İlker Hocama en çok müteşşekir olmamız gereken konu, bence, Türkiyenin konusundaki en tarafsız, bilimsel konulara ideolojik pencereden bakmayan, en sade ve güzel anlatan; en içten, gerçek bilim insanlarını dinliyor ve dinletiyor olması. Çok teşekkürler. NOT: Bu konu üniversite camiasında beni en rahatsız eden meselelerden biriydi. Ya bu mahallenin, ya öbür mahallenin yanına sığınmak gerekirmiş gibi davranırdı çoğu akademisyen. Bizden değilsen onlardansın meselesi yani. Asıl bilim yapanlar ise herhangi bir mahalleye yamanmamış, duruşunu bozmayan gerçek bilim insanlarıydı.
Üniversite mezuniyetimden neredeyse 10 yıl sonra açık öğretim fakültesinde sosyoloji okudum. Kendim için yaptığım en gurur duyduğum işlerden biriydi:) hocalarimiz sayesinde cehaletimiz azalıyor:)
Besim hoca şahane anlatıyor, su gibi akıp gidiyor program. Genel olarak farklı serilere çıkan isimler çok iyiler. Ancak bu isimlerin yanıtlarının sunumu da başarılı. Aynı isimleri televizyona çıkarsak böyle olmuyor. Moderasyon, konuk seçimi, programların işleniş şekli 10/10
İlker hocam, bu tür videolarin geldiğini gördüğüm an alıyorum elime başka bir telefon bilmediğim her kelimeyi arıyorum yani şu videolarin yaptığını MEB 20 yılda yapamıyor iddia ediyorum bunu. İyi ki varsınız ya ben samimiyetle söylüyorum çok seviyorum sizi
Bu videoda (en azından ilk 10 dk’da gerisini henüz izlemedim.) MEB müfredatında olmayan herhangi bir kavram yoktu, son sınıf bir lise öğrencisi olarak belirtmek isterim. Eğitim sistemini savunmuyorum burada o ayrı bir mesele. İlker Bey’in yaptığı programlar çok kıymetli. Çok değerli hocalarla program yapıyor çok değerli meseleleri konuşuyorlar. Gerçekten takdir edilesi. Besim Dellaloğlu hocayı da edebiyat öğretmenlerimiz sayesinde tanıdım, sıkça atıfta bulunurlardı kitaplarını önerirlerdi.
UA-cam benim için, İlker Canikligil den öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılıyor. Bizi bilgiye boğacak değerli insanlar ile buluşturduğunuz için teşekkürler 🤘🏻
@@aleyna781 Kimseye bilgisiz diyemem. Ancak söz konusu olan konuşmada çok ciddi tarihi yanlışlar var hem de çok ciddi. Bilinen ise: bilgi yalnız ise yorum ve düşünce temelsiz kalır. Bilerek yapılırsa korkunç hâl alır. İlginiz için teşekkür ediyorum. Sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.
Sosyoloji aynı zamanda ekonomi tarihi, devletler tarihi, kamu maliyesi, sosyal antropoloji, etnolojiyi de kapsar. Besim Hoca Osmanlı İmparatorluğu toplum yapısı, kamu maliyesi, tarihi hakkında pek bilinmeyen çok değerli bilgiler verdi. iyi bilmediğini düşündüğü konularda azami dikkatle yanlış cevaplar vermekten kaçındı. Besim Hoca çok değerli bir akademisyen. Böyle değerli hocalarla bizleri tanıştırdığı için FluTV'ye sonsuz teşekkürler.
tımarlı sipahileri orta okulda, eksik akçeyi lisede biliyorduk. Atatürk zıt kutupları biraya getirmiş. 2. padişahtan bu yana (nilüfer hatun) anneler gayrimüslim kökenli. yani bilgisel olarak pek bir şey söylemedi. ama bağları kurmak açısından da ufuk açıcı bir tarzını da hissetmedim. Ama güzel konuştu. Pek yeni bir şey söyleyemedi.
Türkiye'de kafası çalışıyor ve insaflı bakıyor dediğim ender insanlardan..Besim hocanın anlaşılırsa zeka artışı yaptığını düşünüyorum.. Bilen ve mütevazi bir insan oluşu ; bilgisini aptala anlatır gibi anlatması fevkalade.. En sevdiğim akademisyenlerden 2010 da mail atmıştım derslerinizden ses kaydı alsanız bende istifade etsem diye.. nazik biçimde olmaz demişti 🥲 şimdiki nesil şanslı.. çok sevindim.. tekrar denk gelmeye
İlker Bey, Besim Beyle postmodernizm ile ilgili bir program yapar mısınız? Akıl, rasyonalite, bilim, söylem. Lacan, Facoult, Sokal vs gibi konulara yaklaşımı nedir?
iran, mısır gibi ülkelerin tarihleri hakkında bir içerik kesinlikle çok izlenir. hem zengin tarihleri kültürleri olup bazı açılardan bizden bile geride kalmaları üzücü.
Yalnız İlker Bey in sorularına kimse değinmiyor.Disiplinin uzmanı kadsr onun ağzından laf alacak adamın da aklı önemlidir.İlker Bey in harikulade soruları olmasa ne istediğimiz bilgiyi alabilecektik ne de İlker de zeki adam nası da bakış açısı geliştiriyor diyebilecektim.O yüzden İlker Bey,Bravo🎉
Aynı fikirdeyim.İlker bey vazgeçilmez. Örneğin Nevzat bey-İlker bey sohbetlerinden çok mutluluk duyuyordum,şimdi Nevzat beyi izliyorum tabii ki ama Flu tv videolara özlem duyuyorum.
Besim Hoca' yı, İlker Hoca' yı büyük zevk ve merakla dinledim. Belki birkaç sefer daha dinleyeceğim. MEB' de Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeyim. Elimde olsa ,ki muhtemelen olur, öğrencilerime ders diye dinletirim. Kıymetli insanlar emeğinize sağlık. Allah emeklerinizin karşılığını görmeyi nasip etsin. Sevgilerle.
Harika bir bölüm çekmişsiniz, bu kanaldaki birçok içeriği severek takip ediyorum. Çok değerli insanları bizimle buluşturuyorsunuz, sayenizde genel kültürümüz, bilincimiz artıyor, çok teşekkür ederim.
Рік тому+1
Hocamız konuyu mümkün mertebe anakronizme düşmemeye çalışarak ele almaya çalışmış ama alanı tarih olmayınca gayri ihtiyari olarak da gerçekleşse zaman zaman bu anakronizm sıkıntısına biraz düşülmüş. Özellikle Canikligil'in 12:41'de ısrarla ve inatla sormaya çalıştığı ''kimlik'' mefhumu buna çok net bir örnek olmuş... Osmanlı'nın, son dönem yenileşme süreçleri hariç hiçbir zaman ''kimlik'' problemi olmamıştır, dolayısıyla ''kim bu imparatorluk'' demek başlı başına anakronik bir soru :) Yani soru hatalı olduğu için doğru cevap da veremezsiniz ki hocamız da verememiş. Tarih alanında yüksek lisans yapan naçizane bir öğrenci olarak kısaca şöyle söyleyeyim, Osmanlı'da ''Millet Sistemi'' denen içtimai bir mekanizma vardı. Buna göre Osmanlı'nın hüküm sürdüğü bütün sınırlar dahilinde, bu yönetime tâbi olan topluluklar, milliyetlerine veya etnik kökenlerine göre değil; dinleri kıstas alınarak sınıflandırılıyorlardı. Kafanıza daha iyi oturması açısından farz-ı muhal, siz Fatih Sultan Mehmet'e gidip ''Ermenileri azınlık olarak mı görüyorsun yoksa çoğunluk mu?'' diye sorma şansınız olsaydı, kuvvetle muhtemel Sultan Mehmet bu sorunun ne tür bir mahiyet barındırdığını bile idrak edemeyecekti. Bu açıdan bazı arkadaşlar Mimar Sinan'ın da Ermeni kökenli olduğuna vurgu yapıp, kendisini Osmanlı Türklüğünden gayrı addedip, imparatorluk çatısı altında yetişen bir mimarın bile etnik kökenine vurgu yapmakta imtina etmemekte... Mimar Sinan, imparatorluğun oluşturduğu o müthiş sentez içinde yetişmiştir, insanlar bunu gözden kaçırıyor. Dolayısıyla, aynı şey padişahlar için de geçerli. Kendilerini hiçbir fermanda, mektupta vs ''Türk'' olarak tanımlamıyorlar, ancak başka bir kökenle de tanımlamıyorlar, çünkü böyle bir tanım yok! Onlar için mühim olan husus, İslamiyet ve Müslümanlık idi. Yönettikleri tebaayı da bu şekilde görmüş ve yönetmişlerdir. Mesela sırf Müslümanlık kıstasından dolayı Karaman Türkleri yüzlerce yıl boyunca Hıristiyan oldukları gerekçesiyle Türk sayılmamışlar, dahası bu insanlar 1923'te, mübadele zamanı Yunanistan'a göç etmek zorunda kalmışlardır. Bilmem anlatabildim mi? 1789 Fransız İhtilali'nden sonra bile Osmanlılar için Türklük hiçbir zaman başat unsur olmadı. Ortaylı'nın bu konuda güzel bir sözü vardır, ''Kozmopolit bir Osmanlı eliti vardı, yeni dünya düzeninin şartlarında derhal Türk oldular'' demiştir ama bu ''Türk olma'' durumu, en son ve en geç bir tarihte, imparatorluk Balkanlardaki hakimiyetini de tamamen kaybettikten sonra (1911-12) gerçekleşmiştir. Daha yazacak çok şey olsa da fazla uzatmamak için burada noktalıyorum, esenlikler dilerim.
27. dakika ile ilgili bir şey söyleyeyim. bence denklem içerisine milli geliri de katmak lazım. yani erken osmanlı devrindeki bir türk göçebesinin kaybedecek çok az şeyi var. insan hayatı ucuz. bir venedik kolonisini yağma edebilmek hayatını değiştirir. ama osmanlı göçebeleri köy kurup bir miktar artık değer elde edip bir parça varlıklı hale gelmeye başladığında insan hayatının değeri artacaktır. dolayısı ile seferlerin maliyeti de artar. özetle milletiniz ne kadar fakirse sefere götürmek için o kadar insan bulursunuz ve o kadar insanı telef edebilirsiniz. ama göçebeler yerleşik hayata geçip görece zenginleştikçe (fakir bir köylüyü normal bir göçebeden zengin sayıyorum) seferlerin maliyeti artacaktır ve insanlar daha az sefere gitmek isteyecektir.
Türk Milliyetçiliğinin Dünya ortalamasına göre neden bu kadar polisiye yada agresif olduğunu ilerleyen programlarda daha detaylı konuşmanızı dilerim. Harika programdı teşekkürler.
Bir Iran programi, hem de altyazili felan muthis olur. Kanada'da cok fazlalar. Ne zaman konussak gorussek Turkiye Iran'in 2 sezon gerisinden geliyor diyorlar. Butun bunlari anlamlandirabilecegimiz bir Iranli uzmanla dinlemek cok isterim. Farsca altyazi konulabilinirse de USA li dostlarimiza guzel bi hasselametle cekeriz.
Dellaloğlu elinden geleni yapmış, çok da keyifli oldu onu dinlemek, teşekkürler. Ulaşamadığı yerlerde ‘benim uzmanlık alanım değil’ dedikçe şunu düşündüm: uzmanlık epey sorgulanan bir şey ne zamandır, bireysellikle birlikte tartışılıyor. Bir sosyolog bu benim alanım değil AMA deyip bunca tarihe girmesi gerekiyorsa… Acaba bilim dediğimiz fenomenler yine ilk çağdaki gibi iç içe geçiyor olabilir mi? Bilim için felsefeye, düşünceye mi dönüyoruz?
Bir sosyolog benim alanım değil AMA deyip tarihe girebilir zira birbirleriye alakalı alanlar. Ancak hocanın kuantum mekaniği hakkında bu kadar konuşacağını sanmıyorum. Yani sorunuzun cevabı bence hayır
Рік тому+4
Besim hocadan yabancı/yerli sosyoloji okumak için tavsiye kaynak alabilir miyiz?
ilker bey, jumpcut'ı biraz daha az kullansak mı ? başarılarınızın devamını dilerim. başka bir mevzu daha dikkatimi çekti : besim hocam önce '' laik değilim '' diyor, akabinde '' agnostiğim '' diyor. ilginç geldi.
Ben orada "birey olarak laik (olmak zorunda) değilim, devlet laik olur" olarak anladım. Ki Besim hocanın kendisini laik olarak tanımlayıp tanımladığı başka kişiler için önem arz etmez.
Dünyanın en yüzeysel insanı Besim abiyi anıyor ve Besim F. Dellaloğlu hocanın mabadına, sayı kazanmış kadın voleybol milli takımı oyuncusu edasıyla pıt pıt vuruyorum.
Sayın hocam, ne kadar özenli ve dikkatli çalıştığınızı biliyorum, emeklerinize sağlık. Fakat videonun sonlarına doğru ses-görüntü senkronunda bir sorun var sanırım.
Hemen altta önerilen videolarda Serhan Bali'yi görünce hoca ile ne kadar benzediklerini fark ettim. Hatta ilk Serhan Bali ile arka arkaya iki video atılmış sandım 😅
Eskiden yurttaslik bilgisi dersi vardi kaldirildi insanlarin uyanilmamasi icin neler kaybedildi bir bilinse neyse gecmise mazi denir😊 milletle ulus arasinda ne far vardir ?
38.40 da analizleri çok iyi yapan emrah hocamı aradınız gibime geldi. Bu adam sanki tarihçi gibi olaylar arasında bağlantıyı toplum ile birlikte analizi yok direk olaylar var gibime geldi
Hocamın şu dediğine kesinlikle katılıyorum; "sosyoloji tedavi etmek zorunda değil" Ben de bölümümle alakalı olduğu için sosyoloji öğrencileriyle sık sık muhabbet ediyorum. Özellikle 1-2. sınıf öğrencilerinin her soruna mutlaka ve mutlak bir çözümleri var. 3 ve 4 ise ödevlerle vizelerle sınavlarla cebelleşiyor ahshsj
Fen bilimciyim. Sorum bu yüzden biraz abes olabilir. Besim hoca, modern milliyetçilik dedi. Yaşadığımız post-modern çağda modern milliyetçilik de post-modern milliyetçiliğe evrildi mi? Besim hoca cevap verebilir mi?
Bu bölüm biraz zayıf olmuş zira , sosyolog olarak bilgili olabilir ancak tarih bilgisi eksik olunca çok zayıf cevaplar kalmış. Keşke konuğumuz bu konuları biraz daha okusaymış
İlker hocam gerçekten kaliteli hocalarımızı bulup bizimle buluşturuyorsunuz, gerçekten çok büyük takdiri hak eden bir kanal burası
O kadar güzel bir anlatımınız var ki bu güne kadar sorgulamadığım her şeyi sorgulamaya başladım, teşekkür ederim.
İlker Hocama en çok müteşşekir olmamız gereken konu, bence, Türkiyenin konusundaki en tarafsız, bilimsel konulara ideolojik pencereden bakmayan, en sade ve güzel anlatan; en içten, gerçek bilim insanlarını dinliyor ve dinletiyor olması. Çok teşekkürler.
NOT: Bu konu üniversite camiasında beni en rahatsız eden meselelerden biriydi. Ya bu mahallenin, ya öbür mahallenin yanına sığınmak gerekirmiş gibi davranırdı çoğu akademisyen. Bizden değilsen onlardansın meselesi yani. Asıl bilim yapanlar ise herhangi bir mahalleye yamanmamış, duruşunu bozmayan gerçek bilim insanlarıydı.
İlker ve Besim hocaya təşəkkürlər, yaxşı ki varsınız, çox gözəl bir proqramdı, sevərək izlədim...❤❤❤
Besim hocanin Türkiyeyi aciklamaya calistigi Model, bence en iyisi.
Besim Dellaloğlu'nu daha sık görmek isteriz. Sosyolojide konular bitmez :)
Enfes bir programdı,tüm FluTV emekçilerine,hazırlayan ekibe, İlker ve Besim hocalara şükran ve selamlar...
Thanks!
Üniversite mezuniyetimden neredeyse 10 yıl sonra açık öğretim fakültesinde sosyoloji okudum. Kendim için yaptığım en gurur duyduğum işlerden biriydi:) hocalarimiz sayesinde cehaletimiz azalıyor:)
Besim hoca şahane anlatıyor, su gibi akıp gidiyor program. Genel olarak farklı serilere çıkan isimler çok iyiler. Ancak bu isimlerin yanıtlarının sunumu da başarılı. Aynı isimleri televizyona çıkarsak böyle olmuyor. Moderasyon, konuk seçimi, programların işleniş şekli 10/10
Muhteşemsiniz sayın hocam
Vayyy be hiç bu açıdan düşünmemiştim Osmanlı'yı... Çok açıklayıcı oldu...
İlker hocam, bu tür videolarin geldiğini gördüğüm an alıyorum elime başka bir telefon bilmediğim her kelimeyi arıyorum yani şu videolarin yaptığını MEB 20 yılda yapamıyor iddia ediyorum bunu. İyi ki varsınız ya ben samimiyetle söylüyorum çok seviyorum sizi
Flu tv yi izlemeniz çok doğru bir seçimmm…73 yaşında biri olarak size önerim,çok kitap okuyun….diğer telefona müracaatınız azalır.kalın sağlıcakla.😊
@@veysisitilci7697 zaten diğer telefonu tamamen akademik amaçla kullanıyorum efendim 😊
Bu videoda (en azından ilk 10 dk’da gerisini henüz izlemedim.) MEB müfredatında olmayan herhangi bir kavram yoktu, son sınıf bir lise öğrencisi olarak belirtmek isterim.
Eğitim sistemini savunmuyorum burada o ayrı bir mesele. İlker Bey’in yaptığı programlar çok kıymetli. Çok değerli hocalarla program yapıyor çok değerli meseleleri konuşuyorlar. Gerçekten takdir edilesi.
Besim Dellaloğlu hocayı da edebiyat öğretmenlerimiz sayesinde tanıdım, sıkça atıfta bulunurlardı kitaplarını önerirlerdi.
Hoş bir programdı Besim hocanın yorumu ekstra derecede iyiydi.
Birkaç kere lika atabilsek keske. Bu kadar yoğun ve düzgün içerik ürettiğiniz için teşekkürler.
Orta sahadaki bir 8 numara gibi alanının sınırları içinde meramını kurdu, oynadı. Hocamızı tebrik ediyoruz, başarılı bir anlatım
Müthiş svsvsggs
Besim hoca anlatımı, konuyu gerekli detaylarla anlatması çok güzel bölümler olmasını sağlıyor. Flu ya ve hocamıza teşekkür ederim 👏👏💐💐🙋🏻♂️
Besim Hocamızın sesi tam bir ses sanatçısı gibi. Kendisi dinlemek bizler için bir ayrıcalık.
UA-cam benim için, İlker Canikligil den öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılıyor. Bizi bilgiye boğacak değerli insanlar ile buluşturduğunuz için teşekkürler 🤘🏻
Etme yahu lütfen TARİH okuyun ya da TARİHTEN söz etmeyin. Unutmayalım bilgi yanlış ise YORUM ve DÜŞÜNCE!!!!!!
@@hayrettinsahin2800Siz bu kişinin tarih bilmeden konuştuğunu mu düşünüyorsunuz?
@@aleyna781 Kimseye bilgisiz diyemem. Ancak söz konusu olan konuşmada çok ciddi tarihi yanlışlar var hem de çok ciddi. Bilinen ise: bilgi yalnız ise yorum ve düşünce temelsiz kalır. Bilerek yapılırsa korkunç hâl alır.
İlginiz için teşekkür ediyorum. Sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.
@@hayrettinsahin2800 ne yanlış var mesela ?
@@hayrettinsahin2800gerçekten bir bahsetsenize bize neymiş o yanlışlar?
Çok güzel program, emeği geçen herkese teşekkürler.
Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederim
Sosyoloji aynı zamanda ekonomi tarihi, devletler tarihi, kamu maliyesi, sosyal antropoloji, etnolojiyi de kapsar. Besim Hoca Osmanlı İmparatorluğu toplum yapısı, kamu maliyesi, tarihi hakkında pek bilinmeyen çok değerli bilgiler verdi. iyi bilmediğini düşündüğü konularda azami dikkatle yanlış cevaplar vermekten kaçındı. Besim Hoca çok değerli bir akademisyen. Böyle değerli hocalarla bizleri tanıştırdığı için FluTV'ye sonsuz teşekkürler.
tımarlı sipahileri orta okulda, eksik akçeyi lisede biliyorduk. Atatürk zıt kutupları biraya getirmiş. 2. padişahtan bu yana (nilüfer hatun) anneler gayrimüslim kökenli. yani bilgisel olarak pek bir şey söylemedi. ama bağları kurmak açısından da ufuk açıcı bir tarzını da hissetmedim. Ama güzel konuştu. Pek yeni bir şey söyleyemedi.
Türkiye'de kafası çalışıyor ve insaflı bakıyor dediğim ender insanlardan..Besim hocanın anlaşılırsa zeka artışı yaptığını düşünüyorum.. Bilen ve mütevazi bir insan oluşu ; bilgisini aptala anlatır gibi anlatması fevkalade.. En sevdiğim akademisyenlerden 2010 da mail atmıştım derslerinizden ses kaydı alsanız bende istifade etsem diye.. nazik biçimde olmaz demişti 🥲 şimdiki nesil şanslı.. çok sevindim.. tekrar denk gelmeye
Hocam çok teşekkür ederiz. Mükellef hakları ve genel vergi konularında yayın gelsin 🥲
İlk video daha doyurucuydu, devamında gelen videolar daha çok ilk video tadında olur umarım. Besim Hocaya ve ekibe teşekkürler 💐💐💐
20:14 Çok uzun zamandır Napolyon'un küçük toplarını merak ediyordum, teşekkürler
Besim Hocayi yeniden görmek harika ... haftada bir kez Besim hocayi cikartsaniz ne güzel olur .:)
Bu seri kesinlikle devam etmeli !
İlker Bey, Besim Beyle postmodernizm ile ilgili bir program yapar mısınız? Akıl, rasyonalite, bilim, söylem. Lacan, Facoult, Sokal vs gibi konulara yaklaşımı nedir?
Hocanın diline sağlık. Tek bir kelimeyi bile kaçırmamaya çalışarak dinledim.
Çok teşekkür ederiz emekleriniz için İlker bey 😊
Bu hoca da çok kaliteli tebrikler Flu TV
Çok iyi bir program 67k insanın bu programı izlemiş olması bence umut verici bir durum.
Besim hocayla programlara devam 🙏
Ülkemizde inançlar dilden çok daha etkili. Hangi dili konuşursa konuşsun inancına, mezhebine göre yaşıyor insanlar.
Hic bitmesin istedim, harika bolumdu, tesekkurler Flu TV!
Çok güzel bir yayın.
Umarım devamı gelir,teşekkürler
Memlekete dair umut oluyor bu program ve takip edenler ve elbette ki emek harcayıp bizlere sunanlar 🎉
iran, mısır gibi ülkelerin tarihleri hakkında bir içerik kesinlikle çok izlenir. hem zengin tarihleri kültürleri olup bazı açılardan bizden bile geride kalmaları üzücü.
kaliteli içerikler bir bir geliyor maşallah , youtube türkiyenin şansısınız...
ay nihayet 2. bölüm için gözümüz yollarda kalmıştı
Besim hoca Türkiye'yi çok iyi okuyor
Sesinden tanıdım Vahit, böyle devam!..
ilker abi bu hocamizi daha cok gormek istiyoruz. sen bitanesin ❤ youtube da senin gibi egitici video içerikleri cok nadir
Lütfen daha sık gelsin. Ben sevdim bu seriyi.
İyi yayınlar
"İlahi algoritma" tanımlamasına bayıldım :) Çok yaşayın Besim Hocam
Ağzınıza ve yüreğinize sağlık ❤
harika devam ediyor seri, süper ❤❤❤❤
Yalnız İlker Bey in sorularına kimse değinmiyor.Disiplinin uzmanı kadsr onun ağzından laf alacak adamın da aklı önemlidir.İlker Bey in harikulade soruları olmasa ne istediğimiz bilgiyi alabilecektik ne de İlker de zeki adam nası da bakış açısı geliştiriyor diyebilecektim.O yüzden İlker Bey,Bravo🎉
Aynı fikirdeyim.İlker bey vazgeçilmez.
Örneğin Nevzat bey-İlker bey sohbetlerinden çok mutluluk duyuyordum,şimdi Nevzat beyi izliyorum tabii ki ama Flu tv videolara özlem duyuyorum.
Mükemmel tespit. Bu tespiti yapamadığım için çok üzüldüm. Tebrikler.
Besim Hoca' yı, İlker Hoca' yı büyük zevk ve merakla dinledim. Belki birkaç sefer daha dinleyeceğim. MEB' de Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeyim. Elimde olsa ,ki muhtemelen olur, öğrencilerime ders diye dinletirim. Kıymetli insanlar emeğinize sağlık. Allah emeklerinizin karşılığını görmeyi nasip etsin. Sevgilerle.
Müthiş bir program 👏🏻
Emeğinize sağlık
ağzınıza sağlık hocaaaaaaaaam
SON AYLARIN EN MÜKEMMEL PROGRAMI
İlker hocam çok iyi bir showrunner
Hocam lütfen bu seri devam etsin
Çok iyi, aklınıza sağlık.
Mükemmeldi. (Radyoloji uzmanından selamlar:))
Kaliteli proğram takipteyim.Besim Hocanın Poetik ve Politik Kitabınıda çok beğendiğimi belirtmek isterim.
Mükkemmel bir bölümdü...
Harika bir bölüm çekmişsiniz, bu kanaldaki birçok içeriği severek takip ediyorum. Çok değerli insanları bizimle buluşturuyorsunuz, sayenizde genel kültürümüz, bilincimiz artıyor, çok teşekkür ederim.
Hocamız konuyu mümkün mertebe anakronizme düşmemeye çalışarak ele almaya çalışmış ama alanı tarih olmayınca gayri ihtiyari olarak da gerçekleşse zaman zaman bu anakronizm sıkıntısına biraz düşülmüş. Özellikle Canikligil'in 12:41'de ısrarla ve inatla sormaya çalıştığı ''kimlik'' mefhumu buna çok net bir örnek olmuş... Osmanlı'nın, son dönem yenileşme süreçleri hariç hiçbir zaman ''kimlik'' problemi olmamıştır, dolayısıyla ''kim bu imparatorluk'' demek başlı başına anakronik bir soru :) Yani soru hatalı olduğu için doğru cevap da veremezsiniz ki hocamız da verememiş.
Tarih alanında yüksek lisans yapan naçizane bir öğrenci olarak kısaca şöyle söyleyeyim, Osmanlı'da ''Millet Sistemi'' denen içtimai bir mekanizma vardı. Buna göre Osmanlı'nın hüküm sürdüğü bütün sınırlar dahilinde, bu yönetime tâbi olan topluluklar, milliyetlerine veya etnik kökenlerine göre değil; dinleri kıstas alınarak sınıflandırılıyorlardı. Kafanıza daha iyi oturması açısından farz-ı muhal, siz Fatih Sultan Mehmet'e gidip ''Ermenileri azınlık olarak mı görüyorsun yoksa çoğunluk mu?'' diye sorma şansınız olsaydı, kuvvetle muhtemel Sultan Mehmet bu sorunun ne tür bir mahiyet barındırdığını bile idrak edemeyecekti. Bu açıdan bazı arkadaşlar Mimar Sinan'ın da Ermeni kökenli olduğuna vurgu yapıp, kendisini Osmanlı Türklüğünden gayrı addedip, imparatorluk çatısı altında yetişen bir mimarın bile etnik kökenine vurgu yapmakta imtina etmemekte... Mimar Sinan, imparatorluğun oluşturduğu o müthiş sentez içinde yetişmiştir, insanlar bunu gözden kaçırıyor. Dolayısıyla, aynı şey padişahlar için de geçerli. Kendilerini hiçbir fermanda, mektupta vs ''Türk'' olarak tanımlamıyorlar, ancak başka bir kökenle de tanımlamıyorlar, çünkü böyle bir tanım yok! Onlar için mühim olan husus, İslamiyet ve Müslümanlık idi. Yönettikleri tebaayı da bu şekilde görmüş ve yönetmişlerdir. Mesela sırf Müslümanlık kıstasından dolayı Karaman Türkleri yüzlerce yıl boyunca Hıristiyan oldukları gerekçesiyle Türk sayılmamışlar, dahası bu insanlar 1923'te, mübadele zamanı Yunanistan'a göç etmek zorunda kalmışlardır. Bilmem anlatabildim mi? 1789 Fransız İhtilali'nden sonra bile Osmanlılar için Türklük hiçbir zaman başat unsur olmadı. Ortaylı'nın bu konuda güzel bir sözü vardır, ''Kozmopolit bir Osmanlı eliti vardı, yeni dünya düzeninin şartlarında derhal Türk oldular'' demiştir ama bu ''Türk olma'' durumu, en son ve en geç bir tarihte, imparatorluk Balkanlardaki hakimiyetini de tamamen kaybettikten sonra (1911-12) gerçekleşmiştir. Daha yazacak çok şey olsa da fazla uzatmamak için burada noktalıyorum, esenlikler dilerim.
FluTV, öğrenmenin zevki hali.
27. dakika ile ilgili bir şey söyleyeyim. bence denklem içerisine milli geliri de katmak lazım. yani erken osmanlı devrindeki bir türk göçebesinin kaybedecek çok az şeyi var. insan hayatı ucuz. bir venedik kolonisini yağma edebilmek hayatını değiştirir. ama osmanlı göçebeleri köy kurup bir miktar artık değer elde edip bir parça varlıklı hale gelmeye başladığında insan hayatının değeri artacaktır. dolayısı ile seferlerin maliyeti de artar.
özetle milletiniz ne kadar fakirse sefere götürmek için o kadar insan bulursunuz ve o kadar insanı telef edebilirsiniz. ama göçebeler yerleşik hayata geçip görece zenginleştikçe (fakir bir köylüyü normal bir göçebeden zengin sayıyorum) seferlerin maliyeti artacaktır ve insanlar daha az sefere gitmek isteyecektir.
Teşekkürler ❤
Türk Milliyetçiliğinin Dünya ortalamasına göre neden bu kadar polisiye yada agresif olduğunu ilerleyen programlarda daha detaylı konuşmanızı dilerim.
Harika programdı teşekkürler.
Teşekkürler
Bir Iran programi, hem de altyazili felan muthis olur. Kanada'da cok fazlalar. Ne zaman konussak gorussek Turkiye Iran'in 2 sezon gerisinden geliyor diyorlar. Butun bunlari anlamlandirabilecegimiz bir Iranli uzmanla dinlemek cok isterim. Farsca altyazi konulabilinirse de USA li dostlarimiza guzel bi hasselametle cekeriz.
bayılıyorum bu adama ya DEVAM!!!!!!!!!!!!
Dellaloğlu elinden geleni yapmış, çok da keyifli oldu onu dinlemek, teşekkürler. Ulaşamadığı yerlerde ‘benim uzmanlık alanım değil’ dedikçe şunu düşündüm: uzmanlık epey sorgulanan bir şey ne zamandır, bireysellikle birlikte tartışılıyor. Bir sosyolog bu benim alanım değil AMA deyip bunca tarihe girmesi gerekiyorsa… Acaba bilim dediğimiz fenomenler yine ilk çağdaki gibi iç içe geçiyor olabilir mi? Bilim için felsefeye, düşünceye mi dönüyoruz?
Bir sosyolog benim alanım değil AMA deyip tarihe girebilir zira birbirleriye alakalı alanlar. Ancak hocanın kuantum mekaniği hakkında bu kadar konuşacağını sanmıyorum. Yani sorunuzun cevabı bence hayır
Besim hocadan yabancı/yerli sosyoloji okumak için tavsiye kaynak alabilir miyiz?
Temel sosyoloji biraz da siyaset bilimine aşinaysanız hocanın poetik ve politik isimli kitabı çok güzel ama aşina değilseniz zorlanırsınız
Uzun zaman sonra gelen müthiş bir seri
ilker bey, jumpcut'ı biraz daha az kullansak mı ? başarılarınızın devamını dilerim.
başka bir mevzu daha dikkatimi çekti : besim hocam önce '' laik değilim '' diyor, akabinde '' agnostiğim '' diyor. ilginç geldi.
Ben orada "birey olarak laik (olmak zorunda) değilim, devlet laik olur" olarak anladım. Ki Besim hocanın kendisini laik olarak tanımlayıp tanımladığı başka kişiler için önem arz etmez.
Serhan Bali sosyolog cosplay’i ile program cekmis gibi :)
Super 👌
Çok güzel bir kanal
Dünyanın en yüzeysel insanı Besim abiyi anıyor ve Besim F. Dellaloğlu hocanın mabadına, sayı kazanmış kadın voleybol milli takımı oyuncusu edasıyla pıt pıt vuruyorum.
Sayın hocam, ne kadar özenli ve dikkatli çalıştığınızı biliyorum, emeklerinize sağlık. Fakat videonun sonlarına doğru ses-görüntü senkronunda bir sorun var sanırım.
Görüntüde baştan beri odak sorunu var. Hocanın yüzü net ancak elleri flu.
Saniyesinde burdayız, hocam.
Bölümleri seviyorsanız hocamızın poetik ve politik’i harika bir kitap. Şiddetle tavsiye ederim. Special thx to Vahit ve 49w ekibi ❤
Hemen altta önerilen videolarda Serhan Bali'yi görünce hoca ile ne kadar benzediklerini fark ettim. Hatta ilk Serhan Bali ile arka arkaya iki video atılmış sandım 😅
Eskiden yurttaslik bilgisi dersi vardi kaldirildi insanlarin uyanilmamasi icin neler kaybedildi bir bilinse neyse gecmise mazi denir😊 milletle ulus arasinda ne far vardir ?
Video çok hızlı İlker hocam. Takip etmekte zorlandım.
Çok kaliteli
Bu kanal neden izlenmeli?
Bilmedikleri soruya 'bilmiyorum' diyen hocalar var karşımızda ve bu ülkede az rastlanır bir durum.
İlker hocam adam sıkıntısı mı yaşıyosunuz Serhan Bali hocamızın saçları boyayıp gözlükleri değiştirip çıkartıyosunuz biz bunu yer miyiz ?
programların sıklığını keşke arttırabilseniz.
38.40 da analizleri çok iyi yapan emrah hocamı aradınız gibime geldi. Bu adam sanki tarihçi gibi olaylar arasında bağlantıyı toplum ile birlikte analizi yok direk olaylar var gibime geldi
Müthiş.
Bu proje iptal mı oldu? 3. bölüm, 2 aydan uzun bir süredir paylaşılmadı.
Çok iyi bir video.
Hocamın şu dediğine kesinlikle katılıyorum; "sosyoloji tedavi etmek zorunda değil"
Ben de bölümümle alakalı olduğu için sosyoloji öğrencileriyle sık sık muhabbet ediyorum. Özellikle 1-2. sınıf öğrencilerinin her soruna mutlaka ve mutlak bir çözümleri var. 3 ve 4 ise ödevlerle vizelerle sınavlarla cebelleşiyor ahshsj
Yekta Kopan seslendirmesi mi yaptınız :)
En son attığınız tarihçi bozuntusundan daha iyi tarih anlatıyor Besim hocam tebrik ederim.
Nefis 👏
Fen bilimciyim. Sorum bu yüzden biraz abes olabilir. Besim hoca, modern milliyetçilik dedi. Yaşadığımız post-modern çağda modern milliyetçilik de post-modern milliyetçiliğe evrildi mi? Besim hoca cevap verebilir mi?
introsuz zart diye başlamış video pek alışılmadık bi durum
17:20
Bu bölüm biraz zayıf olmuş zira , sosyolog olarak bilgili olabilir ancak tarih bilgisi eksik olunca çok zayıf cevaplar kalmış. Keşke konuğumuz bu konuları biraz daha okusaymış