Solar panel generation per hour per compass direction

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 вер 2024
  • Does it make sense to place the panels in a different compass direction?
    Looking at the generation per day in different months, is the generation more favorable?

КОМЕНТАРІ • 7

  • @skinkie
    @skinkie 3 місяці тому +1

    Je zegt op het einde strooilicht. Het hele punt wat is gemaakt is dat we in Nederland veel dagen met bewolking hebben, en het licht dan van alle kanten komt. Er is dus op dat moment sowieso al minder opbrengst per paneel, maar de panelen liggen op dat moment nooit meer in "de verkeerde richting". De totale opbrengst met meer panelen is dan altijd beter. Die maatregelen betekenen dat je zo veel mogelijk zelf moet gebruiken en zo min mogelijk uit het net moet halen gezien er niet meer gesaldeerd kan gaan worden. Dus heb je de optie om goedkoop (max. 50 euro per paneel) en microomvormers te gebruiken, dan gaat dat op bewolkte dagen nog steeds helpen om geen energiebelasting te betalen. De technisch interessantere vraag is: zou je dit met een string omvormer (zonder optimizers) ook nog kunnen realiseren?

    • @chrix2381
      @chrix2381  3 місяці тому

      Bedankt voor de aanvulling skinkie! Als de panelen nu voor wegwerp prijzen worden verkocht.... Als ik bijvoorbeeld naar de opwekking van de panelen kijk op het moment dat de zon er nog niet op schijnt, wordt er ongeveer 8% van het zonnepaneel vermogen opgewekt. Dat is met veel bewolking (en geen direct zonlicht) ongeveer op hetzelfde percentage. Voor vier panelen van 400 Wp is dat dus ongeveer 128 Watt, in een gunstig geval. En natuurlijk alleen overdag, denk hierbij ook aan de korte dagen (wanneer juist de energie het meest nodig is). Dan wordt die 128 Watt ongetwijfeld niet gehaald.
      String omvormers of omvormers met optimizers? Dat staat hier feitelijk los van. Als alle panelen op dezelfde manier naar de zon kijken en er geen schaduw(plekken) is (zijn) op één van de panelen, kan een string omvormer worden gebruikt. Zijn er wel schaduwplekken is een stringomvormer geen goed plan. Dan dus beter optimizers of micro-omvormers gebruiken. Zie voor opbrengst van een laag liggend paneel (met schaduw) met micro omvormer: ua-cam.com/video/Nhz-D1rVZcQ/v-deo.html en ua-cam.com/video/kGROuoVrjaA/v-deo.html (en mogelijk meer op mijn youtube kanaal :-)).

    • @skinkie
      @skinkie 3 місяці тому

      @@chrix2381 Hoe kom je van 400Wp -> 128W met een percentage van 8%? Dat zou toch 32% moeten zijn?
      M'n punt qua string omvormer; omdat het voltage relatief hoog is (rond V nominaal van de MPPT), heb ik in de praktijk ervaren dat de MPPT een zeer brede bandbreedte nodig heeft om de juiste keuze te maken. M'n 'oudste' 3 fase omvormer gaat daar iedere dag mee mis. Er is 's ochtends (op een helder blauwe helemaal dag) altijd een moment dat het ding de verkeerde keuze maakt en geen opwek heeft. Dat is dus ergens tussen "zon komt op weinig opwek", "uit" en "heel veel" opwek. De bandbreedte van een microomvormer is per definitie veel kleiner en dat heb je waarschijnlijk het hardste nodig op momenten met weinig zon.

    • @chrix2381
      @chrix2381  3 місяці тому

      @@skinkie De 4 panelen van 400 Wp die ik als voorbeeld nam hebben dus samen een vermogen van 1600 Wp. Daar 8% van is 128 Watt.
      Wat je schrijft over het uitvallen van de string omvormer: dat herken ik helaas! Als weinig wordt opgewekt en de zon komt achter de boom vandaan schakelt hij soms even uit (kennelijk om de juiste instellingen te vinden). Heel irritant. Ik dacht al dat het aan mijn omvormer lag maar het komt dus (helaas) meer voor...
      M'n micro omvormer kan ik niet goed vergelijken met de string omvormers, omdat het paneel met de micro omvormer veel ongunstiger ligt. In eerdere video's heb ik de opwekking gedurende de dag getoond van de Enphase, mogelijk heb je daar iets aan. Wat mij wel opvalt ten gunste van een string omvormer: als hij eenmaal aan is blijft hij heel lang aan, al schemert het al. Dan toch nog iets opbrengst (nou ja, bijvoorbeeld 20 Watt met 4 panelen is amper wat te noemen).

    • @skinkie
      @skinkie 3 місяці тому

      @@chrix2381 Rekenwijze: helder. Ik heb het dus tussen 2.5kW - 3.0kW in die "verwachte" range 's ochtends, ~9u valt het weg. Ik wil nog eens hulp inroepen van iemand met zo'n bipass diode tester, om de individuele panelen door te meten om dat 100% uit te sluiten. Want het zou in prinipe ook schaduw kunnen zijn. M'n advies bij de string omvormers is: blijf zo dicht mogelijk op het nominale voltage van de mppt. En dat kan met oudere string omvormers lastig zijn, omdat die bijvoorbeeld 6000Wp aan kunnen en wanneer je dat nominale voltage zou aanhouden al op 8000Wp uit zou komen. Lees: vroeger leverden de panelen minder op, dus je had er meer in serie nodig.

    • @chrix2381
      @chrix2381  3 місяці тому

      Hier valt de opwekking (even) weg om 9:30. Dat is het moment dat de opwekkingsgrafiek flink omhoog gaat. Het heeft niet met bewolking te maken aangezien de grafiek van de panelen op de westkant (die dan nog in de schaduw liggen) niet zo'n dip vertoont (beiden eenzelfde Goodwe omvormer).
      Hoe eerdere generaties panelen zich verhouden tot de huidige generatie panelen zou ik niet weten. Als een type/model van een eerdere generatie panelen bekend is kunnen natuurlijk de datasheets worden vergeleken. Zie ook ua-cam.com/video/af3Yz7bMNik/v-deo.html