mad Πρέπει να κάνεις μήνυση στο κανάλι για συκοφαντική δυσφήμηση. το να υποστηρίζεις μουρουτη δεν είναι εφικτό σε κανενα σύμπαν είναι εκτός εύρους πιθανοτήτων σου!!😂
Να συνεχίσεις αυτό που κάνεις ακόμη και όταν αντιληφθείς πως δεν υπάρχει η απήχηση που προσδοκούσες εξαρχής,μερικά διαμάντια παραμένουν για πολύ καιρό θαμμένα πριν βρεθούν και αξιολογηθούν αναλόγως
Σταματάει ένας αστυνομικός τον Σρέτιγκερ. Α: Καλησπέρα σας κύριε. Έχετε κάτι στο πορτ-παγκαζ σας? Σ: Ναι έχω την γάτα μου. - Μπορείτε να μου ανοίξετε να ρίξω μια ματιά? Α: Μα κύριε μου η γάτα σας είναι νεκρή! Σ: ΝΑ! ΕΙΔΕΣ ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ?! Με εξιτάρει περισσότερο η ιδέα της αβεβαιότητας άρα θα πήγαινα με την ερμηνεία της Κοπεγχάγης, αν και η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ η "απόλυτη γνώση" να υπάρχει και να ταξιδεύει με μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη του φωτός είναι όντως πολύ γοητευτική
Γνωρίζουμε ότι η πληροφορία μπορεί να ταξιδεύει ταχύτερα από το φως ακαριαία δηλαδή λόγω της κβαντικής εμπλοκής Άρα ίσως Υπάρχει κάτι που όντως να υποστηρίζει αυτή την πιο ορθολογιστική θεωρία
Πολύ ωραίο βίντεο, τι θα έλεγες να κάνεις ενα που θα μιλάς για την θεωρία των χορδών ή για την γενική θεωρία της σχετικότητας? Συνέχισε την πολύ καλή δουλειά!
Θέλω να σας πω συγχαρητήρια για το κανάλι! Είχα προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να παρακολουθήσω διάφορα βίντεο για τις επιστήμες γενικότερα στα αγγλικά, αλλά η ορολογία είναι αρκετά δύσκολη για κάποιον που δεν ξέρει. Ελπίζω να συνεχίσετε έτσι!
Εγω το μονο που καταλαβα ειναι, οτι μια γατα ζομπι κερδισε το κοινο συνεργατικα με εναν δεινοσαυρο, επειδη ο Μαντ Σαιεντιστ εκανε εκστρατεια υπερ του Μουρουτη σε ενα παραλληλο συμπαν! Καλα τα πηγα; :P γουσταρα πολυ το βιντεο μ αρεσουν πολυ τα μαιντφακ γιατι βαζουν το μυαλο σε τρελη ταχυτητα ;) ωραιος ...
Όταν το παιδί μου ξυπνάει το πρωί το βλέπω στο σπίτι όποτε ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται. Όταν πάει σχολείο, υπάρχει 95% πιθανότητα να πάνε όλα καλά και να το δω ξανά το βράδυ να το ρωτήσω πως πήγαν τα μαθήματα. Υπάρχει 4.5% πιθανότητα να αρρωστήσει και να πρέπει να φύγει από το σχολείο νωρίτερα. Υπάρχει επισης και 0.5% πιθανοτητα να πάθει κάτι (χτυπάω ξυλο) και να μην ξαναγυρίσει σπίτι. Όλα τα ενδεχόμενα μπορει να συμβουν σε παραλληλα σύμπαντα. Όταν είμαι δουλειά δε μπορώ να παρατηρήσω και αδυνατω να γνωριζω σε ποια κατάσταση βρίσκεται το παιδί μου. Θα συναντήσω μια εξ αυτών το βράδυ όταν γυρίσω σπίτι. Τότε, παρατηρώντας το παιδί μου, θα γνωρίζω σε τι κατάσταση βρίσκεται. Θέλω να αποδείξω ότι η κβαντική φυσική είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής μας. Όταν δεν παρατηρούμε κάτι, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε τι συμβαίνει.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!!! Επιτελους ενα ελληνικο καναλι για φυσικη (ισως το ελληνικο minute physics) που εξηγει την κβαντικη ακριβως οπως ... δεν την καταλαβαινουμε!!!
@@themathematician3239 Πρακτικά ένα ταχυόνιο "ταξιδεύει πίσω στον χρόνο" λόγω της ταχύτητάς του. Προηγείται ενός γεγονότος. Άρα πρώτα γίνεται ο χαιρετισμός και μετά μπαίνει το ταχυόνιο στο μπαρ, καθώς πάει προς τα πίσω τον χρόνο. Το νετρίνο πού κολλάει;
Παρά πολύ καλό ενημερωτικό κανάλι για όσους δεν ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο της καθημερινής φυσικής κι αν ήρθαν το κανάλι διαθέτει τον απαραίτητο εκείνο εξοπλισμό για να γίνονται κατανοητά ακόμα και κάποιες δύσκολες θεωρίες όπως πχ είναι η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και η γενική... Απλή, εφ' όλης της ύλης η αντικειμενική ανάλυση με μια εξαιρετική παραδειγμαικη γλωσσική ερμηνεία.
Για την ωρα με καλυπτει απολυτα η δευτερη. Μετα απο προσωπικες δοκιμες παρατηρησης κατεληξα στι συμπερασμα οτι για να εχει νοημα η ελευθερη βουληση θα επρεπε να υπαρχουν τοσοι κοσμοι οσοι και οι νοες που παρατηρουν... Κατεληξα σ αυτο το συμπερασμα και αναρωτηθηκα αν θα μπορουσαν να υοαρχουν παραλληλοι κοσμοι χωρις να εχω ξανακουσει τον ορο και χωρις να εχω καμια επαφη με τη φυσικη... Γνωριστηκαμε στο Γυμνασιο, χαιρετηθηκαμε και απο τοτε αυτη το δρομο της κι εγω το δικο μου... Φιλολογος ειμαι.. Εψαξα λοιπον στο διαδυκτιο, διαβασα για τους τεσσερις τυπους η πεντε παραλληλων συμπαντων, διαβασα για τον Εβερετ, και χαζεψα που για μια σκεψη μου που τη θεωρουσα παλαβη ειχαν χυθει τονοι μελανης.... ΟΜΩΣ αυτη η θεωρια μου παντρευει τα ασυμβιβαστα... Φυσικη και φιλοσοφια και θεολογια. Ο παππους Πλάτωνας θα ηταν πολυ περηφανος. Εξαιρετικη η δουλεια σου. Συνεχισε!
Το αγαπημένο μου βίντεο από όσα έχω δει μέχρι τώρα! Απλά διατυπωμένο και ταυτόχρονα mindblowing, εύγε! Η πιο συναρπαστική είναι με μεγάλη διαφορά η ερμηνεία των παράλληλων συμπάντων. Και αν επικρατούσε ως η πιο πιθανή πιστεύω θα είχαμε "σεισμό" σε πολλούς τομείς
Ήμουν έτοιμος να καταλάβω και να πιστεύω τη θεωρία του Σρέντινγκερ αλλά όταν είπες στο 5:00 ότι ο MadScietist σε κάποια σύμπαν κάνει εκστρατεία υπέρ της ομοιοπαθητικής...δεν μπόρεσα... It's not possible man! :P
Όταν λες ότι τα κύματα πιλότοι περιγράφονται από την κυματοσυνάρτηση τι εννοείς; Επίσης γιατί, κατά τη θεωρία αυτή, πρέπει να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή του φωτός; Είναι μήπως επειδή τα ηλεκτρόνια κινούνται ήδη με ταχύτητα C, οπότε αναγκαστικά τα κύματα πιλότοι, που τα οδηγούν, αναγκαστικά πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα;
Πραγματικά συγχαρητήρια, τα βίντεό σου είναι παραπάνω από εξαιρετικά! Αγαπημένα σημεία στο συγκεκριμένο βίντεο: ''Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα'' και ο The Mad Sc1ent1st και ομοιοπαθητική!
Δεν ξερω, απο φιλοσοφική αποψη η τρίτη ερμηνεία μοιαζει πιο σωστή χωρις να μπορω να αποκλεισω τις αλλες δυο....νομιζω ομως οτι η φυση δεν λειτουργεί με πιθανότητες αλλα με νομους, επομένως δεν έχουμε ανακαλύψει τα κατάλληλα εργαλεία ακομα για τη μελετη αυτού του φαινομένου. Πολύ καλο βιντεο παρεμπιπτόντως βοηθάς έναν νεο να στραφεί προς τη φυσική για τις σπουδες του.
Όταν το τίποτα αρχίσει να υπάρχει, τότε το αποτέλεσμα της παρατήρησης ή της μη παρατηρήσης θα είναι ακριβώς το ίδιο. Εάν μπορόυσαμε να παγώναμε το χρόνο στο άπειρο ελάχιστο, σε μια στιγμή μόνο και να παρατηρούσαμε, ίσως τότε να αντιλαμβανόμασταν τη κατάσταση των πραγμάτων και να δίναμε την απάντηση που ψάχνουμε. Νομιζω ότι σε όλα, ο χρόνος έιναι ένας παράγοντας που πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπ'όψιν. Όλα αυτά που έγραψα είναι σκέψεις του πως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα εγώ, στον δικό μου κόσμο.
Ακόμα ένα πολύ καλό video από Καθημερινή Φυσική. Συγχαρητήρια! Συνέχισε έτσι! Προσωπικά με εξιτάρει περισσότερο η Ερμηνεία της Κοπεγχάγης. Υ.Γ. Θα ήθελα πολύ να δω το παράλληλο Σύμπαν που ο Mad Sc1ent1st κάνει εκστρατεία υπέρ της ομοιοπαθητικής :P
Δες το Μαντελα Eφεκτ Θυμαμαι (οπως και χιλιαδες αλλοι) τα σιδερακια της Dolly με το Σαγονια οταν η πρωτη τον βοηθησε να απαλλαγει απο την ροδα που τον πλακωσε χαμογελαγανε ταυτοχρονα ( δεν θα ειχε νοημα η σκηνη χωρις αυτα) στο 007 James Bond Moonraker 1979 που εξαφανιστηκαν ..
Συγχαρητήρια στους κυρίους Βαμβάκο και Βαβαγιάννη για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν. Σωστή και η κίνηση με τους αγγλικούς υπότιτλους, αλλά θα πρότεινα να μπουν και αγγλικοί τίτλοι (μαζί με τους ελληνικούς) ώστε να τα βρίσκουν οι ξένοι. Συγχαρητήρια και πάλι!
Έχω μια ένσταση/απορία. Αφού η παρατήρηση είναι αυτή που διαμορφώνει το αποτέλεσμα, γιατί δεν μετράει η παρατήρηση της γάτας; Δηλαδη: Η γάτα θα είναι σίγουρα σε μία από της δυο καταστάσεις, ασχέτως με το τι γνωρίζουμε, μιας και θα έχει κάνει την παρατήρηση η ίδια.
Δυο πράγματα: Ο Σρεντινγκερ διατύπωσε αυτό το thought experiment για να δείξει πόσο άτοπο είναι να προσπαθείς να συζητήσεις σε όρους κβαντομηχανικής για πράγματα που δεν ανήκουν εκεί. Το observer effect είναι πολύ παρεξηγημένο και ο τρόπος που το παρουσιάζεις δεν το ξεκαθαρίζει. Είναι η μέτρηση, ή αλλιώς το φως που οδηγεί στην κατάρρευση της καμπύλης πιθανοτητήτων, αλλά πολλές φορές δημιουργείται η αίσθηση -λανθασμένα - ότι χρειάζεται νοήμων νους για να γίνει αυτό.
Ο Σρέντινγκερ ήταν πάντα σκεπτικός απέναντι στην ερμηνεία της Κοπεγχάγης και το νοητικό πείραμα με τη γάτα ήταν μια κριτική πάνω σ’ αυτή. Το πρόβλημα πάντως παραμένει, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι θεωρείται μέτρηση και τι όχι, ενώ ο μηχανισμός πίσω από την κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης είναι άγνωστος. Αν και προσωπικά συμφωνώ με το τελευταίο κομμάτι που γράφεις, υπήρξαν φυσικοί που υποστήριξαν πως η κατάρρευση προϋποθέτει συνειδητότητα.
Πολύ ωραία τα σχόλια και από τους δυό σας (@ThanoSH & @Καθημερινή Φυσική). Για την σύλληψη της Αρχής της Αβεβαιότητας, προσωπικά αρέσκομαι στα λόγια του Χημικού που είχα στο Λύκειο :'' Για την μέτρηση της θέσης και της ταχύτητας του ηλεκτρονίου, μια δεδομένη χρονική στιγμή, δίνουμε ενέργεια στο σύστημα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ποτέ να αποτυπώσουμε την πραγματική κατάσταση του ηλεκτρονίου'' (εξαιρετικό το βίντεο, αλλά συμφωνώ με τον @ThanoSH , θα προτιμούσα μια καλύτερη ανάλυση/περιγραφή του observer effect)
Εδώ δεν παίζει και η αρχή της αβεβαιότητας;; συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας εάν την ολοκληρώσεις δεν υπολογίζεις ενέργεια;; γνωρίζεις ενέργεια θέση οχι απλά πιθανότητα μέσα στο χώρο... μετράς θέση σωματίδιο αρα ξέρεις που είναι χάνεις ενέργεια δχ*δp> h/2 ??
@ThanoSH Στο delayed choice quantum eraser πείραμα, είναι ξεκάθαρο πως ο ανιχνευτής - μετρητής δεν προκαλεί την κατάρρευση της καμπύλης πιθανοτήτων, γιατί το φωτόνιο πάντα καταλήγει σε κάποιο σημείο να "χτυπάει" σε έναν ανιχνευτή - μετρητή. Παρόλα αυτά, κατάρρευση προκαλείται μόνο όταν χτυπάει σε εκείνον τον ανιχνευτή που αποκαλύπτει από που προήλθε το φωτόνιο. Άρα δεν γίνεται ένας ανιχνευτής να προκαλεί κατάρρευση και ένας άλλος να μην προκαλεί, αν μόνο η μέτρηση η αλλιώς το φως οδηγούσε στην κατάρρευση της καμπύλης πιθανοτήτων.
Πολύ ωραίο βίντεο, αναλύει αρκετά καλά το θέμα που πραγματεύεται (το οποία δεν είναι εύκολο). Ωστόσο, αν το ηλεκτρόνιο έχει 50% πιθανότητα να βρίσκεται στην κατάσταση "Α", και κάνουμε 100 μετρήσεις, αυτό ΔΕΝ σημαίνει πως θα βρούμε τα 50 από τα 100 ηλεκτρόνια στην κατάσταση Α, οι πιθανότητες δεν λειτουργούν έτσι, το παράδειγμα είναι λαθος. Edit: Πέρα από το μαθηματικό λάθος, είναι πολύ ωραία να βλέπεις τέτοια υψηλού μορφωτικού επιπέδου βίντεο, καταπληκτικά γραφικά και editing από Έλληνες. Συνήθως τα περισσότερα ελληνικά βίντεο είναι απίστευτα σαχλά και εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου. Συνέχισε την καλή δουλειά!
Καταρχήν μπράβο για την πολύ καλή δουλειά &επεξήγηση Η δική μου γνώμη. Το αιώνιο ειναι παντού, όταν όμως το κατεβάσεις σε κάποιο συγκεκριμένο "σύμπαν' , παίρνει το σχήμα και την έννοια που το βλέπει ο παρατηρητης , που αυτό εξαρτάται από την χρονική στιγμή που το βλέπει ,και την αντίληψη που έχει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή..
Υπέρθεση και Schrödinger: Πως αιτιολογείται το ότι έχουμε αποδώσει κατάσταση στη γάτα (ή στον πηρύνα) χωρίς να έχει γίνει άμεση παρατήρηση προηγουμένως για μια δεδομένη χρονική στιγμή; Η απόδοση κατάστασης, δεν απορρέει από την παρατήρηση του αντικειμένου για μια συγκεκριμμένη χρονική στιγμή; Λέγοντας δλδ ότι η γάτα είναι και νεκρή και ζωντάνη ταυτόχρονα, δε σημαίνει ότι αγνοούμε πιο είναι το πραγματικό γεγονός και απλά ομαδοποιούμε όλες τις πιθανές καταστάσεις σε μια με σκοπό να κάνουμε μια επιτυχημένη πρόβλεψη;
Ας υποθέσουμε οτι μέσα στο κουτί με την γάτα και τον μηχανισμό υπάρχει ένα κουμπάκι που όταν το πατάς ενεργοποιεί ένα συναγερμό έξω από το κουτί και εκπαιδεύουμε την γάτα να το πατήσει αν επιβιώσει. Αν χτυπήσει ο συναγερμός ξέρουμε οτι η γάτα ήταν ζωντανή εξαρχής για να πατήσει το κουμπί χωρίς να χρειαστεί παρατήρηση εκ μέρους μας. Άμα ΔΕΝ χτυπήσει ο συναγερμός ξέρουμε οτι η γάτα είναι νεκρή, πάλι χωρίς παρατήρηση. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει υπέρθεση.
σε καταριέμαι να κάνεις βίντεο σε όλη σου την ζωη. και πιο συχνά. παρα πολυ καλος βρες τροπο να κανεις πιο πολλά! εξήγησε μας το φαινόμενο με την παρατήρηση. γιατι να αλλαζει το αποτέλεσμα η παρατήρηση? μπορουμε να το επηρεάσουμε?
οκ είπαμε ότι τα ηλεκτρόνα μπορούν να βρίσκονται σε πολές θεσεις σε υπέρθεση, αλλά δεν ξεκαθάρισες αν υπάρχει περίπτωση ακόμα και όταν βρίσκονται σε υπέρθεση να υπάρει μόνο μία σχισμή οπότε να έχουμε 100% πιθανότητα? Ή πάντα οι σχισμές θα είναι από 2 και πάνω?
Να κάνω μια ερώτηση!! Δηλαδή στο πείραμα με τις 2 σχισμές το ηλεκτρόνιο πως παρατηρείται οτι βρίσκεται σε υπερθεση? Χτυπάει ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία του τοιχου?
Σου κάνω πάσα στην εξής ερώτηση: Άμα το κουτί με την γάτα του Σρέντινγκερ ήταν γυάλινο, σε ποια κατάσταση θα βλέπαμε την γάτα (χωρίς να το ανοίξουμε), ε;
Η θεωρια των κρυφων μεταβλητων, νομιζω, καταρριφθηκε απο τα πειραματα πανω στην ανισωση του Bell. Θα ηταν κι αυτο ενα ενδιαφερον θεμα για καινουριο βιντεο πανω στην ΚΜ. Σε καθε περιπτωση συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια και την ποιοτητα της θεματολογιας
Υπέροχο βίντεο, απλά θα ήθελα προς αποφυγή παρεξηγήσεων να επισημάνω ορισμένες ανακρίβειες (που ίσως έχουν ήδη επισημανθεί): 1) 0:58-1:07: οι πιθανότητες ορίζονται μαθηματικά με βάση το άπειρο, και οπωσδήποτε εκατό επαναλήψεις μιας διαδικασίας μπορεί και να μη σημαίνουν τίποτα αναφορικά με την εξαγωγή των αντίστοιχων πιθανοτήτων. 2) 1:32-1:54+: η υπέρθεση (με βάση την ερμηνεία της Κοπεγχάγης) αποτελεί άθροισμα δυνατοτήτων και όχι πραγματικοτήτων! Έτσι, δεν είναι σωστό να λέμε ότι η γάτα είναι "ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή" ή ότι "το ηλεκτρόνιο περνάει και από τις δύο σχισμές ταυτόχρονα", ούτε επίσης μπορούμε να επικαλεστούμε "υποψίες" για να καταλήξουμε σε τέτοιου είδους συμπεράσματα.
1) Έχεις δίκιο εννοείται, η επιλογή των εκατό επαναλήψεων έγινε απλά για χάρη κατανόησης των εννοιών. 2) Θέλεις να επεκταθείς λίγο περισσότερο σ' αυτό; Ίσως θα ήταν πιο σωστό να πούμε πως το ηλεκτρόνιο δεν έχει συγκεκριμένη θέση μέχρι αυτή να μετρηθεί, ουσιαστικά όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να λέμε πως το ηλεκτρόνιο βρίσκεται σε όλες τις πιθανές του θέσεις ταυτόχρονα; Μήπως εννοείς κάτι άλλο;
ναι ακριβώς, ήθελα να πω ότι φιλοσοφικά και ερμηνευτικά υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο "το ηλεκτρόνιο δεν έχει συγκεκριμένη θέση μέχρι αυτή να μετρηθεί" και στο "το ηλεκτρόνιο βρίσκεται σε όλες τις πιθανές του θέσεις ταυτόχρονα (μέχρι να μετρηθεί)". Σ' αυτό μάλιστα το σημείο είναι χαρακτηριστική η διάσταση μεταξύ της ακραίας θετικιστικής στάσης του κατεξοχήν εκφραστή της ερμηνείας της Κοπεγχάγης, Heisenberg, και του Einstein. Ο Heisenberg ισχυριζόταν ότι δεν έχει καν νόημα να αποδίδουμε ιδιότητα θέσης και ορμής (ανεξαρτήτως τιμής) σε ένα οποιοδήποτε σωματίδιο/σωμάτιο για όσο διάστημα δεν διεξάγεται κάποια πειραματική διαδικασία παρατηρήσης/μέτρησης των ιδιοτήτων αυτών στο συγκεκριμένο κάθε φορά σωματίδιο/σωμάτιο. Για το ρεαλισμό του Einstein μια τέτοια στάση ήταν εξωφρενική.. Για να επανέλθω όμως στο ζητούμενο εδώ, πρέπει να τονιστεί ότι ύστερα από την πιθανοκρατική φυσική ερμηνεία των λύσεων της εξίσωσης Schrödinger ("κυματοσυναρτήσεις") από τον Born το 1926 και την ευρεία αποδοχή και ενσωμάτωσή της στην επικρατέστερη εκδοχή της - υπό διαμόρφωση τότε - Κβαντικής Θεωρίας, η κυματική όψη της ύλης διατηρείται μονάχα από την άποψη της μαθηματικής γλώσσας/περιγραφής (ακόμη κι εκεί όπως αποδείχθηκε χωρίς να 'ναι αναγκαίο -βλ. "μητρομηχανική" Vs "κυματομηχανική") και δεν αφορά πλέον αυτό που δεχόμαστε ως ύλη από οντολογική άποψη. Μ' άλλα λόγια, ο ρόλος των κυματοσυναρτήσεων περιορίζεται σε αυτόν ενός μαθηματικού "εργαλείου" υπολογισμού πιθανοτήτων. Σ' αυτό το σημείο θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί την αριστοτελική διάκριση μεταξύ "δυνάμει" και "ενεργεία" "είναι"/ύπαρξης, προκειμένου να αναφερθεί στις καταστάσεις επαλληλίας/υπέρθεσης και συγκεκριμένης πειραματικά εξακριβωμένης κατάστασης ενός κβαντικού συστήματος, αντίστοιχα. Με βάση τώρα τα παραπάνω, όσον αφορά το πείραμα της διπλής σχισμής και την κυματική εικόνα που αποδίδεται συχνά στο ηλεκτρόνιο (εξού και το "περνάει και από τις δύο σχισμές ταυτόχρονα" ), αυτή έχει καθαρά διδακτική αξία (τουλάχιστον αναφορικά με το πλαίσιο παραδοχών της σύγχρονης Κβαντομηχανικής). Άλλωστε είναι γνωστό ότι το Καθιερωμένο Μοντέλο της Κβαντικής Θεωρίας Πεδίου (Standard Model) είναι ένα μοντέλο σωματιδιακής φυσικής. Σε σχέση με το σενάριο του Schrödinger με τη γάτα, αν και δεν γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο το διατυπώνει ο ίδιος, το σίγουρο είναι ότι στα πλαίσια εκλαΐκευσης (αλλά και πανεπιστημιακής διδασκαλίας πολύ συχνά!) γίνεται η κατάχρηση να θεωρούνται οι διακριτές κβαντικές καταστάσεις της υπέρθεσης του δοσμένου συστήματος ως "ενεργεία" θα λέγαμε πραγματοποιούμενες στον φυσικό κόσμο καταστάσεις. Η ερμηνεία της Κοπεγχάγης ωστόσο, θα χαρακτήριζε τις διαφορετικές αυτές καταστάσεις το πολύ πολύ ως δυνατότητες ("δυνάμει πραγματικότητες"), δηλ. η γάτα είναι (ωσότου να παρατηρηθεί το σύστημα) "εν δυνάμει ζωντανή ή νεκρή" και για κανένα λόγο "νεκροζώντανη" / "και ζωντανή και νεκρή ταυτόχρονα". Επειδή οι γνώσεις μου δεν μου επιτρέπουν και να βάλω το χέρι στη φωτιά για ορισμένα από τα παραπάνω, καλό είναι αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαφωνία να τη συζητήσουμε :)
Πως εξηγεί η δεύτερη και η τρίτη ερμηνεια τη συμβολή των κυμάτων από δυο σχισμές; Αν τα σύμπαντα χωρίζονται θα έπρεπε στο σύμπαν που βρισκόμαστε το φωτόνιο να περνάει μόνο από τη μια σχισμή.
Συνάδελφε Καθημερινή Φυσική επειδή εχω τελειώσει και εγώ στο Φυσικό Πάτρας τότε είχαμε τον Μπάκα κβαντομηχανική ΙΙ, εγώ είχα ασχοληθεί με την φωτονική με επιβλέπων τον Γεώργα (ίσως να μην τους πρόλαβες). Η ζωή μου με τέτοιες εξισώσεις είχε γίνει καθημερινή κανονικά κυρίως βέβαια με εξισώσεις του φωτός. Από τις εξισώσεις που χρησιμοποίησα για να κάνω αποδείξεις είδα ότι ένα σωμα μπορείς να το θεωρήσεις φωτεινό κύμα αλλά πρέπει να του βάλλεις και μια παράμετρο πόλωσης ώστε να έχεις το σωστό αποτέλεσμα. Επίσης στην κβαντομηχανική υπάρχει μια παρανόηση, η εξίσωση του Σρόντιγκερ είναι κυματική δηλαδή περιέχει πυκνότητες πιθανότητας οπότε κύματα θα βγάλει στο τέλος. Ιστορικά ο Σρόντιγκερ είχε κάνει μια παρουσίαση της κβαντικής και από το κοινό, του είπαν ότι αν τα σωματίδια είναι κύματα, τότε θα πρέπει να έχουν μια κυματική εξίσωση. Ο Σρόντγκερ κατασκευασε μια κυματική εξίσωση που μπορούσε να επαληθευει τα πειραματικά δεδομένα που υπήρχαν ήδη. Οποτε δεν εχει κανένα νόημα να λέμε τι θα γίνει αν δεν παρατηρούμε καθώς η εξίσωση του Σρόντιγκερ φτιάχθηκε για να επαληθευει τα πειραματικά δεδομένα που υπήρχαν. Σε κάθε περίπτωση ο μόνος τρόπος να μην επηρεάσουμε το πείραμα είναι να το παρατηρήσουμε πριν γίνει.... και ένας τρόπος είναι με τα entangled σωματίδια. Θα ήθελα επίσης να σε ρωτήσω αν φτιάχνεις βίντεο και για άλλους, έχω ένα κανάλι με ιδέες που θέλουν να εφαρμόσουν την φυσική στην δημοκρατια και θα χρειαζόμουν την βοήθειά σου.
Μπράβο Στέφανε! Κάπως έτσι ξεκινάει και μια νέα γενιά PC, που βασίζεται σε τρεις καταστάσεις bits. Φαντάζεστε τι υπολογιστική ισχύ θα αποκτήσουν, αν και όταν κατορθωθεί η κατασκευή τους!!!!!
Το θεμα της υπερθεσης ειναι παντελως δυσνοητο οχι γιατι ειναι εκτος κοινης λογικης, αλλα επειδη ειναι εκτος λογικης γενικα. Το ηλεκτρονιο παντα καπου βρησκεται. Το αν αλλαζει συνεχως κατασταση ή θεση κτλ εχει να κανει με την ανικανοτητα μας να το παρακολουθησουμε επειδη δεν εχουμε ακομα τα εργαλεια ή δεν εξεληχθηκαμε αρκετα να κατανοουμε την εννοια της τυχαιοτητας. Η στοχαστικη μελετη υπαρχει μονο και μονο επειδη αδυνατουμε να μελετησουμε κατι ντιτερμινιστικα. Η αιτια για ενα γεγονος που υφησταται παντα υπαρχει, απλως δεν ειμαστε παντα σε θεση να την ανακαλυψουμε. Και για αυτο τον λογο δεν πρεπει η διδασκαλια της Quantum Physics να μπλεκει περισσοτερο τα πραγματα.
-Ο Θεός δεν παίζει ζάρια -Ποιος είσαι εσύ που θα πεις στο Θεό τι να κάνει; Λοιπόν έγω είμαι Κοπεγχανός, οι φιλοσοφικές αναγωγές των άλλων απόψεων δεν μου πολυαρέσουν! Πάντως η θεωρία των κρυφών μεταβλητών έχει κάνει επανεμφάνιση.
Ειμαι μαθητης της Β λυκειου και διαβάζω χημεια Γ' κινηματικη και κβαντικη θεωρια.Εκτος απο του Heisenberg(επειδη εχω δει τη σειρα) ολα τα αλλα ονοματα τα ελεγα λαθος πχ του De Broglie.Thanks for that dude
Σε ένα βίντεο απο το Kurzgesagt απλώς λέει οτι η ακτινοβολία της που χρησιμοποιούμε για την παρατήρηση, μεταβάλει το αντικείμενο γτ για πρέπει να είναι υψηλής ενέργειας και οτι αυτό είναι η αρχή της απροσδιοριστίας Heisenberg χωρίς κάποιο ιδιαίτερο μυστήριο....Είναι το ίδιο με την επαλληλία που αναφέρατε??
Φίλε (μιας και μιλάς για πιθανότητες) το αποτέλεσμα στην ρίψη ζαριού είναι τυχαίο ή θεωρητικά υπολογίσιμο? Δηλαδή αν ρίξουμε το ζάρι από το ίδιο ακριβός ύψος, ίδια δύναμη ίδια γωνία (όλα ίδια) θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα;
Ναι, θεωρητικά είναι υπολογίσιμο. Βέβαια οι παράγοντες που χρειάζεται να υπολογίσεις για να προβλέψεις τη ζαριά είναι τόσοι πολλοί που πρακτικά μπορούμε να το θεωρήσουμε τυχαίο.
Αφού από την αρχή μέχρι το τέλος του βίντεο μιλάς για την κβαντική φυσική γιατί στο 0.06 το μπλε βιβλίο γράφει πάνω κβαντομηχανική; Δεν εξήγησες όμως, παρόλο που το μαθαίνουμε στο σχολείο, πως μετράμε τις πιθανότητες. Μήπως υπάρχει κάποια εξίσωση ή κάποια ισότητα; Πιστεύεις πως θα καταφέρουμε ποτέ να βρούμε αυτήν την ΄άγνωστη σε εμάς μεταβλητή που ανέφερες στην ερμηνεία των de Broglie & Bohm;
Ένα σωματίδιο μπαίνει σε ένα μπαρ…και δεν μπαίνει.
Καθημερινή Φυσική πόλη βάθη το νόημα (^o^)
ωωωωωωωωωωωχ
Καθημερινή Φυσική αν μπορούσες κάποια στίχμη να έκανες ένα βίντεο με θέμα την αντη ύλη
Χαχαχαχαχαχα
για σου φωνή μου αρέσει πως τα λες άλλα δεν μ αρέσει που δεν τα λες .
Μπράβο Στέφανε! Πραγματικά χρειαζόταν ένα ελληνικό βίντεο για τις πιθανές ερμηνείες της κβαντικής φυσικής! Συγχαρητήρια!
Λαθος φιλε μου, και χρειαζοταν και δεν χρειαζοταν
σε κάποιο άλλο συμπαν τον κέρδισαν τα ζώδια
@@jimmysvl5949 😂😂
Γεια
@john kakarikos ανασταίνομαι απο τα νεκρα κομμεντσ μετα απο τρια χρονια για να απαντησω.Μπλακ πι πινω ολη μερα φουντα
Για κάποιο λόγο φαντάζομαι τον Heisenberg να μπαίνει στην αίθουσα του πανεπιστημίου και να λέει στους μαθητές του...Say my name! :'D
YOU'RE GODDAMN RIGHT!
The Mad Sc1ent1st pantos ego thatoukana minisi gia sikofantiki disfimisi 😂😂😂😂😂😂😂❤
mad Πρέπει να κάνεις μήνυση στο κανάλι για συκοφαντική δυσφήμηση. το να υποστηρίζεις μουρουτη δεν είναι εφικτό σε κανενα σύμπαν είναι εκτός εύρους πιθανοτήτων σου!!😂
se euxaristw pou mou mathes auto to kanali mad! :D
Βήμα 1: Απλά χαζεύεις τα animation του Στέφανου.
Βήμα 2: Συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις καταλάβει τίποτα, και απλά ξαναβάζεις το βίντεο από την αρχή.
Κατι για μια βαντικη φυσικη λεει...
Να συνεχίσεις αυτό που κάνεις ακόμη και όταν αντιληφθείς πως δεν υπάρχει η απήχηση που προσδοκούσες εξαρχής,μερικά διαμάντια παραμένουν για πολύ καιρό θαμμένα πριν βρεθούν και αξιολογηθούν αναλόγως
Σταματάει ένας αστυνομικός τον Σρέτιγκερ.
Α: Καλησπέρα σας κύριε. Έχετε κάτι στο πορτ-παγκαζ σας?
Σ: Ναι έχω την γάτα μου.
- Μπορείτε να μου ανοίξετε να ρίξω μια ματιά?
Α: Μα κύριε μου η γάτα σας είναι νεκρή!
Σ: ΝΑ! ΕΙΔΕΣ ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ?!
Με εξιτάρει περισσότερο η ιδέα της αβεβαιότητας άρα θα πήγαινα με την ερμηνεία της Κοπεγχάγης, αν και η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ η "απόλυτη γνώση" να υπάρχει και να ταξιδεύει με μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη του φωτός είναι όντως πολύ γοητευτική
Γνωρίζουμε ότι η πληροφορία μπορεί να ταξιδεύει ταχύτερα από το φως ακαριαία δηλαδή λόγω της κβαντικής εμπλοκής Άρα ίσως Υπάρχει κάτι που όντως να υποστηρίζει αυτή την πιο ορθολογιστική θεωρία
Πολύ ωραίο βίντεο, τι θα έλεγες να κάνεις ενα που θα μιλάς για την θεωρία των χορδών ή για την γενική θεωρία της σχετικότητας? Συνέχισε την πολύ καλή δουλειά!
Θέλω να σας πω συγχαρητήρια για το κανάλι! Είχα προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να παρακολουθήσω διάφορα βίντεο για τις επιστήμες γενικότερα στα αγγλικά, αλλά η ορολογία είναι αρκετά δύσκολη για κάποιον που δεν ξέρει. Ελπίζω να συνεχίσετε έτσι!
Εγω το μονο που καταλαβα ειναι, οτι μια γατα ζομπι κερδισε το κοινο συνεργατικα με εναν δεινοσαυρο, επειδη ο Μαντ Σαιεντιστ εκανε εκστρατεια υπερ του Μουρουτη σε ενα παραλληλο συμπαν! Καλα τα πηγα; :P γουσταρα πολυ το βιντεο μ αρεσουν πολυ τα μαιντφακ γιατι βαζουν το μυαλο σε τρελη ταχυτητα ;) ωραιος ...
chris vlogs χα χα χα καλοοοοο
koino?????κοινο????
Γιατί τι έχει ο Μουρουτης?
@@promaxdrifter9477 ιλαρά
@@chrisvlogsurl humour just left the chat
Όταν το παιδί μου ξυπνάει το πρωί το βλέπω στο σπίτι όποτε ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται. Όταν πάει σχολείο, υπάρχει 95% πιθανότητα να πάνε όλα καλά και να το δω ξανά το βράδυ να το ρωτήσω πως πήγαν τα μαθήματα. Υπάρχει 4.5% πιθανότητα να αρρωστήσει και να πρέπει να φύγει από το σχολείο νωρίτερα. Υπάρχει επισης και 0.5% πιθανοτητα να πάθει κάτι (χτυπάω ξυλο) και να μην ξαναγυρίσει σπίτι. Όλα τα ενδεχόμενα μπορει να συμβουν σε παραλληλα σύμπαντα. Όταν είμαι δουλειά δε μπορώ να παρατηρήσω και αδυνατω να γνωριζω σε ποια κατάσταση βρίσκεται το παιδί μου. Θα συναντήσω μια εξ αυτών το βράδυ όταν γυρίσω σπίτι. Τότε, παρατηρώντας το παιδί μου, θα γνωρίζω σε τι κατάσταση βρίσκεται. Θέλω να αποδείξω ότι η κβαντική φυσική είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής μας. Όταν δεν παρατηρούμε κάτι, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε τι συμβαίνει.
Γιατί να ζω στο σύμπαν που είμαι φτωχός;
@Lol player Player lol ΧΧΧΧΑΧΧΑΧΑΑ
δεν υπαρχουν φτωχοι ανθρωποι,υπαρχουν χαζοι, ατυχοι ,και σωστοι ανθρωποι.Οπως υπαρχουν τυχεροι εξυπνοι και ανηθικοι ανθρωποι (βολεμενοι)
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!!!
Επιτελους ενα ελληνικο καναλι για φυσικη (ισως το ελληνικο minute physics) που εξηγει την κβαντικη ακριβως οπως ... δεν την καταλαβαινουμε!!!
odysseas hlap σωστότατος..... να σου πω καιρό τώρα έψαχνα ένα τέτοιο ελληνικό κανάλι
+1 όσοι είδαν το βίντεο μέχρι το τέλος με την ελπίδα ότι κάτι θα καταλάβουν προς το τέλος
Μην ανησυχείς, ούτε οι ίδιοι οι φυσικοί δεν καταλαβαίνουν τη κβαντική φυσική
Πολύ ωραίο βίντεο! Σαν φοιτήτρια φυσικής με βοήθησε αρκετά να καταλάβω πολλά πράγματα σε λίγα λεπτά! Μπράβο!
Μπράβο Στέφανε, καταπληκτικό και (όσο είναι αυτό δυνατόν) κατανοητό video! Καλή συνέχεια!
Η ερμηνεία με τα πολλαπλά σύμπαντα για κάποιο λόγο φαίνεται η πιο λογική . Νομίζω είναι η αγαπημένη μου.
Μπράβο Στέφανε πραγματικά νιώθω καλά που υπάρχει κάποιος που να βοηθάει τον κόσμο να καταλάβει την επιστήμη
"Δεν σερβίρουμε νετρίνα εδώ" λέει ο μπαρμαν
Ένα νετρίνο μπαίνει σε ένα μπαρ
ΧΑΧΑΧΑΧΑ
σερβίβρει μόνο σε ποζιτρόνια ο μπαρμαν. Είναι πολύ θετικός άνθρωπος ο ίδιος άλλωστε... :P
chris sy
Δεν το έπιασα. Μήπως εννοείς ταχυόνιο;
@@bolarastaburas3855 Γιατί ταχυονιο??????
@@themathematician3239
Πρακτικά ένα ταχυόνιο "ταξιδεύει πίσω στον χρόνο" λόγω της ταχύτητάς του. Προηγείται ενός γεγονότος.
Άρα πρώτα γίνεται ο χαιρετισμός και μετά μπαίνει το ταχυόνιο στο μπαρ, καθώς πάει προς τα πίσω τον χρόνο.
Το νετρίνο πού κολλάει;
Παρά πολύ καλό ενημερωτικό κανάλι για όσους δεν ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο της καθημερινής φυσικής κι αν ήρθαν το κανάλι διαθέτει τον απαραίτητο εκείνο εξοπλισμό για να γίνονται κατανοητά ακόμα και κάποιες δύσκολες θεωρίες όπως πχ είναι η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και η γενική... Απλή, εφ' όλης της ύλης η αντικειμενική ανάλυση με μια εξαιρετική παραδειγμαικη γλωσσική ερμηνεία.
Έκανα σερτσ το καινούριο τραγούδι του ιρατους "γάτος του Schrödinger" και τώρα πέταξε αυτό το βίντεο στα προτεινόμενα.
Χαχα και μένα
Πω πω αυτα τα βιντεακια ειναι τελεια! Σημερα αρχισα να τα βλεπω κ εχω μαθει περισσοτερα απ οσο 3 χρονιες στο γυμνασιο!
Για την ωρα με καλυπτει απολυτα η δευτερη. Μετα απο προσωπικες δοκιμες παρατηρησης κατεληξα στι συμπερασμα οτι για να εχει νοημα η ελευθερη βουληση θα επρεπε να υπαρχουν τοσοι κοσμοι οσοι και οι νοες που παρατηρουν... Κατεληξα σ αυτο το συμπερασμα και αναρωτηθηκα αν θα μπορουσαν να υοαρχουν παραλληλοι κοσμοι χωρις να εχω ξανακουσει τον ορο και χωρις να εχω καμια επαφη με τη φυσικη... Γνωριστηκαμε στο Γυμνασιο, χαιρετηθηκαμε και απο τοτε αυτη το δρομο της κι εγω το δικο μου... Φιλολογος ειμαι.. Εψαξα λοιπον στο διαδυκτιο, διαβασα για τους τεσσερις τυπους η πεντε παραλληλων συμπαντων, διαβασα για τον Εβερετ, και χαζεψα που για μια σκεψη μου που τη θεωρουσα παλαβη ειχαν χυθει τονοι μελανης.... ΟΜΩΣ αυτη η θεωρια μου παντρευει τα ασυμβιβαστα... Φυσικη και φιλοσοφια και θεολογια. Ο παππους Πλάτωνας θα ηταν πολυ περηφανος. Εξαιρετικη η δουλεια σου. Συνεχισε!
Το αγαπημένο μου βίντεο από όσα έχω δει μέχρι τώρα! Απλά διατυπωμένο και ταυτόχρονα mindblowing, εύγε! Η πιο συναρπαστική είναι με μεγάλη διαφορά η ερμηνεία των παράλληλων συμπάντων. Και αν επικρατούσε ως η πιο πιθανή πιστεύω θα είχαμε "σεισμό" σε πολλούς τομείς
Κλαίω με την επέμβαση στο πρόσωπο του Heisenberg. You're goddamn right!
Το κανάλι σου είναι υπέροχο! Νιώθω ότι περισσότερα περνώ από εσένα πάρα απο το σχολείο!
Ήμουν έτοιμος να καταλάβω και να πιστεύω τη θεωρία του Σρέντινγκερ αλλά όταν είπες στο 5:00 ότι ο MadScietist σε κάποια σύμπαν κάνει εκστρατεία υπέρ της ομοιοπαθητικής...δεν μπόρεσα...
It's not possible man! :P
katarifthike i kvantiki fisiki!
Η ομοιοπαθητική θεραπεύει
Όταν λες ότι τα κύματα πιλότοι περιγράφονται από την κυματοσυνάρτηση τι εννοείς; Επίσης γιατί, κατά τη θεωρία αυτή, πρέπει να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή του φωτός; Είναι μήπως επειδή τα ηλεκτρόνια κινούνται ήδη με ταχύτητα C, οπότε αναγκαστικά τα κύματα πιλότοι, που τα οδηγούν, αναγκαστικά πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα;
Πραγματικά συγχαρητήρια, τα βίντεό σου είναι παραπάνω από εξαιρετικά! Αγαπημένα σημεία στο συγκεκριμένο βίντεο: ''Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα'' και ο The Mad Sc1ent1st και ομοιοπαθητική!
Δεν κατάλαβα τίποτα απλά μ'αρεσει να σε ακούω 😂
αγορίνα κάνεις απίστευτη δουλειά keep it up. (another hidden gem in the net)
Επιτέλους το κατάλαβα! Μεγάλη δουλειά η μητρική γλώσσα.. Ευχαριστώ!
Δεν ξερω, απο φιλοσοφική αποψη η τρίτη ερμηνεία μοιαζει πιο σωστή χωρις να μπορω να αποκλεισω τις αλλες δυο....νομιζω ομως οτι η φυση δεν λειτουργεί με πιθανότητες αλλα με νομους, επομένως δεν έχουμε ανακαλύψει τα κατάλληλα εργαλεία ακομα για τη μελετη αυτού του φαινομένου. Πολύ καλο βιντεο παρεμπιπτόντως βοηθάς έναν νεο να στραφεί προς τη φυσική για τις σπουδες του.
που το ξέρεις οτι δεν λειτουργεί με πιθανότητες; Διαγράφεις έτσι απλά όλη την κβαντομηχανική.
Albert εσύ;
Η τρίτη ερμηνεία διαγράφει την Κβαντομηχανική ; Προφανώς δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να παρατηρήσουμε τα υποατομικά σωματίδια.
εΕυχαριστω Στεφανε!!
Όταν το τίποτα αρχίσει να υπάρχει, τότε το αποτέλεσμα της παρατήρησης ή της μη παρατηρήσης θα είναι ακριβώς το ίδιο. Εάν μπορόυσαμε να παγώναμε το χρόνο στο άπειρο ελάχιστο, σε μια στιγμή μόνο και να παρατηρούσαμε, ίσως τότε να αντιλαμβανόμασταν τη κατάσταση των πραγμάτων και να δίναμε την απάντηση που ψάχνουμε. Νομιζω ότι σε όλα, ο χρόνος έιναι ένας παράγοντας που πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπ'όψιν. Όλα αυτά που έγραψα είναι σκέψεις του πως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα εγώ, στον δικό μου κόσμο.
Ακόμα ένα πολύ καλό video από Καθημερινή Φυσική. Συγχαρητήρια! Συνέχισε έτσι!
Προσωπικά με εξιτάρει περισσότερο η Ερμηνεία της Κοπεγχάγης.
Υ.Γ. Θα ήθελα πολύ να δω το παράλληλο Σύμπαν που ο Mad Sc1ent1st κάνει εκστρατεία υπέρ της ομοιοπαθητικής :P
Ποιος δεν θα ήθελε; 😂
Δες το Μαντελα Eφεκτ
Θυμαμαι (οπως και χιλιαδες αλλοι) τα σιδερακια της Dolly με το Σαγονια οταν η πρωτη τον βοηθησε να απαλλαγει απο την ροδα που τον πλακωσε χαμογελαγανε ταυτοχρονα ( δεν θα ειχε νοημα η σκηνη χωρις αυτα) στο 007 James Bond Moonraker 1979 που εξαφανιστηκαν ..
@@kathimerinifysiki ο ιδιος. Υποθετω
"Κολλαω" στις εικονοσκοπησεις σας και στη συγκεκριμενη γελασα με το MATRIX. Να ειστε καλα!! Πολυ καλη δουλεια!
Συγχαρητήρια στους κυρίους Βαμβάκο και Βαβαγιάννη για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν. Σωστή και η κίνηση με τους αγγλικούς υπότιτλους, αλλά θα πρότεινα να μπουν και αγγλικοί τίτλοι (μαζί με τους ελληνικούς) ώστε να τα βρίσκουν οι ξένοι. Συγχαρητήρια και πάλι!
Έχω μια ένσταση/απορία. Αφού η παρατήρηση είναι αυτή που διαμορφώνει το αποτέλεσμα, γιατί δεν μετράει η παρατήρηση της γάτας;
Δηλαδη: Η γάτα θα είναι σίγουρα σε μία από της δυο καταστάσεις, ασχέτως με το τι γνωρίζουμε, μιας και θα έχει κάνει την παρατήρηση η ίδια.
Διαμαντι ...! Μπραβο ..απο τα καλυτερα ελληνικα καναλια !! :) ;) keep going ...
Τέλειο βίντεο!!!!!!!!!!!!!! Πιο πολύ μου άρεσε η ερμηνεία των πολλαπλών συμπάντων
ενταξει δεν καταλαβα και πολλα, αλλα συγχαρητήρια στον δημιουργο!!χρειαζονται τετοια ελληνικά κανάλια
Συγχαρητήρια για τα video σας!!!
Η των πολλαπλών συμπάντων μακράν αγαπημένη μου!!!! Συγχαρητήρια για το βίντεο!!!
Ωραίο το βίντεο... Απλά κάηκαν και τα τελευταία φτωχά εγκεφαλικά μου κύτταρα... Θα δω και τα υπόλοιπα όταν συνέλθω.
Wubba lubba dub dub! Infinite universes theory, bitches! \m/ \m/
Rikitikitavi, biaaaatch!
Συγχαρητήρια !!!
Όπως λέει και ένας ξένος youtuber, I’d like to bring educational BUT entertaining videos! Μπράβο!
Στέφανε ευχαριστώ θέλω να καταλάβω τα βήματα σου η διδαχή δεκτη
Μπραβο!, εξαιρετική δουλειά :)
Δυο πράγματα:
Ο Σρεντινγκερ διατύπωσε αυτό το thought experiment για να δείξει πόσο άτοπο είναι να προσπαθείς να συζητήσεις σε όρους κβαντομηχανικής για πράγματα που δεν ανήκουν εκεί.
Το observer effect είναι πολύ παρεξηγημένο και ο τρόπος που το παρουσιάζεις δεν το ξεκαθαρίζει. Είναι η μέτρηση, ή αλλιώς το φως που οδηγεί στην κατάρρευση της καμπύλης πιθανοτητήτων, αλλά πολλές φορές δημιουργείται η αίσθηση -λανθασμένα - ότι χρειάζεται νοήμων νους για να γίνει αυτό.
Ο Σρέντινγκερ ήταν πάντα σκεπτικός απέναντι στην ερμηνεία της Κοπεγχάγης και το νοητικό πείραμα με τη γάτα ήταν μια κριτική πάνω σ’ αυτή. Το πρόβλημα πάντως παραμένει, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι θεωρείται μέτρηση και τι όχι, ενώ ο μηχανισμός πίσω από την κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης είναι άγνωστος. Αν και προσωπικά συμφωνώ με το τελευταίο κομμάτι που γράφεις, υπήρξαν φυσικοί που υποστήριξαν πως η κατάρρευση προϋποθέτει συνειδητότητα.
Πολύ ωραία τα σχόλια και από τους δυό σας (@ThanoSH & @Καθημερινή Φυσική). Για την σύλληψη της Αρχής της Αβεβαιότητας, προσωπικά αρέσκομαι στα λόγια του Χημικού που είχα στο Λύκειο :'' Για την μέτρηση της θέσης και της ταχύτητας του ηλεκτρονίου, μια δεδομένη χρονική στιγμή, δίνουμε ενέργεια στο σύστημα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ποτέ να αποτυπώσουμε την πραγματική κατάσταση του ηλεκτρονίου'' (εξαιρετικό το βίντεο, αλλά συμφωνώ με τον @ThanoSH , θα προτιμούσα μια καλύτερη ανάλυση/περιγραφή του observer effect)
Εδώ δεν παίζει και η αρχή της αβεβαιότητας;; συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας εάν την ολοκληρώσεις δεν υπολογίζεις ενέργεια;; γνωρίζεις ενέργεια θέση οχι απλά πιθανότητα μέσα στο χώρο... μετράς θέση σωματίδιο αρα ξέρεις που είναι χάνεις ενέργεια δχ*δp> h/2 ??
@ThanoSH Στο delayed choice quantum eraser πείραμα, είναι ξεκάθαρο πως ο ανιχνευτής - μετρητής δεν προκαλεί την κατάρρευση της καμπύλης πιθανοτήτων, γιατί το φωτόνιο πάντα καταλήγει σε κάποιο σημείο να "χτυπάει" σε έναν ανιχνευτή - μετρητή. Παρόλα αυτά, κατάρρευση προκαλείται μόνο όταν χτυπάει σε εκείνον τον ανιχνευτή που αποκαλύπτει από που προήλθε το φωτόνιο. Άρα δεν γίνεται ένας ανιχνευτής να προκαλεί κατάρρευση και ένας άλλος να μην προκαλεί, αν μόνο η μέτρηση η αλλιώς το φως οδηγούσε στην κατάρρευση της καμπύλης πιθανοτήτων.
@@kathimerinifysiki Ρίξε μια ματιά αν έχεις χρόνο. ua-cam.com/video/ZacggH9wB7Y/v-deo.html
Τελειο.. Γοητευτικη εκλαΐκευση!!
Μπραβο Στεφανε, Υπεροχο κανάλι.
Πολύ ωραίο βίντεο, αναλύει αρκετά καλά το θέμα που πραγματεύεται (το οποία δεν είναι εύκολο). Ωστόσο, αν το ηλεκτρόνιο έχει 50% πιθανότητα να βρίσκεται στην κατάσταση "Α", και κάνουμε 100 μετρήσεις, αυτό ΔΕΝ σημαίνει πως θα βρούμε τα 50 από τα 100 ηλεκτρόνια στην κατάσταση Α, οι πιθανότητες δεν λειτουργούν έτσι, το παράδειγμα είναι λαθος.
Edit: Πέρα από το μαθηματικό λάθος, είναι πολύ ωραία να βλέπεις τέτοια υψηλού μορφωτικού επιπέδου βίντεο, καταπληκτικά γραφικά και editing από Έλληνες. Συνήθως τα περισσότερα ελληνικά βίντεο είναι απίστευτα σαχλά και εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου.
Συνέχισε την καλή δουλειά!
Καταρχήν μπράβο για την πολύ καλή δουλειά &επεξήγηση
Η δική μου γνώμη. Το αιώνιο ειναι παντού, όταν όμως το κατεβάσεις σε κάποιο συγκεκριμένο "σύμπαν' , παίρνει το σχήμα και την έννοια που το βλέπει ο παρατηρητης , που αυτό εξαρτάται από την χρονική στιγμή που το βλέπει ,και την αντίληψη που έχει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή..
Πιστεύω πως πάντα θα υπάρχει κάτι μεγαλύτερο ή μικρότερο
Πως μπορώ να έχω βιβλία που υποστηρίζετε;
Συνγχαρητηρια Στεφανε για τα βιντεο σου ,πραγματι πρεπει και η Ελλαδα να μπει στον κοσμο της επιστημης
6;45
Παρατήρησα την αρχή του THE MATRIX!
SUBSCRIBED❤️
Υπέρθεση και Schrödinger: Πως αιτιολογείται το ότι έχουμε αποδώσει κατάσταση στη γάτα (ή στον πηρύνα) χωρίς να έχει γίνει άμεση παρατήρηση προηγουμένως για μια δεδομένη χρονική στιγμή; Η απόδοση κατάστασης, δεν απορρέει από την παρατήρηση του αντικειμένου για μια συγκεκριμμένη χρονική στιγμή; Λέγοντας δλδ ότι η γάτα είναι και νεκρή και ζωντάνη ταυτόχρονα, δε σημαίνει ότι αγνοούμε πιο είναι το πραγματικό γεγονός και απλά ομαδοποιούμε όλες τις πιθανές καταστάσεις σε μια με σκοπό να κάνουμε μια επιτυχημένη πρόβλεψη;
πολύ ωραίο βιντεο😊 χρειαζόταν!!
Ας υποθέσουμε οτι μέσα στο κουτί με την γάτα και τον μηχανισμό υπάρχει ένα κουμπάκι που όταν το πατάς ενεργοποιεί ένα συναγερμό έξω από το κουτί και εκπαιδεύουμε την γάτα να το πατήσει αν επιβιώσει. Αν χτυπήσει ο συναγερμός ξέρουμε οτι η γάτα ήταν ζωντανή εξαρχής για να πατήσει το κουμπί χωρίς να χρειαστεί παρατήρηση εκ μέρους μας. Άμα ΔΕΝ χτυπήσει ο συναγερμός ξέρουμε οτι η γάτα είναι νεκρή, πάλι χωρίς παρατήρηση. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει υπέρθεση.
κλαίω!!! θα ήθελα να δω τον Mad Scientist να βρίσκει βιβλιογραφία υπέρ της ομοιοπαθητικής σε παράλληλο σύμπαν.
Υπέροχο βίντεο!
Θέλω σποιλ πέθανε ή όχι η γάτα
σε καταριέμαι να κάνεις βίντεο σε όλη σου την ζωη. και πιο συχνά. παρα πολυ καλος βρες τροπο να κανεις πιο πολλά! εξήγησε μας το φαινόμενο με την παρατήρηση. γιατι να αλλαζει το αποτέλεσμα η παρατήρηση? μπορουμε να το επηρεάσουμε?
οκ είπαμε ότι τα ηλεκτρόνα μπορούν να βρίσκονται σε πολές θεσεις σε υπέρθεση, αλλά δεν ξεκαθάρισες αν υπάρχει περίπτωση ακόμα και όταν βρίσκονται σε υπέρθεση να υπάρει μόνο μία σχισμή οπότε να έχουμε 100% πιθανότητα? Ή πάντα οι σχισμές θα είναι από 2 και πάνω?
Να κάνω μια ερώτηση!! Δηλαδή στο πείραμα με τις 2 σχισμές το ηλεκτρόνιο πως παρατηρείται οτι βρίσκεται σε υπερθεση? Χτυπάει ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία του τοιχου?
Ok δεν είναι καθόλου εύκολο να το καταλάβει κανείς αλλά για κάποιο λόγο μου άρεσε καλύτερα η πρώτη ερμηνεία με τις πιθανότητες.
Πολύ καλή δουλειά!!
φανταστικο καναλι, συγχαρητηρια!
Σου κάνω πάσα στην εξής ερώτηση: Άμα το κουτί με την γάτα του Σρέντινγκερ ήταν γυάλινο, σε ποια κατάσταση θα βλέπαμε την γάτα (χωρίς να το ανοίξουμε), ε;
φιλαρακι εισαι απιστευτος συνεχισε ετσι !!!!!!!!!
Πολύ ωραία τα videos σου, μπράβο!👍
Η θεωρια των κρυφων μεταβλητων, νομιζω, καταρριφθηκε απο τα πειραματα πανω στην ανισωση του Bell. Θα ηταν κι αυτο ενα ενδιαφερον θεμα για καινουριο βιντεο πανω στην ΚΜ. Σε καθε περιπτωση συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια και την ποιοτητα της θεματολογιας
Πωωω... Στέφανε μόλις διαπίστωσα ότι το πρόβλημά μου με την φυσική είναι εκ φύσεως. Hopeless... και δεν φταις ούτε εσύ που τα λες και τόσο ωραία!!!
ο mad υπέρ της ομοιοπαθητικής. Ναι, αυτο μονο σε ενα παραλληλο σύμπαν θα γινει 😂
Φοβερο video!Συγχαρητηρια!
Υ.Γ στο 4:55 εκλαψα
Υπέροχο βίντεο, απλά θα ήθελα προς αποφυγή παρεξηγήσεων να επισημάνω ορισμένες ανακρίβειες (που ίσως έχουν ήδη επισημανθεί):
1) 0:58-1:07: οι πιθανότητες ορίζονται μαθηματικά με βάση το άπειρο, και οπωσδήποτε εκατό επαναλήψεις μιας διαδικασίας μπορεί και να μη σημαίνουν τίποτα αναφορικά με την εξαγωγή των αντίστοιχων πιθανοτήτων.
2) 1:32-1:54+: η υπέρθεση (με βάση την ερμηνεία της Κοπεγχάγης) αποτελεί άθροισμα δυνατοτήτων και όχι πραγματικοτήτων! Έτσι, δεν είναι σωστό να λέμε ότι η γάτα είναι "ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή" ή ότι "το ηλεκτρόνιο περνάει και από τις δύο σχισμές ταυτόχρονα", ούτε επίσης μπορούμε να επικαλεστούμε "υποψίες" για να καταλήξουμε σε τέτοιου είδους συμπεράσματα.
1) Έχεις δίκιο εννοείται, η επιλογή των εκατό επαναλήψεων έγινε απλά για χάρη κατανόησης των εννοιών.
2) Θέλεις να επεκταθείς λίγο περισσότερο σ' αυτό; Ίσως θα ήταν πιο σωστό να πούμε πως το ηλεκτρόνιο δεν έχει συγκεκριμένη θέση μέχρι αυτή να μετρηθεί, ουσιαστικά όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να λέμε πως το ηλεκτρόνιο βρίσκεται σε όλες τις πιθανές του θέσεις ταυτόχρονα; Μήπως εννοείς κάτι άλλο;
ναι ακριβώς, ήθελα να πω ότι φιλοσοφικά και ερμηνευτικά υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο "το ηλεκτρόνιο δεν έχει συγκεκριμένη θέση μέχρι αυτή να μετρηθεί" και στο "το ηλεκτρόνιο βρίσκεται σε όλες τις πιθανές του θέσεις ταυτόχρονα (μέχρι να μετρηθεί)".
Σ' αυτό μάλιστα το σημείο είναι χαρακτηριστική η διάσταση μεταξύ της ακραίας θετικιστικής στάσης του κατεξοχήν εκφραστή της ερμηνείας της Κοπεγχάγης, Heisenberg, και του Einstein. Ο Heisenberg ισχυριζόταν ότι δεν έχει καν νόημα να αποδίδουμε ιδιότητα θέσης και ορμής (ανεξαρτήτως τιμής) σε ένα οποιοδήποτε σωματίδιο/σωμάτιο για όσο διάστημα δεν διεξάγεται κάποια πειραματική διαδικασία παρατηρήσης/μέτρησης των ιδιοτήτων αυτών στο συγκεκριμένο κάθε φορά σωματίδιο/σωμάτιο. Για το ρεαλισμό του Einstein μια τέτοια στάση ήταν εξωφρενική..
Για να επανέλθω όμως στο ζητούμενο εδώ, πρέπει να τονιστεί ότι ύστερα από την πιθανοκρατική φυσική ερμηνεία των λύσεων της εξίσωσης Schrödinger ("κυματοσυναρτήσεις") από τον Born το 1926 και την ευρεία αποδοχή και ενσωμάτωσή της στην επικρατέστερη εκδοχή της - υπό διαμόρφωση τότε - Κβαντικής Θεωρίας, η κυματική όψη της ύλης διατηρείται μονάχα από την άποψη της μαθηματικής γλώσσας/περιγραφής (ακόμη κι εκεί όπως αποδείχθηκε χωρίς να 'ναι αναγκαίο -βλ. "μητρομηχανική" Vs "κυματομηχανική") και δεν αφορά πλέον αυτό που δεχόμαστε ως ύλη από οντολογική άποψη. Μ' άλλα λόγια, ο ρόλος των κυματοσυναρτήσεων περιορίζεται σε αυτόν ενός μαθηματικού "εργαλείου" υπολογισμού πιθανοτήτων. Σ' αυτό το σημείο θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί την αριστοτελική διάκριση μεταξύ "δυνάμει" και "ενεργεία" "είναι"/ύπαρξης, προκειμένου να αναφερθεί στις καταστάσεις επαλληλίας/υπέρθεσης και συγκεκριμένης πειραματικά εξακριβωμένης κατάστασης ενός κβαντικού συστήματος, αντίστοιχα.
Με βάση τώρα τα παραπάνω, όσον αφορά το πείραμα της διπλής σχισμής και την κυματική εικόνα που αποδίδεται συχνά στο ηλεκτρόνιο (εξού και το "περνάει και από τις δύο σχισμές ταυτόχρονα" ), αυτή έχει καθαρά διδακτική αξία (τουλάχιστον αναφορικά με το πλαίσιο παραδοχών της σύγχρονης Κβαντομηχανικής). Άλλωστε είναι γνωστό ότι το Καθιερωμένο Μοντέλο της Κβαντικής Θεωρίας Πεδίου (Standard Model) είναι ένα μοντέλο σωματιδιακής φυσικής. Σε σχέση με το σενάριο του Schrödinger με τη γάτα, αν και δεν γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο το διατυπώνει ο ίδιος, το σίγουρο είναι ότι στα πλαίσια εκλαΐκευσης (αλλά και πανεπιστημιακής διδασκαλίας πολύ συχνά!) γίνεται η κατάχρηση να θεωρούνται οι διακριτές κβαντικές καταστάσεις της υπέρθεσης του δοσμένου συστήματος ως "ενεργεία" θα λέγαμε πραγματοποιούμενες στον φυσικό κόσμο καταστάσεις. Η ερμηνεία της Κοπεγχάγης ωστόσο, θα χαρακτήριζε τις διαφορετικές αυτές καταστάσεις το πολύ πολύ ως δυνατότητες ("δυνάμει πραγματικότητες"), δηλ. η γάτα είναι (ωσότου να παρατηρηθεί το σύστημα) "εν δυνάμει ζωντανή ή νεκρή" και για κανένα λόγο "νεκροζώντανη" / "και ζωντανή και νεκρή ταυτόχρονα".
Επειδή οι γνώσεις μου δεν μου επιτρέπουν και να βάλω το χέρι στη φωτιά για ορισμένα από τα παραπάνω, καλό είναι αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαφωνία να τη συζητήσουμε :)
Πως εξηγεί η δεύτερη και η τρίτη ερμηνεια τη συμβολή των κυμάτων από δυο σχισμές; Αν τα σύμπαντα χωρίζονται θα έπρεπε στο σύμπαν που βρισκόμαστε το φωτόνιο να περνάει μόνο από τη μια σχισμή.
Η φάση που μας έδειξε το βίντεο ο φυσικός στο σχολειο μας 😂😂
Συνάδελφε Καθημερινή Φυσική επειδή εχω τελειώσει και εγώ στο Φυσικό Πάτρας τότε είχαμε τον Μπάκα κβαντομηχανική ΙΙ, εγώ είχα ασχοληθεί με την φωτονική με επιβλέπων τον Γεώργα (ίσως να μην τους πρόλαβες). Η ζωή μου με τέτοιες εξισώσεις είχε γίνει καθημερινή κανονικά κυρίως βέβαια με εξισώσεις του φωτός. Από τις εξισώσεις που χρησιμοποίησα για να κάνω αποδείξεις είδα ότι ένα σωμα μπορείς να το θεωρήσεις φωτεινό κύμα αλλά πρέπει να του βάλλεις και μια παράμετρο πόλωσης ώστε να έχεις το σωστό αποτέλεσμα. Επίσης στην κβαντομηχανική υπάρχει μια παρανόηση, η εξίσωση του Σρόντιγκερ είναι κυματική δηλαδή περιέχει πυκνότητες πιθανότητας οπότε κύματα θα βγάλει στο τέλος. Ιστορικά ο Σρόντιγκερ είχε κάνει μια παρουσίαση της κβαντικής και από το κοινό, του είπαν ότι αν τα σωματίδια είναι κύματα, τότε θα πρέπει να έχουν μια κυματική εξίσωση. Ο Σρόντγκερ κατασκευασε μια κυματική εξίσωση που μπορούσε να επαληθευει τα πειραματικά δεδομένα που υπήρχαν ήδη. Οποτε δεν εχει κανένα νόημα να λέμε τι θα γίνει αν δεν παρατηρούμε καθώς η εξίσωση του Σρόντιγκερ φτιάχθηκε για να επαληθευει τα πειραματικά δεδομένα που υπήρχαν. Σε κάθε περίπτωση ο μόνος τρόπος να μην επηρεάσουμε το πείραμα είναι να το παρατηρήσουμε πριν γίνει.... και ένας τρόπος είναι με τα entangled σωματίδια. Θα ήθελα επίσης να σε ρωτήσω αν φτιάχνεις βίντεο και για άλλους, έχω ένα κανάλι με ιδέες που θέλουν να εφαρμόσουν την φυσική στην δημοκρατια και θα χρειαζόμουν την βοήθειά σου.
Τρομερα βιντεο! Συνεχισε ετσι!!!
Μπράβο Στέφανε! Κάπως έτσι ξεκινάει και μια νέα γενιά PC, που βασίζεται σε τρεις καταστάσεις bits. Φαντάζεστε τι υπολογιστική ισχύ θα αποκτήσουν, αν και όταν κατορθωθεί η κατασκευή τους!!!!!
Άρα υπέρθεση συμβαίνει όταν δεν υπάρχει παρατηρητής (άμεσα);
Εξαιρετικός! Φυσική με χιούμορ, δεν το συναντάς κάθε μέρα... Subscribe!
προσπαθώ πάρα πολύ. αλήθεια. υπάρχει κάποιο σύμπαν που τα καταλαβαίνω καλύτερα;
Υπέροχο βίντεο.
Pws diamorfwthikan ta pososta 50,30 kai 20%?
Το θεμα της υπερθεσης ειναι παντελως δυσνοητο οχι γιατι ειναι εκτος κοινης λογικης, αλλα επειδη ειναι εκτος λογικης γενικα. Το ηλεκτρονιο παντα καπου βρησκεται. Το αν αλλαζει συνεχως κατασταση ή θεση κτλ εχει να κανει με την ανικανοτητα μας να το παρακολουθησουμε επειδη δεν εχουμε ακομα τα εργαλεια ή δεν εξεληχθηκαμε αρκετα να κατανοουμε την εννοια της τυχαιοτητας. Η στοχαστικη μελετη υπαρχει μονο και μονο επειδη αδυνατουμε να μελετησουμε κατι ντιτερμινιστικα. Η αιτια για ενα γεγονος που υφησταται παντα υπαρχει, απλως δεν ειμαστε παντα σε θεση να την ανακαλυψουμε. Και για αυτο τον λογο δεν πρεπει η διδασκαλια της Quantum Physics να μπλεκει περισσοτερο τα πραγματα.
Πολύ ωραίο βίντεο, τουλάχιστον θα πηγαίνω ταμείο σε κάποιο άλλο σύμπαν γιατί σε αυτό μόνο κουβά πάω! Κανένας τρόπος να το αλλάξουμε?
Μία ερώτηση θα ήθελα να σας κάνω.Η συνέπεια του σύμπαντος καταρρέει από την κβαντομηχανική ή όχι,κι αν όχι πως το γνωρίζουμε; Ευχαριστώ
Πολυ Καλο το βιντεακι σου. Εγω πιστευω ακραδαντα οτι υπαρχω καθε τεσσερα χρονια οταν ψηφιζω καθε φορα που πληρωνω φορους, και τον υπολιπο χρονο εμαι Αορατος. Καλη σου ημερα.😾😹
Αν σκεφτείς ότι πληρώνεις ΦΠΑ με κάθε σου αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας, τότε να αισθάνεσαι alive and kicking καθημερινά βρε κουτούλι!!!
Υποτίθεται είναι "καθημερινή" φυσική?
-Ο Θεός δεν παίζει ζάρια
-Ποιος είσαι εσύ που θα πεις στο Θεό τι να κάνει;
Λοιπόν έγω είμαι Κοπεγχανός, οι φιλοσοφικές αναγωγές των άλλων απόψεων δεν μου πολυαρέσουν! Πάντως η θεωρία των κρυφών μεταβλητών έχει κάνει επανεμφάνιση.
Συμφωνω! :)
CFalcon030
- ο Θεός δε παίζει ζάρια.
- ο Θεός όχι μόνο παίζει ζάρια, αλλά δε ξέρει και που τα πετάει!!!
Ειμαι μαθητης της Β λυκειου και διαβάζω χημεια Γ' κινηματικη και κβαντικη θεωρια.Εκτος απο του Heisenberg(επειδη εχω δει τη σειρα) ολα τα αλλα ονοματα τα ελεγα λαθος πχ του De Broglie.Thanks for that dude
Το reference στο Breaking Bad ηταν ολα τα λεφτα :D
Η θεωρία των πολλαπλών συμπάντων είναι η αγαπημένη μου !
Κι έμενα 😊
Σε ένα βίντεο απο το Kurzgesagt απλώς λέει οτι η ακτινοβολία της που χρησιμοποιούμε για την παρατήρηση, μεταβάλει το αντικείμενο γτ για πρέπει να είναι υψηλής ενέργειας και οτι αυτό είναι η αρχή της απροσδιοριστίας Heisenberg χωρίς κάποιο ιδιαίτερο μυστήριο....Είναι το ίδιο με την επαλληλία που αναφέρατε??
Φίλε (μιας και μιλάς για πιθανότητες) το αποτέλεσμα στην ρίψη ζαριού είναι τυχαίο ή θεωρητικά υπολογίσιμο?
Δηλαδή αν ρίξουμε το ζάρι από το ίδιο ακριβός ύψος, ίδια δύναμη ίδια γωνία (όλα ίδια) θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα;
Ναι, θεωρητικά είναι υπολογίσιμο. Βέβαια οι παράγοντες που χρειάζεται να υπολογίσεις για να προβλέψεις τη ζαριά είναι τόσοι πολλοί που πρακτικά μπορούμε να το θεωρήσουμε τυχαίο.
Αφού από την αρχή μέχρι το τέλος του βίντεο μιλάς για την κβαντική φυσική γιατί στο 0.06 το μπλε βιβλίο γράφει πάνω κβαντομηχανική; Δεν εξήγησες όμως, παρόλο που το μαθαίνουμε στο σχολείο, πως μετράμε τις πιθανότητες. Μήπως υπάρχει κάποια εξίσωση ή κάποια ισότητα; Πιστεύεις πως θα καταφέρουμε ποτέ να βρούμε αυτήν την ΄άγνωστη σε εμάς μεταβλητή που ανέφερες στην ερμηνεία των de Broglie & Bohm;
Αυτό με το κίνο μπορούμε να το αναλύσουμε λίγο παραπάνω;