Murat abi selamlar.3 tarafı denizlerle çevrili,her kıyısı,her koyu eşsiz bir coğrafyaya sahip olup bir o kadar denizden uzak yaşayan milletin fertleriyiz biz.Benim de denizciliğe özellikle yelkenli teknelere olan merakım birkaç sene önce başladı.UA-cam da birçok kanal seyrettim.Bunlardan birinde anlatılan konunun sizin tarafınızdan detaylı olarak anlatıldığını söyleyince sizinle tanışmış oldum.Hay tanışmaz olaydım :)) Hergün bir video seyredip kapatıcam yatmam lazım yarın iş var diyerek girdiğim kanalda gecenin bir yarısı manyetik sapma hesaplarken,temel harita bilgisi çalışırken buluyorum kendimi :)))Belki hayalim olan bir tekne sahibi olamayacağım ama yarın seyire çıkacakmış gibi kendimi hazırlıyorum :)))Her videoda büyük emek,tecrübe ve bilgi var.Verdiğiniz her bilgi ve emek için çok teşekkür ederim kendi adıma.Sağolun varolun.
Bir çok yelken veya denizcilik bilgisi veren kitap okudum ama halatın 8 şeklinde roda yapılmasının faydasını yazanına rastlamadım. Bu tip çok faydalı bilgiler verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Sivri ucu aşağı bakan siyah üçgen, yelken ve makine gücü ile seyreden teknelerin kullanması gereken işaret, buna benzer yine baş tarafta siyah küre ise gündüz demirde duran teknenin takması gereken işarettir. Cumaya görüşmek üzere..
Teşekkür ederim.Bir yıl evvel yelkenli tekneye geçiş yaptım motoryat tan.Teknemi tanımak için sağı solu kurcalarken bu koniye rastladım lakin ne olduğunu gerçekten bilemedim.Lazım olmasa neden böyle iki parça pilastik böyle güzel bir yerde muhafaza edilmesinin bir kerameti var diyerek çok araştırdım.Muhteşem donanımlılığınızı her videoda sergiliyorsunuz.Hakkınız ödenmez.Tekrar tekrar teşekkür ederim.
Tekrar tekrar cok tesekkurler Murat Kaptan. Motoru calisan, yani motoruyla seyreden bir yelkenli tekne, denizde catismayi onleme tuzugune gore "motorlu tekne" olarak degerlendirildigi icin, kimin oncelikli/gecis hakkina sahip oldugunun, diger deniz tasitlari tarafindan dogru tespiti acisindan, ucu asagiya bakacak sekilde siyah ucgen asmak zorundadir. Denizle ve sagllikla kal....
Yelken açıkken aynı anda motor boşta bile olsa çalışıyorsa (pervane dönmese bile), "denizde çatışmayı önleme tüzüğü" ne göre motorla ilerleyen tekne statüsünde oluruz. Bu durumu diğer teknelerinde bilmesi için, bu siyah koniyi asarız. İlginize teşekkür ederim. Sevgiler, selamlar.
Cevap: Gündüz şartlarında Yelkenli bir teknenin yelken ve makina seyrini birlikte yaptığını ifade eder. Roda usulü çok hoşuma gitti. Gerçekten bir çok yerde kullanılabilir. Videoya eklediğiniz müzik çok keyifliydi. Video hemen bitti. Yeni videoyu sabırsızlıkla bekleyeceğim. Sağlıcakla kalın.
Murat bey merhaba yine çok güzel bilgileri içeren bir video emeğinize sağlık . Sorunuzun cevabı: Aynı anda yelkenle ve motorla yürütülen bir tekne gündüz, baş tarafta ve ufkun her tarafından en iyi görülebilecek bir yerde sivri ucu aşağı doğru olan bir koni ile gösterilir.Umarım yanlış cevaplamamışımdır .Saygı ve selamlar
Teşekkürler, ağzınıza sağlık.. Sevgi ve saygılar... Sorunuzun cevabını arkadaşlar yazmışlar,geçmiş derslerde bu konu hakkında bilgi vermiştiniz zaten hocam..
Murat hocam şahane video ve bilgiler için sonsuz teşekkürler.Murat hocam koltuk halatlarına siz vargelli dediniz ya Türkiye'de buna doblin şeklinde bağlama deniyor. Sorunuzun cevabı bu siyah koni ucu aşağıya bakıcak şekilde ve baş tarafa takılan ve her taraftan görülebilen gündüzün motor destekli yelken seyri ile yürütülen bir teknedir. Diğer teknelere denizcilik dilinde teknemizi ifade etmektedir diye biliyorum.Müzik ve videonun sonundaki kırmızı renkli şirin yelkenli şahaneydi sevgiler selamlar.
Videolar bitince isteyene flash bellekte toplayıp gönderebilirim demiştiniz Kaptanım inşallah o gün geldiğinde maksimum kapasıteli belleke videoları yükleyip kalan boşluğa bolca müzik ekleyelim. müzik zevkiniz çok güzel. bu müzikleri bir dosyada toplamaya başlayın bence. Elinize emeğinize sağlık. Teşekkürler
Sevgili Murat kaptan , ilgiyle takip etmeye devam ediyoruz . Koniye gelince ucu aşağı dönük siyah koni ; yelkenli teknelerde seyir halinde gösterilir , görüş mesafesindeki teknelere , hem yelken , hem motor seyiri yapılabildiğini gösterir. Buralarda tahmin edersiniz ki kullanımı pek yaygın değil . Sanırım gereksinimi ;rotaları kesişen tekneler arasında veya trafik kontrol merkezleri tarafından acil durumda , kontrası altında olduğumuz rüzgar yürütme açısı dışında manevra talep etmeye ve teknenizin manevra kabiliyetini göstermek içindir . Selamlar ...
Yachtmaster Murat Erensoy 🙂 günümüzde sadece yelken ile yürütülen tekneler oldukça istisna ; hem yelken hem motor manevrasına sahip olduğumuzu teşhir etmemize gereksinim , biraz fuzuliye kaçmıyor mu ? Sizi bu konik asmaktan sorumlu hissettiren yacht Master eğitiminde aldığınız usul müdür; yada uygulamada gerçekten faydasını mı görüyorsunuz ?
Merhaba Murat Kaptan, her zamanki gibi gene çok keyif alarak izlediğim bir video olmuş. Emeğinize sağlık 👍🏻 Sanırım sorunun cevabı yelkenler açık ve motorunda desteği ile seyir yapmak. Başkalarına karşı yelkenli değilde motorlu tekne olarak ve o kurallara uyarak seyir yaptığını göstermek. Selamlar Ercan A.
Türkiye’ de alargada çok motoryat görmüyoruz neyse ki çoğu kıçtan karacı ve daha gecekonducu oluyor ☺️ ama “3 adımda kolay demirleme” videonuzda ki; “mümkün olduğunca teknenizin imalat materyalinden ve aynı kategori teknelere yakın demirlemeyi tercih edin” söyleminizin daha net bir görseli olamazdı. Videonun sonuna gelince , gözlerime inanamadım. Ellerinize sağlık. 🙏🏻
Haklısınız... Teşekkür ederim. Ben herzaman, demirde kalabileceğim yerleri tercih ediyorum. "Popüler koylar"da kıyıya bağlı olmaktan pek hoşlanmıyorum.
Kaptanım,Video için teşekkürler. Emeğine sağlık. Siyah koni yi önce radar reflektörü olarak değerlendirdim. Ancak radar reflektörleri yuvarlak oluyordu. Araştırdım. Malzeme satıcılarında arıza üçgeni adı altında satılıyor ve işlevi motor gücü ile seyreden yelkenli teknelerde kullanılır diyor. O halde yelkenle seyir yapamayacak halde olup da motor ile seyreden yelkenli teknenin kullanacağı uyarı aletidir diyorum.
@@murattaskan Ailevi sebeplerden dolayı Planlarımda hiç ama hiç bir gelişme yok. Murat Erensoy'un videolarıyla ve youtube daki yelkenli ve denizle ilgili videoları izliyorum.İlginiz için teşekkür ederim. Sizinde faydalı olacak önerileriniz varsa faydalanmak isterim.
@@ugurbagci777 Uğur bey ,yorumlarınızdan yelken ve denize olan ciddi ilginizi hissediyorum.O yüzden sizi muhattap alıyorum. rahatsız ediyorsam , özür dilerim.sayın Murat Erensoy ve belki ortak olarak takip ettiğimiz diğer yelken_deniz videolarından çok şey öğreniyorum..ancak bu videoları izlemek sonuç olarak denizciliğe başlamak için çok şey öğretiyor olsa da sonuçta ;SANAL!Hayallerimizi gereçeğe dönüştürmek için bir çabamız olmalı...İlgilenirseniz bir kaç önerim olacak..Belki, sayın hocamız Murat bey de bize rehberlik eder...
Güzel eğitici çalışmalarınız için teşekkürler. Ucu aşağı dönük siyah koni yelken ile birlikte motorunda kullanıldığı seyirlerde takılıyor diye biliyorum. Daha önceki bir videonuzda denizin ortasında doğusundan geçmemizi gösteren bir kardinal şamandırası sorunuz vardı. Normalde üst üste iki siyah küre olsa işimiz kolay olurdu. Ancak açıkta büyük bir gemi vardı. Acaba gemi yolu için mi? konmuş diye düşündüm.
Kaptan emeğine sağlık, sorunun cevabı yelken ve makine tahrikiyle hareket eden tekne olması lazım. Bu vesile ile benim de size sormak istediğim bir soru var. Videonun başında sancaktan gelen rüzgarda başı iskeleye verip tornistanla çıkmayı tavsiye ettiniz. Benzer bir durum yeni bağlandığım marinada bende de var. Fakat benim teknem pontonun sonunda olduğu için başı iskeleye vermeye, karaya yakın olduğum için korkuyorum. Bu durumda kuvvetli rüzgarda çıkış yapmak için ne yapmalıyım? Düşündüğüm en son sancak kıç halatını çözüp, tekneyi sancaktaki tekneye yaslayıp çıkmak. Doğrumu düşünmüşüm
Merhaba Murat kaptan , önce bu değerli bilgi ve tecrübelerinizi denize gönül verenlerle paylaştığınız için teşekkür ederim , gençlik yollarımda usta gemici belgesine kadar getirdiğim bir belgem var, yirmidört yıldırda fransa nın doğu tarafında yaşıyorum , hayat rotamın denizden uzaklaşmasına rağmen, az çok yaz tatillerimi ege denizinde ve son yollarımı da burada edindiğim 8m bir yelkenliyle , (buradaki bir gölde )hobimi devam ettiriyorum, ülkemizde verilen belgelerle ilgili ne düşünüyorsunuz ? Örneğin tc deniz ve ulaştırma bakanlığından verilen yat kaptanı belgesi sizce ünvanına yakışır eğitimi onaylarmı?
Türkiye'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı okullarının haricinde denizcilik eğitimini hakkıyla veren yok. Deniz kuvvetlerinin okullarının kalitesi de hızla düşüyor maalesef.
hocam motor yat ve yelkenli teknelerin salınımlarındaki fark sadece salma etkisi mi yoksa motor yat ın yükseltiye daha yakın olması da bukadar etki edermi. teşekkürler, sevgiler
Rüzgarın geliş yönüne dikkat ederseniz, Karadaki yükseltinin bir etkisi olmadığını farkedeceksiniz. Sadece salma farkı değil, motoryatların ve yelkenli teknelerin gövde yapıları, dizaynları, ağırlıkları ve rüzgar tutan yüzeyleri çok farklıdır. Sevgiler, selamlar.
Yelkenlerimiz açıkken aynı zamanda teknenin motoru da çalışıyorsa bu "siyah koni" yi kullanıyoruz. Bu sayede diğer teknelerin, "motorla ilerleyen tekne" olduğumuzu farketmelerini sağlarız.
Gündüz, siyah koniyi "yelken açık, ama motor da çalışır durumda" kullanıyoruz. Çatışmayı önleme kurallarına göre, motorla ilerleyen tekne statüsünde olduğunuzu diğer teknelere bildiren işaret.
Gerçekten garip etrafı denizlerle çevrili ülkede yutkanarak izliyoruz belki bir robin hood çıkarda ülkede zenginlerden alıp bizede verir veya bir devrimci çıkarda bu düzene son verir halka eşit dağıtır
Sayın Murat bey maçından tek başımıza ayrılırken iskele ve sancagimizda tekne olduğunda ayrılmak için ağır devir ileri verdiğimizde erken dönersek yandaki teknenin tonoz hayatlarına salmamizin takılma riski oluyor geç dönersek ise karşı pantonlardaki teknelere tehlikeli yaklaşım oluyor bunun sizce pratik çözümü nedir yardımcı olursanız sevinirim
Gündüz, siyah koniyi "yelken açık, ama motor da çalışır durumda" kullanıyoruz. Çatışmayı önleme kurallarına göre, motorla ilerleyen tekne statüsünde olduğunuzu diğer teknelere bildiren işaret.
Kiymetli kaptanim ; Yakininizdan gecen tekne kendi yön sikalasina göre sizin isaretinizi gördügünde sizin güneyinizden kuzeyinizden dogunuzdan yada batinizdan gececegine kendi karar vermelidir. Çünkü sizi gördügünde sizi gören teknenin yönünün ne istikamete oldugunu bilemeyiz.Umarim dogru cevap vermisimdir Selamlar Zafer DÖNMEZ
Demir küresi farklı, burada gösterdiğim "siyah koni" ... Yelkenlerimiz açıkken eğer motorumuz da çalışıyorsa, bu siyah koniyi baş tarafa asıyoruz. Bunu gören diğer tekneler, denizde çatışmayı önleme tüzüğüne göre "motorla ilerleyen tekne" statüsünde olduğumuzu anlıyorlar.
Murat abi selamlar.3 tarafı denizlerle çevrili,her kıyısı,her koyu eşsiz bir coğrafyaya sahip olup bir o kadar denizden uzak yaşayan milletin fertleriyiz biz.Benim de denizciliğe özellikle yelkenli teknelere olan merakım birkaç sene önce başladı.UA-cam da birçok kanal seyrettim.Bunlardan birinde anlatılan konunun sizin tarafınızdan detaylı olarak anlatıldığını söyleyince sizinle tanışmış oldum.Hay tanışmaz olaydım :)) Hergün bir video seyredip kapatıcam yatmam lazım yarın iş var diyerek girdiğim kanalda gecenin bir yarısı manyetik sapma hesaplarken,temel harita bilgisi çalışırken buluyorum kendimi :)))Belki hayalim olan bir tekne sahibi olamayacağım ama yarın seyire çıkacakmış gibi kendimi hazırlıyorum :)))Her videoda büyük emek,tecrübe ve bilgi var.Verdiğiniz her bilgi ve emek için çok teşekkür ederim kendi adıma.Sağolun varolun.
Güzel yorumlarınız ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Bir çok yelken veya denizcilik bilgisi veren kitap okudum ama halatın 8 şeklinde roda yapılmasının faydasını yazanına rastlamadım. Bu tip çok faydalı bilgiler verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Sivri ucu aşağı bakan siyah üçgen, yelken ve makine gücü ile seyreden teknelerin kullanması gereken işaret, buna benzer yine baş tarafta siyah küre ise gündüz demirde duran teknenin takması gereken işarettir.
Cumaya görüşmek üzere..
Teşekkür ederim.
kaptan. jeanneau sun rise 35 aldim.. 1986 model. yakinda Finlandiyadan yola cikiyorum. hedef malta. görusmek umuduyla
Hayırlı olsun, güzel günlerde kullanın.
Sevgiler, selamlar.
umarım halen su üstündesindir..
Teşekkür ederim.Bir yıl evvel yelkenli tekneye geçiş yaptım motoryat tan.Teknemi tanımak için sağı solu kurcalarken bu koniye rastladım lakin ne olduğunu gerçekten bilemedim.Lazım olmasa neden böyle iki parça pilastik böyle güzel bir yerde muhafaza edilmesinin bir kerameti var diyerek çok araştırdım.Muhteşem donanımlılığınızı her videoda sergiliyorsunuz.Hakkınız ödenmez.Tekrar tekrar teşekkür ederim.
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Amatör denizcilik ve yelken için yine harika bir video.
Teşekkürler paylaşımınız için.
Ben teşekkür ederim
Murat Bey teşekkür ederim
Rica ederim.
Murat Bey Sonsuz Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
tesekkurler Murat bey,sagolun
Ben teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık.
Paylaşım için sonsuz teşekkürler.
Sağlıcakla kalın...
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Verdiğiniz değerli bilgiler ile aydınlandım.Teşekkürler sevgili Murat.
Ben teşekkür ederim.
Tekrar tekrar cok tesekkurler Murat Kaptan.
Motoru calisan, yani motoruyla seyreden bir yelkenli tekne, denizde catismayi onleme tuzugune gore "motorlu tekne" olarak degerlendirildigi icin, kimin oncelikli/gecis hakkina sahip oldugunun, diger deniz tasitlari tarafindan dogru tespiti acisindan, ucu asagiya bakacak sekilde siyah ucgen asmak zorundadir.
Denizle ve sagllikla kal....
:)
Çok teşekkür ederim.
emeğinize sağlık çok teşekkürler
Rica ederim.
Murat bey çok teşekkürler. Kolay gelsin. Varolun.
Ben teşekkür ederim.
Murat bey, teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler Murat Kaptan
Ben teşekkür ederim.
Denizcilik Belgesi imtihanlarda böyle bilgiler yok. Çok güzel ve öğretici bütün Amatör denizcilerin sizi takip etmelerini tavsiye ederim.Selamlar.
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Bilgiler ve tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkürler, emekleriniz için ayrıca teşekkürler. Selametle.
Ben teşekkür ederim.
Teknelerin beraber salinmasi goruntusu (swaying together) ve muzik cok guzel olmus.
Teşekkür ederim.
Bir gün gecikmeli izleyebildim bu videoyu. Yine mükemmel anlatım nadir bulunan bilgiler. Emeğinize sağlık.
Çok teşekkür ederim.
Sekiz şeklinde roda etmek halatların gam yapmasını da engelliyor. Teşekkürler Murat. Sağlık ve afiyet dilerim.
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Motor destegi ile yelken seyrindeyim isaretidir kendileri. Iyi calismalar
Yelken açıkken aynı anda motor boşta bile olsa çalışıyorsa (pervane dönmese bile), "denizde çatışmayı önleme tüzüğü" ne göre motorla ilerleyen tekne statüsünde oluruz. Bu durumu diğer teknelerinde bilmesi için, bu siyah koniyi asarız.
İlginize teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Cevap: Gündüz şartlarında Yelkenli bir teknenin yelken ve makina seyrini birlikte yaptığını ifade eder. Roda usulü çok hoşuma gitti. Gerçekten bir çok yerde kullanılabilir. Videoya eklediğiniz müzik çok keyifliydi. Video hemen bitti. Yeni videoyu sabırsızlıkla bekleyeceğim. Sağlıcakla kalın.
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Süpersiniz murat kaptan.
Teşekkür ederim.
Murat bey merhaba yine çok güzel bilgileri içeren bir video emeğinize sağlık .
Sorunuzun cevabı: Aynı anda yelkenle ve motorla yürütülen bir tekne gündüz, baş
tarafta ve ufkun her tarafından en iyi görülebilecek bir yerde sivri ucu aşağı doğru olan
bir koni ile gösterilir.Umarım yanlış cevaplamamışımdır .Saygı ve selamlar
Teşekkür ederim.
Cevabınız doğru sayılır.
#053 videoda daha detaylı konuşuruz.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler, ağzınıza sağlık..
Sevgi ve saygılar...
Sorunuzun cevabını arkadaşlar yazmışlar,geçmiş derslerde bu konu hakkında bilgi vermiştiniz zaten hocam..
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat bey çok teşekkürler hap şeklinde bilgiler olmuş elinize emeğinize sağlık sorunuza gelince yelken ve makine ile hareket eden tekne demektir.
Teşekkür ederim.
Emeğiniz ve sabrınız için çok teşekkürler.
Sağlıkla kalın.
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat hocam şahane video ve bilgiler için sonsuz teşekkürler.Murat hocam koltuk halatlarına siz vargelli dediniz ya Türkiye'de buna doblin şeklinde bağlama deniyor. Sorunuzun cevabı bu siyah koni ucu aşağıya bakıcak şekilde ve baş tarafa takılan ve her taraftan görülebilen gündüzün motor destekli yelken seyri ile yürütülen bir teknedir. Diğer teknelere denizcilik dilinde teknemizi ifade etmektedir diye biliyorum.Müzik ve videonun sonundaki kırmızı renkli şirin yelkenli şahaneydi sevgiler selamlar.
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Videolar bitince isteyene flash bellekte toplayıp gönderebilirim demiştiniz Kaptanım inşallah o gün geldiğinde maksimum kapasıteli belleke videoları yükleyip kalan boşluğa bolca müzik ekleyelim. müzik zevkiniz çok güzel. bu müzikleri bir dosyada toplamaya başlayın bence. Elinize emeğinize sağlık. Teşekkürler
İlginize çok teşekkür ederim.
Müzikler videoların içinde kalsın.
:)
Birde o işe girmeyelim.
Eline saglik Murat kaptanim, Sailing vessel under power by day, bide bunun kure olani var, at anchor by day ...🌊⛵️🌊
Teşekkür ederim.
Emeginize saglik,cok guzeldi tesekkurler.
Ben teşekkür ederim.
Merhaba Murat bey bilgiler için teşekkür ederim, yelken ve motor ile seyir yapan tekne
:)
Teşekkür ederim.
Kaptanım sevgi ve saygılarımla takipteyim
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat kaptanım emeğine sağlık işaret yelken ve motor ile birlikte seyir yaptığında kullanılması gereken işaret
Teşekkür ederim.
Yine çok faydalı bilgiler edindim çok teşekkürler emekleriniz için.
Motor gücü ile seyirden tekne anlamında olması lazım. Selametle
Teşekkür ederim.
Teşekkürler Emeğinize sağlık
Rica ederim.
Emeğinize sağlık
Teşekkür ederim.
Sevgili Murat kaptan , ilgiyle takip etmeye devam ediyoruz . Koniye gelince ucu aşağı dönük siyah koni ; yelkenli teknelerde seyir halinde gösterilir , görüş mesafesindeki teknelere , hem yelken , hem motor seyiri yapılabildiğini gösterir. Buralarda tahmin edersiniz ki kullanımı pek yaygın değil . Sanırım gereksinimi ;rotaları kesişen tekneler arasında veya trafik kontrol merkezleri tarafından acil durumda , kontrası altında olduğumuz rüzgar yürütme açısı dışında manevra talep etmeye ve teknenizin manevra kabiliyetini göstermek içindir . Selamlar ...
Yorumunuzun özellikle son kısmından hiçbirşey anlamadım :)
Yachtmaster Murat Erensoy 🙂 günümüzde sadece yelken ile yürütülen tekneler oldukça istisna ; hem yelken hem motor manevrasına sahip olduğumuzu teşhir etmemize gereksinim , biraz fuzuliye kaçmıyor mu ? Sizi bu konik asmaktan sorumlu hissettiren yacht Master eğitiminde aldığınız usul müdür; yada uygulamada gerçekten faydasını mı görüyorsunuz ?
Şimdi anladım.
:)
Bu konuyu, #055 videoda detaylı anlatacağım.
Biraz yanlış bilinen bir konu.
Yine çok güzel bilgilerle dolu güzel bir video.Teşekkür ederim.
Rica ederim.
Merhaba Murat Kaptan, her zamanki gibi gene çok keyif alarak izlediğim bir video olmuş. Emeğinize sağlık 👍🏻
Sanırım sorunun cevabı yelkenler açık ve motorunda desteği ile seyir yapmak. Başkalarına karşı yelkenli değilde motorlu tekne olarak ve o kurallara uyarak seyir yaptığını göstermek.
Selamlar
Ercan A.
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat bey emeğine sağlık teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Türkiye’ de alargada çok motoryat görmüyoruz neyse ki çoğu kıçtan karacı ve daha gecekonducu oluyor ☺️ ama “3 adımda kolay demirleme” videonuzda ki; “mümkün olduğunca teknenizin imalat materyalinden ve aynı kategori teknelere yakın demirlemeyi tercih edin” söyleminizin daha net bir görseli olamazdı. Videonun sonuna gelince , gözlerime inanamadım. Ellerinize sağlık. 🙏🏻
Haklısınız...
Teşekkür ederim.
Ben herzaman, demirde kalabileceğim yerleri tercih ediyorum.
"Popüler koylar"da kıyıya bağlı olmaktan pek hoşlanmıyorum.
Yelkenli seyirde motor da kullanılıyor anlamına geliyor. Teşekkürler Kaptan
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler kaptan, sorunun cevabını verdiğiniz için tekrar etmek istemedim. Videonun sonundaki üç teknenin hareketlerine bakınca şaşırdım. Yelkenliler kafa verince motor yat borda gösteriyor, yelkenliler borda gösterirken motor yat kafa gösteriyor 🤔
:)
Ve salınımı tamamlama süreleride farklı.
Nedenini yakında öğreneceğimizi düşünüyorum.
😀
murat bey elinize saglik.sonundaki muzik te harikatabii ki video ve bilgiler de
isaret motorda iken yelken yapildiginda takilmali
Teşekkür ederim.
Teşekkür ederim kaptan emeğinize sağlık
Rica ederim.
Kaptanım,Video için teşekkürler. Emeğine sağlık. Siyah koni yi önce radar reflektörü olarak değerlendirdim. Ancak radar reflektörleri yuvarlak oluyordu. Araştırdım. Malzeme satıcılarında arıza üçgeni adı altında satılıyor ve işlevi motor gücü ile seyreden yelkenli teknelerde kullanılır diyor. O halde yelkenle seyir yapamayacak halde olup da motor ile seyreden yelkenli teknenin kullanacağı uyarı aletidir diyorum.
#053 videoda, siyah koni konusunu daha detaylı konuşalım.
Sevgiler, selamlar.
Emeğinize, bilginize, birikiminize ve yüreğinize sağlık...
Uğur bey,planlarınıza ne oldu?Bir gelişme var mı?
@@murattaskan Ailevi sebeplerden dolayı Planlarımda hiç ama hiç bir gelişme yok. Murat Erensoy'un videolarıyla ve youtube daki yelkenli ve denizle ilgili videoları izliyorum.İlginiz için teşekkür ederim. Sizinde faydalı olacak önerileriniz varsa faydalanmak isterim.
Çok teşekkür ederim.
@@ugurbagci777 Uğur bey ,yorumlarınızdan yelken ve denize olan ciddi ilginizi hissediyorum.O yüzden sizi muhattap alıyorum. rahatsız ediyorsam , özür dilerim.sayın Murat Erensoy ve belki ortak olarak takip ettiğimiz diğer yelken_deniz videolarından çok şey öğreniyorum..ancak bu videoları izlemek sonuç olarak denizciliğe başlamak için çok şey öğretiyor olsa da sonuçta ;SANAL!Hayallerimizi gereçeğe dönüştürmek için bir çabamız olmalı...İlgilenirseniz bir kaç önerim olacak..Belki, sayın hocamız Murat bey de bize rehberlik eder...
Fikirlere her zaman açığım. Olabilir tabiki
Ağzına sağlık Murat abi. Motor kullanan yelkenlinin kullandığı işaret diye biliyorum. Geçiş üstünlüğünü belirlemek amacıyla. Sevgiler selamlar...
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Kaptan teşekürller eline sağlik cevap yelken ve motor seyri aynıanda 👌 müzik yine çok iyi 👏
:)
Teşekkür ederim.
Emeğiniz için teşekkür ederim.
Rica ederim.
Teşekkürler kaptan motor ve yelken seyri 👏
Ben teşekkür ederim.
Güzel eğitici çalışmalarınız için teşekkürler. Ucu aşağı dönük siyah koni yelken ile birlikte motorunda kullanıldığı seyirlerde takılıyor diye biliyorum. Daha önceki bir videonuzda denizin ortasında doğusundan geçmemizi gösteren bir kardinal şamandırası sorunuz vardı. Normalde üst üste iki siyah küre olsa işimiz kolay olurdu. Ancak açıkta büyük bir gemi vardı. Acaba gemi yolu için mi? konmuş diye düşündüm.
Doğu kardinali...
Doğusunun güvenli olduğunu gösteriyor.
İlk yorum benden olsun kaptan teşekkür ediyorum
Ben teşekkür ederim.
Kaptan emeğine sağlık, sorunun cevabı yelken ve makine tahrikiyle hareket eden tekne olması lazım.
Bu vesile ile benim de size sormak istediğim bir soru var. Videonun başında sancaktan gelen rüzgarda başı iskeleye verip tornistanla çıkmayı tavsiye ettiniz. Benzer bir durum yeni bağlandığım marinada bende de var. Fakat benim teknem pontonun sonunda olduğu için başı iskeleye vermeye, karaya yakın olduğum için korkuyorum. Bu durumda kuvvetli rüzgarda çıkış yapmak için ne yapmalıyım? Düşündüğüm en son sancak kıç halatını çözüp, tekneyi sancaktaki tekneye yaslayıp çıkmak. Doğrumu düşünmüşüm
Kuvvetli rüzgarda çıkış yapmayın veya marinadan palamar botunun yardımını talep edin.
Motor ve yelkenle seyir , Teşekkürler Kaptan Kalsağlıcakla Saygılar
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Baş aşağı koni, aynı anda hem yelken hem de motorla yürütülen teknelerce gösterilir, diye biliyoruz. Saygılar
Teşekkür ederim.
Güzel ve faydalı bilgiler için teşekkürler Gozo ya selamlar
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Bu kez de yeni bir roda şekli öğrendim :) teşekkürler.
:)
Ben teşekkür ederim.
Cok Tsk emeginize saglik .illerde izinle iliskiye gececem . Sizede eyliyetim yapmak isterim
Mesajınızdan hiçbirşey anlamadım !
Kaptanım , emeğine sağlık teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
eline sağlık kaptanım . yelken açıkken motor gücündende faydalanıldığını gösterir.
Teşekkür ederim.
hem yelken hem motor gucu ile ilerliyen teknene anlamına gelir.
:)
Teşekkür ederim.
Motor çalışıyorsa (pervane dönmese bile) ve yelkende açıksa kullanıyoruz.
Çatışmayı önleme tüzüğündeki kurallara göre "motor gücüyle ilerleyen tekne" statüsünde olduğumuzu diğer teknelere göstermiş oluyoruz.
Videonun sonundaki şarkıda nediyor ,melodi harika ,tesekkur ederim.aksam akşam iyi geldi,anlamasamda.
:)
Rica ederim.
Teşekkürler Murat Kaptan....
Ben teşekkür ederim.
Merhaba Murat Kaptan , makina ve yelkenile seyir yapan tekne anlamına gelir
Teşekkür ederim.
🙏 bu güne kadar anlattığın bilgileri satın almaya kalksak uuuu 🥴
Teşekkür ederiz kardeş👍
Ben teşekkür ederim.
👍👏👏
Teşekkür ederim.
Murat Kaptanım, bu şarkının linkini ya da şarkı ismi ve şarkıcıyı paylaşır mısınız? Sürekli kulağımda. Bayıldım.
:)
Müziği hatırlamıyorum maalesef.
Teşekkürler kaptanım yelken ve motor seyri tapan tekne anlamına geliyor
Ben teşekkür ederim.
🦅🧿🦅🧿👏
Kuşlar, nazar boncukları ve alkış...
:)
Çok teşekkür ederim.
Merhaba
Sorunuzun cevabı detaylı bır sekılde daha önce herkaptanın dikkatle okuması gereken
Denızde catısmayı önleme tüzüğü kıtabında sayfa 106 da ayrıntılı mevcut. Sayfanın görüntüsünü buraya koyamadık . Sevgiler
#053 videoda detaylı konuşacağız zaten.
Sevgiler, selamlar.
Teknenin demirde olduğu belirtir.Kolay gelsin Selamlar
Demirdeyken "SİYAH KÜRE" gösteririz.
:)
Sevgiler, selamlar.
Merhaba Murat kaptan , önce bu değerli bilgi ve tecrübelerinizi denize gönül verenlerle paylaştığınız için teşekkür ederim , gençlik yollarımda usta gemici belgesine kadar getirdiğim bir belgem var, yirmidört yıldırda fransa nın doğu tarafında yaşıyorum , hayat rotamın denizden uzaklaşmasına rağmen, az çok yaz tatillerimi ege denizinde ve son yollarımı da burada edindiğim 8m bir yelkenliyle , (buradaki bir gölde )hobimi devam ettiriyorum, ülkemizde verilen belgelerle ilgili ne düşünüyorsunuz ? Örneğin tc deniz ve ulaştırma bakanlığından verilen yat kaptanı belgesi sizce ünvanına yakışır eğitimi onaylarmı?
Türkiye'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı okullarının haricinde denizcilik eğitimini hakkıyla veren yok. Deniz kuvvetlerinin okullarının kalitesi de hızla düşüyor maalesef.
👍
Teşekkür ederim.
hocam motor yat ve yelkenli teknelerin salınımlarındaki fark sadece salma etkisi mi yoksa motor yat ın yükseltiye daha yakın olması da bukadar etki edermi. teşekkürler, sevgiler
Rüzgarın geliş yönüne dikkat ederseniz, Karadaki yükseltinin bir etkisi olmadığını farkedeceksiniz.
Sadece salma farkı değil, motoryatların ve yelkenli teknelerin gövde yapıları, dizaynları, ağırlıkları ve rüzgar tutan yüzeyleri çok farklıdır.
Sevgiler, selamlar.
Çok pahalı bilgiler teşekkür ederiz 👋🏻
Burada herşey bedava...
:)
Sevgiler, selamlar.
Murat Kaptan teşekkürler, anında izlemeye devam :)
Ben teşekkür ederim.
Ruzgar yonu tayini için olabilir
Yelkenlerimiz açıkken aynı zamanda teknenin motoru da çalışıyorsa bu "siyah koni" yi kullanıyoruz.
Bu sayede diğer teknelerin, "motorla ilerleyen tekne" olduğumuzu farketmelerini sağlarız.
Emeğinize sağlık Murat Bey,
Yelken+makina seyri olabilir mi :)
:)
Teşekkür ederim.
TEŞEKKÜRLER KAPTANIM
Ben teşekkür ederim.
✨💜✨
Teşekkür ederim.
Değerli Erensoy acele cevap yazmak istememden dolayı yuvarlak demir küresi ile karıştırdım.Uyarınız için teşekkürler selamlar , sevgiler.
Bence bu cevabı kaptan görmeden önce hemen siliniz :)
Saygılar.
Gündüz, siyah koniyi "yelken açık, ama motor da çalışır durumda" kullanıyoruz.
Çatışmayı önleme kurallarına göre, motorla ilerleyen tekne statüsünde olduğunuzu diğer teknelere bildiren işaret.
Gerçekten garip etrafı denizlerle çevrili ülkede yutkanarak izliyoruz belki bir robin hood çıkarda ülkede zenginlerden alıp bizede verir veya bir devrimci çıkarda bu düzene son verir halka eşit dağıtır
Bir sır vereyim mi ? ; "Ne bir devrimci, ne de bir Robin Hood gelmeyecek" !..
Sizler "DEĞİŞSİN, YETER ARTIK" dediğiniz gün, herşey değişecek.
@@YachtmasterMuratErensoy haklısın deriz biz 🤣🤣🤣 adamlar takım tutar gibi parti tutuyor bu ülkede kime ne anlatacaz
Sayın Murat bey maçından tek başımıza ayrılırken iskele ve sancagimizda tekne olduğunda ayrılmak için ağır devir ileri verdiğimizde erken dönersek yandaki teknenin tonoz hayatlarına salmamizin takılma riski oluyor geç dönersek ise karşı pantonlardaki teknelere tehlikeli yaklaşım oluyor bunun sizce pratik çözümü nedir yardımcı olursanız sevinirim
Erken dönerseniz sorun...
Geç dönerseniz de sorun...
PRATİK ÇÖZÜM : Zamanında dönmek !
Motor+yelken ⛵
Teşekkür ederim.
teşekkürler 12:12 :)
:)
Rica ederim.
Motorlu Yelken seyri yaptığımızda ön istralyaya bağlanır.
Teşekkür ederim.
Tekne demirde
"Yelkenimin açık olduğıuna bakma, motorla ilerleyen bir tekneyim ben"
Motor-Yelken seyirdeyim.
Teşekkür ederim.
Selamlar.
Sevgiler, selamlar.
Bir yelkenli teknenin motor gücü ile gittiğini göstermek için kullanılır.
Teşekkür ederim.
Yuvarlak olsaydı tekne demirde demekti, üçgen olunca bilemedim
Gündüz, siyah koniyi "yelken açık, ama motor da çalışır durumda" kullanıyoruz.
Çatışmayı önleme kurallarına göre, motorla ilerleyen tekne statüsünde olduğunuzu diğer teknelere bildiren işaret.
:) :) :) 08:27 :) :) :)
:)
Teşekkür ederim.
Kiymetli kaptanim ;
Yakininizdan gecen tekne kendi yön sikalasina göre sizin isaretinizi gördügünde sizin güneyinizden kuzeyinizden dogunuzdan yada batinizdan gececegine kendi karar vermelidir. Çünkü sizi gördügünde sizi gören teknenin yönünün ne istikamete oldugunu bilemeyiz.Umarim dogru cevap vermisimdir
Selamlar
Zafer DÖNMEZ
Bence videoları sırasıyla ve atlamadan seyredin.
Siyah koni'yi #053 videoda detaylı konuşacağız.
Sevgiler, selamlar.
demir küresi
Demir küresi farklı, burada gösterdiğim "siyah koni" ...
Yelkenlerimiz açıkken eğer motorumuz da çalışıyorsa, bu siyah koniyi baş tarafa asıyoruz.
Bunu gören diğer tekneler, denizde çatışmayı önleme tüzüğüne göre "motorla ilerleyen tekne" statüsünde olduğumuzu anlıyorlar.
tşk ben gemilerde bulundum, yelken işi başkaymış, ögrenmiş oldum
.....
......
Teşekkürler elinize sağlık
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.