Toata consideratia,am invatat scoala in "72 pe asa ceva,am demontat si montat la orele de mecanica ,motor,cutie,diferential-aprindere,alimentare.in 73 am avut expozitie cu sistemul de franare si rulare la Palatul Culturii unde am prezentat timp de o luna.Am iubit si meseria si masina si am iesit la pensie in Elvetia de pe scaunul de şofer.
In 1979 am facut scoala de soferi in armata la Bistrita pe o astfel de masina.Un instructor minunat o masina extraordinara.Am invatat meserie .Cutie de viteze nesincronizata schimbare de viteze cu dublu ambreiaj si spritz la schmbare de viteza in treapta inferioara.Amintiri foarte frumoase din acea zona minunata a tarii, facand conducere pe Valea Bargaului,Prundu Bargaului si asa mai departe.Amintiri.
Ce mai amintiri a-ți răscolit...!Exact așa era buceagul pe care am făcut școala de șoferi la Rm.Vilcea.Strada V.I.Lenin,311.Grupul școlar forestier.Aveam 18 ani... Vă mulțumesc frumos, să aveți o zi minunată!
Pana la urma face parte din istoria noastră... Sa nu uitam.. Cu mașinăriile astea sa construit în mare parte cu ce ne mândrim. Mulțam fain de video postat.
Nostalgia ca nostalgia, am facut scoala pe ele in liceul de mecanica in 98' , niste pârnai date de armata , megeau cu feştila si toata clasa împingea la ele , le-aş fi dat foc cu mare bucurie
Am avut ocazia datorită funcției, sub.auto, mec. cond.tab, să exploatez tehnică militară rominească, și mi au plăcut f mult, DAC 444T, 665T și amfibia TAB 77 cu , pe care le am probat în condiții extreme, și aici vorbind de partea tehnică, mi as dori sa se poata repune pe picioare fabrica Brasov, va felicit pt ceea ce faceti!
Pe asa ceva am facut scoala de soferi si am luat carnetul ,in armata 1982 Bucov/Ploiesti.Pentru B am invatat si sustinut carnetul pe IMS. Vremuri apuse !
Îmi aduc aminte ,perfect anii 80 ...tata era sofer la CAP si a primit un Bucegi nou ...mirosul de masina noua îl am si acum in nări ...mergeam un pic la vale și avea 120 km /h ...eram doar eu cu tata ...mi se parea naveta spatiala o viteza ,peste asteptari !!! Ii placea benzina de 75 ...!!! Cum era un pic mai slabă ma punea sa desfac capacul interior de acces la motor si in mers ,mai ales la deal îi modificam avansul ...era o provocare dementiala sa rezolv problema...ce nu as da sa mai am 10 ,11 ani !!! Motorul era de in echilibru perfect ...8 in V este maximul de acuratețe tehnologică...fiecare jicler din carburatorul weber il cunoșteam...cand eram singur in garaj ,scoteam cureaua de la compresor sa aud mersul lui adevarat...compresorul denatura MAXIM perfecțiunea ambielajului ...Să fie pomeniți in veci deopotrivă inventatorii de la Ford ,Usa cat si muncitorii de la STEAGUL ROȘU BRAȘOV...pacat ca oameni ca ei vor fi din ce in ce mai putini...!!!
Imi pare rau Adi dar in anii 80 erau deja in exploatare de multa vreme Saviem 8135 si Raba... SR era pe duca in anii 80. Nu le mai gaseai decat in armata si majoritatea in parcul rece (adica isi asteptau casarea). In 89 am terminat liceul auto si am facut scoala de soferi pe un Saviem 8135, care deja era vechi.
@@agamitzadandanache2379 Dacă nu se vrea a face o comparatie intre camioanele românești din acele vremuri si camioanele capitaliste din acele vremuri, totul este o abureala comunistă. Da au făcut parte din "istoria " noastră.
Motorul de Bucegi SR 214 a fost un motor ff bun, carburatorul avea două trepte consuma între 19 și 30 %, dispunea de 8 pistoane în V, asta însemnând o echilibrare f bună a motorului! Avea ordinea de aprindere:1-5, 6-3, 7-2, 4-8. Au fost motoare care au folosit numai benzină C90 și s-au efectuat și 250000 de km!
Mihai Cosmin Antonescu - Asa este, m-am "expus" în mod intenționat, am inversat puțin ordinea pt a afla dacă cineva își mai amintește corect ordinea de aprindere.,si în consecință să mă corecteze! Dar dacă ai luat de pe net ordinea de aprindere nu-mi mai place "corectura"
... nu consumau astea intre 19 si 30% nici noi... consumul real in carte era 45%, si abia il scoteai in afara la drum intins, gol. In oras TE RUPEA sarea lejer de 55 ... si umflam foile de parcurs cu toti coeficientii posibili si imposibilisa iesim cu consumul la liman.. Daca nu era reglata cum trebuiem, gaseai benzina in baia de ulei... A fost cea mai paguboada masita natinala... mandria socialismului.
În curând ne vom apuca de frânele camionului împreună cu prietenul meu Ginu Costea, camionul fiind a lui. Voi explica detaliat cum funcționează sistemul de frânare la astfel de camioane.Apoi urmează marea provocare ZIL-ul 131.
Sistemul de frânare a acestor camioane este diferit de cel clasic, folosind atât aer cât şi lichid de frână, (eu aşa ştiu) însă nu ştiu exact cum funcționează. Sunt foarte curios.
@@virgiljulean2799 sub scară avea o plosca mare pentru vacum daca era motorul oprit in timpul mersului se întarea pedala si nu aveai frâne ,,,😃 strângeai din CUR si căutai bordura 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Camionul asta a fost inspiratie pentru melodia aia... Mi se rupe stanga, Bara de directie, Si chiar daca ploua, Mi se rupe-n doua... ....apropos de directie... daca ajungeai cu buciagu' la 80 km/h trebuia sa stii sa-l conduci ca-i pierdeai controlul. Daca era mai incarcat, in viraj trebuia sa ai grija ca te rasturnai... si servo, erau bicepsii, tricepsii, dorsalii si pectoralii. Caldura iarna? , scoteai capacul de la motor din cabina, si daca aveai saxofoanele stranse bine de toba si nu baga fum, te incalzeai, daca nu iti umplea cabina de fum. Usile , sa se inchida, trebuia sa le trantesti sanatos, si dupa ce se inchideau, ca sa le deschizi trebuia da te proptesti cu umarul in ea, tot sanatos. Aveai surpriza sa se deschida usile si in mers. Geamurile se fixau cu o surubelnita infipta intre cheder si geam, daca mai avea cheder... Sistemul de incuiere era cu doua belciuge din platbanda prinse prin interior cu suruburi cu piulite de 6mm, si sfatul lacat... ...iar in lotul debord (lada cu scule) trebuia sa ai OBLIGATORIU sarma si un patent. Sarma era in loc de coliere, ca nu exista la o cursa sa nu se desfaca vreun furtun, sa nu sara brida de la vreun oblon, si trebuia legat cu sarma pana la garaj... iar la garaj iti mai dadea mecanicul inca un rand de sarma peste legatura ta. Daca aveai pana de cauciuc sigur pierdeai 3-4 ore ca nu se ridica cricul ca scapa presiune... Si in afara de zgomotul buciagului, din toate incheieturile, nu trebuia sa lipseasca zdranganitul ştăngii din caroserie, sau daca erai mai gospodar o bagai pe sub caroserie si o legai tot cu sarma de traversa la caroserie... Acesta a fost celebrul Bucegi SR 114.... Pentru nostalgicii care doar l-au vazut mergand pe drum. Dar ca sa-l faci sa mearga trebuia sa ai o buna pregatire "sofereasca"... De pornit pleca numai cu manivela... din doua chei la automat se ducea bateria, iar la manivela era o tehnica sa pui motorul pe compresie si pe urma sa te lasi pe manivela,,,,,si mare grija ca-ti dadea cu manivela-n dinti daca n-o teageai la timp din rac... te pocnea de nu te vedeai daca nu te cunostea... Vara OBLIGATORIU trebuia scos termostatul ca fierbea motorul... a si era sa uit GALEATA,,,, iti trebuia galeata pentru apa, ca pierdea apa si trebuia sa completezi, iar capota trebuia un pic intredeschisa altfel prajeai motorul. Tot in perioada aia a aparut vorba: "A venit frigul si gerul a belit p... soferul"... In rest numa de bine...
Depinde de ce mașină aveiai...În mare parte aveți dreptate asa se întîmpla dacă primeai un hîrb de la ,,gard,, , însă dacă aveai mașină bună situația era alta.Eu am crescut cu Buceagu la poartă, tata a lucrat pe Steag , Carpați și Buceag , dar uși prinse cu lemne nu am văzut la el.Eu am lucrat pe RABĂ și la fel , am avut grijă de mașină , dacă erai șofer meseriaș aveai și mașina pusă la punct.Piese erau numai să vrei să o faci.am văzut însă mulți șoferi asa cum spuneți , cu șurubelnite la geam, uși închise cu leațuri de lemn și alte cîrpeli. Nu exista mașină rea atunci , ci doar șofer slab pregătit , delăsat ...sau puturos.
@@dorinbodea2081 Nu eram nici slab pregatit, nici puturos... lucram in armata si de asta ne loveam... asa erau toate... si colegii mai invarsta care le-au prins de noi, tot la fel de proaste le descriau...eu le aveam in primire in acte, faptic le aveam date pe soferi...
@@marianmarin8788 Nu m-am referit la d-voastră ci la modul general de aceea v-am și dat dreptate , pentru că au fost și cazuri reale din ceea ce a-ți relatat. Problema mare , după cum îmi spuneți este că la armată erau mașinile nimănui, adică ale armatei și nimeni nu era condiționat să își ia salarul după ele.De aici și dezinteresul militar.În viața civilă era altfel.Se învârtea roata aveai bani , nu se învârtea ... adio.Un șofer de IRTA avea interesul ca mașina să fie bună să poată aduce pâine la copii.Un militar fie el subofiter sau maistru i se rupea că un SR 114 sau SR 132 din parc nu functionează. Este diferența între interes și neinteres. Și eu am lucrat șofer civil în Cetate la Arad la unitatea militară și fiind învățat că mașina este primordială pentru un șofer a trebuit sa constat că mai important este sa fie curată , spălată decît sa funcționeze ,pentru că asta era mentalitatea lor militară. Nu m-am putut acomoda cu tâmpeniile alea până la urmă. Cînd m-am angajat eu la Batalionul de tancuri pe atunci, funcționa un singur camion , un DAC.Cînd am plecat după 7 luni și jumate mergeau toate , făcute de subsemnatul.Nu o spun ca laudă , pentru că la primă în locul meu a fost trecut un lingău de sergent care și-a vîndut pompa de frână de la SR. Asta este mentalitatea acolo și de aceea nu sânt mașinile puse la punct.Un Bucegi trebuia sa meargă cel putin 300.000 km, asta era norma lui. Nu spun că erau perfecte sau extraordinar de bune dar șoferii bătrâni își aduc aminte cu drag de ele.Urmăriți canalul meu you tube cu interviurile făcute cu șoferii și o sa-mi dați dreptate.Vă doresc din suflet sănătate și numai bine .
La canal an anul1979 era un cimitir plin cu buceaguri si saviemuri pe vreo 4 hectare, a venit la putere raba care la vremea respectiva era ceva revolutionar
Foarte fain! Sunetul de la evacuare m-il amintesc ca si cum ar fi acum… Bafta! Daca aveti nevoie de ceva ajutor, spuneti si atat cat imi permite timpul, va ajut cu mare placere!
@@crigeorge9549Daca stam si analizam, fiecare dintre noi are una sau mai multe pasiuni, unul este cu pescuitul, altul cu vanatoarea, altul cu colectionarea de diferite lucruri sau obiecte, antichitati, altul cu cataratul pe munti, drumetii, maratoane, desert, Antarctica, natura si multe, multe altele, avand caracteristica comuna consumul de energie, timp si bani. Nu voi considera niciodata o pierdere de timp pasiunile mele: sa restaurez cateva din camioanele care fac parte din istoria noastra, sa sadesc un pom, sa construiesc o casa, sa-mi cresc nepotii si sa iubesc animalele. Cu siguranta si Dvs d.nule Cri Gheorghe aveti o pasiune care va aduce satisfactie si implinire. Multa sanatate si numai bine !
Frate in ce an o fost filmat acest video NU-mi zii ca anu asta, de atatea ani si inca merg aceste camioane romanesti bucegi carpatinulsi dac-ul NU CRED
Doamne ce amintiri mi-ai rascolit. Cu un sr114 am facut poligonul cateva luni bune. Unde mai pui ca am dat si prelata jos pentru schim si toti ma preferau pe mine. Mergeam aproape zilnic la poligon.
Numai credeam să văd asemenea rarități și în stare de funcționare. Pe ele am făcut școala de șoferi, am fost la canal pe ele,dar am mai fost și la munci agricole, faine masini.Tot pe una că asta am lucrat câțiva .Cinste lor care le-au necondiționat !
Mașinile fabricate după 2000 sunt proiectate să funcționeze în jur de 20 ani la utilizare moderată. Prețul de 500-3000 €, al unei mașini care a costat 80.000 €, spune totul. Camioanele sunt tot cam pe acolo. Costul reparațiilor nu rentează a mai fi reparate. Manopera și piesele, costă mai mult decât valoare de piață. Cele vechi erau proiectate să reziste, și să fie reparate ieftin.
aaaah;....pai adoram tv 2-urile,alea cu urechi & pe urmatoarele cara ink mai aveau geamuri zenitale!....iar ct despre tv 20-uri,pina au fost scoase all dp traseele din bz,....preferam sa stau & ct 2h in statie k sa print pprintre ultimile kr ink mai circulau.....&-mi mai placeau & kzanele.....scoda karossa RTO 1966
tin minte camionul Carpati era nou si sunetul motorului v8 ambalat la maxim era demential . au fost reusite dar consumau mult.Cind au aparut motoarele diesel incet au fost trase pe dreapta
da nu vrei sa puna un mecanic 50 de litri de ulei sau cat Doamne iarta-ma ii trebuie ,ca nu sunt 2 litrii ca la dacie, de ulei de calitate de cateva milioane doar ca sa iti faca tie un videoclip de 3 minute in care o porneste 1 data? apropo ,din cate stiam calitatea uleiurilor la data productiei masinii era mult inferioara zilelor noastre..
@@LatinSlavdaca are planuri de reconditionare, ar fi fost bine sa faca asta, da. Daca nu l-a schimbat, cu dat baia jos si scos namolul, e pa motorul ala. Pompa de ulei clar infundata de la sedimente. l-a pornit degeaba, nu mai are ce reconditiona... Exista ulei mineral si la 10 lei litrul. nu tre sa fie o avere. Exista viata si fara Mobil.
Este prima data cand aud si vad asa ceva. Imi cer scuze pentru lipsa mea de informare, dar ma poate ajuta cineva cu niste informatii despre aceste modele? Sunt tare curios
Ba da , am și început deja cu frânele.Avea o roată blocată din cauza cilindrilor receptori blocați de ani buni de nefuncționare.Este mașina unui prieten însă eu îl ajut.
spunea tata dnezeu sal ierte ca buceaga avea relantiul mic si de la relantiu ca trepida a intrat in viteza..noroc ca era directionata spre o damb de pamant si la relantiu a mers si sa implantat in damb si se invartea rotile la ea 10 minute la relantiu))
@@dorinbodea2081 la Galați am facut scoala de șoferi în armata în 1984 la 02260 lîngă fabrica de lanturi era numai scoala condus oraș ziua noaptea poligon mecanica și tot tacîmul dar scoala de șoferi învățam plnton12si 3 cu ims. Cu 444T DAC SI 666T ACUM NU STIU sa faca o parcare merg un km și unde gaseste liber acolo se baga acum banii conteaza la școlile de șoferi nu tu poligon nimic nu stie sa faca o frînă de motor iarna habar n-are ce este parcări între 2 masini nici cu fata nu se baga cai frica nu a facut asa ceva cu spatele său lateral între 2 masini nu mai vorbesc său plecare din rampa sa te ferească Dumnezeu să fi oprit în spatele lui dar fumuri în cap vrajeli nu tu semnalizare asigurări său prioritate canci adica nimic acum am văzut că su luat carnetul și cu 4 clase dar nu stie sa citească și aici ma frămîntă o intrebare grea cum a citit codul rutier sa citească intrebarile daca nu stie sa citească repet NU STIE SA CITEASCA SI CONDUCE CUM A LUAT PERMISUL ?nici la psiho nu se duc dosarul se face la grămadă nu fac vizita medicală e JALE și ne miram ca sunt atîția bețivi și drogați ca legea nu se aplica pai legea nu-i bună ca la alcoolici și drogați le-ar da pușcărie 10 ani și suspendat permisul DEFINITIV și atunci n-ai mai vedea atîtea accidente daca aude ca atîția ani iei nu se mai urca la volan dar cine sa dea legea ca ei procurori judecători miniștrii umbla cu masina si beau trebuie legi aspre
Am lucrat la Digul de pe malul Siret-ului și malul lacului BRATEȘ pe Bascula 31 GL 3015 sef de Coloana Nicolaie Moldoveanu Sc soferi la Tg Bujor secretar Lepadatu Adrian 1977😊🤔amintiri frumoase
Ati avut necaz pe comunism , dar cu munca unui popor intreg ceati avut. Ati spus la jurămint ,,asa să-mi ajute Dumnezeu" Să vă dea Domnul după cuvintul vostru! Blestemul vi l-ati pronuntat singuri prin gurile voastre!
Bravo.Domnilor vâ înteleg truda şi nostalgia dar e ceva foarte depãşit faţã de motoarele de azi...de 440 460 500 sau cu mai mulţi cai....Nu aveau randament ....la consumul ce aveau...!!!!!!!!.
ce legatura are ? ce ai zis mai sus poti spune si pasionatilor de locomotive si totusi ce legatura are? stim si noi ca tehnologia avanseaza , e logic, ce legatura are? Ma uit maine -poimaine la un documentar despre piramidele din Ghiza si le comentez : ''Bravo.Domnilor arheologi vâ înteleg truda şi nostalgia dar e ceva foarte depãşit faţã de mormintele de azi...,de 440 460 500 sau cu mai multe tone de piatra ....la consumul ce aveau , asa mare risipa,acum facem 10000 de cimitire din piatra aia!'' Asa si? E vorba de pasiune aici,nu de consumuri , nu te duci la un pictor si ii zici ba ai pus prea multa vopsea pe panza, pentru ca nu asta e ideea,tu trebuie sa privesti tabloul ,imaginea,sufletul,sentimentele pe care le-a pus in pictura, nu cantitatea de culori
Erau alte vremuri, să nu uităm asta.Acest camion nu va fi restaurat pentru transport ci doar din dragoste , pasiune și parade .Au fost totuși camioanele noastre.
motor asemenea cu ZMZ 53 cu 8 cilindri, dacă n'ar fiind chiar el... sunt din Republica Moldova... şi acum aud aceste motoare... ele sunt la camioanele GAZ 53...
@@ginucostea9311 am mers şi eu pe GAZ 53... cutia de 4 viteze... nu's rele maşini, în încăpătoare... rezistente... da cînd mergi pe ele ca începător trebuie să ai nervi de fier... pentru şoferii cu clasă nu prezintă mare problemă... cîte ceva despre ea... cînd măreşti viteza, trebuie să apeşi ambreajul întîi ca să o scoţi din viteză, pe urmă iar apeşi pe ambreaj ca să o pui în viteză mai mare... da cînd reduci din viteză, (să o pui dintr'o treaptă mai mare în una mai mică), trebuie să apeşi ambreajul ca să o scoţi din viteză, apeşi un pic acceleratorul, şi'apoi pui în viteză mai mică... asta atunci cînd o coteşti în altă direcţie... sau la dealul mare mai ales dacă e încărcată, ea nu e în stare să ridice dealul pe a 4'a treaptă, dacă dealul e mai mare eşti nevoit să cobori pîn la 1 treaptă ca să mai trezeşti motoru cela ca să poţi muta pe a 2'a treaptă şi pe a 2'a să o ţii tot dealul... la a 4'a la sigur că nu mai ajungi... că nici pe a 3'a nu ţine mult... că se simte cum lucrează motorul şi dă semne că nu are putere să ridice dealul şi vrea să se oprească, da ca să nu se oprească, o scoţi din viteză, apeşi un pic acceleratorul ca să'i adaugi rotaţii motorului şi o pui în viteză mai mică... da cu asta trebuie de acţionat operativ... mai ales cînd duci 5 tone de încărcătură în remorcă... da cînd e deşartă, ridici şi pe a 4'a...
Bunicul a lucrat pe un Buceag la intreprindere, il facea singur, dupa 50 de ani inca mai stie ordinea de aprindere, cand le au stocat in 80 ii venea sa planga la ultimul drum cu el.
Vad printre comentatori pro si contra, nostalgici si progresisti, habarnisti DAR un lucru e cert: E o masina de colectie ca si cele construite acum 100 de ani. Fac parte din istoria omenirii. Sa le tratam cu aceiasi atitudine.
1) N-am inteles comentariul anterior, cel cu atitudinea. 2) Pe vremea lui ceasca se faceau si lucruri foarte bune dar alea plecau afara. Nu le vedeau decit cei ce ce lucrau in fabricile care le producea.
NU Ethan. Cele fabricate pentru export erau impecabile iar cele refuzate de la export ajungeau in locuri privilegiate. Stiu ce spun pentru ca am lucrat intr-o fabrica de genul asta doar ca acolo nu se construiau camioane pentru export ci masini unelte iar ca sa functioneze bine exportul, acele fabrici erau dotate si cu camioane ca si asta refuzate de la export. Eu le-am apucat folosite deja de ani buni si mergeau "doxa". Cit despre corectia ta gramaticala e un cocalarism, folosit de multa lume online, cu care se incearca improscarea cu noroi a celuilalt din lipsa de argumente sau ca sa arate ca stiu si ei ceva. Daca tot ai chef sa te iei de greseli de scriere, omitind dinadins, greselile de tastare, ramase pe ici pe colo, vizeaza-i ce cei ce scriu cu ậ in loc de î aiurea si stilcesc saraca limba romana cu cuvinte ce genul "ậnca" in loc de "înca" si cum nu au la indemine aceste caractere iese si mai aiurea, ceva de genul "anca".
Dupa ce scrii nu prea se de ca stii prea multe. Mentionasem de Asia sau Africa cu tari in care civilizatia chiar si acum e privita ca ceva picat de pe luna, cu toate astea exportul catre acele tari era masiv si fosila era binevenita dar executate foarte bine. La fel ca si cele 2 milioane de vagoane de clasa a-3-a pentru Egipt. Nu inteleg de ce trebuie sa vezi o masina daca merge bine sau prost doar comparind-o cu altel marci. NU NENE Se compara cu prototipul. Dupa spusele tale ar trebui sa compar o trotineta Mercedes cu motoreta Mobra. Sau sa compari Apmerul cu Kilogramul.
Este exact sunetul specific acestor camioane,exceptional,sa fiti sanatosi si sa aveti spor in restaurarea acestei pagini de istorie ce o tineti in miini!
@@ginucostea9311 De ce ar fi buna? Stii ce e 75 si ce e CO ? unui motor sa nu-i dai CO mai mica, mai mare in schimb, nu face nici o diferenta nici in bine nici in rau. Ba chiar ai putea sa ii dai mai mult avans.
Aveam o sacosa de bujii si o perie de sarma....schimbam la ele in draci...Trageam soclul,cu stangul dadeam sprituri pe acceleratie,si cu dreptul "reglam avansul" din delco...Ce vremuri...!!!
Toata consideratia,am invatat scoala in "72 pe asa ceva,am demontat si montat la orele de mecanica ,motor,cutie,diferential-aprindere,alimentare.in 73 am avut expozitie cu sistemul de franare si rulare la Palatul Culturii unde am prezentat timp de o luna.Am iubit si meseria si masina si am iesit la pensie in Elvetia de pe scaunul de şofer.
În elveția tot pe Buceag ai fost șofer?
Cu asta s-a construit România...... Băieți!!!!
Și cu camioane Raba și Saviem
In 1979 am facut scoala de soferi in armata la Bistrita pe o astfel de masina.Un instructor minunat o masina extraordinara.Am invatat meserie .Cutie de viteze nesincronizata schimbare de viteze cu dublu ambreiaj si spritz la schmbare de viteza in treapta inferioara.Amintiri foarte frumoase din acea zona minunata a tarii, facand conducere pe Valea Bargaului,Prundu Bargaului si asa mai departe.Amintiri.
Ce mai amintiri a-ți răscolit...!Exact așa era buceagul pe care am făcut școala de șoferi la Rm.Vilcea.Strada V.I.Lenin,311.Grupul școlar forestier.Aveam 18 ani... Vă mulțumesc frumos, să aveți o zi minunată!
Nu era exact așa.
Avea dinam nu alternator
imi dau lacrimi,, fara cuvinte aici , copilaria mea
Buceagu li cel mai frumos , cele mai adevărate masini , în Buceag am crescut cu bunicul meu pe drumuri , frumos repirtaj
Vă salut!!!...mult respect pt aceste camioane,am învățat șoferie și mecanică în armată ,în anii '90.
si eu
Și eu la Arad 1380
Pana la urma face parte din istoria noastră... Sa nu uitam.. Cu mașinăriile astea sa construit în mare parte cu ce ne mândrim. Mulțam fain de video postat.
Nostalgia ca nostalgia, am facut scoala pe ele in liceul de mecanica in 98' , niste pârnai date de armata , megeau cu feştila si toata clasa împingea la ele , le-aş fi dat foc cu mare bucurie
Mi-ar fi placut sa fiu in locul tau, imi plac motoarele vechi
@@bobi_lopataru
Si mie imi plac , cand sunt functionabile
. Dar trebuie puse la punct.. Cind sunt puse la punct merg ca și asta din video dacă nu... Ai vrea sa le dai foc 😂😂😂
Bă, ești nebun? 👍👍👍👍👍👍👍👍 Doamne, mi-ai adus aminte de copilărie, când le auzeam trecând, la țară! Frumos, frumooooos!
Anii tinereții .Felicitări.
Am avut ocazia datorită funcției, sub.auto, mec. cond.tab, să exploatez tehnică militară rominească, și mi au plăcut f mult, DAC 444T, 665T și amfibia TAB 77 cu , pe care le am probat în condiții extreme, și aici vorbind de partea tehnică, mi as dori sa se poata repune pe picioare fabrica Brasov, va felicit pt ceea ce faceti!
Considerație pt ceea ce ati facut si mulțumiri pt apreciere. Sănătate!
Bravo ca mai țineți din istorie aceste națiuni, un pic de nostalgie.
FOARTE FRUMOS RESPECT PENTRU MUNCA SI PRICEPEREA DUMNEAVOASTRA
Va mulțumim f mult !!!
Pe asa ceva am facut scoala de soferi si am luat carnetul ,in armata 1982 Bucov/Ploiesti.Pentru B am invatat si sustinut carnetul pe IMS. Vremuri apuse !
ZIL 131 care se vede in spate - legendă
Zil-ul este o mașină extraordinară, foarte simpla si robustă, trainica, se conduce usor, merita aprecierile noastre !!!
Îmi aduc aminte ,perfect anii 80 ...tata era sofer la CAP si a primit un Bucegi nou ...mirosul de masina noua îl am si acum in nări ...mergeam un pic la vale și avea 120 km /h ...eram doar eu cu tata ...mi se parea naveta spatiala o viteza ,peste asteptari !!! Ii placea benzina de 75 ...!!! Cum era un pic mai slabă ma punea sa desfac capacul interior de acces la motor si in mers ,mai ales la deal îi modificam avansul ...era o provocare dementiala sa rezolv problema...ce nu as da sa mai am 10 ,11 ani !!! Motorul era de in echilibru perfect ...8 in V este maximul de acuratețe tehnologică...fiecare jicler din carburatorul weber il cunoșteam...cand eram singur in garaj ,scoteam cureaua de la compresor sa aud mersul lui adevarat...compresorul denatura MAXIM perfecțiunea ambielajului ...Să fie pomeniți in veci deopotrivă inventatorii de la Ford ,Usa cat si muncitorii de la STEAGUL ROȘU BRAȘOV...pacat ca oameni ca ei vor fi din ce in ce mai putini...!!!
Foarte frumos spus, Adi. Să-ți dea bunul Dumnezeu multă sănătate și mângâiere sufletească!!!
Motorul V8 era facut de Ford? Ce cilindree si putere avea? Daca stie cineva si raportul de comprimare al motorului.
@@georgevalentin9230 ,da e 100 / 100 Ford USA !
Din ce an e motorul ce serie avea,nu-l gasim pe wikipedia?
Imi pare rau Adi dar in anii 80 erau deja in exploatare de multa vreme Saviem 8135 si Raba... SR era pe duca in anii 80. Nu le mai gaseai decat in armata si majoritatea in parcul rece (adica isi asteptau casarea). In 89 am terminat liceul auto si am facut scoala de soferi pe un Saviem 8135, care deja era vechi.
Au fost nemaipomenite la vremea lor!
@Ethan Hunt prietene cred ca habar n ai ce spui! Intereseaza te mai bine! Sa auzim numai de bine!
@Ethan Hunt Au fost bune,nu nemaipomenite....motorul era copiat dupa Ford 8V.Cu framele stateau cam prost
@@agamitzadandanache2379 Dacă nu se vrea a face o comparatie intre camioanele românești din acele vremuri si camioanele capitaliste din acele vremuri, totul este o abureala comunistă. Da au făcut parte din "istoria " noastră.
Felicitari !
Astept un video si cu Carpati !
Motorul de Bucegi SR 214 a fost un motor ff bun, carburatorul avea două trepte consuma între 19 și 30 %, dispunea de 8 pistoane în V, asta însemnând o echilibrare f bună a motorului! Avea ordinea de aprindere:1-5, 6-3, 7-2, 4-8. Au fost motoare care au folosit numai benzină C90 și s-au efectuat și 250000 de km!
Ordinea e asta
1-5; 4-8; 6-3; 7-2.
Corect MIHAI COSMIN ANTONESCU aceasta era ordinea de aprinderea corectă.
1:5:4:8:6:3:7:2 cilindrul nr 1 fiind primul dreapta fata ! 👍
Mihai Cosmin Antonescu - Asa este, m-am "expus" în mod intenționat, am inversat puțin ordinea pt a afla dacă cineva își mai amintește corect ordinea de aprindere.,si în consecință să mă corecteze! Dar dacă ai luat de pe net ordinea de aprindere nu-mi mai place "corectura"
... nu consumau astea intre 19 si 30% nici noi... consumul real in carte era 45%, si abia il scoteai in afara la drum intins, gol. In oras TE RUPEA sarea lejer de 55 ... si umflam foile de parcurs cu toti coeficientii posibili si imposibilisa iesim cu consumul la liman..
Daca nu era reglata cum trebuiem, gaseai benzina in baia de ulei...
A fost cea mai paguboada masita natinala... mandria socialismului.
Foarte frumos! Iti multumesc pentru acest videoclip!
Va multumim fff mult pt apreciere.
În curând ne vom apuca de frânele camionului împreună cu prietenul meu Ginu Costea, camionul fiind a lui. Voi explica detaliat cum funcționează sistemul de frânare la astfel de camioane.Apoi urmează marea provocare ZIL-ul 131.
Sistemul de frânare a acestor camioane este diferit de cel clasic, folosind atât aer cât şi lichid de frână, (eu aşa ştiu) însă nu ştiu exact cum funcționează. Sunt foarte curios.
"Hidro-pneumatică"
ai servofâna sub scara șoferului....succes!
Frâne pe CILINDRI cu lichid de frână
@@virgiljulean2799 sub scară avea o plosca mare pentru vacum daca era motorul oprit in timpul mersului se întarea pedala si nu aveai frâne ,,,😃 strângeai din CUR si căutai bordura 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Interesant! felicitari
Au fost excepționale la vremea lor respectate și iubite....voiam și acum .Erau românești cu nume de munți sfinți.
Tare frumos se aude acest motor mai ales ca eu am facut scoala de soferi pe aceasta masina!!! In 1991!!!
Fain Felicitări !
Camionul asta a fost inspiratie pentru melodia aia...
Mi se rupe stanga,
Bara de directie,
Si chiar daca ploua,
Mi se rupe-n doua...
....apropos de directie... daca ajungeai cu buciagu' la 80 km/h trebuia sa stii sa-l conduci ca-i pierdeai controlul. Daca era mai incarcat, in viraj trebuia sa ai grija ca te rasturnai... si servo, erau bicepsii, tricepsii, dorsalii si pectoralii.
Caldura iarna? , scoteai capacul de la motor din cabina, si daca aveai saxofoanele stranse bine de toba si nu baga fum, te incalzeai, daca nu iti umplea cabina de fum.
Usile , sa se inchida, trebuia sa le trantesti sanatos, si dupa ce se inchideau, ca sa le deschizi trebuia da te proptesti cu umarul in ea, tot sanatos. Aveai surpriza sa se deschida usile si in mers.
Geamurile se fixau cu o surubelnita infipta intre cheder si geam, daca mai avea cheder...
Sistemul de incuiere era cu doua belciuge din platbanda prinse prin interior cu suruburi cu piulite de 6mm, si sfatul lacat...
...iar in lotul debord (lada cu scule) trebuia sa ai OBLIGATORIU sarma si un patent. Sarma era in loc de coliere, ca nu exista la o cursa sa nu se desfaca vreun furtun, sa nu sara brida de la vreun oblon, si trebuia legat cu sarma pana la garaj... iar la garaj iti mai dadea mecanicul inca un rand de sarma peste legatura ta.
Daca aveai pana de cauciuc sigur pierdeai 3-4 ore ca nu se ridica cricul ca scapa presiune...
Si in afara de zgomotul buciagului, din toate incheieturile, nu trebuia sa lipseasca zdranganitul ştăngii din caroserie, sau daca erai mai gospodar o bagai pe sub caroserie si o legai tot cu sarma de traversa la caroserie...
Acesta a fost celebrul Bucegi SR 114.... Pentru nostalgicii care doar l-au vazut mergand pe drum. Dar ca sa-l faci sa mearga trebuia sa ai o buna pregatire "sofereasca"...
De pornit pleca numai cu manivela... din doua chei la automat se ducea bateria, iar la manivela era o tehnica sa pui motorul pe compresie si pe urma sa te lasi pe manivela,,,,,si mare grija ca-ti dadea cu manivela-n dinti daca n-o teageai la timp din rac... te pocnea de nu te vedeai daca nu te cunostea...
Vara OBLIGATORIU trebuia scos termostatul ca fierbea motorul... a si era sa uit GALEATA,,,, iti trebuia galeata pentru apa, ca pierdea apa si trebuia sa completezi, iar capota trebuia un pic intredeschisa altfel prajeai motorul.
Tot in perioada aia a aparut vorba: "A venit frigul si gerul a belit p... soferul"...
In rest numa de bine...
Depinde de ce mașină aveiai...În mare parte aveți dreptate asa se întîmpla dacă primeai un hîrb de la ,,gard,, , însă dacă aveai mașină bună situația era alta.Eu am crescut cu Buceagu la poartă, tata a lucrat pe Steag , Carpați și Buceag , dar uși prinse cu lemne nu am văzut la el.Eu am lucrat pe RABĂ și la fel , am avut grijă de mașină , dacă erai șofer meseriaș aveai și mașina pusă la punct.Piese erau numai să vrei să o faci.am văzut însă mulți șoferi asa cum spuneți , cu șurubelnite la geam, uși închise cu leațuri de lemn și alte cîrpeli. Nu exista mașină rea atunci , ci doar șofer slab pregătit , delăsat ...sau puturos.
@@dorinbodea2081 Nu eram nici slab pregatit, nici puturos... lucram in armata si de asta ne loveam... asa erau toate... si colegii mai invarsta care le-au prins de noi, tot la fel de proaste le descriau...eu le aveam in primire in acte, faptic le aveam date pe soferi...
@@marianmarin8788 Nu m-am referit la d-voastră ci la modul general de aceea v-am și dat dreptate , pentru că au fost și cazuri reale din ceea ce a-ți relatat. Problema mare , după cum îmi spuneți este că la armată erau mașinile nimănui, adică ale armatei și nimeni nu era condiționat să își ia salarul după ele.De aici și dezinteresul militar.În viața civilă era altfel.Se învârtea roata aveai bani , nu se învârtea ... adio.Un șofer de IRTA avea interesul ca mașina să fie bună să poată aduce pâine la copii.Un militar fie el subofiter sau maistru i se rupea că un SR 114 sau SR 132 din parc nu functionează. Este diferența între interes și neinteres. Și eu am lucrat șofer civil în Cetate la Arad la unitatea militară și fiind învățat că mașina este primordială pentru un șofer a trebuit sa constat că mai important este sa fie curată , spălată decît sa funcționeze ,pentru că asta era mentalitatea lor militară. Nu m-am putut acomoda cu tâmpeniile alea până la urmă. Cînd m-am angajat eu la Batalionul de tancuri pe atunci, funcționa un singur camion , un DAC.Cînd am plecat după 7 luni și jumate mergeau toate , făcute de subsemnatul.Nu o spun ca laudă , pentru că la primă în locul meu a fost trecut un lingău de sergent care și-a vîndut pompa de frână de la SR. Asta este mentalitatea acolo și de aceea nu sânt mașinile puse la punct.Un Bucegi trebuia sa meargă cel putin 300.000 km, asta era norma lui. Nu spun că erau perfecte sau extraordinar de bune dar șoferii bătrâni își aduc aminte cu drag de ele.Urmăriți canalul meu you tube cu interviurile făcute cu șoferii și o sa-mi dați dreptate.Vă doresc din suflet sănătate și numai bine .
La canal an anul1979 era un cimitir plin cu buceaguri si saviemuri pe vreo 4 hectare, a venit la putere raba care la vremea respectiva era ceva revolutionar
Foarte fain! Sunetul de la evacuare m-il amintesc ca si cum ar fi acum… Bafta! Daca aveti nevoie de ceva ajutor, spuneti si atat cat imi permite timpul, va ajut cu mare placere!
Doamne, ce bineee ne-ar prinde puțin ajutor !!!
Felicitari omule !!!
Corect Orașelor Satele Respect Mașinile Vechi
Baftă. Și multă răbdare.
Multumim mult d.nule Stanciu. Multă sănătate va dorim!
M-a uns pe suflet.Spor.
Multumim d.nule Sebastian, multă sănătate sa va dea bunul Dumnezeu.
FELICITARI CELOR CE LE MAI AU IN FUNCTIUNE ASTAZI AM FACUT SCOALA PE SR 114 IN ANII 78 -79.👍
Super.Felicitarii
Auzi compresorul cum fâlfâe😊 am lucrat pe Sr 113si 114 SRDk
Vă doresc , multă baftă pt recondiționarea camionului....👍🍺
Multumim mult !!!
@@ginucostea9311 pierdere de timp
@@crigeorge9549Daca stam si analizam, fiecare dintre noi are una sau mai multe pasiuni, unul este cu pescuitul, altul cu vanatoarea, altul cu colectionarea de diferite lucruri sau obiecte, antichitati, altul cu cataratul pe munti, drumetii, maratoane, desert, Antarctica, natura si multe, multe altele, avand caracteristica comuna consumul de energie, timp si bani. Nu voi considera niciodata o pierdere de timp pasiunile mele: sa restaurez cateva din camioanele care fac parte din istoria noastra, sa sadesc un pom, sa construiesc o casa, sa-mi cresc nepotii si sa iubesc animalele. Cu siguranta si Dvs d.nule Cri Gheorghe aveti o pasiune care va aduce satisfactie si implinire. Multa sanatate si numai bine !
@@ginucostea9311 felicitări!
Saracul ,ce frumos ,merge ,Astea au facut Rominia ,mare .
Cum se numeste melodia de la început ?
ua-cam.com/video/BczoICCyerc/v-deo.html
460k vizualizări!!!! Multi bătrâni pe internet!!!!
Frate in ce an o fost filmat acest video NU-mi zii ca anu asta, de atatea ani si inca merg aceste camioane romanesti bucegi carpatinulsi dac-ul NU CRED
Ce aprindere avea tata meu, la o tură de manivelă. Azi le învîrte electromotorul și abia pornes hîrburile astea.
Nu pornesc pentru ca nu sunt intretinute nu pentru ca sunt harburi ...unii traiti inca in epoca de piatra
Si acel DAC 444 T, cu motor de saviem e frumos... doar ca mai bun de reconditionat ar fi DAC 665 T... numai bine!!!😉
Multumim d.nule Birsan.
Doamne ce amintiri mi-ai rascolit. Cu un sr114 am facut poligonul cateva luni bune. Unde mai pui ca am dat si prelata jos pentru schim si toti ma preferau pe mine. Mergeam aproape zilnic la poligon.
Cred ca aifacut cu 132 mai scurt și punte cusimpla
Văd că este un camion din dotarea armatei, de 3t cu tracțiune pe patru roți, sau mă înșel?
Numai credeam să văd asemenea rarități și în stare de funcționare. Pe ele am făcut școala de șoferi, am fost la canal pe ele,dar am mai fost și la munci agricole, faine masini.Tot pe una că asta am lucrat câțiva .Cinste lor care le-au necondiționat !
Sant curios dacă un BMW X 6 va mai porni peste 50 de ani😅😅😅👍👍👍
Ce gluma buna . X6 sunt masini sau imitatii de masini?
Mașinile fabricate după 2000 sunt proiectate să funcționeze în jur de 20 ani la utilizare moderată.
Prețul de 500-3000 €, al unei mașini care a costat 80.000 €, spune totul.
Camioanele sunt tot cam pe acolo. Costul reparațiilor nu rentează a mai fi reparate. Manopera și piesele, costă mai mult decât valoare de piață.
Cele vechi erau proiectate să reziste, și să fie reparate ieftin.
La multi ani! Spuneti-mi va rog, care este titlul melodiei de la inceput?
Am gasit, m-a ajutat mama de acasa. Este Stefan Muntenas cu doina "Au drag mi-o fost si drag mi-o fi". Ascultand-o, am si bagat trei tuici pe grumaz.
Cum facea acel compresor fufufu fufufu fufufu
Salut va rog frumos dacă mă poate ajuta cineva cu schema de aprindere la motor
Ce este aceea care se aude ca și când ar sufla?
Compresorul de aer... Într adevăr nu trebuie să facă asa dar trebuie resegmentat..!.. Ce să mai... RK la tot motorul.!
Compresorul de aer. Așa funcționează el !
La Zil cand faci proba?
Incercati si incantatii. Cica-s bune pentru resurrection.
Frumos ca este varianta 4x4
Merita recontitionate aceste bijuterii de muzeu
Cooorect!!!!
Ural-ul ala 6x6 ce motor are?
de camioanele astea si de steaguri (sr-101),eram indragostit pe la finele anilor 1960
mie cel mai mult a-mi placeau autobiuzele TV a-mi placea sa stau in spate sa aud motorul mergand mai ales cand urca panta
aaaah;....pai adoram tv 2-urile,alea cu urechi & pe urmatoarele cara ink mai aveau geamuri zenitale!....iar ct despre tv 20-uri,pina au fost scoase all dp traseele din bz,....preferam sa stau & ct 2h in statie k sa print pprintre ultimile kr ink mai circulau.....&-mi mai placeau & kzanele.....scoda karossa RTO 1966
tin minte camionul Carpati era nou si sunetul motorului v8 ambalat la maxim era demential . au fost reusite dar consumau mult.Cind au aparut motoarele diesel incet au fost trase pe dreapta
Romanian V8! Awesome! 😲
are ulei nou in ea sau l-ati pornit cu ce mazga avea ?
mai conteaza la vechimea si valoarea lor...?
da nu vrei sa puna un mecanic 50 de litri de ulei sau cat Doamne iarta-ma ii trebuie ,ca nu sunt 2 litrii ca la dacie, de ulei de calitate de cateva milioane doar ca sa iti faca tie un videoclip de 3 minute in care o porneste 1 data? apropo ,din cate stiam calitatea uleiurilor la data productiei masinii era mult inferioara zilelor noastre..
@@LatinSlavdaca are planuri de reconditionare, ar fi fost bine sa faca asta, da. Daca nu l-a schimbat, cu dat baia jos si scos namolul, e pa motorul ala. Pompa de ulei clar infundata de la sedimente. l-a pornit degeaba, nu mai are ce reconditiona...
Exista ulei mineral si la 10 lei litrul. nu tre sa fie o avere. Exista viata si fara Mobil.
Domnule Dorin, cum se numeste piesa de la început ?
Sau stie careva de pe aici cum se numeste piesa ?
ua-cam.com/video/BczoICCyerc/v-deo.html
Caută pe you tube ,,Ștefan Muntenaș,, și vei găsi multe piese frumoase .
pe benzina ?
V8 benzină...sună bine!! E și economic 😂😂
Este prima data cand aud si vad asa ceva. Imi cer scuze pentru lipsa mea de informare, dar ma poate ajuta cineva cu niste informatii despre aceste modele? Sunt tare curios
Țineți aproape de canalul meu și veți mai afla și alte lucruri.
@@dorinbodea2081 Cu siguranta va voi urmari in viitor
Nu îl restauraţi?
Ba da , am și început deja cu frânele.Avea o roată blocată din cauza cilindrilor receptori blocați de ani buni de nefuncționare.Este mașina unui prieten însă eu îl ajut.
spunea tata dnezeu sal ierte ca buceaga avea relantiul mic si de la relantiu ca trepida a intrat in viteza..noroc ca era directionata spre o damb de pamant si la relantiu a mers si sa implantat in damb si se invartea rotile la ea 10 minute la relantiu))
hahahah, fain
Un cilindru nu are aprindere deloc,plus câteva supape de evacuare scapa compresia
Asa am început meseria la Autobaza 1 Galati sef era dl ing Costin , Angelescu si Maistru SOLCA la atelier.
Acolo la Galați am făcut școala profesională la MAIA , apoi m-am făcut șofer.
@@dorinbodea2081 la Galați am facut scoala de șoferi în armata în 1984 la 02260 lîngă fabrica de lanturi era numai scoala condus oraș ziua noaptea poligon mecanica și tot tacîmul dar scoala de șoferi învățam plnton12si 3 cu ims. Cu 444T DAC SI 666T ACUM NU STIU sa faca o parcare merg un km și unde gaseste liber acolo se baga acum banii conteaza la școlile de șoferi nu tu poligon nimic nu stie sa faca o frînă de motor iarna habar n-are ce este parcări între 2 masini nici cu fata nu se baga cai frica nu a facut asa ceva cu spatele său lateral între 2 masini nu mai vorbesc său plecare din rampa sa te ferească Dumnezeu să fi oprit în spatele lui dar fumuri în cap vrajeli nu tu semnalizare asigurări său prioritate canci adica nimic acum am văzut că su luat carnetul și cu 4 clase dar nu stie sa citească și aici ma frămîntă o intrebare grea cum a citit codul rutier sa citească intrebarile daca nu stie sa citească repet NU STIE SA CITEASCA SI CONDUCE CUM A LUAT PERMISUL ?nici la psiho nu se duc dosarul se face la grămadă nu fac vizita medicală e JALE și ne miram ca sunt atîția bețivi și drogați ca legea nu se aplica pai legea nu-i bună ca la alcoolici și drogați le-ar da pușcărie 10 ani și suspendat permisul DEFINITIV și atunci n-ai mai vedea atîtea accidente daca aude ca atîția ani iei nu se mai urca la volan dar cine sa dea legea ca ei procurori judecători miniștrii umbla cu masina si beau trebuie legi aspre
@@dorinbodea2081 langa fabrica de lanturi era si ARA Galati se repara motoare , cutii viteze diferențiale🙋♂️😊
Am lucrat la Digul de pe malul Siret-ului și malul lacului BRATEȘ pe Bascula 31 GL 3015 sef de Coloana Nicolaie Moldoveanu Sc soferi la Tg Bujor secretar Lepadatu Adrian 1977😊🤔amintiri frumoase
banatenii ???
Vor intra in inzestrarea Armatei Romane ?
Ati avut necaz pe comunism , dar cu munca unui popor intreg ceati avut. Ati spus la jurămint ,,asa să-mi ajute Dumnezeu" Să vă dea Domnul după cuvintul vostru! Blestemul vi l-ati pronuntat singuri prin gurile voastre!
nu comunismul ca ideologie le-a speriat pe bietele plosnite burgheze ci munca . :))))))
@Ethan Hunt ce de spume faci! Ai mancat sapun?
Bravo.Domnilor vâ înteleg truda şi nostalgia dar e ceva foarte depãşit faţã de motoarele de azi...de 440 460 500 sau cu mai mulţi cai....Nu aveau randament ....la consumul ce aveau...!!!!!!!!.
ce legatura are ? ce ai zis mai sus poti spune si pasionatilor de locomotive si totusi ce legatura are? stim si noi ca tehnologia avanseaza , e logic, ce legatura are? Ma uit maine -poimaine la un documentar despre piramidele din Ghiza si le comentez : ''Bravo.Domnilor arheologi vâ înteleg truda şi nostalgia dar e ceva foarte depãşit faţã de mormintele de azi...,de 440 460 500 sau cu mai multe tone de piatra ....la consumul ce aveau , asa mare risipa,acum facem 10000 de cimitire din piatra aia!'' Asa si? E vorba de pasiune aici,nu de consumuri , nu te duci la un pictor si ii zici ba ai pus prea multa vopsea pe panza, pentru ca nu asta e ideea,tu trebuie sa privesti tabloul ,imaginea,sufletul,sentimentele pe care le-a pus in pictura, nu cantitatea de culori
Erau alte vremuri, să nu uităm asta.Acest camion nu va fi restaurat pentru transport ci doar din dragoste , pasiune și parade .Au fost totuși camioanele noastre.
Nu erau bune nici atunci pentru tehnologia de atunci ... cu astea de acum e ca si cum ai compara pamantu cu aurul....
Ce capacitate cilindrica are?
5000cm3
Euro 6 ?
Ai nevoie de ajutor pentru echipamentul electric?
De unde sînteți ?
suna cat de cat bine Ford Y!
motor asemenea cu ZMZ 53 cu 8 cilindri, dacă n'ar fiind chiar el...
sunt din Republica Moldova...
şi acum aud aceste motoare... ele sunt la camioanele GAZ 53...
Da , glasul este aproape identic , doar sînt V8 ambele.Doar că motorul la Bucegi este de 140 CP și la Gaz este de 125 CP.
Acesta este un SR 211 Românesc
Te salutăm!!!
Mai povestiti-ne despre GAZ 53, sau ZMZ 53 de la Dvs din R. Moldova. Salutari !
@@ginucostea9311 am mers şi eu pe GAZ 53... cutia de 4 viteze...
nu's rele maşini, în încăpătoare... rezistente...
da cînd mergi pe ele ca începător trebuie să ai nervi de fier... pentru şoferii cu clasă nu prezintă mare problemă...
cîte ceva despre ea...
cînd măreşti viteza, trebuie să apeşi ambreajul întîi ca să o scoţi din viteză, pe urmă iar apeşi pe ambreaj ca să o pui în viteză mai mare...
da cînd reduci din viteză, (să o pui dintr'o treaptă mai mare în una mai mică), trebuie să apeşi ambreajul ca să o scoţi din viteză, apeşi un pic acceleratorul, şi'apoi pui în viteză mai mică... asta atunci cînd o coteşti în altă direcţie... sau la dealul mare mai ales dacă e încărcată, ea nu e în stare să ridice dealul pe a 4'a treaptă, dacă dealul e mai mare eşti nevoit să cobori pîn la 1 treaptă ca să mai trezeşti motoru cela ca să poţi muta pe a 2'a treaptă şi pe a 2'a să o ţii tot dealul... la a 4'a la sigur că nu mai ajungi... că nici pe a 3'a nu ţine mult...
că se simte cum lucrează motorul şi dă semne că nu are putere să ridice dealul şi vrea să se oprească, da ca să nu se oprească, o scoţi din viteză, apeşi un pic acceleratorul ca să'i adaugi rotaţii motorului şi o pui în viteză mai mică... da cu asta trebuie de acţionat operativ... mai ales cînd duci 5 tone de încărcătură în remorcă...
da cînd e deşartă, ridici şi pe a 4'a...
Dar pentru ce e compresorul ?
pentru AER din cate stiu eu pe perna de aer NU stiu sigur nu contrazic NU STIU
@@csabiboby Sistemul de frânare este, atât pe aer, cât şi pe lichid. (nu are "perne")
Eu am facut scoala pe Buceag in1991 la Teis in Tirgoviste!!!
Şi eu tot acolo în 1989
@@florinlarion am facut legislatia cu Capraru,i-l mai sti? Ne cam batea!
@Ethan Hunt adica ce nu stiu, explica?!!! Nu pot pune toate virgulitele si caciulitele din cauza telef.!!! Si nu cred ca asta era ideea!
@Ethan Hunt esti super destept,dar nu asta era ideea nu intelegi?
@Ethan Hunt 👍👍👍
Pacat ca nu mai fabricam aprope nimic azi , luam de la altii ...
camioane, vagoane, avioane , masina mica ... nu te interesa atat calitativ ca n-aveai bani dar tine-au destul
Din seria Carpati si Bucegi nu mai erau si Ford,Zil,Sis,Molotov,Praga ??
Zil-uri mai sunt.
Bunicul a lucrat pe un Buceag la intreprindere, il facea singur, dupa 50 de ani inca mai stie ordinea de aprindere, cand le au stocat in 80 ii venea sa planga la ultimul drum cu el.
1:33 Acum inteleg de ce se spune da la automat :))
Bună dimineața as dori sa știu dacă se vând ca as dori sa o restaurez
NU SE VINDE .CĂUTAȚI LA ARMATĂ.
ABIA SA CUMPĂRAT. NU SE VINDE
@@dorinbodea2081 de curios intreb, cat a costat aproximativ, multumesc
Masina asta este exact ca Romania din orice punct de vedere
Cu aceste masini sa construit tot ce distrugeti voi acuma și ati distrus de la revoluție pina acuma
Să nu uităm Transfăgărăşanu care imediat e praf....
pai daca altele mai bune nu au fost.... s-a lucrat cum s-a putut...
Vad printre comentatori pro si contra, nostalgici si progresisti, habarnisti DAR un lucru e cert: E o masina de colectie ca si cele construite acum 100 de ani. Fac parte din istoria omenirii. Sa le tratam cu aceiasi atitudine.
Mulțumiri d.nule Nicoară. Multă sănătate!
Daca vedeai una refuzata de la export doar pentru o zgirietura............... Asa functiona regimul comunist.
1) N-am inteles comentariul anterior, cel cu atitudinea.
2) Pe vremea lui ceasca se faceau si lucruri foarte bune dar alea plecau afara. Nu le vedeau decit cei ce ce lucrau in fabricile care le producea.
NU Ethan. Cele fabricate pentru export erau impecabile iar cele refuzate de la export ajungeau in locuri privilegiate. Stiu ce spun pentru ca am lucrat intr-o fabrica de genul asta doar ca acolo nu se construiau camioane pentru export ci masini unelte iar ca sa functioneze bine exportul, acele fabrici erau dotate si cu camioane ca si asta refuzate de la export. Eu le-am apucat folosite deja de ani buni si mergeau "doxa". Cit despre corectia ta gramaticala e un cocalarism, folosit de multa lume online, cu care se incearca improscarea cu noroi a celuilalt din lipsa de argumente sau ca sa arate ca stiu si ei ceva. Daca tot ai chef sa te iei de greseli de scriere, omitind dinadins, greselile de tastare, ramase pe ici pe colo, vizeaza-i ce cei ce scriu cu ậ in loc de î aiurea si stilcesc saraca limba romana cu cuvinte ce genul "ậnca" in loc de "înca" si cum nu au la indemine aceste caractere iese si mai aiurea, ceva de genul "anca".
Dupa ce scrii nu prea se de ca stii prea multe. Mentionasem de Asia sau Africa cu tari in care civilizatia chiar si acum e privita ca ceva picat de pe luna, cu toate astea exportul catre acele tari era masiv si fosila era binevenita dar executate foarte bine. La fel ca si cele 2 milioane de vagoane de clasa a-3-a pentru Egipt. Nu inteleg de ce trebuie sa vezi o masina daca merge bine sau prost doar comparind-o cu altel marci. NU NENE Se compara cu prototipul. Dupa spusele tale ar trebui sa compar o trotineta Mercedes cu motoreta Mobra. Sau sa compari Apmerul cu Kilogramul.
Mai regleaază relantiul
Dă-i turația mai mare
Galopeaza motorul
Are compresor de u650?
Este compresorul lui original.
Este exact sunetul specific acestor camioane,exceptional,sa fiti sanatosi si sa aveti spor in restaurarea acestei pagini de istorie ce o tineti in miini!
@@gheorghemarinescu6266 Dumnezeu sa va binecuvinteze!!!
Ala-i mototr de 5,5 v8...e misto sa sti treaba asta,si cum suna pe evacuare
E de la compresor nu de la evacuare
@@mihaicosminantonescu4907 02:18 stiu da ma refeream la EVACUARE...02:18
Da asa am invatat sa ne pricepem la toate......
Faceti cu un video cu zil131 157
La vremea aceea era și tatra mașină nu plesneala
Era de cel mai mare tonaj la acea vreme !!!
@@ginucostea9311 krazul belazul kamazul ce erau biciclete?
Cumva astazi nu mai este?
@@andreaskraft3721 nemții s-au inspirat mult de la tatra eu mergeam cu tatra zil kamaz kraz în 1988
@@catalinion510 nu neg nimic. Sa fie vb doar intre "noi doi" nu cred ca exista o alta masina mai tare decat Tatra.
Da unde este rotile ma neica
Aro nu aveți?
Doar două TV-URI are prietenul meu.
Ba baza. De ce functioneaza masina asta benzina sau Diesel???
N ui place benzina recentă.Dăi de 70 .
Aveti dreptate. Buna ar fi cea de 75, pt care au si fost construite !!!
Am făcut școala de șoferi la Turda ,printre alte masini de epocă mai aveam aro pe benzină. Un boanc si-un fund afară este o mșină militară.
@@ginucostea9311 pt benzina asta tre marita compresia .. dar .se va schimba sunetul ..
@@ginucostea9311 De ce ar fi buna? Stii ce e 75 si ce e CO ? unui motor sa nu-i dai CO mai mica, mai mare in schimb, nu face nici o diferenta nici in bine nici in rau. Ba chiar ai putea sa ii dai mai mult avans.
imi cer scuze suna a motor de dacie cand tureaza si porneste
15 48 63 72 camionul care a facut transfagarasanului
Comunismul a facut transfagarasaul, nu rahatu asta de camion
Bine că o ia la ultima!
Aveam o sacosa de bujii si o perie de sarma....schimbam la ele in draci...Trageam soclul,cu stangul dadeam sprituri pe acceleratie,si cu dreptul "reglam avansul" din delco...Ce vremuri...!!!
Luai capacul din pedalier unde era si delcoul si aveai calsura iarna 😊😃