Bütün videoların bilgi verici, anadolu kültürünü öğretici nitelikte. Bazı tariflerini yapmasam bile merakla izliyorum. Diğer kanallardan çok daha özel bir iş yapıyorsunuz. Seviyorum sizi :)
Sizin sayenizde eskiye gittim biraz. Anneannem yapardı köyde. Biraz farklı yapıyorduk tabi ama her sene yapardık. Hatta detayları annemden öğrenip yazacağım. Hala yapıyoruz ama anneannemle değil, Pekmez hakkında bir sözü geldi aklıma hatta, "pekmez öyle güzel bir şeydir ki bin sene dursa bozulmaz" diye. Bunlar için gerçekten teşekkürler Refika Abla.
Videoyu seyrederken ara verdim ve çocuğa okuma çalıştırdım. Oradan esinlenerek "Yaşa Refika Yaşa" diyorum. Bu kiler bölümü insana çeşit çeşit deneyler yaparak hayatı keşfetmeye çalışan çocuk heyecanını yaşatıyor. :)
İyi ki varsınız, Yemek Okulu ekibi! Sofralarımızdan yavaştan uzaklaşan bir lezzet pekmez. Hem nasıl yapıldığını, hem de Anadolu'daki köylünün yöntemlerini öğrenmek çok özel bir deneyim oldu benim için. Kocaman sevgiler!
Allahım sana geliyorum kokusunu alıyorum sanki . Pekmezin o rengi çocukluğuma köyüme götürdü beni. Böyle cam gibi , koyu çay rengi kâseye koyunca tabanını, bardağa koyunca arkasını gördüğüm özlemini duyduğum mis kokulu annane pekmezi olmuş. Sanırım şimdiye kadar evde öyle pekmez yapamayacağımı düşündüğüm için hiç denememişim. En kısa zamanda toprak edinip yapacağım. Bana ilham oldunuz çok teşekkür ediyorum.
Biz kayseride birazcik farkli yapariz. Köy usul tabiki bahcede yaptigimiz icin havuzun icinde ayakla ezeriz üzüm ile topragi. Cikan sivi süzgecden gecirilip tencereye aktarilir. Beklemeden tencerenin altini yakar kaynamasini bekleriz. Asil kaynayip kenarda yapis yapis karamelize olan yerleri ben ekmekle siyirip yerim. En zevkli yeri. Kivamini aldiktan sonra tencereden tencereye süzülürki icindeki toprak pekmezle karismasin. Bunu bir gece bekletip topragin dibine cöktürlüp tekrarlanir.
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Pekmez toprağı bulamadığınız zaman aynı işi karbonat ekleyerek de yapabilirsiniz. Ayrıca kaynarken küçük bir kese içinde Reyhan yaprağı da eklenince kokusu harika olur.
Sayın @Emine Yılmaz Eklemeye başladığınızda köpürme olacak köpürme durdurunca tekrar yavaş yavaş ekleyin ve ekşiliğine bakıp, sizin damak zevkine göre eklemeniz gereken miktarı ayarlayın. zaten çok eklerseniz çok tatlı olur ve karbonatın fazlası dibe çöker. Unutmayın ki pekmez de aynı reçel gibi ilerde şekerlenme olmaması için biraz ekşi olmalı, aksi takdirde az limon tuzu yada limon suyu eklenen reçel gibi kristalleşme görülür. Ayrıca ekşilik, ürünün küflenmeden uzun ömürlü olmasını sağlar.
Ellerinize sağlık. Sayenizde üzümler bitmeden yapmayı düşünüyorum. Bu kadar doğal , hoş sunumunuz ve kültürümüzü bize yansıttığınız için sonsuz teşekkürler Refika Hanım.
Refikacım biz büyük tavalara koyuyoruz ısıtıp biraz sonrada topragını koyuyoruz el yakacak kıvama gelince altını kapatıyoruz ve ben çocuklugumdan beri böyle gördüm ve sen de şişelere koyup toprakladın ilk defa gördüm ben şok😊😊😊😊
harika bir tarifti teşekkür ederiz :) Bizim buralarda kalan toprağı bezle ya da çuvalla uzun bir sürede süzdürüp çıkan suyun içine irmik ve ceviz koyup pişirip kurutulur ve kışın yenir.
Refika hanım yumurtaya gerek yok biz sıktığımiz üzüm suyunu 3 taşım kaynatıp bir gece dinlendiriyoruz yüzündeki suyu yavaş yavaş alıp pekmezi kaynatıyoruz çok lezzetli oluyor
Evde pekmezde yaparsam bazı arkadaşlar adımı doğal anneye çıkaracak. Ama süper görünüyor. Toprağı bulursak neden olmasın.Ellerine sağlık. Merakla sıradaki videoyu bekliyorum. 😘😘
Merhaba refika hanım harikasınız bir püf noktası daha verebilirim pekmez indirmeye yakın içine toplamda yarım su bardağı kadar 3defa yağmurlama şeklinde su atarsanız rengi daha al olurmuş kayınvalidem den gördüm 🥰
refika abla öncelikle eline sağlık benimde bu yaptığın pekmezle ilgili birşeyler eklemek istedim daha doğrusu kendi fikrim biz manisalıyız manisada da üzüm yetiştiriyoruz haliyle pekmezde olmazsa olmaz pekmezim içine yumurta koymak aslında pek birşey değiştirmiyor ve üstüne üstlük köy yumurtası kullanılırsa daha çok yumurta kokusu yapar o yüzden manisa da hiç kullanılmaz nerdeyse o toprağıda ormanda daha çok orman yollarını kenarındaki beyaz toprak da kullanilabiliyor ve pekmezin koyuluğunu ayarlamak içinde biraz daha toprak ekleyip 30 dakika ile 15 dakika araasında kaynatılıyor (bu arada turizm okuluna başladım bu sene hedefim mutfak bölümünü kazanıp aşçılık yapmak istiyorum) :)
Çocukluktan beri kansızlık ve rahatsızlıklarımdan dolayı annem bana hep kaşıkla yada çay bardağında sulandırarak içirirdi ve pekmezi çok severim ellerine sağlık abla ♥
Bizde pekmez yaparken üzüm suyunu çıkartıp toprakladiktan sonra tortu cabuk çöksun diye ev ahalisi kazanin cevresine çöker (oturur) hos sohbet eder.kim bilir bu adet belki muhabbet için belki de yorgunluğu bi nebze atmak için çıkmıştır.
Üzüm suyunu yüksek ateşte mi kaynattınız? Kaynamaya başladıktan sonra yine yüksek ateşte mi devam ettiniz, yoksa kısık ateşte mi? Ortalama ne kadar süre kaynattınız? İdeal bir pek kıvamı aldığını nasıl anlarız, örneğin bir yemek kaşığı pekmez kaç gram oluyor? Yoğunlaştıkça gramı artacağı için, bir kaşık pekmez ideal gramaj ayarına geldiğinde kaynamayı durduracağımızı anlayabiliriz.
Benim anneannem şebinkarahisarlı ve dut pekmezi yapıyor pekmezi toprak çanakta güneşin altında bekletiyorlar. pekmeze güneşin vitamini geçtiğini söyler. Pekmez güneşte birkaç gün bekledikten sonra yoğunlaşıyor ve süzüyorlar bizim yöntemimizde bu şekilde :)
Bizde (Manisa yöresinde) pekmez kazanda değil geniş derinliği 10_15 cm olan tavalarla pişirilir. Toprak küplere konulup üzerine küçük bir bakır kabın içinde kükürt tütsüsü yapılarak rengi biraz daha açılır. Ve fesleğen dalı konularak aroması fesleğen kokulu olur.
Ellerinize sağlık.Harika işler yapıyorsunuz.En eski ve büyük markanın bile dibinde, onların tortu dediği ancak dikkatlice bakılırsa şeker kütlelerinin nasıl oluştuğuna şahit oldum.(Ama onlar ısrarla tordu dediler.)Onun için fabrikasyon üretimi de çekmenizi çok isterdim. Bir de Antep'lilerin yaptığı bıçakla kesilen bir pekmez vardı. Onun nasıl yapıldığını, Siz yada bir bilen Dost anlatırsa çok sevinirim.
Refika ben Giresunluyum ve bizde -sadece ailem değil tüm köylülerim- hala gelenektir İstanbul'da bile koca kazanlarda pekmez kaynatırız. Dut ve kokulu üzüm yapılıyor genelde. Tabi üzümü toplamak, çiğnemek ve pişirmek çok zahmetli olduğundan dut daha ağırlıklı yapılır. Ama biz toprak ya da kül koymuyoruz içine.
@@aytenayten7296 Köy ortamında nasıl yapıldığını anlatıyım sen onu eve göre uyarla ilk basta dutu ağaçdab dökeriz brandanın üstüne sonra 3 4 kişi dökulen dutun üstüne su koyar ellerimizle mıncıklarız ve dutun suyunu çıkartırız daha sonra mıncıklayıp suyu çıkan dutları kaynatırız taki suyun rengi kahverengimsi bir renk alana kadar sonra kaynamış dutu göcek e koyar(göcek: fındık toplamada kullanılan ahşap boşlukle leğen gibi birşey ) göceğinde içine çuval geçiririz (bunun yerine eleğin içine tülbent koya bilirsiniz)ve posasıyla kaynamış olan dutu o göceğin içine boşaltırız o dutun suyu süzülür ve süzülen suyu koyu bir kıvam alıncaya kadar kaynatırız kaynama esnasın çok yoğun kıvamda köpük çıkar onada pekmezin ağdası deriz onu da pekmez kaynarken üstünden alırız ve farklı bir kaba koyarız oda ayrı lezzetli olur
Bizde pekmez savurma diye bisey var refika abla biraz duru olmus senin ki biz ocaktan pekmezi indirdikten sonra pekmezi bir kaşık yardımıyla havalandiririz hem hızlı soğumasını sağlıyoruz hemide koyulasmasini ellerine sağlık buarda 😊
Refika abla Karaman'dan sevgiler biz de çok pekmez yaparız biz yumurta koymuyoruz. Bir de pekmez pişince kepçeyle yukarıdan savursaniz köpüğü çıkar çok da lezzetli olur🤍
Thank you so much for the recipe Refika hanım, can you make this video in your English channel but also to add the substitute or alternative ways to that molasses soil?
ÇAM (KOZALAK) pekmezi, reçeli yapsanız ne iyi olur, sadece kozalak değil, o pekmez ve reçelin içine çamın o iğne yapraklarından da ilave edilse ekstra bi lezzet meydana gelse. 😍😍 şekerin yanı sıra alternatif tatlandırıcılar ile daha sağlıklı reçel ve pekmez daha da müthiş olabilir
Bizim köyde (Trabzon - Vakfıkebir), pekmez toprağı yerine kül kullanırlar. Pişmiş pekmezi, çok sıyırmadan tavadan aldıktan sonra, içine kabak koyup pişirirler. Şahane olur.
Ahhh.. Biraz geç geldi bu tarif. Ben de bu yıl pekmez yapmayı ilk kez denedim, tarifini internette bir hayli araştırmıştım. Yumurta akı ile yapılan işlemle hiç karşılaşmamıştım, dolayısıylada ben de yumurta akı kullanmadam yaptım. Tadı fena değildi. Bir sakıncası var mı?
ayrica diger puf noktası da kaynamis ve topragi atilmis üzüm şırasina ertesi gününe kadar durulmasi icin incir yapragi atilir bir kac tane yıkanıp icine atilir ki durulsun akıcı olsun diye (aydın ve izmir bölgemizde)
Bu hali ile tepsilere aktarılıp, üzerine tül serilerek güneşte daha da kıvamlandırılabilir. Böylece hem daha koyu bir renk hem de daha kıvamlı bir pekmez elde edilebilir. Tabi ki bu hali ile de gayet başarılı.
Ayva pekmezini de istluoruzzz bu saglıklı dogal tarifler çok çok güzel ve kıymetli lüften devamı gelsin ballı ve baharatlı hardalı da hala bekliyorum 😍
refika hanim bizim ege bölgesinde (aydin) ilinde sikilan üzüm suyu kazanda kaynatıp icine topragini atarsin sonra atesten alirsin (kaynaymadan toprak atilinca kaynamaz) bir gece beklersin çöker topragi, ertesigun kaynar,pekmez olur. topragida keseye konur süzülesiye kalir suzelen suyunu yekrar ocaga konur ocakta kaynadiktan sonra icine nisasta dökülür koyulasasiya pişer sonra tepsiye dökülür ve donar donunca dilim dilim kesirlir peknez koftesi olur atılmaz
Elinize emeginize sağlık bende yapmak istiyorum ama hiç yapmadım sizin sayenizde yapıçam üzüm suyunu birgün bekleteçekmiyim artı kaynatırken ateşi çokmu azmı olaçak birde pekmez toprağıylamı kaynataçağım🙏❤💕👍
Şerbetli tatlılar yaparken şerbet yerine pekmez kullanıyorum. Birde şeker hastalığı için kurabiye yaparken arpa unu ile dut kurusu tozu kullanıyorum.diyet yapanlar için yayınlamak istersiniz düşüncesi ile paylaşmak istedim Refika hanım.
Pekmez en sevdiğim şeydir ama markette satılan pekmezlerde hiç hoşuma gitmiyo ne zaman köye gitsek fazla fazla alırız şimdi evde de yapabilicez çok güzel oldu Refika abla eline sağlık inşallah seninle bir gün tanışma fırsatım olur mükemmel şeyler yapıyosun hep devam edersin inşallah lütfen snapchat kullan 😍🤗🤗
Pekmez toprağı, üstündeki köpükler vs. olmaksızın 2kg üzümden elleriyle sıkarak süzgeçten geçirip 1 saatte elde eden bir hanımefendiyi de izledim.Sizdeki detaylar sanırım ustalıktan... Ama benim gibi pratiklik arayanlara zor geliyor. Teşekkürler...
Refikaaa, ilk kez duydum ayva pekmezini. Ağacımda çok ayva var, nasıl değerlendireceğimi düşünürken tam da.. Lütfen reçel ve pekmez tarifini geciktirmeden verir misin.
Evde yapılan herşey daha sağlıklı olur. Ben Kıbrıs’tayken halam Haruptan (Keçi Boynuzu) yapıyordu pekmezi, biz onu çok seviyorduk, üzüm pekmezi bilmiyorduk. Fakat halam toprak koymuyordu içine, Harupları ezer, büyük bir bakır kazana koyup, üzerine de su doldurup, odun ateşinde yavaş yavaş kaynatırdı. Ne kadar kaynatırdı hatırlamıyorum, sadece bütün gece ocakta kaynadığını hatırlıyorum, kıvam alınca soğumaya bırakır, sonra da şişelere dolduruyordu. Ben halâ Harup pekmezi kullanıyorum tahin pekmez yaptığım zaman
Merhaba ellerinize sağlık yine çok faydalı bilgiler Bir sorum olacak üzümü sizin gibi ezme makinası yerine robottan geçirip süzgeçten geçirsek de olur gibi geldi ne dersiniz
sen muhteşem bir insansın.. insanın çocuğu olunca eli varmıyor paketli işlenmiş gıdalar almaya.. peynirinden çikolatasına kendim yapmaya çalışıyorum sayende pekmezi de gördüm ya beni benden aldın..bir de bir sosis yapsan çoluklu çocuklu bekleriz kahvaltıyaa :))
Hamiyet Öztürk aaa çokİyi fikir ben tahin yapımını Antepte izlemiştim ama o motorlar olmadan eski usul tekniklerle yapabilir miyim diye bakacağım becerebilirsem söz ilk iş
Ilahi refika!! Güldürdün beni poposu yayvan tencere!! Ancak emin ol gülmelerim o güzelim tarifin önüne geçmedi tabii ki. Öğrendim sana ve Balkonumdan sarkan üzümleri topladim sıktım hazırladım kısa koşa aktarlarda gittim pekmez toprağı bilmiyorlar nerede mı? Bodrumda uzay istasyonu ile ilgili formüller sormuşum gibi baktılar suratıma. Son çarem ödün kulunu deneyeceğim. Teşekkürler tariflerinden nasıl çok yararlandım yanina çırak olabilirim artık. Sevgiyle mutlulukla kal.
Pekmez topragina alternatif söylediginiz için çoook çok teşekkur ederim. Kanalinizi takip ediyordum ama abune digildim. Bu videonuz sayesinde abune oluyorum. Ellerinize saglik
Pekmez toprağının asbest kalıntısı içerebilme ihtimali var. Özellikle ankara'daki faciadan sonra sakın ha özellikle iç anadolu'dan toprak falan almayın. Video boyunca kanserojenden söz etmişsiniz ama pekmez toprağının taşıdığı risk de hiç az değil.
Bütün videoların bilgi verici, anadolu kültürünü öğretici nitelikte. Bazı tariflerini yapmasam bile merakla izliyorum. Diğer kanallardan çok daha özel bir iş yapıyorsunuz. Seviyorum sizi :)
instablaster.
Sizin sayenizde eskiye gittim biraz. Anneannem yapardı köyde. Biraz farklı yapıyorduk tabi ama her sene yapardık. Hatta detayları annemden öğrenip yazacağım. Hala yapıyoruz ama anneannemle değil, Pekmez hakkında bir sözü geldi aklıma hatta, "pekmez öyle güzel bir şeydir ki bin sene dursa bozulmaz" diye. Bunlar için gerçekten teşekkürler Refika Abla.
Videoyu seyrederken ara verdim ve çocuğa okuma çalıştırdım. Oradan esinlenerek "Yaşa Refika Yaşa" diyorum. Bu kiler bölümü insana çeşit çeşit deneyler yaparak hayatı keşfetmeye çalışan çocuk heyecanını yaşatıyor. :)
Üzümün posasını sirke yapımında kullanabiliriz.
Refika cığım oradaki herkesleri seviyorum, iyi ki varsınız. Yıllardır merak ettiğim pekmez yapımını sayenizde gördüm. Var olun ve çok yaşayın siz.
İyi ki varsınız, Yemek Okulu ekibi! Sofralarımızdan yavaştan uzaklaşan bir lezzet pekmez. Hem nasıl yapıldığını, hem de Anadolu'daki köylünün yöntemlerini öğrenmek çok özel bir deneyim oldu benim için. Kocaman sevgiler!
Allahım sana geliyorum kokusunu alıyorum sanki . Pekmezin o rengi çocukluğuma köyüme götürdü beni. Böyle cam gibi , koyu çay rengi kâseye koyunca tabanını, bardağa koyunca arkasını gördüğüm özlemini duyduğum mis kokulu annane pekmezi olmuş. Sanırım şimdiye kadar evde öyle pekmez yapamayacağımı düşündüğüm için hiç denememişim. En kısa zamanda toprak edinip yapacağım. Bana ilham oldunuz çok teşekkür ediyorum.
Biz kayseride birazcik farkli yapariz. Köy usul tabiki bahcede yaptigimiz icin havuzun icinde ayakla ezeriz üzüm ile topragi. Cikan sivi süzgecden gecirilip tencereye aktarilir. Beklemeden tencerenin altini yakar kaynamasini bekleriz. Asil kaynayip kenarda yapis yapis karamelize olan yerleri ben ekmekle siyirip yerim. En zevkli yeri. Kivamini aldiktan sonra tencereden tencereye süzülürki icindeki toprak pekmezle karismasin. Bunu bir gece bekletip topragin dibine cöktürlüp tekrarlanir.
Kaynattiktan sonrami suzuyorsunuz pekmezi acaba
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.
Pekmez toprağı bulamadığınız zaman aynı işi karbonat ekleyerek de yapabilirsiniz. Ayrıca kaynarken küçük bir kese içinde Reyhan yaprağı da eklenince kokusu harika olur.
10 kg üzüm suyuna ne kadar karbonat eklemem lazım
Sayın @Emine Yılmaz
Eklemeye başladığınızda köpürme olacak köpürme durdurunca tekrar yavaş yavaş ekleyin ve ekşiliğine bakıp, sizin damak zevkine göre eklemeniz gereken miktarı ayarlayın. zaten çok eklerseniz çok tatlı olur ve karbonatın fazlası dibe çöker. Unutmayın ki pekmez de aynı reçel gibi ilerde şekerlenme olmaması için biraz ekşi olmalı, aksi takdirde az limon tuzu yada limon suyu eklenen reçel gibi kristalleşme görülür. Ayrıca ekşilik, ürünün küflenmeden uzun ömürlü olmasını sağlar.
Karbonat çok ilginç
Ellerinize sağlık. Sayenizde üzümler bitmeden yapmayı düşünüyorum. Bu kadar doğal , hoş sunumunuz ve kültürümüzü bize yansıttığınız için sonsuz teşekkürler Refika Hanım.
Maşallah maşallah rabbim nazardan korusun bereketli olsun rabbim rızkınızı bol eylesin allahım sağlıklı sıhhatli ömürler versin inşallah hayırlı cumalar hayırlı ğünler diliyorum ellerinesağlık bende öğrenmiş oldum çok çok çok teşekkür ediyorum
Refikacım biz büyük tavalara koyuyoruz ısıtıp biraz sonrada topragını koyuyoruz el yakacak kıvama gelince altını kapatıyoruz ve ben çocuklugumdan beri böyle gördüm ve sen de şişelere koyup toprakladın ilk defa gördüm ben şok😊😊😊😊
Başka pekmezler de yaparsanız çok mutlu oluruz bu arada tariflerinizin çoğunu uyguluyorum çok güzel oluyorlar teşekkürler
harika bir tarifti teşekkür ederiz :) Bizim buralarda kalan toprağı bezle ya da çuvalla uzun bir sürede süzdürüp çıkan suyun içine irmik ve ceviz koyup pişirip kurutulur ve kışın yenir.
Ölçülü detaylı tarif vermeniz mumkunmu
@@zehrakurt9983 Maalesef 😔 Biz çocukken yapardık hatırlamıyorum o yüzden tam ölçü.
Refika hanım yumurtaya gerek yok biz sıktığımiz üzüm suyunu 3 taşım kaynatıp bir gece dinlendiriyoruz yüzündeki suyu yavaş yavaş alıp pekmezi kaynatıyoruz çok lezzetli oluyor
Evde pekmezde yaparsam bazı arkadaşlar adımı doğal anneye çıkaracak. Ama süper görünüyor. Toprağı bulursak neden olmasın.Ellerine sağlık. Merakla sıradaki videoyu bekliyorum. 😘😘
Merhaba refika hanım harikasınız bir püf noktası daha verebilirim pekmez indirmeye yakın içine toplamda yarım su bardağı kadar 3defa yağmurlama şeklinde su atarsanız rengi daha al olurmuş kayınvalidem den gördüm 🥰
refika abla öncelikle eline sağlık benimde bu yaptığın pekmezle ilgili birşeyler eklemek istedim daha doğrusu kendi fikrim biz manisalıyız manisada da üzüm yetiştiriyoruz haliyle pekmezde olmazsa olmaz pekmezim içine yumurta koymak aslında pek birşey değiştirmiyor ve üstüne üstlük köy yumurtası kullanılırsa daha çok yumurta kokusu yapar o yüzden manisa da hiç kullanılmaz nerdeyse o toprağıda ormanda daha çok orman yollarını kenarındaki beyaz toprak da kullanilabiliyor ve pekmezin koyuluğunu ayarlamak içinde biraz daha toprak ekleyip 30 dakika ile 15 dakika araasında kaynatılıyor (bu arada turizm okuluna başladım bu sene hedefim mutfak bölümünü kazanıp aşçılık yapmak istiyorum) :)
Iran Azerbaicaninda buna DOSHAB diyeriz , cok lezzetli elinize saglik
Çocukluktan beri kansızlık ve rahatsızlıklarımdan dolayı annem bana hep kaşıkla yada çay bardağında sulandırarak içirirdi ve pekmezi çok severim ellerine sağlık abla ♥
Bizde pekmez yaparken üzüm suyunu çıkartıp toprakladiktan sonra tortu cabuk çöksun diye ev ahalisi kazanin cevresine çöker (oturur) hos sohbet eder.kim bilir bu adet belki muhabbet için belki de yorgunluğu bi nebze atmak için çıkmıştır.
Ben kücükken anneannemler yapardi..ama bukadarini hic hatirlamiyordum...sadece toplandigi ve ezildigi zamani biliyorum..güzel oldu
Refik ne güzel bir ses tonun var huzur ve güven veriyor seni seviyoruz
Kuşburnu pekmezi yapın muhtesem oluyor. Cok beğendim üxüm pekmezı toprakla oluyor o nedenle hıc yapmayı düsünmemıstım 💞
Üzüm suyunu yüksek ateşte mi kaynattınız?
Kaynamaya başladıktan sonra yine yüksek ateşte mi devam ettiniz, yoksa kısık ateşte mi?
Ortalama ne kadar süre kaynattınız?
İdeal bir pek kıvamı aldığını nasıl anlarız, örneğin bir yemek kaşığı pekmez kaç gram oluyor? Yoğunlaştıkça gramı artacağı için, bir kaşık pekmez ideal gramaj ayarına geldiğinde kaynamayı durduracağımızı anlayabiliriz.
Çok beğendim bende meyve sıkacağında sıkıp yapıcam harika oldu bayıldım ilham veriyorsunuz. 👍❤️🌸
Benim anneannem şebinkarahisarlı ve dut pekmezi yapıyor pekmezi toprak çanakta güneşin altında bekletiyorlar. pekmeze güneşin vitamini geçtiğini söyler. Pekmez güneşte birkaç gün bekledikten sonra yoğunlaşıyor ve süzüyorlar bizim yöntemimizde bu şekilde :)
Ceren Kanbur hiç kaynatmadan mı yapıyor
Yeşil Hayat hayır bir iki taşım kaynatıyor daha sonra çanaklara alıyor orada yoğunlaşıyor
Mantıklı geldi.
Karınca girer içine
Hemserim sebinkarahisardan karadut pekmezi almistim hakiki katkisiz, pestillerinizde cok güzel berlinden selam olsun 🌹
Su kavanozlara bayildim yaaa.sirf su kavonozu gormek icin izledim videoyu.nolur bana hediye gonder bu kavonozlardan yaaa.çok begendim
Bizde (Manisa yöresinde) pekmez kazanda değil geniş derinliği 10_15 cm olan tavalarla pişirilir. Toprak küplere konulup üzerine küçük bir bakır kabın içinde kükürt tütsüsü yapılarak rengi biraz daha açılır. Ve fesleğen dalı konularak aroması fesleğen kokulu olur.
Yumurtayı tek elle kırıp tek elle sarısını almak la ilgili video gelsin
Ellerinize sağlık.Harika işler yapıyorsunuz.En eski ve büyük markanın bile dibinde, onların tortu dediği ancak dikkatlice bakılırsa şeker kütlelerinin nasıl oluştuğuna şahit oldum.(Ama onlar ısrarla tordu dediler.)Onun için fabrikasyon üretimi de çekmenizi çok isterdim.
Bir de Antep'lilerin yaptığı bıçakla kesilen bir pekmez vardı. Onun nasıl yapıldığını, Siz yada bir bilen Dost anlatırsa çok sevinirim.
Refika ben Giresunluyum ve bizde -sadece ailem değil tüm köylülerim- hala gelenektir İstanbul'da bile koca kazanlarda pekmez kaynatırız. Dut ve kokulu üzüm yapılıyor genelde. Tabi üzümü toplamak, çiğnemek ve pişirmek çok zahmetli olduğundan dut daha ağırlıklı yapılır. Ama biz toprak ya da kül koymuyoruz içine.
İremgül Mansur nasil yapilir?oylece sade kaynatmak mi lazim?
@@aytenayten7296 Köy ortamında nasıl yapıldığını anlatıyım sen onu eve göre uyarla ilk basta dutu ağaçdab dökeriz brandanın üstüne sonra 3 4 kişi dökulen dutun üstüne su koyar ellerimizle mıncıklarız ve dutun suyunu çıkartırız daha sonra mıncıklayıp suyu çıkan dutları kaynatırız taki suyun rengi kahverengimsi bir renk alana kadar sonra kaynamış dutu göcek e koyar(göcek: fındık toplamada kullanılan ahşap boşlukle leğen gibi birşey ) göceğinde içine çuval geçiririz (bunun yerine eleğin içine tülbent koya bilirsiniz)ve posasıyla kaynamış olan dutu o göceğin içine boşaltırız o dutun suyu süzülür ve süzülen suyu koyu bir kıvam alıncaya kadar kaynatırız kaynama esnasın çok yoğun kıvamda köpük çıkar onada pekmezin ağdası deriz onu da pekmez kaynarken üstünden alırız ve farklı bir kaba koyarız oda ayrı lezzetli olur
Ellerinize sağlık Refika hanım bilgilerinizden dolayında teşekkürler
Annem pancar pekmezi yapar harika olur tahin ile beraber
Bizde pekmez savurma diye bisey var refika abla biraz duru olmus senin ki biz ocaktan pekmezi indirdikten sonra pekmezi bir kaşık yardımıyla havalandiririz hem hızlı soğumasını sağlıyoruz hemide koyulasmasini ellerine sağlık buarda 😊
Çok güzel olmuş ellerine sağlık abla abla aralıklı oruc yapiyorumona ait tatlar solermisin
Evde kremsanti yapımını da anlatır mısınız hazır kullanmak istemiyorum şimdiden teşekkür ederim
Aynen
Yıllar önce yumurta beyazına limon suyu ilave edip çırparak yapıyordum. Şu an ölçüsünü hatırlayamıyorum.
Babaannem yumurta konmasinin amacını bie türlü açıklayamamıştı ve yumurta konmasından çok hoslanmamistim aydınlandım teşekkür ederiz:)
bende merak ediyorum kokmazmi 🤔
Refika abla Karaman'dan sevgiler biz de çok pekmez yaparız biz yumurta koymuyoruz. Bir de pekmez pişince kepçeyle yukarıdan savursaniz köpüğü çıkar çok da lezzetli olur🤍
Ellerinize sağlık Birtanem herşeyi anlatımda yumurtayı anlamadım,ben kuşburnundan yaptım içine hiçbir şey koymadım şahane pekmez oldu
Refikadan dev hizmet Anadolu seven ablamız srn çok yaşa
En çok içime sinen tarif .Refikacığım süpersin bütün bu güzellikleri devam ettir .
Iyiki söylediniz bu vıdeonun 3 sahıt oldunu ........ ben en ıyısı üzümlerı yıyeyım,,,,,, sızınde ellerınıze salık olzun
Köylü kızıyım yıllarca prkmez yaptık yumurtayı ilk defa koydum
Ellerine saglik harika gorunuyor afiyet bal olsun
Thank you so much for the recipe Refika hanım, can you make this video in your English channel but also to add the substitute or alternative ways to that molasses soil?
Ağzınıza sağlık o kadar net anlttınıki
ÇAM (KOZALAK) pekmezi, reçeli yapsanız ne iyi olur, sadece kozalak değil, o pekmez ve reçelin içine çamın o iğne yapraklarından da ilave edilse ekstra bi lezzet meydana gelse. 😍😍 şekerin yanı sıra alternatif tatlandırıcılar ile daha sağlıklı reçel ve pekmez daha da müthiş olabilir
Bizim köyde (Trabzon - Vakfıkebir), pekmez toprağı yerine kül kullanırlar.
Pişmiş pekmezi, çok sıyırmadan tavadan aldıktan sonra, içine kabak koyup pişirirler. Şahane olur.
Ahhh.. Biraz geç geldi bu tarif. Ben de bu yıl pekmez yapmayı ilk kez denedim, tarifini internette bir hayli araştırmıştım. Yumurta akı ile yapılan işlemle hiç karşılaşmamıştım, dolayısıylada ben de yumurta akı kullanmadam yaptım. Tadı fena değildi. Bir sakıncası var mı?
annemle karpuz pekmezi yapmıştık harika olmuştu deneyin derim :)
Eline saglık evde yapılanın yerini hiç bir şey tutmaz .
Sevgili Refika annem rahmetli ayva reçelini üzüm şırasıyla yapardı tadı muhteşem olurdu hala köyde yapan ablalar var lütfen deneyin
Nevşehirden selamlar Refika reis.Aynı buralardakiler gibi yaptın sen nasıl bi kralsın ya☺😊
ayrica diger puf noktası da kaynamis ve topragi atilmis üzüm şırasina ertesi gününe kadar durulmasi icin incir yapragi atilir bir kac tane yıkanıp icine atilir ki durulsun akıcı olsun diye (aydın ve izmir bölgemizde)
Ellerıne saglık abla senden rıcam kozala pekmezı nasıl oluyor
Yalnız tencereye bayıldım Refika cım keşke benim de olsa😅
Refika hanım iyi bayramlar. Pekmez toprağı yerine karbonat olmaz mı?
Elinize sağlık, tariflerinizden çok faydalanıyorum. Evde kaşar peyniri de yapar mısınız? :)
Bizim köy odun külünü pekmeze koyarlar kaynayan pekmez koyulaşınca bekletilir kül dibe oturur pekmez büyük kepçelerle alınır
Bu hali ile tepsilere aktarılıp, üzerine tül serilerek güneşte daha da kıvamlandırılabilir. Böylece hem daha koyu bir renk hem de daha kıvamlı bir pekmez elde edilebilir. Tabi ki bu hali ile de gayet başarılı.
Ayva pekmezini de istluoruzzz bu saglıklı dogal tarifler çok çok güzel ve kıymetli lüften devamı gelsin ballı ve baharatlı hardalı da hala bekliyorum 😍
refika hanim bizim ege bölgesinde (aydin) ilinde sikilan üzüm suyu kazanda kaynatıp icine topragini atarsin sonra atesten alirsin (kaynaymadan toprak atilinca kaynamaz) bir gece beklersin çöker topragi, ertesigun kaynar,pekmez olur. topragida keseye konur süzülesiye kalir suzelen suyunu yekrar ocaga konur ocakta kaynadiktan sonra icine nisasta dökülür koyulasasiya pişer sonra tepsiye dökülür ve donar donunca dilim dilim kesirlir peknez koftesi olur atılmaz
Bahar Bahar Bizde çuvaldan damlayası köfter yaparız.Nefis olur.
olsada yesek şimdi pekmez köftesi.
Afyon kaymagi nasil yapilir lutfen refikacim yapsa yapsa sen yaparsin bunu
Ben gidip görmedim ama bir arkadaşım Tunceliden pekmez getirmişti. O pekmezi güneşte bir hafta on gün sürede yapıyorlarmış. Baya koyu kıvamlı oluyor.
Üzüm pekmezini nerede hangi koşulda saklamalıyız.Ve üzüm pekmezi neden şekerlerin refika şimdiden téşekkürler.Kolay gelsin
Elinize emeginize sağlık bende yapmak istiyorum ama hiç yapmadım sizin sayenizde yapıçam üzüm suyunu birgün bekleteçekmiyim artı kaynatırken ateşi çokmu azmı olaçak birde pekmez toprağıylamı kaynataçağım🙏❤💕👍
Merhaba refika hanım pekmez toprağını nerden bulabiliriz birde insan sağlığına zararlımı acaba 🙏🏻
Toprak bulamasak ne yapalım 🌹
Ben hiç toprak koymadan yapıyorum . Ve gayet güzel oluyor.
Şerbetli tatlılar yaparken şerbet yerine pekmez kullanıyorum. Birde şeker hastalığı için kurabiye yaparken arpa unu ile dut kurusu tozu kullanıyorum.diyet yapanlar için yayınlamak istersiniz düşüncesi ile paylaşmak istedim Refika hanım.
I would like to taste this !
Pekmez en sevdiğim şeydir ama markette satılan pekmezlerde hiç hoşuma gitmiyo ne zaman köye gitsek fazla fazla alırız şimdi evde de yapabilicez çok güzel oldu Refika abla eline sağlık inşallah seninle bir gün tanışma fırsatım olur mükemmel şeyler yapıyosun hep devam edersin inşallah lütfen snapchat kullan 😍🤗🤗
Pekmez toprağı, üstündeki köpükler vs. olmaksızın 2kg üzümden elleriyle sıkarak süzgeçten geçirip 1 saatte elde eden bir hanımefendiyi de izledim.Sizdeki detaylar sanırım ustalıktan... Ama benim gibi pratiklik arayanlara zor geliyor. Teşekkürler...
Refikaaa, ilk kez duydum ayva pekmezini. Ağacımda çok ayva var, nasıl değerlendireceğimi düşünürken tam da.. Lütfen reçel ve pekmez tarifini geciktirmeden verir misin.
Şanslısınız. Benim meyve ağaçlarım hiç meyve vermedi, don oldu ilk bahar'da. 😔
Reçel tarifi yetişmezse meyve kurusu yapabilirsin. Eğer çok rüzgarlıysa hava fırında kurutmayı da deneyebilirsin 😊😊
Evde yapılan herşey daha sağlıklı olur. Ben Kıbrıs’tayken halam Haruptan (Keçi Boynuzu) yapıyordu pekmezi, biz onu çok seviyorduk, üzüm pekmezi bilmiyorduk. Fakat halam toprak koymuyordu içine, Harupları ezer, büyük bir bakır kazana koyup, üzerine de su doldurup, odun ateşinde yavaş yavaş kaynatırdı. Ne kadar kaynatırdı hatırlamıyorum, sadece bütün gece ocakta kaynadığını hatırlıyorum, kıvam alınca soğumaya bırakır, sonra da şişelere dolduruyordu. Ben halâ Harup pekmezi kullanıyorum tahin pekmez yaptığım zaman
Merhaba ellerinize sağlık yine çok faydalı bilgiler
Bir sorum olacak üzümü sizin gibi ezme makinası yerine robottan geçirip süzgeçten geçirsek de olur gibi geldi ne dersiniz
Siyah üzümden yapsam olur mu Refika ? Ellerinize sağlık
Ateşten biraz daha sulu alıyoruz tepsilere döküp 2 gün güneşte bekletiyoz çok güzel oluyor
sen muhteşem bir insansın.. insanın çocuğu olunca eli varmıyor paketli işlenmiş gıdalar almaya.. peynirinden çikolatasına kendim yapmaya çalışıyorum sayende pekmezi de gördüm ya beni benden aldın..bir de bir sosis yapsan çoluklu çocuklu bekleriz kahvaltıyaa :))
Çocukluğumdan beri her yıl pekmez yapıyoruz ne yumurta sarısı nede toprak koyuyoruz ilk kez gördüm
Merhaba Refika, üzüm şırası tarifi de verebilir misin? Refika yapmıştır dedim ama bulamadım.
peki hocam, uzum shirasi nasil oluyor kucuklugumden agzimda kalan bir tat... ipe ceviz dizip sucuk yaparladi pestil yaparlardi pekmez ve shira een sevdigimde shirasiydi ... unutmusum, vve shirayi cok ozledigim aklima geldi... meyva kurutulurdu kisin yemek icin. .. hey gidi.... sagolasiniz... 👍🧿👏👏👏
Pekmez tamam o zaman tahin de gelsin mi 😊
Hamiyet Öztürk aaa çokİyi fikir ben tahin yapımını Antepte izlemiştim ama o motorlar olmadan eski usul tekniklerle yapabilir miyim diye bakacağım becerebilirsem söz ilk iş
Refika'nın Mutfağı bence sen yaparsın. :-) Aynısı olmasa da en azından refika usulu doğal bir tarif olur eminim 😊
Refika'nın Mutfağı Aslansın yaparsın
Tahinsiz pekmez cok mutsuz olur! Gerci fistik ezmesi de yerini tutabilir, hic yoktan iyidir :p
Hamiyet Öztür
Kavonozu ve rengini beğendim
Berlinden ülkeme selam ❤️🇹🇷❤️🇦🇿❤️🇵🇰❤️
Refika hanım, toprağı koyunca kaynatmadanmı beklemeye aldın, öylede oluyormu, normalde hep bi aşım kaytırız ilginç geldi cevaplarsanız memnun olurum.
Piştikten sonra içine festikan koyun çok güzel oluyor
Refika hanım elinize emeğinize sağlık külle yapmak istesek 10 kg üzüme ne kadar koymamız gerekir bilgi verir misiniz
Çok hoşuma gitti .... aslında o kadar zor da değil miş.....süper
Cok guzel lezzetli. cok tesekkur ederim. Thank you very much. Tebrikler. Christos from Rhodos Gr.
Refika harikasın evde yıllık izin de seni izliyorum zevkle.
Refika harikasın inşallah pekmez toprağı bulabilirim
Ilahi refika!! Güldürdün beni poposu yayvan tencere!!
Ancak emin ol gülmelerim o güzelim tarifin önüne geçmedi tabii ki. Öğrendim sana ve
Balkonumdan sarkan üzümleri topladim sıktım hazırladım kısa koşa aktarlarda gittim pekmez toprağı bilmiyorlar nerede mı? Bodrumda uzay istasyonu ile ilgili formüller sormuşum gibi baktılar suratıma. Son çarem ödün kulunu deneyeceğim. Teşekkürler tariflerinden nasıl çok yararlandım yanina çırak olabilirim artık. Sevgiyle mutlulukla kal.
çok teşekkür ederim kuru üzümdende pekmez yapılırmı?
çok güzel bilgiler veriyorsunuz teşekkürler. Kiler bölümüne bayıldık. Konserveler için de video çekerseniz harika olur :)
Pekmez topragina alternatif söylediginiz için çoook çok teşekkur ederim. Kanalinizi takip ediyordum ama abune digildim. Bu videonuz sayesinde abune oluyorum. Ellerinize saglik
Pekmez toprağının asbest kalıntısı içerebilme ihtimali var. Özellikle ankara'daki faciadan sonra sakın ha özellikle iç anadolu'dan toprak falan almayın. Video boyunca kanserojenden söz etmişsiniz ama pekmez toprağının taşıdığı risk de hiç az değil.
Bu yoruma yanıt bekliyoruz...
Bayıldım köyü eve getirmissin
Refika abla katı meyve sıkacağı olurmu üzümü sıkmak için
PEKMAZin kardeşi TAHİN olmadan olmaaaaaaazz 🙅🍇