Τι είναι η Διάχυση Ρίσκου; | Greekonomics #02

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 жов 2024
  • Μάθετε τον οικονομικό λόγο που η λαϊκή παροιμία "τα λεφτά πάνε στα λεφτά" έχει επιστημονική βάση. Μια μικρή παρουσίαση των βασικών ιδιοτήτων του ρίσκου και της πιο βασικής τεχνικής διάχυσής (diversification) του.
    Το κανάλι Greekonomics έχει ως αντικείμενα την οικονομική παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την προσωπική ανάπτυξη. Αν σας ενδιαφέρουν τα βίντεο, σκεφτείτε να εγγραφείτε.
    Έρευνα - παραγωγή - παρουσίαση: Κοσμάς Μαρινάκης, Ph.D.
    Ο Κοσμάς Μαρινάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σιγκαπούρης (Singapore Management University). Έχει εργαστεί σε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στο αντικείμενο της Οικονομικής της Βιομηχανικής Οργάνωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει οικονομικά από το 2003 σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.
    Webpage: www.kmarinakis....
    Facebook: / kosmic17
    Instagram: / kosmas_marinakis
    Twitter: / kos_marinakis

КОМЕНТАРІ • 269

  • @NoNdAs90
    @NoNdAs90 3 роки тому +327

    Ρε φιλε , εχω δει ηδη 3 βιντεο σου. Επιτελους καποιος που εξηγει και δεν κανει διακοσιες διαφημισεις ταυτογχρονα για το ποσο γαματα τα παει. Απλα και ωραια και επιστημονικα κυριώς. Τρομερος. Ηδη μου ελυσες καποιες αποριες που ειχα καιρο και βασικα το καλυτερο. Τα οπτικοποιησες. Το μοντελο με τα παραδειγματα και τις οπτικοποιησεις βοηθαει πολυ. Οποτε συνεχισε το. !!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +109

      Ευχαριστώ πολύ! Δεν βάζω διαφημίσεις μέσα στα βίντεο και ούτε θα βάλω ποτέ. Δεν είναι ότι τα πάω γαμάτα αλλά μπορώ να κάνω και χωρίς τα 28 ευρώ που βγάζει μια χορηγία στο UA-cam :)). Να είσαι καλά και ευχαριστώ για το σχόλιο. Μου έφτιαξες την μέρα :)

    • @ΜΟΥΣΙΚΗΦΙΛΟΣΟΦΙΑΕΠΙΣΤΗΜΗ
      @ΜΟΥΣΙΚΗΦΙΛΟΣΟΦΙΑΕΠΙΣΤΗΜΗ 2 роки тому +2

      Πότε δεν ενδιαφέρθηκε για το χρήμα.. Μόνο βιβλία αγόραζα... Και είχα βρει ένα υπόγεια κι στην ΣΟΛΩΝΟΣ.. Που είχε πολλά βιβλία σε μικρό κόστος.... 👍👍👍👍👍👍

    • @thefreakoriginalmadness1982
      @thefreakoriginalmadness1982 2 роки тому +1

      @@Greekonomics Βασικα αφου κανεις τοσο καλη δουλεια στο καναλι σου δεν ειναι κακο σε λιγο καιρο να ψαξεις για χορηγούς αν κ νομίζω θα σε ψάξουν αυτοί μόλις δουνε κ φτασεις ενα καλο αριθμο εγγεγραμμένων !!! Θα μπυ πεις οτι το κάνεις επειδει το γουσταρεις κ οχι για να γινεις πλουσιος απο αυτο αλλα δεν ειναι κακο να εχεις κ απο αυτο καποια κερδη ετσι δεν ειναι.??

    • @mariailiadigr
      @mariailiadigr 2 роки тому +7

      @@Greekonomics
      Η απάντηση αυτή μου φαίνεται πολύ περίεργο που την ακούω στο γιουτιουμπ.
      Έχω συνηθίσει να ακούω UA-camrs χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, να παρακαλανε για 1€ donate σε βαρετά steams και χαζά vlogs.
      Αντιθέτως εσυ προσφέρεις τόσο ενδιαφέρον content εντελώς δωρεάν και χωρίς την επιλογή των διαφημίσεων. Απίστευτο.

    • @kgb8956
      @kgb8956 2 роки тому +7

      @@mariailiadigr Συγκρίνεις άνεργους πουθενάδες με καθηγητή πανεπιστημίου. Έχει διαφορά.

  • @motivationacademy810
    @motivationacademy810 2 роки тому +50

    Σε όλη την ακαδημαϊκή μου διαδρομή έτυχα σε καθηγητές που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού όπου με ενέπνευσαν να δω τον κόσμο και την επιστήμη με διαφορετικό μάτι. Αν σας είχα καθηγητή σίγουρα θα ήσασταν ένας από αυτούς. Εξαιρετική μεταδοτικότητα και επιστημονική αρτιότητα. Ευχαριστώ πολύ.

  • @eseccer8502
    @eseccer8502 2 роки тому +88

    Είμαστε πολύ τυχεροί και ιδιαίτερα στα Ελληνικά η ύπαρξη αυτού του καναλιού και μάλιστα δωρεάν . Ευχαριστούμε για τα βίντεο σας και θελουμε κ αλλά κ αλλά . Ευχαριστώ πολύ …..

    • @kostastsia
      @kostastsia 2 роки тому +1

      Συγχαρητήρια!!! Πραγματικά αυτά που διδάσκεις κάποιος πρέπει να πληρώσει πολλά λεφτά και εσύ μας το χαρίζεις δωρεάν.

  • @Alexoshi_Vardamoto
    @Alexoshi_Vardamoto 3 роки тому +51

    Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα και πιο σημαντικά βίντεο που έχω δει στο είδος του

  • @georgiostagaris6416
    @georgiostagaris6416 2 роки тому +55

    Καλησπέρα από Γερμανία.
    Παρότι ιατρός και όχι οικονομολόγος σας συγχαίρω.
    Πολύ ωραία απλοποιημένη λογική ανάλυση των δεδομένων σας.
    Σας ευχαριστούμε πολύ για τα ωραία σεμινάρια και τον κόπο σας....

  • @fotinho4
    @fotinho4 7 місяців тому +2

    Σε ευχαριστούμε για ολα , πραγματικά περήφανος για μια αλλη Ελλάδα που εκφράζεις, συγχαρητήρια

  • @charalamposkallimanis9609
    @charalamposkallimanis9609 2 роки тому +6

    Το ότι θα έβλεπα δωρεάν βίντεο και να τα εξηγεί τόσο καλά όπως ένα σεμινάριο των 20-100 ευρώ είναι πολύ ευχάριστο για την εποχή μας.
    Μπράβο σας για την προσπάθεια, τους πόρους αλλά τον χρόνο που διαθέτε για εμάς που δεν μας γνωρίζεται. Σας ευχαριστώ πολύ. Ότι βίντεο και να έχω δει με έχει ανεβάσει επίπεδο σαν άνθρωπο αλλά και τον τρόπο σκέψης μου. Μακάρι όλοι να χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία όπως εσείς.

  • @D2487323
    @D2487323 3 роки тому +16

    Ότι καλύτερο έχω ακούσει και δει τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε καλαίσθητη παρουσίαση. Μεστό αλλά ταυτόχρονα απλό και εύπεπτο με παραδείγματα, απευθύνεται σε κάθε μορφωτικό επίπεδο. Όλες οι παρουσιάσεις σας είναι φτιαγμένες με επαγγελματισμό και μεράκι, σε άψογα Ελληνικά αλλά και Αγγλικά. Εύγε και συγχαρητήρια Δάσκαλε !!! Μας ‘’φτιάχνεις’’ εκπαιδευτικά σε κάθε βίντεο σου.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +1

      Χαίρομαι που σας αρέσουν! Θα βελτιωθούν κι άλλο.

  • @ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΔΗΜΑΚΌΠΟΥΛΟΣ

    Άψογη κατάρτηση!
    Εντυπωσιακή μεταδοτικότητα !
    Ευχαριστούμε πολύ!

  • @ΜανωληςΓεωργουδακης

    Φίλε είσαι ο καλύτερος UA-camr για τον απλούστατο λόγο είσαι επιστήμονας στο είδος σου, αν είχαμε στα σχολεία μας καθηγητές σαν εσένα με τον τρόπο που τα εξηγείς θα ήμασταν όλοι επιστήμονες

    • @MatoYT
      @MatoYT Рік тому

      Δε χρειάζεται να πας σχολείο τώρα, κάθεσαι σπίτι μελετάς όποτε θες άρα δε σε εμποδίζει κάτι από το να γίνεις

  • @panostsolakis6175
    @panostsolakis6175 2 роки тому +8

    Ευχαριστούμε για τη διάχυση γνώσης!🙏

  • @JustMeYeahhh
    @JustMeYeahhh Рік тому +1

    Το βιντεο ειναι καλο και αξιζει να επενδυσει κανεις χρονο στο καναλι σας. Η μονη ενσταση μου ειναι οτι αφηνει να εννοηθει πως το diversification ειναι ο κυριος μηχανισμος για τον οποιο οι πιο ευποροι γινονται πλουσιοτεροι. Δυσκολευομαι να το πιστεψω. Το μοντελο (οπως παραδεχεστε και στο βιντεο) βασιζεται σε πολυ απλοικες παραδοχες και με μερικες μικροαλλαγες βγαινουν τελειως διαφορετικα νουμερα. Αλλα ειναι ενα καλο μεσο για να εξηγησει το diversification σε καθε περιπτωση.

  • @chrisd997
    @chrisd997 2 роки тому +16

    Απόφοιτος imperial, lse και insead , εξαιρετικός με μεγάλο ταλέντο διάχυσης γνώσης :) τα καλύτερα σου εύχομαι

  • @adamantobabis1
    @adamantobabis1 4 місяці тому +1

    Συγχαρητήρια Κοσμά. Εξαιρετικός.

  • @avraamkesidis1198
    @avraamkesidis1198 2 роки тому +1

    Καλημέρα από Κύπρο. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά. Πολύ ωραία προυσίαση, απλοποιημένες πληροφορίες με πολλή ουσία για να καταλάβει ο μέσος ενδιαφερόμενος. Παρακολουθώ τα επεισόδια με τον 12χρονο γιο μου να ξες και ήδη έχει αρχίσει να αντιλαμβανεται πολλά. Σε ευχαριστούμε πολύ. Συγχαριτήρια

  • @ΓιώργοςΑναστασίου-υ6λ

    Σέ ευχαριστούμε πολύ για την διαφωτίσει πού μας δίδει Νασε πάντα καλά

  • @User-Lynx-c3po
    @User-Lynx-c3po 2 роки тому +10

    Είσαι ένας πολύ καλός μεταφραστής της κατάστασης που ζούμε.

  • @mariailiadigr
    @mariailiadigr 2 роки тому +1

    Εξαιρετική παρουσίαση, απίστευτη μεταδοτικοτητα!
    Ευχαριστούμε πολύ

  • @AthanasiaKourasi
    @AthanasiaKourasi Місяць тому

    Πολύ ωραίο το αμφιθέατρο του πανεπιστημίου, εντυπωσιακός χώρος! Άλλο ένα ενδιαφέρον βίντεο από αυτό το κανάλι, κάθε βίντεο είναι μοναδικό και ξεχωρίζει, το κάθε ένα έχει τον δικό του τύπο και χαρακτήρα (να το θέσω έτσι) και πάντα η θεματολογία συναρπάζει!! Δεν χάνουμε το ενδιαφέρον μας!! Ευελπιστούμε και άλλες καλές δουλειές από αυτό το κανάλι!

  • @makris3923
    @makris3923 2 роки тому

    Παρουσίαση εξ αποστάσεως στο 100% αν και ξέρω περισσότερο από το μισό χάνεται λόγω έλλειψης αμεσότητας. Πλήρης κατανοητό και από αδαής, σε κάνει βα δεις από άλλη οπτική γωνία τις επενδύσεις. Μπράβο σου, με κέρδισες. Έχεις κύρος και αξιοπιστία και μάλλον εμπειρία.

  • @vgiannakos
    @vgiannakos 2 роки тому

    Τέτοια βίντεο-διαλέξεις μας δείχνουν εκτός του ίδιου του θέματος που αναπτύσουν, την σοβαρή ανάγκη που έχουν οι κοινωνίες, να προσεγγίσουν την ακαδημαϊκή γνώση και τον επιστημονικό τρόπο ανάλυσης δεδομένων. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πολύ ακατέργαστος και φαύλα σκεπτόμενος, με αποτέλεσμα την κακή διαχείριση, τόσο των όποιων πόρων έχει, αλλά και της πληροφορίας που δεν αντιλαμβάνεται. Η οικονομία είναι κάτι πέρα από το χρήμα αυτό καθαυτό και τα έξοδα μας. Θεωρώ στους καιρούς που διανύουμε, η επέμβαση των ακαδημαϊκών στις κοινωνίες είναι επιτακτική μορφωτική ανάγκη. Το κανάλι αυτό και η προσπάθεια του Δρ Μαρινάκη, είναι ένα βήμα προς κάτι καλύτερο! Ελπίζω το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι, Εν μόνον αγαθόν είναι, την επιστήμην, και εν μόνον κακόν, την αμαθίαν.

  • @StathisPapadopoulos-u6v
    @StathisPapadopoulos-u6v 19 днів тому

    Πολύ ωραίο. Συγχαρητήρια για τα εξαιρετικά βίντεο.

  • @jevenus23
    @jevenus23 3 роки тому +6

    Πραγματικά θησαυρός αυτό το κανάλι. Το χειρότερο με τα οικονομικά βίντεο είναι ότι οτνα πας να τα κοινοποιήσεις, οι άλλοι τα βλέπουν σαν ταμπού και δεν δίνουν καθόλου σημασία στην σοβαρότητα αυτών των γνώσεων

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +1

      Γειά σας! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Νομίζω πως τα βίντεο απαντούν κοινωνικές ερωτήσεις που κάθε φιλομαθής άνθρωπος θα ήθελε να ξέρει.

    • @baronvstories
      @baronvstories Рік тому

      @@Greekonomics ισχύει! Και γι' αυτό έχουν τέτοια μεγάλη απήχηση! Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας (με απλά και κατανοητά λόγια), από την οπτική των οικονομικών.
      Συνεχίστε έτσι!

  • @luziestnd2669
    @luziestnd2669 4 місяці тому

    Κύριε Κοσμά σας ευχαριστώ πολύ

  • @georgedometios6659
    @georgedometios6659 2 роки тому +3

    Εξαιρετικό video Κοσμά, όπως σαφώς και όσα άλλα έχω δει μέχρι τώρα. Ίσως να είχες ακόμα περισσότερα views αν ο τίτλος του thumbnail ήταν και ο τίτλος του video
    (Αν δεν κάνω λάθος σε κάποιο βίντεο ρωτάς γιατί δεν έχει όσα views θα περίμενες)
    Συνέχισε την καλή δουλειά, ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν εσένα

  • @-1.I.L.I.M
    @-1.I.L.I.M 8 місяців тому

    Σωστός Είσαι.ακριβως όπως τα είπες.καλο μήνα.

  • @baronvstories
    @baronvstories Рік тому

    @greekonomics άψογος! Τα παραδείγματα αυτά βοηθούν πάρα πολύ! Ευχαριστούμε!! Θα βοηθούσε και να έχουμε και το excelακι να «παίζουμε» και εμείς με τα νούμερα (αν είναι εφικτό).
    Ερωτήσεις:
    1) Γύρω στα 10 λεπτά, για τους κύκλους ανόδου-καθόδου. Η καμπύλη θα είναι αυξανόμενη; Δηλαδή κάθε ελάχιστο σημείο στην πτώση, θα είναι υψηλότερα από το προηγούμενο σημείο πτώσης στην καμπύλη;
    2) Ποια η πιθανότητα όμως να φτάσεις πχ στα 34 έτη με 300 επενδύσεις και 0,01% πιθ. απώλειας;
    3) Στο 12:19 λέτε «στην αρχή οι επενδύσεις είναι ίδιες, δεν ξέρεις ποιες θα πρασινίσουν και ποιες θα κοκκινίσουν». Γιατί, μετά γνωρίζουμε ποιες πρασινίζουν και ποιες κοκκινίζουν;
    Ευχαριστώ😃

  • @xith_stkxith_stk7584
    @xith_stkxith_stk7584 2 роки тому +1

    Κοσμά καλησπέρα. Χρήστος εδώ, πληροφορικός.
    Καταρχήν συγχαρητήρια για το κανάλι σου που πρόσφατα ανακάλυψα και έχω μάθει πολλά από αυτό.
    Θέλω όμως να διαφωνήσω με το συγκεκριμένο μοντέλο. Μπορεί να εξηγεί τη "διάχυση κινδύνου" αλλά όχι το συμπέρασμα ότι "τα λεφτά πάνε στα λεφτά".
    Εξηγώ:
    Με 20% απόδοση και 10% πιθανότητα ολικής απώλειας, κάθε επένδυση έχει απόδοση +8% κάθε χρόνο κατά μέσο όρο.
    Ο νόμος των μεγάλων αριθμών μας λέει ότι σχεδόν όλοι οι επενδυτές θα γίνουν πλούσιοι μετά από αρκετές επαναλήψεις.
    Για να το αποτρέψεις αυτό έβαλες έναν *αυθαίρετο* κόφτη στα 1.000 ευρώ όπου κάποιοι "θα υποστούν ξαφνικό θάνατο" στις πρώτες επαναλήψεις και δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν. Αυτούς τους αποκάλεσες φτωχούς.
    Όσοι όμως πέρασαν το εμπόδιο και έφτασαν π.χ. στα 2.000 ευρώ έγιναν όλοι πλούσιοι (σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου των μεγάλων αριθμών).
    Έτρεξα στον υπολογιστή το μοντέλο για 10.000 επενδυτές και 100 επαναλήψεις. Το 56% έμεινε φτωχό (κάτω από 1.000 ευρώ), 1-2% τα πήγε καλύτερα (μέχρι 10.000) και το 43% των επενδυτών έγιναν πλούσιοι, αποτέλεσμα που δεν συνάδει με αυτό που παρατηρούμε γύρω μας (οι πλούσιοι είναι λιγότεροι).
    Τροποποίησα λίγο το μοντέλο κάνοντας τους επενδυτές λίγο πιο συντηρητικούς: Επενδύουν μόνο το 50% των χρημάτων τους κάθε χρονιά και η τελευταία από τις επενδύσεις που κάνουν μπορεί να είναι κάτω από 1.000 ευρώ. (π.χ. με 2.450 ευρώ κάνει 2 επενδύσεις των 1.000 και 1 των 450 ευρώ)(ουσιαστικά έβγαλα τον κόφτη)
    Αποτέλεσμα: 14% έμεινε φτωχό (μέχρι 1.000 ευρώ), 16% τα πήγε καλύτερα (μέχρι 10.000) και οι υπόλοιποι 70% έγιναν πλούσιοι χωρίς όμως να φτάσουν τις περιουσίες του προηγούμενου τρεξίματος.
    Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται πρωτίστως από τον "ξαφνικό θάνατο" του κόφτη και όχι από την μακροπρόθεσμη διάχυση του κινδύνου.
    Την αντίθεση αυτή παρατήρησαν εξάλλου και κάποιοι σχολιαστές που αναφέρθηκαν στα αμοιβαία κεφάλαια, μια επένδυση που αν και ΕΧΕΙ διάχυση κινδύνου και μπορεί να την κάνει ο καθένας με ΜΙΚΡΟ κεφάλαιο (χωρίς κόφτη δηλαδή), εντούτοις στην πράξη δεν σου εγγυάται πλούτη σε βάθος χρόνου.
    Θεωρώ λοιπόν πως κάτι άλλο βοηθάει τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότερους. Υποπτεύομαι αυτό που, χωρίς ιδιαίτερη αιτιολόγηση, απορρίπτεις στο 0:14 : Οι πλούσιοι είναι πιο αποτελεσματικοί στο να επενδύουν, ενδεχομένως να έχουν καλύτερες διασυνδέσεις, κάποιες φορές παρανομούν και κάποιες άλλες φορές απλώς είναι τυχεροί.
    Δες ακόμη και τα πρόσωπα που έχεις βάλει στο φόντο της παρουσίασης: Ο Zuckerberg έβγαλε λεφτά με το Facebook, ο Gates με τα Windows, ο Bezos με την Amazon. Για τον καθένα ΜΙΑ επένδυση σε έναν τομέα που γνώριζαν καλά αποδείχθηκε χρυσοφόρα και εξακολουθεί να τους φέρνει λεφτά. Δεν έκαναν εκατοντάδες ή χιλιάδες επενδύσεις σε άσχετους τομείς που στατιστικά τους απέφεραν κέρδη.
    Θυμάμαι πως κάποτε είχα μια συζήτηση με έναν αριστερίζοντα φίλο που επέμενε ότι οι πλούσιοι "δεν τα αξίζουν" τα λεφτά που έχουν. Έλεγε πως "το πρώτο εκατομμύριο είναι δύσκολο, από εκεί και μετά όλοι μπορούν να αυγατίσουν την περιουσία τους". Με αυτή τη λογική οι περισσότεροι από τους νικητές του τζόκερ-λαχείου-λόττο κλπ θα έπρεπε σήμερα να είναι εργοστασιάρχες-εφοπλιστές κλπ. Ο νικητής του τζόκερ ξεπερνά τον κόφτη του μοντέλου για τα καλά και σύμφωνα με το μοντέλο θα καταλήξει πλούσιος, πλην όμως η εμπειρία λέει άλλα.
    Ελπίζω να μη έγινα κουραστικός (μάλλον έγινα).

    • @EvaggeIos
      @EvaggeIos 8 місяців тому

      Φίλε μου δε λέει ακριβώς αυτό ο νόμος των μεγάλων αριθμών. Κοντολογίς ο Νόμος των μεγάλων αριθμών λέει πως όσο περισσότερο αυξάνεις το δείγμα σου, τόσο πιο πολύ προσεγγίζεις τον πραγματικό μέσο όρο του πληθυσμού σου.
      (Στατιστική τελείωσα)

  • @athanasiospapoutsis9978
    @athanasiospapoutsis9978 2 роки тому +1

    Καταπληκτικά βίντεο! Ανακάλυψα το κανάλι πρόσφατα και one by one I go through them! Ευχαριστούμε πολύ! Xαιρετισμούς απο Amsterdam!

  • @ΝικοςΑναγνωστοπουλος-ν2ν

    κ. καθηγητα ειναι τοσο σωστη η προφορα του λογου σας , η γνωση της γλωσσας η καθαροτητα της φωνης σας και η γνωση του αντικειμενου ....τι να πω μονο συγχαρητηρια για την εξαιρετικη δουλεια.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому

      Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Ζω πολλά χρόνια στο εξωτερικό και μερικές φορές μου φαίνεται πως τα ελληνικά μου έχουν μείνει λίγο πίσω γιατί δεν τα χρησιμοποιώ πολύ όμως προσπαθώ στα βίντεο να βγαίνουν όσο πιο σωστά μπορώ.

  • @pp-sf2mo
    @pp-sf2mo 2 роки тому

    Απλά.. Σ ευχαριστώ πολύ για τις παρουσιάσεις σου. Ελπίζω να συνεχίσεις.... και πάλι ένα πολύ μεγαλο ευχαριστώ.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому

      Εγώ ευχαριστώ που τις βλέπετε!

  • @georgechristou7982
    @georgechristou7982 2 роки тому +3

    Παρα πολυ ωραιο το βιντεο. Θα μπορουσατε επισης να μας δειξετε τι γινεται σε περιπτωση που οι αποδοση και το ρισκο ειναι διαφορετικα. π.χ. 10% κερδος, εναντιον 8% ρισκο. Βασικα η διαχυση ρισκου συμφερει μονο, και παντα, οταν η αναμενομενη αποδοση ειναι μεγαλυτερη απο το ρισκο?

  • @spyrosmichalo714
    @spyrosmichalo714 2 роки тому

    Σίγουρα από τα καλύτερα βίντεο που έχω δει αναφορικά με το χρηματιστήριο γενικά και ευχαριστώ. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι, εκτός της διασποράς κινδύνου κ μείωσης ρίσκου...η λογική στο 1000ακο είναι: 1.ότι βγάζω να καλύπτω το χάσιμο εκεί που χάνω; 2. να τα αφήνω στη λογική μακροπρόθεσμης επένδυσης (πχ αντί για τράπεζα); ή 3. αγοράζω κ άλλα νέα "1000ακα" που θα οδηγήσουν στο "πλούτο"; Καταλαβαίνω ότι είναι λίγο σχετικές οι ερωτήσεις αλλά θα ήθελα τη διευκρίνησή σας.

  • @manosraptis2885
    @manosraptis2885 2 роки тому

    Μπράβο πολύ καλή δουλειά και πολύ απλοποιημένη εξήγηση σε όσα βίντεο έχω δει μέχρι τώρα χωρίς πολλά ακαταλαβίστικα απλά εξαιρετικός …🤙🤙🤙

  • @timtomtomtim1675
    @timtomtomtim1675 2 роки тому +2

    11:46 master of the art! Το scroll το κάνεις με το δεξί στην παρουσίαση από το χειριστήριο, και όχι όπως όλοι θα πιστέψουν στο screen 👏👏 η δύναμη του καλού show

  • @stamatinamarinatou5921
    @stamatinamarinatou5921 6 місяців тому +1

    ωραιος ο Κοσμας. Τον ευχαριστουμε για τα ενδελεχη βιντεο!

  • @konstantinosxanthopoulos9533

    Εδω και λίγη ώρα ανακάλυψα το κανάλι σου. Θερμά συγχαρητήρια!

  • @Oscar-sq5vp
    @Oscar-sq5vp Рік тому

    Αυτο που κάνεις εναι μεγάλη προσφορα για το λαό. Η γνώση πρεπει να μοιραζεται και οχι να την κρατανε οι ισχυροι για προνομιο . Σε ευχαριστουμε.

  • @sotosntais5141
    @sotosntais5141 2 роки тому

    Με μεγάλη εκτίμηση για όλα τα βίντεο έχω πάθει πλακα κι τα είδα όλα σε μια εβδομάδα.Ο κυρίως στην γωνία δεξιά warren baffut θα διαφωνήσει και δεν θέλει να κάνει διάχυση ρίσκου αλλά να περιμένει και να βρίσκει τέλειες ευκαιρίες(χαμηλή αξία και καλή επιχείρηση )Αν και ο δάσκαλος του Graham ήταν υπέρμαχος αυτού εκείνος προσπαθεί να μάθει την αγορά για να κάνει λίγες επενδύσεις και αν είναι δυνατόν για πάντα.Ένα βιντεάκι για Warrent buffet και value invest προσωπικά θα το ήθελα πολύ.Συνέχισε να μας δίνεις υλικο για μόρφωση και σκέψη
    Με πολύ εκτίμηση

  • @georgedelavogias3965
    @georgedelavogias3965 Рік тому

    Άργησα να σε γνωρίσω φίλε μου αλλά από την άλλη ποτέ δεν είναι αργά για να καταλάβω τι πρέπει να αλλάξω. Ήσουν ξεκάθαρος!

  • @m.richman3486
    @m.richman3486 3 роки тому +2

    Μόλις βρήκα το κανάλι και είδα μερικά βίντεο έκανα αυτόματα subscribe!
    Δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως μαρξιστής αλλά η μαρξιστική ανάλυση του καπιταλισμού με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό. Εντύπωση λοιπόν μου προκάλεσε το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να καταλήξει σε μία από τις βασικές παραδοχές της μαρξιστικής θεωρίας. Στο ότι δηλαδή το κεφάλαιο έχει τη συστημική δυνατότητα να αναπαράγεται. Παράλληλα φυσικά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στο πραγματικό κόσμο, στη προσπάθεια μας να αποκομίσουμε πλούτο και άρα να ανελιχθούμε κοινωνικά, ξεκινάμε από πολύ διαφορετικές αφετηρίες (ως προς τις πιθανότητες με βάση το αρχικό κεφάλαιο). Το καπιταλιστικό σύστημα δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι είναι εγγενώς άδικο.
    Σε κάθε περίπτωση συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +4

      Ευχαριστώ πολύ! Εγώ εκτιμώ όλες τις οικονομικές θεωρίες γιατί η κάθε μια έχει να προσφέρει από κάτι για την εξήγηση της κοινωνίας. Τώρα το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και αδικίας είναι κάτι σχετικό. Πάντως, σίγουρα θα γίνει ένα βίντεο για την Μαρξιστική Οικονομική.

    • @m.richman3486
      @m.richman3486 3 роки тому +1

      @@Greekonomics Πραγματικά ήθελα να το ζητήσω αλλά φοβήθηκα λόγω του ότι το θέμα είναι πολώνει σε υπερβολικό βαθμό. Θα το περιμένω!

  • @krislapsporzmingis6952
    @krislapsporzmingis6952 8 місяців тому

    Πολύ ενδιαφέρον το βίντεο και σε ευχαριστούμε πολύ! Έχω και μια ερώτηση όμως: Στην πραγματικότητα, πώς μπορεί κανείς να μετρήσει με αξιοπιστία αν μια επένδυση έχει 20% απόδοση και 10% ρίσκο, όπως στο παράδειγμα αυτό;

  • @SuperRafailos
    @SuperRafailos 2 роки тому

    Εξαιρετικός. Μπράβο.

  • @alxrms5880
    @alxrms5880 Рік тому

    τρομερη μεταδοτικοτητα και γνωσεις...συγχαρητηρια για τα καταπληκτικα σας βιντεο :)

  • @Dzaen2
    @Dzaen2 2 роки тому

    @Greekonomics Ωραίο και καλό το πινακάκι στο 17:50, στην πράξη όμως έστω ότι διαλέγω να επενδύσω σε 30 μετοχές από 1000 ευρώ, τυχαίες. Τις πιθανότητες στο δεξιό μέρος του πίνακα, πώς θα τις βγάλω; Δε νομίζω να είναι καθολικές αυτές οι πιθανότητες ανεξάρτητως ποιών μετοχών θα διαλέξω.

  • @John-jj1ot
    @John-jj1ot 2 роки тому

    Συγχαρητήρια για τα video σας! Δίνετε απλά και ξεκάθαρα παραδείγματα που βοηθούν και ανθρώπους εκτός του κλάδου να καταλάβουν κάποιες έννοιες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω άμα θεωρείτε τα ETFs ως μια καλή λύση για διάχυση ρίσκου! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • @GeorgiaEvangelatou
    @GeorgiaEvangelatou Рік тому

    Ευχαριστούμε για την άριστη εξήγηση του diversification. Καταλάβαινα τη "μη βάζεις τα αυγά στο ίδιο καλάθι" λογική, αλλά το να το βλέπεις με τα νούμερα μπροστά σου πραγματικά σου ανοίγει τα μάτια.
    Να κάνω την χαζή ερώτηση; Στην αρχή, που όλοι έχουν 1Κ, με 20% πιθανότητα κέρδους και 10% πιθανότητα loss, γιατί αυτός που χάνει, χάνει όλο το κεφάλαιο, και όχι μόνο το 10% το κεφαλαίου του - σε αντίθεση με αυτόν που κερδίζει ο οποίος από τα 1κ πηγαίνει στο 1,2Κ?

  • @harryhatzi
    @harryhatzi 2 роки тому

    Εξαιρετική ανάλυση

  • @stefanostokatlidis4861
    @stefanostokatlidis4861 2 роки тому

    Πολύ διαφωτιστικό βίντεο, παρόλο που δεν διαφαίνεται αμέσως από τον τίτλο. Ο αλγόριθμος μου το πρότεινε εδώ και μέρες και δεν το έβαζα. Πραγματικά ευνόητες έννοιες που μπορεί κάποιος και διαισθητικά να κατανοήσει. Παρόμοια θα δούμε και στο βιολογικό κόσμο. Οργανισμοί που αφήνουν πολλούς απογόνους και έχουν τεράστιο ρίσκο να τους χάσουν, συχνά τους γεννούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα έτσι ώστε να διαχυθεί το ρίσκο.

  • @nikosbyron
    @nikosbyron 2 роки тому +1

    Πολύ καλό,πολύ καιρό είχα να δω κάτι τέτοιο στα ελληνικά, πως όμως καταλαβαίνεις το πόσο ρίσκο έχει μια επένδυση?

  • @spy2light525
    @spy2light525 2 роки тому +5

    Γειά χαρά . Εγώ δεν κατάλαβα τίποτα , εγώ απλός ξέρω να δουλεύω , προσπαθώ να μην ρισκάρω σε επενδύσεις , π.χ. τζόκερ, λαχεία κτλ. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Απόφοιτος δημοτικού , δηλαδή φτωχός .Σε ανακάλυψα τυχαία στο ποιο ήσυχο μέρος του σπιτιού μου.Καλη συνέχεια και καλά κέρδη σε όλους (σε βάθος χρόνου) Γειά χαρά!

    • @dimitriospitoulias6707
      @dimitriospitoulias6707 2 роки тому +1

      το τζοκερ κ τα λαχεια δν ειναι επενδυση.

  • @mitsosmitsarasss
    @mitsosmitsarasss 3 роки тому +1

    πολύ κατανοητό βίντεο. Ευχαριστούμε

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +1

      Εγώ σας ευχαριστώ που βλέπετε τα βίντεο!

  • @marsupilamiftw
    @marsupilamiftw 2 роки тому +1

    Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τα βίντεο. Έχω την εξής ερώτηση: Στο 5:10 οταν καποιος κανει 3 επενδύσεις η πιθανότητα τον επόμενο χρόνο να χάσει λεφτά (δηλαδή έστω και μια επένδυση να χρεοκοπήσει) ισούται με το συμπλήρωμα της πιθανότητας να πετύχουν και οι 3 επενδυσεις. Αυτό είναι ίσο με 1 - 0.9*0.9*0.9 = 27,1%. Το 15% πώς προκύπτει??
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • @ΣτέργιοςΓούσιος
    @ΣτέργιοςΓούσιος 2 роки тому +2

    Μπράβο Κοσμά! Εκτός από καλός επιστήμονας, είσαι και πολύ καλός δάσκαλος!

  • @billy-bo_
    @billy-bo_ 2 місяці тому +1

    Δάσκαλε, καλό βίντεο.

  • @panosg2686
    @panosg2686 2 роки тому +1

    Προφανώς και τα μαθηματικά είναι εύκολα και τείνουν προς το κέρδος εφόσον το ρίσκο είναι μικρότερο της απόδοσης. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι αριθμοί αλλάζουν πανεύκολα, είναι διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση και είναι πανδύσκολο να προβλεπτούν σωστά. Πολλές φορές κάποιες επενδύσεις φαντάζουν ως τζόγος ή 'τρελές', και μόνο μετά από χρόνια καταλαβαίνεις ότι μπορεί να έκανες λάθος στην εκτίμηση των ποσοστών επιτυχίας.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +1

      Οι αριθμοί αλλάζουν πολύ εύκολα. Η αρχή που παρουσιάζει το βίντεο όχι.

  • @BarbaraTs.
    @BarbaraTs. 2 роки тому +1

    Κοσμα, σε ευχαριστουμε για οσα μας μαθαινεις 🙂

  • @Theotsi7
    @Theotsi7 2 роки тому

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το περιεχόμενο. Ωστόσο έχω μια μεγάλη απορία: απο πού προκύπτει πως αν κάποιος είχε επενδύσει στις αρχές του bitcoin σήμερα θα'χε βγάλει μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ έξτρα; Αφού όντως με την άνοδο του bitcoin υπάρχουν πολλοί που έχουν κάνει περιουσία σήμερα εφόσον έχουν κρατήσει τα αγορασμένα bitcoins τους ανά τα χρόνια.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +2

      Εγώ δεν ξέρω κάποιον που αγόρασε όταν το bitcoin ήταν στα 5 δολαρια και δεν το πούλησε όταν πήγε στα 50, ή κανέναν που να αγόρασε στα 50 και να μην πούλησε στα 500 πάντως. Ίσως να υπάρχουν αλλά είναι λίγοι.

  • @JulianusOmega
    @JulianusOmega Рік тому

    Γεια σου Κοσμά ευχομαι να εισαι καλά..θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι..συγχαρητήρια για το κανάλι και ευχαριστώ τις γνώσεις που μοιράζεις με τα βίντεο σου..θα μπορούσες να μου προτείνεις κάποιο link ή κάποια βιβλία για το πως λειτουργούν τα χρηματιστήρια και πως αποτιμούνται οι μετοχές σε πραγματικό χρόνο απο τον αλγόριθμο;αν μπορώ να βλέπω τις εισροές και εκροές κεφαλαίων στο χρηματιστήριο ανά εταιρία και ότι άλλο είναι απαραίτητο για να κάνεις day trading;βασικά ασχολούμαι με trading τα τελευταία 2 χρόνια αλλά θέλω να εμβαθύνω τις γνώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο..τι εκπαίδευση ακολουθούν οι traders που εργάζονται στα ινστιτούτα πχ;τι θεωρείς ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζει ένας trader που θέλει να γίνει επαγγελματίας σε αυτό το αντικείμενο;τεχνική ανάλυση δείκτες και τα σχετικά τα έχω διδαχθεί supply demand zones και πολλά σχετικά με το price action επίσης..σε βαθύτερα επίπεδα τι αλλά θα πρέπει να διδαχθεί κάποιος;θα χαρώ πολύ να ακούσω τη γνώμη σου..και σε ευχαριστώ εκ των προτέρων..να εισαι υγιείς και συνέχισε αυτό που κάνεις..

  • @christoskettenis880
    @christoskettenis880 2 роки тому

    Πάρα πολύ απλή και περιεκτική εξήγηση αγαπητέ Κοσμά. Η γραφική παράσταση που παρουσιάσατε στο 8:15 ονομάζεται Pareto distribution και εφαρμόζεται και σε άλλους τομείς εκτός από την οικόνομία (en.wikipedia.org/wiki/Pareto_distribution).

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому

      Γειά σου Χρήστο, η διαδικασία που περιγράφω ακολουθεί την διωνυμική κατανομή. Η κατανομή του παρέτο αναφέρεται σε συνεχείς μεταβλητές.

  • @Stathis12
    @Stathis12 19 днів тому

    Ευχαριστουμε για όλα!!! Μια ερώτηση ήθελα να κάνω. Πως υπολογίζουμε το ρίσκο της εκάστοτε επένδυσης. Όπως αναφέρατε στο βίντεο υπάρχει 90% πιθανότητα κέρδους 10% απώλειας από τα 1.000 της πρώτης επένδυσης. Αλλά αυτό πως προκύπτει από τις πραγματικές επενδύσεις όπου κάθε μια έχει διαφορετικό ρίσκο επένδυσης; Με αλλά λόγια πως μπορω να υπολογίσω το ρίσκο της εκάστοτε επένδυσης ώστε να δω αν ταιριάζει σε αυτό το μοντέλο ώστε να την εντάξω η αντίστοιχα να την αποκλείσω. Πχ ένα κρυπτο νόμισμα πιθανόν να έχει μεγαλύτερο ρίσκο από 10% για απώλεια και αρα να μην πρέπει να το εντάξω στο χαρτοφυλάκιο μου ώστε να αποδώσει το μοντέλο που παρουσιάσατε.

  • @p5z91
    @p5z91 5 місяців тому

    Δεν ειναι τυχαιο που εγινες καθηγητης. Μακαρι να σε ειχα καθηγητη κι ας μη σπουδασα κατι σχετικο με την οικονομια. Καθε βιντεο ειναι ατοφια γνωση! Και μονο απο το value που μας προσφερεις απλοχερα, αξιζεις το καλυτερο! 🙏🏼

  • @Panos_Chatzi
    @Panos_Chatzi 3 роки тому

    Τι βιντεάρα ήταν αυτή και πως μου είχε ξεφύγει τόσο καιρό!! Απλά πράγματα και ωραία για να τα καταλαβαίνουν όλοι!! Δεν θα το παίξω έξυπνος, η διάχυση ρίσκου που έχω κάνει είναι πολύ μικρή και κατά βάση το χαρτοφυλάκιό μου είναι full high-risk high-reward κι αυτό γιατί ξεκίνησα τις επενδύσεις μου λίγο μετά την υγειονομική κρίση και βρήκα τα πάντα στον πάτο οπότε θέλησα να προλάβω κάποιες ευκαιρίες.. Αν οι επενδύσεις μας πρόκειται να είναι στο χρηματιστήριο, νομίζω ότι το ETF "VTI" που αναφέρει ο Χρήστος Τσούνης είναι μια εξαιρετική λύση!! Φανταστικό βίντεο κ.Μαρινάκη!!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +1

      Να είσαι καλά Παναγιώτη. Ευχαριστώ. Το VTI που αναφέρει ο Χρήστος είναι μια όντως καλή λύση.

  • @nikostzagar
    @nikostzagar 2 роки тому

    Παρά πολύ ωραίο και κατανοητό βίντεο για εμάς που δεν γνωρίζουμε από χρηματοικονομικα.
    Να παρατηρήσω βέβαια πως η παραδοχή του 10% ρίσκο και 20% απόδοση στην πραγματικότητα μάλλον δεν ισχύει σωστα;

  • @mariosioannistsourous3473
    @mariosioannistsourous3473 2 роки тому

    Καλησπέρα, εξαιρετικά τα βίντεο σας ! Πρόσφατα ανακάλυψα το κανάλι . Μια απορία : Για να ισχύσει η διάχυση ρίσκου δεν πρέπει οι επενδύσεις να είναι μεταξύ τους ανεξάρτητες , με τρόπο ώστε οι αυξομειώσεις της αξίας οποιασδήποτε να μην επιφέρει -έμμεσα- αυξομείωση και σε άλλες παράλληλα ?

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому

      Ναι, σαφώς. Το λέω στο βίντεο.

  • @EvaggeIos
    @EvaggeIos 8 місяців тому

    Το μοναδικό βίντεο που κατάλαβα τόσο καλά ... (γιατί τελείωσα Στατιστική)

  • @vasileiospapanastasiou4124
    @vasileiospapanastasiou4124 3 роки тому

    Είσαι φοβερός Κοσμά, συνέχισε έτσι, επιστημονικά και σοβαρά να μαθαίνουμε κ εμείς που δεν είμαστε στον κλάδο.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому

      Να είστε καλά! Ευχαριστώ πολύ!

  • @ΧρήστοςΡ-π8τ
    @ΧρήστοςΡ-π8τ 3 роки тому +5

    Συγχαρητήρια για την καλή δουλειά .

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому

      Ευχαριστώ που βλέπετε τα βίντεο!

  • @giorgiot_h_e_1959
    @giorgiot_h_e_1959 Рік тому

    Συγχαρητήρια !!

  • @Cyborg17
    @Cyborg17 2 роки тому

    Συγχαρητηρια! Είμαι γεωργοοικονομολόγος.

  • @christinapachaki4893
    @christinapachaki4893 2 роки тому

    ελπιζω αυτο το βιντεο να παει στα 1+ εκατομμυριο views ειλικρινα.Ειναι πολυ σημαντικο η ασθενεστερη οικονομικα ταξη να καταλαβει οτι οπως ειναι δομημενο το συστημα, με το να κρατας απλα τα λεφτα σου στην τραπεζα η να τα σπαταλας σε καταναλωτικα γουστα, απλα γινεσαι φτωχοτερος! Δυστυχως μονο οι επενδυσεις μπορουν να σε κρατησουν (αν οχι να σε ανεβασουν) εστω στο ιδιο οικονομικο επιπεδο. Δεν ειναι τυχαιο που 45% των πολιτων σε πολυ αναπτυγμενες οικονομιες τυπου Αγγλικα και Αμερικη ζουν σε overdraft η εχουν 0 αποταμιευσεις για μια ωρα αναγκης.

  • @zisismarkopoulos6213
    @zisismarkopoulos6213 2 роки тому

    Καταιγιστικός, καταπληκτικός !!!!!!!

  • @chrisbassmann
    @chrisbassmann 2 роки тому

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το κανάλι σας. Έχω μια απορία. Με ποιο τρόπο υπολογίζετε τις πιθανότητες (%) στον τελευταία πίνακα;

    • @georgegeorgopoulos1861
      @georgegeorgopoulos1861 2 роки тому

      Είναι σχετικά απλό.! ... φαντάσου να ρίχνεις ένα ζαρι 30 φορές και σε κάθε ζαριά να έχεις 10% πιθανότητα να χάσεις το χιλιαρικο αλλα 90% να το κάνεις 1200. Αν αθροίσεις όλα τα πιθανά ενδεχόμενα όπου χάνεις και τα διαιρέσεις με το συνολικό αριθμό όλων των πιθανών ζαριών που υπάρχουν, θα έχεις το ποσοστό.

  • @odysseas_farmakis
    @odysseas_farmakis 3 роки тому +2

    Υπέροχο 😍😍😍

  • @ΨωλήΚαντάρι
    @ΨωλήΚαντάρι Рік тому

    Τα λεφτά πάνε στα λεφτά και οι συναναστροφές φέρνουν το κέρατο! Ευχαριστώ για το βίντεο!

  • @ΝώνταςΑθανίτης-γ7μ

    Καλησπέρα Κοσμά, έχω μια ερώτηση. Πως υπολογίζουμε το ποσοστό ρίσκου μιας επένδυσης;

  • @outislaertiadis9071
    @outislaertiadis9071 2 роки тому

    Το βίντεο αυτό, όπως και τα υπόλοιπα, παίζει συνήθως στο υπόβαθρο του σπιτιού μου τις προκαθορισμένες ώρες φασίνας. Η ακόη και προσοχή μου παραμένει αλλού, μιας και η θεματολογία καθώς και το περιεχόμενο αυτών μου είναι ως επι το πλείστον γνωστά. Παρ'όλα αυτά η ακρίβεια λόγου και προσεγγίσεως (astuteness) των θεμάτων, συχνά με οδηγεί σε ενδιαφέρουσες νοητικές εξερευνήσεις. Ο βαθύτερος όμως λόγος δεν είναι ούτε η γνώση (που μεταδίδεις εξαιρετικά) ούτε η παρουσίαση, αλλά η συνειδητοποιήση πως δεν είμαι μόνος μου σε έναν περίεργο κόσμο.
    Εξομοίωση και όχι προσομοίωση... Συγχαρητήρια και ευχαριστώ.

  • @ninaioannidou5451
    @ninaioannidou5451 2 роки тому

    Συγχαρητήρια

  • @ΚωσταςΝικολαου-β4ν

    Καλησπέρα.Ποια η γνώμη σου για τις επενδύσεις μέσω ασφαλιστικών εταιριών?

  • @dimitriosdimopoulos1026
    @dimitriosdimopoulos1026 2 роки тому

    Γειά σας, τα τελευταία χρόνια με παίρνουν τηλέφωνο από εταιρίες που επενδύουν σε κρυπτο-νομίσματα (π.χ. bitcoin). Εγώ δεν ξέρω πολλά πράγματα πάνω σε χρηματοοικονομικά και αποφεύγω να συμμετέχω. Αυτή η ενασχόληση, μπορεί να θεωρηθεί ως επένδυση; Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • @thefreakoriginalmadness1982
    @thefreakoriginalmadness1982 2 роки тому

    Kοσμα μολις αρχισα να ασχολουμε με το κλαδο των επενδυσεων κυριος σε κρυπτονομισματα κ μετεπειτα σε μετοχες αν πανε ολα καλα κ θελω να σου πω ενα τεραστειο ευχαριστω γιατι τα εξηγείς τοσο καλα που ειναι καλυτερα απ'το να είχα παει να σπουδασω κατι που στην ηλικια μου αν δεν εχεις αρκετα χρηματα δεν γινετε να το κανεις αφου ειμαι 43 χρονών κ φτωχός.. Συνεχισε την τόσο πολυ καλη δουλεια που κανεις κ εννοειτε οτι εγω κανει εγγραφη στο καναλι απ΄τα πρωτα 2 βιντεο που ειδα..!!!

  • @kosni609
    @kosni609 3 роки тому +1

    Πολύ ωραίο βίντεο εξαιρετικός μια απορία έχω σαν νέος στον χώρο
    Πως βρίσκουμε εάν μια επένδυση έχει όπως στο παράδειγμα 20% πιθανότητα κέρδους και 10% χασουρα;
    Συγνώμη αν ακούγεται χαζή ερώτηση.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +3

      Ευχαριστώ! Καλή ερώτηση. Υπάρχουν δύο τρόποι να υπολογιστούν τέτοια ποσοστά. (1) Ο διαισθητικός που επαφίεται στο κατά πόσο κάποιος νιώθει την αγορά (2) Τεχνικά μοντέλα που υπολογίζουν το ρίσκο με σύνθετους αλγόριθμους. Αν ενδιαφέρεσαι να τα ψάξεις ονομάζονται actuarial models.

    • @jimgasDK
      @jimgasDK 2 роки тому

      Η ερώτηση είναι ποια είναι τα επενδυτικά προϊόντα στα οποία θα εφαρμόσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση που μας παρουσιασατε.
      Ευχαριστώ

  • @kartassio
    @kartassio 3 роки тому

    Συγχαρητητια, φανταστικο. Τα εξηγεις απλα και αναλυτικα/επιστημονικα.

  • @AikateriniEkonomou
    @AikateriniEkonomou 2 роки тому

    Ευχαριστώ

  • @alexandroslemesios8549
    @alexandroslemesios8549 2 роки тому

    Στον πινακα πιθανοτητων που φαινεται στο 17:48 , πως βγηκαν οι πιθανοτητες ? Μπορεις να το εξηγησεις περαιτέρω?

  • @geosake2831
    @geosake2831 Рік тому

    Πολύ καλή παρουσίαση, συγχαρητήρια, θα πρέπει να τονίσουμε όμως οτι όλα αυτά είναι σωστά μεν αλλά θεωρία, οι παράγοντες που αναφέρεις ως προυποθέσεις και άλλοι επιπλέον αυτών αποτελούν την πραγματικότητα, και μόνο το μανιπιουλάρισμα που λέμε των επενδύσεων αρκεί για να καταλάβουμε οτι κερδίζει αυτός που μπορεί να σπρώξει την επένδυση εκεί που θέλει και αυτός που έχει την πληροφορία για αυτόν που θα σπρώξει και για να δώσω και ενα παράδειγμα : ο Bill Gates επενδύει σε μια φαρμακευτική εταιρεία εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια και ταυτόχρονα υποχρεώνει τις αγορές να καταναλώσουν το φάρμακο αυτής της εταιρείας στο οποίο επένδυσε, το κερασάκι στην τούρτα είναι οτι βγαίνει εκ των προτέρων ως άλλος Νοστράδαμος και προβλέπει τι θα γίνει. Στην περίπτωση αυτή η θεωρία μας πάει περίπου περίπατο, θα μου πείς ναι οκ αλλά οι κανόνες είναι αυτοί, σωστά αλλά στην εποχή που ζούμε δεν έχουν σημασία πλέον οι κανόνες στο τελικό αποτέλεσμα, είναι σαν να μαθαίνουμε τους κανόνες του καπιταλισμού ενώ δεν έχουμε καπιταλισμό, έχουμε μεσαίωνα και εκεί ο κανόνας είναι ένας, οι λίγοι ευημερούν εις βάρος των πολλών.

  • @ioannisparaskevaidis1789
    @ioannisparaskevaidis1789 3 роки тому +1

    Εξαιρετικός

  • @giorgos00k
    @giorgos00k 2 роки тому

    Φυσικά οι πιθανότητες αποτυχίας των διαφορετικών επενδύσεων πρέπει να ειναι στατιστικά ανεξάρτητες!

  • @Carlemakias6
    @Carlemakias6 2 роки тому +1

    Είναι αυτό που λένε τα λεφτά στα λεφτά και τα νιαμου στα νιαμου?

  • @steveroussos1293
    @steveroussos1293 3 роки тому

    Δεν υπαρχεις,σ ευχαρισοτυμε παρα πολυ.Ο,τι καλυτερο εχω δει περι διαχυσης ρισκου.Με οποιον μπορω θα το μοιραζομαι

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому

      Ευχαριστώ πολύ Στηβ! Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσεις το κανάλι.

    • @steveroussos1293
      @steveroussos1293 3 роки тому

      @@Greekonomics Θα ειχε πολυ ενδιαφερον αν εκανες ενα βιντεο σχετικο με παθητικες επενδυσεις σε etfs.Για παραδειγμα ποσα μπορεις να βγαλεις σε 20-30 χρονια,τι λενε οι στατιστικες για τους μακροχρονιους επενδυτες,dca κλπ κλπ.Με νουμερα πιο πολυ οπως κι αυτο το βιντεο.Ενα βιντεο δηλαδη που θα το δει ο 60ρης και θα αλλαξει την αποψη του για το χρηματιστηριο και θα το δει περισσοτερο σαν επενδυση παρα σα τζογο.Οπως καταλαβες προσπαθω να δειξω στον πατερα μου οτι αυτο που κανω λειτουργει χαχαχα

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +1

      @@steveroussos1293 Δεν κάνω βίντεο για επενδύσεις αλλά αυτό θα το κάνω γιατί περιλαμβάνει πολλές οικονομικές αρχές που ο κόσμος καλό θα ήταν να ξέρει. Μόλις τελειώσουμε με τα βίντεο της κρίσης.

    • @steveroussos1293
      @steveroussos1293 3 роки тому

      @@Greekonomics Σ ευχαριστω πολυ!

  • @allocator7520
    @allocator7520 2 роки тому

    Πολύ καλή δουλειά νοιώθω μαθητής!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому

      Χαίρομαι πολύ για αυτό!

  • @sebastian6385
    @sebastian6385 3 роки тому

    Ευχαριστούμε παρα πολυ για τα πολυ ενδιαφεροντα βιντεο.
    Υπαρχει τροπος να αποφασισουμε για τον ιδανικο αριθμο διαχυσης ρισκου? Στην περιπτωση των μετοχων για παραδειγμα ειναι δυσκολο να αναλυουμε και να παρακολουθουμε 80 μετοχες ταυτοχρονα.
    Ευχαριστω.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +1

      Εγώ ευχαριστώ που βλέπετε το κανάλι! Όχι δεν χρειάζεται 80 μετοχές. Με 3-4 προσεκτικά επιλεγμένες μετοχές μπορούμε να διαχειριστούμε τον κίνδυνο πολύ αποτελεσματικά σε μικρά χαρτοφυλάκια. Μπορείτε ακόμη να το πετύχετε με κάποιο αμοιβαίο ή ακόμη πιο εύκολα με κάποιο καλό ETF.

    • @sebastian6385
      @sebastian6385 3 роки тому

      ​@@Greekonomics Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα είχε ενδιαφέρον να δουμε στο μελλον και ενα βιντεο για την έρευνα που κάνετε για την επιλογή των μετοχών κατα την αποψη μου. Καλη συνεχεια.

    • @panagiotis7946
      @panagiotis7946 2 роки тому

      στο χρηματιστηριο σημερα αν δουλεψεις σαν επενδιτης μακροπροθεμα η day trader εχεις χρεοκοπησει.Μονο σε μεσοπροθεσμη διαρκεια περιπου 2-3 εβδομαδων , κυνηγωντας τις μικρες αποδοσεις εχεις καλες πιθανοτητες να κανης κατι το αξιολογο.

    • @panagiotis7946
      @panagiotis7946 2 роки тому

      στο χρηματιστηριο σημερα αν δουλεψεις σαν επενδιτης μακροπροθεμα η day trader εχεις χρεοκοπησει.Μονο σε μεσοπροθεσμη διαρκεια περιπου 2-3 εβδομαδων , κυνηγωντας τις μικρες αποδοσεις εχεις καλες πιθανοτητες να κανης κατι το αξιολογο.

  • @pou.ti.kseris.ti.imi.igo.999

    19:40 οι πιθανότητες δεν πρέπει να βγάζουν 100 όταν τις προσθέτουμε?

  • @LineOnMovies
    @LineOnMovies 2 роки тому

    Δεν ξέρω αν το δεις γιατί το βίντεο είναι παλιό.
    Το καλύτερο παράδειγμα είναι οι στοιχηματικές εταιρίες. Όσο μεγαλύτερο τζίρο έχουν και όσο περισσότερα μεμονομένα στοιχήματα τόσο μεγαλύτερα είναι τα σίγουρα κέρδη τους.
    Θεωρώ ότι αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα σε αυτό που εξηγείς.

  • @softbilly2
    @softbilly2 Рік тому +1

    Ωστόσο, το μοντέλο έχει αρκετά προβλήματα. Το πιο σημαντικό: ποιος παράγει όλα αυτά τα χρήματα ώστε οι επενδυτές να έχουν τα κέρδη τους. Και ποιοι μηχανισμοί δημιουργίας χρήματος διασφαλίζουν ότι το όλο πράγμα είναι σταθερό; Ανεξάρτητα από τον μηχανισμό, το μοντέλο πάντα θα καταρρέει γιατί είναι μη βιώσιμο! Infinite exponential growth is impossible.

  • @panosathens6369
    @panosathens6369 Рік тому

    🙏

  • @mt09power58
    @mt09power58 7 місяців тому

    Λοιπον και εμεις θα ειμαστε διπλα σου,LIKE KAI COMMENT σε ολα τα βιντεο σου!

  • @Parito
    @Parito 2 роки тому

    Ρε φίλε είσαι πολλά φεγγάρια μπροστά!!!!! Σε εμπιστεύομαι

  • @ΔημητρηςΑργυριου-ο7γ

    Μπράβο!!!)

  • @CglravgHRjsksgS
    @CglravgHRjsksgS 3 роки тому +2

    Πολύ καλό βίντεο!