Jean-Paul Sartre'ın Hayatı ve Eserleri

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 гру 2020
  • Fransız ünlü yazar ve filozof Jean-Paul Sartre 1905 yılında Paris'te doğmuştur. İki yaşında bir deniz subayı olan babasını kaybeden yazar, on beş yaşından beri felsefeye merak salmış ve özel okula gitmiştir. Yükseköğrenimini Fransa'nın en ünlü okullarından biri olan École normale supérieure'e gitmiştir. Burada başta felsefe, mantık, fizik olmak üzere birçok bilim dalı üzerine eğitim almış ve ömrünün sonuna kadar birliktelik yaşayacağı ünlü Fransız kadın yazar Simone de Beauvoir'yla tanışmıştır. 1939 yılında Fransız ordusunda meteorolog olarak görev yapan yazar, 1940 yılında Alman ordusu tarafından 9 ay esir alınmıştır. Savaş sonrası yazarlık hayatına daha fazla önem veren Sartre, 1964 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kabul etmemiştir.
    Yazarın ilk eseri dilimize Ego'nun Aşkınlığı olarak çevrilen felsefi kitabıdır. Sonrasında felsefi roman türünün en önemli eserlerinden biri olan Bulantı'yı 1938 yılında yayımlanmıştır. 1939 yılında öykü kitabı Duvar yayımlanmış olup 1945 yılında ise Özgürlük Yolları adlı üçlemesine başlamıştır. Bu üçleme sonrasında edebiyatta daha çok oyun türüne ağırlık veren yazarın eserleri Toplu Oyunlar 1 ve Toplu Oyunlar 2 olarak İthaki Yayınları'ndan çıkmıştır. Varoluşçu felsefenin en önemli isimlerinden biri olan Sartre'ın Varoluşçuluk, Varlık ve Hiçlik, Öznellik Nedir? gibi felsefi eserleri mevcuttur. Bunun haricinde Charles Baudelaire için yazılmış bir biyografi kitabı, Sözcükler adında bir otobiyografik eseri, Aydınlar Üzerine ve Edebiyat Nedir? isimli deneme kitapları da mevcuttur.

КОМЕНТАРІ • 34

  • @elijah8244
    @elijah8244 2 роки тому +2

    adamın yüzü gülüyor, heycanlanıyor, göz bebekleri büyüyor gözlük camının arkasından, dudağının kenarından hafif bir ağzının suyu akıyor dudaklarını ıslatıyor onunla.... daha fazla iğrençleşmiyim.
    böyle okuyan insan figürünün reklamı yapılmıyor okullarda sonradan kendi çabanla buluyorsun ve ondan önceki hayatını yaşanmamış yıllar olarak kabul ediyosun.
    teşekkürler sevgili anlatıcı.
    12.12.21 2.24

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  2 роки тому +1

      Çok teşekkür ederim, eksik olmayın. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Videoyu izlediğiniz için ben teşekkür ederim.

  • @kitapperest3093
    @kitapperest3093 3 роки тому +7

    Videolarınız gerçekten çok kıymetli. Böyle bir sosyal mecrada, böyle kaliteli kanalların olduğunu bilmek-görmek beni çok mutlu ediyor. Ayrıca şu anda Çehov okuyorum ve Çehov hakkında çekeceğiniz videoyu sabırsızlıkla bekliyorum.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 роки тому +1

      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Keyifli bir okuma diliyorum.

  • @slaozdemir1595
    @slaozdemir1595 3 роки тому +1

    Bu kaliteli ve "dolu" içerik için çok teşekkürler!

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 роки тому

      Videoyu izlediğiniz için ben teşekkür ederim.

  • @mehmetgungor4560
    @mehmetgungor4560 3 роки тому +1

    Teşekkürler, emeğinize sağlık. Çehov videosu şimdiden heyecanlandırdı.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 роки тому

      Videoyu izlediğiniz için çok teşekkür ederim.

  • @egementon
    @egementon 2 роки тому +2

    Çok kaliteli bir kanal, tebrik ederim. Ama Bulantı veya başka Sartre içerikli videolar gelmemiş sanırım :/

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  2 роки тому +1

      Daha çekecek o kadar çok eser var ki umarım ileride onlar da gelecek. İlk olarak Bulantı'yı çekmek istiyorum. Güzel sözleriniz için de ayrıca teşekkürler.

    • @egementon
      @egementon 2 роки тому +1

      @@turhanyildirim Ben teşekkür ederim. Kolaylıklar dilerim.

  • @shoeperaturkiyeyuksekokcel5207
    @shoeperaturkiyeyuksekokcel5207 3 роки тому +1

    Lütfen Sartre ile ilgili daha cok icerik paylaşın. Sartre gibi özel bir dusunuru herkesin tanımasını çok isterim. Emekleriniz için teşekkürler.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 роки тому +1

      İleride Bulantı, Duvar ve Özgürlük Yolları üçlemesini incelemek istiyorum. Videoyu izlediğiniz için çok teşekkür ederim.

    • @shoeperaturkiyeyuksekokcel5207
      @shoeperaturkiyeyuksekokcel5207 3 роки тому

      @@turhanyildirim Harika olur. Bir de Edebiyat Nedir adındaki eseri de çok ilginç. Yeni videolarınızı merakla bekleyeceğim. Şimdiden mutlu yıllar dilerim size.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 роки тому +1

      @@shoeperaturkiyeyuksekokcel5207 O eserini de biliyorum, kurgu dışında onun için de bir inceleme videosu çekmek güzel olabilir. Öneriniz için çok teşekkür ederim.

  • @hulyakeles5296
    @hulyakeles5296 3 роки тому

    Emeğinize sağlık. Maksim Gorki anlatımınızı merakla bekliyorum. Şu an okuduğum kitaplardan biri "Benim Üniversitlerim" üçlemenin ilk iki kitabını okumuştum. Bu sonuncusu. Müthiş bir gözlem yeteneği ve doğal anlatımı var.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 роки тому

      Dünya edebiyatının kendi döneminde en kıymetli yazarlarından birisi.

  • @AhmetElhann
    @AhmetElhann 3 роки тому +1

    Güzel bilgiler var. Bulantı üzerine ayrı bir videonuz var mı acaba?

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 роки тому +1

      İlerleyen zamanlarda kısmetse o da gelecek kanala.

    • @AhmetElhann
      @AhmetElhann 3 роки тому +1

      @@turhanyildirim Teşekkür ederim.

  • @laurenburger1915
    @laurenburger1915 3 роки тому +1

    Videoyla alakasız olacak ama toplumcu gerçekçilikle ilgili kitap önerebilir misiniz? Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış'ın ikinci cildinde bahsediliyor sanırım ama bu akımı inceleyen başka kitap bulamadım.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 роки тому

      Toplumcu Gerçekçi edebiyata özel bir inceleme kitabı ben de bilmiyorum. Fakat ülkemizde bu akımı etkileyen Köy Enstitüleri ve oradan çıkan Köy edebiyatı hakkında birçok kaynak bulabilirsiniz. En basit örnek olarak bu türde yazmış bir yazar olan Talip Apaydın'ın Literatür Yayıncılık'tan çıkan bir eseri mevcut.

    • @laurenburger1915
      @laurenburger1915 3 роки тому +1

      @@turhanyildirim Çok teşekkür ederim, okuyacağım :)

  • @ihsanturk3194
    @ihsanturk3194 3 роки тому +1

    Arkadaki kutulu yordam kitaplarını merak ettim adları nedir acaba ?

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 роки тому +1

      Maksim Gorki ve Anton Çehov öyküleri setleri.

    • @ihsanturk3194
      @ihsanturk3194 3 роки тому +1

      @@turhanyildirim Teşekkür ederim 😊

  • @yunussalvardanizma5688
    @yunussalvardanizma5688 2 роки тому

    SABAH KUŞAĞINDAYIZ SANDIK

  • @mehmetakkayal7239
    @mehmetakkayal7239 8 місяців тому

    Kutluyorum genç arkadaş. Edebiyatı ve okumayı çok sevdiğin anlaşılıyor; bu konuda ciddi çalışmalar yaptığın da belli. Edebiyatı geniş kitlelere tanıtmak istemeni ve bu yolda harcadığın emeği takdir ediyorum. Birçok yüksek öğretim kurumunda bu tür canlı anlatımlara rastlanmıyor maalesef. Yalnız edebiyat konusundaki özeni Türkçede de göstermen anlatımını daha etkili ve eksiksiz bir hâle getirir. Örneğin, televizyondaki ergen sunuculara özenmeye hiç gerek yok. “yazıyoo, okuyoo, doğuyooo…” demeye gerek yok. Bakma sen ergen televizyoncuların ağızlarını yayarak “r”yi sansürlemelerine. Biz dinozorlar “değerli, anmak, gireceğim…” deriz, yani Türkçe konuşmaya çalışırız. Siz gençler ise “kıymetli” sözcüğünü çok seviyorsunuz. “Zikretmek” de bayağı havalı. “Yapmak” eylemi ise gençliğin simgesi oldu: giriş yapmak, telaş yapmak, panik yapmak, heyecan yapmak, okuma yapmak… “İçin” yerine “adına” demek de komik ama gençler vazgeçemiyor. Bir de Fransızca adları okurken biraz daha dikkatli olabilirsek bu program benden tam puan alır. Eleştiriyi, beğendiğim, değer verdiğim kişi ve yapıtlara yöneltirim. Yoksa herkes gibi “Şahanesin, mükemmelsin, bir tanesin…” sözleri sizler gibi çalışkan, okuyan, okutan gençlere pek fazla yarar sağlamaz. Sartre’ın tüm kitaplarını okudum ve bazılarını inceledim. Dolayısıyla hayranlığını çok iyi anlıyorum. Öteki (bak “diğer” demiyorum Farsça bir sözcük kullanmayayım diye) videolarını da izleyeceğim.
    Sağlıcakla kal, edebiyatla kal, güzel çalışmalarını sürdür.
    Sevgiler…
    (Huysuz İhtiyar)

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  8 місяців тому

      Değerli yorumunuz ve detaylıca yaptığınız eleştirileriniz için çok teşekkür ederim Mehmet Bey.

  • @bartubagc4694
    @bartubagc4694 2 роки тому

    okumaya hangi kitabından başlayım sizce

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  2 роки тому

      Ben başlangıç kitaplarına inanmıyorum. Bunu detaylıca bu haftanın videosunda anlattım. Pazar günü izleyebilirsiniz. Ama illa bir tavsiye istiyorsanız Bulantı romanı olabilir.

  • @holderlin2538
    @holderlin2538 3 роки тому +1

    Varlık ve hiçlik te yazar meramını tam anlatamıyor çok muğlak bir kitap özel olarak felsefeyle ilginiz yoksa boşa okumayın
    Bulantı kitabı sıkıcı ve yabancı veya veba kadar etkili değil
    Sartre Nobel alması yazarlığının kalitesinden ziyade yaşadığı dönemde ünlü ve etkili bir siyasi aktivist olmasındandır bence