Ο ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΣ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 97

  • @MrDarkchaoticangel
    @MrDarkchaoticangel 7 років тому +5

    Υπέροχος..
    Μας αρέσουν αυτά τα δύσκολα κύριε Σταυρο!

  • @user-hz1oy6ni6kpaparovits
    @user-hz1oy6ni6kpaparovits 3 роки тому +1

    Απίστευτο το παράδειγμά σας κύριε καθηγητά να στε καλά μας δίνει τροφή σκέψεις .

  • @StarMarmar
    @StarMarmar 4 роки тому +7

    Αν γυριζόταν σήμερα το βίντεο στο 2020 θα έμπαινε ένα κεράκι «κορωνοϊός»😂😂

  • @billmosmos4620
    @billmosmos4620 2 роки тому +2

    Ειναι η θεωρια του block universe. Ολα εχουν συμβει ηδη ,παρελθον ,παρων και μελλον συνυπαρχουν και σε συναρτηση με τη θεση μας στο χωροχρονο μπορουμε να αντιληφθουμε αυστηρα και μονο τα γεγονοτα που μας επιτρεπεται. Ισως με την καταλληλη τεχνολογια θα μπορουσαμε να δουμε ολο αυτο block να ξετυλιγεται μπροστα μας! Παρομοιο consept με τον χωροχρονο πραγματευεται και η γερμανικη σειρα Dark η οποια συστηνεται σε οποιον διαθετει περισσια εγκεφαλικα κυτταρα για καψιμο.

  • @vasilisr7
    @vasilisr7 7 років тому +3

    Ωραιος ρε . Πολυ ομορφα καλοστημενο βιντεο και πολυ ωραιο .

  • @user-kouritis-o-minoitis
    @user-kouritis-o-minoitis 3 роки тому +2

    Γιατί όταν απομακρινεται περνει κλιση προς τα πίσω και αντίστοιχα μπροστά

  • @christostassis3356
    @christostassis3356 7 років тому +9

    Για ακόμα μια φορά εκπληκτικό και πολύ ενδιαφέρον βίντεο.
    Μπράβο κύριε Σταύρο

  • @blnik96
    @blnik96 7 років тому +2

    Συγχαρητήρια!!!! τρομερά τα βιντεάκια!!! (Από έναν φοιτητή οικονομικών με αγάπη για την φυσική)

  • @basiliskoutroumpas5577
    @basiliskoutroumpas5577 7 років тому +3

    μου ελυσες την απορια τι ειναι χωροχρονος .. πολυ ωραιο παραδειγμα ...

  • @alexgram1276
    @alexgram1276 7 років тому +13

    Παντα εβλεπα ξενα βιντεακια πανω σε αυτο το θεμα....αλλα το δικο σας με διαφωτισε...πραγματικα αυτο το θεμα ξεπερναει τα ορια του δικου μας μυαλου..γι αυτο και ειναι τοσο ενδιαφερον...

  • @anastasiosnikolaidis1221
    @anastasiosnikolaidis1221 4 роки тому

    Δύο πράγματα είναι σίγουρα, ως αξιώματα, ότι οι γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δεύτερον, το σύμπαν είναι πολυεπίπεδο. Κύριε Σταύρο, ήταν αρκετά κατατοπιστικό το βίντεο που ανεβάσατε. Ευχαριστούμε.

    • @ΌλγαΛυδάκη
      @ΌλγαΛυδάκη 6 місяців тому

      Ο Μάνος Δανέζης έχει πει, ότι οι γαλαξίες δεν απομακρύνονται μεταξύ τους, δλδ το σύμπαν δε διαστέλλεται, απλά εμείς το βλέπομε έτσι.

  • @vasilisr7
    @vasilisr7 7 років тому +2

    Προτεινεις κανα βιβλιο φυσικης για να διαβασω το καλοκαιρι ?

  • @elenakilol
    @elenakilol 7 років тому

    η πιο ωραία εξήγησει που έχω δει!!

  • @thanosalexopoulos6308
    @thanosalexopoulos6308 7 років тому +1

    Οπότε πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη ταχύτητα την οποία αν ξεπεράσει ο παρατηρητής που έρχεται προς τη γη, θα αρχίσει να βλέπει το μέλλον της για τον ένα και μόνο λόγο ότι έχει προλάβει όλες τις πληροφοριες του παρελθόντος και του παρόντος της γης, και θα βλέπει πάντα το μέλλον. Το θέμα είναι όμως ότι το σύμπαν διαστέλλεται και δεν πλησιάζει κανένας κανέναν βάσει του Hubble.

    • @r410a8
      @r410a8 7 років тому

      Thanos Alexopoulos Η διαστολή του σύμπαντος δεν είναι μία πραγματική κίνηση,τα ουράνια σώματα βρίσκονται σε κάποιες μεταβαλλόμενες αποστάσεις μεταξύ τους κι απλά ξεχυλώνει ο χώρος ανάμεσά τους.Η σχετικότητα μιλάει για κινούμενους παρατηρητές μή μηδενικής ενέργειας και μεγαλλίτερης από την ενέργεια ηρεμίας.Δηλαδή ισχύει ότι τα αντικείμενα απομακρύνονται αλλά αν αυτό συμβαίνει σε κατάσταση ηρεμίας τότε δεν παρατηρείται στρέβλωση πεδίου κι άρα χωροχρονικά συμβάντα σαν αυτά που περιγράφει το βίντεο.Επειδή όμως τίποτα δεν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας αυτά που λέει το βίντεο ισψύουν ανεξάρτητα από την διαστολή του χώρου.

    • @thanosalexopoulos6308
      @thanosalexopoulos6308 7 років тому

      R410 a Άρα το σύμπαν είναι σαν σταφιδοψωμο στο φούρνο, όπου οι σταφίδες(γαλαξίες) απομακρυνονται μεταξύ τους και η ψίχα(χώρος) στην οποία βρίσκονται διαστέλλεται. Αυτό το ξεχυλωμα χώρου όμως δεν γίνεται και στη μάζα οποιουδήποτε αντικειμένου? Η γη για παράδειγμα δεν αλλάζει μέγεθος. Άρα ο χώρος μεταξύ των γαλαξιών έχει άλλες ιδιότητες? Η απλά σε μικρή κλίμακα δεν παρατηρουνται μετρήσιμες αλλαγές?

    • @r410a8
      @r410a8 7 років тому

      Thanos Alexopoulos Στη μάζα δεν υπάρχει αλλαγή από όσο ξέρω.Η μάζα αλλάζει μόνο όταν αλλάζει η ταχύτητα.Το ξεχείλωμα του χώρου προς το παρόν είναι ένα μεγάλο μυστήριο.Παρ'όλ'αυτά οι ιδότητες του χωροχρόνου δεν αλλοιώνονται.Ακόμα όμως κι αν συμβαίνει αυτό που λες ισχύει ότι οι αλλαγές θα είναι μη μετρήσιμες και λόγω τάξης μεγέθους και λόγω σψετικότητας.Παρατηρούμε ότι όσο πιο μακρυά είναι ένας γαλαξίας με τόσο μεγαλύτερο ρυθμό απομακρύνεται γιατί η αλλοίωση της απόστασης είναι πιο έντονη.Αν ο χώρος μεταξύ δυο σειμειακών μαζών ξεχειλώνει με τον ίδιο ρυθμό τότε αν τα σημεία είναι πολύ κοντά π.χ. υποατομικά σωματίδια τότε δεν νιώθουν μία.Αλλά και να νιώσουν εφόσων η σχετική διαστολή σε μικροσκοπικό επίπεδο παραμένει σχεδόν ίδια η μεταβολλή στην μάζα δεν θα γίνει αντιληφτή γιατί δεν θα υπάρχει ανισομετρία.Π.χ αν μπεις σε διαστημόπλοι που κινείται με ταχύτητα στο 99 τοις εκατο του φωτoς για ένα ακίνητο παρατηρητή θα ζυγίσεις τόνους.Την διαφορά δεν θα τη νιώσεις μια και το ίδιο θα πaθουν τα παντα γυρω σου.Αν το διαστημόπλοιο ζύγιζε χίλοες φορές παραπάνω απο σενα εν ακινησία το ίδιο θα ζυγίζει και εν κινήσει.Με την ίδια λογική εφόσων μιλάμε για χωρόχρονο τα ίδια θα ισχύουν κι εκί.Δηλαδή και ο χώρος θα είναι σχετικός.Ξαναλέω όμως ότι η σχετικότητα αναφέρεται σε μη ήρεμα αδρανειακά συστήματα.Σχετικότηταστον χώρο παρατηρείται σε κινούμενους παρατηρητές μη μηδενικής ενέργειας ηρεμίας.Για την διαστολή λόγω ξεχειλώματος ότι και να σου πω μόνο υπόθεση θα είναι.

    • @victorsmith7470
      @victorsmith7470 7 років тому

      Δεν υπάρχει ξεχείλωμα χώρου σαν έννοια στη φυσική. Ο χώρος καμπυλώνεται απλώς και η καμπύλωση παίρνει κάποιες τιμές. Επίσης, το βάρος δεν έχει καμία σχέση με τη μάζα. Όταν έχεις v=0,9c για παράδειγμα μεγαλώνει η μάζα (κανείς δε μίλησε για βάρος) και καμπυλώνεται ο χώρος.

  • @nekfraye
    @nekfraye 7 років тому

    Συγχαρητήρια για τις δημοσιεύσεις σου! πολύ διαφωτιστικές. Μια ερώτηση : τι γίνεται με τις αποστολές voyager 1 και 2; Όσο απομακρύνονται από την Γη, το παρόν τους ευθυγραμμίζεται με το παρελθόν μας;!

    • @r410a8
      @r410a8 7 років тому +1

      nekfraye Τυπικά με βάση τη σχετικότητα ναι.Το θέμα είναι ότι για να αντιληφθείς τέτοια φαινόμενα χρειάζεσαι ταχύτητες συγκρίσιμες με αυτή του φωτός και οι ανθρώπινες αποστολές δεν διαθέτουν τέτοια προηγμένη τεχνολογία προς το παρόν.Στο εργαστήριο και με κατάλληλα όργανα πιθανόν να το παρατηρήσεις.

    • @nekfraye
      @nekfraye 7 років тому

      Φοβερό! Ευχαριστώ.

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  7 років тому

      ναι σωστά.. απίστευτο εε?

    • @nekfraye
      @nekfraye 7 років тому +1

      Stavros Louverdis Σαν σεναριο επιστ. φαντασιας.

  • @Thramboss
    @Thramboss 5 років тому

    Υπέροχο

  • @giannakos4081
    @giannakos4081 7 років тому +1

    Δηλαδη αν καταφερουμε να ταξιδεψουμε σε εναν αλλο πλανητη μπορουμε να ταξιδεψουμε στο παρον-μελλον;

    • @chaosad3177
      @chaosad3177 7 років тому

      Ένα αστέρι που είδες τώρα να πέφτει είναι παρόν για σένα αλλά παρελθόν για το ίδιο. Ο χωροχρόνος του αστεριού απέχει έτη φωτός απο τον χωροχρόνο το δικό σου,
      γι' αυτό πιστεύω πως για να ταξιδέψεις απο το παρόν στο παρελθόν ή το μέλλον, θα πρέπει να φτιαχτεί ένα "όχημα" που θα τρέχει με ταχύτητα - έστω και λίγο - μεγαλύτερη απο τη ταχύτητα του φωτός. 'Αρα ναι, εφ'όσον ξεπεράσουμε την ταχύτητα του φωτός. (?)

    • @victorsmith7470
      @victorsmith7470 7 років тому +3

      Το ερώτημα σου είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας προς το παρών. Επίσης είναι αδύνατο να ακουμπήσει σώμα με μάζα την ταχύτητα του φωτός διότι για να φτάσει ένα σώμα με μάζα την ταχύτητα του φωτός χρειάζεται άπειρη ενέργεια. Οπότε αδύνατον. Οι ταχύτητες που φτάνουν τα διαστημικά σκάφη σε σχέση με τη γη είναι της τάξης των 40000+ km/hour κάτι που είναι τίποτα συγκριτικά με την ταχύτητα των φωτονίων (ούτε το 1/100). Οπότε με αυτές τις ταχύτητες που έχουμε προς το παρών η διαστολή του χρόνου (time dilation) είναι απειροελάχιστη και δεν μπορεί να γίνει αισθητή απο κάποιον που έφυγε και επέστρεψε στη γη. Η διαστολή του χρόνου ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο μετά απο ένα σημείο (αυτό το σημείο είναι όμως 0,8c και πάνω). Οπότε αν μπορούσε η παρούσα τεχνολογία να πιάσει τέτοια ταχύτητα μέσω ενός spacecraft τότε ο ταξιδιώτης που θα έφευγε από τη γη (με 0,8c) θα επιβράδυνε το χρόνο του σχετικά με αυτόν της γης σε αρκετά μεγάλο βαθμο. Τα ρολόγια του θα χτύπαγαν πολύ πιο αργά και ξέρουμε ακριβώς πόσο πιο αργά σύμφωνα με εξισώσεις. Όταν θα επέστρεφε στη γη μετά από ένα χρονικο διάστημα, η διαφορά ηλικίας του με αυτή του πατέρα του θα είχε αυξηθεί (αν ζούσε ο πατέρας του ακόμα). Εν τέλη λόγω της χρονικής διαστολής συγκριτικά με το χρόνο της γης θα είχε ταξιδέψει στο μέλλον της γης. Με αυτή την έννοια δηλαδή θα ταξίδευε στο μέλλον. Ταξίδι στο παρελθόν είναι πρακτικά αδύνατον για κάποιον που θέλει να το κατορθώσει χρησιμοποιώντας την έννοια της ταχύτητας. Τέλος να πούμε πως οι έννοιες ταχύτητα και χρόνοι τον ρολογίων είναι προβολές του πραγματικού σύμπαντος στο αντιληπτό από την φυσιολογία μας κόσμο. Αυτός ο κόσμος (με τις ταχύτητες και τους χρόνους των ρολογιών) είναι ένας παραμοφωτικός και ευκλείδιος καθρέφτης που ονομάζεται χώρος mincowski. Μόνο αυτός ο χώρος είναι αντιληπτός από την ανθρώπινη φυσιολογία και είναι ψέτικος. Στο σύμπαν δεν υπάρχουν ταχύτητες ούτε χρόνος που μετράνε τα ρολόγια μας. Εσύ δημιουργείς την πραγματικότητά σου και αυτή η πραγματικότητα είναι matrix.

    • @mrhatman675
      @mrhatman675 5 років тому

      @@chaosad3177 an perasoume tin tahitita tou fotos den tha mporoume na taxidepsoume sto mellon alla sto parelthon gt otan ena soma perasei tin tahitita tou fotos o hronos metraei antistrofa gia afto episis mou fenetai adinato na to kanoume giati an kataferoume na ftasei ena soma tahitita fotos tha kolisei ston horohrono kai o hronos den tha iparhei gia afto

  • @nparasyris8807
    @nparasyris8807 7 років тому +10

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η γραμμή των γεγονοτων αποκτάει κλίση κατά την μετακίνησή του άλλου πλανήτη...

    • @ΜαριαΣοφια-τ6ξ
      @ΜαριαΣοφια-τ6ξ 7 років тому +3

      N Parasyris
      και εμενα αυτο το σημειο με μπερδεψε ..

    • @r410a8
      @r410a8 7 років тому +14

      N Parasyris Εξαιτίας του φαινομένου ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή για όλους τους παρατηρητές ανεξάρτητα της ταχύτητάς τους (η οποία είναι πάντα μικρότερη του φωτός).Συνέπεια αυτού είναι η διαστολή του χρόνου με μέτρο ανάλαγο της ταχύτητας του παρατηρητή που κινείται.Δηλαδή ότι στο βαθμό που ο παρατηρητής από τον άλλο πλανήτη σε πλησιάζει ο χρόνος κυλάει γι αυτόν πιο αργά άρα προλαβαίνει το μέλλον σου ενώ αν απομακρύνεται τότε προλαβαίνει για τον ίδιο ακριβώς λόγο το παρελθόν σου. διότι η πληροφορία που έχεις ήδη εκπέμψει φτάνει σε αυτόν πιο αργά σε σχέση με το να σε πλησιάζει.

    • @victorsmith7470
      @victorsmith7470 7 років тому +4

      Η διαστολή του χρόνου (time dilation) και η συστολή του μήκους (length contraction) δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Είναι προβολές του πραγματικού τετραδιάστατου σύμπαντος (που δεν μπορείς να αντιληφθείς) στον τρισδιάστατο που μπορείς να κατανοήσεις. Ούτε διαστολή του χρόνου υπάρχει, ούτε συστολή του μήκους. Αυτά όλα είναι προβολές / σκιές του τετραδιάστατου συνεχούς στην πραγματικότητα που μπορείς να αντιληφθείς εσύ. Ο καθρέφτης δηλαδή πάνω στον οποίο βλέπεις εσύ όλα αυτά τα γεγονότα (χώρος minkowski).

    • @mrhatman675
      @mrhatman675 5 років тому +1

      As to poume apla to fos gia enan paratiriti pou pige se enan allo paratiriti kai girise piso ston proto paratiriti dianiei megaliteri apostasi se shesi me enan paratiriti pou inai pio konta sto arhiko paratiriti etsi otan to fos ftasei ston proto paratiriti tha blepei ti ekane o defteros paratiritis tin stigmi pou pige to fos ston deftero paratiriti ala tin ora pou tha girnaei piso to fos ston proto paratiriti me tin pliroforia to ti ekane o defteros paratiritis tote o defteros paratiritis tha kanei kati allo ala to fos tin ora pou tha diadosei to ti ekane o defteros paratiritis ston proto ekini tin ora tha kanei kati allo kai ohi tin pliroforia pou edose to fos ston proto paratiriti den mporo na to exigiso!!!!!!!!!! Ala to eho katalabei i ironia inai oti ipa oti ipa as to poume pio apla kai ta berdepsa

    • @mrhatman675
      @mrhatman675 5 років тому

      @@r410a8 pos omos katafernei o paratiritis tou allou planiti otan se plisiazei na dei to melon sou afto den katalabeno afou gia na ftasei to fos apo ton allo paratiriti ston paratiriti pou plisiazei pernei kai afto hrono mesa se afto ton hrono o allos paratirits gia paradihma tha kanei kati allo kai i pliroforia pou tha dosei to fos ston paratiriti pou plisiazei tha inai stin ousia to parelthon tou paratiriti pou inai akinitos

  • @dimitrisveroia
    @dimitrisveroia 5 років тому

    Οπότε αν ενας πλανήτης μας πλησιάζει και απέχει 5.000 ετη φωτός και το τώρα το δικό του προβάλει στο 7500 το δικο μας, θα βλέπουν το 2500 σε εμας;

  • @lamproskoklas5461
    @lamproskoklas5461 2 роки тому

    Ο χελο Κίτι έχει 2017 μετά Χριστό?

  • @whoami_712
    @whoami_712 4 роки тому

    Ερώτηση!(ας απαντήσει κάποιος σχετικός)
    Στο 6:11 λέτε ότι "εάν απομακρυνθεί ο πλανήτης θα πάψει η γραμμή τον γεγονότων να είναι κάθετη και θα έχει κλίση" πως ξέρουμε ότι στον χωροχρόνο αυτές οι γραμμές είναι κάθετες;
    Όταν είσαι παρατηρητής από άλλον πλανήτη, εντός ή εκτός του ηλιακού συστήματος, ποια γεγονότα θα βλέπεις;

  • @Killingbowgr
    @Killingbowgr 7 років тому +1

    με μπέρδεψες σήμερα λίγο Σταυρο.. Ίσως έχω έλλειψη γνώσεων επί του θέματος για αυτό και έχασα την μπάλα, Πάντως σε ευχαριστώ που στα εννιά μισή περίπου λεπτά που προσέφερες γνώση

  • @labisms
    @labisms 4 роки тому

    Εξαιρετικό βίντεο απλό και πολύ ενδιαφέρον! Πολύ ευγενικό αυτό που κάνετε για άτομα που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, αλλά τους αρέσει η αναζήτηση.. Έχω μια απορία κύριε @Stavros Louverdis.. Από τη στιγμη που έχουμε μια από απόσταση (πχ40 έτη φωτός)εμείς 2020 και εκείνος πάλι 2020. Εμείς τώρα θα βλέπουμε στο 1980 το δικό του. Αν πλησιάσουμε εμείς με τη ταχύτητα του φωτός (λέμε) δεν θα βλέπουμε το 2040 στο 2020 το δικό του μέχρι φτάσουμε να μαστε μαζί 2060 ? Που κάνω λάθος και δεν βγαίνω στο μέλλον ;

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 роки тому +1

      Δεν θα κάνουμε 40 χρόνια για να φτάσουμε. Μην κάνετε τέτοιους υπολογισμούς δεν ισχύουν 😊

  • @pantognost
    @pantognost 3 роки тому +1

    Καλό θα είναι αγαπητέ συνάδελφε (υποθέτω ότι είσαι φυσικός), πριν αρχίσεις να εξηγείς τέτοια θέματα να τα έχεις καταλάβει ο ίδιος. Τραβάς αυθαίρετες γραμμές και λες στον κόσμο ότι όταν κινείται κάτι μακρυά θα «βλέπει» το παρελθόν (τι θα πει αυτό - όλα τα αστρικά σώματα βλέπουν το παρελθόν γιατί το φως κάνει χρόνο να φτάσει εκεί) ενώ αν κινείται κοντά θα «βλέπει» το μέλλον (ποτέ δεν βλέπεις το μέλλον για να γίνει αυτό θα έπρεπε να είσαι έξω από τον κώνο φωτός) και καταλήγεις σε κάτι φιλοσοφικά που όμορφα είναι αλλά σχέση με φυσική πραγματικότητα δεν έχουν.
    Το ωραίο είναι ότι σου λένε μπράβο και άνθρωποι που δεν ξέρουν και τους παραπληροφορείς καταλαβαίνω άθελα σου.
    Καλή η αγάπη για την μοντερνα φυσική αλλά ας την εμπαιδώνουμε πρώτα για να την μεταλαμπαδεύουμε σωστά.
    Το μόνο που αλλάζει από την παρατήρηση όταν ταξιδεύουμε προς η από ένα αντικείμενο είναι…το χρωμα φωτός. Ξεχασες το βασικό αίτημα της σχετικότητας που είναι η σταθερή ταχύτητα πληροφορίας, πράγμα που αναιρεί όλα τα α παράδοξα αιτιότητας που υπονοείς με την «φιλοςοφια» και γι αυτό έκανες όλα αυτά τα όμορφα με τα κεράκια και τις γραμμές που είναι τελικά…λάθος.
    Συνέχισε την δουλειά σου, χρειάζεται, ξέρε το αντικείμενο όμως πρώτα.

    • @pantognost
      @pantognost 3 роки тому

      @@StavrosLouverdis ναι αγαπητέ φίλε, δεν έψαξα το κανάλι σου. Αν υπάρχει κάποια θεωρία που λέει ότι στα 10 σωστά βίντεο δικαιούσαι ένα λάθος, δεν την ξέρω. Όμως δεν πάει έτσι. Ας είσαι καλά και εφόσον αγαπάς την επιστήμη συνέχισε αλλά με λίγο περισσότερη επιμέλεια σε τέτοια λεπτά θέματα.

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 4 роки тому

    Σταυρο γνωριζω οτι εισαι πιστος υποστηριχτης της διαστολης του χωρου. Μπορεις να μου εξηγησεις σε παρακαλω στον ενιαιο χωροχρονο, αυτο τι σημαινει για τον χρονο;

  • @spirossp728
    @spirossp728 7 років тому

    απο οσο ειδα ωραιο βιντεο αυριο θα το δω ολοκληρο!!

  • @vaschris8325
    @vaschris8325 6 років тому

    Μπορει καποιος να μου εξηγησει με ποια λογικη η γραμμη των γεγονοτων αποκτα κλιση οταναοιμακρυνεται ο αλλος πλανητης??

    • @danae7166
      @danae7166 5 років тому

      Η κίνηση είναι έλλειψη για αυτό δεν είναι ευθεία όπως το βλέπουμε στο χαρτί

  • @xhulioxhelilai9346
    @xhulioxhelilai9346 7 років тому

    Ευχαριστούμε πολύ για το βίντεο. Πάντως προσωπικά δεν έχω πειστεί ακόμη για την θεωρία του αινσταιν(βέβαια γνωρίζω ελάχιστη φυσική),δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ο χρόνος αλληλεπιδρά με τον χώρο. Πάντα είχα και έχω την εντύπωση ότι ο χρόνος είναι κατι που εμείς φτιάξαμε,για να διευκολύνουμε ουσιαστικα την ζωή μας. Για την ώρα το μυαλό μου δεν έχει αντιληφθεί το παραμικρό για την θεωρία και θα ήθελα πολύ να την συλλάβω καθώς και να μάθω πως και αν αποδεικνύεται. Όπως και να έχει,είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχουν στο ελληνικό community βίντεο με ουσιαστικό περιεχόμενο και ωφέλιμα για τον θεατή. Ευχαριστούμε και πάλι!

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  7 років тому +1

      +xhulio xhelilai Σε ευχαριστω για τα καλα σου λόγια. Δεν εχει σημασία αν ξέρεις η όχι φυσικη..οι απαντησεις μπορει να έρθουν απο την ποίηση την λογοτεχνία..κλπ. Το σημαντικό κατα την γνώμη μου ειναι να αναρωτιέσαι..

    • @victorsmith7470
      @victorsmith7470 7 років тому

      Δεν είναι θέμα αν πιστέυεις σε μια θεωρία που αποδεικνύεται κάθε μέρα με 1000 τρόπους. Έχει αποδειχτεί και τέλος. Είναι σα να λες πως δεν έχεις πειχτεί για τον αν η γη είναι καμπύλη ή επίπεδη όπως έλεγαν παλιά. Επίσης επειδή κάτι δεν μπορείς να αντιληφθείς με την ανθρώπινη φυσιολογία σου δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Τέλος να σου πω ότι ο χρόνος των ρολογιών δεν έχει καμία έννοια στο πραγματικό σύμπαν.

  • @coffeeapplepie5045
    @coffeeapplepie5045 7 років тому

    Πραγματικα εκπληκτικο βίντεο. Πολύ έξυπνη η ιδέα με τα κεράκια και το σκοτάδι...
    Μια ερώτηση όμως αυτό έχει καμία σχέση με την θεωρία ότι ο χωρόχρονος είναι κυρτος(αν υπάρχει και κάτι τέτοιο και αν έχω καταλάβει σωστά)?

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  7 років тому +1

      Σωστά.. ψάξε το έχει ενδιαφέρον..!!

    • @victorsmith7470
      @victorsmith7470 7 років тому

      Ναι έχει άμεση σχέση και περιγράφεται με εξισώσεις.

  • @theyellowmonkey1487
    @theyellowmonkey1487 7 років тому

    αρα ο χρόνος εχει μη γραμμική πορεία και για άλλη μια φορα ολα εξαρτώνται απο τον παρατηρητή;

  • @nikossfarnas
    @nikossfarnas 7 років тому

    Η γραμμή με την κλίση που δείχνει το βίντεο, είναι μια γενέτειρα του λεγόμενου κώνου φωτός και μάλιστα του παρελθόντος, που σχετίζεται με καθέναν ξεχωριστά κινούμενο παρατηρητή. Οι πλάγιες αυτές ευθείες είναι οι τροχιές ΜΟΝΟ του φωτός όπως τις βλέπει ο κινούμενος παρατηρητής. Γι αυτό και το βίντεο έχει φτιαχτεί με κεράκια, μόνο που δεν το λέει καθαρά.
    Ο ορίζοντας γεγονότων έχει έχει άλλη σημασία και εμφανίζεται στη γενική θεωρία της σχετικότητας όταν οι μάζες καμπυλώνουν τον χωροχρόνο.
    Για όποιον θέλει κάποια αρχικά πράγματα για τον κώνο φωτός εδώ:
    users.sch.gr/kassetas/appleMinkowsi0.htm

  • @0303leizar
    @0303leizar 7 років тому +1

    μπράβο σας.αρα ο χρονος σαν έννοια δεν υφίσταται με τον τροπο που το αντιλαμβανόμαστε.μηπως δεν υπάρχει γραμμικος χρονος;

    • @ufo7143
      @ufo7143 4 роки тому

      @@r410a8 σε κβαντικο επιπεδο υπαρχει το παραλληλο συμπαν δλδ αμα πας στο 1939 και σκωτοσεις των χιτλερ τοτε πας σε ενα παραλληλο συμπαν οπου ο δευτερος παγκκσμιος πολεμος δεν γινετε και απο το 1939 μέχρι. Το 2020 τα γεγονότα εχουν αλλαξει κατα 30% οποτε ο χρονος δεν ειναι γραμικος αλλα ο χρονος ειναι αναλογα με την επιλογη μας στην ουσια πολλαπλασιαζετε

  • @ΓιώργοςΤσιτλακιδης

    Στο 2020 μόνο καλά δεν συνέβησαν.

  • @kostaskats5222
    @kostaskats5222 7 років тому +1

    αχ και να σε ειχα καθηγητη

  • @ΜαριαΣοφια-τ6ξ
    @ΜαριαΣοφια-τ6ξ 7 років тому

    Εφοσον ειπατε οτι ολα τα γεγονοτα εχουν συμβει απλα εξαρταται απο το σημειο του χρονου που βρισκομαστε εμεις μπορουμε να πουμε οτι η κινησεις μας ειναι προκαθορισμενες ;
    Κι αυτο το ερωτημα ειναι καπως φιλοσοφικο και ξεπερναει τα ορια της λογικης μας απλα αν μπορειτε να με διευκολυνετε ..

    • @r410a8
      @r410a8 7 років тому +1

      maria sofia Οι κινήσεις δεν είναι προκαθορισμένες απλά κάτι που εσύ θα κάνεις τώρα κάποιος που σε πλησιάζει σε έχει ήδη δει να το κάνεις ενώ κάτι που ήδη έκανες κάποιος που απομακρύνεται από σένα ΘΑ σε δει να το κάνεις.

    • @ΜαριαΣοφια-τ6ξ
      @ΜαριαΣοφια-τ6ξ 7 років тому +1

      R410 a
      Μαλλον αυτο ειναι .. ευχαριστω

  • @chrissci-enthusiast5211
    @chrissci-enthusiast5211 6 років тому

    Αναφορα σε θεωρια Α και Β χρονού?Σωστα?

  • @radiopentagramo5912
    @radiopentagramo5912 3 роки тому

    Και αυτό το κινηματογράφημα ενδιαφέρον. Όμως, αν δεν υπήρχε η εμπορική-διαφημιστική συνιστώσα, θα ήταν καλύτερα! Θα μου πεις, στο φροντιστήριο φίλε στα παίρνω και δεν σε διακόπτει κανείς, εδώ κάνω διαφήμιση, τόσο των φροντιστηρίων μου, όσο και προϊόντων. Θα πορούσε όμως η διαφήμιση των προϊόντων να είναι στην αρχή και το τέλος των βίντεο, όχι να αποσπούν την προσοχή του παρακολουθούντως, είναι προκλητικό και προσβλητικό! Επισημάνσεις από έναν φιλομαθή που ενοχλείται όταν το κέρδος σκοτώνει τη γνώση!

  • @Kollia888
    @Kollia888 4 роки тому

    να ρωτήσω;... γιατί όταν κινείται κάτι στο χώρο όπως εδώ λέτε για τους πλανητες και αλλάζει η θέση τους,αυτό έχει σχέση στην προβολή του χρόνου;... εντάξει οι πλανήτες κινούνται ...ο χρονος όμως κινείται το ίδιο,εννοώ με τον ίδιο Ρυθμό...οπότε γιατί αυτά τα δύο τα συσχετιζουμε ; αφού σημασία έχει ότι συμβαίνουν ταυτόχρονα... άρα;... αν είχαμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε την ίδια στιγμή στον άλλον πλανήτη με διακτινισμο ας πούμε, θα ζούσαμε την ίδια εποχή... γιατί λέτε ότι όταν μεταβάλλεται η απόσταση χώρου μεταβάλλεται και ο χρόνος;... ο χώρος μπορεί να μεταβληθει,ο χρόνος όμως δεν μετράει το ίδιο παντού στο διάστημα;... εννοώ ή εδώ ή κάπου μακρυά την ίδια μονάδα μέτρησης έχουμε...άρα γιατί όταν μεταβάλλεται η καμπυλότητα της απόστασης ή του χώρου αλλάζει και ο χρόνος;... αυτό δεν καταλαβαίνω...

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 роки тому +1

      ua-cam.com/video/idsw99SSwKc/v-deo.html

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  4 роки тому +1

      Αυτό το βίντεο μπορεί να σας βοηθήσει. Καλή συνέχεια :)

    • @Kollia888
      @Kollia888 4 роки тому +1

      @@StavrosLouverdis ευχαριστώ👍στ αγγλικά το κατάλαβα καλύτερα το θέμα κίνησης σώματος...

  • @ioannis_Stylios
    @ioannis_Stylios 7 років тому +2

    Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν ο χρόνος ουσιαστικά είναι χώρος. Αν όμως ο κόσμος έχει τέσσερις πανομοιότυπες διαστάσεις, γιατί συμβαίνει να υπάρχει διάκριση μεταξύ του χρόνου και των τριών άλλων του χώρου; Η απάντηση που δίδεται είναι ότι η νόηση μας είναι που περιπλέκει την κατάσταση, κάνοντάς μας να αντιληφθούμε τις δύο οντότητες σαν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Αν ισχύει ότι Χρόνος = Χώρος, και αν ο τρόπος που ο χρόνος και ο χώρος γίνονται αντιληπτοί εξαρτάται από την φυσική σύσταση του αντιλαμβανόμενου όντος, αν δηλαδή αποτελείται κυρίως από μάζα τότε ο χρόνος ρέει και ο χώρος είναι· ενώ αν αποτελείται κυρίως από ενέργεια τότε ο χώρος ρέει και ο χρόνος είναι, τότε η εικόνα του σύμπαντος που προκύπτει είναι η εικόνα ενός “παγωμένου” κόσμου, τον οποίο μερικοί επιστήμονες αποκαλούν «μονολιθικό κόσμο», “block world” (Dickson σ. 165-174). Σε ένα τέτοιο κόσμο, κάθε γεγονός που συνέβη ή που πρόκειται να συμβεί υπάρχει ήδη εκεί, κείται στο τετραδιάστατο χωροχρονικό συνεχές.
    Ας υποθέσουμε ότι ο χρόνος είναι ακόμα μια χωρική διάσταση, εξαιρετικά παρόμοια με τις άλλες τρεις και μόνο η νόηση μας ευθύνεται για την “πολυπλοκοποίηση” της όλης εικόνας, κάνοντας τον χρόνο να φαίνεται τόσο διαφορετικός ενώ στην πραγματικότητα του χωροχρονικού συνεχούς, τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν αλλάζει και όλα είναι παγωμένα.
    Οπότε αν τίποτα δεν ρέει, τί συμβαίνει με τις δικές μας σκέψεις; Είναι κι αυτές παγωμένες;
    “Παγωμένες σκέψεις” σημαίνει νοητικά μοτίβα που υπάρχουν ταυτόχρονα πριν και μετά το “τώρα” το οποίο είναι μια απλή ψευδαίσθηση του τριδιάστατου εαυτού μας. Εάν ο χρόνος είναι παγωμένος, οι σκέψεις μας δεν μοιάζουν και πολύ σαν σκέψεις πλέον. Γιατί με αυτόν τον τρόπο οι μελλοντικές μας σκέψεις είναι ήδη σχεδιασμένες. Το “τώρα μας” (ο τριδιάστατος εαυτός μας) δεν γνωρίζει τις μελλοντικές μας σκέψεις, οπότε αυτές εμφανίζονται σαν να μην τις έχουμε κάνει ακόμα. Αλλά στην πραγματικότητα - στην παγωμένη πραγματικότητα - ο τετραδιάστατος εαυτός μας τις έχει όλες εντός του. Κατά συνέπεια, εμείς (οι πλήρως, τετραδιάστατοι ) δεν σκεφτόμαστε. Νομίζουμε ότι σκεφτόμαστε, αλλά πλανώμαστε. Η πλάνη μας προέρχεται από το ότι έχουμε την αντίληψη μιας τριδιάστατης “προβολής”του τετραδιάστατου εαυτού μας ανά πάσα στιγμή, και τη διατήρηση στην μνήμη μας μερικών παραστάσεων προηγούμενων προβολών του εαυτού μας. Αλλά στον τετραδιάστατο εαυτό μας δεν υπάρχουν τέτοιου είδους χρονικές προβολές, παρά μόνο εμείς σαν ένα συνεχόμενο, μακρύ, τετραδιάστατο “τεμάχιο”, από τη γέννηση ως το θάνατο. Και αυτό το “τεμάχιο” δεν σκέφτεται. Είναι ακριβώς όπως ένα CD που το βλέπουμε στην ολότητά του να μη παίζει καμία μουσική.
    Αν οι σκέψεις μας, συμπεριλαμβανομένων και των μελλοντικών, κείνται όλες στο τετραδιάστατο χωροχρονικό συνεχές, τότε στην πραγματικότητα δεν αποφασίζουμε τίποτα με τη δική μας ελεύθερη βούληση. Μας δίνεται η ψευδαίσθηση ότι αποφασίζουμε, γιατί το“τώρα μας” είναι απληροφόρητο σχετικά με τα μελλοντικά μας “τώρα”. Αλλά τί σημασία έχει τί ξέρει ή αγνοεί το “τώρα μας”. Οι μελλοντικές αποφάσεις μας είναι προαποφασισμένες, οπότε... Και η ελεύθερη βούληση είναι μια αυταπάτη.
    Αλλά εάν ο τετραδιάστατος εαυτός ας δεν σκέφτεται, έπεται ότι η ίδια η νόηση είναι μια ψευδαίσθηση. Τί νόημα, τότε, έχει το να πούμε ότι “υπάρχουμε”;
    Η ύπαρξη μας μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο μέσα στο χρόνο: κάτι μπορεί να είναι τώρα εδώ, και συνεχίζει να βρίσκεται εδώ (ή εκεί) λίγο αργότερα, οπότε και λέμε ότι συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ αυτών των δύο χρόνων. Εάν ο χρόνος δεν ρέει, εάν έχει την ποιότητα του χώρου, τότε τί νόημα έχει να πούμε για οτιδήποτε ότι “υπάρχει”; και εάν η νόηση είναι μία ψευδαίσθηση, πώς μπορεί κάτι να γίνει “αντιληπτό”;
    Πόρισμα: Δεν υπάρχουμε! Χμ…
    Αλλά αυτό πάει και ακόμη παραπέρα, αν ο Θεός είναι ένα νοήμον Ον τότε Ούτε ο Θεός υπάρχει.
    Αν λοιπόν όλο αυτό που ζούμε, όπως προκύπτει από τη θεωρία της Σχετικότητας (ΘτΣ), είναι μια ψευδαίσθηση και προβολές του χρονοχωρικού συνεχούς, που η νόηση μας είναι που περιπλέκει, τότε γιατί προκύπτει από όλα αυτά ότι ούτε η νόηση μας υπάρχει; Επίσης, ακόμη και αν αυτός ο κόσμος δεν υπάρχει, η ψευδαίσθηση του Υπάρχει. Πώς είναι όμως δυνατόν να υπάρχει αυτή η ψευδαίσθηση του κόσμου που βιώνουμε αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη διανοητική δραστηριότητα, στο χωροχρονικό συνεχές, για να τη δημιουργήσει;
    Ερώτηση: Μήπως ο Αϊνστάιν έκανε λάθος;

    • @spartanhllacedaemon7049
      @spartanhllacedaemon7049 7 років тому

      Πολυ καλη και συμπηκνωμενη αποψη.Οι εννοιες σου βεβαια,δεν γινονται ευκολα αντιληπτες "σε μας τους κοινους θνητους".Ισως,το ολο δημιουργημα να ειναι Θεϊκο και παραλληλα μη αντιληπτο!Νομιζω το ολο θεμα ξεφευγει απο την εννοια της φιλοσοφιας.

    • @tonytherm388
      @tonytherm388 7 років тому

      Στη μητέρα σου το είπες; Με ταξίδεψες στον χρόνο κανοντάς με να ζήσω στην ψευδαίσθηση οτι είμαι ο πατέρας στον χώρο της συγκεκριμένης διαφήμισης!

    • @nikas1684
      @nikas1684 6 років тому

      Προσπαθεις να λυσεις ενα μυστηριο που ειμαστε πολυ μακρια σαν ανθρωποτητα για την λυση του.Μπραβο για την σκεψη σου

    • @giannislazaridis6788
      @giannislazaridis6788 6 років тому

      μου έχεις κάνει το μυαλό μου κιμά!

    • @riemann80
      @riemann80 6 років тому

      Η αιτία της ύπαρξης είναι θεμελιώδες ερώτημα της φιλοσοφίας και έγινε πολύ συζήτηση τους αιώνες που πέρασαν. Τί σημαίνει ότι κατι υπάρχει? Και πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ύπαρξη από την ψευδαίσθηση? Π.χ. μια θεωρία που ειναι κομμάτι της κβαντομηχανικής λέει ότι τα αντικείμενα δημιουργούνται τη στιγμή που τα παρατηρούμε. Επίσης μια απάντηση για την περίπτωση του άνθρωπου έδωσε και ο Descartes με το περίφημο cogito ergo sum.

  • @ufo7143
    @ufo7143 4 роки тому

    Καλο ακουγετε αλλα ειναι λαθος γιατι πολυ απλα αναλογα με τις επιλογες μας δημιουργητε ενα παραλληλο συμπαν οπου το γεγονος αυτο μπορει να εχει συμβει η να μην εχει συμβει αρα γ διαστολη του χωρου δεν εμπιρεαζει των χρονο γιατι ο χρονος ειναι σταθερος η γνωμη μου

  • @axanthas27
    @axanthas27 2 роки тому

    Στο βίντεο που παρουσιάζετε δε λαμβάνεται υπόψιν ο χρόνος που θα χρειαστεί ο ένας πλανήτης να δει τα γεγονότα του άλλου. Αναφέρεστε στην δημιουργία ταυτοχρόνων γεγονότων εκεί και εδώ. Άρα τι σχέση έχει αν πλησιάζει η απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο?

  • @giorgostzikas7054
    @giorgostzikas7054 7 років тому

    κατσε ρε φιλε αφου εμεις βλεπουμε τον αλλον πλανητη με 4 χρονια καθυστερηση αν πλησιασει σε μας κατα πχ 0,5 ετος φωτος τοτε θα τον βλεπουμε απλα με 3,5 χρονια καθυστερηση το ιδιο και αυτος αν πλησιασουμε εμεις

    • @StavrosLouverdis
      @StavrosLouverdis  7 років тому +1

      όχι δεν είναι έτσι..αφορά την ειδική θεωρία της σχετικότητας όχι απλά την ταχύτητα του φωτός.

    • @r410a8
      @r410a8 7 років тому

      Δεν πάει έτσι φίλε γιατί όσο θα κινείται για να μας πλησιάσει ο χρόνος θα κυλάει γι αυτόν πιο αργά,άρα το μισό έτος που μετράμε εμείς γι αυτόν θα είναι λιγότερο οπότε θα τον βλέπουμε με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 3,5 ετών κι αντίστοιχα αυτός θα μας βλέπει με καθυστέρηση μικρότερη του 0,5 ετών.
      Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή για όλους τους παρατηρητές.