1,5 yıldır İspanya’dayım, Plug-in hybrid Mercedes E300e kullanıyorum, ve o kadar memnunuz plug-in sisteminden, geçen şarj sırasında bir dalgalanma oldu voltajda, elektrik gitti geldi birkaç kere ve şarj tamamlanamadı, sonrasında da araç şarj almamaya başladı, geçtik içten yanmalıya hemen servise gidip bozulan parçayı değiştirdik, bu tarz avantajları da var. Ayrıca hybrid modda bile dev gibi araba batarya tamamen boş olsa dahi 4 litre civarı yakıt harcıyor, süreki rejenerasyon yapıp devreye giriyor.. bir de sadece Mercedes’te dizel plug-in modeller var, onlar da baya cezbedici! Son olarak yaşanmış bir örnek daha vereyim, alerjik oğlum gece bir anda anaflaktik şok geçirmeye başlamıştı, aracı şarja takmak için gece yarısını bekliyordum, tabii hemen çocuğu kaptığım gibi yakıt dolu depo ile içten yanmalı sayesinde hastaneye yetişmiştik. Fransa’da bür türlü başlatamadığımız bazı şarj noktalarındaki maceralarımız da cabası, plug-in iyidir özetle 😉
Merhaba. Plug in hibrit araçlar gerçekten geçiş sürecinde mantıklı. Tam elektrikli araçlar için insanlar biraz alışması gerekiyor. Geçmiş olsun oğlunuza. Bu arada ben de otomotivciyim ve Arada bir İspanyaya gidiyorum işim sayesinde. Gelecek planlarımda ülke değiştirmek var. 🙂
Yılda 1 -2 kere uzun yol yapan ama devamlı 50-80 km mesafelerde evden işe işten eve giden ve hafta sonları 50-100 km mesafe yapan insanlar için ( Toplumun %85 i ) Hibrit araba seçeneği harika bir şeydir. Kimse her gün günde 500-1000 km yol yapmıyor. örneğin benim yılda yaptığım km 10.000 km yi geçmiyor
@@hasanok1964 ağzına sağlık dostum. Bayramda da doldururum benzin deposunu rahat rahat memlekete gider gelirim, üç yerde bir buçuk iki saat şarjıydı sırasıydı beklemem
Bilal kardeşim bu başlıkla yeteri kadar sinirlerini boşaltamazsın muhtemelen, şöyle bi "Prizli hibrit yapanın da, alanın da... " diye başlık at, sen de rahatla biz de rahatlayalım.
Bizim millette bi tuhaflık var. Birileri ortaya birşeyler atıyor, makyajlayıp makyajlayıp çakıyor millete. Adam gelmiş övünüyor bir de bununla. TOGG kullanıyorum, 25 bin oldu. 500 km yol yapıyor, yarım saatte de doluyor. Millet ne istiyor anlamıyorum. 500 km yol yapmışsın, yarım saat dinlenmek çok geliyor. Togg un da MTV si 25 bin, bu ayrı saçmalık
Bilal kardeşim Avrupa’da ya da Amerika’da olmadığın için oradan konuşması basit. Bir çok markanın elektrikli araçlarini alıp satıyorum açıkçası elektrikli otomobiller daha hazır değil. Range 400 500 km yazsa da iklim şartları yol şartlarına göre ve sürücünün sürüş yetkinliklerine göre bayağı kısalıyor. kendi şahsi aracımda hibrit ve diğer araçlara göre çok da memnunum. Biraz senin düşüncelerin konuşmaların fanatizm bana kalırsa. Video için teşekkürler.
@@ecysl Avrupa’da insanlar elektrikliye hücum etti falan zannediyorlar oysa beklenen talep artışı olmadığından markalar full elektrikli araç üretimine geçiş planlarını sürekli erteliyor haberleri yok
Aynen los angelesdan sevgiler. 10 senedir 3. Phev aracimiz. 15 bin milde bir yag degisimi ile birisi 200 bin mili gecti. Phev is a no brainer. Performans dusukluguymus? Arkadas yarisa gidiyor ahaha.
Al işte. Bizzat satıcı söylüyor. Bu ne saçma sapan kanıdır? prizli araba saçmalığıymış. Sırf kanal elektrikli araba üzerine diye tapınıcılığına soyunup saçmalamak zor zanaat olmalı. Hibrit alın abicim enayi gibi yolda kalmak istemiyorsanız tabii. Elektriklilerin 5-10 senesi var daha önce bunu bi hazmedin.
Petrole bağımlılığı en kısa sürede bitirmek gerekiyor. Petrole sahip olan ülkeler genelde demokrasisi zayıf ve insan haklarını ihlal eden ülkeler oluyor (abd hariç) dünyaya sıfır katkısı olan ülkeleri 100 yıldır zengin ediyoruz. Özellikle araplar bu işin çok kaymağını yediler artık yeter.
Üstat merhaba. Önemli bir konuya değinmişsin. Şu bağlamda katılmamak elde değil. Günde ortalama 50-60 km şehir içi yapan biri için 400 lük batarya paketini düşünürsek hatta iki adet konulduğunu düşünürsek uzun yolda bile akaryakıt motoru boşuna taşınmış olacak. O da ayrı bir maliyet. Gelecek 5 yıl içerisinde hatta o kadar uzun da sürmeyebilir batarya teknolojileri geliştiğinde 10 dk da 1000 km menzil alınırsa bunlar konuşulmamış olacak. Şimdilik üç beş sene için sürekli uzun yol yapan kişiler bu araçları tercih edebilir. Zaman kaybetmek istemeyebilir.
Bilal kardeşim, plugin hibrit araçlar olmazsa insanlar elektrikli araçlara kolay kolay geçmeyecekler. Bunun yaşanması gerekiyor. Ne zaman ki bütün benzinliklerde 15 20 tane şarj istasyonu olur ya da 1000 km menzilli elektrikliler gelir o zaman tam geçiş olur. Şu anda bütün araçlar tam elektrikli olsa yaşanacak kaos çok kötü sonuçlar ortaya çıkarırdı. Plugin hibritler bu dönüşümün en en en önemli parçasıdır ve en büyük gerekliliktir. Sadece teknik açıdan bakarsan yanılırsın. Tüketici davranışları, alışkanlıkları birden değişemez. Her zaman melez ürünlere ihtiyaç vardır ki insanlar dönüşümü sindirebilsin.
1000km yapan içten yanmalı araba yok, benzinlikte yakıt alımında bekleme oranı ş.içi 15-17dk. uzun yol 23-35dk. bu adamların alışkanlığı nedir? elektriklinin bu alışkanlığa uymayan yeri neresidir? merak etmeyin arz herzaman talebin peşinden gelir. şarj istasyonunu 2 günde kuruyorlar, tedarik zinciri yok, "çeşme hemen kovanın başında" (benzetme yaptım anlamazsanız diye) üstelik petrol yakıtlara göre istasyon kazancı en az 10 kat. 1 liraya elektriği alacak 11 liraya satacak. bundan daha karlı bir iş varmı türkiyede. hem devletin ötv oynama derdi yok, yaygınlaşırsa şarj istasyonları, tekel yapmazlarsa fiyatlarda düşer rekabet sayesinde. hibritler, insanlara dikte edilen, ünlü hikayedeki "ucuzdu aldım" denilen traktör lastiğidir.
@@Circassian-Eagle türkiye geneli araştırma sonuçları bunlar, birdahaki gidişinde hesap yap farkı gör, harcadığın zaman ve km olarak hesap yap ne demek istediğimi anlarsın. küçük şehirde yaşıyorsun diye tüm dünyadaki koskoca bir sektörü kendine göre yargılayamazsın. sen daha almadan arabanın bozulacağını hesaplamışsın, içten yanmalı araçlarda 30bin parça varsa elektriklide 10bin parça var, ve inan bozulan parçaların yüzde 90nı elektriklerde olmayan 20bin parçada oluşuyor. yani sanayiden bir usta olarak küçük şehirde usta bulmanın zorlığunu analıyorum, endişenide daha iyi anlıyorum ama diyorumki sananyide gördüğün arabaların bozulan parçaları elektrikli arabalarda yok. ha bide motor ve bataryaya verilen 10yıla varan garantiyi unutma. kısaca, küçük bir şehirdeysen elektrikli kadar avantajlı bişi yok senin için. bife müstakil evde yaşıyorsan, gece 10dan sonra şarj edersen değme keyfine.
@@erdincbozdemir hocam sadece alışkanlıkların değişmesi degil. Elektrik üretiminin artması lazım. Elektriğin şarj istasyonlarına gelmesi için altyapı lazım. Öyle kolay değil. Hadi her yere şarj istasyonu kuralım demekle olmuyor. Baya vakit var daha o zamana. Bence plug in hibrit geliştirilse menzili biraz artsa full elektriğe gerek yok ya neyse.
@@omegapolat 30 yıldır araba kullanırım binlerce kez yakıt aldım, bugüne kadar hiçbir zaman yakıt almak için ödeme işlemi dahil 5 dakikadan fazla beklemedim, Nasıl bir kafa yaşıyorsun merak ediyorum. 100 km de 4,5 litre yakan dizel 50 litre depo ile 1200 km civarı yol yapar. İçten yanmalı hibrit benzinli olan lpg li araç ise 60 litre lpg dolu 50 litre benzin deposu dolu 1400 km leri geçiyor. Elektriklide teknolojinin gelişmesini bekleyen kazanacak şimdi ve öncesinde elektrikli alanların ise elinde patlayacak. Burada merak edilen şu, elektrikli araba alanlar neden kendi hatalarına başkalarını da ortak etmeye çalışıyor neden içten yanmalıları boklama yarışına giriyor.????
Kusura bakma ama teknik konularda çok eksiksin: Batarya küçük kapasiteli (kWh) olunca daha az güç çekebilirsin gibi bir yaklaşımın olmuş. Bu tamamen yanlış bataryanın kWh değeri bir saat boyunca verebileceği gücü ifade eder. Anlık olarak çok fazla güç çekebilirsin. Yani hızlanmak istediğinde 160kW hatta da güçlü bir motoru 10-15 saniye boyunca yüksek güçte çalıştırıp 120-180km hıza çıkarabilirsin. Sonrasında sabit hılza gideceğin için oda 20-30HP civarı bir güç gerektir. Özet olarak küçük kapasiteli batarya güçsüz gibi bir izlenim yaratıyorsun alakası yok. Plug in hybrid olan, yeni MG HS PHEV'de 135kW, BYD seal u dm-i da 145kW motor elektrik motoru varken, sadece elektirikli olan Citröen e4x de 115 kW elektirikli motor gücü var. Yani; PHEV'lerde termal yönetim sorunu var "SAÇMALIĞINI" da bırak. Demekki anlık 145kW (195HP) güce çıkan bir elektirik motorunu besleceyek batarya tekniğini (termal yönetim vb.) çözmüşler. Termal yönetimi vurgulamak istiyorsun ancak olayı bataryanın kapasitesine indirgiyorsun. Böyle eksik fanatik görüşlü içerikler yerine daha bilimsel temellere ve mühendislik kavramlarına dayanan içeriklere odaklanman izleyici için daha doğru olacaktır.
Benim hissettiğim ülkede genel olarak bir elektrik cehaleti var. AC/DC, direnç, akım, gerilim gibi temel eğitim seviyesindeki öğrenilmesi gereken kavramlar eksik. Hal böyle olunca teknolojik gelişmelere toplumun eğitim seviyesi yetişmiyor, kabız bir geçiş süreci oluyor. Elektrikli araç hususunda tam bu aradayız gibi. Elektriğin oturmadığı beyinlerde elektrokimyasal hadiseleri anlatmak çok zor, anlatana da zor, dinleyene de zor.
Motor gücü/ batarya kapasitesi oranı kritik önemdedir. Teorik olarak (bir yere kadar) mümkün olsa da pratikte ben bataryadan istediğim kadar anlık enerji çekerim diyemezsin. Phev'de batarya küçük olduğu için batarya'ya çok yük biner ve dolayısı ile ömrü kısa olur. Dolayısıyla ben anlatıcıya katılıyorum bu konu da... phev araç ancak kısa dönemli ve geçici bir çözüm olsun diye çıkarıldı. Ama ev ve batarya tekniği o kadar hızlı gelişiyor ki tahminlerden de kısa sürede ortadan kalkacak.
@@tarbaris Muhtemelen tam tersi. Toyota hybrid de min 10 yıl vaad ediyor, bunu da 10-20 yıldır önceki araçlarıyla uyguluyor yani güven veriyor diğerlerinin söylemi kadar afaki ve kullanıma öznel değil. Küçük ve yük yorumu tekil olarak yeterli olmamalı çünkü hybrid araçların ana güç kaynağı piller değil diğerlerinin ise başka bir şansı yok, devasa ısınma ve kışın soğuma gibi daha nice sorunları var. Hybrid'lere devasa piller koyulsa da daha iyi olabilirdi yapılıyor mu bilmiyorum çünkü elinizde bir enerji üreteci olarak ICE var ısıtma ve soğutmada. Oysa mantıklı değil çünkü tonajı devasa arttırıyorsunuz populer dünyada unutulan yada salaklaşılan ana şey de bu bu kadar gelişimle 1 tonun altına indireceklerine 2-2.5 ton bom boş araçlar üretiyorlar bunları da bilim diye yutturuyorlar biz racing geleneğinden geldiğimiz için yiyemiyoruz mide bulandırıyor.
180 km h bir hız ile 20 30 HP güç çekeceğini hiç zannetmiyorum. Araç hızı karesi ile orantılı bir sürtünme artışı oluyor. Yüksek hizlarda sürekli bir yüksek enerji kullanımı olmali
17:02 phev araçların bataryasi eskiyor, eski teknoloji vs diyorsunuz. Ee elektrikli arac bataryası eskimiyor mu, eski teknoloji olarak görülmeyecek mi önümüzdeki senelerde. Tarafli olmuş bakış açınız
Bilal beyi takip ediyorum. Bilgi birikimi süper..Kendisine katılıyorum..Geçiş dönemi için çift sistemli araba tercih edilebilirdi,ama artık geçiş dönemi geçmek üzere..Yolun sonu elektrikli araç..
Başlığı görünce ironi sandım fakat değilmiş. Anladığım kadarıyla ya bilgi eksikliğiniz var yada ifade eksikliği. 80 km menzilli bir prizli hybrid 80 km sonra sadece benzinle gidiyor diye bir şey yok. Prizli hibrit araçlar da normal hibritler gibi çalışabiliyor. Yani 100km de 5-6 lt yakarak hiç şarj etmeden uzun km ler gidebilirsiniz ki bu araçların tercih sebebi de budur. Lexus nx450 aracımın sadece elektrik menzili 60 km civarı ki tüm Toyota lexus lar ortalama bu civarda. İşimle evim arası gidiş geliş 56 km. Günlük hiç benzin kullanmadan gidip geliyorum. Aynı gün başka bir yere veya uzun yolculuk yapacaksam normal hibrid modunda hiç şarj etmeden istediğim yere ekonomik şekilde ister kısa ister hiç mola vermeden gidiyorum. Hem hala geleneksel atmosferik hissini devam ettirip hem ekonomik hem de uzun yolculuklarda şarj istasyonu arama boş mu değil mi stresi menzil takip etme stresini yaşamıyorum. Aynı sınıf elektrikli araçlardan daha hafif, geleneksel otomobil genlerini hala taşıyan benim yaşam koşullarıma( işe gidiş geliş menzili) uygun, aynı sınıf bir elektrikliden 10bin dolar daha ucuz , daha konforlu, iç kaliteden( geri dönüşüm ve minimalizm) yalanlarıyla ödün verilmemiş bir araç kullanmaktan mutluyum. 6 kez ücretsiz yağ değişim hakkım var. Muhtemelen garanti bitene kadar bir kaç kez filtre için ödeme yaparım. Bir kitleye hitap ederken daha dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Daha iyi araştırmalı daha iyi ifade edilmeli. Saçmalık demek biraz izleyici çekmek için kullanılan basit ve ucuz bir tanımlama.
Güzel ifade etmişsiniz. Ben de güncel konjonktürde plug-in seçeneğinin bir süre daha kullanılacağını, ama ilerleyen zamanlarda tam elektrikli araçların teknolojik üstünlük sebebiyle değil, çok daha ucuz olacakları için üstünlük sağlayacaklarını düşünenlerdenim. Fosil yakıtlılar ancak koleksiyon meraklısı zenginler tarafından kullanılacak.
@@alperergen3808 evet ama hala tam bir dönüşüm için çok vakit var. Elektrikliler hala ağırlık, menzil, konfor gibi sorunları aşamadı. İyi örnekler olması bu sorunların aşıldığı anlamına gelmiyor. O nedenle prizli hibritler saçmalıktan çok mantıklı durumdalar. Tabiki yaşam koşullarına bağlı bir durum.
Aracı şarj etmeden kullanacaksanız neden prizli hibrid alasanız ki? Batarayayı benzinli motor ile doldurmaktan bahsediyorsanız, akaryakıt maliyetinizi artıyor, elektrikli avantajını hiç kullanmıyorsunuz demektir. Prizli hibrid değil eski teknoloji hibridlerden bahsediyorsanız o araçlarda elektrikli aracın hiçbir avantajı zaten yaşanamıyor.
@@holdontight9676 şarj etmediğimi söylemedimki! Sadece elektrik ile 60km gittiğini işe gidiş geliş yolumun 55 km olduğunu ve bu durumda sadece elektrik modunda kullandığımı söyledim zaten.
@@Tosabang elektrik modu sizin için gayet yeterli gibi duruyor, o zaman bir benzinli motoru hergün fazladan taşıyorsunuz gibi ikilem çıkıyor ortaya. Uzun yolda zaten şarj etmediğinizi söylemişsiniz. Yani uzun yolda külliyen ziyandasınız, yine boşa ağırlık taşıyorsunuz. Bakım ve sürdürülebilirlik konusunu ciddi hesaplamamışsınız, km artınca ne demek istediğim daha net ortaya çıkar. Başlığa ironi demişsiniz de bence sizin kullanım tarzınız biraz ironi gibi olmuş.
Tebrikler, aynen katılıyorum. plugin hybrid(PHEV) ile tam elektrikli arasında çok gittim geldim. Tam EV tercih sebebim, PHEV uzun menzil elektrik ile gidemiyor. Şehir dışına çıktığınızda kesinlikle kasa ve ağırlığa göre zayıf motor ile başbaşa kalıyorsunuz. Bakın ücretleri çok yükseliyor. Kapıyı kaldırdığında alt taraf çok sıkıştırılmış melez sistem yüzünden. İşçilik ve müdahale büyük sorun olacak.
Elektriklinin en zirvede olduğu Norveçte bile şarj istasyonlarına güven olmayabiliyor ve hala şehir dışı güzergahlarıı olanlar fosil yakıtlı araç alıyorlar , Türkiyede uzun yola bırakın uzunu 200-300 km mesafede bile elli tane problem çıkıyor( çalışmayan istasyon, sıra bekleme vs vs)
Bu arada Çin’le ilgili bir bilgi vereyim. Çin’de 2021 ve 2022 de toplam elektrikli satışlarının %25 i prizli hibrit ilken bu 2023 te üçte birine 2024 ilk altı ayında ise %40 ına yükseldi.(kaynak rhomotion The chinese EV market, the rise of PHEV) Ağustos 2024 oranı % 43.2. Artan oranda PHEV satışı var Çin’de
Hibrit araçlar bir geçiş teknolojisi. Mevcut teknolojilerin tamamen ihtiyaca yanıt vermemesi nedeniyle özellikle şehirdışı yolcuklar için düşünülmüş. Bende ZOE var ve tam bir şehiriçi aracı. Şehirdışında beni çok üzüyor ve mağdur ediyor. En basiti, haftasonu Nallıhan'a gezmeye gidelim dedik gidemiyorum çünkü orada şarj istasyonu yok. Ankara İsranbul arası yolculuk işkence gibi 8 saat sürüyo. O yüzden ben de satıp Plugin hybrid almayı düşünüyorum. Menziller en az 800 km olduğunda yeniden tam elektrikliliye dönerim.
@@sen-h1i Çin’de iki yıl önce üç EVye karşılık bir PHEV satılırken son zamanlarda neredeyse bir EVye karşılık bir PHEV satılıyor. Eğer bu trend böyle devam ederse PHEV satışları EV satışlarını geçecek.
10 keredir İzmir-İstanbul yapip donuyorum ilk kez gecen sefer sitkim siyrildi zira her sarjda 2-3 arac bekliyor, Zes disinda farkli marka yok ve bir suru yeni sarj yeri planlanmis ama hic biri tamamlanmamis. Git gel 16 saat yol surdu. istanbuldan ciktiktan bir sure sonra sarj alin. Balikesir tarafina gelince herkes sarj bakiyor.
@@Caghri hah hocam tam aradığım yorum, izmit gölcük arası 15kmde en az 5 6 tane gördüm ben, nerdeyse istasyonların hepsi yaptırmış, kar marjı çok yüksek, ama sanırım otobanlarda bir sıkıntı var. ev kullanan biri denenyimlese böyle şeyleri güzel olacak.
@@ppc7457Hocam tam tersi eski yolda şarj yeri daha çok. Ben 2 bayramda da eski yolu tercih ettim çünkü hem az kişi vardı hem de daha çok istasyon vardı. 16’da İzmir’den çıkmış olmama rağmen hiç şarj beklemeden gittim 2 bayramda da.
40 km elektrik menzili olan Volvo XC-40 T5 kullanıyorum. Hergün şarj ediyorum ve mükemmel benim için. Niye saçmalık olsun? Müthiş memnunum. Ortalama yakıt tüketimi 2.5 litre.
Prizli hibrit iyidir. Çoğu insan arabasını işe gidip gelmede kullanıyor ve günlük km ler ortalama 20 ile 100 arası değişiyor. Egzozu boşaltılmış kapkara duman atan dizeller yerine elektrik motoruyla gitmeleri çok daha güzel. Diğer yandan bayramda seyranda insanlar başka başka illere gidiyor. Yazın tatilde uzun yollar yapılıyor. Elektrikli ile bu eziyeti çekmek bize göre değil.
İstanbul Antalya 720 km .Aracimi 20 dakikada dolumunu yapıyorum..Tek dolumluk yolda 30 dakika mola vermek dediğiniz gibi eziyet değil eziyet sayilmamasi gerekir.
Bilal bey ne zamandır sizi takip ediyorum. Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederiz. Ben yılda 10 bin km anca yapıyorum. Ve 1100 rakımda yasayan biri olarak 1700bin tl max. Hangi e.v markası önerirsiniz lfb Bataryalı daha mi iyi olur. Uzun ömür için.
Elektrikli araçla, akdeniz sahil yolundan uzun yol videosu çektim, benzinli diğer aracımızı yedekte tutuyorduk ancak artık onu da EV düşünüyoruz, youtube da Akdeniz Sahil yolu diye aratırsanız, faydası olabilir. Syg.
@@KK-vb2gg telefonla arabayı kıyaslayacak kadar arıza olmadığım kesin. Araba türkiye şartlarında bir yatırım aracıdır. siz ı phone 16 dan devam edin 20 çıkınca konuşalım 😁
uzun yola çıktığında plug in hybrid aracın bataryası bittiğinde gör bakayım diyerek ne demek istediniz ? şarjı bittiğinde mi yoksa batarya öldüğünde mi ? şarjını epower tarzında motordan yapan bir üniteye sahip byd de . yani deponu fulle şarj edicem derdin olmadan bas git . fakat elektrikli araçta hem yarısından az menzil sunuyor hemde şarj istasyonlu rota çizmen gerek ki daha birkaç ay önce gittiğim yol üzerinde sadece 2 yerde gördüm ki 8-10 araç kapasitesine sahip. e ne olacak 100 kişiden 80 i elektrikli araç kullanırsa illa şarj ihtiyacı duyacak ki yaz döneminde şarj sırası bekleyen insanlar olabiliyor şarj üniteleri arızalı olabiliyor. elektrikli araçlar iyi hoş da onların da bataryası ölüyor . zaten 400 500 km gidebiliyorsa 350-400 e düşüyor kışın da aynı olay geçerli . fakat full hybrid veya plug in hybrid tarzı araçlarda hem menzil 1000-1100 km hemde kışın elektrikli kadar menzili düşmüyor . açıkçası epower vs araçlar bana daha mantıklı geliyor elektrikli araçta ha gittim ha gidemedim stresi ile yol yapmaktansa bununla kafan rahat kullanıyorsun. ha birde şu olay var site otoparkına wallbox koymak istesen yönetim kabul etmeyebiliyor kendi dairene ait alanın bile olsa .şimdi izin vermezlerse ki olan bu şuan ben sürekli avm oraya buraya dur arabamı şarj etmeye gidiyorum yapmak zorundayım .hele ki iş dönüşü eve gidip rahatlamak varken birde arabayı şarj edicem olayı çıkıyor başına .
2 yıldan uzun süredir 2020 model plug in hibrit kullanıyoruz. Araba yüzde 80 şehir içinde kullanılıyor, sabah işe gidiyor akşam eve geliyor. Günlük 20-30km sadece elektrikli ile yol alıyor. Araç şu anda 60bin kmde. Bunun rahat 40bin kmsi sadece elektrik ile yol almıştır. Uzun yolda şarj tamamen bitse de hızlanırken yardımcı oluyor, sabit hızla giderken elektrikle süzülüyor. Bence çok iyi sistem evet karmaşık ve ileride bakım maliyeti yüksek olabilir ancak pil teknolojisinin gelişmesiyle ileride pil de ucuzlayacak. DS7 E-Tense kesinlikle tavsiye ederim.
Avrupada elektrikli araba kullanımı çok yaygın, herkes mantıklı ihtiyacına göre aracını alıyor zaten. Şikayetçi olan görmedim. Çünkü aynı modeiln hybrid olanı da var Plug-In Hybrid olanı da var. Dolayısı ile elektrikli araç alımı tamamen ihtiyaç ve memnuniyet odaklı diye düşünüyorum.
Bu teknolojinin seri üretime geçmesi , araçların satılması , bizim ülkemize gelmesi 3 sene en az. Ayrıca phev araçlar 70-80 km elektrikle gidebiliyor. Şaej imkanı olan için günlük tüm ihtiyaçları görebilir 80 km. Kısaca mg ve. Byd hybrid modeller çoğu insanın işini görecektir. Bugün de , 5 sene sonra da
Toyota Usa da elektrikle 80 km gidebilen pirizli hibrit Toyota Rav-4 leri satışa sundu. Bence çok mantıklı. Kızım Kanada’da çalışıyor. İşi 35 km uzakta ve her akşam arabasını kapalı garajına alıyor. Yani tam kızıma göre bir araç.
prizli hibrit araç alanlarda 5-10 sene için geçiş olarak düşünüyor olabilir. hali hazırda benzinli bir aracım var, aynı zamanda elektrikli araç kullandım, şu anda aynı paraya her ikisini de alabiliyorken şarj edilebilir hibrit tercih ediyorum. şehir içinde elektrikli şehirler arası ulaşımda bayramda seyranda benzinle rahat etmek istiyorum.
benim uzun yol ihtiyacımı karşılayacak bir elektrikli araç mevcut değil. otoban da 150-160-170 rahat 3-4 saat gidebileceğim elektrikli araç yok ki.. benim ihtiyacım şehir içinde 50-150 km menzil sunan şehir dışında benzinli kullanabileceğim araç. plugin hibrit benim için biçilmiş bir kaftan. sabah ben kalkıp 2-3km yol yapıyorum. gün içinde 10-15 km oluyor böyle toplam.
Bir yıldır takip ediyorum. Bilgi birikim tecrübe üst seviyede... Ben Bilalin samimiyetine inanıyorum. Reklam kaybına, piyasada üreticiler tarafından dışlanma ihtimaline karşın bize en doğru bilgiyi ulaştırmaya çalışıyor. Yolun açık olsun kardeşim...
Bilal kardeşim bu yorumları senden beklemezdim, sana katılmıyorum, şu sorularıma cevap verirsen sevinirim, 1- prizli hibrit uzun yolda şarjın bitince benzinli motorun güçsüzlüğünü görürsünüz dedin, MG yeni HS plugin i duymadın mı sen? 2- benzinli motor hammallığı dedin, ben senede 5-6 kere tek seferde 700-800 km lik uzun yola çıkıyorum özellikle trafiğin yoğun olduğu bayramlarda. ve de prizli hibrit alırsam hiç bi şekilde uzun yolda şarja takmayı düşünmüyorum, şarj süresiymiş batarya kapasitesiymiş umrumda değil. şehir içinde de müstakil evde oturuyorum zaten. böyle biri için de prizli hibrit saçmalık mı sence?
1) Prizli hibridte batarya bitince, aracın gücü batarya paketinin gücüne bağlı olarak ciddi şekilde düşer, hangi araç olduğu hiç fark etmez, prizli hibridi bataryayı hiçbir zaman bitirmeden kullanmalısınız, yoksa ciddi zarar edersiniz. 2) Elektrikli aracı tecrübe etmiş biri için benzinli motor hamallıktan öte ilkelliktir. Bahsettiğiniz senaryo için sizin bakış açınıza göre en iyi seçenek normal benzinli araç almaktır, prizli araç alıp boşuna fazla yük çekmeyin bence. 3) Prizli hibrid araçlarda zaten içten yanmalı motorların bütün dezavantajlarını yaşıyorsunuz. Hiç şarj etmeden kullanmak bu araçların doğasına aykırıdır, ekstra harcayacağınız işletme ve bakım masrafına yazık.
@@holdontight9676 prizli hibrit konfordur, benzinli yani her an hazır araçta sarj ederseniz günlük 80/90 kilometrelere kadar elektrikli sürüş ve maliyet avantajından yararlanmak demektir. Yılda birkaç kez çıkılan uzun yolda nerede şarj istasyonu var, sıra olur mu, kaç saat kaybederim diye düşünmemektir. Prizli hibrit yapan istersen bataryayı da bitirmeyecek düğmeyi de oraya koymuş ayrıca ki zaten bataryada gerçek anlamda bitmiyor. Anlamadığım ben hiç durup dururken EVcilere laf atan prizli hibritçi görmedim ama nedense prizli hibritçilere laf atan sürekli EVci görüyorum işin gerçek nedenini bir anlasam ikinci elle bir alakası yoktur inşallah.
P hibritler nasıl gereksiz oluyor? Batarya şarj süresi 2 dakikaya düşse bile 2. bir yakıt alternatifi önemli. Neden tek yakıta bağımlı olayım? O senin söylediğin p hibrit önemsizliği batarya paketleri 500 $ a düşerse olur. Adamlar 2 yıl 3 yıl garanti verebiliyor. Yeni batarya fiyatı 1.1 milyon lira. Sen bize batarya şarj süresi düşüyor ama diyorsun. Versinler 15 yıl ve 1 milykn km garanti veya 1000 $ a yeni batarya paketi sonra p hibriti tartış. Tam tersi p hibrit EV lerden daha mantıklı şuan. Sen tam tersini iddea ediyorsun. Sen git al bataryası 1.1 m ₺ olan bogg u veya tesla yı. Bogg un avukatı.
Bugüne göre değerlendirmemek lazım, pil ve motor teknolojileri aynı hızda gelişmeye devam ederse 2-3 sene içinde yeni sadece pille çalışan elektrikli araçlar zaten enaz 700-800km menzillere ulaşacak demektir. O zaman benzinli motorlu hibritler 2.elde büyük değer kaybedecektir. Elektrikliler zaten teknoloji sürekli geliştiğinden 2.elde değer kaybı olacaktır ancak hibritler küçük pilleri ve eski benzinli motorlarıyla dibe çakılacaktır.
Bilal sana ısınamadım bir türlü, ama cok mantıklı ileri görüşlü ve zeki bir adamsın. Doğru konuşuyorsun şu üreticiler biraz kulak verse araç satmaya yetişemezler.
Yayınlarınızı ilgiyle ve severek takip ediyorum. Elektrikli aracın pozitif yönleri tartışılmaz, geçmek istesem de bir taraftan 3 büyük deprem yaşamış ve sürekli felaket senaryolarının döndüğü dünyada bana bir şey söyleyin ki evet arkadaş sen depremde 1 ay sıfır elektrik yaşadın ve problem yaşamayacaksın, felakete yakalandın %20 şarjın varken ve sen güvenli bir alana rahatça ulaşacaksın. Hep uygun şartları düşünerek öyle şarj oluyor böyle uzaktan erişiliyor. Sanırım bugüne kadar hiç felaket yaşamadınız ve bu kadar rahat konuşuyorsunuz ve diğer sistemleri gömüyorsunuz. Saygılar...
bunların kafası bu kadar çalışmıyor. Depremlerde afetlerde zaten yangınlar çıkıyor tüm enerji şebeke ve doğalgaz kesim sistemlerine rağmen. Sokakların aralarında kalan gazlar dahi patlamalara sebep olabiliyor bir de binaların altı otoparklarda onlarca elektrikli aracın ezilerek yandığı senaryoyu düşünen yok betonları eritircesine öyle dışarıdan söndüremeyeceğin şeyler onlar.
video için teşekkürler ama lityum iyon pillere sodyum lu pillerle birleştiği teknolojiyi anlatmışsınız peki yangın konusunu değinir misiniz? o pilde hala lityum varsa tehlikli bence çünkü BYD sırf yanmasın diye demir fosfatlı piller geliştirdi çivi testlerinden geçiyor. Bu bahsettiğiniz sodyum hücreli piller çivi testlerinde nasıl olacak? asıl bu konuya değinir misin?
Özellikle prizli hibritlerdedeki jenerator olarak kullanılan içten yanmalı motorların halen araç yürütmek için kullanılan teknoloji ile üretilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sonuçta pil şarj etmek için, içten yanma ile yanlış hatırlamıyorsam ancak %30 verim alınabilen mekanik sistemin değiştirilmesi düşünülmemeli mi? Daha verimli, daha az oynar parçalı mekanik bir tasarım yapılamaz mı? Bu şekilde yakıt ekonomisi katlanmaz mı?
bu toplum olarak alışkanlık meselesi. türkiyede hala full elektrik için adaptasyon sağlanamadı. 2. elde de elektrikli araçlar ölü fiyatına gidiyor. Bir yandan binmek bir yandan da yatırım için araba aldığımızı düşünürsek hiç mantıksız değil en azından psikolojik olarak insanlara kendilerini iyi hissettiriyor. Şimdi ben antalyaya giderken benzinli motorla kimseye eyw etmeden gidebileceğimi biliyorsam muazzam olay. molalarda keyfime göre ister şarj ederim istersem etmem. Yarın öbürgün istanbulda bir deprem olsa birşey olsa elektrikli arabayı nasıl şarj edeceğiz.
Bilal bey elektrikliler en mantıklısı ancak uzun yolda 130 km hız ile 500-600 km gidemedikten sonra ve bazı firmalar gibi 10 yıl batarya garantisi vermeden insanlar bu teknolojiye ısınamıyor. Her ne kadar genellikle şehir içi kullanılsa da acil durumda kapımdaki arabanın uzun yolu hesap yapmadan yüksek hızlarda da gitmesini isterim. Phev bunu çözüyor
bilal bey çok hakimmiş konuya elektrikli aracıyla 400 km yolu 8 saatte gönül rahatlığıyla gidebilir. Biz hybrid phev derken işimize gücümüze bakıyoruz. Allahtan otomobil üreticileri bu kafada değilde her kullanıcıya göre seçenek sunuyolar
Motorlu araçlarda 600 parça elektrikli araçlarda 400 parça prizli hibrit araçlarda 1000 parça var. Garanti bittikten sonra muhtemel arıza çıkarma olasılığı çok yüksek.
Bilal bey, Amerika'da 2014 yilinda ford cmax hybrid aldim. Ayni aracin plug-in hybrid modeli de vardi. Ayni motorlarda ford fusion da vardi. Plug-in in Amerika'da gunluk ise gidip gelebilecek kadar 15-20 mil civarında range elektrikli olarak kullanıliyor. Onun disinda mpg si normal benzinli araclardan daha yuksek oldugu icin tercih ediliyor. 2008-2012 ford escape hybrid araçlar Turkiye'ye gelmemis olsa da kullandigim en guzel araclardan biridir. 300-400 bin mil gittikleri icin new York da sari taksi olarak çokça gorebilirsiniz. Yani Hynrid araclar amerikada 20 senedir benzin tuketimi dusuk araclar kullanılıyor. Yoksa Plug-in in verecegi 20-30 km saçmalık, ancak ev is arasi kisa mesafeler icin ideal. Toyota prius sanirim 53mpg yani 5lt/100km civari inanılmaz ekonomik ancak Toyota trye getirmiyor. Bunun nedeninden haberiniz varmidir acaba?
Prizli olmayan hibritler şehiriçinde iyidir gideri vardır, ama o araçlar da uzun yolda sıkıntıldır. Normal bir benzinli aracın çok üstünde tüketir uzun yolda. Bu yüzden zaten prizli hibrit teknolojisi doğdu uzun yoldaki dezavantajı ortadan kaldırabilmek için.
2014 cmax hybrid i 2017-2020 arasinda 90bin mil yaklasik 150bin km kullandim. Birlesik mpg 41 leri gordum. Yani verilen rakamlar doğru. Ufak tefek seyler haric hiçbir sorun cikartmadi. 2014 Ford C-Max Hybrid Bu beş kişilik hatchback vagon şehir içinde 42 mil galon (mpg), otoyolda 37 mpg ve birleşik olarak 39 mpg yol kat ediyor. 2.0 litrelik dört silindirli bir motora ve 188 beygir gücü üreten bir elektrik motoruna sahip. 2014 Ford C-Max Energi Bu model şehir içinde 40 mpg, otoyolda 36 mpg ve birleşik olarak 38 mpg yol kat ediyor. 14 galonluk yakıt kapasitesine ve 19 mil elektrikli araç (EV) menziline sahip. Hem gaz hem de elektrik gücüyle çalışırken, birleşik olarak 88 mpg eşdeğeri yol kat ediyor. 42mpg = 5.6 L/100km 40mpg = 5.88 L/100km 38 mpg = 6.19 L/100km 36 mpg = 6.534 L/100km 1 depo : 13.5 gallon : 51 Litre 13.5 x 40 mpg : 540 miles Yaklasik 850 km 1 depoyla S.ici dışı uzun yol karışık
3 yıldır elektirikli araç kullanıyorum 108 kwh bataryalı,150 kwh batarya olmadığı sürece prizli hibrit 400 km gidiyorsa mantıklı çünkü otoban hızında kullandığımızda menzil yeterli gelmiyor çoğu iş insanı menzilden dolayı elektirikli araçlara soğuk bakıyor
Arkadaşlar şehir dışına fazla çıkmıyorsanız elektrikli araç önerebilirim, elektrikli araçlar şehir içi için çok uygun o noktadada küçük bir araç olması daha mantıklı
GPT ye sordum cevabı buyrun Kendi görüşümü paylaşacak olursam, şu anki şartlarda bir elektrikli araç (EV) edinmek, kullanım ihtiyaçlarına ve bulunduğunuz koşullara bağlı olarak oldukça tartışmalı bir tercih. Mevcut dezavantajlar nedeniyle elektrikli araç almak birçok kişi için gerçekten külfetli ve yorucu olabilir. Neden Şu Anda EV Almayı Düşünmem? 1. Şarj Altyapısı Eksikliği: Türkiye gibi ülkelerde şarj istasyonları hala yetersiz. Özellikle uzun yolculuklarda bir ICE araç kadar hızlı ve esnek bir deneyim sunmuyor. Örneğin tatil rotasını şarj istasyonlarına göre planlamak benim açımdan pratik değil. 2. Şarj Süresi ve Planlama Zorluğu: 10-15 dakikada benzin alıp devam etmek varken, birkaç saatlik şarj süreleri kabul edilebilir değil. Hızlı şarj istasyonları bile yoğunluk durumunda ciddi zaman kaybına neden oluyor. 3. Yüksek Maliyet: Elektrikli araçların fiyatları ICE araçlara göre çok yüksek. Uzun vadede işletme maliyetleri düşük olabilir, ancak başlangıçta ödediğiniz fiyat bunu çoğu zaman dengelemiyor. 4. Batarya Ömrü ve Değişim Maliyeti: Bataryaların sınırlı bir ömrü var ve değiştirilmesi oldukça pahalı. Ayrıca bataryaların çevresel etkileri de düşündürücü. 5. Menzil Kaygısı: Tam şarjla ulaşabileceğiniz menzil sınırlı ve soğuk hava, yük gibi faktörler bu menzili daha da düşürüyor. ICE araçların verdiği özgürlüğü şu anda EV’ler sunamıyor. Ne Zaman Elektrikli Araç Almayı Düşünürdüm? 1. Batarya Teknolojisi Geliştiğinde: Şarj süresinin benzin doldurma kadar hızlı olduğu, menzilin ICE araçlarla yarıştığı bir dönemde EV almak mantıklı olurdu. 2. Şarj İstasyonu Ağı Yeterli Olduğunda: Türkiye’nin her yerinde benzin istasyonu gibi hızlı erişilebilir bir şarj ağı kurulduğunda, uzun mesafeler için endişelenmeden kullanmayı düşünebilirim. 3. Fiyatların Uygun Hale Gelmesi: Elektrikli araçların maliyeti ICE araçlarla aynı seviyeye indiğinde ekonomik açıdan anlamlı hale gelir. Şu an ödediğiniz yüksek fark uzun vadede avantaj sağlamıyor. 4. Regülasyon ve Teşvikler Yeterli Olduğunda: Örneğin, Avrupa’da olduğu gibi vergi teşvikleri ve ücretsiz şarj imkânları gibi destekler yaygınlaşırsa EV almak daha cazip hale gelebilir. Hangi Yıl EV Almayı Düşünürdüm? Eğer dünya genelinde planlanan teknolojik gelişmeler gerçekleşirse, 2030 sonrası elektrikli araçlar yaygınlaşmış, uygun fiyatlı ve daha kullanışlı bir hale gelebilir. Ancak o zamana kadar, ICE araçlar daha pratik bir seçenek olmaya devam edecek gibi görünüyor. Sonuç: Şu anda elektrikli araç almak, özellikle uzun yol yapanlar veya ekonomik açıdan dikkat edenler için çok mantıklı değil. Ben bugünkü şartlarda bir EV almayı düşünmezdim. Eğer çok belirli bir sebebim yoksa, gelişmelerin oturmasını bekler, ICE araçlarla birkaç yıl daha devam ederdim.
merhabalar askeriye de prototip olarak fnss kaplan hibrit ve e fırtına obüsünü inceleyebilirsiniz. tabi bunun yaygınlaşabilmesi için kara kuvvetlerinin talep etmesi gerekiyor.
Merhaba Ev almadan yurt dışında 10 kez kiraladım ve sonunda EV FIAT 500 aldım. Ev iş yeri arası günce 7 + 7 = 14 km yapıyorum, 10 günde bir ofis otoparkındaki prize takıyorum, sabah takınca akşam yüzde 90 oluyor, minik güzel arabamı zevkle şehir içinde kullanıyorum. Reklamları 320 kilometre ben 250 km daha fazlasını göremedim, yine de arabam ile çok mutluyum. Menzil ölçmek için size çok basit bir hesap ve yüzde 100 sonuç, araba batarya kapasitesi şehir içi 15 kw beher 100 km al sana menzil. GERİSİ PALAVRA EV sadece şehir içi kullanım içindir, kesinlikle şehir dışında kullanılamaz yoksa benzinli ile saatte 140 ile giderken en sağ şeritte 80 km ile gidersiniz. Bunu bildiğimden şehir dışı kullanmak içinde bir hybrit arabam var, sonuçta her ikisine tl 3800000 gibi bir para verdim. Ancak toplamda 3000000 tl’ye super lüks bir Elektrikli alsa idim onunla da otobanda 140 km/saat sürat ile max 300 km gidecektim. Istanbul İzmir 2 kez şarj, İzmire vardın diğer gün yine şarj, Şaka gibi Prizli dediğiniz PLUG INN ise kesinlikle tavsiye edeceğim tek arabadır, ben alacaktım ancak araba 4x4 ve 440 tork cıvarında idi, kullanmayacağım bu gücü tercih etmedim, aynı zamanda 2. Arabaya da ihtiyacım vardı. Ancak PLUG INN arabaları şiddetle tavsiye ederim, ev/iş EV sürersiniz şehir dışı benzinliye geçersiniz, trafik sıkıştığında tekrar EV geçer çevre dostu olursunuz Tavsiyem kocaman eskiden “manda kasa” denilen EV lerden uzak durun, menzil konusunda şehir dışı kullanımlarda çok üzülürsünüz. Sağlıcakla kalın
tam benzinliyle neredeyse aynı menzille gezmek varken anlamsız bu işler, hele elektriği bu fiyatta kalacak sananlar büyük üzülecekler bunuda yazalım kenara...
genelde programlari takip etmeye calisiyorum ve gercekten bilgilendirici, ama ulkede sirf insana gore degil yasanilan bolge/ sefre gore bile bunlar cok fark ediyor. Simdi normal bir ABD sehrinde 1000 mil/km (ornek olarak) civarindan asagidaysa buna para vermek gereksiz gozukebilsede IStanbul trafiginde o sarji direk trafikte 20 km dusurme ihtimalin var. Sarj istasyonu gelismesi, hybridler falan guzel ama bence oncelikle hizlica trafik azaltilmali. Hatta teslanin surucusuz arabalari icin plot bolge onerilebilinir TR'de bazi yerlerde mumkunse
Bilal'in yorumlarını Elon Musk'ın bakış açısına çok benzetiyorum. Elon Musk nasıl ki otomobil sektörünü daha benzinli dizeldi hibritti derken var olan teknolojinin kaymağını yıllarca yiyecekken tam elektrikli otomobil dönüşümüne zorladı ki o zamanlar sektörün ilerine gelenlerine sorduklarında en az 10-15 yıl vardı Bilal de bu sektörel ve markasal sağma anlayışının artık kırılması ve zamanın çok hızlı aktığı teknolojik gelişmelerin çok daha ivmelenerek yol aldığı bu zamanda bu kadar zaman kaybedilmemesi ve çıkmaz sokaklara girip sonra paşa paşa tekrar geri çıkmamak gerektiğinin altını çiziyor. Konu arz talep olunca hem talep eden tüketiciyi bilinçlendirmek hem de elindeki eskiyi tüketiciye satma gayretinde olan marka sektörün karşısında durabilmek ateşten gömlek giymek gibi bir şey... Allah kolaylık versin...
Mitsubishi 100% elektrikle giden ama bataryasini govdesindeki benzinli motorla dolduran hybrit arac uretiyor. Gunumuzde en etkili uygulama olabilir mi?
Öncelikle emeğinize teşekkür ederiz. Giderek artış gösteren yukarıdan ve sanki en doğrusunu sizden başkası bilemezmiş tarzında konuşma tarzınızı lütfen bırakın. Sinirlenmeyin. Amaç bilgilendirmek ise ters ters konuşarak insanları ikna edemezsiniz. Yorumlarda yazılan gerekçeleri okuyup lütfen yanıt verin. Türkiye’nin her yeri ayni koşullarda değil. Bazı kişilerin deposu sürekli dolu olmak durumunda. ( Doktor, savcı, polis, vs vs ) Orta yolu belki bulabiliriz. Saygılar sevgiler.
Arkadaş,plug hibrit araçların motoru jenaratör görevi yapmıyor,araç aslında benzinli bildiğimiz araç,elektrik motoru gidişe destek olan ve bu teknoloji asıl yakıtı düşüren bir sistemdir ,ne anlatıyor bu adam derken 14:45 te mesele anlaşıldı,hepsi kendilerine pazar alma tanıtımıymış.Evet kardeş,daha çok anlatılmalı,firmalar bu işe para harcamalı ve sen de bu paradan nemalanıp hibrit araçları kötülemeye devam etmelisin.Hadi biraz da elektrik üretmenin içten yanmalı araçlardan daha temiz enerji olduğunu,pil üretmenin çevreci olduğunu falan da anlat ta ,tüyü tam dik.
Bi bölümünüzde de biten pillerin ne kadarı ve nasıl geri donuşüme yonlendirilebiliyir ve ne kadar yapilabilir. Turkiye ve dunya geri donuşumde nerde konularini teferruatli anlatabilirseniz cok sevinirim. Pil atıklarinin hala cevreci olmadiğini duşunuyorum. Videonuz varsa da link verebilirseniz sevinirim.
Bilal hocam geçen yayındada uyardım junior veloce modelini incelemen gerek araç sürüş odaklı üretilmiş diğer b segment suvlardan farklı fiyat odaklı değil tamamen alfa sürüş dinamiklerini barındıran hatta tekerlekleri bile kamberlidir. Fiat 600e Aynı platformda olmasına rağmen fiyatları farklı çünkü özel çalışılmış bu araç kitlesi farklı marka diyor ki teknoloji istemeyen otonom istemeyen sürüş odaklı performans odaklı olsun içten yanmalı olmasın diyen müşteri kitlesine hitap ediyor.
Bence elektrikli araçlar sıkıntı. En azından uzunca bir süre daha sıkıntı olmaya devam edecek. Menzil, şarj ve bana göre özellikle bizim gibi bir ülke için ikinci el sorunu en büyük sıkıntıları diye düşünüyorum. Dün akşam bir shell istasyonuna yakıt almak için girdim, bir şarj istasyonunun önünde 3 tane araç sıra bekliyordu. Diğer iki istasyon muhtemelen arızalı.
Otomobili araç olarak görenler için tamam ama bunu tutku ve aşk olarak görenler ölmedikçe tam geçiş bizim görebileceğimiz birşey değil, çünkü geçmek istemiyoruz. Amerika da adam v8 i bırakıp sinek vızıltılı araca hiçbir zaman binmez.
Hocam ülkemizde yüksek nüfus çift yakıtlı araca alıştığı için evet belki elektrikli aslında o kişi için belki daha iyi bir seçenek bile olsa bildiğinden şaşmak istemiyor ve garantici bir milletiz. Motor sesini seven bir halkız. Benzin+LPG+elektrikli çıkarsa hemen alırım 😂 LPG candır.
Plugin hibrit bende de yeri yok maalesef isteyene hayırlı olsun. Ama denk gelirse tabi deneyimleyip en doğru değerlendirmeyi yapacağım en doğrusu bu olur. Dolubataryada ki arkadaslarin da emeğine sağlık. Sevgiler 🤗
Neden illa prizli hibritli aracta batarya bitiyor anlamadim. Normal düz toyotanin hibriti gibi de kullanılabilir bu araclar. Hibrit modda bas git bayramda seyranda.
İnsanlar konfor için plug in hibrit tercih ediyorlar evet elektrikli araç belli açılardan daha mantıklı gelebilir ama yolda kalma derdinin olmıyıcak olması büyük bir konfor
Günlük 50 km yi geçmiyorsan bir tane park alanın varsa bütçen kısıtlıysa türkiye gibi yerlerde mantıklı bir çözüm.En son jeep sahara plugin hybrit kullanıdım, keyifli bir araç. Plug-in hybrid çözümü Direk kestirip atmak bilemedim…
tesla model y 550 km menzili varken izmir antalya arası 3 kere şarj yaparak geldi. son 20 km kala yolda kaldı. biraz bekleyip son kalan bataryayla 20 km hızla geldi. demem o ki sen ne anlatıyorsun bro :D daha zamanı gelmedi. sadece şehir içinde kullanım bir seçenek olabilir.
Teşekkürler yayın için.. 7200 adet Emniyet ve jandarya alınan araç içerisinde sadece 272 tanesi %3'ü yani TOGG'du.. Ülke olarak nereye elektrikliye geçiyorsun, kim , hangi kurum TOGG'u dektekliyor, bazı vatandaşlarımız dışında.. Hangi Kurumların makam araçları TOGG bir anlatır mısınız ? Prizli hibrit i kesin destekliyorum.. Bu sayede, pure elektrikliye geçiş hızlanacaktır, şarj istasyonları kat ve kat artacaktır, çevreye verdiğimiz zararın azaltılması hızlanacaktır..
1,5 yıldır İspanya’dayım, Plug-in hybrid Mercedes E300e kullanıyorum, ve o kadar memnunuz plug-in sisteminden, geçen şarj sırasında bir dalgalanma oldu voltajda, elektrik gitti geldi birkaç kere ve şarj tamamlanamadı, sonrasında da araç şarj almamaya başladı, geçtik içten yanmalıya hemen servise gidip bozulan parçayı değiştirdik, bu tarz avantajları da var. Ayrıca hybrid modda bile dev gibi araba batarya tamamen boş olsa dahi 4 litre civarı yakıt harcıyor, süreki rejenerasyon yapıp devreye giriyor.. bir de sadece Mercedes’te dizel plug-in modeller var, onlar da baya cezbedici!
Son olarak yaşanmış bir örnek daha vereyim, alerjik oğlum gece bir anda anaflaktik şok geçirmeye başlamıştı, aracı şarja takmak için gece yarısını bekliyordum, tabii hemen çocuğu kaptığım gibi yakıt dolu depo ile içten yanmalı sayesinde hastaneye yetişmiştik. Fransa’da bür türlü başlatamadığımız bazı şarj noktalarındaki maceralarımız da cabası, plug-in iyidir özetle 😉
Merhaba. Plug in hibrit araçlar gerçekten geçiş sürecinde mantıklı. Tam elektrikli araçlar için insanlar biraz alışması gerekiyor. Geçmiş olsun oğlunuza. Bu arada ben de otomotivciyim ve Arada bir İspanyaya gidiyorum işim sayesinde. Gelecek planlarımda ülke değiştirmek var. 🙂
Yılda 1 -2 kere uzun yol yapan ama devamlı 50-80 km mesafelerde evden işe işten eve giden ve hafta sonları 50-100 km mesafe yapan insanlar için ( Toplumun %85 i ) Hibrit araba seçeneği harika bir şeydir. Kimse her gün günde 500-1000 km yol yapmıyor. örneğin benim yılda yaptığım km 10.000 km yi geçmiyor
@@hasanok1964 ağzına sağlık dostum. Bayramda da doldururum benzin deposunu rahat rahat memlekete gider gelirim, üç yerde bir buçuk iki saat şarjıydı sırasıydı beklemem
Senin zeka seviyesi bu işte. Devam et 3. Dünya ülkeleri insanlarını oyalamak için kullandıkları hibrit muhabbetine.
siz prizli hibrit araç alın
@@gokcemuratozaydn799 BYD SEAL U DM-i yi alacağım zaten 4 KASIM ı bekliyorum
@@gokcemuratozaydn799 BYD SEAL U DM-i alacağım zaten 4 KASIM ı bekliyorum
Bilal kardeşim bu başlıkla yeteri kadar sinirlerini boşaltamazsın muhtemelen, şöyle bi "Prizli hibrit yapanın da, alanın da... " diye başlık at, sen de rahatla biz de rahatlayalım.
😂
😂😂
Videoyu izledikten sona bana hak vermişsinizdir diye düşünüyorum :)
Bizim millette bi tuhaflık var. Birileri ortaya birşeyler atıyor, makyajlayıp makyajlayıp çakıyor millete. Adam gelmiş övünüyor bir de bununla.
TOGG kullanıyorum, 25 bin oldu. 500 km yol yapıyor, yarım saatte de doluyor. Millet ne istiyor anlamıyorum. 500 km yol yapmışsın, yarım saat dinlenmek çok geliyor.
Togg un da MTV si 25 bin, bu ayrı saçmalık
@@IRAZ-HAN 5112 *2 değil mi? Ben şok! Torres evx e yıllık 10.200 TL ödüyorum.
Bilal kardeşim Avrupa’da ya da Amerika’da olmadığın için oradan konuşması basit. Bir çok markanın elektrikli araçlarini alıp satıyorum açıkçası elektrikli otomobiller daha hazır değil. Range 400 500 km yazsa da iklim şartları yol şartlarına göre ve sürücünün sürüş yetkinliklerine göre bayağı kısalıyor. kendi şahsi aracımda hibrit ve diğer araçlara göre çok da memnunum. Biraz senin düşüncelerin konuşmaların fanatizm bana kalırsa. Video için teşekkürler.
@@ecysl Avrupa’da insanlar elektrikliye hücum etti falan zannediyorlar oysa beklenen talep artışı olmadığından markalar full elektrikli araç üretimine geçiş planlarını sürekli erteliyor haberleri yok
Aynen los angelesdan sevgiler. 10 senedir 3. Phev aracimiz. 15 bin milde bir yag degisimi ile birisi 200 bin mili gecti. Phev is a no brainer. Performans dusukluguymus? Arkadas yarisa gidiyor ahaha.
Al işte. Bizzat satıcı söylüyor. Bu ne saçma sapan kanıdır? prizli araba saçmalığıymış. Sırf kanal elektrikli araba üzerine diye tapınıcılığına soyunup saçmalamak zor zanaat olmalı. Hibrit alın abicim enayi gibi yolda kalmak istemiyorsanız tabii. Elektriklilerin 5-10 senesi var daha önce bunu bi hazmedin.
Petrole bağımlılığı en kısa sürede bitirmek gerekiyor. Petrole sahip olan ülkeler genelde demokrasisi zayıf ve insan haklarını ihlal eden ülkeler oluyor (abd hariç) dünyaya sıfır katkısı olan ülkeleri 100 yıldır zengin ediyoruz. Özellikle araplar bu işin çok kaymağını yediler artık yeter.
💯
Üstat merhaba. Önemli bir konuya değinmişsin. Şu bağlamda katılmamak elde değil. Günde ortalama 50-60 km şehir içi yapan biri için 400 lük batarya paketini düşünürsek hatta iki adet konulduğunu düşünürsek uzun yolda bile akaryakıt motoru boşuna taşınmış olacak. O da ayrı bir maliyet. Gelecek 5 yıl içerisinde hatta o kadar uzun da sürmeyebilir batarya teknolojileri geliştiğinde 10 dk da 1000 km menzil alınırsa bunlar konuşulmamış olacak. Şimdilik üç beş sene için sürekli uzun yol yapan kişiler bu araçları tercih edebilir. Zaman kaybetmek istemeyebilir.
@@mh7mt O düşünceyle şu anda satılan tüm EVler boşa çıkar.
Tam destek hep destek. Allah razı olsun. Herşeyin doğrusunu öğrenmemizi sağlıyorsunuz.
100.000 aboneliğiniz hayırlı uğurlu olsun.
Elektrikli mobilite konusunda gerçekten güzel bilgiler veriyorsunuz. Var olun, sağ olun.
Bilal kardeşim, plugin hibrit araçlar olmazsa insanlar elektrikli araçlara kolay kolay geçmeyecekler. Bunun yaşanması gerekiyor. Ne zaman ki bütün benzinliklerde 15 20 tane şarj istasyonu olur ya da 1000 km menzilli elektrikliler gelir o zaman tam geçiş olur. Şu anda bütün araçlar tam elektrikli olsa yaşanacak kaos çok kötü sonuçlar ortaya çıkarırdı. Plugin hibritler bu dönüşümün en en en önemli parçasıdır ve en büyük gerekliliktir. Sadece teknik açıdan bakarsan yanılırsın. Tüketici davranışları, alışkanlıkları birden değişemez. Her zaman melez ürünlere ihtiyaç vardır ki insanlar dönüşümü sindirebilsin.
En doğru yorum
1000km yapan içten yanmalı araba yok, benzinlikte yakıt alımında bekleme oranı ş.içi 15-17dk. uzun yol 23-35dk. bu adamların alışkanlığı nedir? elektriklinin bu alışkanlığa uymayan yeri neresidir?
merak etmeyin arz herzaman talebin peşinden gelir. şarj istasyonunu 2 günde kuruyorlar, tedarik zinciri yok, "çeşme hemen kovanın başında" (benzetme yaptım anlamazsanız diye) üstelik petrol yakıtlara göre istasyon kazancı en az 10 kat. 1 liraya elektriği alacak 11 liraya satacak. bundan daha karlı bir iş varmı türkiyede. hem devletin ötv oynama derdi yok, yaygınlaşırsa şarj istasyonları, tekel yapmazlarsa fiyatlarda düşer rekabet sayesinde.
hibritler, insanlara dikte edilen, ünlü hikayedeki "ucuzdu aldım" denilen traktör lastiğidir.
@@Circassian-Eagle türkiye geneli araştırma sonuçları bunlar, birdahaki gidişinde hesap yap farkı gör, harcadığın zaman ve km olarak hesap yap ne demek istediğimi anlarsın. küçük şehirde yaşıyorsun diye tüm dünyadaki koskoca bir sektörü kendine göre yargılayamazsın.
sen daha almadan arabanın bozulacağını hesaplamışsın, içten yanmalı araçlarda 30bin parça varsa elektriklide 10bin parça var, ve inan bozulan parçaların yüzde 90nı elektriklerde olmayan 20bin parçada oluşuyor.
yani sanayiden bir usta olarak küçük şehirde usta bulmanın zorlığunu analıyorum, endişenide daha iyi anlıyorum ama diyorumki sananyide gördüğün arabaların bozulan parçaları elektrikli arabalarda yok.
ha bide motor ve bataryaya verilen 10yıla varan garantiyi unutma.
kısaca, küçük bir şehirdeysen elektrikli kadar avantajlı bişi yok senin için. bife müstakil evde yaşıyorsan, gece 10dan sonra şarj edersen değme keyfine.
@@erdincbozdemir hocam sadece alışkanlıkların değişmesi degil. Elektrik üretiminin artması lazım. Elektriğin şarj istasyonlarına gelmesi için altyapı lazım. Öyle kolay değil. Hadi her yere şarj istasyonu kuralım demekle olmuyor. Baya vakit var daha o zamana. Bence plug in hibrit geliştirilse menzili biraz artsa full elektriğe gerek yok ya neyse.
@@omegapolat 30 yıldır araba kullanırım binlerce kez yakıt aldım, bugüne kadar hiçbir zaman yakıt almak için ödeme işlemi dahil 5 dakikadan fazla beklemedim, Nasıl bir kafa yaşıyorsun merak ediyorum. 100 km de 4,5 litre yakan dizel 50 litre depo ile 1200 km civarı yol yapar. İçten yanmalı hibrit benzinli olan lpg li araç ise 60 litre lpg dolu 50 litre benzin deposu dolu 1400 km leri geçiyor. Elektriklide teknolojinin gelişmesini bekleyen kazanacak şimdi ve öncesinde elektrikli alanların ise elinde patlayacak. Burada merak edilen şu, elektrikli araba alanlar neden kendi hatalarına başkalarını da ortak etmeye çalışıyor neden içten yanmalıları boklama yarışına giriyor.????
Kusura bakma ama teknik konularda çok eksiksin: Batarya küçük kapasiteli (kWh) olunca daha az güç çekebilirsin gibi bir yaklaşımın olmuş. Bu tamamen yanlış bataryanın kWh değeri bir saat boyunca verebileceği gücü ifade eder. Anlık olarak çok fazla güç çekebilirsin. Yani hızlanmak istediğinde 160kW hatta da güçlü bir motoru 10-15 saniye boyunca yüksek güçte çalıştırıp 120-180km hıza çıkarabilirsin. Sonrasında sabit hılza gideceğin için oda 20-30HP civarı bir güç gerektir. Özet olarak küçük kapasiteli batarya güçsüz gibi bir izlenim yaratıyorsun alakası yok. Plug in hybrid olan, yeni MG HS PHEV'de 135kW, BYD seal u dm-i da 145kW motor elektrik motoru varken, sadece elektirikli olan Citröen e4x de 115 kW elektirikli motor gücü var. Yani; PHEV'lerde termal yönetim sorunu var "SAÇMALIĞINI" da bırak. Demekki anlık 145kW (195HP) güce çıkan bir elektirik motorunu besleceyek batarya tekniğini (termal yönetim vb.) çözmüşler. Termal yönetimi vurgulamak istiyorsun ancak olayı bataryanın kapasitesine indirgiyorsun. Böyle eksik fanatik görüşlü içerikler yerine daha bilimsel temellere ve mühendislik kavramlarına dayanan içeriklere odaklanman izleyici için daha doğru olacaktır.
velhasıl cahillikleri diz boyu...
Benim hissettiğim ülkede genel olarak bir elektrik cehaleti var. AC/DC, direnç, akım, gerilim gibi temel eğitim seviyesindeki öğrenilmesi gereken kavramlar eksik. Hal böyle olunca teknolojik gelişmelere toplumun eğitim seviyesi yetişmiyor, kabız bir geçiş süreci oluyor. Elektrikli araç hususunda tam bu aradayız gibi. Elektriğin oturmadığı beyinlerde elektrokimyasal hadiseleri anlatmak çok zor, anlatana da zor, dinleyene de zor.
Motor gücü/ batarya kapasitesi oranı kritik önemdedir. Teorik olarak (bir yere kadar) mümkün olsa da pratikte ben bataryadan istediğim kadar anlık enerji çekerim diyemezsin. Phev'de batarya küçük olduğu için batarya'ya çok yük biner ve dolayısı ile ömrü kısa olur. Dolayısıyla ben anlatıcıya katılıyorum bu konu da... phev araç ancak kısa dönemli ve geçici bir çözüm olsun diye çıkarıldı. Ama ev ve batarya tekniği o kadar hızlı gelişiyor ki tahminlerden de kısa sürede ortadan kalkacak.
@@tarbaris Muhtemelen tam tersi. Toyota hybrid de min 10 yıl vaad ediyor, bunu da 10-20 yıldır önceki araçlarıyla uyguluyor yani güven veriyor diğerlerinin söylemi kadar afaki ve kullanıma öznel değil. Küçük ve yük yorumu tekil olarak yeterli olmamalı çünkü hybrid araçların ana güç kaynağı piller değil diğerlerinin ise başka bir şansı yok, devasa ısınma ve kışın soğuma gibi daha nice sorunları var. Hybrid'lere devasa piller koyulsa da daha iyi olabilirdi yapılıyor mu bilmiyorum çünkü elinizde bir enerji üreteci olarak ICE var ısıtma ve soğutmada. Oysa mantıklı değil çünkü tonajı devasa arttırıyorsunuz populer dünyada unutulan yada salaklaşılan ana şey de bu bu kadar gelişimle 1 tonun altına indireceklerine 2-2.5 ton bom boş araçlar üretiyorlar bunları da bilim diye yutturuyorlar biz racing geleneğinden geldiğimiz için yiyemiyoruz mide bulandırıyor.
180 km h bir hız ile 20 30 HP güç çekeceğini hiç zannetmiyorum. Araç hızı karesi ile orantılı bir sürtünme artışı oluyor. Yüksek hizlarda sürekli bir yüksek enerji kullanımı olmali
17:02 phev araçların bataryasi eskiyor, eski teknoloji vs diyorsunuz. Ee elektrikli arac bataryası eskimiyor mu, eski teknoloji olarak görülmeyecek mi önümüzdeki senelerde. Tarafli olmuş bakış açınız
Bu kanal çok istikrarlı her hafta bakıyor her hafta ayni bilgisizlikle taraflılıkla yalan yanlış sallıyorlar 😂😂
Bilal beyi takip ediyorum. Bilgi birikimi süper..Kendisine katılıyorum..Geçiş dönemi için çift sistemli araba tercih edilebilirdi,ama artık geçiş dönemi geçmek üzere..Yolun sonu elektrikli araç..
Başlığı görünce ironi sandım fakat değilmiş. Anladığım kadarıyla ya bilgi eksikliğiniz var yada ifade eksikliği. 80 km menzilli bir prizli hybrid 80 km sonra sadece benzinle gidiyor diye bir şey yok. Prizli hibrit araçlar da normal hibritler gibi çalışabiliyor. Yani 100km de 5-6 lt yakarak hiç şarj etmeden uzun km ler gidebilirsiniz ki bu araçların tercih sebebi de budur. Lexus nx450 aracımın sadece elektrik menzili 60 km civarı ki tüm Toyota lexus lar ortalama bu civarda. İşimle evim arası gidiş geliş 56 km. Günlük hiç benzin kullanmadan gidip geliyorum. Aynı gün başka bir yere veya uzun yolculuk yapacaksam normal hibrid modunda hiç şarj etmeden istediğim yere ekonomik şekilde ister kısa ister hiç mola vermeden gidiyorum. Hem hala geleneksel atmosferik hissini devam ettirip hem ekonomik hem de uzun yolculuklarda şarj istasyonu arama boş mu değil mi stresi menzil takip etme stresini yaşamıyorum. Aynı sınıf elektrikli araçlardan daha hafif, geleneksel otomobil genlerini hala taşıyan benim yaşam koşullarıma( işe gidiş geliş menzili) uygun, aynı sınıf bir elektrikliden 10bin dolar daha ucuz , daha konforlu, iç kaliteden( geri dönüşüm ve minimalizm) yalanlarıyla ödün verilmemiş bir araç kullanmaktan mutluyum. 6 kez ücretsiz yağ değişim hakkım var. Muhtemelen garanti bitene kadar bir kaç kez filtre için ödeme yaparım.
Bir kitleye hitap ederken daha dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Daha iyi araştırmalı daha iyi ifade edilmeli. Saçmalık demek biraz izleyici çekmek için kullanılan basit ve ucuz bir tanımlama.
Güzel ifade etmişsiniz. Ben de güncel konjonktürde plug-in seçeneğinin bir süre daha kullanılacağını, ama ilerleyen zamanlarda tam elektrikli araçların teknolojik üstünlük sebebiyle değil, çok daha ucuz olacakları için üstünlük sağlayacaklarını düşünenlerdenim. Fosil yakıtlılar ancak koleksiyon meraklısı zenginler tarafından kullanılacak.
@@alperergen3808 evet ama hala tam bir dönüşüm için çok vakit var. Elektrikliler hala ağırlık, menzil, konfor gibi sorunları aşamadı. İyi örnekler olması bu sorunların aşıldığı anlamına gelmiyor. O nedenle prizli hibritler saçmalıktan çok mantıklı durumdalar. Tabiki yaşam koşullarına bağlı bir durum.
Aracı şarj etmeden kullanacaksanız neden prizli hibrid alasanız ki? Batarayayı benzinli motor ile doldurmaktan bahsediyorsanız, akaryakıt maliyetinizi artıyor, elektrikli avantajını hiç kullanmıyorsunuz demektir. Prizli hibrid değil eski teknoloji hibridlerden bahsediyorsanız o araçlarda elektrikli aracın hiçbir avantajı zaten yaşanamıyor.
@@holdontight9676 şarj etmediğimi söylemedimki! Sadece elektrik ile 60km gittiğini işe gidiş geliş yolumun 55 km olduğunu ve bu durumda sadece elektrik modunda kullandığımı söyledim zaten.
@@Tosabang elektrik modu sizin için gayet yeterli gibi duruyor, o zaman bir benzinli motoru hergün fazladan taşıyorsunuz gibi ikilem çıkıyor ortaya. Uzun yolda zaten şarj etmediğinizi söylemişsiniz. Yani uzun yolda külliyen ziyandasınız, yine boşa ağırlık taşıyorsunuz. Bakım ve sürdürülebilirlik konusunu ciddi hesaplamamışsınız, km artınca ne demek istediğim daha net ortaya çıkar. Başlığa ironi demişsiniz de bence sizin kullanım tarzınız biraz ironi gibi olmuş.
Tebrikler, aynen katılıyorum. plugin hybrid(PHEV) ile tam elektrikli arasında çok gittim geldim. Tam EV tercih sebebim, PHEV uzun menzil elektrik ile gidemiyor. Şehir dışına çıktığınızda kesinlikle kasa ve ağırlığa göre zayıf motor ile başbaşa kalıyorsunuz. Bakın ücretleri çok yükseliyor. Kapıyı kaldırdığında alt taraf çok sıkıştırılmış melez sistem yüzünden. İşçilik ve müdahale büyük sorun olacak.
11:00 öngörü yanlış. çevremde tesla'dan plug-in hybrid'e geçen bir çok kişi var.
Elektriklinin en zirvede olduğu Norveçte bile şarj istasyonlarına güven olmayabiliyor ve hala şehir dışı güzergahlarıı olanlar fosil yakıtlı araç alıyorlar , Türkiyede uzun yola bırakın uzunu 200-300 km mesafede bile elli tane problem çıkıyor( çalışmayan istasyon, sıra bekleme vs vs)
Hocam çok güzel anlatıyorsunuz bunu cnn habertürk gibi kanallara talep edip oralarda anlatsanız çok daha fazla kişi bilgilenir
Bu arada Çin’le ilgili bir bilgi vereyim. Çin’de 2021 ve 2022 de toplam elektrikli satışlarının %25 i prizli hibrit ilken bu 2023 te üçte birine 2024 ilk altı ayında ise %40 ına yükseldi.(kaynak rhomotion The chinese EV market, the rise of PHEV) Ağustos 2024 oranı % 43.2. Artan oranda PHEV satışı var Çin’de
Hibrit araçlar bir geçiş teknolojisi. Mevcut teknolojilerin tamamen ihtiyaca yanıt vermemesi nedeniyle özellikle şehirdışı yolcuklar için düşünülmüş. Bende ZOE var ve tam bir şehiriçi aracı. Şehirdışında beni çok üzüyor ve mağdur ediyor. En basiti, haftasonu Nallıhan'a gezmeye gidelim dedik gidemiyorum çünkü orada şarj istasyonu yok. Ankara İsranbul arası yolculuk işkence gibi 8 saat sürüyo. O yüzden ben de satıp Plugin hybrid almayı düşünüyorum. Menziller en az 800 km olduğunda yeniden tam elektrikliliye dönerim.
"çin'de ayda 1 milyon elektrikli araba satılıyor" dedikten sonra 500 binden fazlasının PHEV olduğunu göz ardı etmek ciddi tutarsızlık...
cehalet olmuş bu
@@sen-h1i Çin’de iki yıl önce üç EVye karşılık bir PHEV satılırken son zamanlarda neredeyse bir EVye karşılık bir PHEV satılıyor. Eğer bu trend böyle devam ederse PHEV satışları EV satışlarını geçecek.
Bilal Hocam dilini sağlık Allah razı olsun
10 keredir İzmir-İstanbul yapip donuyorum ilk kez gecen sefer sitkim siyrildi zira her sarjda 2-3 arac bekliyor, Zes disinda farkli marka yok ve bir suru yeni sarj yeri planlanmis ama hic biri tamamlanmamis. Git gel 16 saat yol surdu. istanbuldan ciktiktan bir sure sonra sarj alin. Balikesir tarafina gelince herkes sarj bakiyor.
otobanda dimi bu sıkıntı
@@omegapolat eski yolda şarj yeri çok çok az, eski yolda elektrikli ile gidilmez.
@@Caghri hah hocam tam aradığım yorum, izmit gölcük arası 15kmde en az 5 6 tane gördüm ben, nerdeyse istasyonların hepsi yaptırmış, kar marjı çok yüksek, ama sanırım otobanlarda bir sıkıntı var. ev kullanan biri denenyimlese böyle şeyleri güzel olacak.
Otobanda zes tarafına bir türkiye klasiği olarak tekelleşme imkanı verilmiş @@omegapolat
@@ppc7457Hocam tam tersi eski yolda şarj yeri daha çok. Ben 2 bayramda da eski yolu tercih ettim çünkü hem az kişi vardı hem de daha çok istasyon vardı. 16’da İzmir’den çıkmış olmama rağmen hiç şarj beklemeden gittim 2 bayramda da.
Nihayet doğru tespitler yaptığınız bir bölüm geldi 👏👏👏
40 km elektrik menzili olan Volvo XC-40 T5 kullanıyorum. Hergün şarj ediyorum ve mükemmel benim için. Niye saçmalık olsun? Müthiş memnunum. Ortalama yakıt tüketimi 2.5 litre.
Prizli hibrit iyidir. Çoğu insan arabasını işe gidip gelmede kullanıyor ve günlük km ler ortalama 20 ile 100 arası değişiyor. Egzozu boşaltılmış kapkara duman atan dizeller yerine elektrik motoruyla gitmeleri çok daha güzel. Diğer yandan bayramda seyranda insanlar başka başka illere gidiyor. Yazın tatilde uzun yollar yapılıyor. Elektrikli ile bu eziyeti çekmek bize göre değil.
şuan için doğru olabilir 5-10 sene sonra 10 dakikada dolan 1000 km menzilli araçlar çıkacak. o zaman o arabayı nasıl elden çıkaracaksın
İstanbul Antalya 720 km .Aracimi 20 dakikada dolumunu yapıyorum..Tek dolumluk yolda 30 dakika mola vermek dediğiniz gibi eziyet değil eziyet sayilmamasi gerekir.
Bilal bey ne zamandır sizi takip ediyorum. Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederiz. Ben yılda 10 bin km anca yapıyorum. Ve 1100 rakımda yasayan biri olarak 1700bin tl max. Hangi e.v markası önerirsiniz lfb Bataryalı daha mi iyi olur. Uzun ömür için.
Elektrikli araçla, akdeniz sahil yolundan uzun yol videosu çektim, benzinli diğer aracımızı yedekte tutuyorduk ancak artık onu da EV düşünüyoruz, youtube da Akdeniz Sahil yolu diye aratırsanız, faydası olabilir. Syg.
@@KK-vb2gg telefonla arabayı kıyaslayacak kadar arıza olmadığım kesin. Araba türkiye şartlarında bir yatırım aracıdır. siz ı phone 16 dan devam edin 20 çıkınca konuşalım 😁
uzun yola çıktığında plug in hybrid aracın bataryası bittiğinde gör bakayım diyerek ne demek istediniz ? şarjı bittiğinde mi yoksa batarya öldüğünde mi ? şarjını epower tarzında motordan yapan bir üniteye sahip byd de . yani deponu fulle şarj edicem derdin olmadan bas git . fakat elektrikli araçta hem yarısından az menzil sunuyor hemde şarj istasyonlu rota çizmen gerek ki daha birkaç ay önce gittiğim yol üzerinde sadece 2 yerde gördüm ki 8-10 araç kapasitesine sahip. e ne olacak 100 kişiden 80 i elektrikli araç kullanırsa illa şarj ihtiyacı duyacak ki yaz döneminde şarj sırası bekleyen insanlar olabiliyor şarj üniteleri arızalı olabiliyor. elektrikli araçlar iyi hoş da onların da bataryası ölüyor . zaten 400 500 km gidebiliyorsa 350-400 e düşüyor kışın da aynı olay geçerli . fakat full hybrid veya plug in hybrid tarzı araçlarda hem menzil 1000-1100 km hemde kışın elektrikli kadar menzili düşmüyor . açıkçası epower vs araçlar bana daha mantıklı geliyor elektrikli araçta ha gittim ha gidemedim stresi ile yol yapmaktansa bununla kafan rahat kullanıyorsun. ha birde şu olay var site otoparkına wallbox koymak istesen yönetim kabul etmeyebiliyor kendi dairene ait alanın bile olsa .şimdi izin vermezlerse ki olan bu şuan ben sürekli avm oraya buraya dur arabamı şarj etmeye gidiyorum yapmak zorundayım .hele ki iş dönüşü eve gidip rahatlamak varken birde arabayı şarj edicem olayı çıkıyor başına .
2 yıldan uzun süredir 2020 model plug in hibrit kullanıyoruz. Araba yüzde 80 şehir içinde kullanılıyor, sabah işe gidiyor akşam eve geliyor. Günlük 20-30km sadece elektrikli ile yol alıyor. Araç şu anda 60bin kmde. Bunun rahat 40bin kmsi sadece elektrik ile yol almıştır. Uzun yolda şarj tamamen bitse de hızlanırken yardımcı oluyor, sabit hızla giderken elektrikle süzülüyor. Bence çok iyi sistem evet karmaşık ve ileride bakım maliyeti yüksek olabilir ancak pil teknolojisinin gelişmesiyle ileride pil de ucuzlayacak. DS7 E-Tense kesinlikle tavsiye ederim.
Yakıt tüketimi 1,2 litre benzin diyor. Böyle bir şey mümkün olabilir mi?
çok değerli bilgiler için teşekkürler kardeşim
Avrupada elektrikli araba kullanımı çok yaygın, herkes mantıklı ihtiyacına göre aracını alıyor zaten. Şikayetçi olan görmedim. Çünkü aynı modeiln hybrid olanı da var Plug-In Hybrid olanı da var. Dolayısı ile elektrikli araç alımı tamamen ihtiyaç ve memnuniyet odaklı diye düşünüyorum.
Çok keyifle dinliyorum. Çok bilgilendirici. EV ler için hepsini birarada dolu dolu ulbulqbildigimiz tek kanal. Emeğinize sağlık 🎉💯🍀🍀
Bir dahaki bölümde lynk &co 01 hakkındaki düşüncelerinizi de aktarır mısınız
Bu teknolojinin seri üretime geçmesi , araçların satılması , bizim ülkemize gelmesi 3 sene en az. Ayrıca phev araçlar 70-80 km elektrikle gidebiliyor. Şaej imkanı olan için günlük tüm ihtiyaçları görebilir 80 km. Kısaca mg ve. Byd hybrid modeller çoğu insanın işini görecektir. Bugün de , 5 sene sonra da
Bir milyon abone sayısına da ulaşırsınız inşallah
Toyota Usa da elektrikle 80 km gidebilen pirizli hibrit Toyota Rav-4 leri satışa sundu. Bence çok mantıklı. Kızım Kanada’da çalışıyor. İşi 35 km uzakta ve her akşam arabasını kapalı garajına alıyor. Yani tam kızıma göre bir araç.
Bence sizin kanal olarak toplumumuza en büyük katkılarınızdan birisi insanımıza 'Şarj' demesini öğretmek oldu. Şarz out, şarj in.
prizli hibrit araç alanlarda 5-10 sene için geçiş olarak düşünüyor olabilir. hali hazırda benzinli bir aracım var, aynı zamanda elektrikli araç kullandım, şu anda aynı paraya her ikisini de alabiliyorken şarj edilebilir hibrit tercih ediyorum. şehir içinde elektrikli şehirler arası ulaşımda bayramda seyranda benzinle rahat etmek istiyorum.
Hayırlı olsun
benim uzun yol ihtiyacımı karşılayacak bir elektrikli araç mevcut değil. otoban da 150-160-170 rahat 3-4 saat gidebileceğim elektrikli araç yok ki..
benim ihtiyacım şehir içinde 50-150 km menzil sunan şehir dışında benzinli kullanabileceğim araç. plugin hibrit benim için biçilmiş bir kaftan.
sabah ben kalkıp 2-3km yol yapıyorum. gün içinde 10-15 km oluyor böyle toplam.
Keşke sunucu arkadaş mustafa da katılsa programa kendiniz sorup kendiniz cevaplamanız yanınızdaki insanı konu mankeni durumuna düşürüyor 😅
Bir yıldır takip ediyorum. Bilgi birikim tecrübe üst seviyede... Ben Bilalin samimiyetine inanıyorum. Reklam kaybına, piyasada üreticiler tarafından dışlanma ihtimaline karşın bize en doğru bilgiyi ulaştırmaya çalışıyor. Yolun açık olsun kardeşim...
Bilal kardeşim bu yorumları senden beklemezdim, sana katılmıyorum, şu sorularıma cevap verirsen sevinirim,
1- prizli hibrit uzun yolda şarjın bitince benzinli motorun güçsüzlüğünü görürsünüz dedin, MG yeni HS plugin i duymadın mı sen?
2- benzinli motor hammallığı dedin, ben senede 5-6 kere tek seferde 700-800 km lik uzun yola çıkıyorum özellikle trafiğin yoğun olduğu bayramlarda. ve de prizli hibrit alırsam hiç bi şekilde uzun yolda şarja takmayı düşünmüyorum, şarj süresiymiş batarya kapasitesiymiş umrumda değil. şehir içinde de müstakil evde oturuyorum zaten. böyle biri için de prizli hibrit saçmalık mı sence?
1) Prizli hibridte batarya bitince, aracın gücü batarya paketinin gücüne bağlı olarak ciddi şekilde düşer, hangi araç olduğu hiç fark etmez, prizli hibridi bataryayı hiçbir zaman bitirmeden kullanmalısınız, yoksa ciddi zarar edersiniz.
2) Elektrikli aracı tecrübe etmiş biri için benzinli motor hamallıktan öte ilkelliktir. Bahsettiğiniz senaryo için sizin bakış açınıza göre en iyi seçenek normal benzinli araç almaktır, prizli araç alıp boşuna fazla yük çekmeyin bence.
3) Prizli hibrid araçlarda zaten içten yanmalı motorların bütün dezavantajlarını yaşıyorsunuz. Hiç şarj etmeden kullanmak bu araçların doğasına aykırıdır, ekstra harcayacağınız işletme ve bakım masrafına yazık.
@@holdontight9676 hiç şarj etmemek değil, şehir dışında şarj etmeyip şehir içinde hep şarj etmek.
@@holdontight9676 prizli hibrit konfordur, benzinli yani her an hazır araçta sarj ederseniz günlük 80/90 kilometrelere kadar elektrikli sürüş ve maliyet avantajından yararlanmak demektir. Yılda birkaç kez çıkılan uzun yolda nerede şarj istasyonu var, sıra olur mu, kaç saat kaybederim diye düşünmemektir. Prizli hibrit yapan istersen bataryayı da bitirmeyecek düğmeyi de oraya koymuş ayrıca ki zaten bataryada gerçek anlamda bitmiyor. Anlamadığım ben hiç durup dururken EVcilere laf atan prizli hibritçi görmedim ama nedense prizli hibritçilere laf atan sürekli EVci görüyorum işin gerçek nedenini bir anlasam ikinci elle bir alakası yoktur inşallah.
@@holdontight9676 siz @mraayo nun ne yazdığını anlamamışsınız
P hibritler nasıl gereksiz oluyor?
Batarya şarj süresi 2 dakikaya düşse bile 2. bir yakıt alternatifi önemli.
Neden tek yakıta bağımlı olayım?
O senin söylediğin p hibrit önemsizliği batarya paketleri 500 $ a düşerse olur.
Adamlar 2 yıl 3 yıl garanti verebiliyor. Yeni batarya fiyatı 1.1 milyon lira.
Sen bize batarya şarj süresi düşüyor ama diyorsun.
Versinler 15 yıl ve 1 milykn km garanti veya 1000 $ a yeni batarya paketi sonra p hibriti tartış.
Tam tersi p hibrit EV lerden daha mantıklı şuan.
Sen tam tersini iddea ediyorsun.
Sen git al bataryası 1.1 m ₺ olan bogg u veya tesla yı.
Bogg un avukatı.
Bugüne göre değerlendirmemek lazım, pil ve motor teknolojileri aynı hızda gelişmeye devam ederse 2-3 sene içinde yeni sadece pille çalışan elektrikli araçlar zaten enaz 700-800km menzillere ulaşacak demektir. O zaman benzinli motorlu hibritler 2.elde büyük değer kaybedecektir. Elektrikliler zaten teknoloji sürekli geliştiğinden 2.elde değer kaybı olacaktır ancak hibritler küçük pilleri ve eski benzinli motorlarıyla dibe çakılacaktır.
Emeklerinize sağlık.
Kıymetli yorumlarınız için teşekkürler...
Bilal sana ısınamadım bir türlü, ama cok mantıklı ileri görüşlü ve zeki bir adamsın. Doğru konuşuyorsun şu üreticiler biraz kulak verse araç satmaya yetişemezler.
Yayınlarınızı ilgiyle ve severek takip ediyorum. Elektrikli aracın pozitif yönleri tartışılmaz, geçmek istesem de bir taraftan 3 büyük deprem yaşamış ve sürekli felaket senaryolarının döndüğü dünyada bana bir şey söyleyin ki evet arkadaş sen depremde 1 ay sıfır elektrik yaşadın ve problem yaşamayacaksın, felakete yakalandın %20 şarjın varken ve sen güvenli bir alana rahatça ulaşacaksın. Hep uygun şartları düşünerek öyle şarj oluyor böyle uzaktan erişiliyor. Sanırım bugüne kadar hiç felaket yaşamadınız ve bu kadar rahat konuşuyorsunuz ve diğer sistemleri gömüyorsunuz. Saygılar...
bunların kafası bu kadar çalışmıyor. Depremlerde afetlerde zaten yangınlar çıkıyor tüm enerji şebeke ve doğalgaz kesim sistemlerine rağmen. Sokakların aralarında kalan gazlar dahi patlamalara sebep olabiliyor bir de binaların altı otoparklarda onlarca elektrikli aracın ezilerek yandığı senaryoyu düşünen yok betonları eritircesine öyle dışarıdan söndüremeyeceğin şeyler onlar.
Emeğinize sağlık...😊
video için teşekkürler ama lityum iyon pillere sodyum lu pillerle birleştiği teknolojiyi anlatmışsınız peki yangın konusunu değinir misiniz? o pilde hala lityum varsa tehlikli bence çünkü BYD sırf yanmasın diye demir fosfatlı piller geliştirdi çivi testlerinden geçiyor. Bu bahsettiğiniz sodyum hücreli piller çivi testlerinde nasıl olacak? asıl bu konuya değinir misin?
Özellikle prizli hibritlerdedeki jenerator olarak kullanılan içten yanmalı motorların halen araç yürütmek için kullanılan teknoloji ile üretilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sonuçta pil şarj etmek için, içten yanma ile yanlış hatırlamıyorsam ancak %30 verim alınabilen mekanik sistemin değiştirilmesi düşünülmemeli mi? Daha verimli, daha az oynar parçalı mekanik bir tasarım yapılamaz mı? Bu şekilde yakıt ekonomisi katlanmaz mı?
bu toplum olarak alışkanlık meselesi. türkiyede hala full elektrik için adaptasyon sağlanamadı. 2. elde de elektrikli araçlar ölü fiyatına gidiyor. Bir yandan binmek bir yandan da yatırım için araba aldığımızı düşünürsek hiç mantıksız değil en azından psikolojik olarak insanlara kendilerini iyi hissettiriyor. Şimdi ben antalyaya giderken benzinli motorla kimseye eyw etmeden gidebileceğimi biliyorsam muazzam olay. molalarda keyfime göre ister şarj ederim istersem etmem. Yarın öbürgün istanbulda bir deprem olsa birşey olsa elektrikli arabayı nasıl şarj edeceğiz.
Bilal bey elektrikliler en mantıklısı ancak uzun yolda 130 km hız ile 500-600 km gidemedikten sonra ve bazı firmalar gibi 10 yıl batarya garantisi vermeden insanlar bu teknolojiye ısınamıyor. Her ne kadar genellikle şehir içi kullanılsa da acil durumda kapımdaki arabanın uzun yolu hesap yapmadan yüksek hızlarda da gitmesini isterim. Phev bunu çözüyor
bilal bey çok hakimmiş konuya elektrikli aracıyla 400 km yolu 8 saatte gönül rahatlığıyla gidebilir. Biz hybrid phev derken işimize gücümüze bakıyoruz. Allahtan otomobil üreticileri bu kafada değilde her kullanıcıya göre seçenek sunuyolar
Gunluk is yerimle evimin arasi 28 km hergun is yerinde sarja takiyorum benzin almayali aylar oldu cok memnunuz
Elektrikli araç sayısı mesela Türkiye de BEŞ milyon olursa. Bunun iktisadi etkileri ne olur?
önümüzzdeki 10 15 sene nisaan e power az daha geliştirilmeli ana motor elektikli yan motor benzinli benzinli motor yüke binmiyor ykamıyor birde
Motorlu araçlarda 600 parça elektrikli araçlarda 400 parça prizli hibrit araçlarda 1000 parça var. Garanti bittikten sonra muhtemel arıza çıkarma olasılığı çok yüksek.
@@kelesoglan. Toyota hibrit uzun yıllardır var ve sorunsuz kullanılıyor. Zaten sorumsuzluğuna güvendiği için 10 yıl garanti veriyor.
@@ugurbasar8602Toyota japonlar genel olarak sorunsuzdur ama çinli markalara güvenmiyorum.
Zorlama yok hırpalama yok yüklenme yok normal bir motordan dörtkat daha sağlıklı derim@@ugurbasar8602
Elektikli de 400 parça mi var?
Recep ivedik in de dediği gibi
Say lan?.
@@ugurbasar8602 Toyota plugin hibrit mi.
Bu haftaki içerik Biraz yavan olmuş, Fiat 600'e geldi Kia ev 3 fiyatı belli oldu bunlardan da bahsetseydiniz iyi olurdu
Bilal bey, Amerika'da 2014 yilinda ford cmax hybrid aldim. Ayni aracin plug-in hybrid modeli de vardi. Ayni motorlarda ford fusion da vardi. Plug-in in Amerika'da gunluk ise gidip gelebilecek kadar 15-20 mil civarında range elektrikli olarak kullanıliyor. Onun disinda mpg si normal benzinli araclardan daha yuksek oldugu icin tercih ediliyor.
2008-2012 ford escape hybrid araçlar Turkiye'ye gelmemis olsa da kullandigim en guzel araclardan biridir. 300-400 bin mil gittikleri icin new York da sari taksi olarak çokça gorebilirsiniz.
Yani Hynrid araclar amerikada 20 senedir benzin tuketimi dusuk araclar kullanılıyor.
Yoksa Plug-in in verecegi 20-30 km saçmalık, ancak ev is arasi kisa mesafeler icin ideal.
Toyota prius sanirim 53mpg yani 5lt/100km civari inanılmaz ekonomik ancak Toyota trye getirmiyor. Bunun nedeninden haberiniz varmidir acaba?
Prizli olmayan hibritler şehiriçinde iyidir gideri vardır, ama o araçlar da uzun yolda sıkıntıldır. Normal bir benzinli aracın çok üstünde tüketir uzun yolda. Bu yüzden zaten prizli hibrit teknolojisi doğdu uzun yoldaki dezavantajı ortadan kaldırabilmek için.
2014 cmax hybrid i 2017-2020 arasinda 90bin mil yaklasik 150bin km kullandim. Birlesik mpg 41 leri gordum. Yani verilen rakamlar doğru. Ufak tefek seyler haric hiçbir sorun cikartmadi.
2014 Ford C-Max Hybrid
Bu beş kişilik hatchback vagon şehir içinde 42 mil galon (mpg), otoyolda 37 mpg ve birleşik olarak 39 mpg yol kat ediyor. 2.0 litrelik dört silindirli bir motora ve 188 beygir gücü üreten bir elektrik motoruna sahip.
2014 Ford C-Max Energi
Bu model şehir içinde 40 mpg, otoyolda 36 mpg ve birleşik olarak 38 mpg yol kat ediyor. 14 galonluk yakıt kapasitesine ve 19 mil elektrikli araç (EV) menziline sahip. Hem gaz hem de elektrik gücüyle çalışırken, birleşik olarak 88 mpg eşdeğeri yol kat ediyor.
42mpg = 5.6 L/100km
40mpg = 5.88 L/100km
38 mpg = 6.19 L/100km
36 mpg = 6.534 L/100km
1 depo : 13.5 gallon : 51 Litre
13.5 x 40 mpg : 540 miles
Yaklasik 850 km 1 depoyla
S.ici dışı uzun yol karışık
3 yıldır elektirikli araç kullanıyorum 108 kwh bataryalı,150 kwh batarya olmadığı sürece prizli hibrit 400 km gidiyorsa mantıklı çünkü otoban hızında kullandığımızda menzil yeterli gelmiyor çoğu iş insanı menzilden dolayı elektirikli araçlara soğuk bakıyor
Arkadaşlar şehir dışına fazla çıkmıyorsanız elektrikli araç önerebilirim, elektrikli araçlar şehir içi için çok uygun o noktadada küçük bir araç olması daha mantıklı
GPT ye sordum cevabı buyrun
Kendi görüşümü paylaşacak olursam, şu anki şartlarda bir elektrikli araç (EV) edinmek, kullanım ihtiyaçlarına ve bulunduğunuz koşullara bağlı olarak oldukça tartışmalı bir tercih. Mevcut dezavantajlar nedeniyle elektrikli araç almak birçok kişi için gerçekten külfetli ve yorucu olabilir.
Neden Şu Anda EV Almayı Düşünmem?
1. Şarj Altyapısı Eksikliği:
Türkiye gibi ülkelerde şarj istasyonları hala yetersiz. Özellikle uzun yolculuklarda bir ICE araç kadar hızlı ve esnek bir deneyim sunmuyor. Örneğin tatil rotasını şarj istasyonlarına göre planlamak benim açımdan pratik değil.
2. Şarj Süresi ve Planlama Zorluğu:
10-15 dakikada benzin alıp devam etmek varken, birkaç saatlik şarj süreleri kabul edilebilir değil. Hızlı şarj istasyonları bile yoğunluk durumunda ciddi zaman kaybına neden oluyor.
3. Yüksek Maliyet:
Elektrikli araçların fiyatları ICE araçlara göre çok yüksek. Uzun vadede işletme maliyetleri düşük olabilir, ancak başlangıçta ödediğiniz fiyat bunu çoğu zaman dengelemiyor.
4. Batarya Ömrü ve Değişim Maliyeti:
Bataryaların sınırlı bir ömrü var ve değiştirilmesi oldukça pahalı. Ayrıca bataryaların çevresel etkileri de düşündürücü.
5. Menzil Kaygısı:
Tam şarjla ulaşabileceğiniz menzil sınırlı ve soğuk hava, yük gibi faktörler bu menzili daha da düşürüyor. ICE araçların verdiği özgürlüğü şu anda EV’ler sunamıyor.
Ne Zaman Elektrikli Araç Almayı Düşünürdüm?
1. Batarya Teknolojisi Geliştiğinde:
Şarj süresinin benzin doldurma kadar hızlı olduğu, menzilin ICE araçlarla yarıştığı bir dönemde EV almak mantıklı olurdu.
2. Şarj İstasyonu Ağı Yeterli Olduğunda:
Türkiye’nin her yerinde benzin istasyonu gibi hızlı erişilebilir bir şarj ağı kurulduğunda, uzun mesafeler için endişelenmeden kullanmayı düşünebilirim.
3. Fiyatların Uygun Hale Gelmesi:
Elektrikli araçların maliyeti ICE araçlarla aynı seviyeye indiğinde ekonomik açıdan anlamlı hale gelir. Şu an ödediğiniz yüksek fark uzun vadede avantaj sağlamıyor.
4. Regülasyon ve Teşvikler Yeterli Olduğunda:
Örneğin, Avrupa’da olduğu gibi vergi teşvikleri ve ücretsiz şarj imkânları gibi destekler yaygınlaşırsa EV almak daha cazip hale gelebilir.
Hangi Yıl EV Almayı Düşünürdüm?
Eğer dünya genelinde planlanan teknolojik gelişmeler gerçekleşirse, 2030 sonrası elektrikli araçlar yaygınlaşmış, uygun fiyatlı ve daha kullanışlı bir hale gelebilir. Ancak o zamana kadar, ICE araçlar daha pratik bir seçenek olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Sonuç:
Şu anda elektrikli araç almak, özellikle uzun yol yapanlar veya ekonomik açıdan dikkat edenler için çok mantıklı değil. Ben bugünkü şartlarda bir EV almayı düşünmezdim. Eğer çok belirli bir sebebim yoksa, gelişmelerin oturmasını bekler, ICE araçlarla birkaç yıl daha devam ederdim.
Volvo da S90 t8 ler var kullandığım için rahatlıkla söyleyebilirim fiyat performans olarak tek geçerim gayet başarılı bir araç
Teşekkür ederiz.
merhabalar askeriye de prototip olarak fnss kaplan hibrit ve e fırtına obüsünü inceleyebilirsiniz. tabi bunun yaygınlaşabilmesi için kara kuvvetlerinin talep etmesi gerekiyor.
Merhaba
Ev almadan yurt dışında 10 kez kiraladım ve sonunda EV FIAT 500 aldım.
Ev iş yeri arası günce 7 + 7 = 14 km yapıyorum, 10 günde bir ofis otoparkındaki
prize takıyorum, sabah takınca akşam yüzde 90 oluyor, minik güzel arabamı
zevkle şehir içinde kullanıyorum.
Reklamları 320 kilometre ben 250 km daha fazlasını göremedim, yine de
arabam ile çok mutluyum.
Menzil ölçmek için size çok basit bir hesap ve yüzde 100 sonuç, araba batarya kapasitesi
şehir içi 15 kw beher 100 km al sana menzil. GERİSİ PALAVRA
EV sadece şehir içi kullanım içindir, kesinlikle şehir dışında kullanılamaz
yoksa benzinli ile saatte 140 ile giderken en sağ şeritte 80 km ile gidersiniz.
Bunu bildiğimden şehir dışı kullanmak içinde bir hybrit arabam var, sonuçta
her ikisine tl 3800000 gibi bir para verdim. Ancak toplamda 3000000 tl’ye
super lüks bir Elektrikli alsa idim onunla da otobanda 140 km/saat sürat
ile max 300 km gidecektim. Istanbul İzmir 2 kez şarj, İzmire vardın diğer gün yine şarj, Şaka gibi
Prizli dediğiniz PLUG INN ise kesinlikle tavsiye edeceğim tek arabadır, ben alacaktım
ancak araba 4x4 ve 440 tork cıvarında idi, kullanmayacağım bu gücü tercih etmedim,
aynı zamanda 2. Arabaya da ihtiyacım vardı. Ancak PLUG INN arabaları şiddetle tavsiye
ederim, ev/iş EV sürersiniz şehir dışı benzinliye geçersiniz, trafik sıkıştığında tekrar EV
geçer çevre dostu olursunuz
Tavsiyem kocaman eskiden “manda kasa” denilen EV lerden uzak durun, menzil konusunda şehir dışı
kullanımlarda çok üzülürsünüz.
Sağlıcakla kalın
Hibrit tercihi güvende hissetmek ile alakalı, tam elektrik yeterli güveni sağladıkça daha fazla tercih edilecektir.
tam benzinliyle neredeyse aynı menzille gezmek varken anlamsız bu işler, hele elektriği bu fiyatta kalacak sananlar büyük üzülecekler bunuda yazalım kenara...
@@ahmet8368 benzin mazot bu fiyatlarda kalacak mı?? Öyle bir konuşuyorsunuz ki sanki benzin bedava
genelde programlari takip etmeye calisiyorum ve gercekten bilgilendirici, ama ulkede sirf insana gore degil yasanilan bolge/ sefre gore bile bunlar cok fark ediyor. Simdi normal bir ABD sehrinde 1000 mil/km (ornek olarak) civarindan asagidaysa buna para vermek gereksiz gozukebilsede IStanbul trafiginde o sarji direk trafikte 20 km dusurme ihtimalin var. Sarj istasyonu gelismesi, hybridler falan guzel ama bence oncelikle hizlica trafik azaltilmali. Hatta teslanin surucusuz arabalari icin plot bolge onerilebilinir TR'de bazi yerlerde mumkunse
Bilal'in yorumlarını Elon Musk'ın bakış açısına çok benzetiyorum. Elon Musk nasıl ki otomobil sektörünü daha benzinli dizeldi hibritti derken var olan teknolojinin kaymağını yıllarca yiyecekken tam elektrikli otomobil dönüşümüne zorladı ki o zamanlar sektörün ilerine gelenlerine sorduklarında en az 10-15 yıl vardı Bilal de bu sektörel ve markasal sağma anlayışının artık kırılması ve zamanın çok hızlı aktığı teknolojik gelişmelerin çok daha ivmelenerek yol aldığı bu zamanda bu kadar zaman kaybedilmemesi ve çıkmaz sokaklara girip sonra paşa paşa tekrar geri çıkmamak gerektiğinin altını çiziyor. Konu arz talep olunca hem talep eden tüketiciyi bilinçlendirmek hem de elindeki eskiyi tüketiciye satma gayretinde olan marka sektörün karşısında durabilmek ateşten gömlek giymek gibi bir şey... Allah kolaylık versin...
Qashqai ye şarj edilebilir bir batarya koyulsa harika olur.
Mitsubishi 100% elektrikle giden ama bataryasini govdesindeki benzinli motorla dolduran hybrit arac uretiyor. Gunumuzde en etkili uygulama olabilir mi?
Adam yatirim tavsiyesi vermeden 1 ay onceden 260 dolardan tesla hissesi tavsiye etmis suan tesla hissesi 460 helal olsun
Kia EV3 görüşürüz nedir?
Öncelikle emeğinize teşekkür ederiz. Giderek artış gösteren yukarıdan ve sanki en doğrusunu sizden başkası bilemezmiş tarzında konuşma tarzınızı lütfen bırakın. Sinirlenmeyin. Amaç bilgilendirmek ise ters ters konuşarak insanları ikna edemezsiniz. Yorumlarda yazılan gerekçeleri okuyup lütfen yanıt verin. Türkiye’nin her yeri ayni koşullarda değil. Bazı kişilerin deposu sürekli dolu olmak durumunda. ( Doktor, savcı, polis, vs vs ) Orta yolu belki bulabiliriz. Saygılar sevgiler.
Neden compakt jenaratörlü araç hibrit aralardan önde değil. Hem daha hafif hemde anlık kurtarıcı olmaz mı?
Seul-U DM-i almayın videosu olmuş 😂. Videonun finansörüne selamlar 😉
Arkadaş,plug hibrit araçların motoru jenaratör görevi yapmıyor,araç aslında benzinli bildiğimiz araç,elektrik motoru gidişe destek olan ve bu teknoloji asıl yakıtı düşüren bir sistemdir ,ne anlatıyor bu adam derken 14:45 te mesele anlaşıldı,hepsi kendilerine pazar alma tanıtımıymış.Evet kardeş,daha çok anlatılmalı,firmalar bu işe para harcamalı ve sen de bu paradan nemalanıp hibrit araçları kötülemeye devam etmelisin.Hadi biraz da elektrik üretmenin içten yanmalı araçlardan daha temiz enerji olduğunu,pil üretmenin çevreci olduğunu falan da anlat ta ,tüyü tam dik.
Hibrittteki(prizli)yanılgın şu;gerektiğinde aracın gücünü ikiye katlayarak kullanabilmeniz.Bunu ben MG yeniHS de yaşıyorum.
Chery nin samsun'da fabrika için anlaşma sağladı deniyor bu konuda kesin bir bilgi var mı acaba
Bi bölümünüzde de biten pillerin ne kadarı ve nasıl geri donuşüme yonlendirilebiliyir ve ne kadar yapilabilir. Turkiye ve dunya geri donuşumde nerde konularini teferruatli anlatabilirseniz cok sevinirim. Pil atıklarinin hala cevreci olmadiğini duşunuyorum. Videonuz varsa da link verebilirseniz sevinirim.
bilmedikleri şeyi anlatamazlar zira söylemden öteye gitmeyen o geri dönüşüm konularında kapsamlı serbest raporlar yok.
Pirizli araba kullanıyorum. Gayet memnunum. Doğru sistem karma karışık. Ama günümüzün elektrikli ve içtenyanmalı motorlu araçları da çox karışık.
Bilal hocam geçen yayındada uyardım junior veloce modelini incelemen gerek araç sürüş odaklı üretilmiş diğer b segment suvlardan farklı fiyat odaklı değil tamamen alfa sürüş dinamiklerini barındıran hatta tekerlekleri bile kamberlidir. Fiat 600e Aynı platformda olmasına rağmen fiyatları farklı çünkü özel çalışılmış bu araç kitlesi farklı marka diyor ki teknoloji istemeyen otonom istemeyen sürüş odaklı performans odaklı olsun içten yanmalı olmasın diyen müşteri kitlesine hitap ediyor.
100'üncü bölüm için bir sürpriz gelir mi? Çekiliş ya da birlikte test sürüşü vs :)
Emeğinize sağlık 👍
çok çok değerli bir faaliyet yapıyorsunuz, ayrıca çok da cesursunuz, kelimeleriniz adedince tebrik ve teşekkür ederim
Bence elektrikli araçlar sıkıntı. En azından uzunca bir süre daha sıkıntı olmaya devam edecek. Menzil, şarj ve bana göre özellikle bizim gibi bir ülke için ikinci el sorunu en büyük sıkıntıları diye düşünüyorum. Dün akşam bir shell istasyonuna yakıt almak için girdim, bir şarj istasyonunun önünde 3 tane araç sıra bekliyordu. Diğer iki istasyon muhtemelen arızalı.
Otomobili araç olarak görenler için tamam ama bunu tutku ve aşk olarak görenler ölmedikçe tam geçiş bizim görebileceğimiz birşey değil, çünkü geçmek istemiyoruz.
Amerika da adam v8 i bırakıp sinek vızıltılı araca hiçbir zaman binmez.
2:12 Bilge Gökan Bey & Bilal Bey Emeklerinize Sağlık Teşekkürler
Bilal Bey Harikasınız GİBİ,GİBİ 😅🤣😂🤣
Sonucu ben anlamadım. Yeni bir araç alacağım, benzinli mi alayım elektrikli mi? Plug in Hybrid almayacağız yani.
Hocam ülkemizde yüksek nüfus çift yakıtlı araca alıştığı için evet belki elektrikli aslında o kişi için belki daha iyi bir seçenek bile olsa bildiğinden şaşmak istemiyor ve garantici bir milletiz. Motor sesini seven bir halkız. Benzin+LPG+elektrikli çıkarsa hemen alırım 😂 LPG candır.
Plugin hibrit bende de yeri yok maalesef isteyene hayırlı olsun. Ama denk gelirse tabi deneyimleyip en doğru değerlendirmeyi yapacağım en doğrusu bu olur. Dolubataryada ki arkadaslarin da emeğine sağlık. Sevgiler 🤗
Neden illa prizli hibritli aracta batarya bitiyor anlamadim. Normal düz toyotanin hibriti gibi de kullanılabilir bu araclar. Hibrit modda bas git bayramda seyranda.
İnsanlar konfor için plug in hibrit tercih ediyorlar evet elektrikli araç belli açılardan daha mantıklı gelebilir ama yolda kalma derdinin olmıyıcak olması büyük bir konfor
500 km menzilli araclar, %20 ve %80 arasi kullaniliyor. Yani 300 km ancak menzil oluyor . Dolayısıyla menzil sorunu devam ediyor
Günlük 50 km yi geçmiyorsan bir tane park alanın varsa bütçen kısıtlıysa türkiye gibi yerlerde mantıklı bir çözüm.En son jeep sahara plugin hybrit kullanıdım, keyifli bir araç. Plug-in hybrid çözümü Direk kestirip atmak bilemedim…
tesla model y 550 km menzili varken izmir antalya arası 3 kere şarj yaparak geldi. son 20 km kala yolda kaldı. biraz bekleyip son kalan bataryayla 20 km hızla geldi. demem o ki sen ne anlatıyorsun bro :D daha zamanı gelmedi. sadece şehir içinde kullanım bir seçenek olabilir.
Teşekkür ediyorum
Byd nin bu 400 km elektirikle giden hbrit araçını kullanıyorum 400 km den sonra yada 90 km hızdan sonra benzine geçiyor
TOGG , Tesla MY, Ionic 6 istediğinizi alın her yere gidersiniz. Çokta keyif alırsınız
Teşekkürler yayın için.. 7200 adet Emniyet ve jandarya alınan araç içerisinde sadece 272 tanesi %3'ü yani TOGG'du.. Ülke olarak nereye elektrikliye geçiyorsun, kim , hangi kurum TOGG'u dektekliyor, bazı vatandaşlarımız dışında.. Hangi Kurumların makam araçları TOGG bir anlatır mısınız ? Prizli hibrit i kesin destekliyorum.. Bu sayede, pure elektrikliye geçiş hızlanacaktır, şarj istasyonları kat ve kat artacaktır, çevreye verdiğimiz zararın azaltılması hızlanacaktır..
Kurşun ve benzeri riskler yüksek biraz emniyet - jandarma güçleri için. Ancak yine de bir miktar daha alınması doğru olabilirdi (mesela radar vs(