Mechaman Maandoverzicht | juni 2023

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 лип 2023
  • JCB komt met nieuwe elektrische shovel, Lely toont een autonome versgrasverzamelaar en Lisibach bouwt zelfrijdende balenpers.
    Het Britse JCB komt met een elektrische uitvoering van de 403 shovel. De shovel is voorzien van lithium ion accu met een vermogen van 20 kWh, waar volgens de fabrikant vier tot vijf uur non-stop mee kan worden gewerkt.
    Het opladen van de accu duurt 8 uur met een stopcontact van 230 volt. Optioneel kan JCB een 320 volts lader leveren, waardoor het volledig opladen van de accu twee uur duurt. De shovel heeft twee onafhankelijke elektromotoren waarvan één voor de rij-aandrijving en de andere voor de hydrauliek. Ze hebben beiden een vermogen van 33,4 kW ( 45,5 pk) en de shovel heeft drie rijsnelheden. De maximale rijsnelheid bedraagt 20 km/h in de hoogste rijstand, maar er zijn ook rijstanden met maximale snelheden van 5 en 8 km/h. De shovel heeft een maximale kiplast van 972 kg.
    Machinefabrikant Lely toonde afgelopen maand de Exos voor het eerst aan het publiek. Exos is een robot die autonoom vers gras oogst, transporteert en doseert voor het voerhek. De Exos wordt elektrisch aangedreven en heeft een 400 volt accu aan boord. Een cyclus - laden en lossen - neemt zo’n twee uur in beslag en daarbij gebruikt de Exos zo’n 4 tot 5 kWh aan stroom. Per lading haalt de stalvoerrobot ongeveer 1.000 kg vers gras dat hij met een messenbalk van het land knipt. Het leeggewicht van de Exos is ongeveer 3.400 kg. Door van tevoren coördinaten van obstakels zoals vogelnesten en greppels in te geven is de Exos in staat die te ontwijken. De Exos is getest op bedrijven tot zo’n 350 melkkoeien. Lely mikt met de machine op melkveehouders met minstens 150 koeien en een huiskavel van minimaal 40 hectare. Hoeveel de machine zal gaan kosten wil Lely niet loslaten. Eind 2023 moeten er 20 draaien in Nederland.
    Husqvarna Ventures, onderdeel van de Husqvarna Group, investeert 2,5 miljoen euro in Angsa Robotics. Deze fabrikant uit München ontwikkelt een robot die autonoom afval in de openbare ruimte kan opruimen. Husqvarna wil met de investering de ontwikkeling van de Angsa-robot versnellen. Of de fabrikant te zijner tijd de robot ook onder eigen merknaam gaat verkopen, dat deelt de Zweedse machinefabrikant nog niet. Volgens Lukas Wiesmeier, CEO en mede-oprichter van Angsa Robotics, is de samenwerking de uitgelezen kans om de afvalzuigrobot wereldwijd onder de aandacht te brengen. De Angsa-robot vindt zijn weg met behulp van gps en kan volgens de makers ingezet worden bij evenementen, in parken en op particuliere grasvelden. Angsa heeft de robot uitgerust met een lithium-ion accupakket en werkt volledig elektrisch. Dankzij kunstmatige intelligentie onderscheidt de robot afval van andere zaken zoals bladeren of insecten. De software wordt getraind met behulp van een eigen dataset met echte afvalbeelden.
    Zometeen beelden van een zelfrijdende balenpers
    De samenwerking tussen De Schans en Gebroeders Geens, de Belgische fabrikant van Knikmops-wielladers, komt vanaf 1 juli 2023 ten einde. Een langlopende discussie over de samenwerking en ontwikkeling van de Knikmops-machines is daarvan de oorzaak. Desondanks blijft De Schans wel Knikmops-wielladers verkopen.
    De Duitse machinefabrikant Grimme, bekend van onder meer het gamma voor de aardappelteelt, heeft de Poolse Grimme dealer en landbouwmachinehandelaar Agrarada overgenomen. Dat bedrijf was onder meer eigendom van de Nederlander Johan Kruithoff.
    De Oostenrijkse machinefabrikant Pöttinger zal volgend jaar niet deelnemen aan de Franse landbouwmachinetentoonstelling Sima. De te drukke beurzenagenda in november van 2024 is daarvan de oorzaak. Eerder liet ook John Deere al weten niet naar Sima 2024 te gaan.
    En dan nog dit:
    Het Zwitserse Lisibach Maschinenbau heeft een vernieuwde versie van de SF 132 zelfrijdende rondebalenpers gebouwd. Deze is voorzien van een Kuhn FB 3135 rondebalenpers met vaste kamer. De SF 132 is voorzien van een 4,4 liter Perkins viercilindermotor met een vermogen van 132 pk. De hydrostatische versnellingsbak heeft vier rijbereiken van 0 tot maximaal 40 km/h. Alle vier wielen zijn aangedreven. De zelfrijdende rondebalenpers stuurt met de voorwielen. Dankzij het lage zwaartepunt en de brede banden kan de SF 132 werken op hellingen met een hoek van maximaal 45 graden. De Kuhn FP 3135 pers met vaste kamer kan balen maken met een diameter van 125 centimer en breedte van 122 centimeter. De pick-up van de FB 3135 heeft een werkbreedte van 230 centimeter. Verder is de pers voorzien van foliebinding. Optioneel kan de zelfrijdende pers worden uitgevoerd met een trekhaak voor een balenwikkelaar. Het gewicht van de zelfrijdende rondebalenpers is niet bekend, maar de vorige versie had een gewicht van 6 ton. Lisibach bouwde de eerste versie van de zelfrijdende rondebalenpers al in 2005.
    Tot zover de maand van Mechaman. Meer nieuws vindt u op mechaman.nl en in de vakbladen LandbouwMechanisatie, VeehouderijTechniek en Tuin en Park Techniek.
  • Авто та транспорт

КОМЕНТАРІ • 1

  • @cowwhisperer8927
    @cowwhisperer8927 Рік тому +1

    Ben benieuwd hoe die electrische meuk over 20 jaar nog werkt..