De heupspieren: iliopsoas-gluteusspieren-tensor fascia lata-quadratus lumborum

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 січ 2016
  • Deze video gaat over de anatomie en fysiologie van de ventrale en dorsale heupspieren

КОМЕНТАРІ • 11

  • @Gamingninja002
    @Gamingninja002 8 місяців тому

    Een werkelijk fantastische video over de spieren. Geeft alle informatie weer die nodig is en houdt dit perfect begrijpbaar, chapeau!

  • @patrickb5538
    @patrickb5538 3 роки тому +3

    Bijzonder duidelijke video met zeldzame aandacht voor begrijpbaarheid zonder er een kleutervoorstelling van te maken. Knap!

  • @NLChintana
    @NLChintana 8 місяців тому

    dank u wel dit heeft me echt geholpen

  • @TonBil1
    @TonBil1 6 років тому +1

    Fantastisch goed verbeeld en leerzaam.
    U heeft een aangenaam accent, en een mooie stem met veel laag en hoog.
    Echter... de video is heel moeilijk aan te horen, omdat het basvolume veel te sterk is. Ook bij de video over snelheid (die ik ter controle van mijn bemerking aanhoorde) doet zich dit voor. Ik vermoed dat de audio-opname gedaan is in een kleine ruimte met veel galm. Het laag in uw stem komt daardoor verhevigd in de opname. Mogelijk ook is de microfoon geen spraakmicrofoon. Succes met uw videos! (PS: ik zag zo gauw geen andere manier om u hierover te berichten, dus ik hoop dat het ok is dat ik dat hier doe, en publique)

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  6 років тому

      Geen enkel probleem Ton!
      Alle reacties zijn welkom; ook ter verbetering van de video's! Eerlijk gezegd ben jij de eerste met een opmerking over de audioweergave. Als ik de video's op youtube zelf terugluister op mijn pc hoor ik dat niet. De opnames heb ik practisch allemaal in dezelfde ruimte gemaakt. Dat zou betekenen, dat alle video's hetzelfde probleem zouden moeten hebben. JIj hebt er twee beluisterd. Hebben meer video's dit probleem?
      Nu je dit opmerkt, schiet me te binnen, dat wanneer ik op school een youtubevideo op pas nieuw geïnstalleerde digiborden afdraai er ook een galm te horen is, terwijl dit op beamers in andere lokalen niet het geval is. Irritant! Ik ga er achteraan!
      Bedankt voor de tip!

    • @TonBil1
      @TonBil1 6 років тому

      OK!
      Heb nu de meest recente video beluisterd (bloedvoorziening grote hersenen). Helaas, zelfde probleem. Herkent u wat ik bedoel? Ter vergelijking ook even geluisterd naar een filmpje met een andere mannelijke spreker, en daarbij is het geluid al beter in balans (namelijk: ua-cam.com/video/lGpafihQzo8/v-deo.html ). Echt goed wordt het pas hier: ua-cam.com/video/lTUzUGB8GAg/v-deo.html , maar er is geen dure TV-studio nodig, ook thuis kan het met een goede microfoon en een niet-galmende ruimte, zoals bijvoorbeeld hier: ua-cam.com/video/Vfx_WSVLigI/v-deo.htmlm2s
      Opnieuw wens ik u veel plezier en succes met uw video's. Als mijn oordeel ertoe doet: de inhoud is erg goed, de didactiek ook, het enige probleempje zit in het geluid - en ik denk dat dit mensen op een onbewuste manier wel hindert in het geestelijk opnemen van de informatie.
      Terzijde: Dat ik de eerste ben met een opmerking over de audio moet ons maar niet verbazen: de meeste mensen luisteren niet op die manier, laat staan bewust, laat staan dat ze reageren. Dat u mijn reactie verwelkomt, doet me plezier. Zoals u waarschijnlijk al vermoedt: hier spreekt ook iemand met onderwijservaring...

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  6 років тому

      Ton ik heb t.a.v. de geluidsinstellingen iets veranderd. Ik zet deze test zometeen op youtube. Hoor je daar nog steeds een galm?

  • @carinevandewinkel5280
    @carinevandewinkel5280 6 років тому +1

    Ik heb een klein vraagje voor u: wij zijn in de lessen anatomie van onze yogaopleiding bezig met deze materie van onderandere de iliopsoasspier en hier kregen we de vraag : Welke van de heupspieren het meest neigt naar verzwakking en ik dacht aan deze iliospsoas spier. Klopt dit en zo ja . Hoe versterkt men die dan het best ?
    Nog een tweede vraag met betrekking op deze heupspieren is; Welke spieren neigen tot verkorting? En hoe rekt of verlengt men deze spieren dan het best( Wij moeten dan als voorbeeld 1 asana opzoeken voor versteviging en verkorting )
    Misschien kan u mij wel hierbij helpen , want u lessen zijn zeer duidelijk , maar dat vind ik moeilijk terug op het internet.
    vrindelijke groet

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  6 років тому

      Dag Carine,
      De vraag die je stelt gaat over tonische en fasische spieren. De tonische spieren zijn de spieren voor de houding. Deze spieren neigen naar verkorten. De fysische spieren zijn de bewegingsspieren en neigen naar verzwakking. De m. iliopsoas is een tonische spier en neigt dus naar verkorten. Denk hierbij aan wielrenners en schaatsers, die FUNCTIONEEL verkorte m iliopsoas hebben, omdat de spierlengte zich aanpast aan wat er steeds van de spier gevraagd wordt. Dan is het ook niet verstandig om de verkorte spier te rekken. Hij wordt dan net zo zwak als zijn antagonist. Dus niet rekken als de functie dat niet vraagt.
      Hier een overzicht van de tonische en fysische spieren.

  • @claudiaonderwater5629
    @claudiaonderwater5629 3 роки тому

    Dag,
    Kunt u de tip toelichten, of een uitleg van het schema daarvan. Dat je functies kan afleiden als je het vezel verloop ten opzichte van de bewegings assen weet . Je de origo en insertie niet hoeft te onthouden.
    Bedankt

    • @OscarEggen
      @OscarEggen  3 роки тому +2

      Dag Claudia, het is wel te doen om alle functies van spieren van buiten te leren, maar dan moet je er dagelijks mee blijven werken, zoals een fysiotherapeut bijvoorbeeld. Maar dat is in feit niet nodig! Als je voldoende kennis hebt van de myologie, de functies en de bewegingsassen dan moet het mogelijk zijn om je visueel een voorstelling te maken van het verloop van een spier ten opzichte van een bewegingsas. Een voorbeeld. Om de transversale as in de elleboog is flexie en extensie mogelijk. Hoe kom je er achter of een spier in dit gewricht flexie of extensie geeft? Als de spier (koordje) voor deze as loopt dan moet het flexie zijn en loopt de spier dorsaal van deze as, dan moet het extensie zijn. Andere mogelijkheid: als ik bijvoorbeeld de functies van de m. sartorius (kleermakersspier en bi-articulair) wil weten, dan zet ik een been in kleermakerszit en kijk hoe de gewrichten staan. De heup staat in anteversie, abductie en exorotatie. De knie staat in flexie en endrotatie. Dit zijn dus de functies van de m. sartorius!