Murat Kaptan, navigasyon bilgimiz sayenizde gittikçe gelişiyor. Tirilyeye emniyetli bir şekilde gideceğimizden eminim. Bilgiler için yine çok teşekkürler. Sevgiler
Murat bey sonsuz teşekkürler genelde işim gereği hep Avrupa ülkelerindeyim hiçbir bilgi ve ögretinizi kaçırmamaya söz verdim saygı ve sevgiler, varolun huzur dolun.
Teşekkürler Murat bey bu konularla ilgili ufak tefek soru işaretleri vardı aklımızda ama şimdi bu video ile daha iyi oturmaya başladı elinize emeğinize sağlık kalın sağlıcakla.
Çok teşekkür ederim. Adım adım ilerledikçe, herşey yerli yerine oturacak. Sizin yapmanız gereken ; videoları atlamadan sırasıyla seyretmek ve bana güvenmek. :) Sevgiler, selamlar.
"Mükemmellik ayrıntılarda gizlidir." İşte yaptığınız işi ve yapış şeklinizi anlatan Türkçe bir deyim, bunu nasıl İngilizceye çevirebiliriz bilemedim. teşekkürler emeğiniz için
Murat Bey Merhaba, videolarınız birbirinden yararlı. Bize bu bilgileri verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Şu anda Gökova Ören'de şiddetli yağmur ve rüzgar altında tekneden sizi dinliyorum. Denizciliğin güçlüğü bu tarz havalarda daha iyi anlaşılıyor. Özellikle teknenin su alması, açıkta motorun arızalanması gibi acil durumlar konusunda bir video çekerseniz biz denizci adaylarını çok cesaretlendirirsiniz. Sevgiler
saygıyla eğiliyorum teşekkürler.Ben istanbulda 1995 yılında çok iyi bir kurs tan karaköy de ders ve eğitimler almama rağmen bu back bearing ölçümlenmesi oğretilmedi fakat bunlar marmara denizinde (kanal) yaşanan bir durum.Teşekkürler.
Murat kaptan, emegine, agzina saglik. Yine navigasyonu mukemmel aciklamissin bu videoda da. Sekstant kullanmayi da ogretecek misin acaba? Ben onu da cok merak ediyorum. Belki de onu "early oceanic navigation" olarak bir videoda ayrica anlatirsiniz. Tekrar tekrar tesekkur ediyorum, sevgiyle kal...
Murat bey tesekürler elineze sağlik. Bir sorum olacak, Back Bearing yöntemini sadece çıkış noktamızı gözden kaybedene kadar kullanabilyoruz sanirim, daha sonra daha önce anlattiginiz konum bulma yöntemleri kullaniyoruz degilmi. Tesekkür ederim.
Kesinlikle haklısınız. Konum belirlemek için farklı yöntemler anlatıyorum. O an bulunduğunuz duruma göre en uygun yöntemi seçerek, seyrinize güvenle devam edebileceksiniz.
Murat bey iyi günler. Bu çok değerli bilgileri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Elinize emeğinize sağlık. Bir sorum olacak. Videonun sonunda yaptığınız açıklamada " El kerteriz pusulasından bir yere baktınız bir kerteriz aldınız o kerterizi harita üzerine taşıyacaksanız Magnetic'ten True'ya bunu Variation'u hesaplayarak çevirmeniz gerekiyor" diye vurguladınız. Ancak, Runnin fix konusunu anlatırken, Pendik Trilye rotasının birinci ayağında seyir halinde bir noktada el kerteriz pusulasıyla Sivrikaya ve Bozburun fenerlerinden aldığınız 210° ve 130° dereceleri True'ya çevirmeden haritadaki yön skalasına işaretlediğiniz için kafam karıştı. El kerteriz pusulasıyla almış olduğunuz dereceleri Magnetic'ten True'ya Variation'u hesaplayarak çevirip haritadaki yön skalasına o şekilde taşımanız gerekmiyor muydu?
210 ve 130 dereceler TRUE ya çevrilmiş değerler olarak kabul edin. Artık her seferinde tekrar tekrar Varyasyon hesaplaması yapmayacağım. El pusulasıyla yaptığım ölçümü, zaten true'ya çevirmiş olduğumu düşünün. EL PUSULASIYLA YAPTIĞINIZ ÖLÇÜMLERİ HARİTAYA AKTARIRKEN, "VARIATION" U HESABA KATARAK "TRUE" YA ÇEVİRMELİSİNİZ.
Merhaba Murat kaptan, bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. İzninizle bir soru da ben sormak isterim. 90 derece bordadan gelen akıntı back bearing açısını değiştirir mi ? Değiştiriyorsa bearing açısı da değişmez mi ?
Akıntıya maruz kalmak "back bearing" inizi değiştirir. Ama "bearing" değişmeyebilir. Zaten "back bearing" i kullanmamızın nedenlerinden biri de akıntının gücünü tesbit edebilmektir.
murat bey merak ettiğim bir nokta var biz önceki videoda da olduğu gibi kerteriz alırken eğer teknede yalnızsak bu süreci nasıl yönetebiliriz. sadece back bearing ve derinlik kullanmak yeterli olur mu? bir de bahar ayllarında sabah belirli saate kadar çiği ya da sis olabiliyor. böyle durumlarda görüş oldukça az olduğunda nasıl ilerleniyor? göksel navigasyona mı geçiyourz :) video için teşekkürler çok güzel bilgilerle donatıldık...
Pekçok farklı navigasyon yöntemi anlattım, anlatıyorum. Şartlarınıza en uygun olanlarını siz seçeceksiniz. NAVİGASYON : ELİNDEKİ TÜM İMKANLARLA KONUMUNU BELİRLEMEK VE VARACAĞINIZ YERE PLANLAMAYI DOĞRU YAPMAKTIR. :) Sevgiler, selamlar.
Yeni rota planlamak : Sadece harita üzerine yeni bir çizgi çizmek değildir... Rüzgarı, akıntıları ve navigasyonel riskleri yeniden değerlendirmeyi gerektirir. Her defasında yeniden rota oluşturmak yerine, ilk oluşturduğumuz rotadan ne kadar saptığımızı belirleyip, eski rotaya geri dönmeyi tercih ediyoruz.
Merhaaba Saygı bey. Sorunuzu tam anlamadım ama videoda konuyu detaylı anlattığımı düşünüyorum. Yinede sorunuzu biraz daha açık yazarsanız, memnuniyetle cevaplamaya çalışırım. Sevgiler, selamlar.
Murat bey teşekkürler video için. Bir sorum olacaktı. Ranning Fix mevki koymada Pendik'ten 4 mil mesafe işaretleyip sonra bunu ikinci kerteriz hattı ile kesiştirip mevkiyi belirlediniz. Ama bu durumda mesafe uzamış olmuyor mu? Yani şekli incelediğimizde 4 milden daha fazla mesafe kat etmiş gibi görünüyor tekne. 15 dakikalık mevki koymada bu mesafe daha da büyük görünüyor. Akıntı ve rüzgar etkisi olmadğını var sayıyoruz. İlave açıklma yaparsanız memnun oluruz.
@@YachtmasterMuratErensoy Murat Bey videoyu tekrar seyrettim. İlk mevki yerine yanlış yazmışım Pendik'ten 4 mil diye. İlk mevkiden 4 mil aldınız. İlk kerteriz hattını mesafeniz kadar taşıyarak ikinci kerteriz hattını kesiştirip yeni mevkiyi buldunuz. Buraya kadar tamam. Bu durumda yeni mevkiniz ile ilk mevkiniz arasındaki mesafe 4 milin üstüne çıkıyor. Halbuki biz yarım saatte 4 mil hareket etmiştik. Bunu geometrik şekle bakarak söylüyorum. Belki kaçırdığım bir nokta var tam anlıyamadığım.
İlk kerteriz hattı üzerinde herhangi bir TAHMİNİ nokta (konum) belirliyorum ve onu 4 nM rotam doğrultusunda ileri taşıyorum. İkinci kerteriz hattımla kesiştiği nokta benim saat 1400 daki konumum oluyor. Yani, 1330 da, ilk kerteriz çizgim üzerinde TAHMİNİ belirlediğim konumda değilmişim.
Merhaba Back beating için soru; Pendik’ten 224° (c) rotamız var. Back bearing yaparak rotamızı kontrol edeceğiz. Pusula rotamızı bulmak için yaptığımız işlemde Magnetic dercemiz 225°. Bundan da 180° çıkarırsak 45° yi buluruz. Yani elimizde yapılmış hesabı kullanarak (t) rotamızdan Magnetic dereceyi buluruz. Değil mi? Teşekkür ederim. Selamlar
Murat hocam yine çok değerli bilgilerle dolu bir video olmuş.Ders çalışmaya devam;Murat hocam bir sorum olacak örneğin kıyı şeridi uzun olsa ve ileriğe doğru devam etse idi hep yeni tazelediğimiz kerterizdenmi aynı yöntemi uygulayacaktık,yoksa ilk aldığımız kerterizden'mi yine sizin gösterdiğiniz gibi paralel cetvel'imizi izlediğimiz kıyı rotasında pusula gülünden konumumuzu belirliyecektik?emeğinize yüreğinize sağlık kendinize iyi bakın sevgiler selamlar.
Bulunduğunuz konuma ve seyir yaptığınız bölgeye en uygun kerteriz noktalarını seçmelisiniz. Çok uzaklardaki bir kerteriz noktasından el pusulasıyla ölçüm yapmak çokta hassas olmayacaktır. Bunu da gözönünde bulundurmanız lazım. Sevgiler, selamlar.
Merhaba Murat kaptan çok uzaklardaki kerteriz noktalarını görmek ve hassas ölçüm yapabilmek için dürbün benzeri bir kerteriz pusulası varmi yoksa onun adı sektant mi bilgisizliğimi bağışlayın 😊
Murat kaptanım bilgiler için çok teşekkürler eğitimimiz gayet emin adımlar ile sayenizde devam ediyor running fix ilerliyen düzeltme olabilirmi birde sorum var back bearing kullanarak kıyıdan ayrıldık kıyı gözden kayboldu ve kerteriz alacak kıyı yok butür sapmayı nasıl tespit edebiliriz
Sevgili Murat Kaptan..Yine harika bilgiler..Çok teşekkürler..İşin geometrisi biraz kafamı karıştırdı..Zahmet olmazsa bir ufak açıklama rica edeceğim..Bu örneğe göre yeni konumumuz , ilk konumumuzdan 4M uzaklıkta ve Sivrikaya Fenerini 130 derece kerteriz açısı ile gören bir noktada olmalı..Ama bu yöntemle bulduğumuz yeni konum , evet Sivrikaya Fenerini 130 derece ile görüyor , ama ilk konumumuzdan 4M'den daha uzakta (bu ölçeğe göre 5-5,5M gibi). Yöntem bunu kabul edilebilir bir hata olarak mı görüyor?Yoksa ben mi yanlış yorumluyorum? Aydınlatıcı bilgi için şimdiden çok teşekkür ederim..Harika videolarla benim gibi amatör ama doğru bilgiye ulaşma açlığı çeken deniz severlere katkılarınız için ne kadar teşekkür etsek azdır..Teşekkürler.. Sevgiler..
Sevgili Murat Kaptan..Videolarınızı ilkinden başlayarak sürekli takip ediyor ve hayranlık duyuyorum..Elinize sağlık.Emekleriniz için sonsuz teşekkürler.Sabit pusulaların deviation hesabı için bilgi vereceğinizi belirtmiştiniz..Ama ya ben kaçırdım ya da henüz bahsetmediniz..Bu konuda bilgi aktarmanızı rica edebilir miyim? Yoksa henüz erken mi? Teşekkürler , Sevgiler..
Sabah 5 de aklıma bir şey takıldı ve video yu iki kez daha seyrettim ve back bering yaparken kerteriz pusulasında kontrol edeceğimiz değerin sizin dediğiniz gibi 44 derece değilde 45 derece olması gerektiğini düşünüyorum haklıysam neden haklıyım yanlışsam neden yanlışım konu ile ilgili olan bir sonraki video da değinirseniz çok sevinirim
videoda detaylı anlattığım gibi ; El pusulasına "deviation" etkisi sözkonusu değildir. Sadece "variation" etkisi söz konusudur. Bence, benim anlattığım kadarına dikkatinizi yoğunlaştırın. Gerekiyorsa bir kez daha seyredin.
@@YachtmasterMuratErensoy Geomatik Mühendisiyim ben bahsettiğiniz hesaba benzer birçok hesabı konum belirlemede kullanıyoruz. Bu hesap türlerinin adı ingilizcede back bearing dir yine, biz bunları geriden kestirme olarak türkçeleştiririz. Bu terim İTÜ haritacılarının terimidir. Diğer okullar genelde İTÜ'yü takip ederler ama bazıları sırf inat ve çekişme uğruna osmanlıca veya ingilizce, duyduğunuzda size birşey ifade etmeyen terimler kullanırlar. Bu arada İTÜ 1773'te Mühendishane i Bahri Humayun (İmparatorluk Deniz Mühendishanesi) olarak kurulmuştur. İlk modern türk denizcilerini ve haritacılarını yetiştiren okuldur. Tercih sizin tabii, ben alışık oluduğum için bana oldukça mantıklı geliyor geriden kestirme, ilk anlamının dışında bilimsel bir terim olarakta literatürde bir anlamı var yani. Sevgiler, saygılar.
Teşekkürler Hocam. Önerilerim: Running Fix = Seyirde Düzeltme, Back Bearing = Pupa (Arka) Hizalama ile Düzeltme
Ben teşekkür ederim.
Murat Bey Sonsuz Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
emigine sağlık Murat Bey
Teşekkür ederim.
Murat Kaptan, navigasyon bilgimiz sayenizde gittikçe gelişiyor. Tirilyeye emniyetli bir şekilde gideceğimizden eminim. Bilgiler için yine çok teşekkürler. Sevgiler
:)
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Her videonuzda bildiklerimin üstüne yeni bilgiler(küçük küçük detaylar şeklinde) katıyorum. Emeklerinize sağlık, teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Murat bey, teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Murat bey sonsuz teşekkürler genelde işim gereği hep Avrupa ülkelerindeyim hiçbir bilgi ve ögretinizi kaçırmamaya söz verdim saygı ve sevgiler, varolun huzur dolun.
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkür ederiz Murat kaptan...vermiş olduğunuz emekler denizciliğimiz için büyük hizmet oluyor...sağ olun.
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler Murat bey
Ben teşekkür ederim.
Murat Kaptan, Emeğin için teşekkürler.
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat Bey elinize, dilinize sağlık.
Sabırla anlatıyorsunuz, çok teşekkür ederim.
Sağlıkla kalın.
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Ögrenmeye devam Murat bey emeginiz icin cok tskler
Ben teşekkür ederim.
Murat Kaptan emeğinize sağlık,teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler Murat kaptan.Selam ve saygılarımla
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler Murat bey bu konularla ilgili ufak tefek soru işaretleri vardı aklımızda ama şimdi bu video ile daha iyi oturmaya başladı elinize emeğinize sağlık kalın sağlıcakla.
Çok teşekkür ederim.
Adım adım ilerledikçe, herşey yerli yerine oturacak.
Sizin yapmanız gereken ; videoları atlamadan sırasıyla seyretmek ve bana güvenmek.
:)
Sevgiler, selamlar.
Çok zor bir konuyu çok anlaşılır bir şekilde anlatmışsınız. Aydınlandım. Teşekkür ederim
Rica ederim.
Bilgiler ve tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkürler, emekleriniz için ayrıca teşekkürler. Selametle.
Ben teşekkür ederim.
Bir önceki videodaki sorumun karşılığını aldım ,çok teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Sabır ile ekşi koruk pekmez
Dut yaprağı ipek olurmuş..
Sabırla adım adım takibe devam ;)
Teşekkürler değerli emeğe ve bilgi pınarı videolarınız için .
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Sağol Murat Kaptan tamamlayıcı bilgiler ışığında eğitim mükemmel bir şekilde devam ediyor.
Çok teşekkür ederim.
Elinize emeğinize sağlık .Sayenizde hayaller tutkuya doğru evriliyor
Çok teşekkür ederim.
Murat kaptan ögrenmenin sonu yok, ayrica anlatim bu denli harika olunca müthiş oluyor cok sağolun 👍⛵️
:)
Teşekkür ederim.
Çok faydalandım dilinize sağlık kaptanım sevgiler selamlar
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Çok teşekkürler. Emeğinize sağlık. Her şey kolayınıza olsun.
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Murat kaptan emeğinize sağlık. Yeni bilgilerle doyduk bu hafta da.
Teşekkür ederim.
Emeginize saglik Murat Kaptanim
Teşekkür ederim.
Teşekkür ediyorum Murat abi
Rica ederim.
Murat bey asıl biz size teşekkür ediyoruz,sağ olun
Rica ederim.
Güzel bilgiler. teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
"Mükemmellik ayrıntılarda gizlidir."
İşte yaptığınız işi ve yapış şeklinizi anlatan Türkçe bir deyim, bunu nasıl İngilizceye çevirebiliriz bilemedim.
teşekkürler emeğiniz için
:)
Teşekkür ederim.
"Perfection is in the detail" diyebiliriz sanirim
Teşekkür ederim kaptan emeğinize sağlık...
Rica ederim.
Murat Kaptan’ım bu güzel eğitici ve öğretici video için teşekkür ederiz.Türkiye ‘ye gelirseniz sizi Trilye’de misafir etmekten mutluluk duyarız.
Rica ederim.
Trilye, çok güzel, sevdiğim bir kasabadır. :)
Emeğinize, bilginize, birikiminize ve yüreğinize sağlık...
Çok teşekkür ederim.
Murat Bey Merhaba, videolarınız birbirinden yararlı. Bize bu bilgileri verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Şu anda Gökova Ören'de şiddetli yağmur ve rüzgar altında tekneden sizi dinliyorum. Denizciliğin güçlüğü bu tarz havalarda daha iyi anlaşılıyor. Özellikle teknenin su alması, açıkta motorun arızalanması gibi acil durumlar konusunda bir video çekerseniz biz denizci adaylarını çok cesaretlendirirsiniz. Sevgiler
Acil durumları da ileriki videolarda, yeri geldikçe detaylı konuşacağız.
İlginize çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Yine şahane bir konu ve anlatım teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Murat bey teşekkür ediyorum. ...
Rica ederim.
Murat abi çok teşekkürler saygılarımla.
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler kaptan emeğinize sağlık...
Ben teşekkür ederim.
Teskkurler kaptanım
Rica ederim.
Çok onemli bilgiler vetdlnlz. Tesekkur ederim
Ben teşekkür ederim.
Teşekkür ederim kardeşim
Rica ederim.
Murat çok tesekkurler iyi bir ders oldu
Ben teşekkür ederim.
Teşekkür ederim.
Rica ederim.
Güzel bir dersti. Kalpten teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Rota sabitleme ve geriye kerteriz diye çevrilebilir.
:)
İngilizcelerini kullansak daha iyi olacak gibi.
elinize sağlık
Teşekkür ederim.
Al defteri kalemi cetvelleri eline birde deniz haritası tek tek izle oldun kaptan... müthiş yaaw 😃 Elinize sağlık Murat bey 👏
:)
Teşekkür ederim.
saygıyla eğiliyorum teşekkürler.Ben istanbulda 1995 yılında çok iyi bir kurs tan karaköy de ders ve eğitimler almama rağmen bu back bearing ölçümlenmesi oğretilmedi fakat bunlar marmara denizinde (kanal) yaşanan bir durum.Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Murat kaptan, emegine, agzina saglik. Yine navigasyonu mukemmel aciklamissin bu videoda da.
Sekstant kullanmayi da ogretecek misin acaba? Ben onu da cok merak ediyorum. Belki de onu "early oceanic navigation" olarak bir videoda ayrica anlatirsiniz.
Tekrar tekrar tesekkur ediyorum, sevgiyle kal...
Bu anlattıklarımla sextant kullanma mantığının temellerini oluşturuyoruz zaten.
150. videodan itibaren "Okyanus seyri" konularına geçeceğiz.
Sextant kullanımını en detaylı şekliyle anlatacağım. Merak etmeyin.
Ama su an anlattığım temel konuları iyice öğrenmeniz gerekiyor.
Videoları sırasıyla, atlamadan, dikkatle izlemenizi tavsiye ediyorum.
Sevgiler, selamlar.
Sağol varol Kaptan Kalsağlıcakla Saygılar
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Emeğinize sağlık sağolun.Selamlar
Siz de sağolun.
Sevgiler, selamlar.
Kaptanım emeğinize sağlık
Teşekkür ederim.
çok iyi bir ders oldu.
Teşekkür ederim.
Teşekkürler kaptan, el kerteriz pusulasını metal ve veya manyetik araçlardan kaç metre uzak tutmalıyız.
Terlememek için sobadan kaç metre uzakta oturmamız gerekir ?
Murat bey tesekürler elineze sağlik.
Bir sorum olacak, Back Bearing yöntemini sadece
çıkış noktamızı gözden kaybedene kadar kullanabilyoruz sanirim, daha sonra daha önce anlattiginiz konum bulma yöntemleri kullaniyoruz degilmi.
Tesekkür ederim.
Kesinlikle haklısınız.
Konum belirlemek için farklı yöntemler anlatıyorum.
O an bulunduğunuz duruma göre en uygun yöntemi seçerek, seyrinize güvenle devam edebileceksiniz.
Murat bey iyi günler.
Bu çok değerli bilgileri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Elinize emeğinize sağlık.
Bir sorum olacak.
Videonun sonunda yaptığınız açıklamada " El kerteriz pusulasından bir yere baktınız bir kerteriz aldınız o kerterizi harita üzerine taşıyacaksanız Magnetic'ten True'ya bunu Variation'u hesaplayarak çevirmeniz gerekiyor" diye vurguladınız.
Ancak, Runnin fix konusunu anlatırken, Pendik Trilye rotasının birinci ayağında seyir halinde bir noktada el kerteriz pusulasıyla Sivrikaya ve Bozburun fenerlerinden aldığınız 210° ve 130° dereceleri True'ya çevirmeden haritadaki yön skalasına işaretlediğiniz için kafam karıştı.
El kerteriz pusulasıyla almış olduğunuz dereceleri Magnetic'ten True'ya Variation'u hesaplayarak çevirip haritadaki yön skalasına o şekilde taşımanız gerekmiyor muydu?
210 ve 130 dereceler TRUE ya çevrilmiş değerler olarak kabul edin.
Artık her seferinde tekrar tekrar Varyasyon hesaplaması yapmayacağım.
El pusulasıyla yaptığım ölçümü, zaten true'ya çevirmiş olduğumu düşünün.
EL PUSULASIYLA YAPTIĞINIZ ÖLÇÜMLERİ HARİTAYA AKTARIRKEN, "VARIATION" U HESABA KATARAK "TRUE" YA ÇEVİRMELİSİNİZ.
Değerli vaktinizi aldım.
Teşekkür ederim, sorumun cevabını aldım.
İyi günler.
Merhaba Murat kaptan, bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. İzninizle bir soru da ben sormak isterim. 90 derece bordadan gelen akıntı back bearing açısını değiştirir mi ? Değiştiriyorsa bearing açısı da değişmez mi ?
Akıntıya maruz kalmak "back bearing" inizi değiştirir.
Ama "bearing" değişmeyebilir.
Zaten "back bearing" i kullanmamızın nedenlerinden biri de akıntının gücünü tesbit edebilmektir.
Running fix hareketli sabit diye cevrilrbilir mı acaba kaptanım ?
:)
İngilizcelerini kullanalım.
murat bey merak ettiğim bir nokta var biz önceki videoda da olduğu gibi kerteriz alırken eğer teknede yalnızsak bu süreci nasıl yönetebiliriz. sadece back bearing ve derinlik kullanmak yeterli olur mu? bir de bahar ayllarında sabah belirli saate kadar çiği ya da sis olabiliyor. böyle durumlarda görüş oldukça az olduğunda nasıl ilerleniyor? göksel navigasyona mı geçiyourz :) video için teşekkürler çok güzel bilgilerle donatıldık...
Pekçok farklı navigasyon yöntemi anlattım, anlatıyorum.
Şartlarınıza en uygun olanlarını siz seçeceksiniz.
NAVİGASYON : ELİNDEKİ TÜM İMKANLARLA KONUMUNU BELİRLEMEK VE VARACAĞINIZ YERE PLANLAMAYI DOĞRU YAPMAKTIR.
:)
Sevgiler, selamlar.
Back Bearing = Kıç Düzeltme, Running Fix = Seyir Düzeltme olabilir mi?
:))
Çeviriler pek uymadı sanki...
@@YachtmasterMuratErensoy Kesinlikle :))
@@YachtmasterMuratErensoy Bu arada size teşekkür etmeyi ihmal ettim. Eğitim videolarınız için elinize emeğinize sağlık..
Burda bulduğunuz yeni konumdan sonra hedefe ulaşmak için bir rota düzeltme gerekmiyor mu bu kısımda tereddüt ettim.saygılar..
Yeni rota planlamak :
Sadece harita üzerine yeni bir çizgi çizmek değildir...
Rüzgarı, akıntıları ve navigasyonel riskleri yeniden değerlendirmeyi gerektirir.
Her defasında yeniden rota oluşturmak yerine,
ilk oluşturduğumuz rotadan ne kadar saptığımızı belirleyip, eski rotaya geri dönmeyi tercih ediyoruz.
@@YachtmasterMuratErensoy
Anladım teşekkür ediyorum
Kaptanım eline sağlık
Teşekkür ederim.
Merhaba Murat Kaptan hocam,
44 derecelik Rotamız, Sivrikaya'ya geldiğimizde derecemiz yine 44'mı olur...!!!
Antalya 'dan selamlar
Merhaaba Saygı bey.
Sorunuzu tam anlamadım ama videoda konuyu detaylı anlattığımı düşünüyorum.
Yinede sorunuzu biraz daha açık yazarsanız, memnuniyetle cevaplamaya çalışırım.
Sevgiler, selamlar.
@@YachtmasterMuratErensoy ilginiz için teşekkür ederim. Murat Kaptan hocam, konu anlaşıldı. Bilginize selamlar..
Running fix= anlık konum
:)
İngilizcelerini kullanmanın bir sakıncası yok.
Murat bey teşekkürler video için. Bir sorum olacaktı. Ranning Fix mevki koymada Pendik'ten 4 mil mesafe işaretleyip sonra bunu ikinci kerteriz hattı ile kesiştirip mevkiyi belirlediniz. Ama bu durumda mesafe uzamış olmuyor mu? Yani şekli incelediğimizde 4 milden daha fazla mesafe kat etmiş gibi görünüyor tekne. 15 dakikalık mevki koymada bu mesafe daha da büyük görünüyor. Akıntı ve rüzgar etkisi olmadğını var sayıyoruz. İlave açıklma yaparsanız memnun oluruz.
Pendikten 4 mil mesafe işaretlemedik.
Videoyu HIZLANDIRMADAN yeniden seyredin lütfen.
@@YachtmasterMuratErensoy Murat Bey videoyu tekrar seyrettim. İlk mevki yerine yanlış yazmışım Pendik'ten 4 mil diye. İlk mevkiden 4 mil aldınız. İlk kerteriz hattını mesafeniz kadar taşıyarak ikinci kerteriz hattını kesiştirip yeni mevkiyi buldunuz. Buraya kadar tamam. Bu durumda yeni mevkiniz ile ilk mevkiniz arasındaki mesafe 4 milin üstüne çıkıyor. Halbuki biz yarım saatte 4 mil hareket etmiştik. Bunu geometrik şekle bakarak söylüyorum. Belki kaçırdığım bir nokta var tam anlıyamadığım.
İlk kerteriz hattı üzerinde herhangi bir TAHMİNİ nokta (konum) belirliyorum ve onu 4 nM rotam doğrultusunda ileri taşıyorum.
İkinci kerteriz hattımla kesiştiği nokta benim saat 1400 daki konumum oluyor.
Yani, 1330 da, ilk kerteriz çizgim üzerinde TAHMİNİ belirlediğim konumda değilmişim.
Video da da anlattığım gibi :
Saat 1330 da, ilk kerteriz hattı üzerinde herhangibir yerdeydim.
@@YachtmasterMuratErensoy Tamam şimdi anlaşıldı. 1330 da her hangi bir yerde olduğumuzu farz edince gerisi kolay. Teşekkürler.
Merhaba
Back beating için soru;
Pendik’ten 224° (c) rotamız var. Back bearing yaparak rotamızı kontrol edeceğiz.
Pusula rotamızı bulmak için yaptığımız işlemde Magnetic dercemiz 225°.
Bundan da 180° çıkarırsak 45° yi buluruz. Yani elimizde yapılmış hesabı kullanarak (t) rotamızdan Magnetic dereceyi buluruz. Değil mi?
Teşekkür ederim.
Selamlar
225(M) - 180 = 45 (M) backbearing.
El kumpasında M kullanılır.
Teşekkür ederim
Murat hocam yine çok değerli bilgilerle dolu bir video olmuş.Ders çalışmaya devam;Murat hocam bir sorum olacak örneğin kıyı şeridi uzun olsa ve ileriğe doğru devam etse idi hep yeni tazelediğimiz kerterizdenmi aynı yöntemi uygulayacaktık,yoksa ilk aldığımız kerterizden'mi yine sizin gösterdiğiniz gibi paralel cetvel'imizi izlediğimiz kıyı rotasında pusula gülünden konumumuzu belirliyecektik?emeğinize yüreğinize sağlık kendinize iyi bakın sevgiler selamlar.
Bulunduğunuz konuma ve seyir yaptığınız bölgeye en uygun kerteriz noktalarını seçmelisiniz.
Çok uzaklardaki bir kerteriz noktasından el pusulasıyla ölçüm yapmak çokta hassas olmayacaktır. Bunu da gözönünde bulundurmanız lazım.
Sevgiler, selamlar.
@@YachtmasterMuratErensoyTeşekkürler hocam çok sağolun.
Merhaba Murat kaptan çok uzaklardaki kerteriz noktalarını görmek ve hassas ölçüm yapabilmek için dürbün benzeri bir kerteriz pusulası varmi yoksa onun adı sektant mi bilgisizliğimi bağışlayın 😊
Murat kaptanım bilgiler için çok teşekkürler eğitimimiz gayet emin adımlar ile sayenizde devam ediyor running fix ilerliyen düzeltme olabilirmi birde sorum var back bearing kullanarak kıyıdan ayrıldık kıyı gözden kayboldu ve kerteriz alacak kıyı yok butür sapmayı nasıl tespit edebiliriz
Teşekkür ederim Ertuğrul bey,
Sorunuzun kısa bir cevabı yok, sırası geldikçe hepsini adım adım konuşacağız.
Sevgili Murat Kaptan..Yine harika bilgiler..Çok teşekkürler..İşin geometrisi biraz kafamı karıştırdı..Zahmet olmazsa bir ufak açıklama rica edeceğim..Bu örneğe göre yeni konumumuz , ilk konumumuzdan 4M uzaklıkta ve Sivrikaya Fenerini 130 derece kerteriz açısı ile gören bir noktada olmalı..Ama bu yöntemle bulduğumuz yeni konum , evet Sivrikaya Fenerini 130 derece ile görüyor , ama ilk konumumuzdan 4M'den daha uzakta (bu ölçeğe göre 5-5,5M gibi). Yöntem bunu kabul edilebilir bir hata olarak mı görüyor?Yoksa ben mi yanlış yorumluyorum? Aydınlatıcı bilgi için şimdiden çok teşekkür ederim..Harika videolarla benim gibi amatör ama doğru bilgiye ulaşma açlığı çeken deniz severlere katkılarınız için ne kadar teşekkür etsek azdır..Teşekkürler.. Sevgiler..
Sevgili Murat Kaptan..gerek kalmadı..Bir sonraki video herşeyi açıklıyor..Çok teşekkürler..Sevgiler..
:)
Benim ağzımdan çıkan kelimelere odaklanın, aksi halde yanlış anlaşılmalar mutlaka olacaktır.
Sevgili Murat Kaptan..Videolarınızı ilkinden başlayarak sürekli takip ediyor ve hayranlık duyuyorum..Elinize sağlık.Emekleriniz için sonsuz teşekkürler.Sabit pusulaların deviation hesabı için bilgi vereceğinizi belirtmiştiniz..Ama ya ben kaçırdım ya da henüz bahsetmediniz..Bu konuda bilgi aktarmanızı rica edebilir miyim? Yoksa henüz erken mi? Teşekkürler , Sevgiler..
Sextant kullanımını anlatırken, "deviation chart" oluşturmayı da anlatacağım. Henüz erken olduğunu düşünüyorum.
Sevgiler, selamlar.
Running Fix- Calisan Duzenleme olabilir.
"Running fix" olarak kalsın.
Murat bey videoların basındakı FREEDAM açık denızde yelkenlının dalgalardakı görüntüsüne doyamıyorum bunu uzatmak mümkünmüş..
Az olan kıymetlidir.
:)
BACK bearıng = Arkadan yol takıbı
Runnıng fıx. = Hareketlı kerterız
İngilizcelerini kullanmayı tercih ediyorum.
Murat abi, running fix acaba türkçeye tam olarak ''hareket halinde konum'' gibi çevirilebilir mi?
zorlama çevirilere gerek yok bence...
"Running fix" i olduğu gibi kullanalım.
Murat Bey teşekkürler. Giriş 12 sn.deki görüntü hayallerimi görüntülüyor.. Nereden bulabiliriz? Her videoda en 4-5 kere geri dönmeme sebep oluyor. :-)
Feel the freedom :)
@@YachtmasterMuratErensoy Müzik " jincheng zhang overseas " görüntüyü arıyorum. teşekkürler
. izlemeye devam teşekkürler bilgiler için kaptanım
Ben teşekkür ederim.
selamlar
Sevgiler, selamlar.
Sabah 5 de aklıma bir şey takıldı ve video yu iki kez daha seyrettim ve back bering yaparken kerteriz pusulasında kontrol edeceğimiz değerin sizin dediğiniz gibi 44 derece değilde 45 derece olması gerektiğini düşünüyorum haklıysam neden haklıyım yanlışsam neden yanlışım konu ile ilgili olan bir sonraki video da değinirseniz çok sevinirim
videoda detaylı anlattığım gibi ;
El pusulasına "deviation" etkisi sözkonusu değildir.
Sadece "variation" etkisi söz konusudur.
Bence, benim anlattığım kadarına dikkatinizi yoğunlaştırın.
Gerekiyorsa bir kez daha seyredin.
back bearing geriden kestirme
:)
İngilizcelerini kullansak daha iyi olacak.
@@YachtmasterMuratErensoy Geomatik Mühendisiyim ben bahsettiğiniz hesaba benzer birçok hesabı konum belirlemede kullanıyoruz. Bu hesap türlerinin adı ingilizcede back bearing dir yine, biz bunları geriden kestirme olarak türkçeleştiririz. Bu terim İTÜ haritacılarının terimidir. Diğer okullar genelde İTÜ'yü takip ederler ama bazıları sırf inat ve çekişme uğruna osmanlıca veya ingilizce, duyduğunuzda size birşey ifade etmeyen terimler kullanırlar. Bu arada İTÜ 1773'te Mühendishane i Bahri Humayun (İmparatorluk Deniz Mühendishanesi) olarak kurulmuştur. İlk modern türk denizcilerini ve haritacılarını yetiştiren okuldur. Tercih sizin tabii, ben alışık oluduğum için bana oldukça mantıklı geliyor geriden kestirme, ilk anlamının dışında bilimsel bir terim olarakta literatürde bir anlamı var yani. Sevgiler, saygılar.
Çok güzel bilgiler bunlar. Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler Murat kaptan, izlemeye devam...
Ben teşekkür ederim.
1-Seyir gerçek konumu
2-Pupa kertereziyle düzeltme yapmak.
İngilizcelerini kullansak daha iyi olacak.
.....
.....
"Back bearing" "kictan merhale hesabi" olabilir, "running fix" "yurume payi hesabi" olabilir. Onlar da Turkce degil ya, uyduruyoruz iste.
:)
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.