptenzorg gaat netzo. Je ziet zienderwijs de kwaliteit van de zorg die je aanbiedt achteruit gaan. Omdat er te veel (veel onzin) gevraagd wordt van de werknemer. Papiertje dit, lijstje dat, handtekening dat. Het merendeel is dat wij zorgmedewerkers ervoor moeten zorgen dat managers geen enkel risico lopen, terwijl ze zelf verantwoordelijk zijn voor dingen. Heb medelijden met onze kwetsbare bewoners waar de zorg steeds verder van wordt afgeschaald, hierdoor gaat het slechter met de bewoners, lopen weg, gaan zorg mijden, agressie, plegen misdrijven...... enzzz.. enzo... snap erg goed dat collega's weg gaan uit de sector. Dit loopt volledig vast met alle gevolgen van dien. Dank je wel vvd voor dit waardeloze zorg systeem.

    • @Fluffy-Fluffy
      @Fluffy-Fluffy 9 місяців тому

      ​@@Mariemarie-uw7idwaarom stomazorg en dergelijke in de avond? Is dat niet in te plannen tijdens het opstaan?

    • @willeke1234
      @willeke1234 6 днів тому

      De kabinetten Rutte hebben de zorg weinig goeds gebracht. Zelfs in coronatijd zijn er nog, ik meen 1/3 vd de SEH gesloten. De hoge werkdruk waar weinig financiele erkenning tegen over staat maakt dat er ook geen positieve prikkel overblijft om voor dit vak te kiezen.

  • @handsoapsoup5907
    @handsoapsoup5907 10 місяців тому +64

    We hebben geen personeel in de wijk. Teveel clienten blijven veel te lang thuis wonen. Ze zijn ‘te goed’ voor het verpleeghuis maar ‘te slecht’ om thuis te blijven. Deze mensen blijven allemaal maar hangen in de thuiszorg, of gaan naar het zh omdat wij vastlopen. De verzorgingshuizen moeten ook weer terug. Slechtste idee ooit om die weg te bezuinigen.

    • @johnroekoek12345
      @johnroekoek12345 10 місяців тому

      We moeten robotten gaan accepteren.

    • @stefanr5430
      @stefanr5430 10 місяців тому

      maar wie gaat daar werken dan, als je bedenkt dat er nu al giga te korten zijn. Dan nog meer tehuizen openen waar mensen moeten werken?

    • @ankavoskuilen1725
      @ankavoskuilen1725 10 місяців тому

      Dan ziet oma zelfs nooit meer een echt mens. Of dat nou zo'n verbetering is.​@@johnroekoek12345

    • @ttt5205
      @ttt5205 20 днів тому

      @@johnroekoek12345 dan mogen ze eerst even uitgevonden worden. De meeste komen niet eens over een drempel heen.

  • @FL0RINE
    @FL0RINE 10 місяців тому +12

    Het beschikkingsysteem per gemeente voor jeugd-/hulpverlening. Het is te gek voor woorden dat de een in de ene gemeente wel geld uit het potje krijgt, en dan kom je nog op een wachtlijst, en de ander niet. Kinderen die jaren moeten wachten op hulp, en dan wordt er ook nog op die hulp bezuinigd, zoals overal in de zorg.

  • @fitologie
    @fitologie 10 місяців тому +8

    Goed dat hier meer aandacht voor komt.
    Als diëtist en gezondheidswetenschapper zie ik van dichtbij hoe het gaat met de zorg.
    Het belangrijkste wat in onze GEZONDHEIDSZORG ontbreekt GEZONDHEID. We worden namelijk betaald voor ZIEKTE.
    Het aan het fundament van de zorg klopt dus als niet…
    De curatieve visie van de afgelopen decennia gaat denk ik flink veranderen naar een preventief oogpunt.

    • @kimberlybuiter
      @kimberlybuiter 10 місяців тому +2

      Precies! Zo belangrijk dat er een verschuiving komt van curatief naar preventief. Het hele verdienmodel moet op de schop + mensen moeten meer gemotiveerd & geïnformeerd worden om aan de gezondheid te werken

    • @lucaspolderman6622
      @lucaspolderman6622 10 місяців тому +3

      Heel goed. Mensen die ongezond leven zijn een heus verdienmodel voor de medische industrie.
      Er gaat dus helemaal niets veranderen.

  • @andriesstegeman
    @andriesstegeman 10 місяців тому +81

    Het wettelijk vastleggen van een verplichte verzekering in deze toestand wordt zo onderhand ook niet houdbaar meer dan.
    Wordt toch eens tijd waar ons geld echt blijft, je kan mij niet wijsmaken dat ze miljarden binnenkrijgen aan maandelijkse betalingen van leden en dat al dit geld hierin verbruikt wordt.
    Wat krijgen de aandeelhouders? Hoeveel onzinnige management lagen zijn er? Wat zijn ze kwijt aan hun kantoren en dergelijke.
    Waarom komt ons geld niet op de plekken waar het nodig is???

    • @Philippe_Gruijthuijzen
      @Philippe_Gruijthuijzen 10 місяців тому

      Een, zorgverzekeraars hebben geen aandeelhouders. Als er geld overblijft, kunnen ze het geld investeren, teruggeven of oppotten.
      Twee, de zorg wordt gefinancierd met uw zorgpremie, aangevuld met belasting geld. Ruim 15% van alle werkenden in Nederland werken in de zorg. Dat is al veel. En richting 2040 neemt de vergrijzing toe. Kortom, er moet meer geld naar de zorg maar er zijn niet genoeg mensen.
      Drie, uw zorg over de inzet van geld in de zorg deel ik. Naast efficiënter werken, zal op plekken ook minder zorg aangeboden moeten worden om ergens anders meer te doen.

    • @geengenspuit
      @geengenspuit 10 місяців тому +18

      Waar is die 5,1 zoekgeraakte corona miljarden van Hugo gebleven bijvoorbeeld.

    • @paddy654
      @paddy654 10 місяців тому +13

      Die managementlagen, die moeten ze opheffen ..maar dat is eerder gezegd tegen dovemansoren😢😢

    • @Philippe_Gruijthuijzen
      @Philippe_Gruijthuijzen 10 місяців тому +6

      @@geengenspuit een, de 5,1 miljard is niet zoekgeraakt maar kan niet verantwoord worden. Een onbekend deel kan inderdaad zoekgeraakt zijn of ermee zijn gefraudeerd. Maar ook een deel zal gebruikt zijn - om in alle haast - genoeg medische apparatuur en hulpmiddelen in te kopen binnen niet conventionele kanalen. Kortom, ik deel uw mening om meer onderzoek te doen naar deze gelden maar niet het grote wantrouwen erachter.

    • @Barragandrew
      @Barragandrew 10 місяців тому +9

      Ja echt, zoiets zeg ik al jaren, waarom moet ik zorgverzekering betalen als ze zorg niet kunnen garanderen.. het slaat nergens meer op.

  • @ZantetsukenGilgamesh
    @ZantetsukenGilgamesh 10 місяців тому +8

    Het vervelende is dat wij als huisartsen vaak oudere patiënten zien waarbij het al langer slecht ging maar dan eigenlijk te laat aan de bel trekken. Veel oudere patiënten zonder sociaal vangnet bijvoorbeeld, dus een buur of thuiszorg die dan de bejaarde patiënt richting ons stuurt. Vaak te slecht om in de eerstelijn te behandelen en te goed voor het ziekenhuis. Maar er moet wel diagnostiek gedaan worden en zorg geleverd worden en dan is het toch vaak helaas een verwijzing richting de SpoedEisende Hulp (SEH). Ik vind het ook niet fijn om collega’s daarmee op te schepen. Vanuit hun kant ook meegemaakt dat de nazorg ook een enorm probleem is doordat er nauwelijks capaciteit is in een revalidatiecentrum of verpleeghuis, dus blijven zij ook langer een bed bezetten. Het laakt werkelijk aan alle kanten.

    • @freds7790
      @freds7790 10 місяців тому

      Het laakt ook aan kennis en kunde bij veel huisartsen, en de stickers van verkeerde diagnoses binnen 5 min liggen al klaar in de la.

  • @Loes731
    @Loes731 10 місяців тому +4

    Triest voor deze generatie😢.
    Ik weet niet of ik zelf in een verpleeghuis zou willen wonen.
    Met al deze ellende. 😢😢

  • @erikdoedens8064
    @erikdoedens8064 10 місяців тому +25

    Hoihoi. Een reactie omdat jullie vroegen naar suggesties.Zouden jullie ook eens kunnen kijken naar de organisatie van de WMO en uitleen van rolstoelen. Die service wordt de laatste jaren steeds slechter en steeds vaker worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd door zowel gemeente als uitvoerder (Medipoint, welzorg etc)

  • @pippilangkous5089
    @pippilangkous5089 10 місяців тому +15

    Suggestie voor de journalist: als jullie het hebben over de zorg en mensen tekort in de wijk, hebben jullie het voornamelijk over de verpleegkundige beroeosgroep. Waarom zijn er dan alleen maar artsen die hun mening gevraagd wordt in dit item?

  • @onsel63
    @onsel63 10 місяців тому +8

    Laten we mensen die bereid zijn om ouders in huis te nemen belonen ipv financieel belasten.

  • @Bulkmos
    @Bulkmos 10 місяців тому +7

    Als je suggesties wilt hier❤❤
    1. **De impact van digitalisering op de zorg**: Hoe beïnvloedt de toenemende digitalisering de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg? Denk aan telehealth, online consultaties, en het gebruik van AI voor diagnoses.
    2. **Mentale gezondheid tijdens en na de pandemie**: Welke langetermijneffecten heeft de pandemie op de mentale gezondheid van verschillende bevolkingsgroepen? Hoe gaan we om met de toenemende vraag naar psychologische ondersteuning?
    3. **Wachtlijsten in de zorg**: Onderzoek naar de oorzaken van lange wachtlijsten voor bepaalde behandelingen of consultaties en de impact op patiënten.
    4. **Toegankelijkheid van zorg voor kwetsbare groepen**: Hoe toegankelijk is de zorg echt voor mensen met een beperking, ouderen die niet digitaal vaardig zijn, of mensen in afgelegen gebieden?
    5. **Innovatie in de zorg**: Welke nieuwe behandelingen, medicijnen of technologieën staan op het punt de zorg te revolutioneren?
    6. **De duurzaamheid van het zorgsysteem**: Kan ons huidige zorgsysteem de vergrijzing van de bevolking en de toenemende zorgvraag aan? Wat zijn mogelijke oplossingen?
    7. **Arbeidstevredenheid onder zorgprofessionals**: Hoe staat het met de werkdruk, stress en tevredenheid onder zorgprofessionals? Wat kan er gedaan worden om het werken in de zorg aantrekkelijker te ❤

  • @yehhshhs
    @yehhshhs 10 місяців тому +2

    Bedankt rutte

  • @Vicsko2212
    @Vicsko2212 10 місяців тому +2

    Goed dat jullie aandacht besteden aan dit onderwep. Wel had het misschien een toegevoegde waarde geweest als de Wijkzorg ook aan het woord was geweest, gezien het probleem zich van daar verplaatst naar het ziekenhuis.

  • @jojones65
    @jojones65 10 місяців тому +4

    In dit zorginfarct zou ik graag zien wat dit voor mantelzorgend Nederland allemaal in gaat houden. Ik persoonlijk heb het er aren maar het krijgt nog veel te weinig echte aandacht en de juiste ondersteuning.
    Bij Stichting Mantelzorgelijk maken wij ons hard voor deze groot groeiende groep zorgverleners.

  • @TheHaagsemik
    @TheHaagsemik 10 місяців тому +9

    Dit kon je jaren geleden ook al bedenken, maar nee Nederland loopt altijd weer achter de feiten aan..

  • @S.G.W.Verbeek
    @S.G.W.Verbeek 10 місяців тому +35

    Zorg dat je gezond blijft, gezond eet, gezond beweegt! Dan help je het systeem en jezelf.

    • @Summer-tv7rz
      @Summer-tv7rz 10 місяців тому +13

      Precies! Veel te veel dikke mensen die de zorgkosten flink omhoog jagen.

    • @geengenspuit
      @geengenspuit 10 місяців тому +8

      En zorg dat je gevaccineerd wordt toch?

    • @lars7747
      @lars7747 10 місяців тому +12

      Klopt maar uiteindelijk word je toch oud. Iedereen gaat zorg nodig hebben. Non stop bezuinigen in de zorg is bizar. Politici moeten gewoon geweigerd worden bij ziekenhuizen als zij niet willen dat de zorg geld krijgt

    • @shoryuken9520
      @shoryuken9520 10 місяців тому

      Uiteindelijk kan je toch ziek worden,met dat giftige suikerhoudende levensmiddelen die de meeste mensen enkel kunnen betalen.

    • @lidysellink2221
      @lidysellink2221 10 місяців тому

      Dat is dodelijk !@@geengenspuit

  • @jandudl74
    @jandudl74 10 місяців тому +24

    Ik heb de indruk dat er door de marktwerking er méér geld aan de strijkstokken is blijven hangen. Geld dat niet aan de zorg besteed wordt. Ziekenfonds terug?

  • @wimvander1427
    @wimvander1427 10 місяців тому +2

    Super dat nieuwsuur hiervoor aandacht heeft.

  • @dilshersingh1568
    @dilshersingh1568 4 місяці тому +1

    wat een top interniste ;)

  • @nick1nl
    @nick1nl 10 місяців тому

    Erg eerlijk van ziekenhuisdirecteur Jaap! Chapeau om dit aan te geven terwijl je je hierxelf ook schuldig aan MOET maken

  • @asmeekens2942
    @asmeekens2942 10 місяців тому +15

    Vooral de agressie de laatste jaren kan niet meer getolereerd worden echter het wordt wel getolereerd
    Keihard ingrijpen, bij agressie op wat voor manier dan ook zorg stoppen.
    Heb als verpleegkundige veel met agressie te maken.
    Je mag het dan niet zeggen en ik wil zeker niet generaliseren naar 80% zijn buitenlanders en asielzoekers asielzoekers!
    3 jaar geleden heb ik de zorg daarom ook verlaten!

    • @YesNoMaybe-kp7px
      @YesNoMaybe-kp7px 10 місяців тому

      Gelukkig dat je bent gestopt, ze moeten een “ Karin “ als jou ook niet in de zorg laten werken. Er lopen ook genoeg arrogante verpleegkundigen rond in het ziekenhuis, daar was jij zeker een van. Raar hé? dat mensen jouw zonder respect behandelen (omdat je dat ook niet verdiend als je met zo’n kapsones rondloopt als ziekenhuis medewerkster).

  • @Desperado-w3e
    @Desperado-w3e 10 місяців тому +2

    dank kuipers en hugo.. hoeven we niet moeilijk over te doen....

  • @ankavoskuilen1725
    @ankavoskuilen1725 10 місяців тому +6

    Ik ben alleenstaand en nu 66. Ik houd mijn hart vast. Kom ik nog bedelend op straat te zitten op mijn oude dag?

  • @DaveJansenTPV
    @DaveJansenTPV 10 місяців тому +9

    Bedankt, Rutte.

    • @jmjrademakers
      @jmjrademakers 10 місяців тому

      Hij heeft NL totaal vernield.
      En dat wordt baas van de nato.
      Schandalig!

    • @stefanr5430
      @stefanr5430 10 місяців тому +2

      Waarom Rutte?
      De bevolking heeft meerder malen Rutte gekozen. Hoe kun je 1 man de Schilde geven als de man 4x verkozen is?
      Zijn beleid mag niet goed zijn, wij hebben hem wel steeds in dat zadel geholpen…

    • @DaveJansenTPV
      @DaveJansenTPV 10 місяців тому +1

      @@stefanr5430 Maar nog steeds zijn beleid.

    • @hisuianworld9541
      @hisuianworld9541 10 місяців тому

      @@DaveJansenTPVklopt hij was verantwoordelijk voor dit, hij had dit anders kunnen aanpakken, maar dat heeft hij niet gedaan!

    • @stefanr5430
      @stefanr5430 10 місяців тому +1

      @@DaveJansenTPV en wij hebben hem verkozen, ondanks dat we dus wisten dat het zijn beleid was. blijkbaar waren veel mensen het met hem eens.... dan hadden we allemaal SP moeten kiezen maar dat hebben we niet gedaan.

  • @marielleedzes4273
    @marielleedzes4273 10 місяців тому +1

    Goede reportage, t geeft goed de stand van zaken weer,hoe verdrietig en zorg-wekkend dat ook is. Wat mij betreft drie toevoegingen:
    1. Zou het een idee zijn om eens in kaart te brengen hoeveel procent van ons Nationaal zorg budget naar de aandeelhouders van de zorgverzekeraars gaat, naar controlerende overhead van diezelfde zorgverzekeraars en hoe groot het aandeel is dat echt aan (in-)directe zorg wordt besteed?
    2. De optie om de expertise in de zorg thuis uit te breiden met combi huisarts ouderengeneeskunde - geriatrische fysiotherapie. Fysiotherapie in de eerste lijn weer vergoeden kost geld, maar zet het eens af tegen al deze extra druk op huisarts, ziekenhuis en revalidatie die voorkomen had kunnen worden door oorzaken aan te pakken en tijdig te signaleren
    3. Op basis van welke inhoudelijke expertise bij zorgverzekeraars wordt bepaald welke zorg wel of niet vergoed wordt? Of gaat het alleen om geld uit potjes? Punt is dat zorg alleen geld lijkt te kosten, terwijl de baten ergens anders (ander potje) liggen en daar niet naar gekeken wordt. Voorbeeld: iemand die gerevalideerd wordt en daarna weer aan het werk kan. De kosten zijn op conto vd zorg,maar de baten (geen jarenlange uitkering, inzet ipv verlies aan arbeid,etc) moeten eerlijk meegenomen worden in de afwegingen. Inzet van goede basiszorg (huisarts, fysiotherapie, diëtist, maatschappelijk werk) weegt mogelijk ruim op tegen het alternatief van ontsporing van zorg.

  • @florisp4982
    @florisp4982 10 місяців тому +8

    Wordt ook steeds meer gevraagd van ons als zorgmedewerker. Bijvoorbeeld dat ik op een pg afdeling werk en tegenover mijn afdeling een afdeling is waar een helpende is ingezet. En alleen werkt maar mag veel niet doen of niet beslissen en ik mag het bij doen. Lekker goedkoop voor de organisatie. O nee personeel tekort. Maar personeel die extra uren wil werken,dat kan niet. Goed excuus. Omdat de helpende niet eindverantwoordelijk mag zijn. Wordt ik gedwongen door de organisatie om die verantwoordelijkheid te nemen. Dan ben ik eindverantwoordelijk voor 20 bewoners die dementie hebben. Dit is de toekomst. Ik weet niet voor hoelang ik dit vol kan houden. Wordt wel erg verdrietig van om zo mijn werk te moeten doen. Vind het steeds minder leuk om in de zorg te werken en twijfel om deze mooie vak te verlaten.😢🫤❤️‍🩹

    • @JirivandenAssem
      @JirivandenAssem 10 місяців тому +3

      Bevolking staat achter je (🙏)

    • @florisp4982
      @florisp4982 10 місяців тому

      @@JirivandenAssem ❤️

    • @ankavoskuilen1725
      @ankavoskuilen1725 10 місяців тому +3

      Echt naar! Je reactie laat wel zien dat het niet alleen maar overmacht lijkt, maar ook onwil om het goed te regelen.

    • @florisp4982
      @florisp4982 10 місяців тому +1

      @@ankavoskuilen1725 Dat klopt.

  • @maartenboy37
    @maartenboy37 10 місяців тому +7

    WE HEBBEN MET SPOED MEER VERPLEEGUIZEN NODIG!
    Huizen komen open, kinderen hoeven zich minder op hun ouders te focussen, hulp staat klaar en is dan uit eindelijk goedkoper.

    • @layla3530
      @layla3530 10 місяців тому +2

      Goed idee 👍 kom jij er werken dan? Je moet ook personeel hebben…. Ik werk er al jaren met oa uitzendkrachten waarbij ik dingen heb meegemaakt wat je (als oudere) liever niet zou willen meemaken. Alleen maar, omdat er tekort is en je allang blij bent met een poppetje op de afdeling. Verpleeghuis zonder personeel is lastig!

    • @yarroww693
      @yarroww693 10 місяців тому

      De zorgstaat zoals we altijd gekend hebben is aan het afbrokkelen. Ze zijn hard bezig om dat systeem om te gooien. Begon al met de participatiewet. Langer thuis wonen, meer zorg/hulp van mantelzorgers. Er zijn niet genoeg kinderen om de zorgstaat te behouden.

  • @ecobouwen
    @ecobouwen 10 місяців тому +12

    Wat dacht je van preventie, goed eten, drinken etc.. passende zorg my ass straks bepaald iemand voir mij wat wel en niet gedaan mag worden

  • @Michiel457
    @Michiel457 10 місяців тому +3

    Ik vraag me wel nog af wat het alternatief is van de huidige perverse prikkels. Want als er bijvoorbeeld een vergoeding komt per patient onstaat er weer een prikkel om juist zo min mogelijk zorg te verlenen. Wanneer je een standaard budget aanhoudt op basis van verwachte kosten dan onstaat het probleem dat nu bij veel gemeente geldt. Namelijk dat er extra kosten gemaakt worden om te voorkomen dat komend jaar gekort wordt op je budget. Ben benieuwd hoe de zorg, maar ook politiek en zorgverzekeringen daar naar kijken.

  • @Zclimb
    @Zclimb 10 місяців тому +2

    Goed en duidelijk verhaal netjes geuit. Het zou zo mooi zijn als de verantwoordelijke minister samen met een team (die bestaat uit alle lagen belanghebbende, dus van directeur tot uitvoerende maar zeker ook sponsors van leveranciers) om middels proeven in het veld te gaan ontwikkelen en hier ook transparant in te zijn. Ik krijg nu vaker de indruk dat een minister portomonee houder is die afgerekend wordt in de kamer en vooral ook zijn leveranciers aan het tevreden houden is

    • @Margriet101
      @Margriet101 10 місяців тому

      Ja dat is wel zo, iemand die verantwoordelijk wordt voor deze functie moet inlevingsvermogen en ervaring hebben met oudere mensen niet alleen met de calculator.

  • @ManmetMening
    @ManmetMening 10 місяців тому +7

    Het magische sapje in effect😢

  • @jellebeterams3357
    @jellebeterams3357 10 місяців тому +2

    Mooie genuanceerde rapportage. Ik mis wel nog de belichting van het onderwerp vanuit de verpleeghuiszorg, wijkverpleging en Geriatrische revalidatiezorg. Als ik deze reportage beschouw wordt daar in samenwerking met de huisarts de oplossing in gezocht. Een suggestie voor de toekomst is een video over de WMO en het sociaal domein. Zeer belangrijk als je mensen langen (veilig) thuis wil houden, maar dit is in veel regio's een grote puinhoop! Als je dan toch gaat kijken bij gemeenten, dan is de Jeugdzorg ook nog een interessant onderwerp. De Jeugdzorg is wat dat betreft helemaal slecht georganiseerd.

  • @RolingRandom
    @RolingRandom 10 місяців тому +6

    Na het nodige ziekenhuis bezoek heb ik daar een enorm uurtje factuurtje gevoel aan overgehouden.

  • @awoopa_paul5867
    @awoopa_paul5867 10 місяців тому +1

    Hij was weer toppie 👍
    Tot de volgende keer 👋

  • @thomasjellinek57
    @thomasjellinek57 10 місяців тому +3

    Misschien weet ik wel een oplossing: vast salaris onafhankelijk van hoeveelheid handelingen en vaste contracten met werknemers.
    Vroeger was het heen normaal dat je je beroep 'bent'. door flexibele contracten is deze mentaliteit meer stil komen te liggen naar mijn mening.
    Ook is het volgens mij van belang om bij een gemeenschap van mensen aan te sluiten, die je na jaren steeds beter leert kennen en relaties mee opbouwt in goede en slechte tijden.

  • @KristelHollands
    @KristelHollands 10 місяців тому +8

    Het probleem in nederland is dat artsen niet in de avond of weekend werken.vandaar die lange wachtlijsten.Veel mensen wijken uit naar belgie zodat ze wel snel geholpen worden.

    • @userofyoutube123
      @userofyoutube123 10 місяців тому +2

      Betaald nederlandse zorgverzekering als je in belgie geholpen wordt?

    • @sandramiljkovic9072
      @sandramiljkovic9072 10 місяців тому +4

      ​@@userofyoutube123 je belt je verzekeraar met de vraag of ze contract hebben met desbetreffende ZH in België. Is dat niet het geval , dan betaal je meestal zelf 30% en verzekering 70%. Ik heb zilverenkruis en maak gebruik van Zol in Genk bijvoorbeeld. De kosten zijn lager dan in NL dus je betaalt minder eigen risico.

  • @willeke1234
    @willeke1234 10 місяців тому +4

    In de jaren 80 kreeg je vergoeding per bed vd overheid. Dat moest anders, dus kwam het huidige systeem. De oogartsen zagen in di tijd hun budget verdubbelen.

  • @infj4w511
    @infj4w511 10 місяців тому +3

    komt er ook iets over de vernieuwing van de jeugdzorg? dat is ook interessant

  • @MyGucciswagg
    @MyGucciswagg 10 місяців тому +3

    Volgend onderwerp:
    Waarom bewegen zo belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid voor ouderen

  • @TommieCage
    @TommieCage 10 місяців тому +1

    Wat ook goed is om te doen is een overkoepelende aflevering te maken. Problemen in zorg worden vaak los van elkaar bekeken. Zoals nu we kijken in dit filmpje naar ouderenzorg, maar in de jeugdzorg en GGZ wordt er tegen dezelfde problemen aangelopen. Er zijn minder bedden, waardoor doorstromen langer duurt, waardoor problematiek thuis oploopt en mensen op een crisisafdeling (of SEH) opgenomen worden. Ambulante zorg wordt vaak ook uitgesteld omdat er niet voldoende personeel is, plus dat de ‘passende zorg’ vaak niet gegeven kan worden omdat er eerst een goede diagnose gesteld moet zijn (daarna wordt de zorg pas vergoed). Een diagnose die vaak, vanwege de problematiek, ambulant niet gesteld kan/mag worden..
    Kortom overal in de zorg loop je tegen dezelfde problemen aan. De noodzaak wordt niet gevoeld omdat er steeds naar losse eilandjes gekeken wordt. In die “losse” situaties is het makkelijker om aan symptoombestrijding te doen, dan het bij de kern oplossen.

  • @dutchcoiner
    @dutchcoiner 10 місяців тому +2

    We krijgen op elk vlak écht een probleem. Niet alleen in de zorg. Het is ook niemands harde verantwoordelijkheid, en zodoende verwacht ik ook geen verbetering.

  • @hertabis6085
    @hertabis6085 10 місяців тому +2

    In de politiek worden alleen maar beslissingen gemaakt voor de komende 4 jaren, waardoor een lange termijn visie niet interessant is. Ik heb al 15 jaren geleden geleerd dat we op een gegeven moment te maken gaan krijgen met vergrijzing, maar de marktwerking is 15 jaar lang belangrijker geweest dan het hebben van een goed lange termijn plan helaas.

  • @terenceversluis7527
    @terenceversluis7527 10 місяців тому +2

    Jeugdzorg/ggz zal een goed onderwerp zijn!

  • @maxkoers97
    @maxkoers97 10 місяців тому +1

    Ik hoor heel veel problemen en belemmeringen, maar eigenlijk heel weinig aanzet tot oplossingen voor deze problematiek buiten het aanpakken van een belemmering in de vorm van de zorgprikkel. Hoe zien die er een beetje uit?

  • @jdb1106
    @jdb1106 10 місяців тому +3

    Is al lang vastgelopen

  • @Notarealuserr
    @Notarealuserr 10 місяців тому +3

    Hoe staat het er mee met de behandeling van mensen in de psychiatrie?

    • @freds7790
      @freds7790 10 місяців тому +1

      Drama....

  • @i.k.8868
    @i.k.8868 10 місяців тому +2

    @1:35 Is dit legaal? Het is in ieder geval niet volgens de ethische code van journalistiek. Jullie zoomen in op een grafiek, waardoor het een totaal vertekend beeld geeft.

    • @freds7790
      @freds7790 10 місяців тому

      Janken

    • @i.k.8868
      @i.k.8868 10 місяців тому

      @@freds7790 Doe dat maar in de armen van je moeder ofzo.

  • @paulaverkerk484
    @paulaverkerk484 10 місяців тому +1

    het zijn niet alleen de ouderen waar meer zorg voor nodig is. Wat hieer geschetst wordt is een voorbereiding op het 'niet meer aankunnen van de ouderenzorg' en we maken een keuze voor jongere mensen. denk eens aan wat er de afgelopen 4 jaar is gebeurd mensen, open je ogen.

  • @413571
    @413571 10 місяців тому +1

    Goed item. Wellicht dat jullie er ook eentje kunnen maken over de productienormen in de GGZ.

  • @KillaYT
    @KillaYT 5 місяців тому

    Een diepgaand dossier over de Gehandicaptenzorg zou een mooi onderwerp zijn. Naar mijn weten een onderbelicht onderwerp.
    Een stigma op een enorme sector, leegloop van personeel, kosten hoger dan ooit te voren en falend beleid. Ik zou 'm kijken!

  • @hansjonker7499
    @hansjonker7499 10 місяців тому +2

    Niet alleen in de zorg ,ook in de rechtstaat.

  • @kilbeam99
    @kilbeam99 10 місяців тому +11

    Ik wil erg graag een video over de praktische dingen die ik als burger kan doen om dit onder de aandacht te brengen. Er moet op grote schaal iets gebeuren, maar ik voel me als individu vrij machteloos in deze.

    • @sjuultjefromthelake4264
      @sjuultjefromthelake4264 10 місяців тому +2

      Dat ben j ook, zo voel ik mij nog steeds, maar dit verhaal is niet compleet! En de artsen weten dit , maar het is hun werkgever dus 🤐

    • @dittesque
      @dittesque 10 місяців тому +6

      De meeste politieke partijen hebben thematische werkgroepen, ook op lokaal niveau, waarbij leden mee kunnen denken over bijvoorbeeld zorgbeleid. En overal worden veel vrijwilliger gezocht, zeker in de ouderenzorg (af en toe wandelen, helpen bij het eten, gewoon een praatje, bibliotheekboeken halen en brengen, voorlezen…). Je verandert er het systeem niet mee, maar op kleine schaal kun je veel betekenen en het kan helpen bij je eigen gevoel van machteloosheid.

    • @user-unfriendly777
      @user-unfriendly777 10 місяців тому +1

      Bedankt voor deze constructieve en eigenlijk vanzelfsprekend vraag👏...ik miss dat ook. Media dat ook delen oplossingen of en hoe /waar wij burgers kan iets eraan doen...en dat dit soort belangrijke kwesties wordt vervolgd tijdens en tot de optimale oplossingen zijn gecreëerd/gevonden...

    • @JirivandenAssem
      @JirivandenAssem 10 місяців тому

      Wat als we al die kaolo influcencers omscholen tot verzorgers? Is toch een geniale oplossing?

  • @Annowins
    @Annowins 10 місяців тому +2

    Nou een aflevering over de grootste gotspe in de gezondheidszorg zou wel wenselijk zijn. Het fenomeen “de zzp’er “.

    • @KeesManager
      @KeesManager 10 місяців тому

      We kunnen niet zonder flexibele schil in de zorg. Maar maximaal 25% ZZP en 75% loondienst (van het individueel arbeidsvermogen) zou een vooruitgang zijn. Stop de verheerlijking in opleidingen door financiële instellingen (klantjes werven) om ZZP'er te worden. In loondienst kun je hetzelfde krijgen. We betalen graag voor commitment en stabiliteit.
      Als je studie tot arts betaald is door de samenleving; Zou je dit dan bijvoorbeeld in de eerste 5 jaar in volle werkweken (4 dagen per week - 36u) in loondienst terug willen betalen? Verplicht in de functie van je specialisatie. Jezelf ontdekken kan echt ook prima in loondienst, die sabbatical en wereldreis kunnen ook 5 jaar later wel. Ik pleit voor een studieschuld die je in natura aflost.

  • @davidversteegen
    @davidversteegen 10 місяців тому

    Mooi uitgelicht! Heeeel simpel: we gaan betalen voor het gezond houden en beter maken van mensen ipv per ingreep. Hoe? Een percentage van het BBP met een verdeelsleutel, in percentages, met alle partijen. Zo optimaliseert het naar efficiëntie, passende zorg ipv naar hoeveel inwoners je als huisarts kunt inschrijven in je praktijk.
    Voorkom je een ziekenhuisopname? Mooi, beloning want dat is voor het collectief beter en goedkoper.
    We moeten starten met functioneel specificeren en betalen voor datgene wat iedereen écht direct wil, maar nu indirect doet: gezond zijn, blijven en zieken beter maken, simpel

  • @ralphalexander7324
    @ralphalexander7324 10 місяців тому +2

    (Meer) Marktwerking in de zorg was toch de oplossingen volgens de deskundigen of ben ik soms abuis?

    • @ankavoskuilen1725
      @ankavoskuilen1725 10 місяців тому +2

      Zo werd het verkocht in de tijd dat het grote mode was. Alles wat ik aan de marktwerking overgeleverd heb zien worden, is echter voornamelijk duurder en onpersoonlijker geworden. Zelf vind ik dat ze dat na een paar dingen geprivatiseerd te hebben, hadden moeten beseffen maar het leek meer een geloof te zijn dan een rationeel idee.

    • @ralphalexander7324
      @ralphalexander7324 10 місяців тому

      I suspect they won't allow us to vote our way out of this agenda.

  • @thewhitelotus7667
    @thewhitelotus7667 10 місяців тому +1

    Zou een soortgelijke video over ons momentele voortgezet onderwijs mogelijk zijn?
    Denk dat het mensen inzicht zou kunnen bieden waar het "tekort" aan docenten vandaan komt.

  • @hungrymusicwolf
    @hungrymusicwolf 10 місяців тому +5

    Het was wel eens tijd dat mensen over de manier waarop ons zorgstelsel in elkaar zit gingen praten.

    • @JBZ.46
      @JBZ.46 10 місяців тому +1

      Ik ken iemand die heeft regelmatig gezien dat al die zorgverzekeraars aan het einde van het jaar een groot vreetfeest houden van onze eigen risico wat wij betalen. Zorgverzekeraars die geen winst maken? Tuurlijk geloof het zelf

  • @lifeofjayohm
    @lifeofjayohm 10 місяців тому +1

    Meer investeren in de wijkzorg, thuiszorg en verpleeghuizen. Zonder dit te doen zullen al deze organisaties blijven kampen met personeelskrapts en dit heeft vanzelfsprekend gevolgen voor hun cliënten capaciteit. Deze mensen worden dus gestuurd naar de SEH terwijl dit voorkomen had kunnen worden met alle gevolgen van dit.
    Graag een aflevering maken over de voordelen van de wijkzorg en de problemen die zijn ervaren.

  • @jeflha
    @jeflha 9 місяців тому +1

    Zolang wij economisch rechtse coalities krijgen, blijven de winstbelangen van de grootindustrieën de hoofdprioriteit. In de zorgstructuur betekent dit dat de winsten van de farmaceutische- en medisch apparatuur industrieën de laatste stem hebben, en zij hebben belang bij de volledige medische verrichtingen, omdat daardoor meer medicatie moet worden ingekocht, en vaker medische apparatuur stuk gaat en vervangen moet worden. Simpel gezegd: kapitalistisch winstbejag in de zorg is de oorzaak van dit probleem.

  • @karendevries6276
    @karendevries6276 10 місяців тому +2

    Bijna alles was goed te volgen met audio alleen, alleen de cijfers over vergrijzing en opnames niet. Het zou de toegankelijkheid helpen als het script daar specifieker wordt. Percentages in plaats van dit en dat.

  • @Keffertje666
    @Keffertje666 10 місяців тому +9

    Kan niet wachten op nieuwe Corona variant! Kunnen we weer lekker vingertjes wijzen ipv zorgprobleem oplossen 👍🏻

  • @emmadashorst6776
    @emmadashorst6776 9 місяців тому

    Ik ben zelf nog vol enthousiasme bezig met mijn HBO-V opleiding, maar als ik deze verhalen zie en lees, vrees ik voor hoe de zorgsector eruit zou zien als ik over een jaar of 2 afgestudeerd. De opleiding legt nadruk op zorg op maat waar ik als verpleegkundige steeds meer verantwoordelijkheid zou moeten opnemen om gespecialiseerde zorg uit te voeren. Klinkt allemaal heel top natuurlijk, maar hoe gaan we dit kunnen doen als de zorgsector op instorten staat? Waar gaan we de tijd en middelenden vandaan halen als de gemiddelde ziekenhuis afdeling met veel te hoge werkdrukken en tekorten staat? Hoe gaat de maatschappij er voor zorgen dat wij, als toekomstige verpleegkundige, willen en kunnen blijven werken? Aan onze passie voor kwaliteitsvolle zorg zou het in ieder geval niet liggen, maar soms kan je niet anders dan stoppen als je iedere dag geconfronteerd wordt met een falende zorgsector die vaak winst boven de levenskwaliteit van de patiënten zet.

  • @djmdance7540
    @djmdance7540 10 місяців тому +2

    en dan bedenken dat er meer ziekenhuizen in financiële problemen komen en meer kleine ziekenhuizen moeten sluiten.

  • @Sill1992
    @Sill1992 10 місяців тому

    Ja graag, dit!

  • @jaloemimoe2319
    @jaloemimoe2319 10 місяців тому +1

    Verpleegkunsigen verlaten massaal de zorg. Het werk weegt niet meer op tegen het loon, het is simpelweg te zwaar, teveel, altijd beschikbaar zijn etc (ben zelf vpk)

    • @h.vanriet1445
      @h.vanriet1445 10 місяців тому

      Jaren 80 waren nog leuk, tot de 1e bezuinigingen.

  • @mdrongelen
    @mdrongelen 10 місяців тому +1

    Ik had iets vreemd aan m’n vizier voor enkele minuten. Hierna :Heb 2x bloedonderzoek, 3x huisarts, mri, neurologie, optometrist, nog een oogarts, urineonderzoek en bloeddrukverlagers gekregen. Misschien allemaal heel goed maar: €€€€.
    Koster per behandeling zijn wat mij betreft veel te duur.

  • @p.akoops4684
    @p.akoops4684 10 місяців тому

    Heel herkenbaar.
    Ook onderstaande reacties.
    Op hoog nivo o.a universitaire zkh.
    Er wordt veel geld verdiend in de gezondheidszorg. Zou waardevol zijn om daar eens kritische naar te kijken.
    Zou graag een boek schrijven om de misstanden te beschrijven.
    Er zijn prachtige medewerkers.
    Maar er zijn ook veel die het respect niet verdienen.
    Op zowel hoog als laag nivo.
    42 jaar ben ik in de zorg werkzaam geweest.

  • @tilburg11
    @tilburg11 10 місяців тому +4

    In de zogenaamde blue-zones zijn er geen bejaardethuizen. Gezond eten en bewegen, sociaal contact en binding houden met familie. Allemaal belangrijk, doen we allemaal niet of te weinig. Succes met je analyse...

    • @jackcarpenters3759
      @jackcarpenters3759 10 місяців тому +2

      En geen macdonalds, zodra die er is, verdwijnen de positieve statistieken.

    • @tilburg11
      @tilburg11 10 місяців тому +2

      @@jackcarpenters3759 langs elke rijksweg staan wel één of meerdere palen met burgerking, subway, mac, etc. We hebben allemaal haast en het wordt ons zo makkelijk gemaakt om ongezond te doen. Tsja keuze... binnen de EU zie je dit in Denemarken niet. Over de grens in Zweden echt heel veel....

    • @jackcarpenters3759
      @jackcarpenters3759 10 місяців тому +2

      @@tilburg11tja de moderne maatschappij sucks op veel gebieden.

    • @stefanr5430
      @stefanr5430 10 місяців тому

      klopt maar dan weet jezelf ook dat de vergelijking met hier slaat als een tang op een varken

  • @peter_de_Jong817
    @peter_de_Jong817 10 місяців тому +9

    Kapitalisme is toch een geweldig systeem! Laten we het volledig privatiseren net als in Amerika. Als je geld heb dan kan je overleven, en zo niet dan houd het op - en het geeft ook nog eens een boost aan ons GDP -.

    • @darkfoxjj
      @darkfoxjj 10 місяців тому

      Ik denk dat er teveel aan socialistische projecten wordt uitgegeven. Geld wat anders in de xorg gestopt had kunnen worden bv.
      NHS in the UK is ook instortende vanwege o.a. illegalen die ervan gebruik maken naar niks ervan betaald hebben.
      Natuurlijk is chronische langdurige zorg ook een groter wordende kostenpost.

    • @h.vanriet1445
      @h.vanriet1445 10 місяців тому

      Daar gaat het zo helaas wel naar toe lijkt het.

  • @stk8768
    @stk8768 10 місяців тому +12

    Dat er nu in de politiek gesproken wordt over het afschaffen van het eigen risico of verlagen ervan is natuurlijk achterlijk

    • @EvilSniper181
      @EvilSniper181 10 місяців тому +1

      Waarom?

    • @litchtheshinigami8936
      @litchtheshinigami8936 10 місяців тому +5

      Gesproken alleen? Het moet gewoon afgeschaft worden terug naar het systeem van vroeger qua zorg. Weg met die privatisering en laat de verzekering maar gewoon zorg weer vergoeden ipv een smak geld neer te moeten kwakken omdat je een bril nodig hebt of een inhaler voor je asthma

    • @leflopshow
      @leflopshow 10 місяців тому +1

      Eigen risico afschaffen is echt onmogelijk haalbaar, en eigen risico verlagen wordt ook heel lastig, dus waarschijnlijk weer een campagne/ stunt praatje. De enige manier om eigen risico echt 'goedkoper' te maken is door iets te wijzigen aan de huidige belastingregels omtrent dit.

    • @litchtheshinigami8936
      @litchtheshinigami8936 10 місяців тому

      @@leflopshow onmogelijk? vroeger was het wel mogelijk dus dat is dat nu ook mogelijk

    • @ateliermerlijnlia4662
      @ateliermerlijnlia4662 10 місяців тому

      @@litchtheshinigami8936 ze kunnen niet meer terug omdat het geld ergens anders terecht komt en die gaan roepen, het stinkt aan alle kanten

  • @WimVlaar
    @WimVlaar 10 місяців тому

    Survival of the fittest, veel succes

  • @iamroopa6847
    @iamroopa6847 10 місяців тому +18

    Ook bij vertellen dat dit door Kabinet rutte erger is geworden....Rutte is schuldig aan de afbraak van zorg en Nederland maar MSM is te dom om dat in te zien.

    • @YouTubeSucks666
      @YouTubeSucks666 10 місяців тому

      Dat is waarom de politie nu de pik op mij heeft.

  • @Tomboeg
    @Tomboeg 10 місяців тому +1

    Kom vooral mee protesteren volgende keer! Er moet iets gebeuren.

  • @Bianca70
    @Bianca70 10 місяців тому

    Er moeten veel meer knarrenhofjes gebouwd worden!

  • @draadjesvleess
    @draadjesvleess 10 місяців тому +2

    Hoop dat ze over 20 jaar geen plek hebben voor de beleidsmakers die dit bedacht hebben

  • @achraf9020
    @achraf9020 10 місяців тому

    Nederland blijft stemmen op de politiek die dit mogelijk maakt!

  • @darkfoxjj
    @darkfoxjj 10 місяців тому +3

    5:49 zo iemand heet een casemanager, die bestaan al.

  • @gabrielskater123
    @gabrielskater123 10 місяців тому

    Zou het een oplossing zijn om ziekenhuizen uit te betalen per behandelde patiënt ipv per behandeling? Wat is een goed alternatief? Dat wordt hier niet besproken.

  • @YesNoMaybe-kp7px
    @YesNoMaybe-kp7px 10 місяців тому +1

    Wat ik mis in dit reportage en mij deels ook irriteert is het volgende, namelijk:
    1 op de 4 jongeren tussen de 0-25 jaar heeft / krijgt een chronische ziekte. Waarom telkens de nadruk op de ouderen leggen als het om gezondheid gaat? Waarom wordt het probleem dat ook jongeren chronisch ziek worden en kampen met langdurige zorg onderbelicht?

  • @spokje
    @spokje 10 місяців тому +19

    Kijkt de politiek even mee?

    • @Tofu.87
      @Tofu.87 10 місяців тому +4

      En de stemmers..

    • @wilmam.5497
      @wilmam.5497 10 місяців тому +1

      Alsof het hun iets interesseert!!

  • @piafokking
    @piafokking 10 місяців тому

    bestaat er zoiets als vut voor mensen die niet zonder zorg kunnen bestaan?

  • @234jari234
    @234jari234 10 місяців тому +3

    Oftewel mensen leven langer en gaan niet vroeg genoeg dood.
    Hoe donker deze gedachte ook is, het is wel de waarheid.

    • @geengenspuit
      @geengenspuit 10 місяців тому +2

      Oversterfte, ook een waarheid....alleen ongewenste waarheid

    • @JirivandenAssem
      @JirivandenAssem 10 місяців тому +1

      Misschien is het wel gewenst. Beholking moe nie hoger worden

    • @kopjethee9509
      @kopjethee9509 10 місяців тому +1

      Hele gevaarlijke gedachte. Volgende stap is misschien alleen 'perfecte' mensen laten doorleven? Een 3de rijk ofzo?

    • @JirivandenAssem
      @JirivandenAssem 10 місяців тому +1

      @@kopjethee9509 opzich

  • @agathahofmann6977
    @agathahofmann6977 7 місяців тому

    nu zijn we 3 maanden verder en ik kan je vertellen dat deze ontwikkeling nog sneller is gegaan. het is schrikbarend. moet je 9 maanden wachten op een nieuwe knie of een mri voor rugpijn? dat komt omdat het ziekenhuis volgestampt ligt met oudjes die alleen een valmat naast hun bed hebben en nutri drink krijgen als "behandeling".
    IC/SEH verpleegkundige

  • @marc-ti6ne
    @marc-ti6ne 10 місяців тому +1

    Hier in België is het niet anders.

  • @Perfectblue33
    @Perfectblue33 10 місяців тому +10

    Maak een item over de Covid Vaccinaties. Er zijn zorgwekkende rapporten over. Met o.a. hartproblemen.

    • @EvilSniper181
      @EvilSniper181 10 місяців тому

      Zoals welke?

    • @Perfectblue33
      @Perfectblue33 10 місяців тому

      @@EvilSniper181Hartproblemen door COVID-19
      Er is steeds meer bewijs dat COVID-19 hartproblemen kan veroorzaken, zowel bij mensen die milde symptomen van COVID-19 hebben gehad als bij mensen die ernstig ziek zijn geworden.
      source: Gemini

    • @Perfectblue33
      @Perfectblue33 10 місяців тому

      @@EvilSniper181Hartproblemen door COVID-19
      Er is steeds meer bewijs dat COVID-19 hartproblemen kan veroorzaken, zowel bij mensen die milde symptomen van COVID-19 hebben gehad als bij mensen die ernstig ziek zijn geworden.

    • @Perfectblue33
      @Perfectblue33 10 місяців тому

      Hartproblemen door COVID-19
      Er is steeds meer bewijs dat COVID-19 hartproblemen kan veroorzaken, zowel bij mensen die milde symptomen van COVID-19 hebben gehad als bij mensen die ernstig ziek zijn geworden.@@EvilSniper181

  • @willemdeboer2492
    @willemdeboer2492 10 місяців тому +2

    Ze moeten minder vergaderen over alles en nog wat want het kan veel praktischer. Het is een verziekte vergader- en overlegstructuur die door de zorgverlener worden gekoesterd. Een verpleegkundige moet rapporten schrijven over alles en nog wat terwijl de zorguren daardoor weglopen. Daarom is de zorg nu al niet betaalbaar, maak van een ziekenhuis een zakelijke instituut waar zakelijk gewerkt en gedacht wordt.

    • @stefanr5430
      @stefanr5430 10 місяців тому

      oh, hoeveel word er vergaderd dan? Hoeveel rapporten schrijft een verpleegkundige?
      Ik ben zelf verpleegkundige maar ik herken me er niet in. Wij overleggen vrij weinig en de administratie is beperkt.
      Heb je de informatie uit 1e hand of vanuit onderbuik gevoel?

    • @willemdeboer2492
      @willemdeboer2492 10 місяців тому

      @@stefanr5430 uit de praktijk met gesprekken met verpleegkundigen!

    • @layla3530
      @layla3530 10 місяців тому

      Om praktischer te werken moet je wel overleggen…. In je eentje mag je geen besluiten nemen