MAGNESIUM: grotere spieren en beter slapen!? | POINTER CHECKT #17 | NPO 3

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 вер 2024
  • Magnesium is een van de meest populaire voedingssupplementen van dit moment. We slikken het massaal om beter te slapen en minder spierkramp te voelen na de gym. Volgens Influencers en aanbieders hebben heel veel mensen een tekort aan magnesium, omdat het mineraal niet meer genoeg in onze voeding zou zitten. Maar klopt dat wel? Pointer checkt voor jou wat er waar is van alle prachtige beloftes rond magnesium. En is het echt zo dat we allemaal omvallen door een tekort?
    Eindeloos scrollen, commenten en liken: we zitten allemaal op social media. Maar hoe weet je wat er klopt van de eindeloze stroom berichten die je voorbij ziet komen? In deze serie van Pointer Checkt gaat Jos de Groot op zoek naar feiten en wetenschappelijke onderbouwing bij claims die online veel worden gedeeld. Wat doet magnesium met je? Moet je doodsbang worden van microplastics? Is Gen-z echt de generatie zwak? En hoe snel kom je nepnieuws over klimaatverandering tegen op TikTok?
    Wil je weten waar wij onze informatie vandaan halen? Kijk dan hier:
    www.npo3-senav...
    #npo3
    ────
    ⭐ Mis niks en abonneer nu op ons kanaal: www.npo3.nl/ab...
    ⭐ Ook de beste TV fragmenten als eerste zien? Abonneer dan snel op het NPO 3 TV kanaal: www.npo3.nl/ab...
    ────
    Op het NPO 3 UA-cam kanaal vind je wekelijks de beste nieuwe video's. Van Herres tot FOMO Show tot Vakkenvullers. Elke maandag, woensdag en vrijdag om 16.00 een nieuwe video!
    ⭐ Wil je nóg meer van NPO 3?
    ► Netflix, HBO en nieuwe bioscoop releases, wij tippen de beste films & series voor je! Check www.npo3.nl/fi... voor de lekkerste series & films om te bingewatchen!
    ► Je seks skills verbeteren?! Check www.npo3.nl/sp... voor jouw dagelijkse dosis seks en drugs.
    ────
    ⭐ Checklistje nodig van series en video’s die je gezien MOET hebben? Komt-ie:
    ► Herres: www.npo3.nl/he...
    ► FOMO Show: npo3.nu/FOMOSHOW
    ► Vakkenvullers: npo3.nu/vakken...
    ► Lesley uit EOTB over haar leven na reality-tv: npo3.nu/stereo...
    ► Karbonkel: The Ugly Truth: npo3.nu/karbonkel
    ────
    ⭐ Ontdek meer van NPO 3 op onze website, socials en app!
    ► Website - www.npo3.nl
    ► Instagram - / npo_3
    ► Facebook - / npo3
    ► TikTok - / npo3nl
    ► Discord - www.npo3.nu/dis...
  • Розваги

КОМЕНТАРІ • 279

  • @npo3
    @npo3  11 місяців тому +43

    Slik jij magnesium? 💊

    • @WietekeR
      @WietekeR 11 місяців тому +4

      Ooit gedaan, hartkloppingen, de weg kwijt in mijn hoofd en diarree. Ik zou zeggen, ga eerst naar je huisarts!
      Nadat ik gestopt ben met magnesium slikken verdwenen deze klachten.

    • @cryptodutch1949
      @cryptodutch1949 11 місяців тому

      Jazeker, ook nu zo’n drie maanden. Op advies van een vriend die wellicht slechts de social media propaganda papagaaide? Beweerde zelf enorme vooruitgang te merken met bijvoorbeeld “brain fog”. Ik merk er niets van.
      Wat ik wél al veel langer weet is dat magnesium een significante impact kan hebben op spierspanning, bijvoorbeeld bij het gebruik van stimulerende middelen zoals MDMA. De spanningen in vooral de kaakspieren en ook de kuiten na veel dansen kunnen echt problematisch worden. Tijdens gebruik magnesium supplementen nemen maakt echt het verschil tussen kapotgekauwde wangen en de volgende dag fatsoenlijk kunnen eten.
      Kan me voorstellen dat dit met topsport vergelijkbaar kan zijn.
      Mooi uitgangspunt voor een volgend onderzoek!

    • @saram5659
      @saram5659 9 місяців тому +1

      De bron van de expert is gebaseerd op bloedonderzoek terwijl je magnesiumtekort in andere cellen niet kan meten met bloedonderzoek. Ook worden vage aanhoudende klachten hier als nier serieus genoemd, en alleen acute zichtbare klachten zoals een epileptische aanval. Als chronisch zieke (en academicus) heb ik geleerd dat medisch onderzoek ook een grote bias heeft en daarom grote groepen en klachten negeert. Ze hebben niet de waarheid in pacht. Een goed argument moet gegrond zijn op data, niet op de status van een expert. Meer inhoudelijke uitleg in deze video was misschien educatiever geweest.

    • @SvenZwaaneveld
      @SvenZwaaneveld 9 місяців тому

      Dan slikte je veel te veel. Diaree krijg je pas bij veel te hoge doseringen​@@WietekeR

    • @renza481
      @renza481 9 місяців тому +2

      Ja nadat ik met klachten bij de huisarts kwam. Ook kreeg ik vit D. Ga nooit zelf dokteren!

  • @rphwww
    @rphwww 11 місяців тому +316

    Je zou maar wetenschapper zijn en autoriteit op dit gebied zoals Jeroen en zoveel onzin voorbij zien komen. En dan ook nog n's zo relaxed en duidelijk antwoord geven. Respect 😅💯

  • @percevalhasselman
    @percevalhasselman 11 місяців тому +253

    NPO3 vs NPO1. Respect dat jullie niet elkaar het hand boven het hoofd houden.

    • @coopercalled
      @coopercalled 11 місяців тому

      Gemaakt door dezelfde omroep zelfs, KRO-NCRV. Ik vraag me enorm af waarom die omroep enerzijds dit programma maakt, dat helemaal draait om het tegenspreken van desinformatie, en anderzijds die kwakzalver zijn eigen show geeft.

    • @wiekeleeuw2243
      @wiekeleeuw2243 11 місяців тому +16

      Eerder bnnvara en vpro (zondag met lubach heeft er om dezelfde reden ook aandacht aan besteed) tegen kroncrv. Binnen het omroepenstelsel is nog steeds echt niet iedereen het continue met elkaar eens en stellen ze dingen aan de kaak.

    • @coopercalled
      @coopercalled 11 місяців тому +17

      @@wiekeleeuw2243 zeker, en het is ook goed dat ze elkaar scherp houden! Het verbaast me alleen dat je binnen één omroep niet dezelfde lijn trekt als het gaat om iets belangrijks als medische (des)informatie. Daarover zou ik me toch wel aan het hoofd krabben als ik KRO-NCRV-lid was.

    • @wiekeleeuw2243
      @wiekeleeuw2243 11 місяців тому +1

      ​@@coopercalled wat bedoel je daarmee? Ik zou me kunnen voorstellen dat je het gek vind dat kroncrv dit uitzend en tegelijkertijd keuringsdienst van waarde die regelmatig een uitzending maakt over supplementen. Maar verder snap ik niet hoe een eigen omroep zich in deze tegenspreekt? En dat was precies mijn punt dat er vaak wordt gesproken over 'de npo' als één pot nat met dezelfde mening over alles. Terwijl er dus verschillende omroepen zijn die elkaar juist scherp houden.

    • @coopercalled
      @coopercalled 11 місяців тому +1

      @@wiekeleeuw2243 ik ben het met je eens hoor! Verschillende omroepen houden elkaar scherp, dat is zeker niet één pot nat. Waar ik mij over verbaas, is dat KRO-NCRV bovenstaande video produceert (die heel goed de desinformatie weerlegt die mensen als Govert Viergever verspreiden), en tegelijkertijd ook de maker is achter "The Biohack Project", een programma waarin diezelfde Govert Viergever zonder enige factchecking zijn desinformatie mag verspreiden. Ik vind het vreemd dat KRO-NRCV daarin geen duidelijke lijn trekt: enerzijds wil de omroep misinformatie de wereld uit helpen (met Pointer), anderzijds verspreiden ze het zelf (met The Biohack Project).

  • @barthagel
    @barthagel Місяць тому +12

    Kijk, dit zijn de video's die de wereld nodig heeft! Geen BS, gewoon feiten en rustig en duidelijk uitgelegd. Top!

    • @bartbtsful
      @bartbtsful 28 днів тому

      Vooral vooringenomen zoals de NPO altijd is. 1 arts die de juiste onderzoeken niet heeft gelezen opzetten tegen de callcenters van de supplementen leveranciers. Dat die arts de onderzoeken niet kent en heeft gelezen. Wil niet zeggen dat ze niet bestaan. Dit is het probleem van wetenschap. Ze testen een stelling. Mensen interpreteren dit vaak veel te algemeen.

    • @DJ_MH_Remixes
      @DJ_MH_Remixes 20 днів тому +4

      Klopt maar het is wel een beetje kort door de bocht. Magnesium werk weldegelijk ontspannend voor je spieren en dat kan dan een reden zijn waardoor je beter kan slapen. Zelf neem ik het in combinatie met zink. Elke avond rond 22:00. Sinds ik dat doe slaap ik echt alsmede baby en mocht ik wakker worden dan val ik ook makkelijk weer in slaap. Voor ik hier aan begon had ik jaren last van slaapproblemen

  • @Kallum
    @Kallum 11 місяців тому +106

    Iedereen moet naar mijn mening wat beter stilstaan bij het woord ‘tekort’… je hebt een advieswaarde wat je dagelijks in zou kunnen nemen, maar ook een minimale waarde om als mens te kunnen overleven en normaal te kunnen functioneren. Als je het minimale wel binnenkrijgt, maar niet aan de advieswaarde voldoet, betekend dat niet gelijk een ‘tekort’. Als er geadviseerd wordt 2,5 liter water te drinken elke dag, maar je drinkt maar 2 liter, is dat geen tekort, alleen suboptimaal.

    • @Iknowyourmama
      @Iknowyourmama 11 місяців тому +2

      Precies dat

    • @RemydeRuysscher
      @RemydeRuysscher Місяць тому

      Meten is weten daarnaast zijn er verschillende magnesium zouten beschikbaar. Werking is verschillend en ook tijdstip speelt mee. Bij gezonde voeding is het niet nodig.

    • @Peacefrogg
      @Peacefrogg Місяць тому

      Sterker nog, niet ieder mens heeft exact dezelfde behoefte. De ene mens heeft 2,5 l water nodig, de ander maar 1,5. Zo heeft ook de ene mens maar 200 mg magnesium in de voeding nodig en de ander 400. Ieder lichaam werkt net even anders. De opname verschilt en ook de behoefte n.a.v. leefstijl, weersinvloeden, etc. Natuurlijk kun je mensen een tekort aanpraten om je product te verkopen, want angst verkoopt vaak goed.
      En laat daarbij maar weg dat je aan veel micronutrienten (vitaminen en mineralen) ook snel een overschot kunt hebben dat (soms ernstige) gezondheidsproblemen kan geven.

    • @GuusBaas-u3e
      @GuusBaas-u3e Місяць тому

      Ook belangrijk om je altijd af te vragen hoe de 'norm' wordt bepaald en welke lobby daar invloed op heeft

    • @bartbtsful
      @bartbtsful 28 днів тому

      Dit is precies wat ik wilde zeggen. Mensen als Huberman hebben het over het algemeen over testen waarbij mensen extra veel magnesium (of andere supplementen) toegediend hebben gekregen. Daarbij is geconstateerd dat het bij veel mensen positieve effecten had op bijvoorbeeld slaap. Die levels liggen vaak veel hoger dan de achterhaalde levels van onze Nederlandse voorlichting instanties. Die hanteren een minimum inderdaad als een level waarbij je, wanneer je daaronder gaat zitten gezondheidsproblemen krijgt. Dat is heel iets anders. Maar goed, wie kijkt die podcasts van 3uur ook echt allemaal af ;-)

  • @hiddebrus4595
    @hiddebrus4595 11 місяців тому +128

    Zouden jullie op dezelfde manier het gebruik, aanbod en effect van creatine kunnen onderzoeken?

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +89

      Bedankt voor de tip! We hebben al wel wat voorwerk gedaan rondom creatine voor een volgend seizoen, dus wie weet!

    • @alfredh2079
      @alfredh2079 11 місяців тому +19

      Creatine heeft zich wetenschappelijk bewezen. Dat zou verspilde tijd en moeite zijn. Of je moet onzin willen verkopen en/of een andere belang hebben.

    • @Ramon314
      @Ramon314 Місяць тому +2

      Het gebruik van Creatine heeft een algemeen geaccepteerd positief effect. Een kleinschalig onderzoek heeft niet echt toegevoegde waarde. Wellicht het handje vol mensen die alleen de NPO vertrouwd en niemand anders. Maar die zijn er vrijwel niet.

  • @johanswart3467
    @johanswart3467 Місяць тому +8

    Ik slik magnesium. Ik ben 41 jaar diabeet en bemerkt een duidelijke effect mbt insuline gevoeligheid en opname. Maar: de dragende stof is hierbij doorslaggevend. De combinatie met taurine (magnesium taurinaat) blijkt als enige voor mijn doeleinden effectief. Ik slik het niet dagelijks; alleen wanneer mijn diabetes ontregeld i.

  • @VintageCR
    @VintageCR Місяць тому +23

    heb een korte period van 2,5 maand magnesium sup geslikt, elke dag 1.
    de reden hiervoor is dat ik hoopte minder spier krampen te krijgen in mijn benen, en na die 2,5 maand zag ik duidelijke verbetering.
    toen ben ik gestopt met slikken en na een maand waren mijn spier krampen weer terug dus.. nu slik ik dagelijks gewoon magnesium en spierkramp is tegenwoordig zeldzaam!

    • @hansbruines4589
      @hansbruines4589 Місяць тому +2

      Zelfde gedaan hier met restless legs,. Werkt top! Als ik 2 dagen geen magnesium slik is het weer terug.

    • @Ramon314
      @Ramon314 Місяць тому

      En wat voor voeding consumeert je over het algemeen?

    • @VintageCR
      @VintageCR Місяць тому +1

      tegenwoordig doe ik aan een mengeling van de keto/carnivoor levenstijl, toen ik de magnesium sups slikte at ik vrijwel alles, van groente tot fruit tot een stukje vlees, vis, kip enz.
      ik was niet ongezond ofzo als je daar op doelt?

    • @roeland1205
      @roeland1205 28 днів тому +4

      Top voor jou man. Ik heb gehoord dat je slimmer wordt van koeienstront ijs.

  • @lolkevandewitte1713
    @lolkevandewitte1713 22 дні тому +7

    Schrikbarend hoeveel ‘deskundigen’ er tegenwoordig zijn, en hoe serieus daar naar wordt geluisterd….

  • @lowbrowrodeo
    @lowbrowrodeo Місяць тому +2

    Ik slik al jaren magnesium na een lange periode van chronische vermoeidheid. Het heeft enorm geholpen om het stressgevoel te verlagen en tegen spierspanning in mijn lijf. Een aantal maanden geleden dacht ik: laat die magnesium maar staan, zal nu wel goed zijn. Niet lang daarna weer last van een enorm stijve nek, gebalde hand en onrustig gevoel. Ik begon het weer te nemen (de eerste dosis vierdubbel) en sliep beter, werd met een gevoel van welbehagen wakker.

  • @rosaliekoch4311
    @rosaliekoch4311 29 днів тому +3

    Heel interessant. Ik merk dat ik behoorlijk vatbaar ben voor anekdotisch bewijs. Als iemand zegt: Ik had hier en hier last van, en sinds ik magnesium slik gaat het veel beter, dan denk ik snel: bewezen of niet, met een beetje geluk krijg ik dit positieve effect ook! En dan ren ik naar de winkel, haha. En ik had inderdaad gehoord dat het moeilijk is om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen. Fijn om te zien dat dat minder moeilijk is dan gedacht.

    • @ivodepivo21
      @ivodepivo21 29 днів тому

      Misschien is dagelijkse hoeveelheid niet moeilijk om binnen te krijgen maar je kunt ook veel magnesium verbruiken en uitscheiden, bijvoorbeeld bij stress.
      Bedenk ook dat Dagelijks aanbevolen hoeveelheid een gemiddelde is wat wellicht voor de één toereikend is maar voor de ander weer niet.

    • @rosaliekoch4311
      @rosaliekoch4311 27 днів тому

      Dat is waar, ik geef toe dat ik niet echt weet waar de dagelijks aanbevolen hoeveelheod op gebaseerd is en ook niet weet hoe vitamines en mineralen precies functioneren in het lichaam. Ik vind de pointer checkt afleveringen interessant maar het zou nog interessanter zijn als ze meer de diepte in gingen en iets minder betogend waren, vind ik!

  • @jooststapelkamp198
    @jooststapelkamp198 Місяць тому +6

    Interessant stuk, alleen jammer dat het diepgang mist over de gebruikte artikelen of de gebruikte meetmethodes om magnesium te meten. Dit is namelijk wel belangrijk als je dit item aan het licht wil brengen.

    • @hetisbart
      @hetisbart Місяць тому +1

      Alsof je als niet wetenschapper deze studies goed zou kunnen beoordelen :p

  • @judithbia6958
    @judithbia6958 Місяць тому +3

    Ik ben ooit extra Mg gaan slikken omdat ik heel snel en heftige spierpijn heb, zeker in de periode dat ik veel sportte had ik dus altijd spierpijn. Magnesium hielp daar bij mij wel bij, merkte absoluut verbetering, minder spierpijn en ook sneller over

  • @barbaravazquez2442
    @barbaravazquez2442 9 місяців тому +21

    Ik ben een superkritisch en skeptisch persoon en al die bloggers en influencers heb ik nog nooit gezien, maar ik kan je een ding vertellen sinds ik magnesium slik ( magnesiumcitraat voor de nacht) slaap ik als een roosje en ik kan je vertellen dat was voorheen echt niet zo. Duzz, doe vooral wat bij je past en wat voor je werkt.

    • @DvdStennis
      @DvdStennis 8 місяців тому +32

      Gefeliciteerd, je zit in de placebo groep! 🎉

  • @marcianolansu
    @marcianolansu 10 місяців тому +18

    Jammer dat de focus vooral ligt op alle claims ligt die worden gedaan. Die zendtijd had je ook kunnen gebruiken om nog meer experts aan het woord te laten of statistieken te tonen. Ben hier niet veel wijzer van geworden zo tbh.

  • @woutervanteerling
    @woutervanteerling 9 місяців тому +25

    Nou vraag ik me af hoe dit zit voor mensen die veel sporten (4+ keer per week), en dus wellicht meer nodig hebben?
    Jammer dat dit niet bij het onderzoek zit.

    • @hetisbart
      @hetisbart Місяць тому +4

      Dat zit er ook in verwerkt. Als je grote groepen mensen onderzoekt, onderzoek je ook mensen die veel sporten. De conclusie is dus dat er op basis van grote groepen mensen geen effect is gevonden.

  • @henkvandekaa7778
    @henkvandekaa7778 Місяць тому +9

    De conclusie van de aangevoerde deskundige kan de kijker op het verkeerde been zetten. Er wordt niet verteld hoe de metingen zijn gedaan. Hoewel bloedtesten vaak worden gebruikt om de magnesiumstatus te beoordelen, kan het bloedniveau van magnesium normaal zijn, terwijl er sprake is van een tekort aan magnesium in de cellen. Dit komt omdat het lichaam magnesium in het bloed reguleert om te zorgen voor het op gang houden van essentiële processen, en magnesium uit de cellen kan mobiliseren om de bloedniveaus op peil te houden.
    Om de magnesiumstatus nauwkeuriger te beoordelen, kunnen aanvullende testen zoals een celanalyse of andere biomarkers worden gebruikt, maar deze zijn vaak minder gangbaar dan de standaard bloedtesten. Bij klachten die kunnen wijzen op een magnesiumtekort, zoals spierkrampen, vermoeidheid of spierzwakte, is het dus mogelijk dat de standaard bloedtest niet het ware tekort in de cellen weergeeft.

    • @jeancleo5505
      @jeancleo5505 Місяць тому +2

      Precies, dit dus. Met een gewone bloedtest is het niet te meten, tenzij het tekort al heel erg is. Bovendien word er ook niet ingegaan op de soorten magnesium. Zoals aan het einde van het interview, dat je diarree zou krijgen van magnesium, wat volgens mij alleen voor 1 soort geld.

    • @henkvandekaa7778
      @henkvandekaa7778 Місяць тому

      De meeste soorten magnesium hebben een min of meer laxerende werking, tenminste dat is mijn ervaring. Hoeft voor een ander niet te gelden.

  • @chshet
    @chshet 25 днів тому +4

    0:45 dacht dat ze siliconen zou zeggen

  • @Ali-ep5mr
    @Ali-ep5mr 5 місяців тому +3

    ik krijg dit op me eetmeter : Dit advies is gebaseerd op één ingevulde dag. Het is niet nodig om elke dag alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Het gaat er om dat je gemiddeld, over een langere periode van ongeveer 1 à 2 weken, voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

  • @Iefooow
    @Iefooow 20 днів тому +2

    Je kan er wel vanuit gaan dat als een of andere influencer iets beweerd het tegenovergesteld waar is.

  • @AW-rn2kd
    @AW-rn2kd 11 місяців тому +25

    Ik mis het verschil tussen magnesiumcitraat, -malaat, -bisglycinaat en -tauraat in de video…

    • @MusicheadRick
      @MusicheadRick 8 місяців тому +9

      In voeding zijn mineralen altijd gebonden aan de bouwstenen van eiwitten, aminozuren.
      In pilvorm moet dit gesimuleerd worden zodat het lichaam de stof opneemt. Boeit aan welke? Nop.
      Maar als verkoper is het bijzonder intelligent om aan mensen een 1 of ander duur verhaaltje de vertellen dat "citraat" toch het beste is!🤡

  • @Demtah
    @Demtah 11 місяців тому +3

    Een tijd probeer ik het nu al en ik merk dat ik echt enorm ben gaan dromen. Ook onthoud ik mijn dromen erg goed en lijken ze bijna echt op dat moment.

    • @plasmabol
      @plasmabol Місяць тому +1

      In principe werkt dat ook zonder magnesium. Als je je dromen bij gaat houden (meteen als je wakker wordt opschrijven), ga je ze ook beter onthouden.

  • @bjornkusters9819
    @bjornkusters9819 8 місяців тому +11

    Ik heb les gehad van Jeroen, wat een legend! Zeer duidelijk en prettige manier van uitleg, zie je nu ook weer terug. Topper @Jeroendebaaij

  • @larrsss8100
    @larrsss8100 11 місяців тому +39

    Onderzoek eens wat wel niet waar is over ultra bewerkt voedsel

    • @dennisjecool
      @dennisjecool Місяць тому +3

      Heeft de Keuringsdienst van Waarde een aflevering over, aanrader!

    • @MultiMartien
      @MultiMartien Місяць тому

      Ja en het mag nog steeds verkocht worden gekke wereld

    • @B-a_s-H
      @B-a_s-H Місяць тому

      @@MultiMartien Waarom zou het niet verkocht mogen worden? Laat mensen lekker zelf beslissen wat ze eten.

    • @MultiMartien
      @MultiMartien Місяць тому

      @@B-a_s-H ten eerste omdat veel mensen niet beseffen hoe slecht dit is. Ten tweede omdat mensen het ook nergens horen. Ten derde mensen worden allemaal ziek en dat drijft de ziektekosten door het dak wat andere mensen weer moeten ophoesten.

    • @lordbunbury
      @lordbunbury 21 день тому

      @@B-a_s-Hals je niet weet wat je eet, omdat je niet goed geïnformeerd bent, dan bepaal je niet zelf wat je eet. Om iets te bepalen moet je een geïnformeerde keuze kunnen maken. Anders is het gewoon willekeur.

  • @BM8C7
    @BM8C7 22 дні тому +1

    Magnesium Glycinaat is wetenschappelijk bewezen dat het helpt met slaap

    • @npo3
      @npo3  22 дні тому +1

      Je bent altijd welkom om dit wetenschappelijke onderzoek met ons te delen.

  • @cocacola2278
    @cocacola2278 11 місяців тому +18

    Als ik al zie dat de mevrouw van voedinscentrum niet durft toe te geven dat ons voedsel daadwerkelijk minder nutrienten heeft, dan zie ik al hoe goed dit programma zijn onderzoek heeft gedaan.

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +7

      Niet al ons onderzoek haalt deze video🤷‍♀In dit artikel vind je een iets uitgebreider antwoord van de voedingsexpert: pointer.kro-ncrv.nl/hoe-groot-is-de-kans-dat-je-een-magnesiumtekort-hebt. Er zijn volgens de expert soms aanwijzingen zijn dat sommige groenten minder mineralen bevatten, maar heel veel andere factoren hebben ook invloed op nutriëntwaarden, zoals het oogstjaar. Die variatie die er sowieso al bestaat is veel groter.

    • @purplenightdrive627
      @purplenightdrive627 11 місяців тому +5

      Ik vindt dit ook een beetje een vage onderzoek, npo heeft niet alle factoren meegenomen. Niet iedereen eet elke dag zo gevarieerd en de voeding heeft in de loop van de tijd absoluut zijn voedingswaarde verloren. Vraag me überhaupt af of we wel genoeg uit onze voeding kunnen halen zonder supplementen.

    • @basvoorburg8597
      @basvoorburg8597 11 місяців тому

      Dat moet kunnen. Je moet niet alles geloven wat de mensen, die jou iets willen verkopen (!), allemaal zeggen.

  • @jplater9191
    @jplater9191 21 день тому +3

    Leuk om al die kwakzalvers voorbij te zien komen 😂

  • @Jopvdk
    @Jopvdk 11 місяців тому +22

    een half jointje voor het slapen en ik word elke ochtend uitgerust wakker

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +13

      Klinkt als een interessante slaapstrategie! Al eens een glas warme melk geprobeerd?😉

    • @CaptainCamp
      @CaptainCamp 11 місяців тому

      🤣

    • @dennisjecool
      @dennisjecool Місяць тому

      ​@@npo3 Leuke reactie :)

    • @banvito3368
      @banvito3368 Місяць тому +1

      Niet liegen in de ochtend juist extra moe omdat we met onze diepe slaap fokken...

    • @markmaverick1437
      @markmaverick1437 Місяць тому +1

      Je komt waarschijnlijk makkelijk inslaap maar wordt niet echt uitgerust wakker

  • @bas3569
    @bas3569 Місяць тому +1

    Herinner ik me uit deze aflevering dat hij alleen een bloedtest heeft gehad om te kijken of hij een magnesiumtekort heeft? Dat je veel magnesium in je bloed hebt betekent niet automatisch dat je genoeg opneemt in je cellen namelijk.
    Mensen met suikerziekte bijvoorbeeld hebben dat niet standaard gekregen door teveel suiker in voeding maar vaak door een te grote hoeveelheid vet en eiwitten die in en om de cellen gaan zitten waardoor het suiker in het bloed niet goed kan worden opgenomen en in het bloed blijft zitten. En dan heet het suikerziekte/diabetes omdat er veel suiker in het bloed word gemeten..
    Wat mijn conclusie voor mezelf is is dat geen enkel voedingssuplement een wondermiddel is maar zolang je niet veel te veel neemt doet het meer goed dan kwaad (of dit nou placebo is of niet) en je moet niet denken dat je dan minder groenten en fruit nodig hebt

  • @markmaverick1437
    @markmaverick1437 Місяць тому +2

    Bij mij werkt het slikken van magnesium tegen spierpijn. Stel ik ga op woensdag 10 km rennen moet ik zondag al beginnen met elke dag een pil in te nemen. Ik heb dan donderdag en vrijdag veel minder spierpijn dan wanneer ik geen magnesium zou innemen. Wanneer ik geen zware sportinspanning ga leveren slik ik geen magnesium pillen en ik merk zelf ook aan andere dingen zoals slapen geen verschil.

  • @PlagueDoctorscp049
    @PlagueDoctorscp049 25 днів тому +2

    Denk voor jezelf mensen!!! DONT BE SHEEP!

  • @rubenj3128
    @rubenj3128 9 місяців тому +3

    “Tekort” is het denk ik niet heel snel als je 2x per week sport, maar als je optimaal wilt groeien en 4-6 keer per week in de sportschool staat dan is wat extra wel een goede aanvulling. Tegen spierkramp werkt het erg goed merk ik zelf, en daardoor ook met slapen. Trouwens, als je bepaalde medicijnen gebruikt gaat je magnesium behoefte ook omhoog. Er is nu veel onderzoek naar voedingstekorten door medicijnen, omdat het nog een beetje blinde vlek is in de wetenschap.

  • @r.hubertmath4414
    @r.hubertmath4414 28 днів тому +4

    Het niveau van de ondervraagden is wel bedroevend laag.

  • @jcperry0902
    @jcperry0902 4 місяці тому +4

    De vraag is natuurlijk ook of in je dagelijkse groenten en fruit nog wel voldoende magnesium aanwezig is. Dat mis ik een beetje. Verder zegt de presentator, 'oordeel zelf' maar sluit af met een keihard oordeel.Ik zou graag eens een vervolg willen zien op de inhoud omtrent wat er werkelijk in voeding zit wat betreft magnesium. En maak wellicht een onderscheid tussen normale mensen en fanatieke sporters. Laatste groep verbruikt veel meer magnesium dan de andere groep. Je kunt dat niet op een hoop gooien. Verder een goede check.

  • @Bobco94
    @Bobco94 24 дні тому

    Slaap er heerlijk van, droom als een malle elke avond. Merk dat ik ook een stuk minder spierpijn heb na het sporten sinds ik het slik. Heb Bisglycenaat en slik het voor het slapen

  • @druganov962
    @druganov962 11 місяців тому +9

    Ik heb zelf afgelopen week een aantal dagen achter elkaar 2 magnesium pillen dagelijks geslikt, ik merkte niet meteen verschil maar sinds begin deze week kan ik mijn dromen tot in de details herinneren, normaliter wordt ik wakker en onthou ik niets alsof ik mijn hele slaap gewoon niet heb gedroomd, maar nu wordt ik wakker en kan ik alles soort van terug afspelen in mijn hoofd alsof het opgeslagen is als een herinnering.

    • @annedeul4980
      @annedeul4980 10 місяців тому +1

      Dit heb ik ook

    • @StraatOpdrachten
      @StraatOpdrachten 7 місяців тому

      jup ik ook

    • @mriv602
      @mriv602 Місяць тому

      Als je dromen onthoud betekend het dat je minder goed slaapt en minder diep. Dus minder goed

    • @banvito3368
      @banvito3368 Місяць тому +1

      ​@mriv602 bs dromen is juist een goed teken

  • @Tino770
    @Tino770 Місяць тому

    Voedingsstoffen zoals mineralen en vitamen in groenten zijn drastisch (circa 60%) naar beneden gegaan door de intensieve landbouw. Daarnaast is er een verschil in hetgeen wat je lichaam (o.a. spieren en organen) nodig heeft en je hersenen. Ook wordt in dit onderzoek niet meegenomen hoe tekorten van vitamen en mineralen bijdragen in het voorkomen van ziekte.

  • @jaywhey6737
    @jaywhey6737 11 місяців тому +96

    Geen tekort hebben is iets anders als optimale spiegels. Gaat de gemiddelde Nederlander (die obees is, niet sport, slechte slaaphygiene erop na houdt en standaard last heeft van een winterdepressie veel verschil merken van het wel of niet slikken van magnesium? Waarschijnlijk niet. Maar diezelfde groep gaat ook geen direct voordeel merken van een extra stuk fruit per dag. Dus daarmee de verkoop van fruit maar afkraken? Misschien moeten dit soort adviezen eens wat meer in context genomen worden in plaats van geisoleerd worden om vervolgens afgekraakt te worden. Er zijn heel veel coaches die hun best doen mensen te helpen meer controle te pakken over hun leven en gezondheid. Mensen aan het sporten te krijgen. Daar worden inderdaad hier en daar supplementen bij aangeraden. Een keer een pre workout.
    Ik zie voornamelijk videos voorbij komen waarin al die adviezen worden afgekraakt. Ik zie ook videos voorbij komen waarin obesitas en overgewicht wordt genormaliseerd of waarin er wordt verteld dat het toch echt niet door mensen zelf komt dat ze dik zijn.
    Waar zijn jullie mee bezig😂

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +54

      De gemiddelde Nederlanders heeft geen obesitas. 14- tot 15% heeft obesitas. Dat vooropgesteld. Obesitas wordt nergens genormaliseerd, kijk maar naar hoeveel uitzendingen Pointer op tv en radio besteedt aan ongezond voedsel, marketing daaromheen en de beïnvloeding van kinderen. Zie o.a.: pointer.kro-ncrv.nl/onderzoeken/vet
      Wat je ook voor het gemak vergeet in je reactie, is de manier waarop magnesium wordt aangeboden. Met claims die niet waar zijn. Er wordt gelogen om een product dat geld kost aan de man te brengen. Vind je dat niemand daar aandacht aan mag besteden?
      Je zegt, de adviezen moeten in context worden gezien. Maar de aanbieders van magnesium schetsen helemaal geen context. Ze zeggen letterlijk continu: iedereen/een groot deel van de mensen/x% heeft een magnesium tekort. Binnen die context wordt het aangeboden, gepromoot en verkocht. We besteden in de video geen aandacht aan coaches die persoonlijk advies geven, maar juist aan aanbieders die zonder enige context mensen iets aanraden op basis van claims die niet wetenschappelijk bewezen zijn.
      Als magnesium grote voordelen heeft, dan kun je dat aantonen met wetenschappelijke studies. Die onderzoeken worden ook gedaan. Daaruit blijkt niet dat er grote tekorten zijn en de voordelen die door verkopers worden geclaimd, worden daarmee niet bewezen. Dus op het moment dat je claimt dat magnesium iets voor je doet, is dat niet op basis van bewijs. Vind je dat we daar dan geen aandacht aan moeten besteden? Moeten we dan maar iedereen die ons iets adviseert op sociale media geloven?

    • @Ruzzel1234
      @Ruzzel1234 11 місяців тому +4

      @@npo3heel goed, probeer social media nog hardhandiger aan te pakken

    • @iTzSinvonie
      @iTzSinvonie 11 місяців тому +2

      ​@@npo3kunnen jullie de wetenschappelijke onderzoeken die geen effecten van magnesium laten zien delen? Ik ben namelijk erg benieuwd. Persoonlijk denk ik dat onze leefstijl (veel stress) en, als ik voor mezelf spreek, veel sporten, de magnesiumbehoefte wel verhoogt. Ook zijn er wel onderzoeken die aantonen dat voedsel tegenwoordig minder voedingsstoffen bevat. Dat kan inderdaad deels liggen aan de meetapparatuur, maar met hoe wij als mensen met onze grond omgaan is dat ook zonder onderzoek wel aannemelijk denk ik.

    • @iTzSinvonie
      @iTzSinvonie 11 місяців тому

      ​@@npo3overigens wel goed dat jullie er aandacht aan besteden, bedankt daarvoor!

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +4

      In de beschrijving staat een bronnenlijst. Mocht je er niet genoeg aan hebben, laat maar weten, dan gaan we nog even kijken wat we kunnen toevoegen.

  • @Dzjur.
    @Dzjur. 7 місяців тому +8

    Ik heb zelf eens bijgehouden hoeveel Mg per dag, en dat blijft steken op 250mg. Granola met noten, kwark en tofu zijn superhoog in Mg. Echt niet je best gedaan om toevallig hoof uit te komen?

  • @saibalmitra776
    @saibalmitra776 8 днів тому

    Ik krijg rond de 1000 mg magnesium per dag binnen. Ik slik geen supplementen, ik krijg het helemaal uit mijn dieet naar binnen. Het dieet dat ik eet is voornamelijk whole food plant-based maar niet 100%, ik eet af en toe wel vis en eieren. En het whole food aspect zorgt dan voor de grote magnesium inname omdat er geen olie boter of suiker in mijn voeding zit. Dat betekent dat al mijn calorieën komen uit mijn aardappels, zilvervliesrijst, volkorenbrood, walnoten, lijnzaden amandelen etc, waar boordevol magnesium en andere voedingstoffen in zitten.
    Als een flink deel van je calorieën uit boter of olijfolie komt, dan krijg je ook flink veel minder magnesium binnen en ook flink veel minder vezels, en ook flink veel minder eiwitten. Er bestaat geen enkele natuurlijke voedingsmiddel waar je net zoveel calorieën kan halen uit boter of olijfolie waar dan net zoals in boter of olijfolie, geen eiwitten in zitten, geen magnesium in zitten en geen vezels in zitten.
    ALs je 2500 Kcal uit natuurlijk eten haalt dan krijg je vanzelf rond de 1 gram magnesium binnen en rond de 100 gram vezels binnen. De vraag is dan hoe het kan dat 350 mg magnesium per dag genoeg is. Ik denk dat het menselijk lichaam geëvolueerd is om goed in de natuur te kunnen overleven. Dus als je 350 mg echt nodig hebt voor belangrijke lichaamsfuncties, dan is het niet handig als je maar net aan die 350 mg zou komen als je je buik vol eet met wat je in de natuur kan vinden. Dat betekent dat het natuurlijke resultaat van evolutie zou moeten zijn dat we altijd een overmaat binnenkrijgen van de belangrijke voedingsstoffen.
    Maar het is fout om te denken dat alles wat we meer binnenkrijgen dan wat strikt nodig is voor belangrijke lichaamsfuncties, niet nuttig is. Dus het heeft wel degelijk nut om 1 gram magnesium per dag binnen te krijgen i.p.v. de ADH van 350 mg. Van het deel boven de 350 mg wordt er heel weinig door het lichaam ogenomen, en je plast dat dan ook weer ut, dus het lijkt nutteloos. Echter wat we niet opnemen gaat naar het microbioom. En als je dan 1 gram magnesium via je dieet binnenkrijgt, dan krijg je ook rond de 100 gram vezels binnen en ook veel meer van andere stoffen, en die veel grotere hoeveelheden neem je ook net meer goed op, dus dat gaat allemaal naar het microbioom. De microben in het microbioom gebruiken dan al die stoffen en produceren daar weer stoffen mee die voor ons nuttig zijn.
    Als je het traditionele Westerse dieet eet met veel minder vezels en veel minder magnesium dan zul je een veel kleinere en minder diverse microboom hebben. Je lichaam krijgt dan wel voldoende magnesium binnen maar je microbioom zal veel minder stoffen aanmaken die je lichaam goed zou kunnen gebruiken. Gebrek daaraan geeft geen acute lichamelijke problemen, maar dit kan wel een rol spelen bij allerlei aandoeningen die meer geleidelijk op de langere termijn kunnen ontstaan. De evolutie heeft voor genetische variatie gezorgd om ervoor te zorgen dat bij ontberingen niet iedereen dezelfde klachten krijgt. Dus het lichaam is in staat om te compenseren voor het gebrek aan de stoffen die het microbioom zou moeten produceren, maar hoe goed je lichaam dat doet en de mate waarin je compenseert voor specifieke tekorten van bepaalde stoffen, zal afhangen van je genen.
    Een ander belangrijk effect van een whole food dieet waaruit je 1 gram magnesium per dag uit kan halen, is dat je dan ook genoeg calcium binnenkrijgt zonder zuivel te moeten eten. Het lijkt erg lastig te zijn om aan voldoende calcium te komen als je geen zuivel of zuivelvervangers eet. De oxalaten dat in veel plantaardig voedsel aanwezig is, bindt met calcium waardoor je de calcium minder goed kan opnemen. Het lijkt dan dat je elke dag veel groenten met weinig oxalaten zoals boerenkool of spruiten moet eten. Maar het zou van de gekke zijn als wij niet heel gemakkelijk ruim aan de benodigde hoeveelheid calcium zouden komen als we 100% zouden zijn aangewezen op een natuurlijk dieet. Dus wat klopt er hier niet?
    Wat we hier over het hoofd zien is het effect van 1 gram magnesium binnenkrijgen op de calcium opname. Als je rond de 1 gram magnesium binnenkrijgt dan zal juist omdat je een behoorlijk deel van die magnesium niet opneemt, erg veel van die magnesium gaan binden met oxalaten, waardoor er veel minder calcium gaat binden met oxalaten, waardoor de calcium een stuk beter wordt opgenomen. En uit onderzoek naar mensen in primitieve samenlevingen die minder calcium binnekrijgen dan de ADH blijkt ook dat die sterke botten hebben. Zuivel is dus niet nodig als een soort van supplement omdat de natuur steken heeft laten vallen. De natuur heeft geen steken laten vallen op het gebied van de calciumbehoefte voor ons skelet. Wij hebben zelf steken laten vallen met ons moderne dieet en moeten dan zuivel of zuivelvervangers gaan eten om zo toch nog aan genoeg calcium te komen.

  • @allardhuizinga8114
    @allardhuizinga8114 Місяць тому +1

    Zouden jullie wat kunnen maken over goede en slechte vetten?

    • @npo3
      @npo3  Місяць тому +1

      Interessante suggestie!

  • @dangerupclose
    @dangerupclose 17 днів тому

    Zelf gebruik ik magnesium kristallen voor een voetbad na het hardlopen (lange duur a 21km+). Dat helpt bij mij wel tegen de spierpijn en sneller herstel. Maarja of dat iets bewijst of dat het mentaal is... durf ik dan weer niet te zeggen.

  • @annickdevries9418
    @annickdevries9418 Місяць тому +2

    Er wordt weinig onderzoek gedaan naar de werking van mineralen en kruiden etc. Dit omdat er weinig geld aan te verdienen valt. Jarenlang is de vrouw overgeslagen in allerlei onderzoeken en daar komen we ook nu pas achter.... Dus eerst meer onderzoek denk ik... en ook breder en in context.
    Persoonlijk helpt magnesium wel bij mijn spierkrampen waar ik nu meer last van heb (ivm perimenopauze en sporten). Toen ik destijds voor het eerst magnesium in de avond ging slikken 400 mg viel ik als een blok in slaap... inmiddels lijkt het iets minder voor me te doen.
    Ik ben wel met het programma eens dat je moet oppassen wat mensen allemaal zeggen. Mij was geadviseerd na zon bloedonderzoek dat ik meer vitamine D zou moeten slikken. Deze nam ik al, maar mocht nog meer omhoog. Vervolgens kreeg ik erge last van continue de behoefte te hebben om te plassen. Ik nam veel te veel. Hierdoor ben ik wel voorzichtiger geworden. Ook helpen kruiden en andere supplementen mij erg bij mijn gemoedstoestand. Echter de kruiden zorgde na langdurig gebruik ook voor een allergische reactie... Kortom... onderzoek, gezond verstand en het kind niet met het badwater weggooien want zeker de kruiden zijn voor mij een lifesaver geweest na het afbouwen van antidepressiva.

  • @voedingszuurE338
    @voedingszuurE338 11 місяців тому +3

    Een bolletje met avocado en mayo + ketchup 😂, deze man is hardcore

    • @npo3
      @npo3  10 місяців тому

      Hij is niet bang😄

  • @TheReal6Godboy
    @TheReal6Godboy 11 місяців тому +7

    Sporters hebben doorgaans een 20% hogere magnesium inname nodig, waarom word hier niks over verteld??
    En 400mg uit voeding binnenkrijgen op een dag betekend niet dat je lichaam dit ook allemaal kan opnemen. Producten die rijk aan fytinezuur zijn verlagen de absorptie van magnesium met ~60%. Een inname van 400mg op een dag zou dus al lang niet voldoende kunnen zijn..

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +2

      Uit ons onderzoek en de gesprekken met de experts kwam dit niet naar voren. Over de geraadpleegde bronnen verwijzen we je naar onze bronnenlijst in de beschrijving.

    • @TheReal6Godboy
      @TheReal6Godboy 10 місяців тому +3

      @@npo3 Misschien een breder onderzoek doen voor het uitbrengen van een video?

  • @woutervanteerling
    @woutervanteerling 9 місяців тому +2

    Als je nou echt onzeker bent: ik heb mijn bloed laten testen, en alle waarden zaten bovenaan in de range van waar het zou moeten zitten, alleen mijn magnesium zat onderaan de grens, nog wel binnen de grens, maar onderaan. Hierdoor ben ik begonnen met het supplementeren van magnesium, om net dit kleine beetje bij te krikken.

    • @VliegKunstenaar
      @VliegKunstenaar 8 місяців тому

      Waar heb je dit laten doen? Denk niet dat mijn huisarts dit zomaar gaat testen zonder reden

    • @woutervanteerling
      @woutervanteerling 7 місяців тому +1

      @@VliegKunstenaarik heb op doorverwijzing van de huisarts een afspraak kunnen maken bij een bloed diagnose centrum.
      Deze doorverwijzing heb ik gekregen omdat ik klachten had mbt een laag energie level, slecht focussen etc.
      Ps. Bij drogisterij/suplimenten shops verkopen ze ook bloed en speeksel tests, duurder maar ook een goede investering.

  • @basvoorburg8597
    @basvoorburg8597 11 місяців тому +8

    Een studie gepubliceerd in de "sleep" journal (Zhang et al., 2022), toont wel een correlatie met magnesium inname en betere slaap. "The present study suggested that individuals with higher Mg intake are more likely to have the recommended duration of sleep", al zijn dit de eerste resultaten en is er nog meer onderzoek nodig. Ik ben benieuwd hoe hier naar gekeken wordt; er is toch een kans op een (cor)relatie tussen magnesium inname en slaap.

    • @Rob-ui3ju
      @Rob-ui3ju 11 місяців тому +19

      Belangrijk is wel dat hier sprake is van een correlatie en geen causaal verband. Het is namelijk ook goed voor te stellen dat individuen die een gezondere leefstijl hebben met meer slaap, daarnaast ook meer magnesiumrijk voedsel eten, zoals bepaalde groente en fruit. Anders gezegd: als resultaat van een gezonde leefstijl slaapt iemand meer èn krijgen ze meer magnesium binnen.

    • @LouisRS-lv4vr
      @LouisRS-lv4vr 11 місяців тому +1

      @@Rob-ui3judaarom heb je ook een grote controle groep en geef je de instructies alleen magnesium te slikken en de rest mag je zelf weten.

    • @pikfortuin
      @pikfortuin 10 місяців тому +9

      Wat je ook in de studie kan zien is dat de correlatie al bijna niet meer statistisch relevant is als je "education, current smoking status, al-
      cohol consumption, physical activity, BMI, and intakes of total
      energy, caffeine, zinc, vitamin D, and carbohydrate" mee neemt in de analyse. Ook kan je zien dat de mensen niet perse magnesium supplementen hebben genomen, ze hebben puur hun dieet gevolgt. Je kan per groep zien wat de gemiddelde magnesium inname is. Als je elke dag magnesium supplementen neemt boven op wat je al via je eten binnen krijgt dan zit je ver boven de 195.8 mg per 1000Kcal. En dat is in dit onderzoek de groep met de grootste gemiddelde magnesium inname.
      Dus de conclusie is ja volgoende magnesium binnen krijgen kan helpen met betere slaap. Maar het gaat hier om je dieet, als je zorgt dat daar voldoende magnsium in zit dan kan je beter slapen. Zij adviseren nergens dat je supplementen moet nemen voor betere slaap.

  • @anneck
    @anneck 10 місяців тому +1

    En psychische klachten door magnesium te kort of overschot?

  • @David-DB1993
    @David-DB1993 7 місяців тому +2

    Omega supplementen video!

  • @carlavanbrink4721
    @carlavanbrink4721 Місяць тому

    Al mijn bloedwaardes zijn oke 😢 niet dus ik slik de nodige supplementen om me staande te houden 😢.

  • @pim-e
    @pim-e 9 місяців тому +1

    goed programma! we geloven veel te snel wat er allemaal geroepen wordt overal...

  • @LostBoyRichJ
    @LostBoyRichJ Місяць тому +1

    10:54 Waarschijnlijk is dat magnesium gehalte niet betrouwbaar, de reden waarom? Je hebt je eten niet afgewogen. Je hebt bij alles geselecteerd 1 stuk, of 1 kopje etc, terwijl al je voeding verschillende gewichten heeft. Wat de een ziet als 1 kopje, is voor de andere misschien veel minder in werkelijkheid.

  • @leonvdpol
    @leonvdpol 10 місяців тому +2

    Ik denk dat de vraag ‘is er een tekort’ niet voldoende is. Dat zal namelijk voor veel mensen de motivatie zijn maar er zullen er ook een hoop zijn die geloven dat meer binnen krijgen dan de norm voordelen heeft. En die vraag wordt hier niet beantwoord.
    Denk bijvoorbeeld aan sporters die heel veel trainen. Hebben zij mogelijk baat bij een hogere inname?
    Dus goeie video, maar veel vragen onbeantwoord.

    • @npo3
      @npo3  10 місяців тому +1

      Op het einde van de video bespreken we ook wat er met je lichaam gebeurt als je te veel magnesium binnenkrijgt. Dat er veel mensen zijn met een tekort klopt niet, en daarom is het onnodig om zomaar extra veel in te nemen als je niet zeker weet of je een tekort hebt.

  • @bonnieost
    @bonnieost 11 місяців тому +5

    wawawiewa... GOEIE VIDEO

  • @TheSamohtnj
    @TheSamohtnj 21 день тому

    Ik vertrouw altijd op de fact checkers van de overheid

  • @Dokterblaasgat
    @Dokterblaasgat 10 місяців тому +4

    Het helpt bij een strakke kaak bij x op een festival.

  • @Dr.nogood
    @Dr.nogood 10 місяців тому +2

    Ik denk dat de meeste attributen bij de drogist voor een placebo effect zorgen

    • @esmeekoole2990
      @esmeekoole2990 6 місяців тому

      Ja heb een verschil in organische en anorganische
      Organisch is beter opneembaar. En laat nu net van de anorganische varianten in de winkel liggen.

  • @lars4557
    @lars4557 9 місяців тому +3

    Helaas gaat de zorg / farmaceutische industrie niet over preventieve aanpak.

  • @mariusvisser5713
    @mariusvisser5713 Місяць тому +1

    Ik had vroeger vaak erge hoofdpijn en dat heb ik onderdrukt met ibuprofen, mijn apotheek adviseerde magnesium en veel water drinken, hielp en helpt nog steeds, Top

    • @Hansjoh21
      @Hansjoh21 Місяць тому +1

      Ik denk dat de oplossing meer in het veel water drinken zit dan in die pillen 😉

    • @mariusvisser5713
      @mariusvisser5713 Місяць тому

      @@Hansjoh21 dat zou best kunnen, na jaren zijn pijnstillers in iedergeval hiervoor overbodig

  • @purplenightdrive627
    @purplenightdrive627 11 місяців тому +8

    Lekker magnesium blijven vreten, want dit is ook een half bakke onderzoek..

  • @SvenZwaaneveld
    @SvenZwaaneveld 9 місяців тому

    Uit persoonlijke ervaring merk ik dat het vooral helpt tegen gevoelige spieren van het trainen. Als ik een kramp heb is na een uur dit vaak al verholpen. Qua slaap merk ik ook dat ik meer ontspan en net wat dieper slaap. Ik neem het dan ook niet elke dag maar als ik merk dat mijn lichaam het nodig heefy

  • @gerardswiers3373
    @gerardswiers3373 Місяць тому

    Ik en de rest van mijn omgeving krijgen er kramp van in onderbenen en voeten. We zijn er rap mee gestopt. Alles nu weer rustig gelukkig.

  • @Sportpoeder
    @Sportpoeder 11 місяців тому +6

    Mama we made it

  • @damiancoenen5587
    @damiancoenen5587 11 місяців тому +1

    Ik vraag me dan af hoe magnesium gemeten wordt? Kritiek van men is dat het niet goed meetbaar is in het bloed. Tevens dat labs verschillense referenties aanhouden. Ook is er een verschil met andere landen. Vraag me af hoe dat te verklaren is?

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому

      Bij een arts kun je een bloedtest laten uitvoeren om het magnesiumgehalte in je lichaam te meten. Als je vermoedt dat je een tekort aan magnesium hebt of als je symptomen ervaart, is het raadzaam om meer informatie op te vragen bij je huisarts.

    • @damiancoenen5587
      @damiancoenen5587 10 місяців тому +2

      @@npo3 Dat snap ik. Ik zal iedereen ook adviseren om de klachten met de huisarts te besprkeen. Alleen dat is niet zozeer wat bedoelde met mijn post. De kritiek is er over de wijze van (daadwerkelijk) meten. En over de referentieswaardes.

  • @piedie7006
    @piedie7006 9 місяців тому

    Zouden jullie deze aflevering ook kunnen maken over omega 3 pillen?

    • @npo3
      @npo3  9 місяців тому +3

      Bedankt voor de tip! We zullen je suggestie meenemen op de redactie.🙂

  • @HardcoreIsLeif
    @HardcoreIsLeif 11 місяців тому +3

    Eyyyyy Energiehaven the goat

  • @Julian-xj1uy
    @Julian-xj1uy 11 місяців тому +2

    Op voedingscentrum staat dat in 100 gram gekookte rijst al 39 mg magnesium zit. In de video zie ik bij een flinke portie voor het avondeten staan 13 mg..🤨

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +19

      Die 39mg is voor zilvervliesrijst. Meergranen is 38mg. Helaas eet Jos nou ook weer niet zo gezond en gaat het in de video om basmati. Wel wat beter dan wit, maar niet echt top of the bill qua magnesium.

    • @Julian-xj1uy
      @Julian-xj1uy 11 місяців тому +2

      Gelukkig at Jos tussen de middag wel 2 bruine bollen met gezond beleg☺@@npo3

  • @Kamil.physique
    @Kamil.physique 11 місяців тому +4

    Er is een verschil tussen een dosering die je nodig hebt om vitamine tekort te voorkomen om niet ziek te worden en een dosering die je wilt nemen om prestaties te optimaliseren.
    Wellicht is 350 mg genoeg om ‘gewoon’ gezond te blijven maar bij een inname van 500 mg zou je beter slapen/herstellen of whatever.
    Dat zou vast per individu verschillend zijn maar daar zeggen ze nu niks over.
    Misschien hebben meeste mensen het niet ‘nodig’ maar kan het sommigen mensen wel een beetje helpen.
    Puur ff hoe ik ernaar kijk.

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +1

      Het klopt dat er mensen zijn die een tekort aan magnesium hebben en waarbij deze pillen dus zouden werken. Wat wij laten zien in de uitzending is dat de beweringen die online worden gedaan dat er extreem veel mensen zijn met een tekort, niet waar is. Door deze beweringen slikken veel mensen onnodig magnesium.

  • @simonbard2907
    @simonbard2907 11 місяців тому +2

    Online wordt magnesium ook vaak aangeraden voor mensen die last hebben van migraine. Is dit toevallig nog ter sprake gekomen tijdens de opnames?

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +3

      Dat klopt! Wij hebben dit echter niet onderzocht voor deze video omdat we wilden focussen op de meest gehoorde claims rondom magnesium. Het is dus ook niet besproken met de experts.

    • @simonbard2907
      @simonbard2907 11 місяців тому

      Helaas, ik ben zelf wel erg benieuwd of magnesium helpt bij migraine of dat het ook meer in de placebo hoek zit.

    • @wiekeleeuw2243
      @wiekeleeuw2243 11 місяців тому +1

      @@simonbard2907 Ik vrees dat je die in dezelfde hoek kunt plaatsen ja. Anders denk ik echt wel dat de experts zouden hebben gezegd dat de enige uitzondering pro magnesium migraine is. Zou niet weten waarom de experts dat zouden overslaan, juist omdat algemeen bekend is hoe beperkend het kan zijn.

  • @David-DB1993
    @David-DB1993 7 місяців тому

    Misschien is het interessant om bron vermeldingen van studies erbij te plaatsen👍

    • @npo3
      @npo3  7 місяців тому

      De bronnenlijst staat in de beschrijving, maar hier kun je hem ook vinden: npo.nl/npo3/pointer-checkt-magnesium-bronnenlijst

  • @leon.3d
    @leon.3d Місяць тому

    mooi en informatief filmpje weer NPO 👍

    • @kaasie71
      @kaasie71 Місяць тому

      Eindelijk eens iets niet vreselijk links

  • @vb2149
    @vb2149 Місяць тому +3

    Jullie vergeten compleet erbij te zeggen dat dit voor normale mensen in het dagelijks leven is. Iemand die veel sport heeft gewoon meer magnesium nodig.

  • @remoengels2085
    @remoengels2085 15 днів тому

    zodra er iets masaal word aangeboden weg ervan blijven.
    we weten niet eens of er wel alleen magnesium inzit.

  • @ricardo-dc9lg
    @ricardo-dc9lg Місяць тому

    "Oke, misschien kan ik zelf dokteren" is wellicht het hele probleem samengevat.

  • @Fifavin14
    @Fifavin14 11 місяців тому +3

    Lions mane next aub!!

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому

      We gaan het checken 🦁

  • @OOD2021
    @OOD2021 11 місяців тому

    wel samen met calcium nemen, anders kun je echt problemen krijgen kan ik uit ervaring vertellen.

  • @BibiTheLinkBuilder
    @BibiTheLinkBuilder Місяць тому +5

    Sinds ik magnesium neem heb ik veel minder heftige menstruatie krampen. Als ik stop komen ze weer terug. Placebo ofnie im happy ❤

    • @johnwhellenberg
      @johnwhellenberg 17 днів тому +1

      Sterker nog, en dat is wel bewezen, dat je bij je menstruatie meer behoefte hebt aan magnesium. Dat is niet zo gek, want er worden op dat moment spierweefsels afgebroken. Daarom gaan veel vrouwen chocolade eten...maar er dus een andere oplossing.

  • @TheSir2005
    @TheSir2005 9 місяців тому +6

    Magnesium is ontzettend complex, heb er hele discussies over gehad met mijn huisarts want ze dacht niet dat ik een magnesium tekort zou hebben en tests waren moeilijk te doen volgens haar. Ik slik al jaren magnesium en is bij verre het meest belangrijke supplement wat ik neem en heb heel veel verschillende probeert, de meeste merkte ik geen verschil. Heb ook met veel andere discussies erover, vaak ouderen want ja allemaal onzin, eet gewoon gezond.
    Maar ik neem o.a ZMA (combi van magnesium, zink, b6) en heb het gegeven aan meerdere mensen, niet verteld wat het bij mij allemaal doet. En goh 9 van de 10 ervaren precies hetzelfde terwijl ik niet vertel van mijn ervaring want ik weet ook dat placebo's een ding zijn.
    Probleem met mineralen en vitaminen is gewoon niemand is gelijk, 100mcg van vitamine X is genoeg voor persoon A, niet genoeg voor persoon B en teveel voor persoon C. En dan heb je nog is hoeveel van die 100mcg word ook echt opgenomen door je lichaam, is bij elk persoon ook anders.
    Sorry maar vind ik dit soort reportages dan ook niks zeggend.

  • @Mallemartinnn
    @Mallemartinnn 11 місяців тому +4

    Wat ik mooi vindt om te zien is dat je even je eten bij gaat houden voor een dag. Grote vriend, 90% van Nederland eet niet zo gezond. Dus mooi dat je moraal zo superieur bent dat jij wél je magnesium voldoende binnen krijgt maar de gemiddelde nederlander ontbijt niet met granola, luncht niet met volkoren bollen en avocado en eet geen rijst met wok in de avond.
    Jullie hebben zeker een duidelijk punt gemaakt. Niet voldoende binnenkrijgen van een mineraal betekent geen tekort. Dankjewel voor deze informatie. Het is toch echter niet schadelijk, als je te weinig binnenkrijgt om dit aan te vullen met een pil? Dat doen we ook met vitamines, omega-3 etc.

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +11

      Er zullen vast mensen zijn die minder gezond eten dan Jos! Maar volkorenbrood is de meest verkochte broodsoort in Nederland en uit onderzoek van het CBS blijkt dat Nederlanders bijna elke dag van de week groenten, zuivel, vlees en graanproducten eten. Allemaal producten die een goede bron van magnesium zijn.
      Als je op een dag alleen wit brood met chocopasta, frikandellen, patat en snacks eet en geen groenten of fruit, dan zal je inderdaad een stuk minder magnesium binnen krijgen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Maar als je zo ongezond eet, krijg je ook een tekort aan vitamines, vezels en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn. Dan moet je je dieet verbeteren en niet een supplement gaan slikken als makkelijke oplossing.
      Verder is het inderdaad niet heel schadelijk om magnesium te slikken, behalve dat je mogelijk wat diarree kan krijgen - dat is wat er in de video wordt gezegd.

  • @pietjebel5224
    @pietjebel5224 11 місяців тому +10

    Sorry maar hier geloof ik dus echt helemaal niets van. Vanaf dit stukje wordt het al helemaal interessant: 6:25. In dit stuk wordt aangegeven dat de meet resultaten van vroeger en nu verschillen. De eerste logische vraag die bij mensen op moet komen is: waarom zijn de meetresultaten in de loop van tijd veranderd en waar heeft dit mee te maken? Of men het nu wil of niet de kwaliteit van ons voedsel is de afgelopen 20 jaar drastisch afgenomen.

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +1

      Er wordt aangegeven dat de meetmethoden verschillen en dat heeft ook invloed op de meetresultaten. Verschillende resultaten kun je daardoor lastiger verklaren. In dit artikel vind je een iets uitgebreider antwoord van de expert: pointer.kro-ncrv.nl/hoe-groot-is-de-kans-dat-je-een-magnesiumtekort-hebt. Er zijn volgens de expert soms aanwijzingen zijn dat sommige groenten minder mineralen bevatten, maar heel veel andere factoren hebben ook invloed op nutriëntwaarden, zoals het oogstjaar. Die variatie die er sowieso al bestaat is veel groter. Onder de streep zit er genoeg magnesium in ons eten om voldoende binnen te krijgen.

    • @ivarvdk2610
      @ivarvdk2610 11 місяців тому +3

      @@npo3kwaliteit van het voedsel wordt ook heel erg bepaald door de manier van produceren. Als er gif wordt gespoten, en de grond wordt gesloopt, kan de grond 1. Minder co2 opnemen en 2. Kunnen de microbes niet overleven. Die microbes zorgen voor veel voedingstoffen in de planten. Vandaar dat er over de jaren minder voedingstoffen in ons eten zitten door intensieve landbouw. Daarnaast is Vegetarisch eten door intensieve landbouw net zo slecht voor de natuurlijk als een carnivorendieet

    • @nena2250
      @nena2250 10 місяців тому

      ​@@ivarvdk2610Geen idee over die microbes enzo, maar het is toch vet logisch dat vegetarisch eten beter is dan vlees eten?

  • @Tous-de-le-Doki
    @Tous-de-le-Doki Місяць тому

    Ik slik magnesium citraat sinds een tijdje en slikte dit 's avond voor het slapen gaan, ik merkte dat ik hierdoor juist veel minder goed ging slapen soms zelfs de hele nacht niet terwijl ik hier normaal nog nooit last van had. Ben nu gestopt met in de avond slikken en slaap nu weer normaal.

  • @Iknowyourmama
    @Iknowyourmama 11 місяців тому +4

    Oke geen tekort, maar veel mensen halen de aanbevolen hoeveelheid per dag niet. Dan krijg je dus niet genoeg binnen toch? Oke je gaat niet dood maar je zou er meer van binnen moeten krijgen of ben ik nou gek. Een tekort kan je denk ik op meerdere manieren interpreteren.

  • @KB1305
    @KB1305 9 місяців тому

    goed programma

  • @BabaRara_sh
    @BabaRara_sh Місяць тому +1

    Magnesium kun je niet meten, in ieder geval niet via bloed.

  • @jms.amsterdam
    @jms.amsterdam 11 місяців тому +2

    ik heb 3 weken geleden een magnesium bad gehad, geweldig! Om aan te raden mijn lieve internet vrienden

    • @jms.amsterdam
      @jms.amsterdam 11 місяців тому

      Dankjewel voor de aanrader

    • @npo3
      @npo3  10 місяців тому +1

      👀

  • @ianappeldoorn7567
    @ianappeldoorn7567 Місяць тому

    Veel krampen tijdens sporten gehad voor het gebruik, erna niet meer.

  • @theodorrichey
    @theodorrichey 9 місяців тому +3

    Sick dat die Govert zo’n podium krijgt, terwijl die bij navraag niet ff zn praatjes wilt toelichten. Best wel kansloos..

  • @Bloem777
    @Bloem777 25 днів тому

    Gewoon gezond eten/leven. En volgend jaar gaat een nieuw onderzoek vast weer andere resultaten opleveren. Code roooood haha. Leven en laten leven en doe waar je je goed bij voelt.

  • @nielshorn455
    @nielshorn455 11 місяців тому +3

    In de video zie ik dat er noten worden gegeten bij het ontbijt hierdoor kom je aan je dagelijkse hoeveelheid magnesium niet iedereen eet noten en dan haal je het lastiger

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому +2

      Klopt! Noten, top! Maar, ook zonder noten kan je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh) halen. En ook als je die hoeveelheid niet elke dag haalt, heb je niet zomaar een tekort, want die hoeveelheden zijn ruim genomen.

    • @adriebreur6821
      @adriebreur6821 11 місяців тому

      ​@@npo3⁰

  • @jellesmith
    @jellesmith Місяць тому +1

    "toevallig" allemaal voeding hoog in magnesium gegeten op je full day of eating, mooi man.
    als je vlees bij je wok had gehad ipv tofu, geen avocado op je (witte) broodje had genomen en voor een andere muesli was gegaan had je opeens op een tekort kunnen zitten

  • @flodder1234
    @flodder1234 Місяць тому

    6:24 komt door ultra bewerkt voetsel stop daar mee

  • @Positivdaily
    @Positivdaily Місяць тому

    Mensen met magnesium te kort 😅 als
    Je even googled magnesium is ook belangrijk
    Om je vitamine d op te nemen is jouw magnesium te laag neemt je lichaam
    Moeilijk vitamine d op, ook leuk
    Een weetje over magnesium.

  • @lucmaas7669
    @lucmaas7669 11 місяців тому +1

    “Je mag het niet zomaar roepen” roept het toch zomaar

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому

      😅

  • @jawon70
    @jawon70 Місяць тому

    Het is geen wondermiddel🙈

  • @raymonddelange5974
    @raymonddelange5974 10 днів тому

    Wij van Magnesium adviseren....Magnesium

  • @Bosch2Boxtel
    @Bosch2Boxtel 11 місяців тому +2

    Its allllll about the money😂

    • @npo3
      @npo3  11 місяців тому

      🤑

  • @polokip22
    @polokip22 11 місяців тому +6

    Er zijn verschillende soorten magnesium en in kwaliteit.

  • @jozefien1702
    @jozefien1702 11 місяців тому +2

    Mensen hebben wel degelijk een tekort, vaak word het serum getest wat maar 1% van het totale magnesium in je lichaam bevat. Daarnaast speelt magnesium een rol bij het omzetten van vit D als je een vit D tekort hebt kun je eigenlijk al zeggen dat je een magnesium tekort hebt. Dat gaat er namelijk aan vooraf. Ook is calcium dominant over magnesium en in Nederland zijn we kampioen osteoporose er word vaak calcium voorgeschreven terwijl er eigenlijk magnesium nodig is. Laat maar eens een stukje krijt vallen is ook kalk breekt in stukken. Zelfde gebeurt met je botten als te weinig magnesium hebt en teveel calcium. Voor verdere informatie kijk eens naar het boek magnesium miracle

  • @lidysellink2221
    @lidysellink2221 Місяць тому +2

    Wat hebben de mRNA prikken goed gewerkt , de bevolking is in ieder geval niet toegenomen !

  • @michaelvan-vn9ku
    @michaelvan-vn9ku 27 днів тому

    Prioriteiten bij dit soort videos...loop eens door de appie en kijk eens wat er in die tassen beland waar onze overheid achter staat in plaats van get over magnsium te hebben....en if we wel if niet
    Doritos, bier, wit brood, vegan burgers,cola...en jullie gaan uitzoeken of we wel of niet aan de magnesium moeten...😂😂😂😂😂