#955

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 вер 2024
  • Jelle van Baardewijk in gesprek met historicus Annelien de Dijn overde historische evolutie van het vrijheidsbegrip.
    Meld je aan voor ons zomerevenement op 9 juli. Kaartjes bestel je op dnw.eventgoose.com
    --
    De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Thomas Bollen.
    De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.
    Volg ons!
    linktr.ee/de_n...
    Wil je ons steunen? Dat kan hier: www.whydonate....

КОМЕНТАРІ • 41

  • @hansoosterwijckvan1850
    @hansoosterwijckvan1850 2 роки тому +6

    Goed gesprek! De interviewer was heel goed voorbereid en heeft mooie kritische vragen gesteld aan de hand van de anker punten zoals hij zelf vermeldde.Ik heb er van genoten en ben blij dat dit soort kritische gesprekken mogelijk zijn want dan krijg je nog eens een dialoog. Mevrouw de Dijn Heeft zich goed staande gehouden maar was merkbaar onder vuur... chapeau!

    • @derkkeijzer6874
      @derkkeijzer6874 2 роки тому +4

      Onder vuur zou ik het niet willen noemen. Op bepaakde punten kreeg de gastheer duidelijk hoorbaar ook nieuwe inzichten. Waar kennis voor een substantieel deel overeenkomt, biedt wel een interessant gesprek, met overeenkomsten en verschillen van inzichten. Het deel dat in VS de industriële revolutie een kloof tussen arm en rijk heeft geschapen, vond ik o.a. interessant. Ook dat de bakermat van de reformatie, met veel meer bijbellezen in privé leven, niet geleid heeft daar naar meer democratie, dan in Nederland, was voor de gastheer ook een ander inzicht en plausibel, dan die hij tot dan zelf had.

    • @jellevanbaardewijk7253
      @jellevanbaardewijk7253 2 роки тому +2

      @@derkkeijzer6874 Eens. Ik heb best wat opgestoken van dit gesprek. Maar mijn opvatting van de reformatie vond ik dan wel weer overtuigender (of iig complementair). Lees het boek van Ad Govert en mijzelf als je daar meer over wil lezen: het goede leven en de vrije markt.

    • @martendewind
      @martendewind 2 роки тому

      @@jellevanbaardewijk7253 De reformatie heeft in Nederland via allerlei kerkscheuringen en afsplitsingen geleid tot een zeer kleurrijk landschap van uiteenlopende gezindten, waarmee het begrip 'protestants' bijna betekenisloos is geworden. Het varieert van zeer vrijzinnig tot zeer streng - in sommige gevallen misschien wel strenger dan de Rooms Katholieke kerk. Bijvoorbeeld de vrijgemaakten of de christelijk gereformeerde kerk. Ik herken me trouwens wel in je observatie dat dominant protestantse landen meer egalitair georganiseerd lijken te zijn.

  • @GQ2593
    @GQ2593 2 роки тому +4

    Aardig van de buurman dat hij zijn tuin ging snoeien met een enorm luide benzine heggenschaar net als jullie het gesprek aanvangen. Vast een liefhebber van dit kanaal.

  • @vpnconsult
    @vpnconsult 2 роки тому +5

    Het is eng, heel eng hoe snel we nu in het westen naar collectivisme gaan en individuele vrijheden worden onder vuur liggen. Het is tijd om actie te ondernemen.

    • @vpnconsult
      @vpnconsult 2 роки тому +2

      @Me Me Begin morgen maar eens een boerderij.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 2 роки тому

      @@vpnconsult puntig antwoord. Top.

  • @derkkeijzer6874
    @derkkeijzer6874 2 роки тому +1

    Vrijheid is je eigen pad als volwassene te kiezen, maar altijd in het besef dat je niet in een bos alleen bent geboren en jezelf in leven hebt gehouden en dat doet tot aan je dood. Je maakt altijd een onderdeel uit van een geheel en dat in verschillende contexten. Individuele vrijheid heeft altijd een verantwoordelijkheid voor de context waarin je je bevindt en met anderen, die ook hun vrijheid opeisen, maar dat evenzeer met dezelfde verantwoordelijk dienen te doen, ten dienste van een algemeen belang, cohesie en waarop je een gezonde democratie op kan enten.

  • @sofie4you
    @sofie4you 2 роки тому +4

    Als Jelle zegt daar ben ik het niet mee eens, begin ik echt te genieten van de gesprekken. De Nieuwe Wereld wordt maar beter en beter. Waar eindigt dit?

  • @robesveldt
    @robesveldt 2 роки тому +2

    Veel mensen stemmen niet aan de hand van gedegen kennis, maar op onderbuikgevoel. Gedegen kennis is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat je dan nog de juiste keuze maakt. Een onderbuikgevoel gaat denk ik veel verder, dat betrekt niet alleen wat je weet maar ook wat het op de middellange termijn voor jezelf of land kan betekenen.

  • @arieh6368
    @arieh6368 2 роки тому +5

    Haar vader de Dijn is ook filosoof en ethicus....als ik me niet vergis. Vraag me wel af hoe dit vrouwtje professor is geworden, want vind haar erg vaag!

    • @emmadezwaan
      @emmadezwaan 2 роки тому +4

      Vrouwtje?? Heeft dit mannetje een complex?

    • @emmadezwaan
      @emmadezwaan 2 роки тому +1

      @Me Me Je hebt daarom net zo goed de vrijheid om niet denigrerend te zijn. Maar die vrijheid pakken mannen nooit. Dat is het collective mannencomplex. Ik ben zo vrij dit te benoemen.

  • @martendewind
    @martendewind 2 роки тому +1

    Interessant gesprek! Dank!

  • @fingerpickinggood
    @fingerpickinggood 2 роки тому +3

    Leuk gesprek

  • @denisecameron9653
    @denisecameron9653 2 роки тому +1

    Mijn oren klapperen, het idee dat vrijheid kan worden gegeneraliseerd door bepaalde groepen buiten te sluiten 😱 dat zou bizar zijn 10 Stappen terug.
    Dat bepaalde leiders worden genoemd als een gevolg van slechte Keuze van bepaalde groepen😱 heel eng vind ik

  • @yourchoice9361
    @yourchoice9361 2 роки тому +1

    Jammer dat het boek en gesprek stokt in de jaren ‘60 en ‘70.
    Individuele vrijheden staan steeds meer onder druk door vooral de zgn. ‘we-samenleving’ waarbij het aanspreken over niet volgen en/of delen van het narratief grote sociale en maatschappelijke consequenties heeft. Uiteraard spelen de technologische mogelijkheden ook hierin een voorname rol.

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 2 роки тому

    De democratie is in de 19e eeuw sterk geholpen door de (sociale) arbeidersbeweging, vanwege de barre omstandigheden in de industriële revolutie. Het ging dus niet om een vrije filosofische of ethische afweging, zoals gesuggereerd wordt.
    Duitsland (en Frankrijk) is daar juist een voorloper in geweest. Napoleon had daar met de code civil de grondvesten al voor gelegd, ook al ging het toen om fiscale hervorming.

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 2 роки тому

    De democratie is in relatie tot de rechtstaat op klagen gebaseerd: het voorkomen van onjuist overheidsbeleid. Niet om zelf te regeren. Het parlement heeft alleen een controlerende functie.
    De vraag is dus waar het mis is gegaan.

  • @kleuternul9310
    @kleuternul9310 2 роки тому +1

    Die geletterdheid ontstond al voor de reformatie, denk aan de moderne devotie in Deventer.

    • @jellevanbaardewijk7253
      @jellevanbaardewijk7253 2 роки тому +2

      Dit is een heel belangrijk punt! Wat toen Nederland was, liep ver voorop dankzij de Christenen en hun ideaal van tekstlezen.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 2 роки тому +1

    Ik denk dat "Peter Bieri, Het handwerk van de vrijheid" beter is.

    • @jellevanbaardewijk7253
      @jellevanbaardewijk7253 2 роки тому

      Dat is inderdaad een fraai boekje. Maar wel meer levensfilosofie dan ideeëngeschiedenis. Eigenlijk zou ik hem moeten vragen te komen! Dank voor tip.

  • @peter_youtube8222
    @peter_youtube8222 2 роки тому +2

    Ik plaats deze reactie na 24 minuten van dit gesprek te hebben gezien . Ik vind het moeilijk om m'n aandacht erbij te houden. De interviewer probeert te vaak zijn mening er tussen te brengen. Of je het nu met Annelien eens bent of niet, laat haar nu aan het woord om te vertellen over haar boek en onderzoeken. Zit als interviewer dan niet zo irritant te onderbreken. Ook Jelle zou eens vaker naar Marlies Dekkers moeten kijken. Ik vind Marlies verreweg de beste interviewer bij De Nieuwe Wereld.

    • @jellevanbaardewijk7253
      @jellevanbaardewijk7253 2 роки тому +2

      Luister naar 'Nooit meer slapen' met haar als gast. Uitstekend interview! Op DNW zul je weinig echte interviews vinden (ook Marlies doet meer dan dat). Wij voeren gesprekken en zelfs dat vat de strekking niet helemaal samen. Bij dit gesprek bijvoorbeeld, volgen we ook gewoon college bij de erudiete Annelien den Dijn! Maar ik grijp wel brutaal in, hier en daar. Geniet ervan of zoek je plezier bij de msm.

    • @peter_youtube8222
      @peter_youtube8222 2 роки тому +1

      @jellevanbaardewijk: ik waardeer het DNW-kanaal en jullie inzet. Ik probeer duidelijk te maken dat er een verschil is in de rol als interviewer en de studiogast. Val niet steeds in de rede en het is niet nodig dat een interviewer vertelt wat zijn/haar persoonlijke mening is. Zorg voor verdieping en gebruik de schaarse tijd goed. Als jullie een debat willen over een bepaald onderwerp, prima. Maar ook dan één gespreksleider die de vragen stelt, korte samenvattingen verzorgt en het debat/gesprek goed begeleidt. Zie het als opbouwende feedback 😀.
      Zou je de Koning ook zo benaderen en interviewen, als je bij Annelien deed ? Succes met jullie DNW-kanaal !

  • @g.j.koster1986
    @g.j.koster1986 3 місяці тому

    Links gekkie

  • @Needlestitch
    @Needlestitch 2 роки тому +2

    Annelien begrijpt de Nederlandse overheid en landelijk parlement in de praktijk niet, medunkt.

    • @derkkeijzer6874
      @derkkeijzer6874 2 роки тому

      Ik denk juist van wel. Zij denkt niet in zwart of wit, maar houdt een spiegel voor dat elders vaak de botsende punten, nog sterker geaccentueerd worden.Uiiteindelijk een gezonde dialoog tussen alle geledingen tot een compromis leiden moeten waarin een minderheid geen dominante rol zou moeten krijgen in een ideale democratische context. Grote leemte vormt gezaghebbende leiders die breed vertrouwd worden om kloven te helpen wat te dichten, te overbruggen, met goede ideeën en goede alternatieven.

    • @jellevanbaardewijk7253
      @jellevanbaardewijk7253 2 роки тому

      Mij viel ook op hoe Amerikaans het boek is in oriëntatie. Maar het was niettemin leerzaam toch, ook over Nederland en de verzuiling!?