Με λιγα λογια, δεν υπηρξε ποτε αυτο το διλημμα Το ζητημα εχει να κανει με την οικονομικη διαχειριση στην χωρα μας,λανθασμενες επιλογες,υπερδανεισμος αλλα και ασκοπη σπαταλη η οποια μας οδηγισε στην χρεωκοπια την οποια την πληρωνουμε σημερα και θα συνεχισουμε να την πληρωνουμε για πολλα χρονια ακομα.
Αν θέλεις πραγματικά να μάθεις κάτι παραπάνω για το νόμισμα, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να ακούσεις και τις αναλύσεις του Δημήτρη Καζάκη στο κανάλι του ΕΠΑΜ. Και πίστεψε με εκεί θα ακούσεις πραγματικά καινούργια πράγματα με παραδείγματα και τεκμηρίωση, όχι μόνο θεωρίες.
@@Greekonomics Η Ελλάδα εχει λεηλατηθεί παραμένοντας εντός της Ευρωζώνης, ενώ ο στόχος των δανειστών είναι τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και των Ελλήνων, αφού έχουν εξαντληθεί τα εισοδήματά τους.
κύριε καθηγητά εκτιμώ ότι ήταν το καλύτερό σας βίντεο εδώ και πολύ καιρό. Για μια ακόμη φορά κάνατε ένα πολύπλοκο οικονομικό ζήτημα αρκετά απλό. Ευχαριστούμε.
Ότι σκόρπιες σκέψεις είχα τα τελευταία 30 χρόνια στο μυαλό μου βλέπω σήμερα να γίνονται βίντεο από έναν εξαιρετικό επιστήμονα της οικονομίας ευχαριστώ κ. Μαρινάκη..
Η μετονομασία του χρέους των ιδιωτικών τραπεζών σε δημόσιο χρέος και η μεταβίβασή του στους προϋπολογισμούς του κράτους, αποτελεί μία από της πιο μελανές σελίδες της χρηματοπιστωτικής ιστορίας της Ελλάδος. Ο λόγος, αυτοί που διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα οικονομικά εγκλήματα αντί να λογοδοτήσουν, χωρίς αισχύνη, απαίτησαν με την αχρεία σύμπραξη της πολιτικής ηγεσίας να πληρωθεί ο λογαριασμός από τους πολίτες, με περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικής πρόνοιας και αυξήσεις πάσης φύσεως φόρων. Όλη αυτή η συμφορά της ελληνικής κοινωνίας θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη αυτών που τη βιώνουν και για τους νεωτέρους που θα τη διδαχθούν, γίνεται για να παραμείνει η χώρα μας στον τοκογλυφικό μηχανισμό του ευρώ και να διασωθούν οι ξένης ιδιοκτησίας τράπεζες εις βάρος του ελληνικού λαού.
Θεωρώ ότι η τελευταία σας φράση που είπατε ότι δεν φταίει το ποιο νόμισμα θα επιλέξουμε αλλά η κατασπατάηση χρήματος που κάνουμε είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Ευχαριστούμε για την γνώση που μας προσφέρετε κ.Μαρινάκη.
Η οποία κατασπαταλιση έγινε επειδή είχαμε χαμηλά επιτόκια λόγω ευρώ. Εάν ήμασταν στην δραχμή ποτέ δεν θα είχαμε φτάσει σε τέτοιο χαλί γιατί δεν γινόταν.
Αυτή η τελευταία φράση δείχνει ακριβώς, ότι ο άνθρωπος αυτός, είναι ή εντελώς άσχετος με το αντικείμενο, ή αναλύει το θέμα υποκειμενικά και κατευθυνόμενα.
@@Ferariiman τριχες, τα μεγαλα επιτοκια στην Ελλαδα ευνοουσαν μονο τους καταθετες. Οι υπολοιποι σταδιακα φτωχυναν χρονο με το χρονο Γενικα δεν παιζει ρολο τι νομισμα εχεις αλλα τι προυπολογισμους κανεις Ελλεματικους; Πλεονασματικους; η Ισοσκελισμενους; Παραδειγμα η χουντα, ειχε τρελες οικονομικες επιτυχιες χωρις δανεισμο, μονο με την δραχμη ,διοτι δημιουργουσε ισοσκελημενους προυπολογισμουςΔηλαδη ενα σταθερο οικονομικο περιβαλον.
@@Ferariiman Ναι, δεν θα φτάναμε σε τέτοιο χάλι λόγω της "εσωτερικής υποτίμησης" αλλά θα φτάναμε λόγω του πληθωρισμού και της υποτίμησης που θα γινόταν από μόνη της λόγω της παγκοσμιοποίησης και των πιέσεων που θα δεχόταν η οικονομία και το νόμισμα λόγω των δομικών προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας.
Καταπληκτική δουλειά. Πόσο κρίμα (για νέους σπουδαστές) είναι που άνθρωποι σαν και εσένα βρήκαν τον δρόμο τους μακριά από αυτή την χώρα. Σε ευχαριστώ όπως και να έχει για όλα τα βίντεο σου, είναι χρυσός.
Ολα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει ότι είμαστε στο ευρώ και στο ευρώ θα την παλέψουμε. Τώρα που πάμε στις εκλογές εσύ ξεκινάς επιστημονική προβοκάτσια προσπαθώντας να θυμίσεις παλιές καταστάσεις. Και το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τα ορυκτά συν τον τουρισμό και την ναυτιλία , τότε θα μπορούσε να σταθεί η δραχμή απέναντι στο ευρώ όπως κάνει η Σουηδία και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη που δεν έχουν νόμισμα ευρώ;
@@ΕλένηΜαμώλη όπως είπε αν δεν αναρωτιέσαι ποιος πληρώνει μάλλον εσύ είσαι αυτός και έγινε κατά γράμμα όταν ειμασταν στο ευρώ. Επίσης αν κάποιος θέλει να έρθει για τουρισμό στην Ελλάδα θα έρθει δεν το νοιάζει αν είναι πιο φτηνά ή πιο ακριβά δεν στέκει αυτό
@@Greekonomics 🔴Γεια σου Κοσμά είμαι Ελληνίδα από Ρωσία, μένω στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είμαι φυλελεφθερων αρχών, κατά θρησκείας, υπέρ επιστήμης και καθαρού μυαλου. Είναι ωφελημα στην κοινωνια τα επιμορφωτικά σου βιντεο, σε ευχαριστώ για το έργο σού! Πες μας αν γνωρίζεις, (αυτό δεν το άκουσα πουθενα, απλά υποψιάζομαι από το παρατήρητικο και σκεπτικιστικο μυαλό μου) αν ήθελε να "αγοράσει" την Ελλάδα ο Πουτιν τότε από τον Τσιπρα, εξού και τα ταξίδια τότε, του Τσίπρα στην Μόσχα, και το δάνειο που δήθεν θα έδινε ο Πουτιν στην Ελλάδα αντί για ΔΝΤ. εξού με την ψυχή στο στόμα, σωθικαμε από το να βγούμε από την αγαπημένη μας δύση NATO και Ευρώπη, εξού η ανάρμοστη συμπεριφορά για ενα ευρωπαϊο πολιτικο Βαρουφάκη που πουλούσε μαγκιά στην δύση, κατή μου θυμίζει αυτή η συμπεριφορά (βλ Πούτιν). εξού ο αγογός φυσικού αερίου για να μας σκλαβοσει, εξού ο Ιβάν Σαββίδης ενταχθεικε με τα λεφτά του Πούτιν στην Ελλάδα ός ιδιοκτήτης ΠΑΟΚ και καναλιού OPEN για να διαμορφώνει γνώμες Ελλήνων, και να περπατά ο Ιβάν Σαββιδης με πιστόλι στην τσέπη στην ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ σαν να ήταν στην τριτοκοσμική χώρα όπως Ρωσία και χώρες Αφρικής. Εξού και τα φεστιβάλ νεολαίας που διοργανώνει η ΣΥΡΙΖΑ με το όνομα ΣΠΟΥΤΝΙΚ, τιιιιι??? Τι δουλειά έχει ελληνικό κόμμα να ονομάζει τα φεστιβάλ της με ρωσικές λέξεις?? Φησικά και πάει το μυαλό ότι όλα αυτά τα φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτούνται από τον Πούτιν. Όπως ηπε κάποτε ο Καραμανλής ο πρώτος, "Ελλάδα ανήκει στην δύση" Δόξα το σύμπαν, τους λατρεμενους Αμερικάνους, και τη δύση που δεν δωσανε την Ελλάδα μας στα πλοκάμια της ρωσικής μαφιας, και θα είχαμε εδώ δεύτερο Ιράν, με την αποκοπή από πολιτισμό, φτώχεια και ακόλουθα. Συγνώμη για τα ελληνικά μου. Ευχαριστώ για την απάντηση εκ των προτέρων.
Χρήσιμο και ψύχραιμο βιντεάκι, με τίμια παρουσίαση των εκατέρωθεν επιχειρημάτων. Το ζήτημα στην ουσία του τίθεται με έναν τρόπο απο τις τελευταίες του λεξούλες. Στην πολιτική πάντοτε το θέμα είναι απο ποια πλευρά τοποθετείσαι. Καλή ώρα εγώ, που ανήκω στους ανθρώπους που μεγάλωσαν και διαμορφώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων, δεν τίθεντο ποτέ ως πρόβλημα η μείωση του εισοδήματος. Είμαι και ήμουν πάντοτε συμβιβασμένος με τούτη την προοπτική. "Προοπτική". Ιδού όμως και το πρόβλημα. Η παραμονή στο ευρώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θέτει τα τετελεσμένα της. Ανισομετρία μεταξύ νότου και βορά, παραγωγική και αναπτυξιακή ανισότητα και τα συναφή. Αυτά, δυστυχώς είναι de facto στοιχεία της ύπαρξης εντός της νομισματικής ένωσης, εφόσον δεν ανάγεις την πορεία των επόμενων χρόνων σε μια μεταφυσική μετάλλαξη των πολιτικών συσχετισμών εντός της που θα άρει τα προαναφερθέντα. Παράλληλα (εδώ υπάρχει και μια παράληψη, η οποία όμως ίσως και να μην είναι "παράληψη" υπο την έννοια πως το topic αφορά μόνο το νόμισμα κι άρα όχι τις κατευθύνσεις της ΕΕ), υφίσταται και ένα de facto προς τις δυνατότητες βελτίωσης σε ένα πλαίσιο εφαρμογής της ενιαίας αγροτικής πολιτικής και άλλων συναφών κατευθύνσεων. Υπ' αυτό το πρίσμα λοιπόν καθίσταται σαφές πως το δίλημμα είναι επίκαιρο και ουσιαστικό, καθώς όπως αναφέρεται η δυνατότητα ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής (με όλα τα προβλήματα της) είναι αναγκαία για την χάραξη ανεξάρτητης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής. Εξου και όντως το ζητούμενο είναι τελικά πολιτικό και βουλησιαρχικό. Υφίσταται η θέληση για την εφαρμογή μιας πολιτικής άμβλυνσης των ανισοτήτων και αναλογικού επιμερισμού των υποχρεώσεων, ώστε το λαϊκό εισόδημα να υποστεί τις μειώσεις του μεν, με την προσδοκία της μελλοντικής βελτίωσης δε; Γνώμη μου, το 2015 ήταν ευρύ λαϊκό αίσθημα και αποτυπώθηκε ως τέτοιο. Σήμερα; Έλα ντε....
Eξαιρετική ανάλυση όπως πάντα! Επιστημονική, ακριβής, χωρίς ιδεοληψίες, με αμεσότητα και επί της ουσίας. Ειδικότερα για το δημόσιο χρέος επί δραχμής, από το 1985 και μετά κυρίως ήταν κατά 80% εσωτερικό σε πραγματικούς όρους και μάλιστα αξιολογείτο με Α2 από την Moody's. Πρακτικά, με διάφορους τρόπους, μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους το κατείχαν Έλληνες πολίτες.
"Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν ήταν πότε το νόμισμα αλλά η κατασπατάληση" βρίσκω τον εαυτό μου να συμφωνεί ακράδαντα με τη συγκεκριμένη φράση. Όσες φορές έχω έρθει σε αντιπαράθεση ευρώ ή δραχμή, πάντα καταλήγω να λέω αυτή ακριβώς τη φράση! Ευχαριστούμε πολύ για τη μετάδοση γνώσης που μας προσφέρετε!
Δάσκαλε εξαιρετικό βίντεο. «… γιατί εάν δε αναρωτιέσαι, μάλλον τον πληρώνεις εσύ.» Εξαιρετικό comment, που βρίσκει ευρεία εφαρμογή στην καθημερινότητα όλων μας.
Μου θύμισε ένα άλλο ρητο: if you are not paying for the product you are the product , που ειχα ακουσει σε ενα άλλο βιντεο (οχι αυτου του καναλιου) σε σχεση με ολα αυτα τα video games για κινητα κ tablets, οπου σου λενε κατεβασε και παιξτο εντελως δωρεαν, και δεν καταλαβαίνει ο κοσμος οτι εργαστικαν τοσοι για να το φτιαξουν και δεν θελουν αν μην τι αλλο να βγαλουν πισω το κεφαλαιο που ξοδευτηκε για να φτιαχτει το παιχνιδι; Ποσο μαλλον να βγαλουν και κερδος; Αρα μαλλον αν παιζεις δωρεαν τοτε με καποιον τροπο εσυ ή/και τα δεδομενα σου ειναι το προιον. Η αλλη σκεψη μου ηταν ποσες δεκαετιες τωρα πολιτικοι (ασχετος δεξιας/αριστερας/κομματος κλπ) δεν διατυμπανίζουν για τα περι δωρεαν εκπαιδευσης, δωρεαν ηγειας κλπ....κανεις τους βεβαια δεν λεει οτι δεν ειναι δωρεαν αλλα πληρωνεται απο τους φορους και οταν δεν πληρωνονται οι φοροι και πλεον φοροδιαφευγουν με καθε πιθανο τροπο μεχρι και οι πετρες τοτε ή θα πρεπει αργα η γρηγορα να ιδιωτικοποιηθουν τα παντα, ή να συνεχιζουμε να δανειζόμαστε για να τροφοδοτούμε τα 'δωρεαν' ή με καποιον τροπο πραγματικα να παταχθεί η φοροδιαφυγή ωστε να μην πρεπει να αυξανονται οι φοροι συνεχεια να φωροδιαφευγουν περισσοτεροι και να συνεχιζουμε να ειμαστε στον ιδιο φαυλο κυκλο που ειμαστε εδω και 30+ χρονια. Γιατι εν τελει στον καπιταλισμο τπτ δεν ειναι δωρεαν, καποιος καπου καπως πληρώνει την νυφη, και αν δεν αναρωτιεσαι ποιος (οπως αναφερεται και στο βιντεο αυτο)...τοτε μαλλον αυτος εισαι εσυ.
Σ ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά και τις επιστημονικές γνώσεις που μοιράζεσαι μαζί μας. Αρχίζουν κι εξηγούνται επιτέλους πράγματα και γεγονότα της ελληνικής οικονομίας που ήταν πλήρως συγκεχυμένα για πολύν κόσμο.
Η μεταδοτικότητα είναι το τεράστιο προσόν, των μεγάλων δασκάλων! Συγχαρητήρια! Τελικά σε κάθε βίντεο αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι πάντα όλα έχουν αν κάνουν με την κακή διαχείριση κάθε ευκαιρίας που μας δόθηκε! Έλλειψη ηγετών να βγουν και να πάρουν αποφάσεις με το βλέμμα μακριά! Δλδ να πάρουν απόφαση ίσως να μην ξαναβγούν.... Σε κάθε ταξίδι μου στην Ευρώπη για δουλειά καταλαβαίνω πόσο πίσω έχουμε μένει! Δυστυχώς είμαστε καταδικασμένοι!
Ξεκίνησα το βίντεο πιστεύοντας και ευλογώντας τη μοίρα μας που ευτυχώς είμαστε ακόμη εντός ευρωζώνης...Μετά ακούγοντας για τη δραχμή αναθάρρησα και σκέφτηκα "λες να δούλευε καλύτερα έτσι;!". Μετά ήρθαν τα πλεονεκτήματα του ευρώ και συνηλθα και τέλος καταλήξαμε στην "κατασπατάληση" οπότε και πείστηκα πως δεν υπάρχει πια καμιά ελπίδα για αυτή τη χώρα... Μπράβο Κοσμά...!
Υπαρχει ελπιδα αν δεις ποσο ο κοσμος βριζει τους προηγουμενους πρωθυπουργους, Α.Παπανδρεου, Κ.Καραμανλη, Σιμητη. Προσωπικα, πιστευω πως ενα μονο καλο εκανε ο Σημητης, να μας βαλει στην ΕΕ. Και επισης, καταλαβα τι μεγαλο κακο εγινε που πηραμε τους ολυμπιακους αγωνες
Εδώ δεν υπάρχει ελπίδα για την Αμερική και την Γερμανία ρε φίλος, που ο πληθυσμός τους μειωνεται και έχουν καταντήσει να κατοικούνται απο νοτιοαμερικάνους, Έλληνες, Τούρκους και πακι, η Ελλάδα θα έχει επλίδα; 😂
@@michaeldonki9947 ολοι οι άνθρωποι είναι μέρος του προβλήματος. Καί τα μέλη της οργάνωσης που κυβερνάει τον κόσμο (για τα μή μέλη), καί τα μή μέλη της οργάνωσης (εμείς) για τα μέλη.
Συγχαρητήρια Κοσμά για το εξαιρετικό έργο που κάνεις. Στην σημερινή εποχή της παραπληροφόρησης χρειάζονται άνθρωποι σαν εσένα να φωτίζουν με τις γνώσεις τους τον κόσμο.
Μπράβο Κοσμά! Τεκμηριωμένη ανάλυση με όλες τις πτυχές των θετικών και αρνητικών στοιχείων. Καλώς η κακώς (προσωπική μου γνώμη) με τους πολιτικούς που έχουμε δεν νομίζω ότι θα την βγάζαμε καθαρή με την δραχμή. Θα μπαίναμε σε έναν φαύλο κύκλο που μάλλον θα μας οδηγούσε σε καταστάσεις τύπου Αργεντινής. Είναι μονόδρομος το ευρώ και πιστεύω ότι εάν είχε υιοθετηθεί μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική για τις χώρες του νότου, δυστυχώς με έλεγχο από αυτούς (βόρειους), ντρέπομαι που το λέω αλλά αυτοί είμαστε, ίσως να πετυχαίναμε περισσότερα πράγματα. Το Τζοβόλα δώστα όλα έχει στοιγματίσει όλες τις κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση. Κάθε μία θα κάνει τα πάντα για να ξαναβγεί .... παροχολογία, επιδόματα ... αναρωτήθηκε κανείς από που αντλούνται τα λεφτά αυτά; ... εάν επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές;; .... την διαφυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό;; ... την υπογεννητικότητα; Τέλος πάντων κούρασα! Και πάλι συγχαρητήρια από έναν οικονομολόγο που σε παρακαλουθεί! Καλή συνέχεια σου εύχομαι με ΥΓΕΙΑ!!
Ανακουφίστηκα κάπως με το βίντεο σας, ευχαριστώ πάρα πολύ! Πάνω κάτω αυτές τις σκέψεις είχα κ εγώ στο μυαλό μου όταν 'ήρθε' αυτό το δίλημμα, με τα λίγα οικονομικά που ξέρω. Αλλά εκείνον τον καιρό οι πιο πολλές φωνές ήταν του Ταξιτζή, του αγρότη με το καγιέν και του διπλο-τριπλο θεσίτη στο δημόσιο που τα ξέρουν όλα και λέω κάπου μάλλον έχω εγώ άδικο.. Ευχαριστούμε πολύ και καλή συνέχεια για τα επόμενα βίντεο!
Συγκλονιστικό βιντεο Κοσμά! Συγχαρητηρια! ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥ! Τακτοποιησες όλες τις σκορπιες σκεψεις μας για το θέμα, και απέδειξες μια ακομη φορά πόσο φτωχος ειναι ο δημοσιος διαλογος στην Ελλάδα, οπου όλοι φωναζουν μονο για τα δικά τους, λες και κατεχουν 100% την αληθεια. Προσωπικά ειμαι υπερ του ευρώ, κυρίως βλεποντας ποιοι ειναι πίσω από το "κομμα της δραχμης". ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ στα λεγόμενα σου: στην παθογενεια του ευρώ πρεπει να βάλεις και ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Δεν μπορω να εχω κοινο νομισμα, με 27 διαφορετικες δημοσιονομικες πολιτικές. Τέλος, εκει που χανει συναισθηματικα το Ευρω, ειναι ότι το ζήσαμε μέσα στην κριση, με τα μειονεκτήματά του, ενω η δραχμη μας εχει μεινει στο θυμικό σαν μια πολύ ωραια ανάμνηση...
Πολύ σωστή η παρατήρησή σας για > . Εγώ θα προσθέσω πως εκτός απο > αναδείχθηκαν και > . Ευχαριστούμε άλλη μια φορά κύριε καθηγητά για το επιμελημένο βίντεο !!! Με την άδειά σας το αναπαράγω...
Από τους λίγους ανθρώπους που σε καθηλώνει με τον λόγο του και εύχεσαι να βγάζει τουλάχιστον 1 βίντεο κάθε εβδομάδα. Μακάρι να ξεκινήσεις πιο εντατικά. Ειναι από τα καλύτερα κανάλια του youtube.
Εξαιρετικές οι οικονομικές αναλύσεις σου. Θα ήθελα να μάθω με πολύ ενδιαφέρον την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στην θολή περίοδο 1967-1974. Άλλοι επαινούν την περίοδο εκείνη. Άλλη την αμφισβητούν. Πέρασαν έτσι και αλλιώς τα πάθη. Ευχαριστώ...
Η πιο πλήρης ίσως ανάλυση που έλειπε από το διαδίκτυο για να καταλάβουμε τα συν και τα πλην μιας νομισματικής αλλαγής αλλά και να ανοίξουν μάτια και αυτιά όλων όσων είχαν/έχουν ψευδαισθήσεις για το ποιος έφερε τη χώρα εκεί που είναι σήμερα. Ευχαριστούμε για τη δουλειά σου και για τον απλό, μη μεροληπτικό και κατανοητό τρόπο που μας εξηγείς καίρια ζητήματα που η τηλεόραση (αν και όταν) εξηγεί μονομερώς και κατευθυνόμενη από πολιτικά συμφέροντα!
Συγχαρητήρια, αυτή η ανάλυση κάπως και με κάποιο τροπ πρέπει να μπει στον πολιτικό διάλογο αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι πολιτικοί ‘’δεν θέλουν να αγγιξουν’’ την σπατάλη και έλλειψη στοχευμένης οικονομικής πολιτικής ’’
Πολύ επιμορφωτικό βίντεο όπως και τα υπόλοιπα, χαίρομαι που υπάρχει ένα κανάλι αφοσιωμένο σε έναν χρήσιμο κλάδο στην Ελλάδα και διδάσκει εντός των γλωσσικών συνόρων μας!!!
Ευχαριστούμε για τις τόσο κατατοπιστικές κ εύληπτες αναλύσεις σας, σε κάθε βίντεο! Μας βοηθούν πάντα. Όπως κ πάντα όμως αναρωτιέμαι πως θα ήταν, αν ήταν εφικτό, να μπαίναμε στην ένωση, αλλά να κρατούσαμε το εθνικό νόμισμα, χωρίς την κατασπατάληση!
Γεια σου Κοσμά. Ουαί τοις παραμένουσιν εν Ελλάδι, αν επιστρέφαμε στη Δραχμή! Από την επόμενη ημέρα, στο βενζινάδικο, στο φαρμακείο, στην Τράπεζα, θα καταλαβαίναμε αμέσως τη διαφορά. Αντιγράφω παρακάτω τα επιτόκια από ένα excel στο οποίο παρακολουθούσα κάποιους επενδυτικούς λογαριασμούς στα παιδιά μου. Τα παρακάτω επιτόκια ήταν τα επιτόκια των Ομολόγων πλέον περιθωρίου 1 έως 1,5%. ΕΤΟΣ Επιτόκιο 1988 15,5 1989 18,5 1990 18,5 1991 18,5 1992 24 1993 24 1994 20,25 1995 17,5 1996 14,2 1997 11,2 1998 10 1999 10,3 2000 8 2001 2,6 2002 2,32 2003 2,6 2004 2,32 2005 2,13 Συνέχισε γιατί μας κάνεις περήφανους όχι μόνο ως Έλληνες αλλά και ως Αγρινιώτες!
Έχω ακούσει τέσσερα βίντεο και νιώθω ότι έχω ανοίξει ένα βιβλίο, με χιλιάδες ερωτήσεις που θα είχα, με έτοιμες απαντήσεις φυσικά. Πραγματικά υπόκλιση 🧘
Εξαιρετικό βίντεο, αν μπορείς κάνε ένα βίντεο για την βρετανία και το BREXIT, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι αυτό ήταν καταστροφή για την οικονομία της βρετανίας, αλλά θα εκτιμούσα και την δική σου ανάλυση :)
Γενικά ,το Η.Β δεν ήταν εξαρτημένο πλήρως από την Ευρώπη ,ήταν για εμπορικούς λόγους. Όποτε ναι θα έχει ενδιαφέρων ένα τέτοιο βίντεο με λιγότερη ανάλυση .
@@GeorgeMaragozis Από δίκη μου εκτίμηση, με σωστές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων να βρουν νέες χώρες για εξαγωγές,μπορεί να πάει καλά μεταγενέστερα .Έχω μείνει στο 2021 που πέταγαν ψάρια στο δρόμο οι έμποροι.Μετα δεν το παρακολούθησα το Η.Β ,τώρα με πληθώρισμο δεν ξρ πως τα πάτε.Ειχατε και πολιτική αστάθεια ,διάφορες στη νομισματική πολιτική και τα λοιπά .Λογικά δεν είναι η καλύτερη συγκυρία.
υπάρχει πλούσιο αγγλόφωνο περιεχόμενο στο θέμα. νομίζω τα ελληνικά ζητήματα είναι που ειδικά τα τελευταία χρόνια πάσχουν από αντικειμενική κάλυψη, οπότε ας μείνει το Greekonomics... Greek :D
φιλε,ευτυχως που υπαρχεις και κανεις τον κοπο να δημιουργεις τα βιντεο.Να εισαι καλα και να συνεχιζεις την δουλεια,γιατι αν περιμενουμε απο τους ΄'επισημους' ενημερωτες χαθηκαμε......
Απίστευτο βίντεο. Σε 27 λεπτά έριξε φως με απλά λόγια σε ένα ζήτημα που δημιούργησε πόλωση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Ότι δεν είπαν για χρόνια τόσοι και τόσοι δημοσιογράφοι και οικονομικοί αναλυτές μιλώντας ατελείωτες ώρες σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, τα είπες εσύ μέσα σε μισή ώρα. You have my respect 🙏
Χίλια μπράβο Κοσμά για το βίντεο. Δυστυχώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν ψύχραιμες φωνές που να εξηγήσουν με τόσο απλά λόγια αυτά τα πράγματα. Ελπίζω οι πολίτες σιγά σιγά να αρχίσουν να παρακολουθούν περισσότερο εκπομπές σαν το Greekonomics παρά δελτία ειδήσεων, ώστε όταν έρχεται η ώρα της ψήφου να γίνεται με γνώση και όχι με συναίσθημα.👍
Το πρόβλημα λοιπόν είναι ηθικής και λογικής φύσεως. Όταν π.χ. ο Γερμανός βιομήχανος πουλάει σε όλο τον κόσμο τα προϊόντα του, με τιμές ανελαστικές, είτε επειδή είναι τα καλύτερα είτε επειδή έχει άλλους τρόπους (βλ. τα γνωστά σκάνδαλα Volkswagen, siemens, και υπέθεσε πολλαπλά άγνωστα) αλλά ο Γερμανός πολιτικός νομοθετεί ταυτοχρόνως διευκόλυνση εισαγωγών προϊόντων από τρίτες χώρες (λεμόνια, χυμό πορτοκάλι από Αργεντινή, πατάτες από Αίγυπτο, βαμβάκι από Τουρκμενιστάν, φυσικό αέριο από Ρωσία, κοκ) αδιαφορώντας εάν χώρες της ΕΕ τα παράγουν ήδη, άρα υποτιμώντας τα, τότε δεν υπάρχει Ενωμένη Ευρώπη, αλλά απλώς μένουμε στο ίδιο κτήριο, αλλά με άλλη ιδιότητα. Άλλοι σαν κρατούμενοι, άλλοι σαν φύλακες και κάποιοι άλλοι σαν τους τυχερούς του ρετιρέ. Βάλε τώρα και στην συνταγή την νομοθέτηση κανόνων από την ΕΕ, που συνεπάγονται υποχρέωση εκτέλεσης από όλες τις χώρες, με συνέπεια να καταρρέουν υπό το οικονομικό βάρος της εκτέλεσης οι μικρότερες χώρες που δεν έχουν την ικανότητα να ακολουθούν λόγω μεγέθους ή λόγω του ότι οι κοινωνίες τους δεν το είχαν ποτέ αληθινή ανάγκη, και ίσως καταλαβαίνει κανείς το παράλογο και το ανήθικο.
Μπράβο για την δουλειά που κάνετε σε ένα κανάλι που πραγματικά χρειαζόταν στην Ελλάδα, μιας και αναλύει σχετικά δυσνόητα για τους περισσότερους θέματα με 2 λέξεις ... ΑΠΛΑ και ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ.
Θα ήταν άξιο αναφοράς μια ανάλυση για το εάν πέτυχε τελικά το ενιαίο νόμισμα σε όλη την Ευρώπη . Και αναρωτιέμαι πάντα στη βάση που τελικά το εφάρμοσαν αυτές!Συγχαρητήρια για την ανάλυση!
Νόμισμα φτωχοποιισης και να πετύχει θέλει και ιδιαίτερή ανάλυση που πάντα στην συναλλαγή είναι πολλά για αυτόν που πληρώνει και λίγα για αυτόν που τά παίρνει σέ οποιαδήποτε συναλλαγή
Hello! We are a group of economics students which their endterm project is a visualization of the Greek Crisis. A Greek perspective to the Crisis means a lot to us now and we were able to watch your last videos without problem (By opening subtitles, auto translate to English) that helped a lot. But not the "real one" for us: Greek Crisis. Therefore, for the love of God, please apply subtitles to your Greek Crisis video asap!!!
Συγχαρητήρια, 25:17 εδώ εξηγείται γιατί γνωστό πρόσωπο έκανε εκείνα τα χρόνια επίκληση στο συναίσθημα "για την δραχμούλα" και αργότερα αποδείχθηκε ότι είχε 10 Ελλάδες σε περιουσία στο εξωτερικό
Και δούλεψε στο εξωτερικό σε εταιρία που παίρνει εργολαβίες για "μαύρα" για λογαριασμό της Περιοχής πέντε συν ένα.. Το λένε και Π ρ 0 τ ζ ε κ τ - Μπλ.. Μπ.. Μεγάλη λέρα.... (Π.χ. εκείνο το παιχνιδάκι που βαζατε στο PC.. τιποτα δεν ειναι οτι φαινετε 🤔) ενω πριν τα capital controls πηγσινοερχωταν στο Σίτι και μίλαγε με αυτούς ΑΠΟ ΕΚΕΙ που προωθούν εδώ τον Κσσιδιάρ.. και τώρα σκέφτωνται και να μας "φέρουν" το Παύλο. Λέρεεεεεεεες!!!!! (Βασικος συνδεσμος της κρυφης συνεργασιας ΝΔ - Σ¥ριζα) Το "¥" δεν ειναι τυχαιο. Βρειτε στο Google Images τους "πυλωνες της ΔεΗ" σε γνωστη νοτιδυτικη Πολιτεία των Η Π Α (με το ιδιο σκριβως διχαλωτο σχημα) που ξεκινουν μεσα απο περιοχες "της περιοχης" που ανεφερα πιο πανω.. Η αληθινή "Πράσινη" (ντεμέκ) ανάπτυξη που σας ετοιμάζουν, και περισοτερη σχεση εχει με στρατ. "προγραμματα" που ετρεχαν εδω το 70 και το 80 οι "σύμμαχοι', κι αποφάσισαν να ξανατρέξουν.. γι αυτο φ3ρνουν εδω ολους τους σκυλοπνιχτες (με τα προεδρικα ονοματα/εχουν διαφορες απο τα υπολοιπα..) με τους 5.000 ναυτες το καθένα.. Παιζωνται πολλα στις πλατες (με αθωες προφασεις για αποπροσανατολισμο) σας που δε καταλαβαινετε.
Καρατζαπαιρνεις, (ποιός τον αποκάλεσε αυτόν έτσι και γιατί? Πότε?). "Βασικος" στη Στοα. Πηγαινοερχωταν Ουκρανια με το τελος της Σοβ.Ενωσης. Ο εξ απορρητων του "Τέως". "Συμβουλος" της Αγγλ.Πρεσβειας, μη πω τιποτα αλλο. ΝΑΟΜΑ/ΜΑΤΙ - 007. Ξέρει αυτός.. "Εμπαίδευσε τη βασικη τετράδα (μαζί μ αυτόν που αναφέρεις) Εχει κι αναπληρωματικους, στα μετωπισθεν. Βιντεομπλόγκερ. Ολοι ατο payroll της Αγγ.Πρεσβείας
Πρέπει να το έχω γράψει σε 2-3 σου βίντεο σε σχόλια...εναν τέτοιο καθηγητή να βγει και να μας μιλήσει με αυτό τον πολύ απλό και επεξηγηματικό τρόπο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στα καλύτερα ελληνικά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ πανεπιστήμια δεν είχαμε...ΈΝΑΝ...ειναι πολύ εύκολο να αντιληφθείς μέσα από την οικονομία μας, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας καθρέφτης του λαού μας, ότι αυτά που πάθαμε και θα πάθουμε στο μέλλον είναι αυτά ακριβώς που αξίζουμε
Η τοποθέτησή σας σε αυτό το βίντεο αντικατοπτρίζει την απάντηση σε αυτό ακριβώς το ερώτημα για κάθε πολίτη της ευρωπαΐκής ένωσης και δη της ευρωζώνης. Λύνει όλες τις απορίες με απόλυτη επάρκεια. Προσωπικά με βοήθησε σημαντικά. Κάνατε μια πολύ ωραία δουλειά.
Παρακολουθώ το κανάλι από την αρχή του. Σε ευχαριστούμε Κοσμά για ένα ακόμα ωραίο βίντεο. Το μόνο σχόλιο μου είναι το εξής. Πριν δει κανείς αυτό βίντεο, υποχρεωτικά πρέπει να δει τα προηγούμενα βίντεο. Η γνώση είναι μια αλυσίδα. Τώρα μπορώ να δω καθαρά, ότι οι λέξεις χρήμα και νόμισμα είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Το συμπέρασμα από το βίντεο είναι εύκολο, αν δεν έχεις εμπιστοσύνη σε ένα κράτος με ευρώ, σε ένα κράτος με δραχμή θα τον πιεις ακόμα πιο άσχημα. Η ανάληψη της ατομικής ευθύνης παραμείνει σαν πρόβλημα , ανεξάρτητα του νομίσματος.
Εννοείται πρώτα like και μετά play. Εξαιρετικό βίντεο για ακόμη μία φορά. Θα ήταν πολύ χρήσιμο κάποτε να κάνετε και ένα βίντεο για την τουρκική οικονομία. Ακούγεται εδώ και χρόνια απο τα ΜΜΕ ότι πτωχεύει.
το δέντρο το οποίο θα προσέφερε σκιά στις επόμενες γενιές δεν άνθησε ποτέ. κάποιος, μάλιστα, θα έλεγε πως δεν φυτεύτηκε καν. ίσως όμως να μην είναι και τόσο αργά.
@@freedomgoddess Φυσικά και δεν είναι αργά! Απλώς αυτοί που είναι μικρότεροι των 40 ετων σήμερα θα πληρώσουν 5 φορές ακριβότερο το κόστος των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής συνέπειας που απέφυγαν να πληρώσουν οι προηγούμενες γενιές που by the way κατάφεραν και να αφήσουν τις νεότερες γενιές όσο αμόρφωτες κι απληροφόρητες χρειαζόταν για να την σκαπουλάρουν χωρίς κανένα πρόβλημα! Ποτέ δεν είναι αργά για να βρεις το δρόμο σου, αλλα συνήθως είναι πάντα πολύ αργά για να τιμωρηθεί αυτός που φταίει :)
Πολύ ωραία διάλεξη. Έχω όμως την αίσθηση ότι και το ευρώ και την δραχμή τα είδατε υπό το πρίσμα του πληθωρισμού που τον θεωρείται νομισματικό φαινόμενο. Αλλά αν δεχτούμε ότι ο πληθωρισμός προέρχεται όχι από την ζήτηση αλλά από την προσφορά τότε ίσως η δραχμή θα ήταν σωτηρια για την χώρα. Ένα δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τα ελλείμματα.Απο το 2005/2007 η σχέση χρέους/ ΑΕΠ έβαινε μειούμενη. Ήρθε η τραπεζική κρίση του 2008 που έριξε τα χρέη των τραπεζών στους Λαούς. Τέλος δεν αναφερθήκατε στο μέλλον της χώρας μέσα στο ευρώ. Τα λέμε.
Εξαιρετική δουλειά! Επιτέλους κάποιος που δεν προσπαθεί να σε πείσει, Σου αναφέρει τα γεγονότα εμπεριστατωμένα και σε αφήνει να βγάλεις τα συμπερασματά σου.
Συμπυκνωμένη γνώση σε 27 λεπτά! Χαίρομαι που σε ανακάλυψα αγαπητέ κ. Μαρινάκη. Ελπίζω ποτέ να μην σε πείσει κάποιο κόμμα να ακολουθήσεις πολιτική καριέρα. Θυμάμαι πως άκουγα συνεντεύξεις του Γιάνη Βαρουφάκη 10-12 χρόνια πριν κι έλεγα να ένας οικονομολόγος που θα ήθελα στην κυβέρνηση. Κι έτσι την πάτησα...
Αδερφε φαντασου μεχρι τα 19 μου δεν ειχα ιδεα για πολιτικη, οικονομικα, τιποτα. μη βιαστεις να παρεις καποια πλευρα. παντα να ακους ΟΛΟΥΣ τι εχουν να πουν και με τα χρονια θα εχεις αποψη. μην ακους παντα τι σου λενε οι μεγαλυτεροι. βγαλε συμπερασμα μονος σου. δες τι κανει η καθε κυβερνηση χωρις να ακους θεωριες και τα λογια τους αλλα τις πραξεις τους
Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω φίλε μου αλλά η γενιά σας είναι το τέλος της Ελλάδας μας δυστυχώς. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομία , το ήθος, τα ιδανικά , η θρησκεία και ιστορία είναι το παν και εσείς δεν έχετε τίποτα από αυτά, τι να το κάνεις άμα γίνει η χώρα οικονομική δύναμη αφού δεν θα είναι πλέον Ελλάδα. Μπορεί οι παλιοί όπως λέτε με τις ψήφους τους να κάνανε λάθη αλλά είχαν όλα τα υπόλοιπα και σε μεγάλο βαθμό. Όλο αυτό γίνεται διότι θεός σας είναι το χρήμα, η γενιά σου το έχει προσκυνήσει με οποιοδήποτε και για οποιοδήποτε τρόπο.
Αρα για όλα φαίει το κακό μας το μυαλό είτε στο Ευρώ είτε στη δραχμή είμαστε. Βέβαια για να επιβιώνουμε ακόμη υπάρχει ο Θεός της Ελλάδας ή κάποια κρυφή ικανότητα που ενεργοποιείται όταν φτάσουμε στον πάτο και μας σώζει. Ευκαιρία στον αξιόλογο καθηγητη να την ανακαλύψει και να μας την πει!!
Η μικρογραφία της Ελλάδας είναι ο ΟΤΕ από το 1980 ως σήμερα. Για όσους το έζησαν, καταλαβαίνουν πλήρως τι εννοώ. Μια διαλυμένη, προβληματική επιχείρηση για να βάζουμε τους δικούς μας να κάθονται. Τους πλήρωσαν εθελουσια να φύγουν και πήραν πιτσιρίκια με όρεξη για δουλειά (εποχή όταν έμπαιναν τα πρώτα adsl). Αναβαθμίστηκε το μαγαζί, έγινε σοβαρό, πουλήθηκε στους ξένους οι οποίοι και παίρνουν τα χρηματακια τους ως μεγαλομετοχος. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και στο χώμα μας. Στο real estate, στις θάλασσες με τις γεωτρήσεις κλπ. Όταν είσαι ανίκανος να φροντίσεις το σπίτι σου και τη γυναίκα σου, έρχεται ο δίπλα και την φροντίζει κι εσύ κοιτάς και συμμετέχεις κάποιες λίγες φορές.
Ότι νόμισμα και να έχει η Ελλάδα, δεν μου λέει τίποτα αν δεν το έχω στη "τσέπη" μου. Η Δραχμή ήταν κάπως και το Ευρώ κάπως αλλιώς αλλά εγώ επειδή έχω και κάποια ηλικία ξέρω ότι από το 2010 και μετά τα εισοδήματα μου μειώθηκαν, η αγοραστική μου δύναμη μειώθηκε, και τώρα πια είμαι ένας φτωχός μεσήλικας παρόλο που δεν κατασπατάλησα ποτέ τα χρήματα που είχα, ούτε στα σκυλάδικα τα έφαγα, ούτε τα ξόδεψα σε σκάφη και σε βίλες και λούσα και οτιδήποτε άλλο και δεν έχω πάρει και κανένα δάνειο για να χρωστάω. Απλά ότι και να κάνω τα χρήματα δεν μου φτάνουν ποτέ. Και αυτό το λέμε πρόοδο; Ανάπτυξη; Ποιότητα ζωής; Τι;;
Είναι ίσως πιθανό η εργασία που επιλέξατε να μην ήταν η κατάλληλη; Η ζωή δεν είναι μονοκόματη πλέον και πρέπει να προσαρμοζόμαστε διαρκώς στο εργασιακό περιβάλλον. Τα σύνορα δεν είναι η Ελλάδα πλέον και πολλοί μας δεν το αντιλαμβανόμαστε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Φιλικά και με διάθεση γόνιμου διαλόγου.
@@bite-my-shinny-metal-ass Με άλλα λόγια μου λέτε να αλλάξω εργασία και να μεταναστεύσω. Και ποιος θα μείνει εδώ σε αυτή την χώρα άμα όλοι κάνουμε το ίδιο ακριβώς πράγμα. Αλλάξουμε τύπο εργασίας για να προσαρμοστούμε και καλά τώρα στις σύγχρονες απαιτήσεις και σηκωθούμε να φύγουμε για να πάμε ως μετανάστες και ως εκ τούτου ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες σε κάποια άλλη χώρα για να εργαστούμε εκεί, μπας και δούμε χαρά στην τσέπη μας;
Απολύτως καμία σχέση ή δραχμή με το νόμισμα φτωχοποιισης το μόνο ξευτιλιστηκο κοινό που έχουν είναι η στημένη εμφάνιση δηλαδή η 340 δραχμές το ένα ευρώ δηλαδή να μοιάζει με την μια δραχμή μια φρίκη.πραγματικο νόμισμα είναι το δολάριο Αμερικής και χάρτινο όχι να κρατάς το ένα ευρώ και να ντρέπεσαι που το κρατάς χάρτινο που το δίνεις και περιμένεις ρέστα.πηγε κανένας να πληρώσει με δολάριο το κερί στην εκκλησία ευρώ φτωχοποιιση
Αγαπητέ φίλε. Και εγώ μεσήλικας είμαι στα 55. Μεταναστευσα με την οικογένειά στα 50 μου. Η χώρα πηγενε για φούντο και φουλ ταχύτητα. Και χρεωκοπισε. Όταν λοιπόν η χώρα χρεοκοπεί πέφτει το επίπεδο διαβίωσης του 98;% του πληθυσμού της. Την πληρώνουν και θύτες και θύματα. Το δικό μου θέμα είναι ότι πόλοι το ρίχνουν στο ευρώ και όχι στην κακό διαχείριση και στο πάρτι που γίνονταν. Και το πάρτι αφορούσε και τους πάνω και τους κάτω. Πριν 2 χρόνια είχαμε ένα reunión party και πόλλοι γκρίνιαζαν για την φτωχοποιση και την πτώση της του επιπέδου της της ζωής τους. Και τοτε γίνομαι κακός και τους λέω, απο τους 25 που είμαστε εδώ στο, party συμμαθητές οι 8 είναι είδη συνταξιούχοι. Πόσο λογικό είναι να έχει βγει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό από εμάς στην σύνταξη. Πόσο διατηρισιμο είναι αυτό; σε ποια άλλη χώρα υπάρχουν αυτά τα ποσοστά; πως διάολο κάποιος βγήκε σύνταξη πριν τα 50; γιατί εγώ θα πρέπει να πάω στα 67; γιατι μετά από τόσες περικοπές συντάξεων δίνουμε τα περισσότερα στη Ευρώπη για συντάξεις, 19% του ΑΕΠ . Η χώρα σταματούσε να παράγει εδώ και πολλά χρόνια και ζούσε με δανικά τόσο απλά. Και δραχμή και ευρώ και δηνάριο ότι και να έχεις εάν δεν παράγεις δεν έχεις μέλλον περρισι κάναμε ρεκόρ εξαγωγων όλων των εποχών 70 δις. Το Ισραήλ με λιγότερο πληθυσμού είχε 160.. Τι να λέμε τώρα. Το επίπεδο ζωής που είχαμε πριν το 2010 ήταν πλασματικό δεν αντιστοιχουσε στο παραγομενο εθνικό προϊόν για αυτό είχαμε 140;% του ΑΕΠ χρέος. Ειμασταν στο 20 πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη με μηδέν παραγωγή, το μόνο που πάραγαγαμε ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.
Με κάθε βίντεο σου μαθαίνουμε όλο και περισσότερο πόσο σάπιους πολιτικούς αλλά και πολίτες έχουμε. Όχι ότι δεν το ξέρουμε, εσυ όμως μας το επιβεβαιώνεις συνεχώς και σε ευχαριστούμε γι αυτό. Θα μπορούσες να κανεις ενα βιντεο με τα δεδομένα που έχουμε για το προς τα που οδεύει αυτή η χωρα ή πιστεύεις πως θα ήταν πολύ μακάβριο;;
Θες και βιντεο να το εμπεδωσεις? Στο ΔΙΑΟΛΟ παμε. Θα μας χρεωκοπισει (δις) και θα μας παει σε πολεμο. Το σχεδιο διεδωθη απο το 2018 (πολλοι ΝεοΔημοκρ. *ψηφισαν με αυτα κατα νου* ενω δεν τα λενε..) απλα "δεν τους βγηκε τη πρωτη τετραετια" οπως το υπολογιζαν. Τωρα θελουν και δευτερη για να μας αποτελειωσουν, αλλα πολλοι τους εχουν παρει χαμπαρι.. (Φυσικα κι ο Συριζα μυστικα "συνεργαζεται". ΕΚΕΙ ακριβως, οι Κουλη-κοί.. βασιζουν ΟΛΗ τους την αλαζονεία..) (Θα γίνει του Κουτρουλη ο γάμος 😄)
Καλησπέρα δάσκαλε, πολύ δομημένο το βίντεο. συγχαρητήρια. Το TL;DR συμπέρασμα είναι οτι είναι ένα τεχνικά περίπλοκο θέμα και δεν εχει σαφή απάντηση. Μια πιο ουσιαστική ίσως ερώτηση είναι ποιον συμφέρει περισσότερο να είμαστε στο ευρώ: εμάς ή την Γερμανία? Νομίζω ότι εκεί έγκειται το θέμα, δηλαδή στην ιδέα της εκμετάλλευσης. Όταν κανεις νοιώθει εκμεταλλευόμενος θέλει να φύγει. Είναι οι Γερμανοί άγιοι και θέλουν να μας μοιράσουν λεφτά και εμεις δεν καταλαβαίνουμε ή μηπως είναι και εκει ένα τεχνικά περίπλο θέμα χωρίς σαφή απάντηση?
Μια διαφωνία έχω μόνο. Το 2 χρησιμοποιείται ως βασικό επιχείρημα υπέρ της δραχμής από το Επαμ του Καζάκη σταθερά από το 2011 περίπου. Κατά τα λοιπά, εξαιρετικό βίντεο.
@Greekonomics Κάνετε καταπληκτική δουλειά! Με αφορμή αυτό το βίντεο, θα είχε ενδιαφέρον να προσκαλέσετε τον κ. Βαρουφάκη σε μια αντίστοιχη δημόσια συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αναφέρετε, ως οικονομολόγος σε οικονομολόγο. Ακόμα και μέσω skype. Θα είχε τρομερό ενδιαφέρον για όλους πιστεύω και θα αύξανε την απήχηση του καναλιού σας.
Ένα μεγάλο μπράβο. Και μόνο ο χρόνος και το χρήμα που αφιερώνεις για να μας κάνεις καλύτερα σκεπτόμενους, με κάνει να σε εκτιμώ βαθύτατα. ΥΓ. Μήπως να κάνεις ένα βίντεο με προτάσεις για την ελληνική οικονομία, μπας και μπει στη συνείδηση του κόσμου σιγά σιγά; Δεν έχουμε μάθει να "ενοχλούμε" τον βουλευτή μας για θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά αν κάτι γίνει κοινώς αποδεκτό ή απαιτητό, όλο και κάποια κεφάλια θα σκύψουν στο πρόβλημα.
Ωραίες οι θεωρίες αλλά στην πράξη αυτό που έζησα 60 χρόνια που ζω σε αυτή τη χώρα, είναι πως στην δραχμή τα χωράφια στο χωριό μου ήταν γεμάτα καλλιέργειες ενώ τώρα είναι άδεια....και με την δραχμή οι γονείς μας μας άφησαν ένα δύο ακίνητα που τώρα τα χάνουμε!!!!
Ειναι η ιδια λογικη σαν να λες με την ασπρομαυρη τηλεοραση ειχαμε λεφτα κ χωραφια κ τωρα οχι, δεν φταει αυτο..ποτε δεν εφταιγε, κ αν ουτε αυτο το βιντεο δεν μπορει να το εξηγήσει τοσα χρονια μετα δεν θα το καταλαβουμε ποτε.
Δεν φταίει η δραχμή γι'αυτο. Αλλά η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν θεωρείται αγροτική χώρα για την ΕΕ. Αν μπορούσαν να μας στρεψουν μόνο στον τουρισμό, θα το έκαναν.
Συγχαρητήρια. Το επιχείρημα που τα απαντά όλα είναι ότι το νόμισμα δεν είναι η αιτία της κακοδαιμονίας μας. Αντί λοιπόν να περιμένουμε μαγικές λύσεις (με ένα νόμο και ένα άρθρο) που θα δώσουν αυτόματη λύση στα προβλήματά μας, καλό είναι να δούμε πώς θα φριάξουμε την οικονομία μας ώστε να στηρίζεται σε στέρεα πόδια. Ήταν επίσης σημαντική η επισήμανση, ότι για να δουλέψει η δραχμή, θα έπρεπε οι πολιτικοί (και ο λαός που τους ψηφίζει προσθέτω εγώ) να ακολουθούν στο διηνεκές δημοσιονομική πειθαρχία. Ιδίως δε κατά τις πρώτες φάσεις μετά τη μετάβαση στη δραχμή, θα απαιτούνταν και βαθιά γνώση και ηγετικές ικανότητες που να ενέπνεαν τον λαό. Κάτι που δεν αναφέρθηκε ήταν ότι θα απαιτείτο επίσης κοινωνική ειρήνη. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ήταν ολοφάνερο ότι όσοι υποστήριζαν την δραχμή δεν το έκαναν εκ πεποιηθήσεως ή έχοντας κάποιο σχέδιο (έπρεπε να έρθει ο Σόιμπλε να φτιάξει ένα για εμάς - ως "ανθρωπιστικό σχέδιο" - και να μας το τρίψει στα μούτρα), αλλά την υποστήριζαν ώστε να διαιωνίσουν και να εντείνουν τις λαϊκιστικές πρακτικές, βλέποντας σε αυτή την "εύκολη" λύση (που μάλλον δεν ήταν λύση για την Ελλάδα αλλά αφορούσε την επανεκλογή τους). Επίσης, αν πηγαίναμε τότε στη δραχμή, η κοινωνική ειρήνη θα είχε διαρραγεί, ιδίως δε λόγω της διχαστικής ρητορικής των ίδιων των υποστηριχτών της δραχμής! Και να αποφεύγαμε τον "εμφύλιο", η χώρα δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει καμία κατεύθυνση και δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα (ακόμα και αν υπήρχε) γιατί η ενέργεια θα χανόταν στην τριβή. Ακόμα λοιπόν και αν υποθέσουμε ότι η δραχμή στα χέρια κάποιων ικανών και εμπνευσμένων θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες λύσεις, ωστόσο οι συνθήκες που περιέγραψα έκαναν την επιλογή τότε μονόδρομο. Κάτι που αντιλήφθησαν και οι ίδιοι οι υποστηριχτές της δραχμής τελικά. Μετά από 50 χρόνια τα ξαναλέμε.
Συγχαρητήρια για το άριστο βίντεο! Μία ερώτηση, στο 08:10 , εάν με την υποτίμηση της δραχμής γινόμασταν πιο ανταγωνιστικοί, δεν θα είχαμε και περισσότερους αγοραστές (π.χ. 3 Ιταλούς αντί για 1), με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί ποτέ να ξανά ανέβει η τελική τιμή του προϊόντος;
Δεν εχει σχεση, αφου τον χαλυβα, παλι θα τον επαιρνες απο την γερμανια. Δυστηχως, δεν εχουμε τις υποδομες της Γερμανιας για να τους χορευαμε στο ταψι. Στο μισο να ημασταν σαν την Τουρκια, τωρα θα ηταν διαφορετικα τα πραγματα.
Φυσικά. Το ίδιο θα μπορούσε να επιτευχθεί όμως και με την απλή πτώση της τιμής σε ευρώ. Η διαφορά είναι ότι το πρώτο (νομισματική υποτίμηση) μειώνει τους μισθούς, ενώ το δεύτερο μειώνει τα κέρδη.
Μα αυτός είναι και ο σκοπός του φθηνότερου προϊόντος. Όμως τώρα πρέπει να προσφέρεις 3 προιόντα αντί για 1. Δηλαδή 3 Εργασίες και 3 Πρώτες ύλες. Θα μπορούσε ο ντεποζητάς να φτιάξει μια καλύτερη μονάδα παραγωγής και να εισάγει περισσότερες πρώτες ύλες σε πιο ανταγωνιστικές τιμές, αλλά εδώ νομίζω ότι πάλι οι του χρήματος θα χτυπήσουν πιο γρήγορα αναγκάζοντας σε και σε άλλη υποτίμηση. Για να το ξεπεράσουμε το παραπάνω, θεωρώ ότι απαιτεί σωστή νομισματική πολιτική, κάτι που στην χώρα μας, έχουμε να δούμε εκατονταετίες! Θα ήθελα και εγώ να δω την άποψη του κ.Μαρινάκη.
@@Greekonomics Αυτό όμως είναι καθαρά πολιτικό θέμα καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα κατοχυρώσεις για τους μισθούς(μαύρη εργασία κτλ.). Το πιθανότερο είναι πως με την πτώση των τιμών και στα 2 νομίσματα οι μισθωτοί θα πλήρωναν τον λογαριασμό.
Παιδια αναξαρτητως γνωμών αυτο που συμβαινει σε αυτο το καναλι λεγεται δημοκρατια αυτα τα πραγματα σπανιως ακουγονται ακομα και σε πανεπηστημια και μου κανει εντυπωση που ο δημιουργος τα βγαζει αφιλοκερδως στο διαδικτυο πραγματικα μπραβο αμεροληπτος και αδεκαστος.
Αυτό με το που κοιτάς αριστερά και λες πάμε να δούμε.??? Τι σόι triggering είναι τούτο. κλασσικά κορυφαίο content. Εφάμιλλο μεγάλων καναλιών εξωτερικού. Οι 100.000K είναι λίγοι.
Μακάρι το συγκεκριμένο να γίνει βίντεο εργασίας στο μάθημα Ιστορίας που θα διδάσκονται οι μαθητές το 2035 αναφορικά με το δίλλημα του δημοψηφίσματος του 2015. Συγχαρητήρια!!
στη νεοτερη ιστορια της Ελλαδος 2 φορες ο Ελληνας ειπε ΟΧΙ το 1940 και το 2015 ,ασχετα με το πως αξιοποιηθηκε αυτο. οσο για τους μαθητες του 2035 ισως μαθουν για το πως εγιναν οι νταβαντζιδες της ενεργειας στην χωρα μας ,οπως εμαθε και γενια η δικη μου για το τροπο που εγιναν οι εφοπλιστες μετα το 1940
Το ερώτημα του δημοψήφισματος αφορούσε σε πρόταση η όποια εκείνη τη στιγμή δεν ίσχυε. Κακώς είχε τεθεί σε δημοψήφισμα.Η αποδοχή όμως του ΌΧΙ από πλευράς Κυβέρνησης όμως εκεί πρακτικά θα μας οδηγούσε. Εκτός ευρώ.
@@NEGROPONTE2 Στη πολιτική και την οικονομία η δυνατότητα προβλέψης είναι πολύ μικρή, ακόμα και για τους πλέον εξειδικευμένους. Οπότε καλό είναι να μην είσαι και τόσο σίγουρος. Όπως και να χει, στην ιστορία καταγράφονται γεγονότα όχι ερμηνείες. Τις ερμηνείες τις αφήνουμε για αυτούς που μελετούν την ιστορία.
Είμαι υπέρ του ευρώ, αλλά εαν πιστολιαζαμε το χρέος το 2011 δεν είμαι σίγουρος οτι μετά απο 12 χρόνια θα ειμασταν σε χειρότερη θέση απο οτι σήμερα. Τα πρώτα χρόνια θα ήταν δραματικά, αλλά με σωστές κυβερνήσεις μπορει να υπήρχε ανάπτυξη και ελπίδα. Σήμερα δεν υπάρχει ελπίδα.
«Δώσε μου τον έλεγχο των χρημάτων ενός έθνους και δεν με νοιάζει ποιός φτιάχνει τους νόμους»... έλεγε ο Ρόθτσιλντ τον 18ο αιώνα. Παραδίδεις το νόμισμα σου, παραδίδεις τα κλειδιά της χώρα.
Απλά μας λέει για δίλλημα, αλλά δεν μας λέει ότι το ευρώ είναι ένα χρεόγραφο και όχι νόμισμα που για να το έχεις πρέπει να το δανειστείς, άρα εξ ορισμού χρεοκοπία. Ενώ ένα εθνικό κρατικό νόμισμα και όχι δραχμή το διαχειρίζεσαι εσύ σαν κράτος και η κεντρική σου τράπεζα με μόνο κόστος το χαρτί και το μελάνι.
@@xristianna Είναι φανερό ότι σπρώχνει ευρώ, προσεκτικά όμως, για να τσιμπάνε οι αφελείς. Θα ήθελα πάντως να παρακολουθήσω μια κουβέντα Μαρινάκη- Καζάκη για το θέμα του νομίσματος. Νομίζω ότι ο Καζάκης θα τον έβγαζε πολύ νωρίς νοκ- άουτ.
@@Parageopolitix Δεν χρειάζεται να τον βγάλει νοκ άουτ, απλά να παραθέσει τη γνώση του ως οικονομολόγος που έχει ως προτεραιότητα την εθνική οικονομία και όχι τα χαρτοφυλάκια τραπεζών. Απλά...
Η ανάλυση προφανώς και ειναι σωστή. Το πραγματικό θέμα, όμως, είναι πολιτικό. Είτε στην δραχμή είτε στο ευρώ θα μπορούσε να υπάρξει ευημερία. Η πολιτική βούληση, οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν έχουν δυστυχώς άλλη άποψη. Για την Ελλάδα είναι μια μόνιμη χρεοκοπία μέσα στο ευρώ. Συνεπώς το ερώτημα δεν είναι ευρώ ή δραχμή σε απομόνωση αλλά με τί πολιτικές συνοδεύονται.
@@Greekonomics Δεκτή η συγγνώμη σας, όμως δεν διορθώσατε κάτι. Παραμένει ο χάρτης και μια συγγνώμη δεν τον διορθώνει. Παρακαλώ διορθώστε το άμεσα ή κατεβάστε το βίντεο.
Ερωτήσεις: 1) Πως γίνεται να είναι καλύτερα με ευρώ και η Ελληνική βιομηχανία άνθισε επί δραχμής? 2) Διαγραφή χρέους μονομερώς θα μπορούσες να μας πεις τη γνώμη σου? Γιατί δεν το ανέλυσες? Αυτό ήθελα να ακούσω η αλήθεια είναι... Ευχαριστώ πολύ!
1) Η Ελληνική βιομηχανία, βασίζονταν στα χαμηλά μεροκάματα και και στους δασμούς στα εισαγόμενα. Αυτό απέτρεψε την βιομηχανία να βελτιωθεί και να γίνει ανταγωνιστική. Όσο βελτιώνονταν η οικονομική κατάσταση του μέσου πολίτη, θα προτιμούσε τα εισαγόμενα και ακριβότερα προϊόντα παρά τα φθηνότερα Ελληνικά. Δεν είναι θέμα ευρώ ή δραχμής 2) Μπορεί να κάναμε διαγραφή χρέους μονομερώς, αλλά θα συνεχίζαμε να έχουμε ελλείματα και κανέναν πρόθυμο να μας δανείσει. Αυτό σημαίνει απότομες περικοπές στα πάντα.
Βλέποντας τα βίντεο , τις θεάσεις και το πόσος κόσμος σκέφτεται λογικά αναρωτιέμαι αν τελικά υπάρχει ελπίδα στην χώρα μας.
Με λιγα λογια, δεν υπηρξε ποτε αυτο το διλημμα
Το ζητημα εχει να κανει με την οικονομικη διαχειριση στην χωρα μας,λανθασμενες επιλογες,υπερδανεισμος αλλα και ασκοπη σπαταλη η οποια μας οδηγισε στην χρεωκοπια την οποια την πληρωνουμε σημερα και θα συνεχισουμε να την πληρωνουμε για πολλα χρονια ακομα.
Κάθε φορά, μαθαίνω τόσα πράγματα που μέχρι τώρα μου ήταν τελείως ακαταλαβίστικα. Εξαιρετική δουλειά!
Μαθαίνω πολλά και από τους δύο σας. Χαίρομαι που το μάθημα δεν σταμάτησε στο σχολείο.
Αν θέλεις πραγματικά να μάθεις κάτι παραπάνω για το νόμισμα, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να ακούσεις και τις αναλύσεις του Δημήτρη Καζάκη στο κανάλι του ΕΠΑΜ. Και πίστεψε με εκεί θα ακούσεις πραγματικά καινούργια πράγματα με παραδείγματα και τεκμηρίωση, όχι μόνο θεωρίες.
Ευχαριστώ πολύ! Ανταποδίδω.
@@Greekonomics Η Ελλάδα εχει λεηλατηθεί παραμένοντας εντός της Ευρωζώνης, ενώ ο στόχος των δανειστών είναι τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και των Ελλήνων, αφού έχουν εξαντληθεί τα εισοδήματά τους.
ΚΟΣΜΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 400 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΕΣΟΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΤΡΙΣ ???
"Η μετενσάρκωση του γερμανικού μάρκου ήταν" ... εξαιρετικό!
κύριε καθηγητά εκτιμώ ότι ήταν το καλύτερό σας βίντεο εδώ και πολύ καιρό. Για μια ακόμη φορά κάνατε ένα πολύπλοκο οικονομικό ζήτημα αρκετά απλό. Ευχαριστούμε.
Ότι σκόρπιες σκέψεις είχα τα τελευταία 30 χρόνια στο μυαλό μου βλέπω σήμερα να γίνονται βίντεο από έναν εξαιρετικό επιστήμονα της οικονομίας ευχαριστώ κ. Μαρινάκη..
Κι εγω ειχα πει απο το 19 οτι ο Κουλης θα μας χρεωκοπισει και θα μας παει σε πολεμο αλλα δεν το εκανα και βιντεο. Τελικα κι εγω ειχα δικιο.
Μπραβο κυριε μαρινακη ομως στη πατριδα μας εχουμε πολυ αριστεριλα και κατσαπλιαδισμο
προβληματισου παραπανω διοτι η κατασταση ειναι οικτρη
Η μετονομασία του χρέους των ιδιωτικών τραπεζών σε δημόσιο χρέος και η μεταβίβασή του στους προϋπολογισμούς του κράτους, αποτελεί μία από της πιο μελανές σελίδες της χρηματοπιστωτικής ιστορίας της Ελλάδος. Ο λόγος, αυτοί που διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα οικονομικά εγκλήματα αντί να λογοδοτήσουν, χωρίς αισχύνη, απαίτησαν με την αχρεία σύμπραξη της πολιτικής ηγεσίας να πληρωθεί ο λογαριασμός από τους πολίτες, με περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικής πρόνοιας και αυξήσεις πάσης φύσεως φόρων.
Όλη αυτή η συμφορά της ελληνικής κοινωνίας θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη αυτών που τη βιώνουν και για τους νεωτέρους που θα τη διδαχθούν, γίνεται για να παραμείνει η χώρα μας στον τοκογλυφικό μηχανισμό του ευρώ και να διασωθούν οι ξένης ιδιοκτησίας τράπεζες εις βάρος του ελληνικού λαού.
ΚΟΣΜΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 400 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΕΣΟΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΤΡΙΣ ???
Θεωρώ ότι η τελευταία σας φράση που είπατε ότι δεν φταίει το ποιο νόμισμα θα επιλέξουμε αλλά η κατασπατάηση χρήματος που κάνουμε είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Ευχαριστούμε για την γνώση που μας προσφέρετε κ.Μαρινάκη.
Η οποία κατασπαταλιση έγινε επειδή είχαμε χαμηλά επιτόκια λόγω ευρώ. Εάν ήμασταν στην δραχμή ποτέ δεν θα είχαμε φτάσει σε τέτοιο χαλί γιατί δεν γινόταν.
Αυτή η τελευταία φράση δείχνει ακριβώς, ότι ο άνθρωπος αυτός, είναι ή εντελώς άσχετος με το αντικείμενο, ή αναλύει το θέμα υποκειμενικά και κατευθυνόμενα.
@@MrVaskon το δεύτερο ισχύει, τα ίδια έλεγε και γα τα μνημόνια ο γελοίος. Θα τον δούμε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ σύντομα...
@@Ferariiman τριχες, τα μεγαλα επιτοκια στην Ελλαδα ευνοουσαν μονο τους καταθετες. Οι υπολοιποι σταδιακα φτωχυναν χρονο με το χρονο Γενικα δεν παιζει ρολο τι νομισμα εχεις αλλα τι προυπολογισμους κανεις Ελλεματικους; Πλεονασματικους; η Ισοσκελισμενους; Παραδειγμα η χουντα, ειχε τρελες οικονομικες επιτυχιες χωρις δανεισμο, μονο με την δραχμη ,διοτι δημιουργουσε ισοσκελημενους προυπολογισμουςΔηλαδη ενα σταθερο οικονομικο περιβαλον.
@@Ferariiman Ναι, δεν θα φτάναμε σε τέτοιο χάλι λόγω της "εσωτερικής υποτίμησης" αλλά θα φτάναμε λόγω του πληθωρισμού και της υποτίμησης που θα γινόταν από μόνη της λόγω της παγκοσμιοποίησης και των πιέσεων που θα δεχόταν η οικονομία και το νόμισμα λόγω των δομικών προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας.
Καταπληκτική δουλειά. Πόσο κρίμα (για νέους σπουδαστές) είναι που άνθρωποι σαν και εσένα βρήκαν τον δρόμο τους μακριά από αυτή την χώρα. Σε ευχαριστώ όπως και να έχει για όλα τα βίντεο σου, είναι χρυσός.
Ευχαριστώ φίλε Μάνο!
Ολα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει ότι είμαστε στο ευρώ και στο ευρώ θα την παλέψουμε. Τώρα που πάμε στις εκλογές εσύ ξεκινάς επιστημονική προβοκάτσια προσπαθώντας να θυμίσεις παλιές καταστάσεις. Και το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τα ορυκτά συν τον τουρισμό και την ναυτιλία , τότε θα μπορούσε να σταθεί η δραχμή απέναντι στο ευρώ όπως κάνει η Σουηδία και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη που δεν έχουν νόμισμα ευρώ;
@@ΕλένηΜαμώλη όπως είπε αν δεν αναρωτιέσαι ποιος πληρώνει μάλλον εσύ είσαι αυτός και έγινε κατά γράμμα όταν ειμασταν στο ευρώ. Επίσης αν κάποιος θέλει να έρθει για τουρισμό στην Ελλάδα θα έρθει δεν το νοιάζει αν είναι πιο φτηνά ή πιο ακριβά δεν στέκει αυτό
@@Greekonomics 🔴Γεια σου Κοσμά είμαι Ελληνίδα από Ρωσία, μένω στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είμαι φυλελεφθερων αρχών, κατά θρησκείας, υπέρ επιστήμης και καθαρού μυαλου. Είναι ωφελημα στην κοινωνια τα επιμορφωτικά σου βιντεο, σε ευχαριστώ για το έργο σού! Πες μας αν γνωρίζεις, (αυτό δεν το άκουσα πουθενα, απλά υποψιάζομαι από το παρατήρητικο και σκεπτικιστικο μυαλό μου) αν ήθελε να "αγοράσει" την Ελλάδα ο Πουτιν τότε από τον Τσιπρα, εξού και τα ταξίδια τότε, του Τσίπρα στην Μόσχα, και το δάνειο που δήθεν θα έδινε ο Πουτιν στην Ελλάδα αντί για ΔΝΤ. εξού με την ψυχή στο στόμα, σωθικαμε από το να βγούμε από την αγαπημένη μας δύση NATO και Ευρώπη, εξού η ανάρμοστη συμπεριφορά για ενα ευρωπαϊο πολιτικο Βαρουφάκη που πουλούσε μαγκιά στην δύση, κατή μου θυμίζει αυτή η συμπεριφορά (βλ Πούτιν). εξού ο αγογός φυσικού αερίου για να μας σκλαβοσει, εξού ο Ιβάν Σαββίδης ενταχθεικε με τα λεφτά του Πούτιν στην Ελλάδα ός ιδιοκτήτης ΠΑΟΚ και καναλιού OPEN για να διαμορφώνει γνώμες Ελλήνων, και να περπατά ο Ιβάν Σαββιδης με πιστόλι στην τσέπη στην ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ σαν να ήταν στην τριτοκοσμική χώρα όπως Ρωσία και χώρες Αφρικής. Εξού και τα φεστιβάλ νεολαίας που διοργανώνει η ΣΥΡΙΖΑ με το όνομα ΣΠΟΥΤΝΙΚ, τιιιιι??? Τι δουλειά έχει ελληνικό κόμμα να ονομάζει τα φεστιβάλ της με ρωσικές λέξεις?? Φησικά και πάει το μυαλό ότι όλα αυτά τα φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτούνται από τον Πούτιν. Όπως ηπε κάποτε ο Καραμανλής ο πρώτος, "Ελλάδα ανήκει στην δύση" Δόξα το σύμπαν, τους λατρεμενους Αμερικάνους, και τη δύση που δεν δωσανε την Ελλάδα μας στα πλοκάμια της ρωσικής μαφιας, και θα είχαμε εδώ δεύτερο Ιράν, με την αποκοπή από πολιτισμό, φτώχεια και ακόλουθα. Συγνώμη για τα ελληνικά μου. Ευχαριστώ για την απάντηση εκ των προτέρων.
@@HELENA____ εισαι σιγουρα απο Ρωσια;
Χρήσιμο και ψύχραιμο βιντεάκι, με τίμια παρουσίαση των εκατέρωθεν επιχειρημάτων. Το ζήτημα στην ουσία του τίθεται με έναν τρόπο απο τις τελευταίες του λεξούλες. Στην πολιτική πάντοτε το θέμα είναι απο ποια πλευρά τοποθετείσαι. Καλή ώρα εγώ, που ανήκω στους ανθρώπους που μεγάλωσαν και διαμορφώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων, δεν τίθεντο ποτέ ως πρόβλημα η μείωση του εισοδήματος. Είμαι και ήμουν πάντοτε συμβιβασμένος με τούτη την προοπτική. "Προοπτική". Ιδού όμως και το πρόβλημα. Η παραμονή στο ευρώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θέτει τα τετελεσμένα της. Ανισομετρία μεταξύ νότου και βορά, παραγωγική και αναπτυξιακή ανισότητα και τα συναφή. Αυτά, δυστυχώς είναι de facto στοιχεία της ύπαρξης εντός της νομισματικής ένωσης, εφόσον δεν ανάγεις την πορεία των επόμενων χρόνων σε μια μεταφυσική μετάλλαξη των πολιτικών συσχετισμών εντός της που θα άρει τα προαναφερθέντα. Παράλληλα (εδώ υπάρχει και μια παράληψη, η οποία όμως ίσως και να μην είναι "παράληψη" υπο την έννοια πως το topic αφορά μόνο το νόμισμα κι άρα όχι τις κατευθύνσεις της ΕΕ), υφίσταται και ένα de facto προς τις δυνατότητες βελτίωσης σε ένα πλαίσιο εφαρμογής της ενιαίας αγροτικής πολιτικής και άλλων συναφών κατευθύνσεων. Υπ' αυτό το πρίσμα λοιπόν καθίσταται σαφές πως το δίλημμα είναι επίκαιρο και ουσιαστικό, καθώς όπως αναφέρεται η δυνατότητα ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής (με όλα τα προβλήματα της) είναι αναγκαία για την χάραξη ανεξάρτητης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής. Εξου και όντως το ζητούμενο είναι τελικά πολιτικό και βουλησιαρχικό. Υφίσταται η θέληση για την εφαρμογή μιας πολιτικής άμβλυνσης των ανισοτήτων και αναλογικού επιμερισμού των υποχρεώσεων, ώστε το λαϊκό εισόδημα να υποστεί τις μειώσεις του μεν, με την προσδοκία της μελλοντικής βελτίωσης δε; Γνώμη μου, το 2015 ήταν ευρύ λαϊκό αίσθημα και αποτυπώθηκε ως τέτοιο. Σήμερα; Έλα ντε....
Eξαιρετική ανάλυση όπως πάντα! Επιστημονική, ακριβής, χωρίς ιδεοληψίες, με αμεσότητα και επί της ουσίας.
Ειδικότερα για το δημόσιο χρέος επί δραχμής, από το 1985 και μετά κυρίως ήταν κατά 80% εσωτερικό σε πραγματικούς όρους και μάλιστα αξιολογείτο με Α2 από την Moody's. Πρακτικά, με διάφορους τρόπους, μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους το κατείχαν Έλληνες πολίτες.
"Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν ήταν πότε το νόμισμα αλλά η κατασπατάληση" βρίσκω τον εαυτό μου να συμφωνεί ακράδαντα με τη συγκεκριμένη φράση. Όσες φορές έχω έρθει σε αντιπαράθεση ευρώ ή δραχμή, πάντα καταλήγω να λέω αυτή ακριβώς τη φράση!
Ευχαριστούμε πολύ για τη μετάδοση γνώσης που μας προσφέρετε!
Δάσκαλε εξαιρετικό βίντεο. «… γιατί εάν δε αναρωτιέσαι, μάλλον τον πληρώνεις εσύ.» Εξαιρετικό comment, που βρίσκει ευρεία εφαρμογή στην καθημερινότητα όλων μας.
Μου θύμισε ένα άλλο ρητο: if you are not paying for the product you are the product , που ειχα ακουσει σε ενα άλλο βιντεο (οχι αυτου του καναλιου) σε σχεση με ολα αυτα τα video games για κινητα κ tablets, οπου σου λενε κατεβασε και παιξτο εντελως δωρεαν, και δεν καταλαβαίνει ο κοσμος οτι εργαστικαν τοσοι για να το φτιαξουν και δεν θελουν αν μην τι αλλο να βγαλουν πισω το κεφαλαιο που ξοδευτηκε για να φτιαχτει το παιχνιδι; Ποσο μαλλον να βγαλουν και κερδος; Αρα μαλλον αν παιζεις δωρεαν τοτε με καποιον τροπο εσυ ή/και τα δεδομενα σου ειναι το προιον.
Η αλλη σκεψη μου ηταν ποσες δεκαετιες τωρα πολιτικοι (ασχετος δεξιας/αριστερας/κομματος κλπ) δεν διατυμπανίζουν για τα περι δωρεαν εκπαιδευσης, δωρεαν ηγειας κλπ....κανεις τους βεβαια δεν λεει οτι δεν ειναι δωρεαν αλλα πληρωνεται απο τους φορους και οταν δεν πληρωνονται οι φοροι και πλεον φοροδιαφευγουν με καθε πιθανο τροπο μεχρι και οι πετρες τοτε ή θα πρεπει αργα η γρηγορα να ιδιωτικοποιηθουν τα παντα, ή να συνεχιζουμε να δανειζόμαστε για να τροφοδοτούμε τα 'δωρεαν' ή με καποιον τροπο πραγματικα να παταχθεί η φοροδιαφυγή ωστε να μην πρεπει να αυξανονται οι φοροι συνεχεια να φωροδιαφευγουν περισσοτεροι και να συνεχιζουμε να ειμαστε στον ιδιο φαυλο κυκλο που ειμαστε εδω και 30+ χρονια. Γιατι εν τελει στον καπιταλισμο τπτ δεν ειναι δωρεαν, καποιος καπου καπως πληρώνει την νυφη, και αν δεν αναρωτιεσαι ποιος (οπως αναφερεται και στο βιντεο αυτο)...τοτε μαλλον αυτος εισαι εσυ.
Σ ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά και τις επιστημονικές γνώσεις που μοιράζεσαι μαζί μας. Αρχίζουν κι εξηγούνται επιτέλους πράγματα και γεγονότα της ελληνικής οικονομίας που ήταν πλήρως συγκεχυμένα για πολύν κόσμο.
Η μεταδοτικότητα είναι το τεράστιο προσόν, των μεγάλων δασκάλων! Συγχαρητήρια!
Τελικά σε κάθε βίντεο αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι πάντα όλα έχουν αν κάνουν με την κακή διαχείριση κάθε ευκαιρίας που μας δόθηκε!
Έλλειψη ηγετών να βγουν και να πάρουν αποφάσεις με το βλέμμα μακριά! Δλδ να πάρουν απόφαση ίσως να μην ξαναβγούν....
Σε κάθε ταξίδι μου στην Ευρώπη για δουλειά καταλαβαίνω πόσο πίσω έχουμε μένει! Δυστυχώς είμαστε καταδικασμένοι!
Πολυ χρήσιμο βίντεο, ακριβής και εύστοχη επιχειρηματολογία, ευχαριστούμε πολυ!
Ξεκίνησα το βίντεο πιστεύοντας και ευλογώντας τη μοίρα μας που ευτυχώς είμαστε ακόμη εντός ευρωζώνης...Μετά ακούγοντας για τη δραχμή αναθάρρησα και σκέφτηκα "λες να δούλευε καλύτερα έτσι;!". Μετά ήρθαν τα πλεονεκτήματα του ευρώ και συνηλθα και τέλος καταλήξαμε στην "κατασπατάληση" οπότε και πείστηκα πως δεν υπάρχει πια καμιά ελπίδα για αυτή τη χώρα...
Μπράβο Κοσμά...!
Υπαρχει ελπιδα αν δεις ποσο ο κοσμος βριζει τους προηγουμενους πρωθυπουργους, Α.Παπανδρεου, Κ.Καραμανλη, Σιμητη. Προσωπικα, πιστευω πως ενα μονο καλο εκανε ο Σημητης, να μας βαλει στην ΕΕ. Και επισης, καταλαβα τι μεγαλο κακο εγινε που πηραμε τους ολυμπιακους αγωνες
Σου δινει καποιος μια φαγανα αλλα επειδη δεν ξες να την χρησιμοποιεις λες θα ημουνα καλυτερα με το φτυαρακι μου
@@randomix4023 Δεν έβαλε ο Σημίτης την χώρα στην ΕΕ αλλά στο ευρώ, την ΟΝΕ. Και δυστυχώς.
Εδώ δεν υπάρχει ελπίδα για την Αμερική και την Γερμανία ρε φίλος, που ο πληθυσμός τους μειωνεται και έχουν καταντήσει να κατοικούνται απο νοτιοαμερικάνους, Έλληνες, Τούρκους και πακι, η Ελλάδα θα έχει επλίδα; 😂
@@michaeldonki9947 ολοι οι άνθρωποι είναι μέρος του προβλήματος. Καί τα μέλη της οργάνωσης που κυβερνάει τον κόσμο (για τα μή μέλη), καί τα μή μέλη της οργάνωσης (εμείς) για τα μέλη.
Όπως πάντα κορυφαίος!!!
Συγχαρητήρια Κοσμά για το εξαιρετικό έργο που κάνεις. Στην σημερινή εποχή της παραπληροφόρησης χρειάζονται άνθρωποι σαν εσένα να φωτίζουν με τις γνώσεις τους τον κόσμο.
Συγχαηρητήρια για το εξαιρετικό και πολύ πληροφοριακό περιεχόμενο του βίντεο σας!
Τέλειος - υπέροχος - μοναδικός - άξιος! Ευχαριστούμε πολύ για το βίντεο!
Μπράβο Κοσμά! Τεκμηριωμένη ανάλυση με όλες τις πτυχές των θετικών και αρνητικών στοιχείων. Καλώς η κακώς (προσωπική μου γνώμη) με τους πολιτικούς που έχουμε δεν νομίζω ότι θα την βγάζαμε καθαρή με την δραχμή. Θα μπαίναμε σε έναν φαύλο κύκλο που μάλλον θα μας οδηγούσε σε καταστάσεις τύπου Αργεντινής. Είναι μονόδρομος το ευρώ και πιστεύω ότι εάν είχε υιοθετηθεί μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική για τις χώρες του νότου, δυστυχώς με έλεγχο από αυτούς (βόρειους), ντρέπομαι που το λέω αλλά αυτοί είμαστε, ίσως να πετυχαίναμε περισσότερα πράγματα. Το Τζοβόλα δώστα όλα έχει στοιγματίσει όλες τις κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση. Κάθε μία θα κάνει τα πάντα για να ξαναβγεί .... παροχολογία, επιδόματα ... αναρωτήθηκε κανείς από που αντλούνται τα λεφτά αυτά; ... εάν επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές;; .... την διαφυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό;; ... την υπογεννητικότητα; Τέλος πάντων κούρασα! Και πάλι συγχαρητήρια από έναν οικονομολόγο που σε παρακαλουθεί! Καλή συνέχεια σου εύχομαι με ΥΓΕΙΑ!!
Διαφωνώ. Νομίζω οι πολιτικοί που έχουμε θα έκαναν θραύση με την Δραχμή.
@@Greekonomics δηλαδή?!
Τι τα θέλετε παιδιά, είτε μας αρέσει είτε όχι, ΚΑΝΕΙΣ μας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν...
Εξαιρετικός όπως πάντα. Ευχαριστούμε Καθηγητά!!!
Ανακουφίστηκα κάπως με το βίντεο σας, ευχαριστώ πάρα πολύ! Πάνω κάτω αυτές τις σκέψεις είχα κ εγώ στο μυαλό μου όταν 'ήρθε' αυτό το δίλημμα, με τα λίγα οικονομικά που ξέρω. Αλλά εκείνον τον καιρό οι πιο πολλές φωνές ήταν του Ταξιτζή, του αγρότη με το καγιέν και του διπλο-τριπλο θεσίτη στο δημόσιο που τα ξέρουν όλα και λέω κάπου μάλλον έχω εγώ άδικο.. Ευχαριστούμε πολύ και καλή συνέχεια για τα επόμενα βίντεο!
Εξαιρετικό θέμα και εξαιρετική ανάλυση για άλλη μία φορά!
Δεν γράφω εύκολα σχόλια.
Μπράβο όμως σε παραδέχομαι.Εχεις γίνει ο Αστρονιο των οικονομικών!!!
Συγκλονιστικό βιντεο Κοσμά! Συγχαρητηρια! ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥ! Τακτοποιησες όλες τις σκορπιες σκεψεις μας για το θέμα, και απέδειξες μια ακομη φορά πόσο φτωχος ειναι ο δημοσιος διαλογος στην Ελλάδα, οπου όλοι φωναζουν μονο για τα δικά τους, λες και κατεχουν 100% την αληθεια. Προσωπικά ειμαι υπερ του ευρώ, κυρίως βλεποντας ποιοι ειναι πίσω από το "κομμα της δραχμης". ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ στα λεγόμενα σου: στην παθογενεια του ευρώ πρεπει να βάλεις και ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Δεν μπορω να εχω κοινο νομισμα, με 27 διαφορετικες δημοσιονομικες πολιτικές. Τέλος, εκει που χανει συναισθηματικα το Ευρω, ειναι ότι το ζήσαμε μέσα στην κριση, με τα μειονεκτήματά του, ενω η δραχμη μας εχει μεινει στο θυμικό σαν μια πολύ ωραια ανάμνηση...
Πολύ σωστή η παρατήρησή σας για > . Εγώ θα προσθέσω πως εκτός απο > αναδείχθηκαν και > . Ευχαριστούμε άλλη μια φορά κύριε καθηγητά για το επιμελημένο βίντεο !!!
Με την άδειά σας το αναπαράγω...
Από τους λίγους ανθρώπους που σε καθηλώνει με τον λόγο του και εύχεσαι να βγάζει τουλάχιστον 1 βίντεο κάθε εβδομάδα.
Μακάρι να ξεκινήσεις πιο εντατικά. Ειναι από τα καλύτερα κανάλια του youtube.
Εξαιρετικές οι οικονομικές αναλύσεις σου. Θα ήθελα να μάθω με πολύ ενδιαφέρον την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στην θολή περίοδο 1967-1974. Άλλοι επαινούν την περίοδο εκείνη. Άλλη την αμφισβητούν. Πέρασαν έτσι και αλλιώς τα πάθη. Ευχαριστώ...
Πολύ ενημερωτικό. Πράγματα που λίγο πολύ όλοι νιώθουμε στο πετσί μας και ξέρουμε μέσα μας ειπωμενα και επεξήγημενα από ειδικό.
Η πιο πλήρης ίσως ανάλυση που έλειπε από το διαδίκτυο για να καταλάβουμε τα συν και τα πλην μιας νομισματικής αλλαγής αλλά και να ανοίξουν μάτια και αυτιά όλων όσων είχαν/έχουν ψευδαισθήσεις για το ποιος έφερε τη χώρα εκεί που είναι σήμερα.
Ευχαριστούμε για τη δουλειά σου και για τον απλό, μη μεροληπτικό και κατανοητό τρόπο που μας εξηγείς καίρια ζητήματα που η τηλεόραση (αν και όταν) εξηγεί μονομερώς και κατευθυνόμενη από πολιτικά συμφέροντα!
Συγχαρητήρια, αυτή η ανάλυση κάπως και με κάποιο τροπ πρέπει να μπει στον πολιτικό διάλογο αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι πολιτικοί ‘’δεν θέλουν να αγγιξουν’’ την σπατάλη και έλλειψη στοχευμένης οικονομικής πολιτικής ’’
....μα τι να θίξουν, το όχημα που τους «χαρίζει» εκλογές; 😄
Αναξιοι και με σαπια δοντια αλλα δυνατες μασσελες!
Μόνο το Επαμ μιλάει πάνω από 10 χρόνια τώρα για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και για αυτό ακριβώς δεν το παίζουν καθόλου στα κανάλια
Πολύ επιμορφωτικό βίντεο όπως και τα υπόλοιπα, χαίρομαι που υπάρχει ένα κανάλι αφοσιωμένο σε έναν χρήσιμο κλάδο στην Ελλάδα και διδάσκει εντός των γλωσσικών συνόρων μας!!!
Ευχαριστούμε για τις τόσο κατατοπιστικές κ εύληπτες αναλύσεις σας, σε κάθε βίντεο! Μας βοηθούν πάντα.
Όπως κ πάντα όμως αναρωτιέμαι πως θα ήταν, αν ήταν εφικτό, να μπαίναμε στην ένωση, αλλά να κρατούσαμε το εθνικό νόμισμα, χωρίς την κατασπατάληση!
Το να κατανοεί κάποιος το περιβάλλον που επιχειρεί είναι υπερβολικά σημαντικό. και η ενημέρωση σου με τόσο απλά λόγια επίσης πολύ σημαντική.
Ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μας μεταφέρεις! Εξαιρετική ανάλυση και διαφωτιστική!
Γεια σου Κοσμά.
Ουαί τοις παραμένουσιν εν Ελλάδι, αν επιστρέφαμε στη Δραχμή!
Από την επόμενη ημέρα, στο βενζινάδικο, στο φαρμακείο, στην Τράπεζα, θα καταλαβαίναμε αμέσως τη διαφορά.
Αντιγράφω παρακάτω τα επιτόκια από ένα excel στο οποίο παρακολουθούσα κάποιους επενδυτικούς λογαριασμούς στα παιδιά μου.
Τα παρακάτω επιτόκια ήταν τα επιτόκια των Ομολόγων πλέον περιθωρίου 1 έως 1,5%.
ΕΤΟΣ Επιτόκιο
1988 15,5
1989 18,5
1990 18,5
1991 18,5
1992 24
1993 24
1994 20,25
1995 17,5
1996 14,2
1997 11,2
1998 10
1999 10,3
2000 8
2001 2,6
2002 2,32
2003 2,6
2004 2,32
2005 2,13
Συνέχισε γιατί μας κάνεις περήφανους όχι μόνο ως Έλληνες αλλά και ως Αγρινιώτες!
Τα νομίσματα δεν καθορίζουν την πολιτική, η πολιτική πρέπει να καθορίζει και την χρήση του νομίσματος. Το νόμισμα είναι απλώς ένα μέσο.
Όπως πάντα εκπληκτική, αντικειμενική και προσεγμένη δουλειά! Συγχαρητήρια Κοσμά!
Έχω ακούσει τέσσερα βίντεο και νιώθω ότι έχω ανοίξει ένα βιβλίο, με χιλιάδες ερωτήσεις που θα είχα, με έτοιμες απαντήσεις φυσικά. Πραγματικά υπόκλιση 🧘
Σας ευχαριστούμε για την ανάλυσης.Άψογη και έγκυρη.
Εξαιρετικό βίντεο, αν μπορείς κάνε ένα βίντεο για την βρετανία και το BREXIT, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι αυτό ήταν καταστροφή για την οικονομία της βρετανίας, αλλά θα εκτιμούσα και την δική σου ανάλυση :)
Γενικά ,το Η.Β δεν ήταν εξαρτημένο πλήρως από την Ευρώπη ,ήταν για εμπορικούς λόγους. Όποτε ναι θα έχει ενδιαφέρων ένα τέτοιο βίντεο με λιγότερη ανάλυση .
Ζω εδώ 7 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και βλεπω την κατάσταση συνεχώς να χειροτερεύει.
@@GeorgeMaragozis Από δίκη μου εκτίμηση, με σωστές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων να βρουν νέες χώρες για εξαγωγές,μπορεί να πάει καλά μεταγενέστερα .Έχω μείνει στο 2021 που πέταγαν ψάρια στο δρόμο οι έμποροι.Μετα δεν το παρακολούθησα το Η.Β ,τώρα με πληθώρισμο δεν ξρ πως τα πάτε.Ειχατε και πολιτική αστάθεια ,διάφορες στη νομισματική πολιτική και τα λοιπά .Λογικά δεν είναι η καλύτερη συγκυρία.
υπάρχει πλούσιο αγγλόφωνο περιεχόμενο στο θέμα. νομίζω τα ελληνικά ζητήματα είναι που ειδικά τα τελευταία χρόνια πάσχουν από αντικειμενική κάλυψη, οπότε ας μείνει το Greekonomics... Greek :D
Επίσης ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, δηλαδή έξοδος από την Ευρωζώνη δεν σημαίνει και έξοδος από την κοινή αγορά ή την ΕΕ, όπως συνέβη με το BREXIT.
φιλε,ευτυχως που υπαρχεις και κανεις τον κοπο να δημιουργεις τα βιντεο.Να εισαι καλα και να συνεχιζεις την δουλεια,γιατι αν περιμενουμε απο τους ΄'επισημους' ενημερωτες χαθηκαμε......
Πόσο εξαιρετικός είσαι Κοσμά! Μακάρι να δίδασκες στην Ελλάδα ή έστω κάποια σεμινάρια
Απίστευτο βίντεο. Σε 27 λεπτά έριξε φως με απλά λόγια σε ένα ζήτημα που δημιούργησε πόλωση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Ότι δεν είπαν για χρόνια τόσοι και τόσοι δημοσιογράφοι και οικονομικοί αναλυτές μιλώντας ατελείωτες ώρες σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, τα είπες εσύ μέσα σε μισή ώρα. You have my respect 🙏
Όπως πάντα αναλυτικότατος με απλό και κατανοητό λόγο.
Χίλια μπράβο Κοσμά για το βίντεο.
Δυστυχώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν ψύχραιμες φωνές που να εξηγήσουν με τόσο απλά λόγια αυτά τα πράγματα. Ελπίζω οι πολίτες σιγά σιγά να αρχίσουν να παρακολουθούν περισσότερο εκπομπές σαν το Greekonomics παρά δελτία ειδήσεων, ώστε όταν έρχεται η ώρα της ψήφου να γίνεται με γνώση και όχι με συναίσθημα.👍
Το πρόβλημα λοιπόν είναι ηθικής και λογικής φύσεως. Όταν π.χ. ο Γερμανός βιομήχανος πουλάει σε όλο τον κόσμο τα προϊόντα του, με τιμές ανελαστικές, είτε επειδή είναι τα καλύτερα είτε επειδή έχει άλλους τρόπους (βλ. τα γνωστά σκάνδαλα Volkswagen, siemens, και υπέθεσε πολλαπλά άγνωστα) αλλά ο Γερμανός πολιτικός νομοθετεί ταυτοχρόνως διευκόλυνση εισαγωγών προϊόντων από τρίτες χώρες (λεμόνια, χυμό πορτοκάλι από Αργεντινή, πατάτες από Αίγυπτο, βαμβάκι από Τουρκμενιστάν, φυσικό αέριο από Ρωσία, κοκ) αδιαφορώντας εάν χώρες της ΕΕ τα παράγουν ήδη, άρα υποτιμώντας τα, τότε δεν υπάρχει Ενωμένη Ευρώπη, αλλά απλώς μένουμε στο ίδιο κτήριο, αλλά με άλλη ιδιότητα. Άλλοι σαν κρατούμενοι, άλλοι σαν φύλακες και κάποιοι άλλοι σαν τους τυχερούς του ρετιρέ. Βάλε τώρα και στην συνταγή την νομοθέτηση κανόνων από την ΕΕ, που συνεπάγονται υποχρέωση εκτέλεσης από όλες τις χώρες, με συνέπεια να καταρρέουν υπό το οικονομικό βάρος της εκτέλεσης οι μικρότερες χώρες που δεν έχουν την ικανότητα να ακολουθούν λόγω μεγέθους ή λόγω του ότι οι κοινωνίες τους δεν το είχαν ποτέ αληθινή ανάγκη, και ίσως καταλαβαίνει κανείς το παράλογο και το ανήθικο.
Μπράβο για την δουλειά που κάνετε σε ένα κανάλι που πραγματικά χρειαζόταν στην Ελλάδα, μιας και αναλύει σχετικά δυσνόητα για τους περισσότερους θέματα με 2 λέξεις ... ΑΠΛΑ και ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ.
Ευτυχώς υπάρχουν κανάλια σαν αυτό και ενημερώνεται ο κόσμος χωρίς πολιτικές παρωπιδες. Μπράβο!
Σας ευχαριστούμε πολύ για τους υπότιτλους!❤️
Μπράβο Κοσμά, πολύ δυνατό επεισόδιο!
Θα ήταν άξιο αναφοράς μια ανάλυση για το εάν πέτυχε τελικά το ενιαίο νόμισμα σε όλη την Ευρώπη . Και αναρωτιέμαι πάντα στη βάση που τελικά το εφάρμοσαν αυτές!Συγχαρητήρια για την ανάλυση!
Νόμισμα φτωχοποιισης και να πετύχει θέλει και ιδιαίτερή ανάλυση που πάντα στην συναλλαγή είναι πολλά για αυτόν που πληρώνει και λίγα για αυτόν που τά παίρνει σέ οποιαδήποτε συναλλαγή
Hello! We are a group of economics students which their endterm project is a visualization of the Greek Crisis. A Greek perspective to the Crisis means a lot to us now and we were able to watch your last videos without problem (By opening subtitles, auto translate to English) that helped a lot. But not the "real one" for us: Greek Crisis. Therefore, for the love of God, please apply subtitles to your Greek Crisis video asap!!!
You shouldn't learn much of greek crisis. Search for internal devaluation.
Go to EPAM- kazakis
όπως πάντα φοβερή δουλειά που με ακρίβεια και χιούμορ μας μεταφέρεις γνώση!
Δεν περίμενα κατι καλύτερο απο αυτο το βίντεο! Well done professor ... τα εξήγησες ολα.
Συγχαρητήρια, 25:17 εδώ εξηγείται γιατί γνωστό πρόσωπο έκανε εκείνα τα χρόνια επίκληση στο συναίσθημα "για την δραχμούλα" και αργότερα αποδείχθηκε ότι είχε 10 Ελλάδες σε περιουσία στο εξωτερικό
τραγκας
@@GeorgeNikbet Γιάνης
Και δούλεψε στο εξωτερικό σε εταιρία που παίρνει εργολαβίες για "μαύρα" για λογαριασμό της Περιοχής πέντε συν ένα.. Το λένε και Π ρ 0 τ ζ ε κ τ - Μπλ.. Μπ..
Μεγάλη λέρα.... (Π.χ. εκείνο το παιχνιδάκι που βαζατε στο PC.. τιποτα δεν ειναι οτι φαινετε 🤔) ενω πριν τα capital controls πηγσινοερχωταν στο Σίτι και μίλαγε με αυτούς ΑΠΟ ΕΚΕΙ που προωθούν εδώ τον Κσσιδιάρ.. και τώρα σκέφτωνται και να μας "φέρουν" το Παύλο. Λέρεεεεεεεες!!!!! (Βασικος συνδεσμος της κρυφης συνεργασιας ΝΔ - Σ¥ριζα) Το "¥" δεν ειναι τυχαιο. Βρειτε στο Google Images τους "πυλωνες της ΔεΗ" σε γνωστη νοτιδυτικη Πολιτεία των Η Π Α (με το ιδιο σκριβως διχαλωτο σχημα) που ξεκινουν μεσα απο περιοχες "της περιοχης" που ανεφερα πιο πανω.. Η αληθινή "Πράσινη" (ντεμέκ) ανάπτυξη που σας ετοιμάζουν, και περισοτερη σχεση εχει με στρατ. "προγραμματα" που ετρεχαν εδω το 70 και το 80 οι "σύμμαχοι', κι αποφάσισαν να ξανατρέξουν.. γι αυτο φ3ρνουν εδω ολους τους σκυλοπνιχτες (με τα προεδρικα ονοματα/εχουν διαφορες απο τα υπολοιπα..) με τους 5.000 ναυτες το καθένα..
Παιζωνται πολλα στις πλατες (με αθωες προφασεις για αποπροσανατολισμο) σας που δε καταλαβαινετε.
Βελόπουλος (ατέλειωτη η λίστα)
Καρατζαπαιρνεις, (ποιός τον αποκάλεσε αυτόν έτσι και γιατί? Πότε?). "Βασικος" στη Στοα. Πηγαινοερχωταν Ουκρανια με το τελος της Σοβ.Ενωσης. Ο εξ απορρητων του "Τέως". "Συμβουλος" της Αγγλ.Πρεσβειας, μη πω τιποτα αλλο. ΝΑΟΜΑ/ΜΑΤΙ - 007. Ξέρει αυτός.. "Εμπαίδευσε τη βασικη τετράδα (μαζί μ αυτόν που αναφέρεις) Εχει κι αναπληρωματικους, στα μετωπισθεν. Βιντεομπλόγκερ. Ολοι ατο payroll της Αγγ.Πρεσβείας
Πρέπει να το έχω γράψει σε 2-3 σου βίντεο σε σχόλια...εναν τέτοιο καθηγητή να βγει και να μας μιλήσει με αυτό τον πολύ απλό και επεξηγηματικό τρόπο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στα καλύτερα ελληνικά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ πανεπιστήμια δεν είχαμε...ΈΝΑΝ...ειναι πολύ εύκολο να αντιληφθείς μέσα από την οικονομία μας, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας καθρέφτης του λαού μας, ότι αυτά που πάθαμε και θα πάθουμε στο μέλλον είναι αυτά ακριβώς που αξίζουμε
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν το αφού υπάρχουν, γιατί δεν έχουμε.
Ότι να 'ναι. Κάναμε δημόσιο το τραπεζικό χρέος, γι' αυτό χρεοκοπήσαμε. Αλλιώς θα είχαμε 30% δημόσιο χρέος κι αυτό που λες τώρα δεν θα το έλεγες τότε.
Εμπεριστατωμένος και γνωστικός, με τεκμηρίωση, αποδείξεις και επιχειρήματα, μπράβο σας κύριε καθηγητά εξαιρετική δουλειά…!
Η τοποθέτησή σας σε αυτό το βίντεο αντικατοπτρίζει την απάντηση σε αυτό ακριβώς το ερώτημα για κάθε πολίτη της ευρωπαΐκής ένωσης και δη της ευρωζώνης. Λύνει όλες τις απορίες με απόλυτη επάρκεια. Προσωπικά με βοήθησε σημαντικά.
Κάνατε μια πολύ ωραία δουλειά.
Παρακολουθώ το κανάλι από την αρχή του. Σε ευχαριστούμε Κοσμά για ένα ακόμα ωραίο βίντεο. Το μόνο σχόλιο μου είναι το εξής. Πριν δει κανείς αυτό βίντεο, υποχρεωτικά πρέπει να δει τα προηγούμενα βίντεο. Η γνώση είναι μια αλυσίδα. Τώρα μπορώ να δω καθαρά, ότι οι λέξεις χρήμα και νόμισμα είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Το συμπέρασμα από το βίντεο είναι εύκολο, αν δεν έχεις εμπιστοσύνη σε ένα κράτος με ευρώ, σε ένα κράτος με δραχμή θα τον πιεις ακόμα πιο άσχημα. Η ανάληψη της ατομικής ευθύνης παραμείνει σαν πρόβλημα , ανεξάρτητα του νομίσματος.
Εννοείται πρώτα like και μετά play.
Εξαιρετικό βίντεο για ακόμη μία φορά.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο κάποτε να κάνετε και ένα βίντεο για την τουρκική οικονομία. Ακούγεται εδώ και χρόνια απο τα ΜΜΕ ότι πτωχεύει.
Θα κάνω.
εχει κάνει ενα βιντεο, για την τουρκικη κεντρική τραπεζα
Συμπέρασμα. Το ευρώ ηταν μια σανίδα σωτηρίας, την οποία όμως την εκμεταλλευτηκαμε για το γρήγορο κέρδος και όχι για μια μελλοντική άνθηση.
το δέντρο το οποίο θα προσέφερε σκιά στις επόμενες γενιές δεν άνθησε ποτέ. κάποιος, μάλιστα, θα έλεγε πως δεν φυτεύτηκε καν. ίσως όμως να μην είναι και τόσο αργά.
@@freedomgoddess Φυσικά και δεν είναι αργά! Απλώς αυτοί που είναι μικρότεροι των 40 ετων σήμερα θα πληρώσουν 5 φορές ακριβότερο το κόστος των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής συνέπειας που απέφυγαν να πληρώσουν οι προηγούμενες γενιές που by the way κατάφεραν και να αφήσουν τις νεότερες γενιές όσο αμόρφωτες κι απληροφόρητες χρειαζόταν για να την σκαπουλάρουν χωρίς κανένα πρόβλημα! Ποτέ δεν είναι αργά για να βρεις το δρόμο σου, αλλα συνήθως είναι πάντα πολύ αργά για να τιμωρηθεί αυτός που φταίει :)
@@vpowerization συμφωνώ απολύτως
@@vpowerization Δε θα μπορούσα να το διατυπώσω καλύτερα…
Πολύ ωραία διάλεξη. Έχω όμως την αίσθηση ότι και το ευρώ και την δραχμή τα είδατε υπό το πρίσμα του πληθωρισμού που τον θεωρείται νομισματικό φαινόμενο. Αλλά αν δεχτούμε ότι ο πληθωρισμός προέρχεται όχι από την ζήτηση αλλά από την προσφορά τότε ίσως η δραχμή θα ήταν σωτηρια για την χώρα. Ένα δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τα ελλείμματα.Απο το 2005/2007 η σχέση χρέους/ ΑΕΠ έβαινε μειούμενη. Ήρθε η τραπεζική κρίση του 2008 που έριξε τα χρέη των τραπεζών στους Λαούς. Τέλος δεν αναφερθήκατε στο μέλλον της χώρας μέσα στο ευρώ. Τα λέμε.
Εξαιρετική δουλειά!
Επιτέλους κάποιος που δεν προσπαθεί να σε πείσει, Σου αναφέρει τα γεγονότα εμπεριστατωμένα και σε αφήνει να βγάλεις τα συμπερασματά σου.
Ευχαριστώ Κοσμά για τη γνώση που μας προσφέρεις και κυρίως για την ποιότητα σου ως άνθρωπος.
Συμπυκνωμένη γνώση σε 27 λεπτά! Χαίρομαι που σε ανακάλυψα αγαπητέ κ. Μαρινάκη. Ελπίζω ποτέ να μην σε πείσει κάποιο κόμμα να ακολουθήσεις πολιτική καριέρα. Θυμάμαι πως άκουγα συνεντεύξεις του Γιάνη Βαρουφάκη 10-12 χρόνια πριν κι έλεγα να ένας οικονομολόγος που θα ήθελα στην κυβέρνηση. Κι έτσι την πάτησα...
@@Evan490BC Ναι, πάτησα το Η εκ παραδρομής. Mea culpa
@@nicklyr1 Οκ, το σβήνω.
Σαν δεκαπεντάχρονος παλεύω να τα καταλάβω αλλά νομίζω πως όσα περισσότερα ξέρει η νεα γενιά τόσο περισσότερο θα προχωρήσει η χώρα!
Ξεκίνησε να βλέπεις τα βίντεο του καναλιού με τη σειρά τους από την αρχή και χωρίς να βιάζεσαι. Θα φτάσεις εδώ και θα καταλάβεις.
Αδερφε φαντασου μεχρι τα 19 μου δεν ειχα ιδεα για πολιτικη, οικονομικα, τιποτα. μη βιαστεις να παρεις καποια πλευρα. παντα να ακους ΟΛΟΥΣ τι εχουν να πουν και με τα χρονια θα εχεις αποψη. μην ακους παντα τι σου λενε οι μεγαλυτεροι. βγαλε συμπερασμα μονος σου. δες τι κανει η καθε κυβερνηση χωρις να ακους θεωριες και τα λογια τους αλλα τις πραξεις τους
@@sakisartklein1519 για αυτό είναι ωραία τέτοια κανάλια καθοδηγούν τους νεότερους. ευχαριστώ για την συμβουλή σου φιλε μου!
Μπραβο σου που ασχολεισαι απο αυτη την ηλικια και αναζητας πληροφοριες σε ποιοτικες πηγες.
Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω φίλε μου αλλά η γενιά σας είναι το τέλος της Ελλάδας μας δυστυχώς. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομία , το ήθος, τα ιδανικά , η θρησκεία και ιστορία είναι το παν και εσείς δεν έχετε τίποτα από αυτά, τι να το κάνεις άμα γίνει η χώρα οικονομική δύναμη αφού δεν θα είναι πλέον Ελλάδα. Μπορεί οι παλιοί όπως λέτε με τις ψήφους τους να κάνανε λάθη αλλά είχαν όλα τα υπόλοιπα και σε μεγάλο βαθμό.
Όλο αυτό γίνεται διότι θεός σας είναι το χρήμα, η γενιά σου το έχει προσκυνήσει με οποιοδήποτε και για οποιοδήποτε τρόπο.
Αρα για όλα φαίει το κακό μας το μυαλό είτε στο Ευρώ είτε στη δραχμή είμαστε. Βέβαια για να επιβιώνουμε ακόμη υπάρχει ο Θεός της Ελλάδας ή κάποια κρυφή ικανότητα που ενεργοποιείται όταν φτάσουμε στον πάτο και μας σώζει. Ευκαιρία στον αξιόλογο καθηγητη να την ανακαλύψει και να μας την πει!!
Η μικρογραφία της Ελλάδας είναι ο ΟΤΕ από το 1980 ως σήμερα. Για όσους το έζησαν, καταλαβαίνουν πλήρως τι εννοώ. Μια διαλυμένη, προβληματική επιχείρηση για να βάζουμε τους δικούς μας να κάθονται. Τους πλήρωσαν εθελουσια να φύγουν και πήραν πιτσιρίκια με όρεξη για δουλειά (εποχή όταν έμπαιναν τα πρώτα adsl). Αναβαθμίστηκε το μαγαζί, έγινε σοβαρό, πουλήθηκε στους ξένους οι οποίοι και παίρνουν τα χρηματακια τους ως μεγαλομετοχος. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και στο χώμα μας. Στο real estate, στις θάλασσες με τις γεωτρήσεις κλπ. Όταν είσαι ανίκανος να φροντίσεις το σπίτι σου και τη γυναίκα σου, έρχεται ο δίπλα και την φροντίζει κι εσύ κοιτάς και συμμετέχεις κάποιες λίγες φορές.
Η πρώτη παράγραφος σου είναι λάθος.
Μπράβο εξαιρετικό σε ευχαριστούμε για το διαφωτιστικό προερχόμενο.
Ευχαριστούμε για το νέο βίντεο (όπως πάντα εξαιρετικός!!) και ελπίζουμε για να σας βλέπουμε πιο συχνά!
Συγχαρητήρια! καλυψες ολα τα σενάρια! Ευχαριστουμε για τις γνωσεις που μας εδωσες!
Ότι νόμισμα και να έχει η Ελλάδα, δεν μου λέει τίποτα αν δεν το έχω στη "τσέπη" μου.
Η Δραχμή ήταν κάπως και το Ευρώ κάπως αλλιώς αλλά εγώ επειδή έχω και κάποια ηλικία ξέρω ότι από το 2010 και μετά τα εισοδήματα μου μειώθηκαν, η αγοραστική μου δύναμη μειώθηκε, και τώρα πια είμαι ένας φτωχός μεσήλικας παρόλο που δεν κατασπατάλησα ποτέ τα χρήματα που είχα, ούτε στα σκυλάδικα τα έφαγα, ούτε τα ξόδεψα σε σκάφη και σε βίλες και λούσα και οτιδήποτε άλλο και δεν έχω πάρει και κανένα δάνειο για να χρωστάω. Απλά ότι και να κάνω τα χρήματα δεν μου φτάνουν ποτέ. Και αυτό το λέμε πρόοδο; Ανάπτυξη; Ποιότητα ζωής; Τι;;
Είναι ίσως πιθανό η εργασία που επιλέξατε να μην ήταν η κατάλληλη; Η ζωή δεν είναι μονοκόματη πλέον και πρέπει να προσαρμοζόμαστε διαρκώς στο εργασιακό περιβάλλον. Τα σύνορα δεν είναι η Ελλάδα πλέον και πολλοί μας δεν το αντιλαμβανόμαστε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Φιλικά και με διάθεση γόνιμου διαλόγου.
@@bite-my-shinny-metal-ass Με άλλα λόγια μου λέτε να αλλάξω εργασία και να μεταναστεύσω. Και ποιος θα μείνει εδώ σε αυτή την χώρα άμα όλοι κάνουμε το ίδιο ακριβώς πράγμα. Αλλάξουμε τύπο εργασίας για να προσαρμοστούμε και καλά τώρα στις σύγχρονες απαιτήσεις και σηκωθούμε να φύγουμε για να πάμε ως μετανάστες και ως εκ τούτου ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες σε κάποια άλλη χώρα για να εργαστούμε εκεί, μπας και δούμε χαρά στην τσέπη μας;
@@bite-my-shinny-metal-ass και αν ο κυριος εκανε αλλη πιο καταλληλη εργασια και εκανα εγω τη δικη του τοτε τι?
Απολύτως καμία σχέση ή δραχμή με το νόμισμα φτωχοποιισης το μόνο ξευτιλιστηκο κοινό που έχουν είναι η στημένη εμφάνιση δηλαδή η 340 δραχμές το ένα ευρώ δηλαδή να μοιάζει με την μια δραχμή μια φρίκη.πραγματικο νόμισμα είναι το δολάριο Αμερικής και χάρτινο όχι να κρατάς το ένα ευρώ και να ντρέπεσαι που το κρατάς χάρτινο που το δίνεις και περιμένεις ρέστα.πηγε κανένας να πληρώσει με δολάριο το κερί στην εκκλησία ευρώ φτωχοποιιση
Αγαπητέ φίλε. Και εγώ μεσήλικας είμαι στα 55. Μεταναστευσα με την οικογένειά στα 50 μου. Η χώρα πηγενε για φούντο και φουλ ταχύτητα. Και χρεωκοπισε. Όταν λοιπόν η χώρα χρεοκοπεί πέφτει το επίπεδο διαβίωσης του 98;% του πληθυσμού της. Την πληρώνουν και θύτες και θύματα. Το δικό μου θέμα είναι ότι πόλοι το ρίχνουν στο ευρώ και όχι στην κακό διαχείριση και στο πάρτι που γίνονταν. Και το πάρτι αφορούσε και τους πάνω και τους κάτω. Πριν 2 χρόνια είχαμε ένα reunión party και πόλλοι γκρίνιαζαν για την φτωχοποιση και την πτώση της του επιπέδου της της ζωής τους. Και τοτε γίνομαι κακός και τους λέω, απο τους 25 που είμαστε εδώ στο, party συμμαθητές οι 8 είναι είδη συνταξιούχοι. Πόσο λογικό είναι να έχει βγει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό από εμάς στην σύνταξη. Πόσο διατηρισιμο είναι αυτό; σε ποια άλλη χώρα υπάρχουν αυτά τα ποσοστά; πως διάολο κάποιος βγήκε σύνταξη πριν τα 50; γιατί εγώ θα πρέπει να πάω στα 67; γιατι μετά από τόσες περικοπές συντάξεων δίνουμε τα περισσότερα στη Ευρώπη για συντάξεις, 19% του ΑΕΠ . Η χώρα σταματούσε να παράγει εδώ και πολλά χρόνια και ζούσε με δανικά τόσο απλά. Και δραχμή και ευρώ και δηνάριο ότι και να έχεις εάν δεν παράγεις δεν έχεις μέλλον περρισι κάναμε ρεκόρ εξαγωγων όλων των εποχών 70 δις. Το Ισραήλ με λιγότερο πληθυσμού είχε 160.. Τι να λέμε τώρα. Το επίπεδο ζωής που είχαμε πριν το 2010 ήταν πλασματικό δεν αντιστοιχουσε στο παραγομενο εθνικό προϊόν για αυτό είχαμε 140;% του ΑΕΠ χρέος. Ειμασταν στο 20 πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη με μηδέν παραγωγή, το μόνο που πάραγαγαμε ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.
Με κάθε βίντεο σου μαθαίνουμε όλο και περισσότερο πόσο σάπιους πολιτικούς αλλά και πολίτες έχουμε.
Όχι ότι δεν το ξέρουμε, εσυ όμως μας το επιβεβαιώνεις συνεχώς και σε ευχαριστούμε γι αυτό.
Θα μπορούσες να κανεις ενα βιντεο με τα δεδομένα που έχουμε για το προς τα που οδεύει αυτή η χωρα ή πιστεύεις πως θα ήταν πολύ μακάβριο;;
Θες και βιντεο να το εμπεδωσεις?
Στο ΔΙΑΟΛΟ παμε.
Θα μας χρεωκοπισει (δις) και θα μας παει σε πολεμο.
Το σχεδιο διεδωθη απο το 2018 (πολλοι ΝεοΔημοκρ. *ψηφισαν με αυτα κατα νου* ενω δεν τα λενε..) απλα "δεν τους βγηκε τη πρωτη τετραετια" οπως το υπολογιζαν. Τωρα θελουν και δευτερη για να μας αποτελειωσουν, αλλα πολλοι τους εχουν παρει χαμπαρι.. (Φυσικα κι ο Συριζα μυστικα "συνεργαζεται". ΕΚΕΙ ακριβως, οι Κουλη-κοί.. βασιζουν ΟΛΗ τους την αλαζονεία..)
(Θα γίνει του Κουτρουλη ο γάμος 😄)
Δυστυχώς δεν είναι χώρα πια είναι χώρος
Εξαιρετική και αναλυτική δουλειά. Ευχαριστούμε πολύ
Τα λόγια είναι πραγματικά περιττά! Πραγματικά μπράβο για την ανάλυση αυτού του θέματος!
Μου πήρε 1 ώρα να δω το βίντεο. Στο 22:30' pause και γέλιο 30' λεπτών! Πόνεσε το στομάχι μου!
Εγω να δεις
Εξαιρετική ανάλυση!
Καλησπέρα δάσκαλε, πολύ δομημένο το βίντεο. συγχαρητήρια.
Το TL;DR συμπέρασμα είναι οτι είναι ένα τεχνικά περίπλοκο θέμα και δεν εχει σαφή απάντηση.
Μια πιο ουσιαστική ίσως ερώτηση είναι ποιον συμφέρει περισσότερο να είμαστε στο ευρώ: εμάς ή την Γερμανία? Νομίζω ότι εκεί έγκειται το θέμα, δηλαδή στην ιδέα της εκμετάλλευσης. Όταν κανεις νοιώθει εκμεταλλευόμενος θέλει να φύγει. Είναι οι Γερμανοί άγιοι και θέλουν να μας μοιράσουν λεφτά και εμεις δεν καταλαβαίνουμε ή μηπως είναι και εκει ένα τεχνικά περίπλο θέμα χωρίς σαφή απάντηση?
Μια διαφωνία έχω μόνο. Το 2 χρησιμοποιείται ως βασικό επιχείρημα υπέρ της δραχμής από το Επαμ του Καζάκη σταθερά από το 2011 περίπου. Κατά τα λοιπά, εξαιρετικό βίντεο.
Εξαιρετικός καθηγητης. Συγχαρητήρια
@Greekonomics Κάνετε καταπληκτική δουλειά! Με αφορμή αυτό το βίντεο, θα είχε ενδιαφέρον να προσκαλέσετε τον κ. Βαρουφάκη σε μια αντίστοιχη δημόσια συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αναφέρετε, ως οικονομολόγος σε οικονομολόγο. Ακόμα και μέσω skype. Θα είχε τρομερό ενδιαφέρον για όλους πιστεύω και θα αύξανε την απήχηση του καναλιού σας.
Ένα μεγάλο μπράβο. Και μόνο ο χρόνος και το χρήμα που αφιερώνεις για να μας κάνεις καλύτερα σκεπτόμενους, με κάνει να σε εκτιμώ βαθύτατα.
ΥΓ. Μήπως να κάνεις ένα βίντεο με προτάσεις για την ελληνική οικονομία, μπας και μπει στη συνείδηση του κόσμου σιγά σιγά; Δεν έχουμε μάθει να "ενοχλούμε" τον βουλευτή μας για θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά αν κάτι γίνει κοινώς αποδεκτό ή απαιτητό, όλο και κάποια κεφάλια θα σκύψουν στο πρόβλημα.
Γιατί σε μια τόσο εμπεριστατωμένη ανάλυση δεν συμπεριλήφθηκε το σενάριο της κατάρρευσης του ευρώ και της αναγκαστικής επιστροφής στη δραχμή;
Εξαιρετική δουλειά. Κατανοητή και απλη. Ευχαριστούμε
Τρεις λέξεις εχω να πω μονο μετά το video, ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ και φυσικά ευχαριστούμε για την δουλειά σου
Ωραίες οι θεωρίες αλλά στην πράξη αυτό που έζησα 60 χρόνια που ζω σε αυτή τη χώρα, είναι πως στην δραχμή τα χωράφια στο χωριό μου ήταν γεμάτα καλλιέργειες ενώ τώρα είναι άδεια....και με την δραχμή οι γονείς μας μας άφησαν ένα δύο ακίνητα που τώρα τα χάνουμε!!!!
Ειναι η ιδια λογικη σαν να λες με την ασπρομαυρη τηλεοραση ειχαμε λεφτα κ χωραφια κ τωρα οχι, δεν φταει αυτο..ποτε δεν εφταιγε, κ αν ουτε αυτο το βιντεο δεν μπορει να το εξηγήσει τοσα χρονια μετα δεν θα το καταλαβουμε ποτε.
Δεν φταίει η δραχμή γι'αυτο. Αλλά η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν θεωρείται αγροτική χώρα για την ΕΕ. Αν μπορούσαν να μας στρεψουν μόνο στον τουρισμό, θα το έκαναν.
Συγχαρητήρια.
Το επιχείρημα που τα απαντά όλα είναι ότι το νόμισμα δεν είναι η αιτία της κακοδαιμονίας μας. Αντί λοιπόν να περιμένουμε μαγικές λύσεις (με ένα νόμο και ένα άρθρο) που θα δώσουν αυτόματη λύση στα προβλήματά μας, καλό είναι να δούμε πώς θα φριάξουμε την οικονομία μας ώστε να στηρίζεται σε στέρεα πόδια.
Ήταν επίσης σημαντική η επισήμανση, ότι για να δουλέψει η δραχμή, θα έπρεπε οι πολιτικοί (και ο λαός που τους ψηφίζει προσθέτω εγώ) να ακολουθούν στο διηνεκές δημοσιονομική πειθαρχία. Ιδίως δε κατά τις πρώτες φάσεις μετά τη μετάβαση στη δραχμή, θα απαιτούνταν και βαθιά γνώση και ηγετικές ικανότητες που να ενέπνεαν τον λαό. Κάτι που δεν αναφέρθηκε ήταν ότι θα απαιτείτο επίσης κοινωνική ειρήνη. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ήταν ολοφάνερο ότι όσοι υποστήριζαν την δραχμή δεν το έκαναν εκ πεποιηθήσεως ή έχοντας κάποιο σχέδιο (έπρεπε να έρθει ο Σόιμπλε να φτιάξει ένα για εμάς - ως "ανθρωπιστικό σχέδιο" - και να μας το τρίψει στα μούτρα), αλλά την υποστήριζαν ώστε να διαιωνίσουν και να εντείνουν τις λαϊκιστικές πρακτικές, βλέποντας σε αυτή την "εύκολη" λύση (που μάλλον δεν ήταν λύση για την Ελλάδα αλλά αφορούσε την επανεκλογή τους). Επίσης, αν πηγαίναμε τότε στη δραχμή, η κοινωνική ειρήνη θα είχε διαρραγεί, ιδίως δε λόγω της διχαστικής ρητορικής των ίδιων των υποστηριχτών της δραχμής! Και να αποφεύγαμε τον "εμφύλιο", η χώρα δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει καμία κατεύθυνση και δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα (ακόμα και αν υπήρχε) γιατί η ενέργεια θα χανόταν στην τριβή.
Ακόμα λοιπόν και αν υποθέσουμε ότι η δραχμή στα χέρια κάποιων ικανών και εμπνευσμένων θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες λύσεις, ωστόσο οι συνθήκες που περιέγραψα έκαναν την επιλογή τότε μονόδρομο. Κάτι που αντιλήφθησαν και οι ίδιοι οι υποστηριχτές της δραχμής τελικά.
Μετά από 50 χρόνια τα ξαναλέμε.
Συγχαρητήρια για το άριστο βίντεο! Μία ερώτηση, στο 08:10 , εάν με την υποτίμηση της δραχμής γινόμασταν πιο ανταγωνιστικοί, δεν θα είχαμε και περισσότερους αγοραστές (π.χ. 3 Ιταλούς αντί για 1), με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί ποτέ να ξανά ανέβει η τελική τιμή του προϊόντος;
🤯 🤯 🤯
Δεν εχει σχεση, αφου τον χαλυβα, παλι θα τον επαιρνες απο την γερμανια. Δυστηχως, δεν εχουμε τις υποδομες της Γερμανιας για να τους χορευαμε στο ταψι. Στο μισο να ημασταν σαν την Τουρκια, τωρα θα ηταν διαφορετικα τα πραγματα.
Φυσικά. Το ίδιο θα μπορούσε να επιτευχθεί όμως και με την απλή πτώση της τιμής σε ευρώ. Η διαφορά είναι ότι το πρώτο (νομισματική υποτίμηση) μειώνει τους μισθούς, ενώ το δεύτερο μειώνει τα κέρδη.
Μα αυτός είναι και ο σκοπός του φθηνότερου προϊόντος. Όμως τώρα πρέπει να προσφέρεις 3 προιόντα αντί για 1. Δηλαδή 3 Εργασίες και 3 Πρώτες ύλες.
Θα μπορούσε ο ντεποζητάς να φτιάξει μια καλύτερη μονάδα παραγωγής και να εισάγει περισσότερες πρώτες ύλες σε πιο ανταγωνιστικές τιμές, αλλά εδώ νομίζω ότι πάλι οι του χρήματος θα χτυπήσουν πιο γρήγορα αναγκάζοντας σε και σε άλλη υποτίμηση.
Για να το ξεπεράσουμε το παραπάνω, θεωρώ ότι απαιτεί σωστή νομισματική πολιτική, κάτι που στην χώρα μας, έχουμε να δούμε εκατονταετίες!
Θα ήθελα και εγώ να δω την άποψη του κ.Μαρινάκη.
@@Greekonomics Αυτό όμως είναι καθαρά πολιτικό θέμα καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα κατοχυρώσεις για τους μισθούς(μαύρη εργασία κτλ.). Το πιθανότερο είναι πως με την πτώση των τιμών και στα 2 νομίσματα οι μισθωτοί θα πλήρωναν τον λογαριασμό.
Παιδια αναξαρτητως γνωμών αυτο που συμβαινει σε αυτο το καναλι λεγεται δημοκρατια αυτα τα πραγματα σπανιως ακουγονται ακομα και σε πανεπηστημια και μου κανει εντυπωση που ο δημιουργος τα βγαζει αφιλοκερδως στο διαδικτυο πραγματικα μπραβο αμεροληπτος και αδεκαστος.
Εξαιρετικές αναλύσεις!👌
Αυτό με το που κοιτάς αριστερά και λες πάμε να δούμε.??? Τι σόι triggering είναι τούτο. κλασσικά κορυφαίο content. Εφάμιλλο μεγάλων καναλιών εξωτερικού. Οι 100.000K είναι λίγοι.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα με το ευρώ το 2002 ήταν με το ματσάκι του μαϊντανου από τις 50 δραχμές πήγε στα 50 λεπτά
Μακάρι το συγκεκριμένο να γίνει βίντεο εργασίας στο μάθημα Ιστορίας που θα διδάσκονται οι μαθητές το 2035 αναφορικά με το δίλλημα του δημοψηφίσματος του 2015.
Συγχαρητήρια!!
μάλλον στα θρησκευτικά ή στη λογοτεχνία θα έπρεπε να καταχωρηθεί η μυθοπλασία σου γιατί το 2015 δεν τέθηκε ποτέ το ερώτημα ευρώ ή δραχμή.
στη νεοτερη ιστορια της Ελλαδος 2 φορες ο Ελληνας ειπε ΟΧΙ το 1940 και το 2015 ,ασχετα με το πως αξιοποιηθηκε αυτο.
οσο για τους μαθητες του 2035 ισως μαθουν για το πως εγιναν οι νταβαντζιδες της ενεργειας στην χωρα μας ,οπως εμαθε και γενια η δικη μου για το τροπο που εγιναν οι εφοπλιστες μετα το 1940
στο δημοψήφισμα του '15 δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα ευρώ ή δραχμής
Το ερώτημα του δημοψήφισματος αφορούσε σε πρόταση η όποια εκείνη τη στιγμή δεν ίσχυε. Κακώς είχε τεθεί σε δημοψήφισμα.Η αποδοχή όμως του ΌΧΙ από πλευράς Κυβέρνησης όμως εκεί πρακτικά θα μας οδηγούσε. Εκτός ευρώ.
@@NEGROPONTE2 Στη πολιτική και την οικονομία η δυνατότητα προβλέψης είναι πολύ μικρή, ακόμα και για τους πλέον εξειδικευμένους. Οπότε καλό είναι να μην είσαι και τόσο σίγουρος. Όπως και να χει, στην ιστορία καταγράφονται γεγονότα όχι ερμηνείες. Τις ερμηνείες τις αφήνουμε για αυτούς που μελετούν την ιστορία.
Εύγε! Τα συμπεράσματα μου άλλαξαν μετά από την τόσο εύστοχη παράθεση πραγματικών στοιχείων και σας ευχαριστώ!
Συγχαρητήρια απλά κ. Καθηγητά για το Νέο Εξαιρετικό Βίντεο σας. Συνεχίστε να μας επιμορφώνετε!!!
Είμαι υπέρ του ευρώ, αλλά εαν πιστολιαζαμε το χρέος το 2011 δεν είμαι σίγουρος οτι μετά απο 12 χρόνια θα ειμασταν σε χειρότερη θέση απο οτι σήμερα. Τα πρώτα χρόνια θα ήταν δραματικά, αλλά με σωστές κυβερνήσεις μπορει να υπήρχε ανάπτυξη και ελπίδα. Σήμερα δεν υπάρχει ελπίδα.
«Δώσε μου τον έλεγχο των χρημάτων ενός έθνους και δεν με νοιάζει ποιός φτιάχνει τους νόμους»... έλεγε ο Ρόθτσιλντ τον 18ο αιώνα.
Παραδίδεις το νόμισμα σου, παραδίδεις τα κλειδιά της χώρα.
Αυτή η φράση του Ρότσιλντ είναι όλα τα λεφτά. Πέστα σ' αυτούς τους πανέξυπνους που με αφέλεια δηλώνουν ότι το νόμισμα δεν έχει σημασία.
Απλά μας λέει για δίλλημα, αλλά δεν μας λέει ότι το ευρώ είναι ένα χρεόγραφο και όχι νόμισμα που για να το έχεις πρέπει να το δανειστείς, άρα εξ ορισμού χρεοκοπία.
Ενώ ένα εθνικό κρατικό νόμισμα και όχι δραχμή το διαχειρίζεσαι εσύ σαν κράτος και η κεντρική σου τράπεζα με μόνο κόστος το χαρτί και το μελάνι.
@@xristianna Είναι φανερό ότι σπρώχνει ευρώ, προσεκτικά όμως, για να τσιμπάνε οι αφελείς. Θα ήθελα πάντως να παρακολουθήσω μια κουβέντα Μαρινάκη- Καζάκη για το θέμα του νομίσματος. Νομίζω ότι ο Καζάκης θα τον έβγαζε πολύ νωρίς νοκ- άουτ.
@@Parageopolitix
Δεν χρειάζεται να τον βγάλει νοκ άουτ, απλά να παραθέσει τη γνώση του ως οικονομολόγος που έχει ως προτεραιότητα την εθνική οικονομία και όχι τα χαρτοφυλάκια τραπεζών.
Απλά...
@@xristianna δεν υφιστατε εθνικη οικονομια χωρις ιδιωτικες επενδυσεις αυτο που εσυ ονομαζεις χαρτοφυλακια τραπεζων.
Η ανάλυση προφανώς και ειναι σωστή. Το πραγματικό θέμα, όμως, είναι πολιτικό. Είτε στην δραχμή είτε στο ευρώ θα μπορούσε να υπάρξει ευημερία. Η πολιτική βούληση, οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν έχουν δυστυχώς άλλη άποψη. Για την Ελλάδα είναι μια μόνιμη χρεοκοπία μέσα στο ευρώ. Συνεπώς το ερώτημα δεν είναι ευρώ ή δραχμή σε απομόνωση αλλά με τί πολιτικές συνοδεύονται.
Συμφωνούμε, πες την πολιτική με την οποία πρέπει να συνδέονται.
Ευχαριστούμε για τα ωραία και διδακτικά βίντεο!
Ευχαριστούμε για ένα ακόμη εξαιρετικό βίντεο. Παρακαλώ διορθώστε όμως το χάρτη στο 7:11 που αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Σωστό. Δεν το είδα καν. Συγνώμη.
@@Greekonomics Δεκτή η συγγνώμη σας, όμως δεν διορθώσατε κάτι. Παραμένει ο χάρτης και μια συγγνώμη δεν τον διορθώνει. Παρακαλώ διορθώστε το άμεσα ή κατεβάστε το βίντεο.
Ερωτήσεις:
1) Πως γίνεται να είναι καλύτερα με ευρώ και η Ελληνική βιομηχανία άνθισε επί δραχμής?
2) Διαγραφή χρέους μονομερώς θα μπορούσες να μας πεις τη γνώμη σου? Γιατί δεν το ανέλυσες? Αυτό ήθελα να ακούσω η αλήθεια είναι...
Ευχαριστώ πολύ!
1) Η Ελληνική βιομηχανία, βασίζονταν στα χαμηλά μεροκάματα και και στους δασμούς στα εισαγόμενα. Αυτό απέτρεψε την βιομηχανία να βελτιωθεί και να γίνει ανταγωνιστική. Όσο βελτιώνονταν η οικονομική κατάσταση του μέσου πολίτη, θα προτιμούσε τα εισαγόμενα και ακριβότερα προϊόντα παρά τα φθηνότερα Ελληνικά. Δεν είναι θέμα ευρώ ή δραχμής
2) Μπορεί να κάναμε διαγραφή χρέους μονομερώς, αλλά θα συνεχίζαμε να έχουμε ελλείματα και κανέναν πρόθυμο να μας δανείσει. Αυτό σημαίνει απότομες περικοπές στα πάντα.