Daha sık video gelsin ya. Sürekli bira yapmak için değil yani açın kamerayı alın biraları karşılıklı sohbet edin o da sarar bizi. Ya da değişik biraları birer bardaklara koyun teker teker tadın, tanıtın, rengini şeklini görelim falan. Soru cevap şeklinde videolarda gelsin mesela benim soracağım en az 10 15 soru çıkar.
maya yıkama için pek çok video ve yorum var, ancak yıkanmış maya ile kit kurulumu hakkında neredeyse hiçbir şey bulamadım. özetle, ikinci kavanoza aktarılan sıvının dibine çöken şey mayadır ve kit kurulacakken, o dipteki tortudan yaklaşık 40-50 ml kullanmak gerekecektir diye bir sonuca vardım. umarım doğrudur! :) yıkanmış maya ile kit kurulumu videosu isteriz! :)
Sizin gibi güzel insanlar sayesinde umarım ilerde bizim de Dünya çapında bira markalarımız olur. Bu zamana kadar Dünya çapında bir içki markamızın olmaması çok acı verici.Küba gibi fakir bir ülke bile şeker kamışından yaptığı Havana Romunu şişeleyip satarken bizim gibi envai çeşit tahıl'ın meyvenin yetiştiği bir ülkede adam gibi bir markamızın olmaması çok şeyi açıklıyor. Başarılarınızın devamını dilerim.
Merhaba. Gerçekten nitelikli ve bilimsel bilgilerle ev biracılarına seviye atlatıyorsunuz sizden çok şey öğrendim. 20 litrelik hazır kitimi iki paket lager mayası ile 12 derecede kurdum. Tükettiğim biranın şişe diplerindeki maya tabakasını ve üzerindeki yarım santimlik kısmı buzdolabında ayrı bir şişede 750 mililitre kadar biriktirdim. 2 aydır dolapta 1 derecede duruyor mayalarım. yeni bira kitime bu biriktirdiğim 750 mililitrelik mayayı nasıl kullanmalıyım. Emeklerinize sağlık. Seviliyorsunuz...
@@mustafaozbay7232 Evet ben de gördüm, ama biraz tuhaf geldi. 23litre kit kurup dibinden yarım litre maya alırsam, üstüne 250ml su ekleyip aynı işi yaparsam yaklaşık 200ml kadar maya elde edeceğim. Bu da 20litreden 5 kuruluma yeter. Yani mayayı 5 katı fazla hale mi getirmiş oluyoruz bu sistemle? Maya mı çoğaltıyoruz?
@@oktay_yoruk maya da bir canlı. İçine attığın miktarda kalmıyor çoğalıyor. İstediğin kadar Maya atabilirsin ama çok maya atarsan aşır hızlı mayalanma olacağından taşabilir.
Maya yıkama sanitasyona dikkat edildiği zaman çok da zor bir şey değil. Önemli olan eldeki mayayı uzun süreler saklayabilmek. +1 derecede bir kaç gün saklandığını söylüyorsunuz. Ancak ev biracıları genellikle o sıklıkta bira yapan insanlar değil. Yıkanmış mayayı 2-3 ay kadar koruyabilmek, gerekirse çoğaltıp eski mayayı atmak gibi yöntemler varsa gösterebilirseniz çok iyi olur.
Abi dönüp dönüp izliyorum videolarınızı. Henüz kit biracılığı yapan fakat tam tahıla geçmek isteyen birisi olarak ilham alıyorum. Orada olup bir yandan bira içip bir yandan canlı canlı sizi izlemek isterdim :) Çok teşekkürler tecrübeleriniz paylaştığınız için.
Nezaketiniz için çok teşekkür ederim :) Bir sorum olacak; eğer kullandığınız gibi bir sistem kurma olanağı bulamazsam jet 30 ya da grainfather vb. ekipmanları önerir misiniz. Aynı sonuçları verirler mi?
Saygıdeğer arkadaşım bir kaç sorum olacak cevaplansanız gayet aydınlatıcı bir video olur 1-buzdolabında ne kadar süre bekletebiliriz? 2-10 litre mayşe işin ale yıkanmış maya ne kadar kullanabiliriz? 3-fermantasyon normal toz mayaya göre ne kadar sürede başlar?
3 Kafadar. Haklısınız, bu yöntemde çoğalan maya yıkanıp kullanılıyor. Hiç kulanılmamış mayayı biraz malt özü ile suyu karıştırıp uyandırıp çoğalmasını sağlıyorlarmış. Teknik terimini bilmiyorum.
Bu dediginiz starter. Ozelikle sivi mayalarda kullanilmasini oneriyoruz. Eskiden tum partilere starter yapiyorduk. Taa ki, Fermentis in tepe arastirmacilarindan biri, hic gerek yok diyerek, bizi ikna edene kadar.
maya çoğaltmadan kasıt, devridaim pompası ile starsanlı(veya hidrojenperoksit) bir kavanozdan(thumper) hava geçirerek kullanılmamış mayayı uyandırarak oksijenle beslemek. starter dan bir önceki prosses... sizin bu videonuzdaki işlemin, sağ elle sol kulağını tutma işlemi...
Benimde Merak Ettiğim Konu Bu Cevap Verselerde Öğrensek :)
6 років тому
Siz yıkanmış mayayı alırken aklıma geldi aktarma hortumuyla üstten emerek aşağıya inmek işi daha da kolaylaştırır. Çok başarılı bir video olmuş teşekkürler. Sizden aldığım ilhamla bende kendime sizinki gibi olmasa da bir bira atölyesi kuruyorum. Elektrikli biab sistem yaptım ancak ileriki dönemde sizi gibi herms sisteme dönebilirim. Verdiğiniz ilham için agrıca teşekkürler
3 Kafadar Merhaba, videoda anlattığınız şekilde maya yıkama yaptım ve 2 kavanoz olarak buzdolabında saklamaya başladım. 2 gün önce yaptığım tam tahıl denemesine de 3 litre şıra için 10ml maya ekledim ancak hala fermantasyon başlamadı. Sizce sebebi ne olabilir?
Merhaba.Video için teşekkürler. Geriye kalan tortuyu kurutup,kuru maya olarak kullanmak mümkün. Serdar beyin videosunda gördüm ve denedim. Başarılı oldu. Selamlar
Şimdi üç sorum var 1) Yıkanmış maya tekrar tekrar kullanılabilir mi? 2) Eğer yıkanmış maya tekrar tekrar kullanılabilirse sıfır açılmış paketin fermantasyon sonunda ürettiği alkol ile aynı alkolü mü üretir? 3) Fıçı bira diye satılan şişe biralardan iki tanesinin dip tortusu ile mayalanma yapılabilir diye bi başka kanalın videosunda izledim bu şekilde dışarıda satışta olan lager tarzı biraların mayasını yıkamanın bir yolu var mıdır?
Sıvıdaki katmanlar nedir? Neden dibi değil de üstü alıyoruz? Biraz dip tortusu kaçarsa sorun olur mu? Aldıktan sonra dolapta ne kadar süre saklanabilir? Biraya kullanırken ne kadar koymak gerekir? Güzel bir video ama bir sürü soru işareti bırakıyor.
Hucam bende araştırma safhasındayım 3 gğn içinde ilk denememi yapacağım. Anladığım kadarıyla dibi mayanın çalışması sonucu oluşan artık esas canlı maya sıvı içerisinde kalıyor, ister istemez süzme sırasında tortudanda bir miktar karışacak sorun olmayacağını düşünüyorum benim sorum aslında şu az tortu için üstten büyük bir şırınga ile sıvıyı alsak iş görürmü
elinize emeğinize sağlık. Yeni başladım. İlk kit biramı kurdum ve 5 gün önce şişeledim. İşleme başlamadan önce bilgilerinizden faydalandım. Umarım başarılı olurum :) Benim amacım siyah biramı (Çakma Guinness :) ) kendim üretebilmek. Kitlerinizden hangisini tavsiye edersiniz?
Mayşe den mayayı aldıktan sonra su ile çoğaltıp mayanın üstünde kalan suyu aldınız özet olarak bu. Aklıma bir şey geldi yaptığımız biradan bir ya da bir kaç tanesi açıp, yeni yapacak olduğumuz ürüne boşaltsak o yaptığımız biralar maya görevi görmezmi ?
selamlar. yine ben :) izleyip izleyip notlar alıyorum. geri kazandığımız mayalarla örnek bir kurulum videosu çekmeyi düşünüyor musunuz? daha önce yıkayıp buzdolabında sakladığım 1 litrelik maya karışımından 75 ml kadar örneği alıp 3 litrelik cider denemesi için kullandım. normalde fermantasyonun hızlı olaması beklerken oldukça ağır ilerliyor. bu nedenle acaba 75 ml az mı geldi ya da mayalarda bir sorun mu var diye endişelenmeye başladım. siz ne dersiniz bu konuda. saygılar, bol köpüklü biralar
öncelikle güzel bir video olmuş. maya yıkama işlemine dair türkçe videoya pek denk gelmemiştim bu yüzden ayrıca sevindim. şimdi bir sorum var. yıkadığımız mayayı tekrar kullanırken sıvı kısımdan kaç bardak koymamız gerekiyor?
Özellikle beklediğim bir video sizlere niye maya yıkama videosu çekmiyorsunuz diye sormayı düşünüyordum .peki bu yıkanan mayalardan yeni fermentere aldığımız biraya oran ne kadar olacak kaç litre biraya kaç gram yıkanmış maya
Benim de en merak ettiğim konudur. Maya yıkama üzerine bir sürü video var. Ama sonra bu maya nasıl kullanılır nasıl yapılır anlatan oran veren video bulamadım. 20 litre ye 40 mililitre unutmayalım
Hasan Ali Yılmaz prensip Olarak evet. Bu konuda her soruya cevap vermedigimizin farkindayiz. Canli maya sayimi ve tespiti ile ilgili bir calismamiz var. o tamamlaninca miktarlar hakkinda detayli bilgi verecegiz.
cox gozel bir videodu elin kolun var olsun ali ekspresden bira mayasi getirtmek ucun hani mayayi getirmeliyim bira mayasi aradikda cin mali olan bir cox adlar gelir .hangi urun daha iyi meslehet versenin cox sevinerem .bu arada serbetci otlarini buldum ekdim
Şerbetçiotu ekmenize çok sevindik. Umarım güzel ürün alırsınız. Maya konusunda, dediğiniz markayı bilmiyoruz ne yazık ki. O yüzden o marka hakkında yardımcı olamayacağız.
Bu maya yeni bira mayalamada ki oranı nedir? Unuttun galiba 2-aldığın tortu bir önceki biranın dibi midir 3-bira mayasını tuborg, Efes vb. - 230 derece de korumaktadır buzdolabında bunu yapamazsınız....
Merhabalar öncelikle videolarınızı beğenerek izliyoruz, ve yeni yeriniz hayırlı olsun. İki sorum olacak. 1. Starsan mayayı neden öldürmüyor ? 45-50 litrelik fermanterlerde sorun olmayacağına hemfikirim fakat 200-500 ml şişede maya geri kazanımında bence tatlı su ile durulama daha mantıklı olur gibi geliyor. 2. Bildiğim kadarıyla kullandığınız suları hazır satın alıyorsunuz. Su arıtma ile ilgili de bir çalışmanız olacak mı? Ters ozmos arıtıcılar ile yüksek saflıkta suyun bira/şarap üretimine etkisini irdeleyebilir misiniz? Son olarak şunu da söyleyeyim videolarınızı beğeniyor olmamızın bir sebebi de analitik yaklaşımlarınız ve nitel ölçümler yapıp paylaşıyor olmanızdan ötürü. Bu videoda da açıkcası Starsan çözeltisinin maya Ph'ına etkisini merak ettim.
Merhaba, teşekkürler, Starsan mayayı öldürür tabii ama bu şişedede çok maya var starsandan daha önemlisi bu mayayı doğru koşullarda saklamak. 1 derecede saklamak gerekiyor optimum olarak ayrıca homojen bir sıcaklık olması lazım, bu büyük tesislerde devamlı karıştırarak ya da pompa ile devirdaim ederek sağlanıyor. Ancak tatlı su ile durulamanın bir sakıncası yok, içiniz rahat edecekse kaynamış su ile durulayın. Kullandığımız suları önceleri satın alıyorduk ancak artık uzun zamandır şehir suyu kullanıyoruz, İstanbul'un suyu birçok bira türü için ufak modifikasyonlarla uygun.
Merhaba ben yabancı bir videoda gördüğüme göre alttaki tortuyu maya olarak alıyor ve üstteki kısmı içinde su ve alkol olduğu için atıyordu yarın video linkini de ekleyeceğim.
Merhaba, yorumlara verdiğiniz cevapların birinde çökmüş beyaz bölgede tahmini 3-4 milyar/ml hücre olduğunu söylemişsiniz. Biz üstte kalan bölümü kullanıyoruz, değil mi? İlk etaptaki tortu ve kaynamış su miktarı oranı, bizim son proseste üstte kalan hücre miktarını etkiler, doğru mudur? Ortalama 1/1 karışımla hazırlarsak üst kısımdaki hücre miktarı hakkında fikriniz nedir? Bir de, maya yıkama yaptığımızda, kullanacağımız mayayı yine ayni tür birayı yapmakta mı kullanmamız gerekiyor? Farklı bir birada kullanırsak tada etkisi olur mu? Aynı şekilde, tortuda kalan şerbetçiotunun tada etkisi nedir?
Saklama ve mayanın sağlıklı olmasına bağlı. 2 hafta 1 derecede saklanabilir. Saklama koşulları önemli, homojen bir sıcaklık olması gerek. En iyisi hemen kullanmak.
Hocam cevaplamamışsın sanırım bütün yorumları okudum. Tahminimce bunun aynısını şarap mayası için de yapabiliriz. Geri elde ettiğimiz mayadan cider yapmak istersek de bir problem olmaz bu mantıkla. Ve 30-40 ml koymamızı öneriyorsunuz bira için şarap için değerler değişir mi? Yukarıda ki bilgileri onaylar ya da yanlış olanları açıklarsanız çok mutlu olurum.
hocam merhaba, bir paket kuru maya karşılığı olarak kaç ml bu geri kazanılmış maya kullanmamız gerekiyor? ve bu maya ile kurduğumuz bira sonrası tekrar yeni bir yıkama yapıp maya elde edebiliyormuyuz yani bu olay süreklimi yoksa sadece bir defalıkmıdır?
tüm videolarınızı sırayla izliyorum. henüz bitiremedim ama bitsin de istemiyorum. tıpkı deniz kenarında içilen ama bitsin istenilmeyen soğuk bira gibisiniz :) henüz dün kitimi sipariş vermişken benim aklıma bir soru takıldı. geri kazanılan mayanın buz dolabında kaç derecede kalması gerekir ve ömrü ne kadardır?
hasan alt merhaba, genelde 3 ay diye soyleniyor. Bunun icin her ay, ayri ayri yikadigimiz bes ayri maya hazirladik. Bir sure daha bekleyip, onlari deneme uretimlerinde kullanip, bir video hazirlamayi planliyoruz.
cevap için teşekkürler. tüm cevaplar sizde galiba. boş göndermek yok :) gerçekten oldukça keyifli içerikler hazırlıyorsunuz. bunun karşılığı kuru bir teşekkür olmamalı belki ama elimizden ancak bu kadar geliyor. verdiğiniz emek için çok teşekkürler. tüm tariflerin gönlünüzce olması dileğiyle..
Beğenmenize sevindik :-) Malt yapmadığımızdan, o konuda video koymak yanlışlıklara yol açabilir. Onu şimdilik yapmasak daha iyi. Şerbetciotları ilk sene beklediğimiz gibi az mahsül verdi. Asıl mahsül bu sene artacak sanırım. 4 sene önce ektiğimiz Bilecik kökenliler gayet güzel mahsül veriyor. ABD kökenliler için bu sonbaharda hasat videosu düşünüyoruz.
video için teşekkürler, tam beklediğim bir konuydu, sürpriz olarak aynı zamanda sizden geldi cevap. bu mayayı buzdolabında (derin dondurucuda değil) ne kadar süre ile saklamak mümkün? bir de yıkama yapmadan tortu ile buzdolabında bekletilse, sonra tortudan ayrıştırılsa sorun olur mu?
Güzel soru. Tam olarak birşey söylemiyoruz. Biz de bu konuda daha bilimsel bir dizi deneme yapmak istiyoruz. Ama vakit bulamıyoruz. Ama şunları söyleyebilirim. -Mümkün olduğu kadar çabuk kullanmak en iyisi. -Çok saygı duyduğumuz bir brewmaster arkadaşa göre dolapta 1 ay uyutulmuş maya gayet gğzel kullanılabilir. -Daha fazla uyutmak isteniyorsa PH 'ını düşürmek gerekiyor. -Şu anda 5 aydır dolapta duran maya'yı denedik ve çalışıyor. Fakat end running/Kuyru mayşesi ile deneme yaptığım için , lezzetsel bir test olmayacak. Yalnızca çalıştığını söyleyebilirim. 1 gün geç başladığını belirteyim. -Ayrıştırılmadan beklemek önerilmiyor. Soğuk ortamda 1-2 gün olabilir bence .
merhaba video icin tesekkurler.ben lagger kitimden bu soylediklerinizi aynen uyguladim.amacaim sifonlama yaptigim lager kurulumumu 0-2 derece araliginda uzun sure bekletecegim icin mayalarin olme ihtimaline karsin siselerden her siseye bir kac damla maya koymakti gazlanma icin.ancak yikama sonrasi geri kazandigim mayayi test etmek icin suyla erittigim seker dolu kapa ekleyip strec filmle sadiktan sonra 1 saat bekledim amamayalarda hic bir hareket gormedim.sizce elimdeki mayalar yasamiyor mudur?
Merhaba, bu tip geri kazanılmış mayayı uzun süre bekletmeden kullanmak gerek, eğer çok uzun beklemişse starter yaparak kullanılması gerekiyor. Ayrıca lageri gazlamak için oda sıcaklığında bekletmek lazım, soğukta gazlanmaz. Lageri önce 10 - 14 derecede fermantasyon bitene kadar bekletin, sonra 16 - 19 derecede diacetyl bekletmesi dediğimiz yağlı tatları mayanın yok etmesi için 1 hafta kadar bekletin, sonra 0 2 derecede 1 hafta 10 gün. sonra şişeleyip oda sıcaklığında. Dondurmadığınız sürece maya ölmez.Bir de şişelere ayrı ayrı şeker, maya koymak yerine bütün biraya şişelenmeden önce karıştırıp sonra şişelemek çok daha kolay, nedense bizim biracılarda şişelere tek tek işlem yapmak gibi garip bir alışkanlık var :)
5 років тому+2
Bu lager maya olmasından dolayı mı üst kısmı alınıyor ben ilk başta tam tersi sanmıştım. Altta maya üstte mayasız sıvı.
Hakan abi.. Ya bu işi izmir de ki bira derneği izevbir gibi dernekleştirsek istanbul için olmaz mı ya da var mı böyle bir grup toplanıp toplu halde bira yapılabilecek?
Selamlar, su soğutma işlemi uzun sürdüğü için maya ve kaynamış suyu dolapta sabaha kadar beklettim. Sabah su sıcaklığı uygun seviyeye geldi (13.5 derece civarı). Ancak mesai olduğu için su ve maya tortusunu karıştırıp bıraktım. Videoda çökelme için 1.5 saat beklemiştiniz. Ancak ben doğal olarak 12 saat kadar bekleteceğim. Bu kadar uzun süre beklemesi sorun oluşturur mu? Teşekkür ederim.
Evet farkli. Teknik terimlere girmeden kisaca anlatmak gerekirse, birisi daha cok alkol hedeflerken, birisi daha cok karbondioksit hedefliyor. Tabii ki, bira mayalarinin da farkliliklari var... aslinda bu konuda bir video iyi olabilir...
@@alkangungor5815 Ben anladım 3 katman var ustteki en sivi kisim kullanilabilir ortadaki kremamsi kisim esas kullanilmasi gereken kisim en alttaki az kalan en koyu kisim ise çöp ölü maya dikkatli bakildiginda goruluyor
Merhaba 3 kafadar dün akşam fermentasyonu biten porter biramı fıçıya aldım kovadaki mayayı yıkadım tortu çok geç çöktü dibe bende gece 12 de yıkadım mayayı sabah ayrı kavanoza aldım.sorum porterden aldığım mayayı herhangi bir ale birasında kullanabilirmiyim.
Hakan bey 5 litre için 1/2 oz starsan mı kullanmak gerekir ? Birde Starsan çözeltisi yaklaşık kaç kere kullanılabilir ? Etkisini yitirdiği zaman bulanık bir hal alır deniyor ama zaten bulanık bir çözelti etkisini yitirdiğini anlama yolu nedir ? Bu arada videolarınızın daha sık gelmesini umuyoruz :) Teşekkürler
@@3KafadarBira Starsan üzerindeki ölçü haznesinin ölçü birimi oz ile gösterildiği için oz cinsinden sordum sanırım 5 litre için ölçü haznesinin yarısını dolurdunuz..'' oz lar gallonlar falan, adamlar daha fazla saçmalayamaz.'' Bu dediğinizi anlayamadım kimlerden bahsediyorsunuz ?
@@omrinc Metrik sistem dışında ölçekleri kullanan ülkelerden bahsediyorum. Neyse, Starsan şişeleri de farklı boylarda biz küçük boyunu kullanıyoruz. 5 litresi için 1/4 oz kullanmak gerekiyor yani 7.5 ml. 1 oz 29.5 ml yaklaşık olarak.
@@3KafadarBira Anladım teşekkürler.Bir de İlk yorumumda da yazdığım gibi Starsan'ın etsikisini yitirdiğini nasıl anlarız? bir çözelti kaç kullanımlıktır aşağı yukarı ?
@@omrinc Starsan tekrar kullanılabiliyor doğru. Ama kullanımın miktarına ve koşullara bağlı. En doğru ölçüm Ph metreyle yapılıyor, Ph 3.0 den düşük olmasını üretici tavsiye ediyor. Biz genelde 1 hafta kadar kullanıyoruz. Ayrıca sıcak ve yumuşak suyla etkisi çok daha iyi. O şekilde hazırlayabilirseniz daha iyi olur.
Ben vahşi şarap tortusunu aynı şekilde yıkayıp boğma rakı mayası olarak kullanıyorum. Yani toz şeker fermente etmek için. Bir program problem yaşamadım. Fakat bira için denemedim.
Merhabalar. Sitenizden maltları alıp tam tahil bira yapimina basladim. :) Bir sey soracaktim. 1.5 saat beklediniz. Bu süre daha uzun olursa mayaya bir sey olur mu? Bir günden fazla mesela? Kolay gelsin. :)
S.a birşey aklıma takıldı bende bira yapıyorum ama sizin gibi değil kitten bira yapıyorum şuan daha tam tahıla geçemedim neyse sorum şu: 45lt bira yapmak için 4 paket maya kullanmışsınız benim yaptığım kitten 23 lt bira oluyor ama kitin yanında gelen 1 paket mayayı kullanın diyorlar acaba benim yaptığım bira daha mı az alkollü oluyor genelde %5 alkol elde edileceğini yazıyorlar bende 2 paket mi atmam gerekiyor 23lt için
Merhaba, ne kadar yoğun maya topladığınıza bağlı. dibe çöken beyaz renkli maya yoğunluğu takriben 4-6 milyar her mililitrede. Bu durumda 20 Litre için 30ml yeterli olacaktır (6 milyar/ml için). yoğunluk azsa arttırmak lazım. Mikroskopla hassas şekilde ölçmek mümkün. Onunla ilgili video çekeceğiz.
Murat Surer cevap veriyorum, ama aninda veremiyor olabilirim. Dedigim gibi dediginiz sekilde veya baska sekilde alkolsuz birayi , alkolluye ceviremezsiniz.
@@3KafadarBira Üstadım bir soru olacak yanıtlarsanız sevinirim bira mayası yerine şampanya mayası kullansak bire yaparken Fermantasyon aşamasında şampanya mayası ısıya dayanıklı olduğundan için yani
Merhaba, cogu ticari biradan elde edemezsiniz. Fakat bazilarinin icinde canli maya vardir. Mesela DUVEL gibi.. Bu tur biralardan benzer sekilde, dip mayasini alarak, yikama yapabilir ve kullanabilirsiniz.
Bize gore olmaz. Ama bu konuda farkli gorusler mvecut. Hamur mayasi hayir, sampanya mayasinin turbo maya oldugunu kabul edersek, evet alkollu bir sivi elde edersiniz ama bira olmaz. Bizce, bira mayasi kullanmak en iyisi
Acaba starsan ile sanite ettiğiniz ürünlerde starsanın işi bittikten sonra kalan starsanı tekrardan starsan dolu kovalara dökmeniz doğru mu? Sonuçta kullanılan starsanın tekrardan kullanılmaması gerekmez mi? Birde acaba bu mayaları buzdolabına koyduktan sonra ne kadar süre daha kullanım ömrü oluyor?
Merhaba, Star San defalarca kullanılabilir, sonuçta temizlenmiş yüzeye uygulandığı için kirlenme ve sulanma oranı düşük. Alkol gibi düşünebiliriz. Ph metre ile belli bir seviyenin altında, sanırım 3.0, olduğu kontrol edilirse daha da doğru bir kontrol sağlanmış oluyor.
hayır olmaz. Fakat yeni bir bilgi eklemek istiyorum. Eğer mayanın daha uzun süre uyutulması gerekiyorsa Formik asit ile uyutulması gerektiğini öğrendik. Bu konuda yeterli çalışma yapabildiğimiz zaman , açıklamalara ekleyeceğiz.
keşke hayatımı da böyle starsanlayabilsem
hahahaha :D :D
Daha sık video gelsin ya. Sürekli bira yapmak için değil yani açın kamerayı alın biraları karşılıklı sohbet edin o da sarar bizi. Ya da değişik biraları birer bardaklara koyun teker teker tadın, tanıtın, rengini şeklini görelim falan. Soru cevap şeklinde videolarda gelsin mesela benim soracağım en az 10 15 soru çıkar.
Merhaba, soruları yazarsanız, cevaplamaya çalışalım. :-)
maya yıkama için pek çok video ve yorum var, ancak yıkanmış maya ile kit kurulumu hakkında neredeyse hiçbir şey bulamadım. özetle, ikinci kavanoza aktarılan sıvının dibine çöken şey mayadır ve kit kurulacakken, o dipteki tortudan yaklaşık 40-50 ml kullanmak gerekecektir diye bir sonuca vardım. umarım doğrudur! :) yıkanmış maya ile kit kurulumu videosu isteriz! :)
Sizin gibi güzel insanlar sayesinde umarım ilerde bizim de Dünya çapında bira markalarımız olur. Bu zamana kadar Dünya çapında bir içki markamızın olmaması çok acı verici.Küba gibi fakir bir ülke bile şeker kamışından yaptığı Havana Romunu şişeleyip satarken bizim gibi envai çeşit tahıl'ın meyvenin yetiştiği bir ülkede adam gibi bir markamızın olmaması çok şeyi açıklıyor. Başarılarınızın devamını dilerim.
Merhaba. Gerçekten nitelikli ve bilimsel bilgilerle ev biracılarına seviye atlatıyorsunuz sizden çok şey öğrendim. 20 litrelik hazır kitimi iki paket lager mayası ile 12 derecede kurdum. Tükettiğim biranın şişe diplerindeki maya tabakasını ve üzerindeki yarım santimlik kısmı buzdolabında ayrı bir şişede 750 mililitre kadar biriktirdim. 2 aydır dolapta 1 derecede duruyor mayalarım. yeni bira kitime bu biriktirdiğim 750 mililitrelik mayayı nasıl kullanmalıyım. Emeklerinize sağlık. Seviliyorsunuz...
Hocam peki yıkayarak elde ettiğimiz bu mayayı ne kadar uzun süre saklayabiliriz ve 23 litrelik mayşelerde hangi miktarlarda kullanabiliriz?
Ben de bunu merak ediyorum, yok mu bilen biri?
20 litreye 40 ml eklemek yeterli olacakmış şeklinde cevaplandı bu soru aşağıdaki yorumlarda.
@@mustafaozbay7232 Evet ben de gördüm, ama biraz tuhaf geldi. 23litre kit kurup dibinden yarım litre maya alırsam, üstüne 250ml su ekleyip aynı işi yaparsam yaklaşık 200ml kadar maya elde edeceğim. Bu da 20litreden 5 kuruluma yeter. Yani mayayı 5 katı fazla hale mi getirmiş oluyoruz bu sistemle? Maya mı çoğaltıyoruz?
@@oktay_yoruk maya da bir canlı. İçine attığın miktarda kalmıyor çoğalıyor. İstediğin kadar Maya atabilirsin ama çok maya atarsan aşır hızlı mayalanma olacağından taşabilir.
Tebrik ederim,gayet temiz ve bilimsel çalışıyorsunuz.Güzel tadımlar,sağlığınıza.
Maya yıkama sanitasyona dikkat edildiği zaman çok da zor bir şey değil. Önemli olan eldeki mayayı uzun süreler saklayabilmek. +1 derecede bir kaç gün saklandığını söylüyorsunuz. Ancak ev biracıları genellikle o sıklıkta bira yapan insanlar değil. Yıkanmış mayayı 2-3 ay kadar koruyabilmek, gerekirse çoğaltıp eski mayayı atmak gibi yöntemler varsa gösterebilirseniz çok iyi olur.
Evet var. Bununla ilgili uzun zamandır bir video çekmek istiyoruz. 1 ay içinde hazır olacak bir aksilik olmazsa.
@@3KafadarBira Teşekkürler
Abi dönüp dönüp izliyorum videolarınızı. Henüz kit biracılığı yapan fakat tam tahıla geçmek isteyen birisi olarak ilham alıyorum. Orada olup bir yandan bira içip bir yandan canlı canlı sizi izlemek isterdim :) Çok teşekkürler tecrübeleriniz paylaştığınız için.
Müsait bir zamanda zevkle misafir ederiz.:-)
Nezaketiniz için çok teşekkür ederim :) Bir sorum olacak; eğer kullandığınız gibi bir sistem kurma olanağı bulamazsam jet 30 ya da grainfather vb. ekipmanları önerir misiniz. Aynı sonuçları verirler mi?
Merhaba, dediğiniz ekipmanları biliyoruz. Bİz kullanmadık ama kullanan arkadaşlarımız var, ve gayet güzel sonuç alıyorlar.
Saygıdeğer arkadaşım bir kaç sorum olacak cevaplansanız gayet aydınlatıcı bir video olur
1-buzdolabında ne kadar süre bekletebiliriz?
2-10 litre mayşe işin ale yıkanmış maya ne kadar kullanabiliriz?
3-fermantasyon normal toz mayaya göre ne kadar sürede başlar?
Ellerinize sağlık çok aydınlatıcı video olmuş. Hazır eliniz değişmişken bir arada maya çoğalmayı da gösterirseniz harika olur :)
Beğenmenize sevindik. Ama neyi sorduğunuzu tam anlayamadık. Bu sistemle zaten maya çoğalıyor. İkiye bölüp ayrı ayrı devam edebilirsiniz.
3 Kafadar. Haklısınız, bu yöntemde çoğalan maya yıkanıp kullanılıyor. Hiç kulanılmamış mayayı biraz malt özü ile suyu karıştırıp uyandırıp çoğalmasını sağlıyorlarmış. Teknik terimini bilmiyorum.
Bu dediginiz starter. Ozelikle sivi mayalarda kullanilmasini oneriyoruz. Eskiden tum partilere starter yapiyorduk. Taa ki, Fermentis in tepe arastirmacilarindan biri, hic gerek yok diyerek, bizi ikna edene kadar.
maya çoğaltmadan kasıt, devridaim pompası ile starsanlı(veya hidrojenperoksit) bir kavanozdan(thumper) hava geçirerek kullanılmamış mayayı uyandırarak oksijenle beslemek. starter dan bir önceki prosses... sizin bu videonuzdaki işlemin, sağ elle sol kulağını tutma işlemi...
Tekrar tekrar izliyorum. Aklıma takılan ne varsa cevaplar sizde.
Afiyet olsun
hasan alt cok tesekkur ederiz. Gercekten videolarin ise yaradigini bilmek , motive ediyor.
3 Kafadar yeni videolar paylaşın hocam insanda bağımlılık yapıyorsunuz
Yavuz Ayhan pek yakinda😊
Arayı çok açıyorsunuz. Daha çok video lütfen :)
Dogru soyluyorsunuz. Daha duzenli video calismasi yapmayi planliyiruz
Benimde Merak Ettiğim Konu Bu Cevap Verselerde Öğrensek :)
Siz yıkanmış mayayı alırken aklıma geldi aktarma hortumuyla üstten emerek aşağıya inmek işi daha da kolaylaştırır. Çok başarılı bir video olmuş teşekkürler. Sizden aldığım ilhamla bende kendime sizinki gibi olmasa da bir bira atölyesi kuruyorum. Elektrikli biab sistem yaptım ancak ileriki dönemde sizi gibi herms sisteme dönebilirim. Verdiğiniz ilham için agrıca teşekkürler
Beğenmenize sevindik :-) Biz teşekkür ederiz.
3 Kafadar Merhaba, videoda anlattığınız şekilde maya yıkama yaptım ve 2 kavanoz olarak buzdolabında saklamaya başladım. 2 gün önce yaptığım tam tahıl denemesine de 3 litre şıra için 10ml maya ekledim ancak hala fermantasyon başlamadı. Sizce sebebi ne olabilir?
sonuç ne oldu bilgi verirmisiniz
Merhaba.Video için teşekkürler.
Geriye kalan tortuyu kurutup,kuru maya olarak kullanmak mümkün.
Serdar beyin videosunda gördüm ve denedim. Başarılı oldu.
Selamlar
Merhaba, begenmenize sevindik. Biz maya kurutmayi pek sevmiyoruz. Kontaminasyon/ dis bakteri kapma riski bizce yuksek. Ama tabii bu bizim fikrimiz. 😊
Şimdi üç sorum var
1) Yıkanmış maya tekrar tekrar kullanılabilir mi?
2) Eğer yıkanmış maya tekrar tekrar kullanılabilirse sıfır açılmış paketin fermantasyon sonunda ürettiği alkol ile aynı alkolü mü üretir?
3) Fıçı bira diye satılan şişe biralardan iki tanesinin dip tortusu ile mayalanma yapılabilir diye bi başka kanalın videosunda izledim bu şekilde dışarıda satışta olan lager tarzı biraların mayasını yıkamanın bir yolu var mıdır?
Sıvıdaki katmanlar nedir? Neden dibi değil de üstü alıyoruz? Biraz dip tortusu kaçarsa sorun olur mu? Aldıktan sonra dolapta ne kadar süre saklanabilir? Biraya kullanırken ne kadar koymak gerekir? Güzel bir video ama bir sürü soru işareti bırakıyor.
Hucam bende araştırma safhasındayım 3 gğn içinde ilk denememi yapacağım. Anladığım kadarıyla dibi mayanın çalışması sonucu oluşan artık esas canlı maya sıvı içerisinde kalıyor, ister istemez süzme sırasında tortudanda bir miktar karışacak sorun olmayacağını düşünüyorum benim sorum aslında şu az tortu için üstten büyük bir şırınga ile sıvıyı alsak iş görürmü
elinize emeğinize sağlık. Yeni başladım. İlk kit biramı kurdum ve 5 gün önce şişeledim. İşleme başlamadan önce bilgilerinizden faydalandım. Umarım başarılı olurum :) Benim amacım siyah biramı (Çakma Guinness :) ) kendim üretebilmek. Kitlerinizden hangisini tavsiye edersiniz?
Çöken tortuyu ölmüş maya birikimi diye mi almadınız yoksa başka bir sebebimi var
Mayşe den mayayı aldıktan sonra su ile çoğaltıp mayanın üstünde kalan suyu aldınız özet olarak bu. Aklıma bir şey geldi yaptığımız biradan bir ya da bir kaç tanesi açıp, yeni yapacak olduğumuz ürüne boşaltsak o yaptığımız biralar maya görevi görmezmi ?
Geri kazanılan mayadan yapılan biranın tadında veya alkol oranında bir farklılık olur mu?
Wow süper faydalı bir video. Bu işlemler sonucunda buzdolabında mayayı ne kadar bekleyebiliriz?
selamlar. yine ben :)
izleyip izleyip notlar alıyorum.
geri kazandığımız mayalarla örnek bir kurulum videosu çekmeyi düşünüyor musunuz?
daha önce yıkayıp buzdolabında sakladığım 1 litrelik maya karışımından 75 ml kadar örneği alıp 3 litrelik cider denemesi için kullandım. normalde fermantasyonun hızlı olaması beklerken oldukça ağır ilerliyor. bu nedenle acaba 75 ml az mı geldi ya da mayalarda bir sorun mu var diye endişelenmeye başladım. siz ne dersiniz bu konuda.
saygılar, bol köpüklü biralar
Şimdi bi bira içelim :)
BlackTearsArtz olur, icelim 😊
Mozaik aypia 😁
öncelikle güzel bir video olmuş. maya yıkama işlemine dair türkçe videoya pek denk gelmemiştim bu yüzden ayrıca sevindim. şimdi bir sorum var. yıkadığımız mayayı tekrar kullanırken sıvı kısımdan kaç bardak koymamız gerekiyor?
Kveik mayalar için üstten toplama mı yoksa yıkamayı mı önerirsiniz? Jelatin kullanılmış meyşede maya yıkama yapılır mı? Yardımlarınız için teşekkürler şimdiden 🤗
Özellikle beklediğim bir video sizlere niye maya yıkama videosu çekmiyorsunuz diye sormayı düşünüyordum .peki bu yıkanan mayalardan yeni fermentere aldığımız biraya oran ne kadar olacak kaç litre biraya kaç gram yıkanmış maya
Özgür Çakır merhaba, genel kural 20 litreye, 40 mililitre maya koymak uzerine...
3 Kafadar teşekkür ederim sağolun güzel video sizlerden öğrendiğim o kadar çok şey varki iyiki varsınız .
Benim de en merak ettiğim konudur. Maya yıkama üzerine bir sürü video var. Ama sonra bu maya nasıl kullanılır nasıl yapılır anlatan oran veren video bulamadım. 20 litre ye 40 mililitre unutmayalım
@@3KafadarBira hocam merhaba lager tarzı alt fermantasyon için bu oranı x2 kabul etmek yanlıs mı olur
Hasan Ali Yılmaz prensip
Olarak evet. Bu konuda her soruya cevap vermedigimizin farkindayiz. Canli maya sayimi ve tespiti ile ilgili bir calismamiz var. o tamamlaninca miktarlar hakkinda detayli bilgi verecegiz.
cox gozel bir videodu elin kolun var olsun
ali ekspresden bira mayasi getirtmek ucun hani mayayi getirmeliyim bira mayasi aradikda cin mali olan bir cox adlar gelir .hangi urun daha iyi meslehet versenin cox sevinerem .bu arada serbetci otlarini buldum ekdim
Şerbetçiotu ekmenize çok sevindik. Umarım güzel ürün alırsınız. Maya konusunda, dediğiniz markayı bilmiyoruz ne yazık ki. O yüzden o marka hakkında yardımcı olamayacağız.
cox tesekkur edirem cox yardimci oldunuz
Bu maya yeni bira mayalamada ki oranı nedir? Unuttun galiba 2-aldığın tortu bir önceki biranın dibi midir 3-bira mayasını tuborg, Efes vb. - 230 derece de korumaktadır buzdolabında bunu yapamazsınız....
Zamlardan kimyager olduk abi sağ ol.
Merhabalar öncelikle videolarınızı beğenerek izliyoruz, ve yeni yeriniz hayırlı olsun. İki sorum olacak.
1. Starsan mayayı neden öldürmüyor ? 45-50 litrelik fermanterlerde sorun olmayacağına hemfikirim fakat 200-500 ml şişede maya geri kazanımında bence tatlı su ile durulama daha mantıklı olur gibi geliyor.
2. Bildiğim kadarıyla kullandığınız suları hazır satın alıyorsunuz. Su arıtma ile ilgili de bir çalışmanız olacak mı? Ters ozmos arıtıcılar ile yüksek saflıkta suyun bira/şarap üretimine etkisini irdeleyebilir misiniz?
Son olarak şunu da söyleyeyim videolarınızı beğeniyor olmamızın bir sebebi de analitik yaklaşımlarınız ve nitel ölçümler yapıp paylaşıyor olmanızdan ötürü. Bu videoda da açıkcası Starsan çözeltisinin maya Ph'ına etkisini merak ettim.
Merhaba, teşekkürler, Starsan mayayı öldürür tabii ama bu şişedede çok maya var starsandan daha önemlisi bu mayayı doğru koşullarda saklamak. 1 derecede saklamak gerekiyor optimum olarak ayrıca homojen bir sıcaklık olması lazım, bu büyük tesislerde devamlı karıştırarak ya da pompa ile devirdaim ederek sağlanıyor. Ancak tatlı su ile durulamanın bir sakıncası yok, içiniz rahat edecekse kaynamış su ile durulayın. Kullandığımız suları önceleri satın alıyorduk ancak artık uzun zamandır şehir suyu kullanıyoruz, İstanbul'un suyu birçok bira türü için ufak modifikasyonlarla uygun.
Hocam UA-cam geri dönüp yeni videolar çekmenizi okadar çok istiyoruzki
Merhabalar hocam. 23 Litrelik kurulumda bu şekilde geri kazanılmış mayadan ne kadarını kullanacağız. Bunun bir ölçüsü var mı?
Bu kavonoza aldığıniz mayaninne kadarı ile kaç litre bira yada şarap mayaliya biliriz
Merhaba ben yabancı bir videoda gördüğüme göre alttaki tortuyu maya olarak alıyor ve üstteki kısmı içinde su ve alkol olduğu için atıyordu yarın video linkini de ekleyeceğim.
Eklesene knk, seni bekliyoruz :)
Merhaba, yorumlara verdiğiniz cevapların birinde çökmüş beyaz bölgede tahmini 3-4 milyar/ml hücre olduğunu söylemişsiniz. Biz üstte kalan bölümü kullanıyoruz, değil mi? İlk etaptaki tortu ve kaynamış su miktarı oranı, bizim son proseste üstte kalan hücre miktarını etkiler, doğru mudur? Ortalama 1/1 karışımla hazırlarsak üst kısımdaki hücre miktarı hakkında fikriniz nedir?
Bir de, maya yıkama yaptığımızda, kullanacağımız mayayı yine ayni tür birayı yapmakta mı kullanmamız gerekiyor? Farklı bir birada kullanırsak tada etkisi olur mu? Aynı şekilde, tortuda kalan şerbetçiotunun tada etkisi nedir?
Mayaların buzdolabında sağlıklı şekilde kalabileceği süre nedir? Derin dondurucuda gliserin içinde saklanabilir mi?
Saklama ve mayanın sağlıklı olmasına bağlı. 2 hafta 1 derecede saklanabilir. Saklama koşulları önemli, homojen bir sıcaklık olması gerek. En iyisi hemen kullanmak.
Hocam cevaplamamışsın sanırım bütün yorumları okudum. Tahminimce bunun aynısını şarap mayası için de yapabiliriz. Geri elde ettiğimiz mayadan cider yapmak istersek de bir problem olmaz bu mantıkla. Ve 30-40 ml koymamızı öneriyorsunuz bira için şarap için değerler değişir mi?
Yukarıda ki bilgileri onaylar ya da yanlış olanları açıklarsanız çok mutlu olurum.
Abi baya fabrika kurmuşsun valla tebrik ederim 😊
hocam merhaba, bir paket kuru maya karşılığı olarak kaç ml bu geri kazanılmış maya kullanmamız gerekiyor? ve bu maya ile kurduğumuz bira sonrası tekrar yeni bir yıkama yapıp maya elde edebiliyormuyuz yani bu olay süreklimi yoksa sadece bir defalıkmıdır?
tüm videolarınızı sırayla izliyorum. henüz bitiremedim ama bitsin de istemiyorum. tıpkı deniz kenarında içilen ama bitsin istenilmeyen soğuk bira gibisiniz :)
henüz dün kitimi sipariş vermişken benim aklıma bir soru takıldı. geri kazanılan mayanın buz dolabında kaç derecede kalması gerekir ve ömrü ne kadardır?
hasan alt merhaba, genelde 3 ay diye soyleniyor. Bunun icin her ay, ayri ayri yikadigimiz bes ayri maya hazirladik. Bir sure daha bekleyip, onlari deneme uretimlerinde kullanip, bir video hazirlamayi planliyoruz.
cevap için teşekkürler. tüm cevaplar sizde galiba. boş göndermek yok :)
gerçekten oldukça keyifli içerikler hazırlıyorsunuz. bunun karşılığı kuru bir teşekkür olmamalı belki ama elimizden ancak bu kadar geliyor. verdiğiniz emek için çok teşekkürler. tüm tariflerin gönlünüzce olması dileğiyle..
hasan alt cok tesekkur ederiz, begenmenize gercekten cok sevindik.
video için tşk, lütfen malt yapımı için de video paylaşın, bu arada şerbetçiotu projesi nasıl oldu, bi gelişme varmı?
Beğenmenize sevindik :-) Malt yapmadığımızdan, o konuda video koymak yanlışlıklara yol açabilir. Onu şimdilik yapmasak daha iyi.
Şerbetciotları ilk sene beklediğimiz gibi az mahsül verdi. Asıl mahsül bu sene artacak sanırım. 4 sene önce ektiğimiz Bilecik kökenliler gayet güzel mahsül veriyor.
ABD kökenliler için bu sonbaharda hasat videosu düşünüyoruz.
çok yaşa, ama mevcüt şerbetçiotlarının hasat ve kurutma aşamasından video çekin lütfen
Merhaba,
Video için tşk
Bu yöntem turbo maya gibi özellikli mayalarda da kullanılabilir mi?
Şarap mayalarının özellikli yapısı korunur mu?
Çok sağolun
Merhaba, uzgunuz ama bilmiyoruz.
Teşekkürler videolarınız çok faydalı benim gibi yeni başlayan kişiler için 🍺🍺
Merhaba 3 kafadar abi yeni bira reçete biz varmı bu Belçika tarzı bira yaptım harika oldu yeni reçete videosu çekerseniz memnun olurum teşekkür ederim
Elinize sağlık, çok sevindik. Yeni bir video & formul koyduk. Kolay gelsin
kaç sefer mayayı devam ettirebiliyoruz?
Selamlar hocam yıkadığımız mayayı aynı gün kullana bilirmiyim acaba herhangi bir sorun olurmu
video için teşekkürler, tam beklediğim bir konuydu, sürpriz olarak aynı zamanda sizden geldi cevap. bu mayayı buzdolabında (derin dondurucuda değil) ne kadar süre ile saklamak mümkün? bir de yıkama yapmadan tortu ile buzdolabında bekletilse, sonra tortudan ayrıştırılsa sorun olur mu?
Güzel soru. Tam olarak birşey söylemiyoruz. Biz de bu konuda daha bilimsel bir dizi deneme yapmak istiyoruz. Ama vakit bulamıyoruz. Ama şunları söyleyebilirim.
-Mümkün olduğu kadar çabuk kullanmak en iyisi.
-Çok saygı duyduğumuz bir brewmaster arkadaşa göre dolapta 1 ay uyutulmuş maya gayet gğzel kullanılabilir.
-Daha fazla uyutmak isteniyorsa PH 'ını düşürmek gerekiyor.
-Şu anda 5 aydır dolapta duran maya'yı denedik ve çalışıyor. Fakat end running/Kuyru mayşesi ile deneme yaptığım için , lezzetsel bir test olmayacak. Yalnızca çalıştığını söyleyebilirim. 1 gün geç başladığını belirteyim.
-Ayrıştırılmadan beklemek önerilmiyor. Soğuk ortamda 1-2 gün olabilir bence .
El soru izlemedigim videonuz kalmadi isminiz nedir ?
Soru 2 cornelius ficiya siseleme sekeri atip musluga baglayip basit sekilde kullanabilirmiyiz bira bitene kadar gazli sekilde alabilirmiyiz ?
Maalesef. Gaz birayı musluğa itmek için gerekiyor. 1 2 bardaktan sonra durur
merhaba video icin tesekkurler.ben lagger kitimden bu soylediklerinizi aynen uyguladim.amacaim sifonlama yaptigim lager kurulumumu 0-2 derece araliginda uzun sure bekletecegim icin mayalarin olme ihtimaline karsin siselerden her siseye bir kac damla maya koymakti gazlanma icin.ancak yikama sonrasi geri kazandigim mayayi test etmek icin suyla erittigim seker dolu kapa ekleyip strec filmle sadiktan sonra 1 saat bekledim amamayalarda hic bir hareket gormedim.sizce elimdeki mayalar yasamiyor mudur?
Merhaba, bu tip geri kazanılmış mayayı uzun süre bekletmeden kullanmak gerek, eğer çok uzun beklemişse starter yaparak kullanılması gerekiyor. Ayrıca lageri gazlamak için oda sıcaklığında bekletmek lazım, soğukta gazlanmaz. Lageri önce 10 - 14 derecede fermantasyon bitene kadar bekletin, sonra 16 - 19 derecede diacetyl bekletmesi dediğimiz yağlı tatları mayanın yok etmesi için 1 hafta kadar bekletin, sonra 0 2 derecede 1 hafta 10 gün. sonra şişeleyip oda sıcaklığında. Dondurmadığınız sürece maya ölmez.Bir de şişelere ayrı ayrı şeker, maya koymak yerine bütün biraya şişelenmeden önce karıştırıp sonra şişelemek çok daha kolay, nedense bizim biracılarda şişelere tek tek işlem yapmak gibi garip bir alışkanlık var :)
Bu lager maya olmasından dolayı mı üst kısmı alınıyor ben ilk başta tam tersi sanmıştım. Altta maya üstte mayasız sıvı.
Mayayı şişeden dökerek değil de sifon yaparak almak daha kolay olmaz mıydı?
Ne kadar kullanacağız🤔
Hakan abi.. Ya bu işi izmir de ki bira derneği izevbir gibi dernekleştirsek istanbul için olmaz mı ya da var mı böyle bir grup toplanıp toplu halde bira yapılabilecek?
serhat yıldız var. konusuruz.
Selamlar, su soğutma işlemi uzun sürdüğü için maya ve kaynamış suyu dolapta sabaha kadar beklettim. Sabah su sıcaklığı uygun seviyeye geldi (13.5 derece civarı). Ancak mesai olduğu için su ve maya tortusunu karıştırıp bıraktım. Videoda çökelme için 1.5 saat beklemiştiniz. Ancak ben doğal olarak 12 saat kadar bekleteceğim. Bu kadar uzun süre beklemesi sorun oluşturur mu? Teşekkür ederim.
Aman dikkat kaynamış suyu buzdolabına koyman buzdolabını bozabilir.
mayadan çok starsan 'ı kurtarsanız daha kar edersiniz :)
M. Engin evet, amma kullanmisim ismini anlatirken. Reklam gibi olmus
Biramayası diğer satılan hamur yapımında kullanılan maya farklımı
Evet farkli. Teknik terimlere girmeden kisaca anlatmak gerekirse, birisi daha cok alkol hedeflerken, birisi daha cok karbondioksit hedefliyor. Tabii ki, bira mayalarinin da farkliliklari var... aslinda bu konuda bir video iyi olabilir...
Yaparsanız sevinirim
@@3KafadarBira ah evet hala bu konuyla ilgili bir videonuzu bekliyorum hocam :)
Bira Burada bu konuda bir video çektiniz mi?
Kullanırken üstte birikmiş sıvı kısmı döküp mü kullanmalıyız?
Evet doğru, öyle kullanırsanız daha iyi.
yararlı bilgi ve videolar için teşekkürler. Saygılar...
Merhaba, fazla ya da eksik miktarda maya kullanılırsa etkileri ne olur? Teşekkürler
Johhny Johnny mayayı iki katına çıkarırsan fermantasyon süresi yarıya iner lakin maya tadı ve kokusu fazla olur, aynı durum tam tersi
@@yavuzayhan7507 tam tersi derken az kullaninca süre 2 katina çikar, maya tadi kokusu hiç olmaz yani. başka kötülügü olurmu az mayanin?
Buzdolabında bekledikten sonra maya üst kısımdaki biramsı sıvı değil dipteki çökelmiş kısım öyle değil mi?
Engin Altun kimi sıvı Kısım diyor kimi dipteki Kısım diyor ben anlamadım
@@alkangungor5815 Ben anladım 3 katman var ustteki en sivi kisim kullanilabilir ortadaki kremamsi kisim esas kullanilmasi gereken kisim en alttaki az kalan en koyu kisim ise çöp ölü maya dikkatli bakildiginda goruluyor
Merhaba 3 kafadar dün akşam fermentasyonu biten porter biramı fıçıya aldım kovadaki mayayı yıkadım tortu çok geç çöktü dibe bende gece 12 de yıkadım mayayı sabah ayrı kavanoza aldım.sorum porterden aldığım mayayı herhangi bir ale birasında kullanabilirmiyim.
Evet kullanabilirsiniz
Tekrar kullanırken ne yapacağız
selamlar, alınan mayanın diğer kurulumda ne kadarı kullanılabilir?Belli bir oran mevcutmu?Ayrıca afiyet olsun .
merhaba, genel kural 20 litreye, 40 mililitre maya koymak uzerine...
tesekkurler.
aga starsanladığınız için kokusu-tadı biraya geçmiyor mu? deterjan tadı?
Burak hayır geçmiyor, hatta kimyasal deterjan kalıntısı kalırsa onu da yok ediyor 😉
maya nasıl üretiliyor neyden oluyor bu karakteris özelliği nasıl değiştiriliyor bilgisi olan ?
bakteri
yeni yapılacak batch aynı büyüklükte olduğunu varsayarsak tek şişe yeterli olacak mıdır ?
Evet yeterli olacaktır.
Adamlar geleceğe yatırım yapmış bitcoin gibi düşünmek lazım 5 liraya marketten almak varken diyor. Şimdi en dandik bira 15 saygılar.
Ocak 2023 ortalama bir bira 38 lira oldu yaza en az 45 50 lira saygılar..
Eylül 2024 ortalama bira 70 tl
Hakan bey 5 litre için 1/2 oz starsan mı kullanmak gerekir ? Birde Starsan çözeltisi yaklaşık kaç kere kullanılabilir ? Etkisini yitirdiği zaman bulanık bir hal alır deniyor ama zaten bulanık bir çözelti etkisini yitirdiğini anlama yolu nedir ? Bu arada videolarınızın daha sık gelmesini umuyoruz :) Teşekkürler
Metrik sistem kullanalım ). 1 litreye 1.5 ml en basit formül. oz lar gallonlar falan, adamlar daha fazla saçmalayamaz.
@@3KafadarBira Starsan üzerindeki ölçü haznesinin ölçü birimi oz ile gösterildiği için oz cinsinden sordum sanırım 5 litre için ölçü haznesinin yarısını dolurdunuz..'' oz lar gallonlar falan, adamlar daha fazla saçmalayamaz.'' Bu dediğinizi anlayamadım kimlerden bahsediyorsunuz ?
@@omrinc Metrik sistem dışında ölçekleri kullanan ülkelerden bahsediyorum. Neyse, Starsan şişeleri de farklı boylarda biz küçük boyunu kullanıyoruz. 5 litresi için 1/4 oz kullanmak gerekiyor yani 7.5 ml. 1 oz 29.5 ml yaklaşık olarak.
@@3KafadarBira Anladım teşekkürler.Bir de İlk yorumumda da yazdığım gibi Starsan'ın etsikisini yitirdiğini nasıl anlarız? bir çözelti kaç kullanımlıktır aşağı yukarı ?
@@omrinc Starsan tekrar kullanılabiliyor doğru. Ama kullanımın miktarına ve koşullara bağlı. En doğru ölçüm Ph metreyle yapılıyor, Ph 3.0 den düşük olmasını üretici tavsiye ediyor. Biz genelde 1 hafta kadar kullanıyoruz. Ayrıca sıcak ve yumuşak suyla etkisi çok daha iyi. O şekilde hazırlayabilirseniz daha iyi olur.
Şarap tortusu da aynı şekilde kullanabilirmiyiz...
Ben vahşi şarap tortusunu aynı şekilde yıkayıp boğma rakı mayası olarak kullanıyorum. Yani toz şeker fermente etmek için. Bir program problem yaşamadım. Fakat bira için denemedim.
dostum kırmızı üzümün kabuğu zaten maya kit ile yapıyorsan hiç uğraşma derim her sezon 60 kilo üzümden şarap yapsan bir yıllık içkini çıkarıyor
Pekiyi hocam buzdolabında saklamak suretiyle bu yıkanmış mayanın raf ömrü nedir acaba? Azami ne kadar sürede kullanmamızı tavsiye edersiniz?
2 hafta hatta 1 ay direk kullanım, daha sonra tekrar starter yaparak kullanım. Buzdolabı 1 derece ise daha iyi
@@3KafadarBira starter nedir
Üç iki bir go@@mertdemir6768
Merhabalar. Sitenizden maltları alıp tam tahil bira yapimina basladim. :) Bir sey soracaktim. 1.5 saat beklediniz. Bu süre daha uzun olursa mayaya bir sey olur mu? Bir günden fazla mesela? Kolay gelsin. :)
Soğukta durursa bir şey olmaz.
Hocam marketlerde ve aktarlarda satılan bira mayaları ile yapılabilirmi
Marketlerde ekmek mayası satılıyor. İyi sonuç alamazsınız
Abi s.a bunu aktarma hortumuylada yapabilirmiyiz tortuyu fazla almamak için saygılar
Merhaba, tam anlamadım. Biraz açar mısınız ?
@@3KafadarBira mayayı şişeden diğer şişelere alırken hortumla çeksek olurmu fazla tortu almamak için
Evet olur.
@@3KafadarBira Eyvallah abi deneyeceğim maya gerçekten pahalı birde dolapta nekadar saklanabiliyor zaman olarak maya
Ne kadar cabuk kullanırsanız o kadar iyi olur, 2 haftayı gecmeyin bence, bir de starter yapmanız gerekir miktar az isr
Merhaba,
Yıkadığımız mayayı starter yapmadan kulanmak mümkün müdür? selamlar...
Maya miktarı az ise gerekli. Soğukta beklemiş mayayi oksijenle ve mayşeyle uyandırıp hazırlamak iyi sonuç verecektir
S.a birşey aklıma takıldı bende bira yapıyorum ama sizin gibi değil kitten bira yapıyorum şuan daha tam tahıla geçemedim neyse sorum şu: 45lt bira yapmak için 4 paket maya kullanmışsınız benim yaptığım kitten 23 lt bira oluyor ama kitin yanında gelen 1 paket mayayı kullanın diyorlar acaba benim yaptığım bira daha mı az alkollü oluyor genelde %5 alkol elde edileceğini yazıyorlar bende 2 paket mi atmam gerekiyor 23lt için
merhaba, yıkadığınız mayayı daha sonra arttırırmak gerekir mi? Yoksa yeni mayşeye direk atıyor musunuz?
Merhaba, ne kadar yoğun maya topladığınıza bağlı. dibe çöken beyaz renkli maya yoğunluğu takriben 4-6 milyar her mililitrede. Bu durumda 20 Litre için 30ml yeterli olacaktır (6 milyar/ml için). yoğunluk azsa arttırmak lazım. Mikroskopla hassas şekilde ölçmek mümkün. Onunla ilgili video çekeceğiz.
@@3KafadarBira 30ml tortu mu? Maya dibe çöken kısımda o zaman?
Evet, maya bekleyince dibe çökecek, yani bulanık kısım
Bakkalda beş liraya bira yok ki artık abi be 😔
Arkadaş okadar yazıyorum ben arabistandan yazıyorum niye cevaplamıyon arkolsuz birayı nasıl arkollü yapabiliriz şerbetci otu koyup kaynatsak olurmu
Murat Surer cevap veriyorum, ama aninda veremiyor olabilirim. Dedigim gibi dediginiz sekilde veya baska sekilde alkolsuz birayi , alkolluye ceviremezsiniz.
Şarap mayasınıda bu şekilde yapabilirniyiz
Hayır, şarap mayası yüksek alkolden maalesef canlı çıkmıyor genelde
@@3KafadarBira üç kafadar abi bu gerçekten komik bir gerçek :D
Üstat nedense starsan ve sanite Dediğinzaman gülesim geliyor ya yanlış anlama lütfen👍🙏👍
Yok valla, artik ben de sasirdim 😊
@@3KafadarBira ama yakışıyor 👍👍👍
@@3KafadarBira Üstadım bir soru olacak yanıtlarsanız sevinirim bira mayası yerine şampanya mayası kullansak bire yaparken Fermantasyon aşamasında şampanya mayası ısıya dayanıklı olduğundan için yani
Gluten hassasiyetim var çölyak hastasıyım bira içmeyi o kadar özledim ki anlatamam yıllar oldu içmeyeli keike bir yolu olsa glutensiz biranın
glutensiz bira kitleri var diye duymuştum
Biraz daha sık video atın lütfen
Artık ucuz olsun diye yapıyoruz. Sene 2022 ve bir şişe bira 15 tl
22 tl oldu.
merhaba benim bir sorum olacaktı biz mayayı direkt olarak hazır satılan biralardan elde edebilirmiyiz ?+
Merhaba, cogu ticari biradan elde edemezsiniz. Fakat bazilarinin icinde canli maya vardir. Mesela DUVEL gibi.. Bu tur biralardan benzer sekilde, dip mayasini alarak, yikama yapabilir ve kullanabilirsiniz.
3 Kafadar peki evde yaparken hamur mayası veya şampanya mayası kullanırsak olurmu
Bize gore olmaz. Ama bu konuda farkli gorusler mvecut. Hamur mayasi hayir, sampanya mayasinin turbo maya oldugunu kabul edersek, evet alkollu bir sivi elde edersiniz ama bira olmaz. Bizce, bira mayasi kullanmak en iyisi
3 Kafadar İlginiz için teşkkür ederim
Biz tesekkur ederiz 😊
Abi öğrenciyim çok acil bira ile sarhoş olmam gereken bir konu var lütfen bana yardımcı olun :)
Sevgili Askin, derslerine calis. Birayi bosver. Sohbet istersen, buradayiz 😊
aşkın koç okul bitti mi
@@alkangungor5815 Son 5 ders öldürmeyen allah süründürüyor
Acaba starsan ile sanite ettiğiniz ürünlerde starsanın işi bittikten sonra kalan starsanı tekrardan starsan dolu kovalara dökmeniz doğru mu? Sonuçta kullanılan starsanın tekrardan kullanılmaması gerekmez mi? Birde acaba bu mayaları buzdolabına koyduktan sonra ne kadar süre daha kullanım ömrü oluyor?
Merhaba, Star San defalarca kullanılabilir, sonuçta temizlenmiş yüzeye uygulandığı için kirlenme ve sulanma oranı düşük. Alkol gibi düşünebiliriz. Ph metre ile belli bir seviyenin altında, sanırım 3.0, olduğu kontrol edilirse daha da doğru bir kontrol sağlanmış oluyor.
Bira Burada teşekkürler:)
Kegeratörde 5 derecede saklasam yıkanan mayayı çok soğuk olduğu için sıkıntı olurmu
hayır olmaz. Fakat yeni bir bilgi eklemek istiyorum. Eğer mayanın daha uzun süre uyutulması gerekiyorsa Formik asit ile uyutulması gerektiğini öğrendik. Bu konuda yeterli çalışma yapabildiğimiz zaman , açıklamalara ekleyeceğiz.
3 Kafadar 1 ay için formik asit gerekmez herhalde
Bu arada teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için
3 Kafadar bu arada izmirdeki gibi bir ev biracıları topluluğu kurarsanız aranıza katılmayı çok isterim
Özgür Çakır hayir, o sure icin sorun olmamasi gerek
Star San 'la duş alınır mı ?
Cildinize iyi gelecegini sanmiyoruz. 😊 Gene de israrciysaniz, gozlere dikkat edin bari 😊
Teşekkürler.
Bira bakkalda 5 liramiymış o zamanlar. Her gidi günler heyyy
Proses mi
Bir ticari marka oluşturmanız durumunda söz başka bir şey satın almayacağım.
1milyon litre üretmeleri gerekiyor yıllık ve tabii ki de vergi vermeleri
aklınızda kendi yaptığınız biralardan konsept bir bar açma fikri var demi doğru söyleyin :D
Valla yok :-)
Bencede daha çok video gelsin :)))
abi su yaptiginiz biralari satmaya baslayin lutfen
Oguz Cimen merhaba. Bu hobisel bir calisma, ticari degil, o yuzden satis yok 😊
3 Kafadar Ama tatmak istiyoruz. O zaman gelip tebelleş oluruz :)
Kapları tencereye atıp suyla kaynatsanızda olurdu
Bakkaldan 5 liraya bira almaktan bahsedilmiş yıllar önce, 11 mayıs 2023 itibariyle Bomonti Filtresiz 45 TL, Bomonti Buğday 50 TL :((
3 yıl önce bakkalda 5 liraymış =)))
vay be 5 yıl önce 5 liraymış şimdi 50 den başlıyor 5 yıl sonra 500 olur herhalde
o değiuormu diye soran arkadaşların şuan hepsi kimyager oldu :)))))