Γιατι ο ΣΝΙΚ Αμείβεται (πολύ) Kαλύτερα από έναν Δάσκαλο; | Greekonomics #04

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 лис 2020
  • Γιατί ο ΣΝΙΚ αμείβεται καλύτερα από έναν δάσκαλο; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους να βγάζουν τόσα πολλά, ενώ άλλους πολύ λιγότερα; Σε αυτό το βίντεο προσπαθούμε να εξηγήσουμε πως το οικονομικό σύστημα προσδιορίζει τις αμοιβές των εργαζομένων και βλέπουμε πως, παραδόξως, η προσφορά κάποιου στην κοινωνία ουδεμία σχέση έχει με το ύψος της αμοιβής του.
    Το κανάλι Greekonomics έχει ως αντικείμενα την οικονομική παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την προσωπική ανάπτυξη. Αν σας ενδιαφέρουν τα βίντεο, σκεφτείτε να εγγραφείτε.
    Έρευνα - παραγωγή - παρουσίαση: Κοσμάς Μαρινάκης, Ph.D.
    Ο Κοσμάς Μαρινάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σιγκαπούρης (Singapore Management University). Έχει εργαστεί σε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στο αντικείμενο της Οικονομικής της Βιομηχανικής Οργάνωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει οικονομικά από το 2003 σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.
    - Webpage: www.kmarinakis.org/gr
    - Facebook: / kosmic17
    - Instagram: / kosmas_marinakis
    - Twitter: / kos_marinakis

КОМЕНТАРІ • 731

  • @Labrinhio
    @Labrinhio 2 роки тому +1861

    Πολύ καλά κάνει ο σνικ και παίρνει περισσότερα από τον δάσκαλο, γιατί αν ο δάσκαλος έκανε καλά τη δουλειά του, τότε ο σνικ δεν θα είχε κοινό. 😉

    • @spanossss
      @spanossss 2 роки тому +73

      Αυτό που λες ισχύει μόνο εν μέρη από εκεί και πέρα οχι

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +202

      Δεν ξέρω. Έχουμε ακούσει άσματα και άσματα κατά καιρούς που κάποια από αυτά κάνουν τον Σνικ να ακούγεται της Λυρικής.

    • @nikosefthymiou6499
      @nikosefthymiou6499 2 роки тому +140

      Θεωρω οτι ειναι κυριως χρεος της οικογενειας και οχι του δασκαλου η διαπαιδαγωγηση αυτου του ειδους. Φυσικα μπορει και ο δασκαλος μεχρι ενα βαθμο, αλλα μπορει να ξεπερασει καποια ορια και να εχει προβλημα με την οικογένεια του παιδιού επειτα μιας και μπαινει στα χωραφια της.

    • @nikosefthymiou6499
      @nikosefthymiou6499 2 роки тому +77

      Fun fact. Μια μερα αφοτου εγραψα αυτο το σχολιο διοριστηκα ξαφνικα καθηγητης σε σχολειο!

    • @placebo150
      @placebo150 2 роки тому +14

      @@nikosefthymiou6499 Συγχαρητήρια φίλε

  • @kwstasgr90
    @kwstasgr90 Рік тому +34

    Είμαι 32 ετών, δεν έχω αποφοιτήσει από το λύκειο λόγο απουσιών, βλέποντας εσένα μου δημιουργείται η επιθυμία του να πάω σχολείο, μακάρι να ήταν όλοι οι καθηγητές σαν εσένα, εύγε!

    • @ianniskardoulakis9663
      @ianniskardoulakis9663 9 місяців тому +5

      τοσο τουβλο ρε?? 32 και ακομα λυκειο !!! συγχαρητηρια!!!

    • @kwstasgr90
      @kwstasgr90 9 місяців тому

      @@ianniskardoulakis9663 Αστα να πανε…

    • @p5z91
      @p5z91 Місяць тому +1

      Αστο καλυτερα. Στο σχολειο δε θα μαθεις τπτ τετοιο. Θα πεταξεις πολυτιμο χρονο απο τη ζωη σου. Καλυτερα μορφωσου απο μονος σου.

  • @michaelkats6196
    @michaelkats6196 2 роки тому +152

    Ένα πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι είμαστε οικονομικά αναλφάβητοι.Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε βασικές οικονομικές έννοιες. Είναι ωραία η προσπάθεια που κάνεις να εξηγείς στον κόσμο απλές οικονομικές έννοιες .

    • @michaelkats6196
      @michaelkats6196 2 роки тому +3

      @@CopilotGr Καλά ,ισχύει και αυτό που λες ότι έχουμε έλλειψη παιδείας. Όχι μόνο στα οικνομικά αλλά γενικότερα έχουμε έλλειψη και παιδείας και γνώσεων ακόμη και στα πιο απλά. Χαρτιά έχουμε μπόλικα αλλά δεν ξέρω αν αυτά έχουν κάποιο αντίκρυσμα.

    • @ZarMakoupisGeORge
      @ZarMakoupisGeORge Рік тому +1

      @@michaelkats6196 ρίχνεις το φταίξιμο δηλαδή στον μικρομεσαίο φορολογούμενο και στο παιδί του που απλά θέλουν να ακούσουν σνικ; Πολύ cheap shot. Η έλλειψη οικονομικής παιδείας δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα του συστήματος της ελεύθερης αγοράς και του καπιταλισμού. Όση οικονομική γνώση και να έχει κάποιος, πάντα θα θέλει να ακούσει τη μουσική που θέλει να ακούσει και δε μπορείς να περιμένεις οι οικονομικά καταρτισμένοι φανς του σνικ να μποϊκοτάρουν οργανωμένα την μπίζνα του απλά επειδή έμαθαν πως δεν αμείβεται σύμφωνα με το κοινωνικό του έργο. Πόσο μάλλον την ίδια στιγμή που 1/5 του πληθυσμού της Ελλάδας ψηφίζει για κυβέρνηση φιλοκαπιταλιστικά κόμματα που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν ακόμα την αναντιστοιχια έργου-απολαβών. Η πολιτική παιδεία είναι αυτό μου μας λείπει. Όχι η οικονομική.

    • @michaelkats6196
      @michaelkats6196 Рік тому +3

      @@ZarMakoupisGeORge Δεν έριξα σε κανέναν το φταίξιμο για την μουσική που ακούει. Ο καθένας ας ακούσει την μουσική που θέλει.Η έλλειψη οικονομικής παιδείας που αναφέρω δεν αναφέρεται στις καλλιτεχνικές επιλογές του καθενός. Έχουμε έλλειψη οικονομικής παιδείας και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως λειτουργεί η ελεύθερη αγορά. Εκεί αναφερόμουν όταν έγραφα ότι είμαστε οικονομικά αναλφάβητοι.Δεν γνωρίζουμε τα προβλήματα του συστήματος της ελεύθερης αγοράς.

    • @panagiotispapapanagiotou7929
      @panagiotispapapanagiotou7929 Рік тому

      Αυτό που δε ξέρω είναι αν ήταν καλό που μου δηδαξαν στο γυμνάσιο οικονομικά στην κοινωνική και πολιτική αγωγή.νομιζα ότι αλλά θα κάνουμε αλλά δεν έγινε.

    • @panagiotispapapanagiotou7929
      @panagiotispapapanagiotou7929 Рік тому

      Αλλά Αληθινό ότι δεν ήξερα κάποια καλή χρησιμότητα προς την οικονομική επιστήμη για πολλά χρόνια

  • @evangelos5015
    @evangelos5015 3 роки тому +364

    Αφού είδα αυτό το βίντεο τσέκαρα και τα υπόλοιπα και είναι όλα ένα προς ένα. Καταπληκτική δουλειά. Δυστυχώς δεν έχουν την απήχηση που τους αξίζει, ίσως χρειάζονται μια προώθηση. Anyway. Συνεχίστε έτσι, ανυπομονώ για το επόμενο.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +38

      Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Τα δύο μας πρώτα βίντεο ήταν δοκιμαστικά. Στην πραγματικότητα είναι μόνο μια εβδομάδα που έχουμε βγει δημόσια. Ελπίζουμε να πάμε λίγο καλύτερα με τον καιρό. Και πάλι ευχαριστούμε!

    • @pasias5159
      @pasias5159 Рік тому +1

      @@Greekonomics φανερα καλύτερα

    • @spiros252
      @spiros252 Рік тому +3

      Έτσι είναι και με τα βίντεο. Ο καθένας που ξέρει οικονομικά θα μπορούσε να τα κάνει. Δεν πάει να πει ότι το ποιοτικό βίντεο θα αμειφθεί αναλόγως με views.

  • @giorgosandroulakis611
    @giorgosandroulakis611 2 роки тому +151

    Θερμά συγχαρητήρια για το πώς επικοινωνείς την οικονομική επιστήμη, είσαι εξαιρετικά μεταδοτικός. Τα βίντεο σου είναι απαραίτητα για την ελληνική κοινότητα. Κατι που δεν διδάσκεται στα σχολεία αλλα ουτε σαν νοοτροπία απο την ελληνική οικογένεια. Σε ευχαριστούμε

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +11

      Να είστε καλά! Εγώ σας ευχαριστώ που το είδατε και είχατε να γράψετε και έναν καλό λόγο.

  • @katsabis10
    @katsabis10 2 роки тому +30

    Επιτέλους ένα σοβαρό ελληνικό κανάλι επιστημονικού ενδιαφέροντος! Υπέροχη δουλειά πραγματικά, καθώς κάθε βίντεο εμβαθύνει όσο πρέπει, χωρίς να κουράζει. Έχει μερικές μέρες που ανακάλυψα το κανάλι και καταναλώνω το περιεχόμενό του με βουλιμία!

  • @charisastrometianos
    @charisastrometianos 2 роки тому +79

    Η αξία θα προσθέσω εξαρτάται και από το ποιος αξιολογεί..Η μαιμού για παράδειγμα αντιλαμβάνεται πως μια μπανάνα αξίζει περισσότερο από ενα διαμάντι!!
    Συγχαρητήρια για την ποιότητα του καναλιού σας και το ταλέντο σας στη μετάδοση των γνώσεων σας..

    • @spirosfoufoutos6241
      @spirosfoufoutos6241 2 роки тому +7

      Και μάλλον η μαϊμού έχει δίκιο. Αν δεν έχεις κάποια τεχνολογική εφαρμογή για το διαμάντι η μπανάνα είναι σαφώς πιο χρήσιμη στην ζούγκλα.

    • @user-ro7qc7pg4f
      @user-ro7qc7pg4f 2 роки тому +5

      Σαφώς! Και για αυτόν τον λόγο, το επάγγελμα του εκπαιδευτικού έχει υποτιμηθεί στο μέγιστο.

    • @panagiotispapapanagiotou7929
      @panagiotispapapanagiotou7929 Рік тому

      Τουλάχιστον η μαϊμού ξέρει τι χρειάζεται και πράττει για να το αποκτήσει

    • @christossovitslis5950
      @christossovitslis5950 Рік тому

      Μα έτσι η αξία γίνεται εντελώς υποκειμενική

    • @MsMinoula
      @MsMinoula Рік тому

      Εάν είναι σοβαρή επιχείρηση δεν τίθεται θέμα αξιολόγησης, ενδεχομένως υπάρχει ζήτημα υπερπροσφοράς που επιτρέπει χαμηλούς μισθούς, που δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την πρόσοδο του εκάστοτε εργαζομένου.

  • @paulmouratidis8129
    @paulmouratidis8129 2 роки тому +10

    Σας ευχαριστώ πολύ κ. καθηγητά για την καταπληκτική σας περιγραφή του φιλελεύθερου καπιταλισμου. Σας εύχομαι όλους να έχετε παρά πολλούς ακριβοπληρωμενους ΣΝΙΚ στη ζωή σας και να τους χαίρεστε, και πολύ λίγους φτωχούς δασκάλους και γιατρούς με ΑΟΠ μηδέν.

    • @spiros252
      @spiros252 Рік тому

      Σε μη καπιταλιστική κοινωνία πώς θα ήταν το αντίστοιχο παράδειγμα;

    • @kemaltsoofy498
      @kemaltsoofy498 Рік тому

      @@spiros252 Η εργασία δεν θα ήταν εμπόρευμα (αγορά εργασίας δεν λένε?).Μιλάμε για μια άλλη βάση χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας και πολλά άλλα που δεν σας περνάνε από το μυαλό γιατί δεν υπάρχει κάποιος να τα κάνει βίντεο προς λαική κατανάλωση και εσείς δεν συνηθίζετε να διαβάζετε και να απασχολείτε το μυαλό σας με τέτοια βάσανα....

    • @iharrycy
      @iharrycy Рік тому +1

      @@kemaltsoofy498 😂😂😂😂

  • @dionysismichalopoulos5246
    @dionysismichalopoulos5246 2 роки тому +55

    To χιουμορακι με τα δολάρια ήταν Top ..παρά πολύ ωραίο βίντεο . Συγχαρητήρια

  • @stavroslv9184
    @stavroslv9184 2 роки тому +15

    Κύριε καθηγητά είστε μοναδικός στον τρόπο εξήγησης, την οργάνωση και στη μεταδοτικότητα όσων παρουσιάζεται. Η δουλειά σας ελπίζω να εκτιμηθεί από το ελληνικό κοινό όπως της αξίζει. Μπράβο σας.

  • @TheRealTopGunZ
    @TheRealTopGunZ 2 роки тому +14

    Εξαιρετική παρουσίαση. Αυτό που είναι ιδιαίτερης σημασίας είναι η κατανόηση του ρόλου που παίζει η έννοια του ανταγωνισμού. Στην περίπτωση των τράπερς (όπως και των τραγουδιστών, ποδοσφαιριστών κλπ.), εάν κάποιος μπορούσε να υπολογίσει το μέσο μισθό του εν λόγω επαγγέλματος, πιθανόν να έβγαζε μικρότερο μισθό από τους δασκάλους, γιατί πολύ απλά για κάθε έναν επιτυχημένο αθλητή ή καλλιτέχνη, υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες επίδοξοι αθλητές ή καλλιτέχνες, οι οποίοι είτε κερδίζουν ελάχιστα, είτε έχουν πρακτικά αποτύχει στο εν λόγω επάγγελμα. Αυτό, προφανώς, έχει να κάνει και με τις διαθέσιμες "θέσεις εργασίας" αυτών των επαγγελμάτων, οι οποίες καθορίζονται σχετικά ασαφώς, π.χ. από τον αριθμό των μεγάλων συλλόγων που πληρώνουν καλά ή από το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των ακολούθων ενός μουσικού είδους και το πόσους καλλιτέχνες μπορούν να "χρηματοδοτούν" ταυτόχρονα (π.χ. ο νεαρός φαν του ΣΝΙΚ πιθανώς δεν μπορεί να δίνει 10 ευρώ κάθε μέρα για να πηγαίνει σε όποιον τράπερ υπάρχει εκεί έξω). Από την άλλη πλευρά, υπάρχει στην Ελλάδα κυρίως η στρέβλωση του Δημοσίου: κανένας δάσκαλος δεν μπορεί, ακόμα και να θέλει ή να έχει τα προσόντα, να αξιοποιήσει κάποιο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα (κατάρτιση, soft skills με τα παιδιά κλπ.), καθώς το σύστημα είναι τέτοιο που δεν το επιτρέπει. Για αυτό και, άλλωστε, η παιδεία μας έχει κατακρημνιστεί και η αξιολόγηση είναι κάτι το αποκρουστικό και ανατριχιαστικό για το χώρο αυτό, αφού πλέον ενδέχεται να χρειαστεί κάποιοι δάσκαλοι να αποδείξουν ότι είναι "ΣΝΙΚ" που φέρνει "δεκάρια" (pun intended) και όχι MJ Ναυαγιοζώης Δεμεξερημαναμόπουλος που δεν πάνε να τον ακούσουν ούτε οι συγγενείς του.

    • @malamatinie.v.6027
      @malamatinie.v.6027 Рік тому

      Πάρα πολύ ωραία τα λες, πολύ σωστός.

    • @kemaltsoofy498
      @kemaltsoofy498 Рік тому

      ΑΝ και το πας καλά στην αρχή, μετά παπαγαλίζεις τα στερεότυπα του μέσου Έλληνα (δεν τον έχω σε υπόληψη).
      Βάζεις από τη μία τον εκπαιδευτικό και από την άλλα το σύστημα ( συ είπας). Μετά το κωλοτουμπιάζεις και λες πως ενώ το σύστημα είναι ενάντια στην εκπαίδευση και στον εκπαιδευτικό που θέλουμε, ο χώρος (οι εκπαιδευτικοί ), είναι ενάντια στην αξιολόγηση που το κακό σύστημα θέλει να τους επιβάλλει.Τρικυμία εν κρανίω? Και για το κλείσιμο, βάζω όσο στοίχημα θέλεις,πως δεν έχεις ιδέα για τι αξιολόγηση μιλάει το παλιοσύστημα, που λες κι εσύ, και αρνούνται οι παλιοεκπαιδευτικοί .

  • @spacekhan6924
    @spacekhan6924 2 роки тому +28

    Απίστευτη μεταδοτικότητα και δομή των βίντεο. Συγχαρητήρια φίλε!

  • @toxicskunk80
    @toxicskunk80 2 роки тому +57

    You,sir, are a legend! Πάνω που άρχισα να έχω αμφιβολίες για το προς τα που κινούμαι από άποψη σπουδών, βρήκα αυτό το κανάλι και θυμήθηκα γιατί ξεκίνησα. Μακάρι να σας μάθει περισσότερος κόσμος.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +7

      Ευχαριστώ πολύ. Θα βγούν πολλά τέτοια βίντεο.

    • @Pyromachos
      @Pyromachos 2 роки тому +8

      Σπουδάζεις Τράπερ;;;

    • @smasco1678
      @smasco1678 2 роки тому

      @@Pyromachos 😂😂😂😂😂

  • @iliasraptis5136
    @iliasraptis5136 2 роки тому +18

    Μπράβο φίλε μου,χάρη σε εσένα κατάλαβα στα 40 μου αρκετά για οικονομικά,μακάρι να τα μαθαίναμε στο σχολείο,κάλιο αργά παρά ποτέ...!συγχαρητήρια ,ευχαριστούμε για την απλόχερη δωρεάν γνώση,να είστε καλά!!!

  • @kostasvel
    @kostasvel Рік тому +2

    Εξαιρετική ανάλυση!! Το τελευταίο έτος έχω δει στα δελτία ότι οι εργοδότες παραπονιούνται, ότι λόγω των επιδομάτων που δίνονται από την κυβέρνηση, δεν βρίσκουν υπαλλήλους. Κυρίως στον τουριστικό τομέα. Οι εργοδότες έχουν συνηθίσει να είναι κακοπληρωτές αφού βρίσκουν άφθονους νέους να μιλάνε 2-3 γλώσσες και να "σκίζονται" γιατί η ζωή είναι σκληρή και δύσκολη στην Ελλάδα(αφού δουλεύεις 'κανα εξάμηνο το πολύ).
    Δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι μισθοί γενικά είναι χαμηλότεροι από άλλες χώρες, μήπως η κυβέρνηση με την ευκαιρία της κρίσης και της υποχρέωσης της να δίνει επιδόματα, τελικά "σπρώχνει" τους νέους να απομακρυνθούν από την "ανάγκη" να έχουν εργασία(από βασανιστές εργοδότες που βγάζουν από τη μύγα ξύγκι) και "εξαναγκάζοντας" τους εργοδότες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, με τελικό αποτέλεσμα να ανέβουν γενικά οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα;

  • @panos13aga65
    @panos13aga65 2 роки тому +15

    Είμαι μαθητής της Γ λύκειου συγκεκριμένα είμαι στο 4 πεδίο προσανατολισμού δηλαδή στον κλάδο της οικονομίας και της πληροφορικής. Ασχολούμαι 2 χρόνια με το συγκεκριμένο μάθημα και πουθενά δεν έχω ακούσει της εφαρμογές του μαθήματος με πρακτικά παραδείγματα και έτσι και εγώ όπως και αρκετοί στην ηλικία μου ενώ στην αρχή μας τραβούσε το ενδιαφέρον ως μάθημα καταλήξαμε να το κάνουμε σαν αγγαρεία γιατί πρέπει με αποτέλεσμα να το αφήσουμε στην συνέχεια. Δηλαδή ένα 20λεπτο βίντεο μου τράβηξε πιο πολύ την προσοχή για το μάθημα από ότι 2 χρόνια ενασχόλησης του στο σχολείο αλλά και σε φροντιστήριο

  • @proedros
    @proedros 3 роки тому +148

    Γιατι αμοιβεται καλυτερα ο ΣΝΙΚ;
    -ΕΤΣΙ

  • @jimmykonsta
    @jimmykonsta 2 роки тому +2

    Πολύ ωραίο βίντεο οπως παντα! Όντως έτσι καθορίζονται οι αμοιβές ενα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού. Στην Ελλάδα βέβαια έχουμε κλειστά επαγγέλματα, μονιμότητες, κρατικοδίαιτους κολλητούς, κηφήνες κληρονόμους κλπ που διαστρεβλώνουν το σύστημα

  • @chrysistef
    @chrysistef 11 днів тому +1

    Οι *περισσότεροι* δάσκαλοι και ακαδημαικοί έχουν αξίες, ηθική , ενσυναίσθηση, δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα των πραγμάτων και στην καλλιέργεια του πνεύματος. Δεν ξεπουλάνε τις αξίες τους και την προσωπική τους ζωή, κατ'επέκταση δεν έχουν απήχηση στη μάζα αλλά σε συγκεκριμένο κοινό. Επίσης συγκρίνετε έναν μισθωτό και έναν ελεύθερο επαγγελματία/ είναι φυσικό να υπάρχει διαφορά ούτως ή άλλως.

  • @victoriad5397
    @victoriad5397 2 роки тому +2

    Μου προσέφερες μια διαφορετική οπτική που δεν είχα μέχρι στιγμής. Thank you!

  • @axesalamis
    @axesalamis 2 роки тому +7

    Πολύ ωραίο video, όπως και πολλά άλλα αυτού του καναλιού. Σε όσα ειπώθηκαν θα πρόσθετα και ότι ο Snik μπορεί να βγάζει πολλές χιλιάδες ευρώ τώρα, ίσως όμως να μην μπορεί να το κάνει στον ίδιο βαθμό αύριο που πιθανόν να τον ξεπεράσει κάποιος άλλος trapper ή η trap βγει εντελώς εκτός μόδας. Ο καθηγητής από την άλλη αν καταφέρει και γίνει μόνιμος θα έχει μια σταθερότητα που σε μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι πολύτιμη.
    Επίσης και η προσφορά μπορεί να είναι μεγάλη αλλά να υπάρχουν άτομα με τρελές αμοιβές, υπάρχουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια ποδοσφαιριστές, ο mbappe όμως παίρνει τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων και αντίστοιχα ένας ποδοσφαιριστής της Γ εθνικής να παίρνει ίσως και λιγότερα από έναν δάσκαλο.

  • @panosargy
    @panosargy 3 роки тому +14

    Εξαιρετικό το κανάλι σας και δίνει γνώσεις με σαφήνεια και απλό κατανοητό τρόπο μπραβο σας

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +2

      Σας ευχαριστώ πολύ!

  • @stamatoukos50
    @stamatoukos50 2 роки тому

    κε Μαρινάκη, συγχαρητήρια για τις γνώσεις που μας μοιράζετε αφειδώς! Ο γιός μου τελείωσε το οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΣΟΕΕ) και είναι κρίμα καθηγητές σαν εσάς, να μη μεταδίδουν τις γνώσεις τους στα Ελληνικά σχολεία!

  • @stoukman13
    @stoukman13 2 роки тому +13

    οτι καλύτερο εχω πετύχει στο youtube. Απλός, εμπεριστατωμένος... μπράβο μπράβο μπράβο

  • @mariosgavras7711
    @mariosgavras7711 2 роки тому

    Συγχαρητήρια κύριε Μαρινάκη για το επίπεδο της γνώσης που προσφέρετε στην ελληνική κοινότητα .Εξαιρετικά ενδιαφέρον για όλους ανεξαιρέτως θεωρώ .

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому

      Ευχαριστώ πολύ, Μάριε!

  • @sylvanasns
    @sylvanasns 2 роки тому

    Εξαιρετικός! Τρομερή μεταδοτικότητα… έχω κολλήσει με τα βίντεο σας. Και πραγματικά καταλαβαίνω πράγματα δύσκολα για κάποιον που δεν ανήκει στο πεδίο.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому

      Τα βίντεο γίνονται για ανθρώπους που δεν ανήκουν στο πεδίο αλλά τους αρέσει να μαθαίνουν. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!

  • @stabakos
    @stabakos 3 роки тому +6

    Ευχαριστούμε πολύ για τα βίντεο σάς!! Συνεχίστε με αυτή την ποιότητα και την αξία που μας δίνεται!!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +2

      Εγώ σας ευχαριστώ που τα βλέπετε :)

    • @teodorospictorial4414
      @teodorospictorial4414 Рік тому

      Παίρνετε ως θεσφατο στην αρχή τον νόμο προσφορά και ζήτηση που είναι γνώρισμα συγκεκριμενου οικονομικού συστήματος οπότε όλο σχεδόν το βίντεο είναι επεξήγηση αυτού του κανόνα . Αν κάναμε μια υπόθεση με άλλο πολιτικο-οικονομικο σύστημα δεν θα υπήρχε καν sink και φυσικά διαφορετικό αξιακο σύστημα

  • @K.Th..
    @K.Th.. Рік тому

    Σε είχα παρακολουθήσει κάνα δυο φορές, αλλά τώρα που συγκεντρωθηκα πάνω στα αναλυτικά βίντεο σου , και επειδή ξεκίνησα να σπουδάζω κιόλας, πραγματικά είσαι τρομερός, φοβερή δουλειά, συγχαρητήρια!

  • @natasanatasa4905
    @natasanatasa4905 2 роки тому +1

    Δεν περίμενα ποτέ οτι θα βρω τόσο ενδιαφέρον σε κανάλι με οικονομικά θέματα. Μπράβο για την πολύ καλή δουλειά!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому

      Χαίρομαι πολύ που το ακούω. Τα θέματα θα γίνουν πιο ενδιαφέροντα στα επόμενα βίντεο.

  • @vagos696
    @vagos696 3 роки тому +13

    Κάτι που δεν λαμβάνει (απ'οσο κατανοώ) η οικονομική επιστήμη είναι το σύνολο και τις επιπτωσεις που αυτό πιθανά θα αποφέρει. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω, αν ο δάσκαλος θα αμείβεται όλο και λιγότερο οδηγώντας τον στην εξαθλίωση, δεν θα υπάρξει δάσκαλος η έστω σωστός δάσκαλος να μεταλαμπαδεύσει τους νέους. Κατ' επέκταση οι μελλοντικές γενιές (συμβαίνει ήδη) να χάσουν κάθε αξία ηθικής και γενικότερης παιδείας. Ισορροπία δεν μπορεί να επέλθει με όρους αγοράς καθαρά όπως κ δεν μπορεί να υπάρχει αέναη ανάπτυξη σε έναν πεπερασμένο υλικά πλανήτη. Αυτά και πολλά άλλα δεν λαμβάνονται υπόψιν σε ένα κλειστό οικοσύστημα όπως αυτό των οικονομικών θεωριών.
    Τα παραπάνω απλά είναι προσωπικός προβληματισμός μιας και είμαι θετικών επιστημών και όχι οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση το κανάλι είναι φανταστικό και δίνει πολύ ωραία προοπτική σε καθημερινά ερωτήματα. Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +16

      Πολύ σωστά. Αν γενικά παρατηρηθεί έλλειψη δασκάλων οι μισθοί θα πρέπει να ανέβουν. Όμως στον πραγματικό κόσμο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά γιατί υπάρχει και το θέμα ποιότητας των υπηρεσιών. Αν οι μισθοί μείνουν χαμηλά, οι άνθρωπου που θα παραμείνουν στο επάγγελμα θα είναι κατά κανόνα αυτοί που έχουν τις λιγότερες εναλλακτικές και πολλές φορές λιγότερο ικανοί. Αυτό θα δημιουργήσει ιδιωτικές αγορές όπου οι ικανότεροι δάσκαλοι θα προσφέρουν ακριβότερες υπηρεσίες σε παιδιά πιο ευκατάστατης οικονομικής τάξης, δίνοντας τους περισσότερα εφόδια για το μέλλον και εντείνοντας την κοινωνική ανισότητα.

    • @acilltecil
      @acilltecil 2 роки тому

      Μια μικρή παρατήρηση χωρίς καμία ανρητική πρόθεση. Α) μπορείς να έχεις αέναη ανάπτυξη γιατί η η οικονομία δεν εξαρτάται αυστηρά στους υλικούς πόρους. Πχ παράγεις σιτάρι στο οικοπεδό σου την μια μέρα με την τσάπα και την άλλη με το τρακτέρ. Έχεις ανάπτυξη με τον ίδιο πόρο (χωράφι). Μετά φέρνεις κόσμος να βλέπει την διαδικασία ψυχαγωγικά και σε πληρώνει. Πάλι αύξησες τα κέρδοι και τώρα δεν βασίζεσαι κάν στον πόρο που είναι το χωράφι. Όσο για τον δάσκαλο σε συνθήκη μη κρατική εκπαίδευσης, αν δεν είναι καλός απο ένα σημείο και μετά εσύ θα του αλλάξει σχολείο, το σχολείο θα χάσει λεφτά και ο καθηγητής είτε θα πολυθεί είτε θα βελτιώσει τις γνώσεις που παρέχει.

    • @natasamarkopoulou6354
      @natasamarkopoulou6354 2 роки тому +4

      @@Greekonomics Τα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα είναι γεμάτα με ικανότατες/τους εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακό (πολλοί έχουν 2) και σε μικρότερο ποσοστό ακόμα και με διδακτορικά. Οσο και να προσπαθούν να μας διώξουν παραμένουμε, παρόλο που έχουμε εναλλακτικές. Προσπαθούν πολύ να απαξιώσουν την δημόσια εκπαίδευση ώστε να δημιουργηθεί αυτό που λέτε αλλά οι δάσκαλοι τους χαλάμε κάπως τα σχέδια.

    • @natasamarkopoulou6354
      @natasamarkopoulou6354 2 роки тому

      @Thomas Lamprogiorgos Αν είσαι δάσκαλος και ξέρεις αγγλικά, ψάξε δουλειά στα ΗΑΕ. Δεν είναι ιδανικά, αλλά πολλά σχολεία πληρώνουν πολύ καλά 😏. Εγώ κάνω αιτήσεις. Μάλλον πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση.

  • @louzinikoleta6268
    @louzinikoleta6268 2 роки тому

    Έχω δει όλα τα βίντεο!! Εξεταστική δουλειά!!! Μην το αφήσετε!

  • @lindasim649
    @lindasim649 24 дні тому

    Ανακαλυψα τα βιντεο σας τυχαια. Ειδα και το αφιερωμα για τη ζωη στην Σιγκαπουρη. Μπραβο σας. Μου εχετε ανοιξει οριζοντες. Πολυ θα ηθελα να ξανασπουδασω μακροοικονομικα γιατι τοτε...ημουν μικρη,δεν καταλαβαινα παρα πολλα.

  • @fraggiskos
    @fraggiskos 2 роки тому +3

    το κανάλι σας δίνει μια ελπίδα η νέα γενιά να πάει λίγο καλύτερα από την προηγούμενη. συνεχίστε έτσι

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +1

      Καλά, εγώ δεν είμαι ακριβώς 'νέα γενιά' αλλά σας ευχαριστώ από καρδιάς!

    • @kemaltsoofy498
      @kemaltsoofy498 Рік тому

      Αυτό τον τρόπο σκέψης ακολουθούμε και φτάσαμε εδώ.

  • @nazdarovya9470
    @nazdarovya9470 2 роки тому

    Μου άρεσε πολύ το βίντεο και όλο το κανάλι! Συγχαρητήρια

  • @tolis357
    @tolis357 2 роки тому

    Ευχαριστούμε πολύ για ακόμα ένα πολύ ωραίο και περιεκτικό vibeo!

  • @Redtri7kala
    @Redtri7kala 2 роки тому +7

    Συγχαρητήρια...με πήγατε λίγα χρόνια πίσω στις διαλέξεις στα πρώτα έτη στο οικονομικό Πανεπιστήμιο... Παραπάνω από τυχεροί που μπορούμε να σας παρακολουθούμε

  • @panoslepipas924
    @panoslepipas924 2 роки тому

    2 ακόμα παράγοντες που θα πρόσθετα είναι
    α) ισοροπία ζωής/δουλειάς,
    πχ ευέλικτο ωράριο, μέρες διακοπών, απαίτηση να απαντά σε μηνύματα εκτός γραφείου κτλ
    β) παράδοση,
    σε κάποιες περιοχές υπάρχει υπερπληθόρα προσφορά για εναν κλάδο επειδή αυτό εχουν συσχετίσει οι ανθρωποι εκεί ως πιθανή εργασία, χωρίς να δικιολογείται από τους άλλους παράγοντες.
    Κατά τα άλλα, άλλο ένα εξαιρετικό βίντεο! Όλα τα λεφτά τα αστεία εκεί που δεν το περιμένεις

  • @Jim89M
    @Jim89M 2 роки тому +14

    Ωραια τα βιντεο ( που ειναι και open cousrses :) ). Παντως για να λειτουργησει αυτο το μοντελο πρεπει να υπαρχει ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ στην προσφορα΄. εαν ομως οι εργαζομενοι δεν δρουν ως μεμονωμενες μοναδες αλλα συλλογικα μεσω σωματειων, ενωσεων κλπ τοτε η διαπραγματευτικη τους ισχυ αυξανεται. ενας απλος λιμενεργατης μπορει να αντικατασταθει απο τον οποιοδηποτε, αλλα οι λιμενεργατες συλλογικα μπορει να μπλοκαρουν ολοκληρη την παγκοσμια οικονομια.

  • @llennofficial4447
    @llennofficial4447 Рік тому +8

    Για όποιον θέλει τα επαγγέλματα που αναφέρεις είναι εύκολα προσβάσιμα. Ο καθένας μπορεί να πάει μια σχολή να την τελειώσει και να πιάσει δουλειά σχετικά άμεσα στον τομέα του. Για να φτάσεις στο επίπεδο να είσαι ο Σνικ και να σε ξέρει όλη η Ελλάδα (ανεξαρτήτως άμα θεωρείς ότι είναι καλός η κακός) είναι κάτι το οποίο δεν κατορθώνεται απλά τελειώνοντας μια σχολή. Η μουσική βιομηχανία είναι μια ζούγκλα που 9 στις 10 δεν φτάνει μόνο το ταλέντο και η επιμονή. Εφόσον ανέφερες τους πυροσβέστες θα χρησιμοποιήσω αυτούς σαν παράδειγμα . Αυτή την στιγμή υπάρχουνε 17.874 πυροσβέστες στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν έναν συγκεκριμένο μισθό, ανάλογα την ηλικία τους, την προϋπηρεσία κτλ κτλ.
    Όλοι οι πυροσβέστες βγάζουν έναν σταθερό μισθό. Στην ραπ σκηνή η στην showbiz τέλος πάντων υπάρχουνε σίγουρα 17.000 άτομα και παραπάνω που ασχολούνται με αυτό και δεν βγάζουνε τίποτα από την μουσική και υπάρχουνε μετρημένα 5 με 10 ονόματα σε όλη την Ελλάδα που ζουν από αυτό και μέσα σε αυτούς είναι ο Σνικ. Στην ουσία υπάρχει ένα συγκεκριμένο budget το οποίο μοιράζεται κάθε μήνα και πληρώνονται 17 χιλιάδες πυροσβέστες, αλλά πληρώνονται όλοι ενώ στην μουσική σκηνή υπάρχει ένα πόσο το οποίο μοιράζεται από τα 5-10 ονόματα και όλοι οι υπόλοιποι δεν παίρνουν τίποτα. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως ο Σνικ δεν βγάζει περισσότερα επειδή προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία, ο Σνικ απλά βγάζει πολλά λεφτά επειδή κατάφερε να αναδειχτεί ανάμεσα σε 17.000+ στο είδος του. Όπως και ένας φημισμένος γιατρός ο οποίος θα φημίζεται για την δουλειά του πανελλαδικά θα βγάζει δέκα φορές τα λεφτά που βγάζει ένας γιατρός σε ένα γενικό νοσοκομείο.

    • @StoicismDigest
      @StoicismDigest Рік тому +1

      u just nailed it. The top performers in every area are hight earners and let's put this right.. We are talking about outliers right here. So... We are comparing Snik, an outlier, with a mean in another area... Mhmm... Is it a fair comparison? llennofficial u are really quick-witted. U might be saying something obvious but the fact you u critically assessed the information provided to this degree is outstanding. I am in the academic field of economics/finance and I didn't ... so #kudos to you.

    • @lindasim649
      @lindasim649 24 дні тому +1

      Θεός. Μπράβο σου.

  • @spyrosspyros9624
    @spyrosspyros9624 2 роки тому +1

    Εχθες σε ανακαλυψα και θα θελα να σου πω ενα μπραβο γιατι εχω δει 5-6 βιντεακια και εχω καταλαβει πολλα και για τα μνημονια και για πολλα ακομα.
    Σε αυτο το βιντεο μας ειπες την ολη θεωρεια απλα απο την δικη μου πλευρα και πολυ γενικα απλα καταλαβαινω 3 πραματα.
    1)Οποιος φερνει πολυ χρημα θα παρει πολυ χρημα.
    2)Ο ανθρωπος γενικα πληρωνει πολυ για την διασκεδαση του
    3)Στην οικονομια οπως και στους νομους δεν υπαρχει το δικαιο και η ιθικη.
    Αποψη μου παντα. Χαιρομαι που σε ανακαλυψα και ελπιζω να βγαλεις και αλλα βιντεακια τετοια.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +1

      Γειά σου Σπύρο. Μια χαρά τα γράφεις :)

  • @pavlosls9253
    @pavlosls9253 2 роки тому

    υπέροχο βίντεο όπως και τα υπόλοιπα που ανεβάζεις σέ ευχαριστούμε πολύ

  • @mvgdagoat2841
    @mvgdagoat2841 2 роки тому

    Πολύ επίπεδο συνέχισε έτσι να έχουμε κάτι αξιόλογο στο ελληνικό community

  • @kobe342
    @kobe342 2 роки тому +1

    Βίντεο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κεφάλαιο σύγχρονου επαγγελματικού προσανατολισμού! Οι εποχές άλλαξαν τα ελληνικά σχολεία πάλι όχι .. συγχαρητήρια που εξηγείς με απλά και κατανοητά παραδείγματα πως λειτουργεί ο κοσμος και η οικονομία σήμερα!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +1

      Ευχαριστώ πολύ! Αυτός είναι ο στόχος του βίντεο.

  • @user-vx2kg5sf3f
    @user-vx2kg5sf3f Рік тому +1

    Ίσως ένας ακόμα παράγοντας μπορεί να είναι και το ωράριο του εργαζομένου.Εξαιρετική δουλειά συνέχισε έτσι 👍

  • @georgiapanteleou5214
    @georgiapanteleou5214 Рік тому

    Χριστός Ανέστη.Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου και τον τρόπο που αναλύεις και παρουσιάζεις τα θέματά σου.Στο συγκεκριμένο θέμα έχω την άποψη πως στη ζωή δεν θα πρέπει να είναι όλα μαθηματικά και πως ένα κράτος θα πρέπει να στηρίζεται σε ηθικές αρχές και αξίες δικαίου.Ένας δάσκαλος που αγαπάει αυτό που κάνει είναι διατεθημένος να θυσιάσει το οικονομικό κέρδος που θα είχε αν έκανε μια άλλη δουλειά,όμως αφ'ενός θα πρέπει να μπορεί και να ζήσει,αφ'ετέρου θα πρέπει να αναγνωρίζει και το κράτος το λειτούργημα που ασκεί εξασφαλίζοντάς του μια νορμάλ οικονομικά ζωή.

  • @Vak_g
    @Vak_g 3 роки тому +2

    Πραγματικά τα βίντεο σας έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία! Συγχαρητήρια!

  • @livai920
    @livai920 2 роки тому +4

    Εξαιρετική δουλειά καθηγητά. Το κανάλι σας είναι από τα λίγα εκπαιδευτικά "διαμάντια" στο youtube, χαμηλή προσφορά, υψηλή αξία ;)

  • @Gigi-pd8vj
    @Gigi-pd8vj 2 роки тому

    Συγχαρητήρια για το κανάλι σας!

  • @daskalos1930
    @daskalos1930 Рік тому

    πολύτιμες πληροφορίες. Συγχαρητήρια!

  • @pavlosmatsagos8633
    @pavlosmatsagos8633 3 роки тому +20

    Η παρομοιωση.. Σνικ - ΑΟΠ ειναι απ τα καλυτερα που εχω ακουσει!!! Εισαι φοβερος!!!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +6

      Ευχαριστώ! :)) Γενικά, είναι πολύ καλό παράδειγμα για να εξηγήσεις σε κάποιον την ΑΟΠ επειδή για τους περισσότερους παραμένει ασύνδετο στο μυαλό τους το γιατί κάποιοι καλλιτέχνες βγάζουν τόσο υψηλές αμοιβές. Το ξέρουν ότι συμβαίνει αλλά δεν καταλαβαίνουν το γιατί και όταν τους εξηγείς την ΑΟΠ είναι λίγο "Aha moment".

  • @useruseruser362.
    @useruseruser362. 2 роки тому

    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Συγχαρητήρια για το εγχείρημα σας. Αλήθεια, ποια είναι τα επαγγέλματα που θα αποδίδουν οικονομικά για την επόμενη 20ετια;

  • @RJTgyTMdSfYGanbWfTwJfnvjCbyPrB
    @RJTgyTMdSfYGanbWfTwJfnvjCbyPrB 2 роки тому +1

    Τα παίρνει... όποιος τα φέρνει. Συγχαρητήρια για το κανάλι σας . Ευχαριστούμε.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +2

      Σωστό. Απλώς το "τα φέρνει" παρεξηγείται συχνά.

    • @RJTgyTMdSfYGanbWfTwJfnvjCbyPrB
      @RJTgyTMdSfYGanbWfTwJfnvjCbyPrB 2 роки тому +1

      @@Greekonomics Σας ευχαριστώ για την απάντηση κύριε Μαρινάκη. Απλά χάριν του παραδείγματος είπα να μεταφέρω έναν τίτλο, τύπου αργκό Trapper :) Για ακόμη μια φορά συγχαρητήρια για το κανάλι σας και για την αμεσότητα της διδασκαλίας σας. Subscribed (ALL)

  • @TheoDoulke
    @TheoDoulke 3 роки тому +3

    Πολυ πολυ καλο βιντεο!
    Ας παρουμε ενα ''φαινομενο'' των τελευταιων χρονων , τους μπαρμπεριδες (η τους σεφ , χωρις καμια παρεξηγηση προς τα επαγγελματα).
    Στην επαρχια οπου μενω, εχει τουλαχιστον 20 νεους μπαρμπεριδες και βλεπω οτι το επαγγελμα γινετε πολυ δημοφιλες απο νεαρα ατομα τα οποια θελουν να το ακολουθησουν.
    Πριν 10 χρονια, στην κωμοπολη που ζω, ειχε 5 μπαρμπεριδες το πολυ , πλεον εχει πανω απο 20 αλλα οι τιμες αυξανονται, αντι να μειωνετε η τιμη. Κουρευομασταν με 3ε και πλεον το ελαχιστο που μπορω να βρω ειναι 10ε, και οι περισσοτεροι το ανεβαζουν γιατι θεωρειτε ''τεχνη''.
    Το ερωτημα μου ειναι, αν ενας απο αυτους τους 20, ο καλυτερος (βαση πελατιας ) κατεβασει την τιμη του κουρεματος απο τα 10ε στα 7ε, θα ξεκινησουν και οι υπολοιποι να μειωνουν την τιμη κουρεματος , μεχρι να φτασει σε ενα επιπεδο οπου θα θεωρειτε ''λογικο''?

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 роки тому +2

      Πολύ καλή ερώτηση. Κάτσε να την βάλουμε ένα quiz εδώ στο UA-cam!

    • @panosfloyd
      @panosfloyd 2 роки тому +2

      Ο "καλύτερος" δεν πρόκειται ποτέ να κατεβάσει την τιμή γιατί έτσι θα χάσει.
      Η μεγαλύτερη πελατεία συνεπάγεται και περισσότερη προσωπική εργασία εκ μέρους του συν περισσότερα έξοδα(ρεύμα, νερό ,περισσότερα πλυντήρια κλπ).
      Αν πριν κούρευε πχ 10 πελάτες και έβγαζε 100 ευρώ μείον α έξοδα ,αν έριχνε την τιμή θα έβγαζε 100 ευρώ μείον α(+κάτι περισσότερο) έξοδα κουρεύοντας 14 πελάτες προς 7 ευρώ.(Δεν κέρδισε κάτι όμως με αυτόν τον τρόπο).
      Αυτός που θα ήταν διατεθειμένος να ρίξει την τιμή είναι αυτός που δεν έχει πελατεία, οπότε του περισσεύει χρόνος για να εξυπηρετήσει μεγαλύτερη πελατεία η οποία, γεμίζοντας το 8ωρό του το οποίο και μπορεί να το διαθέσει, θα του επέφερε μεγαλύτερο τζίρο.
      Οι λόγοι που αύξησαν την τιμή εικάζω πως είναι:
      α) O άντρας είναι διατεθειμένος πλέον να δώσει αυτά τα χρήματα για.... (πραγματικά όμως) τρίχες, πράγμα που δε θα το έκανε παλαιότερα.
      (Και δεν τα κάνω γαρύφαλλα στα μπουζούκια καλύτερα; θα έλεγε παλαιότερα).
      β) Η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή έχει περιοριστεί σημαντικά.
      γ) Τα λειτουργικά έξοδα ενός κουρείου έχουν αυξηθεί αρκετά.
      Όπως είπε και ο κ.καθηγητής αυτό που καθορίζει τις τιμές είναι η σχέση προσφοράς/ζήτησης και το σημείο που αυτές ισορροπούν σε κάθε δεδομένη στιγμή και όχι το "λογικό" ή το "δίκαιο".
      -Σνήκ, πόσες νότες έχει ένα πιάνο ρε συ;
      -Που να τις μετράω τώρα, ρε φίλε; Με 3-4 εγώ κάνω τη δουλειά μου πάντως!
      Πάρα πολύ ωραίο το βίντεο, μπράβο σου!

  • @Balafoutre
    @Balafoutre 2 роки тому

    Εξαιρετικό βίντεο!!!

  • @thef14d
    @thef14d 2 роки тому

    Συγχαρητήρια για τις παρουσιάσεις! Σκέφτεσαι να τις κάνεις κάποια στιγμή και στα αγγλικά?

  • @gianniskalamidas9991
    @gianniskalamidas9991 2 роки тому

    Αρκετά καλό βίντεο και πολύ καλά skills μεταδοτικότητας. Μπράβο! Βέβαια, θέλω να κάνω point ότι - η οικονομική επιστήμη δεν είναι ότι αγνοεί το δίκαιο αλλά αντιθέτως ταυτίζει το δίκαιο με την άριστη επιλογή και ισορροπία. Επειδή η οικονομική επιστήμη = εφαρμοσμένα μαθηματικά, μιλάμε με μαθηματικούς επιστημονικούς όρους επομένως το δίκαιο για εμάς το λέμε η το ταυτίζουμε έστω με την ισορροπία. Ενας φοιτητης από το πρώτο ετος εως το τέταρτο ετος τελικά πρωταρχικό στόχο που έχει είναι να βρει τις ισορροπίες (το δίκαιο) πάντα . Για παράδειγμα, η άριστη κατά Pareto ισορροπία στη θεωρία παιγνίων μεταξύ των παικτών, Η άριστη ισορροπία και κατανομή πορων, οι ισορροπίες σε ένα μακροοικονομικό υπόδειγμα και ούτω καθεξής. Υπάρχουν απειρα debates απο παρά πολλά χρόνια πριν (αιωνες) για το πως θα πρέπει να είναι η δίκαιη κοινωνική ευημερία και κοινωνική χρησιμότητα (έστω ευχαρίστηση) μιας κοινωνίας και ποια assumptions να έχει. Επομενως το «δίκαιο» για μια κοινωνία. Ως οικονομολόγος κατεμε τουλάχιστον το βλέπω έτσι ότι στα οικονομικά όταν εννοούμε ισορροπία είναι το δίκαιο! Και επειδή πολλές φορές πολλοί πιστεύουν ότι το δίκαιο / την ισορροπία δεν τα φέρνουν οι δυνάμεις της αγορας πάντα παρεμβαίνει το κράτος με fiscal policy η monetary policy για να «φτιάξει» την ισορροπία / δίκαιο :) . Cheers!

    • @johntzortzakis
      @johntzortzakis 2 роки тому

      Πολύ καλό, συγχαρητήρια

  • @nicolasangelnah9112
    @nicolasangelnah9112 2 роки тому

    Παρακολουθώ εδώ και κάποιες ήμερες τα βίντεο σου και ειναι παρα πολυ ενδιαφέροντα, συγχαρητήρια! Να πω και γω κατι απο την πλευρά μου. Δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει περισσότερο να έχουμε εκπαιδευτικούς με αξίες και οχι απλα να μας νοιάζει να καλύπτεται η θέση? Για παράδειγμα αν ενας καθηγητής κανει πολυ καλη δουλειά, να αμείβετε περισσότερο από κάποιον που δεν. Όπως και ενας καλος καλητεχνης που εχει την αντίστοιχη ζήτηση. Ίσως φταίει που είμαστε πιο απαιτητικοί όταν θέλουμε να περάσουμε καλα και οχι οταν πρεπει να παμε μπροστά σαν άνθρωποι (εμείς η τα παιδιά μας). Επίσης ίσως μας είναι πιο εύκολο να δώσουμε πολλά λεφτά για καλοπέραση παρα για κατι εποικοδομητικό οσο και αν καταλαβαίνουμε τη αξία του. Πχ να δώσουμε πολλά λεφτά για ενα ολιγοήμερο ταξίδι οπου θα τα σπάσουμε στο x,y μέρος ενω εχουμε αφησει πισω βασικα (οφειλες, ιατρικα check ups, εγχειρησείς ρουτηνας η ακομα και 1 χρονο χωρις αδοντιατρο). Η π.χ. όταν ζητάνε 2 ευρώ για ΜΚΟ πέφτουμε από τα σύννεφα ενώ πριν 5 λεπτά αφήσαμε αδρο tip για τον καφέ παρόλο που δεν είμασταν ευχαριστημένοι για να μην φανούμε κακοί.

  • @manolipsomas7049
    @manolipsomas7049 9 місяців тому

    Αγαπητέ Κε Μαρινάκη
    Αντιμετωπίζω την πολύ σωστή ανάλυσή σου με μεγάλη απέχθεια, διότι η ελεύθερη αγορά κινείται με λογική και κριτήρια που πολύ διαφέρουν από την δική μου (πιστεύω και από την δική σου). Θέλω όμως να επισημάνω και να ρωτήσω γιατί η αγορά δεν προσμετρά και υπολογίζει το έμεσο κέρδος που θα έχει το σύστημα (επομένως και οι εργοδότες ) από τη γενικότερη μακροπρόθεσμη αναβάθμιση της οικονομικής και πολιτικής ζωής από λειτουργούς οι οποίοι μπορεί να είναι πολλοί και το σημερινό ΑΟΠ τους μηδαμινό αλλά το ΑΟΠ τους μπορεί να είναι τεράστιο στο μέλλον. Τι θέλω να πω. Αν υποθέσουμε ότι αμοίβουμε τους δασκάλούς (αφού τους επιλέξουμε σωστά) με μεγαλύτερη αμοιβή, παρ ότι θα υπάρχει μεγάλη πληθώρα, το μελλοντικό όφελος της κοινωνίας ( άρα και των εργοδοτών ) θα είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί θά κάνουμε μια κοινωνία με λιγότερη διαφθορά καλύτερα θεσμοθετημένη και λειτουργική με πολύ καλύτερες συνθήκες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Σε έχω ακούσει επανειλημμένα να μέμφεσαι το Ελληνικό κράτος για όλες τις ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες του. Θα μου πείς γιατί αυτό να είναι δουλειά των εργοδοτών. Δεν είναι μόνον αυτών, αλλά και αυτών γιατί και αυτοί θα ωφεληθούν καθότι θα έχουν πιο καταρτισμένους εργαζόμενους, καλύτερο κράτος και καλύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον. ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ.
    Η αγορά λειτουργει με τους ίδιους ακριβώς κανόνες στη Δανία στο Βιετνάμ και στον Καναδά αλλά η ζωή των ανθρώπων στις χώρες αυτές διαφέρει. Τι είναι αυτό που προκαλεί τέτοια φαινόμενα συμφωνα με τους νόμους της ανάλυσής σου ???

  • @user-pe2hp6pi3r
    @user-pe2hp6pi3r 6 місяців тому

    Πολύ καλά κάνει και παίρνει πολύ περισσότερα γιατί έχει τεράστια ζήτηση 🔥🔥🔥

  • @user-cf2gc3ds4n
    @user-cf2gc3ds4n 2 роки тому +2

    Πάρα πολύ ωραίο βιντεάκι και σωστή οικονομική λογική ως προς τη διαφορά του μισθού. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι η δουλειά του δασκάλου δεν είναι ψυχαγωγική (μόνο). Είναι τελείως διαφορετική η φύση της προσφοράς του και δυστυχώς φαίνεται πολύ αργότερα αυτό (στις επόμενες γενιές). Για τον λόγο αυτό δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να συγκριθουν. Σίγουρα ο καλλιτέχνης έχει παλέψει τρομερά και μπράβο του για αυτό. Αξίζει και αμοίβεται. Κατά τη γνώμη μου όμως δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεται η αμοιβή ενός ανθρώπου που χτίζει ζωές, μορφώνει και καθορίζει ως ένα ποσοστό το μελλον της χώρας με έναν επαγγελματία που προσφερει απλά λίγες ώρες ψυχαγωγίας. Όσο αφορά το αν αλλάζει ή όχι η κατάσταση του σχολείου με την ενδεχόμενη αλλαγή του δασκάλου, θεωρώ ότι αυτό μπορούν να το πουν μόνο οι γονείς των παιδιών που έχουν τον δάσκαλο και ότι μπορεί να φανεί μακροπρόθεσμα (στον χαρακτήρα, την προσωπικότητα που θα διαμορφώσει κάθε παιδί αλλά και στην προσφορά του στην κοινωνία). Από τη μια οπτική λοιπόν το βίντεο εξηγεί ξεκάθαρα την κατάσταση, όμως λείπουν αρκετοί παράμετροι για το τελικό αποτέλεσμα. Ίσως αν δεν προσπαθούσαμε να δικαιολογήσουμε τον χαμηλό μισθό, αλλά παραδεχόμασταν ότι η αμοιβή είναι δυσανάλογη με την μακροπρόθεσμη προσφορά, να ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα στα σχολεία και στην κοινωνία μας.

    • @user-cf2gc3ds4n
      @user-cf2gc3ds4n 2 роки тому +1

      @Thomas Lamprogiorgos αν θεωρείς ότι η δουλειά του δασκάλου, την οποία και ασκείς, είναι τεμπελοδουλεια τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που χρειάζεται να βελτιώσεις, όπως πρώτα απ' όλα να μην είσαι τεμπέλης. Βελτιώνοντας αυτό θα κάνεις τη δουλειά σου από τεμπελοδουλεια παραγωγική διαδικασία και πάει λεγοντας. Επίσης είτε δάσκαλος είναι κάποιος, είτε πωλητής, είτε τραγουδιστής και πάλι καριέρα κάνει. Δεν υπάρχουν τεμπελοδουλειες, άλλα άτομα που είναι αδρανή και καθιστούν τη δουλειά μη παραγωγική. Ακόμα και στα διόδια που είναι μια κατά βάση μηχανική διαδικασία αν κάποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του το καταλαβαίνεις από την ουρα και τα σχόλια των οδηγών. Αρκετά κυνικό σχόλιο για τους δασκάλους και χωρίς ιδιαίτερη και σαφή βάση.

    • @user-cf2gc3ds4n
      @user-cf2gc3ds4n 2 роки тому +1

      @Thomas Lamprogiorgos τι εννοείς δεν είσαι εργάτης? Δες ξανά το προηγούμενο μήνυμα. Δεν ξέρω σε ποιο σχολείο δουλεύεις και δεν θα ήθελα να μάθω, όμως το ωράριο του δασκάλου δεν είναι ίδιο για όλα τα σχολεία, ούτε οι απαιτήσεις είναι ίδιες αλλά ούτε και οι αμοιβές σε σχέση με τις εργατοώρες του. Δεν διαφέρει η δουλειά του δασκάλου από οποιονδήποτε υπαλληλο. Μη γενικεύεις καταστάσεις και μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Ο καθένας δουλεύει ανάλογα με τις απαιτήσεις του και το πάθος του για τη δουλειά. Φυσικά και υπάρχει ανέλιξη αλλά για όσους έχουν την όρεξη και δουλέψουν.

  • @babis1975
    @babis1975 2 роки тому

    Πραγματικά είναι ίσως το καλύτερο και ποίο ουσιώδες βίντεο που έχω δει... πραγματικά πολύ καλή δουλειά φίλε μου αλλά θα σου θέσω το παράδειγμα της δουλειάς μου δουλεύω ως 'Διασωτσης ασθενοφόρο ΕΚΑΒ ' είναι και χαμηλόμισθη δουλειά όπως του Δάσκαλου και πολύ δύσκολη και δεν έχει την φοβερά μεγάλη ζήτηση και όμως είναι χαμηλόμισθη...θα ήθελα την απάντηση σου

  • @menelaos3223
    @menelaos3223 2 роки тому

    Εξαιρετικο βιντεο ως συνηθως, οπως ολα τα υπολοιπα που παρακολουθησα. Προσωπικα θα το εκτιμουσα αν εκανες ενα βιντεο με το πια επαγγελματα φαινεται να εχουν ζητησει στα επομενα 15 - 20 χρονια, για εμας που εχουμε παιδια στο δημοτικο(το ξερω πως δεν μπορουμε να επιβαλουμε στα παιδια επαγγελμα αλλα εστω, να τους συμβουλευσουμε). Θυμαμαι στο βιντεο σου για την παγκοσμιοποιηση, εκλεισες ενα βιντεο λεγοντας (αν θυμαμαι καλα τα λογια σου, μπορει να μην ειναι ακριβης το quote μου) " αν εισαι αυτος που ρυθμιζεις το ρομποτ δεν θα εχεις προβλημα αλλα αν εισαι αυτο που θα αντικαταστησει το ρομποτ θα εχεις". Εκτος απο ρομποτικη, ποια ειναι η ταση για αλλα επαγγελματα?

  • @petercrash9670
    @petercrash9670 2 роки тому +1

    Ολόσωστο βίντεο. Εξαιρετικό! Ωστόσο επειδή "αρχή ονομάτων επίσκεψις" τα οικονομικά ΔΕΝ είναι επιστήμη ( όπως ούτε η νομική ούτε οι δάσκαλοι δημοτικού επιστήμονες). Ο λόγος είναι απλός. Όλα αυτά καθορίζονται από τον ανθρώπινο παράγοντα, ενώ η ιατρική λόγου χάριν ή η μηχανική οποιουδήποτε κλάδου είναι επιστήμη.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +1

      Η ακαδημία επιστημών διαφωνεί μαζί σας :)

    • @DaozangD
      @DaozangD 2 роки тому

      @@Greekonomics Πάντως consensus δεν υπάρχει ως προς το αν είναι hard ή soft science 😉

  • @desouard1875
    @desouard1875 Рік тому

    Είστε φοβερός και αξιοπρεπεστατος. :-) Αλέξανδρος

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Рік тому +1

      Να είσαι καλά Αλέξανδρε

  • @alexakos1992
    @alexakos1992 2 роки тому +24

    υπαρχει περιπτωση να μας κανεις ενα βιντεο πως ειναι η ζωη ενος καθηγητη στην Σιγκαπουρη και στις ΗΠΑ (σε καποιο βιντεο εχεις αναφερει νομιζω οτι εχεις παει και κατακει) και για ποιους λογους διαλεξες να πας στην Σιγκαπουρη εν τελει; Θα ηθελα ενα τετοιο βιντεο απο την δικια σου σκοπια, καθως και τι πρεπει να προσεξει καποιος που θελει να βγει εκτος Ελλαδας, πως βλεπεις την κατασταση στην Ευρωπη, ΗΠΑ, Κινα απο επαγγελματικής σκοπιας
    Αλλο ενα εξαιρετικο βιντεο!

  • @giannislarhanidis1117
    @giannislarhanidis1117 2 роки тому

    Πολύ ωραίο βίντεο.
    Κατά την άποψη μου και από κοινωνικής άποψης, οι αμοιβές που προκύπτουν από την ελεύθερη αγορά (προσφορά και ζήτηση) είναι δίκαιες εφόσον σε αυτές συμφωνούν ελεύθεροι άνθρωποι.
    Και μια παρατήρηση, η εργασία στο δημόσιο δεν έχει ως πλεονέκτημα την καταξίωση, αλλά την εργασιακή και οικονομική ασφάλεια, αλλά και τις σχετικά υψηλότερες αμοιβές

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому

      Ευχαριστώ. Η εργασία στο Δημόσιο είχε περάσει στην ελληνική κοινωνία ως "αυτός/η έχει και μια καλή δουλειά"

  • @stamatinamarinatou5921
    @stamatinamarinatou5921 3 місяці тому

    Ολα τα βιντεο του Κοσμα ειναι φοβερα. Εξαιρετικη δουλεια!

  • @zizanio71
    @zizanio71 2 роки тому +10

    Ως εκπαιδευτικός, πάντως, δεν θα άλλαζα την εργασία μου με τίποτα και χαλάλι τα χρήματα που παίρνει ο κάθε ΣΝΙΚ. Το θέμα είναι να παίρνεις και ευχαρίστηση από τη δουλειά σου.

    • @user-hw2nn2bh9l
      @user-hw2nn2bh9l Рік тому

      Ενώ ο σνικ δεν παίρνει ευχαρίστηση από τη δουλειά του;

    • @zizanio71
      @zizanio71 Рік тому +1

      @@user-hw2nn2bh9l Σίγουρα, παίρνει ευχαρίστηση και χρήμα και δόξα. Δεν αναπτύσσει όμως προσωπική σχέση με τον καθένα ξεχωριστά από το κοινό του. Αυτό το πλεονέκτημα το έχουν μόνο οι εκπαιδευτικοί. Το συναίσθημα να βλέπεις παιδιά αποθαρρυμένα, φοβισμένα ή θυμωμένα να παίρνουν τα πάνω τους σιγά-σιγά και να πηγαίνουν όλο και καλύτερα, μόνο με αυτό της μάνας προς το παιδί της μπορώ να το συγκρίνω. Κι αυτή η χαρά και η ικανοποίηση είναι ανεκτίμητη. Χαλάλι του, λοιπόν, και πάλι του Σνικ και του κάθε Σνικ.

  • @GeorgePapageorgakis
    @GeorgePapageorgakis 2 роки тому

    +Greekonomics Ειστε φοβερος!

  • @charalambossimonos7765
    @charalambossimonos7765 3 роки тому

    Yparxei i dynatotita ta video na synodevounte apo Agglikous ypotitlous?

  • @user-xq5ho7zo1v
    @user-xq5ho7zo1v 2 роки тому +4

    τα πιο "ακριβά πράγματα" δεν αγοράζονται με χρήματα. Οπότε χρησιμοποιήστε τον χρόνο σας όχι για περισσότερα χρήματα και περισσότερα υλικά αγαθά, αλλά για να ερευνήσετε σε πόσα έχουμε εκπαιδευτεί τα οποία μας απομακρύνουν από τα πράγματα με αληθινή αξία. Η μουσική και η παιδαγωγική θα είχαν αυτή την αληθινή αξία αν έβγαινε από το κεφάλι των λειτουργών τους το χρήμα και το αφηναν εντελώς φυσικά ως "πλήρωση" και όχι ως αυτοσκοπός.

    • @evaevaxirevaxir392
      @evaevaxirevaxir392 Рік тому +1

      Η ωραιότερη τοποθέτηση που διάβασα, δεν θα μπορουσατε να αποτυπωσετε καλυτερα τις σκέψεις μου! Δυστυχώς ο τεχνοκρατισμος κ το "Βασίλειο της Ζούγκλας" όπου επιλεξαμε συνειδητά να ζουμε δεν μας επιτρέπουν να αναζητήσουμε το νόημα της αληθινής πληροτητας στη ζωή μας, παρα στεκόμαστε στην επιφάνεια, στο "φαίνεσθαι" κ σε καθετί το οποίο εν δυνάμει κ μακροπρόθεσμα αποφέρει δυστυχία... Σαφώς κ λόγω συμφέροντος ορισμένων ή καθαρής ηλιθιότητας δικής μας δεν διδασκόμαστε ποτέ τον τρόπο σκέψης που αναλυσατε.

  • @apostolosroropoulos7469
    @apostolosroropoulos7469 2 роки тому

    Εξαιρετικά βίντεο.

  • @xenkaserovits7158
    @xenkaserovits7158 2 роки тому

    μπραβο φιλε τρομερη δουλεια

  • @minasniktaris
    @minasniktaris 2 роки тому

    Έχω δει όλα σας τα βίντεο ανεξαιρέτως. Ξαφνικά αρχίζω να σκέφτομαι να σπουδάσω οικονομικά!! Συνεχίστε την καταπληκτική δουλειά

  • @man8675
    @man8675 2 роки тому +1

    Έχετε πολύ καλή μεταδοτικότητα που θα τη ζήλευαν οι καθηγητές των οικονομικών που είχα στη σχολή.

  • @511tt
    @511tt 2 роки тому

    Πρεπει τα βιντεο σου να τα δειχνουν στα σχολια. Τα λες πολυ καλυτερα απο το 95% των δασκαλων που ειχα ποτε.

  • @gus_ringas5071
    @gus_ringas5071 2 роки тому

    Πρωτα να πω οτι ολη η σειρα των βιντεο ειναι απίστευτη και ευχαριστω που την κανεις. Ηθελα να ρωτησω ομως οτι οκ προσφορα και ζήτηση στο συγκεκριμένο και οπως ειπες στην αρχη το δικαιο δεν παίζει καποιο ρολο, αλλα για να βγαλεις εναν δασκαλο πχ η αξιολογο καλλιτεχνη βλεπεις απο πίσω έχει επενδυθεί χρόνος και χρήμα που προφανέστατα δεν γυρνάει πίσω στον επενδυτη (δασκαλο). Αντίθετα στην περίπτωση του γνωστου τραπερ ο ίδιος δεν έχει επενδυσει κάπου , μπορεί να έχει επενδύσει προφανως η βιομηχανια αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε κάποια χρόνια να αλλάξει το τελευταιο διάγραμμα να έχουμε περισσότερους τραπερς από οτι παραγωγή δασκάλων. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει την αντιστροφή των χρηματικών αποδοχών στους 2?

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому

      Αυτό που είπα είναι ότι η οικονομική σαν επιστήμη δεν εξετάζει την έννοια του δικαίου. Όχι ότι το δίκαιο δεν παίζει κανένα ρόλο γενικά. Υπάρχουν άλλες επιστήμες που το εξετάζουν.

  • @BleibelEmil
    @BleibelEmil 2 роки тому +2

    Έχω σπουδάσει οικονομική επιστήμη, και η αλήθεια είναι ότι καταλήγεις να ασχολείσαι με αντικείμενα που είναι εντελώς άσχετα με τις σπουδές σου, αν δεν ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα τουλάχιστον. Ωστόσο, οι έννοιες που πραγματεύονται τα οικονομικά αλλά και ο τρόπος σκέψής που σου μεταδίδουν, είναι κάτι που σε βοηθά να κατανοείς και να ερμηνεύεις τα δεδομένα που λαμβάνεις, σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Ακόμα και αν πάρεις μια λάθος απόφαση, μπορείς κατά κάποιο τρόπο να την καταλάβεις, να την "ποσοτικοποιήσεις", να την αξιολογήσεις και να προχωρήσεις παραπέρα. Αντίστοιχα και μια καλή απόφαση. Αυτό το κανάλι μεταδίδει ακριβώς αυτόν τον τρόπο σκέψης.

  • @exvioloniste
    @exvioloniste 2 роки тому

    Πολύ ωραίο θέμα!!!

  • @hliforos1541
    @hliforos1541 2 роки тому

    3ος παράγοντας είναι το "πάθος της ζήτησης".
    Δηλαδή, όχι μόνο ΠΟΣΟΙ ζητάν το συγκεκριμένο προϊόν-υπηρεσία-πρόσωπο κλπ,
    αλλά και ΜΕ ΤΙ ΠΑΘΟΣ το ζητάν (φανατισμός)
    κι όχι μόνο πόσα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν
    αλλά και τι είναι εις θέση να κάνουν για χάρη του συγκεκριμένου προϊόντος.
    Εδώ βέβαια ίσως βγαίνουμε εκτός της οικονομικής επιστήμης,
    (διότι το κέρδος-αξία δεν ορίζεται πλέον καθαρά και μόνο από τα χρήματα
    αλλά από την γενικότερη δύναμη που μπορεί να έχει στα χέρια του κάποιος)
    σε ένα μεγαλύτερο φάσμα που λέγεται πολιτική επιστήμη - πόλεμος - εξουσία,
    ή όπως αλλιώς μπορεί κανείς να το βαφτίσει.

  • @MajinXarris
    @MajinXarris 2 роки тому +2

    Συγγνώμη που επεμβαίνω αλλά η εξήγηση είναι απλούστατη στις μέρες μας. Με τις τεχνολογίες ευκολίες της εποχής ένας καλλιτέχνης μπορεί να ανοίξει λογαριασμό να τον συνδέσει με το Spotify του και ο κάθε χρήστης να του στέλνει ένα μικρό ποσό ανάλογα με την επιθυμία του. Ανάλογα με το πόσο διάσημος είναι ένας καλλιτέχνη μπορει να βγαλει περισσότερα. Ένας δάσκαλος δεν έχει το ίδιο "κοινό" ή αλλιώς την πρόσβαση σε δωρεές όπως ένας καλλιτέχνης. Αν ο δάσκαλος μεταφέρει την διδασκαλία του στο διαδίκτυο τότε μόνο θα μπορεί να λαμβάνει μέσω δωρεών όσα χρήματα του επιτρέπει η απήχηση του.

  • @giannismichailidis3712
    @giannismichailidis3712 3 місяці тому

    Πολύ καλό!!!

  • @louzinikoleta6268
    @louzinikoleta6268 2 роки тому

    Συγχαρητήρια!!!

  • @Jimarass
    @Jimarass 9 місяців тому

    Πολύ καλή ανάλυση που εξηγεί επακριβώς το "πληρώνομαι όσα φέρνω". Ωστόσο, η αντιπαραβολή με το επάγγελμα του δασκάλου νομίζω ήταν ατυχής. ΘΑ μπορούσες να χρησιμοποιήσεις πχ υπάλληλο γραφείου που διαχειριζεται ενα project. Γιατί ο Δάσκαλος, πέρα από τη γνώση, μπορεί να εμπνεύσει πράγματα που αποτελούν "σπόρο για το μέλλον". Και αυριο να αναπτύξουν μια ιδιοφυία ή να επιδράσουν στην δημιουργία μιας προσωπικότητας που θα επιδράσει θετικά στον κόσμο. Και αυτό "πόσο" το εκτιμάς και "πως"? Ειναι πολύ δύσκολο αλλά απότελεί βασικό κρίκο στην αλυσίδα των λόγων που παρακμάζει ένα κατά τα άλλα δυνατό κράτος ή σύνολο ανθρώπων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Δημοκρατία μπορεί να υφίσταται ΜΟΝΟ σε ένα κοινωνικό σύνολο πολύ καλά μορφωμένων ανθρώπων.

  • @VaGeLhSsS7
    @VaGeLhSsS7 2 роки тому +7

    Η πιο απλή απάντηση είναι: καπιταλισμός.

  • @aekaraoleole
    @aekaraoleole 2 роки тому

    Είσαι ωραίος φίλε, μπράβο αλήθεια.. θα μπορούσες να κάνεις ένα βίντεο αναφορά πως μια θέση εργασίας πχ η δικιά μου γυμναστής,μπορεί να έχει άλλο αοπ στον δημόσιο τομέα και άλλο στον ιδιωτικό; Και πως αυτό εξηγείται στην οικονομική επιστήμη;

  • @BILLCHRISTOY
    @BILLCHRISTOY 2 роки тому

    Σε ευχαριστούμε πολύ.

  • @alexandroskoliousis975
    @alexandroskoliousis975 2 роки тому +2

    Με την επιλογή του κανείς να γίνει μηχανικός, γιατρός, οδοντίατρος κλπ επιλέγει συνειδητά να ανταλλάξει τον χρόνο του και να κάνει κάποιες θησίες ωστε να βρεθεί σε μία θέση που πάνω κάτω γνωρίζει τι θα απολάβει. Οταν όμως κάποιος επιλέγει να τα ''ριξει όλα'' στο ραπ ας πούμε, στο μπασκετ με στόχο να πάει στο nba ή στο ποδόσφαιρο, τότε εκείνος αναλαμβάνει ένα τεράστιο ρίσκο με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. είναι γνωστό λοιπόν οτι τα μεγαλύτερα ρίσκα έχουν τις μεγαλυτερές αμοιβές.σκέψου το πριν γκρινιάξεις οτι ο λεμπρόν βγάζει περισσότερα απο κάποιον που σώζει ζωές.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +1

      Πολύ σωστό κι αυτό. Νομίζω το αναφέρω στο βίντεο.

  • @MrTSIRAKAS
    @MrTSIRAKAS 2 роки тому

    Εξαιρετικός

  • @kyriakosn6172
    @kyriakosn6172 2 роки тому +6

    Περιληπτικά δηλαδή αν έχεις μόχλευση ,ήτοι διαπραγματευτική δύναμη έχεις έλεγχο και αν έχεις έλεγχο, ό,τι προσφέρεις έχει μεγαλύτερη αξία.

  • @user-dc9vm5sj5l
    @user-dc9vm5sj5l Рік тому +1

    Είναι πραγματικά άξιο προβληματισμού γιατί μια μεγάλη μερίδα νέων σήμερα έχουν ως πρότυπα τις Καρντάσιαν..τραγουδιστές της τραπ..Η τραπ μουσική μιλάει υποτιμητικά για τη γυναίκα..μιλάει για οπλα..Από που ξεκινάνε όλα αυτά τα ρεύματα;..θα πρέπει οι δάσκαλοι στις σχολικές αίθουσες να συζητάνε τέτοια θέματα με τους μαθητές.Γιατι όταν ένα παιδί μεγαλώνει με τέτοια ακούσματα, τέτοια πρότυπα πολύ πιθανό να τα κάνει πράξη και στη δικιά του ζωή κάποια στιγμή..

  • @levonhovhannisyan8226
    @levonhovhannisyan8226 Рік тому +1

    Θα μπορούσες σε παρακαλώ να απαντήσεις στην σκέψη μου ? Δεν είναι ατυχές η σύγκριση του ενός ( που θεωρείται ως ο πιο ακριβοπληρωμένος ) με το μέσο όρο ? Διότι γνώριζα καθηγητές που χρέωναν την ώρα σε ιδιαίτερα 50-60 ευρώ την ώρα και αυτά πριν 10 χρόνια .. συμφωνώ απόλυτα με την λογική σου σκέψη σε όλο το βίντεο , αλλά η αρχική σύγκριση με προβληματίζει εάν σωστό . Ο μέσος όρος εισοδήματος των ράπερ δεν νομίζω ότι ξεπερνά αυτό των καθηγητών . Όπως και ο Κριστιάνο βγάζει εκατομμύρια αλλά ο μέσος όρος μισθου των ποδοσφαιριστών είναι 1$ την ημέρα . Σχολιάζω γτ μαρεσουν πολύ τα βίντεο σου . Ευχαριστώ.

  • @LefterisAn
    @LefterisAn 2 роки тому

    Απλά συγχαρητήρια, δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια.
    Το "εξαιρετικός" δεν σημαίνει τίποτα αν το πω εγώ, πρέπει όμως να αναγνωριστεί η ΑΟΠ που προσφέρεις!
    Και πάλι συγχαρητήρια!!

  • @oposoum
    @oposoum 2 роки тому

    Η ουσία είναι ότι η προσφορά και η ζήτηση που καθορίζει το ύψος των αμοιβών και αντίστοιχα το βιοτικό επίπεδο, καθορίζεται μέσω του σύγχρονου πολιτισμού.
    Αν για παράδειγμα γινόταν μια παγκόσμια καταστροφή και θα έπρεπε ο κόσμος να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, οι μόνοι πραγματικά χρήσιμοι θα ήταν αυτοί που πιάνουν τα χέρια τους και μπορούν να καλλιεργήσουν, να φτιάξουν, να χτίσουν, να περιθάλψουν. Οι υψηλά αμοιβόμενοι διεθνώς τύπου Καρντάσιαν και λοιπά λιμά, θα ήταν στα αζήτητα και ή θα έπρεπε να μάθουν κάτι πρακτικό για να επιβιώσουν ή να αφεθούν στην τύχη τους.

  • @zafiris125
    @zafiris125 2 роки тому

    Πολύ ωραία εξήγηση! Δύο σχόλια: Δεν έχει να κάνει και ότι το σύστημα στο οποίο ζούμε είναι καπιταλιστικό; Επίσης, μια πολύ σημαντική παράμετρος, δεν είναι ότι η μισθοδοσία είναι και non-efficient? Μπορεί εγώ να παράγω πολύ περισσότερο έργο από έναν άλλο εργαζόμενο, αλλά επειδή έχει ωραίο χαμόγελο, παίρνει και κάτι παραπάνω.

    • @lindasim649
      @lindasim649 24 дні тому

      Μα το καπιταλιστικο μοντέλο αναλύει και μόνο. Δεν αναφέρεται κάπου κρατικός παρεμβατισμος. Του τύπου "Αποφασίζει το Κράτος να παίρνει τόσα χρόνια ο πρωτοδιοριστος δάσκαλος,γιατί ; Γιατι επιτελεί λειτούργημα, κτλ. Ούτε καν. Όλα είναι καμπύλες προσφορας και ζήτησης. Και βλέπουμε πώς....αυτορρυθμιζεται η αγορά..

  • @tryfontyrpanis1378
    @tryfontyrpanis1378 2 роки тому +8

    Το ερώτημα το σωστό είναι γιατί ξέρουμε τον σνικ και όχι τον Μαρινάκη... Γι αυτό φτάσαμε έως εδώ δυστηχως!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  2 роки тому +12

      Η επιστήμη δυστυχώς δεν συναρπάζει τα πλήθη όσο η μουσική. Πάντοτε ήταν έτσι.

  • @mankat6562
    @mankat6562 2 роки тому

    Πολύ ωραίο κανάλι

  • @sotirisfilippou2769
    @sotirisfilippou2769 Рік тому

    οπως λεω συνεχεια ο δασκαλος/καθηγητης θα επρεπε να πληρωνετε οπως ενας γιατρος . ειναι ο υπευθηνος για τις γνωσεις των παιδιων μας για το μελλον τους για το μελλον της Ελλαδας . αν αγαπας αυτο που κανεις και ανοιβεσαι και καλα εχεις και το κινητρο να κανεις την δουλεια σου οχι καλα , αλλα καλητερα απο οτι χωρις το κινητρο . Με αποτοτελεσμα να κεντρισεις και το ενδιαφερον των μαθητων για να υπαρχει ζηλος για γνωση . Ενα τεραστιο μπραβο στον καθηγητη για τον λογο του , τις γνωσεις και την μεταδοτικοτητα του . τυχερα τα παιδια που τον εχουν εκει .

  • @agisilaosagiannis8263
    @agisilaosagiannis8263 2 роки тому

    Μπορείτε να κάνετε ένα βίντεο για τα οικονομικά της εκπαίδευσης

  • @SpyrosLoumpourdis
    @SpyrosLoumpourdis 3 місяці тому

    Ωραίο βίντεο