Buna Gina, buna tuturor! Ma bucur de ce aud aici! De mult tot am vrut sa atrag atentia la unele lucruri referitor la oala de lut, dar nu te poti baga in postarile cuiva stricand randuiala! (Termenul corect e "oala smaltuita", acest smalt se obtine prin aplicarea lui pe oala de lut uscata inainte de ardere, fiind fluid, dupa care lutul devine "ars" iar suprafata se transforma in "portelan"(smalt)!) Foarte bine ai subliniat modul de folosire a acestor oale si mai ales avantajele oalei smaltuite (eu am cumparat deunazi si una nesmaltuita!) in comparatie cu cea simpla, de lut ars. Vezi deseori vorbindu-se de "cuptor preincins"! Cum spui si Tu, e o mare gresala! Pericolul mare la aceste oale e shocul termic! Pot crapa! In cuptorul rece oala are tot timpul din lume sa se incalzeasca, mai ales ca aici vorbim de timpi de coacere de ore! Si se mai lasa oala cu sarmale si la racit cateva ore tot acolo! Nu are nevoie de temperaturi de 200°C! La fel cum ai precizat: nu se completeaza cu apa rece fiindca in contact cu peretii vasului va produce contractii bruste si poate crapa! Bine ai spus de asemenea ca nu se umple oala prea mult fiindca continutul se dilata si zeama iese afara! Pentru cei care nu au cuptor, cum spui, pe o tabla! Se poate folosi si o tigaie veche, astfel incat caldura sa se distribuie uniform pe fundul oalei nevenind in contact direct cu ea! La scoaterea oalei fierbinti din cuptor, mare atentie! Doar cu un prosop suficient de mare ca in cazul in care oala a capatat vreo fisura, se poate crapa si cadea totul pe picioare! Mai demult oalele se si "legau" cu sarma , ca o plasa, sa le tina si sa preia fortele de dilatare termica! Oalele facute pentru plita aveau fundul, in interior, rotunjit astfel incat sarmalele sa poata fi "intoarse" dupa o vreme, prin miscari de rotire pentru a nu se arde de fund! O astfel de oala era scumpa si trebuia folosita, pastrata cu grija! Va imbratisez pe Toti!
Uau, mulțumim mult pentru explicații!! Sfaturile acestea sunt aur curat pentru o gospodină la început de drum ca mine. Aștept să mai încărcați videouri cu sfaturi! ❤👍😊
Eu gatesc in oala de pământ fara smalț , scele oale romane . O pun de seara in ligheanul cu apă si dimineață când fac sarmalele le pun in ea. Daca nu stă in apă se sparge. Uneori o tin 4 ore in apa . Sarmalele ies foarte bune , nu trebuie sa se puna apă multa si nici sa umpli oala cu vârf cu sarmale . De obicei doua rânduri /5o buc/ cam atâtea intra in oala . Fierb in 3 ore la foc mic spre mijlociu in cuptor de aragaz .
Am învățat multe de la dumneavoastră. Dacă tot vorbim de oale de lut nelacuite, aș vrea să îmi explicați cum se face laptele prins sau chisleac cum se spune la noi în Moldova, în această oală. Știu că mama mea făcea un lapte prins în această oală, dar eu nu reușesc. Nu îmi iese deloc. Vă rog frumos această rețetă. Vă urez și eu multă sănătate și multe rețete să ne mai transmiteți.
Am pus oala de lut smaltuita pe o bucata de granit asezata pe plita sobei iar dupa o ora, am marit putin focul si la scurt timp a pocnit, a aparut o fisura mica de sus pana jos prin care curge putin, se poate repara in vreun fel?
Avem vas roman nelacuit de peste 10 ani, modelul cel mai mare care încă încape în cuptorul normal. În timp zemurile de la găteli au pătruns în lut și acum arata ca faianța. Încă le udăm 10 minute înainte de gătit, în rest nu necesită întreținere specială. Cel mai mare minus e greutatea, soția nu poate scoate vasul plin din cuptor.
Doamna Gina cum a ți reușit să găuriți oala de lut cea fără smalț? Că aș dori să știu pt a o folosi la decor am și eu una primită am folosit o la sărmăluțe ,friptura dar exact cum spuneți și în videoclip că mucigaieste bătăi de cap mai bine o folosesc la decor.Multumesc!
Am Si eu o oala cu lac dar mie frica sa o folosesc desi imi doresc...deci inainte de prima utilizara o spalam Si atat?A mea e smaltuita.... As aprecia un raspuns ... Multumesc Si Sarbatori Fericite!
Chiar astăzi am primit oala smălțuită pentru sarmale, pe care am comandat-o înainte de sărbători, așa cum e cea mare pe care o aveți pe masă. Vă doresc un An Nou cu sănătate și bucurii alături de familia dragă. La Mulți Ani!
Bună seara,doamna Gina!Am o oală de lut lăcuită,dar fundul oalei nu este lăcuit,o mai țin cu apa în ea 3-4 ore?Eu până acum am ținut-o cu apă în ea înainte de folosire.Mulțumesc anticipat!
Dna Gina...va rog sa imi raspundeti.. Am cump.o oala smaltuita cu capac dar capacul are un orificiu de 1 ban... Pai cind este in cuptor nu iese aburul ???? Si trebe mereu sa deschid cuptorul sa iese aburul ?????? Si pe aragazul electric daca pun o plita de copt vinete..pot sa o folosesc pe aragazul electric ???? Va rog frumos sa imi raspundeti.. Multumesc...
Рік тому
Pe plita se poate folosi, dar sa fi plita rece, o aprinzi dupa ce pui oala. Daca are asa gaura mare, acoperi cu folie de aluminiu.
@@elenadima4007 Nuuuu! Oala se pune în cuptorul rece ca sa încălzească treptat. Apa de la început cât e nevoie. (Vedeți că se specifică asta în videoclip ). Dacă mai trebuie lichid, (apă) se adaugă numai clocotita , altfel se sparge oala.
Intr adevar,este cel putin neplacut sa te trezesti cu mancarea imprastiindu se in cuptor(pe aragaz) daca nu respecti modul de folosire ,dar este mai eficienta decat o oala(cratita) clasica !
Buna Gina, buna tuturor!
Ma bucur de ce aud aici!
De mult tot am vrut sa atrag atentia la unele lucruri referitor la oala de lut, dar nu te poti baga in postarile cuiva stricand randuiala!
(Termenul corect e "oala smaltuita", acest smalt se obtine prin aplicarea lui pe oala de lut uscata inainte de ardere, fiind fluid, dupa care lutul devine "ars" iar suprafata se transforma in "portelan"(smalt)!)
Foarte bine ai subliniat modul de folosire a acestor oale si mai ales avantajele oalei smaltuite (eu am cumparat deunazi si una nesmaltuita!) in comparatie cu cea simpla, de lut ars.
Vezi deseori vorbindu-se de "cuptor preincins"! Cum spui si Tu, e o mare gresala!
Pericolul mare la aceste oale e shocul termic! Pot crapa! In cuptorul rece oala are tot timpul din lume sa se incalzeasca, mai ales ca aici vorbim de timpi de coacere de ore! Si se mai lasa oala cu sarmale si la racit cateva ore tot acolo! Nu are nevoie de temperaturi de 200°C!
La fel cum ai precizat: nu se completeaza cu apa rece fiindca in contact cu peretii vasului va produce contractii bruste si poate crapa!
Bine ai spus de asemenea ca nu se umple oala prea mult fiindca continutul se dilata si zeama iese afara!
Pentru cei care nu au cuptor, cum spui, pe o tabla! Se poate folosi si o tigaie veche, astfel incat caldura sa se distribuie uniform pe fundul oalei nevenind in contact direct cu ea!
La scoaterea oalei fierbinti din cuptor, mare atentie! Doar cu un prosop suficient de mare ca in cazul in care oala a capatat vreo fisura, se poate crapa si cadea totul pe picioare!
Mai demult oalele se si "legau" cu sarma , ca o plasa, sa le tina si sa preia fortele de dilatare termica! Oalele facute pentru plita aveau fundul, in interior, rotunjit astfel incat sarmalele sa poata fi "intoarse" dupa o vreme, prin miscari de rotire pentru a nu se arde de fund!
O astfel de oala era scumpa si trebuia folosita, pastrata cu grija!
Va imbratisez pe Toti!
Uau, mulțumim mult pentru explicații!! Sfaturile acestea sunt aur curat pentru o gospodină la început de drum ca mine. Aștept să mai încărcați videouri cu sfaturi! ❤👍😊
Foarte frumos explicat!
Mulțumim, sunteți minunată dna Gina! Mereu învățăm câte ceva!!!
❤🌷🙏
Multumim frumos doamna Gina, sunteți minunată, sănătate multa și să fiți mereu alături de noi! Va îmbrățișez!
Multumesc frumos pentru sfaturi. Chiar am primit o oală de lut lacuit. Mă gandeam cum să o folosesc. Sarbatori P.ascale bine cuvântat 😊❤
Foarte bine explicat .
Un an plin de realizări .
Ca' de fiecare data explici cu drag !!!🥰🥰🥰
Mulțumim! Multă sănătate 🌻🌞
mulțumim foarte bine explicat
Mulțumesc pentru sfat eu o puneam în apă înainte domnul sa va binecuvinteze
Bun tare clipul, multa lume avea nevoie de clarificări 😊
Multumesc,an fericit si multa sanatate.
Cu mare drag la revederea
Multumim de video! Foarte de ajutor!❤️❤️❤️❤️
La mulți ani frumoși și sănătoși, să ne bucurăm de rețetele dvs cât mai mulți ani, Doamne ajuta
La multi ani fericiti cu sanatate, dv. si celor dragi dv.😘😘😘💐
Felicitări pentru explicație.
La mulți ani!!
Meritati toate laudele din lume!!!!!
Eu gatesc in oala de pământ fara smalț , scele oale romane . O pun de seara in ligheanul cu apă si dimineață când fac sarmalele le pun in ea. Daca nu stă in apă se sparge. Uneori o tin 4 ore in apa . Sarmalele ies foarte bune , nu trebuie sa se puna apă multa si nici sa umpli oala cu vârf cu sarmale . De obicei doua rânduri /5o buc/ cam atâtea intra in oala . Fierb in 3 ore la foc mic spre mijlociu in cuptor de aragaz .
Eu am clătit o doar înainte de prima folosire ,e oala lăcuită , mâncarea e comestibilă chiar daca nu am lăsat-o 4 sau 4 ore in apa nu ?
Săru'mâna mama Gina , La mulți ani tuturor !!! ❤❤❤🎆✨🎉
Avem și noi oală de lut,a fost plină cu sarmale,acuma-i goală !!! 😜😜🤣🤣
Mulțumim pentru sfat 😘
Mulțumim stimată doamnă!
Va apreciez! Și va urmăresc cu drag!🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
Mulțumim frumos, ești genială, multumim pentru tot!!!!!!!
Multumim frumos ptr.sfaturi!
Uite că este bine de știut
Mulțumesc frumos!
Mulțumesc frumos!🌺
Va multumesc mult mult .
Buna seara doamna Gina.
La ce temperatura este indicat sa fie cuptorul?
Multumesc!0
Sunteți minunata......dar pe plita la tara merge sa fierbem sarmalele in oala de lut....și cita apa punem la fiert? Mulțumesc.
Buna seara va rog sa,mi spune,ti oala de pamant se poate pune pe aragaz cu plita electrica la fiert , se poate sau se sparge ?
Bună seara doamna Gina am cumpărat o oală de lut smălțuită și am făcut prima data sarmale și mi sacrăpat
Am învățat multe de la dumneavoastră. Dacă tot vorbim de oale de lut nelacuite, aș vrea să îmi explicați cum se face laptele prins sau chisleac cum se spune la noi în Moldova, în această oală. Știu că mama mea făcea un lapte prins în această oală, dar eu nu reușesc. Nu îmi iese deloc. Vă rog frumos această rețetă. Vă urez și eu multă sănătate și multe rețete să ne mai transmiteți.
Am pus oala de lut smaltuita pe o bucata de granit asezata pe plita sobei iar dupa o ora, am marit putin focul si la scurt timp a pocnit, a aparut o fisura mica de sus pana jos prin care curge putin, se poate repara in vreun fel?
Avem vas roman nelacuit de peste 10 ani, modelul cel mai mare care încă încape în cuptorul normal. În timp zemurile de la găteli au pătruns în lut și acum arata ca faianța. Încă le udăm 10 minute înainte de gătit, în rest nu necesită întreținere specială. Cel mai mare minus e greutatea, soția nu poate scoate vasul plin din cuptor.
perfect!
Multumim pentru sfaturi ,la ce temperatura se poate gatii in oala de lut lacuita la cuptor?
Adevărat, sarmalele gatite în oala de lut sunt fără egal, au un gust deosebit de bun
Si eu așa oală si am făcut prima dată sarmale a și crapat
Doamna Gina cum a ți reușit să găuriți oala de lut cea fără smalț? Că aș dori să știu pt a o folosi la decor am și eu una primită am folosit o la sărmăluțe ,friptura dar exact cum spuneți și în videoclip că mucigaieste bătăi de cap mai bine o folosesc la decor.Multumesc!
Am Si eu o oala cu lac dar mie frica sa o folosesc desi imi doresc...deci inainte de prima utilizara o spalam Si atat?A mea e smaltuita....
As aprecia un raspuns ...
Multumesc Si Sarbatori Fericite!
Chiar astăzi am primit oala smălțuită pentru sarmale, pe care am comandat-o înainte de sărbători, așa cum e cea mare pe care o aveți pe masă. Vă doresc un An Nou cu sănătate și bucurii alături de familia dragă. La Mulți Ani!
Imi puteți spune de unde ati cumpărat oala?
De unde ați comandat-o?
Bună seara Gina!
Delicioasă salată de chiftele!
Cum faceți maioneza dintr un singur ou întreg crud?
Multumesc!
Seară faină va doresc!
Vă înțeleg, dar acest lac nu dăunează mâncării, nu se poate desprinde deloc de pe oală?
Problema este ca în comerț exista oale de lut chiar și lăcuite care nu sunt arse.... Le bagi în cuptor și împrăștie sarmalele... 🙂
Bună seara,doamna Gina!Am o oală de lut lăcuită,dar fundul oalei nu este lăcuit,o mai țin cu apa în ea 3-4 ore?Eu până acum am ținut-o cu apă în ea înainte de folosire.Mulțumesc anticipat!
🙏🥰
Sărut mana dn Gina ! Pot pune oala de lut zmaltuita pe plita sobei cu lemne la tara?
Da, dar sa fie plita rece.
In cuptorul electric la cate grade se fierb sarmalele si cat timp.
Dna Gina...va rog sa imi raspundeti..
Am cump.o oala smaltuita cu capac dar capacul are un orificiu de 1 ban... Pai cind este in cuptor nu iese aburul ???? Si trebe mereu sa deschid cuptorul sa iese aburul ??????
Si pe aragazul electric daca pun o plita de copt vinete..pot sa o folosesc pe aragazul electric ????
Va rog frumos sa imi raspundeti..
Multumesc...
Pe plita se poate folosi, dar sa fi plita rece, o aprinzi dupa ce pui oala. Daca are asa gaura mare, acoperi cu folie de aluminiu.
@ multumesc mult.,
La temperatură mare merge sau se sparge? Am cuptor pe lemn
Buna ziua
Multe persoane spun
Că consuma de mult curent
Eu intreb
In cit timp se fierb sarmalele
Deci cu oala din lut lăcuită, se poate găti și la plita electrică( exemplu cu inducție)?
da
La ce temperatura gatim sarmalele in oala de lut la cuptor?
160 de grade, vreo 3 ore la cele cu carne.
Sarutmana.multumesc
Am cumparat decurand oala de lut si vreau sa experimentez
Cuptorul îl încălzim înainte ? Mulțumesc
@@elenadima4007
Nuuuu! Oala se pune în cuptorul rece ca sa încălzească treptat. Apa de la început cât e nevoie. (Vedeți că se specifică asta în videoclip ).
Dacă mai trebuie lichid, (apă) se adaugă numai clocotita , altfel se sparge oala.
Chiar si painea se coace in acea oala smaltuita de lut !
Cât timp se tine oala de lut la cuptor pentru sarmale?
Cozonac poti face in tavi de lut la cuptor electric????
da
🤔😉
Imi puteti spune,va rog,cati litri are oala?Multumesc!
Eu am de lut
🙋♀️👍
Câți litri are oala dvs?
Sarut mana!!!
Habar n-ai. Lăcuită.... E emailată.
Eu am nelocuita nu e buna de sarmale
Mai bine renunț....
Intr adevar,este cel putin neplacut sa te trezesti cu mancarea imprastiindu se in cuptor(pe aragaz) daca nu respecti modul de folosire ,dar este mai eficienta decat o oala(cratita) clasica !