Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Var Mı Hacet Söyleyim Ey Gül Tenim - Nota Eşliğinde Karaoke (Ahenk:Mansur Neyi - 5 Ses -A)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 чер 2020
  • VAR MI HACET SÖYLEYİM EY GÜLTENİM
    Beste: Nikoğos Ağa
    Güfte: ?
    Makam: Muhayyerkürdi
    Usûl:Düyek
    Var mı hacet söyleyim ey gültenim
    Ben kulunum sen efendimsin benim
    Merhamet kıl gel bana şuh-i şenim
    Ben kulunum sen efendimsin benim
    NİKOĞOS AĞA (1836-1885)
    Nikoğos Taşçıyan 1836 yılında İstanbul’da Hasköy’de doğdu. Ailesi ve öğrenimi hakkında yeterli bilgimiz yok. Bu Ermeni vatandaşımız ilk musiki derslerini kilisede, bir din adamı olan Kapriyel Ebeyan’dan aldı. Türk Musikisi hocası Dellal-zade İsmail Efendi’dir. İsmail Efendi’nin aracılığı ile Dede Efendi ile tanıştırıldı. Nikogos’u dinleyen bu büyük musiki ustamızın “Önce Türkçe öğren sonra benden ders almaya gel” anlamında tavsiyede bulunduğu söylenir. Bu ikazı unutmayan Nikogos Ağa, Türkçe öğrenmeye, dilindeki yabancı aksanı düzeltmeye gayret etti. Bunun için o dönemin büyük devlet adamlarından ve edebiyatçı Ahmed Vefik Paşa’dan edebiyat dersleri aldığı da söylentiler arasındadır.
    Zamanla musiki alanında ilerledikten sonra Dellal-zade’nin tavsiyesi ile öğretmen olarak Enderun’a tayin edildi. Sadrazam Ali Paşa’nın hizmetinde bulundu. Hoşsada’da Abdurrahman Şeref Bey’e atfen verilen bilgiye göre Ali Paşa’nın dairesinde iken bir sebeple küserek buradan ayrılmış ve bir daha dönmemiş. Bunun farkına varan paşa, bir musiki toplantısı için Nikogos’un bulunmasını emretmiş. Samatya’da perişan bir durumda bulmustur; kahyadan para alarak taliğini düzeltmişler. Durumu öğrenen Ali Paşa aylığının kesilmemesini sağlamış.
    O dönemin sanatsever başka devlet adamlarından da yardım görmüştü Mesela Müşir Edhem Paşa bildiği eserleri notaya alması için maddi yardımda bulunmuştur. Türk Musikisi repertuvarını Dellal-zade’den öğrendiği için hem repertuvarı genişti, hem de bildiği eserlerin en doğrusunu bilirdi.
    İyi Hamparsum notası bildiğinden 1873 yılında Ermenistan’a davet edilerek pek çok Ermeni dini musiki eserini notaya aldı. Bunlar daha sonra Ermenice olarak yayınlanmıştır. Kardeşi Agop Taşçıyan ve Nivark Osmanlıyan’la 1861 yılında on beş günde bir çıkan bir musiki dergisi yayımladı.
    Kumkapı Meryemana Kilisesi’ne 1879 yılında papaz oldu.
    Kardeşi Agop, Kapriyel Nisan da musikişinastı. O yılların ünlü musiki ustaları ile yakın arkadaşlık yaptı. Bir hristiyan olmasına rağmen mevlevihanelere giderek ayin okurdu.Bu sebeple Ahmed Celaleddin Dede’yi tanımış ve ondan da yararlanmıştır.
    Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde saray meşkhanesinde hocalık yapmıştır. Nikogos Ağa’yı yakından tanıyan ve bir süre ders alan Leyla Hanım hatıralarında;
    Sultan elbet sur olur
    Hep bendeler mesrur olur
    Vechiyle alem hep nur olur
    Alem sana mecbur olur.
    güfteli hicaz makamındaki şarkısını Sultan Aziz’in kızı Münire Sultan’ın isteği üzerine bestelediğini belirtiyor.
    Bazı kaynaklarda tanburi olduğu ileri sürtülüyor. Bu hususta başka belge yoktur. Onun iyi bir hanende olduğunu biliyoruz. Sanatkar kişiliği için, Ruşen Kam şunları yazmış: “…Hanende Nikogos Aga, San Onnik, Hristaki Civan Ağa şarkı yolunun en güzel mahsullerini vermiş bestekârlarımızdandır. Umumiyetle musikimizin iyi anlayış ve öğreniş çerçevesi içinde yetişmis olan Nikogos Ağa, ağırbaşlı şarkılarıyla devrinin bu yoldaki çalışmalarına hız vermiş bir bestekârımızdır. Nikogos’un şarkılarındaki melodik kuruluş daha çok klasik anlayışın etkisi altındadır. Acemaşiran makamındaki bir şarkısında bu makamın melodik seyir ve hareketine vermiş olduğu karakter, bu bestekarımızın orijinal bir müzik anlayışın en güzel örneğidir.”
    Nota bilmesine ve eserlerini kolayca notaya alabilmesine rağmen iki yüz eser bestelediği halde bunlardan ancak altmış be tanesi günümüze gelebilmiştir. Kendi milliyetinden çok Türk Musiki sanatı içinde ebedileşen Nikoğos Ağa 1885 yılında öldü ve Topkapı Ermeni mezarlığına gömüldü..
    Kaynak: Dr. M. Nazmi Özalp -Türk Musikisi Tarihi Kitabı

КОМЕНТАРІ • 10

  •  2 роки тому +2

    Bu esrin 4 ses versiyonu şu linktedir: ua-cam.com/video/My5OfgMyuio/v-deo.html

  • @graygiray309
    @graygiray309 4 роки тому +2

    Teşekkürler

  • @emelkaya9385
    @emelkaya9385 4 роки тому +2

    Sonradan türk makamına yönelen birisi olarak size çok teşekkür ediyorum

  • @kazmcandan2441
    @kazmcandan2441 3 роки тому +1

    👍👍👍👍👍

  • @fatihmorca4314
    @fatihmorca4314 4 роки тому +2

    Sayenizde öğrendim bu eseri. Çok güzelmiş.

  • @yigithanengin6045
    @yigithanengin6045 3 роки тому +1

    Hocam 4 sestende icrasını yapabilirmisiniz ?

    •  2 роки тому

      Sevgili Yiğithan kardeşim kusura bakma bazen bildirimleri alamıyorum. Bu eseri incelerken tesadüfen gördüm. Nerdeyse bir sene geçmiş aradan. İsteğini hemen hazırladım. Umarım işine yarar. Şu linkte: ua-cam.com/video/My5OfgMyuio/v-deo.html

  • @mehmetsentuna4977
    @mehmetsentuna4977 4 роки тому

    Hocam ellerinize sağlık.Aynı çatı altında aşkımız bir yalanmış adlı eseri de karaoke yapabilir misiniz rica etsem.

    •  4 роки тому +1

      Mehmet bey, maalesef o şarkının düzgün bir kaydı yok. Selamlar...

    • @mehmetsentuna4977
      @mehmetsentuna4977 4 роки тому

      @ yinede teşekkürler :)