Karadeniz'de Kivi Üretimi Nevzat Cebesoy

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 лип 2020
  • 35 yıl önce İtalya’dan getirttiği kiviyi kazanca dönüştürdü
    BÖYLE OLUR YENİLİKÇİ TARIM
    İtalya’dan verimi yüksek kivi, Almanya’dan şarap yapımında kullanılan yemesi lezzetli siyah üzüm ve Polonya’dan her derde deva yaban mersini meyvesi getirtip yetiştirmeye başladı.
    Yıllar içinde uzmanlaştı, üretimini yaptığı meyvelerden yüksek kazanç sağladı.
    Özellikli kivi meyvesinin hatırı sayılır ekonomik kazan sağladığını anlattı, işsizlikle mücadele eden genç kesime tavsiyelerde bulundu.
    Coğrafi yapısı sonucu çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesine imkan tanıyan Karadeniz Ereğli’de zirai faaliyette bulunan 63 yaşındaki Nevzat Cebesoy, Dünya’da ki gelişmelerden edindiği izlenimleri bölgeye taşıdı. Bayat Köyü’nde yaşayan maden emeklisi Cebesoy, “toprak emeğin karşılığını mutlaka verir” dedi.
    Demokrat Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamalarında 30 yıldır ürettiği kivi meyvesinden yüksek kazanç sağladığını anlatan Cebesoy, “kiviyi, 35 yıl önce İtalya’dan getirttim. O zaman 45 adet getirtmiştim. Şimdi ise artık kendim köklendirme ilacı kullanarak çoğalttım ve çevreye çok miktarda yaydım. Tanesini 10 liradan satar hale geldim” diye konuştu.
    Kivi üretiminin inceliklerini aktaran Nevzat Cebesoy, şunları söyledi:
    HER YIL 3 TON MAHSUL ALIYOR
    “Yaklaşık 30 yıldır kivi meyvesi üretiyorum. Bir buçuk dönüm arazide üretime devam ediyorum. Bu kadar araziden yaklaşık olarak 3 ton mahsul elde ediyorum. Pazara uzak olduğumuzdan perakende satmadığımız için toptan satışını yapıyorum. Üretimi ve özellikle satış aşaması çok kolay. Toptancısı geliyor, kendisi topluyor, kasalıyor ve gidiyor.
    Kivi, çürüyen bir meyve değildir. Rüzgarda dökülen bir meyve değil. Mesela 11’inci ayın başında hasadı başlıyor, birinci aya kadar toplamazsanız dahi hiçbir şey olmuyor. Kivi meyvesi tropik iklim meyvesi olarak bazı kesimlerce bilinir ancak Karadeniz iklimine çok uygun bir meyvedir. Bu meyvede su önemlidir. Mesela bizim dere yataklarımız denize boşa akıyor. Dere yataklarında, killi-kumlu topraklarda çok iyi yetişebilecek bir meyvedir.”
    FINDIK İLE KIYASLADI
    Kividen elde edilebilecek kazancı daha iyi anlatabilmek için ‘fındık’ örneği de veren Cebesoy, şu sözlerle konuştu:
    Ekonomik kazanç olarak net rakamlarda aktaracak olursak; biz bunu toptan 3 liradan veriyoruz. Bir kere dipleri çapa yapılıyor, bir kerede budama yapılıyor. Yani fındık gibi çok zahmetli olan bir şey değil.
    Üretmeye başlamak isteyen, bir dönümden bir yılda 2 ila 2,5 ton kivi alır. Kendisi satarsa daha karlı olur. Toptan satarsa hiç sıkıntı yaşamaz. Alıcı var, tüm Türkiye’ye dağıtıcısı var. İşsizlik malum, gençler kahvehane köşelerinde. Toprağı olanlara bunu yapmalarını tavsiye ederim. Hem ticari kazan olarak fındıktan daha da iyi bir meyvedir. Mesela bir dönüm fındık bahçesinden 150-200 kilogram mahsul alırsın ve o da bir sene veri bir sene vermez. Ama kivi her sene verir. Mayısın 15’inde çiçek açtığı için dondan da etkilenmiyor. Her sene 2,5 ton meyve verir, fındıkla siz kıyaslayın. Pazar sıkıntısı da kesinlikle yok.”
    EKONOMİ AÇISINDAN YABAN MERSİNİ
    Yine bir süre önce Demokrat Gazetesi’nde yer alan haberde, Polonya’dan getirdiği yaban mersini meyvesi üretimi ile de dikkatleri üzerine çeken Cebesoy; yaban mersininin ekonomik değerinin fazla olduğunu, kilosunu ise 40 liradan sattığını söylemişti.
    SERA KURDU… İÇİNDE YOK YOK!
    Diğer yandan, çok çeşitlilikten yana olduğu dile getiren Nevzat Cebesoy, Rize’den getirdiği portakal ve mandalinanın ise Akdeniz’de üretilenlerden daha sulu ve tatlı olduğunu öne sürdü.
    Evinin önüne bahçe amaçlı kurduğu serada ise tarım ilacı kullanmadan yetiştirdiği 10 çeşit sebze ile hem ailesini doyurduğunu hem de çevresindekilere ikram ettiğini söyledi.
    Öte yandan, ona çok alışan köpeği barut ile kaz, tavuk ve hindileri ise bir an olsun toprak ve doğa tutkunu adamın yayından ayrılmıyor.

КОМЕНТАРІ • 1

  •  3 роки тому

    Kivide kökten gelen filizler sökülüp ayrı bir yere dikilse aşılamadan meyve alınabilir mi?