Bu video, kafamdaki bazı sorulara çok net cevaplar oluşmasını sağladı.Benim için çook faydalı oldu. Teşekkürler bilgi için ,verdiğiniz emek için.Aslında daha önce de yazdım,benim bir tekne alabilme şansım maalesef yok.Tabi yine de yelkenciliği hiç olmazsa teorik olarak öğrenmeme engel değil.Kendime bir hobi edinmiş gibi düşünüyorum ve bu bile beni mutlu ediyor.Selametle Murat Kaptan.....
Değerli Kaptanım Murat Bey, Yaklaşık bir ay kadar önce, ilk videonuzdan başlayarak, sizi izlemeye başladım ve bugün itibariyle 61. videonuzda günü yakalamış bulunuyorum. UA-cam kanalınız üzerinden yayınladığınız böylesine zengin içerikler ile gelecek nesillerin de istifade edebileceği Türkçe bir arşiv oluşturuyorsunuz. Sizlerin sağlığında buna şahitlik etmek ise heyecan verici. Yaş 65 olunca, yelken ve denizciliğe dair hayallerimin bir özlem olarak kalacağını düşünüyordum. Gençliğimde çeşitli sebeplerle ıskaladığım bu zevki ve bilmediklerimin öğrenmenin sevincini sayenizde yaşıyorum. Bu sebepten size canı gönülden teşekkür ederim. Bizlere sunmuş olduklarınızın ziyadesiyle size ve sevdiklerinize dönmesini diliyorum. Sevgilerimle, Selçuk Elçi
Bir ay gibi bir sürede tüm videolarınızı eksiksiz izleyerek 61. bölüme geldim.Artık yeni videoları beklemekten başka yapacak bir şey yok.Sarfettiğiniz emeğe sonsuz teşekkürler
Şu anda bir teknem olmamasına rağmen denizciliğe çok merak sardım son bir yılda. KMT ve ADB belgelerini de aldım. Şimdilik tekne kiralayarak yelkenli kullanma tecrübemi geliştirmeye çalışıyorum. Videolarınızın neredeyse tamamını baştan sona sıkılmadan izledim. Anlatma ve öğretme kabiliyeti açısından sizi oldukça başarılı buluyorum. Ayrıca seçilen konular da gerçekten denizciliği öğretme açısından başarılı. Bu iş için çok emek harcadığınız belli. İnsanlara denizciliği sevdirmek ve bilinçli denizciler yetiştirmek açısından çok çok önemli bir görevi yürütüyorsunuz. Sizi kutlarım.
Murat bey üst düzey bir kurstaymiş gibi olayı mantığıyla anlatmışsınız bu eğitimin kalitesini artırmak adına yapmış olduğunuz hazırlığa ve göstermiş olduğunuz sabıra teşekkür ederim kalın sağlıcakla.
Murat hocam, Elinize,emeğinize ,dilinize sağlık. Çok güzel,doyurucu ve önemli bilgiler veriyorsunuz. Çoğu, başka ortamlarda duyduğum ama tam anlayamadığım konulardı. Teşekkür ederim.
Teşekkürler kaptan, konuyu anlatmak için yapmış olduğunuz hazırlığa gıpta ediyorum. Renkler, maketler, görüntüde iyi çıksın diye gölge oyununda olduğu gibi çubuklara maket takışınız, tekrar emekleriniz için teşekkürler.
Murat Bey çok güzel anlatıyorsunuz. Teşekkür ederiz. Bir önerim olacaktı eğer uygun görürseniz. Model yelkenliler var bildiğiniz üzere. Bunlardan birini edinip konuları model yelkenli üzerinde anlatsanız nasıl olur acaba. Hem böylece şekil çizme zahmetinden de kurtulmuş olursunuz. Ayrıca bizler de 3 boyutlu olarak anlatıklarınızı daha iyi anlarız. Bilgi ve tecrübenizi bizlere aktarmak için videoları sevrek yaptığınız her halinizden belli oluyor. Bu nedenle bu öneriyi yaptım. Beni pişmiş aşa su katan biri diye düşünmeyin lütfen. Mevcut anlatımınız ile de konular gayet güzel anlaşılıyor. Tekrar teşekkürler.
Kıymetli öneriniz için teşekkür ederim. Benim için zor olsa da, anlattıklarımın sizin kafanızda şekillenmesi gerekiyor. O nedenle slaytlar, animasyonlar, videolar, maketler mümkün olduğunca kullanmamaya gayret ediyorum. Bu, emin olun ki EN ETKİLİ ÖĞRENME yöntemi. Sevgiler, selamlar.
Evet, haklısınız... İlk 6 kayıtta fon müziği biraz yüksek oldu. Ama diğerlerinde fon müziğini iyice kıstım... Çoğu şeyi bende yeni yeni öğreniyorum. Lütfen eleştiri ve tavsiyelerinizi eksik etmeyin. İlginize çok teşekkür ederim. Sevgiler, selamlar.
Murat kaptanım bir yelkenli teknede rüzgar etkilerini teknenin ilerleyişini ve denge faktörlerini bu kadar açık ve net hiç bir kaynakta bulamayız sanıyorum sayenizde bilgi seviyemiz doğru bilgiler ile artıyor teşekkürler elinize emeğinize sağlık kalın sağlıcakla
yayinlarinizi buyuk bir ilgi begeni ile izliyorum emekleriniz icin tesekkurler Salma konusunu islediginiz bu video da kisa salmanin ve uzun salmanin avantajlarini sizden ogrendik. Buna gore hareketli salma ile bu iki avantaji yakalariz gibi geliyor hareketli salma ile bu iki avantaji yakalayabilir miyiz ama daha oncelerdeki bir video nuzda almak istediginiz niz tekne donanimlarini anlatirken kesinlikle sabit salma olmali demistiniz hareketli salma dezavantajlarini izah edebilirmisiniz tesekkurler
Teşekkürler Daha önce ki videolarınızdan salma tercihinizin uzun torpil den ziyade kısa ağır olduğunu biliyoruz bir sonraki video da konfor ve performan açısından salma çeşitlerini irdeleye bilirmisiniz saygılar
Murat Kaptan elinize emeklerinize sağlık. Salma boyunun kısa tutulması gezi yelkencileri için koylarda daha sığlık bölgelere demirleyebilmek adına da avantaj teşkil etmekte doğal olarak. Bu açıdan baktığımızda düz salma, köpekbalığı kanadı, torpil salma gibi farklı salma tiplerini de kendi içlerinde avantaj/dezavantaj şeklinde nasıl değerlendirebiliriz. Teşekkürler
Murat kaptanım değerli bilgilerinizi bizlere aktardığınız için çok teşekkürler. Emeğinize sağlık.... performans açısından '' markoni'' yelkenmi yoksa '' randa'' yelkenmi daha kullanışlı olur? Yelken çeşitleriyle ilgili bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim saygılar .
Videoda da bahsettiğim gibi ; Standart "cruiser" tekneler üzerine konuşuyoruz. Diğer uç örneklere girmenin, denizciliğimize bir katkı sağlamayacağını düşünüyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.
Konuyla alakam yok rasgele denk geldi ama anlatımınız güzeldi dikkatimi çekti meraktan soruyorum yelken alanını büyütmek için bumbayı uzatmak nasıl etki verir ?
Evet, bumbayı zaten olabilecek en uzun şekilde dizayn ediyorlar. Ama direği tutan kıç taraftaki tel ( kıç ıstralya ) nedeniyle daha da uzatmak mümkün olamıyor.
Verdiğiniz açıklamalar çok güzel,emeklerinize sağlık.Burada genel olarak fin keel salma çeşitlerini işlemişsiniz.Peki klasik boydan boya uzanan salmalar hakkında düşünceleriniz nelerdir?Benim bu tarz bir teknem var.Island Pocket 31,teknem performanstan çok güvenli seyir ve konfor odaklı tasarlanmış.Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Videoda da anlattığım gibi ; Salma kısaldıkça (dolayısıyla ağırlaştıkça) yelken performansı ve manevra kabiliyeti düşer, seyir konforu artar. Ama güvenli seyir konusunda durum biraz farklı ; Cat. A tekneler, açık denizlere ve okyanus geçişlerine uygun imal edildi anlamına gelir. Bu noktada salmanın tipi ana belirleyici unsur değildir.
Murat kaptan, Hareketli salma / Bilge keel / Fin keel tasarımlarının performansa etkilerine karşılaştırmalı olarak değinebilir misiniz? Sığ sulara girme avantajının ötesinde konfor, performans ve alabora riski kafama takıldı. Köpekbalığı ve yunusların yüzgeçlerine benzeyen bilge keel hız ile birlikte alabora riskini de getirir mi? Nereye kadar riskli olmaz? Teşekkürler
GERÇEKTEN ama GERÇEKTEN muhteşem bir arşiv oluşturuyorsunuz burada, özel olarak bir oynatma listesi yapmanızı tavsiye ederim herkes kolayca ulaşabilmeli. Acaba kaç bölüm olacak ve ne kadar sürecek ?
Hareketli salma Ayarlı salma Yukarı çekilebilen aşağı indirilebilen asansörlü salma nın sabit salma ile farkları nedir ? Avantajları dezavantajları nelerdir ? Kolay gelsin İyi günler
Kaptan selamlar.. Salmayı sadece uzun kısa olarak mı değerlendireceksin.? Yoksa katlanır - boydan boya veya hareketli salmalar konusunda da video gelecek mi? faho kaptanın salması ilgimi çekmişti. veya salmanın uzun olmasının sığlıklardaki sakıncaları ile ilgili video olacakmı? iyi yayınlar kaptan severek takip ediyoruz.
SIğlıklarda vurmak açısından, uzun salma risklidir diye düşünmemek lazım. Eğer salma 1 metre daha kısa diye, bir kayalığa vurmaktan kurtuluyorsanız orada büyük sorun var demektir. Muhtemelen diğer kayalıkta ilki kadar şanslı olmayacaksınız. Seyrimiz süresince haritada navigasyonel planlamayı yapmak bizi bu tür risklerden koruyacaktır.
Bumbanın oldukça uzun olduğu dizaynlar da mevcut. Ancak bizim konuştuğumuz "cruiser" teknelerde pek tercih edilmiyor. Videoda da söylediğim gibi ; uç dizaynlar konumuz değil. İlginize ben teşekkür ederim.
Tekneyi sıfır alırken, farklı salma boyu opsiyonları arasından seçim yapabilirsiniz. Firmaların web sitelerinden daha detaylı bilgiyi edinmeniz mümkün.
Murat Kaptan Türk denizcilik tarihinde yerinizi almaya doğru giden bir yolda olduğunuzu düşünüyorum, tüm emek ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Bir sorum olacaktı rudder ın anlatmış olduğunuz denklemde salmaya bir katkısı var mıdır? Yoksa göz ardı edilecek kadar küçük müdür?
Murat kaptan merhaba Salma ile ilgili şöyle bir sorum olacak. Dediniz ki; Daha çok konfor tercih edenler icin kısa ama daha ağır bir salma olan tekne alınmalı.Peki ağırlık ile ilgili bir oran varmı dır nasıl bileceğiz örnek tekne 38 feet salma boyu 1.80 salma ağırlığı 500 kg (rakamlar tamamen örnek) bu ağırlık doğru mu?
Acemi bir yelkenci sayilirim Ailemle birlikte Marseille den Turkiye ye bir tekne getirmeyi dusunuyorum Orta bir konfor icin kac metrelik bir tekne olmali veya bu ise hic girmemelimiyim
kaptanım 7,2m bir teknenin draftı 1,4m ve 83kg salması var. 13.75m2 ana yelken alanı ve ana yelken direğinin uzunluğu 9m dir. Bu değerler iyi midir sizce? Bu tekne CE sınıfı B olarak belirtilmiş yani 40 knot rüzgara kadar
CE kategorilendirmesi rüzgardan daha ziyade, dalga boyuna göre yapılır. Açık deniz yelkenciliğinde (offshore sailing) Cat.A va sabit salmayı tavsiye ediyorum.
Sıbryadan selamlar Murat bey,merak etdım, ornek olarak soruyoram , hep pupa seyri olsaydi salmaya gerek olurmudu? teknenın uzununa boyu salmayı evez edermıdı? (soru bir az azerice oldu galiba)
Yelkenli bir teknede salma gereklidir. Hep pupa seyri olsaydı, daha küçük/hafif salma olurdu ama HEP PUPA SEYRİNİN YAPILACAĞINI DÜŞÜNMEK PEK GERÇEKÇİ OLMAZ. :) Sevgiler, selamlar.
Ortalikta yelkenciyim denizciyim diye geçinen bir sürü insan var ama anlattıkları hep çöp bilgi ve sadece kafa karıştırıyor..mühendis olmama rağmen yelken teorisini anlayabilmem için bugüne kadarki en faydalı video oldu..emeğinize sağlık
Murat kaptan, herşey çok güzel, açıklayıcı denebilecek bir anlatım olmuş. Ancak kısa ama kanatlı salmalar da var bildiğiniz üzere. Üstelik devrilme rasyoları uzun salmalardan çok daha fazla. Üstelik çok ağır değiller. Örnek olarak bilinen markaların center cocpit tekneleri verilebilir. Hepsi açık deniz içindir bildiğiniz üzere…
Tüm çabalarınız için çok teşekkürler Murat Kaptan. Çok güzel, detaylı ve anlaşılır anlatıyorsunuz. Emailimi listeye eklerseniz memnun olurum, emrebarzilay(at)yahoo.com Rüzgarınız kolayınıza olsun, rastgele.
Bu video, kafamdaki bazı sorulara çok net cevaplar oluşmasını sağladı.Benim için çook faydalı oldu. Teşekkürler bilgi için ,verdiğiniz emek için.Aslında daha önce de yazdım,benim bir tekne alabilme şansım maalesef yok.Tabi yine de yelkenciliği hiç olmazsa teorik olarak öğrenmeme engel değil.Kendime bir hobi edinmiş gibi düşünüyorum ve bu bile beni mutlu ediyor.Selametle Murat Kaptan.....
İlginize ve desteğinize çok teşekkür ederim.
Hayatın ne sürprizler getireceğini bilemeyiz.
Umarım herşey gönlünüzce olur.
Sevgiler, selamlar.
Tekrar tesekkurler kaptanim,Ingilterede aldigim day skipper kursunda bile boyle guzel bir anlatim yoktu her videonuzda ki oldugu gibi
Teşekkür ederim.
Değerli Kaptanım Murat Bey, Yaklaşık bir ay kadar önce, ilk videonuzdan başlayarak, sizi izlemeye başladım ve bugün itibariyle 61. videonuzda günü yakalamış bulunuyorum.
UA-cam kanalınız üzerinden yayınladığınız böylesine zengin içerikler ile gelecek nesillerin de istifade edebileceği Türkçe bir arşiv oluşturuyorsunuz. Sizlerin sağlığında buna şahitlik etmek ise heyecan verici. Yaş 65 olunca, yelken ve denizciliğe dair hayallerimin bir özlem olarak kalacağını düşünüyordum. Gençliğimde çeşitli sebeplerle ıskaladığım bu zevki ve bilmediklerimin öğrenmenin sevincini sayenizde yaşıyorum. Bu sebepten size canı gönülden teşekkür ederim. Bizlere sunmuş olduklarınızın ziyadesiyle size ve sevdiklerinize dönmesini diliyorum. Sevgilerimle, Selçuk Elçi
İlginize ve güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Bir ay gibi bir sürede tüm videolarınızı eksiksiz izleyerek 61. bölüme geldim.Artık yeni videoları beklemekten başka yapacak bir şey yok.Sarfettiğiniz emeğe sonsuz teşekkürler
Asıl ilginize ve desteğinize ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Şu anda bir teknem olmamasına rağmen denizciliğe çok merak sardım son bir yılda. KMT ve ADB belgelerini de aldım. Şimdilik tekne kiralayarak yelkenli kullanma tecrübemi geliştirmeye çalışıyorum. Videolarınızın neredeyse tamamını baştan sona sıkılmadan izledim. Anlatma ve öğretme kabiliyeti açısından sizi oldukça başarılı buluyorum. Ayrıca seçilen konular da gerçekten denizciliği öğretme açısından başarılı. Bu iş için çok emek harcadığınız belli. İnsanlara denizciliği sevdirmek ve bilinçli denizciler yetiştirmek açısından çok çok önemli bir görevi yürütüyorsunuz. Sizi kutlarım.
İlginiz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Kaptanım çok teşekkürler. Yelkenli tekne alma sürecinde olan bir amatör olarak sayenizde çok şeyler öğreniyorum. Tercihim kafamda daha da netleşiyor
Ben teşekkür ederim.
Umarım herşey gönlünüzce olur.
Murat bey üst düzey bir kurstaymiş gibi olayı mantığıyla anlatmışsınız bu eğitimin kalitesini artırmak adına yapmış olduğunuz hazırlığa ve göstermiş olduğunuz sabıra teşekkür ederim kalın sağlıcakla.
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Ne kadar güzel anlattınız....teşekkürler Murat bey....
Ben teşekkür ederim.
Murat hocam,
Elinize,emeğinize ,dilinize sağlık. Çok güzel,doyurucu ve önemli bilgiler veriyorsunuz. Çoğu, başka ortamlarda duyduğum ama tam anlayamadığım konulardı. Teşekkür ederim.
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler kaptan, konuyu anlatmak için yapmış olduğunuz hazırlığa gıpta ediyorum. Renkler, maketler, görüntüde iyi çıksın diye gölge oyununda olduğu gibi çubuklara maket takışınız, tekrar emekleriniz için teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Murat Bey, içten teşekkürler. Çok aydınlatıcı ve faydalı bir video.
Emeklerinize sağlık
Ben teşekkür ederim.
Detaylı anlatım için teşekkür ederim Murat bey.
Rica ederim.
Murat Kaptan, paylaştığın bilgiler ve emeğin için çok teşekkür ederiz.
Rica ederim.
Bilgiler ve tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkürler, emekleriniz için ayrıca teşekkürler. Selametle.
Ben teşekkür ederim.
Murat bey çok teşekkürler. harika bilgiler kolay gelsin. Seri tamamlanınca süper bir arşiv olacak. Emeğiniz için teşekkürler saygı ve sevgiyle.
İlginize ve desteğinize asıl ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar
Ansiklopedik bilgi , teşekkürler Murat Bey.Selam ve saygılar
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
cok tesekkurler Murat bey,sagolun
Ben teşekkür ederim.
Sevgili kaptanım Murat bey. Süper. Eline sağlık
Çok teşekkür ederim.
Murat Kaptan yüreğine sağlık,
Bilimsel tabanlı anlatımınız için çok teşekkür ederim.
Sağlıkla kalın.
Selamlar.
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkür ederim Murat bey. Çok faydalı bilgiler
Rica ederim.
Murat bey Merhaba .Çok teşekkür ediyorum salma boyu,salma ağırlığı ,yelken alanı konuları belleğimize oturmaya başladı emeğinize sağlık .
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat kaptanım emeklerinize sağlık görsel bir ansiklopedimiz oluyor sayenizde. 😍
Çok teşekkür ederim.
Murat Bey çok güzel anlatıyorsunuz. Teşekkür ederiz. Bir önerim olacaktı eğer uygun görürseniz. Model yelkenliler var bildiğiniz üzere. Bunlardan birini edinip konuları model yelkenli üzerinde anlatsanız nasıl olur acaba. Hem böylece şekil çizme zahmetinden de kurtulmuş olursunuz. Ayrıca bizler de 3 boyutlu olarak anlatıklarınızı daha iyi anlarız. Bilgi ve tecrübenizi bizlere aktarmak için videoları sevrek yaptığınız her halinizden belli oluyor. Bu nedenle bu öneriyi yaptım. Beni pişmiş aşa su katan biri diye düşünmeyin lütfen. Mevcut anlatımınız ile de konular gayet güzel anlaşılıyor. Tekrar teşekkürler.
Kıymetli öneriniz için teşekkür ederim.
Benim için zor olsa da, anlattıklarımın sizin kafanızda şekillenmesi gerekiyor.
O nedenle slaytlar, animasyonlar, videolar, maketler mümkün olduğunca kullanmamaya gayret ediyorum.
Bu, emin olun ki EN ETKİLİ ÖĞRENME yöntemi.
Sevgiler, selamlar.
Çok başarılı anlatım. Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Aerodinami ve hidrodinami konularında aydınlandım. Çok teşekkür ederim
Rica ederim.
Murat kaptanım Spotify Podcast ler çok güzel ancak arka plan müziği dikkat dağıtıyor teşekkür ederiz🙏 onur erol
Evet, haklısınız...
İlk 6 kayıtta fon müziği biraz yüksek oldu.
Ama diğerlerinde fon müziğini iyice kıstım...
Çoğu şeyi bende yeni yeni öğreniyorum.
Lütfen eleştiri ve tavsiyelerinizi eksik etmeyin.
İlginize çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Yachtmaster Murat Erensoy çok teşekkürler sesinize fon olmadan alıştık sanırım , kolaylıklar sevgiler 🙏
Teşekkürler kaptan yine güzel bilgiler var
Ben teşekkür ederim.
Murat kaptanım bir yelkenli teknede rüzgar etkilerini teknenin ilerleyişini ve denge faktörlerini bu kadar açık ve net hiç bir kaynakta bulamayız sanıyorum sayenizde bilgi seviyemiz doğru bilgiler ile artıyor teşekkürler elinize emeğinize sağlık kalın sağlıcakla
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Ellerinize saglik kaptanım videolarinizi sabırsızlıkla bekliyoruz selametle
Çok teşekkürederim.
Sevgiler, selamlar.
Sağol Kaptan Emeğine Sağlık Kalsağlıcakla Saygılar
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
yayinlarinizi buyuk bir ilgi begeni ile izliyorum emekleriniz icin tesekkurler
Salma konusunu islediginiz bu video da kisa salmanin ve uzun salmanin avantajlarini sizden ogrendik. Buna gore hareketli salma ile bu iki avantaji yakalariz gibi geliyor
hareketli salma ile bu iki avantaji yakalayabilir miyiz
ama daha oncelerdeki bir video nuzda almak istediginiz niz tekne donanimlarini anlatirken kesinlikle sabit salma olmali demistiniz
hareketli salma dezavantajlarini izah edebilirmisiniz
tesekkurler
Açık deniz yelkenciliğinde (offshore sailing) hareketli salmayı tavsiye etmiyorum.
Hareketli salma, omurga salma, hidrofoil salma gibi farklı örnekleri detaylandırarak boşa vakit kaybederiz.
Anlayışınız için teşekkür ederim.
Hocam teşekkürler muhteşem anlattınız...
Ben teşekkür ederim.
Ne kadar teşekkür etsek az. Emeğine sağlık kaptanım..
Ben teşekkür ederim.
Emek ve vaktiniz icin tesekkur ederim. Moskova dan saygilar & sevgiler
Rica ederim.
Moskova'ya sevgiler, selamlar.
EMEKLERİNİZE SAĞLIK......
Teşekkür ederim.
Teşekkürler
Daha önce ki videolarınızdan salma tercihinizin uzun torpil den ziyade kısa ağır olduğunu biliyoruz bir sonraki video da konfor ve performan açısından salma çeşitlerini irdeleye bilirmisiniz saygılar
2,10m. / 2,40m salma tavsiye ediyorum.
Hatta bunun bir üstü veya bir altı da olabilir diyorum.
:)
2,40 salma kısa salma değildir.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler .Emeğinize sağlık
Ben teşekkür ederim.
Mükemmel bir anlatım, çok çok teşekkürler 😊 emeğinize sağlık...
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Harika bilgiler edindim çok teşekkür ederim
Dilinize emeğinize sağlık sevgiler selamlar
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat Kaptan elinize emeklerinize sağlık. Salma boyunun kısa tutulması gezi yelkencileri için koylarda daha sığlık bölgelere demirleyebilmek adına da avantaj teşkil etmekte doğal olarak. Bu açıdan baktığımızda düz salma, köpekbalığı kanadı, torpil salma gibi farklı salma tiplerini de kendi içlerinde avantaj/dezavantaj şeklinde nasıl değerlendirebiliriz. Teşekkürler
Adım adım herşeyi anlatıyorum.
:)
Benim anlattıklarıma odaklanmanızı tavsiye ederim.
Sırası geldikçe hepsini konuşacağız.
İlginize çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Emeğinize, bilginize, birikiminize ve yüreğinize sağlık...
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat bey, elinize saglik tesekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler Murat bey..
Ben teşekkür ederim.
Anlarım tekniginiz ve bilginiz çok iyi. Çok teşekkürler video için kaptan..
Ben teşekkür ederim.
Çok teşekkürler, güzel anlatım. 👍👍👍👍
Ben teşekkür ederim.
Muhteşem anlatım
Teşekkür ederim
Sevgi ve saygılar hocam...
Teşekkür ederim.
Murat bey teşekkür ederim
Rica ederim.
Teşekkür ederim hayırlı akşamlar
Rica ederim.
Teşekkürler kaptan yine süpersin 😀💪🏼
:)
Ben teşekkür ederim.
Murat kaptanım değerli bilgilerinizi bizlere aktardığınız için çok teşekkürler. Emeğinize sağlık.... performans açısından '' markoni'' yelkenmi yoksa '' randa'' yelkenmi daha kullanışlı olur? Yelken çeşitleriyle ilgili bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim saygılar .
Videoda da bahsettiğim gibi ;
Standart "cruiser" tekneler üzerine konuşuyoruz.
Diğer uç örneklere girmenin, denizciliğimize bir katkı sağlamayacağını düşünüyorum.
Anlayışınız için teşekkür ederim.
Bilgiler için teşekkürler Murat Kaptan
Ben teşekkür ederim.
Hocam Emeğinize sağlık Çok teşekkür ederim
Rica ederim.
Çok faydalı bilgiler verdiniz. Emeğinize sağlık
Teşekkür ederim.
Konuyla alakam yok rasgele denk geldi ama anlatımınız güzeldi dikkatimi çekti meraktan soruyorum yelken alanını büyütmek için bumbayı uzatmak nasıl etki verir ?
Evet, bumbayı zaten olabilecek en uzun şekilde dizayn ediyorlar.
Ama direği tutan kıç taraftaki tel ( kıç ıstralya ) nedeniyle daha da uzatmak mümkün olamıyor.
@@YachtmasterMuratErensoy hmm doğru daha uzun olursa tele çarpacağından bumba sağa sola dönmez 😅 teşekkürler .
Fark yaratıyorsun ,Kaptan👏👏👏
Teşekkür ederim.
Çok faydalı bilgiler verdiniz MURAT Kaptan
Teşekkür ederim.
Emeğiniz için teşekkür ederim
Rica ederim.
Murat Kaptanım inanın size binlerce kez teşekkür etsek yine de azdır.
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler kaptan
Ben teşekkür ederim.
super bir video olmus.
Teşekkür ederim.
👍🧿 teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Hareketli salmaların yelken performansına katkısı nedir? teşekkürler
Açık deniz yelkenciliğinde (offshore sailing) hareketli salmayı tavsiye etmiyorum.
Verdiğiniz açıklamalar çok güzel,emeklerinize sağlık.Burada genel olarak fin keel salma çeşitlerini işlemişsiniz.Peki klasik boydan boya uzanan salmalar hakkında düşünceleriniz nelerdir?Benim bu tarz bir teknem var.Island Pocket 31,teknem performanstan çok güvenli seyir ve konfor odaklı tasarlanmış.Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Videoda da anlattığım gibi ;
Salma kısaldıkça (dolayısıyla ağırlaştıkça) yelken performansı ve manevra kabiliyeti düşer, seyir konforu artar.
Ama güvenli seyir konusunda durum biraz farklı ;
Cat. A tekneler, açık denizlere ve okyanus geçişlerine uygun imal edildi anlamına gelir. Bu noktada salmanın tipi ana belirleyici unsur değildir.
Murat kaptan,
Hareketli salma / Bilge keel / Fin keel tasarımlarının performansa etkilerine karşılaştırmalı olarak değinebilir misiniz? Sığ sulara girme avantajının ötesinde konfor, performans ve alabora riski kafama takıldı. Köpekbalığı ve yunusların yüzgeçlerine benzeyen bilge keel hız ile birlikte alabora riskini de getirir mi? Nereye kadar riskli olmaz?
Teşekkürler
Açık deniz yelkenciliğinde (offshore sailing) hareketli salmayı tavsiye etmiyorum.
Hareketli salma, omurga salma, hidrofoil salma gibi farklı örnekleri detaylandırarak boşa vakit kaybederiz.
40- 44 feet bir tekne için 2,10m-2,40m SABİT SALMA idealdir.
Anlayışınız için teşekkür ederim.
hocam önce bi fizik dersi mi alaaydık naaapsaydık ? ben hep kopyayla geçmiştim...
!?
Kaptanım teknelerin gövde şekilleri ile iligli de video yayınlayacak mısınız?
Evet, Belli bir sırayla herşeyi adım adım anlatıyorum .
Tavsiyem videoları sırasıyla seyretmeniz yönünde.
@@YachtmasterMuratErensoy Kaptanım videolarınız yayınlanır yayınlanmaz ilk seyredenler arasındayım. Siz birtanesiniz eksik olmayın.
:)
İlk yorum sizden geldi zaten.
Teşekkür ederim.
GERÇEKTEN ama GERÇEKTEN muhteşem bir arşiv oluşturuyorsunuz burada, özel olarak bir oynatma listesi yapmanızı tavsiye ederim herkes kolayca ulaşabilmeli. Acaba kaç bölüm olacak ve ne kadar sürecek ?
Sorularınızın cevapları bir önceki videoda var. .
Sevgiler..
İlginize çok teşekkür ederim.
Videoları sırasıyla ve atlamadan seyretmenizi tavsiye ederim.
Toplamda 200 videoluk bir set oluşturmayı hedefliyorum
Hareketli salma
Ayarlı salma
Yukarı çekilebilen aşağı indirilebilen asansörlü salma nın sabit salma ile farkları nedir ?
Avantajları dezavantajları nelerdir ?
Kolay gelsin
İyi günler
Açık deniz yelkenciliğinde (offshore sailing) hareketli salmayı tavsiye etmiyorum.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Yine teşekkür ederim. Övgü sözcüklerini hak ediyorsun.
Ama sıkılmışsındır artık.😂
:)
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler...
Ben teşekkür ederim.
Kaptanım, 26 ft, salması 1.70 m, ağırlığı 2 ton teknemle, 15-20 knot rüzgarda 6-7 knot hıza erişiyorum. Bu Performsı nasıl yorumlarsınız? Saygılarımla.
:)
Beklediğiniz tarzda bir yorum yapabilmem mümkün değil.
Anlayışınıza teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Kaptan selamlar..
Salmayı sadece uzun kısa olarak mı değerlendireceksin.?
Yoksa katlanır - boydan boya veya hareketli salmalar konusunda da video gelecek mi?
faho kaptanın salması ilgimi çekmişti.
veya salmanın uzun olmasının sığlıklardaki sakıncaları ile ilgili video olacakmı?
iyi yayınlar kaptan severek takip ediyoruz.
Açık deniz yelkenciliğinde (offshore sailing) hareketli salmayı tavsiye etmiyorum.
Hareketli salma, omurga salma, hidrofoil salma gibi farklı örnekleri detaylandırarak boşa vakit kaybederiz.
Anlayışınız için teşekkür ederim.
SIğlıklarda vurmak açısından, uzun salma risklidir diye düşünmemek lazım.
Eğer salma 1 metre daha kısa diye, bir kayalığa vurmaktan kurtuluyorsanız orada büyük sorun var demektir.
Muhtemelen diğer kayalıkta ilki kadar şanslı olmayacaksınız.
Seyrimiz süresince haritada navigasyonel planlamayı yapmak bizi bu tür risklerden koruyacaktır.
@@YachtmasterMuratErensoy ilginize teşekkür ederim.
o zaman salmayı performans ağırlıklı değerlendirmemiz daha sağlıklı olur..
Kesinlikle.
Bumba boyunu da uzatarak yelken alanı değiştirilirse ne olur ?
...Gergi tellerine takılıyormuş... :P :))))
Teşekkürler değerli emeğiniz için ;)
Bumbanın oldukça uzun olduğu dizaynlar da mevcut.
Ancak bizim konuştuğumuz "cruiser" teknelerde pek tercih edilmiyor.
Videoda da söylediğim gibi ; uç dizaynlar konumuz değil.
İlginize ben teşekkür ederim.
@@YachtmasterMuratErensoy Benim kafa da hep uçlarda gezer oldum olası zaten.. :))
Teşekkürler cevabınız için ;)
Murat bey .bavarai 33 feet yelkenlide salma fabrikadan çıkışta standart mı?
Tekneyi sıfır alırken, farklı salma boyu opsiyonları arasından seçim yapabilirsiniz.
Firmaların web sitelerinden daha detaylı bilgiyi edinmeniz mümkün.
Murat Kaptan Türk denizcilik tarihinde yerinizi almaya doğru giden bir yolda olduğunuzu düşünüyorum, tüm emek ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Bir sorum olacaktı rudder ın anlatmış olduğunuz denklemde salmaya bir katkısı var mıdır? Yoksa göz ardı edilecek kadar küçük müdür?
Salmada oluşan kuvvet, bileşke kuvvettir.
Bunun içinde salma etkisi ve daha pekçok etki vardır.
#063 videoda bunu detaylı anlatacağım.
Ne güzel anlattınız!
Salma konusunda çok iyi bir video olmuş.
Çok teşekkür ederim.
Murat kaptan merhaba
Salma ile ilgili şöyle bir sorum olacak. Dediniz ki; Daha çok konfor tercih edenler icin kısa ama daha ağır bir salma olan tekne alınmalı.Peki ağırlık ile ilgili bir oran varmı dır nasıl bileceğiz örnek tekne 38 feet salma boyu 1.80 salma ağırlığı 500 kg (rakamlar tamamen örnek) bu ağırlık doğru mu?
Biz alacağımız teknenin salma boyuna karar veriyoruz.
Ağırlığını ise, imalatçı firmanın mühendisleri, tekneye en uygun olacak şekilde hesaplıyorlar.
Acemi bir yelkenci sayilirim Ailemle birlikte Marseille den Turkiye ye bir tekne getirmeyi dusunuyorum Orta bir konfor icin kac metrelik bir tekne olmali veya bu ise hic girmemelimiyim
Emin değilseniz bu işe hiç kalkışmayın.
Dünyanın en iyi görsel yelken eğitim arşivi oluşuyor.
Teşekkür ederim.
kaptanım 7,2m bir teknenin draftı 1,4m ve 83kg salması var. 13.75m2 ana yelken alanı ve ana yelken direğinin uzunluğu 9m dir. Bu değerler iyi midir sizce? Bu tekne CE sınıfı B olarak belirtilmiş yani 40 knot rüzgara kadar
CE kategorilendirmesi rüzgardan daha ziyade, dalga boyuna göre yapılır.
Açık deniz yelkenciliğinde (offshore sailing) Cat.A va sabit salmayı tavsiye ediyorum.
Kaptanım First 40.7 yi anlatmışsınız..
Genel konuştum
Murat kaptan ne kadar teşekkür etsem azdır
:)
Ben teşekkür ederim.
Sıbryadan selamlar Murat bey,merak etdım, ornek olarak soruyoram , hep pupa seyri olsaydi salmaya gerek olurmudu? teknenın uzununa boyu salmayı evez edermıdı? (soru bir az azerice oldu galiba)
Yelkenli bir teknede salma gereklidir.
Hep pupa seyri olsaydı, daha küçük/hafif salma olurdu ama HEP PUPA SEYRİNİN YAPILACAĞINI DÜŞÜNMEK PEK GERÇEKÇİ OLMAZ.
:)
Sevgiler, selamlar.
Varol sevgili kaptan!
Teşekkür ederim.
Ortaokul fen dersi, basit makineler, kaldıraçlar konusu geldiğinde "Hocaam, bu gerçek hayatta ne işimize yarayacaaak?" diyenlere selam olsun.
:)
Hayatta herşey matematik ve fizik !..
👏🏻👏🏻👏🏻
Teşekkür ederim.
Selamlar
Teşekkür ederim.
👍👏👏
Teşekkür ederim.
Ortalikta yelkenciyim denizciyim diye geçinen bir sürü insan var ama anlattıkları hep çöp bilgi ve sadece kafa karıştırıyor..mühendis olmama rağmen yelken teorisini anlayabilmem için bugüne kadarki en faydalı video oldu..emeğinize sağlık
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
🙏🙏🙏🙏🧿🧿🧿🧿
Teşekkür ederim.
Murat kaptan, herşey çok güzel, açıklayıcı denebilecek bir anlatım olmuş. Ancak kısa ama kanatlı salmalar da var bildiğiniz üzere. Üstelik devrilme rasyoları uzun salmalardan çok daha fazla. Üstelik çok ağır değiller. Örnek olarak bilinen markaların center cocpit tekneleri verilebilir. Hepsi açık deniz içindir bildiğiniz üzere…
Tüm çabalarınız için çok teşekkürler Murat Kaptan. Çok güzel, detaylı ve anlaşılır anlatıyorsunuz. Emailimi listeye eklerseniz memnun olurum, emrebarzilay(at)yahoo.com Rüzgarınız kolayınıza olsun, rastgele.
Mail listesini iptal ettim.
Onun yerine ilgili dökümanları "google drive" a yükledim.
Erişim kısayolu videoların açıklamalar kısmında mevcut.
....
.....
.
.
Murat bey teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
👍👏👏
Teşekkür ederim.