De zin en onzin van buikspieroefeningen

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 вер 2024
  • Vier paar buikspieren. Kun je ze trainen?

КОМЕНТАРІ • 16

  • @ladysupipeloi6909
    @ladysupipeloi6909 4 роки тому

    Wel wat eentonig verteld, wakker blijven, wakker blijven

  • @kaas7439
    @kaas7439 6 років тому

    Ik ben zoooo blij met deze video😍 ik deed altijd situps, ben een tijdje gestopt en toen ik het weer probeerde kreeg ik een heel erg stijve rug en nek. Omdat ik geen andere goede oefeningen kende ging ik door en had gewoon veel pijn. Toen vond ik het niet langer gaan en ben ik crunches gaan doen allee ik wist niet hoe en ik deed het nogsteeds verkeerd. Doordat ik in deze video zag hoe de buikspieren zich aanspannen en variaties op crushes heb ik nergens meer last van en een mooie buik😄

  • @Hash849
    @Hash849 3 роки тому

    De eerst 6 min kun je gewoon overslaan. Dat heb je alleen nodig als je genealogie, met specialisatie keizersnede wilt gaan doen. Na 6 min begint idd interessant te worden.

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  3 роки тому +1

      Dan heb je niet begrepen, waarom de eerste 6 minuten belangrijk zijn. De inleiding laat namelijk zien hoe het verloop en de functies van de buikspieren zijn. Dan zie je, dat de rechte en schuine buikspieren het heupgewricht niet passeren. Daarmee wordt bijvoorbeeld aangetoond, dat de legraise (het heffen van de benen) geen buikspieroefening is (wel werken ze statisch om het kantelen van het bekken voorover door de iliopsoas, tegen te gaan); waarom een harde wreeftrap (anteversie in het heupgewricht) op doel bij slechte buikspieren een holle rug veroorzaakt en waarom een crunch de buikspieren wel en een sit-up de buikspieren veel minder activeren.
      By the way: genealogie is de leer van de familiestambomen en heeft niets met keizersnedes te maken 😲 . Je bedoelt de gynaecologie 😉.

    • @Hash849
      @Hash849 3 роки тому

      Oscar Eggen bedankt voor uw toelichting. Ik heb toevallig tijdens mijn studie veel anatomie gehad, dus ik heb de eerste 6 min kunnen volgen zonder begeleiding van uw ondertiteling. Voor een leek blijft t abracadabra. Genealogie moet idd gynaecologie zijn (fout van autocorrectie) een scherpe lezer had t ook uit de context kunnen halen. Niettemin het is een interessante en leerzame video.

  • @AntonioDal.
    @AntonioDal. 5 років тому

    Ik heb zelf een vergrote hyperlordosis, welke buik oefening zou dan het beste zijn voor mij? Ik zelf doe momenteel een oefening waarbij ik plat met mijn rug lig en terwijl mijn voetzolen naar boven wijzen, til ik mijn heup en benen tegelijkertijd omhoog.

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  5 років тому +2

      Je bedoelt de Lying hipraise. Die oefening is in principe goed. Door je heupen meer dan 60 graden te buigen wordt de lendelordose afgeplat. Je duwt as het ware de rug tegen de grond en duwt je heupen en benen omhoog door je onderste buikspieren en je bilspieren aan te spannen. Belangrijk bij een verdiepte lendelordose zijn vooral stevige bil,-en buikspieren. Deze spieren zorgen namelijk voor het achteroverkantelen van het bekken, waardoor de lendelordose verminderd.

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  5 років тому +1

      vermindert.

  • @meigug347
    @meigug347 5 років тому +1

    Is de plank ook een goede oefening voor je buikspieren?

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  5 років тому +5

      Eigenlijk voor je hele core. De buikspieren zijn daar een onderdeel van. De core is alles wat het centrum van het lichaam betreft Het zijn alle spieren die van de schouders naar het bekken lopen. Dit zijn alle buikspieren: rechte, schuine en dwarse, de rugspieren, maar ook de bilspieren. De core bestaat uit maar liefst 29 spieren.

  • @kankergevaarlijkeguus3500
    @kankergevaarlijkeguus3500 5 років тому

    Als je een powerstation heb en daar leg raises op doet train je gewoon je buik hoor

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  5 років тому

      Ja, als je de benen meer dan 60 graden optilt. Ik adviseer het niet voor beginners met slappe buikspieren, omdat de m. iliopsoas zorgt voor een lendelordose, tijdens het eerste deel van de leg raise.
      Bij de leg raise worden in het eerste deel de benen opgetild met de heupbuigers. De buikspieren werken dan statisch om de bekkenkanteling voorover, die door m. iliopsoas ontstaat, te compenseren. Bij onvoldoende kracht van de buikspieren kunnen ze een lendelordose echter niet voorkomen. Op den duur kunnen er dan rugklachten ontstaan. Dat is de reden waarom ik dit ook onder de aandacht wil brengen.

    • @kankergevaarlijkeguus3500
      @kankergevaarlijkeguus3500 5 років тому

      Oscar Eggen goed van je! Maar als je jezelf goed tegen t bankje aan drukt is er niets aan de hand lijkt me toch? “Bedoel rug”

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  5 років тому +1

      Voor jou misschien niet! Blijft het feit, dat buikspieren geen heupbuigers (beenheffers) zijn. Je voelt wel dat ze worden aan- gespannen, omdat ze statisch werken om de bekkenkanteling voorover tegen te gaan. Maar daarom is het geen goede buikspieroefening. Net zo als de sit-ups, waarbij de heupen ook worden gebogen. De crunches daarentegen doen wel recht aan de functies van de rechte en in mindere mate, de schuine buikspieren.

  • @diamosteenlink199
    @diamosteenlink199 7 років тому

    Tuurlijk