sayende elektrik mühendisi oldum başkanım teşekkür ediyorum, bira deyip geçmeyin üstad makina, sistemler ve veritabanları konusunda da bilgilendiriryor. bu bilgiyle yaptığım çay ve turşu apayrı bir lezzete kavuştu. bravo diyorum . benim biradan tekele tattırdım, abi çok iyi parasıyla bana sat dedi. marka arayışım devam ediyor.
@G O D yok aga ben içiyorum ticaretini yapmak yasak cezası var eger paran varsa taze meyve al kendın sık öyle yap şarabı ama eğer fazla durumun yoksa doğal katkısız meyve suyu al öyle yap şimdi yaz geldi kayısılar çıkmaya başlasın kayısı alıp öyle yapıcam birde alkolu baya yuksek ben normalde 13 tane bıra içebiliyorum ama benım yaptığım şarap 1 şişe içince maymun gibi oluyosun :D birde yaptıktan sonra 2-3 ay beklet yaptıgın şarabı bak ozaman gör :)
@G O D ha bu arada brendi için biraz zaman lazım daha once yapmadım whısky, rakı yapmışlıgım var ama brendi biraz zaman istiyor bıldıgım kadarıyla bulgaristan göçmeniyim alkol benden sorulur yani :D :D
Reis seni hayranlıkla izliyorum eline koluna emeğine sağlık ufkumu açtın şu yaptıklarından bir de tadım yapabilsem keşke ağız dolusu içiyorsun canım cekiyo saygılar
doğrusu bu kadar bilgili ve deneyimli olup maya uyandırma işlemini yeni denemeniz beni çok şaşırttı. halbuki yaygın bir bilgidir. yıllardır mayayı direkt serpmek yerine uyandırıyorum. Yine çok başarılı bir video olmuş bence tebrikler.
kale kalefm tesekkur ederiz. Demek istedigimiz bu sekilde bir uyandirma degildi, ama tam anlatamamisiz. Biraz daha aciklama vermemiz gerekiyor. Tekrar tesekkurler.
40 yıllık dostumu bulmuş gibi sevindim bildirim gelince. Çay otomatı fikri çoğu tam tahıl bira sever gibi benide cezbediyordu. Hâlâ tam tahıla geçme konusunda endişelerim var. Video oldukça cezbedici hale getirdi. Sizin güzel anlatımınızla da taçlanmış oldu. Teşekkürler. Sizi daha sık görmek dileğiyle. Afiyet olsun
gayet başarılı teşekkürler ama 13:50 renk biraz bulanık gibi görünüyor, fabrikasyon bira daha berrak, acaba arada başka ne gibi işlem(filitre falan mı) yapılıyor olabilir...?
@@muratalpay5994 hocam ev birasıyla ilgili youtube da sayısız öğretici video var. ayrıca çok basit. butikbira isimli siteden gerekli tüm malzemeleri temin edip kendi biranızı yapabilirsiniz. ben yaklaşık 6 aydır bu şekilde yapıyorum. aldığınız malzemelerin yanında ayrıca eğitici bir kitapçıkda geliyor. iyi akşmalar.
3,50 liraya tombul şişe efes aldığımı hatırlarım 6 Tane alıyodum 21 lira onun yanına samsun 216 sigara etti sana 25 lira :)Zam gelmeden önce Geçen tekele gittim 5 tane Amsterdam bira istedim 100 tl aldı aradaki fark
Yaptığınız biranın fermenteden sonraki haliyle videoyu tamamlayabilirsiniz hem nasıl olduğu yönünde bir fikrimiz de olur renk koku vs. Sizi çok beğendiğimi ifade etmeliyim bu arada 😊
temizliği ne ile yapıyorsunuz kazanın vs? normal yıkamamı dezenfekte vs var mı özel bir yıkama ilacı böyle sistem kurmayı düşünüyorum bende ne kadara mal olur sizce tahmini
Merhaba, bu sistem normal deterjanla temizlenebilir, Çünkü elinizle ulaşamadığınız yer yok. Evde yapanlar PBW adında bir temizleme deterjanı kullanıyor, endüstride Kostik soda solüsyonu yani Sodyum hidroksit kullanılıyor. Endüstride boruların içleri, eşanjörler vs. kolayca ulaşılamadığı için bunlar kullanılıyor. Kısaca şart değil. Dezenfekte etmeye gerek yok zaten kaynadığı için dezenfekte oluyor. Fermenteri ve bira soğuduktan sonra biraya değecek her şeyi sanite etmek gerekiyor. Star San kullanımı en rahat dezenfektan, endüstride parasetik asit kullanılıyor. Star San dan önce evde yapanlar iyot çözeltisi kullanıyordu. Bunları kullanabilirsiniz.
Hocam kolay gelsin. Uzun zamandan beri takipçinizim öncelikle yaptığınız işin kalitesi,özverisi ve profesyonelliği için sizleri tebrik ederim. Bir sorum olacaktı. Sadece reçete ve kaynatma göstermiyor aynı zamanda makine montaj ve ekipmanda tanıtıyorsunuz. Malum ekonomik sebeplerden dolayı bira makinesi almak çok zor. Sizlerin seri olarak bir makine üretme düşüncesi var mı ? son olarak berraklaştırma konusunda bir başlık altında video yayınlayacak mısınız ?
Iki çeşit pastörizasyon var flash ve tunel, flash olanda bira dolum tankına aktarılırken boruda 72 dereceye ısıtılıp tekrar soğutulur. Tunelde şişelenmiş ya da tenekede biralar bant konveyör üzerinde bir tünele girerler iceride sıcak su sprayle 60 dereceye çıkarır, tunelin diğer tarafında tekrar sudan geçirilip kurutulur. Maya ve diğer bir çok mikro organizma ölür.
Hocam açıkçası bende alüminyum kazan alicaktim çok tartışma var ama alüminyum kullanan var elinizde ki malzemeyi değerlendirmek için diyorsanız bakımı ve durumu çok önemli çizik var mı ne kadar derin vs. ama yeni almayı dusunuyorsaniz ben 22 lt çelik çay kazanini 600 TL aldım ufak bı çelik sac ekleme ile 30 lt cikaricam size de tavsiyem bu olur
@Harika Kafalar Tercüme ettiğin için teşekkür ederim,bende neden 1 haftadır yanıt gelmiyor diye merak etmiştim,bu tercümeden sonra hemen cevap geleceğine eminim....
@@reissevdalilari3501 Katılıyorum %400 vergi gelse zaten helale dönüşecek. Sende haramın vergisinden daha iyi hizmet alacan. Gereksiz şovmenlik yapmayın bu tarz şeylere karşıysan burada ne işin var git farklı şeyler izle. İçen içer içmek istemeyen içmez. Ne içenin günahı içmeyeni; ne içmeyenin sevabı içeni alakadar eder. Günahın muhattabı siz değilsiniz. Kendinizi olmadığınız mertebelere çıkartmayın. İş buna gelene kadar başka şeylere sahip çıkın.
Oncelikle kaliteli videolar icin tesekkurler muazzam bilgi kaynagi niteliginde olmuş . Bu kadar özenilmiş butik biraları satışa cikarmayi dusunurmusunuz acaba? Cünkü epey videonuzu izledim ve ciddi anlamda bi merak duygusu oluşturdu bende. Kit ile yapilan biralar kanimca cok da hevesle icilecek gibi degildi malttan yapinca bir fark olusuyirmu acaba ? Son olarak sizden numune satin alabilirmiyiz ?
Yaptığınız işte gayet başarılı olduğunuz çok bariz açık tebrikler fakat kullandığınız dili anlamakta zorlanıyorum kullandığınız bari terimlerin hangi lehçeye ait olduğunu bulmakta da zorlanıyorum mesela ''manşelemek'' gibi.
"Ekmek Birası Kıvas" şu insanoğlu ne ilginç yaratık ekmekten bile, bira yapıyor. Eh sonuçta Arpa ekmeği olduğuna göre, buğday birası da, oluyormuş onu öğrendik. Sağ olun!
merheba çok güzel anlatım ve paylaşımlar işim gereği bu düzeneği çok rahat kurabilirim. fakat kaç litre otomat olduğunu göremedim. bilgi verirseniz sevinirim.
birde anlayamadığım kısım kazanların üzerinde otomatik termostat var. neden ekstra elektrik kesici devreye ve termostat sistemine ihtiyaç duyulmuş yeterince hassas olmadığı için mi yoksa kazanın üzerindeki termostat yeterli mi
Evet daha hassas olması için. Ayrıca termostat on off olarak çalışıyor, pid sistemin ısı kaybını hesaplayıp ona göre sabit tutacaktır. Yani ölçü ve ayarı çok daha doğru yapabilmek için
İki sorum olacak: 1) Yağmurlama sonrasında neden süzülen kısmı iyice bastırmak gibi bir yola gitmiyoruz? Bunun zararı mı olur? Yoksa değmeyecek kadar az maltoz ve protein mi kalıyor orada? 2) Paslanmaz çelik serpentin soğutucu daha sağlıklı bir tercih gibi. Bakır olan nedense bana sağlıklı gelmiyor, kalaylanmadan bakır kullanımı gıda için tehlikeli olabilir. Siz ne dersiniz?
Merhaba, Bastırabilirsiniz bir problem olmaz. Daha önce farketmediğim bir şey var, birçok kişiden bakırla ilgili benzer yorumlar alınca anladım, meğer bizde bakırın kötü bir imajı varmış. Halbuki eski bira fabrikalarında bütün malzemeler bakırdı. Hatta bir çok üretici brewpub denilen bar+bira üretimi olan mekanlar gibi göz önünde olan yerlere nostaljik görüntüsü için özel bakır kaplı veya bakır renkli kazanlar, tanklar vs. satıyor. Bunun dışında distilasyon imbikleri vs hep bakırdı. Hala özellikle imbiklere sülfürü tutması için bakır ekleniyor. Su kaynatmada metal yüzeyde oluşan balonlar bakırda daha küçük oluyor ve yüzeyde daha az tutunuyor, bunun bira yapımında pozitif etkileri var. Ayrıca bu iş için çok önemli değil ancak bakırın ısı iletkenliği ve homojen ısı dağılımı çelikten çok daha iyi. İyice temizleyip korursanız bakırın hiç bir sakıncası yok. Tek problem fermantasyon sırasında asidik ortamda bakır çözüldüğü için fermantasyonda kullanamıyoruz ne yazık ki.
Diğer videolarda da buna değinmiştik. Avustralya ev biracıları yöntemi olarak geçiyor, fermentere doldurup 1 gün soğumasını bekliyorlar. Çok iyi temizlerseniz olur. Kuru maya kullanıyorsanız oksijene veya havalandırmaya gerek yok. Ayıca havalandırmak için illa oksijen tüpüne de gerek yok (Diğer bazı videolarda karıştırıcı kullanıyoruz) ama en etkili yöntem bu.
@@3KafadarBira Cevap için çok teşekkürler, eski videoları çok önce izlemiştim, tekrar hepsini bir gözden geçirmek lazım demek ki. Çay kazanı + fıçılama yöntemi çok mantıklı gelmeye başladı, şişelemekten çok daha keyifli bir yol, önceleri keşke bu yöntemi anlatsanız diye düşlerken bugün denk geldim, çok teşekkürler :)
Evet kesinlikle. Eğer bulabilirseniz web sitesinde rehydration temperature kaç olmalı, ona göre o sıcaklıkta sulandırın. Bulmazsanız 29 derece garanti. 40 derecede olan da var çünkü.
@@3KafadarBira Merhaba. Kit ile yapıyorum ve ne kadar bekletsem de maya kokusu oluyor. Bu koku normal mi? Bunu azaltma imkanı var mı? Koku rahatsız ediyor da. Cevaplarsanız sevinirm.
@@gunaydn4442 Fermantasyon bittikten sonra buzdolabına koyun 1 2 gün bekleyin maya iyice dibe çökecektir. Sonra dalgalandırmadan sifon yöntemiyle başka bir kaba alıp öyle şişeleyin
hocam evde bira yapmakla zerre alakam yok su, arpa ve maya dışında kullandığın /saydığın diğer maddelere çok fransızım ama öyle bir ortam kurmuşsun ki laboratuvarında nükleer bomba denemeleri yaparcasına bir izleme merakı uyandırıyor ordan onu alıp bi şeyle karıştırıp ordan başka şeye aktarıyorsun kimya deneyi yapar gibi çok bağlıyor video öyle boş boş izleyesim geliyor.
Merhabalar Öncelikle emeginize teşekurler Sogutucu olarak kullanılan bakır ile süzgeç olarak kullanılan çelik filtrenin (muhtemelen kaplama) özellikleri nedir. Sonuçta gıdaya değen maddeler ve tat bozulmasına karşın önlem almak lazım.
Merhaba, bakır zaten gıdaya uygun bir malzeme. Eski bira yapımı kazanları, imbikler vs hep bakırdır. Hatta yeni paslanmaz çelik tankları bakır görünümünde süsleyen üreticiler var. Diğer süzgeç de paslanmaz.
@@3KafadarBira bazı forumlarda görüyorum yok bakır kaynatma sırasında sıranin tadını bozar gibi şeyler okuyorum neden bakır düşmanlığı var siz çelik ve bakır ile deneme yaptığınızı düşünüyorum bir fark oldu mu eksileri nelerdir
Afiyet olsun :) götürdün yine enfes birayı :) Üstad malumun hepimizin bu derece vakit ayırma imkanımız olmuyor bu sebepten'de bende bir çok bira server gibi hazır kitlerden bira kuruyorum fakat hazır kitlerin en büyük problemi "maya" bu maya kokusu yüzünden neredeyse biradan soğudum buna çözüm olabilecek bir tavsiyen varmı bununla alakalı bir video çekersen veya çektiğin videolarda bu konuda bizleri aydınla tırsan çok makbule geçer. Afiyetle.
Ustat rica etsem buna da cevap verir misiniz. Ona gore ihtiyacim olani not edip sizle iletisime geceyim. Ben malt iciyorum. Genelde videolariniz izledim ama malt icin ya da malta yakin hangi videoyu onerirsiniz Link atarsaniz sevinirim. Saygilar.
Whirflock tablet. Proteinlerin çökmesini sağlıyor ancak artık bulunması zor. İngiliz menşei, Avrupa birliğinden çıkınca getirmesi güçleşti. Yerine Biersol kullanabilirsiniz. www.biraburada.com/urun/biersol-berraklastirici-50ml
hocam sizi izlemeye yeni başladım bal şarabını çok merak ediyorum 7 ay olmuş açmadı iseniz yeni videosunu ata bilirmisiniz yada tecrübelerinizi aktarır iseniz çok sevinirim başarılar
a.celil kibaroğlu merhaba. Bal sarabini, uc kafadarin bir tanesi hunharca mideye indirdigi icin, son tadimi yapamadik. Kendisi pek guzel olmus dedi, ama biz tadamadik. Durum budur 😊
Merhaba. Her videonuzda ayni kiloda 3 cesit malt kullaniyorsunuz. Sanirim toplam malt 4 kg civarinda oluyor. Yanlissam duzeltin. Ama koyacagimiz su miktari herzaman ne olmali. Bu videoda su az geldi ekleme yaptiniz. Nornalde arilltiyorum 4 kg maltta yapilan islemde, mayse bittikten sonra toplamda şu kadar lt sivi olmalidir diye belirtirmisiniz. Ayrica daha kucuk miktarlarda mesela 2 kg toplam malt ile yapsak ne kadar su kullanmali. Herkes surekli 23 lt civarinda gostermis. Tskler
Genel olarak malt ağırlığının 2.5 - 3.0 katı kadar su ile başlanır. Durulama suyu da 3.0 - 4.0 katı kadardır. Bazı sistemler direk bütün suyu içine bir kerede verir örneğin BIAB ya da bu BIAB la çalışan makinelerde olduğu gibi.
Once 3 kati kadar su ile baslanir, durulamada da bi 3 kat lt kadar devam edilir. Yaklasik mayse bitiminde kaynatmaya gecmeden 23-24 lt suyumuz oluyor galiba. Kaynatmada da kayip oluyor. Ama kaynatmada su eklemesi yapmiyoruz. Elimizdeki kalan sivi ile fermanteye gecouoruz. Kabaca bu sekilde anladim.
Formülün gravitesi ne kadarsa onu tutturmaya çalışıyoruz. İdeal olan durulama bittikten sonra kazanda öyle bir gravite kalmalı ki, kaynamanın sonunda su tam da förmüldeki graviteye gelecek kadar buharlaşacak. Çünkü su gittiği için şerbet daha şekerli ve yoğun olacak. İdeal olan bu, ancak bunu her zaman tutturmak kolay olmayabilir. Bir kaç kere test edip ufak tefek su ayarlaması vs ile yapılabilir. Biz eskiden bu şekilde yapıyorduk. Artık durulama suyundaki gelen graviteyi ölçerek 1.010 a indiğinde kesiyoruz. Bu durumda kazanda istediğimiz formül gravitesine yakın bir gravite kalmış oluyor. Kaynama sonuna doğru genellikle su ekleyerek formülün gravitesine getiriyoruz. Böylece her zaman tam graviteyi kolayca tutturuyoruz. Çünkü su ekleyerek graviteyi ayarlamak, buharlaştırarak ayarlamaktan çok daha kolay ve doğru bir yol
250 Bardak! Çay makinelerinin birimi 😄. 25L karşılığı. Kendi termostatı hassas değil on-off ve çok salınım gösteriyor. Ama başlangıç seviyesinde çalışabilir.
Fermentere alsanız daha iyi olacaktır, Kolay güzel bira isimli videoda söylediğimiz gibi, Avustralya'da ev biracıları genellikle bu şekilde soğutuyorlar Fermenterin kapağını kapayarak. Çay makinasınin kapağı kapalıysa bir ihtimal problem olmayabilir. Havalar soğudu, imkanınız varsa balkonda daha hızlı soğutabilirsiniz
@@3KafadarBira Çay makinasının kapağı kapalıydı. Fermanterde gaz çıkışı gayet iyi. Anladığım kadarıyla kovayı çöpe dökmeye gerek yok, şişelemeye devam. Plastik fermanterin dayanabileceği maksimum sıcaklığı araştırıp sonraki imalatta dediğiniz şekilde işlem yapıcam. Oluşacak biranın tadı yerindeyse sorun yok diyebilir miyiz?? Tadının iyi olmasına rağmen; yanlış imalattan kaynaklı, sağlığı olumsuz yönde etkileyecek durumlar söz konusu olabilir mi?? Bu soruyu geniş çaplı olarak değerlendirmenizi de rica edicem. Sonuçta imalatı ev ortamında yapıyoruz, laboratuvarda değil. Okuduğum bazı yazılarda, evde bira yapımının çok hassas bir iş olduğu, fazlasıyla titiz davranılmaması durumlarında ciddi sağlık sorunlarına neden olacak olumsuzlukların yaşanabileceğinden bahsediliyor. Bu ifade samimi mi yoksa evde üretimi sekteye uğratarak insanları hazır bira almaya yönlendirmek amaçlı mi bilemiyorum. Her şey için teşekkürler, iyi çalışmalar.
@@3KafadarBira Alman birası... arpa maya ve su dan yapıldıgını bılıyorum alman bira ustası arkasalarım demisti onun icin sordum bu nbu da bir örnek saygılar Das Schöne ist: Ein paar Basics reichen, um aus Malz, Hopfen, Hefe und Wasser ein Bier zu machen. Es wird wie Bier aussehen, so riechen und irgendwie so schmecken. Beim nächsten Brauversuch wirst du dann besser, wirst einen ganz bestimmten Bierstil treffen
video çok iyi olmuş. süreçte sanitasyona kadar önem vermek gerekiyor? benim ekipmanım plastik, deterjanla güzelce yıkayıp durulasam yeterli olur mu? yeterli değilse ne tavsiye edersiniz? sevgiler saygılar
Merhaba, teşekkürler, videoda sanitasyon kısmını detaylı olarak göstermeyi atlamışız, daha çok makineyi göstermek istemiştik çünkü haklısınız. Yıkayıp durulamak yeterli değil daha sonra bakterileri azaltmak gerekiyor. Bunun için biz ticari olarak satılan Starsan kullanıyoruz. Online marketlerden bulabilirsiniz. Ama başka bir çözüm 20L su 30ml Çamaşır suyu parfümsüz. 30ml Sirke. Sirkeyle Çamaşır suyunu birbirine karıştırmayın suya teker teker ekleyin, ekipmanları en az 1 dakika bu karışımla temas ettirin ve kaynamış suyla durulayın.
İyi günler. kullandığınız çay otomatı kaç litre öğrenme şansım var mı? Bu yapımda toplam kaç litre bira elde ettiğinizi de öğrenebilir miyim? Ayrıca; "Colombus " ve US Cashmire" bahsettiğiniz ürün ne sizin sitenizde ne de internette hiç yerde bulunmamaktadır. Caramunich 1 ve Caramunich 2 ise sitenizde bulunamamaktadır.
Merhaba, her turlu serbetciotunu bulundurmuyoruz. Formulden formule degisiyor kullandigimiz hammaddeler. Serbetciotu alternatif tablosu hazirlayacagiz.
-Abi senin bu çayda değişik bir tat var ya ne koyuyorsun içine? +normal çay kardeşim bir şey yok içinde. Çay kazanını özel yaptırdım ben ondandır belki. -helal olsun abi işini severek yapıyorsun.
Elektrik ünitesinin kontrolü için termostat özelliği olan bir priz kullanılabilir mi? Yoksa buradaki alüminyum bloğa benzer şekilde bir soğutucu sistem de düşünmek gerekiyor mu?
Merhaba, internet sitenizdeki Digital Termostat kullanılarak bu tip bir çay makinesi kontrol edilebilir mi. Sanırım Digital Termostat 2200 Watt altındaki cihazlar ile kullanılabiliyor .
sen adamsın. "şu çay otomatlarında bira yapılır mı acaba" diye düşündükten 2 gün sonra bu videoyu gördüm
sayende elektrik mühendisi oldum başkanım teşekkür ediyorum, bira deyip geçmeyin üstad makina, sistemler ve veritabanları konusunda da bilgilendiriryor. bu bilgiyle yaptığım çay ve turşu apayrı bir lezzete kavuştu. bravo diyorum . benim biradan tekele tattırdım, abi çok iyi parasıyla bana sat dedi. marka arayışım devam ediyor.
Keşke bu şekilde modifikasyon yapılmış çay otomatlarını da satışa sunsanız ne güzel olurdu.
Abicim ne güzel içtin sonunda lıkır lıkır. zamlar neticesinde yudumluyoruz artık. mesai saati çok fena olum gııız.
burdan damıtıyorum, ihtiyacım kadar yapıyorum.
Mucit bu
dudak arashina koyuyon booyle
kavunda var :D
😂😂😂
hassi gomeee
Abi senin kadar sağlam bira içicisi görmedim.
Yakında çay otomatını da tapdk ya bağlar ekstra vergi koyarlar :D
mısır haşlama var o daha iyi
Bira fiyatlari yüzünden ülkeyi kimyager yaptiniz helal olsun
Eskiden herkes imam , müteahit oluyordu artık herkes ekonomist kimyager oluyor İMPARATORUMUZ SAYESİNDE HEP BUNLAR XD
@@fatalrevenge8204 Silivri sıcaktır
Küçük bira fabrikası kurmuşsun
Eyy tayyip kimyager yaptın bizi
bende evde şarap uretıyorum fermentason yontemıyle maya, su, meyve suyu, ve şeker ile ayda 120 litre üretiyorum
@G O D yok aga ben içiyorum ticaretini yapmak yasak cezası var eger paran varsa taze meyve al kendın sık öyle yap şarabı ama eğer fazla durumun yoksa doğal katkısız meyve suyu al öyle yap şimdi yaz geldi kayısılar çıkmaya başlasın kayısı alıp öyle yapıcam birde alkolu baya yuksek ben normalde 13 tane bıra içebiliyorum ama benım yaptığım şarap 1 şişe içince maymun gibi oluyosun :D birde yaptıktan sonra 2-3 ay beklet yaptıgın şarabı bak ozaman gör :)
@G O D ha bu arada brendi için biraz zaman lazım daha once yapmadım whısky, rakı yapmışlıgım var ama brendi biraz zaman istiyor bıldıgım kadarıyla bulgaristan göçmeniyim alkol benden sorulur yani :D :D
@@huseyinberk372 cokta merakliyidm zaten turkieye
@@huseyinberk372 bu benim tercihim ister giderim ister gitmem sana ne oluyo ? Sizin gibi tayyipciler batirdi ulkeyi zaten
bazen tek istediğim starsan ile duş almak, hepsi bu.
UA-cam' da şöyle günlük konuların içinde teknik konuşan adam bulmak zor Türkiye' de. Aynı dili konuştuğumuzu hissettim. Teşekkürler
Reis seni hayranlıkla izliyorum eline koluna emeğine sağlık ufkumu açtın şu yaptıklarından bir de tadım yapabilsem keşke ağız dolusu içiyorsun canım cekiyo saygılar
Çok iyisiniz sizi bir şekilde çoğaltmak lazım
o iş kolay xd adasdasdadw
Adam alkolle uğraşmaktan Ayhan Işık olmuş.
Videoların sonundaki o bira içişi evde yapmadığınız her gün neler kaybettiğinizi anlatıyor :)
İşte bu abi gıbi arkadaşın olacak arkadaş sırtın yere gelmez valla.abi evde benzin ve sigara yapımı isimli video cekermisin rica ediyorum
zorgan abi 😊😊😊
@@3KafadarBira saygılarımı sunuyorum çok güzel anlatiminiz var 👏👏👏👏👏👏👏
@@3KafadarBira mayayı manşeye direkt dökmek ile suda uyandırıp dökmek arasında olumlu veya olumsuz bir fark gördünüz mü gördüyseniz ne oldu
doğrusu bu kadar bilgili ve deneyimli olup maya uyandırma işlemini yeni denemeniz beni çok şaşırttı. halbuki yaygın bir bilgidir. yıllardır mayayı direkt serpmek yerine uyandırıyorum. Yine çok başarılı bir video olmuş bence tebrikler.
kale kalefm tesekkur ederiz. Demek istedigimiz bu sekilde bir uyandirma degildi, ama tam anlatamamisiz. Biraz daha aciklama vermemiz gerekiyor. Tekrar tesekkurler.
Alkol bilgim yok ama hocamın Oğuz Ataya benzemesi ve mükemmel anlatımı üzerine sonuna kadar izledim.
Tayfun ÖZCAN tesekkur ederiz. Begenmenize sevindikz
1,5 liralık birayı 11 liraya alıyoruz millet kimyager oldu amk
Abüzer Kömürcü gibi adam valla helalin var çok iyi
40 yıllık dostumu bulmuş gibi sevindim bildirim gelince.
Çay otomatı fikri çoğu tam tahıl bira sever gibi benide cezbediyordu. Hâlâ tam tahıla geçme konusunda endişelerim var. Video oldukça cezbedici hale getirdi. Sizin güzel anlatımınızla da taçlanmış oldu. Teşekkürler. Sizi daha sık görmek dileğiyle. Afiyet olsun
Hocam meyan kökü birası nasıl yapılır anlatır mısınız . "Gavurun memleketinde " içtim hala tadı damağımda
Merhabalar, aradan 5 yıl geçti, denediniz mi merak ettim ben de yapmak istiyorum
hocam teşekkür ederim anlatım için fakat 6:05 de yağmurlama suyu hangi ısıda olmalı?
Mayayı uyandırıp yaptıktan sonra ve normal atmak arasındaki farkı söyleyebilir misiniz? Bu zamana kadar uyandırmadan yaptım hep
False bottom mı kullanmış arkadaş yoksa hasır paslanmaz hortum parçası mı?
Yaptığım biralarda şişe dibinde tortu oluşuyor bunun nedeni ve bu sorunu nasıl çözebilirim
Değerli bilgileriniz için teşekkürler
konudan uzak bizler için elektrik düzeneğini daha detaylı anlatmanızı rica edebilir miyim
toplam kaynama süresi,fermantasyon süresive biranın adı nedir rica etsem yazabilirmisiniz.Kit olarak sitede yok sanırım.teşekkürler
hocam emeginize saglik . harika bi sekilde anlatmissiniz 😊 ekibiniz de emegine saglik ❤
Insanliga çok buyuk bir hizmet sunmuşsun baban seninle gurur duyuyordur..
Merhabalar, bu üründe kullanılan pompanın ne olduğunu biliyor musunuz acaba?
gayet başarılı teşekkürler ama 13:50 renk biraz bulanık gibi görünüyor, fabrikasyon bira daha berrak, acaba arada başka ne gibi işlem(filitre falan mı) yapılıyor olabilir...?
Evet fabrikasyon biralarda filtrasyon yapılıyor. Ev birası genellikle filtresiz olur. Tad olarak fark eden pek birşey yok.
@@3KafadarBira malesef bu konuda size katılmıyorum, benim ev biralarım fabrikasyon biralara on basar :)
bilir kişi yardımcı olursanız yapılışı hakkında mutluluk duyarım...
@@muratalpay5994 hocam ev birasıyla ilgili youtube da sayısız öğretici video var. ayrıca çok basit. butikbira isimli siteden gerekli tüm malzemeleri temin edip kendi biranızı yapabilirsiniz. ben yaklaşık 6 aydır bu şekilde yapıyorum. aldığınız malzemelerin yanında ayrıca eğitici bir kitapçıkda geliyor. iyi akşmalar.
bilir kişi teşekkür ediyorum cevap verdiğiniz için sağolun 👍
Hakan abi selamlar, sektör mü değiştirdin, trikoyu bıraktın mı. :)
2002 yılında, biranin litre fiyatının kolanın litre fiyatından düşük olduğunu biliyor muydunuz?
aynen çomarlar gelmeden evvel ucuzdu..
3,50 liraya tombul şişe efes aldığımı hatırlarım 6 Tane alıyodum 21 lira onun yanına samsun 216 sigara etti sana 25 lira :)Zam gelmeden önce Geçen tekele gittim 5 tane Amsterdam bira istedim 100 tl aldı aradaki fark
Yaptığınız biranın fermenteden sonraki haliyle videoyu tamamlayabilirsiniz hem nasıl olduğu yönünde bir fikrimiz de olur renk koku vs. Sizi çok beğendiğimi ifade etmeliyim bu arada 😊
temizliği ne ile yapıyorsunuz kazanın vs? normal yıkamamı dezenfekte vs var mı özel bir yıkama ilacı böyle sistem kurmayı düşünüyorum bende ne kadara mal olur sizce tahmini
Merhaba, bu sistem normal deterjanla temizlenebilir, Çünkü elinizle ulaşamadığınız yer yok. Evde yapanlar PBW adında bir temizleme deterjanı kullanıyor, endüstride Kostik soda solüsyonu yani Sodyum hidroksit kullanılıyor. Endüstride boruların içleri, eşanjörler vs. kolayca ulaşılamadığı için bunlar kullanılıyor. Kısaca şart değil. Dezenfekte etmeye gerek yok zaten kaynadığı için dezenfekte oluyor. Fermenteri ve bira soğuduktan sonra biraya değecek her şeyi sanite etmek gerekiyor. Star San kullanımı en rahat dezenfektan, endüstride parasetik asit kullanılıyor. Star San dan önce evde yapanlar iyot çözeltisi kullanıyordu. Bunları kullanabilirsiniz.
Yine çok harika bir video, yine çok faydalı bilgiler.
Tekrar emeginize, yüreğinize saglik.
Sevgiler.
Hocam kolay gelsin. Uzun zamandan beri takipçinizim öncelikle yaptığınız işin kalitesi,özverisi ve profesyonelliği için sizleri tebrik ederim. Bir sorum olacaktı. Sadece reçete ve kaynatma göstermiyor aynı zamanda makine montaj ve ekipmanda tanıtıyorsunuz. Malum ekonomik sebeplerden dolayı bira makinesi almak çok zor. Sizlerin seri olarak bir makine üretme düşüncesi var mı ? son olarak berraklaştırma konusunda bir başlık altında video yayınlayacak mısınız ?
beklenen video. keşke daha fazla çekseniz video. emeğinize sağlık.
Evet biz de çok istiyoruz ancak işlerimiz çok yoğun bu aralar. En az her hafta bir video hedefimiz.
Adam biranın profösürü olmuş zamlardan sonra helal 😂😂
Biranın pastörizasyonu nasıl yapılır.. Canlı mayanın şişede aktif hale durması pastorizasyonla ölmesi mümkün mü?
Iki çeşit pastörizasyon var flash ve tunel, flash olanda bira dolum tankına aktarılırken boruda 72 dereceye ısıtılıp tekrar soğutulur. Tunelde şişelenmiş ya da tenekede biralar bant konveyör üzerinde bir tünele girerler iceride sıcak su sprayle 60 dereceye çıkarır, tunelin diğer tarafında tekrar sudan geçirilip kurutulur. Maya ve diğer bir çok mikro organizma ölür.
Abi pompayi nasil temin edebiliriz?
hocam bulabildiniz mi
Emeğinize sağlık, peki bu kazanın aliminyum olanını modifiye etsek sorun teşkil eder mi?
Hocam açıkçası bende alüminyum kazan alicaktim çok tartışma var ama alüminyum kullanan var elinizde ki malzemeyi değerlendirmek için diyorsanız bakımı ve durumu çok önemli çizik var mı ne kadar derin vs. ama yeni almayı dusunuyorsaniz ben 22 lt çelik çay kazanini 600 TL aldım ufak bı çelik sac ekleme ile 30 lt cikaricam size de tavsiyem bu olur
500 yıl önce bira nasıl yapılıyordu başkan anlatır mısın?Şerefe..
@Harika Kafalar Tercüme ettiğin için teşekkür ederim,bende neden 1 haftadır yanıt gelmiyor diye merak etmiştim,bu tercümeden sonra hemen cevap geleceğine eminim....
@Harika Kafalar eski sistem daha pahalıya gelir, meşe fıçı fiyatlarından haberin var mı?😀
@@aviatorss87 😂😂
Bunlar HARAM HARAM. haram işlemek için bu kadar uğraşmışlar bunlar. yazıklar olsun. Devletin en az %400 vergi getirmesi gerekiyor bunlara.
@@reissevdalilari3501 Katılıyorum %400 vergi gelse zaten helale dönüşecek. Sende haramın vergisinden daha iyi hizmet alacan. Gereksiz şovmenlik yapmayın bu tarz şeylere karşıysan burada ne işin var git farklı şeyler izle. İçen içer içmek istemeyen içmez. Ne içenin günahı içmeyeni; ne içmeyenin sevabı içeni alakadar eder. Günahın muhattabı siz değilsiniz. Kendinizi olmadığınız mertebelere çıkartmayın. İş buna gelene kadar başka şeylere sahip çıkın.
Oncelikle kaliteli videolar icin tesekkurler muazzam bilgi kaynagi niteliginde olmuş . Bu kadar özenilmiş butik biraları satışa cikarmayi dusunurmusunuz acaba? Cünkü epey videonuzu izledim ve ciddi anlamda bi merak duygusu oluşturdu bende. Kit ile yapilan biralar kanimca cok da hevesle icilecek gibi degildi malttan yapinca bir fark olusuyirmu acaba ? Son olarak sizden numune satin alabilirmiyiz ?
Hocam ne zaman tank üretecez
Çok merak ettim tadını doğrusu:) izlediğim en profösyönel bira imalatı..
Yaptığınız işte gayet başarılı olduğunuz çok bariz açık tebrikler fakat kullandığınız dili anlamakta zorlanıyorum kullandığınız bari terimlerin hangi lehçeye ait olduğunu bulmakta da zorlanıyorum mesela ''manşelemek'' gibi.
işe yaradı mı mayayı önce suda hareketlendirmek ?
Çok faydalı bir video...emeğinize sağlık
hocam videoların devamını bekliyoruz sizden çok kaliteli bir şekilde bilgi veriyorsunuz
Teşekkür ederiz.
Belarusta bayat ekmeklerden bira yapiyolardi biraz bulanik biseydi ama kendine has eksiligi ve lezzeti vardi ve gayet iciliyodu.
kvas
@@salmanyaqubov4025 Ha yaşa evet kvas👍
"Ekmek Birası Kıvas" şu insanoğlu ne ilginç yaratık ekmekten bile, bira yapıyor. Eh sonuçta Arpa ekmeği olduğuna göre, buğday birası da, oluyormuş onu öğrendik. Sağ olun!
Nasıl canım çekti... Elinize sağlık.
Zıkkım iç
bu sistemin yaklasik olarak maliyeti nedir acaba
merheba çok güzel anlatım ve paylaşımlar işim gereği bu düzeneği çok rahat kurabilirim. fakat kaç litre otomat olduğunu göremedim. bilgi verirseniz sevinirim.
Eğer yapacaksanız 40L mısır kazanıları var onu tercih ederseniz daha iyi
@@3KafadarBira evet anladığım kadarı ile mısır kazanlarında çelik süzgeçlerde dahil satılıyor. ektra uğraşmaya gerek kalmayacak gibi görünüyor...
birde anlayamadığım kısım kazanların üzerinde otomatik termostat var. neden ekstra elektrik kesici devreye ve termostat sistemine ihtiyaç duyulmuş yeterince hassas olmadığı için mi yoksa kazanın üzerindeki termostat yeterli mi
Evet daha hassas olması için. Ayrıca termostat on off olarak çalışıyor, pid sistemin ısı kaybını hesaplayıp ona göre sabit tutacaktır. Yani ölçü ve ayarı çok daha doğru yapabilmek için
İki sorum olacak:
1) Yağmurlama sonrasında neden süzülen kısmı iyice bastırmak gibi bir yola gitmiyoruz? Bunun zararı mı olur? Yoksa değmeyecek kadar az maltoz ve protein mi kalıyor orada?
2) Paslanmaz çelik serpentin soğutucu daha sağlıklı bir tercih gibi. Bakır olan nedense bana sağlıklı gelmiyor, kalaylanmadan bakır kullanımı gıda için tehlikeli olabilir. Siz ne dersiniz?
Merhaba, Bastırabilirsiniz bir problem olmaz. Daha önce farketmediğim bir şey var, birçok kişiden bakırla ilgili benzer yorumlar alınca anladım, meğer bizde bakırın kötü bir imajı varmış. Halbuki eski bira fabrikalarında bütün malzemeler bakırdı. Hatta bir çok üretici brewpub denilen bar+bira üretimi olan mekanlar gibi göz önünde olan yerlere nostaljik görüntüsü için özel bakır kaplı veya bakır renkli kazanlar, tanklar vs. satıyor. Bunun dışında distilasyon imbikleri vs hep bakırdı. Hala özellikle imbiklere sülfürü tutması için bakır ekleniyor. Su kaynatmada metal yüzeyde oluşan balonlar bakırda daha küçük oluyor ve yüzeyde daha az tutunuyor, bunun bira yapımında pozitif etkileri var. Ayrıca bu iş için çok önemli değil ancak bakırın ısı iletkenliği ve homojen ısı dağılımı çelikten çok daha iyi. İyice temizleyip korursanız bakırın hiç bir sakıncası yok.
Tek problem fermantasyon sırasında asidik ortamda bakır çözüldüğü için fermantasyonda kullanamıyoruz ne yazık ki.
Hocam saf oksiden banyosu nasıl olacak oksijen tüpü yok😄
Soğutma aşamasında kendi haline bıraksak, ve oksijen kullanmasak bu iş olur mu?
Diğer videolarda da buna değinmiştik. Avustralya ev biracıları yöntemi olarak geçiyor, fermentere doldurup 1 gün soğumasını bekliyorlar. Çok iyi temizlerseniz olur. Kuru maya kullanıyorsanız oksijene veya havalandırmaya gerek yok. Ayıca havalandırmak için illa oksijen tüpüne de gerek yok (Diğer bazı videolarda karıştırıcı kullanıyoruz) ama en etkili yöntem bu.
@@3KafadarBira Cevap için çok teşekkürler, eski videoları çok önce izlemiştim, tekrar hepsini bir gözden geçirmek lazım demek ki. Çay kazanı + fıçılama yöntemi çok mantıklı gelmeye başladı, şişelemekten çok daha keyifli bir yol, önceleri keşke bu yöntemi anlatsanız diye düşlerken bugün denk geldim, çok teşekkürler :)
Selamlar hazır bira kitlerindeki mayalarda uyandırma yapmalımıyız. Videolarınızı izlemekten keyif alıyorum devamını bekliyoruz.
Evet kesinlikle. Eğer bulabilirseniz web sitesinde rehydration temperature kaç olmalı, ona göre o sıcaklıkta sulandırın. Bulmazsanız 29 derece garanti. 40 derecede olan da var çünkü.
@@3KafadarBira Merhaba. Kit ile yapıyorum ve ne kadar bekletsem de maya kokusu oluyor. Bu koku normal mi? Bunu azaltma imkanı var mı? Koku rahatsız ediyor da. Cevaplarsanız sevinirm.
@@gunaydn4442 Fermantasyon bittikten sonra buzdolabına koyun 1 2 gün bekleyin maya iyice dibe çökecektir. Sonra dalgalandırmadan sifon yöntemiyle başka bir kaba alıp öyle şişeleyin
@@3KafadarBira teşekkürler.
Hazir bira kitlerindeki mayadan uyandirma neden yapilamaz sayin @3kafadar ?
Bunca teçhizat, teknik bilgi ve donanım sadece hobi için mi yoksa craft beer olarak ürünlerinizin satışını mı yapıyorsunuz ?
Merak ettim açıkçası.
İsim değiştirdim sadece. Farklı hesaptan niye geleyim?
Time Traveller merhaba. Hayir satis yapmiyoruz. Burada gorduklerinizin hepsi, hobisel bir calisma.
Keşke fermentasyon ve dolum aşamalarını da gösterseydiniz hocam...
Merhaba, diğer videolarımızda detaylı anlattığımızdan, sıkıcı olmasın dedik . :-)
Reyis öyle güzel anlattin ki ağzına sağlık
hocam evde bira yapmakla zerre alakam yok su, arpa ve maya dışında kullandığın /saydığın diğer maddelere çok fransızım ama öyle bir ortam kurmuşsun ki laboratuvarında nükleer bomba denemeleri yaparcasına bir izleme merakı uyandırıyor ordan onu alıp bi şeyle karıştırıp ordan başka şeye aktarıyorsun kimya deneyi yapar gibi çok bağlıyor video öyle boş boş izleyesim geliyor.
Merhabalar
Öncelikle emeginize teşekurler
Sogutucu olarak kullanılan bakır ile süzgeç olarak kullanılan çelik filtrenin (muhtemelen kaplama) özellikleri nedir. Sonuçta gıdaya değen maddeler ve tat bozulmasına karşın önlem almak lazım.
Merhaba, bakır zaten gıdaya uygun bir malzeme. Eski bira yapımı kazanları, imbikler vs hep bakırdır. Hatta yeni paslanmaz çelik tankları bakır görünümünde süsleyen üreticiler var. Diğer süzgeç de paslanmaz.
@@3KafadarBira bazı forumlarda görüyorum yok bakır kaynatma sırasında sıranin tadını bozar gibi şeyler okuyorum neden bakır düşmanlığı var siz çelik ve bakır ile deneme yaptığınızı düşünüyorum bir fark oldu mu eksileri nelerdir
Adamda tam bir bilim adamı havası var
Abicim ben bunu bu kadar uğraşıp becerip yapabilsem vallahi içmeye de kıyamam içilir mi bu abi bu emek
Hocam eline sağlık mükemmel bir video olmuş Damacana kapaklarını nereden bulabiliriz delikli şekildemi satılıyor yoksa sizmi deldiniz
Merhaba, evet delikli şekilde satılıyor. Biz de siteye ekleyeceğiz
Bu düzenek Sous Vide aletleri yerine de kullanılabilir anladığım kadarıyla.
bu tarz metal filtre yapımı içinde video çekermisiniz ,torbada yağmurlak baya uğraştırıyor
Afiyet olsun :) götürdün yine enfes birayı :)
Üstad malumun hepimizin bu derece vakit ayırma imkanımız olmuyor bu sebepten'de bende bir çok bira server gibi hazır kitlerden bira kuruyorum fakat hazır kitlerin en büyük problemi "maya" bu maya kokusu yüzünden neredeyse biradan soğudum buna çözüm olabilecek bir tavsiyen varmı bununla alakalı bir video çekersen veya çektiğin videolarda bu konuda bizleri aydınla tırsan çok makbule geçer.
Afiyetle.
Kit içerisindeki maya yerine videoda gösterilen mayayı kullanırsan sorun çözülür ;)
Ben dezenfekte göremedim?bira yaparken en önemli şey dezenfekte derler?
Diğer videoları seyredin ne kadar önem verdiğimizi görebilirsiniz. Örneğin bal şarabı videosunu
Bu icine koydudunuz malti kara minih vs digerlerini nerden buluyoruz. Turkiye'de var mi?
Var. www.biraburada.com bizim sitemiz.
Ustat rica etsem buna da cevap verir misiniz. Ona gore ihtiyacim olani not edip sizle iletisime geceyim. Ben malt iciyorum. Genelde videolariniz izledim ama malt icin ya da malta yakin hangi videoyu onerirsiniz Link atarsaniz sevinirim. Saygilar.
Hocam çok şey kattın kafam karıştı bu işlemlerin yazılısı var mı ?
içine koyduğun berraklaştırıcı tabletin adı neydi hocam anlamadım, birde bu tableti nereden bulabilirim
Whirflock tablet. Proteinlerin çökmesini sağlıyor ancak artık bulunması zor. İngiliz menşei, Avrupa birliğinden çıkınca getirmesi güçleşti. Yerine Biersol kullanabilirsiniz. www.biraburada.com/urun/biersol-berraklastirici-50ml
hocam sizi izlemeye yeni başladım bal şarabını çok merak ediyorum 7 ay olmuş açmadı iseniz yeni videosunu ata bilirmisiniz yada tecrübelerinizi aktarır iseniz çok sevinirim başarılar
a.celil kibaroğlu merhaba. Bal sarabini, uc kafadarin bir tanesi hunharca mideye indirdigi icin, son tadimi yapamadik. Kendisi pek guzel olmus dedi, ama biz tadamadik. Durum budur 😊
@@3KafadarBira hahah afiyet olsun ama tarifi denemekte fayda var 😁
Merhabalar aliminyum kazan hakkındaki düşünceleriniz nedir?
İyi bir yatırım değil. Çizilebilir, çok sağlıklı değil, ileride kaynak yapmaya kalksanız kaynağı zor.
Neden hizli sogutmaya ihtiyac var video cekimi icin mi teknik bir nedeni varmi ?
Çok kaliteli icerik. Elinize sağlık .
Berkay Ozturk tesekkur ederiz.
Merhaba. Her videonuzda ayni kiloda 3 cesit malt kullaniyorsunuz. Sanirim toplam malt 4 kg civarinda oluyor. Yanlissam duzeltin. Ama koyacagimiz su miktari herzaman ne olmali. Bu videoda su az geldi ekleme yaptiniz. Nornalde arilltiyorum 4 kg maltta yapilan islemde, mayse bittikten sonra toplamda şu kadar lt sivi olmalidir diye belirtirmisiniz. Ayrica daha kucuk miktarlarda mesela 2 kg toplam malt ile yapsak ne kadar su kullanmali. Herkes surekli 23 lt civarinda gostermis. Tskler
Genel olarak malt ağırlığının 2.5 - 3.0 katı kadar su ile başlanır. Durulama suyu da 3.0 - 4.0 katı kadardır. Bazı sistemler direk bütün suyu içine bir kerede verir örneğin BIAB ya da bu BIAB la çalışan makinelerde olduğu gibi.
Once 3 kati kadar su ile baslanir, durulamada da bi 3 kat lt kadar devam edilir. Yaklasik mayse bitiminde kaynatmaya gecmeden 23-24 lt suyumuz oluyor galiba. Kaynatmada da kayip oluyor. Ama kaynatmada su eklemesi yapmiyoruz. Elimizdeki kalan sivi ile fermanteye gecouoruz. Kabaca bu sekilde anladim.
Formülün gravitesi ne kadarsa onu tutturmaya çalışıyoruz. İdeal olan durulama bittikten sonra kazanda öyle bir gravite kalmalı ki, kaynamanın sonunda su tam da förmüldeki graviteye gelecek kadar buharlaşacak. Çünkü su gittiği için şerbet daha şekerli ve yoğun olacak. İdeal olan bu, ancak bunu her zaman tutturmak kolay olmayabilir. Bir kaç kere test edip ufak tefek su ayarlaması vs ile yapılabilir. Biz eskiden bu şekilde yapıyorduk. Artık durulama suyundaki gelen graviteyi ölçerek 1.010 a indiğinde kesiyoruz. Bu durumda kazanda istediğimiz formül gravitesine yakın bir gravite kalmış oluyor. Kaynama sonuna doğru genellikle su ekleyerek formülün gravitesine getiriyoruz. Böylece her zaman tam graviteyi kolayca tutturuyoruz.
Çünkü su ekleyerek graviteyi ayarlamak, buharlaştırarak ayarlamaktan çok daha kolay ve doğru bir yol
@@3KafadarBira anladim. Greviteye gore su ilavesi yapmak basit ve mantikli. Tsk ederim
Kullandığınız kazan kaç litre ve kazanın üzerindeki termostat sıcaklığı sabit tutamıyor mu ki ekstra cihaz kullanıldı?
250 Bardak! Çay makinelerinin birimi 😄. 25L karşılığı. Kendi termostatı hassas değil on-off ve çok salınım gösteriyor. Ama başlangıç seviyesinde çalışabilir.
Bira Burada böyle bişey yapmak istiyorum, danışmanlık desteği verseniz keşke :)
Soğutucu bobin yoksa, mayşeyi soğuması için çay makinasında bir gün kadar bekletmenin sakıncası olur mu, bu sürede istenmeyen üremeler oluşur mu??
Evet olumsuz olur.
@@3KafadarBira Bugünkü kurulum o şekilde oldu, ne önerirsiniz?
@@3KafadarBira Gelmeyen yanıt ile birlikte artan gerginlik 🙄🙄
Fermentere alsanız daha iyi olacaktır, Kolay güzel bira isimli videoda söylediğimiz gibi, Avustralya'da ev biracıları genellikle bu şekilde soğutuyorlar Fermenterin kapağını kapayarak. Çay makinasınin kapağı kapalıysa bir ihtimal problem olmayabilir. Havalar soğudu, imkanınız varsa balkonda daha hızlı soğutabilirsiniz
@@3KafadarBira Çay makinasının kapağı kapalıydı. Fermanterde gaz çıkışı gayet iyi. Anladığım kadarıyla kovayı çöpe dökmeye gerek yok, şişelemeye devam. Plastik fermanterin dayanabileceği maksimum sıcaklığı araştırıp sonraki imalatta dediğiniz şekilde işlem yapıcam.
Oluşacak biranın tadı yerindeyse sorun yok diyebilir miyiz?? Tadının iyi olmasına rağmen; yanlış imalattan kaynaklı, sağlığı olumsuz yönde etkileyecek durumlar söz konusu olabilir mi??
Bu soruyu geniş çaplı olarak değerlendirmenizi de rica edicem. Sonuçta imalatı ev ortamında yapıyoruz, laboratuvarda değil. Okuduğum bazı yazılarda, evde bira yapımının çok hassas bir iş olduğu, fazlasıyla titiz davranılmaması durumlarında ciddi sağlık sorunlarına neden olacak olumsuzlukların yaşanabileceğinden bahsediliyor. Bu ifade samimi mi yoksa evde üretimi sekteye uğratarak insanları hazır bira almaya yönlendirmek amaçlı mi bilemiyorum.
Her şey için teşekkürler, iyi çalışmalar.
Videoya ve kanala ilk defa denk geldim aklıma breakingbad geldi.:)
Ya şu yapılan hobiye saygıya bitiyorum, muazzam
6:01'deki arkadaşın sol baş parmağı sanite edildi mi? :D
Deniz Özdemir hayir, ama kaynatmaya gecmeden “ serbest hersey 😊
eline saglık da hep kımya kulanılmıs dogal yöntemı yokmu ??
mehmet salman kimya kullanilmis derken ??? Oldukca dogal bizim yontem.😊
@@3KafadarBira Alman birası... arpa maya ve su dan yapıldıgını bılıyorum alman bira ustası arkasalarım demisti onun icin sordum bu nbu da bir örnek saygılar
Das Schöne ist: Ein paar Basics reichen, um aus Malz, Hopfen, Hefe und Wasser ein Bier zu machen. Es wird wie Bier aussehen, so riechen und irgendwie so schmecken.
Beim nächsten Brauversuch wirst du dann besser, wirst einen ganz bestimmten Bierstil treffen
bu yağmurlama işini duş başlığı ile yapsak nasıl olur, şebeke suyu tadını bozar mı?
75 derecede bozulmayan bir başlık olursa olabilir. Paslanmaz makarna süzgeçi de olabilir daha iyi
@@3KafadarBira teşekkürler, birde içine koyduğunuz tahıl, maya ve ismini telaffuz edemediğim ürünleri nereden temin edebiliriz yazar mısınız.
özkan güler www.biraburada.com
@@ozkanguler1854 www.biraburada.com bizim siteden alabilirsiniz )))
@@3KafadarBira çok teşekkürler. Yeni videoları merakla bekliyoruz.
video çok iyi olmuş.
süreçte sanitasyona kadar önem vermek gerekiyor?
benim ekipmanım plastik, deterjanla güzelce yıkayıp durulasam yeterli olur mu? yeterli değilse ne tavsiye edersiniz?
sevgiler saygılar
Merhaba, teşekkürler, videoda sanitasyon kısmını detaylı olarak göstermeyi atlamışız, daha çok makineyi göstermek istemiştik çünkü haklısınız. Yıkayıp durulamak yeterli değil daha sonra bakterileri azaltmak gerekiyor. Bunun için biz ticari olarak satılan Starsan kullanıyoruz. Online marketlerden bulabilirsiniz. Ama başka bir çözüm 20L su 30ml Çamaşır suyu parfümsüz. 30ml Sirke. Sirkeyle Çamaşır suyunu birbirine karıştırmayın suya teker teker ekleyin, ekipmanları en az 1 dakika bu karışımla temas ettirin ve kaynamış suyla durulayın.
@@3KafadarBira tamam, bu şekilde yapacağım. 10 numara videolarınız!!
İyi günler.
kullandığınız çay otomatı kaç litre öğrenme şansım var mı?
Bu yapımda toplam kaç litre bira elde ettiğinizi de öğrenebilir miyim?
Ayrıca; "Colombus
" ve US Cashmire"
bahsettiğiniz ürün ne sizin sitenizde ne de internette hiç yerde bulunmamaktadır.
Caramunich 1
ve Caramunich 2 ise sitenizde bulunamamaktadır.
Merhaba, her turlu serbetciotunu bulundurmuyoruz. Formulden formule degisiyor kullandigimiz hammaddeler. Serbetciotu alternatif tablosu hazirlayacagiz.
-Abi senin bu çayda değişik bir tat var ya ne koyuyorsun içine?
+normal çay kardeşim bir şey yok içinde. Çay kazanını özel yaptırdım ben ondandır belki.
-helal olsun abi işini severek yapıyorsun.
Elektrik ünitesinin kontrolü için termostat özelliği olan bir priz kullanılabilir mi? Yoksa buradaki alüminyum bloğa benzer şekilde bir soğutucu sistem de düşünmek gerekiyor mu?
Oksijen vermezsek olmaz mı?
Anca emekli olunca yapacağim bir hobi 😀
Çekedimi ilikliyorum ve şapkamı çıkarıyorum günümüzün savoroskisi. Tekila rom wiski ve brendiyi bekliyorum kardeşim
Tuborg gold seviyorum. Hangi malti kullanmaliyim ayni tadi alabilmek icin
eline emeğine sağlık ama çok fazla alet edevat var. tamam uğraşalım edelim ama bunların maaliyeti nedir acaba?
+1
@@yagzdonmez3949 anlamadım
VALLA USTAM BİRA İÇMEDEN SOĞUDUM SAYENDE, YÜREĞİNE SAĞLIK ;)
Y G off. Bak uzuldum buna. Istemezdim sogumanizi gercekten. 😊
Merhaba. Biranın gazını şekerle sağlayıp içindeki tüm mayayı süzmenin hiçbir yolu yok mu? Sırf maya kokusundan evyap biradan soğudum. Bir yolu olmalı.
Merhaba, internet sitenizdeki Digital Termostat kullanılarak bu tip bir çay makinesi kontrol edilebilir mi. Sanırım Digital Termostat 2200 Watt altındaki cihazlar ile kullanılabiliyor .
Fermantasyon kaç derecede ne kadar süre acaba?
Merhabalar 😀 sistemde malt filtresi olarak kullanılan parçadaki mash kaç mikron acaba ?
www.utahbiodieselsupply.com/brewingfilters.php#brewfilter10.5x16
Fx King site için teşekkür ederim. Ben yapılan malzemeyi merak etmiştim