Ne güzel tartışıyor ya insanlar, mest oluyorum dinlerken! Bu şekilde tartışan insanların sayısı artar umarım. Çok memnun kaldım. Herkese sevgiler ve saygılar! İyi ki varsınız!❤
İlker Hoca çok net bir şey dedi, ben kimsenin eşitlik istediğine inanmıyorum, ayrıcalık istiyorlar. Budur. Bence bizim burnumuz bu yüzden boktan kurtulmuyor. Yani insanın doğasında var tabii biraz da ama en azından temel değerler ve konularda sağlam ve eşitlikçi bir altyapı oluşturamamak sorun oluyor. Kimse eşitsizliklere adil olmadığı için falan karşı çıkmıyor. Hep insanlar bunlardan şikayet ederken kendilerine aynı avantajların, ayrıcalıkların sağlanmasını isteyerek şikayet ediyor.
Marx’ın bir sözü var: her devrin egemen fikirleri o devrin egemen sınıfının fikirleridir şeklinde. Ayrıcalık isteğini insan doğasından çok kapitalizmin hegemonyasına bağlamak lazım. Komünist bir toplumda insanlar hayal dahi edemeyeceğiniz kadar eşitlik isteyecektir ayrıcalık değil.
@@berthelemy komünizm ve kapitalizm meselesi değil tam olarak arada bir nüans var. Mesela gelişmiş ülkelerde görece daha az görüyoruz bu ayrıcalık talebini en azından temel bazı konularda. Mesela sokakta yere çöp atan yok, oturduğu parkı pis bırakan yok, park edilmeyecek yere park eden vs. Yok en basitinden, bunlar bile dolaylı yoldan bunla alakalı. Tabiiki ceza ve denetim sistemi önemli ama o sistemi de devlet mi dayatiyor yoksa toplum mu devletin bunu dayatmasıni isteyip sağlıyor konusu var. Bir de hangi toplum o tamamen eşitlik isteyen ? İnsan doğasına da aykırı komünist bir eşitlik zaten iyi bir örneği de hiç olmadı herhalde. Yani sizin marxtan örnekle hayalini kurup durdugunuz komünizm dünyanın gerçekliklerinden çok uzak ama bunu tartışacak değilim tabii.
Temel mesele hukuk bence. Ayrıcalık istemekle hukuk tezat olduğuna göre, meselenin ayrıcalık istemek, olduğunda haklısınız. Hukuğun üstünlüğüne inanç sağlansa ve hukuk talebi olsa, hangi ekonomik model olursa olsun iyi çalışır, kalkınma ve refah sağlanır.
Pırlanta gibi bir akademisyen Besim Dellaloğlu. Her videosunu defalarca izlemekten keyif aldığım başka biri yok. Naçizane cebinde 25 yıllık sosyoloji diploması olan biri olarak muazzam yorumlarını yankı odası gibi dinliyorum. Eminim ne İsa'ya yaranıyordur, ne Musa'ya. Ben, ne eski solcu arkadaşlarıma, ne de bana karşı argümanlarla gelen sağcı insanlara ideoloji denen şeyin ne kadar saçma bir şey olduğunu anlatamadım. Muazzam bir iradesi olmalı. Saygıyla eğiliyorum.
Eşitlik Fikri "Tüm insanların eşit olduğu, sıradan zamanlarda hiçbir aklı başında bireyin onay vermediği bir önermedir." -Aldous Huxley (Proper Studies, 1927)
eşitlik istediklerini söylemiyorlar proleteryanın kazanıp burjuvaziyi yok etmesini ve tek diktatörlüğün proleterya olduğunu söylüyorlar :) Buna karşı çıkanın aptal olması lazım
Fikirlerimi artiküle etmiş oluyorsunuz, kendimi daha iyi tanıyorum sayenizde. Tüm katkınız için teşekkür ediyorum ☺️Sn Canıklıgil, Sn.Gezer, Sn.Delalloğlu
Besim Hocam sizi üniversite çağında keşfedip, derslerinize katılamadığıma çok üzüldüm. Ama bugün dinlemek pek çok açıdan daha doyurucu ve düşünmeye sevk edici oldu. İyi ki varsınız. Büyük bir açlıkla takipteyim. İlker Bey'e ve ekibine çok teşekkür ederim.
Tam yirmi 30 yıldır sol nerde olduğunu tartışıyor hala bulamadı diye yazacaktım. Sonra izledim yok öyle değil program güzel bilmediğimiz çok şey var öğreniyoruz emeğinize sağlık. 😂😂
Sosyologlara sorulduğunda sağ ve sol kavramlarını basit tanımlarla açıklamakta zorlandıklarını görüyorum. Ben bir mühendis bakışıyla çok basit bir şekilde açıklayabileceğimi düşünüyorum. Bir Flu Tv videosunda sağın üç türlü olduğundan bahsedilmişti: İlk ikisi dinci ve milliyetçi sağ, üçüncüsü ise ekonomi bağlamında sağ. Ben bunu duyduğumda üçünün ortak noktası nedir diye düşündüm. Dinci sağcılar insanlar arasında dine dayalı bir üstünlük farkı olduğuna inanıyorlar, milliyetçi sağda ise üstünlüğün milliyet, ırk temelinde olduğu düşüncesi var temelde. Ekonomik anlamda sağ ise daha akıllı insanların üstün olduğuna ve bu sayede dünyanın kaynaklarından daha fazla yararlanmalarının normal olduğunu düşünüyor. Özetle insanlar arasında üstünlük farkı olduğunu düşünenler sağcı oluyor. Sol ise insanların eşitliğine inanmayı temsil ediyor. Temel fikirde sol ayrılmıyor da zaten, halkların kardeşliği sloganı bunu iyi anlatıyor. Ama uygulamada elbette çok daha fazla fraksiyona bölünme eğilimi solda mevcut. Bu kadar basit bir bakış açısıyla sol-sağ ayrımı kolaylıkla yapılabiliyor. Ama ben sayısalcıyım, siz beni çok ciddiye almayın.
Çok eğlenceli konu aslında eğer biraz karmaşıklığından otistik bir zevk alınabiliyorsa. İşin içine tarih girince gündemdeki bütün sınıflandırmalar anlam kaybediyor. Fransız devrimine bakıp kim solda ki sağda kategorize etmeye çalışmak bunu çok güzel ortaya koyar. Marquis de Lafayette solcu mudur sağcı mıdır? Talleyrand? Devrime ilk başta destek veren ama ulusal yemine karşı çıkan rahipler? Senin dediğin nerde karışıyor? Bir haksız hiyerarşiye karşı olmak soldan çok anarşişt doctrini. Marksist Leninistleri kapsamaz. Babeuf'u da. Sağ her zaman anti-egaliteryen değil. O yukarıda bahsettiğim rahipler gibi çok eşitlik i görüşleri olup başka bir çok sert kırmızı çizgileri olabilir orada muhafazakarın Allahı kesilebilir. Sadakat veya görev duygusu çok ağır bastığı için kendi inançlarına ve çıkarlarına aykırı olarak muhafazakar davranabilir. Bazen de insanlar bildiğim şeytan bilmediğim şeytandan iyidir deyip kadim düzeni muhafaza etmeye çalışır. Düzen bozuculara gelince... Bazıları kafadan çatlak. Pol Pot mantık çerçevesine sokulabilecek biri değil. Mao ne düşünüyordu? Bırak solu hiçbir ideoloji uymuyor. John Green'in güzel bir lafı var "Truth resists simplicity". Hakikaten olmuyor.
Bir milliyetci kendini ustun gordugu icin degil de toplumunun dunya nimetlerinden diger millet kadar yararlanmasini istiyorsa?yani esitlik istiyorsa? O zaman ne diyeceksin?Kurtdugun cerceve tamamen coker.
@@boceksiadamBirbiriyle bu kadar iç içe geçişlere sahip olduğu için zaten sağ ve sol kavramları praksiste daima anlam kaybına uğruyor.Blanquizm mesela devinimdense statükoculuk mudur?Yahut ister lenin ister mao devletin katı kızıl savunucaları olarak bldiğimiz diktatörlerin ironik biçimde katı devlet karşıtları olması.Deleuze ve Guattari’nin politik atomizasyonu,anarşizan mıdır yoksa iktidarın rizomsal bir tarafı mı?? ilgisi olanı,otizm spektrumundan kılan bir ilgidir tavsiye edilir👍
bu hocayi asssiri seviyorum. Adam hem asiri bilgili hem de bir amcam kadar yakın biri gibi. çok farklı , 28:18 solculuk , turk solu bukadar dogru aciklanamazdi cansınız:)
Diksiyon 10 Ses tonu 10 Anlatım tarzı 10 Kişilik 10 Ego, narsisizm, en iyi bilirimcilik, bakın çok önemli bir şey söylüyorumculuk yok. Sadece bu konuya özel bir seri olsa, traihin başından itibaren detaylı anlatsa da dinlesek.
39:00 dan itibaren başlayan kısım ilker hocanın yıllarca 'birşeyler anlatıyosunuz da konu o değil ki' diye eleştirdiği ad hominem'cilikten başka birşey değil. Vahit'in yanlışı dediklerinde değil, dediklerini dediği yerde. Kimse sana sol eleştir demedi, öyle misin değil misin dedi. İlker hocanın showrunner'lıktaki kerameti tam da, başkası böyle durumlara düşerken onun düşmemesini fark ettiğimizde noktada çıkıyor.
Besim hocayı davet ettiğiniz için ve güzel bir konu seçtiğiniz için teşekkürler İlker hocam. Ayrıca Vahit ile daha da güzelleşmiş program. En sevdiğim z kuşağı dinci Vahit :p dincilerden nefret eden bana bile sevdirdi kendini :)
*İlker hocam* bir süredir kendinizi her anlamda 2. plana atıyorsunuz, biz sizin fikirlerinizi, sorularınızı merak ettğimiz için buradayız, Vahit'i ön plana çıkarma nedenizini tahmin ediyorum, daha önce kanalda "İlker"den başka kimse yok diye sizi eleştirmiştim, bunun kötü yönetim anlamına geldiğini söylemiştim. Bu probleme harika bir çözüm olarak Vahit Bey'i getirdiniz sanırım seçtiğiniz yöntemide tebrik ederim, fakat kendinizi çok geriye attınız, programcılar ile iletişiminizi arttırmanızı rica ederim. Üstelik sevgili Vahit Sağcı rdfkjhskfln çokda şeedmeyin rica ederim. Sevgiler.
başka yerlerde açıkça anlatmıştı ben artık geri plana gidip sırtımı yaslayım arkaplan işleriyle ilgileniyim kendini döndürsün flutv, sonra da bu nesilden sonra bir nesil daha gelsin aynısını yapsınlar vb. tam olarak usta çırak mevzusunu geri getirmeyi ve sonrasında rahat bir pozisyona kendini evirmeyi düşünüyordu hocamız. bence artk çok ön planda olmayacak ama seviyoruz keşke olsa tabii.
Besim Hocanın, cumhuriyet ruhu ile özetlediği ilkokul ortamını; büyükşehirdeki okullar ile biraz da şehir merkezindeki okullarla ilişkilendiriyorum. Benim de 90larda bulunduğum ilkokulda geniş bir yelpaze vardı, çocukları ruh olarak eşitleyen uygulamalar vardı ( Daha sonra okullar arasında ciddi farklar olduğuna, bizimki gibi bazı okulların resmen ayrıcalıklı olduğunu düşünmeye başladım). Ancak, bu anlayışın her yerde aynı şekilde temsil edildiğinden şüpheliyim. Yetenekli çocukları merkeze çekme işlevi gördüğünü düşünüyorum.
Aslında iskandinav ülkelerinin de sermayaye ciddi vergilendirdiği de bildiğim kadarıyla pek doğru değil. Misal İsveç’te ücretli kesim çok ciddi vergiler ödüyor ki maksimum vergi dilimi %57. Bu dilimi girmek için de öyle ahım şahım bir para kazanmanız gerekmiyor, yıllık brüt 80000 usd nin üzerindeki kazanç %57 vergi ödüyor. Ancak kurumlar vergisi %21, sermaye kazanç vergisi %30. ABD’de şirketler de aynı vergileri benzeri oranlara sahip.
Tam da Besim hoca, Ergi Deniz hocayla artık program yapmayacaklar mı acaba diye düşünürken gelmiş program. Sağcılık insanın hiçbi zaman doyuramayacağı arzularını doyurmayı vadettiği için vazgeçilemiyor bence. Ekonomi politiği bir de Agah Aydın hocayla psikanalitik açıdan değerlendirdiğiniz bi program yapsanız negzel olurdu.
29:00 Solun bir problemi de gelir grubu düşük toplulukların sayı olarak fazla olsalar bile kendilerini temsil etme imkanlarının daha düşük olması. Ve hem kendi aralarında interest grup olarak bölünüyorlar hem de gelir düzeyi yüksek kesimin temsil imkanı daha fazla, bunu da medya, siyaset yoluyla bir hegamonya kurarak sağlıyor. Amerika'daki lobicilik faaliyetleri gibi. Türkiye'de küçük atölyeler de alt sınıf olmalarına rağmen patronları ile aynı siyasi tercihlere yönelmeleri , kendi haklarından çok kendilerine iş sağlayan kurumu ve haliyle işvereni önceleyen tercihler yapmaları olabilir. İşveren ile çalışan arasında bir çıkar çatışması siyasi düzeye yansımazsa bu haklar da elde edilemiyor. Ben burada toplumun çıkar grupları olarak birbirleri ile çatışmasına karşıyım. Siyasal olarak insanlar kendilerini tüm bu bölünmüş çıkarlar için temsil imkanı bulamıyorlar. "ya vatan ya ekmek." gibi. "ya din ya iç savaş" gibi. Siyasetin çözmesi gereken şeylerden biri ya insanları çıkar gruplarına bölmemek ve daha dengeli, teknokrat bir siyaset üretmek ya da insanlara daha direkt demokrasi imkanı sağlamak. Şu an sağ sol yukarı aşağı farketmeksizin yapılan her icraatin savunulduğu bir iktidar var. Bunu Amerika'da da görüyoruz. Bir lidere tapma var. Demokrasiyi parti içindeki demokratik olmayan yapılar üzerinden temsiliyet haklarını kullanmaya çalıştıkları bir yapıyla gerçekleştirme umudu içinde insanlar.
Sol, en genel tanımıyla fırsat eşitliğidir. Sağ ise mevcut eşitsizliklerin devamıdır. Bu eşitlik tartışmasının konuları; ekonomik sınıf, toplumsal ve biyolojik cinsiyet, cinsel yönelim, dil, din, ırk, yerlilik/göçmenlik, yaş, engellilik gibi pek çok farklı konu olabilir.
Mevcut yasalar ile eşitlik olabilecekken uygulamalar buna engel olmakta hiç kimse alnın teriyle bir yerlere gelemez ve ümitsiz hale geldi. Ben Adım Simith'in Uluslararın Zenginliğini okudum. Ekonomik kavramları 200 yıl önce açıklamış biz neden şeffaf bir ülke olamıyoruz?
Rutin bir şeyi yaparken, yapmamayı meraklılarına haber etmeden iptal etmek en hafif tabirle aymazlıktır. Ama belli ki jakoben İ.C. hocamızın pek umrunda değil...
Dk 41, "değerin kökeni emektir" Adam Smith, Ulusların Zenginliği kitabında geçiyor. Ben de "artık değer" kavramını Aristoteles'te gördüğümde çok şaşırmıştım.
ayrıcalık istemek... zamanın ruhu sanki. bir distopya hikaye gibi... bizim yarattığımız, parçası olup sebebi ve aynı zamanda sonucu olduğumuz, başka çaresi yokmuş gibi bize dayatılan bir kurgu. başka bir şey istemezcesine. kocaman bir güruhun, her şeyin enlerine "sahip olmak"... durun durun, daha doğrusu her şeyin enlerine sahipmiş gibi "teşhir etmek" için nefes alıp verdiği bir kurgu. doymamışlık... doymazlık! bu sözlerim de hepimize, öyle sadece ona buna değil. zamanın ruhu gibi, boğucu. her yerde... kaçamıyorsun. gülümseyemiyorsun bile artık...
Besim hocaya saygılar. trdeki işçi sınıfının duvarlarını ele almak gerekiyor. işçi sınıfının davranışsal olarak ve genel anlamda devlet politikası gereği islamcılık milliyetçilik ve devletçilik bağımlılığı kötü yaşam koşullarına itiraz etmenin doğal olarak önüne geçiyor. Aslında bu gibi duvarlar merkez solun da duvarları. Diğer sol hareketlerin ise 'ulusların kendi kaderine tayin hakkı' pratiği işçi sınıfı ile aralarına mesafe girmesine sebep oluyor. Bu denli çelişkiler içinde olması ve devlet baskısı solun yani eşit yaşam hakkı savunucuların önünde büyük engeller oluşturuyor. Ayrıca marksizmin, sorunları tümden sınıfsal olarak ele alması sorunlu yönlerinden biri. Post marksizm bile bundan kurtulamaz:)
@@istar. ama neticede sanayi devrimin oluşturmuş olduğu ulus devletlerde yaşam koşullarına itiraz ve neticesinde kazanılan haklar var ya :) trde yok, çünkü bağımlılık esastır:)
39:00 Boğaziçi ve ODTÜ gibi üniversitelerde Vahit gibi zeki öğrenciler olur, ama bu öğrenciler yaşadıkları "kişisel" veya "toplumsal" travmalar nedeniyle belli kompleksleri üzerinden atıp, bu önemli üniversitelerin bu zeki öğrenciler üzerinde oluşturmaya çalıştığı kanonik çerçeveyi (Besim hocanın anlatılarına göre Boğaziçi daha liberal bir dünya sunarken, ODTÜ bu programda anlatıldığı gibi bir solcu çerçeve sunmaktadır) bir türlü içselleştiremezler, o yüzden de bu 39:00 ıncı dakikadan itibaren Vahit'in attığ tirat gibi hezeyanlara kapılırlar... Ama Boğaziçi ve ODTÜ gibi üniversitelerin akl-ı selim hocaları öğrencinin bu komplekslerine rağmen yine de o öğrenciye sabırla anlatmaya çalışır, yine bu videoda Besim Hocanın yaptığı gibi, arada İlker'in Vahit'e yaptığı sorgulamalarla.... Ama komplekslerini hâlen üzerinde taşıyan Vahit bir türlü anlamaz... sadece bu programdan değil, gerek Flu TV'deki Vahit'in söylemlerinden ve W49 kanalındaki Vahit'in anlatı biçimlerinden anladığımız üzere... Boğaziçi ve ODTÜ'deki Vahit ve Vahit gibilerin komplekslerinden kurtulmalarını özlemle bekliyoruz...
Ben Vahit’i çok seviyorum ya. Günlerce dinleyebilirim. ChatGPT cevapları gibi Vahit’in konuşmaları hep. Konu ne olursa olsun inanılmaz ortalama bilgi ve fikirleri uzun uzun ve Wikipedia sıkıcılığında anlatmasına bayılıyorum.
@Vahit Gezer TİP'in restoran zinciri vekil adayı yoktu. Ali Ronay'dan bahsediyorsanız kendisinin bağdat caddesinde bir adet kafesi vardı, onu da kapattı şu an otelde aşçılık yapıyor.
Ne güzel tartışıyor ya insanlar, mest oluyorum dinlerken! Bu şekilde tartışan insanların sayısı artar umarım. Çok memnun kaldım. Herkese sevgiler ve saygılar! İyi ki varsınız!❤
İlker Hoca çok net bir şey dedi, ben kimsenin eşitlik istediğine inanmıyorum, ayrıcalık istiyorlar. Budur. Bence bizim burnumuz bu yüzden boktan kurtulmuyor. Yani insanın doğasında var tabii biraz da ama en azından temel değerler ve konularda sağlam ve eşitlikçi bir altyapı oluşturamamak sorun oluyor. Kimse eşitsizliklere adil olmadığı için falan karşı çıkmıyor. Hep insanlar bunlardan şikayet ederken kendilerine aynı avantajların, ayrıcalıkların sağlanmasını isteyerek şikayet ediyor.
Marx’ın bir sözü var: her devrin egemen fikirleri o devrin egemen sınıfının fikirleridir şeklinde. Ayrıcalık isteğini insan doğasından çok kapitalizmin hegemonyasına bağlamak lazım. Komünist bir toplumda insanlar hayal dahi edemeyeceğiniz kadar eşitlik isteyecektir ayrıcalık değil.
@@berthelemy komünizm ve kapitalizm meselesi değil tam olarak arada bir nüans var. Mesela gelişmiş ülkelerde görece daha az görüyoruz bu ayrıcalık talebini en azından temel bazı konularda. Mesela sokakta yere çöp atan yok, oturduğu parkı pis bırakan yok, park edilmeyecek yere park eden vs. Yok en basitinden, bunlar bile dolaylı yoldan bunla alakalı. Tabiiki ceza ve denetim sistemi önemli ama o sistemi de devlet mi dayatiyor yoksa toplum mu devletin bunu dayatmasıni isteyip sağlıyor konusu var.
Bir de hangi toplum o tamamen eşitlik isteyen ? İnsan doğasına da aykırı komünist bir eşitlik zaten iyi bir örneği de hiç olmadı herhalde. Yani sizin marxtan örnekle hayalini kurup durdugunuz komünizm dünyanın gerçekliklerinden çok uzak ama bunu tartışacak değilim tabii.
Temel mesele hukuk bence. Ayrıcalık istemekle hukuk tezat olduğuna göre, meselenin ayrıcalık istemek, olduğunda haklısınız.
Hukuğun üstünlüğüne inanç sağlansa ve hukuk talebi olsa, hangi ekonomik model olursa olsun iyi çalışır, kalkınma ve refah sağlanır.
Vahitin yorumları ve sorularını beğeniyor ve önemsiyorum.
Pırlanta gibi bir akademisyen Besim Dellaloğlu.
Her videosunu defalarca izlemekten keyif aldığım başka biri yok.
Naçizane cebinde 25 yıllık sosyoloji diploması olan biri olarak muazzam yorumlarını yankı odası gibi dinliyorum.
Eminim ne İsa'ya yaranıyordur, ne Musa'ya. Ben, ne eski solcu arkadaşlarıma, ne de bana karşı argümanlarla gelen sağcı insanlara ideoloji denen şeyin ne kadar saçma bir şey olduğunu anlatamadım. Muazzam bir iradesi olmalı. Saygıyla eğiliyorum.
Thanks!
"İnsanlar eşitlik değil ayrıcalık istiyor." Harika tespit 👏
Eşitlik Fikri
"Tüm insanların eşit olduğu, sıradan zamanlarda hiçbir aklı başında bireyin onay vermediği bir önermedir."
-Aldous Huxley (Proper Studies, 1927)
Bro adam o kadar konuştu konuştu sadece bunu mu anladın harbiden
@@3mn_iguess gayet de iyi anlamış
eşitlik istediklerini söylemiyorlar proleteryanın kazanıp burjuvaziyi yok etmesini ve tek diktatörlüğün proleterya olduğunu söylüyorlar :) Buna karşı çıkanın aptal olması lazım
@@3mn_iguess Eee sol bunu istiyor zaten :D
İlker bey basiniz sagolsun, allah rahmet eylesin
Kim
Başınız sağ olsun İlker hocam.
İlker bey, başınız sağolsun
İlker hocam başınız sağ olsun, sabırlar dilerim Hocam😞
İlker bey size ve ailenize sabırlar dilerim başınız sağolsun
İlker hocam sabırlar diliyorum 🙏
Fikirlerimi artiküle etmiş oluyorsunuz, kendimi daha iyi tanıyorum sayenizde. Tüm katkınız için teşekkür ediyorum ☺️Sn Canıklıgil, Sn.Gezer, Sn.Delalloğlu
Hocam basiniz sagolsun.
Sabah niye program yoktuuuu !!! Ne güzel beklemiştim ya
Başın sağolsun Hocam,sabırlar diliyorum…😞
Eşitlik değil, ayrıcalık istiyor insanlar.. o kadar yerinde bir tespit ki.. Güzel bir bölüm daha izledik, bilgilendik. Teşekkürler Flu Tv.
İlker hocam başınız sağolsun sabirlar diliyorum, Allah rahmet eylesin 🙏
kim ölmüş
Başınız sağolsun hocam
Kanalda sosyoloji üzerine yapılmış en kapsamlı ve nitelikli yayın olmuş. Herkesin emeğine sağlık
Flu tv nin bence en iyi serisi (tabii ki kral ve ben den sonra)
Besim Hocam sizi üniversite çağında keşfedip, derslerinize katılamadığıma çok üzüldüm. Ama bugün dinlemek pek çok açıdan daha doyurucu ve düşünmeye sevk edici oldu. İyi ki varsınız. Büyük bir açlıkla takipteyim. İlker Bey'e ve ekibine çok teşekkür ederim.
Teşekkürler FLU👏🏻
Başınız sağ olsun hocam 😔
Değerli izleyenler konularla ilgili tavsiye kitap makale tavsiyeleriniz varsa paylaşırsanız ortam daha verimli olur, teşekkürler 🙏
Başınız sağ olsun hocam
Vahit kanaldaki en iyi Ilker yancisi. Konusmaya hep olumlu etki ediyor.
İlker bey başınız sağ olsun, sabır diliyorum.
Ağzını sağlık hocam, hocamızı daha çok konuk ederseniz sevinirim. Hocam kitabınızı sabırsızlıkla bekliyoruz çok teşekkürler
tesekkurler, harika bir bolumdu
yasa Besim hoca
Tam yirmi 30 yıldır sol nerde olduğunu tartışıyor hala bulamadı diye yazacaktım. Sonra izledim yok öyle değil program güzel bilmediğimiz çok şey var öğreniyoruz emeğinize sağlık. 😂😂
Sosyologlara sorulduğunda sağ ve sol kavramlarını basit tanımlarla açıklamakta zorlandıklarını görüyorum. Ben bir mühendis bakışıyla çok basit bir şekilde açıklayabileceğimi düşünüyorum. Bir Flu Tv videosunda sağın üç türlü olduğundan bahsedilmişti: İlk ikisi dinci ve milliyetçi sağ, üçüncüsü ise ekonomi bağlamında sağ. Ben bunu duyduğumda üçünün ortak noktası nedir diye düşündüm. Dinci sağcılar insanlar arasında dine dayalı bir üstünlük farkı olduğuna inanıyorlar, milliyetçi sağda ise üstünlüğün milliyet, ırk temelinde olduğu düşüncesi var temelde. Ekonomik anlamda sağ ise daha akıllı insanların üstün olduğuna ve bu sayede dünyanın kaynaklarından daha fazla yararlanmalarının normal olduğunu düşünüyor. Özetle insanlar arasında üstünlük farkı olduğunu düşünenler sağcı oluyor. Sol ise insanların eşitliğine inanmayı temsil ediyor. Temel fikirde sol ayrılmıyor da zaten, halkların kardeşliği sloganı bunu iyi anlatıyor. Ama uygulamada elbette çok daha fazla fraksiyona bölünme eğilimi solda mevcut. Bu kadar basit bir bakış açısıyla sol-sağ ayrımı kolaylıkla yapılabiliyor. Ama ben sayısalcıyım, siz beni çok ciddiye almayın.
Çok eğlenceli konu aslında eğer biraz karmaşıklığından otistik bir zevk alınabiliyorsa. İşin içine tarih girince gündemdeki bütün sınıflandırmalar anlam kaybediyor. Fransız devrimine bakıp kim solda ki sağda kategorize etmeye çalışmak bunu çok güzel ortaya koyar. Marquis de Lafayette solcu mudur sağcı mıdır? Talleyrand? Devrime ilk başta destek veren ama ulusal yemine karşı çıkan rahipler? Senin dediğin nerde karışıyor? Bir haksız hiyerarşiye karşı olmak soldan çok anarşişt doctrini. Marksist Leninistleri kapsamaz. Babeuf'u da. Sağ her zaman anti-egaliteryen değil. O yukarıda bahsettiğim rahipler gibi çok eşitlik i görüşleri olup başka bir çok sert kırmızı çizgileri olabilir orada muhafazakarın Allahı kesilebilir. Sadakat veya görev duygusu çok ağır bastığı için kendi inançlarına ve çıkarlarına aykırı olarak muhafazakar davranabilir. Bazen de insanlar bildiğim şeytan bilmediğim şeytandan iyidir deyip kadim düzeni muhafaza etmeye çalışır. Düzen bozuculara gelince... Bazıları kafadan çatlak. Pol Pot mantık çerçevesine sokulabilecek biri değil. Mao ne düşünüyordu? Bırak solu hiçbir ideoloji uymuyor. John Green'in güzel bir lafı var "Truth resists simplicity". Hakikaten olmuyor.
Bir milliyetci kendini ustun gordugu icin degil de toplumunun dunya nimetlerinden diger millet kadar yararlanmasini istiyorsa?yani esitlik istiyorsa? O zaman ne diyeceksin?Kurtdugun cerceve tamamen coker.
Kanka 2. cümleye gerek yoktu be. Mühendis olduğun yorumundan anlaşılıyor zaten. Ben de 1 kilo demir daha ağırdır deyip geçiyorum zaten NP.
@@boceksiadamBirbiriyle bu kadar iç içe geçişlere sahip olduğu için zaten sağ ve sol kavramları praksiste daima anlam kaybına uğruyor.Blanquizm mesela devinimdense statükoculuk mudur?Yahut ister lenin ister mao devletin katı kızıl savunucaları olarak bldiğimiz diktatörlerin ironik biçimde katı devlet karşıtları olması.Deleuze ve Guattari’nin politik atomizasyonu,anarşizan mıdır yoksa iktidarın rizomsal bir tarafı mı?? ilgisi olanı,otizm spektrumundan kılan bir ilgidir tavsiye edilir👍
Güzel bir bakış açısı
program istiyoruzzzzzz 💪
Mükemmel
bu hocayi asssiri seviyorum. Adam hem asiri bilgili hem de bir amcam kadar yakın biri gibi. çok farklı , 28:18 solculuk , turk solu bukadar dogru aciklanamazdi cansınız:)
ilker hocam basiniz sagolsun
21:40 İlker hocam niye böyle oluyor? Gözlem var bilgi var niye o neden sonuç ilişkisi kurulamıyor? 😢
Harika programdı
Teşekkürler🎉
Çok güzel. Teşekkürler.
İlker hocam başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin.
İlker hocam başınız sağ olsun
Ne oldu?
@@fidansuleymanova5436 ekşide babasını kaybettiği yazıyor bugün atılmış.
İlker hocam başınız sağolsun .😢
Aaaa 😢😢😢🙏🏻
@@ShiversAlbion Başınız sağolsun, hocam.
Diksiyon 10
Ses tonu 10
Anlatım tarzı 10
Kişilik 10
Ego, narsisizm, en iyi bilirimcilik, bakın çok önemli bir şey söylüyorumculuk yok.
Sadece bu konuya özel bir seri olsa, traihin başından itibaren detaylı anlatsa da dinlesek.
Emeğinize sağlık
Teşekkürler hocam
39:00 dan itibaren başlayan kısım ilker hocanın yıllarca 'birşeyler anlatıyosunuz da konu o değil ki' diye eleştirdiği ad hominem'cilikten başka birşey değil. Vahit'in yanlışı dediklerinde değil, dediklerini dediği yerde. Kimse sana sol eleştir demedi, öyle misin değil misin dedi. İlker hocanın showrunner'lıktaki kerameti tam da, başkası böyle durumlara düşerken onun düşmemesini fark ettiğimizde noktada çıkıyor.
Teşekkürler
Besim hocayı davet ettiğiniz için ve güzel bir konu seçtiğiniz için teşekkürler İlker hocam. Ayrıca Vahit ile daha da güzelleşmiş program. En sevdiğim z kuşağı dinci Vahit :p dincilerden nefret eden bana bile sevdirdi kendini :)
9:06 şunu bi öğretemedik gitti, teşekkürler hocam
mutlaka kazanacağız! evet mümkün. olabilir. ama yok da olabilirsin.
Hoca iyi bir dinleyici..
Harika 😊
Eşitlik tartışmasına dair ufuk açıcı bir kitap yayımlandı geçenlerde. İlginizi çekebilir: Florent Guénard'ın Eşitlik Tutkusu kitabı.
Solu damağımda bile hissettim ☺️ güzel proğramdı 🎉
"Demokrasilerde bir seçmenin cehaleti bütün halkın güvenliği için tehlikedir."
John F. Kennedy
ideal, mükemmel, kusursuz toplum, romantik, hayalperest, ütopik, çelişkisiz toplum,
Ilker hocam razi canikligil ile ABD secimi degerlendirmesi yapar misiniz
Vahit'in övgüye layik oldugu anlar (40:18)
besim hocanın hashtag i yanlış yazılmış, soyadını düzeltmeniz gerekebilir
Hocanın Frankfurt Okulu; Adorno, Walter Benjamin falan anlattığı bir seri olsa ne güzel olur.
Helal vahid 😊
21:00 hocam ben 96'lıyım benim dönemimde bile liseye kadar öğretmenler aynı tutumdaydı, okula muz getirmek çok ayıptı mesela :)
Solculuk bir inaç değildir ve herkes kapitali tekrar okusun müthiş tespitler.
Duygu 7 kişi ile sendika kursun. Öncüü olsun flu tv bu duruma.
*İlker hocam* bir süredir kendinizi her anlamda 2. plana atıyorsunuz, biz sizin fikirlerinizi, sorularınızı merak ettğimiz için buradayız, Vahit'i ön plana çıkarma nedenizini tahmin ediyorum, daha önce kanalda "İlker"den başka kimse yok diye sizi eleştirmiştim, bunun kötü yönetim anlamına geldiğini söylemiştim. Bu probleme harika bir çözüm olarak Vahit Bey'i getirdiniz sanırım seçtiğiniz yöntemide tebrik ederim, fakat kendinizi çok geriye attınız, programcılar ile iletişiminizi arttırmanızı rica ederim. Üstelik sevgili Vahit Sağcı rdfkjhskfln çokda şeedmeyin rica ederim.
Sevgiler.
Gerçekten öyle
başka yerlerde açıkça anlatmıştı ben artık geri plana gidip sırtımı yaslayım arkaplan işleriyle ilgileniyim kendini döndürsün flutv, sonra da bu nesilden sonra bir nesil daha gelsin aynısını yapsınlar vb. tam olarak usta çırak mevzusunu geri getirmeyi ve sonrasında rahat bir pozisyona kendini evirmeyi düşünüyordu hocamız. bence artk çok ön planda olmayacak ama seviyoruz keşke olsa tabii.
Besim Hocanın, cumhuriyet ruhu ile özetlediği ilkokul ortamını; büyükşehirdeki okullar ile biraz da şehir merkezindeki okullarla ilişkilendiriyorum. Benim de 90larda bulunduğum ilkokulda geniş bir yelpaze vardı, çocukları ruh olarak eşitleyen uygulamalar vardı ( Daha sonra okullar arasında ciddi farklar olduğuna, bizimki gibi bazı okulların resmen ayrıcalıklı olduğunu düşünmeye başladım). Ancak, bu anlayışın her yerde aynı şekilde temsil edildiğinden şüpheliyim. Yetenekli çocukları merkeze çekme işlevi gördüğünü düşünüyorum.
31:10 dakikasında hangi filmden bahsediyor
Madmen
Vahit cok dolu bir cocuk, nokta!
Hocam başınız sağolsun.
İlker hocanın babası vefat etmiş diyorlar. Henüz kanaldan resmi bir açıklama gelmedi.
Aslında iskandinav ülkelerinin de sermayaye ciddi vergilendirdiği de bildiğim kadarıyla pek doğru değil. Misal İsveç’te ücretli kesim çok ciddi vergiler ödüyor ki maksimum vergi dilimi %57. Bu dilimi girmek için de öyle ahım şahım bir para kazanmanız gerekmiyor, yıllık brüt 80000 usd nin üzerindeki kazanç %57 vergi ödüyor. Ancak kurumlar vergisi %21, sermaye kazanç vergisi %30. ABD’de şirketler de aynı vergileri benzeri oranlara sahip.
Tip adayı süperdi.
fabriklardaki saha calismalarinin sonuclarini merak ediyorum.... acaba isciler solcu mu?
VAHITIN TESBİTLERİ MÜKEMMEL
Bartu bölükbaşı gelsin solu anlatsın hayran kalalım
Habersizler nerdee???
Sabır dilerim İlker.
Tam da Besim hoca, Ergi Deniz hocayla artık program yapmayacaklar mı acaba diye düşünürken gelmiş program. Sağcılık insanın hiçbi zaman doyuramayacağı arzularını doyurmayı vadettiği için vazgeçilemiyor bence. Ekonomi politiği bir de Agah Aydın hocayla psikanalitik açıdan değerlendirdiğiniz bi program yapsanız negzel olurdu.
28:00 dk dediği şeye sonuna kadar katılıyorum. yaşam biçimi solculuğu
hocam arkaplanı değiştriri misiniz
29:00 Solun bir problemi de gelir grubu düşük toplulukların sayı olarak fazla olsalar bile kendilerini temsil etme imkanlarının daha düşük olması. Ve hem kendi aralarında interest grup olarak bölünüyorlar hem de gelir düzeyi yüksek kesimin temsil imkanı daha fazla, bunu da medya, siyaset yoluyla bir hegamonya kurarak sağlıyor. Amerika'daki lobicilik faaliyetleri gibi. Türkiye'de küçük atölyeler de alt sınıf olmalarına rağmen patronları ile aynı siyasi tercihlere yönelmeleri , kendi haklarından çok kendilerine iş sağlayan kurumu ve haliyle işvereni önceleyen tercihler yapmaları olabilir. İşveren ile çalışan arasında bir çıkar çatışması siyasi düzeye yansımazsa bu haklar da elde edilemiyor. Ben burada toplumun çıkar grupları olarak birbirleri ile çatışmasına karşıyım. Siyasal olarak insanlar kendilerini tüm bu bölünmüş çıkarlar için temsil imkanı bulamıyorlar. "ya vatan ya ekmek." gibi. "ya din ya iç savaş" gibi. Siyasetin çözmesi gereken şeylerden biri ya insanları çıkar gruplarına bölmemek ve daha dengeli, teknokrat bir siyaset üretmek ya da insanlara daha direkt demokrasi imkanı sağlamak. Şu an sağ sol yukarı aşağı farketmeksizin yapılan her icraatin savunulduğu bir iktidar var. Bunu Amerika'da da görüyoruz. Bir lidere tapma var. Demokrasiyi parti içindeki demokratik olmayan yapılar üzerinden temsiliyet haklarını kullanmaya çalıştıkları bir yapıyla gerçekleştirme umudu içinde insanlar.
Her millet sağcıdır, sol bir idealdir.
Sol, en genel tanımıyla fırsat eşitliğidir. Sağ ise mevcut eşitsizliklerin devamıdır. Bu eşitlik tartışmasının konuları; ekonomik sınıf, toplumsal ve biyolojik cinsiyet, cinsel yönelim, dil, din, ırk, yerlilik/göçmenlik, yaş, engellilik gibi pek çok farklı konu olabilir.
Ustam sağ ol açıklaman için. Videoyu izledin mi?
@@cuneytyapalak4248 Evet izledim. Ben de kendi sol tanımımı yapayım dedim, n'olmuş?
@@hasancelikbilek7233 sen bir daha tanım yapma
@@hasancelikbilek7233 saçma olmuş kardeş
Mevcut yasalar ile eşitlik olabilecekken uygulamalar buna engel olmakta hiç kimse alnın teriyle bir yerlere gelemez ve ümitsiz hale geldi. Ben Adım Simith'in Uluslararın Zenginliğini okudum. Ekonomik kavramları 200 yıl önce açıklamış biz neden şeffaf bir ülke olamıyoruz?
Düşünceyle ideoloji ile hiçbir şey olmaz güncel koşullara uygun fiiliyat olmadıktan sonra kendini ve çevresini kandırmaktan ibarettir.
DEV ANKET:
1. Müteşebbis ruh mu ölsün?
2. Mecbur kaldığında muhatap olmak zorunda kaldığın fakir mi ölsün?
Önümüzdeki yıl ATH bekliyorum.
Efendimmm, hani pazartesi show, hani habersizler.. siz oralarda neler yapıyorsunuz da bu canlı yayınlar gelmiyor 😊
“ Peki biz solcumuyuz? Ben zaten solcuyum… Allah Allah” bu son cümleler kitap önerisi kıvamında olmuş:):)
Marks'ı anlamak için öncelikle Hegel'i okumak gerekir.
Flutv Nereye Gidiyor? duyuru yok bisey yok , yayin yapilmiyor kimseye haber verilmiyor. M7 tatildeyken kurumsallik yerlerde
Rutin bir şeyi yaparken, yapmamayı meraklılarına haber etmeden iptal etmek en hafif tabirle aymazlıktır. Ama belli ki jakoben İ.C. hocamızın pek umrunda değil...
babasını kaybettiği yazıyor.
@@kemalsorucuoglu3689 nerde?
Dk 41, "değerin kökeni emektir" Adam Smith, Ulusların Zenginliği kitabında geçiyor. Ben de "artık değer" kavramını Aristoteles'te gördüğümde çok şaşırmıştım.
Allah aşkına Flu Tv maillerine kim bakıyor? Ya da kim bakmıyor? 😂 lütfen dönüş beklemekteyim ☺️🥺🥹🙏🏽
Besim hocanın şampuanı nedir?
Hacı şakir hindistan cevizli 🙂🙃
ayrıcalık istemek... zamanın ruhu sanki. bir distopya hikaye gibi... bizim yarattığımız, parçası olup sebebi ve aynı zamanda sonucu olduğumuz, başka çaresi yokmuş gibi bize dayatılan bir kurgu. başka bir şey istemezcesine. kocaman bir güruhun, her şeyin enlerine "sahip olmak"... durun durun, daha doğrusu her şeyin enlerine sahipmiş gibi "teşhir etmek" için nefes alıp verdiği bir kurgu. doymamışlık... doymazlık! bu sözlerim de hepimize, öyle sadece ona buna değil. zamanın ruhu gibi, boğucu. her yerde... kaçamıyorsun. gülümseyemiyorsun bile artık...
Mustafa bey lütfen gitmesin. 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Besim hocaya saygılar.
trdeki işçi sınıfının duvarlarını ele almak gerekiyor. işçi sınıfının davranışsal olarak ve genel anlamda devlet politikası gereği islamcılık milliyetçilik ve devletçilik bağımlılığı kötü yaşam koşullarına itiraz etmenin doğal olarak önüne geçiyor. Aslında bu gibi duvarlar merkez solun da duvarları. Diğer sol hareketlerin ise 'ulusların kendi kaderine tayin hakkı' pratiği işçi sınıfı ile aralarına mesafe girmesine sebep oluyor. Bu denli çelişkiler içinde olması ve devlet baskısı solun yani eşit yaşam hakkı savunucuların önünde büyük engeller oluşturuyor. Ayrıca marksizmin, sorunları tümden sınıfsal olarak ele alması sorunlu yönlerinden biri. Post marksizm bile bundan kurtulamaz:)
"milliyetçilik ve devletçilik bağımlılığı" bunu üreten şey sanayi devrimi denen şey :)
@@istar. ama neticede sanayi devrimin oluşturmuş olduğu ulus devletlerde yaşam koşullarına itiraz ve neticesinde kazanılan haklar var ya :) trde yok, çünkü bağımlılık esastır:)
@@sahinefe3564 işte o haklarda aldatmaca o bağımlılıklar gibi :) çünkü zaten o uyuşturmalar olmasa sanayi devrimi olmaz yada sürmez :)
@@istar. kıyaslama yapıyoruz zaten doğrusudur yeterlidir ya da ideali budur demiyorum:) bu devri övmeyecek kadar hayati tecrübem ve deneyimim var :)
Vahit bu soruları uğur güzele sorman lazım.
39:00 Boğaziçi ve ODTÜ gibi üniversitelerde Vahit gibi zeki öğrenciler olur, ama bu öğrenciler yaşadıkları "kişisel" veya "toplumsal" travmalar nedeniyle belli kompleksleri üzerinden atıp, bu önemli üniversitelerin bu zeki öğrenciler üzerinde oluşturmaya çalıştığı kanonik çerçeveyi (Besim hocanın anlatılarına göre Boğaziçi daha liberal bir dünya sunarken, ODTÜ bu programda anlatıldığı gibi bir solcu çerçeve sunmaktadır) bir türlü içselleştiremezler, o yüzden de bu 39:00 ıncı dakikadan itibaren Vahit'in attığ tirat gibi hezeyanlara kapılırlar... Ama Boğaziçi ve ODTÜ gibi üniversitelerin akl-ı selim hocaları öğrencinin bu komplekslerine rağmen yine de o öğrenciye sabırla anlatmaya çalışır, yine bu videoda Besim Hocanın yaptığı gibi, arada İlker'in Vahit'e yaptığı sorgulamalarla.... Ama komplekslerini hâlen üzerinde taşıyan Vahit bir türlü anlamaz... sadece bu programdan değil, gerek Flu TV'deki Vahit'in söylemlerinden ve W49 kanalındaki Vahit'in anlatı biçimlerinden anladığımız üzere... Boğaziçi ve ODTÜ'deki Vahit ve Vahit gibilerin komplekslerinden kurtulmalarını özlemle bekliyoruz...
Ben Vahit’i çok seviyorum ya. Günlerce dinleyebilirim. ChatGPT cevapları gibi Vahit’in konuşmaları hep. Konu ne olursa olsun inanılmaz ortalama bilgi ve fikirleri uzun uzun ve Wikipedia sıkıcılığında anlatmasına bayılıyorum.
@@ozgureren91 senin ki oyuncak ayı sevmek gibi olmuş :)
@Vahit Gezer
TİP'in restoran zinciri vekil adayı yoktu. Ali Ronay'dan bahsediyorsanız kendisinin bağdat caddesinde bir adet kafesi vardı, onu da kapattı şu an otelde aşçılık yapıyor.
Küçük burjuva utopyasi
@@Ahmetizbudak yani? "Büyük sosyalist ideal" nerede yemek yapmayı gerektirir?