YABAN MERSİNİ TAVSİYELERİ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 чер 2024
  • ÜRETENİN CEBİ DOLUYOR YİYENİN GÖZLERİ GÜLÜYOR!
    Bayat Köyü’nde yaşayan ve Karadeniz Ereğli’nin tek Yaban Mersini meyvesi üreticisi olan Nevzat Cebesoy, “Yaban mersini çok rahat aile geçindirir. Hatta asgari ücret ile çalışan bir insan için başka iş yapmasına gerek yok” dedi.
    Sanayi, turizm ve tarıma elverişli coğrafi yapısı ile bilinen Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de, 10 dönüm arazide Yaban Mersini üretimi yapılıyor. İnsan sağlığına önemli katkıları ile bilinen bu meyve, hasadı ardından hemen satılıyor. Öyle ki; büyük şehirlerde yaşayan bazı kişiler, üretimin yapıldığı Bayat Köyü’ne gelerek hasada katılıyor.
    Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan emekli olduktan sonra kendisini tarımsal üretime veren 67 yaşındaki Nevzat Cebesoy, 1 dönüm ile başladığı Yaban Mersini üretimini zamanla 10 dönüme çıkarttı. Anavatanı Güney Amerika olan Yaban Mersinini Bayat köyü Cebeci Mahallesi ile getiren Cebesoy, bu yılın (2024-Haziran) hasadına da başladı. Kendisi, gelini, oğlu ve torunları ile tarlaya giren Cebesoy, siparişlere yetişemediğini söyledi. Kendi arazilerine ek orman arazisi de kiralayıp Yaban Mersini ürettiğini anlatan Cebesoy, kendilerine fidan temini sağlayan eski Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’na teşekkür etti. Cebesoy, “Ormandan yer kiraladık. Fidanlarını da giden kaymakamımız İsmail Çorumlu oldu aldı. O da çok ilgiliydi; devamlı gelir bu bahçeleri gezer, kimin bunu yapacağını, nerede yapamayacağına karar verirdi. Gelinime de fidan alıverdi” dedi.
    NEDEN UCUZA SATIYOR? İŞTE YANITI…
    Herkesin Yaban Mersini yiyip insan sağlığına sağladığı katkıyı görmelerini istediklerini söyleyen Cebesoy, bu nedenle piyasanın çok altında bir fiyat ile yatış yaptıklarını vurguladı. Şunları söyledi:
    “4 yıl önce 1 dönemden hasat yaptığımız tarlayı 6 dönüm de ormandan yer kiralayarak 7 dönüme çıkardık. Sonra 3 dönüm fındık bahçesini de söküp 10 dönüm yapmış olduk. Yaklaşık 15 günden beri hasat yapıyoruz. Erkenci çeşitlerimiz oldu şimdi de geçci çeşidi topluyoruz. Geçci çeşidi daha iri, aroması daha iyi. Verim çok iyi. Zaten her sene çok iyi oluyor. Sebebi de şu: Bu meyvenin çiçeği -15 dereceye dayanıyor. Ağacın kendisi de -25 dereceye kadar dayanıyor. Bu sebepten bizim buralara çok uyumlu bir meyve. Karadeniz’de sulama sıkıntısı çekmiyoruz. Kış suları, erken ilkbahar yağmurları ile bu mahsul oluyor. Yeni sulama yapmıyoruz. Yetiştirmesi çok kolay ama PH’ı 4,5 ile 5,5 arasında olan topraklarda yetişebiliyor. Her toprakta yetişmesi mümkün değil.
    Hasat yaklaşık 1 ay daha devam edecek. Bir dönüm bahçeden 1,5 ton hasat bekliyorum. 10 dönem arazide ise 10 ila 15 ton arasında Yaban Mersini bekliyorum. İnternette 400 ila 600 lira arasında satılıyor. Biz, bu sağlıklı meyveyi herkes yesin diye geçen sene 150’ye vermiştik bu yıl 200 lira yaptık. Yeni bundan herkes sebeplensin, herkes yiyebilsin. Biz kazancı ön planda tutmuyoruz; bizim için önemli olan herkes alabilsin.”
    YABAN MERSİ İYİ BİR KAZANÇ KAPISI MI?
    Köyden kente göçün tersine dönmesini savunan Cebesoy, özellikle işsiz kesimin toprakla uğraşması gerektiğini söyledi. Yüksek ekonomik getirisi ile Yaban Mersininin iyi bir kazanç kapısı olduğunu dile getiren Cebesoy, şunları kaydetti:
    “1-2 dönüm yeri olup üretecek olanlar; asgari ücret ile çalışmasına gerek yok. Bundan para kazanabilirler. 2 dönümü olsun hiçbir yerde çalışmasına gerek yok. Ben tavsiye ediyorum. Keşke herkes yapsa ama herkes bu toprağı bulamaz.
    Pazar sorunu ise kesinlikle yok. İnsanlar buna alıştı; biz yok batıyoruz. Yani elimizde 10 ton daha olsa hemen satılır. Bizi arıyorlar, istiyorlar, bizi öğrendiler. Şehir dışından da çok arayan var. Ankara'daki Yargıtay üyelerine Yaban Mersini gönderiyoruz. Hatta kendileri de buraya gelip alıyorlar. Mesela doktorlar, valilik çalışanları, devlet hastanesindeki çalışanlar, sağlık personeli ve genellikle göz doktorları istiyorlar. Göz doktorları bu meyveye çok talip çünkü göze çok faydalı olduğunu söylüyorlar. Yanı sıra, vücuttaki antioksidanları atmaya da çok faydalı. Kanser hücrelerini toksinlerle dışarı attırıyor. Hatta bir gün yargı üyelerine sordum, ‘siz neden bunu çok talep ediyorsunuz?’. Dediler ki o zaman, ‘sabah bilgisayarın başına bir oturuyoruz, akşam saatlerine kadar bilgisayar başındayız. İster istemez gözlerimiz bozuluyor. Bu meyvenin gözlere iyi geldiğini öğrendik’ dediler.”
    YABAN MERSİNİ AĞACININ YAPISI
    Bitkinin fizyolojik yapısı hakkında da bilgi aktaran Nevzat Cebesoy, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
    “Yaban Mersini bodur bitkidir. Bunlar insan boyunu geçmez. En fazla verimi kök başına 15-20 kilodur. Ömrünün 40 ila 50 yıl arasında olduğu biliniyor. Kültür uygulaması ile çoğaltılabiliyor. Ağaçtan bir dal kesiliyor, laboratuvara veriliyor ve böylelikle çoğaltılıyor.”

КОМЕНТАРІ • 2