Kiitos paljon selkeästä videosta. Pitää palauttaa mieleen yhtälöt vuosikymmenien jälkeen amk valintakoetta varten. Täytyy kyllä katso vielä toisenkin kerran.
Ei pysty korjaamaan, koettakaa selvitä. Olet toki oikeassa, sanon taas yhtä ja tarkoitan toista. Jos lataisin uuden videon tilalle, sitä ei tarjota teille katsojille yhtä agressiivisesti kuin tätä hyvin suosittua videota, joten toivotaan kaikkien huomaavan virheen täältä kommenttikentästä.
Hyvä kysymys! Tuo askarruttaa monia. Kertolaskussa on erilaiset säännöt ja se on laskuna helpompi. Käytetään samoja peräkkäisten etumerkkien sievennyssääntöjä, kuten esim. - - = + Yhteen- ja vähennyslaskut ovat erilaisia, ja niiden kohdalla peräkkäisten etumerkkien sääntöjä käytetään vain silloin, kun ne merkit ovat heti peräkkäin, eli niiden kahden merkin välissä ei ole yhtäkään numeroa. Jos miinusmerkkien välissä on numero, kuten mainitsemassasi laskussa -3 -3, ajatellaan näin: Oli kolme astetta pakkasta (ensimmäinen -3) ja lämpötila kylmeni (seuraava miinus) 3 astetta (kolmonen), joten uusi lämpötila on -6. Tätä asiaa selvennetään myös videolla ua-cam.com/video/mdv2gBkIZDo/v-deo.html, jonka voit katsoa muistin virkistämiseksi. Siis plus-laskussa lasketaan ensimmäisestä numerosta alkaen lämpömittaria ylös ja miinuslaskussa lasketaan ensimmäisestä numerosta alkaen alaspäin. Kysy rohkeasti, jos tämä jäi vielä epäselväksi.
Ei voi. Tässä yhtälössä ei kerrottu, mistä luvuissa on kysymys. 3/4 on 75 % luvusta 1, mutta kyseessä voi olla toisenlainen tilanne, esim. yhtälö, jossa selvitetään, paljonko x-punnus painaa. Esim. 4 punnusta painaa yhteensä 3 kg. Paljonko painaa 1 punnus. Silloin x=3/4 kg, mikä voitaisiin sanoa x=750 g. 3/4 on mahdollista ilmaista koska vain muodossa 0,75. Se ei kuitenkaan yleensä ole tarpeen. Ongelmana on se, että jos vastaat 0,75 voi kyseessä olla pyöristetty luku 0,752318523 tai 0,74511002, eikä tasan tarkkaan 0,7500000000000000.... kuten 3/4 on automaattisesti. Murtoluku on aina tarkka vastaus, ei ikinä pyöristetty.
Kiitos. Piti kerrata yhtälöitä 20 vuoden tauon jälkeen ja hyvin muistui mieleen näin selkeällä opetuksella.
Oot kyl lifesaver🙏🙏❤️
Olipas loistava ja hienosti selitetty video. Kiitos
Kiitos ope. 💛
Kiitos hyvästä ja opettavaisesta videosta! Tämä oli tarpeen, kun matikan kokeeseen kertaus jäi viimeiselle päivälle😁
Kiitos paljon selkeästä videosta. Pitää palauttaa mieleen yhtälöt vuosikymmenien jälkeen amk valintakoetta varten. Täytyy kyllä katso vielä toisenkin kerran.
kiitos paljon auttaa tosi paljon!!
Huomenna matikan koe yhtälöistä ja en oo millää jaksanu lukee nii katoin sit tän videon ja tää autto, kiitos!
Kiitti hyvästä kertauksesta
Tämä olisi pitänyt nähdä +20 vuotta sitten. Olisi kerrasta oppinut. Paras ja ehdottomasti selkein yhtälöopetusfilmi mitä tämä vanha vuohi on nähnyt.
Kiitos!
Korkaa viimeisen yhtälön ratkaisusta "Montako kertaa 30 mahtuu 11:een?", kun pitää olla "Montako kertaa 11 matuu 30:een?"😅
Ei pysty korjaamaan, koettakaa selvitä. Olet toki oikeassa, sanon taas yhtä ja tarkoitan toista. Jos lataisin uuden videon tilalle, sitä ei tarjota teille katsojille yhtä agressiivisesti kuin tätä hyvin suosittua videota, joten toivotaan kaikkien huomaavan virheen täältä kommenttikentästä.
Mietin et tossa on eka -3-3 ja se on kuitenkin -6 ... et mihin menee se - ja - on plus sääntö? Kun sit taas siinä jakolaskussa se tulee?
Hyvä kysymys! Tuo askarruttaa monia.
Kertolaskussa on erilaiset säännöt ja se on laskuna helpompi. Käytetään samoja peräkkäisten etumerkkien sievennyssääntöjä, kuten esim. - - = +
Yhteen- ja vähennyslaskut ovat erilaisia, ja niiden kohdalla peräkkäisten etumerkkien sääntöjä käytetään vain silloin, kun ne merkit ovat heti peräkkäin, eli niiden kahden merkin välissä ei ole yhtäkään numeroa.
Jos miinusmerkkien välissä on numero, kuten mainitsemassasi laskussa -3 -3, ajatellaan näin: Oli kolme astetta pakkasta (ensimmäinen -3) ja lämpötila kylmeni (seuraava miinus) 3 astetta (kolmonen), joten uusi lämpötila on -6.
Tätä asiaa selvennetään myös videolla ua-cam.com/video/mdv2gBkIZDo/v-deo.html, jonka voit katsoa muistin virkistämiseksi. Siis plus-laskussa lasketaan ensimmäisestä numerosta alkaen lämpömittaria ylös ja miinuslaskussa lasketaan ensimmäisestä numerosta alkaen alaspäin.
Kysy rohkeasti, jos tämä jäi vielä epäselväksi.
@@matikkavideot Okei, kiitos tää selvensi paljon🤗👌
voisiko 3 /4 muuttaa prosenteiksi
Ei voi. Tässä yhtälössä ei kerrottu, mistä luvuissa on kysymys. 3/4 on 75 % luvusta 1, mutta kyseessä voi olla toisenlainen tilanne, esim. yhtälö, jossa selvitetään, paljonko x-punnus painaa.
Esim. 4 punnusta painaa yhteensä 3 kg. Paljonko painaa 1 punnus. Silloin x=3/4 kg, mikä voitaisiin sanoa x=750 g.
3/4 on mahdollista ilmaista koska vain muodossa 0,75. Se ei kuitenkaan yleensä ole tarpeen. Ongelmana on se, että jos vastaat 0,75 voi kyseessä olla pyöristetty luku 0,752318523 tai 0,74511002, eikä tasan tarkkaan 0,7500000000000000.... kuten 3/4 on automaattisesti. Murtoluku on aina tarkka vastaus, ei ikinä pyöristetty.
turha
😂
Hyvä, että olet niin taitava. Monelle muulle ei ollut turha.
Sxb waxaan lama fahmaayo