Toyota’nın Yeni Motor Teknolojisi: Elektrikli Otomobillere Çağ Atlatacak!
Вставка
- Опубліковано 21 лис 2024
- Ayrıcalıklardan yararlanıp bize destek olmak için katıl butonunu aktifleştirebilirsiniz:
/ @yameraktan
Bugünkü videoda, Toyota CEO'su Koji Sato'nun otomobil endüstrisini altüst etmekle tehdit eden devrim niteliğinde yeni bir motor teknolojisini ortaya çıkaran son tarihi açıklamasını derinlemesine inceliyoruz. Bu, içten yanmalı motorlar için oyunu değiştiren ve elektrikli otomobillerin hızlı büyümesini durduran buluş olabilir mi? Mühendislik becerisiyle ünlü bir marka olan Toyota, Tesla, Rivian ve diğer elektrikli otomobil üreticileri gibi devlerin öncülük ettiği elektrikli araç devriminin temeline saldırıyor.
► Videomuzu beğendiyseniz Abone olmayı ve beğen tuşuna basmayı unutmayın :)
► Her gün 1 video yüklediğimiz kanalımızda sizlere her konudan farklı videolar yapmaya çalışıyoruz.. Şaşırtıcı, sıradışı, ilginç, eğlenceli ve bilgilendirici videolar için kanala abone olmayı unutmayın! goo.gl/8Yf9Su
► Kaynaklar:
► en.wikipedia.org
► eksisozluk.com
► line.do
► people.howstuffworks.com
Bizleri takipte kalarak yeni videolardan haberdar olabilirsiniz, teşekkürler..
www.yameraktan....
Hidrojen gazi araclarda iki sekilde kullanilir.
1. Hidrojen PEM hucreleri ile elektrige cevrilir ve elektrik motoru calistirilir; urun haline geldi.
2. Hidrojen direkt olarak pistonlari hareket ettirir. Burada sikinti şu; hidrojen patlamasi sonucu aciga cikan isi cok cok fazladir. Iki secenek var; ya gazin yogunlugunu azaltmalisiniz veya patlama odasi, piston vs. bileşenleri, bu isiya dayanacak sekilde uretmelisiniz ve iyi bir sogutma yapmalisiniz.
Gelecek hangisinde derseniz; 1 derim...
Anlaşılan sizin bu konudaki mühendisliğiniz , ömrünü bu işe adamış insanlardan daha ileri , o bakımdan vakit geçirmeden bu otomotiv şirketlerinden birine müracaat edin yeteneğinizle onları aydınlatın , siz de heba olup gitmeyin.
Yada cin japonyaya derki 110milyonsunuz biz 2milyar 110eksik olsak cok birsey deyismez ama siz yok olursunuz.!!! Cinin yerine turkiyenin 2milyar oldugunu dusunebiliormusun?
Sizin düṣündüğünüzü onlarda düṣünmüștür.
@@m.hakanozcelik9305 birine laf etmeden önce araştırın adam haklı. teorik bilmek ayrı bunu uygulamak ayrı hatta seri üretime geçmek apayrı. En zor olan yarı cahillere laf anlatmak
Bence PEMFCler binekler için değil ama büyük kamyon ve diğer taşıtlar için daha uygun. Halihazırda biliyorsunuz Toyota'nın mesela Mirai modeli var ama hidrojen dolum tesisleri genelde şehir dışında kaldığı için çok feasible olmuyor. Benim yaşadığım yerde bazı otobüsler hidrojenle çalışıyor onlar için daha pratik. Ama hidrojenle içten yanmalı için bence de daha erken; hiç olamaz demiyorum bence başaracaksa Toyota bunu başarır. Yine de hidrojen depolama & taşıma işi tam anlamıyla çözülüp altyapı sağlanmadıkça iki yöntem de binek araçlar için zor. O iş de Amerika'da durduruldu, belki Avrupa'da yaygınlaşır.
1975/76 yıllarında tercüman gazetesinde bir usta su ile çalışan (murat 124) motora uyarlamıştı. Gün bugün hidrojen olursa iyi fakat artı ve eksilerini iyi araştırmsk lazım.
Bu tür haberler çok çıktı. Su ile çalışan motor yapılamaz. Su yanmaz şarlatanların haberlerini ciddiye alma. Sudan hidrojen ayırmak için de elektrik gerekli. Elektriği sudan hidrojen ayırıp onu tekrar oksijenle tepkimeye sokmak gibi saçma teknolojiler kullanacağıma motora verip yürür giderim.
Hiç bir motor su ile çalışmaz. Hidrojen su değildir. Her asparagas haber gerçek olsaydı?
Hidrojen yakıtı sürüş güvenliği açısından da incelenmelidir. Her ne kadar sıfır emisyon süslemesi ile lanse edilse de günümüz şartlarında kazalarda ne gibi eksi yanları olacağı belirsiz görünüyor. Örneğin bir kaza esnasinda hidrojen yakıt tankinda olusabilecek bir patlama sürücü ve yolcular açısından çok tehlikeli bir durum gibi görünüyor. Bunun dışında hidrojen yakit maliyetleride göz önünde bulundurulmasi lazim. Ancak depoda saf su tutulup yakıt hücrelerinde hidrojene çevrilip sonra motora iletilecekse güvenli bir sistem olabilir.
Evet saf su depolanmalı ama o zaman benzin istasyonları ortadan kalkar.
sa suyu hidrojene çevirirken kullanacağın enerjiyi nerden bulacaksın?
Hidrojen Motorlarında hala aşılması gereken çok problem var. İlk çıkan araçlarda Hidrojen Carbon-Fiber ' den yapılan sağlam tanklarda Gas olarak tutuluyor. Problem şu ki, Hidrojen tank herhangi bir şekilde hasar alırsa, yaratacağı patlama aracı buharlaştırabilir.
Ki hidrojenin tehlikeli yapısından dolayı bu araçların bakımlarının kusursuz olması gerekiyor ve düzenli yapılması gerekiyor. Aksatılırsa, expose olan Hidrojenin nelere yol açacağını düşünmek bile istemiyorum.
Şuan Hidrojen Kartuşları vb konularda çok ciddi çalışmalar var. Özellikle Asya ülkeleri Hidrojen ' e kafayı takmış durumda bağımlılığı 0 indirmek için. Bazı Batı Firmaları ' da Hidrojen teknolojisine giriş yapmış durumda. BMW - Toyota ortalığı gösterilebilir.
Bence hala alınması gereken çok yol var. Hidrojen birden farklı yöntem ile saklanabiliyor. Bunların içerisinde en güvenilir olan Solid-State yani Katı Hal olanı zira Gas veya Sıvıya göre patlama olasılığı hiç yok. Ancak Katı Hale getirilmesi için içerisine çok fazla kimyasal katılıyor bu yüzden, Hidrojenin bu kimyasaldan ayrıştırılarak yakılması gerekiyor ki, bu da istenildiği kadar güç üretemiyor.
Bir başka değişle, Bir sobayı bile zar zor çalıştıran bir motor düşünün yada aracı maksimum 30 - 40 km hıza çıkaran bir motor. ( Ağırlığa bağlı olarak değişebilir ).
Eğer Katı Hal ' deki problemler aşılabilirse bence, Eletrikli araçlarda hikaye olacaktır. Zira Elektrikli araçların çevre dostu olduğunu söylensede, şart etmek için kullanılan enerjiyi ne kadar çevre dostu şekilde üretiyoruz ?
Ülkelerin çoğu hala Kömür ile çalışan Termik Santrallerini Faal durumda tutuyor ve Elektriği bunlarla üretiyor. Amerika ' da Termik Santrallerin geri açılacağı konuşuluyor. Avrupa çevre temizliği dese ' de artan enerji ihtiyacı yüzünden ( Rusya Ambargo olayları vs ) termik santralleri geri açmayı düşünüyor.
Bu yönden bakınca, Hidrojen motorları gerçekten iyi duruyor ama Gas yada Sıvı halindeki bir hidrojen motorlu aracı asla almam. Ben şahsen LPG tüplü araçları dahil sıcak bakmazken, Altımda bir bomba ile gezme fikri bana pekte mantıklı gelmiyor.
Hidrojen şimdilik sadece bir rüya..çok haklısın aşılması gereken çok yol var.
Eğer aşılırsa gemiler,uçaklar, arabalar inanılmaz bir devrim olur.
Ama hidrojen eşittir BÜYÜK TEHLİKE
Peki hidrojenden elektrik ugretilse? Olmazmi?
@@МуроджонКозокбоев Zaten üretiliyor hocam. Yani Hidrojen yakıtlı araçlar ' da aslında özünde elektrikli araçlar. Hidrojen motorlu araçlardaki, Hidrojen motoru aslında elektik üretip, bataryayı şarj ediyor ve batarya ' da aracı döndüren motorlara güç veriyor.
İçten yanmalı araçlarda olduğu gibi doğrudan, Isı enerjisini hareket enerjisine çevirmek gibi bir işlevi yok.
Ancak Elektrikli araçlarda size sadece Batarya'yı ve Aracı hareket ettirecek motorları taşıyorsunuz. Hidrojen motorlu araçlarda ise Batarya'yı ve Aracı hareket ettirecek elektrik motorları haricinde, bir de elektrik üretecek olan Hidrojen Motorunu, Hidrojen tankını taşıyorsunuz. Hali ile araç çok daha ağır hale geliyor.
Hidrojen motorlu araçları aslında, Akaryakıt ile değilde Hidrojen ile çalışan Hibrit araçlar gibi düşünebilirsiniz.
Japonya uzun zamandır aslında zaten Hidrojen alanında atılımlar yapıyor. Japonya çok büyük oranda enerjide dışa bağımlı bir ülke. Bunu azaltmak için ilk başta Nükleer Enerjiye yöneldiler. Ancak Fukijima ' da deprem sonrası yaşanan kazadan sonra, Nükleer Reaktörleri kapatma kararı aldılar.
Reaktörleri kapatınca bu sefer yine elektrik anlamında dışa bağımlı hale geldiler. Bundan ötürü Hidrojen ' e yatırım yapıyorlar. Ancak Hidrojenin üretimi ve saklanması oldukça maliyetli.
Bu nedenle Hidrojen ' i global pazar ' a sokup, Hidrojen ihtiyacını arttırırlar ise Arz-Talep döngüsünden dolayı fiyatının düşeceğini biliyorlar.Hidrojen yakıtlı araçlar konusunda ki ısrarlarından biri de aslında bu.
Ancak Gas ve Sıvı haldeki Hidrojenin taşınması, depolanması, araçlarda ki güvenliği gibi konular, sıkıntılı konular. Bu nedenle Katı Hal yani Solid State dediğimiz yapıda saklanabilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor.
Zira Hidrojeni katı halde taşımak çok daha güvenli ve patlama riski yok.
Katıl hal konusunda sıkıntılar aşılabilirse, Hidrojen günümüzün yakıtı haline gelebilir.
@ cevap icin tesekkur. Japonlar basarili olacagine hic suphem yok. Ama dediginiz gibi guvenlik sikintili bu konularda bizim gibi pek disiplinli olmayan, guvenlik ve kalite konusunda hayli dusuk memleketler icin bu teknolojiler tehlike ugretirmi acaba!
hidrojen işi binek araçlar için yaş... Çünkü istasyon maliyetinin hatti hesabı yok. Evinde şarj gibi bir lüks dururken kimse böyle bir maliyetin altına girmek istemez. Tabi kapitalist bir manyak değilsen.
hidrojen yakıtı.. dışarıya sıfır emisyon salıyor.. çağa ayak uydurmak bu olsa gerek..
Dışarıya verdiği emisyonu değile değilde kaza anında ki sana vereceği hasarı düşündünmü. Mozotu demiyom bile, benzinli bir aracın nasıl patladığını görmüşşündür görmediysen açık havada bir beze benzin dök . 50 gram cıvarı, bezi yere at sonra sakın yaklaşma uzaktan bir ateş uzat o kadrcık benzinin nasıl parlayıp patladığını gör, patladığı halde benzinide geçtim , çünkü hidrojenin yanında su gibi kalır,Aynı büyüklük ve ağırlıkta Atom bomasıyla kıyasla Atom bomasından en az 10 kat daha güçlü olduğunu düşün umarım toyota mühendisleri düşünmüştür aksi halde kaza anında çoğu kişiye mezar yapma gereği bile kalmıyabilir 🤔🤔
@@erolgunes7374 biz bu bombayı oksijenle karıştırıp günde 2 litre içiyoruz.
Hidrojen teknolojisi yanma riskini azalttığı oranda elektrikli araçların karşısinda değer kazanabilir.
Elektrik akülü araçların akülerinin çevreye vereceği zarar tam anlasilmis değil. Akü mezarlığı oluşma durumu nasıl önlenecek.Aku üretmenin doğa'ya vereceği zarar mutlaka açıklanmalı.
hidrojen tarlada yetişmiyor. nasıl elde edilir onu da bi araştır.
@@intel0995 Hidrojen bataryadan çok daha temiz üretilir
Çok ilginç, devir içten yanmalı motorların bittiği, artık elektrikli araçları devri dediğimiz bu günlerde bu hidrojen yakıtlı motor piyasayı bayağı etkileyecek görünüyor.
Aksine avrupada elektrikliyevtalep bitmek üzere, bir rüzgardır geçti..
@@mustimartli9029wolkvagen Almanya’daki 3 fabrikasını kapatıp binlerce kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Acaba neden?
Yakın zamanda imkansız
Daha önce de cok denendi. Hidrojeni depolamak Cok tehlikeli.
Benzin depolamak ondan az tehlikeli mi?
@@alperenylmaz3767 Evet Benzin cok az tehlikeli. Benzini Oda sicakliginda depolayabilirsin Hidrojeni en az eski (- 80 ) derecede soguk tutman lazim. Idrojenin Patlama hizi Atom bombasiyla ayni. Śimdi bir de Bana Patlama hizini sorma. Kapatacagin bir kapiya tokat atar gibi śaplak vurma baśka elinle itmek baśka.
@@alperenylmaz3767 Atom bombasindan daha tehlikeli hidrojen bombasi nasil caliśiyor biliyormusun.
Kim ne derse desin Toyota şu an dünyada en çok satan araba. Volkswagene milyon fark atmış. Japon bu teknolojiyi yeterince test etmiş tüm güvenlik önlemlerini aşmış, maliyet , verimlilik gibi bir çok etkenin fizibilitesini yapmıştır. Burada korkması gereken Volkswagen. Çünkü elektrikli araç piyasasında çok geride kaldı. Satışlarıda çok düştü.
Ayrıca Amerika da emisyon skandalı da wv ye çok büyük darbe vurdu hem para cezası hemde prestij kaybetti
Woswos kim yav cikin disariyada bi bakin 😂
@SeroCan-p1x ben rakamlara bakıp söylüyorum. Dışarıda en çok Egea görüyorum.
Hidrojenin litresi kaça olacak ve 100 km dd adacın menzili ne olacak bunu bilmek gerek...
Elektrik üzerine %20-25 daha fazla maliyeti var. Ayrıca depolama ve taşıma maliyeti binecek. Benzinden ucuz olmaz sadece daha temiz olur diye düşünüyorum. Üstelik hidrojen çok tehlikeli, kesinlikle her tanktan kaçar. Yıllardır hidrojen ile çalışırım, tüplerin ağzını kapatın, ne yaparsanız yapın illa bir miktar kaçak olur çünkü en küçük atom. Türkiye'de AVM otoparkında aynanda 20 bakımsız hidrojenli araç olduğunu düşünelim, Mehmet bey gelip sigarasını yaktığı an n adet türk vatandaşı Allah'ına kavuşur
Hidrojen kolay tutuşan patlayıcı tehlikeli bir gazdır depolanması ve taşınması tehlikelidir bu yüzden özel pahalı depolar ve altyapı ister yani elektrikli gibi
Bataryalar tehlikesiz mi? Daha geçtiğimiz aylarda bir togg cayır cayır yandı Gaziantep'te. İnternet yanan tesla videolarıyla doldu. Peki ya tüplü, benzinli arabalar? Çok mu güvenli? Yahu tabletler, laptoplar bile patlıyor.
@@cesurgursel6515 ben de elektrikli gibi demiştim zaten
Yüzyıllık, milyar dolarlık firma ve yüzlerce mühendisi salak bir sen akıllısın. Tüh bunları hiç hesaba katıp akıllarına gelmemiş bay süper zekalı. 😂😂😂
Merak etmeyin lpg ve cng daha tehlikeli ama depolarına kurşun sıksan işlemez kazada sağlam kalırlar ayrıca kesici valfleri sayesinde araç stop ettiği (doğru montaj yapılırsa) anda kapanır,hidrojen bunlara göre daha masumdur.
😂 mühendisler boşuna ekmek yiyiyor sen yetersin
100yildan fazla tecrübe edinmiş yakar motorları tercih ederim aslında
Elektrik li araç pili üretimi için doğaya salınan karbon 2000 cc lik bir motor tarafından ancak 30 sene çalışırsa üretiliyor.hangisi mantıklıymış..şarz istasyonu eksikliğide cabası....
kaynak neresi :)
Vay amk teslaya byd ye mühendis olsana
Hidrojen motor tercihimdir.Elektrikli motor kışın soğuk havada ve yüksek hızda 120km üzerinde giderseniz kısa sürede elektrik şarjı tükeniyor
Idrojenli motor tercih ederim Ben electrikli arabalari atese vérin yansin hic biseye yaramiyo😊😊
Mercedes ve Hundai de bu araçtan üretti ve Stutgart MOTEK 2024 fuarında araç lar pardon kamyonları sergilediler. Yedek parça üreten firmalarda fuarda idiler. Geleceğin motoru gibi duruyor
Her açıdan yine verimsiz , hidrojenden elektrik üretip elektrikli oto obillerde kullanmak daha mantıklı. Bukadar arge batarya için yapılsa şuan bu sorun ortadan kalkmıştı ki çok faha farklı çözümler var şarj konusunda ve pratik . Sadece yatırım için araçların yaygınlaşması gerekşyor . Asıl konu lojistik ve yolcu taşıma , ivedi şekilde lojistik araçlarının elektrikliye evrilmesi gerek . Toplu taşıma teşviki ve yaygın hatlar geriye kalan trafik ve karbon ayakizi gibi sıkıntıları yavaş yavaş ortadan kaldıracaktır.
Hidrojen için oksijenle buluştuğunda patlamayı önleyecek , hidrojenle birlikte bulunacak ve yanma odasına girecek ve yanmadan çıkacak (yansa da olabilir) bir KATALİZÖR bulunur ve sistemde kullanılabilirse kesin ve muhteşem çözüm olur...
Bu zor birsey değil zor olan hidrojeni depolamak !
Pillerin geri dönüşümünü sağladıkları anda elektrikli araçlar alternatifsiz olur. Hidojen keşke olsa çokca temiz bir ürün ama yanıcı, depolama sorunları ve en önemli neden pahalı olması. Eğer kampanyası başarılı olur ve hidrojen yaygınlaşır ve üretim maliyetleri düşer o zaman bu araçların bir şansı olur.
hidrojeni nasıl elde ediyorlar yada ne kadar enerji harcıyorlar bilen varmı
100 km yol getmesi icin ne kadar hidrogene para harcayacagiz?elektrik ekonom olur yoksa hidrojen
Hidrojeni su dan kendi elde edecek araç ,siz su dolduracaksiniz , Hibrit iki yakıt li motor olacak
Suyun hidrojenden ayrıştırmak için elektrik enerjisi nasıl sağlanacak ) Hidrojeni elde etmek maliyetli ortada yakıt elde etmenin maliyeti sorgulanmadan nasıl bu araç yaygınlaşır ki ? ))) Elektrikli araçlar aldı başını gidiyor sürekli de değişim içinde batarya üzerinde ciddi araştırmalar yapılıyor@@mustafakosebey
Hidrojenli yakıt kaza sonrası 1 güvenli mi 2 maliyeti nedir
Değil bombadan farkı yok sızdıgındada büyük sorun muhtemelen çelik depo ile sorun giderilecek
Tabiki hidrojen ben o zamanı bekliyorum.
200 sene yaşamak için kontratın var galiba
Hidrojen ile çalışan araçları tercih ederim. Elektrikli araçlara hiç ikna olamadım. Bataryaların üretim süreci bir facia... Olası kazalarda yangın riski yüksek ve kendisi sönmeden söndürelemiyor da... Toyota'ya başarılar diliyorum..
Hidrojenli araçta aslında bşr elektrikli araba motoru yşne elektrikli. Batarya yerine hidrojenin oksijenle tepkimesinden elekteik üretiyor yada ona benzer bir şey🤨🤨🤨
Bildiğim kadarıyla en uçucu şey hidrojen. Durduğu yerde bile kolayca sızabilen bir yapıya sahip. Ve -35 gibi bir sıcaklıkta tutulması gerekiyor diyorlar. Elektrikliler bile 10 yılda ancak bu kadar ilerleyebildi hidrojen için konuşmak halk için çok erken.
Yukarda bir yorumda diyorki hidrojen 600 gibi bir derecede ancak yanıyor
Hidrojen yuksek enerji li.bir.yakittir bu yanma hizina adapte olabilecek performansta motorlar gelistirmlisiniz yoksa ani yanma ya dayali patlama olabilir ama benzin yada dizelden daha yuksek performans ortaya cikacaktir yanmayla dogru orantili performans motorlar ureterek alternatif secenek olarak kullanicilara sunulabilir
Hidrojenli araçların kazada patlama rizkini nasıl çözecekler ?
Rızkı veren Allah’tır kardeş üzülme. 😂😂😂
Yeterli dolum istasyonları olduğu taktirde tercihim olur.
Ben de Hidrojen yakıtlı motorların gelecekte çok daha önemli olacağını düşünüyorum. Özellikle Hidrojen için tekel veya büyük petrol şirketlerine bağımlılığın azalacağını düşünüyorum. Petrol tekellerinin tutumu ne olur, aralarındaki savaş büyük yıkımlara sebep olabilecek sıcak savaş ortamına dönüşürmü?
Toyota ‘ nın hali hazırda ürettiği hidrojenli Mirai modeli var.
Hidrojen istasyonlarının açılması için büyük yatırım yapan Toyota muhtemelen hidrojenli modellerini artıracak.
Hidrojenli araçların şu an için eksileri hidrojen istasyonlarının çok olmaması , haftanın belirli günleri ve sadece kısa süreliğine açık olması bu şekilde çalışan biri için dolum yapmak imkansız gözüküyor.
Hidrojen depolarının 15 senede bir değişmesi gerektiği söylense bile 5 senede bir değişim tavsiyesi ve araçta olan 3 deponun değişiminin aracın sıfır fiyatına yakın olması şu an için hidrojenli araçların önünü tıkıyor.
Bakalım gelecek neler gösterecek.
Hidrojen sıvı hale - 20 derecede geçiyor. Gaz hali ise depo olarak uzun menzil olayını azaltıyor. Sıvı halde teknoloji araç monte edilirse elektrikli araçlar biter. Ama çok basit bir olay değil buda zaman gözterecektir.
Toyota yı kutluyorum hidrojen yakıtı araçları teknolojiyi destekliyorum
Tabiki hidrojen,elektrikli araç bataryaları çok pahalı üretimi çevreye zarar veriyor ve batarya mesafesi ve dolum süresi üzun.Kısaca bataryalı araç pişmanlıktır😉
Hidrojen musluktanmı akıyor? Elektrik harcayıp sudan elde ediliyor. Tekrar otomobilde elektriğe dönüşüyor. Çok fazla verimlilik kaybı oluyor. Bataryalar ise sürekli ucuzluyor. Hidrojen uçaklarda kullanılabilir.
Toyota Hidrojen tabiki
TOTOYA bu işi BMW ilə birgə gerçəkləşdirir,hele 1990 ci BMW belə model isləyib hazır edib lakin sonrakı dönəmlərdə bu işi qovluqlarda saxlayıb hazırda günün tələbi,eynilede Teslanın məsələyə isti yanaşması bir neçə istehsalcinin bu məsələyə bigane qalmadığını gosterir bununla yanaşı bütün Yaponiya avtokonsrnlerinin bu sistemə çox böyük marağının olması diqqətdən qaçmır
Hocam bu bilgi eski ve hidrejenli araçlar için yakit soldruma istasyonu için cok büyük yatirim gerektiriyor. Amerikada bile bir cok eyalette hic istasyon yok.
Zaten vardi bu teknoloji, avrupa elektrigi tercih etmişti, ama hatalarini görmeye başladilar, hydrogène iyi bir alternatif olabilir
Ilk ciktiginda lpg li tuplu araclar icinde ayni onyargi ile yaklasildi patlar yanar aman ha aman denildi fakat suan lpg li araclar fosil yakitlarla ayni oranda ve ben hep wasserstoff araclardan tarafim ve uzun zamandir bekliyorum bmw ve toyata bu konu uzerinde ortak calisiyor ve ortak hareket ediyor
hidrojen ile LPG arasında fark yok ikisi aynı tehlikede hidrojen evdeureten cihaz verirlerse harika olur güneş panelleri elektrik üretir hidrojen çevirir arabaya doldururuz d4pi
Tam bir iflas edenlerin manipülasyonu 😂😂😂😅
En çok satan üretici _TOYOTA_
@@I.CE7salak adam cvp vermeye gerekmi var
Hidrojen motorların çıkması gelecekte 2 seçeneğin olacağını gösteriyor. Bence çok mantıklı ve doğaya zararsız bir yakıt. Elektrikli arabalarda hem yürüş menzili hem şarj olurken geçen zaman hem elektronik problemler hidrojenli arabalara olan merakı arttırır.
Burada amaç şu eğer hidrojen benzinli araçlar gibi doğrudan yakıt olarak kullanılırsa o zaman bu yakıtın bir geleceği var. Diğer türlü işi zor.
Öncelikle hidrojen ile çalışan araçlar seri üretime geçsin,ardından araç kullanıcıları elektrikli mi,hidrojen mi yoksa hibrit mi tercihini en doğru şekilde yapacaktır.
Hidrojen doğada serbest bulunmaz. Ayrıştırılması gerekir. Ayrıştırılması için gereken enerji nedeniyle akü statüsündednir. Taşınması çok maliyetlidir. Depolanması için soğuk tutulması gerekir. Hidrojen öldü daha basit bir yapı olan elektrikli arabalar geleceğin araçlarıdır. Teknoloji ile aküler ucuzladıkça ve sodyum-iyon bataryalar gibi bol bulunan kaynaklardan üretim arttıkça elektrili araba maliyetleri düşecek. karmaşık teknolojilerin rekabet şansı kalmayacak.
160 bin km ömrü var akülerin,değişimi ve bertaraf edilmesi maliyet olarak yüksek ,üstelik size özgürlük vermez,kısa menzilde size ucuz ve hızlı gelebilir ama uzun vadede ülke akü çöplüğüne dönecektir kıyı da köşede atılmış araç aküleri doğayı zehirliyecek
Bilgisizliğin Verdiği Güveni, Bilgi Hiçbir Zaman Verememiştir-(Charles Darwin)

Hidrojen otomotiv in geleceğidir. Almanya Hidrojene yatırım yılı ilan edip milyarlarca Euro destek veriyor. Otomotivde dünyada söz sahibi Almanlar bunu düşünemedi de hepsi salak mı. Keşke sana bir sorup öyle yatırım yapsalardı...
Hidrojenin tehlikelerini en aza indirecek bir teknoloji yada bir katalizör bulunursa çok verimli ve güvenli olabilir.
Hidrojenle çalışan motoru tercih ederim ama sektöre yetecek hidrojen üretimi nasıl sağlanacak?
Bunu da sonuçta fosil yakıtlardan elde ediyorlar.
@@serdarbey2756Hidrojen en ucuz en çok Su'dan elde edilir.
"TOYOTA artık bitti demeden "Internal Combustion Engines" yâni İçten Yanmalı Motor devri bitmez!" denilmek isteniyor. Zaman, sonucu gösterecek. Hidrojen yakıt tedarikinin sorunlu olduğunu belirten kişiler, elektrikli araçların kullandığı elektriğin önemli bir kısmının kömürlü santraller gibi çok çevreci(!) bir yöntemle üretildiği konusunda acaba ne düşünürler? Keşke o elektriğin tamamı çevre dostu bir şekilde üretilebilse ve karbon emisyonu gerçekten sıfıra düşse.
Ey vatandaşlar acaba hiç araştıranınız oldumu bu elektirkli araçların pilleri veya aküleri nasıl ve ne kadar enerji ve su harcanarak üretiliyor lütfen araştırın sonra kararınızı verin. Aküleri üretmek için milyonlarca su harcanıyor ve bu aküler herhangi bir kazada kısa devre yaptığında söndürme gibi bir şansınız yok derhal arabayı terketmek gerekiyor tabikide o durumda iseniz ve daha neler neler var arka da olanları kimse bahsetmiyor hep iyi yüzünü tanıtıyorlar. Bir araştırın lütfen evet hidrojen de tehlikeli ve çok enerji harcanıyor elde etmek için ama geleceğin motoru olacak ve bmw de üretiyor bu motoru
Katıyorum
Katılmıyorum,batarya teknolojisi iyi yönde ilerliyor.Gelecekte içten yanmalı motorlu araçlar çöp olacak
@@volkanciftci1833Neden çöp olacak, azıcık açıkla. Lafla olmuyor.
Kesinlikle katılmıyorum. Bataryalardaki yanma ile ilgili riskleri ortadan kaldıracak önemli gelişmeler var. Özellikle Mercedesin bu konuda çok ciddi çalışmaları var.
Ezbere duyduğunu konuşmuşsunuz. İçten yanmalı araçlar dünyayı bir 100 yıl daha zehirlemeli mi?
Hidrojenin depolanma sıkıntısı ve araçta oluşturduğu ağırlık sıkıntısı devam etmekte.
elektrikli araçlar içten yanmalı araçlardan önce vardı verimli olmadığı için durduruldu
Elektrik ilü araö Kullandınız mı?
açık ve net batarya teknolojisi geliştikçe ki gelişiyor elektrikli araçların geleceği parlak. solar panellerin verimliliği arttıkça elektrik daha ucuz ve temiz olacak eğer bataryalar daha verimli ve ömürlük olursa o zaman iş biter
Iki yıl önce bizim Toyota / Mazda bayisinde iki adet satiliyordu. Ayrica Mazdanin Benzinverbrauch calisan Sky Activision motorlari var Benzin ve hava ile calisiyor en fazla 6-6,5l/h yakiyor Ne kadar hizli giderseniz motora giren hava miktari artiyor benzinden kar ediyorsunuz.
İşte budur umarım elektrikli araçların sonunu getirir ayrıca yeni teknoloji değil japonyada çoktan faaliyete hidrojen istasyonlu benzinlileri mevcut
Teknolojileri tam tanıyıp çıkacak sorunlara göre tercih yaparım. şuan bilmıyorum
elektrikli araclarda ilk bakim 200 000 km de. piller buyuyup ucuzluyor. guc 1000-1500 beygir, 30 dk da 300 km sarj oluyor.
hidrojende 150 -250 beygire binneceksin. 10 000 binde yag -su- balata bakimi gibi birsuru siviyi degisecek herhalde. belki 1000 km menzili olur ama yinede elektrigin tadini vermez. elektrik carparsa baska arabaya binmezsiniz arkadaslar :)
Kac yil oldu bir türlü çıkmadı elektrik araclar bunları bitirdiler ben benzinli arac tercih ederim
Herkes cebine göre hareket edecektir. Bu durumda elektrikli veya hidrojenle çalışan araç olduğunun bir önemi olmayacak. Ucuzluk en önemli kıstastır.
Zaman a bırakalım birinci tercih ikinci tercih hidrojen li araçlar
Almanlar da bu teknoloji üzerinde yıllardır çalışıyor. Hatta hali hazırda küçük bir kasabada test olarak kullanılan otobüs var. Ben bu Hidrojen teknolojisi taraftarıyım.
Ama bu konuda çalışan sadece Toyota değil
Hidrojenin üretilmesi için bol bol elektrik gerekiyor.
Fosil yakıt yerine hidrojen yakan motoru koyunca maliyet nasıl düşüyormuş acaba?
Hidrojeni depolayarak depoda saklamak o da çok büyük bir sorun netice itibariyle atom bombasından daha kuvvetli bir hidrojen bombayı arabada taşıyorsunuz yangında kurtulma ihtimaliniz %1 bile değil
En önemli nokta
1 hidrojen nasıl elde edilir
2 rezerv miktari
3 yakıt haline gelene kadar geçen sürecde ne kadar zarar sozkonusu
4birim maliyeti
5 arac içinde en azından LPG kadar bir güvenlik saglanabilirmi
6 hidrojen li motor ömür suresi
Gerçi bunlari benim gibi biri soruyor sa Toyota mühendisleri ve yöneticileri de bu soruların cevabını bulmuşlardır
Hidrojenin bor süngerine emdirilerek güvenli depolanması mümkün olabilir diye bir teorik fikir okumuştum. Bilen bilir asetilen tankları patlardı bir zamanlar, sonra sıvı asetileni kimyasal bir süngere emdirilerek depolarında tehlike ortadan kalktı. Çok bilenler size söylüyorum EMC diye bir direktif var Eloktro manyetik güvenlik. Elektrikli araçlarda yüksek kuvvetli motorların oluşturacağı manyetik alanlar ne kadar güvenli. Örnek veriyorum 200kw motor hamile bir bayanın 50cm yanında çalışıyor ve saatlerce yolculuk mümkün etkilerinden kim emin. Olumsuz etkilerinin çok olacağını zannediyorum.
Güvenlikli verimli olduktan sonra hangisi olursa tercih edilir
Bunda da kafamda deli sorular var depolama nasıl olacak kaza riskleri deneyimlendimi maliyetler
Hidrojen nasıl uretilecek ve dagıtımı yapılacak
Gelecek elektrikli araçların elinde. Şuan emekleme ve gelişme aşamasında olan elektrikli araçlar 1500-2000 km menzile gelmesi çok yakındır. Ayrıca hantal ve tehlikeli batarya devri bitiyor. Üretimi temiz ve verimli bataryalar 2027 de kullanılmaya başlanacak. İçten yanmalı hantal motorlar ölmek zorunda. İster kabul edin ister kabul etmeyin. Videoda elektrikli araçların üretim maliyeti daha yüksek olduğu tamamen yanlış. Örneğin byd kendi madenlerinden elde ettiği materyal ile bataryasını, kendi gemileriyle sefkiyatı sağladığı için çok ucuza elektrikli araç üretebiliyor. Dediğim gibi gelecek elektrikli araçların. Gelişimleri tam oalrak bitirdiğinde benzinliler antika olarak yerlerini alacak :)
ELEKTİRİK li araçlar ; Gerçek olarak yollarda,
Hidrojen li araçlar ne zaman
Yollara çıkacak bende merak ediyorum.
Bla bla bla çok duyduk bu sözleri olabilir yapılabilir felan falan, hidrojen yakıtı yıllardır duyuyoruz ama 10 yıllar oldu hala bir icraat yok maalesef.
Olamaz, elektrik li otomotiv in önü açık, birincisi elektro manyetik verimli elektrik motorları gelecek, ikincisi süper hızlı şarj olabilen ve şimdiki bataryalar dan en az 2-3 kat uzun menzil sunacak bataryalar geliyor. Toyota kafasını değiştirip biran önce elektrik motoru ve batarya konusunda yatırım yapmalı yoksa sonu WV gibi olur
Çok doğru yoldalar geleceğin yakıtı hidrojen yakıt Avrupa ve Amerika da kamyon ve iş makinalarinda hidrojen yakıt hatta törenlerde bile kullanmaya başladılar ülkemize 10 yıl sonra bu yakıt üretimi ancak gelir inceleyin Norveç sıfır karbon emisyon olan hidrojen yakıt üretimine başladı bile ......
Dizel, tercih ediyorum. En emniyetli ve güvenli.
Elektrikli araçlar da o kadar çevreci değil. Çünkü pillerin ömrü bitince geri dönüşüm yapılamadığı için çevre kirliliğine neden olacağı söyleniyor. Hidrojen iyi olacak, Toyota'ya güveniyoruz.
tutması imkansız çünü elektirikli motor çok daha basit bir düzeneğe sahip hirojen motor çok teferruatlı buji bobin exsantirik kayışı sübap avans vırtı zırtı birçok olayı var elektirik sadece batarya problemi var dahası elektirik motoru hiç geliştirlmedi yani daha çok geliştirilebilir
Elektrkli ve fosil yakıt furyası bunu engellemek için elinden geleni yapar.
Elektrikli araçların pillerinin hammaddesinin büyük bir oranı Çin’in elinde. Bu alternatif motor bir çok ülke tarafından da desteklenecektir diye düşünüyorum.
hidrojen olayı traşşş !!!!! elektrikli tek yoll ve çok hızlı gelişiyor !!!!
Alamaz. hidrojen sıkıştırılması sıvı hale getirilmesi çok zor bir süreç. ayrıca patlayıcılığı yüksek bir madde
Sosil yakıtları daha çok, daha çok arıtsalar sanırım daha iyi olur.
Ya trend yaratmayı başarabileceksin ya da trendlere uyacaksın.Bazıları ise trendlere uymamak için ayak diretirler ve kendinden öncekiler gibi yok olup giderler.Bence ; Toyota hibrit ( benzin-elektrik) araçlar üreterek bir 25-30 yıl daha para kazanıp daha sonra tam elektrikli modellere geçiş yaparak yoluna devam edecekti fakat Tesla ve Çin’li üreticiler beklenenden önce tam elektrikli modelleri piyasaya sununca Toyota’nın planları suya düşmüş olabilir.Bu yüzden de satışları azalıp gelirleri düşünce tam elektrikli modellere ‘tu kaka’ diyerek zaman kazanmaya çalışıyor.Yakın zamanda bir çok tam elektrikli Toyota otomobilini piyasada görürseniz şaşırmayın.Acaba o gün geldiğinde Toyota yetkilileri neler söyleyecek gerçekten merak ediyorum!!!
Bence dediğin saçma
@@I.CE7 Saçma olan nedir? Toyota ilk seri üretim elektrikli otomobili üretip sundu da biz mi inkâr ediyoruz!Toyota’nın hidrojenle çalışan içten yanmalı motorunu kullanan Mirai adlı aracında bir batarya kullanılmadığını mı düşünüyorsunuz ya da aracı doğrudan bu motorun mu hareket ettirdiğini zannediyorsunuz?Ya da hidrojen yakıtı kullanan bir otomobil aldığınızda hiç sıkıntı yaşamadan deponuzu doldurup yolunuza devam edip ülkemizin her köşesini dolaşabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?Eğer hidrojenli bir aracın yakıtı bittiğinde veya azaldığında istediğim yerde tekrar doldurup yoluma devam edebilirim diyorsanız o zaman siz haklısınız! Saygılar, kazasız sürüşler…
Hidrojenli araç yapılsa dahi şu an alınabilir seviyede değil en az 10 araç fiyatına denk geliyor.
Verim %50 , depolama ve yanma riski çok yüksek .Elektrikli yanıyor diyorlarsa,Bu patlar.İlk araç 2028 BMW.Velev ki sistemi kurdular ,Sorunsuz falan filan.ülkemize gelmesi yayılması 2035 ve sonrası .Elektrikli yanında zor.
Son çırpınışlar !.. Onca yüksekten düşmek çok acıtır tabii ...
Hidrojen nasıl üretiliyor?
Gelecek hidrojen yakıtlı otomobiller ile elektrikli otomobillerin çağı olacak
Yurt dışında özelikle Almanyada hidrojen dolum istasyonları ve Toyotanın araçları mevcuttur.Sıkça rastladım.Mirai oldukça güzel görünüme sahip fakat bildiğim kadarıyla Toyota hidrojen motor üretiminde vazgeçmişti!
Tesla dan vazgecmem icin toyota otonom araç uretmeli ve tesla dan uygun fiyata satmali tesla nin pili zaten 10 yil garanti veriyor neden bir sürü de boş yerim var onde de arkada da ve hic ses yok cok problem bir motor olacak karişik bir motor 250.000 km yapamaz bu motor cok aşiri poblem cikartir ve yuruyen boba en ufak kazada patrlar hayata almam tesla varken başka bir elektrikli araç veya marka
Zeplin de yaşanan patlama olayı gibi hidrojen yakıtı tehlikeli.
Hidrojen motorlu araçları tercih ederim,ben zaten Hibrid Toyota kullanıyorum
Benzinli ile aynı şekilde düşük performanslı + parça değişimi vs gibi ıvız zıvır işlerle uğraştırıp sanayi yollarına götürecek, ben şahsen bulaşmam bile, elektrikli garantili araca biner sessiz, teknolojik ve performansı yüksek araba ile gezerim. Şarj olayı sorun bile değil, 500 km gidip de 20dk şarj etmeyi akıl edemeyen zaten trafiğede çıkmasın bi zahmet.
Dostum sert bir çukura girip hafif bir kaza sonucu akü ve eloktronik aksam deforme olursa 600.000 tl akü parası vermek zorunda kalırsın ,ve bu piller 10 senelik 10 sene de bir 600.000 tl pil masrafın çıkacak yani ,türkiyede buna gücü yetecek kac tane insan olabilir ki?
@@zekicelik3473 dostum küçük kaza ve çukurlar ile bataryaya ve elektronik aksama zarar vermen imkansız, güvenliksiz ortada öylece durmuyor batarta altta çelik yapı ile sarsılmaz ve güvende tutuluyor gördüğüm kadarı ile, yani büyük bir kaza olmadığı sürece riski yok bence, ama aynı büyük kaza önden motorluya olduğunu düşün hangisi daha riskte ? Bence elektrikli bu konuda bile daha avantajlı.
Ne diyorlar bizde, Laf ile peynir gemisi yurumuyor. Elektrik bitmeyecek tek enerji kaynagidir.
Elektrikli araçlar sürdürebilir değil aküleri üretmek için yine doğayı talan ediyorlar oda bitince ne olacak bu sistem daha mantıklı
Sanırım bu savaşın kazananı elektrikli araçlar olacak. Çünkü gelecekte çok daha gelişmiş pil teknolojileri geliştirilebilir. Geçenlerde okumuştum. Çinliler nükleer enerjili piller üzerinde çalışıyorlarmış. Hatta çok küçük bir pil üretmeyi başarmışlar. Bu nükleer enerjili piller çok daha büyük boyutlara ve kapasitelere getirilirlerse ki muhakkak getirilirler, bundan hiç şüphem yok, o zaman geldiğinde bir kere şarj olmuş nükleer enerjili bataryalı bir otomobille günlerce belki de aylarca yolculuk yapılabilir. Ve bu hayal, 20 yıl içinde gerçeğe dönüşür diye tahmin ediyorum. Tabii bu rekabetin sonu ışınlanmaya kadar gider. Bakalım insanlık, ışınlanma ve ışınlanma istasyonlarıyla ne zaman tanışacak? Elbette biz göremeyiz. Fakat gelecek yüzyılda, fantastik bir dünyaya gözlerini açacak olan torunlarımızın bu ışınlanma teknolojileri ile tanışabileceklerini tahmin ediyorum.
Nokia'nın kaderine giden hareketler bunlar. Hidrojen elde etmek zor elektirkli araçların önü açık. Pilde sürekli değişim var. Elektirk motorları daha az bakım istiyor bozulmaları daha az.
Hidrojen Demek , Türkiye'nin roketlemesi demek, hammaddesi bizde BOR,
Hidrojen rezervi nedir nasıl elde edilir?
Çin, Japon... alayı gelse nolur? Bizim erke dönergecinin yanında lafları mı olur? 😂😂😂
Hidrogen motoru Sovet vaxtı Moskvich markali maşın üçün var idi. Hətta, reklami bele olmuşdu, amma sonra niyə satışa buraxilmadi bilmirəm. Yəgin ki, Sovet ölkələri neft ile zəngin idi və neftin bazarı ölə bilərdi deyə, buraxılmadı.
Elektrik li araçlar tamamen fiyasko ama kuresel guç elektrik li araç diyor, mecbur bırakmamaları illaki Toyota alınması lazim, sonrada hidrojen e yatırım şart,
Hidrojendeki tek sorun depolama maliyeti bunu aşabilirse dünya ülkeleri gelecek hidrojende... Elektrikli arabalar bizim ülkemizde tutmaz ülkenin elektrik alt yapısı ne şehirlerde ne köy ve kasabalarda elektrikli araba şarj etmeye müsait degil...Elektrikli arabalarin kendi icindeki eksileride cabası...