Ik sta er elke keer weer van te kijken hoeveel kennis van waterschapsbeheer er voor handen is. Gelukkig maar, want we moeten ons aanpassen aan veranderende omstandigheden om ons land te behouden, maar ook leefbaar te houden. Mooie documentaire, leerzaam, informatief, goed het probleem in beeld gebracht, aansluitend de verschillende oplossingen aangedragen.
@ Phil Sarkol, ik sta iedere keer verbaasd te kijken hoeveel "deskundigen" elkaar tegenspreken, wat de ene beweert is volgens een andere volkomen lariekoek.
Ja en niet over stikstof liegen maar gewoon oplossingen vinden ,waar we vroeger ook goed in waren!!!en veel geld van onze corrupte overheid!!!maar😂😂😂Rutten 4he !!!!hahahaha triest
we zijn al bezig ons aan te passen aan veranderende omstandigheden. De bevolking groeit erg hard, en daar is best wel reeds een grote verandering. Of het een goede verandering is, denk ik niet....
@@jonikiba1Heb je voorbeelden? Veel van dit soort (met name populistische) stellingnames vallen evengoed prima uit te leggen/ te nuanceren of omvatten meer een ethisch vraagstuk dan dat de kennis simpelweg ontbreekt. Met name door huidige media of de politiek wordt er hoog van torens geblazen/gepreekt voor eigen parochie waardoor er vaker een soort zwart-wit beeld ontstaat (hetgeen nu niet bepaald bevorderlijk is m.b.t. enige consensus; zie de hoge mate van polarisatie/achterdocht onder de bevolking momenteel op tal van zaken). Daarnaast zijn veel van de hardste schreeuwers mensen met de minste inhoudelijke kennis 😅
IJzersterke documentaire over een onderbelicht probleem in de media. Wat nog steeds onduidelijk is, is hoe de grote steden dit probleem structureel aanpakken. Misschien iets voor een follow-up docu!
De grote steden hebben géén enkel idee hoe deze problemen op te lossen. De algemene gedachte is nog immer dat een nog hogere en dikkere dijk de oplossing is. Nederland zal echt moeten nadenken hoe we anders met wonen op veengrond omgaan.
Nu begrijp ik ook, waarom de assen van de schepraderen van de Kockengense Molen en de Spengense Molen verlaagd moesten worden, omdat ze te weinig tasting hadden, ofwel, te hoog zaten, om het verlaagde polderpeil nog goed te kunnen uitslaan. Hartelijk dank voor deze mooie, duidelijke en gelijk ook wel hoopgevende documentaire.
Wat een prachtige docu.. goed aangepakt qua beeld en informatie.. en gelukkig niet zo summier en gebrekkig qua informatie.. ook hier rijzen vele vragen op maar voor het eerst krijg je een min of meer totaal en aktueel beeld van hoe of het land erbij staat.. als gids heb ik vaak de grootste moeite om aan deze informatie te komen.. chapeau..
Zeer goede documentary, bedankt!👍🏻 En, naast een goed onderbouwd verhaal, zien we prachtige oer-hollandse landschappen in beeld gebracht / gefimd!! Felicitaties aan de film maker.👍🏻
Hoezo goed onderbouwd? Roeptoeteren over stijging zeespiegel. Gebeurd 2x per dag, bij vloed, en verder is dat hele verhaal grote lariekoek. Onderbouwd? Waar zijn dan die feiten die dat aan tonen? Die krijg je nooit te zien. Hooguit wat nietszeggende modellen. Het is propaganda geroep, niks meer, niks minder.
@@OutragedPufferfishUitheemse monocultuur van Engels raaigras met relatief weinig ecologische waarde vergeleken met wat het ooit was en is een uitvinding van na de 2e wereldoorlog door ‘modernisering’ van de landbouw mede als naoorlogs trauma onder het credo van “nooit meer honger”. Als je prachtige echt Nederlandse natuur wil zien zou ik kijken naar het zogeheten mozaïeklandschap van vóór de ruilverkaveling met bloemenrijke graslanden en graanakkers met dier- en plantensoorten die nu een zeldzaamheid zijn (al dan niet nagenoeg uitgestorven.) Deze groene kaalslag is er niets bij en dat vertaalt zich terug in de cijfers als je ziet dat zelfs de meest algemene planten- en diersoorten gehalveerd zijn in populatie sinds de jaren 70 JUIST de typische akker-en plattelandsoorten (…)
Als Belg vind ik dit fuckin fascinerend. En het verklaart waarom onze regering maar 5 jaar vooruit denkt terwijl de Nederlandse de traditie heeft om om 20+ jaar te doen. Terwijl wij zonder nadenken aan lintverbouwing doen en wegen neerzetten die maar 10 jaar meegaan, zetten zij dijken, bodems en infrastructuur op voor de komende generaties.
Ook belg hier. België kan doen met 5 jaren plannen, we liggen niet laag en we kunnen geen miljarden business beginnen met gas want dat hebben we niet. Wat een vergelijk was dat? 😁
Da Vo: Wees blij dat je in België woont, daar heb je nog kansen. In Nederland is alles onmogelijk gemaakt, de overheid is rijk maar het volk mag niet rijk worden.
@@andredeketeleastutecomplex DaVo heeft het over lintbebouwing. En ik zou daar nog een hoop andere koerskemels die hier zedig verborgen gehouden worden aan kunnen toevoegen. Het feit dat wij hier wat hoger liggen dan onze noorderburen is een non-argument, een misleiding, ne jezuïtentruc en doet hier niet ter zake.
Heldere fijne documentaire! Erg interessant en erg mooi in gebeeld gebracht! Zelfs nieuwe details voor mijzelf. Misschien een idee om Engelse subs er onder te zetten? Ik zou het graag willen delen met familie elders
Helemaal mee eens.. ook ik heb dat probleem met die af en toe echt geïnteresseerde buitenlanders.. het is bijna niet beknopt uit te leggen..zonder beeld!
Wat komt mij ( gevlucht uit Groningen, 2018) dit ontzettend bekend voor. Wij: "Ons huis scheurt en verzakt door de gaswinnings bevingen!" NAM: "Daar herkennen wij ons niet in" Overheid "Neem contact op met de NAM" SHELL:"Wij kunnen er niks aan doen, we moeten gas winnen voor economische zaken" etc etc
"gevlucht uit Groningen": Op lange termijn, als we niet snel werk maken van het opnemen van meer broeikasgassen uit de atmosfeer dan er in te stoppen, zal men uit Nederland zelf moeten vluchten. Als de polen eenmaal gesmolten zijn, is de zeespiegel ruwweg 68 m. gestegen. Dus... als we NL niet met zo'n 75 m ophogen, zal NL verdwijnen in zee.
Ik vind het nog steeds raar hoeveel aandacht de zeespiegelstijging in ons land krijgt, terwijl dat bij bodemdaling nauwelijks het geval is. Daarbij komt ook nog dat de daling in een véél hoger tempo gaat, dan het stijgen van de zeespiegel zelf.
Bastian: Ach Den Haag heeft al zovele problemen, die het niet aankan.Alleen met een korte termijn geheugen zoals Mark Rutte, van 12 uur tot de middag, zijn de gemoederen nog in toom te houden.
Omdat de zeespiegel over de hele wereld omhoog gaat dus het is een veel groter probleem dan alleen Nederland. En als er een dijk doorbreekt door die hoge zeespiegel heb je een groter probleem dan een paar huizen die verzakken. En idd als we zo doorgaan is de helft van nederland over 50/100 onbewoonbaar. Mijn voorspelling we halen de 50 jaar niet eens mark my words 😑
@20:00 in Gouda is op sommige plekken in de loop der jaren het wegennet met circa 6 meter zand opgehoogd. Dat extra gewicht drukt het veenpakket nóg sneller inelkaar. Ophogen met piepschuim in combinatie met juiste drukverdeling is beter.
@Baard2000, een van de grondstoffen van piepschuim is Tolueen ( Toluenediisocyanate ) een zeer giftig en niet natuurlijk afbreekbaar product, lijkt me niet erg slim om dit te gebruiken.
Crazy! Dat is een excuus om schade te veroorzaken! Water is onderdeel van de grond! Dat pomp je zomaar niet weg! En ik die dacht dat Nederlanders slimmer waren!😂
Heldere fijne documentaire! Dezelfde reden is waarom ook in het peelgebied Limburg/ Brabant bepaalde stukken significant in hoogte verschillen. Mijn huis en garage die los van het huis staat ligt ook al bijna 60cm hoger dan de weg. Toen wij er ongeveer 6 jaar geleden kwamen wonen had ik besloten de tuin op te hogen om vlakte te creëren. Uiteindelijk koste dat 70 kuup zand en beton schotten in de schutting.
Allez wist U dit niet??????????????in mijn klein dorp in het prachtigen Belgiè stonden in de 14 eeuw al 2 windmolens , ook nog zo lang niet geleden ontdekt in de archieven van het bisdom, dus lang leven die Belgen alweer kon Nederland de voeten droog houden,
"Ik had geen idee dat de windmolen een Belgische uitvinding was. Informatieve interviews!" Dat is ook niet het geval. Er waren in elk geval al windmolens ergens tussen 25-220 na Christus. (Toen bestond België nog niet eens.) Dat is wat bekend is. Waarschijnlijk waren er al windmolens voor het jaar 0.
@@mpmpm Je ziet ze op schilderijen van Hieronymus Bosch (1450-1516), ze waren in die tijd dus zeker bekend in Nederland. Misschien had de commentator Vlaanderen (dat veel ouder is dan België) voor ogen?
@@mpmpm ergens ???? waarschijnlijk ???, slaat nergens op wat U hier neer poot, en inderdaad deze heerlijke mhr, hier bedoelt dus vlaanderen ,en vlaanderen is nu Belgiè, wat kunnen hollanders toch gemeen zijn als die Belgen worden gepromoot, schaam U
dat zeggen ze niet, ze zeggen dat het gebruik van de molens om het water weg te pompen een belgisch idee was, dat is niet hetzelfde als de uitvinding van de windmolen. Het gaat om een ander gebruik ervan. bbb niveau, het blijft erg..
Wees blij dat de parken in Amsterdam lager liggen, als er ooit een keer tering veel regen uit de lucht komt stroomt het water daar heen in plaats van de straten in.
@@MrHenkkkie Ik let zeker op, want ik woon daar dicht bij. Hier komt via een kwel zelfs zeewater naar boven. Het gras wat daar eerst groeide, had een zilte smaak. Trouwens, ik vrouwtje is al weer weg, weggelopen voor de gevolgen denk ik.
Mooie documentation. Wellicht interessant te vermelden; in Amsterdam (bij een aantal historisch significante panden) werd een hout veredelings 'impregneer (chemisch formaldehyde) methode' gebruikt om de 'paal rot' tegen te gaan. Dit werd gedaan nav het verdwijnende zoetwater (verdrongen door de veel grotere en sterkere zoutwater bel onder de grond) doordat er teveel/m2 gebouwd werd... het zoutwater tastte de palen aan... Het 'plaatselijk' op waterpijl houden per woonblok, zonder een gesloten omkadering... lijkt als water naar de omliggende riolering dragen... lijkt me moeilijk sustainable uit te voeren, dacht ik...
Formaldehyde is net als carbolineum als houtveredelings product al vanaf 2001 verboden, dit is gedaan om vervuiling van grondwater te voorkomen. Nog een klein dingentje; het is waterpeil.......
Indrukwekkend verhaal ; goed in beeld en geluid gebracht . Ik herinner me jou met een 8mm camera op de Jelburg ; leuk dat je die hobby zo goed hebt uitgebouwd .
Maar door de schaarste aan woningen denkt de Nederlander dat ieder huis onbepaalde tijd meegaat en betalen we rustig € 10.000,00/m2. Totdat je erachter komt dat je er niet meer kan wonen en is je “investering” waardeloos geworden. Overheid kijkt toe en doet niets.
Eindconclussie was dus het bouwen van drijvende woningen. Het klimaatprobleem vereist ook al zulke woningen, of de bodem nu zakt of de zeespiegel stijgt, we moeten blijven drijven! Ik ga vast nadenken over de besturingssystemen van deze toekomstige huizen, je zou toch niet willen dat je huis een aanvaring krijgt!
Dat dacht ik ook, idd jammer als je ziet dat ze al 1000+ jaar bezig zijn geweest. Nederland is veel te vol gebouwd en op verkeerde plaatsen lijkt mij 😅😮😮😮
Ja, wat een gezeik elke keer. Onze voorouders zijn in een moeras gaan wonen. Zolang we er willen leven, zullen we waarschijnlijk blijven pompen. Elke boer die verdwijnt is een nieuwe woonwijk, industrie enz.
Dat ze ooit dachten: "Ja, leuk, we gaan in zee wonen, stukken zee droogpolderen en hopen dat het nooit problemen zal opleveren." Dan ben je toch totaal gestoord? Ze hadden nooit moeten gaan bouwen onder zeeniveau. Waarom denk je dat parkeren in Twente vrijwel niks kost? Omdat de kosten voor waterbeheer alleen over droogte en opslag gaan bijv. want het ligt allemaal ver boven zeeniveau.
@39:45 ik vind het amusant hoe ze zo verrast klinkt, dat is het natuurlijke proces in de veenmoerassen van holland, biesbos is er een nog levend voorbeeld van, bomen groeien, vallen om, rotten, vormen veen, bomen groeien vallen om, kreekjes en plassen , turf en griend
This is a very interesting engineering challenge to restructure building processes and durability, new housing construction may be fine, you can use concrete piles, but in most cities with wood pile foundations or slabs on ground, that is a huge challenge, restoring the viability and remedying this problem will be very expensive. I remember, being an architectural designer, in the 60's replacing wood pilings in historic buildings in Amsterdam using steel pilings which were put into the ground with hydraulic pressure, these piles would carry a 6-ton load (the Waal piles). but the cost was very high. Floating homes? yes, a cool idea!! But I am sure the Dutch Engineers will find a solution, maybe create a huge Venice of the North a floating city or a city built on pilings above ground level and access homes by stairs...... a challenge indeed!!! This was an excellent documentary!!!!!
Toen de wijk Bloemendaal in Gouda werd gebouwd kwam het veen in de nabij gelegen Reeuwijkse plassen omhoog een dertig jaar gelden moest de Sint Janskerk onderheid worden.
Erg leerzaam filmpje, dankjewel daarvoor. Wel 1 vraag aan de wethouder: Is erover nagedacht dat voor het bouwen van 1 vlonder zeker 10 bomen zijn omgekapt, om hier vervolgens 1 voor terug te planten? Vertel mij even de logica alstublieft?🌳🌳🌳🌳🌳🌳
50:09 vraag me af of het klopt. Het middensegment en bovenkant lopen wel nagenoeg gelijk. Moest het trottoir dan ook telkens worden aangepast? Geloof er niks van.
@@froggylegspeople Uiteraard. Sneller vergunning ombouw kantoren. Asielstop per direct. Uitzetbeleid actief ter hand nemen. Hulp bij dreigende echtscheiding.
Willen F: We hebben meer mensen nodig anders krimpt onze economie wanneer gaan jullie leeghoofden nou is een keer nadenken ? Nederland kampt met vergrijzing waarom denk je dat we al die mensen binnen halen ? Niet omdat we goeie mensen zijn nee alleen maar omdat het niet anders kan.
@@unknown6715 Totale onzin vriend. Het is een vuile smoes van linkse partijen.. We zitten absoluut niet te wachten op personen met niet-westerse culturele wortels die bovendien de taal niet spreken! En de arbeidsmarkt is over 50 jaar een andere dan nu: dus nu iets verzinnen voor straks, werkt niet. Meer ellende dan zgn oplossing. Tot slot: robotica enz gaat ons helpen ipv Afrikaanse of MO-horden.
IK kom zelf uit Twente en daar hebben we droge zandgronden, heel ander probleem, maar het heeft mijn interesse in water aangewakkerd. Ik denk dat ik wel goede ideeen heb om dit probleem fundering in de woongebieden aan te pakken. Ik denk dat het nu namelijk verkeerd gebeurd.
Waarom doen ze dat ook weer ?? .. voor natuur diversiteit . Maar de boeren mogen er niet onder lijden dus weg dat water .. zodat de hypotheken betaald kunnen worden en er overal geld vloeit .. het wordt tijd dat de regering keuzes gaat maken en boeren en nederland gaat steunen met een betere toekomst !! .
Interessant, tja die kosten is niet iets waar je opzit te wachten… bekijk het positief, je kan wel meteen je vloer isoleren - hoor ik de overheid al zeggen
Er was dus ooit een wijze uitspraak van Pino die dit probleem kan oplossen. Het ging als volgt: Als mijn blauwe veren gele plekken hebben, dan weet je dat het foute boel is.
Gelderland Overijssel Branbant heeft de meeste boeren. Bijna geen CO2 productie daar. Slimme bangmakerij weer. Zoveel boeren zittn er niet in de randstad.
Koeien gaan in natte tijden op stal, bodemdruk van een Holsteiner is wel stevig. De tractoren hebben per vierkante meter minder bodemdruk dan een paard op hoeven, maar wegen natuurlijk wel meer in zijn geheel. Zelf wel eens met mijn auto het land in gereden in de lente, maar moest door een zware shovel er uit getrokken worden omdat die minder wegzakte vanwege de grotere banden en daardoor minder bodemdruk.
Bomen waarom dan niet meer Metasequoia planten wortelen wel diep en houden van water kunnen 9 duizend liter water aan per dag dus een groot bos van deze bomen groeit ook nog snel en geven ook veel houtproductie
Ongelofelijk dat gesteggel en de besluiteloosheid ten koste van de bewoner.
Die huizen zijn waard , de grondprijs min de sloopkosten..........lekker bezig
Ik sta er elke keer weer van te kijken hoeveel kennis van waterschapsbeheer er voor handen is. Gelukkig maar, want we moeten ons aanpassen aan veranderende omstandigheden om ons land te behouden, maar ook leefbaar te houden. Mooie documentaire, leerzaam, informatief, goed het probleem in beeld gebracht, aansluitend de verschillende oplossingen aangedragen.
@ Phil Sarkol, ik sta iedere keer verbaasd te kijken hoeveel "deskundigen" elkaar tegenspreken, wat de ene beweert is volgens een andere volkomen lariekoek.
Ja en niet over stikstof liegen maar gewoon oplossingen vinden ,waar we vroeger ook goed in waren!!!en veel geld van onze corrupte overheid!!!maar😂😂😂Rutten 4he !!!!hahahaha triest
we zijn al bezig ons aan te passen aan veranderende omstandigheden. De bevolking groeit erg hard, en daar is best wel reeds een grote verandering. Of het een goede verandering is, denk ik niet....
@@jonikiba1Heb je voorbeelden? Veel van dit soort (met name populistische) stellingnames vallen evengoed prima uit te leggen/ te nuanceren of omvatten meer een ethisch vraagstuk dan dat de kennis simpelweg ontbreekt. Met name door huidige media of de politiek wordt er hoog van torens geblazen/gepreekt voor eigen parochie waardoor er vaker een soort zwart-wit beeld ontstaat (hetgeen nu niet bepaald bevorderlijk is m.b.t. enige consensus; zie de hoge mate van polarisatie/achterdocht onder de bevolking momenteel op tal van zaken). Daarnaast zijn veel van de hardste schreeuwers mensen met de minste inhoudelijke kennis 😅
IJzersterke documentaire over een onderbelicht probleem in de media. Wat nog steeds onduidelijk is, is hoe de grote steden dit probleem structureel aanpakken. Misschien iets voor een follow-up docu!
De grote steden hebben géén enkel idee hoe deze problemen op te lossen. De algemene gedachte is nog immer dat een nog hogere en dikkere dijk de oplossing is. Nederland zal echt moeten nadenken hoe we anders met wonen op veengrond omgaan.
Het enige antwoord op deze vraag is de mensheid preventief opruimen, dat is de enigste veroorzaker van het die en alle andere problemen.
Enige.🙄
Drijvende huizen kan een oplossing zijn.
@Jeroen 👍😅
mooie Docu !
Zie het pas nu in oktober 2023, interessant dit!
Erg interessant en erg mooi in gebeeld gebracht. Ook met de oude prenten.
Nu begrijp ik ook, waarom de assen van de schepraderen van de Kockengense Molen en de Spengense Molen verlaagd moesten worden, omdat ze te weinig tasting hadden, ofwel, te hoog zaten, om het verlaagde polderpeil nog goed te kunnen uitslaan. Hartelijk dank voor deze mooie, duidelijke en gelijk ook wel hoopgevende documentaire.
Stelje voor je verliest de waarde vanje huis.....typisch he?
Wat een prachtige docu.. goed aangepakt qua beeld en informatie.. en gelukkig niet zo summier en gebrekkig qua informatie.. ook hier rijzen vele vragen op maar voor het eerst krijg je een min of meer totaal en aktueel beeld van hoe of het land erbij staat.. als gids heb ik vaak de grootste moeite om aan deze informatie te komen.. chapeau..
Zeer goede documentary, bedankt!👍🏻
En, naast een goed onderbouwd verhaal, zien we prachtige oer-hollandse landschappen in beeld gebracht / gefimd!! Felicitaties aan de film maker.👍🏻
Ik vind de beelden in de eerste 26 seconden het mooist. Prachtige natuur 💜
Hoezo goed onderbouwd? Roeptoeteren over stijging zeespiegel. Gebeurd 2x per dag, bij vloed, en verder is dat hele verhaal grote lariekoek. Onderbouwd? Waar zijn dan die feiten die dat aan tonen? Die krijg je nooit te zien. Hooguit wat nietszeggende modellen. Het is propaganda geroep, niks meer, niks minder.
@@OutragedPufferfishUitheemse monocultuur van Engels raaigras met relatief weinig ecologische waarde vergeleken met wat het ooit was en is een uitvinding van na de 2e wereldoorlog door ‘modernisering’ van de landbouw mede als naoorlogs trauma onder het credo van “nooit meer honger”. Als je prachtige echt Nederlandse natuur wil zien zou ik kijken naar het zogeheten mozaïeklandschap van vóór de ruilverkaveling met bloemenrijke graslanden en graanakkers met dier- en plantensoorten die nu een zeldzaamheid zijn (al dan niet nagenoeg uitgestorven.) Deze groene kaalslag is er niets bij en dat vertaalt zich terug in de cijfers als je ziet dat zelfs de meest algemene planten- en diersoorten gehalveerd zijn in populatie sinds de jaren 70 JUIST de typische akker-en plattelandsoorten (…)
EN HOLLAND ZAL TEN ONDER GAAN , spoedig sneller als ze denken niet eens spoedig
Wat een dijk van een documentaire! Daar kunnen we in ieder geval de zee mee tegenhouden ;)
Erg goede documentaire, mooie voorbeelden laten goed zien waar het mis gaat. 40 miljard....
Fantastische reportage, goede informatie.
Kan zeggen dat ik vandaag wat heb geleerd. Erg interessant.
en op de laagste punten zoals gouda gaan we bouwen , lekker slim ...
zeeeeeer interessante docu
Ik geniet iedere keer van jullie avonduren en de liefheid die jij en je vader delen
De gevolgen van de "gouden eeuw" interessant.
Wat een supergoede docu!
respect voor de makers van deze goede docu
Als Belg vind ik dit fuckin fascinerend. En het verklaart waarom onze regering maar 5 jaar vooruit denkt terwijl de Nederlandse de traditie heeft om om 20+ jaar te doen. Terwijl wij zonder nadenken aan lintverbouwing doen en wegen neerzetten die maar 10 jaar meegaan, zetten zij dijken, bodems en infrastructuur op voor de komende generaties.
Ook belg hier. België kan doen met 5 jaren plannen, we liggen niet laag en we kunnen geen miljarden business beginnen met gas want dat hebben we niet. Wat een vergelijk was dat? 😁
Da Vo: Wees blij dat je in België woont, daar heb je nog kansen. In Nederland is alles onmogelijk gemaakt, de overheid is rijk maar het volk mag niet rijk worden.
@@froggylegspeople 😄😄
Als we moeten vluchten, Da Vo, mogen we dan bij jullie? 😊😊
@@andredeketeleastutecomplex DaVo heeft het over lintbebouwing. En ik zou daar nog een hoop andere koerskemels die hier zedig verborgen gehouden worden aan kunnen toevoegen. Het feit dat wij hier wat hoger liggen dan onze noorderburen is een non-argument, een misleiding, ne jezuïtentruc en doet hier niet ter zake.
mooie docu
Loud and clear,bedankt.
Ben ik blij dat ik op de Utrechtse Heuvelrug woont. En deze problemen niet heb. Maar wel erg voor die mensen die er wel mee te maken hebben.
dat ja, en we nemen straks ook zeker géén vluchtelingen op van de pvv/bbb achterban.
Ik blij op de Brabantse zandgrond te wonen als ik dit zie.
Hahaha 👌🏻
Als Eindhovenaar in Australië, kan ik zeggen, dat gebeurt hier niet, maar we hebben wel andere problemen.
@@carolynomm4013 nazi regering bv
Friesland is ook veel klei. Dat verzakt toch niet zo erg??
Mooie documentaire. Dat ik hem nu pas zie....
@@renehaagsma6107 gaat om het veen, klei verzakt niet erg nee, klopt.. maar veen wel
Heldere fijne documentaire! Erg interessant en erg mooi in gebeeld gebracht! Zelfs nieuwe details voor mijzelf. Misschien een idee om Engelse subs er onder te zetten? Ik zou het graag willen delen met familie elders
Je kan gewoon google gebruiken.. Het is niet perfect, maar je kan het goed volgen..
Subs erin doen voor bijna 60 min video duurt uren. Denk niet dat ze dat op zo'n oude video gaan doen
Try using automatic translation in youtube subtitles. It works pretty good.
Helemaal mee eens.. ook ik heb dat probleem met die af en toe echt geïnteresseerde buitenlanders.. het is bijna niet beknopt uit te leggen..zonder beeld!
@@TheGremlinsParadise ben het er niet mee eens.. als er maar genoeg vraag naar komt..
Dank je wel voor dit documantaire wist niet eens dat dit zo erg was. Maar kan nu mee denken aan een oplossing. Veemossen is een goeie idee trouwens
Hele mooie reportage, bedankt.
Onzettend mooie docu!
Leerzaam en een eyeopener!
Heel mooi en goed gedaan...complimenten aan de makers, en ik ben verliefd! 😍😍
Op de presentatrice?
@@Mike-sBike 😂😂
Ja, dat is een leuke dame toch? 😊😊
In gouda is EPS een goede oplossing,maar zullen ze wel te duur vinden " meestal is het een geld probleem"
Een onderzoek is hier niet voor nodig...
Ook kan bims toegepast worden
Wat komt mij ( gevlucht uit Groningen, 2018) dit ontzettend bekend voor. Wij: "Ons huis scheurt en verzakt door de gaswinnings bevingen!" NAM: "Daar herkennen wij ons niet in" Overheid "Neem contact op met de NAM" SHELL:"Wij kunnen er niks aan doen, we moeten gas winnen voor economische zaken" etc etc
"gevlucht uit Groningen": Op lange termijn, als we niet snel werk maken van het opnemen van meer broeikasgassen uit de atmosfeer dan er in te stoppen, zal men uit Nederland zelf moeten vluchten. Als de polen eenmaal gesmolten zijn, is de zeespiegel ruwweg 68 m. gestegen. Dus... als we NL niet met zo'n 75 m ophogen, zal NL verdwijnen in zee.
Even tussendoor, deze presentator heeft een prettige uitstraling.
9:52 Gaswinning, dat hebben we hier in het Westland ook. Alles zakt extra.
goeie docu man , heb veel nieuwe dingen geleerd , ik vraag me af of de bodem bij Vriezenveen (bij Almelo) waar ik woon ook zakt
Ijgenlijk zijn het kuthuizen
Fantastic documentary
Ik vind het nog steeds raar hoeveel aandacht de zeespiegelstijging in ons land krijgt, terwijl dat bij bodemdaling nauwelijks het geval is. Daarbij komt ook nog dat de daling in een véél hoger tempo gaat, dan het stijgen van de zeespiegel zelf.
Bastian: Ach Den Haag heeft al zovele problemen, die het niet aankan.Alleen met een korte termijn geheugen zoals Mark Rutte, van 12 uur tot de middag, zijn de gemoederen nog in toom te houden.
Binnen 100 jaar moeten we allemaal verhuizen . Een historisch moment .. ik zal het niet meemaken mn evt kleinkinderen wel ... leuk !!!
Omdat de zeespiegel over de hele wereld omhoog gaat dus het is een veel groter probleem dan alleen Nederland. En als er een dijk doorbreekt door die hoge zeespiegel heb je een groter probleem dan een paar huizen die verzakken. En idd als we zo doorgaan is de helft van nederland over 50/100 onbewoonbaar. Mijn voorspelling we halen de 50 jaar niet eens mark my words 😑
Dan zie je waar agenda 2030 om gaat... Klimaat my ass... Los de echte problemen op, koninklijke shell? Waarom koninklijk?...
Water world lijkt me wel wat. Met je plastic boot naar je werk
@20:00 in Gouda is op sommige plekken in de loop der jaren het wegennet met circa 6 meter zand opgehoogd. Dat extra gewicht drukt het veenpakket nóg sneller inelkaar.
Ophogen met piepschuim in combinatie met juiste drukverdeling is beter.
Dan krijg je weer (een soort van plastic) in de grond soort van grond vervuiling.
Dan doen de elektrische auto's ook erg veel kwaad, die zijn zo zwaar dat ze de wegen nu al kapot maken, dus ook de bodem doen indalen denk ik
@@mariannevandevelde2307 ja en dikke mensen die door de stad stampen ..
@Baard2000, een van de grondstoffen van piepschuim is Tolueen ( Toluenediisocyanate ) een zeer giftig en niet natuurlijk afbreekbaar product, lijkt me niet erg slim om dit te gebruiken.
Niets is eeuwig, noch mensen, huizen, wegen, natuur, dus ook in Nederland niet.
Nederland bestaat al langer volgens mij
Lekker makkelijk, Sonny 4 president
Crazy! Dat is een excuus om schade te veroorzaken! Water is onderdeel van de grond! Dat pomp je zomaar niet weg! En ik die dacht dat Nederlanders slimmer waren!😂
Plastic en autoblik zijn voor eeuwig. De rest kan worden beïnvloed
God is eeuwig
Heldere fijne documentaire! Dezelfde reden is waarom ook in het peelgebied Limburg/ Brabant bepaalde stukken significant in hoogte verschillen. Mijn huis en garage die los van het huis staat ligt ook al bijna 60cm hoger dan de weg. Toen wij er ongeveer 6 jaar geleden kwamen wonen had ik besloten de tuin op te hogen om vlakte te creëren. Uiteindelijk koste dat 70 kuup zand en beton schotten in de schutting.
Kuub
En niemand die zich druk maakt over de overbevolking. Veel minder mensen veel minder problemen
daarmee ga je het feit dat dit land zakt niet verhelpen hoor
Welke overbevolking? Een land als Singapore is meer dan 200 keer dichter bevolkt. Gaat prima.
toe maar, begin met een fokverbod bij de pvv/bbb bende..
Heel interessant. Ik had geen idee dat de windmolen een Belgische uitvinding was. Informatieve interviews!
Allez wist U dit niet??????????????in mijn klein dorp in het prachtigen Belgiè stonden in de 14 eeuw al 2 windmolens , ook nog zo lang niet geleden ontdekt in de archieven van het bisdom, dus lang leven die Belgen alweer kon Nederland de voeten droog houden,
"Ik had geen idee dat de windmolen een Belgische uitvinding was. Informatieve interviews!" Dat is ook niet het geval. Er waren in elk geval al windmolens ergens tussen 25-220 na Christus. (Toen bestond België nog niet eens.) Dat is wat bekend is. Waarschijnlijk waren er al windmolens voor het jaar 0.
@@mpmpm Je ziet ze op schilderijen van Hieronymus Bosch (1450-1516), ze waren in die tijd dus zeker bekend in Nederland. Misschien had de commentator Vlaanderen (dat veel ouder is dan België) voor ogen?
@@mpmpm ergens ???? waarschijnlijk ???, slaat nergens op wat U hier neer poot, en inderdaad deze heerlijke mhr, hier bedoelt dus vlaanderen ,en vlaanderen is nu Belgiè, wat kunnen hollanders toch gemeen zijn als die Belgen worden gepromoot, schaam U
dat zeggen ze niet, ze zeggen dat het gebruik van de molens om het water weg te pompen een belgisch idee was, dat is niet hetzelfde als de uitvinding van de windmolen. Het gaat om een ander gebruik ervan.
bbb niveau, het blijft erg..
Wees blij dat de parken in Amsterdam lager liggen, als er ooit een keer tering veel regen uit de lucht komt stroomt het water daar heen in plaats van de straten in.
😂😂
elk nadeel heb z'n voordeel
is bij nagedacht he..
Met dank aan de overheid. Willem zal wel mooi weer spelen, maar zijn onderdanen helpen...
denk jij dat? haha.
alsof Willem jouw huis gaat afkopen als die niks meer waard is door het zakken vd grond waar het op staat.
@esmeraldaweatherwaxe970 Hij kan bijvoorbeeld het onderwijs verbeteren, zodat mensen zoals u beter leren schrijven.
kabinet graag een reactie op de laatste vraag en graag een visie creëren
rechts kent alleen de tunnelvisie..
We graven eigenlijk ons eigen graf, letterlijk.
en toch zwaaien de stakkers naar de trekkers, ik vat dat dus niet..
In curacao daalt de zeespiegel.
In de blijlmer zakt ook de grond. Gevaarlijk.
31:00 vreemd.. hier schudt het, huis stuk en men stopt... en in Groningen gaat het maar door... en de burger is in beide gevallen de lul...
En nu is Gouda weer aan het bouwen op "slechte" grond, en dan maar weer klagen.
23:22 wel opletten he
@@MrHenkkkie Ik let zeker op, want ik woon daar dicht bij.
Hier komt via een kwel zelfs zeewater naar boven.
Het gras wat daar eerst groeide, had een zilte smaak.
Trouwens, ik vrouwtje is al weer weg, weggelopen voor de gevolgen denk ik.
Nog een goeie reden om te verhuizen naar Vlaanderen.
Of het oosten van Nederland... wonen ook minder mensen dan in holland dus dat is ook weer fijn :)
Goede docu!
wow heb echt iets geleerd; hopelijk kunnen wij de bodemverzakking tegenhouden of worden wij de nieuwe Atlantis...
Mooie documentation. Wellicht interessant te vermelden; in Amsterdam (bij een aantal historisch significante panden) werd een hout veredelings 'impregneer (chemisch formaldehyde) methode' gebruikt om de 'paal rot' tegen te gaan. Dit werd gedaan nav het verdwijnende zoetwater (verdrongen door de veel grotere en sterkere zoutwater bel onder de grond) doordat er teveel/m2 gebouwd werd... het zoutwater tastte de palen aan...
Het 'plaatselijk' op waterpijl houden per woonblok, zonder een gesloten omkadering... lijkt als water naar de omliggende riolering dragen... lijkt me moeilijk sustainable uit te voeren, dacht ik...
Formaldehyde is net als carbolineum als houtveredelings product al vanaf 2001 verboden, dit is gedaan om vervuiling van grondwater te voorkomen. Nog een klein dingentje; het is waterpeil.......
Indrukwekkend verhaal ; goed in beeld en geluid gebracht .
Ik herinner me jou met een 8mm camera op de Jelburg ; leuk dat je die hobby zo goed hebt uitgebouwd .
Wel leuk dat het shot van Rotterdam begint met Rotterdam-west/Spangen en het probleem zich in het Kleiwegkwartier afspeelt.
huizen zijn niet altijd gemaakt om honderden jaren mee te gaan....soms moet je ze afbreken en er een nieuwe op zetten.
Maar door de schaarste aan woningen denkt de Nederlander dat ieder huis onbepaalde tijd meegaat en betalen we rustig € 10.000,00/m2. Totdat je erachter komt dat je er niet meer kan wonen en is je “investering” waardeloos geworden. Overheid kijkt toe en doet niets.
6 jaar verder. zijn we iets opgeschoten?
nee, want rechts zit diep in de ontkenning..
Keurig, dank u,
Eindconclussie was dus het bouwen van drijvende woningen. Het klimaatprobleem vereist ook al zulke woningen, of de bodem nu zakt of de zeespiegel stijgt, we moeten blijven drijven! Ik ga vast nadenken over de besturingssystemen van deze toekomstige huizen, je zou toch niet willen dat je huis een aanvaring krijgt!
botsbootje kan anders wel grappig worden, zolang je het als tijdverdrijf ziet..
bedenk liever iets om de boeren van hun belachelijke trekkers af te krijgen..
Dank je dit vind ik prachtig om te weten heerlijk
Het narratief wordt altijd weer zo geschetst dat het aan de boer en zijn vee ligt.
Dat dacht ik ook, idd jammer als je ziet dat ze al 1000+ jaar bezig zijn geweest. Nederland is veel te vol gebouwd en op verkeerde plaatsen lijkt mij 😅😮😮😮
Ja, wat een gezeik elke keer. Onze voorouders zijn in een moeras gaan wonen. Zolang we er willen leven, zullen we waarschijnlijk blijven pompen. Elke boer die verdwijnt is een nieuwe woonwijk, industrie enz.
Logisch, het ligt ook aan de boeren. Nederland gaat kapot aan de agrarische sector,.
Ach, hebben we weer een wappie die het woord narratief gebruikt. Gebruik eens iets anders dan letterlijk ai vertaald engels voor je onzin bronnen
tja, waar zou dat aan liggen?
de drugsdealers schreeuwen ook altijd moord en brand..
en de inbrekers voelen zich ook gediscrimineerd.
In 1600 washet prpbleem van leiden al toen bouwden we tussen delft en leiden de leidschendam . Sinds die tijd is er weinig veranderd.
Mooie en duidelijke documentaire. 👍
Dat ze ooit dachten: "Ja, leuk, we gaan in zee wonen, stukken zee droogpolderen en hopen dat het nooit problemen zal opleveren." Dan ben je toch totaal gestoord? Ze hadden nooit moeten gaan bouwen onder zeeniveau. Waarom denk je dat parkeren in Twente vrijwel niks kost? Omdat de kosten voor waterbeheer alleen over droogte en opslag gaan bijv. want het ligt allemaal ver boven zeeniveau.
Wel een lekker dier
8:06 dit volgt bijna 1:1 de grens van gewest holland met Utrecht en nBrabant
@39:45 ik vind het amusant hoe ze zo verrast klinkt, dat is het natuurlijke proces in de veenmoerassen van holland, biesbos is er een nog levend voorbeeld van, bomen groeien, vallen om, rotten, vormen veen, bomen groeien vallen om, kreekjes en plassen , turf en griend
Wow interessant! En goed gemaakte documentaire ❤
This is a very interesting engineering challenge to restructure building processes and durability, new housing construction may be fine, you can use concrete piles, but in most cities with wood pile foundations or slabs on ground, that is a huge challenge, restoring the viability and remedying this problem will be very expensive.
I remember, being an architectural designer, in the 60's replacing wood pilings in historic buildings in Amsterdam using steel pilings which were put into the ground with hydraulic pressure, these piles would carry a 6-ton load (the Waal piles). but the cost was very high. Floating homes? yes, a cool idea!!
But I am sure the Dutch Engineers will find a solution, maybe create a huge Venice of the North a floating city or a city built on pilings above ground level and access homes by stairs...... a challenge indeed!!! This was an excellent documentary!!!!!
Alles wat op palen gebouwd word kan nazakken maar de grond zakt niet
Ik maar denken dat stikstof het probleem is.
Dat was nog eens leerzaam. :))
Toen de wijk Bloemendaal in Gouda werd gebouwd kwam het veen in de nabij gelegen Reeuwijkse plassen omhoog een dertig jaar gelden moest de Sint Janskerk onderheid worden.
жаль такую прекрасную страну💔
Erg leerzaam filmpje, dankjewel daarvoor. Wel 1 vraag aan de wethouder: Is erover nagedacht dat voor het bouwen van 1 vlonder zeker 10 bomen zijn omgekapt, om hier vervolgens 1 voor terug te planten? Vertel mij even de logica alstublieft?🌳🌳🌳🌳🌳🌳
vonders kunnen ook uit hergebruikt hout komen, van oude koeienstallen bv.
50:09 vraag me af of het klopt. Het middensegment en bovenkant lopen wel nagenoeg gelijk. Moest het trottoir dan ook telkens worden aangepast? Geloof er niks van.
Wéér een reden om juist mìnder mensen hier te laten wonen i.p.v méér!
@@froggylegspeople dat biedt niet echt een oplossing
@@froggylegspeople Uiteraard. Sneller vergunning ombouw kantoren. Asielstop per direct. Uitzetbeleid actief ter hand nemen. Hulp bij dreigende echtscheiding.
Willen F: We hebben meer mensen nodig anders krimpt onze economie wanneer gaan jullie leeghoofden nou is een keer nadenken ? Nederland kampt met vergrijzing waarom denk je dat we al die mensen binnen halen ? Niet omdat we goeie mensen zijn nee alleen maar omdat het niet anders kan.
@@unknown6715 Totale onzin vriend. Het is een vuile smoes van linkse partijen.. We zitten absoluut niet te wachten op personen met niet-westerse culturele wortels die bovendien de taal niet spreken! En de arbeidsmarkt is over 50 jaar een andere dan nu: dus nu iets verzinnen voor straks, werkt niet. Meer ellende dan zgn oplossing. Tot slot: robotica enz gaat ons helpen ipv Afrikaanse of MO-horden.
@@willemf9885 ben jij nog niet wereld-moe?
Gelukkig weet koning Willem-Alexander alles over waterlandschap....
Als hij tegen een boompje piest...
@@dutchsailor6620 jij piest zeker in de wind?
@@Son-of-Goumier altijd met wind in de rug.
@@dutchsailor6620 kan je beter tegen een boom piesen anders krijg je er kouwe billen van..
IK kom zelf uit Twente en daar hebben we droge zandgronden, heel ander probleem, maar het heeft mijn interesse in water aangewakkerd. Ik denk dat ik wel goede ideeen heb om dit probleem fundering in de woongebieden aan te pakken. Ik denk dat het nu namelijk verkeerd gebeurd.
een fundering eronder , is de enigste oplossing
@@hollandway idd wat voor fundering zit eronder ? Gemetselde ? Palen, dierenhuiden werden zelfs gebruikt
@@martinvdv5970 huizen van 80 jaar oud moet je niet kopen of gelijk beton eronder doen
ja, die lui die geologie gestudeerd hebben en de architecten die moeten maar eens aan de kant gaan, Philip komt et wel even beter doen.
Top film!
Tja ze knoeien zelf met de waterstanden en bemalingen de waterschappen ............
Waarom doen ze dat ook weer ?? .. voor natuur diversiteit . Maar de boeren mogen er niet onder lijden dus weg dat water .. zodat de hypotheken betaald kunnen worden en er overal geld vloeit .. het wordt tijd dat de regering keuzes gaat maken en boeren en nederland gaat steunen met een betere toekomst !! .
Interessant, tja die kosten is niet iets waar je opzit te wachten… bekijk het positief, je kan wel meteen je vloer isoleren - hoor ik de overheid al zeggen
Goede docu.
Heel interessante reportage. Ik heb ervan genoten !
Er was dus ooit een wijze uitspraak van Pino die dit probleem kan oplossen. Het ging als volgt: Als mijn blauwe veren gele plekken hebben, dan weet je dat het foute boel is.
't was dus foute boel bij diens Amerikaanse neef ;)
Mijn afhaalchinees om de hoek had ook een wijze uitspraak: “Hij die gaat slapen met een jeukende kont, wordt wakker met een stinkende vinger”.
lekker daar in Rotterdam , verschrikkelijk voor die vrouw
Is deze film ook met een engelse vertaling beschikbaar?
Mooi, dankje
een bekleivende video, sterkte aan iedereen
@@froggylegspeople hello een hauting video eigenlijk , je woont er maar
Nou...zeg dat!
Gelderland Overijssel Branbant heeft de meeste boeren. Bijna geen CO2 productie daar. Slimme bangmakerij weer. Zoveel boeren zittn er niet in de randstad.
She's really nice
Yup...i thought the same 😍😍
1 boer zei dat de zware koeien op zijn land geen probleem zijn ook de tractoren niet. Hier hoor je verder geen woord over...
Koeien gaan in natte tijden op stal, bodemdruk van een Holsteiner is wel stevig. De tractoren hebben per vierkante meter minder bodemdruk dan een paard op hoeven, maar wegen natuurlijk wel meer in zijn geheel. Zelf wel eens met mijn auto het land in gereden in de lente, maar moest door een zware shovel er uit getrokken worden omdat die minder wegzakte vanwege de grotere banden en daardoor minder bodemdruk.
Nederland moet in aantal bewoners dalen en flink ook waardoor vele problemen kunnen worden afgebroken letterlijk
:-) en ze zijn daar héél goed mee bezig!
@@euhdink4501 je bedoelt de "omvolking" denk ik, ook een heel slechte ontwikkeling overigens.
Bomen waarom dan niet meer Metasequoia planten wortelen wel diep en houden van water kunnen 9 duizend liter water aan per dag dus een groot bos van deze bomen groeit ook nog snel en geven ook veel houtproductie
goole eens iets over ecosystemen en inheems vs uitheems.
ik wacht wel.
Die oude huizen hebben amper en normale fundatie..... van heipalen hadden ze toen nog niet gehoord of ze waren van hout
lijkt mij dat we beter kunnen verhuizen met z'n allen, naar Marokko of zo
doe je ding, het tuig zit a in Dubaï.
Floating houses is the way to go forward
Why are there no English subtitles for this superb docu?