Kasım 2022`den bu yana Volvo XC60 PHEV kullanıyorum. Evde ve iş yerinde kurulu şarj sistemi olduğu için ve yurt dışında yaşadığım ve gittiğim yerlerde rahatlıkla şarj istasyonları bulabildiğim için sürekli şarj ediyorum. Teorik menzili 80 km olsa da mevsimlik değişkenlik gösteriyor, yaz döneminde 72-77 km iken kış döneminde bu 64-68 km ye iniyor, henüz bataryada bir azalma görmedim. Bu menzil benim ev-iş mesafemi ve günlük kullanımlarımın tamamını karşılamaya yetiyor. 2023 yaz tatilinde aracım ile Türkiye`ye geldiğimde aracı tamamen benzinli olarak kullandım. Bu kullanımımda bir şey fark ettim, aracın sizin rejeneretif fren sistemi dediğiniz sistem ile yavaşlamayı sağlayan özel bir vites modu var, B modu. Normalde bu modda ayağınızı gazdan çektiğinizde araç motor freni ve tüm hareketi şarja yönelterek oldukça hızlı şekilde aracı yavaşlatıyor. Türkiye`de iken yine bu B modda kullanmıştım rejenerasyon özelliğini kullanabilmek için ancak şarj etmediğim için tüketim değerleri çok yükseklere çıktı (10-11 lt/100 km). D yani normal drive modda iken bu değerin aynı kullanım şeklinde 8 lt/100 km ye kadar düşebildiğini fark ettim ve tam zamanlı B modunu kullanmaktansa normal sürüşlerimde de D modunu kullanmaya başladım. D modunda da araç ayağınızı gazdan çektiğinizde ya da freni ezerek yavaş şekilde fren yaptığınızda rejenerasyon yapıyor (B kadar yüksek değil). Zamanla araca alışınca D modunda kullanırken yavaşlamam gerektiği zamanlarda vitesi B ye alarak hiç fren yapmadan kullanmaya başladım. Bu şekilde verimliliği arttırıyorum. Sürekli şarj ederek kullanıyorum, bu günlüğe yetiyor ancak hafta sonları ya da tatillerde uzun mesafelerle beraber araç bilgisayarında kayıtlı son 9,000 km de 65% benzinli 35% şarjlı kullandığım bir denklemde şu anki ortalama yakıt tüketimim 4 lt/100 km civarında. Özetle tespitlerinize katılıyorum, sürekli şarj edilmediği zaman normal hibrid araçlara göre bile bir yakıt dezavantajı yaratabiliyor ancak yoğun günlük kullanımda şehir içi özellikle şarj edildiğinde çok avantajlı bir araç. Evimde güneş panelleri de var, menzil dahilinde neredeyse bedavaya (1-1.5 lt/100 km) kullanabiliyorum.
B modu daha hızlı şarj etmek için değil tam tersi yokuş inerken bataryayı hızlı şarjdan korumak amaçlı daha yavaş şarj olması ve daha hızlı yavaşlatmak için kullanılıyor. Hatta bu modda fazladan elektrik harcadığınız bile oluyor yavaşlatmak için.
@@ermanaydemir2667 Çok güzel anlatmışsınız PHEV araç deneyimini. Şu an kullandığım BMW X1 PHEV ile sizin aracınız arasında kalıp mOtor hacminin düşüklüğü dolayısıyla X1 almıştım. Ama aklımın bir yerinde de XC 60 PHEV kalmadı değil.
@@evrenceylan4365 “When you drive your Volvo in Braking or "B" gear, this harnesses the power of the engine braking (when the engine slows its speed without pressing the brake) which allows the battery to feed off of the extra energy produced when you take your foot off the brake.” Özetle tam olarak yukarıda paylaştığım gibi, B modu aracın yavaşlama enerjisini pilleri şarj etmek için kullanıyor. Zaten bunu araç bilgisayarından anlık da izleyebiliyorsunuz D modunda ayağınızı gazdan çektiğinizde güç gösterisi “charge” kısmına iniyor bu bir miktar şarj ettiğini de gösteriyor ancak B modunda ayağınızı gazdan çektiğinizde “charge” kısmının neredeyse sonuna kadar ibre geliyor ve yavaşlama enerjisini çok daha fazla şarja çeviriyor.
Başkan madem güneş paneli vs. ev-iş şarj imkanın var direk elektrikliye geç bakım vs. konusunda da rahat takıl suan Model y sr senin günlük ihtiyacini fazlasiyla karsilar.
Tek kelimeyle mükemmel. Ne zamandır aklımdaki bütün sorulara cevap aldım. Hiç bi yerde olmayan bilgiler. Çok detaycı, zeki, bu kadar verilere dayalı konuşan birini görmeyeli uzun zaman oldu. Ne iş yapıyorsunuz merak da ettim açıkçası. Umarım hak ettiğiniz yerler gelirsiniz.
Faydalı bulmanıza çok sevindim. Makine mühendisi / Eğitmen ve konuşmacıyım. Ayrıca uluslararası bir otomotiv firmasında çalışmalarımı yürütüyorum. Yani yıllardır otomotiv sektörünün direkt mutfağındayım :)
Volkan bey peki bir sorum olacaktı. Corolla 1.8 140 HP hybrit oto mu yoksa Kia Sportage 1.6 ful hibrit mi? Hangi aracı tercih edersiniz? Neden? Farklı tip araçlar oldupunu biliyorum. Birini alma arefesindeyim.
2 yıldır Mercedes GLE350de kullanıyorum. Yakıt açısından gerçekten çok memnunum. Tek bir şarjla kışın 80km, yazın ise yaklaşık 100km kullanabiliyorum. Şehir içi elektrik, uzun yolda ise dizel kullanıyorum. Uzun yolda sadece dizel modunda kullanmama rağmen, rejen yaparak yolculuğumun yaklaşık 15%-20% arası elektrikle gidiyor. Böylece yaklaşık 2.8 tonluk bir aracın otobanda 7.5L/100km yakıyor. Binaenaleyh, evde veya iş yerinde şarj etme imkanı varsa, kesinlikle full elektrik alınmalı. Plugin hibridin bir kaç dezavantajı ise: 1. Batarya ağırlığı ve yer kaplamasından dolayı bagajın daha küçük olması 2. Hem batarya, hem de içten yanmalı motor olduğu için her yıl serviste bakıma girmesi gerekiyor aracın. Full elektriklide periodik bakımın her sene değil daha az sıklıkla olduğunu biliyorum.
Bende dizel araç var oda 2.8 ton uzun yolda normal sakin kullanımda 7.5-8lt yakıyor tabi bagaj ağzına kadar dolu olduğu halde ve bagajıda baya büyük range rover 3.6 dizel 2009 model
bir şey sormak istiyorum. diyelim ki gunluk 20 km yol yapıyorsunuz aracınızla bu halde 4 gunde bır sarj mı edıyorsunuz? elektrık ve dızel aynı anda kullanılma seçeneği var mı ve varsa berabe kullanım da yakıt tuketımı daha mı verimli oluyor nasıl oluyor. şu anlık pek bılmedıgım ıcın soruyorum
@@MehmetCan-do9cwşarjı istediğim gibi doluruyorum. Pili bittiğinde dizel kullanıyorum ama bataryayı da uzun bir süre 0% da bekletmemeye çalışıyorum. Benim bildiğim dizel modunda kullanıyorsanız, elektrikli motordan da güç alıyor. Yani ikisinide kullanıyorsunuz.
Güzel bir bilgi teşekkürler, dediğiniz gibi tam elk.aracın bakımı 40.000 km de bir, o da sadece filtre bakımı ve balata kontrolü , egzos muayenesi de yok 🙂 Bende togg e. aracımla ilgili 15 aylık deneyimlerimi aktarayım, evin ikinci aracı 2022 corolla, ilk biray sürekli tedirgin oldum, şarj vs yazılım sonuçta yeni bir marka, ancak maşallah tık demedi, corollaya bakıma götürmek dışında bindiğimi veya ihtiyaç duyduğumu hatırlamıyorum, uzun yol derseniz, yt kanalımda iki video attım akdeniz sahil yolu diye bakılabilir, 750 km yol, iyi bir planlamayla 15 yıl sürekli gittiğimden hemen hemen aynı süre, bı arada evden şarj ediyorum en yakın şarj istasyonuda ev ve işyerimden 25 km uzakta, düşenenlere EV araç tavsiye ederim,
Bu arada Çin’le ilgili bir bilgi vereyim. Çin’de 2021 ve 2022 de toplam elektrikli satışlarının %25 i prizli hibrit ilken bu 2023 te üçte birine 2024 ilk altı ayında ise %40 ına yükseldi.(kaynak rhomotion The chinese EV market, the rise of PHEV) Ağustos 2024 oranı % 43.2. Artan oranda PHEV satışı var Çin’de
Bu arada hibrit araçlarla plugin (prizli) hibrit araçların farkını bilmeyen arkadaşlar var gördüğüm kadarıyla, şehir içi kullanımda ikisi arasında ciddi maliyet farkı vardır, prizli hibrit araçlar şehir içinde elektrikli araçlar kadar yakar
Ben 1 aydır volvo s90 plugin kullanıyorum çok memnunum. Şehir içi trafikte tamamen elektirik kullanıyorum her gün şarj ediyorum. 60 km menzil var gerçekçi bir rakam. Şehirler arası veya yüksek hızlarda şarjdan çıkıyorum benzinliye geçiyorum. Tavsiye ederim
Phev araçlar yüzde otuz vergi ile benzinli bir araç alabiliyorum kafasıyla alınacaktır, phev ile benzinli araç aynı vergi oranında olsa benzinli araç tercih edilir, ülkemiz ile diğer ülkelerin dinamikleri farklı, elektrikli ve phev araçlar için halen elektrike zam gelirse ve benzin mazot ile aynı olursa ne olacak diye bir endişe var, yüzde otuz vergi ile ben de phev araç almak isterim mantıklı geliyor bana da, çevre olayına gelince elektrikli araçların çevreci olduğunu sanmıyorum. Üretim sürecindeki çevreye verilen zarar ancak aracın on yıl kullanılması ile telafi ediliyor. Elektrikli veya hibrit araç sadece zamanın trendi, sadece çevre düşünülmüş olsaydı başka yakıt türleri için ARGE yapılırdı.
1 yıldır mg ehs kullanıyorum. Haftada 3-4 kez geceden sabaha şarj ediyorum. Şehir dışına çıkmazsam bir ayda yarım depo benzin harcıyorum 1000 km kadar yol yapıyorum.
Yaklaşık dört aydır bir arkadaşımın BMW X1 PLugin (prizli) hibrit aracını kullanıyorum. Aslında müstakil evi olan ve gece ucuz elektrik tarifesi kullanabilen kimseler için inanılmaz maliyet avantajı var. Hele solar sistem kurup kendi elektriğini üreten için günlük 60-80 km bedava kullanım sunuyor. Uzun yola çıkacaksanız da sarj için düşünmenize gerek yok. Plugin hibrit aracı benzinli modda da kullanabiliyorsun. Eğer sarj etmeyeceksen Plugin hibrit araç almak manasız hatta maliyet dezavantajı olur.
Kesinlikle.. Tüketicilerin PHEV şarj alışkanlıkları adına yapılan araştırmalar da tüm söylediklerinizi teyit ediyor. Kullanıcılar kendi durumunu değerlendirdikten sonra tercih kararını vermeli. Yorum için teşekkürler. Kanalımıza hoşgeldiniz..
@@HizalVolkanBen kiralama değil ama kendisi için alanların o alışkanlıkta olduğunu sanmıyorum. Sarj etmeyecek kimsenin gidip Plugin araç alması gerçekten enteresan
1 yıldır Plug in Alfa Romeo Tonale kullanıyorum, şehir içi neredeyse sadece elektrikle kullanıyorum. Evdeki wallbox ile 3 saatte 100% şarj oluyor. Haftada 2 defa şarj ediyorum. Yaklaşık 60-70Km menzili var
@@ermancakal4461 BMW X1 Plugin ile ikisi arasında kalmıştım, sizinki de çok güzel bir tercih, güle güle kullanın. İkisi de benzer özelliklerde. Plugin araba zevkine varan başka araba kullanamaz kolay kolay.
Yeni Ötv düzenlemesiyle, %80 den %30 a düşen modeller için yine maliyet avantajı olur gibi, hiç şarj etmese bile. Sizin model için, evet maliyet dezavantajı var.
Güzel bir bilgi teşekkürler, kullanım tarzına bakılarak phev de düşünülebilir ancak elk.araca da önyargılı olmamak lazım, bende togg e. aracımla ilgili 15 aylık deneyimlerimi aktarayım, evin ikinci aracı 2022 corolla, ilk biray sürekli tedirgin oldum, şarj vs yazılım sonuçta yeni bir marka, ancak maşallah tık demedi, corollaya bakıma götürmek dışında bindiğimi veya ihtiyaç duyduğumu hatırlamıyorum, uzun yol derseniz, yt kanalımda iki video attım akdeniz sahil yolu diye bakılabilir, 750 km yol, iyi bir planlamayla 15 yıl sürekli gittiğimden süreyi hep ölçtüm, elek.araçla yol 2 sefer durmama rağmen hemen hemen aynı süre, bu arada evden şarj ediyorum ve en yakın şarj istasyonuda ev ve işyerimden 25 km uzakta, düşenenlere EV araç da tavsiye ederim, syg.
Plug n hybrid araç alındığında, 1) şarj unitesi veriliyor mu 2) bunu bir apartman kapali otoparkina monte edebiliyor muyuz ? ( Her daireye ait bi park yeri var ve elektrik saatine ulaşmasi gerekli ama bu mumkun mu degil mi bunun da kesfedilmesi gerekli , kafam karisik ) 3) bu sarj unitesini, baska komsular da kullanip bana arti fatura yansir mi 4) Uzun yolda sadece tam hybrid modunda 100 km / yakit ortalamasi kac olur bu araclarin ? @Volkanhizalresmi
Batarya üretilene kadar ne kadar CO2 salınıyor? Kaç km den sonra içten yanmalı motorlu araçlara göre CO2 tüketiminde gerçek düşüş başlıyor? Bu verilerin olmadığı araştırmaları gerçekçi bulmuyorum.
Şarz dedi diye ne yorumlar okudum üzüldüm bence konunun içeriğinde verilen bilgilerin kalitesi önemli sırf bu yüzden abone oldum. Değerli bilgiler için teşekkürler. 👏 Bu arada aşağıdaki yorumların tamamını okudum o kadar güzel değerli bilgiler edindimki ayrıca sizlerede teşekkürlerimi iletiyorum. Yeni bir araç edinme arefesinde tüm bu bilgiler çok değerli oldu.
PHEV filodan alınan veriler kiralık araç verileriyse bu sonuç gayet normal,sahibi olmayan insan elektrikle şarj etmeyle uğraşmaz . Hybrid çeşitlerinden bahsetmeden genelleme yapılamaz(hangi hybrid,hangi PHEV ayrım gerekir,her birinin ayrı dinamikleri mevcut)
Elimizde bu konu hakkında çok veri yok. Olan tüm verileri analizlerimde kullandım. Aslında WLTP verilerine karşın gerçekleşen CO2 salınım verileri bu araçların yeterince elektrik modunda kullanılmadığını bize kanıtlıyor. O bölümü izleyebilirsiniz. Teşekkürler
Veri çok,PHEVde ABD başı çeken ülke ve çok çalışma var .PHEVi ve varyasyonlarini net anlamadan/anlatmadan yorum yapmak çok anlamlı değil .Kaynak çok,okuyup iyi anlamak lazım.
Maddi kaygılar var ise hibrit araçta tercih edilebilir. Kesinlikle içten yanmalılardan daha iyiler.. Fakat benim asıl önerim elektrikli araç yönünde olurdu..
Tersini sorgulayalım. Altı ay boyunca sadece elektrikli modda şehir içi işe gidip geliyorum, benzinli motor için sorun olur mu? Yağlama, segmanlar, çalışan tüm aksamlarin uzun süre çalışmama sonucu korozyon, motor içinde nem birikmesi? Garanti dışı kalması? Gibi...
@@thedrummer381 benim de aynı soru kafama takılıyor, günlük 70 km’yi aşmadan sadece elektrikli olarak sarj edip kullanıyorum. Muhtemelen aylarca benzinli motor çalıştırmama ihtimalim var. Acaba bunun benzinli kısımlar açısından bir sorun yaratma ihtimali var mı? Kanalda bu konuda da bilgi verilirse iyi olur
Kişisel görüşüm eğer sadece elektrikli mod gidiş dönüş menzilini karşılıyorsa bu şekilde kullanın. Haftada bir de full hybrid modunda kullanın. Bahsettiğiniz sakınca da ortadan kalkar.
Bir sorum olacak şarj edilmediği takdirde konvansiyonel benzinli hybrid araçlarla aynı şekilde rejenerasyon ile şarj olabilen Plug in araçlar o araçlara göre daha küçük yani daha hafif pile sahip olmalarına rağmen neden daha fazla yakıt tüketiyorlar ?
@@cenksimsek2268 Plugin (prizli) hibrit araçların pili konvansiyonel benzinli hybrid araçlardan daha büyüktür. Bu yüzden de daha ağırdır. 1950 kg gibi araç ağırlıkları var. Ama normalde sarj ederek kullanırsanız plugin prizli hibritler çok daha az yakar benzinli prizsiz hibritlere göre.
BMW 330 e var ben de P.H. Hybrid kullanırsam 2,6 Benzin harcıyorum şehir içi. Sadece elk ile 35km gidiyorum. Sport mod a alırsam 30km de aküyü full dolduruyor. Sport modda sadece benzin e yüklenirsem 10litre yakıyor . Basarsam 14 litre. Bunlar benim verilerim
Bende hundai ioniq hibrit var. Sehir içi 4lt/100 km yakiyor. Hibrit ile plugin hibrit arasinda yaklasik 500 bin fiyat fazlaligi var. Plagin almaya hic gerek yok. Ya tam elektirkli alin ya hibrit alin. Plagin cok pahali, o paraya tam elektirkli rahatlikla alinir
1600 c c. Altındaki phev araçlara(yatırm teşvik belgesi olması şartıyla)ötv oranı %30'a çekilerek ciddi bir avantaj sağlandı,bu drum da çoğu hibritlerden ucuz bile olacaktır.
EV Türkiye için şu anda en mantıklısı. Türkiye'de elektrik benzine göre çok ucuz, elektrikli araçlar eşdeğer özellikteki benzinlilere göre daha ucuz. Şarj istasyonları yaygın ve hızla artıyor. Bakım maliyeti yok, yağ değişimi yok.
Gecenlerde Citroen phev kiraladim Girona Havaalanindan, sixt arabayi bos batarya ile verdi. Araci teslim ederken de sarj ucreti yazmaya kalkti, hem arabayi deneyemedik hem de kaziklaniyurduk. Neyse Citroen pek cok kontrolu tek ekranda birletirmis, yol giderken ekranla bogustuk durduk. Almayi dusunen arkadas olurs aklinda olsun. Onun haricinde surusu, vites gecisleri, sessizligi vs guzeldi.
güzel video ama abi şarz kelimesi belki istemsizce diline takılmış artık ben de şarj yerine şarz demeye başladım. şarj deşarj kelimesinden gelir, o şekilde kodlarsanız şarz demekten kaçınabilirsiniz. tabi yine siz bilirsiniz.
Full elektrikli araç kullananlar “Aklınız mı yok hibrit alıyorsunuz” der hibrit alanlara. Full elektrikli araç için söylüyorum 1Şarj imkanınız varsa eğer : full elektrikli alın. Km de EN FAZLA 40 kuruş yakarsınız. 2 menzil sıkıntısı diye bir şey yok adım her yer süperşarj dolmaya başladı 3 konfor üst düzeye çıkar
3:44 %86 ile ben,inden şarj etmek pHev e hakaret gibi olmuş. ama araç kiralayanlar alışık veya meraklı değilse priz e takıp şarj etmek ile uğraşmazlar 4:30 bu veriler çok önemli.
Tayland'da bir adada yasiyorum. 3 tane aracim var. Ucunude sifir almistim. Birisi 2023 BMW 530e PHEV, ise gidip gelmek assagi yukari 25 km yol yapiyorum haftada 7 gun. Araclari biraz sert kullanirim. BMW ile bir depo 45 Lt benzin+elektrik ile yaklasik 1250 KM yol yapiyorum, 2 gunde bir sarj ediyorum araci, yolun cogu elektrik motoru ile gidiliyor. Elektrik + Benzin maliyeti assagi yukari 2000 TL, Ikinci aracim 2023 BYD ATTO3 elektrikli arac. Bu aracimida ayni BMW gibi kullandigimda 1200 TL lik elektrik harciyorum, diger aracim ise 2018 Nissan NAVARA pickup dizel. Bu aracimida tipki digerleri gibi kullandigimda 1200 km de ortalama 6000 TL lik dizel yakiyorum. Tabii unutamamiz gereken sey, Tayland'da elektrik fiyati Turkiye'ye gore oldukca ucuz, benzin ve dizel ise biraz daha ucuz Turkiye'ye gore. Ben sadece karsilastirma amaci ile TL ye cevirip yazdim. Bu 3 araba arasinda en cok kullanmaktan keyif aldigim ise tamamen elektrikli olan BYD ATTO3, Nissan NAVARA ise sadece birseyler tasimak gerektiginde kullandigim bir arac oldu ve genellikle garajda yatiyor. Netice olarak Turkiye'de full elektrikli ve PHEV arac pek pratik degil sarj etme sorunu oldugundan oturu. Bu yuzden Turkiye'ye uygun olan arac full hibrit aractir.
Neden bmw yerine atto 3 den kayif alıyorsunuz , biraz açar mısınız? Sessizlik mi , güç mu yoksa akıcılık mi , ya da sadece cok daha uzun sarj etme aralığı mi ?
Türkiye'de o belittiğin seviyeler kadar sıkıntılı bir şarj sorun durumu yok. yani çokça şarj istasyonu var demek istedim he evden şarj filan der isen elbette oo çok çok karlı birşey. öneri sıralamam: Türkiye de şarj yeri olupda: - şehir dışı 300-400km gibi pek yol yapmayanlar için elektrik bir numaralı çözüm. - pHibrit genel olarak en iyi çözüm. mHibrit filan almamalılar. şarj yeri yoksa önerim: pHev araç. beğendiğiniz yoksa mHev araç tavsiye ederim. otomatik almayı düşünüyorsanız kesin hibrit alın rejeneratif frenleme o kadar kıymetli birşey ki. özellikle şehir içi.
@@becuasegoodreasongerçekten şarj istasyonu sayısı acayip derecede hızlı artıyor 15 aydır togg kullanıyorum hiç şarj sıkıntısı yaşamadım evde istasyon olması çok kıymetli, apartmanlar ve sitelerde şarj yeri konusunda sıkıntı var sadece
Merhaba plug in hibrit araçların uzun yol, örnek 1000 km deki yakıt tüketimleri hakkında da bilgi paylaşırmısınız. Tüketiciyi kandıran bir söylemleri var sanki 0.9 lt/ 100 km gibi.
Hibrit alınmaz. Doğrudan elektrikli al. Pişman olursun. Boşuna o ağırlığı ve ikinci motor ve ikinci masrafı karşılama. Konu sadece masrafta değil. Niye gidesin belli bir km sonra yağ, filtre, balata, eksantrik vs. vs. bekleyesin değişsin diye? Menzil sorunu olmaz elektriklide. Elektrik her yerde vardır. Her prizden şarj edersin. Ayrıca yollarda da artık var.
@@tuncayaraci9304200 km bir durup sarj istasyonu mu arayacağız. Ayrıca yollardaki şarjlarla benzin arasında fazla fark da yok. Arabanın yağını suyunu hesap ediyorsun da elektriklinin bataryası degişince masraf ne kadar olacak?
Hibrit alanların hepsi sonradan pişman olup tam elektriklilere geçti. Elektrikli kullanımının arttığı ülkelerde bu şekilde. İstatistik bu şekilde. Alan alır almayan almaz kendisi bilir.
@@tuncayaraci9304 şarj istasyonu o kadar yaygın değil, beklemek de cabası. Plugin için şehiriçi elektrikli şehirler arası benzinli sürüş konforu oluyor. Değilse Ankara Datça EVde 2/3 kez şarj için baya bir beklersin
@@ralka1573 Hayır sorun olmuyor, aracı sadece benzinle kullanmak mümkün ayrıca benzinli kullanım esnasında pili şarj etmek de mümkün. Mesela şehirler arası uzun yolda isterseniz pili şarj edip bir şehir merkezinde 30 km civarında sadece elektrikli olarak sürüş yapmanız mümkündür.
Çok yerinde ve bilgilendirici bir video olmuş. Emekletinize sağlık. Bazı arkadaşlar diksiyonunuza takılı kalmış ama bu "şan dersi" videosu olmadığı için bence problem değil.
Kiralık araçtan bahsediyor o araştırma, dolayısı ile bu aracın amacının tamamen dışında. Ev dışı şarj maliyeti ile yakıtı karşılaştırmani tavsiye ederim. Ilave olarak kiralık araç kısa dönemdir, kullanıcılar yakıt ekonomisini düşünmez.
Elinizde uluslararası başka veriler varsa elbette kullanalım. Firmalar konu hakkında bir veri paylaşımı yapmadığı için yapılan araştırmalar filo firmaları ile sınırlı kalıyor.. Tavsiyeniz için teşekkürler :)
Çünkü plug in hibrit 5-6 saatte ançak şarj olduğu için , ve 6-10 saatte şarj yapıp sadece 30-40 kilometre dayanması tamamen hayal kırıklığı!!! Adam çok uzun sürede şarj oluyor ve sadece 30-40 kilometre gidiyor Buda tamamen fiyasko!! 15 dakika şarj süresi olsa ve herkes şarj yapar diye düşünüyorum!!!
Apartmanda oturan veya şarj sistemi kurmak için yeri veya imkanı olmayanlar için EV bence uygun değil ancak 2. araç olabilir veya para sorunu yoktur oyuncak olarak alır oynar gezer zaten tasarruf o kesim için önemli değildir. DC istasyonlarda şarj ile zaten aradaki makas çok az yani alım esnasında çok fazladan ödediğiniz farkın kapanması için çok zaman gerekiyor bence. Evden şarj ile ekonomik olduğu tartışılmaz ama sarj istasyonundan dolum ile fark yok denecek kadar az üstelik elinde kablo ile gezip sürekli yolda kalacağım korkusu bir tedirginlik gözün sürekli sistem bilgisinde bir sonraki istasyona yetisir mi vs. vs. Birileri EV araçlar manyetik alan oluşturuyor kanser yapıyor demiş bence o işin doğrusu manyetik alan değil sürekli bir düşünce hesap içinde olduğu için kanser oluyordur sürücü 😊 Ben işin teknolojik tarafından baktığım için beğeniyorum bu EV araçları ama benim fikrim daha 10 yılı var gelişimin tamamlanması için. 2. elde edilen zarar konusuna hiç değinmeye gerek yok zaten dün almışsanız bugüne o teknoloji demode oldu daha iyisini daha ucuza bayi satıyor. Selamlar
Ali Bey yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bana kalırsa da teknolojinin biraz sindirilmesi ve emin adımlarla yönetilmesi gerekiyor. Kıran kırana rekabet güzel olayları gözden kaçırmayı, kötü olayları da halının altına süpürmeye olanak tanır. Güzel teknolojileri kaçırmamak ve emin adımlarla mobiliteyi dönüştürmek gerekli. Bakalım neler olacak…
Genede günümüzde ev araçlar dizel veya lpg ye nazaran hala uygun. Evinde işinde şarj imkanı olmasa bile mahalle aralarında 7-8₺ ye ac şarj istasyonları mevcut. 50kwh bi Araç için 400₺ ye 400 km gidiliyor
Passat Estate PHEV kullanıyorum. Her gece garajda şarja takıyorum. Klima kapalıysa 45-50km, açıksa 30-35km gidiyor. Çok sakin kullanırım zaten bizim şehirde genelde hız sınırı 40km/h.
Yola çıktım, elektrik modunda , 80 km sonra pil bitti, aracın beygir gücü toplamda 213, bu durumda ne olacak, benzin motor beygir gücü 145, bu sefere düştüğünde ağır olan arabanın durumu ne olacak? Bu soruyu kimse sormuyor, toplamda bin km ustü menzil diyorlar ama aynı beygir gücü ile mi olup olmadığını söyleyen yok. Yanıt verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.
Phev araçlarda şarj durumu %20 ye düştüğü zaman motor çalışmaya başlayıp pili şarj ediyor sürüş esnasında. Bu durum hibrit (hev) araçlarda da aynı. Sadece pilleri daha düşük. Zaten tüm gücü bu araçlardan almayı bekleyemezsin. Tasarruflu olmak ve emisyon değerlerini yakalamak için üretiliyorlar.
Bizim insanımız birşey yapmaz yapsnı da sevmediği için kulp takar. Adam dünya araştırma yapmış video çekip kamuya aktarayım demiş yok sarz yok sorj sana ne abi anlamıyor musun ne demek istemediğini???? Teşekkürler emeğiniz için
30 veya 70 km için fiş tak fiş cikar fiş nerde belki de 100-belki 200 m ileride veya geride ugrasmasina deger mi degmez . 100_veya 200 km gide bilse uğraş masina degmez. Hibrit araç almaya zaten deymez çünkü arac zaten cok ağır .%2-3 icin değmez
Teknoloji ve gidişat belli iken neden ısrarla ve inatla yok hibrit, yok içten yanmalı? Parası olan için bir yorum yapamam ama kıt birikimiyle alacak olan için söylüyorum. Elinizde kalır bunlar. Elektrikli yanında ikinci motorun, ağırlığı, masrafı, derdi....
hıbrit in KM başına bakım maliyeti içten yanmalılardan daha düşük. bırak daha karlı olmasınsı bakım maliyetinin az olması bile almak için mantıklı sebep. otomatik vites alacağınıza hibrit alın. başa baş maliyet analizi yaparsanız 1-3 yıl içinde fiyat farkını rahatlıkla kapatır
@@becuasegoodreason Hibrit kadar saçma bir şey yok. Menzil sorunu diye ortaya attıkları yalana milleti inandırıp daha nekadar bu çöp teknelojiyi satarız, nekadar daha insanları bize muhtaç edip silah parası çıkarırız derdindeler. 200 km menzilli bir elektrikli araba bile her işinizi görür. Bunu ben değil istatistik söylüyor. Kullaktan duyma değil yaşananlar ve gerçekler. Sonradan pişman olup elektrikliye geçenlerlerin istatistikleri
Hocam olay zaten burada phew Araç almak değil. %30 otv ile kaliteli araca binebilmek. Tabi byd burda vergi indirimini cebe mi atar yoksa vatandaşa indirim olarak mı yansıtır orası belirsiz.
@@osmankurtar1392 artık heryere yayıldı şarj istasyonları yolda ihtiyaç molası verdiğinde bile yarım saatte çok iyi km ler kazanabiliyorsun yada benzinli al sonuçta ihtiyaç için duracaksiniz belli bir km den sonra
@@muharremdikici köye kıra vurduğumda sarj biter sorunu olmasın, yolda kalınca ustası kolay bulunsun da isterim öyle olunca elektriklinin bana göre daha zamanı var bu ülkede. Kaldı ki Avrupa’da bile insanlar tahmin edilen kadar hızlı elektrikliye talep göstermedi , hibrit modeller daha tercih ediliyor şu aşamada. Siz elektrikli kullanıyorsanız güle güle kullanın. Ben şehirde elektrik motorunun şehirler arasında veya kırsalda benzinli motorun tadını çıkarayım.
@@osmankurtar1392 tercih meselesi saygı duyarım ama teknolojiyi ne kadar erken keşfeder kullanmaya başlarsanız o kadar güzel olmazmı benim için elektrikli biçilmiş kaftan sizin için uygun olmayabilir bende büyük konuşmayayım ama hibrit araç almam hiç elektrikli gibi hissettirmiyor
@@muharremdikici acaba siz plugin (prizli) hibrit görmemiş olabilir misiniz. Prizli hibrit elektrikli modda tamamen elektrikli araç gibi çalışır ve elektrikli araç özellikleri gösterir tek farkı sadece o modda 80/90 km gider. O süreçte elektrikli bir araçtan farkı olmaz. Elektrikliden farkı menzil kısalığı artısı ise benzinli şekilde de çalışabilmesidir. Benzinli çalışırken benzinli araçlar elektrikli çalışırken elektrikli araçlar gibidir. Ben de size ve tercihinize saygı duyarım.
Şehir içi ve Uzun yol için: Mild Hybrid - Honda Hybrid - Nissan e-Power İstanbul şehir içi - Küçük ilçeler: Toyota Hybrid - Batarya elektrikli Uzun yol ve Şehir içi günlük 200km yapanlar için: Plug-in Hybrid (Neden? sadece elektrik kullansanız dahi motor yağı değişmelidir)
Hibrit araç almayın dostlar pişman olursunuz. Doğrudan elektrikli alın. Çinde hibrit tercih edenlerin hepsi sonradan pişman olup elektrikliye geçti. Menzil vs. gibi sorun diye anlatılanlar doğru değil. Menzil içten yanmalı araçların sorunudur. Elektrik heryerde vardır. Hangi araç ve marka alırsanız alın, bataryasını eskitemezsiniz. Boşuna endişe etmeyin. Mevcut bataryalar tesla ilk çıkan bataryasından çok daha üstündür. Kaldıki ilk çıkan tesla bile 500 bin km üstü yapıyordu.
@@tuncayaraci9304 Plugin (prizli) araba aldım çok memnunum. Sitede sarj istasyonu var. Akşam şarja koyuyorum sabaha 80 km hazır, benzinin yarı maliyeti. Uzun yola çıkarken de nerede sarj istasyonu var, ne kadar mola vermem lazım falan düşünmüyorum çünkü o durumda benzinli modda kullanıp geçiyorum. Avrupa’da full elektrikliden ziyade hibrit araçlara daha fazla tercih var, araba markaları da full elektrikli araç üretim planlarını azaltıp hibrit araçları öncelikliyor.
@@tuncayaraci9304 onun için mi Çin’de 2022 de toplam elektrikli araç satışlarında prizli hibritin oranı %25 iken 2023 de üçte bire 2024 ilk ayda %40 a çıktı ( kaynak rhomotion the rise of PHEV) prizli hibrit oranı sürekli artıyor
EKSİK BİR VİDEO OLMUŞ. Bu başlığınıza göre, araca bir zararı var mı? o anlatılması gerekirken, konu maliyete gelmesi saçma.. Çünkü şarj etmeyen kişi bunun zaten bilincinde..
@@HizalVolkan Yani, araca bir zararı var mı yok mu? Diğer konu kullanıcının kendi tercihidir. Bilmiyor mudur sizce benzin de kullanınca fazla yaktığını..
bunların hepsi saçmalık. elektrik için şarj altyapısı yok. bu kadar basit. şehirlerimiz bile uygun değil. parka yer yok nerde şarj etcen? hakikaten suyu çıktı bu işin. yahu bizim ülkemizde pil üretimi için gerekli madenler yeteri kadar varmı? peki günün sonunda elektriği yine fosil yakıttan üretmiyormuyuz? onuda geçtim yenilebilir enerji daha pahalıya gelmiyor mu. yahu zaten pahalılık rekoru kırıyoruz avrupadan pahalıyız. ihraç edemiyoruz truzim bitiyor. buna rağmen yok plugin hibrit yok elekrikli...... çıkdırcam... bu ülkede akıl mantık kalmamış.
@@aligoktas6892 PHEV (prizli) hibrit alınca hem benzinli hem de elektrikli araba almış oluyorsunuz. Elektrikli modda elektrikli arabanız, benzinli modda benzinli arabanız oluyor. İnşallah TOGGun da en kısa zamanda PHEV modeli çıkar.
Kasım 2022`den bu yana Volvo XC60 PHEV kullanıyorum. Evde ve iş yerinde kurulu şarj sistemi olduğu için ve yurt dışında yaşadığım ve gittiğim yerlerde rahatlıkla şarj istasyonları bulabildiğim için sürekli şarj ediyorum. Teorik menzili 80 km olsa da mevsimlik değişkenlik gösteriyor, yaz döneminde 72-77 km iken kış döneminde bu 64-68 km ye iniyor, henüz bataryada bir azalma görmedim. Bu menzil benim ev-iş mesafemi ve günlük kullanımlarımın tamamını karşılamaya yetiyor. 2023 yaz tatilinde aracım ile Türkiye`ye geldiğimde aracı tamamen benzinli olarak kullandım. Bu kullanımımda bir şey fark ettim, aracın sizin rejeneretif fren sistemi dediğiniz sistem ile yavaşlamayı sağlayan özel bir vites modu var, B modu. Normalde bu modda ayağınızı gazdan çektiğinizde araç motor freni ve tüm hareketi şarja yönelterek oldukça hızlı şekilde aracı yavaşlatıyor. Türkiye`de iken yine bu B modda kullanmıştım rejenerasyon özelliğini kullanabilmek için ancak şarj etmediğim için tüketim değerleri çok yükseklere çıktı (10-11 lt/100 km). D yani normal drive modda iken bu değerin aynı kullanım şeklinde 8 lt/100 km ye kadar düşebildiğini fark ettim ve tam zamanlı B modunu kullanmaktansa normal sürüşlerimde de D modunu kullanmaya başladım. D modunda da araç ayağınızı gazdan çektiğinizde ya da freni ezerek yavaş şekilde fren yaptığınızda rejenerasyon yapıyor (B kadar yüksek değil). Zamanla araca alışınca D modunda kullanırken yavaşlamam gerektiği zamanlarda vitesi B ye alarak hiç fren yapmadan kullanmaya başladım. Bu şekilde verimliliği arttırıyorum. Sürekli şarj ederek kullanıyorum, bu günlüğe yetiyor ancak hafta sonları ya da tatillerde uzun mesafelerle beraber araç bilgisayarında kayıtlı son 9,000 km de 65% benzinli 35% şarjlı kullandığım bir denklemde şu anki ortalama yakıt tüketimim 4 lt/100 km civarında. Özetle tespitlerinize katılıyorum, sürekli şarj edilmediği zaman normal hibrid araçlara göre bile bir yakıt dezavantajı yaratabiliyor ancak yoğun günlük kullanımda şehir içi özellikle şarj edildiğinde çok avantajlı bir araç. Evimde güneş panelleri de var, menzil dahilinde neredeyse bedavaya (1-1.5 lt/100 km) kullanabiliyorum.
Öncelikle teşekkür edemiyorum. Konunun özeti budur. Şahane bir kullanıcı deneyimi.Bu yorum çoğu kullanıcıya yol göstereceği için sabitliyorum :)
B modu daha hızlı şarj etmek için değil tam tersi yokuş inerken bataryayı hızlı şarjdan korumak amaçlı daha yavaş şarj olması ve daha hızlı yavaşlatmak için kullanılıyor. Hatta bu modda fazladan elektrik harcadığınız bile oluyor yavaşlatmak için.
@@ermanaydemir2667 Çok güzel anlatmışsınız PHEV araç deneyimini. Şu an kullandığım BMW X1 PHEV ile sizin aracınız arasında kalıp mOtor hacminin düşüklüğü dolayısıyla X1 almıştım. Ama aklımın bir yerinde de XC 60 PHEV kalmadı değil.
@@evrenceylan4365 “When you drive your Volvo in Braking or "B" gear, this harnesses the power of the engine braking (when the engine slows its speed without pressing the brake) which allows the battery to feed off of the extra energy produced when you take your foot off the brake.” Özetle tam olarak yukarıda paylaştığım gibi, B modu aracın yavaşlama enerjisini pilleri şarj etmek için kullanıyor. Zaten bunu araç bilgisayarından anlık da izleyebiliyorsunuz D modunda ayağınızı gazdan çektiğinizde güç gösterisi “charge” kısmına iniyor bu bir miktar şarj ettiğini de gösteriyor ancak B modunda ayağınızı gazdan çektiğinizde “charge” kısmının neredeyse sonuna kadar ibre geliyor ve yavaşlama enerjisini çok daha fazla şarja çeviriyor.
Başkan madem güneş paneli vs. ev-iş şarj imkanın var direk elektrikliye geç bakım vs. konusunda da rahat takıl suan Model y sr senin günlük ihtiyacini fazlasiyla karsilar.
Tek kelimeyle mükemmel. Ne zamandır aklımdaki bütün sorulara cevap aldım. Hiç bi yerde olmayan bilgiler.
Çok detaycı, zeki, bu kadar verilere dayalı konuşan birini görmeyeli uzun zaman oldu. Ne iş yapıyorsunuz merak da ettim açıkçası. Umarım hak ettiğiniz yerler gelirsiniz.
Faydalı bulmanıza çok sevindim. Makine mühendisi / Eğitmen ve konuşmacıyım. Ayrıca uluslararası bir otomotiv firmasında çalışmalarımı yürütüyorum. Yani yıllardır otomotiv sektörünün direkt mutfağındayım :)
@@HizalVolkanTekrardan elinize sağlık.
Volkan bey peki bir sorum olacaktı. Corolla 1.8 140 HP hybrit oto mu yoksa Kia Sportage 1.6 ful hibrit mi? Hangi aracı tercih edersiniz? Neden? Farklı tip araçlar oldupunu biliyorum. Birini alma arefesindeyim.
Harika dolu dolu bir içerik. Bu içeriği aylardır bekliyorduk çünkü sorularımızın yanıtını bulamıyorduk. Çok teşekkür ederiz. Emeğinize sağlık.
Faydalı olmasına sevindim :)
2 yıldır Mercedes GLE350de kullanıyorum. Yakıt açısından gerçekten çok memnunum. Tek bir şarjla kışın 80km, yazın ise yaklaşık 100km kullanabiliyorum. Şehir içi elektrik, uzun yolda ise dizel kullanıyorum. Uzun yolda sadece dizel modunda kullanmama rağmen, rejen yaparak yolculuğumun yaklaşık 15%-20% arası elektrikle gidiyor. Böylece yaklaşık 2.8 tonluk bir aracın otobanda 7.5L/100km yakıyor. Binaenaleyh, evde veya iş yerinde şarj etme imkanı varsa, kesinlikle full elektrik alınmalı. Plugin hibridin bir kaç dezavantajı ise:
1. Batarya ağırlığı ve yer kaplamasından dolayı bagajın daha küçük olması
2. Hem batarya, hem de içten yanmalı motor olduğu için her yıl serviste bakıma girmesi gerekiyor aracın. Full elektriklide periodik bakımın her sene değil daha az sıklıkla olduğunu biliyorum.
Bende dizel araç var oda 2.8 ton uzun yolda normal sakin kullanımda 7.5-8lt yakıyor tabi bagaj ağzına kadar dolu olduğu halde ve bagajıda baya büyük range rover 3.6 dizel 2009 model
bir şey sormak istiyorum. diyelim ki gunluk 20 km yol yapıyorsunuz aracınızla bu halde 4 gunde bır sarj mı edıyorsunuz?
elektrık ve dızel aynı anda kullanılma seçeneği var mı ve varsa berabe kullanım da yakıt tuketımı daha mı verimli oluyor nasıl oluyor.
şu anlık pek bılmedıgım ıcın soruyorum
@@MehmetCan-do9cwşarjı istediğim gibi doluruyorum. Pili bittiğinde dizel kullanıyorum ama bataryayı da uzun bir süre 0% da bekletmemeye çalışıyorum. Benim bildiğim dizel modunda kullanıyorsanız, elektrikli motordan da güç alıyor. Yani ikisinide kullanıyorsunuz.
Güzel bir bilgi teşekkürler, dediğiniz gibi tam elk.aracın bakımı 40.000 km de bir, o da sadece filtre bakımı ve balata kontrolü , egzos muayenesi de yok 🙂
Bende togg e. aracımla ilgili 15 aylık deneyimlerimi aktarayım, evin ikinci aracı 2022 corolla, ilk biray sürekli tedirgin oldum, şarj vs yazılım sonuçta yeni bir marka, ancak maşallah tık demedi, corollaya bakıma götürmek dışında bindiğimi veya ihtiyaç duyduğumu hatırlamıyorum, uzun yol derseniz, yt kanalımda iki video attım akdeniz sahil yolu diye bakılabilir, 750 km yol, iyi bir planlamayla 15 yıl sürekli gittiğimden hemen hemen aynı süre, bı arada evden şarj ediyorum en yakın şarj istasyonuda ev ve işyerimden 25 km uzakta, düşenenlere EV araç tavsiye ederim,
@@AYTAÇBATIBAY ben teşekkür ederim Aytaç
Bey. Bende Tesla Model Y Juniperi bekliyorum İsviçre’de ama önce Mercedes’ten kurtulmam lazım 😊
Bu arada Çin’le ilgili bir bilgi vereyim. Çin’de 2021 ve 2022 de toplam elektrikli satışlarının %25 i prizli hibrit ilken bu 2023 te üçte birine 2024 ilk altı ayında ise %40 ına yükseldi.(kaynak rhomotion The chinese EV market, the rise of PHEV) Ağustos 2024 oranı % 43.2. Artan oranda PHEV satışı var Çin’de
Bu arada hibrit araçlarla plugin (prizli) hibrit araçların farkını bilmeyen arkadaşlar var gördüğüm kadarıyla, şehir içi kullanımda ikisi arasında ciddi maliyet farkı vardır, prizli hibrit araçlar şehir içinde elektrikli araçlar kadar yakar
Kısa bi ekleme yapayım
Phev olanlar ortalama 17-18 kwh
Hev olanlar 3-4 kwh
Mhew olanlar 0.7- 1 kwh pile sahiptir
Ben 1 aydır volvo s90 plugin kullanıyorum çok memnunum. Şehir içi trafikte tamamen elektirik kullanıyorum her gün şarj ediyorum. 60 km menzil var gerçekçi bir rakam. Şehirler arası veya yüksek hızlarda şarjdan çıkıyorum benzinliye geçiyorum. Tavsiye ederim
Elektrik faturası ne geldi hocam hergün şarz ettiniz mi
Phev araçlar yüzde otuz vergi ile benzinli bir araç alabiliyorum kafasıyla alınacaktır, phev ile benzinli araç aynı vergi oranında olsa benzinli araç tercih edilir, ülkemiz ile diğer ülkelerin dinamikleri farklı, elektrikli ve phev araçlar için halen elektrike zam gelirse ve benzin mazot ile aynı olursa ne olacak diye bir endişe var, yüzde otuz vergi ile ben de phev araç almak isterim mantıklı geliyor bana da, çevre olayına gelince elektrikli araçların çevreci olduğunu sanmıyorum. Üretim sürecindeki çevreye verilen zarar ancak aracın on yıl kullanılması ile telafi ediliyor. Elektrikli veya hibrit araç sadece zamanın trendi, sadece çevre düşünülmüş olsaydı başka yakıt türleri için ARGE yapılırdı.
1 yıldır mg ehs kullanıyorum. Haftada 3-4 kez geceden sabaha şarj ediyorum. Şehir dışına çıkmazsam bir ayda yarım depo benzin harcıyorum 1000 km kadar yol yapıyorum.
Plug in hybridlerin yükselişte olduğu bir dönemde çok yerinde bir video olmuş..teşekkürler..
Yaklaşık dört aydır bir arkadaşımın BMW X1 PLugin (prizli) hibrit aracını kullanıyorum. Aslında müstakil evi olan ve gece ucuz elektrik tarifesi kullanabilen kimseler için inanılmaz maliyet avantajı var. Hele solar sistem kurup kendi elektriğini üreten için günlük 60-80 km bedava kullanım sunuyor. Uzun yola çıkacaksanız da sarj için düşünmenize gerek yok. Plugin hibrit aracı benzinli modda da kullanabiliyorsun. Eğer sarj etmeyeceksen Plugin hibrit araç almak manasız hatta maliyet dezavantajı olur.
Kesinlikle.. Tüketicilerin PHEV şarj alışkanlıkları adına yapılan araştırmalar da tüm söylediklerinizi teyit ediyor. Kullanıcılar kendi durumunu değerlendirdikten sonra tercih kararını vermeli. Yorum için teşekkürler. Kanalımıza hoşgeldiniz..
@@HizalVolkanBen kiralama değil ama kendisi için alanların o alışkanlıkta olduğunu sanmıyorum. Sarj etmeyecek kimsenin gidip Plugin araç alması gerçekten enteresan
1 yıldır Plug in Alfa Romeo Tonale kullanıyorum, şehir içi neredeyse sadece elektrikle kullanıyorum. Evdeki wallbox ile 3 saatte 100% şarj oluyor. Haftada 2 defa şarj ediyorum. Yaklaşık 60-70Km menzili var
@@ermancakal4461 BMW X1 Plugin ile ikisi arasında kalmıştım, sizinki de çok güzel bir tercih, güle güle kullanın. İkisi de benzer özelliklerde. Plugin araba zevkine varan başka araba kullanamaz kolay kolay.
Yeni Ötv düzenlemesiyle, %80 den %30 a düşen modeller için yine maliyet avantajı olur gibi, hiç şarj etmese bile. Sizin model için, evet maliyet dezavantajı var.
Güzel bir bilgi teşekkürler, kullanım tarzına bakılarak phev de düşünülebilir ancak elk.araca da önyargılı olmamak lazım, bende togg e. aracımla ilgili 15 aylık deneyimlerimi aktarayım, evin ikinci aracı 2022 corolla, ilk biray sürekli tedirgin oldum, şarj vs yazılım sonuçta yeni bir marka, ancak maşallah tık demedi, corollaya bakıma götürmek dışında bindiğimi veya ihtiyaç duyduğumu hatırlamıyorum, uzun yol derseniz, yt kanalımda iki video attım akdeniz sahil yolu diye bakılabilir, 750 km yol, iyi bir planlamayla 15 yıl sürekli gittiğimden süreyi hep ölçtüm, elek.araçla yol 2 sefer durmama rağmen hemen hemen aynı süre, bu arada evden şarj ediyorum ve en yakın şarj istasyonuda ev ve işyerimden 25 km uzakta, düşenenlere EV araç da tavsiye ederim, syg.
Ben de tam bunu yazacaktım, siz yazmışsınız cenkselcuk 👍!!!!! Ş A R Z !!!! .Lütfen yaaa şarj, zor değil.
Plug n hybrid araç alındığında, 1) şarj unitesi veriliyor mu
2) bunu bir apartman kapali otoparkina monte edebiliyor muyuz ? ( Her daireye ait bi park yeri var ve elektrik saatine ulaşmasi gerekli ama bu mumkun mu degil mi bunun da kesfedilmesi gerekli , kafam karisik )
3) bu sarj unitesini, baska komsular da kullanip bana arti fatura yansir mi
4) Uzun yolda sadece tam hybrid modunda 100 km / yakit ortalamasi kac olur bu araclarin ? @Volkanhizalresmi
Güzel bilgiler ve araştırmacı yaklaşım tebrikler
Çok teşekkür ederim.. Böyle devam edecek :)
Batarya üretilene kadar ne kadar CO2 salınıyor? Kaç km den sonra içten yanmalı motorlu araçlara göre CO2 tüketiminde gerçek düşüş başlıyor? Bu verilerin olmadığı araştırmaları gerçekçi bulmuyorum.
Şarz dedi diye ne yorumlar okudum üzüldüm bence konunun içeriğinde verilen bilgilerin kalitesi önemli sırf bu yüzden abone oldum. Değerli bilgiler için teşekkürler. 👏 Bu arada aşağıdaki yorumların tamamını okudum o kadar güzel değerli bilgiler edindimki ayrıca sizlerede teşekkürlerimi iletiyorum. Yeni bir araç edinme arefesinde tüm bu bilgiler çok değerli oldu.
Faydalı olmasına çok sevindim. Kanalımıza hoşgeldiniz. Yeni aracınızla mutlu sürüşleriniz olsun :)
Hocam ağzınıza sağlık, harika bir sunum olmuş.
PHEV filodan alınan veriler kiralık araç verileriyse bu sonuç gayet normal,sahibi olmayan insan elektrikle şarj etmeyle uğraşmaz .
Hybrid çeşitlerinden bahsetmeden genelleme yapılamaz(hangi hybrid,hangi PHEV ayrım gerekir,her birinin ayrı dinamikleri mevcut)
Elimizde bu konu hakkında çok veri yok. Olan tüm verileri analizlerimde kullandım. Aslında WLTP verilerine karşın gerçekleşen CO2 salınım verileri bu araçların yeterince elektrik modunda kullanılmadığını bize kanıtlıyor. O bölümü izleyebilirsiniz. Teşekkürler
Veri çok,PHEVde ABD başı çeken ülke ve çok çalışma var .PHEVi ve varyasyonlarini net anlamadan/anlatmadan yorum yapmak çok anlamlı değil .Kaynak çok,okuyup iyi anlamak lazım.
Çok faydalı ve bilgilendirici...
Teşekkür ederim :)
phev aracın batarya kapasitesini yedek batarya ile yukseltebiliyormuyuz. misal 15 kw ek olarak 10 kw daha batarya taksak yazılımsal bi sorun olur mu.
Harika bir video olmuş.elibe sağlık
Blagin hibrit vergilerden dolayı fiyatlar yukarda mail hibrit tavsiye edermisiniz
Maddi kaygılar var ise hibrit araçta tercih edilebilir. Kesinlikle içten yanmalılardan daha iyiler.. Fakat benim asıl önerim elektrikli araç yönünde olurdu..
Mildhybritin pilini sokaklarda gördüğümüz skoter larin 5de 1 kadar bi pili var. Bu yuzden 1.5 tonluk bi araca pek bi etkisi yok
Çok teşekkürler. Çok faydalı bir video olmuş.
Faydası dokunduysa ne mutlu bana :)
emeğine sağlık kardeşim, şarz değil de şarj desek daha uygun olur...
Tebrikler çok faydalı bir yorum olmuş elinize sağlık
Ben teşekkür ederim
Tersini sorgulayalım. Altı ay boyunca sadece elektrikli modda şehir içi işe gidip geliyorum, benzinli motor için sorun olur mu? Yağlama, segmanlar, çalışan tüm aksamlarin uzun süre çalışmama sonucu korozyon, motor içinde nem birikmesi? Garanti dışı kalması? Gibi...
@@thedrummer381 benim de aynı soru kafama takılıyor, günlük 70 km’yi aşmadan sadece elektrikli olarak sarj edip kullanıyorum. Muhtemelen aylarca benzinli motor çalıştırmama ihtimalim var. Acaba bunun benzinli kısımlar açısından bir sorun yaratma ihtimali var mı? Kanalda bu konuda da bilgi verilirse iyi olur
Bu yüzden bu araçları tam hibrit modunda kullanmak gerekiyor, zaten bu modda 100 km'de yaklaşık 1-2 litre benzin yakıyor...
Kişisel görüşüm eğer sadece elektrikli mod gidiş dönüş menzilini karşılıyorsa bu şekilde kullanın. Haftada bir de full hybrid modunda kullanın. Bahsettiğiniz sakınca da ortadan kalkar.
mg hs kullanıyorum yeni aldım benzinli motoru ısınması için her an hazır vaziyette çalışıyor başka araçları bilmiyorum. çok menmunum
Zamanında phev Corolla çıkmıştı. Neden Türkiye’deki fabrika da phev Corolla üretilmedi?
Bir sorum olacak şarj edilmediği takdirde konvansiyonel benzinli hybrid araçlarla aynı şekilde rejenerasyon ile şarj olabilen Plug in araçlar o araçlara göre daha küçük yani daha hafif pile sahip olmalarına rağmen neden daha fazla yakıt tüketiyorlar ?
@@cenksimsek2268 Plugin (prizli) hibrit araçların pili konvansiyonel benzinli hybrid araçlardan daha büyüktür. Bu yüzden de daha ağırdır. 1950 kg gibi araç ağırlıkları var. Ama normalde sarj ederek kullanırsanız plugin prizli hibritler çok daha az yakar benzinli prizsiz hibritlere göre.
BMW 330 e var ben de P.H. Hybrid kullanırsam 2,6 Benzin harcıyorum şehir içi. Sadece elk ile 35km gidiyorum. Sport mod a alırsam 30km de aküyü full dolduruyor. Sport modda sadece benzin e yüklenirsem 10litre yakıyor . Basarsam 14 litre. Bunlar benim verilerim
Hocam avrupa için BEV araçların yasaklanacağına dair söylentiler mevcut. Bu konu hakkında da bir aydınlatma gelir mi?
İlerleyen zamanlarda neden olmasın :)
Bende hundai ioniq hibrit var. Sehir içi 4lt/100 km yakiyor. Hibrit ile plugin hibrit arasinda yaklasik 500 bin fiyat fazlaligi var. Plagin almaya hic gerek yok. Ya tam elektirkli alin ya hibrit alin. Plagin cok pahali, o paraya tam elektirkli rahatlikla alinir
1600 c c. Altındaki phev araçlara(yatırm teşvik belgesi olması şartıyla)ötv oranı %30'a çekilerek ciddi bir avantaj sağlandı,bu drum da çoğu hibritlerden ucuz bile olacaktır.
EV Türkiye için şu anda en mantıklısı. Türkiye'de elektrik benzine göre çok ucuz, elektrikli araçlar eşdeğer özellikteki benzinlilere göre daha ucuz. Şarj istasyonları yaygın ve hızla artıyor. Bakım maliyeti yok, yağ değişimi yok.
Elektrikli araç videosu çekip şarJ diyememek :(
bilader gibi.....
Ne büyük dertler değil mi?
Doğru telaffuz bence de önemli. İnsanın yaptığı işe verdiği değeri gösterir.
Olum adamın belki dili dönmüyor ne adamsınız ya
Gerçekten çok rahatsız edici kulak tırmalayıcı ve aslında çok üzücü ağlanacak halimiz
Gecenlerde Citroen phev kiraladim Girona Havaalanindan, sixt arabayi bos batarya ile verdi. Araci teslim ederken de sarj ucreti yazmaya kalkti, hem arabayi deneyemedik hem de kaziklaniyurduk. Neyse Citroen pek cok kontrolu tek ekranda birletirmis, yol giderken ekranla bogustuk durduk. Almayi dusunen arkadas olurs aklinda olsun. Onun haricinde surusu, vites gecisleri, sessizligi vs guzeldi.
güzel video ama abi şarz kelimesi belki istemsizce diline takılmış artık ben de şarj yerine şarz demeye başladım. şarj deşarj kelimesinden gelir, o şekilde kodlarsanız şarz demekten kaçınabilirsiniz. tabi yine siz bilirsiniz.
eğer düzenli şarj edilmezse pil bozulur..piller doldur boşlat ilkesi ile verimli çalışır. kullanılmazsa bozulur
Çok güzel açıklamalar
Teşekkürler, kanalımıza hoşgeldiniz :)
kesinlikle dizel kalkmaması lazım ve dizel+plug in hybrid'ler de gelmesi lazım !
Full elektrikli araç kullananlar “Aklınız mı yok hibrit alıyorsunuz” der hibrit alanlara. Full elektrikli araç için söylüyorum
1Şarj imkanınız varsa eğer : full elektrikli alın. Km de EN FAZLA 40 kuruş yakarsınız.
2 menzil sıkıntısı diye bir şey yok adım her yer süperşarj dolmaya başladı
3 konfor üst düzeye çıkar
Adamlar da tutup Aklınız mı yok da beş sene sonra ikinci elde yarı fiyatına düşecek arabaya para veriyorsunuz derlerse
Süperşarj 12 Kasım 2024 itibariyle 11-12 tl uzun yol tüketimi az basayım deseniz 20 kw bir de bunu hesaplayın bakalım aynı mantık çıkıyor mu???
3:44 %86 ile ben,inden şarj etmek pHev e hakaret gibi olmuş.
ama araç kiralayanlar alışık veya meraklı değilse priz e takıp şarj etmek ile uğraşmazlar
4:30 bu veriler çok önemli.
Tayland'da bir adada yasiyorum. 3 tane aracim var. Ucunude sifir almistim. Birisi 2023 BMW 530e PHEV, ise gidip gelmek assagi yukari 25 km yol yapiyorum haftada 7 gun. Araclari biraz sert kullanirim. BMW ile bir depo 45 Lt benzin+elektrik ile yaklasik 1250 KM yol yapiyorum, 2 gunde bir sarj ediyorum araci, yolun cogu elektrik motoru ile gidiliyor. Elektrik + Benzin maliyeti assagi yukari 2000 TL, Ikinci aracim 2023 BYD ATTO3 elektrikli arac. Bu aracimida ayni BMW gibi kullandigimda 1200 TL lik elektrik harciyorum, diger aracim ise 2018 Nissan NAVARA pickup dizel. Bu aracimida tipki digerleri gibi kullandigimda 1200 km de ortalama 6000 TL lik dizel yakiyorum. Tabii unutamamiz gereken sey, Tayland'da elektrik fiyati Turkiye'ye gore oldukca ucuz, benzin ve dizel ise biraz daha ucuz Turkiye'ye gore. Ben sadece karsilastirma amaci ile TL ye cevirip yazdim. Bu 3 araba arasinda en cok kullanmaktan keyif aldigim ise tamamen elektrikli olan BYD ATTO3, Nissan NAVARA ise sadece birseyler tasimak gerektiginde kullandigim bir arac oldu ve genellikle garajda yatiyor. Netice olarak Turkiye'de full elektrikli ve PHEV arac pek pratik degil sarj etme sorunu oldugundan oturu. Bu yuzden Turkiye'ye uygun olan arac full hibrit aractir.
Harika bir deneyimi bizle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu veriler bir çok kişiye ışık tutacaktır..
Neden bmw yerine atto 3 den kayif alıyorsunuz , biraz açar mısınız? Sessizlik mi , güç mu yoksa akıcılık mi , ya da sadece cok daha uzun sarj etme aralığı mi ?
Türkiye'de o belittiğin seviyeler kadar sıkıntılı bir şarj sorun durumu yok.
yani çokça şarj istasyonu var demek istedim
he evden şarj filan der isen elbette oo çok çok karlı birşey.
öneri sıralamam:
Türkiye de şarj yeri olupda:
- şehir dışı 300-400km gibi pek yol yapmayanlar için elektrik bir numaralı çözüm.
- pHibrit genel olarak en iyi çözüm. mHibrit filan almamalılar.
şarj yeri yoksa önerim:
pHev araç.
beğendiğiniz yoksa mHev araç tavsiye ederim.
otomatik almayı düşünüyorsanız kesin hibrit alın rejeneratif frenleme o kadar kıymetli birşey ki. özellikle şehir içi.
@@becuasegoodreasongerçekten şarj istasyonu sayısı acayip derecede hızlı artıyor 15 aydır togg kullanıyorum hiç şarj sıkıntısı yaşamadım evde istasyon olması çok kıymetli, apartmanlar ve sitelerde şarj yeri konusunda sıkıntı var sadece
Şarz demeseniz çok sevinirim.
Merhaba plug in hibrit araçların uzun yol, örnek 1000 km deki yakıt tüketimleri hakkında da bilgi paylaşırmısınız. Tüketiciyi kandıran bir söylemleri var sanki 0.9 lt/ 100 km gibi.
Video içerisinde değindiğim bir bölüm var.. ilerleyen zamanlarsa daha detaylı ele alırım. Teşekkürler öneri için :)
Hibrit alınmaz. Doğrudan elektrikli al. Pişman olursun. Boşuna o ağırlığı ve ikinci motor ve ikinci masrafı karşılama. Konu sadece masrafta değil. Niye gidesin belli bir km sonra yağ, filtre, balata, eksantrik vs. vs. bekleyesin değişsin diye? Menzil sorunu olmaz elektriklide. Elektrik her yerde vardır. Her prizden şarj edersin. Ayrıca yollarda da artık var.
@@tuncayaraci9304200 km bir durup sarj istasyonu mu arayacağız. Ayrıca yollardaki şarjlarla benzin arasında fazla fark da yok. Arabanın yağını suyunu hesap ediyorsun da elektriklinin bataryası degişince masraf ne kadar olacak?
Hibrit alanların hepsi sonradan pişman olup tam elektriklilere geçti. Elektrikli kullanımının arttığı ülkelerde bu şekilde. İstatistik bu şekilde. Alan alır almayan almaz kendisi bilir.
@@tuncayaraci9304 şarj istasyonu o kadar yaygın değil, beklemek de cabası. Plugin için şehiriçi elektrikli şehirler arası benzinli sürüş konforu oluyor. Değilse Ankara Datça EVde 2/3 kez şarj için baya bir beklersin
Şarz değil, ama her gün en az ik kere şarj ediyorum dolu batarya ile 30 km yapıyorum, araç 530e. Hemen hemen hiç benzin kullanmıyorum. Hastasıyım.
Hiç şarj etmediğiniz de sorun oluyormu ? Pil bitti diyelim devam gidiyormu araba ? Sırf benzinle kullanmak mümkün mü ?
@@ralka1573 Hayır sorun olmuyor, aracı sadece benzinle kullanmak mümkün ayrıca benzinli kullanım esnasında pili şarj etmek de mümkün. Mesela şehirler arası uzun yolda isterseniz pili şarj edip bir şehir merkezinde 30 km civarında sadece elektrikli olarak sürüş yapmanız mümkündür.
@ çok teşekkürler g30 lci 530e almayı düşünüyorum ama daha önce hiç Hybrid bir araç kullanmadım
Şarz dedikten sonra gittim ben, kim bilir ne kadar kıymetli bilgiler vardı ama ŞARZ dedin be birader!
Çok yerinde ve bilgilendirici bir video olmuş. Emekletinize sağlık. Bazı arkadaşlar diksiyonunuza takılı kalmış ama bu "şan dersi" videosu olmadığı için bence problem değil.
Bu kanalın abone sayısının bu kadar az olması inanılır gibi değil
Emin adımlarlar ilerliyoruz.. Less is more (Az, çoktur) :)
Türkiye burası. nufus çok kaliteli adam az. abonesi olduğum kanalların nerdeyse hepsi böyle.
@@BlackThunder-R77 kesinlikle bende aynı durumdayım
Ben zannettim ki, dışardan şarj etmesekte kendisi şarz eder, araç giderkenki şarz yetersiz mi yani
Kuzey Amerika dedigin ulkeler zengin , adam benzinde dizelde kullanır , biz de yakıt fiyatlari ucuk , o yuzden daha cok kullanılir
tesekkürler
Faydalı olduysa ne mutlu :)
@@HizalVolkan çok faydalı oldu. Bu kanal büyür inşallah.. :)
İnşallah :)
hocamm ŞARJJJJ ....ŞARJJJ
iyisi sen "dolum" de 😊
Hibrit en iyisi
hızlı şarjla bile 3-4 saat sürmesi çok anlamlı değil. phev araçlarda neden bu kadar uzun sürüyor. belki bundan dolayı şarj etmiyorlardır.
Aynen
ŞARZ ne kardeşim ŞARZ neee? E.V. videosunda yapmayın bari şunu!
Sarz , Şarz ve Şarj arasında gidip geliyor😂
Kiralık araçtan bahsediyor o araştırma, dolayısı ile bu aracın amacının tamamen dışında. Ev dışı şarj maliyeti ile yakıtı karşılaştırmani tavsiye ederim. Ilave olarak kiralık araç kısa dönemdir, kullanıcılar yakıt ekonomisini düşünmez.
Elinizde uluslararası başka veriler varsa elbette kullanalım. Firmalar konu hakkında bir veri paylaşımı yapmadığı için yapılan araştırmalar filo firmaları ile sınırlı kalıyor.. Tavsiyeniz için teşekkürler :)
Sarj etmeyecek kişi neden plug-in hybrid araç alır ki?
Çünkü plug in hibrit 5-6 saatte ançak şarj olduğu için , ve 6-10 saatte şarj yapıp sadece 30-40 kilometre dayanması tamamen hayal kırıklığı!!! Adam çok uzun sürede şarj oluyor ve sadece 30-40 kilometre gidiyor Buda tamamen fiyasko!! 15 dakika şarj süresi olsa ve herkes şarj yapar diye düşünüyorum!!!
Apartmanda oturan veya şarj sistemi kurmak için yeri veya imkanı olmayanlar için EV bence uygun değil ancak 2. araç olabilir veya para sorunu yoktur oyuncak olarak alır oynar gezer zaten tasarruf o kesim için önemli değildir. DC istasyonlarda şarj ile zaten aradaki makas çok az yani alım esnasında çok fazladan ödediğiniz farkın kapanması için çok zaman gerekiyor bence. Evden şarj ile ekonomik olduğu tartışılmaz ama sarj istasyonundan dolum ile fark yok denecek kadar az üstelik elinde kablo ile gezip sürekli yolda kalacağım korkusu bir tedirginlik gözün sürekli sistem bilgisinde bir sonraki istasyona yetisir mi vs. vs. Birileri EV araçlar manyetik alan oluşturuyor kanser yapıyor demiş bence o işin doğrusu manyetik alan değil sürekli bir düşünce hesap içinde olduğu için kanser oluyordur sürücü 😊 Ben işin teknolojik tarafından baktığım için beğeniyorum bu EV araçları ama benim fikrim daha 10 yılı var gelişimin tamamlanması için. 2. elde edilen zarar konusuna hiç değinmeye gerek yok zaten dün almışsanız bugüne o teknoloji demode oldu daha iyisini daha ucuza bayi satıyor. Selamlar
Ali Bey yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bana kalırsa da teknolojinin biraz sindirilmesi ve emin adımlarla yönetilmesi gerekiyor. Kıran kırana rekabet güzel olayları gözden kaçırmayı, kötü olayları da halının altına süpürmeye olanak tanır. Güzel teknolojileri kaçırmamak ve emin adımlarla mobiliteyi dönüştürmek gerekli. Bakalım neler olacak…
Genede günümüzde ev araçlar dizel veya lpg ye nazaran hala uygun. Evinde işinde şarj imkanı olmasa bile mahalle aralarında 7-8₺ ye ac şarj istasyonları mevcut. 50kwh bi Araç için 400₺ ye 400 km gidiliyor
Phev ötv'su %80 'de kalmaya devam etseydi bugün phev zenginler hariç kimsenin gündemine olmayacaktı.
Passat Estate PHEV kullanıyorum. Her gece garajda şarja takıyorum. Klima kapalıysa 45-50km, açıksa 30-35km gidiyor. Çok sakin kullanırım zaten bizim şehirde genelde hız sınırı 40km/h.
Yola çıktım, elektrik modunda , 80 km sonra pil bitti, aracın beygir gücü toplamda 213, bu durumda ne olacak, benzin motor beygir gücü 145, bu sefere düştüğünde ağır olan arabanın durumu ne olacak? Bu soruyu kimse sormuyor, toplamda bin km ustü menzil diyorlar ama aynı beygir gücü ile mi olup olmadığını söyleyen yok. Yanıt verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.
Phev araçlarda şarj durumu %20 ye düştüğü zaman motor çalışmaya başlayıp pili şarj ediyor sürüş esnasında. Bu durum hibrit (hev) araçlarda da aynı. Sadece pilleri daha düşük. Zaten tüm gücü bu araçlardan almayı bekleyemezsin. Tasarruflu olmak ve emisyon değerlerini yakalamak için üretiliyorlar.
Zaten alacak param yok sorunda yok 😊😂😂😂
Evet
Şarj etme imkanı olmayanlar için değil plug in hybrit . Türkiye'de kac kişi bu imkâna sahip, sorun orada bence..
Bizim insanımız birşey yapmaz yapsnı da sevmediği için kulp takar. Adam dünya araştırma yapmış video çekip kamuya aktarayım demiş yok sarz yok sorj sana ne abi anlamıyor musun ne demek istemediğini???? Teşekkürler emeğiniz için
Kıymetli yorumun için teşekkür ederim. Albert Einstein’da gelip burada içerik üretse yapıcı olmayan eleştiriler gelir. :)
30 veya 70 km için fiş tak fiş cikar fiş nerde belki de 100-belki 200 m ileride veya geride ugrasmasina deger mi degmez .
100_veya 200 km gide bilse uğraş masina degmez. Hibrit araç almaya zaten deymez çünkü arac zaten cok ağır .%2-3 icin değmez
Plug in prensibi mühendislik anlamında fiyaskodur.
Teknoloji ve gidişat belli iken neden ısrarla ve inatla yok hibrit, yok içten yanmalı? Parası olan için bir yorum yapamam ama kıt birikimiyle alacak olan için söylüyorum. Elinizde kalır bunlar. Elektrikli yanında ikinci motorun, ağırlığı, masrafı, derdi....
hıbrit in KM başına bakım maliyeti içten yanmalılardan daha düşük.
bırak daha karlı olmasınsı bakım maliyetinin az olması bile almak için mantıklı sebep.
otomatik vites alacağınıza hibrit alın. başa baş maliyet analizi yaparsanız 1-3 yıl içinde fiyat farkını rahatlıkla kapatır
@@becuasegoodreason Hibrit kadar saçma bir şey yok. Menzil sorunu diye ortaya attıkları yalana milleti inandırıp daha nekadar bu çöp teknelojiyi satarız, nekadar daha insanları bize muhtaç edip silah parası çıkarırız derdindeler. 200 km menzilli bir elektrikli araba bile her işinizi görür. Bunu ben değil istatistik söylüyor. Kullaktan duyma değil yaşananlar ve gerçekler. Sonradan pişman olup elektrikliye geçenlerlerin istatistikleri
Şarz yerine şarj diyin lütfen
8:09 da şarj diyebiliyorsunuz.😏
Şarzzz 😀
Şarzzzz mı....hocam bu videonun amacı bizi güldürmek mi acaba...
👍
Gereksiz uzatmayın videoyu. Çok tekrar ve girizgâh cümleleri kuruyorsunuz.
👍
PHEV saçmalık bana göre. Ya gidip elektrikli alırsınız ya da gidip benzinli bir araç alırsınız biter gider.
@@Motorradfahrer82 Phev alarak hem elektrikli hem benzinli araç almış oluyorsunuz daha ne olsun
Hocam olay zaten burada phew Araç almak değil. %30 otv ile kaliteli araca binebilmek. Tabi byd burda vergi indirimini cebe mi atar yoksa vatandaşa indirim olarak mı yansıtır orası belirsiz.
şarz demesek!?
Hibrit arac almak bana gore cok mantiksiz tam elektrikli alırım
2 sistemi birarada kullanmak ekstra hamallık getirir
@@muharremdikici Yolda şarj istasyonu bulmak ve şarj için beklemek gibi bir derdiniz olmuyor plugin araçlarda
@@osmankurtar1392 artık heryere yayıldı şarj istasyonları yolda ihtiyaç molası verdiğinde bile yarım saatte çok iyi km ler kazanabiliyorsun yada benzinli al sonuçta ihtiyaç için duracaksiniz belli bir km den sonra
@@muharremdikici köye kıra vurduğumda sarj biter sorunu olmasın, yolda kalınca ustası kolay bulunsun da isterim öyle olunca elektriklinin bana göre daha zamanı var bu ülkede. Kaldı ki Avrupa’da bile insanlar tahmin edilen kadar hızlı elektrikliye talep göstermedi , hibrit modeller daha tercih ediliyor şu aşamada. Siz elektrikli kullanıyorsanız güle güle kullanın. Ben şehirde elektrik motorunun şehirler arasında veya kırsalda benzinli motorun tadını çıkarayım.
@@osmankurtar1392 tercih meselesi saygı duyarım ama teknolojiyi ne kadar erken keşfeder kullanmaya başlarsanız o kadar güzel olmazmı benim için elektrikli biçilmiş kaftan sizin için uygun olmayabilir bende büyük konuşmayayım ama hibrit araç almam hiç elektrikli gibi hissettirmiyor
@@muharremdikici acaba siz plugin (prizli) hibrit görmemiş olabilir misiniz. Prizli hibrit elektrikli modda tamamen elektrikli araç gibi çalışır ve elektrikli araç özellikleri gösterir tek farkı sadece o modda 80/90 km gider. O süreçte elektrikli bir araçtan farkı olmaz. Elektrikliden farkı menzil kısalığı artısı ise benzinli şekilde de çalışabilmesidir. Benzinli çalışırken benzinli araçlar elektrikli çalışırken elektrikli araçlar gibidir. Ben de size ve tercihinize saygı duyarım.
Şarz dedin elendin 😂😂😂
özet: şarjz edin lan arabanızı
Bıdı bıdı... Ne dedi ?
BYD destroyed 5 hər axşam edrem
her şarz! dediğinde kulağım yırtıldı
Türkçemizde şarz kelimesi yoktur. Lütfen biraz daha özenli olalım.
Şehir içi ve Uzun yol için: Mild Hybrid - Honda Hybrid - Nissan e-Power
İstanbul şehir içi - Küçük ilçeler: Toyota Hybrid - Batarya elektrikli
Uzun yol ve Şehir içi günlük 200km yapanlar için: Plug-in Hybrid (Neden? sadece elektrik kullansanız dahi motor yağı değişmelidir)
ŞarZ ney laaannn😂
Şarz diye bir sözcük yok...
Şarz değil, şarj....
ŞarZ dediğin için soğudum izlemedim.
Alooooo şarz değil..şarj😂
Önce şarz değil şarj demeyi öğren
Hibrit araç almayın dostlar pişman olursunuz. Doğrudan elektrikli alın. Çinde hibrit tercih edenlerin hepsi sonradan pişman olup elektrikliye geçti. Menzil vs. gibi sorun diye anlatılanlar doğru değil. Menzil içten yanmalı araçların sorunudur. Elektrik heryerde vardır. Hangi araç ve marka alırsanız alın, bataryasını eskitemezsiniz. Boşuna endişe etmeyin. Mevcut bataryalar tesla ilk çıkan bataryasından çok daha üstündür. Kaldıki ilk çıkan tesla bile 500 bin km üstü yapıyordu.
@@tuncayaraci9304 Plugin (prizli) araba aldım çok memnunum. Sitede sarj istasyonu var. Akşam şarja koyuyorum sabaha 80 km hazır, benzinin yarı maliyeti. Uzun yola çıkarken de nerede sarj istasyonu var, ne kadar mola vermem lazım falan düşünmüyorum çünkü o durumda benzinli modda kullanıp geçiyorum. Avrupa’da full elektrikliden ziyade hibrit araçlara daha fazla tercih var, araba markaları da full elektrikli araç üretim planlarını azaltıp hibrit araçları öncelikliyor.
Tam elektrikli araçların sorunu ağır olamalarıdır,ayrıca batarya ömrüde soru işareti.
@@tuncayaraci9304 onun için mi Çin’de 2022 de toplam elektrikli araç satışlarında prizli hibritin oranı %25 iken 2023 de üçte bire 2024 ilk ayda %40 a çıktı ( kaynak rhomotion the rise of PHEV) prizli hibrit oranı sürekli artıyor
Şarz:)) öğren şu kelimeyi telaffuz etmeyi
EKSİK BİR VİDEO OLMUŞ. Bu başlığınıza göre, araca bir zararı var mı? o anlatılması gerekirken, konu maliyete gelmesi saçma.. Çünkü şarj etmeyen kişi bunun zaten bilincinde..
Siz bilincindesiniz fakat maalesef bir çok kişi bu konu hakkında eksik bilgiye sahip..
@@HizalVolkan Yani, araca bir zararı var mı yok mu? Diğer konu kullanıcının kendi tercihidir. Bilmiyor mudur sizce benzin de kullanınca fazla yaktığını..
Beyefendi şarz değil şarj
Şarz 👎
bunların hepsi saçmalık. elektrik için şarj altyapısı yok. bu kadar basit. şehirlerimiz bile uygun değil. parka yer yok nerde şarj etcen? hakikaten suyu çıktı bu işin. yahu bizim ülkemizde pil üretimi için gerekli madenler yeteri kadar varmı? peki günün sonunda elektriği yine fosil yakıttan üretmiyormuyuz? onuda geçtim yenilebilir enerji daha pahalıya gelmiyor mu. yahu zaten pahalılık rekoru kırıyoruz avrupadan pahalıyız. ihraç edemiyoruz truzim bitiyor. buna rağmen yok plugin hibrit yok elekrikli...... çıkdırcam... bu ülkede akıl mantık kalmamış.
Hibrit otomobil satin almak mantıklı değil
otomatik yerine hibrit almak mantıklı.
rejeneratif frenleme bile yeterli sebep.
@@becuasegoodreason Hybrid otomobil almak mantıksız şanzımandan bahsetmiyorum direk benzinli veya tam elektrikli almak daha doğrusu
@@aligoktas6892 PHEV (prizli) hibrit alınca hem benzinli hem de elektrikli araba almış oluyorsunuz. Elektrikli modda elektrikli arabanız, benzinli modda benzinli arabanız oluyor. İnşallah TOGGun da en kısa zamanda PHEV modeli çıkar.
Gunluk 250 km yaptigim ivin hybrt aldim.
🙏