Are the Dutch individualistic?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 205

  • @jelleverest
    @jelleverest 3 роки тому +190

    Die neerlandici kunnen zo ontzettend mooi spreken, daar kan ik echt uren naar luisteren

    • @frederikhaan89
      @frederikhaan89 3 роки тому +3

      Dat kan: gelukkig hebben o.a. Wim Daniëls en Marc van Oostendorp ook de podcast ontdekt ;-)

    • @easygii
      @easygii 3 роки тому

      same here, Dutchies zijn geweldig

  • @CptnHammer1
    @CptnHammer1 3 роки тому +86

    Ik zou niet durven zeggen dat ik beter voor mijn ouders kan zorgen als ze onbekwaam worden dan dat een professioneel persoon dat kan. Die mensen doen dat werk voor geld, ik heb daar ook heel veel respect voor.

    • @Roozyj
      @Roozyj 3 роки тому +1

      Het enige probleem is dat mensen in een verzorgingstehuis vaak weinig persoonlijke aandacht krijgen, omdat er gewoon te weinig mensen zijn die daar werken. Ik kan me voorstellen dat het een beetje eenzaam aan kan voelen.

    • @charlottevanlangevelde1114
      @charlottevanlangevelde1114 3 роки тому +8

      @@Roozyj Eenzame ouderen bevinden zich niet in de verzorgingstehuizen, daar zijn activiteitenbegeleiders, gezamelijke woonkamers, vrijwilligers, enz. Het zijn juist de ouderen die thuis blijven wonen en 2x per dag een kort bezoekje van een medewerker van de thuiszorg krijgen..

    • @Roozyj
      @Roozyj 3 роки тому +6

      @@charlottevanlangevelde1114 Mja, dat is waarschijnlijk wel waar. Er zullen ook wel eenzame mensen in verzorgingstehuizen zitten, maar goed, er zitten ook eenzame mensen op de middelbare school xD

    • @LanaVegana
      @LanaVegana 2 роки тому +1

      @@charlottevanlangevelde1114 Dit verschilt helaas echt heel erg per verzorgingstehuis. Mijn oma heeft het goed getroffen, met inderdaad een kleine woongroep, een gezamenlijke woonkamer, etcetera, maar een aantal wat oudere vrienden van mij hebben ouders in een verzorgingstehuis zitten, die zijn echt afhankelijk van het bezoek van hun familie om nog een beetje persoonlijke aandacht te krijgen. Als ik hoor hoe de andere ouderen in die huizen wegkwijnen, dan ben ik heel blij dat mijn oma in een instelling zit waar het beter is geregeld.

    • @herbertdarick7693
      @herbertdarick7693 2 роки тому

      Dat kan natuurlijk zo zijn, maar er zijn ook kinderen die dat als een reden zien om zich dan maar niet meer om hun ouders te bekommeren.

  • @jorisboonekamp9038
    @jorisboonekamp9038 3 роки тому +28

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik een heel andere inhoud had verwacht; veel meer gericht op hoe individualisme werken en wonen beinvloed en de spontaniteit aantast. Want 1 van de belangrijkste redenen dat ik als Nederlander in het buitenland woon is het gebrek daaraan dat ik te vaak voelde toen ik terugkwam ´om het nog eens uit te proberen´. Het feit dat je moeilijk vrienden kan maken met een Nederlander komt wel degelijk door een diepgeworteld individualisme dat alle sociale gelegenheden doordrenkt. En expats voelen zich niet zomaar geroepen om lid te worden van een vereniging. Alle activiteiten samen zijn georganiseerd of gepland. Er ontbreekt heel veel spontaniteit aan het Nederlandse collectivisme en dat stoot veel mensen af.

    • @DerkJanKarrenbeld
      @DerkJanKarrenbeld 3 роки тому +9

      Ik verwacht zelf dat als je dit aan mensen vraagt die hiervoor gestudeerd hebben dat het veel complexer ligt. Ik heb al eens mogen lezen en luisteren naar geleerden die het hadden over hoe onze vriendschappen, studentenleven (ongeacht niveau), en Nederlands-spreken identiteit heel veel invloed heeft op de gesloten vriendengroep, en niet zozeer het individualisme. Efficientie-drang met oog op de kalender is ook geen individualisme en toch wel het grote kwaad jegens spontaniteit. Ik ben zelf geen expert dus ik kan ook alleen maar verkondigen wat ik elders heb gehoord, maar ik vind die uitleg beter dan "ja komt door individualisme".

  • @ТимурЧернышев-ш2ц
    @ТимурЧернышев-ш2ц 3 роки тому +44

    Here, in Russia, where I actually live, people are also feeling negative towards the idea of retirement homes. As for me, I see this approach as more than positive as realizing how challenging it is to take care of the elders. This is a good sign of cohesion in Dutch society. You wouldn't see anything close in most of the countries as their cohesion sucks.

    • @Yvolve
      @Yvolve 3 роки тому +7

      The idea of nursing or retirement home is different here. There's various options. If they are able, old people will live in an apartment complex that has private homes, but the building contains all the medical needs to make life easy. Also a restaurant and small shop. They're in towns and cities, so they are amongst people if they want.
      The next stage is partial care, also often in private apartments but with someone coming in to care for the person. After that it is a fairly large private room with shower and toilet (some older buildings don't unfortunately) and a staff of carers to look after them all day. Families come to visit often and it feels like they're still independent.
      That is also something that comes into play, many elderly people want to stay independent for as long as possible. My grandma lived on her own until she was almost 90, then partial care after an accident and the last years in full care until she died at 96. She was very happy living like that.

    • @ТимурЧернышев-ш2ц
      @ТимурЧернышев-ш2ц 3 роки тому +3

      @@Yvolve Thank you for your response. I wish I could live for so long. Your grandmother is a legend.

    • @Yvolve
      @Yvolve 3 роки тому +5

      @@ТимурЧернышев-ш2ц You're welcome. She was, lived through WW2 and that shit. Did whatever she wanted, whenever she wanted. She was a boss!

  • @stephenschwab7143
    @stephenschwab7143 3 роки тому +96

    Wat ik leuk vind is de verschillende stemmen. Om te leren heel goed. Maar met mijn nivo nog moeilijk.

    • @Petruss8
      @Petruss8 3 роки тому +25

      Wat je huidige niveau is, maakt niet uit. Zolang je echter met een goede instelling werkt zoals die van jou, dan kom je er wel. Goed bezig en ga zo door! :)

    • @juliusfucik4011
      @juliusfucik4011 3 роки тому +4

      Wird schon werden 👍

    • @FrankHeuvelman
      @FrankHeuvelman 2 роки тому

      Wat ik leuk vind *_zijn_* de verschillende stemmen.
      In meervoud, dus.., hahahah!
      Sorry hoor, maar je vroeg er zelf om.
      Normaal zou ik zoiets nooit hardop zeggen natuurlijk. Ik zou niet durven.

    • @8alakai8
      @8alakai8 2 роки тому +1

      zijn allemaal ander accenten

  • @timhomenl
    @timhomenl 3 роки тому +53

    Dit is heel leuk om over te horen. Goed gedaan

  • @jezusbloodie
    @jezusbloodie 3 роки тому +32

    I find the unique compromise between collectivism and individualism we have reached in the Netherlands over the past centuries truly something to be proud of as it has directly resulted into some of the largest geoengineering projects on the planet, to the local cultural constructs such as the noaberschap (the neighbourhood).
    It is something I will keep a keen eye on to see how it will develop further, in the Dutch context, but also European context.

  • @WendyLopezGazquez
    @WendyLopezGazquez 3 роки тому +24

    5:44 Ze vertalen het woord gezelligheid! 🥳

    • @sit-insforsithis1568
      @sit-insforsithis1568 3 роки тому +1

      Cozy is toch iets anders, het Deense woord “hygge” komt dichter in de buurt

  • @loekert3749
    @loekert3749 3 роки тому +31

    Weer een geweldige aflevering :)

  • @mnvd2508
    @mnvd2508 3 роки тому +66

    Wel grappig dat men spreekt over je ouders in een bejaardentehuis "stoppen". Dat bepalen ze namelijk zelf wel!! Geen kind die daar iets over te zeggen heeft.

    • @michielvdvlies3315
      @michielvdvlies3315 3 роки тому +5

      de meeste ouderen die je hoort zouden ook niet veel anders willen, de meeste zeggen ook van mn kinderen hebben een baan, kinderen die hebben daar genoeg aan.

    • @wasmachinator
      @wasmachinator 3 роки тому +19

      Uiteraard, maar wat je in deze niet moet vergeten is dat deze ouders leven in een omgeving waarin dit een gebruikelijk iets is. doordat het om hen heen gebeurd is er een bias gekomen dat het een normaal iets is om te doen. Dus ze maken de keuze zelf, maar het pad naar deze keuze is niet alleen door interne invloede gevormd maar ook door externe.
      Het mooie van de verschillende culturen die hier aan het woord komen is dat je door die bias bubbel af en toe kunt prikken en kunt zien wat een normale gang van zaken in andere maatschappijen is om zo te reflecteren of onze normale manier van handelen misschien wat bijgeschaafd kan worden..

    • @AdvdW
      @AdvdW 3 роки тому +4

      @@wasmachinator Dat heb je mooi verwoord. Het is inderdaad interessant om te horen dat andere culturen een andere manier hebben omtrent ouders die oud worden. Als sommige Nederlanders dit horen of lezen, wordt dit regelmatig opgepakt als kritiek. Dat is vaak niet terecht. Het is een constatering en beide is gewoon zoals het is. Niet goed of niet fout, doet er niet toe. Wij als multi culturele samenleving zullen hier dus ook mee om moeten gaan, met deze verschillende opvattingen. Als het gaat over HOE we hier mee om willen gaan, zullen we moeten polderen.

    • @Litl_Skitl
      @Litl_Skitl 3 роки тому +1

      Door dat gepraat over bejaardentehuizen dacht ik er opeens aan dat geen van mijn grootouders in een tehuis wonen. Beide koppels hadden vroeger een huis en nu hebben ze hun eigen appartement. Grappige is wel dat beide stellen hun appartementencomplex delen met andere bejaarden, dus eigenlijk heb je gewoon een bejaardentehuis, maar dan zonder de verzorgers.
      En om er nog een schepje bovenop te doen heeft een van mijn oma's diabetes. Ze is ondertussen zo zwaar dat ze met moeite naar de WC kan, maar ze wonen nog steeds helemaal op zichzelf. Toegegeven, ze krijgt wel om de zoveel tijd een verzorgster op bezoek en mijn moeder doet vaak de boodschappen, maar dan noch.

    • @AnnieB8844
      @AnnieB8844 3 роки тому

      Dat is niet helemaal waar. Mijn grootouders wilden niet, maar ze hadden de verpleging zo hard nodig dat ze geen keuze hadden.

  • @Victoria-ti5dg
    @Victoria-ti5dg 3 роки тому +14

    Dit is echt een heel leuke reeks van video's, waar Nederlanders over Nederland en haar gewoontes spreken. Misschien niet zo grappig als wanneer de buitenlanders er lol over maken maar heel leerzaam en interessant. En de woordkeuze van de sprekers 😍

  • @joostarendbernhard5112
    @joostarendbernhard5112 3 роки тому +7

    Topserie dit! Wat cool ook, veel bekende namen. Echt heel leuk, en toffe specifieke onderwerpen met echte experts. Ga zo door!

  • @herbertdarick7693
    @herbertdarick7693 2 роки тому +1

    Wat een fantastische serie! Ik laat hem aan mijn niet-Nederlandse vrouw, familie en vrienden zien, want deze serie overstijgt het niveau van de gemiddelde UA-cam filmpjes over Nederland met airmiles.

  • @celiatube
    @celiatube 3 роки тому +4

    I love your editing, your videos always tell a story rather than arbitrary factoids!

  • @Xiph1980
    @Xiph1980 3 роки тому +72

    Wat betreft de "ouders in een tehuis te stoppen" opmerking (8:11, Özcan): dat is geen eenzijdige beslissing van de kinderen over de ouders. Sterker nog, de paar keer dat ik dat heb meegemaakt was dit zelfs andersom. De ouders maakten de beslissing en vertelden dit aan de kinderen als berichtgeving, en geen discussiepunt. Maar daarnaast, ik kan je garanderen dat ik een rampzalig slechte zorgmedewerker zou zijn. Ik ben daar niet geschikt voor, en kan niet in de buurt komen van de kwaliteit die professionele zorgmedewerkers kunnen leveren.

    • @erikg3732
      @erikg3732 3 роки тому +4

      En dat is misschien ook wel typisch Nederlands dat het normaal is dat ouderen zichzelf overhevelen naar een verzorgingstehuis, alsof het moet. Zoals Eus en mvr Dam daarna ook zeggen is dat voor hen ondenkbaar en dat is logisch aangezien zij beiden een buitenlandse komaf hebben (net als ik trouwens). Voor mij is dit stukje individualisme wel typisch voor nederland/het westen om dan te zeggen dat je eigen baan en gezin prioriteit hebben t.o.v. je ouders. Ook ik zou niet de zorg kunnen leveren van een professioneel zorgmedewerker, maar het gaat er vooral om dat je iets terug doet voor je ouders die jou jarenlang hebben verzorgd, die liefde ipv dat een onbekende zorgmedewerker je zou moeten verzorgen in je laatste paar jaren van je leven. Dat komt kil en afstandelijk over voor iemand die niet westers is. Hoeft geen slecht iets te zijn voordat mensen zich beledigd voelen, iedereen doet uiteindelijk waar hij of zij zich goed bij voelt en dat verschilt per cultuur, maar dat maakt ons ook allemaal zo uniek

    • @Iamwatchingyou75
      @Iamwatchingyou75 3 роки тому +7

      @@erikg3732 Dat beeld dat ouderen op een gegeven moment maar naar verzorgingstehuis gaan is redelijk achterhaald inmiddels. Dat beeld is ontstaan in de jaren 80/90 toen er na de extremen snelle welvaartsgroei van de decennia ervoor inderdaad grote groepen ouderen naar een 'bejaardentehuis' gingen terwijl deze mensen eigenlijk prima nog thuis konden wonen. Dit systeem is echter onhoudbaar geworden door vergrijzing en de bezuinigingen in de zorg afgelopen 15 jaar. Tegenwoordig blijven ouderen vaak veel langer zelfstandig wonen. Zonder medische indicatie kom jij het (publiek betaalde) verzorgingstehuis niet in. Tegenwoordig wordt veel meer ingezet op thuiszorg.
      Ouders in laten trekken bij de kinderen is in Nederland niet gebruikelijk. Ik vermoed dat het komt omdat Nederlandse huizen (zeker in steden) vaak relatief krap zijn en er in Nederland sowieso geen traditie om met meerdere generaties in 1 huis te wonen. In landen als Spanje, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Italië zie je veel vaker (dan in Nederland) dat er inderdaad 2 generaties (of meerdere gezinnen uit 1 familie) in een groot huis wonen

    • @itsalwayshalloweenexceptwh5118
      @itsalwayshalloweenexceptwh5118 3 роки тому +6

      @@erikg3732 Wat Iamwatchingyou75 zegt over de veranderingen wat betreft ouderen en verzorgings/bejaardentehuizen klopt.
      Het was inderdaad vroeger vrij gewoon dat ouderen naar zo'n bejaardentehuis gingen, zelfs zonder medische noodzaak.
      In de gevallen dat ik het heb meegemaakt was het altijd de keus van hen zelf. Veel ouderen mensen willen niet verzorgd worden door hun kinderen, daar zijn ze vaak te trots voor of voelen zij zich niet comfortabel mee. Ze vinden dat er juist veel voordelen aan bejaardentehuizen zitten;
      -professionele verzorging, "menswaardiger", ze vinden het minder beschamend als ze verzorgd worden door mensen die in de zorg werken.
      -veel contact met mensen van hun eigen generatie
      -niet afhankelijk van de zorg van de kinderen
      -ze behouden een groot deel onafhankelijkheid die ze waarschijnlijk niet zouden hebben als ze bij hun kinderen gingen wonen
      -veel ouderen zien het bejaardentehuis als een soort van groot hotel.
      Nu is het niet financieel mogelijk meer om ouderen massaal in bejaardentehuizen te huisvesten. Er word veel met thuiszorg gedaan nu.
      In ieder toch wel jammer dat zoveel mensen van buitenlandse komaf denken dat wij onze ouders stoppen in bejaardenhuizen om er vanaf te zijn of om ons eigen gezin en werk voorop te stellen, terwijl het meestal gaat om wat de ouderen willen en wat zij comfortabel vinden.

    • @andrecostermans7109
      @andrecostermans7109 3 роки тому +3

      @@erikg3732 in België hebben we al een tijdje het fenomeen van de 'kangoeroewoning' , meestal nieuwe huizen, waar de bejaarde ouders in een apart deel van de woning bij één van de kinderen inwonen, ( het kunnen ook totaal vreemden zijn van elkaar), het bejaarde gezin functioneert bijna zelfstandig maar kan op hulp rekenen van het jongere gezin, deze wijze van cohousing wordt ook betoelaagd van overheidswege, voor elke partij een win-win situatie.

    • @Loveyou-bb9bg
      @Loveyou-bb9bg 3 роки тому

      Het draait om protocollen, niet om de doelgroep!

  • @Lillith.
    @Lillith. 3 роки тому +2

    Ik denk dat wij erg sterk het gevoel hebben dat we in een maatschappij leven en dat we daar samen verantwoordelijk voor zijn, maar dat je ook de ruimte krijgt en moet krijgen op je eigen weg in te slaan en je eigen persoon te worden.

  • @TeshnosFire
    @TeshnosFire 3 роки тому +30

    Did they just translate Gezeligheid? o0
    Conviviality. I had to look that one up. It fits?

    • @marcelschellekens6386
      @marcelschellekens6386 3 роки тому +8

      wel Conviviality comes close to very close in deed.
      but that depends just a bit too much on w're having a party.
      gezeligheid is possible during a party, but it does not depend on it.
      its the best translation so far.

    • @kodomotachi1
      @kodomotachi1 3 роки тому +1

      It is a bit contextual.

    • @classesanytime
      @classesanytime 3 роки тому +1

      "Coziness" might work in the sense of belonging to something that feels good!

    • @tmhc72_gtg22c
      @tmhc72_gtg22c 3 роки тому +3

      I have found that, in trying to understand what gezellig and gezelligheid mean, I have to keep in mind that "gezel" means "companion".

    • @classesanytime
      @classesanytime 3 роки тому +6

      @@tmhc72_gtg22c exactly .. gezellig = enjoying the companionship

  • @cadu58
    @cadu58 3 роки тому

    Very nice of you pulling those topic together in a gentle way for other to learn. Dankjewel

  • @mjferroni
    @mjferroni 3 роки тому +2

    Volgens mij is zelfredzaamheid het kernwoord dat de Nederlandse cultuur karakteriseerd. We streven er samen alleemaal naar dat iedereen alles helemaal zelf kan doen en regelen, en we zullen blijven samenwerken tot dit doel bereikt is. Daar is de verzorgingstaat ook op gericht. We hebben allemaal samen besloten dat als je er in je eentje voor staat, en er gebeurt iets waardoor je niet kunt werken of ernstig ziek wordt, dat we dan een net opbouwen om op te vallen. Omdat we ons allemaal in dat beeld van in je eentje er voor staan herkennen. Hoeveel mensen heb jij in je level bij wie je aan kunt kloppen om je te verzorgen als je oud, vies en machteloos bent? Zonder dat ze daar iets voor terug te vragen, het uit sourcen of er een tijdslimiet aan te hangen?
    Als ieder individu zijn stukje maar doet, en daar hoeft geen emotie of opinie bij te komen kijken, dan blijft de machiene draaien. En ik ben het er mee eens dat deze extreme vorm van zelfredzaamheid te maken heeft met zo dicht op elkaar zitten en dat het in staat zijn om heel duidelijk de streep te kunnen zien waarna je het zelf niet meer red en samenwerking noodzakelijk is, ook hieruit voortkomt. Let vooral op het zakelijk in noodzakelijk!
    Hoe ouder je bent hoe zelfredzamer je wordt, hoe minder je op anderen hoeft te leunen en hoe minder zij jou ook teleur kunnen stellen. Dat is ook waarom je ook alleen op jongere leeftijd hier goede vrienden kunt maken....je bent dan nog een beetje open...je hebt nog vertrouwen, je vergelijkt je ook minder en je bent niet zo bezig met afschermen van echt contact door maar alles zelf te doen. Echt contact....waarbij men zwakte laat zien en zo vertrouwen en begrip opbouwt maar ook emotioneel groeit...houd op, op het moment dat we redelijk zelfredzaam worden... voor de meesten. Alleen in de vorm van een partner en gezin lijkt het sociaal acceptabel (en persoonlijk confortabel) te zijn om toch zwakte te delen en iets verder te komen in die emotionele volwassenheid. ....en nee sorry Nederlanders zijn echt niet goed in praten met de buren...ga in Italië, Spanje of Oost Europa wonen en dan leer je pas wat warme, natuurlijk relaties met random medemensen zijn.

  • @marcobot7694
    @marcobot7694 3 роки тому +7

    Mijn moeder wil absoluut niet bij een van haar kinderen inwonen als ze hulpbehoevend wordt. 'Dan moet ik me zeker de hele tijd aanpassen aan jullie gezin.' Ze wil ook geen huisgenoot om dezelfde reden. Liever eenzaam en alleen in haar eigen huis. (Ps: ze krijgt heel veel aandacht en bezoek.)

  • @rabarberellum1017
    @rabarberellum1017 3 роки тому +1

    Wederom fascinerend, Bart! Ik kijk al uit naar de volgende!

  • @Tiliad
    @Tiliad 3 роки тому +2

    Leuk alle verschillende meningen te horen!

  • @peterhendriks1602
    @peterhendriks1602 3 роки тому +3

    Individualisme en solidariteit staan met elkaar op gespannen voet.

  • @Xiph1980
    @Xiph1980 3 роки тому +42

    "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg"
    "Niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken"
    "Wat zullen de buren daar wel niet van denken"
    ...
    Nee, wij zijn alles behalve individualistisch. Wel dwars, onwillend, en onveranderlijk, dat dan weer wel. 😒

    • @AnymMusic
      @AnymMusic 3 роки тому +1

      wij zijn wel heel erg van het "wees maar niet te speciaal of anders en doe maar wat de rest doet"

    • @michielvdvlies3315
      @michielvdvlies3315 3 роки тому +4

      heel calvinistisch......of je het "dwars", "onwillend" en onveranderlijk kunt noemen weet ik niet. maar we zijn nou eenmaal direct en laten onze mening/zienswijze horen.

    • @markposthuma2000
      @markposthuma2000 3 роки тому

      "Niet naast je schoenen gaan lopen"

    • @renategebert4475
      @renategebert4475 3 роки тому +2

      Dwars zijn we inderdaad wel ja... maar ik zie dat als een goed iets

    • @andrecostermans7109
      @andrecostermans7109 3 роки тому +1

      is dat zo....doe maar normaal joh....dat maak ik zelf wel uit.... enerzijds heb je het dienende Calvinistisch dogma om niet boven het 'maaiveld' uit te steken, anderzijds het dwingende dogma om ieders opinie of mening achterdochtig in vraag te stellen, dat is nu pas een tegenstelling of schisma in het denkpatroon van een modale Nederlander

  • @darkjannn
    @darkjannn 3 роки тому +4

    Ik zit nog maar op een derde en ik vind dit nu al één van je beste video's, Bart! Onze volksaard, die volgens Máxima niet te vatten is, wordt aardig gevat in deze video. Ga zo door!

    • @joostarendbernhard5112
      @joostarendbernhard5112 3 роки тому

      Dat voorbeeld van Máxima is heel typisch. Snap wat ze bedoelt natuurlijk, maar zodra iemand van “buiten” over “ons” oordeelt zijn we onmiddelijk één front! En dat vind ik dan wel weer heeel typisch Nederlands ;b

  • @madeniquevanwyk
    @madeniquevanwyk 3 роки тому +32

    Ek: Mamma, die Nederlanders noem 'n vloed 'n 'watersnoodramp'. Ek sou eerder dink hulle praat van 'n droogte.
    Mamma: hm, wel 'n hongersnood is as daar te veel honger is...
    Ek: so dan is 'n watersnood as daar te veel water is? 😂
    Dis altyd lekker om die Nederlanders se taalgebruik te probeer peil, hulle gebruik dieselfde woorde as ons, maar dikwels op 'n ander manier.

    • @ninedingemanse
      @ninedingemanse 3 роки тому +1

      Wat grappig om dat te horen van zustertalen

    • @lapland123
      @lapland123 3 роки тому +2

      Ja, er is veel honger er er is veel water. Dus het klopt ook wel. "de nood is hoog" er is veel aan de hand.

    • @sterric401
      @sterric401 3 роки тому +3

      Haha zo had ik er nog niet over na gedacht. Vloed klinkt toch minder dramatisch in mijn oren. x') Watersnoodramp is dan ook meer 1 specifieke gebeurtenis, en niet wat we elke overstroming noemen.

    • @ThisIsTheBestAnime
      @ThisIsTheBestAnime 3 роки тому +2

      In Dutch, vloed is usually used in the context of ebb and flood (eb en vloed) or a sudden large flow, 'to flow' being 'vloeien' or 'stromen'.
      Watersnoodramp is basically 'water emergency disaster' and overstroming is used to refer to flooding events in general, water flowing 'over' its usual boundaries. I think watersnoodramp is reserved for times when a flood results in disastrous consequences.
      A dam bursting would be a 'vloed' and an 'overstroming', but it might not be a 'watersnoodramp' if the collateral damage was small.
      A medium amount of water leaking past a dam would not be a 'vloed' but would be an 'overstroming'. If that meant that an entire village was put underwater and several people died, it would be a 'watersnoodramp' but I still wouldn't call it a 'vloed'.

    • @faramund9865
      @faramund9865 2 роки тому

      Ik zie het al, een Zuid-Afrikaan.

  • @streglof
    @streglof 3 роки тому +3

    Sinds wanneer zijn maatschappelijke betrokkenheid en individualisme wederzijds uitsluitbaar? Verwar a.u.b. individualisme niet met egoïsme. Individualisme betekent dat men elkaar ziet als individu en niet in de eerste plaats als iemand van een groep. Dit betekent ook dat een ieder zelf verantwoordelijk is voor diens leven en als je dus wat wilt dat je daar zelf zorg voor moet dragen, zoals bijvoorbeeld een goed functionerende maatschappij.

  • @mike140298
    @mike140298 3 роки тому +5

    Samenwerken zodat iedereen z'n eigen ding kan doen.

  • @antongerrits1420
    @antongerrits1420 3 роки тому +14

    Dat maak ik zelf wel uit . Vind dat heerlijk om te zeggen 😅 alleen mijn vriendin wat minder 😂 ps vind Ozcan echt n leuke vent 👍

  • @BobWitlox
    @BobWitlox 3 роки тому +28

    Ik denk dat ik Deens ben

  • @uncle3127
    @uncle3127 3 роки тому +8

    erg leuke video's!

  • @CultureCompassTV
    @CultureCompassTV 2 роки тому

    Interessant. Ik worstel er zelf ook mee. Tegen wie nou u en je te zeggen... Engels is wat dat betreft een stuk makkelijker, iedereen is gewoon you en geen moeilijk gedoe met u en je.

  • @mindstroom171
    @mindstroom171 2 роки тому

    Leuk om dit te zien als Nederlander.

  • @arjentromp12
    @arjentromp12 3 роки тому

    Ik begrijp in deze laatste video's niet dat er zo vaak een negatieve toon word gelegd op onze eigenaardigheden, er zullen zeker andere culturen compleet anders denken over de dingen die wij heel normaal vinden maar aan de andere kant is er niet een "perfect voorbeeld" waar iedereen naar moet streven. Zoals het samenlevingsgevoel in Nederland en het hele "samen sta je sterker" gebeuren kan ik alleen maar opvatten als positief. Het is een menselijk verlangen om bij een groep te horen en ik denk dat we bewijzen dat als je samenwerkt er veel meer te bereiken valt. mogen we best trots op zijn in mijn ogen.

  • @pch8236
    @pch8236 3 роки тому

    Interessante perspectieven, bedankt voor het delen.

  • @MartijnPennings
    @MartijnPennings 3 роки тому +16

    I really like the variation in cultural and ethnic backgrounds of the people you're interviewing! Was that intentional?

    • @dutchdykefinger
      @dutchdykefinger 3 роки тому +4

      well, he (Bart) runs a Dutch language learning platform, so expats is kind of his niche :D
      the original channel i found this series running on was "Learn Dutch with bart de Pau",
      i only just realized he rebranded his youtube name to only be his personal name, and not really being overt about the learning dutch part anymore, after reading your comment.
      if you look back a couple of years in the backlog of videos, you can still find the grammar lesson material and the such too though,
      leading me to believe it didn't catch on all that well and he went the way of more enterainment-oriented videos as far as his youtube material goes.
      i can only imagine he still teaches to expats though, seeing as he still makes videos with them.

    • @LMvdB02
      @LMvdB02 3 роки тому +4

      Might be intentional, however, most of these people appear regularly on talkshows without their cultural background being a factor.

    • @kseniakosheleva5111
      @kseniakosheleva5111 3 роки тому

      @@dutchdykefinger Bart owns a language school where other teachers teach Dutch. He was always more of a content creator/promoter and only then a teacher.

    • @faramund9865
      @faramund9865 2 роки тому

      Uiteraard zo bedoeld, wordt er zelf een beetje misselijk van. Maar wellicht een poging om buitenlanders zich thuis te laten voelen.

  • @the_court_jester666
    @the_court_jester666 3 роки тому +8

    we zijn sterker individualistisch dan 90% op aarde maar zorgen toch, onder andere vanuit individualistische empathische overwegingen, voor een goede collectief vangnet. dat was wellicht anders geweest als we niet genoten van zoveel welvaart.

    • @andrecostermans7109
      @andrecostermans7109 3 роки тому +2

      heel juist, individualisme heeft minder impact op de samenleving in een welvaartsstaat , en een welvaartsstaat is nu eenmaal onmogelijk zonder emphatische regelgeving

    • @the_court_jester666
      @the_court_jester666 3 роки тому

      @@andrecostermans7109 vanzelfsprekend. Gelukkig blijft het individu wel centraal staan in staatsrechtelijke kwesties. Balans!

  • @FrankHeuvelman
    @FrankHeuvelman 2 роки тому +1

    We Dutch generally feel more for cooperation rather then being competitive. We realize that in the long run competitiveness only produces losers. Even today's winner will be tomorrow's loser and if that isn't depressing, I don't know what is. With cooperation everybody wins and that made us what we are today. Our whole country is rich, not just a small privileged elite.

  • @sivdm
    @sivdm 3 роки тому +1

    Geweldige serie filmpjes zit!

  • @rido1274
    @rido1274 2 роки тому

    Individualisme bij Nederlanders gaat niet verder dan de voordeur, daarna passen we ons met eventuele tegenzin aan, omdat we wel moeten. We wonen met te veel mensen in een compacte en te gecompliceerde maatschappij waarbij je niet afzijdig kunt houden, zonder je eigenbelang te verliezen. Daarbij de organisatie van het Nederlandse systeem is zodanig ingericht dat een enkel individu weinig vooruitgang boekt.

  • @CultureCompassTV
    @CultureCompassTV 2 роки тому

    Goede video, goede punten gemaakt door de sprekers 👍

  • @daane.2300
    @daane.2300 3 роки тому +1

    Wat een interessante serie

  • @phalexasky7315
    @phalexasky7315 3 роки тому +1

    Als nederlander, die al meer dan 25 jaar in de VS woont, kan ik zeggen dat het nog niet zo individualistisch is als hier. Ook het aantal mensen die in bejaarden of verzorgingshuizen wonen is veel minder dan wij denken.

  • @erictheuns184
    @erictheuns184 3 роки тому +2

    The Dutch are citizens or better said townspeople. You see that trent from the 14th century onward , city air makes free. Still you have to cooperate to achieve commen goals.
    And that with keeping the room for individualism when you are not in the situation you need to stick together . Yes there is room for both , the communal and the individual here it seems.
    As long as there isn't a to big conflict between those two it seems to work here quite well. The Dutch are still people just as all others . But the urge to cooperate is strong here I admitt.
    Een mooie reeks die probeert een inzicht te geven in het Nederlandse gedachtengoed en gevoelsleven . Luctor et Emergo is the shortest way I think to explain the Dutch .
    I struggle and come through , the translation from the latin . Or as close as I can get it ^^ .

    • @faramund9865
      @faramund9865 2 роки тому

      Grootste stukje onzin wat ik vandaag gelezen heb, waar haal je het vandaan?! Stadslucht maakt vrij? Het is net het omgekeerde! Stadsarbeiders zijn de hedendaagse slaven! Boeren, die zijn vrij ÉN hebben ook nog eens een echt gemeenschapsgevoel!

  • @fppiroozian6372
    @fppiroozian6372 3 роки тому +1

    Heel goed
    Very interesting topic 👍

  • @8alakai8
    @8alakai8 2 роки тому

    wow at 11:06 how she says:ik heb recht op een mening the RECHT the r is so stronge(i am dutch) just shows how we think i have a voice

  • @robertraven5299
    @robertraven5299 Рік тому

    De Nederlander zelf is niet individuailistisch ingesteld, maar de maatschappij. Voor sommige wordt de drempel om mensen te ontmoeten redelijk hoog gehouden, doordat op sommige gebieden geen plekken met sociale gelegenheden zijn. In een zekere zin kan het wel dat de Nederlander individuaistisch is, maar dat het ligt aan de omstandigheden en niet aan het individu zelf.

  • @craigking8066
    @craigking8066 3 роки тому +6

    I like this is awesome and amazing and my name Craig konning from south west wales 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Pembrokeshire west wales 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿

  • @postbezorgercafepostbezorg1044
    @postbezorgercafepostbezorg1044 3 роки тому

    `we zoeken elkaar vaak op` is geen argument tegen individualisme omdat individualisme slaat op een mensbeeld, hoe je keuzes maakt of je omgeving inricht. Daarbij kan je dan wel om de haverklap mensen tegenkomen maar als je alles zelf wil doen en het gevoel krijgt dat je gefaald heb als je niet alles zelf of alleen hebt gedaan dan is dat individualistisch.

  • @eliteintelectual.9948
    @eliteintelectual.9948 2 роки тому +1

    I would say that rich countries tend to be more individualistic ones, and poorer countries lead more to collectivism.

  • @jaapspruitenburg6625
    @jaapspruitenburg6625 3 роки тому

    We are actually a bit of a selfdestructive country, the grass is always greener on the otherside and we sometimes are measuring ourselves to much on comparing our country with others and start to embrace that..
    Since the second World War we got the 'Marshall Plan' to rebuild our country. This was based on a 'consumerism-society'. The mentality changed from short term thinking of revenue over long term profit. While we actually didn't really need the money of the Marshallplan to start up our economy, as in 1943/44 were on the same level as before the war, we accepted it to help improve the economy of Western Germany as we would have profit in trading from it. America offered the plan to prevent Russia from taking over.
    So yes the Americans did took some thing out of the old VOC times as they worked for individualistic welfare and republican (no aristocracy) mindset, but definitely infused some of their individualistic mindset back to us again some centuries later.
    We also gained a lot of welfare again by 'colonizing' again, only not really the people again but the oil they had to offer. Like in Curacao and Nigeria for instance. In Curacao the Dutchies lived on compounds and hired Portugese and Sicilian workman to do the heavy work and took together with English the spots in the higher segments of the company, instead of working together with local autorities. So we are able only have really a strong bonding as long as we have to fight a same enemy (like water), but if we are in peace we fight the individualism of eachother,

  • @henksap4758
    @henksap4758 3 роки тому

    Hier heb ik 2 weken op zitten wachten

  • @OlijfOlifant
    @OlijfOlifant 3 роки тому

    Wie zijn deze mensen, dat ze durven te zeggen dat wij individualistisch zijn? Dat maken wij zelf wel uit! ;-)

  • @RobFeldkamp
    @RobFeldkamp 3 роки тому +2

    Ik ben misschien te Nederlands. Maar wat Özcan zegt over een onbewoond eiland klinkt als een grap maar ik snap hem niet... hellup :p

    • @jeroendoorn5925
      @jeroendoorn5925 3 роки тому +3

      Het gaat om het eeuwige geouwehoer, het polderen, het komen tot consensus. Zet 1 Nederlander neer en hij is de burgemeester (in zijn eentje, de baas). Zet er een tweede Nederlander naast en je hebt een gemeenteraad. Met andere woorden: vanaf dat moment moet alles samen besloten worden, overlegd en komen tot een compromis. En zoals een commenter boven mij al hilarisch opmerkte: zet er een derde Nederlander bij en je hebt een afsplitsing (iemand die de kont in de krib gooit en 'tegen' is).

  • @StSebbe
    @StSebbe 3 роки тому

    Wat een goed idee, de 11 stedentocht zwemmen

  • @sanholo7510
    @sanholo7510 Рік тому

    ik denk dat we vooral emotioneel een stuk individualistischer zijn

  • @FMR------------------psst
    @FMR------------------psst 3 роки тому +2

    the negative side of 'polderen' is that it is possible to take the other party hostage in the negotiation.. endless bla bla bla till the other one had enough and therefore lose

    • @RealConstructor
      @RealConstructor 3 роки тому +1

      It definitely isn’t hostage taking, they can walk away if they want to. But they feel they can’t for the greater good (of the nation, the party of themselves), that’s not the same as being taken hostage.

  • @jesusisgodalmightyamen492
    @jesusisgodalmightyamen492 2 роки тому

    Shalom
    Vrde zij met jullie.
    Dank je voor deze uitzending.
    Als het belang van een groep boven de belangen van een individue worden gezet krijg je een systeem zoals het was toen e.g. Stalin aan het bewind was.
    Als er niets wordt geleerd, zal deze geschiedenis zich wederom herhalen.
    De drang van het overheersen van andere mensen is een ziekte die alleen kan worden begrepen en genezen als men leert wat werkelijke liefde is.
    De waarheid van wie wij horen te zijn kan niet worden verkregen door gespecialiseerde kennis, doctrine of dogma.
    Deze vormen van philosophy leiden altijd tot het corrupt worden van de ziel.
    Het kan alleen worden bereikt door de verlichting van een eigen innerlijk zelf.
    Voor ons kan dit alleen worden gedaan door de volmaakte liefde van God in ons.
    Moge vrede voor u en uw dierbaren zijn. Amen.

  • @omaronnyoutube
    @omaronnyoutube 3 роки тому

    Who are more individualistic, the Americans or the Dutch?

  • @GabberPinda
    @GabberPinda 3 роки тому +2

    Misschien moet ozcan zich even wat meer verdiepen in Koningspaar waarom we het doen🤦‍♂️

  • @maartenvanderlek8955
    @maartenvanderlek8955 3 роки тому

    Ik vind ja. Özcan is een in Nederland geboren Turk, met de eigen traditie in het bloed. Overigens, toen ik in Zwitserland in het ziekenhuis lag, heeft buiten de enge kring alléén een Turkse leerling met ouders me bezocht. Geeft te denken... Ik woon in Zwitserland, gelukkig...
    Veel Nederlanders zijn individualistisch. Ieder heeft zijn eigen mening. Een dialoog tussen Hollanders is vaak alleen maar een dubbele monoloog. Ze hebben hun koopmanscultuur uit de 17e eeuw gehad, dankzij de indische Compagnieën, en willen niet waar hebben dat die tijd allang voorbij is. Dit weerhoudt Nederlanders niet om deze cultuur en zichzelf hoog te loven (jongens, dat hebben we lekker gedaan!). Daarom ook die eindeloze afsplitsingen in het partijensysteem, met het gevolg dat Nederland nu eigenlijk een heimelijke dictatuur geworden is, geregeerd door de VVD en het geld.

  • @arjentromp12
    @arjentromp12 3 роки тому +1

    nou jongens we hebben de vertaling van gezelligheid gevonden, we kunnen eindelijk naar huis toe.

  • @juliusfucik4011
    @juliusfucik4011 3 роки тому

    Brusselmans is een absolute held

  • @Mr.Riffian
    @Mr.Riffian 2 роки тому

    Wat betreft de collectieve strijd tegen het water denk ik dat je dat kan samenvatten onder het kopje “De vijand van mijn vijand is mijn vriend”. De vijand is in dit geval het water maar kan net zo goed iets anders zijn. Spanjaarden bijvoorbeeld 😅

  • @vogelvogeltje
    @vogelvogeltje 3 роки тому

    Ik heb één jaar Nederlands geleerd (nieuws kijken + duolingo), maar ik heb meer oefening nodig .. ik kan de woorden goed uitspreken, maar ik heb moeite met luistervaardigheid. Any suggestions?

    • @I.Toverheks
      @I.Toverheks 3 роки тому +1

      watch tv series in dutch.. on yt, netflix or any other streamer. start with series for children. (netflix and other streamers have a lot of audio and subtitle options; set them both in Dutch)
      when that becomes easy, go for more challenging series. 👍
      this is what we did with our children with english.. works like a charm.
      they learned spelling and pronunciation simultaneously.👍

    • @vogelvogeltje
      @vogelvogeltje 3 роки тому +1

      @@I.Toverheks thank you

    • @jassie138
      @jassie138 3 роки тому

      Usually the go to recommendation is watch childrens cartoons. However the newer ones, I have noticed talk incredibly fast. However if you go back and watch old shows you might have more luck.
      For example, see if you can find Alfred J Kwak!

    • @anananas7422
      @anananas7422 3 роки тому

      The channel easy languages has some dutch spoken video's. Search for "easy dutch". Some are fast spoken but this one for example ua-cam.com/video/sTl4KWGWWYg/v-deo.html is extremely slow spoken and with dutch and english subs. I hope this is helpfull !

  • @GDGEEEE
    @GDGEEEE 3 роки тому +1

    Daar kan ik wel mee leven!

  • @hannofranz7973
    @hannofranz7973 3 роки тому +3

    Ik denk dat de nederlanders een beetje individualistisch zijn, maar niet zo sterk als de duitse. Ik woon in Spanje en ik ziek dat de nederlanders veel meer de kontakten naar andere nederlanders zoeken dan de duitse, de indidualistischer leefen.

    • @michielvdvlies3315
      @michielvdvlies3315 3 роки тому

      dan ben ik geen nederlander ik hou er persoonlijk minder van als ik op vakantie ben en ik kom nederlanders tegen en in het algemeen hoe verder weg des te meer gaat men samen zitten.

    • @hannofranz7973
      @hannofranz7973 3 роки тому +2

      @@michielvdvlies3315 Dat begrijp ik wel. De generaliseringen zijn altijd fout

    • @michielvdvlies3315
      @michielvdvlies3315 3 роки тому

      @@hannofranz7973 dat is waar. de "Nederlander" bestaat niet ;-)

    • @hannofranz7973
      @hannofranz7973 3 роки тому +1

      En de duitse ook niet

  • @geercornuit9097
    @geercornuit9097 3 роки тому +2

    Sorry maar nog steeds een van de beste verzorginsstaten ben ik het niet mee eens, Nederland veranderd steeds meer in een participatie samenleving, word dus steeds individualistischer, leuke video wel!

  • @davidozz4068
    @davidozz4068 3 роки тому

    Haha spot on!

  • @mellepasveer6173
    @mellepasveer6173 3 роки тому

    Man Paul deel deze video ff met Rutte,

  • @Raadpensionaris
    @Raadpensionaris 3 роки тому

    Top serie

  • @martywittenberg1427
    @martywittenberg1427 3 роки тому

    "Met een bitterbal?" Serieus? Kunnen we iets moderner zijn tegenwoordig. Ik ben 40 maar zelfs ik krijg het gevoel dat mijn opa dat zou zeggen. En zelfs die zei dat nooit. Wat ik vooral opmerk is dat niet nederlanders vaak een heel oud beeld hebben van de Jeugd of Nederlander Nu.
    6:20 Ik mag hem wel. Hij gooit het er zo nonchalant uit. "Misschien ga je 1 of 2 keer met die mensen ergens eten,dat kan. Goed nu kan dat even niet." LOL. Zo moet je zijn op die leeftijd.

  • @Hemp1972
    @Hemp1972 3 роки тому +1

    Moet me toch even van het hart; en ik besef dat het mijn individuutje is die het zegt:
    In een straal van 2Km wonen 100.000 mensen, maar 99,8% van de tijd ben ik alleen.
    Geen familie, vriendin, kinderen, vrienden, collega's of carrière. Niet gehad. Zal nooit zijn.
    Zielsgelukkig.
    Alleen wordt je geboren en alleen ga je dood.
    In principe is elk mens op onze Aarde individualist.
    Ech wel.
    🔆

    • @LionHollandais
      @LionHollandais 3 роки тому

      Uhm mattie, je komt voort uit gemeenschap tussen je vader en moeder, bent geboren uit de buik van je moeder, verzorgd in een ziekenhuis, al je eten, je huis, is gemaakt door anderen... als individu zijn we kansloos.

    • @Hemp1972
      @Hemp1972 3 роки тому

      @@LionHollandais Ik geef je gelijk, behalve dat ik mijn eeneiige tweelingbroer één maand voor de bevalling verloor, hij vrijwel direkt en in rap tempo mummificeerde en ik als tweede geboren werd, na een maand vechten tegen de vijandig geworden baarmoeder. Dat was geen pretje. Ondervoeding en vechten voor mijn zuurstof.
      Dat is eenzaam, kan ik je melden.
      Volgens de 'arts' was ik 'niet helemaal goed'.
      Twee weken in een te koude couveuse en daarna thuis 'aan de kant gezet', want immers zenuwbeschadiging door zuurstofgebrek, zo was de diagnose.
      Foute diagnose kan ik je vertellen. Maar wie neemt het mijn goedbedoelende ouders kwalijk, dat ze elke interactie voorbereidden door mijn omgeving te informeren over mijn 'tekortkomingen'?
      Geen knuffel kan ik mij herinneren, geen aansporing, geen beloning bij goed presteren.
      Mijn broer (13 maanden ouder) kreeg een commodore 64, en ik playmobil. Dat was de trend. Die lul is nu ingenieur, en was een hele slechte oudere broer. Gemeen tot op het bot. Alleen op mijn koude kamer is al wat ik als kind had. School was afzien. Ik heb mijzelf schrijven en rekenen geleerd. Altijd onderschat.
      Onveilige hechting heet dat. Resulteert in eenzaamheid. Dat ik leef heb ik voor het grootste deel aan mijzelf te danken.
      Aan mijzelf en mijn grote overlevingsdrang.
      Ik heb mijn overleden Moeder en Vader lief, Heel lief, maar ze hadden mij beter bij het oud vuil kunnen leggen. Dan had ik een frisse maar eerlijke start gekregen.
      Ik ben nu net zo alleen als vroeger temidden van de 'vriendengroep' waarin in mij sociaal achtte.
      Alleen ik wind er geen doekjes meer om.
      Wetenschap tast nog steeds in t duister over eeneiige tweelingen, en wat als er één wegvalt. Sommigen opperen dat de levende helft de ziel van de ander absorbeert.
      Als dat zo is ben ik nooit alleen, en dan heb jij gelijk.
      Vooralsnog: Alleen wordt je geboren en hoe je het wendt of keert, alleen ga je dood.
      🔆

  • @edgaracostadavila204
    @edgaracostadavila204 Рік тому +1

    Everything that says there is true, dutch people are open to cooperate. But coming from a Latin country, the Dutch seems very closed society, is very difficult to make friends here, The Netherlands ranks as one of the most unfriendly country. Yes it is true that they can work together... and they engage in community... they work hard they are very organised... but they only cooperate at that level with no deeper relations.. "They are people of very few friends who are very busy and take their organised mind to extreme levels and this mindset makes them look like people who don't enjoy life completely". This makes the experience in this country very individualistic, very shallow, very unsexy, very cold with a lot of loneliness.

  • @elfrank333
    @elfrank333 Рік тому

    if you thing that individualism is something bad you should read the virtue of selfishness of ayn rand all the biggest crimes in human history where commited by colectivsm so i like that the dutch are individualist with free minds

  • @faramund9865
    @faramund9865 2 роки тому

    'Dat maak ik zelf wel uit' gaat gewoon over zelfbeschikking, heeft niks met de overheid van doen. Daarbij is de 'zelfredzaamheid' die wordt aangestipt juist die van een gezin, familie of kleine gemeenschap. Gaat eigenlijk bijna nooit over één iemand. Tenzij dat in de stad anders is hoor, in het buitengebied sta je altijd voor je buur klaar.
    Zeker eens over het feit dat je, door de drukte je niet afzijdig kan houden, anders wordt je opgeslokt.
    Zorgcultuur is zeker te ver doorgeslagen, aan de kant van de staat dan. Zorgcultuur onderling loopt juist alleen maar achteruit. Dat blijkt ook maar weer uit wat wordt gezegd over de zorg voor je eigen ouders. Is voor mij ook een gruwelbeeld. En dat is echt niet altijd en overal zo geweest hoor, en nog. Nogsteeds is het gezin, of het maagschap de kern van het leven voor vele Nederlanders en dat is iets wat nog teruggaat ver vóór de kerstening van Europa.
    Overigens, hoe krijg je het in godsnaam voor elkaar om al die TV-poppen voor je uitzendingen te strikken? Touwtjes op de juiste plaatsen?

  • @robiebol
    @robiebol 3 роки тому

    Mjaa, de zorg... Niet helemaal eerlijk. Als je niets hebt kan je voor voor 70€ p/md klaar zijn en wat risico lopen. Heb je het wel nodig dan betaal je €230 per maand. En in gemeenten gebeurt het toch wel steeds vaker dat ze doen alsof ze iedereen betrekken, maar uiteindelijk gewoon hun gang gaan zonder "polderen". Betaald parkeren forceren bijvoorbeeld.

  • @Blackadder75
    @Blackadder75 2 роки тому

    Individualisme is offgrid in de Rockies gaan wonen, met 3 vriezers en 5 shotguns, en 1 keer per maand met je pickup naar de Walmart te rijden (36 mijl verderop) om voorraden in te slaan. ik vraag me altijd wel af waar die mensen hun geld vandaan halen

  • @andre26071955
    @andre26071955 2 роки тому

    Ben het volledig met Kathleen Ferrier eens, en dat is al een tijdje aan de gang.

  • @kuukhc
    @kuukhc 9 місяців тому

    Listening to these guys it becomes clear to me 😂that Dutch people do not have clear idea of what individualism actually means. It seems to be an alien concept to them...

  • @thedutchretrogamer
    @thedutchretrogamer 3 роки тому +1

    ik ga in finland wonen geen gelul

  • @grachoderunwiderstehlichen
    @grachoderunwiderstehlichen 2 роки тому

    Gleich & Gleich ,gesell't sich gern...gegensätze hingegen ziehen sich an....🤔

  • @JBKNL
    @JBKNL 3 роки тому +1

    6:43 nou mooi is dat. 30+ en geen echte vrienden. T_T gelukkig is er nog youtube. 8:03 "you are born as part of a nuclear family" nee nee.,.. zij is van Vietnamese komaf, niet Koreaans. ((Hmmm.. nu wordt ook wel direct duidelijk waarom ik geen vrienden heb :D ))

  • @atzonaftaniel4798
    @atzonaftaniel4798 3 роки тому +1

    4:43 Top uitspraak: tot aan de polonaise. 1 - 0 voor Vlaanderen

  • @janthijs8806
    @janthijs8806 3 роки тому +1

    Het muziekje op de achtergrond is echt heel vervelend

  • @paudsmcmack3117
    @paudsmcmack3117 3 роки тому +1

    Thank the Allies we can still hear Dutch! Beautiful language!

  • @gerbentvandeveen
    @gerbentvandeveen 3 роки тому

    Ik vind het leuk, om te luisteren naar hoogopgeleide mensen. Die een idee hebben over Nederland.
    Ik zelf heb een LTS BOUW DIPLOMA, en HEELVEEL praktijk ervaring, ongeveer 33 jaar. En ja,ik ben 45 jaar oud.
    Waarom wil de Jeugd, hun handen niet vies maken? Willen ze dan ook geen betaalbaar HUIS?

    • @Rein_
      @Rein_ 3 роки тому +5

      onder andere omdat er op scholen vaak wordt gepushed om zo lang en zo hoog mogelijk door te studeren omdat je dan pas onderdeel kan zijn van de maatschappij. Vaak worden vmbo en mbo leerlingen als minder behandeld door de media en politiek. Je hoort vaak pas in de media dat de examens beginnen als havo en vwo starten, terwijl de vmbo leerlingen er dan vaak al een paar op hebben zitten. Of iemand die een bezoekje krijgt van de onderwijs minister omdat die clum laude geslaagd is voor vwo en er misschien niet zo hard voor heeft moeten werken als bijvoorbeeld een vmbo-b leerling die met goede cijfers geslaagd is, daar hoor je nooit wat over in de media.
      Ook is er jaren gedaan alsof met je handen werken alleen voor de domme mensen is. En dat je met zo'n diploma nooit een droge boterham kan verdienen. Persoonlijk vind ik dat scholen meer aandacht moeten besteden aan welke beroepen er bij een kind passen waar die ook gelukkig van word, en er werkgelegenheid in is. Niet pushen om zo hoog en lang mogelijk te gaan studeren als een kind duidelijk aangeeft om iets praktisch te willen doen. Bij mij bijvoorbeeld werd er door de school er gepushed dat ik nog havo zou gaan doen, ik denk dat ik het wel gekund zou hebben, maar ik zou dat niet leuk gevonden hebben, ik ben mbo gaan doen waar ik veel gelukkiger van werd, ik kan altijd nog hbo gaan doen als ik dat zou willen.
      Ook is er veel jeugd die alles maar makkelijk willen krijgen. Dus een straat tegelen in de regen vinden ze te veel moeite, en geeft te weinig voldoening. ze willen met zo min mogelijk imput het grootste mogelijke resultaat krijgen. En bij veel mensen is hard werken voor je geld niet meer iets dat vanzelf sprekend is zoals dat vroeger was.

    • @gerbentvandeveen
      @gerbentvandeveen 3 роки тому

      @@Rein_. Dus zijn er minder ECHTE VAKMENSEN. En zal het huizen tekort, blijven. En ik ben echt NIETS minder dan iemand die tot zijn 28e op school heeft gezeten.

    • @Rein_
      @Rein_ 3 роки тому

      @@gerbentvandeveen helemaal mee eens.

  • @oliviernuttree4702
    @oliviernuttree4702 3 роки тому

    Waarom moet ik toch zo erg aan morog denken.... 😂🤣Als je hem op UA-cam kent herken je het vast en zeker.

  • @charlottevanlangevelde1114
    @charlottevanlangevelde1114 3 роки тому +5

    “Daar zijn wij Nederlanders enorm goed in”, “Een van de beste welvaartsstaten..” “Dat hebben wij hier veel beter geregeld dan in andere landen”
    Staat bescheidenheid überhaupt in ons woordenboek 😂

    • @moniquen9177
      @moniquen9177 3 роки тому

      Wij zijn ook de gelukkigste mensen van de wereld . Misschien omdat iedereen hier chemisch gelukkig is?

  • @REByrd-ki3on
    @REByrd-ki3on 3 роки тому

    Waren we maar individualistisch.. Onder het mom van de groep gaat er nu zo ontzettend veel mis en de individuele rechten zijn voor de overheid blijkbaar niets waard

  • @sondorp
    @sondorp 3 роки тому

    Wat me extreem is opgevallen aan Nederlanders sinds ik sinds 10 jaar in Duitsland woon, is dat ze aan talkshow tafels en in het normale leven heel vaak(en snel) hun zinnen met " Ik vind...." beginnen. Waarna de ander dan ook weer een " ik vind..." tegen werpt. Het lijkt wel of ze zich daarmee eerst willen positioneren eer de ander hetzelfde gaat doen.
    In Duitsland is het veel minder belangrijk als mensen elkaar nog niet zo goed kennen om gelijk iedereens " ik vind dit en ik vind dat" opinies op tafel te leggen. Dat komt nadat de kat uit de boom is vanzelf wel op meestal veel rustigere en minder ' bij voorbaat defensieve' manier ' ins Gespraech hinein' . Ik moet zeggen dat ik dit prettiger vind en dat het minder nerveus maakt, je hoeft jezelf niet zonodig direct open te stellen , niemand die dat meteen van je verwacht.

    • @MultiArrie
      @MultiArrie 3 роки тому

      Dat herken ik, ik heb (oost)Duitse collega's en de koffietafel schaftkeet gesprekken zijn heel wat oppervlakkiger en laten zich niet uit zo dat kan bepalen wat voor vlees je in de kuip heb.

  • @domeniqueschmid3459
    @domeniqueschmid3459 3 роки тому +4

    Altijd zo'n cliché, stereotype beeld van de maatschappij. Polderen is meer iets wat de bourgeoisie onder elkaar doet. Als lage klasser heb je niks te willen of te vertellen.

    • @neorejbeck
      @neorejbeck 3 роки тому +2

      De maatschappij onderverdelen in een lage klasse en bourgeoisie is pas een stereotypering. Daarnaast zijn er weinig landen waar de individuele kansen om 'hogerop' te komen zo groot zijn als in ons land. Niet iedereen lukt dat of wil dat uiteraard, maar ga je nu niet verschuilen in een slachtofferrol ajb. Als jij lid wordt van een politieke beweging en daarbinnen actief wilt zijn, dan kun jij net zo hard meepolderen.

    • @domeniqueschmid3459
      @domeniqueschmid3459 3 роки тому +1

      @@neorejbeck Juist, want problemen ontkennen is natuurlijk makkelijker dan problemen aanpakken. In elk land zijn er sociale klasse, je kan dat wel gaan ontkennen. Maar dat veranderd niks. Hoeveel mensen uit de lage klasse zitten er in de Tweede Kamer? Ik heb niks aan jou propaganda. In Amerika zeggen ze precies hetzelfde, dat zolang je hard werk, je rijk zal worden. Bespaar mij jou propaganda.

    • @andrecostermans7109
      @andrecostermans7109 3 роки тому

      @@domeniqueschmid3459 juist, ook ik erger me als mensen beweren dat iedereen dezelfde 'kansen' heeft , dat is echt niet zo , de uitstoting/uitsluiting gebeurt nu veel slinkser/geniepiger , ikzelf vindt trouwens dat de 'politieke klasse' zich gedraagt als de edellieden in een nieuw feodaal systeem met als mantra ; alles voor Alexander en niks voor een ander .

    • @neorejbeck
      @neorejbeck 3 роки тому +1

      @@domeniqueschmid3459 @Domenique: hoor je mij hier zeggen dat er geen problemen zijn? Dat er geen verschil is in uitgangspositie? Dat iedereen rijk kan worden? Leg me ajb geen woorden in de mond zeg, dat is pas propaganda. Er zal in ieder land altijd een verschil zijn tussen arm en rijk, het communistische model werkt namelijk niet zo heeft de geschiedenis bewezen (en vergeef mijn aanname, maar gezien je gebruik van de term Bourgeoisie lijkt het me dat dit je favoriete maatschappijsysteem is). En ja, in ons land heeft de 'lagere' klasse ook stemrecht net als iedereen, en ook vertegenwoordigers in de 2e kamer (PVV en SP met name). Dat die minder politieke invloed hebben heeft te maken met zowel omvang als weinig inclusieve standpunten, maar dat is hoe democratie werkt. Dus ja, de midden en hogere klassen hebben het hier voor het zeggen want veruit de meerderheid. En ondanks dat heb je het in ons land als lagere klasse helemaal zo slecht niet met onze verzorgingsstaat. Schrijnende gevallen zijn er altijd en daar moet zeker ook meer aandacht voor zijn, maar bespaar me de communistische retoriek. Is dat je alternatief voor polderen?

  • @kpjacobs
    @kpjacobs 3 роки тому +1

    Dit is opgenomen vóór corona zeker?

    • @Rein_
      @Rein_ 3 роки тому +1

      nee want maarten hint naar corona, dat je nu niet meer zo makkelijk even met vrienden uit eten kan gaan

    • @kpjacobs
      @kpjacobs 3 роки тому

      @@Rein_ Dat zag ik later ook. ☺️

  • @carimavandijk1091
    @carimavandijk1091 3 роки тому

    9:39 oeff ja mee eens "mondkapjes? Nee man pak mn rechten niet af"

  • @Chan-Lin-Tao
    @Chan-Lin-Tao 3 роки тому

    The Dutch have no individualist tradition, but following the American way of life they have taken that direction.

    • @tsaoh5572
      @tsaoh5572 3 роки тому +11

      That is complete bs. We the Dutch are the ones who started the stock market and capitalism. We were the first to care about an individual’s rights (to freedom of speech, to trade across borders, etc.).
      In the Netherlands, we have the oldest institutions in the world that are concerned with individualism (some universities and courthouses are founded on this principle).
      Of course we are not as individualist as the US right now, but to say we have no individualist tradition is preposterous!

    • @arizonaranger1
      @arizonaranger1 3 роки тому +10

      Bro Americans are all just western Europeans who went to live there and messed up there own traditions

    • @dutchdykefinger
      @dutchdykefinger 3 роки тому

      debatable.
      the 80-year war was protestants collectively fighting the mighty spanish catholicism, the dutch played a huge role in that one.
      so they have a tradition of collectively fighting against a greater power, that's not really individualism, but it shows a tendency to go against the grain,
      and after that war, things broke off into more individualist thinking in the enlightenment period.
      collectivism was the cause of individualism in a twisted way.
      we certainly didn't have laws as draconic as the old victorian era ones in england in the same period, so there's a lot to be said about Dutch government in the past, even if those were more monarchial at the time.

    • @Chan-Lin-Tao
      @Chan-Lin-Tao 3 роки тому +1

      @@tsaoh5572
      That is complete bs. We the Dutch are the ones who started the stock market and capitalism. We were the first to care about an individual’s rights (to freedom of speech, to trade across borders, etc.).
      ----------------
      < I wrote: .
      --------------------
      In the Netherlands, we have the oldest institutions in the world that are concerned with individualism (some universities and courthouses are founded on this principle).
      ---------------------- A:
      .
      ----------------------A;
      Of course we are not as individualist as the US right now, but to say we have no individualist tradition is preposterous!
      ----------------------A:
      Traditions change, they are constantly evolving and the direction taken by the Dutch people is to imitate the North American tradition.
      Pure individualism where the rule is
      The Dutch are not individualists, but they are becoming so in recent decades. From a people open to the world to a closed and suspicious people.

    • @tsaoh5572
      @tsaoh5572 3 роки тому +3

      Chan You’re not countering my arguments at all, yet you dare to say they are complete bs.
      For example: “the oldest university in Europe is in Bologna.” Okay sure. How does this counter my point that we have very old universities in the Netherlands that are founded on the principles of individualism? “The first people discuss human rights were the ancient Greeks.” First of all, no they weren’t. Second of all, even if this would be true how does it counter my point that we’ve cared deeply about human rights for hundreds of years in the Netherlands (and way mroe than contemporary countries)?
      Also, how does individualist vs collectivist relate to being open- or close-minded? Honestly, do you have any idea what you’re talking about or are you just drunk?

  • @SA-rz6fj
    @SA-rz6fj 3 роки тому

    The first guy is nit even dutch.... sheez.

  • @jb9433
    @jb9433 2 роки тому +1

    They are extremely self-absorbed and selfish. They care very little for others. Its me first, second and third.

  • @mohailam
    @mohailam 3 роки тому +1

    YES, big time, DISGRACE

  • @gibcoprobe66
    @gibcoprobe66 3 роки тому

    Using the response to the floods as an example of the non-individualistic nature of the Dutch!!!!!???? C'mon, that was in the 15th century... Maybe a more pertinent and updated example would be the response to the COVID pandemic but of course, that doesn't sit well if your goal is to show non-individualistic nature of the Dutch...

    • @LowOnGaming
      @LowOnGaming 3 роки тому +1

      Also happened in 1953 and 1995, not exactly ancient history.

    • @gibcoprobe66
      @gibcoprobe66 3 роки тому

      @@LowOnGaming Nice try but the woman was not referring to 1995 when talking about the polder mentality...

  • @joadsonmatias2610
    @joadsonmatias2610 3 роки тому

    Ik miss zwarte mensen op het interview. Ik hou van de culturele diversiteit van Nederland. Tijdens het interview komen verschillende soorten mensen naar voren, van Aziaten tot Turken!