Vlad, ai cel mai echilibrat mod de prezentare dintre toti si remarc, fara surprindere dealtfel, ca nu prea ai cum sa iti iei hate. Tine-o tot asa. Off topic, am vrut sa cumpatr o coreeana 7 EDC, uscate, dar tutorialele tale m-au ajutat sa decid ca pt ceea ce am nevoie, nu mi s-ar fi meritat. La cat mai multe clip-uri uti urez.
Detin un Polo 2017, 1.2 benzina, DSG cu 7 trepte. Cand am luat-o era inca in garantie, avea doar 40.000km, doar ca dupa cca o ora de condus, cand schimba dintr-a 2-a in a 3-a caraia si nici nu mai pleca de pe loc singura. Am schimbat un ambreiaj pe garantie (sper ca imi aduc bine aminte). 30.000km mai incolo pare sa fie in regula. Combinatia 1.2 turbo cu DSG mi se pare foarte buna, am scos un consum de 4.7l/100km la un drum de 700km in regim combinat de autostrada (130-160km/h) , traversat Bucurestiul si drumuri nationale. PS: masina plina cu bagaje si 4 adulti. :)
Detin un Golf MK7 Kombi 2.0 Tdi 150 - DSG .... achizitionat la 136 de mii de km ... acum 5 ani ... si tocmai am trecut 200 de mii de km, am schimbat uleiul la reprezentata pentru prima data acum 2 ani in urma si cunosc multi detinatori VW si SKODA cu DSG modele mult mai vechi si nu au probleme, iar din cate stiu eu toti ce mentionati sunt oameni care isi respecta masinile. Pe scurt schimba uleiul cand trebuie si totul va fi ok.
Salut, detin un Audi A5 2.0 TFSI cu STronic si azi am schimbat volanta la 137000 km. Dct7 sunt cutii performante, ofera un condus un condus atat comfortabil cat si sportiv, mai ales daca masina este dotata cu padele, dar iti dau dreptate, fiabilitatea este redusa, oricat de bine o intreti, iar scumpa de intretinut, mai ales daca masina are multi kilometrii
indiferent de cutie, fie automata/manuala dupa o anumita perioada este recomandata o mentanta care consta in flush+schimb ulei, avand in vedere ca orice ulei dupa o anumita perioada de timp isi pierde din proprietati, ceea ce multi zic lifetime, de fapt se refera lifetime pe perioada garantiei atat si nimic mai mult.
DSG - o cutie de viteze care din punctul meu de vedere ofera performanta, dar care la fiabilitate sta destul de prost indiferent daca ii faci intretinerea ca la carte. Mecatronicul este punctul slab al cutiei si costa mult, rulmentii se schimba si ei dar nu pica asa des precum mecatronicul.
de acea trebuie neaparat facut schimbul de ulei si filtru, ca e cu ambreaj pe uscat sau umed. Partea mehatronica e f. dichisita. Eu la 150000km am gasit destul de multa pilitura f.fina in ulei cand l-am schimbat. Nu siu cand a mai fost facut schimbul ca asa am luato la mana doua.
@@vladdutz20 eu am multitronic pe un a4 b8 facelift 2013 275 k km , ulei schimbat în reprezentanta și merge foarte bine cutia, dar merg și frumos cu ea.
La ATF e clara treaba ...schimb la 60k; spune ne daca se schimba uleiul si in MTF? La ce interval si unde? Astia din service nu prea vor / recomanda ...
Am avut un Tiguan, 2.0,diesel, 4x4,cutie 7 trepte (7+1)DSG, de nou și pot să-ți spun ca în oraș era subturat, deranjant, iar în afara foarte ok. La 40000 de km a picat volanta și au schimbat-o. Ulei la cutia DSG aproximativ 7 litri schimbat înainte de 60000 de km,in rest fără probleme. Actualmente mașina are aprox. 80000 de km și fără probleme. Concluziile le trageți voi. Cu respect
@@vladdutz20 Aici ai dreptate, faptul ca în oraș e mai bine sa mergi în sport sau pe padele. Am momentan un cx 5, 2019, automat și cutia mi se pare net mai confortabila decit DSG.
Cutiile cu dublu ambreiaj își au originea în F1 cu diferența că acolo se schimba o cutie înaintea fiecărei curse iar noi vrem să ne țină o viață. Problema lor generală nu vine neapărat de la proasta fabricație ci de la propriul principiu de funcționare datorită multor piese mobile, senzori și sisteme hidraulice. E știut că cutiile clasice cu convertizor de cuplu sunt mult superioare în fiabilitate dar nu oferă performantele unei DA. Eu am un Focus mk2 2.0 tdci cu cutie DA, aproape 250tkm și încă merge, nu am avut nici o problemă până acum dar știu că se apropie de finalul vieții utile și va trebui la un moment dat reparată, asta e, îmi asum.
Cutiile aste cu dublu ambreiaj trebuiau puse doar pe masini sport.. cam fortata o cutie dintrasta pe polo. Americanii nu sunt deloc fanii acestor cutii.. mai degraba cumpara cvt decat dct.
@@sil778 da, și eu am aceeași părere. Nu îi văd sensul pe pe mașini de duzină cum este a mea dar în același timp e plăcută la condus și în anumite ocazii chiar e utilă, totuși dezavantajele ei pune în umbră toate calitățile.
Salut Vlad, super expunere! Detin de 2 ani si jumatate un Ceed sw 2019, 1.4 Tgdi, 7 dct, ce impresii ai despre aceasta cutie. Stiu ca in teorie este similara cu dsg dq200 dar produsa in house de grupul Hyundai/ Kia. In afara de acele mici scuturari pe care le explica producatorul si pe care le- ai prezentat si tu foarte argumentat ca sunt normale datorita principiului de functionare a ambreiajelor uscate, la ce sa ma astept ca fiabilitate? Mentionez ca am parcurs in jurul a 57k km si recunosc faptul ca n am cercetat manualul sa vad ce mentenata presupun. Multumesc, succes!
intrebare Vlad, pentru un DQ200: daca mergi cu masina mai mult extraurban, unde nu prea schimbi asa vitezele, nu e uzura clar mai mica decat daca o freci zilnic in traficul bucurestean?
Pe de alte parte transmisia automata te atrage mai mult pentru ca nu te mai chinui in oras :-) Cred ca sunt mult mai putine cazurile in care oamenii isi cumpara automate desi merg aproape exclusiv extra urban
@@claudiuradu5179 eu zic ca si pe un drum extern virajat ti-e mult mai bine cu o automata. oricum pe viitor vor fi doar automate pe masura ce raman pe piata doar hibride sau electrice.
Eu am un DSG 7 trepte am facut schimbul de ulei si am descoperit piliturac fina in ulei la 150000km. Recomand totusi fiecaruia sa faca schimbul de ulei si filtru. Ca e cu ambreaj uscat sau umed. Este un mecanism f.f dichisit si sensibil
salut...verific-o...eu am golf 7,duminica trecuta am avut toate erorile in bord,am ajuns acasa cu ea..ieri am dus-o service...sub 6:42 scutul motor plin de ulei,diagnoza 10 erori la mecatronic si ambreiaj,etc..s-au stricat toate...cutie,ambrreiaj ,mecatronic...revizie,schimbat switch selector,mecatronic,ambreiaje si cutie...total 25000 ron in reprezentanta...nu am avut nici o eroare,cutia schimba...m-a lasat dintr-o data. 226k kn.Reprezentantul service m-a intrebat daca nu am simtit ceva dubios in mers,smucituri ,etc...sfatul meu ,mergi la verificari,preventiv
Mulțumesc ptr răspuns. Momentan nu am nici o eroare în bord. Mecatronicul a fost schimbat în Germania la o rechemare în service. Mașina are 140.000 de km.
Mi-am achiziționat un touran 2.0 TDI 140cai cod motor BKD cu o cutie dsg 6 trepte dar nu stiu dacă e dq200 sau dq250 mașina este din 2007 Schimba excelent are 247.000km
M am uitat la video asta si ma gandeam ca la cate masini a filmat vlad in ultima vreme.....cred ca are mai multi km facuti cu cele filmate decat cu masina lui :)))))
@@Rares777 da, cam așa e, de obicei fac intre 200 și 600km cu mașinile de test. Daca e filmare cu mașina de la proprietar fac cam 30km, daca am mașina câteva ore fac cam 140km pe bucla aia de autostradă... Cel mai mult am făcut 1000 km cred, cu civic typeR și cu jeep wrangler
rezista un dublu ambreiaj la un trafic de oras, sa zic 50-60% din km in oras restul extra urban, cu multe plecari de pe loc ? rezista ambreiajele macar un 150.000 km ?
Salut Vlad! As dori să mi iau un Touran ,și am înțeles ca până în 2017 au dsg de 6 trepte. Ar fi mai fiabil decât ăla cu 7 trepte? Mulțumesc și salutări!! Succes mai departe.
Salut vlat! O întrebare scurtă! Ce ma sfătuiești sa aleg între un Audi a6 din 2014(2.0 tdi 177cp cu cutie multitronic) și unul din 2015 (2.0tdi 190cp cu cutie s-tronic)? Ambele au kilometrii asemănători ca rulaj! Merg mult extraurban și am o îndoială cu fiabilitatea s-tronic ului. Ai putea face o comparație scurta între cele doua cutii?
Nici una nu-i fiabila :)) cunosc posesori care au avut probleme cu ambele. Multitronic este comfortabila, nu-i place agresiunea, s-tronic este mai rapida in schimburi, mai sportiva
Din punct de vedere al motorului, nu iti lua cel de 177cp, are o droaie de probleme ( cauta pe net despre presiune ulei audi ) Cel de 190 am inteles ca e mai ok. Cat despre cutii, cum ti-e norocul
prea lunga povestea ptr a exprima fiabilitatea. eu as spune asa.........fiabilitate ff scazuta,exista un defect de fabricatie in zona acumulatorului de presiune din modul mecatronic, defect care dupa aprox 45--50 kkm genereaza coduri eroare pe mecatronic p17bf si p189c ( limitare in functionare datorita presiunii insuficiente) iar pompa de ulei intra in play protection si masina nu mai pleaca de pe loc. costul reparatiei cam cat pretul unui golf4 de 20 de ani.se schimba un kit de reparatie cu inele si garnituri,posibil de la caz la caz si motor pompa,pompa,corpul metalic al modulului in unele cazuri chiar si placa electronica care pica culmea datorita continutului prea mare de sulf din uleiul hidraulic pus in modulul mecatronic (explicatie furnizata de grupul vag )am remediat 2 buc in ultimul an. cu stima geo.
Foarte interesant si bine descris insa asa o explicatie complexa nu se poate doar povesti fara a explica pe un desen sau poza. E ca si cum ai explica unui Timisorean de exemplu ce nu a mai fost la Bucuresti cum sa mearga cu masina si sa ajunga pe strada Eminescu fara harta si fara GPS.
Salut, Vlad! Am si eu o intrebare. Este sau nu bine sa pui masina in N atunci cand stai mai mult de un minut intr-o intersectie sau oriunde? Eu am sentimentul ca trebuie sa apas mult mai tare pedala de frana pentru a decupla ambreiajele atunci cand stau pe loc decat atunci cand vreau doar sa franez si mi se pare incomod. Eu personal ma simt mai bine cand stiu ca e "scoasa din viteza". Sunt relaxata si nici nu trebuie sa pun mare presiune pe pedala de frana, daca mai casc gura aiurea, nu mi-e teama ca o ia masina la plimbare asa, de capul ei :) Multumesc!
@@vladdutz20 ma refeream daca ar fi gratuita, sa zicem ,intr un univers paralel ,incercam sa ajung la ideea daca ai da un motor cu combustie ,care are sunet si asa,placerea de a conduce cu un sunet pe fundal sau tesla efectiv asa cum este
salut, la semafor sau cand trece trenul cutia ar trebui lasata in neutral sau park? sau pot sa o din in drive? detin un jetta 2008 dq250, si se simte totusi o diferenta fata de cand e in drive si cand e in neutral
Zf are multe modele, si transversal si longitudinal, si exista si variantele torqueflite făcute sub licenta la chrysler. Clar zf8hp e peste prin constructia mai robusta
700nm pt convertizor si 1000nm pentru variantele fara convertizor, cu pachet de ambreiaje de pe modelele AMG, numita Speedshift MCT Cutia va fi o paguba mare la sh deoarece are toata mecatronica integrata într-un modul, si daca se strica orice piesa oricat de mica, se schimba modulul cu totul si costa de iti vinzi un rinichi
@@vladdutz20 Cele mai puternice motoare Mercedes puse pe această cutie au 700 Nm și 1.000 Nm, dar ma gandesc ca ea o suporta mai mult de atât. Cineva care își cumpara un Mercedes SH cu aceasta cutie, cam la ce kilometraj ar trebui sa-si puna problema de o service-are a cutiei sau…în funcție de ce altceva?
@@vladdutz20 Din câte știu eu, Mercedes-urile parcă au niște (intervale de) revizii care se numesc A1, A2, B1, B2 și B3. Mă gândesc că poate intervalul de schimbare (la an sau la km) al uleiului cutiei de viteze o fi inclus în una din aceste revizii. Bine…există varianta ca și intervalul să fie mai larg, cum e și la uleiul de motor.
@@stefancristianstoe8044 nu e inclus sigur, niciun producător nu include în planul de revizii schimbări de pachete de ambreiaje din cutiile cu convertizor
am luat un raport automoli pt mașina mea personală pe care o am de când avea un an și pot zice ca nici nu se compara cu cel de carvertical . nici măcar kilometri nu ii arata
Vlad, mă neliniștește teribil că nu folosești frâna de motor în mod constant. Unde ai învățat obiceiul ăsta de taximetrist s-o scoți din viteză la liber și s-o lași să curgă? 😂
O folosesc intens chiar, dar omiti faptul că nu vezi ce vad eu in fata. Ideea e că de obicei conduc foarte turat si de exemplu daca cobor pod basarab la 5000rpm nu face bine pentru simeringurile de supape. Daca vad ca se pune rosu prefer sa o scot pe liber. Pe autostrada spre mare fac zeci de reprize 100 200+ sa se curețe bine, acolo nu o las pe liber. Inclusiv cutiile automate trec singure in neutral cand ridici pedala :)
Ok :) , nu stiam . Am desfacut de curand un stronic dl501 0b5 la un a4 quattro 2.0 tsi si are 2 filtre , unul intern si unul extern . Nu stiu daca si dq500 are la fel
Da , multi mecanici nu dau si capacul baii de ulei jos , sa curete tot interiorul unde ramane mult ulei uzat si unde mai exista un filtru care are jumatate de litru de ulei , e greu , le oboseste manuta :) , sunt 15 suruburi ...apoi utilizatorul spune pfoaa dsg e o mizerie s a stricat dupa 150k km . De asta prefer sa mi le fac singur , valabil si la ulei ul din motor
La VW Passat GTE din 2015 cutia e DSG DQ400E dublu ambriaj umed,incap 7l de ulei, ulei original la reprezentanta costa cam 30€ 1litru plus lucru plus adaptarea cutie, tot ma costat in jur de 380€.
@@Midav86 La motoarele noi turbo benzina cu injecție directă, compresie ridicată, de tipul TSI, uleiul în motor ar trebui schimbat la fiecare 3000-5000km de mers în oraș aglomerat. Dacă se circulă mult extraurban - 10 000km. Iar dacă se merge la viteză mare si turații mari, trebuie mai des de schimbat. Ideal ar fi să aibă loc măcar 1 schimb la fiecare 6 luni. Spun asta pentru că sunt destule analize de laborator cu ulei uzat scos din mașini dupa 5000-7000-10000-15000km. Este foarte clar că un ulei obisnuit din grupa 3, folosit de majoritatea oamenilor, după 5000km de mers strict urban, e mort. Extraurban poate sa tina si 10 mii, cu conditia ca nu mergi cu viteze prea mari. Chiar dacă ai un model plug-in si motorul nu functionează permanent, uleiul trebuie schimbat in cel mai rău caz 1 dată pe an. Și periodic trebuie să-l lași sa porneasca si sa functioneze. Pentru TSI, în mod ideal iti trebuie benzina cu cifra octanică 98, mai ales vara si daca mergi prin oraș. Aș turna 95 doar in perioada rece a anului si daca merg extraurban fără să o calc prea des în podea. Dar in mod normal as merge intotdeauna pe 98. Poti sa te unesti prin OBD sa vezi cifre in timp real, odată pe benzina 95, alta dată pe 98. Dacă nu ai corecții ciudate pe avansul la aprindere si daca nu ai detonatie, e bine.
@@Eugen-E corect mentionat,depinde cum e exploatat motorul,eu conduc normal unde turațiile sint între 1500-2000r.,la 2500 e rar după oras cu reprize de scurtă durată fiindca real nu ai unde si plus nu ma grăbesc ca sa merg ca in Germania,condus cam 50-50% oras si dupa oras,si in cazul meu de e trafic sau nu nu ma sperie ca oricum motorul e oprit ,in trafic eu pierd numai timpul,motorul bine mersi se odihneste 😁. Totusi cum crezi ca este o diferenta in ulei si filtre la ai mei parcurși 6000km si la un disel sau benzină parcursi 6000 plus orele de lucru in trafic si staționare.
@@Midav86 Dacă tu mergi maxim 10 000km pe an și faci 50/50 urban/extraurban, nu ține uleiul de motor mai mult de 1 an. Nu știu pe ce distanțe mergi în oraș, daca iți ajunge bateria si motorul nu pornește deloc prin ambuteiaje, e ok. Dar daca pornește si mergi distante scurte cu motorul rece, e mai rău, că se dilueaza uleiul cu benzină. Deci concluzia ar fi ca uleiul sa il schimbi în intervalul 6-12 luni, indiferent de parcurs. Ai zis mai sus că ai 11 luni, deci schimbă-l. Cei care merg cu benzina/motorina fara hybrid ar trebui sa schimbe la fiecare 7500 mii km, dacă merg urban/extraurban 50/50 cu condiția ca extraurban nu merg cu 150+. Dacă se fac 20 000km/an, înseamnă că ar trebui sa faca schimbul la fiecare 4-5 luni. Dacă fac 25 000 pe an atunci ar trebui la fiecare 3-4 luni, iar daca fac mai puțin de 15 000 pe an, atunci 1 data in 6 luni, limita fiind de 1 data pe an - ca și in cazul tău.
DQ400e si DL400e sunt variantele de la phev, cum are un A6 phev sau seat tarraco hybrid, acelea au un motor electric cu propriul ambreiaj care învelește ambreiajele multidisc umede, se aseamana cu dq250 pt varianta transversala. E pus acolo electricul ca sa poata misca mașina fara termic. Exista si zf8hp cu electric care nu are convertizor, e înlocuit de-un motor electric, bmw g30 530e are asa ceva Dublu ambreiajul cu electric pare cam sensibil in timp
Bineinteles, ca neamtul cand face denumirile gandeste in engleza, bravo. DSG este acronimul de la Direkt-Schalt Getriebe tradus si ca 'Direct-Shift Gearbox. Evident si ca BMW in Germania inseamna Bavarian Motor Works si nu Bayerische Motoren Werke.
@@adizaharia1089 Ai dreptate, DSG = Direkt-Schalt Getriebe, care prin coincidenta se potriveste exact cu traducerea engleza(DSG=direct-shift gearbox). Eu am vrut doar sa mentionez ca DSG in engleza inseamna "direct-shift gearbox" nicidecum "dual-shift gearbox" cum a pronuntat Vlad, deasemenea acronimul DSG nu se traduce in limba germana "Doppelkupplungsgetriebe"(=DKG , sau DCT dual clutch transmission in engleza). Oricum, intentia mea nu a fost sa fac pe desteptul sau sa dau cu noroi in dnu Vlad, ci doar sa inbunatatesc calitatea informatiei din video, stiind ca Vlad este un perfectionist si apreciaza orice completare/corectare pertinenta adusa la materialul lui.
Fiabilitatea unor chestii tine si de "piesa" dintre volan si scaun nu doar de producator..."las ca merge si asa" nu producatorii au inventat aceasta vorba!
Urmărind atât filmarea asta cât și pe cea cu Polo și având în vedere consumul enunțat de tine Vlad pot întreba așa ...retoric: De ce naiba n-au scos ăștia de la VW un Polo electric? Cu o autonomie reala de 200-250km pentru mersul în oraș și o ieșire aproape era mai mult decât suficient. S-au ambiționat aiurea cică sa bată Tesla Model 3 scotand ID3 o mașină care merge bine (am făcut 2 drive teste cu ea) dar făcută în pripă și cu soluții discutabile și scumpe: anvelope mari și scumpe, soft neterminat și alambicat, butoane la mișto etc. Nemții și-au făcut niște teme in pauza dintre ore pe cand Hyundai-Kia au luat lucrurile mai în serios.
Pai a existat un golf electric numit e-Golf precum si un vw up electric numit e-Up.. ambele facute pe platforma termica. De aceea nu exista niciun motiv ca sa faca si un polo electric. Problema e ca atat e-Golf cat si e-Up sunt prea scumpe comparativ cu variantele termice si nici nu sunt prea eficiente fiind pe platforma termic. Astfel au fost scoase din productie fiind inlocuite de id3, id4 (si pe viitor id2, id1) cu platforme dedicate. Insa nu un polo electric trebuiau sa scoata, ci un polo hibrid.. un full hibrid mai exact.. care sa concureze cu yaris la platforma. Din pacate amenzile primite in urma dieselgate-ului i-au limitat drastic in a mai investi in diferite tehnologii legate de termice. Toate investitiile s-au concentrat pe electrice.
@@sil778 mersi, mersi dar nu trebuia 🙂 cum vine vorba. adica știu toate aceste informații. era pur și simplu o întrebare retorică. VW a luat și va mai lua decizii proaste, de asta nu-mi fac probleme. pana sa dezvolte o platformă proastă asa cum e id mai bine făceau asa cum au procedat francezii de la Peugeot cu 208 ca îl iei și termic și hibrid și electric dacă vrei. ID e una dintre glumele proaste ale lui VW pentru ca ce e urat el Golful 8 dar id3 il întrece. (opinie personală). mai adăugăm și lipsa de ergonomie și asamblarea în pripă parcă, și deja iti pui întrebarea : Dar de ce as lua eu un ID3 sau ID4 când as putea sa arunc o privire în curtea celor de la Kia? Un Polo electric in opinia mea ar fi fost mai bun decât un Golf electric și mai încăpător decât un e-Up. Puneau un motor electric în față, bateria sub podea și jumate din partea de sub portbagaj și se rezolva misterul carabusului auriu. Nu o baterie mare ci una adaptată pentru o autonomie de 250-300km. Roata de rezervă nu se mai poartă, pentru cabluri oricum nu le iese sa facă frunk nici la id-uri asa ca tot în portbagaj ajung.... e-Polo...mai drăguț decât un id3, mai compact decât un Golf 8 dar suficient de mare. Bani cheltuiți cu e-Golf care a fost un rateu, bani cheltuiți cu e-Up care nu e profitabil electric, mai bine făceau un e-Polo și gata. Am vorbit și eu...discuții. Numai bine!👍
@@l.e.i.4111 ba din potriva, francezii au fost printre primii cu platforma dedicata electrica, vezi reanult zoe. Peugeot 208 electric e o struto camila facuta ca sa aiba si ei ceva electric. La fel sunt toate masinile electrice pe platforma termica. Intrebarea reala e de ce ai alge Peugeot 208 in loc sa alegi o kia cu platforma dedicata? Sau mai bine, dece sa alegi kia/hunday cand poti alege tesla? Cat despre id3/id4 daca arata bine sau nu ma abtin sa comentez.. vom vedea la vanzari cat de bine arata. Concurenta pe piata masinilor electrice cu platforma dedicata e mica.. Japonezii, de exemplu, sunt varza pe electrice (in afara de nissan care e cu renault). Multi au masini termice in care au bagat niste motoare electrice si gata, au scos electrica.. Nu am inteles care e decizia proasta a vw? ca fac platforma dedicata electrica? Asta-i decizie proasta? Cine vrea sa ramana relevant pe piata electricelor, trebuie sa dezvolte platforme dedicate. Daca cineva crede ca cu struto-camile de genul peugeot 208 sau mazda cx30 vor putea concura platforme dedicate ca cele de la tesla, ar trebui sa se mai gandeasca.
@@sil778 japonezii sunt foarte buni doar ca in afara europei nu este mesianismul asta tip martorii lui e-hova, si nu renta sa dezvolte, asa ca au bagat mare pe eficienta si au scos seriile de motoare termice mai eficiente energetic ca un diesel. Cred ca 208 se cumpără pt simplul fapt că arată bine
@@poldaniel3574 Ein Doppelkupplungsgetriebe ist ein automatisiertes Schaltgetriebe, das mittels zweier Teilgetriebe einen vollautomatischen Gangwechsel ohne Zugkraftunterbrechung ermöglicht. Mai clar de atat nu pot sa explic.. :)
Bravo pentru raspuns! Pacat ca multi il considera un semi-zeu de youtube cand el comite gafe pe banda rulanta. La el e celebra tractiunea integrala si pe spate. 😅😂🤣
Vlad, ai cel mai echilibrat mod de prezentare dintre toti si remarc, fara surprindere dealtfel, ca nu prea ai cum sa iti iei hate. Tine-o tot asa. Off topic, am vrut sa cumpatr o coreeana 7 EDC, uscate, dar tutorialele tale m-au ajutat sa decid ca pt ceea ce am nevoie, nu mi s-ar fi meritat. La cat mai multe clip-uri uti urez.
Mulțumesc😁
Mai am hateri pe la mihai pe canal cred, dar nu sunt acel gen de oameni cu remarci argumentate sau constructive in vreun fel
Detin un Polo 2017, 1.2 benzina, DSG cu 7 trepte. Cand am luat-o era inca in garantie, avea doar 40.000km, doar ca dupa cca o ora de condus, cand schimba dintr-a 2-a in a 3-a caraia si nici nu mai pleca de pe loc singura. Am schimbat un ambreiaj pe garantie (sper ca imi aduc bine aminte). 30.000km mai incolo pare sa fie in regula. Combinatia 1.2 turbo cu DSG mi se pare foarte buna, am scos un consum de 4.7l/100km la un drum de 700km in regim combinat de autostrada (130-160km/h) , traversat Bucurestiul si drumuri nationale. PS: masina plina cu bagaje si 4 adulti. :)
Da, consuma puțin ca au pinioane clasice ca la cutia manuala
Despre fiabilitate poți vorbi doar dacă achiziționezi mașina de nouă și o întreții corect.
Sau daca isi bat multi joc de ea și rezista:))
@@vladdutz20 corect!
@@vladdutz20 ce se fabrică in ziua de azi nu mai rezistă nici dacă nu e folosit.
Sau daca a fost intretinuta si pastrata .
Legat de sunetul de la oglinzi: Tu ai un Transformers și nouă nu ne zici? 😂
Detin un Golf MK7 Kombi 2.0 Tdi 150 - DSG .... achizitionat la 136 de mii de km ... acum 5 ani ... si tocmai am trecut 200 de mii de km, am schimbat uleiul la reprezentata pentru prima data acum 2 ani in urma si cunosc multi detinatori VW si SKODA cu DSG modele mult mai vechi si nu au probleme, iar din cate stiu eu toti ce mentionati sunt oameni care isi respecta masinile. Pe scurt schimba uleiul cand trebuie si totul va fi ok.
Ce parere aveti despre motoarele 1.4Tsi de pe Touran BMY CAVC BLG CAVB ?
Salut, detin un Audi A5 2.0 TFSI cu STronic si azi am schimbat volanta la 137000 km. Dct7 sunt cutii performante, ofera un condus un condus atat comfortabil cat si sportiv, mai ales daca masina este dotata cu padele, dar iti dau dreptate, fiabilitatea este redusa, oricat de bine o intreti, iar scumpa de intretinut, mai ales daca masina are multi kilometrii
buna.de ce crezi tu ca o cutie DSG7 sare din viteza dupa ce se incalzeste?multumesc
Interesante informatiile, dar se pretau mai bine niste slide uri cu imagini, sageti, ca e greu sa vizualizezi daca nu ai niste baze de mecanica.
Nu mă pricep la editare, Cosmin face treaba.
Cand mai anung la craiova poate facem acolo niste prezentari cu slide-uri
Salut, Vlad! In concluzie, recomanzi schimbarea uleiului la cutiile DSG cu ambreiaje uscate? Multumesc.
indiferent de cutie, fie automata/manuala dupa o anumita perioada este recomandata o mentanta care consta in flush+schimb ulei, avand in vedere ca orice ulei dupa o anumita perioada de timp isi pierde din proprietati, ceea ce multi zic lifetime, de fapt se refera lifetime pe perioada garantiei atat si nimic mai mult.
DSG - o cutie de viteze care din punctul meu de vedere ofera performanta, dar care la fiabilitate sta destul de prost indiferent daca ii faci intretinerea ca la carte. Mecatronicul este punctul slab al cutiei si costa mult, rulmentii se schimba si ei dar nu pica asa des precum mecatronicul.
Da, e mult efort pe unitatea aceea
de acea trebuie neaparat facut schimbul de ulei si filtru, ca e cu ambreaj pe uscat sau umed.
Partea mehatronica e f. dichisita.
Eu la 150000km am gasit destul de multa pilitura f.fina in ulei cand l-am schimbat. Nu siu cand a mai fost facut schimbul ca asa am luato la mana doua.
Foarte bine explicat
Super tare , ar fi interesant sa faci un video similar și despre multitronic la Audi, cât și despre 9G tronic la mercedes. Bafta. Big like!
Da, poate fac, o sa apara un subaru unde mai vorbesc pe tema asta
@@vladdutz20 eu am multitronic pe un a4 b8 facelift 2013 275 k km , ulei schimbat în reprezentanta și merge foarte bine cutia, dar merg și frumos cu ea.
@@vladdutz20 si despre cutiile stronic, tiptronic 8HP de la zf etc
Salut Vlad! Ai idee ce cutie se regăsește pe VW Jetta 1.4 TSI Hibrid (2014)?Mulțumește anticipat!
La ATF e clara treaba ...schimb la 60k; spune ne daca se schimba uleiul si in MTF? La ce interval si unde? Astia din service nu prea vor / recomanda ...
Mtf tine mai mult, dar ala de mecatronica maxim 100k as tine
Am avut un Tiguan, 2.0,diesel, 4x4,cutie 7 trepte (7+1)DSG, de nou și pot să-ți spun ca în oraș era subturat, deranjant, iar în afara foarte ok. La 40000 de km a picat volanta și au schimbat-o. Ulei la cutia DSG aproximativ 7 litri schimbat înainte de 60000 de km,in rest fără probleme. Actualmente mașina are aprox. 80000 de km și fără probleme. Concluziile le trageți voi. Cu respect
Cred că ii face bine mersul pe sport in oraș sau uzul padelelor
@@vladdutz20 Aici ai dreptate, faptul ca în oraș e mai bine sa mergi în sport sau pe padele. Am momentan un cx 5, 2019, automat și cutia mi se pare net mai confortabila decit DSG.
Cutiile CVT ar fi in acest caz mai fiabile ?
Salut, îmi poți spune ce cutie este pe Alaskan ( Navara,X class 250 ) 2,3 dci 190 și cât este de fiabilă?
Un sfat va rog.sa cumpar o skoda octavia 2019 243000 km cu dsg 7+1 1.6 tdi?ms
Salut , am și eu o cutie DQ200 și am fost la automatico și patineaza ambreiajul .. întrebarea este trebuie sa schimb și volantul?
Salut Vlad, poate te gandesti sa faci un clip si despre chiptuning, cred ca ar fi foarte interesant si multi ne-am dori sa aflam parerea ta.
Cutiile cu dublu ambreiaj își au originea în F1 cu diferența că acolo se schimba o cutie înaintea fiecărei curse iar noi vrem să ne țină o viață.
Problema lor generală nu vine neapărat de la proasta fabricație ci de la propriul principiu de funcționare datorită multor piese mobile, senzori și sisteme hidraulice. E știut că cutiile clasice cu convertizor de cuplu sunt mult superioare în fiabilitate dar nu oferă performantele unei DA.
Eu am un Focus mk2 2.0 tdci cu cutie DA, aproape 250tkm și încă merge, nu am avut nici o problemă până acum dar știu că se apropie de finalul vieții utile și va trebui la un moment dat reparată, asta e, îmi asum.
Cutiile aste cu dublu ambreiaj trebuiau puse doar pe masini sport.. cam fortata o cutie dintrasta pe polo.
Americanii nu sunt deloc fanii acestor cutii.. mai degraba cumpara cvt decat dct.
@@sil778 da, și eu am aceeași părere. Nu îi văd sensul pe pe mașini de duzină cum este a mea dar în același timp e plăcută la condus și în anumite ocazii chiar e utilă, totuși dezavantajele ei pune în umbră toate calitățile.
Da, in america multe masini pe care noi le primim cu dsg, acolo vin cu cutie Aisin
Super interesant 🎉🎉🎉
Multe salutări, Vlad ! 😉✋
Am o skoda yeti am schimbat uleiu la cutia de viteze întrebare mea este trebuie schimbat și uleiu sau ce are și la ambreiaj odată cu uleiul la cutie
Salut Vlad, super expunere! Detin de 2 ani si jumatate un Ceed sw 2019, 1.4 Tgdi, 7 dct, ce impresii ai despre aceasta cutie. Stiu ca in teorie este similara cu dsg dq200 dar produsa in house de grupul Hyundai/ Kia. In afara de acele mici scuturari pe care le explica producatorul si pe care le- ai prezentat si tu foarte argumentat ca sunt normale datorita principiului de functionare a ambreiajelor uscate, la ce sa ma astept ca fiabilitate? Mentionez ca am parcurs in jurul a 57k km si recunosc faptul ca n am cercetat manualul sa vad ce mentenata presupun.
Multumesc, succes!
Salut o intrebare la cutia dsg nu am vazut niciodata treapta 1 pe ecran pleaca cu treapta 2 mereu . Este normal ?
intrebare Vlad, pentru un DQ200: daca mergi cu masina mai mult extraurban, unde nu prea schimbi asa vitezele, nu e uzura clar mai mica decat daca o freci zilnic in traficul bucurestean?
Categoric, pai extraurban ambreiajele sunt inchise si nu patinează mult
Pe de alte parte transmisia automata te atrage mai mult pentru ca nu te mai chinui in oras :-) Cred ca sunt mult mai putine cazurile in care oamenii isi cumpara automate desi merg aproape exclusiv extra urban
@@claudiuradu5179 eu zic ca si pe un drum extern virajat ti-e mult mai bine cu o automata. oricum pe viitor vor fi doar automate pe masura ce raman pe piata doar hibride sau electrice.
deci sa inteleg EAT6/EAT8 cu convertizor de la Aisin de pe Peugeot/Opel/Citroen sunt mult superioare ca fiabilitate?
Salut! Cineva care poate sa-mi recomande specialisti pe dq250 in zona PH? Multumesc!
Sunt interesat de un motor 1.4 benzina 180 cp dsg 7 de pe skoda fabia rs. Dar sunt tare curios ce costuri o sa am cu masina asta
Părere sinceră despre DSG 7 DQ200 dry. Am una pe lista pe un motor de 1.6 tdi
Sunt foarte rezistente.Fiind cu ambreiaj uscat, nu se schimba uleiul🫡
Eu am un DSG 7 trepte am facut schimbul de ulei si am descoperit piliturac fina in ulei la 150000km.
Recomand totusi fiecaruia sa faca schimbul de ulei si filtru.
Ca e cu ambreaj uscat sau umed.
Este un mecanism f.f dichisit si sensibil
Cutia DSG de pe un VW Passat 2.0, 150CP este fiabil? Merita achizitionata o astfel de masina? Cum se comporta in timp?
Servus baieti.
😊
Salut...
Salut, Vlad! Se schimbă uleiul la DSG DQ 200?. Dețin un Passat cu motorul de 1,4 TSI și în treapta a 2-a trepidează.
salut...verific-o...eu am golf 7,duminica trecuta am avut toate erorile in bord,am ajuns acasa cu ea..ieri am dus-o service...sub 6:42 scutul motor plin de ulei,diagnoza 10 erori la mecatronic si ambreiaj,etc..s-au stricat toate...cutie,ambrreiaj ,mecatronic...revizie,schimbat switch selector,mecatronic,ambreiaje si cutie...total 25000 ron in reprezentanta...nu am avut nici o eroare,cutia schimba...m-a lasat dintr-o data. 226k kn.Reprezentantul service m-a intrebat daca nu am simtit ceva dubios in mers,smucituri ,etc...sfatul meu ,mergi la verificari,preventiv
Mulțumesc ptr răspuns. Momentan nu am nici o eroare în bord. Mecatronicul a fost schimbat în Germania la o rechemare în service. Mașina are 140.000 de km.
Mi-am achiziționat un touran 2.0 TDI 140cai cod motor BKD cu o cutie dsg 6 trepte dar nu stiu dacă e dq200 sau dq250 mașina este din 2007
Schimba excelent are 247.000km
Cutia ta e DQ250.
Salut! Pe un Vw golf 7 facelift , an 2019 , 150 cp ,Diesel , oare ce fel de cutie am ?
DQ 200 - 250 ? Ambreiaj Uscat , umed ?
Multumesc !
Umed, DQ381 e cea cu 7 trepte si DQ250 e cea cu 6 trepte.
@@lucianpacurar multumesc !
Cand esti in Honda ta parca te vizitam la tine acasa
Casa plimbăreață:))
M am uitat la video asta si ma gandeam ca la cate masini a filmat vlad in ultima vreme.....cred ca are mai multi km facuti cu cele filmate decat cu masina lui :)))))
@@Rares777 da, cam așa e, de obicei fac intre 200 și 600km cu mașinile de test.
Daca e filmare cu mașina de la proprietar fac cam 30km, daca am mașina câteva ore fac cam 140km pe bucla aia de autostradă... Cel mai mult am făcut 1000 km cred, cu civic typeR și cu jeep wrangler
eu acum am fost atent la intro :))
Cea mai fiabila cutie DSG e cea care vine pe mașinile 4X4 sau diesel. (DQ250)
rezista un dublu ambreiaj la un trafic de oras, sa zic 50-60% din km in oras restul extra urban, cu multe plecari de pe loc ? rezista ambreiajele macar un 150.000 km ?
In mod normal ar trebui sa ducă kilometri astia deși sunt cazuri care apar si in comentarii aici care arata ca au fost probleme
rezista si 400 mii ulei schimbat la 60 mii dar fara plecat cu scartaeri de la semafor...
Salut Vlad! As dori să mi iau un Touran ,și am înțeles ca până în 2017 au dsg de 6 trepte. Ar fi mai fiabil decât ăla cu 7 trepte? Mulțumesc și salutări!! Succes mai departe.
!!!!?
Salut vlat! O întrebare scurtă! Ce ma sfătuiești sa aleg între un Audi a6 din 2014(2.0 tdi 177cp cu cutie multitronic) și unul din 2015 (2.0tdi 190cp cu cutie s-tronic)? Ambele au kilometrii asemănători ca rulaj! Merg mult extraurban și am o îndoială cu fiabilitatea s-tronic ului.
Ai putea face o comparație scurta între cele doua cutii?
Nici una nu-i fiabila :)) cunosc posesori care au avut probleme cu ambele.
Multitronic este comfortabila, nu-i place agresiunea, s-tronic este mai rapida in schimburi, mai sportiva
Din punct de vedere al motorului, nu iti lua cel de 177cp, are o droaie de probleme ( cauta pe net despre presiune ulei audi )
Cel de 190 am inteles ca e mai ok.
Cat despre cutii, cum ti-e norocul
prea lunga povestea ptr a exprima fiabilitatea. eu as spune asa.........fiabilitate ff scazuta,exista un defect de fabricatie in zona acumulatorului de presiune din modul mecatronic, defect care dupa aprox 45--50 kkm genereaza coduri eroare pe mecatronic p17bf si p189c ( limitare in functionare datorita presiunii insuficiente) iar pompa de ulei intra in play protection si masina nu mai pleaca de pe loc. costul reparatiei cam cat pretul unui golf4 de 20 de ani.se schimba un kit de reparatie cu inele si garnituri,posibil de la caz la caz si motor pompa,pompa,corpul metalic al modulului in unele cazuri chiar si placa electronica care pica culmea datorita continutului prea mare de sulf din uleiul hidraulic pus in modulul mecatronic (explicatie furnizata de grupul vag )am remediat 2 buc in ultimul an. cu stima geo.
Foarte interesant si bine descris insa asa o explicatie complexa nu se poate doar povesti fara a explica pe un desen sau poza.
E ca si cum ai explica unui Timisorean de exemplu ce nu a mai fost la Bucuresti cum sa mearga cu masina si sa ajunga pe strada Eminescu fara harta si fara GPS.
Salut Vlad!
DQ250 este ok?
Pana la vreo 300k da :))
Ar trebui...?!?
Salut, Vlad!
Am si eu o intrebare. Este sau nu bine sa pui masina in N atunci cand stai mai mult de un minut intr-o intersectie sau oriunde? Eu am sentimentul ca trebuie sa apas mult mai tare pedala de frana pentru a decupla ambreiajele atunci cand stau pe loc decat atunci cand vreau doar sa franez si mi se pare incomod. Eu personal ma simt mai bine cand stiu ca e "scoasa din viteza". Sunt relaxata si nici nu trebuie sa pun mare presiune pe pedala de frana, daca mai casc gura aiurea, nu mi-e teama ca o ia masina la plimbare asa, de capul ei :)
Multumesc!
salut vlad,ti ai da honda pe o tesla ? o curiozitate de a mea
Nu, ca m.ar costa de 7 ori mai mult :))
@@vladdutz20 schimb pe schimb, fara diferente! 😂😂
@@vladdutz20 ma refeream daca ar fi gratuita, sa zicem ,intr un univers paralel ,incercam sa ajung la ideea daca ai da un motor cu combustie ,care are sunet si asa,placerea de a conduce cu un sunet pe fundal sau tesla efectiv asa cum este
@@iamildumilsicondumil5097 as tine si o mașină cu motor termic, sau macar o motocicleta
salut, la semafor sau cand trece trenul cutia ar trebui lasata in neutral sau park? sau pot sa o din in drive? detin un jetta 2008 dq250, si se simte totusi o diferenta fata de cand e in drive si cand e in neutral
În drive sa o tii la semafor! Niciodata nu e ok so pui în punctul mort! N este folosit doar cand masina numai pornește!
Semafor cu 60+ secunde/ tren o treci in Park.👍
Sigur iar vor fii astia in live pe chat 😂😂😂😂
Ar fi bine sa faci un episod in care sa compari DSG cu ZF ca sa vedem care ar fi mai buna.
Zf are multe modele, si transversal si longitudinal, si exista si variantele torqueflite făcute sub licenta la chrysler.
Clar zf8hp e peste prin constructia mai robusta
O cutie 9G-TRONIC cam ce valoare a cuplului maxim ar accepta? Că 700 Nm acceptă oricum.
700nm pt convertizor si 1000nm pentru variantele fara convertizor, cu pachet de ambreiaje de pe modelele AMG, numita Speedshift MCT
Cutia va fi o paguba mare la sh deoarece are toata mecatronica integrata într-un modul, si daca se strica orice piesa oricat de mica, se schimba modulul cu totul si costa de iti vinzi un rinichi
@@vladdutz20 Cele mai puternice motoare Mercedes puse pe această cutie au 700 Nm și 1.000 Nm, dar ma gandesc ca ea o suporta mai mult de atât.
Cineva care își cumpara un Mercedes SH cu aceasta cutie, cam la ce kilometraj ar trebui sa-si puna problema de o service-are a cutiei sau…în funcție de ce altceva?
@@stefancristianstoe8044 eu zic că la 120.000km maxim schimb de ulei, iar servisare completa la 350.000km
@@vladdutz20 Din câte știu eu, Mercedes-urile parcă au niște (intervale de) revizii care se numesc A1, A2, B1, B2 și B3. Mă gândesc că poate intervalul de schimbare (la an sau la km) al uleiului cutiei de viteze o fi inclus în una din aceste revizii. Bine…există varianta ca și intervalul să fie mai larg, cum e și la uleiul de motor.
@@stefancristianstoe8044 nu e inclus sigur, niciun producător nu include în planul de revizii schimbări de pachete de ambreiaje din cutiile cu convertizor
Touran 2007 2.0 tdi, peste 400.000km.
Cutia dsg rezistă.
Exact. touran 2.0 BMM DSG 380.000 km și cutia e super ok!
@@ionutvargaa23 Da!
Touran, 1.6tdi dsg7, 465 000 km si merge
@@vesaandrei3404 ce cutie este? Dq200 ?
am luat un raport automoli pt mașina mea personală pe care o am de când avea un an și pot zice ca nici nu se compara cu cel de carvertical . nici măcar kilometri nu ii arata
Vlad, mă neliniștește teribil că nu folosești frâna de motor în mod constant. Unde ai învățat obiceiul ăsta de taximetrist s-o scoți din viteză la liber și s-o lași să curgă? 😂
O folosesc intens chiar, dar omiti faptul că nu vezi ce vad eu in fata.
Ideea e că de obicei conduc foarte turat si de exemplu daca cobor pod basarab la 5000rpm nu face bine pentru simeringurile de supape.
Daca vad ca se pune rosu prefer sa o scot pe liber.
Pe autostrada spre mare fac zeci de reprize 100 200+ sa se curețe bine, acolo nu o las pe liber.
Inclusiv cutiile automate trec singure in neutral cand ridici pedala :)
@@vladdutz20 Poliția Rutieră has joined the chat. Cât despre cutiile automate, dacă vroiam mașină cu două pedale, îmi luam bicicletă. 😘
1.8 tsi are tot dq200 , la fel si 1.6 tdi , de la 2.0 in sus este dq250 , dq381 , dq500 , etc ..
1.8tsi cu tracțiune integrală are dq250 limitata la 250nm
Polo GTI cu 2.0 tsi de 207 cai are limitare tot la 250nm pe dsg dq250
Ok :) , nu stiam . Am desfacut de curand un stronic dl501 0b5 la un a4 quattro 2.0 tsi si are 2 filtre , unul intern si unul extern . Nu stiu daca si dq500 are la fel
@@Gabrielpan știu că toate au filtre multiple, doar ca nu trec ca fiind schimbabile
Da , multi mecanici nu dau si capacul baii de ulei jos , sa curete tot interiorul unde ramane mult ulei uzat si unde mai exista un filtru care are jumatate de litru de ulei , e greu , le oboseste manuta :) , sunt 15 suruburi ...apoi utilizatorul spune pfoaa dsg e o mizerie s a stricat dupa 150k km . De asta prefer sa mi le fac singur , valabil si la ulei ul din motor
@@Gabrielpan La DQ250 de ex, trebuie desfacuta complet cutia ca sa ai acces la filtrul din interior, nu e vorba doar de 15 suruburi.
La VW Passat GTE din 2015 cutia e DSG DQ400E dublu ambriaj umed,incap 7l de ulei, ulei original la reprezentanta costa cam 30€ 1litru plus lucru plus adaptarea cutie, tot ma costat in jur de 380€.
E chiar triplu ambreiaj dq400e, ca are unul si pentru motorul electric
Trebuia sa fi povestit si despre alea dar sunt capitol separat
@@vladdutz20 ce va fi daca voi turna in rezervor benzină 100 in loc de 95 care zice producătorul la motor 1.4tsi 156cai anul 2015.
@@Midav86 La motoarele noi turbo benzina cu injecție directă, compresie ridicată, de tipul TSI, uleiul în motor ar trebui schimbat la fiecare 3000-5000km de mers în oraș aglomerat. Dacă se circulă mult extraurban - 10 000km. Iar dacă se merge la viteză mare si turații mari, trebuie mai des de schimbat. Ideal ar fi să aibă loc măcar 1 schimb la fiecare 6 luni.
Spun asta pentru că sunt destule analize de laborator cu ulei uzat scos din mașini dupa 5000-7000-10000-15000km. Este foarte clar că un ulei obisnuit din grupa 3, folosit de majoritatea oamenilor, după 5000km de mers strict urban, e mort. Extraurban poate sa tina si 10 mii, cu conditia ca nu mergi cu viteze prea mari.
Chiar dacă ai un model plug-in si motorul nu functionează permanent, uleiul trebuie schimbat in cel mai rău caz 1 dată pe an. Și periodic trebuie să-l lași sa porneasca si sa functioneze.
Pentru TSI, în mod ideal iti trebuie benzina cu cifra octanică 98, mai ales vara si daca mergi prin oraș. Aș turna 95 doar in perioada rece a anului si daca merg extraurban fără să o calc prea des în podea. Dar in mod normal as merge intotdeauna pe 98. Poti sa te unesti prin OBD sa vezi cifre in timp real, odată pe benzina 95, alta dată pe 98. Dacă nu ai corecții ciudate pe avansul la aprindere si daca nu ai detonatie, e bine.
@@Eugen-E corect mentionat,depinde cum e exploatat motorul,eu conduc normal unde turațiile sint între 1500-2000r.,la 2500 e rar după oras cu reprize de scurtă durată fiindca real nu ai unde si plus nu ma grăbesc ca sa merg ca in Germania,condus cam 50-50% oras si dupa oras,si in cazul meu de e trafic sau nu nu ma sperie ca oricum motorul e oprit ,in trafic eu pierd numai timpul,motorul bine mersi se odihneste 😁.
Totusi cum crezi ca este o diferenta in ulei si filtre la ai mei parcurși 6000km si la un disel sau benzină parcursi 6000 plus orele de lucru in trafic si staționare.
@@Midav86 Dacă tu mergi maxim 10 000km pe an și faci 50/50 urban/extraurban, nu ține uleiul de motor mai mult de 1 an.
Nu știu pe ce distanțe mergi în oraș, daca iți ajunge bateria si motorul nu pornește deloc prin ambuteiaje, e ok. Dar daca pornește si mergi distante scurte cu motorul rece, e mai rău, că se dilueaza uleiul cu benzină.
Deci concluzia ar fi ca uleiul sa il schimbi în intervalul 6-12 luni, indiferent de parcurs. Ai zis mai sus că ai 11 luni, deci schimbă-l. Cei care merg cu benzina/motorina fara hybrid ar trebui sa schimbe la fiecare 7500 mii km, dacă merg urban/extraurban 50/50 cu condiția ca extraurban nu merg cu 150+. Dacă se fac 20 000km/an, înseamnă că ar trebui sa faca schimbul la fiecare 4-5 luni. Dacă fac 25 000 pe an atunci ar trebui la fiecare 3-4 luni, iar daca fac mai puțin de 15 000 pe an, atunci 1 data in 6 luni, limita fiind de 1 data pe an - ca și in cazul tău.
Dsg urile dacă s intreținute corespunzător n ai treaba cu ele...
Am condus masini cu Dq 250 si Dq 381 nici o problema, servisare la 40k de km...
Da Oricum astea multidisc umed sunt mai fiabile
De alea de pe plig in uri, TCE n ai zis nimic; DL400E , fiabile? Mai e si o componentă electrica intregrata ...
DQ400e si DL400e sunt variantele de la phev, cum are un A6 phev sau seat tarraco hybrid, acelea au un motor electric cu propriul ambreiaj care învelește ambreiajele multidisc umede, se aseamana cu dq250 pt varianta transversala.
E pus acolo electricul ca sa poata misca mașina fara termic.
Exista si zf8hp cu electric care nu are convertizor, e înlocuit de-un motor electric, bmw g30 530e are asa ceva
Dublu ambreiajul cu electric pare cam sensibil in timp
Mai unje si mie o oglinda, nu fi chitra ;))
"Jungla Bucureșteană" 😅
Pascal joaca la Juventus ?
DSG vine de la "direct-shift gearbox" cu dublu ambreiaj: "dual - clutch"
Bineinteles, ca neamtul cand face denumirile gandeste in engleza, bravo. DSG este acronimul de la Direkt-Schalt Getriebe tradus si ca 'Direct-Shift Gearbox. Evident si ca BMW in Germania inseamna Bavarian Motor Works si nu Bayerische Motoren Werke.
Nemtii ii zic DoppelkupplungSGetriebe
@@adizaharia1089 Ai dreptate, DSG = Direkt-Schalt Getriebe, care prin coincidenta se potriveste exact cu traducerea engleza(DSG=direct-shift gearbox). Eu am vrut doar sa mentionez ca DSG in engleza inseamna "direct-shift gearbox" nicidecum "dual-shift gearbox" cum a pronuntat Vlad, deasemenea acronimul DSG nu se traduce in limba germana "Doppelkupplungsgetriebe"(=DKG , sau DCT dual clutch transmission in engleza). Oricum, intentia mea nu a fost sa fac pe desteptul sau sa dau cu noroi in dnu Vlad, ci doar sa inbunatatesc calitatea informatiei din video, stiind ca Vlad este un perfectionist si apreciaza orice completare/corectare pertinenta adusa la materialul lui.
Fiabilitatea unor chestii tine si de "piesa" dintre volan si scaun nu doar de producator..."las ca merge si asa" nu producatorii au inventat aceasta vorba!
A plecat cam greu motorul la prima cheie…
Urmărind atât filmarea asta cât și pe cea cu Polo și având în vedere consumul enunțat de tine Vlad pot întreba așa ...retoric: De ce naiba n-au scos ăștia de la VW un Polo electric?
Cu o autonomie reala de 200-250km pentru mersul în oraș și o ieșire aproape era mai mult decât suficient. S-au ambiționat aiurea cică sa bată Tesla Model 3 scotand ID3 o mașină care merge bine (am făcut 2 drive teste cu ea) dar făcută în pripă și cu soluții discutabile și scumpe: anvelope mari și scumpe, soft neterminat și alambicat, butoane la mișto etc.
Nemții și-au făcut niște teme in pauza dintre ore pe cand Hyundai-Kia au luat lucrurile mai în serios.
Cred că era prea scump să modifice o platformă de termic.
In curând baga si cutie mecanica cvt pe electrice
Pai a existat un golf electric numit e-Golf precum si un vw up electric numit e-Up.. ambele facute pe platforma termica. De aceea nu exista niciun motiv ca sa faca si un polo electric. Problema e ca atat e-Golf cat si e-Up sunt prea scumpe comparativ cu variantele termice si nici nu sunt prea eficiente fiind pe platforma termic. Astfel au fost scoase din productie fiind inlocuite de id3, id4 (si pe viitor id2, id1) cu platforme dedicate.
Insa nu un polo electric trebuiau sa scoata, ci un polo hibrid.. un full hibrid mai exact.. care sa concureze cu yaris la platforma.
Din pacate amenzile primite in urma dieselgate-ului i-au limitat drastic in a mai investi in diferite tehnologii legate de termice. Toate investitiile s-au concentrat pe electrice.
@@sil778 mersi, mersi dar nu trebuia 🙂 cum vine vorba.
adica știu toate aceste informații.
era pur și simplu o întrebare retorică.
VW a luat și va mai lua decizii proaste, de asta nu-mi fac probleme.
pana sa dezvolte o platformă proastă asa cum e id mai bine făceau asa cum au procedat francezii de la Peugeot cu 208 ca îl iei și termic și hibrid și electric dacă vrei.
ID e una dintre glumele proaste ale lui VW pentru ca ce e urat el Golful 8 dar id3 il întrece. (opinie personală). mai adăugăm și lipsa de ergonomie și asamblarea în pripă parcă, și deja iti pui întrebarea : Dar de ce as lua eu un ID3 sau ID4 când as putea sa arunc o privire în curtea celor de la Kia?
Un Polo electric in opinia mea ar fi fost mai bun decât un Golf electric și mai încăpător decât un e-Up. Puneau un motor electric în față, bateria sub podea și jumate din partea de sub portbagaj și se rezolva misterul carabusului auriu. Nu o baterie mare ci una adaptată pentru o autonomie de 250-300km. Roata de rezervă nu se mai poartă, pentru cabluri oricum nu le iese sa facă frunk nici la id-uri asa ca tot în portbagaj ajung....
e-Polo...mai drăguț decât un id3, mai compact decât un Golf 8 dar suficient de mare. Bani cheltuiți cu e-Golf care a fost un rateu, bani cheltuiți cu e-Up care nu e profitabil electric, mai bine făceau un e-Polo și gata.
Am vorbit și eu...discuții.
Numai bine!👍
@@l.e.i.4111 ba din potriva, francezii au fost printre primii cu platforma dedicata electrica, vezi reanult zoe. Peugeot 208 electric e o struto camila facuta ca sa aiba si ei ceva electric. La fel sunt toate masinile electrice pe platforma termica.
Intrebarea reala e de ce ai alge Peugeot 208 in loc sa alegi o kia cu platforma dedicata? Sau mai bine, dece sa alegi kia/hunday cand poti alege tesla?
Cat despre id3/id4 daca arata bine sau nu ma abtin sa comentez.. vom vedea la vanzari cat de bine arata.
Concurenta pe piata masinilor electrice cu platforma dedicata e mica.. Japonezii, de exemplu, sunt varza pe electrice (in afara de nissan care e cu renault). Multi au masini termice in care au bagat niste motoare electrice si gata, au scos electrica..
Nu am inteles care e decizia proasta a vw? ca fac platforma dedicata electrica? Asta-i decizie proasta? Cine vrea sa ramana relevant pe piata electricelor, trebuie sa dezvolte platforme dedicate. Daca cineva crede ca cu struto-camile de genul peugeot 208 sau mazda cx30 vor putea concura platforme dedicate ca cele de la tesla, ar trebui sa se mai gandeasca.
@@sil778 japonezii sunt foarte buni doar ca in afara europei nu este mesianismul asta tip martorii lui e-hova, si nu renta sa dezvolte, asa ca au bagat mare pe eficienta si au scos seriile de motoare termice mai eficiente energetic ca un diesel.
Cred ca 208 se cumpără pt simplul fapt că arată bine
Nu ai ce sa ungi, așa fac ele ....
Poate vei trata pe viitor si pe infama cutie robotizata Easy R si ale sale trepidatii..
Prea complicata si nefiabila pt o cutie care trebuia sa inlocuiasca cutia manuala si sa se simta ca o manuala..
Desegheu inseamna "direct shift gearbox", profu'...cutie manuala fara schimbator manual.
DoppelkupplungSGetriebe
@@vladdutz20 nu vorbesc limba nazistilor!
@@poldaniel3574 Ein Doppelkupplungsgetriebe ist ein automatisiertes Schaltgetriebe, das mittels zweier Teilgetriebe einen vollautomatischen Gangwechsel ohne Zugkraftunterbrechung ermöglicht.
Mai clar de atat nu pot sa explic.. :)
@@sil778 nu-i destul ca le cumparati carutele naziste, le vorbiti si limba...ai noroc ca sotia ta este coyotista...
@@poldaniel3574 poti folosi google translate.. cum am folosit si eu 🤣
DSG = Direktschaltgetriebe
Bravo pentru raspuns! Pacat ca multi il considera un semi-zeu de youtube cand el comite gafe pe banda rulanta. La el e celebra tractiunea integrala si pe spate. 😅😂🤣
Nu te supara dar esti mecanic...
Sau înveti toti termenii ca pe o poezie??
Du-te ma unde ai treaba si ne spui de acolo ca tot cu coaja asta te vad povestind povesti