Herman Brusselmans: 'Als je een etiket kleeft op iemand of een groep, in dit geval: de Nederlander is direct, dan zou je wel kunnen zeggen dat het soms wel opvalt dat de Nederlander ad-remmer is of vaker iets zegt waarvan je denkt 'oei wat zegt die nu' dan de Vlaming.' Perfect voorbeeld van het onderwerp van de video. De Vlaming heeft acht keer meer woorden nodig dan een Nederlander om te zeggen 'Nederlanders zijn botter dan Vlamingen'
Ik ben Vlaming en zou de directheid van Nederlanders eerder een “milde Tourette “ noemen .. maw: Brusselmans is eerder genuanceerd en diplomatisch , omdat hij Nederlanders respecteert zonder in onbedachtzame vooroordelen te vallen .. anderzijds : al dat oeverloos eindeloos gelul van praatprogramma’s op de Nederlandse tv : daar krullen mijn tenen van over 🤮🤢😵💫
Ik vind deze filmpjes zeer verhelderend. Ik ben 35 geleden, toen ik al over de 30 was, uit Nederland vertrokken om een internationale carrière op te bouwen, ben met een Franse vrouw getrouwd etc. Pas nu dankzij Bart's filmpjes begin ik te begrijpen waarom ik en mijn vrouw zo vaak hebben gekibbeld over bepaalde zaken. Zij verwijt me zo vaak "jij geeft vaak steken onder water", terwijl ik gewoon mijn mening over iets geef; zij kan daar maanden mee zitten, terwijl het voor mij zelfs geen incident is geweest. Ik kan mij er grenzeloos over ergeren dat je het huis verlaat op het moment dat je eigenlijk al op de afspraak moest zijn enz. enz. Het ligt blijkbaar alles gewoon aan mij, ik ben te veel Nederlander gebleven. Overigens ben ik niet van plan hier iets aan te veranderen, ook daarvoor ben ik te veel Nederlander. Wij hebben immers altijd gelijk, of niet soms? Dank je Bart!
God, voor.mij is het nog geen dertig jaar. Maar bij mij zijn relaties zeker op de klippen gelopen hierdoor. Ben te intimiderend, vaak gehoord. Denk zelf dat ze geen independent vrouw willen hebben, maar zo ben ik wel opgegroeid en dat is zeker mijn kracht. Maar dat laatste, Nederlanders hebben altijd gelijk. Dit is wel echt een dingetje, waar vooral Nederlanders in een hoge positie bewust van moeten zijn. De keren dat ik via via verhalen hoor van Nederlanders schaam ik mij kapot. Prima om direct en rechtdoorzee te zijn. Maar bij beurzen, conferences, internationale meegingen, met lobbying, pakt dit niet goed voor ons uit. Hier verliezen we vaker respect of geloofwaardigheid dan dat we door hebben, en dan ligt het nooit aan ons en altijd aan de anderen. 🤷
@@sander2723 Het zijn twee geloven, niet twee nationaliteiten (daar heb je de betweter weer!). Overigens hadden we ook twee geloven - katholiek en protestants - met als gevolg dat onze kinderen niet gedoopt zijn!
@@raatroc houden zo, de doop heeft immers niets met leeftijd te maken. Dopen doe je omdat je gelooft in het offer van Jezus. Dopen zorgt ervoor dat je zonden worden afgewassen en je opstaat in een -geestelijke- nieuwe schepping. Kinderdoop is een dwaalleer! Een kind heeft immers nog niet gezondigd. En kan ook nog niet zijn leven aan Jezus geven als hij/zij een baby is. So no worries! God bless 😊
So true. I live in California and everyone thinks I'm just rude. But most conflicts in this country are a result of people not saying how they really feel. The first time I took my wife to Holland, the first greeting from a family friend was "you got fat!" My wife was shocked.
It is seriously also a sign of affection if they dare say to your wife she got fat. Most people would not say that to random people. Regardless of truth. Though if asked a Dutch person will not hold back. So if you doubt about something not looking right.. just don't ask a dutch person to feel good about something. They'll torch it down and then toss water on it to put the fire out. And then leave it up to you to clean up the mess.
@@dgray3771 even the Dutch themselves can't take this critism tho^^ I rmemeber being a kid (13) and had this best schoolfriend back than who was completely into fashion. One day she came on school with sunglasses covering half of her face (I'm still convinced it were glasses for adults) and she asked me what I thought of it. Me totally not giving a shit about fashion back than: it's to big for your face and looks weird. Next thing I knew was having my tutor calling out that I should be nice to her and say it looks good😂 hell no never said it, she asked my opinion and she got it^^ she never asked me to give a opinion that would make her feel good.
It's a form of respect as well. Only when I genuinely think you can't handle an opinion, I will go about giftwrapping my words. The Dutch recognize differences in intentions. A British friend had a real hard time with her co-workers feedback when she started out. I told her that even though her work was constantly picked apart, that had nothing to do with her person. To her surprise, the boss ended up telling her she was one of his favorite employees.
Ik realiseerde me niet eens dat vragen naar beroep onbeleefd of direct was. Als het goed is zegt dat veel over een persoon en zijn interesses, dus dan kan ik vanuit daar verder kijken. En het is ook iets waar iemand een enorm groot gedeelte van hun week aan besteedt, dus dan lijkt het me alleen maar gek om dat hele grote gedeelte te negeren. Maar goed, dan weet ik dat voor wanneer ik naar het buitenland ga
Jaa, voor mij is een vraag naar beroep niet een vraag naar status, maar meer 'he, waar besteed jij het grootste deel van je tijd aan?' En als iemand dan zegt 'ik werk 2 dagen per week in een magazijn', dan zeg ik 'ah oké, en wat voor hobby's heb je dan?'
idd de eerste conversaties besteed je toch een beetje zoekende naar dingen die jullie allebei leuk vinden bijv. dus dan vraag je bijv naar hobbies, werk, fav serie, muziek etc. Vindt het bijzonder dat het wordt gezien als een soort kruisverhoor
As a former NYer who lived in NYC (career and status focused city) for years I didn't realize this was rude either until I moved back home to Chicago and asked someone what they did for a living which too them aback and they thought it was quite.... Now that I'm planning on moving to The Netherlands I have to channel back into my inner NYer/ being direct.
I am Canadian and British. Worked 7 years with a Dutch company. Great job because we always spoke what we thought without feeling offence. One of my colleagues told me I was crazy based on what I had said. And I just laughed. Just a couple of friends expressing what we thought.
Dat is politiek. Moet je eens in een bestuur oid gaan zitten. Dan weet je wat er gebeurt als je je duidelijk uitspreekt over iets. Dan wordt je erop vastgepind en te pas en te onpas mee om de oren geslagen. Niet altijd handig met onderhandelen. Dus ik snap dat voor een deel.
Toch vind ik dat er zeker een verschil is tussen directheid en onbeschoftheid. Als iemand een nieuw behang heeft en ongevraagd zeggen hoe druk je het vindt en dat jij het zelf nooit zou kiezen is naar mijn mening gewoon onbeschoft. Tenzij gevraagd wordt naar een mening en die geef je eerlijk, dan noem ik het direct.
:P Ik zou denk ik gerust zeggen dat ik het druk vind, niet zo snel dat ik het zelf nooit zou kiezen, dat laat je dan aan de interpretatie over toch? hahaha.. Ligt er misschien meer aan hoe goed je de ander kent?
Als iemand mijn interieur helemaal ruk vindt, verandert dat mijn mening toch niet over die persoon? Hou net zoveel of weinig van hem/haar als daarvoor. Vind het juist wel leuk als mensen kritiek durven te uiten, dan vertrouwen ze je.
Ik hou me gewoon neutraal en zeg ''wat een interessant behangetje''. Werkt prima, en je kwetst er niemand mee dat ie 10 behangboeken heeft doorgeplozen om dat godsgruwelijke stuk papier op z'n muur te plakken ;).
Ik ben altijd direct onbeschoft. Of onbeschoft, dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb dat heel soms wel eens horen zeggen over me. Terwijl er echt nog nooit iemand, ook niet indirect, tegen me gezegd heeft dat ik beschoft ben.
6:22 “waarom wil je weten wat voor werk ik doe? Je weet niet eens wie ik ben” Omdat we je juist willen leren kennen en werk is toch een grote indicator van wat voor mens je bent :P
Ik vind dit over het algemeen het saaiste gespreksonderwerp, maar volgens mij is het juist ook een veilige opener als je een vreemde voor je hebt. "Wat doe jij", ipv "wie ben jij".
ik had er ook nog nooit over nagedacht dat dit geen veilige, onschuldige vraag is maar als te persoonlijk kan worden opgevat. terwijl ik het zelf ook wel eens een vervelende vraag vind. het is wel een vraag die ik weinig stel aan ouderen, zeg 65+. heb nog geen manier gevonden om subtiel te vragen hoe zij hun dagen doorbrengen.
@@chilanya ik vind het persoonlijk gewoon irritant om de hele tijd te moeten uitleggen wat ik ga studeren, maar ja het is gewoon een teken van interesse. Verder heb ik er ook nooit over nagedacht!
@@EefkeL Ohja, dat is zeker voor studenten ook best vervelend als je geen zin hebt om te praten over je ingewikkelde onderzoek waar ze toch niets van snappen. Daar zou ik ook niet altijd zin in hebben om het voor de 100ste keer uit te leggen of vooroordelen weg te nemen. Mja, ik ben ook niet zo sociaal ;-)
OMG Zoo herkenbaar! Ik heb een tijdje België gewerkt (nieuwe collega's ingewerkt) en dat was echt wennen! Als ik wat vroeg dan kreeg ik een antwoord van ja dat doe ik..waarbij ik later te horen kreeg dat ze mijn vraag niet eens begrepen hadden.. Of als ik iets over een werknemer zei kreeg ik te horen ' ja maar dan is het net alsof diegene z'n werk niet goed doet!'.. Waarop ik zei 'ja, maar dat is ook zo' dan was het zo dat ik zoiets toch niet kon zeggen! En tegelijkertijd zeiden de Belgen dat zij dat soort dingen wel achter iemands rug om zeiden maar niet zo direct! Fantastische filmpjes Bart, ga zo door!
Klopt helemaal Bart, ik ben Duits en leef sinds 3 jaren in Nederland. En ja, Nederlanders zijn direct 😂 maar blijven altijd vriendelijk! Dus waardeer ik deze eigenschap erg !!
I can understand that. As a Dutchie who has lived in different cultures throughout the last 10 years I got aware of certain things about my Dutchness. What I've noticed in this respect is that eventhough the directness appears as a lack of social layeredness, there are actually quite a lot of nuances in it. Eus made a good point about it. Many times a very direct, sometimes intentionally rude remark can signify culturally: You are one of the people I like and respect and there for I playfully tease you (Dutch banter is however a lot less subtle than the English type) You're sort expected to understand where it's coming from (Though, there's a cultural blind spot because Dutch people are not always aware that this is not self-evident) If you then get offended and reply with an equally harsh remark they usually sense that this is not coming from the same place of banter but rather anger. Then they actually do get offended because they feel like you are intentionally trying to hurt them. Not trying to justify it, just sharing some revelations I got in this regard.
@@ramonmartensen1529 isn't that pretty much being childish? If you tease someone expect to be teased back (not punched back obviously). If you can't keep this in mind your just being selfish and not considering the other person standing next to you
@@philipe1502 I don't know if it's childish. I just wanted to explain what I think is behind on a cultural level. If that's childish is up to you. If I would give advice to foreigners struggling with this it would be: "try to consider the relationship you have with the person and what that would indicate about the intention" if you are friends or otherwise part of each other's social life it's very likely the person is not trying to consciously upset you and you can afford to jokingly mess with them back a bit. I.e. after being abroad for more than a year I finally saw my friends again for the first time. The very first thing they said was: "you've gotten pretty fat." To which I replied "at least I still got the same amount of hair as before I left. I can't say the same about you." That way we established we are still good.
Wow have never seen this subject of directness and all its nuances being covered so thoroughly! "wat uitgesproken wordt, is vaak overdreven dan wat dat in de praktijk is", "grenzen aan de directheid", "afhankelijk van waar je bent, het onderwerp, de sociale klasse.." cannot agree more. Being an expat most of my life, one thing that the dutch culture stands out for me, is the attention on communication and the directness how dutch people tend to say no. basically they tend to simply use the word no when they mean to say no. I got used to it and the first few months after I moved out of the Netherlands, to Austria, I had trouble decipher when people meant to say no but didn't use that word... On the other hand, there's also no objective definition for directness I guess. For instance, traditionally Chinese tend to consider it "impolite" to say the word no directly as is, and at the same time tend to consider it completely normal to ask how much one's salary is (not answering can be impolite depending on circumstances..). Stereo-typically, Russians are considered to be quite direct in giving their opinions, at the same time being not very communicative... Nevertheless, in the covid time, with communications via tele-conference-only being less than ideal, think the dutch directness probably can help in reducing in-efficiency... Have a cute anecdote. Once I passed by in a small village near Venlo, and ended up joining some strangers for bbq (being an introvert, it was the only time in my entire life that this happened)... After some usual conversations like where are you from what do you do how come you speak dutch, one guy really cannot help it any more and needed to ask me, "dus kun je Scheveningen uitspreken"?
Thanks for sharing this. I'm Dutch myself and really I don't notice the directness much, at least not coming from myself, but some examples in the video really made me think: maybe I am more direct than I thought? And the 'Scheveningen' anecdote is priceless. Just recently I gifted a British friend a gift on Steam and he got the message about it in Dutch and he tried to read it out loud. "Geschenk" was a nightmare for him xD. Thing is he felt sorry for 'butchering' the language, while I'm pretty good at English pronounications. I really didn't mind it at all. In fact, I thought it sounded hilarious and didn't mind teaching him the way to do it properly. Now sometimes he asks me about how we say certain things in Dutch. I think me just laughing about it and teaching him a little gave him the courage to be more direct towards me as well and so when he wonders about something, he just asks now and we can both have a good time mocking both our languages and the differences between them.
When I moved to the United States, I really had to get used to beating around the bush. Also, when people in the Netherlands ask you how you are doing, be prepared to get a real answer. It was so strange to me how in the USA "how are you" is a greeting like "hello" and they don't expect a real answer. That was the hardest adjustment to me.
Oh yes, but where you said nuchterheid, scratch that, and put arrogance in it’s place. And Grolsch isn’t beer. You are up there with northern Holland when it comes to looking down on the others you tolerate. So drop the foney gezelligheid Jokes and own up.
@@ytwos1 woah. That's not true at all. The most down to earth and nuchter people in NL are Twents, in my experience. Twente is the epitome of live and let live.
I am Dutch and I only give my opinion if asked, or in a comment section like this. I hate it when people say, without being asked, what they don’t like about your interior or your clothing or your garden. But if I ask them for their opinion and they give the same answer I’m not offended. So directness has a boundary in my opinion. Only be direct (honest) if being asked. And if you don’t want to answer the question, say so. On parties I do small talk with people I don’t know and when it changes into a serious conversation or discussion, that is the sign for asking questions about what people do for a living, hobbies, political preferences or religion. I only mentioned twice in my whole career what I earned to a colleague who asked. One colleague asked after 20 years in my first job and the other after 10 years in my second job. We did the same job, had the same degrees and roughly the same age, so you could compare it easily. I never asked someone what they earned. I may have asked if the job paid well and/or if they were satisfied with their salary, without asking for a figure. I get the impression that it is more common in certain circles, like the Dutch guests are, almost all university skilled and elitist.
Waarom zou je alleen iets over iemands uiterlijk of interieur mogen zeggen als zij daar om vragen? Jij zou dus ook je mond houden als er iets mankeert aan iemands uiterlijk, en daar bedoel ik mee dat er bijv een scheur in de kleding zit of iets van dien aard.
@@edkuis Dus je mag niet zeggen dat je iemands kleding of kapsel niet mooi vindt want dat zou beledigend kunnen zijn? Als je al geschokt/beledigd bent over de mening van een ander over je kleding of je haar ben je niets gewend. Zowat alles in het leven hangt aan elkaar van meningen. Er zijn maar weinig dingen die feitelijk (wetenschappelijk) juist zijn maar het overgrote gedeelte zijn puur meningen.
@@komkwam Neemt niet weg dat de meerderheid het onbeschoft zal vinden als je zonder enige aanleiding aankondigt dat je iemands uiterlijk lelijk vind en dat je je niet beter of speciaal hoeft te voelen als jij dat wel doet :) Die vergelijking met een scheur in de kleding is niet echt oprecht. Je kunt iemand ook onder vier ogen over zoiets waarschuwen. Nederlanders mogen dan wel direct zijn, maar onbeschoft zijn is niet 'Nederlands'. Dus het is geen excuus.
I can't help but feel like this video misses an element. Dutch directness is often about things they believe to be "impersonal" or "objective": work, taste, how you look, etc. "Don't take it so personally" is something you'll often hear Dutch people say if you get offended, but at the same time that means they have big difficulty with things really close to them. This is rooted in Protestant culture of only doing religious expression in church on Sundays, which created a culture of keeping your feelings to yourself as they got in the way of work. My dad often told me how his parents told him to go to his room if he cried and only to come back when he was done. Dutch people seem direct, but there's often an invisible barrier they keep for outsiders. Foreign students for example often suffer from loneliness here because while people are friendly, it's hard to really get close to them (source below). Dutch people often let out their emotions sideways instead of being actually up front about it. Most racism here for example is implicit, and people are very uncomfortable discussing it openly. It wasn't that long ago that people tried to laugh it off if you attempted to get serious about it. "Stel je niet aan" (toughen up, basically). With anger it's often the same thing. Dutch people won't get angry quickly, but instead let it out through sideways remarks and you have to guess what it is they're REALLY angry about. Foreign students loneliness: www.advalvas.vu.nl/nieuws/buitenlandse-studenten-zijn-eenzaam-nederland
interesting. this comment reminds me a little of the woman in the video who was talking about how the dutch readiness to spurt out opinions on anything may have a pathology to it. giving a bunch of opinions about other people and their choices as though they're objective rather than talking openly about your own feelings is not exactly direct - it seems controlling in terms of setting the parameters of conversation, and a bit like a diversion technique.
Nou... Ik kom uit een dorp in Zuid-Limburg en daar moest ik altijd heel erg op m'n woorden letten. Daar zijn ze echt allesbehalve direct. Verhuizen naar de Randstad was voor mij een culture shock in het begin. Moet zeggen dat me die directheid veel beter bevalt dan steeds op mijn tenen te moeten lopen.
It doesn't make sense to make sure you're on time for a meeting and then have your time wasted by beating around the bush. You could also say that it's a matter of politeness not to disrespect eachothers time and have the other guessing at what you really mean. l also believe complicated social rules like in many other countries are a means of exclusion, probably intentionally in the past, if you're not trained in it and make faux pas you can be easily identified as not 'one of them'. It's bourgeois trick to seperate themselves from the peasants.
Thinking about it, maybe this is why the Netherlands is both one of the most efficient countries in the world while also working a below average number of hours a week.
@@gerbrandlub The other side of this egalitarianism is of course that everybody has to give his opinion. But at least that's only time consuming and not obvious time wasting.
As a north german living in the netherlands: Dutch people think they are direct and they clearly are compared to their neibours the british. As a north german i experience the dutch way less direct than north germans - and my directness got me into trouble here already. Becuase the dutch don't like someone who is more direct than them.
Dutch and german are more direct than for example people from asia and africa. They'll never say they don't understand something. And everything you say or do is awesome. And behind your back they say something totally different. The difference is that for them that's considered respectful. For us that is flat out rude and insulting. It is a social disconnect that you can't fix. English and french have a more "noble/courting" way of social behaviour. You can still read between the lines and their criticism is still given but you need to be able to understand them.
@@Typecast-L Ah, wait.... you think people don't like me? That seem to not be true. They are irritated by that and sometimes insulted for a bit. If they know me a bit longer they then tell me "you're even direct by dutch standards..." The point is: Its not me. Its most of northern germany - which is the neibouring area to the netherlands. (i just were born on the other side of that tiny river). I had my fun with americans living and working there for a year.
@@dgray3771 If you grew up or get good training in the social behaviour of the americans you can read between their lines. Lemme tell you when i lived there for a year i could not. As someone who has grown up in north germany and avoiding media / hollywood i had an issue there.
Geweldige aflevering, ik kan mij hierin vinden. Ben al 8 jaar weg uit NL en ben in de VS met een Mexicaanse getrouwd. Nou, in het begin kon zij die botheid en directheid absoluut niet hebben... "You're rude.." was heel vaak het verwijt dat ik kreeg, maar ja, wat wil je na bijna 18 jaar Rotterdam? 😉 "Recht voor z'n raap ja..." Ik ben nog steeds direct maar doe het nu 'met wijsheid' zeg maar 😂
Navraag bij mijn Canadese familie is dat ze de directheid van Nederlanders ook ervaren, maar dat heb ik ze wel eerst moeten vragen. Ik vind de hele serie van Bart geweldig om te zien! Zo krijg je een spiegel voorgehouden.
9:53 "Het is soms bijna ziekelijk, hoe dat overal uit lekt, zo'n mening" ik ben het hier wel mee eens ja, het heeft soms iets pathologisch. Aan de andere kant kan je als Nederlander dan ook weer gewoon heel direct antwoorden met "Ik kan me niet herinneren dat ik om je mening vroeg, ouwe!" 😆
I think there is a part of the Dutch people that uses it as an excuse as well. They are just (being) rude and can then say: 'oh that's just the Dutch directness'. I've heard some examples come by, among other places in older videos from this channel, where you hear some of the things foreigners encountered here in the Netherlands. And i really thought to myself: wait a second, that's not a dutch person being direct, that's a dutch person being a rude jackass. The fact that it is sometimes hard to distinguish between directness and rudeness does get abused every now and then, in my opninion.
There is indeed a line between being direct and being rude. This differs between family, friends, acquaintances and strangers but some Dutch people have a habit of being rude. If someone is being rude to me, which as a wheelchair user I get often, I get direct and that can involve a lot of sarcasm or rudeness as well. If someone is rude to me while I don't even know the person I have no problem telling that person to get lost (plenty of choice in phrasing in Dutch for that depending on how far they've gone "hoe bond ze het hebben gemaakt".) In short: if a Dutch person is rude, that person is rude no denying about it and the best way to handle that is by being direct in letting the person know that it's something that you don't accept.
oh my god, thanks for this comment and your self-awareness. I've been living in The Netherlands and met people "being direct" who completely lacked any empathy or self-poise . I didn't think it would be this obnoxious, but lot of Dutch adults remind me of adult children.
Reverse perspective: Dutchy who lived in the US for a few years. I was blown away by the amount of sugarcoating and all the quasi-friendly approaches to starting interactions. The robotic greetings in commerce, droning on as if coming from a computer. It always irked me a little... that kind of forced pleasantry felt excessive and very, very fake. I know it's the custom in the US to be that way, but I never quite got the hang of it myself, even in my job there (mainly hands-on IT support). I think people appreciated the more direct approach.
I moved to the Netherlands recently and I was positively surprised by directness and openness in people. This is exactly how I perceived the topic my whole life and it led me to many situations in which people were intimidated by my attitude. I think I found my happy place finally. Thankfully I love bikes and I'm quite tall, so I hope I'll blend in nicely 😅
The "directness" is rather out of respect for honesty towards the individual(s) spoken to. It's also due to reaching a conclusion of the conversation, faster.
Canadian here. I so wish that more people would learn to say no. Directly, straight out, no wasting time. Instead, you get an implied no and are left being uncertain whether the person just agreed to meet you for coffee on Friday or not. I've learned to take these kinds of replies as a definite no. In these cases, in my opinion, directness is definitely more polite than leaving the other person wondering what the true answer is. The other area I would wish for a more no-nonsense approach, as was mentioned in the video, is in meetings. When I get to run a meeting (rarely), it's bang, bang, bang, stay on topic, done! What's the point in wasting time? Save the polite fluff for cocktail parties.
Interesting topic, I am Dutch myself and quite direct. I've been travelling now for several years, which made me realize this directness through different perceptions. I believe it's proper to say what you think, when the timing is right, when whatever you have to say can be helpful to you and others (don't waste unnecessary time and go straight to the point). But giving your opinion because it makes you feel good, without regard if it's beneficial or not for you and others, then it is better to not say anything. This would make the directness helpful instead of rude. I believe middle class and higher is better in making this distinction, but they would still talk behind your back, the Dutch also gossip... If you stay in the Netherlands you'd have to grow a thick skin, and if you dislike something, just say so honestly. Hope this is helpful.
Mijn moeder is Vlaams, en dat resulteert vaak in misverstanden. Ze denk vaak dat ze iets heel duidelijk heeft gemaakt, terwijl haar Nederlandse gezin dan geen idee heeft wat ze nou eigenlijk bedoelde. Ik ben zo gewend aan de Nederlandse directheid; ik ben ontzettend slecht in het opvangen van onderliggende boodschappen.
Geabonneerd! Ik vind het onwijs interessant om te (her)ontdekken hoe wij Nederlanders eigenlijk omgaan met anderen. Zelf werk ik in een internationale organisatie en het is toch grappig om (terug) te zien dat bepaalde trekjes/gewoonten worden genoemd.
I had to switch from lower class to elite upper class, while also switching from south to north and it's a huge difference. It was mainly noticeable in how open people were and how they do not seek confrontation, like what the woman mentioned about wallpaper. That would never happen in upper class circles as far as I have noticed. I guess you could call it manners. I don't know, but it's weird.
Technically I come from lower working class in the Amsterdam area, but my parents always taught me it was rude and crass to comment on people's homes or appearances. What I notice most about people from a different "class" is when it comes the response to bad etiquette. Someone from a lower class will usually point out that someone made a faux pas and make that person uncomfortable - the opposite of what etiquette is all about. People from a more elite background tent to ignore bad etiquette and pretent it didn't happen so they won't make the other party uncomfortable.
@@Papierrazzi Spot on, that´s the raw truth about the inferiority complex of some envious people who are constantly watching for any slip by others so as to find fault with them and expose their weak points so they can feel better about themselves.
I'm from the Philippines! I stared learning /studying Dutch cause I'm gonna live there with my Dutch fiancé. I find it hard to pronounce most words especially the letter "G " and "SCH". day by day, I'll get used to it 😁
Ze hadden het over Enschede en ik dacht "nah ik voel niet dat het verschil zo groot is" en toen herinnerde ik me hoe boos mijn moeder en tante kunnen worden door mijn tante (aangetrouwd uit de Randstad) haar opmerkingen en altijd een mening hebben. Oeps
6:20 Wat ze zeggen: Erachter komen hoe jij het merendeel van je tijd besteed. Wat ze eigenlijk willen weten: Hoeveel status en geld heb je dan weten we hoeveel respect we je moeten geven.
Not true, it's about being efficient, so there is never a second agenda or meaning. I worked alot in the UK and I really hated the English for this. Not saying what you mean and wasting time talking around the problem was for me a big sign of disrespect and inefficiency
@@mcfireballs3491 Dutch meetings are all but efficient though. After everybody has taken ample time to give his or her opinion the meetings normally is about to end and no real decision is taken. The positive is that the status quo is challenged. The drawback is that things can take very long before a decision is made.
Je ziet het vaak in NON Nederlandse youtube filmpjes. eerst krijg je 5 minuten gelul. daarna komt pas wat je wilt zien. Nederlandse filmpjes zijn gewoon. wat je wilt zien. zonder poespas. om maar een voorbeeld te noemen. Maar even voor de duidelijkheid. Het is juist vriendelijk om direct te zijn.
Dat is gewoon om de Algo™ te beinvloeden, de "ten minute mark" en zo. er zijn zat, *zat* niet-nederlandse vids en kanalen die dat ook niet doen. 'Tis waarschijnlijk eerder jouw personelijke algo die jouw dat soort treuzelende vids voorschoteld
Wow, never knew some Dutch people considered it unusual or negative to be asked about what their job is. Totally normal where I come from when you meet someone new to ask it, usually just as a way to find common-ground, further the conversation, show interest in them etc. 🤷🏾♀️
Very interesting topic: Does more directness make you feel more 'included'? Or does it readily 'include' others into their circle? Or is it just a way for people to leak out their thoughts without caring to think about how it 'hits' another person. Great conversation.
Wat Maarten zeg klopt: het ligt eraan waar je bent en de context. In een academische setting van een hoog niveau in de universiteit van Delft, Groningen of Eindhoven zal directheid veel minder of niet de norm zijn. Maar eerder gerespecteerde nuance. Als je ergens bij een markt of festival staat in Amsterdam of Rotterdam dan weet je niet wat je meemaakt, hoe verschrikkelijk. Om twee uitersten te noemen.
Nou ja, als je dat zou zeggen tegen iemand waarmee je niet echt bevriend bent, dan ben je in principe een sukkel. Ook als je het serieus zou bedoelen naar iemand waarmee je goed bent bevriend. Je kunt het eigenlijk alleen doen als je weet dat de ander begrijpt dat het is om te dollen. En sommige Nederlanders vragen zich soms niet af wat de ander begrijpt of niet. Ze dóen het gewoon. 🤦♂️
Directness is not intended to obtain a response that reveals the opinions of others, but is an attempt to validate one's self-image. Even prevarication or a refusal to respond can be most revealing to the questioner. It's obvious really: when asking someone how much another earns, the answer is relevant only to the extent to which it allows one's position in society to be determined comparatively. Interestingly, it also reveals the social facets deemed most important in the questioner's life. As for the facet important to the Dutch: directness as a virtue.
Wat ik als Nederlander wel moet toegeven is dat ik het zelf heel vervelend vond dat ik vroeger (nu 40 jaar) vaak de vraag kreeg van de vader/moeder van mijn nieuwe vriendinnetje, .... WAT DOET JE VADER? Het was niet confronterend omdat mijn vader een uitmuntende arbeider was en een gezin van 6 mensen te eten gaf. En ik me voor zijn beroep geen schaamte had. Maar alleen de vraag zelf gaf me een naar gevoel, .... En dan vroegen mijn ouders dat dan ook weer aan mijn niewe vriendinnetje, ... Dat was echt serieus tenenkrommend! Ik weet nogsteeds niet waar het vandaan kwam bij die generatie, ... maar ongemakkelijk was het wel voor iedereen die die vraag kreeg! Alsof je zelf niet goed genoeg zou zijn om wat je vader en moeder voor werk deden! Echt Typisch Nederlands!
My husband told me I should stop telling people who are over for dinner they can't have seconds because I measured the leftovers out for tomorrow's dinner TT but it's just so practical~. That's my Dutch side.
Bijna twintig jaar in Brabant gewoond, maar daar kan je met je directheid echt niet terecht. Als ze daar om 5u vragen of je mee blijft eten, bedoelen ze eigenlijk te vragen wanneer je weer vertrekt.
Ik mis alleen nog hoe de Nederlanders zelf omgaan met elkaar directheid. Als iemand bij mij op de koffie komt en tegen mij zegt "jeetje, wat een druk behang, zou ik zelf niet voor gekozen hebben". Dan reageer ik terug met een lach en knipoog "gelukkig hoef jijzelf hier niet te wonen". Heb zelf erg het idee dat Nederlanders de mening van andere allemaal niet zo persoonlijk nemen, of als kritiek en als je het er niet mee eens bent, is ook prima, even goede vrienden.
Exactly why I often don't like to be here although I am Dutch myself.Mostly 2:00, although I like the previous determination of Maarten "the grumpy guy" van Rossem, probably because he is an historian even though it's all water under the bridge. Dutch is an incredible language btw!!!
Sometimes the Dutch are direct knowing full well they will offend- instead of getting the same message across diplomatically- that I think is rude and inconsiderate
Agree.. not all dutch of course... but sometimes i feel like there are some dutch people who are being direct because they are proud of it and want to be seen as unique and they just completely neglect the fact that their personal opinion is not necessary and they dont think about whether we want to hear their personal opinion which we never ask for... and in some cases, if we are being direct back at them, they can get offended as well 🤷🏼♂️ so i dont know where is the borderline 😆 not sure if it makes sense, but this is just my opinion...
Heerlijk van Nederlanders. Ik ben 15 jaar in Nederland en ik ben zelf heel direct. Heerlijk vind ik dat! In Aruba en Colombia waar ik ben opgevoed is het niet zo en dat brengt de maatschappij op een enorm grote vorm van roddel, nepheid en veel achter elkaar zijn rug zeggen. Liever lekker direct op zijn Nederlands. Luv u my Dutchies ❤🤙Wat de mensen van buitenlandse afkomst hier benoemen ken ik ook van mijn landen, maar ze vergeten te benoemen de gigantische nepheid en roddel dat het vaak ook in die landen met zich meebrengt om niet direct te zijn. Alles maar bewaren om later lekker achter elkaar zijn rug te gaan zeggen en dan weer met zo'n neppe glimlach staan voor degene weer. Verschrikkelijk is dit in andere landen. Daar hoort ook een stukje onzekerheidheid bij de mensen, die alles als een directe waarheid aannemen en niet als een mening van iemand anders. Waarom zou je niet snel gevraagd kunnen worden wat je doet voor werk? Dat is toch een superrr normale vraag 😅
kun je de ondertiteling iets hoger plaatsen in het vervolg? Als je namelijk pauseert, vallen de player controls precies over/door de ondertiteling. Het gaat af en toe best snel, ik denk zeker voor een niet-native en pauzeren is iets wat je denk ik vaak doet
I understand “direct” esp as a retired bank manager. Yet direct can also mean heartless. My sister, through no fault of her own has been the brunt of my Dad’s directness and that is not okay.
They can be very direct. And they don't always like it when you treat them the same. They will give their opions, which is fine. But when you call them out on it on disagree they can become mean and viscious
Gek genoeg houd ik er de mening op na dat als je niet kunt dealen met redelijk directe vragen dat er eigenlijk iets mis is. En dan heb ik het niet over iets dat je niet wilt vertellen aan iemand die je net hebt ontmoet maar echt ''beledigd'' zijn door een vraag die eigenlijk heel normaal is, dat snap ik niet want direct zijn is toch echt de meest efficiënte manier van communiceren.
Working and living abroad gave me a slightly different perspective. Being open and honest is fine, but a little more tact helps to improve the relation (and the chance to achieve what you want).
Als vlaming vind ik Nederlanders ook vaak wat lomp en direct, ik schrik er altijd wel van omdat ik dit niet echt gewoon ben. Aan de andere kant is het ook wel te appreciëren, want wat heb je bijvoorbeeld aan een vergadering van 4 uur waar niets gezegd of beslist is, dan vergader je een half jaar verder nog steeds over hetzelfde... en ik vind het ook best lastig om te ontcijferen wanneer mensen het omgekeerde zeggen dat wat ze willen. (wat een directe opmerking van een vlaming, al zeg ik het zelf)
Ik vindt het zo lasig. Mijn vriend is een Fransman en elke keer als ik bij zijn ouders in Frankrijk ben probeer ik m'n directheid in te houden. Maar door mijn over-beleeftheid krijg ik nu te horen dat ''oh zij is het met alles eens, ze eet altijd haar bord leeg, zij zegt nooit nee''. Dus nu heb ik het idee dat ik toch iets meer moet gaan toegeven aan m'n Nederlandse gevoelens en iets meer mening kan tonen en minder bang moet zijn om m'n toekomstige schoonouders voor het hoofd te stoten.
Eens dat er onder Nederlanders ook een grens zit aan directheid, maar waar die precies zit is soms moeilijk weer te geven. Laatst kwam er een collega op bezoek bij mij thuis en het eerste wat hij zag was de grote tv in mijn woonkamer. Toen zei hij: "Jeetje, wat een grote tv. Dat zou ik zelf nooit in mijn woonkamer zetten. Ik vind het nogal pauper staan". En ik wist gewoon niet wat ik ermee moest. Ik vond het aan de ene kant beledigend, maar aan de andere kant gaf hij gewoon zijn mening.
Ik ben Nederlander maar zo voel ik me bij sommige dingen absoluut niet zo. De vraag "Wat voor werk doe je?", terwijl je die persoon niet of nauwelijks kent vind ik niet alleen brutaal maar ook zeer vermoeiend. Tijdens alle vervolg gesprekken word dan vervolgens steeds als aller eerste gevraagd: "En hoe gaat het op je werk?" Of nog erger: "En heb je al ander werk gevonden?" Alleen maar omdat je het soort werk wat je doet niet overeenkomt met de studies die je hebt gedaan. Keer op keer uit moeten leggen dat ik het naar mijn zin had op mijn werk en dus geen ander werk zoek. "Ja maar als je beter betaald werk kunt krijgen dan is dat toch hartstikke zonde?" Ik heb zelfs een keer de vraag gehad hoeveel ik verdiende!!! En dan roepen dat dit geen brutaliteit is maar "gewoon direct" ?? Dus inderdaad zoals in dit filmpje word gezegd: Nederlanders zijn direct en daarbij dus ook veel te brutaal. Ik vind het belangrijker een gelukkig leven te hebben en me dus ook bezig te houden met dingen die veel belangrijker zijn dan werk. Onbegrijpelijk dat veel Nederlanders het hier blijkbaar niet mee eens zijn en toch blijven doordrammen met vragen over werk want zo zijn Nederlanders dus. Je kan jezelf aan nieuwe personen dus eigenlijk net zo goed voorstellen met je beroep ipv je naam: "Hoi, ik ben timmerman", "Hoi, ik ben advocaat", "Hoi, ik ben loodgieter", oh en dan het liefst er natuurlijk wel bij zeggen wat je inkomen is want dat willen Nederlanders ook weten. Ik denk dat ik bij Nederlanders niet echt een interessante indruk maak met: "Hoi, ik ben ongeneeslijk ziek-waardoor-ik-niet-langer-kon-werken-en-ja-ik-heb-een-uitkering-wil-je-weten-hoeveel?" Geen baan = niet de moeite waard. En ja, ik maak het daadwerkelijk mee dat mensen me nu niks meer vragen. Want ja, wat moet je iemand die geen baan meer heeft toch vragen als alles alleen maar om werk draait??
Ik kan wel begrijpen dat dat ziek vermoeiend is idd. "Wat voor werk doe je?" of "wat doe je in het dagelijks leven?" vind ik dan weer een heel normale vraag, gewoon omdat een persoon toch een heel groot deel van zijn tijd kwijt is aan zn werk en je daardoor een inkijkje krijgt in zijn of haar leven. Oftewel, een prima ijsbreker wanneer je iemand nog niet zo goed kent en iets zoekt om over te praten (en niet weer over het ellendige weer wilt beginnen). Vragen stellen over familie voelt nog directer en kan ook niet goed aankomen (zul je zien dat diegene net gescheiden is, of iemand heeft verloren ofzo), en ikzelf vind het juist heel erg persoonlijk om iemand over mijn hobby's te vertellen. Dus dan voelt werk als een goede middle ground die én zakelijk, én relatief veilig is. Maar je hebt wel gelijk als je zegt dat dingen te veel om werk draaien, en dat dit ook daardoor zo'n aantrekkelijke vraag is om te stellen. Wel een beetje gek dat mensen niets meer te vragen hebben als je geen werk hebt, I mean, tuurlijk is het een makkelijke vraag maar zeker niet de enige.
Ik heb daar dus ook een schurfthekel aan, precies om de redenen die jij noemt. Is ook lang niet altijd relevant voor wie iemand is. En de echte workaholic die z'n werk geweldig vindt en zich daarmee identificeert, brengt het onderwerp zelf wel ter sprake. Ik vermoed overigens ook dat veel Nederlanders dat doen omdat het juist een soort veilig, afstandelijk onderwerp is, waar je lekker inhoudelijk over kunt doorzagen zonder je écht in je gesprekspartner te verdiepen. En zo voelt het dan ook aan voor die ander....
Lieve Kim, ik volg je helemaal. Maar je kan ook lekker Nederlands reageren met: 'gaat je geen reet aan!' of 'bemoei je met je eigen zaken.' Dan gooi je 't gelijk terug.
Even the Dutch disagree on what is acceptable and what is rude. I've had a situation where I came into work, and somewhere during the day a coworker told me "did you know you have a zit on your forehead?". I found it extremely rude, but the coworker thought it was acceptable to say. If something similar happens nowadays I usually reply with something like "yes I noticed, did you know you have been gaining weight lately"? They usually get upset with me, after which I ask them why they think it's acceptable to comment on perceived flaws in my appearance, when I am not allowed to comment on theirs. I ask them if they tried to make me feel bad on purpose, or if they truly thought it was ok to comment on a coworkers appearance. It gets the point across pretty effectively, I have to say... Personally I stick to the 5 second rule. If someone can fix it in 5 seconds (fly is open, spinach in their teeth), I'll discretely tell them. If it's not fixable in 5 seconds... pretent it's not there.
I feel like this is a pretty good representation of what most people tend to stick to. Some people are indeed a bit more direct, and others a bit less, but almost all of them will tell you if your fly is open or if theres some dirt on your face or something. And people will usually appreciate you telling them.
Why not consider the option that the coworker was merely trying to help you (albeit maybe in a clumsy way)? Maybe he hoped you could cover it up or something, so other other people would stop staring at your forehead.
the only thing i see and read here is a foreigner that sees directness as rudeness and not as helpful. Your responds is mend to hurt that person, his comment is so you don't walk around with a big fat white zit on your forehead. It's easy not to understand and cherry pick what you find rude, but I'm sure you have enough moments and examples that directness was very helpful, but you choose this. Maybe come back and edit your comment when you lived here longer.
@@dannyboymac Funny, the only think I see here is someone making the assumption I'm not Dutch, and think it's "helpful" to comment on other people's appearance in the workplace. Ik ben trouwens Amsterdammer in hart en nieren net als de vele generaties voor mij, volgens mij snap je niet helemaal mijn punt: dat Nederlanders het onderling niet met elkaar eens zijn wat acceptabel is en wat niet. Een punt dat je hebt bewezen door het niet met mij eens te zijn. Alleen waarom je denkt dat ik niet Nederlands ben... ik zie het maar als een compliment over mijn Engels. Overigens zou ik oppassen met commentaar leveren op het uiterlijk van collega's. Op werk heb je een professionele setting en in plaats van een bot antwoord kan je ook ineens bij HR zitten omdat iemand heeft geklaagd over ongewenst gedrag of pesten.
Isn't it amazing that most (certainly not all) of the anecdote told by both foreigners or natives (in video or in comments) are about strangers that the person encounters rather than someone this person knows well? For instance, normally a person whom you know well will not ask questions like "wat voor werk doe je". Maybe because a person that one knows well is normally perceived as an individual (with name, personality everything), while a stranger tends to be perceived as an anonymous "dutch" person and carries all the stereotypes one might expect & confirm? Surely, all those people who found dutch to be too direct, must have had dutch friends who they won't consider too direct? If this is true, is it reasonable to assume that all these friends are always exceptions?
Ik woon in Thailand waar ze overal super beleefd over doen en nooit direct zijn, na 2 jaar ben ik er nu wel klaar mee om zelf hele tijd te buigen en beleefd te doen en ik ga ook over op de recht voor zijn raap mentaliteit. Met gemixte resultaten
Het is precies die pragmatiek! Het alles zelf oplossen, zoals ik de banden onder me eigen auto zet. Als je dat in het buitenland verteld kijken ze je aan of ze water zie branden.
It's true the first thing I get to know about people when I meet them is their name, their job and usually their education. As a Dutch guy I don't see how that is strange
Ridiculing each other is also a form of directness. In Holland you can make fun of your partner, friends or yourself in a public setting. Which is completely not done in other cultures. My wife is Asian and I have gotten into trouble over this many times. In Asia you can't lose face in public. You can bring a big shame onto people if you ridicule them in public. The big issue with Dutch people having an opinion about everything and everyone is that meetings can last hours. And that at the end of the meeting often no real decision is taken. After all it is considered undemocratic if the boss overrules the others. The good thing is that the status quo gets questioned since people are not afraid to open their mouth even if they are more junior. It can feel a bit anarchic at times. Another peculiarity is that for people with (partial) foreign backgrounds it is impossible to really integrate. You will always be that one from that country for people. And people will often make vile comments.
I think a point is well made here, most Ex-Pats are living in Amsterdam and the Randstad. Their experience is mainly Holland, not the rest of The Netherlands.
Ja daar kan ik inkomen. Toen we in Engeland woonden werd ik beoordeeld op hoe goed ik Engels sprak. Ik sprak heel goed engels, maar in feite kende ik de nuances van de taal niet en soms koos ik woorden die meer straattaal waren dan beleefde taal (dat leer je immers uit Amerikaanse films). Ik zag dan in de ogen van de mensen de afkeuring en dan begreep ik dat ik iets fouts gezegd had, maar niemand sprak me er direct op aan of verbeterde me. Ze namen kennelijk allemaal aan dat ik met opzet iets beledigends had gezegd. Dat vond ik heel moeilijk, want wie is er nou perfekt in een vreemde taal.
@@Holland1994D klop, ze zeggen daar dus NIET wat ze denken, tenzij ze goede vrienden van je zijn. Ik heb dan toch liever dat mensen zeggen wat ze denken zodat je je fout recht kunt zetten.
@@Holland1994D Klopt. Ze zeggen daar dus NIET wat ze denken, tenzij ze goede vrienden van je zijn. Ik heb dan toch liever dat mensen direct zijn zodat ik mijn fout recht kan zetten.
Voor ons is dat niet raar om dat vrij snel te vragen, maar in het buitenland ligt dat anders. Je hebt daar meer tijd nodig om mensen elkaar te laten 'vinden'. Je gaat toch ook niet tegen een wildvreemde man vragen of zijn vrouw een miskraam gehad heeft? Een beetje in die trant moet je het zoeken. Wij zijn daar wel makkelijk mee, maar anderen niet meteen.
Dit is idd een standaard vraag, beetje in de vorm van 'how you going t'day?'. Maar wij Nederlanders hebben meer de neiging gelijk de detail in te gaan, waar in het buitenland, verschilt per land, zijn klein spraak gesprekken luchtiger. Wanneer ik weer in Nederland ben, irriteer ik me er echt mateloos aan hoe snel mensen hun meningen gooien. Begrijp heel goed dat voor een buitenstaander dat echt aankomt als 'wablief?!', 'wat zegt die nou?'. Het leuke hieraan is, ik kan gewoon zeggen dat ik het een stomme opmerking/vraag vind en niet hoef te antwoorden. Waarop je vaak een norse opmerking terug krijg dat ik niet zo dom moet doen, beats me but I don't care.
@@lejanvandijk4743 Wablief is geen Nederlands woord. Dat is dialect, buiten zuid Nederland is er wel meer dan randstad, jij bent er zo een die denkt dat er alleen maar de randstad bestaat
if a dutch citizen, polish citizen, american citizen travels to Madrid or Rome they will instantly notice how different people treat each other, you gotta be direct as hard in those cities
That’s Mediterranean culture , it’s intense on expression , dramatic , also Israeli and Lebanese are like that.. it’s not personal, here it’s meant more as direct type of interpersonal communication, observational in fact . Little drama.
De Nederlander is ''direct''. Eerder brutaal en respectloos naar anderen toe. Maar wij noemen het graag direct, want zo direct we dus NIET! Haha. In bijvoorbeeld Amerika weten ze binnen 3 minuten wat voor werk je doet, wie je vrouw is, en vooral erg interessant wat je binnen harkt qua inkomsten.
Als je een mening rechtuit uitspreekt , zet dat er vaak onbedoelt extra kracht bij. Als je daardoor denkt: "Wat zegt die nou!?" , vraag dan door wat er precies bedoelt wordt. Het is een beetje als een krantenkop , je moet het niet te serieus nemen en zelf het artikel erachter gaan interperteren, maar als het je een interessant onderwerp lijkt kun je erover doorgaan om het artikel te lezen. Dit hoeft overigens niet , maar geef dit dan duidelijk aan en laat het onderwerp dan ook helemaal los intern. Ga er niet over piekeren. Als iemand dus zegt "Rare neus", is dit niet een belediging , maar eigelijk een vraag , waardoor is je neus zo opvallend/anders. Als je zou zeggen, ja dit en dit was gebeurd , dan zul je ook uit het vervolg zien dat het niet een belediging was maar gewoon een opvallend iets dat we duidelijk willen hebben, zodat het een non-issue word. Het uiterlijk van je neus boeit ons namelijk geen reet , maar we zijn nieuwsgierig naar de oorzaak en tegelijkertijd willen we bepaalde onzekerheid erover weghalen bij de persoon met de rare neus. Een rare neus met een logische verklaring is namelijk niet meer raar, dat is gewoon een neus.
Herman Brusselmans: 'Als je een etiket kleeft op iemand of een groep, in dit geval: de Nederlander is direct, dan zou je wel kunnen zeggen dat het soms wel opvalt dat de Nederlander ad-remmer is of vaker iets zegt waarvan je denkt 'oei wat zegt die nu' dan de Vlaming.'
Perfect voorbeeld van het onderwerp van de video. De Vlaming heeft acht keer meer woorden nodig dan een Nederlander om te zeggen 'Nederlanders zijn botter dan Vlamingen'
idd!
🤣😂🤣
Ik ben Vlaming en zou de directheid van Nederlanders eerder een “milde Tourette “ noemen .. maw: Brusselmans is eerder genuanceerd en diplomatisch , omdat hij Nederlanders respecteert zonder in onbedachtzame vooroordelen te vallen .. anderzijds : al dat oeverloos eindeloos gelul van praatprogramma’s op de Nederlandse tv : daar krullen mijn tenen van over 🤮🤢😵💫
Inderdaad echt zo typisch hé, dat viel me erg op nochthans kan hij een grote mond hebben maar als het er op aankomt is hij diplomatisch.
@@qiqi2692 Ach jaa..., je hoeft gelukkig niet te kijken hè 🤗
Me: "Do you like my new glasses?"
Dutch neighbour: "No."
let op : er is een verschil tussen direct zijn.. en slechtziedend..
Well, don't ask questions you don't want answered. lmao/
That's honesty.
This might be meant as a joke but this would be a genuine conversation between dutch neighbors.
Ik vind deze filmpjes zeer verhelderend. Ik ben 35 geleden, toen ik al over de 30 was, uit Nederland vertrokken om een internationale carrière op te bouwen, ben met een Franse vrouw getrouwd etc. Pas nu dankzij Bart's filmpjes begin ik te begrijpen waarom ik en mijn vrouw zo vaak hebben gekibbeld over bepaalde zaken. Zij verwijt me zo vaak "jij geeft vaak steken onder water", terwijl ik gewoon mijn mening over iets geef; zij kan daar maanden mee zitten, terwijl het voor mij zelfs geen incident is geweest. Ik kan mij er grenzeloos over ergeren dat je het huis verlaat op het moment dat je eigenlijk al op de afspraak moest zijn enz. enz. Het ligt blijkbaar alles gewoon aan mij, ik ben te veel Nederlander gebleven. Overigens ben ik niet van plan hier iets aan te veranderen, ook daarvoor ben ik te veel Nederlander. Wij hebben immers altijd gelijk, of niet soms? Dank je Bart!
Lekker pik. Aanpassen hoort van twee kanten te komen toch. Twee nationaliteiten op een kussen, daar slaapt de duivel tussen!
God, voor.mij is het nog geen dertig jaar. Maar bij mij zijn relaties zeker op de klippen gelopen hierdoor. Ben te intimiderend, vaak gehoord. Denk zelf dat ze geen independent vrouw willen hebben, maar zo ben ik wel opgegroeid en dat is zeker mijn kracht. Maar dat laatste, Nederlanders hebben altijd gelijk. Dit is wel echt een dingetje, waar vooral Nederlanders in een hoge positie bewust van moeten zijn. De keren dat ik via via verhalen hoor van Nederlanders schaam ik mij kapot. Prima om direct en rechtdoorzee te zijn. Maar bij beurzen, conferences, internationale meegingen, met lobbying, pakt dit niet goed voor ons uit. Hier verliezen we vaker respect of geloofwaardigheid dan dat we door hebben, en dan ligt het nooit aan ons en altijd aan de anderen. 🤷
@@sander2723 Nou dat spreekwoord heb je op tijd omgebouwd, nu er steeds minder mensen een geloof aanhangen in Nederland.
@@sander2723 Het zijn twee geloven, niet twee nationaliteiten (daar heb je de betweter weer!). Overigens hadden we ook twee geloven - katholiek en protestants - met als gevolg dat onze kinderen niet gedoopt zijn!
@@raatroc houden zo, de doop heeft immers niets met leeftijd te maken. Dopen doe je omdat je gelooft in het offer van Jezus. Dopen zorgt ervoor dat je zonden worden afgewassen en je opstaat in een -geestelijke- nieuwe schepping. Kinderdoop is een dwaalleer! Een kind heeft immers nog niet gezondigd. En kan ook nog niet zijn leven aan Jezus geven als hij/zij een baby is. So no worries! God bless 😊
So true. I live in California and everyone thinks I'm just rude. But most conflicts in this country are a result of people not saying how they really feel. The first time I took my wife to Holland, the first greeting from a family friend was "you got fat!" My wife was shocked.
The friend called me fat, not my wife. I think even Nederlanders know not to call a woman fat... lol.
🤣🤣🤣 herkenbaar!! I can't even!
It is seriously also a sign of affection if they dare say to your wife she got fat. Most people would not say that to random people. Regardless of truth. Though if asked a Dutch person will not hold back.
So if you doubt about something not looking right.. just don't ask a dutch person to feel good about something. They'll torch it down and then toss water on it to put the fire out. And then leave it up to you to clean up the mess.
@@dgray3771 even the Dutch themselves can't take this critism tho^^ I rmemeber being a kid (13) and had this best schoolfriend back than who was completely into fashion. One day she came on school with sunglasses covering half of her face (I'm still convinced it were glasses for adults) and she asked me what I thought of it. Me totally not giving a shit about fashion back than: it's to big for your face and looks weird. Next thing I knew was having my tutor calling out that I should be nice to her and say it looks good😂 hell no never said it, she asked my opinion and she got it^^ she never asked me to give a opinion that would make her feel good.
@@lkt3013 really depends on the person youre talking to
It's a form of respect as well. Only when I genuinely think you can't handle an opinion, I will go about giftwrapping my words. The Dutch recognize differences in intentions. A British friend had a real hard time with her co-workers feedback when she started out. I told her that even though her work was constantly picked apart, that had nothing to do with her person. To her surprise, the boss ended up telling her she was one of his favorite employees.
Ik realiseerde me niet eens dat vragen naar beroep onbeleefd of direct was. Als het goed is zegt dat veel over een persoon en zijn interesses, dus dan kan ik vanuit daar verder kijken. En het is ook iets waar iemand een enorm groot gedeelte van hun week aan besteedt, dus dan lijkt het me alleen maar gek om dat hele grote gedeelte te negeren. Maar goed, dan weet ik dat voor wanneer ik naar het buitenland ga
Ik vind het altijd een zwakke/saaie opener. Ik vraag er zelf nooit naar en het werk interesseert me ook gewoon niet zo.
@@ytwos1 Wat gebruik jij als opening?
Jaa, voor mij is een vraag naar beroep niet een vraag naar status, maar meer 'he, waar besteed jij het grootste deel van je tijd aan?' En als iemand dan zegt 'ik werk 2 dagen per week in een magazijn', dan zeg ik 'ah oké, en wat voor hobby's heb je dan?'
idd de eerste conversaties besteed je toch een beetje zoekende naar dingen die jullie allebei leuk vinden bijv. dus dan vraag je bijv naar hobbies, werk, fav serie, muziek etc. Vindt het bijzonder dat het wordt gezien als een soort kruisverhoor
As a former NYer who lived in NYC (career and status focused city) for years I didn't realize this was rude either until I moved back home to Chicago and asked someone what they did for a living which too them aback and they thought it was quite.... Now that I'm planning on moving to The Netherlands I have to channel back into my inner NYer/ being direct.
Eindelijk een nieuwe aflevering! Wat een geweldig interessante serie is dit toch Bart! Ik hoop dat er nog meer delen zullen volgen!
I am Canadian and British. Worked 7 years with a Dutch company. Great job because we always spoke what we thought without feeling offence. One of my colleagues told me I was crazy based on what I had said. And I just laughed. Just a couple of friends expressing what we thought.
Het Nederlandse kabinet: Directheid en duidelijke antwoorden? Daar heb ik geen actieve herinnering aan.
😂😂😂😂😂😂
Dat is politiek. Moet je eens in een bestuur oid gaan zitten. Dan weet je wat er gebeurt als je je duidelijk uitspreekt over iets. Dan wordt je erop vastgepind en te pas en te onpas mee om de oren geslagen. Niet altijd handig met onderhandelen. Dus ik snap dat voor een deel.
rofl ... goeie
goeie man
Ja dat kan ik me ook niet herinneren!
Toch vind ik dat er zeker een verschil is tussen directheid en onbeschoftheid. Als iemand een nieuw behang heeft en ongevraagd zeggen hoe druk je het vindt en dat jij het zelf nooit zou kiezen is naar mijn mening gewoon onbeschoft. Tenzij gevraagd wordt naar een mening en die geef je eerlijk, dan noem ik het direct.
:P Ik zou denk ik gerust zeggen dat ik het druk vind, niet zo snel dat ik het zelf nooit zou kiezen, dat laat je dan aan de interpretatie over toch? hahaha.. Ligt er misschien meer aan hoe goed je de ander kent?
@@eric79boz dat laatste is zeker waar! En hangt ook van de situatie af.
Als iemand mijn interieur helemaal ruk vindt, verandert dat mijn mening toch niet over die persoon? Hou net zoveel of weinig van hem/haar als daarvoor. Vind het juist wel leuk als mensen kritiek durven te uiten, dan vertrouwen ze je.
Ik hou me gewoon neutraal en zeg ''wat een interessant behangetje''. Werkt prima, en je kwetst er niemand mee dat ie 10 behangboeken heeft doorgeplozen om dat godsgruwelijke stuk papier op z'n muur te plakken ;).
Ik ben altijd direct onbeschoft. Of onbeschoft, dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb dat heel soms wel eens horen zeggen over me. Terwijl er echt nog nooit iemand, ook niet indirect, tegen me gezegd heeft dat ik beschoft ben.
6:22 “waarom wil je weten wat voor werk ik doe? Je weet niet eens wie ik ben” Omdat we je juist willen leren kennen en werk is toch een grote indicator van wat voor mens je bent :P
Ik vind dit over het algemeen het saaiste gespreksonderwerp, maar volgens mij is het juist ook een veilige opener als je een vreemde voor je hebt. "Wat doe jij", ipv "wie ben jij".
ik had er ook nog nooit over nagedacht dat dit geen veilige, onschuldige vraag is maar als te persoonlijk kan worden opgevat. terwijl ik het zelf ook wel eens een vervelende vraag vind. het is wel een vraag die ik weinig stel aan ouderen, zeg 65+. heb nog geen manier gevonden om subtiel te vragen hoe zij hun dagen doorbrengen.
@@Korilian13 precies! Saai onderwerp maar uiteindelijk een van de beste opties
@@chilanya ik vind het persoonlijk gewoon irritant om de hele tijd te moeten uitleggen wat ik ga studeren, maar ja het is gewoon een teken van interesse. Verder heb ik er ook nooit over nagedacht!
@@EefkeL Ohja, dat is zeker voor studenten ook best vervelend als je geen zin hebt om te praten over je ingewikkelde onderzoek waar ze toch niets van snappen. Daar zou ik ook niet altijd zin in hebben om het voor de 100ste keer uit te leggen of vooroordelen weg te nemen. Mja, ik ben ook niet zo sociaal ;-)
OMG Zoo herkenbaar!
Ik heb een tijdje België gewerkt (nieuwe collega's ingewerkt) en dat was echt wennen!
Als ik wat vroeg dan kreeg ik een antwoord van ja dat doe ik..waarbij ik later te horen kreeg dat ze mijn vraag niet eens begrepen hadden..
Of als ik iets over een werknemer zei kreeg ik te horen ' ja maar dan is het net alsof diegene z'n werk niet goed doet!'.. Waarop ik zei 'ja, maar dat is ook zo' dan was het zo dat ik zoiets toch niet kon zeggen! En tegelijkertijd zeiden de Belgen dat zij dat soort dingen wel achter iemands rug om zeiden maar niet zo direct!
Fantastische filmpjes Bart, ga zo door!
You will hate us, but you gonna love us in the end! That's the whole story.
Klopt helemaal Bart, ik ben Duits en leef sinds 3 jaren in Nederland. En ja, Nederlanders zijn direct 😂 maar blijven altijd vriendelijk! Dus waardeer ik deze eigenschap erg !!
In my experience as a foreigner, Dutch like to speak their mind but can be offended if you do it back.
It is often a display of power in my opinion. I can be direct towards you but how dare you say something back
I can understand that. As a Dutchie who has lived in different cultures throughout the last 10 years I got aware of certain things about my Dutchness. What I've noticed in this respect is that eventhough the directness appears as a lack of social layeredness, there are actually quite a lot of nuances in it. Eus made a good point about it. Many times a very direct, sometimes intentionally rude remark can signify culturally: You are one of the people I like and respect and there for I playfully tease you (Dutch banter is however a lot less subtle than the English type) You're sort expected to understand where it's coming from (Though, there's a cultural blind spot because Dutch people are not always aware that this is not self-evident) If you then get offended and reply with an equally harsh remark they usually sense that this is not coming from the same place of banter but rather anger. Then they actually do get offended because they feel like you are intentionally trying to hurt them. Not trying to justify it, just sharing some revelations I got in this regard.
@@ramonmartensen1529 isn't that pretty much being childish? If you tease someone expect to be teased back (not punched back obviously).
If you can't keep this in mind your just being selfish and not considering the other person standing next to you
@@philipe1502 I don't know if it's childish. I just wanted to explain what I think is behind on a cultural level. If that's childish is up to you. If I would give advice to foreigners struggling with this it would be: "try to consider the relationship you have with the person and what that would indicate about the intention" if you are friends or otherwise part of each other's social life it's very likely the person is not trying to consciously upset you and you can afford to jokingly mess with them back a bit. I.e. after being abroad for more than a year I finally saw my friends again for the first time. The very first thing they said was: "you've gotten pretty fat." To which I replied "at least I still got the same amount of hair as before I left. I can't say the same about you." That way we established we are still good.
Agree, my experience as well, it is not well received when you answer in the same manner, isn’t that ironic? Good experience though
I think not beating around the bush (niet om de hete brij draaien) is also a sign of respect of the others time.
Exactly. Like the dutch women who worked in Belgium for a year... meetings would last forever becaue noone would speak their mind
Wow have never seen this subject of directness and all its nuances being covered so thoroughly! "wat uitgesproken wordt, is vaak overdreven dan wat dat in de praktijk is", "grenzen aan de directheid", "afhankelijk van waar je bent, het onderwerp, de sociale klasse.." cannot agree more.
Being an expat most of my life, one thing that the dutch culture stands out for me, is the attention on communication and the directness how dutch people tend to say no. basically they tend to simply use the word no when they mean to say no. I got used to it and the first few months after I moved out of the Netherlands, to Austria, I had trouble decipher when people meant to say no but didn't use that word...
On the other hand, there's also no objective definition for directness I guess. For instance, traditionally Chinese tend to consider it "impolite" to say the word no directly as is, and at the same time tend to consider it completely normal to ask how much one's salary is (not answering can be impolite depending on circumstances..). Stereo-typically, Russians are considered to be quite direct in giving their opinions, at the same time being not very communicative...
Nevertheless, in the covid time, with communications via tele-conference-only being less than ideal, think the dutch directness probably can help in reducing in-efficiency...
Have a cute anecdote. Once I passed by in a small village near Venlo, and ended up joining some strangers for bbq (being an introvert, it was the only time in my entire life that this happened)... After some usual conversations like where are you from what do you do how come you speak dutch, one guy really cannot help it any more and needed to ask me, "dus kun je Scheveningen uitspreken"?
Thanks for sharing this. I'm Dutch myself and really I don't notice the directness much, at least not coming from myself, but some examples in the video really made me think: maybe I am more direct than I thought?
And the 'Scheveningen' anecdote is priceless. Just recently I gifted a British friend a gift on Steam and he got the message about it in Dutch and he tried to read it out loud. "Geschenk" was a nightmare for him xD. Thing is he felt sorry for 'butchering' the language, while I'm pretty good at English pronounications. I really didn't mind it at all. In fact, I thought it sounded hilarious and didn't mind teaching him the way to do it properly.
Now sometimes he asks me about how we say certain things in Dutch. I think me just laughing about it and teaching him a little gave him the courage to be more direct towards me as well and so when he wonders about something, he just asks now and we can both have a good time mocking both our languages and the differences between them.
Maar, kun je Scheveningen uitspreken?? (:D)
@@gerbrandlub volgens de bbq kerel wel. hij was bezorgd dat de legendarische Duitser test niet werkte XD
When I moved to the United States, I really had to get used to beating around the bush. Also, when people in the Netherlands ask you how you are doing, be prepared to get a real answer. It was so strange to me how in the USA "how are you" is a greeting like "hello" and they don't expect a real answer. That was the hardest adjustment to me.
Twentse nuchterheid be like "first things first, let's get you some beer"
Oh yes, but where you said nuchterheid, scratch that, and put arrogance in it’s place. And Grolsch isn’t beer. You are up there with northern Holland when it comes to looking down on the others you tolerate. So drop the foney gezelligheid Jokes and own up.
@@ytwos1 kalm an doen
@@ytwos1 woah. That's not true at all. The most down to earth and nuchter people in NL are Twents, in my experience.
Twente is the epitome of live and let live.
I see nothing wrong with having your priorities in order!
@@Denz2799 as someone who lives in Twente... you are completely right "down to earth and nuchter"
I am Dutch and I only give my opinion if asked, or in a comment section like this. I hate it when people say, without being asked, what they don’t like about your interior or your clothing or your garden. But if I ask them for their opinion and they give the same answer I’m not offended. So directness has a boundary in my opinion. Only be direct (honest) if being asked. And if you don’t want to answer the question, say so. On parties I do small talk with people I don’t know and when it changes into a serious conversation or discussion, that is the sign for asking questions about what people do for a living, hobbies, political preferences or religion. I only mentioned twice in my whole career what I earned to a colleague who asked. One colleague asked after 20 years in my first job and the other after 10 years in my second job. We did the same job, had the same degrees and roughly the same age, so you could compare it easily. I never asked someone what they earned. I may have asked if the job paid well and/or if they were satisfied with their salary, without asking for a figure. I get the impression that it is more common in certain circles, like the Dutch guests are, almost all university skilled and elitist.
Waarom zou je alleen iets over iemands uiterlijk of interieur mogen zeggen als zij daar om vragen? Jij zou dus ook je mond houden als er iets mankeert aan iemands uiterlijk, en daar bedoel ik mee dat er bijv een scheur in de kleding zit of iets van dien aard.
Thanks for your testimony, it's nice to know there´s diversity of behavior among the Dutch:-) and that it´s not that all black or white.
Ik zou niet gauw iets negatiefs zeggen over iemands kleding, uiterlijk of interieur. Ik vind dat lomp, onbeschoft. Waarom andere mensen kwetsen?
@@edkuis Dus je mag niet zeggen dat je iemands kleding of kapsel niet mooi vindt want dat zou beledigend kunnen zijn?
Als je al geschokt/beledigd bent over de mening van een ander over je kleding of je haar ben je niets gewend.
Zowat alles in het leven hangt aan elkaar van meningen. Er zijn maar weinig dingen die feitelijk (wetenschappelijk) juist zijn maar het overgrote gedeelte zijn puur meningen.
@@komkwam Neemt niet weg dat de meerderheid het onbeschoft zal vinden als je zonder enige aanleiding aankondigt dat je iemands uiterlijk lelijk vind en dat je je niet beter of speciaal hoeft te voelen als jij dat wel doet :) Die vergelijking met een scheur in de kleding is niet echt oprecht. Je kunt iemand ook onder vier ogen over zoiets waarschuwen. Nederlanders mogen dan wel direct zijn, maar onbeschoft zijn is niet 'Nederlands'. Dus het is geen excuus.
The best international showcase of Dutch directness was when the Dutch Prime Minister interrupted Trump with a firm NO. The whole world loved it.
Unfortunately, he's a horrid PM and that was just him kissing up.
haha the Prime Minsister that steals money from people that have almost no money? oh ye he showed him!! trump derangement syndrome xD
Saying 'no' to Trump is kissing up?
@@leontorremans5987 Kissing up to the political elite that is not Trump. Duh.
@@leontorremans5987 kissing up to mama merkel
"Is de Nederlander direct?
"Ja"
Einde video
Nu je het zo zegt vind ik de video zeer ironisch. 10 minuten lullen over dat Nederlanders direct zijn.
@@STRAlGHTxEDGE ja dat was een beetje mijn punt, verpakt in ironie
I can't help but feel like this video misses an element. Dutch directness is often about things they believe to be "impersonal" or "objective": work, taste, how you look, etc. "Don't take it so personally" is something you'll often hear Dutch people say if you get offended, but at the same time that means they have big difficulty with things really close to them. This is rooted in Protestant culture of only doing religious expression in church on Sundays, which created a culture of keeping your feelings to yourself as they got in the way of work. My dad often told me how his parents told him to go to his room if he cried and only to come back when he was done. Dutch people seem direct, but there's often an invisible barrier they keep for outsiders. Foreign students for example often suffer from loneliness here because while people are friendly, it's hard to really get close to them (source below). Dutch people often let out their emotions sideways instead of being actually up front about it. Most racism here for example is implicit, and people are very uncomfortable discussing it openly. It wasn't that long ago that people tried to laugh it off if you attempted to get serious about it. "Stel je niet aan" (toughen up, basically). With anger it's often the same thing. Dutch people won't get angry quickly, but instead let it out through sideways remarks and you have to guess what it is they're REALLY angry about.
Foreign students loneliness: www.advalvas.vu.nl/nieuws/buitenlandse-studenten-zijn-eenzaam-nederland
interesting. this comment reminds me a little of the woman in the video who was talking about how the dutch readiness to spurt out opinions on anything may have a pathology to it. giving a bunch of opinions about other people and their choices as though they're objective rather than talking openly about your own feelings is not exactly direct - it seems controlling in terms of setting the parameters of conversation, and a bit like a diversion technique.
'Een mening hebben is voor Nederland geen optie, maar een grondrecht'. Wat een geweldige manier om het uit te drukken!
Nou... Ik kom uit een dorp in Zuid-Limburg en daar moest ik altijd heel erg op m'n woorden letten. Daar zijn ze echt allesbehalve direct. Verhuizen naar de Randstad was voor mij een culture shock in het begin. Moet zeggen dat me die directheid veel beter bevalt dan steeds op mijn tenen te moeten lopen.
It doesn't make sense to make sure you're on time for a meeting and then have your time wasted by beating around the bush. You could also say that it's a matter of politeness not to disrespect eachothers time and have the other guessing at what you really mean. l also believe complicated social rules like in many other countries are a means of exclusion, probably intentionally in the past, if you're not trained in it and make faux pas you can be easily identified as not 'one of them'. It's bourgeois trick to seperate themselves from the peasants.
Thinking about it, maybe this is why the Netherlands is both one of the most efficient countries in the world while also working a below average number of hours a week.
@@gerbrandlub The other side of this egalitarianism is of course that everybody has to give his opinion. But at least that's only time consuming and not obvious time wasting.
A simple example, a woman just spend 2 hours at a hairdresser. She asks do you like my hair? No I like your natural colour better. Simple but true.
Ja dat is waar. Altijd de vraag, "wat voor werk doe je"...zelf woon ik 25 jaar niet meer in NL, maar herken dat nog.
As a north german living in the netherlands:
Dutch people think they are direct and they clearly are compared to their neibours the british.
As a north german i experience the dutch way less direct than north germans - and my directness got me into trouble here already.
Becuase the dutch don't like someone who is more direct than them.
Telling you not liking it, is also directness
Dutch and german are more direct than for example people from asia and africa. They'll never say they don't understand something. And everything you say or do is awesome. And behind your back they say something totally different.
The difference is that for them that's considered respectful. For us that is flat out rude and insulting.
It is a social disconnect that you can't fix.
English and french have a more "noble/courting" way of social behaviour. You can still read between the lines and their criticism is still given but you need to be able to understand them.
@@dutchgamer842 I don't dislike the directness, i actually like it. But i have bad experience being more direct than the dutch.
@@Typecast-L Ah, wait.... you think people don't like me? That seem to not be true. They are irritated by that and sometimes insulted for a bit. If they know me a bit longer they then tell me "you're even direct by dutch standards..."
The point is: Its not me. Its most of northern germany - which is the neibouring area to the netherlands. (i just were born on the other side of that tiny river).
I had my fun with americans living and working there for a year.
@@dgray3771 If you grew up or get good training in the social behaviour of the americans you can read between their lines.
Lemme tell you when i lived there for a year i could not. As someone who has grown up in north germany and avoiding media / hollywood i had an issue there.
Geweldige aflevering, ik kan mij hierin vinden. Ben al 8 jaar weg uit NL en ben in de VS met een Mexicaanse getrouwd. Nou, in het begin kon zij die botheid en directheid absoluut niet hebben... "You're rude.." was heel vaak het verwijt dat ik kreeg, maar ja, wat wil je na bijna 18 jaar Rotterdam? 😉 "Recht voor z'n raap ja..." Ik ben nog steeds direct maar doe het nu 'met wijsheid' zeg maar 😂
Mja nou is het ook zo dat Amerikanen ook echt helemaal niets kunnen hebben
Klopt , zij woont al heel lang hier, dus bij haar is het dubbel...
Maar als kanttekening moet ik wel erbij zeggen dat onder alle Amerikanen, de New Yorkers misschien wel het dikste huid hebben
Navraag bij mijn Canadese familie is dat ze de directheid van Nederlanders ook ervaren, maar dat heb ik ze wel eerst moeten vragen. Ik vind de hele serie van Bart geweldig om te zien! Zo krijg je een spiegel voorgehouden.
Dit kanaal verdient veel meer volgers.
9:53 "Het is soms bijna ziekelijk, hoe dat overal uit lekt, zo'n mening" ik ben het hier wel mee eens ja, het heeft soms iets pathologisch.
Aan de andere kant kan je als Nederlander dan ook weer gewoon heel direct antwoorden met "Ik kan me niet herinneren dat ik om je mening vroeg, ouwe!" 😆
Ik kan me niet herinneren dat iemand jou om je mening vroeg, ouwe
Pathologisch ?
I think there is a part of the Dutch people that uses it as an excuse as well. They are just (being) rude and can then say: 'oh that's just the Dutch directness'. I've heard some examples come by, among other places in older videos from this channel, where you hear some of the things foreigners encountered here in the Netherlands. And i really thought to myself: wait a second, that's not a dutch person being direct, that's a dutch person being a rude jackass. The fact that it is sometimes hard to distinguish between directness and rudeness does get abused every now and then, in my opninion.
There is indeed a line between being direct and being rude.
This differs between family, friends, acquaintances and strangers but some Dutch people have a habit of being rude.
If someone is being rude to me, which as a wheelchair user I get often, I get direct and that can involve a lot of sarcasm or rudeness as well. If someone is rude to me while I don't even know the person I have no problem telling that person to get lost (plenty of choice in phrasing in Dutch for that depending on how far they've gone "hoe bond ze het hebben gemaakt".)
In short: if a Dutch person is rude, that person is rude no denying about it and the best way to handle that is by being direct in letting the person know that it's something that you don't accept.
Brutal honesty can be a bit brutal.
@@aeternusdoleo4531 Je meent het (no shit :P)
@@daandupau8013 Geen poep nee ;)
oh my god, thanks for this comment and your self-awareness. I've been living in The Netherlands and met people "being direct" who completely lacked any empathy or self-poise . I didn't think it would be this obnoxious, but lot of Dutch adults remind me of adult children.
Reverse perspective: Dutchy who lived in the US for a few years. I was blown away by the amount of sugarcoating and all the quasi-friendly approaches to starting interactions. The robotic greetings in commerce, droning on as if coming from a computer. It always irked me a little... that kind of forced pleasantry felt excessive and very, very fake. I know it's the custom in the US to be that way, but I never quite got the hang of it myself, even in my job there (mainly hands-on IT support). I think people appreciated the more direct approach.
Prachtig hoeveel spreekwoorden en uitdrukkingen er in deze aflevering voorkomen.😂 Je zult maar net Nederlands aan het leren zijn.
I moved to the Netherlands recently and I was positively surprised by directness and openness in people. This is exactly how I perceived the topic my whole life and it led me to many situations in which people were intimidated by my attitude. I think I found my happy place finally. Thankfully I love bikes and I'm quite tall, so I hope I'll blend in nicely 😅
The "directness" is rather out of respect for honesty towards the individual(s) spoken to. It's also due to reaching a conclusion of the conversation, faster.
Canadian here. I so wish that more people would learn to say no. Directly, straight out, no wasting time. Instead, you get an implied no and are left being uncertain whether the person just agreed to meet you for coffee on Friday or not. I've learned to take these kinds of replies as a definite no. In these cases, in my opinion, directness is definitely more polite than leaving the other person wondering what the true answer is.
The other area I would wish for a more no-nonsense approach, as was mentioned in the video, is in meetings. When I get to run a meeting (rarely), it's bang, bang, bang, stay on topic, done! What's the point in wasting time? Save the polite fluff for cocktail parties.
Interesting topic, I am Dutch myself and quite direct. I've been travelling now for several years, which made me realize this directness through different perceptions. I believe it's proper to say what you think, when the timing is right, when whatever you have to say can be helpful to you and others (don't waste unnecessary time and go straight to the point). But giving your opinion because it makes you feel good, without regard if it's beneficial or not for you and others, then it is better to not say anything. This would make the directness helpful instead of rude. I believe middle class and higher is better in making this distinction, but they would still talk behind your back, the Dutch also gossip... If you stay in the Netherlands you'd have to grow a thick skin, and if you dislike something, just say so honestly. Hope this is helpful.
Mijn moeder is Vlaams, en dat resulteert vaak in misverstanden. Ze denk vaak dat ze iets heel duidelijk heeft gemaakt, terwijl haar Nederlandse gezin dan geen idee heeft wat ze nou eigenlijk bedoelde. Ik ben zo gewend aan de Nederlandse directheid; ik ben ontzettend slecht in het opvangen van onderliggende boodschappen.
Simpelweg heerlijk om dit zo te zien en dit ook in jezelf te herkennen.
Geabonneerd! Ik vind het onwijs interessant om te (her)ontdekken hoe wij Nederlanders eigenlijk omgaan met anderen. Zelf werk ik in een internationale organisatie en het is toch grappig om (terug) te zien dat bepaalde trekjes/gewoonten worden genoemd.
I had to switch from lower class to elite upper class, while also switching from south to north and it's a huge difference. It was mainly noticeable in how open people were and how they do not seek confrontation, like what the woman mentioned about wallpaper. That would never happen in upper class circles as far as I have noticed. I guess you could call it manners. I don't know, but it's weird.
This makes all the sense!
Technically I come from lower working class in the Amsterdam area, but my parents always taught me it was rude and crass to comment on people's homes or appearances. What I notice most about people from a different "class" is when it comes the response to bad etiquette. Someone from a lower class will usually point out that someone made a faux pas and make that person uncomfortable - the opposite of what etiquette is all about. People from a more elite background tent to ignore bad etiquette and pretent it didn't happen so they won't make the other party uncomfortable.
@@Papierrazzi Spot on, that´s the raw truth about the inferiority complex of some envious people who are constantly watching for any slip by others so as to find fault with them and expose their weak points so they can feel better about themselves.
Nadeel van directe mensen is, ze kunnen erg confronterend zijn.
Voordel van directe mensen: Je weet meteen waar je staat.
I'm from the Philippines! I stared learning /studying Dutch cause I'm gonna live there with my Dutch fiancé. I find it hard to pronounce most words especially the letter "G " and "SCH". day by day, I'll get used to it 😁
Ze hadden het over Enschede en ik dacht "nah ik voel niet dat het verschil zo groot is" en toen herinnerde ik me hoe boos mijn moeder en tante kunnen worden door mijn tante (aangetrouwd uit de Randstad) haar opmerkingen en altijd een mening hebben. Oeps
6:20
Wat ze zeggen: Erachter komen hoe jij het merendeel van je tijd besteed.
Wat ze eigenlijk willen weten: Hoeveel status en geld heb je dan weten we hoeveel respect we je moeten geven.
Precies
Hahah echt hè
Direct in the manner of speaking yes, no words wasted but I get the feeling sometimes not always said what they're thinking.
Not true, it's about being efficient, so there is never a second agenda or meaning. I worked alot in the UK and I really hated the English for this. Not saying what you mean and wasting time talking around the problem was for me a big sign of disrespect and inefficiency
@@mcfireballs3491 Dutch meetings are all but efficient though. After everybody has taken ample time to give his or her opinion the meetings normally is about to end and no real decision is taken. The positive is that the status quo is challenged. The drawback is that things can take very long before a decision is made.
@@aftp6646 They are efficient though, if a dutch meeting lasts 2 hours and a Belgium one 5 then we're doing a good job haha
@@GeneralPhanter At least the Belgians get to eat some proper meal in between though.
Je ziet het vaak in NON Nederlandse youtube filmpjes. eerst krijg je 5 minuten gelul. daarna komt pas wat je wilt zien. Nederlandse filmpjes zijn gewoon. wat je wilt zien. zonder poespas. om maar een voorbeeld te noemen. Maar even voor de duidelijkheid. Het is juist vriendelijk om direct te zijn.
Die 5 minuten onzin en dan de kern is gewoon een lokkertje om de slechre video te kijken hoor!
onzin
Dat is gewoon om de Algo™ te beinvloeden, de "ten minute mark" en zo. er zijn zat, *zat* niet-nederlandse vids en kanalen die dat ook niet doen. 'Tis waarschijnlijk eerder jouw personelijke algo die jouw dat soort treuzelende vids voorschoteld
Wow, never knew some Dutch people considered it unusual or negative to be asked about what their job is. Totally normal where I come from when you meet someone new to ask it, usually just as a way to find common-ground, further the conversation, show interest in them etc. 🤷🏾♀️
Where are you from ?
Very interesting topic: Does more directness make you feel more 'included'? Or does it readily 'include' others into their circle? Or is it just a way for people to leak out their thoughts without caring to think about how it 'hits' another person. Great conversation.
Wat Maarten zeg klopt: het ligt eraan waar je bent en de context.
In een academische setting van een hoog niveau in de universiteit van Delft, Groningen of Eindhoven zal directheid veel minder of niet de norm zijn. Maar eerder gerespecteerde nuance. Als je ergens bij een markt of festival staat in Amsterdam of Rotterdam dan weet je niet wat je meemaakt, hoe verschrikkelijk. Om twee uitersten te noemen.
Boeiee Ruurd ik proef kurk! Heee rukker flinke pens gekregen! Zo ongeveer?
Nou ja, als je dat zou zeggen tegen iemand waarmee je niet echt bevriend bent, dan ben je in principe een sukkel. Ook als je het serieus zou bedoelen naar iemand waarmee je goed bent bevriend. Je kunt het eigenlijk alleen doen als je weet dat de ander begrijpt dat het is om te dollen. En sommige Nederlanders vragen zich soms niet af wat de ander begrijpt of niet. Ze dóen het gewoon. 🤦♂️
Sander, ik zou dat zelf niet snel doen.
Wim Hof, he is why I want to learn Dutch. Direct is my middle name.
Directness is not intended to obtain a response that reveals the opinions of others, but is an attempt to validate one's self-image. Even prevarication or a refusal to respond can be most revealing to the questioner.
It's obvious really: when asking someone how much another earns, the answer is relevant only to the extent to which it allows one's position in society to be determined comparatively. Interestingly, it also reveals the social facets deemed most important in the questioner's life.
As for the facet important to the Dutch: directness as a virtue.
Wat ik als Nederlander wel moet toegeven is dat ik het zelf heel vervelend vond dat ik vroeger (nu 40 jaar) vaak de vraag kreeg van de vader/moeder van mijn nieuwe vriendinnetje, .... WAT DOET JE VADER? Het was niet confronterend omdat mijn vader een uitmuntende arbeider was en een gezin van 6 mensen te eten gaf. En ik me voor zijn beroep geen schaamte had. Maar alleen de vraag zelf gaf me een naar gevoel, .... En dan vroegen mijn ouders dat dan ook weer aan mijn niewe vriendinnetje, ... Dat was echt serieus tenenkrommend! Ik weet nogsteeds niet waar het vandaan kwam bij die generatie, ... maar ongemakkelijk was het wel voor iedereen die die vraag kreeg! Alsof je zelf niet goed genoeg zou zijn om wat je vader en moeder voor werk deden! Echt Typisch Nederlands!
DIRECT is the polite euphemism for RUDE.
vind het zo appart elke keer te zien dat iemand binnen rookt.
Dutch people like to speak directly to others, but they don't like to be the one receiving direct questions or talks
My husband told me I should stop telling people who are over for dinner they can't have seconds because I measured the leftovers out for tomorrow's dinner TT but it's just so practical~. That's my Dutch side.
Bijna twintig jaar in Brabant gewoond, maar daar kan je met je directheid echt niet terecht.
Als ze daar om 5u vragen of je mee blijft eten, bedoelen ze eigenlijk te vragen wanneer je weer vertrekt.
hahaha jajaja precies en dan zeggen ze dat terwijl ze op hun horloge kijken.
Ik blijf graag eten. En ook de nacht duurt hier relatief lang, dus ik blijf ook nog voor koffie met Bossche bollen. Mjam jam.
9:45 very important stuff. Man I love these videos
Toffe video
Ik vraag me heel erg af wat dit/een pannel vind van de maakbare samenleving. Zou een volgende video daar over kunnen gaan?
Ik mis alleen nog hoe de Nederlanders zelf omgaan met elkaar directheid. Als iemand bij mij op de koffie komt en tegen mij zegt "jeetje, wat een druk behang, zou ik zelf niet voor gekozen hebben". Dan reageer ik terug met een lach en knipoog "gelukkig hoef jijzelf hier niet te wonen". Heb zelf erg het idee dat Nederlanders de mening van andere allemaal niet zo persoonlijk nemen, of als kritiek en als je het er niet mee eens bent, is ook prima, even goede vrienden.
De directheid van de Nederlander lijkt in sociale situaties, waar je elkaar voor het eerst leert kennen, alsof je getest wordt.
5:13 dat heb ik gemerkt... kzweer ik ga helemaal stuk om deze....
Exactly why I often don't like to be here although I am Dutch myself.Mostly 2:00, although I like the previous determination of Maarten "the grumpy guy" van Rossem, probably because he is an historian even though it's all water under the bridge. Dutch is an incredible language btw!!!
Sometimes the Dutch are direct knowing full well they will offend- instead of getting the same message across diplomatically- that I think is rude and inconsiderate
Agree.. not all dutch of course... but sometimes i feel like there are some dutch people who are being direct because they are proud of it and want to be seen as unique and they just completely neglect the fact that their personal opinion is not necessary and they dont think about whether we want to hear their personal opinion which we never ask for... and in some cases, if we are being direct back at them, they can get offended as well 🤷🏼♂️ so i dont know where is the borderline 😆 not sure if it makes sense, but this is just my opinion...
Heerlijk van Nederlanders. Ik ben 15 jaar in Nederland en ik ben zelf heel direct. Heerlijk vind ik dat! In Aruba en Colombia waar ik ben opgevoed is het niet zo en dat brengt de maatschappij op een enorm grote vorm van roddel, nepheid en veel achter elkaar zijn rug zeggen. Liever lekker direct op zijn Nederlands. Luv u my Dutchies ❤🤙Wat de mensen van buitenlandse afkomst hier benoemen ken ik ook van mijn landen, maar ze vergeten te benoemen de gigantische nepheid en roddel dat het vaak ook in die landen met zich meebrengt om niet direct te zijn. Alles maar bewaren om later lekker achter elkaar zijn rug te gaan zeggen en dan weer met zo'n neppe glimlach staan voor degene weer. Verschrikkelijk is dit in andere landen. Daar hoort ook een stukje onzekerheidheid bij de mensen, die alles als een directe waarheid aannemen en niet als een mening van iemand anders. Waarom zou je niet snel gevraagd kunnen worden wat je doet voor werk? Dat is toch een superrr normale vraag 😅
kun je de ondertiteling iets hoger plaatsen in het vervolg?
Als je namelijk pauseert, vallen de player controls precies over/door de ondertiteling.
Het gaat af en toe best snel, ik denk zeker voor een niet-native en pauzeren is iets wat je denk ik vaak doet
I understand “direct” esp as a retired bank manager. Yet direct can also mean heartless. My sister, through no fault of her own has been the brunt of my Dad’s directness and that is not okay.
Direct doesn't have to mean inconsiderate, though often people seem to use "directness" as a shitty excuse for being inconsiderate.
They can be very direct. And they don't always like it when you treat them the same. They will give their opions, which is fine. But when you call them out on it on disagree they can become mean and viscious
Gek genoeg houd ik er de mening op na dat als je niet kunt dealen met redelijk directe vragen dat er eigenlijk iets mis is. En dan heb ik het niet over iets dat je niet wilt vertellen aan iemand die je net hebt ontmoet maar echt ''beledigd'' zijn door een vraag die eigenlijk heel normaal is, dat snap ik niet want direct zijn is toch echt de meest efficiënte manier van communiceren.
Working and living abroad gave me a slightly different perspective. Being open and honest is fine, but a little more tact helps to improve the relation (and the chance to achieve what you want).
Als vlaming vind ik Nederlanders ook vaak wat lomp en direct, ik schrik er altijd wel van omdat ik dit niet echt gewoon ben. Aan de andere kant is het ook wel te appreciëren, want wat heb je bijvoorbeeld aan een vergadering van 4 uur waar niets gezegd of beslist is, dan vergader je een half jaar verder nog steeds over hetzelfde... en ik vind het ook best lastig om te ontcijferen wanneer mensen het omgekeerde zeggen dat wat ze willen. (wat een directe opmerking van een vlaming, al zeg ik het zelf)
Zo wat een toffe gasten. Daarom houd ik zo van dit kanaal. Goed werk Bart!
Ik vindt het zo lasig. Mijn vriend is een Fransman en elke keer als ik bij zijn ouders in Frankrijk ben probeer ik m'n directheid in te houden. Maar door mijn over-beleeftheid krijg ik nu te horen dat ''oh zij is het met alles eens, ze eet altijd haar bord leeg, zij zegt nooit nee''. Dus nu heb ik het idee dat ik toch iets meer moet gaan toegeven aan m'n Nederlandse gevoelens en iets meer mening kan tonen en minder bang moet zijn om m'n toekomstige schoonouders voor het hoofd te stoten.
Groningen is ook wel strontlomp hoor, prachtig
2:13 deze one-liner vat het zo goed samen. Lol. Wauw.
Eens dat er onder Nederlanders ook een grens zit aan directheid, maar waar die precies zit is soms moeilijk weer te geven. Laatst kwam er een collega op bezoek bij mij thuis en het eerste wat hij zag was de grote tv in mijn woonkamer. Toen zei hij: "Jeetje, wat een grote tv. Dat zou ik zelf nooit in mijn woonkamer zetten. Ik vind het nogal pauper staan". En ik wist gewoon niet wat ik ermee moest. Ik vond het aan de ene kant beledigend, maar aan de andere kant gaf hij gewoon zijn mening.
Dat gaat te ver
Dat is ronduit onbeschoft!
Hoe kan een grote TV nu 'arm' overkomen? Raar
@@jpmillman1 "Pauper" als in "tokkie"?
@@jpmillman1 Arm in culturele zin waarschijnlijk. Een grote boekenverzameling komt niet arm over.
Ik ben Nederlander maar zo voel ik me bij sommige dingen absoluut niet zo.
De vraag "Wat voor werk doe je?", terwijl je die persoon niet of nauwelijks kent vind ik niet alleen brutaal maar ook zeer vermoeiend. Tijdens alle vervolg gesprekken word dan vervolgens steeds als aller eerste gevraagd: "En hoe gaat het op je werk?" Of nog erger: "En heb je al ander werk gevonden?" Alleen maar omdat je het soort werk wat je doet niet overeenkomt met de studies die je hebt gedaan. Keer op keer uit moeten leggen dat ik het naar mijn zin had op mijn werk en dus geen ander werk zoek. "Ja maar als je beter betaald werk kunt krijgen dan is dat toch hartstikke zonde?"
Ik heb zelfs een keer de vraag gehad hoeveel ik verdiende!!! En dan roepen dat dit geen brutaliteit is maar "gewoon direct" ??
Dus inderdaad zoals in dit filmpje word gezegd: Nederlanders zijn direct en daarbij dus ook veel te brutaal. Ik vind het belangrijker een gelukkig leven te hebben en me dus ook bezig te houden met dingen die veel belangrijker zijn dan werk. Onbegrijpelijk dat veel Nederlanders het hier blijkbaar niet mee eens zijn en toch blijven doordrammen met vragen over werk want zo zijn Nederlanders dus. Je kan jezelf aan nieuwe personen dus eigenlijk net zo goed voorstellen met je beroep ipv je naam: "Hoi, ik ben timmerman", "Hoi, ik ben advocaat", "Hoi, ik ben loodgieter", oh en dan het liefst er natuurlijk wel bij zeggen wat je inkomen is want dat willen Nederlanders ook weten. Ik denk dat ik bij Nederlanders niet echt een interessante indruk maak met: "Hoi, ik ben ongeneeslijk ziek-waardoor-ik-niet-langer-kon-werken-en-ja-ik-heb-een-uitkering-wil-je-weten-hoeveel?" Geen baan = niet de moeite waard. En ja, ik maak het daadwerkelijk mee dat mensen me nu niks meer vragen. Want ja, wat moet je iemand die geen baan meer heeft toch vragen als alles alleen maar om werk draait??
Ik kan wel begrijpen dat dat ziek vermoeiend is idd. "Wat voor werk doe je?" of "wat doe je in het dagelijks leven?" vind ik dan weer een heel normale vraag, gewoon omdat een persoon toch een heel groot deel van zijn tijd kwijt is aan zn werk en je daardoor een inkijkje krijgt in zijn of haar leven. Oftewel, een prima ijsbreker wanneer je iemand nog niet zo goed kent en iets zoekt om over te praten (en niet weer over het ellendige weer wilt beginnen). Vragen stellen over familie voelt nog directer en kan ook niet goed aankomen (zul je zien dat diegene net gescheiden is, of iemand heeft verloren ofzo), en ikzelf vind het juist heel erg persoonlijk om iemand over mijn hobby's te vertellen. Dus dan voelt werk als een goede middle ground die én zakelijk, én relatief veilig is. Maar je hebt wel gelijk als je zegt dat dingen te veel om werk draaien, en dat dit ook daardoor zo'n aantrekkelijke vraag is om te stellen. Wel een beetje gek dat mensen niets meer te vragen hebben als je geen werk hebt, I mean, tuurlijk is het een makkelijke vraag maar zeker niet de enige.
Ik heb daar dus ook een schurfthekel aan, precies om de redenen die jij noemt. Is ook lang niet altijd relevant voor wie iemand is. En de echte workaholic die z'n werk geweldig vindt en zich daarmee identificeert, brengt het onderwerp zelf wel ter sprake. Ik vermoed overigens ook dat veel Nederlanders dat doen omdat het juist een soort veilig, afstandelijk onderwerp is, waar je lekker inhoudelijk over kunt doorzagen zonder je écht in je gesprekspartner te verdiepen. En zo voelt het dan ook aan voor die ander....
Lieve Kim, ik volg je helemaal. Maar je kan ook lekker Nederlands reageren met: 'gaat je geen reet aan!' of 'bemoei je met je eigen zaken.'
Dan gooi je 't gelijk terug.
Even the Dutch disagree on what is acceptable and what is rude. I've had a situation where I came into work, and somewhere during the day a coworker told me "did you know you have a zit on your forehead?". I found it extremely rude, but the coworker thought it was acceptable to say.
If something similar happens nowadays I usually reply with something like "yes I noticed, did you know you have been gaining weight lately"? They usually get upset with me, after which I ask them why they think it's acceptable to comment on perceived flaws in my appearance, when I am not allowed to comment on theirs. I ask them if they tried to make me feel bad on purpose, or if they truly thought it was ok to comment on a coworkers appearance. It gets the point across pretty effectively, I have to say...
Personally I stick to the 5 second rule. If someone can fix it in 5 seconds (fly is open, spinach in their teeth), I'll discretely tell them. If it's not fixable in 5 seconds... pretent it's not there.
I feel like this is a pretty good representation of what most people tend to stick to. Some people are indeed a bit more direct, and others a bit less, but almost all of them will tell you if your fly is open or if theres some dirt on your face or something. And people will usually appreciate you telling them.
Why not consider the option that the coworker was merely trying to help you (albeit maybe in a clumsy way)?
Maybe he hoped you could cover it up or something, so other other people would stop staring at your forehead.
the only thing i see and read here is a foreigner that sees directness as rudeness and not as helpful. Your responds is mend to hurt that person, his comment is so you don't walk around with a big fat white zit on your forehead. It's easy not to understand and cherry pick what you find rude, but I'm sure you have enough moments and examples that directness was very helpful, but you choose this. Maybe come back and edit your comment when you lived here longer.
@@dannyboymac Funny, the only think I see here is someone making the assumption I'm not Dutch, and think it's "helpful" to comment on other people's appearance in the workplace.
Ik ben trouwens Amsterdammer in hart en nieren net als de vele generaties voor mij, volgens mij snap je niet helemaal mijn punt: dat Nederlanders het onderling niet met elkaar eens zijn wat acceptabel is en wat niet. Een punt dat je hebt bewezen door het niet met mij eens te zijn. Alleen waarom je denkt dat ik niet Nederlands ben... ik zie het maar als een compliment over mijn Engels.
Overigens zou ik oppassen met commentaar leveren op het uiterlijk van collega's. Op werk heb je een professionele setting en in plaats van een bot antwoord kan je ook ineens bij HR zitten omdat iemand heeft geklaagd over ongewenst gedrag of pesten.
Isn't it amazing that most (certainly not all) of the anecdote told by both foreigners or natives (in video or in comments) are about strangers that the person encounters rather than someone this person knows well? For instance, normally a person whom you know well will not ask questions like "wat voor werk doe je".
Maybe because a person that one knows well is normally perceived as an individual (with name, personality everything), while a stranger tends to be perceived as an anonymous "dutch" person and carries all the stereotypes one might expect & confirm? Surely, all those people who found dutch to be too direct, must have had dutch friends who they won't consider too direct? If this is true, is it reasonable to assume that all these friends are always exceptions?
Ik woon in Thailand waar ze overal super beleefd over doen en nooit direct zijn, na 2 jaar ben ik er nu wel klaar mee om zelf hele tijd te buigen en beleefd te doen en ik ga ook over op de recht voor zijn raap mentaliteit. Met gemixte resultaten
Dit verschild enorm tussen welke provincie/plaats je bent.
Het is precies die pragmatiek! Het alles zelf oplossen, zoals ik de banden onder me eigen auto zet. Als je dat in het buitenland verteld kijken ze je aan of ze water zie branden.
It's true the first thing I get to know about people when I meet them is their name, their job and usually their education. As a Dutch guy I don't see how that is strange
Ridiculing each other is also a form of directness. In Holland you can make fun of your partner, friends or yourself in a public setting. Which is completely not done in other cultures. My wife is Asian and I have gotten into trouble over this many times. In Asia you can't lose face in public. You can bring a big shame onto people if you ridicule them in public.
The big issue with Dutch people having an opinion about everything and everyone is that meetings can last hours. And that at the end of the meeting often no real decision is taken. After all it is considered undemocratic if the boss overrules the others. The good thing is that the status quo gets questioned since people are not afraid to open their mouth even if they are more junior. It can feel a bit anarchic at times.
Another peculiarity is that for people with (partial) foreign backgrounds it is impossible to really integrate. You will always be that one from that country for people. And people will often make vile comments.
Indeed! Dutch people always try to find a compromise. That is one of the reason why a meeting many times ends with no decision.
I think a point is well made here, most Ex-Pats are living in Amsterdam and the Randstad. Their experience is mainly Holland, not the rest of The Netherlands.
Die openingszin 🤣🤣 geweldig
I love these videos. Thanks Bart
"De Nederlander" waar het hier om gaat, komt toch meer neer op Hollanders.
Limburger?? ,😁
Die mevrouw met haar 5baansweg doet wel heeeeel erg alsof we allemaal elkaar kapotveroordelen de hele dag
Het lijkt me heel vermoeiend om in een ander land te wonen dan Nederland, man wat zou ik die directheid missen!
Ja daar kan ik inkomen. Toen we in Engeland woonden werd ik beoordeeld op hoe goed ik Engels sprak. Ik sprak heel goed engels, maar in feite kende ik de nuances van de taal niet en soms koos ik woorden die meer straattaal waren dan beleefde taal (dat leer je immers uit Amerikaanse films). Ik zag dan in de ogen van de mensen de afkeuring en dan begreep ik dat ik iets fouts gezegd had, maar niemand sprak me er direct op aan of verbeterde me. Ze namen kennelijk allemaal aan dat ik met opzet iets beledigends had gezegd. Dat vond ik heel moeilijk, want wie is er nou perfekt in een vreemde taal.
@@secret3957 Vooral Engeland is daar wel behoorlijk erg in. Erg traditioneel
@@Holland1994D klop, ze zeggen daar dus NIET wat ze denken, tenzij ze goede vrienden van je zijn. Ik heb dan toch liever dat mensen zeggen wat ze denken zodat je je fout recht kunt zetten.
@@Holland1994D Klopt. Ze zeggen daar dus NIET wat ze denken, tenzij ze goede vrienden van je zijn. Ik heb dan toch liever dat mensen direct zijn zodat ik mijn fout recht kan zetten.
Wat is er nou raar aan de vraag "wat voor werk doe je?"
Voor ons is dat niet raar om dat vrij snel te vragen, maar in het buitenland ligt dat anders. Je hebt daar meer tijd nodig om mensen elkaar te laten 'vinden'. Je gaat toch ook niet tegen een wildvreemde man vragen of zijn vrouw een miskraam gehad heeft? Een beetje in die trant moet je het zoeken. Wij zijn daar wel makkelijk mee, maar anderen niet meteen.
Dit is idd een standaard vraag, beetje in de vorm van 'how you going t'day?'. Maar wij Nederlanders hebben meer de neiging gelijk de detail in te gaan, waar in het buitenland, verschilt per land, zijn klein spraak gesprekken luchtiger. Wanneer ik weer in Nederland ben, irriteer ik me er echt mateloos aan hoe snel mensen hun meningen gooien. Begrijp heel goed dat voor een buitenstaander dat echt aankomt als 'wablief?!', 'wat zegt die nou?'. Het leuke hieraan is, ik kan gewoon zeggen dat ik het een stomme opmerking/vraag vind en niet hoef te antwoorden. Waarop je vaak een norse opmerking terug krijg dat ik niet zo dom moet doen, beats me but I don't care.
@@mrrit Je komt dus uit zuid Nederland, Wablief is geen Nederlands namelijk
@@dutchgamer842 Zuid Nederlands is ook Nederlands , het is misschien geen randstad Nederlands.
@@lejanvandijk4743 Wablief is geen Nederlands woord. Dat is dialect, buiten zuid Nederland is er wel meer dan randstad, jij bent er zo een die denkt dat er alleen maar de randstad bestaat
9:56 hahaha ik hoor mijn oma het zo zeggen! En het rare is zij bedoelt het niet negatief.
if a dutch citizen, polish citizen, american citizen travels to Madrid or Rome they will instantly notice how different people treat each other, you gotta be direct as hard in those cities
That’s Mediterranean culture , it’s intense on expression , dramatic , also Israeli and Lebanese are like that.. it’s not personal, here it’s meant more as direct type of interpersonal communication, observational in fact . Little drama.
De Nederlander is ''direct''. Eerder brutaal en respectloos naar anderen toe. Maar wij noemen het graag direct, want zo direct we dus NIET! Haha. In bijvoorbeeld Amerika weten ze binnen 3 minuten wat voor werk je doet, wie je vrouw is, en vooral erg interessant wat je binnen harkt qua inkomsten.
Als je een mening rechtuit uitspreekt , zet dat er vaak onbedoelt extra kracht bij.
Als je daardoor denkt: "Wat zegt die nou!?" , vraag dan door wat er precies bedoelt wordt.
Het is een beetje als een krantenkop , je moet het niet te serieus nemen en zelf het artikel erachter gaan interperteren, maar als het je een interessant onderwerp lijkt kun je erover doorgaan om het artikel te lezen.
Dit hoeft overigens niet , maar geef dit dan duidelijk aan en laat het onderwerp dan ook helemaal los intern. Ga er niet over piekeren.
Als iemand dus zegt "Rare neus", is dit niet een belediging , maar eigelijk een vraag , waardoor is je neus zo opvallend/anders.
Als je zou zeggen, ja dit en dit was gebeurd , dan zul je ook uit het vervolg zien dat het niet een belediging was maar gewoon een opvallend iets dat we duidelijk willen hebben, zodat het een non-issue word. Het uiterlijk van je neus boeit ons namelijk geen reet , maar we zijn nieuwsgierig naar de oorzaak en tegelijkertijd willen we bepaalde onzekerheid erover weghalen bij de persoon met de rare neus. Een rare neus met een logische verklaring is namelijk niet meer raar, dat is gewoon een neus.
Een tip. Nodig ook een (sociaal) geograaf uit. Dat is erg interessant, omdat ook binnen Nederland enorme verschillen zijn.