Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Feracemin Ucu Sırma - Nota Eşliğinde Karaoke (Ahenk:Kız Neyi - Sİ)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 жов 2019
  • FERACEMİN UCU SIRMA
    Yöre: Kütahya
    Kaynak: Hisarlı Ahmet
    Derleyen: Yücel Paşmakçı
    Makam: Muhayyerkürdî
    Feracemin (aman aman) ucu sırma
    Bıyıkları burma burma
    Git güzel karşımda durma
    Al hançeri vur boynuma
    Saat de beşte gel yanıma
    Feracemin (aman aman) al yakası
    Terziler vurur makası
    Kolu dibinden kopası
    Al hançeri vur boynuma
    Saat de beşte gel yanıma
    Nota:Bekir Gülsün (TRT notasında, icrâdakine uygun düşecek şekilde birkaç küçük değişiklik yapılmıştır.)
    HİSARLI AHMET (1908 -1984)
    Hisarlı Ahmet, 1908’de Kütahya Kale-i Bâla - Yukarı Hisar’ da Ayşe hanım ile Mustafa beyin ikinci oğulları olarak dünyaya gelmiş, çocukluğu ve gençliği kavaf (kunduracı) olan babasının yanında geçmiştir.
    Hayatının akışını değiştirecek, onu dünyaya taşıyacak bağlama ile tanışması “YOL VERGİSİ” ödemediği ya da ödeyemediğinden üç günlük mahpus/hapis cezasını çekmek için girdiği mahpushanede tanıdığı bir genç saye­sinde oluyor. Çıkar çıkmaz hemen bir bağlama alıyor ancak; her seferinde babası tarafından kırılıyor. Gene alıyor, gene kırılıyor. Sonunda babası pes ediyor. Hisarlı Ahmet bağlamayı ilerletiyor. O dönemin ustaları olan Dülger’in Hüse­yin Ağa ve Çerkezlerin Ethem Efendi’den feyz alıyor. Sesinin güzelliği, repertuarının genişliği, bağlamadaki ustalığı dillere destan olmuştu. Ailesine bağlıydı. Tabiatı sever. Her yaştaki insanla arkadaş olabilirdi. Bunların da üstüne arkadaş canlılığı ve bağlılığı gençlerin haftalık toplantısı olan GEZEK’ lerin aranan kişisi yapıyor onu. Bu toplantılarda bulunmak gençler için adeta bir referans sayılır. “CUMA DEBLEĞİ“ çalmış diye de iltifat görürlerdi…
    Derken askerlik gelip çatıyor. Hisarlı Ahmet üç tellisini koltuğunun altına sıkıştırdığı gibi askerlik şubesine gidiyor, yapılı bir delikanlı olması ne­deniyle topçu sınıfına seçilir, komutan koltuğunun altındaki şişliği sorunca bağlamayı gösteriyor. “Sen aynı zamanda bando’da da görevlisin” diyor komutan. Böylece Hisarlı daha sonra Kütahya Belediye bandosunda da görev alacağı Klarnet’ i ve nota okumayı askerde öğreniyor.
    Asker dönüşü olaylar Hisarlı Ahmet'in hayat akışını yönlendiriyor. Babasının vefatı, Ağa’sının (ağabeyi) vefatı ve yengesi ile evliliği aile yükünü onun üstüne yıkıyor. Baba mesleği kavaflığa devam eder. Daha sonraları bir kahvehane açıp işletir ama kahvahane, kahvehaneden ziyade müzik okulu işlevi görür adeta.
    1940-42’li ve sonraki yıllarda Ankara Radyosunun il il Anadolu diye illerin folklorunu tanıtan programına Kütahya ekibi de çağrılmış. Terzi Sadık (Türk), Kambur Celal (Tavukçuoğlu), Nuri Çavuş, Fındık Hüseyin ve Hisarlı Ahmet ayrıca mahalli oyun ekibi yörenin türkülerini ve oyunlarını sergilemişler. Başta o dönemin usta yorumcusu, hocası ve derlemecisi Muzaffer Sarısözen olmak üzere tüm san’atçıların beğenisini takdirlerini almışlar. Hisarlının sazına hakimiyeti sesinin ve hançeresinin kıvraklığı hocanın dikkatinden kaçmamış, radyoda kalması teklif edilmiş. Ancak Hisarlı Ahmet ailenin tek hamisi olduğu için bu teklife olumsuz cevap vermiş.
    Kütahya’da hayat devam etmekte. Hisarlı Ahmet kahveye gelen meraklı gençlere ücretsiz bir şeyler öğretmekte, sazının akortu, perdesi bozulan Hisarlı Ahmet'i bulmakta. Ahmet emmi saz öğret diyenin sazının sapına tebeşirle (sol sol re re sol sol re .) TREN GELİR’i işaretleyip haydi bakalım devamı bunu öğrendikten sonra dermiş…
    Hacca gittikten sonra "Elini eteğini çek bu işlerden" diyenlere, "Ben sazımla Rab'bime sizden daha yakınım" deme cesaretini gösterdi.
    Halk destanlarını ezbere bilen Hisarlı Ahmet, bu destanları bir kitapta toplamayı istedi lakin sağken bunu yerine getiremedi. Bu isteğini evladı ve torunu İsmail Pektaş 1995 senesinde "Hisarlı Ahmet yorumu ile Kütahya Türküleri" isimli kitabı piyasaya çıkararak gerçekleştirdi.
    Hisarlı Ahmet 4 Ocak 1984 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
    Hisarlı Ahmet, Kütahya türküleriyle halk müziğimizi zenginleştiren usta bir sanatçıdır.Hisarlı Ahmet'ten derlenen türkülerin Türk Halk Müziğinde özel bir yeri vardır.
    Ölümünden sonra Hisarlı Ahmet adına çeşitli sempozyumlar düzenlendi.
    Hisarlı Ahmet'ten derlenip de en çok söylenen ve bilinen türkülerden bazıları şunlardır.
    A İstanbul Sen Bir Han Mısın
    Elif Dedim Be Dedim
    Kütahya'nın Pınarları
    Meşeden Gel A Sürmelim Meşeden
    Feracemin Ucu Sırma

КОМЕНТАРІ • 17

  • @td-jf2lp
    @td-jf2lp 4 роки тому +2

    Bekir abi teşekkür ediyorum. Notalar olunca insan ne çaldığını daha iyi kıyaslıyor. İyi ki varsınız. Sizi keşfetmek güzel.

    •  4 роки тому

      Sağol Tufancığım, başarılar...

  • @ege9485
    @ege9485 4 роки тому +3

    "Ben sazımla Rabbime sizden daha yakınım." - Hisarlı Ahmet

  • @ibrahimsozupek6518
    @ibrahimsozupek6518 4 роки тому +1

    EMEĞİNİZE SAĞLIK HOCAM. HAYIRLI ÇALIŞMALAR.

  • @turkmen288
    @turkmen288 3 роки тому

    Değerli Bekir Gülsün Üstadımız, genellikle bütün çalışmalarınız çok güzel, muhteşem oluyor zaten, ancak bu çalışmanız muhteşem, dahası tümyetkin (mükemmel, kusursuz) bir müzikal altyapı / karaoke olmuş gerçekten. Sizi yürekten kutluyor, başarılarınızın artarak sürmesini diliyorum. Saygılar, sevgiler, esenlikler; sağlık dolu zamanlar.

  • @YasinKapan
    @YasinKapan 4 роки тому +1

    Hocam öncelikle çok teşekkürlerimi sunuyorum, böylesine güzel bir eserin hem notisliğini üslenip hemde güzel bir çalışma yapmışsınız , çok işime yaradı sağ olun, hemde bu tarz çalışmaların devamını bekliyorum.

    •  4 роки тому +1

      Sağ ol Yasinciğim. Sağlığım elverdiği müddetçe yeni eserler ilave etmeye devam edeceğim. Sen de güzel çalışmalar yapıyorsun. Sana da başarılar dilerim.

    • @YasinKapan
      @YasinKapan 4 роки тому

      Bekir GÜLSÜN Teşekkür ederim sağolun 🙏❤️

  • @emrekaradeniz6311
    @emrekaradeniz6311 4 роки тому +1

    Elinize emeğinize sağlık, tam aradığım çalışma olmuş. Nota okumakta daha doğrusu okuduğum notayı kafamda canlandırmakta problem yaşıyordum. Çok sevindim bu videoya denk geldiğime, iyi çalışmalar

    •  4 роки тому

      Kanalımda 500'den fazla eserin videosu var. Umarım işine yarayacak pek çok eser bulursun. Selamlar...

  • @ege9485
    @ege9485 4 роки тому +4

    Aranağmesi elif dedim eserine ne de çok benziyor hocam. Elif dedim eserinin kaynağı da Hisarlı Ahmet. Ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında hocam?

    •  4 роки тому +2

      Hisarlı Ahmet'in türkülerinden
      Elif Dedim Be Dedim
      , Kütahya'nın Pınarları
      Feracemin Ucu Sırma ve kaynağı bilinmeyen
      Eklemedir Koca Konak türküleri biribirine çok benzer.

  • @izleyici870
    @izleyici870 2 роки тому +1

    Şimdi şunu tam anlayamıyorum hocam, Türk Sanat musikisinde makamlar var ama halk müziğinde yok diye biliyorum, ancak bazılarında makam yazıyor mesela bunda muhayyerkürdi yazıyor niçin böyle yani bunların da makamı var mı, makamı olursa halk müziği değil de sanat müziği olmaz mı? Bilen biri açıklarsa çok sevinirim.

    •  2 роки тому

      Türk musikisinde ezgiler makam sistemiyle ifade edilir. Dörtlü ve beşlilerin birleşimiyle bir makam için gerekli olan diziler elde edilir.
      Makam sadece sanat müziğine özgü bir kavram değildir. Okunan her türkünün, şarkının, gazelin, kasidenin, ezanın, ilahinin hatta rastgele öttürdüğümüz ıslığın bile bir makamsal kalıbı vardır.
      Daha detaylı bilgi için şu linklerden yararlanabilirsiniz.
      ua-cam.com/video/VecYIs73Nx8/v-deo.html
      islamansiklopedisi.org.tr/makam--musiki
      www.salihbora.com/bilgiler/nedir/makam-nedir/

  • @kemalkamar2043
    @kemalkamar2043 4 роки тому +1

    do dodo do yerine do re do diye geçiyor. elif türküsüne çok benziyor :)

  • @mehmetkarakayaofficial
    @mehmetkarakayaofficial 3 роки тому

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏🎶👍🌹💖