KLF snakker om forskjellige typer juleribbe

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 гру 2018
  • Ribbe er jo ikke bare ribbe. Du har jo mange forskjellige varianter.
    - Du har denne som er uten bein faktisk. Så har du denne juleribben her, med bein. Dette er også en stor fin ribbe, sier Mette Juberg, hoveddommer i NM i Kjøttprottprodukter.
    - Men hvis du ser forskjellen på siden her og den der. Så ser du at det er mer fett inni kjøttet, og det gjør den jo veldig saftig. Og når du steker den, så vil jo det smelte ut, så du vil ikke oppleve det som fett i seg selv. Det smelter bort, og du får smaken trukket inn i kjøttet. Så det intramuskulære fettet som det kalles, det er viktig. Type den. Ok, ja så her ligger det da litt mer inn i muskulaturen? Akkurat.
    - Men du som har litt peiling på kjøtt, er det forskjell på om det er frossen eller fersk ribbe? Til jul vil jeg gjerne ha den fersk, men det er jo ikke noe problem med frossen ribbe, sier Karl Kristian Kongsted, veterinær i KLF.
    - Jeg er jo veterinær og jobber mest på gris frem til de henger på slakteriet kan du si. Men det forbrukeren kan være sikker på i hvert fall er det at det kommer fra en frisk gris som har hatt veldig god helse og god dyrevelferd.
    - Norsk ribbe ja, men hvor kommer den egentlig fra? Det er faktisk litt gøy for det går an å se det på en norsk ribbe. Alle slakterier har sitt eget merke, kan man se det står her, et lite stempel, ser du det? Norge og så har det et nummer. Og det henviser til hvilket slakteri det kommer fra, sier Juberg.
    Jeg vet jo at kjøttbransjen (KLF) der kan du gå inn på deres side, og de er en slik link, hvis du så taster inn det nummeret, så kan du faktisk finne ut akkurat hvilket slakteri det kommer fra. Og der kan du godt gå inn å se om det er et slakteri som hører hjemme som du sa, i Trøndelag, eller om det er vokst opp på Jæren, sier Kongsted.
    På etiketter her så har du det du snakket om EFTA-nummeret, der kan vi se hvor den kommer fra. Vi har Hampshiren som sier hva slags gris det er, men i tillegg har vi Nyt Norge-merket, det er jo et fint merke for at vi vet i alle fall at grisen er norsk.
    Og der har vi en Nyt Norge, men de to andre der er det ikke noe. Vi kan jo se at den er norsk likevel, for på merkelappen står det opprinnelse Norge, slaktet i Norge, skåret i Norge. Da vet vi at grisen har hatt det bra i alle fall, for Norge har jo sitt eget regelverk som er litt bedre enn de andres vil jeg si.
    Jeg er jo ikke vokst opp med ribbe. Men jeg har forelsket meg veldig i ribbe må jeg si. Og når jeg skal hjem og feire jul i Danmark, i år, så tar jeg med meg Norsk ribbe. Det er den beste julematen jeg kan spise i hvert fall. Jeg synes jo ribbe er litt for billig, avslutter Kongsted.
  • Фільми й анімація

КОМЕНТАРІ •