Lasten kasvatus, älylaitteet, keskittymiskyky ja rakastuminen (Ali Omar) | Puheenaihe 433

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 чер 2024
  • 👍 Heitä yläpeukku, jos tykkäät videosta
    ❤️ Tilaa kanava: ua-cam.com/users/puheenaihefi?... (Ilmaista!)
    ▶️ JAKSO
    Miten älylaitteet vaikuttavat lasten kehitykseen ja kasvuun? Tuleeko vanhempana tukea vai rajoittaa lasten älylaitteiden käyttöä?
    Mihin yhteiskunnallisiin ongelmiin ihmisten ylikuormitus johtaa ja tulisiko älylaitteiden toimintaa tai käyttöä rajoittaa regulaation avulla?
    Studiossa startup-yrittäjä ja lääkäri Ali Omar. Jakso on kuvattu 1.11.2023.
    ⌚ AIKALEIMAT
    0:00 Älylaitteet
    7:51 Uni ja kuormitus
    11:30 Yksilön vastuu
    15:56 Koululaisten paineet
    18:31 Regulaatio
    25:49 Sosiaaliset suhteet
    28:16 Rakastuminen
    32:33 Uni
    34:38 Kahvin juonti
    39:00 Kuormituksen vähentäminen
    44:33 Lasten laitteiden käyttö
    48:59 Koulupäivät
    53:22 Medikalisaatio
    56:07 Maahanmuuttajat
    1:01:15 Kuri ja kasvatus
    1:15:48 Suomen koulut
    1:20:18 Kännykät pois tunneilta
    1:22:34 Innovaatiot
    1:28:28 Vanhemmuus ja parisuhteet
    🎙️ VIERAS
    Ali Omar: x.com/aliomarFIN
    🐵 JUONTAJA
    Leevi Leivo: x.com/leivoks
    🚀 PUHEENAIHE
    Discord: / discord
    Instagram: / puheenaihefi
    X: x.com/puheenaihefi
    Spotify: spoti.fi/3xlNSgm
    Apple: apple.co/3jfB2ey
    RSS Feed: anchor.fm/s/91bd59c/podcast/rss
    🔥 PUHEMEDIA
    Lohkoketju: / lohkoketjutv
    Mediskooppi: / mediskooppi
    Yrittäjä: / yrittajaco
    🎥 TUOTANTO
    Puhemedia 2023
    #kasvatus #yhteiskunta #puheenaihe

КОМЕНТАРІ • 122

  • @dildou8856
    @dildou8856 7 місяців тому +44

    Todella hyvä tämä uusi julkaisuaikataulu, jossa puskette jaksoja ulos melkein joka päivä. Näiden avulla jaksan aina lähteä iltakävelyille eikä tee edes tuskaa kun mielenkiintoinen kuunteleminen saa ajan ja askeleet lentämään :)

    • @mmteshi
      @mmteshi 6 місяців тому

      Minusta taas ihan hirveetä, kun ei kerkeä opetella ja kuunnella kaikkea tätä timanttistas kontenttia😁!

  • @hautaman
    @hautaman 7 місяців тому +12

    Yksi tämän vuoden mielenkiintoisimmista ja ajankohtaisimmista podcasteista. Ensimmäistä kertaa elämässäni aloin kuunnella jotain jaksoa toista kertaa. Kiitos, sain tästä valtavasti itselleni!

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому +1

      Kiitos! Sitten onnistuin mitä tavoittelin, nimittäin herättämään ajatuksia ihmisyydestä.

    • @hanneletikkanen9713
      @hanneletikkanen9713 6 місяців тому +1

      Samoin, toiseen kertaan kuuntelen. Ensimmäisen kerran kaikkineen, kuulen tärkeitä lasten kasvatukseen liittyviä asioita. Huippu jakso!

  • @TheJuntunen
    @TheJuntunen 7 місяців тому +24

    Ihan sairaan hyvä ja tärkeä juttelutuokio. Ja samalla mahottoman vaikea. Aikuiset on itse yhtälailla kiinni älylaitteissa joka syö ajan perheeltä, kotitöiltä harrastuksilta, unelta sun muulta. Työpaikan kahvipöydässä jokaisella on nenä kiinni puhelimessä ellei joku poikkeustapaus aloita keskustelua. Lapset ja nuoret eivät keksi tekemistä älylaiyyeiden ulkopuolelta ja sama alkaa olla aikuisillakin. Ratkaisu olisi tehdä asialle jotain, mutta ongelma on ettei kukaan halua. Tässäkin esiintyy vanha kunnon vahvistusharha tai ainakin taipumus löytää hyviä syitä sille miksi näin ei voida tehdä... lopulta syy on vain se ettei tuosta euforisesta ihanuudesta haluta luopua.

    • @Foreignmonk34
      @Foreignmonk34 6 місяців тому

      Eikä koko touhu (älylaitteiden käyttö) edes ole kovin euforista, lähinnä opittu tapa josta ei tahdo päästä irti.

  • @suspiciousentity9305
    @suspiciousentity9305 7 місяців тому +14

    Huoli teknologian ja ihmisten biologian välisen vuorovaikutuksen suhteen on aito huoli, mutta jaksossa on pari hirvittävää asiaa: puuttuu ymmärrys siitä, että laitteita on edelleen työkaluina mahdollista suunnitella tekemään rajatumpaa joukkoa eri asioita. Mikään pakko ei ole edetä sillä kapealla polulla, mitä meille yritetään viitoittaa. Tämän lisäksi vieraan halukkuus tavallaan siirtää kasvatusvastuuta jollekin EU-byrokratialle on aivan hirvittävää kuultavaa. Siitä puhumattakaan, että annettaisiin EU:lle mahdollisuus päättää entistä tarkemmin siitä, miten ihmiset saavat käyttää ainakin näennäisesti omistamiansa esineitä.
    Vieras olisi siis valmis tarjoamaan samalla EU:lle työkalut aivopestä väestöä behavioristisesti, koska ei ole valmis pitämään älylaitteita kaukana lapsista. Tämä mahdollistuisi hyvin nopeasti, jos otettaisiin ehdotuksesta vaari. Eikä ole epäilystäkään, etteikö tätä mahdollisuutta käytettäisi, jos sillä voitaisiin esimerkiksi kasvattaa epätodennäköisyyttä sille, että liittovaltiokehitys katkeaa pysyvästi. EU:n intressit näkyvät jo nyt monin tavoin koulutusmateriaaleissa. Lisäksi EU:n pyrkimykset puuttua digitaalisiin sisältöihin täysin ylimitoitetusti, sekä poliittisin motiivien ovat jo nyt ilmeisiä. Tähän päälle se, jos laitteiden sujuva käyttö sisältää toistuvia käyttäjälle kohdistettuja pehmeän puolipakollisia valintoja, jotka jollain tapaa joko sitouttavat ihmisiä kyseenalaisiin normeihin tai käyttöehtoihin, joita ei välttämättä osata kontekstualisoida suuremmassa kuvassa tai opettavat hyväksymään asioita, joita muuten pidettäisiin epätoivottavina. Vähän kuin miten esimerkiksi ylioppilaskunnan jäsenyys "ei ole pakollista". Näinä aikoina on kova pyrkimys juuri kehittää niitä työkaluja, joilla ihmisiä voidaan "kouluttaa" älylaitteiden kautta, vaikka sitten ennalta määrättyjä poliittisia tarkoitusperiä vastaavaksi väestöksi. Henkilöiden ei tarvitse välttämättä uskoa asiaan, kunhan he alistuvat ja rutinoituvat rakennettuun normiin ja keinotekoiseen konsensukseen. Jos otettaisiin edes askelia tällaisten mahdollisuuksien tarjoamiseksi EU:n tarkoitusperien palvelemiseen, aletaan olla alueella, jonka vuoksi kannattaa jo ehkä radikalisoitua. Ollaan niin lähellä ihmisyyden peruskysymyksiä ja ihmisyyden perimmäisen merkityksen kunnioittamisesta luopumista. Ollaan hyvin lähellä kiusausta kasvattaa jonkinlaista uutta jugendia, mihin en epäile että valtakoneistoissa tartuttaisiin. Ei heillä ole kannustimia vähentää addiktiivisuutta, vaan käyttää sitä omiin tarkoitusperiinsä, ehkä kohdistetusti. Väestö, jonka ensimmäinen intuitio ei ole tarttua älylaitepalveluihin oikeissa konteksteissa, vaan ehkä jopa kieltäytyä niistä on ongelma ja hidaste.
    Tässä unohdetaan myös se kysymys, tarjoaako huomattavasti myöhäisempi ensikosketus älylaitteiden kanssa ehkä jonkinlaista kilpailuetua verrattuna heihin, jotka räpläävät kosketusnäyttöjä taaperosta saakka. Ihminen joutuu kuitenkin loppupeleissä elämään tosimaailmassa, minkä lainalaisuuksista oppii kunnolla vain kehollisen kokemuksen kautta. Siinä on ero, kohteleeko laitteita työkaluina, joiden avulla saavutetaan jotain konkreettisia tehtäviä vähemmällä vaivalla vai ovatko ne tavallaan osana omaa elinympäristöä, joka on aina manipuloitavissa. Näitä rajoja hämärretään monin tavoin. Tämän lisäksi on huomioitava, että vaikka työnkuvat muuttuisivat keskialueelta ylöspäin kognitiivisesti entistä vaativammiksi, yhteiskunnat joutuvat lopulta pyörimään sillä, mitä on väestöstä saatavilla. Vaikka muissa maissa lapset oppisivat käyttämään älylaitteita vauvasta asti, heidän yhteiskuntansa ja väestönsä kärsivät myös näiden valintojen seuraukset. Jos jossain vaiheessa kannattaa ehkä välttää sen oppimista, että kaikki asiat tulevat mahdollisimman vähällä vaivalla ja suhteellisen välittömästi, niin nuorena. Että elämä on näyttöjen kanssa vuorovaikuttamista. Että se on oikeasti välttämätön osa ihmiselämää sen sijaan, että tietotekniset työkalut voivat säästää vaivaa oikein käytettyinä, työkaluina. Jos lapsi oppii älylaitteen mediankulutuksen kautta englantia, mihin tarkoitukseen muotoiltua englantia hän on oppinut? Onko tämä englannin muoto lapsen vai jonkun muun tarkoitusperiä palveleva työkalu. Opittu englanti on opittu ehkä median seuraamiseen, mutta ei välttämättä ihmisten kanssa vuorovaikuttamista varten.
    Palautetaan nyt mieleen, että valintoihin liittyy trade-offeja. Kannattaa punnita hyvin tarkoin vastaavatko saavutetut hyödyt hintaa ja olisiko ehkä syytä ottaa askel taaksepäin, jotta voidaan tunnistaa muitakin aivan todellisia vaihtoehtoja. Näin tuhoisa työkalu ei ole kuluttajalle hyvä työkalu, eikä se siitä parane jakamalla valtaa ja uusia digitaalisia työkaluja poliitikoille. Se, kuka on laitteen käyttäjä on hämärtynyt pahasti. Itse en hyväksyisi tässä jaksossa heitettyä EU-sääntelyä. En mistään hinnasta.

    • @Sethae
      @Sethae 7 місяців тому +2

      Tässähän se asia on sanottu, mutta tämä on sellaista "foliohattuilua", jossa oletetaan, että asiantuntija, byrokraatti ja poliitikko eivät ole hyväntahtoisia ja kansalaisen asialla, mikä on vääräoppista. Tosiasiassa valtaapitävän eliitin vinkkelistä tyhmä, aloitekyvytön ja kastroitu kansalainen on paras mahdollinen kansalainen. Liekkö se sattumaa, että sellaisia meistä on tullut ja tulossa.

  • @wowhemuli
    @wowhemuli 7 місяців тому +25

    Nyt oli taas Leeviltä erittäin hyvä jakso, kiitos tästä😀

  • @eemeli5105
    @eemeli5105 7 місяців тому +23

    Omaria uudelleen vieraaksi jos on halukas. Teidän ehkä jopa paras ja ajatuksia herättävin jakso tähän asti.

  • @Senran5
    @Senran5 7 місяців тому +27

    Aivan vangitsevan mielenkiintoinen jakso! Yksi teidän parhaista.
    Todella terävä ja karismaattinen vieras.

  • @ninyli1
    @ninyli1 7 місяців тому +11

    Vanhemmuus ja aikuisuus on todella hukassa. Sen näkee opettajana töissä päivittäin. Lasten, nuorten ja aikuisten tyhmistyminen on ikävä tosiasia.

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 7 місяців тому +1

      Sitä se vastuuttomuus tuottaa.

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому

      Jep, sitä vähän pelkään, ainakin osalla nuorista/lapsista. Hävettää, mutta minusta on tullut samanlainen vanhus, joka pelkää nuorison puolesta. Ehkä ei pitäisi, ehkä pitäisi.

  • @elcapitan6605
    @elcapitan6605 7 місяців тому +6

    Autolla ajaessa sitä on kauhuissaan kun katselee ratin takaa miten ihmiset pyöräilee, kävelee, ulkoiluttaa koiriaan samalla tuijottaen pelkästään sitä puhelimen ruutua. Olisi hyvä ehkä alkaa julkaisemaan uutisissakin tieto, että kun joku on jäänyt auton alle niin oliko kännykkä kädessä ja joku watsappi kesken.

  • @mkoskinen6979
    @mkoskinen6979 7 місяців тому +4

    En voisi olla enemmän mielissäni että nostitte tämän teeman. Hieno keskustelu. Ihmiset, jakakaa parhaanne mukaan tätä nimenomaista jaksoa ja tätä teemaa eteenpäin. Näin pyrin itse toimimaan. Aihe on ihmiskunnan kehityksen kannalta merkittävä. Ajoitus näin isänpäivän alla ei voisi olla parempi. Kiitos.

  • @tainahuhtiainen9552
    @tainahuhtiainen9552 7 місяців тому +2

    Tämä jakso pitäisi jokaisen opettajan, antaa yläluokkalaisten kuulla.
    Siinä olisi nuorille paljon ajattelua, keskustelua ja oma aloitteista testailua, koulun kotityö tehtäviä ym. josta kehittää yhteistä ymmärrystä meidän kaikkien tulevaisuuden hyvinvointia.
    Muiden myös alakoululaisten vanhempien, tulisi myös kuulla tämä.

  • @doomtastic3635
    @doomtastic3635 7 місяців тому +3

    Kasvatus olin ulkona, älylaitteet ihmettelin, keskittymiskyky on vielä ja rakkaus on❤

  • @eeva-liisavirtanen1585
    @eeva-liisavirtanen1585 7 місяців тому +12

    Eivät kai kaikki ihmiset ole älylaitetöissä. Täytyy jonkun tehdä kunnon töitäkin.

    • @razielfall
      @razielfall 7 місяців тому

      Ei mene kauan niin älylaitteet, robottien avulla tekee ne "kunnon työt"

    • @angelofdeath832
      @angelofdeath832 7 місяців тому +1

      Mene töihin

  • @katselijaFIN
    @katselijaFIN 6 місяців тому +1

    Timanttisen hyvää keskustelu todella tärkeistä asioista. 💥Joku päivä sitten viimeksi mietin, kuinka lapset, nuoret ja me aikuiset olemme nykyisen teknologian suurkuluttajia, joka ei ole hyväksi kenellään.
    Ali osaa puhua erittäin hyvin ja selkeästi näistä asioista.
    Kiitos myös Leeville. Teillä on hyvä kanava!

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 6 місяців тому

      Kiitos! Olen laiteaddikti, myönnän sen. Haluan myös parantua. Se ei ole kenellekään hyväksi, kun liika on liikaa.

  • @juhasaren2095
    @juhasaren2095 6 місяців тому +1

    Mahtavaa settiä taas kerran äijiltä!

  • @Mustamakkara69
    @Mustamakkara69 4 місяці тому

    Hyvä vieras! Alilla on paljon hyviä mielipiteitä ja hänen tapansa puhua on miellyttävä.

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 2 місяці тому +1

      Kiitos! Niin paljon sanottavaa, että välillä meinaa pakahtua! Onneksi joku jaksaa kuunnella! Se antaa virtaa! :)

  • @youngThrashbarg
    @youngThrashbarg 7 місяців тому +3

    Ehkä en puhuisi "lapsen murtamisesta" vaan siitä että opittaisiin noudattamaan yhteisiä sääntöjä ja toimimaan niiden puitteissa.

  • @friendship779
    @friendship779 7 місяців тому +1

    Thanks!

  • @tstmv
    @tstmv 7 місяців тому +4

    Hyvä jakso! Voisitte tehdä ihan lman jakson kofeiinista, kahvista ja sen vaikutuksista. Miten päivittäinen kofeiinin käyttö vaikuttaa ihmiseen ja millä tavalla.

    • @puheenaihefi
      @puheenaihefi  7 місяців тому

      Moro! Hyvä idea! 👍 - Rami 🧔🏻‍♂

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому

      Tää on vitsi, mutta siitä jaksosta tulisi lyhyt. Ihminen ei tarvitse piristeitä, mutta kun on löytänyt ne, niitä se sitten käyttää. Ja kaikki tietää, ettei evoluution tiedossa olevin hienoin kone, aivot, tarvitse lisäaineita. 😊

    • @Foreignmonk34
      @Foreignmonk34 6 місяців тому

      Enemmän kiinnostaisi nykyään kovassa nousussa oleva trendi nuuskasta ja vielä erityisemmin nikotiinipusseista, joita tietyissä piireissä lähes kaikki käyttävät. Parempi varmasti kuin tupakointi, mutta...

  • @jussi81
    @jussi81 7 місяців тому +3

    Olipa mielenkiintoinen vieras ja aiheet. Paljon helposti ymmärrettävää järkijuttua. Toivottavasti myös päättäjät katsovat tämän, erityisesti vasemmalle kallellaan olevat. ;D

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому

      Kiitos! Koska olen monisanainen, polveileva ja rönsyilevä, pelkäsin, etten saa kurottua tarinankaarta selkeäksi kokonaisuudeksi ja tulisin helposti väärinymmärretyksi.

  • @KhiraLaine
    @KhiraLaine 7 місяців тому +3

    Kiitos Ali Omar! Erittäin hyviä ajatuksia ja tärkeä aihe. Leevi, olisiko haastatteluun ala-/tai yläkoulun luokanopettaja tai koulukuraattori tms. koskien samaa aihepiiriä? En tiedä onko joissain jaksoissa jo, mutta voisi olla hyvä jatkaa tästä samasta aiheesta. Kiitos jaksosta! ❤️

    • @puheenaihefi
      @puheenaihefi  7 місяців тому

      Moro! Yläkoulun opettajia tullaan kutsumaan vieraiksi 👍- Rami 🧔🏻‍♂

    • @KhiraLaine
      @KhiraLaine 7 місяців тому

      @@puheenaihefi Mainiota!

  • @j.j.k2073
    @j.j.k2073 6 місяців тому +1

    Teleoperaattoreille velvoite seurata puhelimen käyttäjien ikää henkilön ollessa alaikäinen. Liittymää ei voi aktivoida älypuhelimessa alle 11-vuotiaalle. Siten vois ainaki vähän yrittää rajata puhelimen käyttöä lapsilla.

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 6 місяців тому

      Jotain tällaista pitää miettiä, kun me aikuiset vanhempina ei välttämättä kyetä omaa käyttöä rajoittamaan puhumattakaan lapsen käyttöä.

  • @user-jl4hf4zf8c
    @user-jl4hf4zf8c 7 місяців тому +1

    Katselin tätä aihetta mielenkiinnolla ja en oikein tiedä millä tavalla tähän tulisi suhtautua. Tässä keskustellaan paljon yhteiskunnan ongelmista, jotka varmaan pääosin pitää paikkaansa "ainakin pinnallisesti katsottuna". Tässä keskustellaan myös "medikalisoitumisesta", joka minun mielestäni johtuu, osittain "huonosti johdetusta" mielenterveyspalvelvelusta. Meillä ei suomessa ole esimerkiksi mahdollisuutta valita lääkkeetöntä hoitoa - en tiedä johtuuko se "resurssien puutteesta", "halusta", vai "tiedon puutteesta". Mielenkiinnolla kuitenkin kuuntelin tätä keskustelua. Keskustelussa "särähti korvaan" tämä vanhempana lapselle opettaminen käyttäen "kuria" ( jonkinlaista valta asemaa ) ja se että lapsi oppisi alistuessaan ? Olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että lapsi tarvitsee sekä "rajoja" että "rakkautta". "Olen opiskellut leipätyöni ohessa "hevospsykologiaa", ja sen kautta tullut siihen tulokseen, että tämä ei ole oikea tapa opettaa asioita "hevosille" eikä "lapsilleen". Oppimisen ainoa "punainen lanka" on se että kaikki oppiminen tapahtuu niin hevoselle kuin lapselle - ymmärryksen kautta. En ole "kilpailuhenkinen", siksi katson tätä asiaa eri perspektiivistä kuin "Ali Omar". Jos peilaan asiaa eläimimen kautta "tässä tapaukseesa" hevosen, saadaan kyllä alistamisen kautta hevonen toimimaan, mutta ei saada rakennettua todellista suhdetta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi "hevosten" kanssa sitä, että kiperän tilanteen edessä hevonen ei luota ihmiseen. Mikäli haluamme saada todellisen "toimivan suhteen" kahden ihmisen välillä, se tapahtuu ainoastaa "luottamuksen rakentamisen kautta - ei "pakottamisella" eikä "uhkaamalla". Ihminen on hevosten kanssa yläpuolella, samoin kuin aikuinen lapsen yläpuolella, mutta ei dominovassa suhteessa - luottamus ansaitaan molemmissa tapauksissa aidolla läsnäololla jossa on sekä "rajoja" että "rakkautta". Pääosin olin keskustelusta samaa mieltä - mutta täysin en sitä allekirjoita.

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому

      Joo, tämä onkin vivahteikas asia ja vaikea löytää oikeita sanoja kuvaamaan asiaa. Tarkoituksenani oli sanoa, että tietyt ulkorajat (itsensä vahingoittaminen, toisen vahingoittaminen ja tiettyjä ei-toivottuja käytökset) kitketään käytöksestä pois kielteisillä palkinnoilla (rangaistus), jolloin ihminen oppii "alistumaan" (olemaan uhmaamatta kieltoa, koska on jo oppinut, että aina tulee kielteinen palkinto. Ja tämä koskee vain keskeisiä ulkorajoja. Jos rajoja ei riko, saa toimia täysin vapaasti. Tarkoitan tällä siis behaviourististä oppimista. Sivuhyötynä tulee se, että oppii tottelemaan auktoriteetteja (koska siitä on useimmiten hyötyä). Kun tällainen on saavutettu, alkaa sitten suhteen luominen ja luottamuksen rakentaminen eli oppiminen turvalliseen suhteeseen. Mikäli tätä ensimmäistä ei ole saavutettu, jää interaktio jännitteiseksi ja jatkuvaksi valtataisteluksi. Näen, että ihminen on aina jonkinlaisessa valtasuhteessa toiseen. Myös minä. Jos en riko rajoja, saan toimia varsin vapaasti. Ja jos rikon, niin joku kyllä aina pysäyttää minut. Samoin hevonen on selvässä alistetussa suhteessa ihmiseen, tuskin hevonen omasta tahdosta ihmistä kantaa. Mutta se mitä EN tarkoita on se, että tämä valta-asemassa oleva käyttäisi asemaansa hyväkseen. Päinvastoin, hänen tulee vartioida tinkimättömästi lapsen omaa etua (vaikka se olisi lapsen tahtoa vastaan). Toki kun ikää tulee, tulee vastuuta ja vapauksia sopivassa määrin. Missään tapauksessa lasta (tai eläintä) ei nujerreta henkisesti alistumaan koneenomaisesti. Ainoastaan kitketään pois ei-toivottu toiminta. Sitä on mielestäni sosiaalistuminen. Koska laumassa statuksen tavoittelu on sisäänrakennettu, oppii lapsi tavoittelemaan laumastatusta muilla kuin kielteisellä käytöksellä (fyysinen voima, aggressio).

  • @friendship779
    @friendship779 7 місяців тому +4

    ihan selkeästi isovanhempien aikainen kasvatustapa, siis minun kaltaisen vanhuksen isovanhempien aikainen.
    Viime vuosituhannen puolella kasvatus oli ihan oikeilla jengoilla, mutta sitten pedagogit alkoivat opettaa, että vanhemmat on lasten kavereita ja lapset voivat itse päättää asioista ja perhe menee lasten ehdoilla.
    Jolloin kaikki alkoi mennä päin vilttihattua.
    PS. Ali Omareita voisi hakea Suomeen vaikka parituhatta ensi alkuun, 10-20 isompiin kaupunkeihin, koska on ihan selkeästi arvot oikealla kohdallaan.

  • @Tk-kq7yt
    @Tk-kq7yt 7 місяців тому +3

    Kerrankin tästä puhutaan kunnolla jossain. Itsellä on paha älypuhelinriippuvuus ja ketään ympärilläni ei kiinnosta koska käyttävät itsekkin. :D

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому

      I feel you. Anna läheisesi laittaa rajat Screentime tai vastaava Androidissa.

  • @liitotonttu
    @liitotonttu 7 місяців тому +2

    Ihan hyvää juttua, mut menee asiantuntijalta sekaisin adhd ja adt termit.
    Jk. näköjää ei pelkästään sekoita sitä vaan puhuu ihan väärää tietoo, jonka tunnustaa n. 56 min kohdalla.
    Ottakaan sinne joku oikee asiantuntija puhumaan näistä molemmista termeistä, ettei jää vain ihan "uuden" totuuden tiedon varaan. Vaikka esim. Sami Leppämäki.

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому

      Joo, en missään muotoa ole asiantuntija. Mutta uskallan epäillä ja pohtia itsenäisesti, myös silloin kun muut ajattelevat eri tavoin. Olen huomannut arkielämässä, että keskittymiskyky vaihtelee ja voi kehittyä. Minun keskittymiskyky on tunnetusti heikko, ja ajatus lähtee laukalle samantien keskustelussa. Mutta resilienssiä on kyllä senkin edestä. Uskon, että (me) lääkärit diagnoosimme myös normaalia vaihtelua diagnooseiksi ja toisaalta lääkkeet ovat ainoat, joita tarjoamme. Huom! En halua vähätellä tiedettä, enkä ammattikunnan ammattitaitoa. Mutta esitän vastakkaisen mielipiteen. Intuitioni on, että osalla tarkkaavaisuushäiriölapsista on heikko resilienssi ja hermosto opetettu liikastimulaatioon (käyvät ylikierroksilla tavallaan). Aiheesta olisi hauskaa väitellä asiantuntijan kanssa.

  • @user-fh6kl4uw3v
    @user-fh6kl4uw3v 7 місяців тому +1

    Onko se startup yrittäjä lukenut jotain selfhelp oppaita enkuks kun ei onnistu suomeks.

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому +1

      En, mutta liikaa vaikutteita englanninkielestä, kun lukee lähinnä jenkkiartikkeleita. Lähtökohtaisesti taistelen englanninkielen ylivaltaa vastaan, koska kansallinen kieli tulee säilyttää. Mutta minkäs teet, kun joskus ei tule mieleen kuvaavaa suomen kielen sanaa ja heti tulee mieleen enkuksi.

  • @suspiciousentity9305
    @suspiciousentity9305 7 місяців тому +2

    Kiteyttääkseni vielä miksi jyrkät sanavalinnat edellisessä: tässähän puhutaan periaatteessa vallan luovuttamisesta jollekin muille tahoille kuin lapsen vanhemmille koskien sen riskin toteutumista, kasvatetaanko lapsista käytännössä addikteja. Siis esimerkiksi EU:lle. Tämän päälle luotaisiin olosuhteita, joissa olisi todennäköisempää, että näitä uusia sääntelytyökaluja voitaisiin käyttää tavalla, joka ei olisi alkuun ilmiselvää, esimerkiksi vaikeasti havaittavaan asennevaikuttamiseen. EU:han ei tällaiseen koskaan sortuisi. Toiminta on aina niin läpinäkyvää ja edelliset päätökset pelisäännöistä pitävät niin hyvin.

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому

      En kannata ylenmääräistä säätelyä. Mutta älylaitteet tuhoavat meitä, mutta enää ilmankaan ei voida olla. Siksi varmaan rajoitetaan.

  • @bnee2320
    @bnee2320 7 місяців тому +1

    Paras jakso miesmuistiin. Todella ajankohtainen ja tärkeä. Kiitos.

  • @Jari1973
    @Jari1973 7 місяців тому +2

    Hyvä jakso!
    Omasta kokemuksestani sanoisin että ihmiset joilla on oikea elämää haittaava ADHD eivät todellakaan käytä älylaitteita yhtään enempää kuin on pakko.. voimat menevät ihan normaaleihin asioihin, jopa paikallaan oloon.. ei ole keskittymis- ja tarkkaavaisuushäiriötä, jos jaksat pelata tai olla somessa 2-6 tuntia päivässä 🤔
    Yksi ongelma tuon kuormituksen suhteen on se, että kuormitus vähenee ainoastaan tekemällä vähemmän.. jos henkilön voimavarat riittävät 2 h työpäivään.. ne eivät riitä 8 h työpäivään vaikka yhteiskunta kuinka vaatisi 🤔

    • @Sethae
      @Sethae 7 місяців тому

      ADHD on vika dopamiinijärjestelmässä. Se on mielihyvähakuista, impulsiivista toimintaa. Pelit, videot jne. on suunniteltu maksimoimaan dopamiinivastetta. Minulla on diagnosoitu ADHD ja parikymppisenä pelasin kaiken valveillaoloaikani. Somet olen nykyään aika pitkälle kyllä kaikki poistanut, sillä ne eivät tuota minulle minkäänlaista hyötyä, mutta kyllä minä voin selata vaikka twitteriä ja klikkailla youtubea loputtomiin. Pystyn tekemään lähes kaikkea muuta paitsi sitä, mitä pitäisi ja mitä haluaisin tehdä. Lääkkeet toki auttavat pysymään asiassa.

  • @mervi1137
    @mervi1137 7 місяців тому +1

    Nyt en ymmärrä, Ali sanoi että on melkein mahdotonta että nykyään ei olisi älypuhelin taskussa.Tosi helppoa, puhelimen voi jättää kotiin kun lähtee esim.lenkille tai jonnekkin.Kaikkea ei tarvitse puhelimeen linkittää.Pankkikortti korttina tai käteinen raha,
    joten ei tartte puhelinta.Kun on vapaalla ei kenenkään tarvitse aina olla saatavilla.Ihan itsestähän puhelimen käyttö on kiinni.

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому

      Niin on, mutta kyllä se entistä vaikeampaa osalle olen. Olen addikti.

  • @qwertyu600
    @qwertyu600 7 місяців тому +4

    Jes, jes, jessss

  • @tainahuhtiainen9552
    @tainahuhtiainen9552 7 місяців тому +1

    Miten olisi jos luokkahuoneissa olisi kirkas valo lamput päällä, päivän ekana 30 minuutin ajan?
    Vaikka viikossa, parina päivänä.. syyskuun lopulta maaliskuulle.

    • @RainFor3st
      @RainFor3st 7 місяців тому +1

      Mielenkiintonen ajatus. Itse muistan kouluajoilta kuinka usein aamuisin väsytti niukkojen yöunien ja liian vähäisen aamupalan vuoksi aamun ensimmäisten tuntien ajan. Siihen vielä kaamos lisäksi.

    • @Foreignmonk34
      @Foreignmonk34 6 місяців тому +1

      Itse olen todennut 1-2 vk etelän loman parhaaksi hoidoksi. Joo, mutta ei voi koko valtakuntaa Välimerelle lennättää...

  • @andrex6288
    @andrex6288 7 місяців тому

    Olipa hyvä vieras! Olisi mahdollisesti kiva kuulla häneltä vielä lisää jatkossa

  • @VeskuCoo
    @VeskuCoo 7 місяців тому

    Oli kyllä todella hyvä jakso. Jaan kyllä saman mielipiteen tämän tohtorisykerön kanssa

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому +2

      Kiitos! Otan tuon uuden lisänimen ehdottomasti käyttöön! Oli pienenä yksi lempiohjelmistani! 😂😂😂

    • @VeskuCoo
      @VeskuCoo 7 місяців тому

      @@aliomar1975 Tohtorisykerö oli pienenä myös oma lempparini❤️

    • @VeskuCoo
      @VeskuCoo 7 місяців тому

      Niin ja, olipa kerran elämä oli kans hyvä. Broidille oli joskus niitä vhs:lle nauhotettu niin tuli katsottua kaikki läpi moneen kertaan 😄

  • @juusohanninen1448
    @juusohanninen1448 7 місяців тому +2

    Mahtava jakso ja vieras! Laittoi miettimään omaa älylaitteiden käyttöä ja sen haittoja. Olen itsekin huomannut unen merkitystä töissä keskittymiseen ja usein huonosti nukuttuna keskittyminen ja tehokuus on aika heikkoa.
    Aikuisetkin saattavat toimia kuin lapset joten tämän keskustelun avulla on mahdollista välttää pahimmat nälkäkiukku konfliktit.

  • @DeeDee-ce6nu
    @DeeDee-ce6nu 7 місяців тому +2

    Näitä lisää 5/5

  • @jonikallio6581
    @jonikallio6581 7 місяців тому

    Voisikohan lapsen ensin opettaa vähän näkemään nälkää että kokee sen nälässä olon ja tätä kautta löytää keskittyminen ruuan syöntiin?

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому

      Nälkä on sinällään ihan normaali olotila, mutta sadistinen on turha olla. Mutta kyllä lapsi opetetaan syömään monenlaista ja toisaalta myös opetetaan olemaan nirso. Nälkä on hyvä motivaattori, mutta voi kyllä johtaa eeppiseen itkupotkuraivariin. Helpompi lapsen ja aikuisen on olla, kun syöminen on ongelmatonta. (Syömishäiriöt ovat asia sikseen).

  • @jokuvaa9543
    @jokuvaa9543 6 місяців тому

    Sanoit Leevi, että kuuntelet paljon neurotieteilijöiden podeja yms. Oisko heittää jotai suosituksia niistä? Kiinnostaisi itseäkin

    • @puheenaihefi
      @puheenaihefi  6 місяців тому +1

      Huberman Lab on kaikkein isoin ja tunnetuin. Myös laadukkain omasta mielestäni. Stanfordin professori tuo Huberman, välillä tekee jaksoja yksin ja välillä haastattelee muita tutkijoita. UA-camsta löytyy ja muualtakin. - Leevi

  • @KoeTyyppi-sw3zs
    @KoeTyyppi-sw3zs 6 місяців тому

    Erinomainen jakso ja hyviä näkökulmia. Positivistisen tieteenalan koulutuksen saanut henkilö katsoo kuitenkin hieman kapeasta näkökulmasta asiaa, ja olisi paikallaan katsoa esim. kriittisesti behavioristista näkökulmaa. Se rikastaisi Omarin ja läheisten elämää. Omar vaikuttaa hyvältä keskustelijalta, ja tulisi paremmaksi, kun saisi haastetta esim. kasvatuksellisiin näkökulmiin vahvan luonnontieteellisen näkökulman ulkopuolelta. Muuten pojasta tulee vastareaktiona humanisti. 😄

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 6 місяців тому

      Sitä toivonkin, että saisin jonkun studiossa haastamaan ajatuksia. Siinä testattaisiin kivasti molempien resilienssiä! Lopputulos olisi varmasti mielenkiintoinen :) Tuo jäi ehkä puolitarkoituksella varsin kapeaksi tuo mun soveltava kasvatusmetodi. Ulkorajat piirrän behavioristisella viitekehyksellä ja toimeenpanen, mutta sitten niiden rajojen sisällä ote on hyvin keskusteleva, väittelevä. Lapseni onkin oppinut jo liian hyvin, että "isin kanssa voi neuvotella" (eli siis vedättää). Olen joutunut koko kasvatusta ja suhteenmuodosta siis ihan itse opettelemaan, kun se ei minulta luonnostaan onnistu (en ole ihmisläheinen ihminen, enemmän asiakeskeinen - jos kuvailee). Eihän se behaviorismi kaikkea selitä, mutta näen että se on aika paljon pohjalla ja siihen sitten lisää vivahteita muista teorioista! Se tästä puuttuisi, kun pojasta tulisi humanisti! 🤣🤣🤣🤣 (no ei vainikaan)

    • @KoeTyyppi-sw3zs
      @KoeTyyppi-sw3zs 6 місяців тому +1

      👍🏻 Pidin jaksosta ja siinä oli selkeitä näkökulmia, kaikesta ei kuulukaan olla samoilla linjoilla. Mukava kuulla, että haluat opetella itselle vähemmän luontaisia asioita.
      Ehkä puheenaihe tunnetaan siitä, että vieraan annetaan puhua, mikä on ehdottoman hyvä asia. Minun kokemuksessa Puheenaihe myös haastaa. Toivottavasti kommentini sai uutta ajateltavaa, eikä koettu pelkästään kärkkäänä! Hyvää jatkoa. Miellään kuulisin sinua muissakin aiheissa.

  • @toohightosleep4380
    @toohightosleep4380 7 місяців тому +1

    Mielenkiintoinen pätkä mutta Omar voisi koittaa vähentää "niinku" sanan käyttöä 😂 Tuli about 1000 kertaa. Samoin kuuntelisi loppuun mitä toinen sanoo eikä hokisi "Jes Jes Jes"

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 7 місяців тому

      Jep. Huomasitko sen, että ketjussa sanoin: ”Ja tämä puolestaan tarkoittaa sitä…” 😂😂😂
      Jes tulee, kun ei jaksa odottaa, että saisi ITSE puhua. 😂

    • @toohightosleep4380
      @toohightosleep4380 7 місяців тому

      @@aliomar1975 Haha ymmärrettävää joskin ärsyttävää. Hyvää keskustelua anyway, kiitos siitä molemmille!

  • @villeveikko1
    @villeveikko1 7 місяців тому +5

    53:39 siis kuinka pihalla te ootte asiasta ja toisen pitäs olla vielä lääkäri??
    ADHD ON SYNNYNÄISTÄ.
    ADT ON OPITTUA KÄYTÖSTÄ.

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 7 місяців тому +3

      Ja kyllä, ADHD:ta ylidiagnosoidaan koska ADT:ta ei nähdä muilla kuin aikuisilla vaikka todellisuudessa suurin osa ADHD diagnooseista on todellisuudessa tehty ADT takia

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 7 місяців тому

      Siitä kertoo se että somen ja älylaitteiden myötä diagnoosit on lisääntyneet moninkertaisesti ja älylaitteet eivät aiheuta vielä syntymättömille lapsille ADHD:ta ja yleisin ADHD aiheuttajakin vähenee jatkuvasti eli raskauden aikainen tupakointi ja atsovärien käyttö

  • @eeva-liisavirtanen1585
    @eeva-liisavirtanen1585 7 місяців тому +6

    Miksi käyttää älypuhelinta? En minä ainakaan tarvitse.

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 7 місяців тому

      Ei ehkä kannattaisi ylpeänä mainostaa omaa tietämättömyyttään ja tyhmyyttään 😂 jos sä et keksi yhtään mitään syytä miks jotku ihmiset älylaitteita käyttää niin se kertoo valitettavasti sun tietämättömyydestä ja sivistyksen puutteesta 😂😂😂

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 7 місяців тому

      Sama ku mä kysyisin et miks kukaan käyttää housuja? En minä ainakaan semmosia tarvitse 😂😂

    • @RainFor3st
      @RainFor3st 7 місяців тому +2

      @@villeveikko1Kerro miksi sinä näät älylaitteet hyödyllisinä itsellesi? Olisi mielenkiintoista kuulla.

  • @antumurikks4861
    @antumurikks4861 5 місяців тому

    siinä on kouluilla haasteita noiden kännyköitten käytön kanssa

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 4 місяці тому +1

      Sanopa muuta. Osissa kouluissa laitetaan pois tunnin ajaksi. Luulenpa, että yleistyy.

    • @antumurikks4861
      @antumurikks4861 4 місяці тому

      @@aliomar1975 tossa oli joku laki takana ellen väärin muista. että saa olla kännyt päällä aina

  • @MikkoVille
    @MikkoVille 6 місяців тому

    Ainoa tapa saada lapsi syömään? Jostain syystä lapsia ei kauheasti kuollut 70-80 -luvulla nälkään, vaikka ei videota laitetukaan nenän eteen pyörimään... Aika erikoisia väitteitä tällä lekurilla.

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 6 місяців тому

      Ei pitäisi, mutta niin ne aikuiset nykyään tekee: puuduttaa 1-2v lapset iPad/puhelimella.

  • @j.j.k2073
    @j.j.k2073 6 місяців тому +1

    Familylink kannattaa asentaa aina lapselle.

    • @aliomar1975
      @aliomar1975 День тому

      Laitettu. Sillä kun vielä saisi vinkumisen pois päältä.

  • @MrUusikaupunki
    @MrUusikaupunki 7 місяців тому +4

    Puhakaa raullisemin! Rätä tätä tätä tää. Miksi pitää puhua, kuin orava hapoissa?

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 7 місяців тому +3

      Sä voit UA-camssa laittaa tosta asetusvalikosta videon sellaiselle toistonopeudelle kuin haluat.
      Esim kuten tämäkin vieras kertoi kuuntelevansa kaikki ohjelmat 2,5 kertaisella nopeudella joka kuuluu hänen puheessaankin.
      Hän ikään kuin varmistaa ettei hän ymmärrä käydyn keskustelun sävyjä ja keskustelijoiden mielentiloja ja tunteita.
      Näille ihmisille ihan lähitulevaisuudessa tekoäly ja robotti puhesyntetisaattori tuottaa loputtoman määrän podcasteja kuunneltavaksi 😂
      Itse kuuntelen esim Ben Shapiroa 0,75 kertasella nopeudella ja se kuulostaa siltiki normaalia nopeammalta puheelta vaikka toisen keskustelukumppanin puhe kuulostaa jo todella hitaalta

    • @RainFor3st
      @RainFor3st 7 місяців тому

      ⁠@@villeveikko1
      Mietin samaa tätä kuunnellessa ja päätin kokeilla nopeuttaa tätä podia. 1,25x tai 1,5x nopeus oli sellainen, että pystyin hyvin keskittymään ilman, että se vaikutti merkittävästi tunteiden ja keskustelun sävyn analysoimiseen. Silti tykkään eniten normaalista nopeudesta, koska kuulee puheen luonnollisesti.

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 7 місяців тому

      @@RainFor3st kokeilitko tota 2.5x nopeutta jolla toi vieras kertoi kuuntelevansa kaikki ohjelmat 😅

  • @alfrednahka5948
    @alfrednahka5948 7 місяців тому +2

    Lol eka

  • @CowboyJohn123
    @CowboyJohn123 7 місяців тому +1

    Onko tää eka musta mies puheenaiheessa?

  • @laurigrohn
    @laurigrohn 7 місяців тому +2

    KAUDEN HEIKOIN JAKSO.

  • @eeva-liisavirtanen1585
    @eeva-liisavirtanen1585 7 місяців тому +6

    Vanhemmat eivät osaa kasvattaa.