Esnaftan önce de aldığı parçaların temin ettikleri malzemelerin ucuzlatılması lazım ki böyle bişey türkiyede söz konusu olamaz. E hal böyle olunca çıkılamaz bi döngüye giriyor, esnaf pahalıya alıyor, çalışanına maaşını az veriyor. Az maaş alan kötü iş yapıyor. Kötü iş vatandaşa vuruyor. 2. masraf çıkıyor. Bahsettiğim şekilde kötü yerde 3 liraya yaptırdığınız işlem, iyi olan yerde 10 lira. Ha 10 liraya yaptırdığınız yer de 2. masraf açmıyor. Kötü usta gerçekten yok, malzeme parasını kurtaramayan usta dolu.
Bir gün çamaşır makinası arıza yaptı, servisi çağırdık. Sorun tamburun yamulması, arkasında tutan üç ayaklı kasnaklardan bi ayak kırılmış sorun bu. Tabii bunu son aşamada öğrendik. Neyse servis geldi dedi ki kazan komple değişecek, parça 1100, işçilik 200 tl. 1300 lira hesap çıkardı. Kazan değiştirme nedenleri ise sıcak pres ile yapıştırıldığındanmış. Kabul etmedim, zira makina ikinci el değeri olarak zaten 700 tl ediyordu. Biraz araştırma yaptım, videolar izledim. Benim makinamda sıcak pres uygulaması yok, yaklaşık 20 civata ile kazan kapatılmış. Gaza geldim başladım makinayı sökmeye, bilen bilir tambur çıkması için tüm parçalar çıkartılmalı. Sökme işlemi bitti ve gördüm ki tambur kırık. Vesteli aradım orijinal yedek parça talep ettim ve yakındaki bir servis ile iletişime geçmemi söylediler. İlk aradığım servis böyle bir işlem yapmadıklarını söyledi, açık açık dedim ki size versem tamir edeceksiniz ancak ben parça talep ettiğimde satmıyorsunuz yani öyle mi dedim. Evet dediler. Başka bir servisi aradım onlar tabii ki dediler ve parça fiyatı verdiler, 350 tl. Parça 2 günde geldi gittim aldım değiştirdim ve makina hala kullanılıyor. 1 senedir bir arıza çıkarmadı çok şükür. Demem o ki kimseye güvenemiyorsun, biraz elinden geliyorsa kendi işini görebilmek büyük şans. Allah usta ile uğraşanlara sabır versin
Halit abi, eskiden 8-9 yaşında çırak gelirdi, 17-18 yaşına kadar çalışır kalfa olurdu, 4-5 yıl daha çalışıp işin tüm inceliklerini ve esnaflığı öğrenip ustasından izin alrak affını isterdi, gider ustasına zarar vermeyecek bir yerde kendi dükkanını açardı. Baba oğul samimiyeti içerisinde dostluk devam ederdi, Usta paslandığı yerde gençten bir şeyi sorar yardım isterdi, genç ustasından yardım isterdi. 90'lardan sonra yanımıza gelen çıraklar, hasbel kader okuyamamış, okusa mühendis olabilecek zekada çocuklar yerine bundan bir şey olmaz denilip babaları tarafından sanayiye getirilen ve zekaları da az çocuklardı. 40 yıl başımıza gelmeyenleri 90'larda çıraklarımızda gördük. 2. hafta dükkanın bisikletini alıp giden mi dersin, 2. ayda ayrılıp dükkan açan mı dersin :) Bir tarafta 15-20 sene sabredip, ustalaşan akıllı, ahlaklı insanlar diğer tarafta 2. ayda filtre yağ değişebiliyorum, artık Allah ne verirse diye dükkan açan aklı kıt, gözünü para hırsı bürümüş insanlar. Bunlar dükkan açtılar fakat müşteriyi yıprattılar, abi bugün bırak yarın gel al, götürdüler başka ustalara yaptırmaya çalıştılar, arada para yemeye çalıştılar, buji değiştik deyip değişmediler vs.. Ben eski ustaları ve onların yetiştirdikleri ustaları dükkanlarına bakıp anlayabiliyorum, sada solda fazla izmarit bulamazsın, dükkanın önünün sabah mutlaka süpürüldüğünü görürsün, takımları toplamadan yeni işe başlamazlar, bir disiplini vardır. Yetişemeyeceği kadar fazla iş alıp arada kalmazlar, çırak monte etse bile gelir mutlaka kontrol ederler. Gelen yedek parçayı incelemeden taktırmazlar vs.. Bu ustalar nazlıdırlar, yıllarını vermişlerdir ve yanlarında saygılı olmak lazım, öyle çok işine karışan olursa azarı yer çünkü tecrübenin verdiği bir gururları vardır. Acele işi sevmezler.
Ben Elektronik teknisyeniyim ve büro makineleri üzerine çalışıyorum. Büro makinelerinde de ömürlü parçalar var. Yıllar önce çalıştığım Amerikan menşeili bir marka da şefim demişti ki, biz Türklerin lügatından idare eder kelimesini çıkartmak lazım. ömrü dolan parçayı idare eder diyerek değiştirmeyince daha büyük arızalarla karşılaşırsın. Kendi aracımda mümkün olduğunca bu kuralı uygulamaya çalışıyorum.
93 model 140 binde 320i sedan aracım var. Bahsettiğiniz tüm işleri ciddi bir maliyetle yaptım çünkü başka türlü rahat bir şekilde binemeyecektim. Etrafımdakilerin tepkisi "çok temizdi araba boşa masraf, bu kilometredeki arabaya bunlar yapılır mı, arabada görünüşte hiçbişe değişmemiş, hakkını verecek alıcı bulamazsın" gibi yorumlar aldım. Algı, yüzde 99 bu yönlerde olunca yapılması gereken işler yapılmıyor. Maslak sanayiyi birlikte gezelim, bu işlerin yapılması gerekiyor diyen usta sayısı maksimum 5 olur veya olmaz. Diyene de para koparmaya çalışıyor derler, bizim halk doğuştan mühendis çünkü. Aynı gezide hangi dükkanda tork anahtarı var diye baksak yüzde 40'ı geçmez diye düşünüyorum, olanın da kalibrasyonu yoktur. Hatta bunu sorduğumuzda küfür etmiş muammelesi görürüz, 20 senedir bu işi yapıyorum benim elim tork anahtarı derler. Video serisini heyecanla bekliyorum, kullanıcıların bilinçlenmesi çok önemli. Hatta bu videolarda canlı örnekler gösterirseniz daha etkili olur diye düşünüyorum nacizane. En basitinden 20 senelik travers burcunun preste bile çıkmadığını görmeleri lazım. Sözle değişmesi gerek dediğinizde anlamıyorlar, abartı geliyor.
22:49 peki neden bitti? Bunu da ben eklemiş olayım. Eskiden kullanılan radyatörler genellikle bakır-çelik vb maddelerden üretilirdi. Şişlemek için uygun radyatörlerdir bunlar, yapıları bu işleme elverişlidir. Şu an ise otomobillerin bir çoğu alüminyum radyatör kullanmakta. Alüminyum bu işlem için pek elverişli bir malzeme değil. Ayrıca o dönemlerde gerçek ustalar vardı, ellerinden gelirdi. Hem de yedek parça çok bulunmadığı için yeni parça almak pahalıydı, bir nevi mecburiyetlerden dolayı yapılırdı. Şu an ise ne öyle usta kaldı ne işçilik. Bir çok alternatif radyatör var, ucuzdan pahalısına ve adam uğraşmıyor gidip değiştiriyor. Gerçi uğraşsa da yapamayacakya neyse.. Saygılar, sevgiler.
Otomobillerin tamir ve bakımları ile ilgili seri yapma fikri çok iyi. Teşekkürler. Devamını bekliyoruz. Bu bilgiler sadece otomobilimizi tamir ettirmek için değil daha sağlıklı ve daha sorunsuz uzun yıllar kullanabimek için de işimize yarayacaktır.
Keşke Halit abİ, Hakan abi, Onno usta gibi abilerimizin, ustalarımızın bir akademisi veya kurs yeri olsa ve usta yetiştirseler. İlk öğrencileri çırakları ben olurum seve seve. Tabi Turgut abiyi unutmamak lazım işin marka yüzü o zaten :)
İyi ki sizler gibi değerli kaliteli bilgili insanlar var ve bizlere fayda sağlamak için bu içerikleri üretiyorsunuz, teşekkürler. Allah sağlık sıhhat versin sizlere.
Yetkili serviste amortisör değiştirmek, motor temizletmek, fren hidroliği değiştirmek isteyip başaramadım. Dışarıda ustalara da güvenemiyorum, en son güvenip fren hifroliği değiştirdiğimde ne marka kullandıklarını bile söylemek istemediler...
Emeğinize sağlık canlar. Vaktiyle Vectra B kasa arabam vardı, sert çukurlarda amortisörlerin patlak olduğunu farkettiriyordu konforunda fazla etkisi olmadığını düşündüğümden değiştirmemiştim. Servis (yağ değişimi v.s.) için gittiğimde usta bana amortisörlerin değişmediğinden dolayı vibrasyon nedeniyle ön takımın zarar gördüğünü, ön takım komple değişmesi gerektiğini söyledi. Meğerse amortisör aracın içindekilerin konforundan ziyade aracın kendi konforu için önemliymiş. İyi masraf etmiştim o zamanlar.
USTA: Yaptığı İşi çok kısa sürede ve san'at ile yapan; çok kısa sürede uzun ömürlü ve pratik çözümler üretebilen; arıza bulma ve giderme konusunda bilgili ve tecrübeli; gerektiğinde kendisi îcât yapan; gururlu ve kibirli olmayan,mütevâzı; mesleğine ve işine saygı duyan ve mesleğini para için değil,sevdiği için yapan; yaptığı bir işten olumsuz bir geridönüş'ü çooook büyük bir utanç sayan; dürüst,çalışkan,boş durmayı asla sevmeyen,kendisine sürekli iş çıkaran; meraklı,yetenekli,becerikli vede ennn önemmmlisi; çıraklarına sadece meslek değil, asıl okarak hayatı öğreten,iyi kalitede insanlar ve aynı zamanda ustalar yetiştiren; çıraklarına,kendi öz babalarından daha yakın olan kişidir. USTA demek; saygı duyulan,hayranlık duyulan,parmakla gösterilen; öyle her isteyenin kendisine çırak olma şerefine nâil olamayacağı kişidir. USTA demek; yüzlerce insanın elinin ekmek tutmasına vesîle olan kişi demektir.
"bu programın altına sorularınızı yazın" demenize istinaden yazmaya karar verdim: Otomobilim SEAT Ibiza 1.2TSI DSG. 2014 yılında sıfır olarak aldım ve tamir-bakımları hep yetkili serviste yapıldı. Aldığım günden beri frene ilk basma anında bir yumuşaklık var ve belki ilk bir santimetrelik basıştan sonra etkili oluyor. İlk aldığımda birinci yıl bakımında servise ilettim bu durumu, kontrol ettiler ve yol testi de yaptılar. "Diğer tüm Ibiza otomobillerle aynı, bir aksilik yok" denildi. Açıkçası bu kullanıma ben de alıştım; ancak bazan acil olarak hızlıca frene bastığımda fren pedalının ilk anlarından itibaren pedal sert oluyor ve bastıkça duruyor. Başka model VW grup araçları da kullandım; ancak bu frene ani ve hızlı basışta fren pedalı sertleşmiyordu. Freni hareket halinde veya dururken pompalayıp denedim, böyle bir sertleşme olmuyor. 2021 model Kia Rio da kullanıyorum, bu araçta her zaman, ilk fren pedalına basışla birlikte (spor otomobillerdeki misâl) tutma başlıyor. Ibiza' daki bu durum sizce normal midir? Diyeceksiniz ki "servise git, işi iyi bilen bir ustaya git"; ancak bu durum normal ise düzeltelim(!) diye daha da beter etmelerinden korkuyorum.
Normal, siz yavaş bastığınızda konforlu olsun diye yavaş yavaş artıyor, dobloda bir türlü az fren yapamıyorum, sürekli ani fren yapıyorum vw den inince. Ani frende hemen devreye giriyor vw, bence sıkıntı yok
Arkadan itiş diye bir şey yoktur, sayın Halit Balkan. Videolarınızda rastlıyorum bu ifadeye. Arkadan çekiş olacak doğrusu. Sevgiler, saygılar, selamlar.
Yeni araç alamamak çok üzücü fakat ülkenin nabzının farkında olan bu fikrinizi beğendim. Artık motor yaptırmaları filan konuşmak lazım yani. Ne yazık ki. Ama öyle...
Hocam amortisörler konusunda ben çok titizim anlattıklarınızı arkadaşlarıma anlattığımda kimse dikkate almıyor ama ben son 2 aracımda da 4 amortisör ve yayları değiştirdim fren mesafesi ve yol tutuş için çok etkili parçalar..
abilerim fıat palio 1.2 16v aracım var. yeni alındı . çok otomobilimiz olmadı .ailenin tek ve bayan şoförün aracı . izmir kemalpaşa da yaşıyoruz . en azından şuraya git kafan rahat olsun diyeceğiniz usta servis hernehalise bir fikriniz var ise çok memnun oluruz. seviliyorsunuz . hürmetle...
Bizim arabamızın sıkıntısı stop edince çalışmaması. Benzin+Gaz sıralı sistem. Benzinde çalışıp gaza geçiyor. Çalıştıktan sonra gidişinde problem yok. Rölanti devrinde titremeler var öyle ki motor soğuk ise kendiliğinden stop bile ediyor. 2011 Chevrolet Aveo 1.2
Öncelikle değerli bilgilendirmeleriniz için teşekkürler, çok faydalı bir program oluyor. Çözemedikleri problem varsa yazsınlar dediğiniz için biz sorundan bahsetmek istiyorum, Yarı otomatik şanzıman kullanıcısıyım. renault clio 3 2009 bvr şanzıman. piyasadaki easytronic - mcp - dualogic ile aynı prensipte çalışan robotize üniteye sahip sanızman. araçta her daim vitesi kendiliğinden manuele geçirme - sürüş halindeyken kendiliğinden N konumununa boşa atması - araç ekranında herdaim vites kutusunu kontrol ettirin yazısı ile mücadele ediyorum. hangi ustaya götürsem bu kronik sorun, bunu sökmek toplamak büyük problem vs gibi çeşitli cevaplar alıyorum. tamrine uğraşan ustalarda bugüne kadar hiç başarılı olamadılar. yetkili servis deve yüküyle para isteyip sistemi komple yenileme durumunda. bende tamir edilebilecek bir parçanın değişmesi taraftarı değilim. sonradan bu tip robotize kullanıcılarından da çok şikayet işittim. Bu sorun nasıl tamir edilir. umarım tüm robotize kullanıcılarına faydası olur.
eylül ayında 2005 Chevrolet kalos aracıma bakım yaptırdım yağ yakma ve ya su eksiltme sorunu yoktu 1 hafta sonra su eksiltmeye başladı gaz kelebek boğazının içinden rolantiyi ayarlamak ve hava yakıtı buharlaştırmak üzere su geçiyormuş oradaki metal borulsr oksitlenmiş usta iptal edeyim dedi ve iptal etti aracım rolanti tutmuyordu gittim yeni gaz kelebek boğazı aldım değiştirdim sorun düzeldi. Aracınız eskiyse bakımdan sonra 1 hafta boyunca her gün aracınızın yağını suyunu kontrol edin yeni antifiriz aracınızın metal aksamındaki oksitlenme ve kireçlenmeri söküyor kaçağa sebebiyet verebiliyor. Fark etmeden motora zarar verebilirsiniz.
Kombi örnegi çok güzel bir örnek oldu . kullanıcı her basınç düştüğünde kombinin suyunu tamamlar devam eder bu su nereye gitti diye sorgulamaz ve zamanla denge tankının membranı delinir ve değişim gerekir.yilda birkez havasını tamamlasa yada 100₺ verip tamamlatsa değişime vereceği para cebine kalır.tabi burda tamire gelen kişinin niyeti de önemli sorunu gidermeye mi geldi müşteriyi soymaya mi geldi 🤔 çünkü havasını tamamlayıp 100₺ almaktansa sağlam parçayı değiştirip 1500/2000₺ alıyorlar maalesef .burda tüketicinin de kabahati var çünkü gelen usta hava tamamlayıp 100/150/200₺ isteyince ne yaptın ki hava bastın ne parası diyor gelde çık işin içinden
Aynen öyle malesef artık müşteriye ne söyleceğimizi şaşırdık vatandaş arıyor bakım yaptırmak istediğini ve ücretini soruyor söylüyoruz oooo çok istiyorsun yetkili servis bile sizin kadar istemiyor diyor,adama bakımda neler yapacaklarını soedunuzmu diyorum, Yok ne bileyim servis işte ne gerekirse yapacak deyip işin içinden sıyrılıyor,biz ise baca fanından yanma odasına oradan plakalı eşanjöre kadar ve pislik tutucu filtreye kadar ne varsa hepsini temizliyoruz,genleşme tankı nın havasına kadar kontrol ediyoruz gerekirse tamalıyoruz (daha hava olanına denk gelemedim) en az 2 saat sürüyor işlem dediğimde olsun yinede çok diyor,gelde işin içinden çık.
Ben de sorayım öyleyse. Mazda 6.26 90 model var bizde. Araç sabahları soğukken tüpte dahi zor çalışıyor. 3 sefer kontak aç-kapa yaptıktan sonra çalışan araç, rölantide durmuyor stop ediyor. Isınmadan rölanti yerine gelmiyor. Benzinde hiç çalışmıyor soğukken. Ayrıca bir kaç ayar yapıldıktan sonra yakıt tüketimi 100km/21litre oldu. Öcesinde 100km/17 litre civarıydı. Ustaların dediği, karbürütor hava alıyormuş, ısınınca geçiyormuş. Karbürütor bulunmuyor haliyle. İyi bir karbürotörcü bulmak da zor.
@@msakcakaya Tamamdır sağolasın. Bi konuşalım garanti ve güven sağlarsa, bir arkadaş var kocaelinde onunla gönderir yaptırırız olursa.
3 роки тому+1
Jikle kelebeği takılı kalmış olabilir, ısındıkça açması lazım otomatik jikle ise bakılması lazım. Manuel ise yarım çekerek ilk mars yapınız motor ısınınca kapatın.
Hocam çözemediğim problemim: 2009 model jetta 1.6 hitler motor olarak geçen 8 valf motor aracımda yağ dolum kapağını -özellikle kısa mesafeler aracı kullandığımda- açtığımda su damlaları görüyorum ve bir süre temizlemez isem kapağın içi köpük oluyor. Kullandığım yağ Motul Specific VW 504 ve 507 00 normlarını karşılıyor filtrelerim bosch aracım lpgli 3 ay önce baştan sona atiker olarak yenilettim. Şimdiden teşekkür ederim
Araçlarda ortak parça kullanan modelleri de konuşabilir misiniz... Örnek vereyim 1.3 Multijet motor Fiat'ın ama Opel de kullanıyor. Parça konusunda fiyat opel'e göre daha uygun aynı parça... teşekkürler 🚗
@@SharpShoot3r_14 opeldeki 1.3 CDTI birebir 1.3 Multijettir. Hatta çap strok üzerinden doğrulayabilirsiniz. Fiat GM ortak ürünüdür. Opel de geçmişte GM grupta yer aldığı için bu motor üzerinde kullanım hakları vardı.
Son zamanlarda gözüme sıkça çarpan bir durum var. Önümdeki araçlar yolda resmen çapraz gidiyor. Belli ki ağır hasar kayıtlı veya ağır hasara yakın araçlar bunlar. Bu konuda tekrar bir bilgilendirme yapabilir misiniz? Örneğin bu durumdan kendi aracında şüphesi olan kullanıcıların izlemesi gerekn yollar gibilerinden. Teşekkürler.
98 r19 vardı zamanında benim harareti yüksek çıkardı özellikle şehir dışı otobanda 120 km üstünde artmaya başlardı. Ustaya sordum bu arabalarda normal dedi uzun lafın kısası. Gittim kendim ozaman 500 tl ye radyatör aldım su bidonu hortumları müşürü komple değiştirdim. Mersin ankara yaptım aracım ile gram yükselme olmadı. Araba kullanıyorsanız birazda kendin usta olmalısınız.
99 model 19 vardı bende de 1.6e araçta hızlanırken özellikle 3. Vitesten sonra gaz yerken kesiklik yaparak devir alıyodu sanki yakıt bitermiş gibi 3 ay boyunca gitmedigim usta kalmadı bobinden buji ve kablolarına kadar maf sensörleri enjektörlere kadar degistirttiler sonuç ne oldu hüsran hiç bir değişiklik yok 3 ay boyunca kafayı yedirtti bana o kadar para harcamışım o kadar zamanım gitmiş satamam da bu şekilde kimse almaz en sonunda tavsiye üzerine bir ustaya gittim adam biraz yaşlı biriydi baktı biraz bindi bir tur attı geldi motorun gövdeye bağlanan şase kablosunu değiştirdi araba saat gibi oldu 50 lirada para aldı. Bu ustalardan çok çektim belki birisinin işine yarar diye yazdım buraya hepinize hayırlı günler
Ah be halit abi neleri var bi bilsen tabi tamir edilsin daha uyguna maal edilsin ama bizim ustalarımız en basit örnek fren diski yalpa yapıyor adam tornaya gönderiyor bide hiçbirşey olmaz diyenler var ya onlar efsane
Yıllardır çözemediğim arıza şöyle... giderken arabayı boşa attığımda rölanti 1 in altına düşmüyor... ancak durunca olması gereken yere düşüyor... rölanti sensörü değiştikten sonra böyle oldu... aracım 97 hyundai fx coupe... teşekkürler... selamlar...
Çünkü o ustalar yaşlandı çoğu bıraktı kapattı yada öldü. yetiştirdikleri belkide onlar kadar iyi olmadı. Hakan abi tamirci olsa offf derim. Aarabayı söker yeniden yapar :)) Platin meksefe külbütör istavroz ayna mahruti ah ah
3 Araba ön camını değiştirttim. 3 cam da yetkili servis orjinal cam idi. 3 cam da buhar yaptı. 2015 Cla200 amg, 2012 E90 320d ve son olarak da 2018 Nissan navara. Nissan ı aradım bana klima sistemi sorunludur dedi. Ona cam değişmeden önce hiçbir şey yoktu dedim Hava serinledi dedi. 3 aracın da kliması mı arızalıydı ve cam değişmeden önce neden sorun yoktu? 3 cam için araba 1 gün serviste yattı. Camcıya gitsem bantlayıp yolluyorlar :)
Sizi yıllardır takip ediyorum. Halit abiyi sanayi savaşlarından tanıyoruz. Benim sorum Halit Abi’ye; Renault fluence aracımda park frenini kontrol ettirin uyarısını alıyor ve bir türlü çözdüremedim. Bu arızadan sonra aracı kontrol ettiriniz uyarısı alıyorum. Bir de 1-2 viteste bazen sanki gazı ayarlayamamışım gibi araba sarsılıyor. Yüksek viteste sorun yok. Yetkili servise götürdüm, fren beyni ve fren motoru değişecek dendi ve sorunun el freninden olduğunu söylediler. Bu konuda Halit Abi’nin yorumu ne olur? Artvin’den sevgiler. :)
Cok tesekur ederim bilgiler icin acaba ben bunlari kendi garajimda yapabilirmiyim ingilizce cok ama turkce bulamiyorum denesem otomobile zarar verirmiyim
Merhabalar öncelikle verdiğiniz bilgiler için ne kadar teşekkür etsem az size aracımda yaşadığım bir problemi sormak istiyorum. Aracım Laguna 1 1.9dti mk2 fq9 motor kodlu aracım yağ eksiltiyor. (kadranda yağ seviyesini gösteren bir gösterge var her marşta kontrol edip yola çıkıyoruz düşük ise yanımıza aldığımız yağdan ekliyip çalıştırıyoruz) 1000 km de 1 litre yeni başladı. Egzozda herhangi bir duman yok sadece zorlanmaya başladığı zamanlarda hafif bir siyah duman atıyor diğer zamanlarda hiç duman atmıyor. Eskiden belli idi yüklenince kapkara bir duman atardı ertesi gün yağın azaldığını farkederdik ama o kalmadı artık yüklensekte yüklenmesek te sürekli azaltmaya başladı çok kez motorun etrafına baktık altına baktık herhangi bir ya tabakası yok. Karter contasından çok az yağ sızdırmaya başlayınca onuda değiştirdik (Geçen sene). Kendimce tahminim turbodan olduğu yönde çünkü uzun zamandır hiç sökülüp bakımı yapılmıyor. Tabi çalışmasında herhangi bir problem yok ses çıkarma gibi güç de yerinde. Çekişte herhangi bir problem yok yürümüyor koşuyor adeta :) . Sizin videolarınızdan öğrendiğim bilgiler çok faydalı oldu artık servisin direttiğini yapmaktansa en sağlıklı ne ise onu yapmaya özen gösteriyorum. Değerli vaktinizi ayırırsanız çok mutlu olurum. Teşekkürler iyi çalışmalar dilerim
Video için teşekkürler. Bence önemli olan ve anlatılması gereken iş güvenliği konusunda da bilgi verir misiniz? Bakım ve bazı onarımları kendimiz yapabiliyoruz ve bu konu es geçiliyor. Basit önlemlerle kendimizi iş kazalarına karşı nasıl koruruz? Belki az izlenecek ama uzmanı ile bir program yapılabilir mi? Teşekkürler.
Eskiden sehirler kucuktu, ulke capinda satinalma yoktu. Bu yuzden aracin gecmisi kolay ogrenilirdi. Bu sebeple beceriksiz ustalar daha kolay elenirdi. Ayrica arac sahibi insan az oldugu icin iyi ustalar kulaktan kulaga kolay yayilirdi. Herkes adin cikcagina canin ciksin diye bosuna denmemisti. Simdi sehirler buyuk, arac sahibi insan cok, istanbulda yapilan arac manisaya, usaktaki sivasa satiliyor. Ustanin hatasini anlamak ve takip etmek zor. Bu da bir korkusuzluk getiriyor. Eskiden araba kullananlar iyi kotu kullandigi aractan haberdardi. Simdi oyle degil. Bu yuzden ustayla usta sanilani ayird edecek insan cok cok az. Bu sayede eline ucuz bir tabletle kacak bir program alan ustayim diye ortaya cikip ne oldugunu anlamadigi seylerden ariza tespit ettigini saniyor. Araclardaki teknolojiler cok degisti. Bu degisim gorece kisa surede oldu ama bizim sanayi esnafimiz yerinde saymayi tercih etti. Sanayi eskiden de okumayan haylazlarin verildigi yerlerdi ancak bir usta cirak iliskisi ve kismen bir okul fonksiyonu vardi. Usta doverdi de severdi de. Simdi usta bir ciragi dovsun bakyim. Bu gibi sosyal degisimler nedeniyle ustaligin okul veya hocalik vasfi azaldi. Eski ustalarda yeni teknolojileri yakalyamadigi icin bugun ustalik yapan ciraklarini iyi egitemediler. Meslek liseleri yetrli egitime sahip degil. İyi esnaflik icin gerekli organizasyonlar yok
Halit abi sizin kadar anlamayinca kime ,nasil guvenicez? Yetkili serviste bakip yaptiriyorum, s tronik 1.6 tdi arabada kuru sanziman oldugu icin tamir icin acilmadikca sanziman yagi degismez deniyor. Anlamadigimiz icin de onlari dinlemek zorunda kaliyoruz. Kuru sanziman hakkinda soyledikleri mantiksiz geliyor ama dogruluk payi var mi? Tesekkurler simdiden
Aracım 2013 astra H hararet kışın 102 yazın 106 derece civarı. İlk başlarda hararet yapıyor zannetmiştim. Taki opel lerde motorun sıcak çalıstıgını öğrenene kadar 😊😊😊
Opel mühendisleri yaptıkları motorların en verimli çalışma sıcaklığının 104 derece olduğunu söylüyor.Bende de 1.6 H kasa var bizim araçlarda termostat hava sıcaklığına göre adaptif şekilde çalışıyor.Okunan dış sıcaklık verilerine göre motor ya daha çok ısıtılıyor yada tam tersi daha serin tutulmaya çalışılıyor.Kışın termostatı geç açtığını ve yazın biraz daha erken açtığını mutlaka fark etmişssinizdir.Ayrıca araçla sürekli dur kalk trafikte kalmanız ve aracın belli bir fan açma sayısına ulaşması halinde otomatik olarak sıcaklığı 10 derece kadar düşürdüğünü de görmeniz mümkün.Yani 113 derecede fan açarken artık 105 ' te fan açıp motor sıcaklığını 95 derecelere kadar düşürebiliyor.
Helezon yayları ne zaman değişir? internette araştırma yapınca sürekli amortisör çıkıyor. Tamam kırılınca mecbur değişecek. Peki 10 yıl ve üzeri araçlarda helezon yayları değişmeli mi? Hiçbir aracın arka helezon yay Burcu veya takozu değiştirilmiyor. Ustalar uğraşmıyor. Halbuki bu da kauçuk bir malzeme.
Ankara'dan aileden gelen 30 yıllık Tempra SX aracımı sıfır araba özeni göstererek ve her fırsatta olabildiğince orjinal parçalarıyla yenileyerek kullanmaktayım. Ancak son zamanlarda bulduğum oto mekaniklerle yaşadıklarımdan bazılarını aşağıya ekleyeceğim. Benim sizden ricam, Ankara'yı da içine alacak şekilde, aracına özenen kullanıcıların, araçlarını götürebilecekleri prensipli ve ayrımcılık yapmayan ustaların bir veri tabanı oluşturulabilir mi? Buna benim gibi ihtiyacı olan çok sayıda kullanıcının bulunduğunu düşünmekteyim. Son birkaç yılda yaşadıklarıma dair örnekler: Triger kayışı değişirken sağ çamurluğu yol haritası haline getirmek, motor yağı değişiminde fren balata sensörünü keyfi kopartıp atmak, tek kişi çalışan ustada motor suyu değişiminde söylemeden debriyaj ayarını değiştirmek ve sorduğumda "ben yapmadım" cevabını almak, tamirhanede bulunduğum sırada liftten düşürdükleri arabanın ilk şokunu atlattıktan sonra bana gelip "sen ustaya yeterince destek olmadın" demek gibi garip ve bilmediğim tavırlarla karşı karşıya kalmaktayım 😥Bize isterse 300 tl yerine 500 tl alacak ama işini iyi yapacak ustaların isimleri lazım.
Piyasa’da orijinal arabalara dehşet paralar isteniyor. Orijinal bir otomobil alıyorsunuz. Eğer eski model bir arabaysa bu arabanın her parçası orijinal. Sorun yaşadıkça da söktüğünüz parçayı yerine koyamıyorsunuz. Çünkü orijinal parçası ilaç olsa yok! Orijinal arabaya yan sanayi parça takmak istemeyenler için çile işte burada başlıyor. Belki fiyat olarak uygun ama istediğiniz verimi alamayabiliyorsunuz. Bu işi kara borsa olarak yapanlar var. Çünkü eski arabaların ustasını bırakın, orijinal yedek parçaları bile kalmamış vaziyette. Çin malı karbüratör ile ispanya üretimi weber karbüratörden aynı performans katiyen beklenemez.
Slm bundan 6 ile 7 sene önce ford fusion arabam vardı bursa'da ford servislerinden bir tanesine peryodik bakım için bıraktım. birde geri fites farı yanmıyordu onada bakın dedim. birkaç saat sonra bana telefon ettiler bakım tamam ama sizin arka far gurubu değişmesi lazım dediler nekadar dedim 850 tl gibi birde geri fites müşürü değişmesi lazım oda 400tl dediler bakımı yapın başka bir şeye ellemeyin dedim arabanın garantisi geçmişti sanayiye götürdüm oto elektirikçide sis lambalarının yeri paslanmiş elktirk geçirmiyordu leğim attı arka ve ön farlar oldu ne kadar borcum dedim 40 tl dedi geri vites müşürü elimizde yok birkaçgün içinde gelirsin onuda yaparız dedi sonra onuda yaptırdım onada 50tl aldı .oradan doğru ford servisine gittim dorumu anlattım 1250tl istediniz 90 tl yaptırdım neden insanları kazıklıyorsunuz diyerek çıkıştım usta başıda gelmişti ''biz tamir yapmıyoruz parçaları değiştiriyoruz''diyerek genel merkezin talimatları ve fiyatları bunlar dedi halit bey dediya servis tamir yapmıyor diye yanliş bir yöntem parça satıyor sanayideki ustaların hakkını teslim etmek lazım...
iyi aksamlar benim sorum kalorifer petegiyle alakali olacak petek tikali oldugu icin conta yedi.yazin kalorifer calismadigi halde nasil hararet yapiyor yoksa kalorifer peteginin icinden her daim sogutma sivisi donuyormu bu konuyu anlayamiyorum petegi yeniledik hararet sorunu ortadan kalkti aracim l200 pickup euro 5 motor simdiden tesekkurler
Merhaba aracım corsa d 1.3 dizel aracımda sabahları ilk çalıştırmada sarsıntı yapıyor gaza basmama rağmen devir artmıyor ama 2 dk sonra hiçbirşey kalmıyor ustalara gittiğimde bunlarda kronik bunu yaptıramazsın anca paranı çöpe atarsın böyle bineceksin gibi sözler duymaktanda gerçekten sıkıldım (daha önce egr temizliğini zorda olsada ustaya yaptırttım (emme manifoldu temizlettiremedim temizlenmez kimden duyuyorsunuz dedi ) enjektörleri değistirdim akü kızdırma bujilerini vs. Değiştirdim ama sonuç bulamadım
Herkese Merhaba İngiltere'den yazıyorum. Aracım Mazda 3 - 1.6 Dizel 2010 Model - 130 bin mil de ( 10 ay önce Bin Pound`a satın aldım ) 2 aydır yaşadığım yerde birçok ustaya gittim, ancak herhangi bir çözüm bulamadım. Gerçek anlamda motordan anlayan bir usta bulmak gerçekten çok zor. ( Bir çok garaj UA-cam dan izleyerek tamir / parça değişimi yapıyor ) Aracın sorunu şu şekilde. Ariza ışığı yanmıyor. Bilgisayara bağlandığında yakıt aktarma hatası veriyor. Gittiğim bir Usta enjektörlerin altındaki pulların değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Değiştirdi olmadı. Başka usta Map - Maf sensor`lerini değiştirdi. Olmadı. Araç yaklaşık 3 bin devir civarında viteste giderken aniden stop ediyor. Bos viteste devir kesiciye giriyor ancak stop etmiyor. ( Silkeleme, sarsıntı vs. yok. Yokuş yukarı çekişten düşüyor ) Sadece durup kontağı açıp kapattıktan sonra çalışıyor. Giderken vurdurduğumda tekrar çalışmıyor. Araç her zaman tek mars da çalışıyor, rölantide dalgalanma vs. yok. Bu sorun hakkında yorum yaparsanız çok memnun olurum.
Merhaba, Honda Civic 2005 LS Otm aracın direksiyonu bana biraz ağır geliyor eski videolara bakıyorum gayet hafif döndürülebiliyor.. Ustam oynarsak tıkırtı yapar diyor, birisi eps ünitesine gres sür diyor.. Hiç ellemedim ama madem bakım-tamir konuşuyoruz tavsiyenizi dinlemek isterim.
2014 model fiat punto nun frenleri aşırı hassas fren pedalı mesafesi çok kısa özellikle bu dönemde buzlu yağışlı ve karlı havalarda büyük sıkıntı ve risk ustaya sorduğumda arka kampanaları kısarsak biraz daha yumuşar dedi ama oda çok mantıklı gelmedi bana siz ne önerirsiniz.
abi ben de 1994 model tempra var. Karbüratörü temizlettim tamir takımıyla temizlendi. Lakin arabam bazen çok fazla benzin kokutuyor. Görünürde bir yakıt kaçağı bir şey yok de yok. Bazen hiç koku yok bazen rahatsız edici düzeyde kokutuyor. Aracımda LPG sistemide mevcut, bu yüzden hava filtresinden karbüratöre gelen boruda bant var. Motor havayı mı az çekiyor zengin çalışıp kokutuyor. Karbüratörde mi bir sorun var yada egzoz manifoldu ve sisteminde mi bir türlü çözemedim. Gittiğim 1 2 usta banttan dolayı dedi ama bandı söküp lpgden vazgeçemiyorum. Ne yapabilirim?
Aracım 2016 model Fluence. Aracımda şu problem var çözemedim. Aracımla en ufak çukur, kasis vs. gibi yerlerden geçtiğimde inanılmaz bir sarsıntı titreşim ve ses hissediyorum sanki aracın süspansiyonları hiç görevini yapmıyor gibi. Aracımı alırken eskpertiz firması arka amortisörlerin %15 ömrü kaldığını söylemişti ama onun üzerine 1,5 sene bindim araca. Herhagi bir yağ kaçırma vs. de yok. Ustam gözle kontrol ettiğinde amortisörlerin sağlam olduğunu değişime gerek olmadığını söyledi. Ama dediğim gibi ses ve titreşim çok hissediyorum. Amortisötleri değiştirmem gerekir mi? Değiştirirsem sorun çözülür mü? veya sadece amörtisör değil de süspansiyon sisteminin komple mi değişmesi lazım gelir helezon yay vs. gibi ? Cevaplarsanız çok makbule geçer. 2020 martından beri sizleri takip ediyorum ve abonenizim.
Benim de corsa f. PSA nin servisleri çok kötü anlaşılan. Adam hava filtresi kutusunun üst kapağının mandalıni takmamis çıldıracağım. Sol ön teker arkasını ezmiş lift hatası, sonra bijon kapaklarını çıkarırken kargaburun mu kullandı ne yaptı kapaklar ezik ve bijon delikleri boyası çizik, hava filtresi kapağı mandalı yok. Opel diye Sizin yetkili servisliginizin ben ne diyeyim
Arabayı park edip ertesi gün araca tekrar geri geldiğimde vites topuzunu yağlanmış şekilde buluyorum, nedenini bir türlü çözemedim. Vites topuzu parlıyor, dokununca böyle sanki vazelin sürülmüş gibi hafif kaygan oluyor. Araçtan inmeden önce kuruluyorum iyice emin oluyorum kuru olduğundan fakat bir geliyorum aynı muhabbet. Kime söylediysem bir çözüm bulamadı, neden kaynaklandığı hakkında bir fikriniz var mı acaba?
Adama orijinal yağ koyalım diyorum Markanin önerdiği yağı arkamı döndüğümde adam daha neler göreceğiz diyo yurtcapinda bayilari olan kurumsal bir firma bu. usta bulmak altın bulmakla eşdeğer şuan
Yaklaşık 30bin km'dir Opel Corsa c 2004 Model 1.2 arabamı kullanıyorum. 2 defa başıma fren boşalması sorunu geldi. Fren ilk basmada tutmuyor 2. basmada tutuyor. 60 km'lik yol boyunca devam etti sonra da bir daha olmadı. Ardından 5-6 ay gibi bir süre sonunda tekrardan aynı yolda giderken başıma geldi. 60 km boyunca fren ilk basmada tutmuyor 2. basmada tutuyor. Gitmediğim usta frenci kalmadı. Ne fren merkezinde ne psitonlarda ne borularda bir sorun gözükmedi. Bir daha da olmadı. İnşallah bir daha da olmaz. Bu neden olabilir acaba?
Yıllardır bütün çocukluğumuzda oku oku adam ol dendi aynı zihniyet devam ediyo sanayide usta olmak günah sanki bu memleketin mühendise ihtiyacı olduğu kadar ustayada ihtiyacı var dürüst bir ustaya özellikle
Benim aracı herhangi bi bir arızası olduğunda sanayiye götürdüğümde usta benim aracın şöyle böyle arızası var diğe anlatıyorum usta bana önce hmm diyo 10 caniye düşünüyor sonra araç ne diye soruyor bende tecrübe li olduğum için otomobil diyorum ne fark eder usta sen motor veya elektirik ustasısın senin için hepsi aynı değilmi neden ayrım yapıyorsun djyoarum ama halen daha aracın markasını söylemiyorum usta haklısın diyince markayı söğlüyorum reno safrane diyorum ustanın hele yanında başka müşteriler varsa yüz ifadesi görülmeye değer oluyor duruyor düşünüyor sonra dönüp usta falanca yerde filanca usta var onlardan o iyi anlıyor istersen ona bir baktır diyo bende genelinde o işyerinden çıkarken nerede o eski ustalar der çıkarım şimdiki ustaların çoğunluğu sök tak'çı tamir olayı yalan olmuş. Tabi gerçekten işini çok iyi yapan ustalarımız vardır onların ellerinden öper bana denk gelmedi sadece.
Ustadan önce bize Esnaf lazım, hak yemeyen, işçisinin hakkını veren, herşeyi şeffaf yapan insan lazım.
Esnaftan önce de aldığı parçaların temin ettikleri malzemelerin ucuzlatılması lazım ki böyle bişey türkiyede söz konusu olamaz. E hal böyle olunca çıkılamaz bi döngüye giriyor, esnaf pahalıya alıyor, çalışanına maaşını az veriyor. Az maaş alan kötü iş yapıyor. Kötü iş vatandaşa vuruyor. 2. masraf çıkıyor. Bahsettiğim şekilde kötü yerde 3 liraya yaptırdığınız işlem, iyi olan yerde 10 lira. Ha 10 liraya yaptırdığınız yer de 2. masraf açmıyor. Kötü usta gerçekten yok, malzeme parasını kurtaramayan usta dolu.
Bir gün çamaşır makinası arıza yaptı, servisi çağırdık. Sorun tamburun yamulması, arkasında tutan üç ayaklı kasnaklardan bi ayak kırılmış sorun bu. Tabii bunu son aşamada öğrendik. Neyse servis geldi dedi ki kazan komple değişecek, parça 1100, işçilik 200 tl. 1300 lira hesap çıkardı. Kazan değiştirme nedenleri ise sıcak pres ile yapıştırıldığındanmış. Kabul etmedim, zira makina ikinci el değeri olarak zaten 700 tl ediyordu. Biraz araştırma yaptım, videolar izledim. Benim makinamda sıcak pres uygulaması yok, yaklaşık 20 civata ile kazan kapatılmış. Gaza geldim başladım makinayı sökmeye, bilen bilir tambur çıkması için tüm parçalar çıkartılmalı. Sökme işlemi bitti ve gördüm ki tambur kırık. Vesteli aradım orijinal yedek parça talep ettim ve yakındaki bir servis ile iletişime geçmemi söylediler. İlk aradığım servis böyle bir işlem yapmadıklarını söyledi, açık açık dedim ki size versem tamir edeceksiniz ancak ben parça talep ettiğimde satmıyorsunuz yani öyle mi dedim. Evet dediler. Başka bir servisi aradım onlar tabii ki dediler ve parça fiyatı verdiler, 350 tl. Parça 2 günde geldi gittim aldım değiştirdim ve makina hala kullanılıyor. 1 senedir bir arıza çıkarmadı çok şükür. Demem o ki kimseye güvenemiyorsun, biraz elinden geliyorsa kendi işini görebilmek büyük şans. Allah usta ile uğraşanlara sabır versin
Halit abi, eskiden 8-9 yaşında çırak gelirdi, 17-18 yaşına kadar çalışır kalfa olurdu, 4-5 yıl daha çalışıp işin tüm inceliklerini ve esnaflığı öğrenip ustasından izin alrak affını isterdi, gider ustasına zarar vermeyecek bir yerde kendi dükkanını açardı. Baba oğul samimiyeti içerisinde dostluk devam ederdi, Usta paslandığı yerde gençten bir şeyi sorar yardım isterdi, genç ustasından yardım isterdi. 90'lardan sonra yanımıza gelen çıraklar, hasbel kader okuyamamış, okusa mühendis olabilecek zekada çocuklar yerine bundan bir şey olmaz denilip babaları tarafından sanayiye getirilen ve zekaları da az çocuklardı. 40 yıl başımıza gelmeyenleri 90'larda çıraklarımızda gördük. 2. hafta dükkanın bisikletini alıp giden mi dersin, 2. ayda ayrılıp dükkan açan mı dersin :) Bir tarafta 15-20 sene sabredip, ustalaşan akıllı, ahlaklı insanlar diğer tarafta 2. ayda filtre yağ değişebiliyorum, artık Allah ne verirse diye dükkan açan aklı kıt, gözünü para hırsı bürümüş insanlar. Bunlar dükkan açtılar fakat müşteriyi yıprattılar, abi bugün bırak yarın gel al, götürdüler başka ustalara yaptırmaya çalıştılar, arada para yemeye çalıştılar, buji değiştik deyip değişmediler vs..
Ben eski ustaları ve onların yetiştirdikleri ustaları dükkanlarına bakıp anlayabiliyorum, sada solda fazla izmarit bulamazsın, dükkanın önünün sabah mutlaka süpürüldüğünü görürsün, takımları toplamadan yeni işe başlamazlar, bir disiplini vardır. Yetişemeyeceği kadar fazla iş alıp arada kalmazlar, çırak monte etse bile gelir mutlaka kontrol ederler. Gelen yedek parçayı incelemeden taktırmazlar vs.. Bu ustalar nazlıdırlar, yıllarını vermişlerdir ve yanlarında saygılı olmak lazım, öyle çok işine karışan olursa azarı yer çünkü tecrübenin verdiği bir gururları vardır. Acele işi sevmezler.
Mükemmel anlatmışsınız , teşekkürler
Bitti o devir maymun gözünü açtı kimse bedava çalışmıyor artık
Ben Elektronik teknisyeniyim ve büro makineleri üzerine çalışıyorum. Büro makinelerinde de ömürlü parçalar var. Yıllar önce çalıştığım Amerikan menşeili bir marka da şefim demişti ki, biz Türklerin lügatından idare eder kelimesini çıkartmak lazım. ömrü dolan parçayı idare eder diyerek değiştirmeyince daha büyük arızalarla karşılaşırsın. Kendi aracımda mümkün olduğunca bu kuralı uygulamaya çalışıyorum.
93 model 140 binde 320i sedan aracım var. Bahsettiğiniz tüm işleri ciddi bir maliyetle yaptım çünkü başka türlü rahat bir şekilde binemeyecektim. Etrafımdakilerin tepkisi "çok temizdi araba boşa masraf, bu kilometredeki arabaya bunlar yapılır mı, arabada görünüşte hiçbişe değişmemiş, hakkını verecek alıcı bulamazsın" gibi yorumlar aldım. Algı, yüzde 99 bu yönlerde olunca yapılması gereken işler yapılmıyor. Maslak sanayiyi birlikte gezelim, bu işlerin yapılması gerekiyor diyen usta sayısı maksimum 5 olur veya olmaz. Diyene de para koparmaya çalışıyor derler, bizim halk doğuştan mühendis çünkü. Aynı gezide hangi dükkanda tork anahtarı var diye baksak yüzde 40'ı geçmez diye düşünüyorum, olanın da kalibrasyonu yoktur. Hatta bunu sorduğumuzda küfür etmiş muammelesi görürüz, 20 senedir bu işi yapıyorum benim elim tork anahtarı derler.
Video serisini heyecanla bekliyorum, kullanıcıların bilinçlenmesi çok önemli. Hatta bu videolarda canlı örnekler gösterirseniz daha etkili olur diye düşünüyorum nacizane. En basitinden 20 senelik travers burcunun preste bile çıkmadığını görmeleri lazım. Sözle değişmesi gerek dediğinizde anlamıyorlar, abartı geliyor.
22:49 peki neden bitti? Bunu da ben eklemiş olayım. Eskiden kullanılan radyatörler genellikle bakır-çelik vb maddelerden üretilirdi. Şişlemek için uygun radyatörlerdir bunlar, yapıları bu işleme elverişlidir. Şu an ise otomobillerin bir çoğu alüminyum radyatör kullanmakta. Alüminyum bu işlem için pek elverişli bir malzeme değil. Ayrıca o dönemlerde gerçek ustalar vardı, ellerinden gelirdi. Hem de yedek parça çok bulunmadığı için yeni parça almak pahalıydı, bir nevi mecburiyetlerden dolayı yapılırdı. Şu an ise ne öyle usta kaldı ne işçilik. Bir çok alternatif radyatör var, ucuzdan pahalısına ve adam uğraşmıyor gidip değiştiriyor. Gerçi uğraşsa da yapamayacakya neyse..
Saygılar, sevgiler.
Otomobillerin tamir ve bakımları ile ilgili seri yapma fikri çok iyi. Teşekkürler. Devamını bekliyoruz. Bu bilgiler sadece otomobilimizi tamir ettirmek için değil daha sağlıklı ve daha sorunsuz uzun yıllar kullanabimek için de işimize yarayacaktır.
Halit beyin anlattığı konuları resim veya kısacık videolarla neyin ne olduğunu , arızalı ve bakımlı halini gösterebilseniz cok mu teferruatlı olur ?
Keşke Halit abİ, Hakan abi, Onno usta gibi abilerimizin, ustalarımızın bir akademisi veya kurs yeri olsa ve usta yetiştirseler. İlk öğrencileri çırakları ben olurum seve seve. Tabi Turgut abiyi unutmamak lazım işin marka yüzü o zaten :)
Yürüyen aksam, tekerlek değişimi, balata,disk, porya bilyasi, amortisör sistemi ,ön düzen videolarına çok ihtiyaç var acemiler yonelik
İyi ki sizler gibi değerli kaliteli bilgili insanlar var ve bizlere fayda sağlamak için bu içerikleri üretiyorsunuz, teşekkürler. Allah sağlık sıhhat versin sizlere.
Yetkili serviste amortisör değiştirmek, motor temizletmek, fren hidroliği değiştirmek isteyip başaramadım. Dışarıda ustalara da güvenemiyorum, en son güvenip fren hifroliği değiştirdiğimde ne marka kullandıklarını bile söylemek istemediler...
Abi böyle oturup konuşmanızı özledik.valla telden bağlanmada bu tad olmuyor;)))
Emeğinize sağlık canlar. Vaktiyle Vectra B kasa arabam vardı, sert çukurlarda amortisörlerin patlak olduğunu farkettiriyordu konforunda fazla etkisi olmadığını düşündüğümden değiştirmemiştim. Servis (yağ değişimi v.s.) için gittiğimde usta bana amortisörlerin değişmediğinden dolayı vibrasyon nedeniyle ön takımın zarar gördüğünü, ön takım komple değişmesi gerektiğini söyledi. Meğerse amortisör aracın içindekilerin konforundan ziyade aracın kendi konforu için önemliymiş. İyi masraf etmiştim o zamanlar.
MÜKEMMEL BİR YAYIN OLMUŞ
Elinize sağlık!
Yıllardır araba tamircilerine giderim fakat daha tork anahtarını kullanıp vidaları usulünce sıkan bir usta görmedim.
Gel de güven
Halit abi ya sizde yada bende bir problem var. Otomobil konuştugunuzda sardırmadan izleyebiliyorum 😊😊😊
USTA: Yaptığı İşi çok kısa sürede ve san'at ile yapan; çok kısa sürede uzun ömürlü ve pratik çözümler üretebilen; arıza bulma ve giderme konusunda bilgili ve tecrübeli; gerektiğinde kendisi îcât yapan; gururlu ve kibirli olmayan,mütevâzı; mesleğine ve işine saygı duyan ve mesleğini para için değil,sevdiği için yapan; yaptığı bir işten olumsuz bir geridönüş'ü çooook büyük bir utanç sayan; dürüst,çalışkan,boş durmayı asla sevmeyen,kendisine sürekli iş çıkaran; meraklı,yetenekli,becerikli vede ennn önemmmlisi; çıraklarına sadece meslek değil, asıl okarak hayatı öğreten,iyi kalitede insanlar ve aynı zamanda ustalar yetiştiren; çıraklarına,kendi öz babalarından daha yakın olan kişidir.
USTA demek; saygı duyulan,hayranlık duyulan,parmakla gösterilen; öyle her isteyenin kendisine çırak olma şerefine nâil olamayacağı kişidir.
USTA demek; yüzlerce insanın elinin ekmek tutmasına vesîle olan kişi demektir.
Bilgi aktarimi için teşekkürler🎉
"bu programın altına sorularınızı yazın" demenize istinaden yazmaya karar verdim:
Otomobilim SEAT Ibiza 1.2TSI DSG. 2014 yılında sıfır olarak aldım ve tamir-bakımları hep yetkili serviste yapıldı. Aldığım günden beri frene ilk basma anında bir yumuşaklık var ve belki ilk bir santimetrelik basıştan sonra etkili oluyor. İlk aldığımda birinci yıl bakımında servise ilettim bu durumu, kontrol ettiler ve yol testi de yaptılar. "Diğer tüm Ibiza otomobillerle aynı, bir aksilik yok" denildi. Açıkçası bu kullanıma ben de alıştım; ancak bazan acil olarak hızlıca frene bastığımda fren pedalının ilk anlarından itibaren pedal sert oluyor ve bastıkça duruyor. Başka model VW grup araçları da kullandım; ancak bu frene ani ve hızlı basışta fren pedalı sertleşmiyordu. Freni hareket halinde veya dururken pompalayıp denedim, böyle bir sertleşme olmuyor.
2021 model Kia Rio da kullanıyorum, bu araçta her zaman, ilk fren pedalına basışla birlikte (spor otomobillerdeki misâl) tutma başlıyor. Ibiza' daki bu durum sizce normal midir?
Diyeceksiniz ki "servise git, işi iyi bilen bir ustaya git"; ancak bu durum normal ise düzeltelim(!) diye daha da beter etmelerinden korkuyorum.
Normal, siz yavaş bastığınızda konforlu olsun diye yavaş yavaş artıyor, dobloda bir türlü az fren yapamıyorum, sürekli ani fren yapıyorum vw den inince. Ani frende hemen devreye giriyor vw, bence sıkıntı yok
@@ambulansgunlukleri3280 Diğer kullandığım Polo vs VW araçlarda böyle olmayınca sormak istedim
Ooo abilerimden derin konu. Turgut abi sana yazdığım konu ile ilgili cevaplarını bekliyorum canım abim 🙏❤
Arkadan itiş diye bir şey yoktur, sayın Halit Balkan. Videolarınızda rastlıyorum bu ifadeye. Arkadan çekiş olacak doğrusu. Sevgiler, saygılar, selamlar.
Abicim saygılar. Sevgiler maşallah on numara insanlarsınız bilgi derya deniz. Halit bey ayaklı ansiklopedi.
Yeni araç alamamak çok üzücü fakat ülkenin nabzının farkında olan bu fikrinizi beğendim. Artık motor yaptırmaları filan konuşmak lazım yani. Ne yazık ki. Ama öyle...
Hocam amortisörler konusunda ben çok titizim anlattıklarınızı arkadaşlarıma anlattığımda kimse dikkate almıyor ama ben son 2 aracımda da 4 amortisör ve yayları değiştirdim fren mesafesi ve yol tutuş için çok etkili parçalar..
Dört gözle bekliyorum
Saygılar
Nacizane tavsiyem arka plan siyah olduğundan kamera önünde arkaplanla kontrast oluşturacak renklerde kıyafet seçmeniz :)
Bunada şükür, daha az bi süre önce arka fon acık renkti ve tuş kilidine alıp radyo niyetine dinlerdik 😂
abilerim fıat palio 1.2 16v aracım var. yeni alındı . çok otomobilimiz olmadı .ailenin tek ve bayan şoförün aracı . izmir kemalpaşa da yaşıyoruz . en azından şuraya git kafan rahat olsun diyeceğiniz usta servis hernehalise bir fikriniz var ise çok memnun oluruz. seviliyorsunuz . hürmetle...
Bizim arabamızın sıkıntısı stop edince çalışmaması. Benzin+Gaz sıralı sistem. Benzinde çalışıp gaza geçiyor. Çalıştıktan sonra gidişinde problem yok. Rölanti devrinde titremeler var öyle ki motor soğuk ise kendiliğinden stop bile ediyor. 2011 Chevrolet Aveo 1.2
Öncelikle değerli bilgilendirmeleriniz için teşekkürler, çok faydalı bir program oluyor.
Çözemedikleri problem varsa yazsınlar dediğiniz için biz sorundan bahsetmek istiyorum,
Yarı otomatik şanzıman kullanıcısıyım. renault clio 3 2009 bvr şanzıman. piyasadaki easytronic - mcp - dualogic ile aynı prensipte çalışan robotize üniteye sahip sanızman. araçta her daim vitesi kendiliğinden manuele geçirme - sürüş halindeyken kendiliğinden N konumununa boşa atması - araç ekranında herdaim vites kutusunu kontrol ettirin yazısı ile mücadele ediyorum. hangi ustaya götürsem bu kronik sorun, bunu sökmek toplamak büyük problem vs gibi çeşitli cevaplar alıyorum. tamrine uğraşan ustalarda bugüne kadar hiç başarılı olamadılar. yetkili servis deve yüküyle para isteyip sistemi komple yenileme durumunda. bende tamir edilebilecek bir parçanın değişmesi taraftarı değilim. sonradan bu tip robotize kullanıcılarından da çok şikayet işittim. Bu sorun nasıl tamir edilir.
umarım tüm robotize kullanıcılarına faydası olur.
eylül ayında 2005 Chevrolet kalos aracıma bakım yaptırdım yağ yakma ve ya su eksiltme sorunu yoktu 1 hafta sonra su eksiltmeye başladı gaz kelebek boğazının içinden rolantiyi ayarlamak ve hava yakıtı buharlaştırmak üzere su geçiyormuş oradaki metal borulsr oksitlenmiş usta iptal edeyim dedi ve iptal etti aracım rolanti tutmuyordu gittim yeni gaz kelebek boğazı aldım değiştirdim sorun düzeldi. Aracınız eskiyse bakımdan sonra 1 hafta boyunca her gün aracınızın yağını suyunu kontrol edin yeni antifiriz aracınızın metal aksamındaki oksitlenme ve kireçlenmeri söküyor kaçağa sebebiyet verebiliyor. Fark etmeden motora zarar verebilirsiniz.
Onno usta ile otomobil geyiği bekliyoruz
yine harika program
Tavsiyem uygulamalı gösterin parçaları ve işlemleri. Böyle çok havada kalıyor. Ama her türlü çok önemli bilgiler, zevkle dinledim.
Kullanma klavuzlarını okuyorum. Geçenlerde şanzıman yağını değiştirmeye götürdüğümde usta değişmeye yanaşmayınca klavuzu ve sizi referans gösterdim hatta.
Kombi örnegi çok güzel bir örnek oldu . kullanıcı her basınç düştüğünde kombinin suyunu tamamlar devam eder bu su nereye gitti diye sorgulamaz ve zamanla denge tankının membranı delinir ve değişim gerekir.yilda birkez havasını tamamlasa yada 100₺ verip tamamlatsa değişime vereceği para cebine kalır.tabi burda tamire gelen kişinin niyeti de önemli sorunu gidermeye mi geldi müşteriyi soymaya mi geldi 🤔 çünkü havasını tamamlayıp 100₺ almaktansa sağlam parçayı değiştirip 1500/2000₺ alıyorlar maalesef .burda tüketicinin de kabahati var çünkü gelen usta hava tamamlayıp 100/150/200₺ isteyince ne yaptın ki hava bastın ne parası diyor gelde çık işin içinden
Aynen öyle malesef artık müşteriye ne söyleceğimizi şaşırdık vatandaş arıyor bakım yaptırmak istediğini ve ücretini soruyor söylüyoruz oooo çok istiyorsun yetkili servis bile sizin kadar istemiyor diyor,adama bakımda neler yapacaklarını soedunuzmu diyorum,
Yok ne bileyim servis işte ne gerekirse yapacak deyip işin içinden sıyrılıyor,biz ise baca fanından yanma odasına oradan plakalı eşanjöre kadar ve pislik tutucu filtreye kadar ne varsa hepsini temizliyoruz,genleşme tankı nın havasına kadar kontrol ediyoruz gerekirse tamalıyoruz (daha hava olanına denk gelemedim) en az 2 saat sürüyor işlem dediğimde olsun yinede çok diyor,gelde işin içinden çık.
Ben de sorayım öyleyse. Mazda 6.26 90 model var bizde. Araç sabahları soğukken tüpte dahi zor çalışıyor. 3 sefer kontak aç-kapa yaptıktan sonra çalışan araç, rölantide durmuyor stop ediyor. Isınmadan rölanti yerine gelmiyor. Benzinde hiç çalışmıyor soğukken. Ayrıca bir kaç ayar yapıldıktan sonra yakıt tüketimi 100km/21litre oldu. Öcesinde 100km/17 litre civarıydı. Ustaların dediği, karbürütor hava alıyormuş, ısınınca geçiyormuş. Karbürütor bulunmuyor haliyle. İyi bir karbürotörcü bulmak da zor.
Karbüratörünü söküp kocaeli gölcükte ece kardeşlere yolla kargoyla. Baştan aşağı sıkıntısız yenilenir. Ayarlarını aracına taktıktan sonra yaptırırsın
@@msakcakaya Tamamdır sağolasın. Bi konuşalım garanti ve güven sağlarsa, bir arkadaş var kocaelinde onunla gönderir yaptırırız olursa.
Jikle kelebeği takılı kalmış olabilir, ısındıkça açması lazım otomatik jikle ise bakılması lazım. Manuel ise yarım çekerek ilk mars yapınız motor ısınınca kapatın.
@ Otomatik jikle internette baktığım kadarı bir çok yerden sorun olabiliyormuş.
Değerli bilgiler için çok teşekkürler.👏👏👏👏👏👏👏
4 ay önce Halit Abi "benzin çok pahalı 10 liranın üzerinde" demiş; şu an 20 liranın üzerinde... Hey yavrum hey!...
Bilgilendirici faydalı bir video olmuş teşekkürler.
Hocam çözemediğim problemim: 2009 model jetta 1.6 hitler motor olarak geçen 8 valf motor aracımda yağ dolum kapağını -özellikle kısa mesafeler aracı kullandığımda- açtığımda su damlaları görüyorum ve bir süre temizlemez isem kapağın içi köpük oluyor. Kullandığım yağ Motul Specific VW 504 ve 507 00 normlarını karşılıyor filtrelerim bosch aracım lpgli 3 ay önce baştan sona atiker olarak yenilettim. Şimdiden teşekkür ederim
Araçlarda ortak parça kullanan modelleri de konuşabilir misiniz... Örnek vereyim 1.3 Multijet motor Fiat'ın ama Opel de kullanıyor.
Parça konusunda fiyat opel'e göre daha uygun aynı parça... teşekkürler 🚗
Opel'de o motorun kullanildigini duymadim. Benim bildigim Alfa Romeo'da kullaniliyor.
@@SharpShoot3r_14 opeldeki 1.3 CDTI birebir 1.3 Multijettir. Hatta çap strok üzerinden doğrulayabilirsiniz. Fiat GM ortak ürünüdür. Opel de geçmişte GM grupta yer aldığı için bu motor üzerinde kullanım hakları vardı.
@@tolga_alkan benim aracım Opel Corsa D 1.3 Euro 4 motor ecoflex 🚗
@@seyid_can Euro 5 motor sizinki değişken geometrili turbo mevcut. 👍🏻
@@tolga_alkan Euro 4 motor ecoflex 2010 model
Son zamanlarda gözüme sıkça çarpan bir durum var. Önümdeki araçlar yolda resmen çapraz gidiyor. Belli ki ağır hasar kayıtlı veya ağır hasara yakın araçlar bunlar. Bu konuda tekrar bir bilgilendirme yapabilir misiniz? Örneğin bu durumdan kendi aracında şüphesi olan kullanıcıların izlemesi gerekn yollar gibilerinden. Teşekkürler.
98 r19 vardı zamanında benim harareti yüksek çıkardı özellikle şehir dışı otobanda 120 km üstünde artmaya başlardı. Ustaya sordum bu arabalarda normal dedi uzun lafın kısası. Gittim kendim ozaman 500 tl ye radyatör aldım su bidonu hortumları müşürü komple değiştirdim. Mersin ankara yaptım aracım ile gram yükselme olmadı. Araba kullanıyorsanız birazda kendin usta olmalısınız.
99 model 19 vardı bende de 1.6e araçta hızlanırken özellikle 3. Vitesten sonra gaz yerken kesiklik yaparak devir alıyodu sanki yakıt bitermiş gibi 3 ay boyunca gitmedigim usta kalmadı bobinden buji ve kablolarına kadar maf sensörleri enjektörlere kadar degistirttiler sonuç ne oldu hüsran hiç bir değişiklik yok 3 ay boyunca kafayı yedirtti bana o kadar para harcamışım o kadar zamanım gitmiş satamam da bu şekilde kimse almaz en sonunda tavsiye üzerine bir ustaya gittim adam biraz yaşlı biriydi baktı biraz bindi bir tur attı geldi motorun gövdeye bağlanan şase kablosunu değiştirdi araba saat gibi oldu 50 lirada para aldı. Bu ustalardan çok çektim belki birisinin işine yarar diye yazdım buraya hepinize hayırlı günler
Ah be halit abi neleri var bi bilsen tabi tamir edilsin daha uyguna maal edilsin ama bizim ustalarımız en basit örnek fren diski yalpa yapıyor adam tornaya gönderiyor bide hiçbirşey olmaz diyenler var ya onlar efsane
bu antifiriz olayına ben çocukken şahit oldum r12 için öyle demişti sanayi de bi usta)))
Yıllardır çözemediğim arıza şöyle... giderken arabayı boşa attığımda rölanti 1 in altına düşmüyor... ancak durunca olması gereken yere düşüyor... rölanti sensörü değiştikten sonra böyle oldu... aracım 97 hyundai fx coupe... teşekkürler... selamlar...
Citroen c3 1.4 92 beygirlik araçlarda 3.000 devir geçmeyenler var. Sorunlu motor ve parça bulunmuyor olarak tanıtıldı. İlgilenir misiniz 😊
Su bazlı olmayan soğutma sıvıları hakkında ne düşünüyorsunuz? Evans diye bir şey var. Ben bir motosiklet sürücüsüyüm, bu sayede öğrendim ürünü
Çünkü o ustalar yaşlandı çoğu bıraktı kapattı yada öldü. yetiştirdikleri belkide onlar kadar iyi olmadı. Hakan abi tamirci olsa offf derim. Aarabayı söker yeniden yapar :)) Platin meksefe külbütör istavroz ayna mahruti ah ah
3 Araba ön camını değiştirttim. 3 cam da yetkili servis orjinal cam idi. 3 cam da buhar yaptı. 2015 Cla200 amg, 2012 E90 320d ve son olarak da 2018 Nissan navara. Nissan ı aradım bana klima sistemi sorunludur dedi. Ona cam değişmeden önce hiçbir şey yoktu dedim Hava serinledi dedi. 3 aracın da kliması mı arızalıydı ve cam değişmeden önce neden sorun yoktu? 3 cam için araba 1 gün serviste yattı. Camcıya gitsem bantlayıp yolluyorlar :)
Sizi yıllardır takip ediyorum. Halit abiyi sanayi savaşlarından tanıyoruz.
Benim sorum Halit Abi’ye;
Renault fluence aracımda park frenini kontrol ettirin uyarısını alıyor ve bir türlü çözdüremedim. Bu arızadan sonra aracı kontrol ettiriniz uyarısı alıyorum. Bir de 1-2 viteste bazen sanki gazı ayarlayamamışım gibi araba sarsılıyor. Yüksek viteste sorun yok. Yetkili servise götürdüm, fren beyni ve fren motoru değişecek dendi ve sorunun el freninden olduğunu söylediler. Bu konuda Halit Abi’nin yorumu ne olur? Artvin’den sevgiler. :)
Merhaba güvenli şerit nasıl değiştirilir ve trafikte 360 derece hakimiyet nasıl olur bununla ilgili video yapar mısınız teşekkürler:)
Cok tesekur ederim bilgiler icin acaba ben bunlari kendi garajimda yapabilirmiyim ingilizce cok ama turkce bulamiyorum denesem otomobile zarar verirmiyim
Merhabalar öncelikle verdiğiniz bilgiler için ne kadar teşekkür etsem az size aracımda yaşadığım bir problemi sormak istiyorum. Aracım Laguna 1 1.9dti mk2 fq9 motor kodlu aracım yağ eksiltiyor. (kadranda yağ seviyesini gösteren bir gösterge var her marşta kontrol edip yola çıkıyoruz düşük ise yanımıza aldığımız yağdan ekliyip çalıştırıyoruz) 1000 km de 1 litre yeni başladı. Egzozda herhangi bir duman yok sadece zorlanmaya başladığı zamanlarda hafif bir siyah duman atıyor diğer zamanlarda hiç duman atmıyor. Eskiden belli idi yüklenince kapkara bir duman atardı ertesi gün yağın azaldığını farkederdik ama o kalmadı artık yüklensekte yüklenmesek te sürekli azaltmaya başladı çok kez motorun etrafına baktık altına baktık herhangi bir ya tabakası yok. Karter contasından çok az yağ sızdırmaya başlayınca onuda değiştirdik (Geçen sene). Kendimce tahminim turbodan olduğu yönde çünkü uzun zamandır hiç sökülüp bakımı yapılmıyor. Tabi çalışmasında herhangi bir problem yok ses çıkarma gibi güç de yerinde. Çekişte herhangi bir problem yok yürümüyor koşuyor adeta :) . Sizin videolarınızdan öğrendiğim bilgiler çok faydalı oldu artık servisin direttiğini yapmaktansa en sağlıklı ne ise onu yapmaya özen gösteriyorum. Değerli vaktinizi ayırırsanız çok mutlu olurum. Teşekkürler iyi çalışmalar dilerim
Video için teşekkürler. Bence önemli olan ve anlatılması gereken iş güvenliği konusunda da bilgi verir misiniz? Bakım ve bazı onarımları kendimiz yapabiliyoruz ve bu konu es geçiliyor. Basit önlemlerle kendimizi iş kazalarına karşı nasıl koruruz? Belki az izlenecek ama uzmanı ile bir program yapılabilir mi? Teşekkürler.
Lastik rotasyonunda lastiğin dönüş yönünün değiştirilerek takılması yakıt sarfiyatını artırır mı? Cevaplarsanız sevinirim,teşekkür ederim.
Tabiki arttırır lastiğin bütün mühendisliğini çöpe atmaktan başka bişey değil
Eskiden sehirler kucuktu, ulke capinda satinalma yoktu. Bu yuzden aracin gecmisi kolay ogrenilirdi. Bu sebeple beceriksiz ustalar daha kolay elenirdi. Ayrica arac sahibi insan az oldugu icin iyi ustalar kulaktan kulaga kolay yayilirdi. Herkes adin cikcagina canin ciksin diye bosuna denmemisti. Simdi sehirler buyuk, arac sahibi insan cok, istanbulda yapilan arac manisaya, usaktaki sivasa satiliyor. Ustanin hatasini anlamak ve takip etmek zor. Bu da bir korkusuzluk getiriyor.
Eskiden araba kullananlar iyi kotu kullandigi aractan haberdardi. Simdi oyle degil. Bu yuzden ustayla usta sanilani ayird edecek insan cok cok az. Bu sayede eline ucuz bir tabletle kacak bir program alan ustayim diye ortaya cikip ne oldugunu anlamadigi seylerden ariza tespit ettigini saniyor.
Araclardaki teknolojiler cok degisti. Bu degisim gorece kisa surede oldu ama bizim sanayi esnafimiz yerinde saymayi tercih etti.
Sanayi eskiden de okumayan haylazlarin verildigi yerlerdi ancak bir usta cirak iliskisi ve kismen bir okul fonksiyonu vardi. Usta doverdi de severdi de. Simdi usta bir ciragi dovsun bakyim. Bu gibi sosyal degisimler nedeniyle ustaligin okul veya hocalik vasfi azaldi.
Eski ustalarda yeni teknolojileri yakalyamadigi icin bugun ustalik yapan ciraklarini iyi egitemediler.
Meslek liseleri yetrli egitime sahip degil.
İyi esnaflik icin gerekli organizasyonlar yok
Halit abi sizin kadar anlamayinca kime ,nasil guvenicez? Yetkili serviste bakip yaptiriyorum, s tronik 1.6 tdi arabada kuru sanziman oldugu icin tamir icin acilmadikca sanziman yagi degismez deniyor. Anlamadigimiz icin de onlari dinlemek zorunda kaliyoruz. Kuru sanziman hakkinda soyledikleri mantiksiz geliyor ama dogruluk payi var mi? Tesekkurler simdiden
1997 opel astra 1.6 16 valf aracım geç caslisma sorunum var kimse bulamadı
Abi bu masada ki GTO'ların bir anlamı bir hikayesi var mı acaba ?
Amortisör için İstanbul da test merkezi , test edebileceğimiz bir mekan var mı ?
Aracım 2013 astra H hararet kışın 102 yazın 106 derece civarı. İlk başlarda hararet yapıyor zannetmiştim. Taki opel lerde motorun sıcak çalıstıgını öğrenene kadar 😊😊😊
Opel mühendisleri yaptıkları motorların en verimli çalışma sıcaklığının 104 derece olduğunu söylüyor.Bende de 1.6 H kasa var bizim araçlarda termostat hava sıcaklığına göre adaptif şekilde çalışıyor.Okunan dış sıcaklık verilerine göre motor ya daha çok ısıtılıyor yada tam tersi daha serin tutulmaya çalışılıyor.Kışın termostatı geç açtığını ve yazın biraz daha erken açtığını mutlaka fark etmişssinizdir.Ayrıca araçla sürekli dur kalk trafikte kalmanız ve aracın belli bir fan açma sayısına ulaşması halinde otomatik olarak sıcaklığı 10 derece kadar düşürdüğünü de görmeniz mümkün.Yani 113 derecede fan açarken artık 105 ' te fan açıp motor sıcaklığını 95 derecelere kadar düşürebiliyor.
SsangYong Rexton 2.7 Dizel 2010 model, kasislerden geçerken koltukta oturanların kafası tavana vuruyor. Lastik basınç - Amorsitör kontrol her şey bakıldı değişti çare yok.....
Çözülmemiş bir sorundur.....
Helezon yayları ne zaman değişir? internette araştırma yapınca sürekli amortisör çıkıyor. Tamam kırılınca mecbur değişecek. Peki 10 yıl ve üzeri araçlarda helezon yayları değişmeli mi? Hiçbir aracın arka helezon yay Burcu veya takozu değiştirilmiyor. Ustalar uğraşmıyor. Halbuki bu da kauçuk bir malzeme.
Otomobilimizi tamir etmeyi nasıl öğrenebiliriz?
Kafa TV'deki görüntü ve ses kalitesi yakalanamaz mı kanalda?
Ankara'dan aileden gelen 30 yıllık Tempra SX aracımı sıfır araba özeni göstererek ve her fırsatta olabildiğince orjinal parçalarıyla yenileyerek kullanmaktayım. Ancak son zamanlarda bulduğum oto mekaniklerle yaşadıklarımdan bazılarını aşağıya ekleyeceğim. Benim sizden ricam, Ankara'yı da içine alacak şekilde, aracına özenen kullanıcıların, araçlarını götürebilecekleri prensipli ve ayrımcılık yapmayan ustaların bir veri tabanı oluşturulabilir mi? Buna benim gibi ihtiyacı olan çok sayıda kullanıcının bulunduğunu düşünmekteyim. Son birkaç yılda yaşadıklarıma dair örnekler: Triger kayışı değişirken sağ çamurluğu yol haritası haline getirmek, motor yağı değişiminde fren balata sensörünü keyfi kopartıp atmak, tek kişi çalışan ustada motor suyu değişiminde söylemeden debriyaj ayarını değiştirmek ve sorduğumda "ben yapmadım" cevabını almak, tamirhanede bulunduğum sırada liftten düşürdükleri arabanın ilk şokunu atlattıktan sonra bana gelip "sen ustaya yeterince destek olmadın" demek gibi garip ve bilmediğim tavırlarla karşı karşıya kalmaktayım 😥Bize isterse 300 tl yerine 500 tl alacak ama işini iyi yapacak ustaların isimleri lazım.
Piyasa’da orijinal arabalara dehşet paralar isteniyor. Orijinal bir otomobil alıyorsunuz. Eğer eski model bir arabaysa bu arabanın her parçası orijinal. Sorun yaşadıkça da söktüğünüz parçayı yerine koyamıyorsunuz. Çünkü orijinal parçası ilaç olsa yok! Orijinal arabaya yan sanayi parça takmak istemeyenler için çile işte burada başlıyor. Belki fiyat olarak uygun ama istediğiniz verimi alamayabiliyorsunuz. Bu işi kara borsa olarak yapanlar var. Çünkü eski arabaların ustasını bırakın, orijinal yedek parçaları bile kalmamış vaziyette. Çin malı karbüratör ile ispanya üretimi weber karbüratörden aynı performans katiyen beklenemez.
Eski ustalar değil de? Onno Usta nerede be abiler?
Slm bundan 6 ile 7 sene önce ford fusion arabam vardı bursa'da ford servislerinden bir tanesine peryodik bakım için bıraktım. birde geri fites farı yanmıyordu onada bakın dedim. birkaç saat sonra bana telefon ettiler bakım tamam ama sizin arka far gurubu değişmesi lazım dediler nekadar dedim 850 tl gibi birde geri fites müşürü değişmesi lazım oda 400tl dediler bakımı yapın başka bir şeye ellemeyin dedim arabanın garantisi geçmişti sanayiye götürdüm oto elektirikçide sis lambalarının yeri paslanmiş elktirk geçirmiyordu leğim attı arka ve ön farlar oldu ne kadar borcum dedim 40 tl dedi geri
vites müşürü elimizde yok birkaçgün içinde gelirsin onuda yaparız dedi sonra onuda yaptırdım onada 50tl aldı .oradan doğru ford servisine gittim dorumu anlattım 1250tl istediniz 90 tl yaptırdım neden insanları kazıklıyorsunuz diyerek çıkıştım usta başıda gelmişti ''biz tamir yapmıyoruz parçaları değiştiriyoruz''diyerek genel merkezin talimatları ve fiyatları bunlar dedi halit bey dediya servis tamir yapmıyor diye yanliş bir yöntem parça satıyor sanayideki ustaların hakkını teslim etmek lazım...
iyi aksamlar benim sorum kalorifer petegiyle alakali olacak petek tikali oldugu icin conta yedi.yazin kalorifer calismadigi halde nasil hararet yapiyor yoksa kalorifer peteginin icinden her daim sogutma sivisi donuyormu bu konuyu anlayamiyorum petegi yeniledik hararet sorunu ortadan kalkti aracim l200 pickup euro 5 motor simdiden tesekkurler
Kalorifer peteğine sürekli su giriş çıkışı oluyor içi pislik dolduysa arabaya hararet yaptırabilir
Merhaba aracım corsa d 1.3 dizel aracımda sabahları ilk çalıştırmada sarsıntı yapıyor gaza basmama rağmen devir artmıyor ama 2 dk sonra hiçbirşey kalmıyor ustalara gittiğimde bunlarda kronik bunu yaptıramazsın anca paranı çöpe atarsın böyle bineceksin gibi sözler duymaktanda gerçekten sıkıldım (daha önce egr temizliğini zorda olsada ustaya yaptırttım (emme manifoldu temizlettiremedim temizlenmez kimden duyuyorsunuz dedi ) enjektörleri değistirdim akü kızdırma bujilerini vs. Değiştirdim ama sonuç bulamadım
PEUGEOT 208 1.2 VTİ ARACIMDA KATALİZÖR ARIZASI VAR ANLATIR MISINIZ.
Mokka yeşili 💚
Antifiriz hangi aralıklarla yenilenmeli acaba
Herkese Merhaba
İngiltere'den yazıyorum. Aracım Mazda 3 - 1.6 Dizel 2010 Model - 130 bin mil de ( 10 ay önce Bin Pound`a satın aldım ) 2 aydır yaşadığım yerde birçok ustaya gittim, ancak herhangi bir çözüm bulamadım. Gerçek anlamda motordan anlayan bir usta bulmak gerçekten çok zor. ( Bir çok garaj UA-cam dan izleyerek tamir / parça değişimi yapıyor ) Aracın sorunu şu şekilde. Ariza ışığı yanmıyor. Bilgisayara bağlandığında yakıt aktarma hatası veriyor. Gittiğim bir Usta enjektörlerin altındaki pulların değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Değiştirdi olmadı. Başka usta Map - Maf sensor`lerini değiştirdi. Olmadı. Araç yaklaşık 3 bin devir civarında viteste giderken aniden stop ediyor. Bos viteste devir kesiciye giriyor ancak stop etmiyor. ( Silkeleme, sarsıntı vs. yok. Yokuş yukarı çekişten düşüyor ) Sadece durup kontağı açıp kapattıktan sonra çalışıyor. Giderken vurdurduğumda tekrar çalışmıyor. Araç her zaman tek mars da çalışıyor, rölantide dalgalanma vs. yok. Bu sorun hakkında yorum yaparsanız çok memnun olurum.
bu iptal etme olayı da şöyle . doğan slx aracım vardı 95 model kronik bir hararet durumu oluştu sonra usta hallettim dedi, termostatı sökmüş iyi mi))
Termostatı sökmek kesinlikle faydalı bir iş değil. Araçta hararet sorunu varsa kısa süreli çözüm olabilir ancak
👏🏻👏🏻👏🏻
Merhaba, Honda Civic 2005 LS Otm aracın direksiyonu bana biraz ağır geliyor eski videolara bakıyorum gayet hafif döndürülebiliyor.. Ustam oynarsak tıkırtı yapar diyor, birisi eps ünitesine gres sür diyor.. Hiç ellemedim ama madem bakım-tamir konuşuyoruz tavsiyenizi dinlemek isterim.
2014 model fiat punto nun frenleri aşırı hassas fren pedalı mesafesi çok kısa özellikle bu dönemde buzlu yağışlı ve karlı havalarda büyük sıkıntı ve risk ustaya sorduğumda arka kampanaları kısarsak biraz daha yumuşar dedi ama oda çok mantıklı gelmedi bana siz ne önerirsiniz.
stüdyoyu..saffet abinin garajına taşıyabilirmisiniz daha orjinal olur..
fren hidrolik hiç eksilmiyor bu iyi midir, 4-5 senedir aynı değiştirmek gerekir mi?
abi ben de 1994 model tempra var. Karbüratörü temizlettim tamir takımıyla temizlendi. Lakin arabam bazen çok fazla benzin kokutuyor. Görünürde bir yakıt kaçağı bir şey yok de yok. Bazen hiç koku yok bazen rahatsız edici düzeyde kokutuyor. Aracımda LPG sistemide mevcut, bu yüzden hava filtresinden karbüratöre gelen boruda bant var. Motor havayı mı az çekiyor zengin çalışıp kokutuyor. Karbüratörde mi bir sorun var yada egzoz manifoldu ve sisteminde mi bir türlü çözemedim. Gittiğim 1 2 usta banttan dolayı dedi ama bandı söküp lpgden vazgeçemiyorum. Ne yapabilirim?
abi 2004 megane 2 1.6 otomatik kullanıyorum. şanzıman yağ kaçırıyor. bir türlü çözemedim. gereksiz saçma düzeyde de para harcadım.
Спасибо большое.
Benzin 10 liranın üzerindeymiş doğru 40 lira 🤣🤣
Aracım 2016 model Fluence. Aracımda şu problem var çözemedim. Aracımla en ufak çukur, kasis vs. gibi yerlerden geçtiğimde inanılmaz bir sarsıntı titreşim ve ses hissediyorum sanki aracın süspansiyonları hiç görevini yapmıyor gibi. Aracımı alırken eskpertiz firması arka amortisörlerin %15 ömrü kaldığını söylemişti ama onun üzerine 1,5 sene bindim araca. Herhagi bir yağ kaçırma vs. de yok. Ustam gözle kontrol ettiğinde amortisörlerin sağlam olduğunu değişime gerek olmadığını söyledi. Ama dediğim gibi ses ve titreşim çok hissediyorum. Amortisötleri değiştirmem gerekir mi? Değiştirirsem sorun çözülür mü? veya sadece amörtisör değil de süspansiyon sisteminin komple mi değişmesi lazım gelir helezon yay vs. gibi ? Cevaplarsanız çok makbule geçer. 2020 martından beri sizleri takip ediyorum ve abonenizim.
2 gün önce MEPA Peugeot servisinde 15bin km deki arabamın maşpiyelini ezmişler. Arabayı lifte alırken “hata” yapmışlar.
Benim de corsa f. PSA nin servisleri çok kötü anlaşılan. Adam hava filtresi kutusunun üst kapağının mandalıni takmamis çıldıracağım. Sol ön teker arkasını ezmiş lift hatası, sonra bijon kapaklarını çıkarırken kargaburun mu kullandı ne yaptı kapaklar ezik ve bijon delikleri boyası çizik, hava filtresi kapağı mandalı yok. Opel diye Sizin yetkili servisliginizin ben ne diyeyim
Benim için antifiriz suyuna özen gösteren usta iyidir. Ölçüm yapmayıp 2 veya 3 yılda bir değişelim bunu diyorsa o benim için tamam.
benim ustam da 3 günlük işi bir haftada yapanlardan ve eyt'den sonra çalışsın diye dua ediyorum :)
Arabayı park edip ertesi gün araca tekrar geri geldiğimde vites topuzunu yağlanmış şekilde buluyorum, nedenini bir türlü çözemedim. Vites topuzu parlıyor, dokununca böyle sanki vazelin sürülmüş gibi hafif kaygan oluyor. Araçtan inmeden önce kuruluyorum iyice emin oluyorum kuru olduğundan fakat bir geliyorum aynı muhabbet. Kime söylediysem bir çözüm bulamadı, neden kaynaklandığı hakkında bir fikriniz var mı acaba?
Bazen buğu yapar, soğuktan veya araç içerisinde ki buhar buğu olusutmaya açık su vb açık bir sıvıdan,o olmasın?
okudum :)
Adama orijinal yağ koyalım diyorum Markanin önerdiği yağı arkamı döndüğümde adam daha neler göreceğiz diyo yurtcapinda bayilari olan kurumsal bir firma bu. usta bulmak altın bulmakla eşdeğer şuan
Ortamın yalıtımını yapın 🥺
Yaklaşık 30bin km'dir Opel Corsa c 2004 Model 1.2 arabamı kullanıyorum. 2 defa başıma fren boşalması sorunu geldi. Fren ilk basmada tutmuyor 2. basmada tutuyor. 60 km'lik yol boyunca devam etti sonra da bir daha olmadı. Ardından 5-6 ay gibi bir süre sonunda tekrardan aynı yolda giderken başıma geldi. 60 km boyunca fren ilk basmada tutmuyor 2. basmada tutuyor. Gitmediğim usta frenci kalmadı. Ne fren merkezinde ne psitonlarda ne borularda bir sorun gözükmedi. Bir daha da olmadı. İnşallah bir daha da olmaz. Bu neden olabilir acaba?
Westinghouse hava hortumu ve bağlantı kelepçelerini kontrol ettirmeniz gerekebilir.
@@talhasahbaz1335 dediğim gibi son oluşundan bu yana 7 ay gibi süre geçti Allah'a Şükür bir daha olmadı olursa dediğinize baktırırım. Teşekkürler.
öneri kara düzen araç al basit az elektironik araç alın
Bundan sonra çıkma.parca nereden alınır, ucuza bakım nasıl yapılır videosu yapılır bu ülkede.
Yıllardır bütün çocukluğumuzda oku oku adam ol dendi aynı zihniyet devam ediyo sanayide usta olmak günah sanki bu memleketin mühendise ihtiyacı olduğu kadar ustayada ihtiyacı var dürüst bir ustaya özellikle
Benim aracı herhangi bi bir arızası olduğunda sanayiye götürdüğümde usta benim aracın şöyle böyle arızası var diğe anlatıyorum usta bana önce hmm diyo 10 caniye düşünüyor sonra araç ne diye soruyor bende tecrübe li olduğum için otomobil diyorum ne fark eder usta sen motor veya elektirik ustasısın senin için hepsi aynı değilmi neden ayrım yapıyorsun djyoarum ama halen daha aracın markasını söylemiyorum usta haklısın diyince markayı söğlüyorum reno safrane diyorum ustanın hele yanında başka müşteriler varsa yüz ifadesi görülmeye değer oluyor duruyor düşünüyor sonra dönüp usta falanca yerde filanca usta var onlardan o iyi anlıyor istersen ona bir baktır diyo bende genelinde o işyerinden çıkarken nerede o eski ustalar der çıkarım şimdiki ustaların çoğunluğu sök tak'çı tamir olayı yalan olmuş. Tabi gerçekten işini çok iyi yapan ustalarımız vardır onların ellerinden öper bana denk gelmedi sadece.